22

Okoz-e maradandó károsodást az iskola?

Ellenőrző , 2010.01.25. 14:12

A félévi bizonyítvány/értékelés sok családban vezetett konfliktushoz, levélírónk is egy ilyen problémát oszt meg velünk. Esetében a tanító néni negatívan értékelte a lánya öltözetét és frizuráját, ami a kislányt és a szülőket is megviseli.

Kedves Ellenőrző!

Egy kiselsős kislány édesanyja vagyok, nem mellékesen pedagógus. A lányom szétszórt, rendetlen, sok gondot okoz nekem is a rendre szoktatása, de, amit a félévi értesítőjében olvastam nagyon megdöbbentett. A tanító néni hanyagnak és rendetlennek titulálta a viselkedését, hozzátéve, hogy nem tud vigyázni a dolgaira, önnállótlan, több tekintetben is fejlesztésre szorul. Nekünk szánt kis fricskaként még odakanyarította, hogy a ruházata elhanyagolt, gyakran érkezik fésületlenül az iskolába, éppen csak azt nem írta oda, hogy elhanyagoljuk. Igyekeztem türtőztetni magam, de sajnos a személyes beszélgetés során elragadtattam magam és megjegyeztem, hogy lehet, hogy ha többet fizettünk volna az iskola alapítványába, akkor az én gyerekem is jobb értékelést kapott volna. Természetesen nem volt igazam, nem az alapítványi befizetéstől függ, hogy ki milyen minősítést kap, de abban sajnos igen, hogy van 5 gyerek, akinek mindent lehet, a többi pedig töltelék. Amikor a ruházatát kérdeztem és a fésületlenséget, akkor azt mondta, hogy több gyereknek is beírta, mert egy kislánynak igényesebbnek kell lennie a kinézetére és elhiszi, hogy otthon megfésülöm, de miután leveszi bent a sapkáját, újra meg kellene fésülködnie. Szerinte ez elvárható lenne, szerintem nem, ebben sem fogunk soha egyetérteni. A lényeg az, hogy a kislányom nagyon megszenvedi ezt a negatív hozzáállást és napok óta becsmérlő megjegyzéseket tesz magára, csúnyának, butának érzi magát, játék közben is a lusta lányt választja szerepként. Megengedhető-e, hogy egy tanító ilyen módon beleavatkozzon a gyerek önképének kialakulásába, feladata-e a kinézetét bírálni a félévi értékelés során?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr141700678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabyn 2010.01.25. 14:33:09

Ebben az esetben el kell mesélni a tanítónak, hogy hogyan hatott a gyerekre a hozzáállása.
Egy 6-7 évestől szerintem ilyesmit botorság elvárni, hiszen tavasszal még az óvónéni fésülgette a haját...
Esetleg megfésülheti ő is, és akkor a gyerek lassan hozzászokik a dologhoz.
A ruházatra meg ne szóljon be, nem mindenki vásárolhat márkás boltban...

Nem a gyerek kinézetét kell tanítani, hanem a gyereket.

Buzzword 2010.01.25. 15:32:24

@Rabyn: Az elhanyagolt ruházat szerintem nem azt jelenti, hogy a gyerek szülei nem tudnak venni Dolce & Gabbana kisszoknyát,hanem hogy a ruha úgy áll rajta, mint tehénen a gatya. Anyuka stílusa egyébként nagyon emlékeztet a hippi baby boomer szülők laissez-faire nevelésére (gy.k: csinálja az a szaros gyerek, amit csak akar, nem korlátozom a csodás kis személyiségét).
Nos, ebből a nevelésmódból olyan tehetségtelen emberek születtek már, mint Cory Doctorow, úgyhogy csínján vele!

Adani 2010.01.25. 15:41:58

Ameddig nem büdös meg koszosa gyerek, addig teljesen mindegy hogy öltözködik. Az, h a tanárnak nem tetszik az egyéni szocpol probléma. A tanár inkább arra ügyeljen ,h mi megy a gyerek fejébe és ne arra mi van rajta.

fqqdk 2010.01.25. 16:45:41

LOL, Cory Doctorow :D:D:D

zsofily · http://twitter.com/zsofilicious 2010.01.25. 16:53:34

Én értem, hogy a tanár azt is akarja, hogy a gyerek öltözködésével ne keltsen felesleges feszültséget az osztályban (nekem is olyan kell, stbstb, csúfolódás..) - de amíg az nem igénytelen, semmi joga akadályozni. Ezért is tartom okosnak az egyenruha-viselést..

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.01.25. 17:10:32

Egyszerű: elhúzni a fenébe ettől a baromállat tanítótól. Szerencse, hogy már szabad iskolaválasztás van.

elod72 2010.01.25. 18:22:04

@bm613: Hallgattassék meg a másik fél is. Nehéz bármi értelmeset mondani az értékelés ismerete nélkül. Be kellett volna szó szerint idézni, nevek nélkül.

PS: Az egész élet egy folyamatos károsodás, túl sem lehet élni...

marczy 2010.01.25. 18:54:40

@Rabyn: tényleg botorság elvárni, főleg télen. Én sem hordok magammal fésűt, akármennyire is sapkát kell hordani a hideg miatt, pedig már 30 is elmúltam. Az én anyám is beleesett abba a hibába, hogy folyton a külsőségekre figyel mind a mai napig. Ezt nagyon nem szeretem. Mást sem hallok tőle... A taglalás messzire vezetne. Mindazonáltal ez a tanítói hozzáállás sokkal inkább a kedves tantónéni neveltetését tükrözi, őt is biztos folyton heccelték emiatt.
Egy 6-7 éves gyereket meg nem kell még az osztály előtt is megszégyeníteni, mert azzal tényleg nagyon nagy kárt lehet neki okozni. Menjen oda a gyerekhez, igazítsa meg a ruháját, közölje vele a tényt MINT EGYENRANGÚ FÉLLEL, ha a ruházat valóban elhanyagolt, másnap már vélhetően jobban oda fognak figyelni az anyukával.

marczy 2010.01.25. 19:14:11

@Buzzword: ez _NEM_ hippi baby-boomer meg laissez-faire hozzáállás. Gyereket nevelni ugyanis nem úgy kell, hogy "tedd, ahogy mondom", hanem úgy, hogy "tedd, ahogy én teszem". Ha a gyerek látja, hogy anyuka úgy megy el otthonról, hogy megigazítja a ruháját, és megfésüli a haját, akkor ő is azt fogja tenni. Az előbb meg kifejtettem, mi a helyes tanítói hozzáállás, ha esetleg ez mégsem a tantónéni kényes ízlése szerint történik. A PICI ELSŐSÖKNEK igenis még nagyon sok odafigyelésre van szükségük. Ne várjunk már el felnőttes viselkedést egy 6 éves gyerektől, könyör, ima! Tanítóként meg gondolkodjunk már el azon, hogy milyen mintát hozhat otthonról a gyerek! Ha ez a minta esetleg nem megfelelő, na akkor keressük a hibát, de addig, ha lehet, a ledorongolás helyett az odafigyeléssel törődjön a kedves tanító.

De nem: "Nálunk decemberre ír és olvas mindenki." "Nálunk novemberre." Katasztrófa. Az egész magyar oktatási rendszer már itt áskálódásra ("verseny"???? Na neeeee...) tanít, nem együttműködésre. Az élet ugyanis nemcsak versenyből áll, hanem abból is, hogy az az X.Y. a maga személyiségével abban a versenyszámban induljon el a versenyben, amelyben a legjobb eredményt lesz képes elérni, és ebben kell őt segíteni. Most nem akarok neveket mondani, mert lehet, hogy közutálat tárgyává válnék... Mindazonáltal egy 6 éves gyerek is főzzön, mosson, takarítson maga után ("önállótlan"?), Dosztojevszkijt olvasson, matekból meg bizonyítsa be a Fermat-Wiles-tételt? Azért ezt talán mégse kéne, vagy szóljanak az Úristennek, hogy teremtse újra az embert 100 helyett 200-as átlag-IQ-val...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.01.25. 20:04:49

Az alsós tanító nénikkel nagyon kell vigyázni,tapasztalatból tudom.Írd meg neki az üzenőben,hogy amelyik területen fejlesztésre szorul a gyerek, és az valamennyire iskolai feladat is,nosza, álljon neki,fejlessze.Te pedig támogatod.

Buzzword 2010.01.25. 21:29:23

@fqqdk: Bizony, a "mester" is anarchista free schoolba járt, a szülei hagyták elkanászodni,később kirakták négy egyetemről, az eredmény: a fickó a fejébe vette, hogy író, filozófus és IT guru egy személyben, pedig fájdalmasan harmatos mindhárom témában:)

@marczy: A versenyre - és csapatmunkára! - nevelés pedig fontos, minél korábban el kell kezdeni, oktatási rendszerünk "csodálatos" fejleményei ennek ellenére az osztályozás lehetőségét is elvették, ami pedig többé-kevésbé jó mérőszám volt, egy visszajelzés a szülő felé. A pótszert, a szóbeli értékelést nem minősíteném, minősíti az magát a poszton - és a jövő "értelmiségein" - keresztül.
"Mindazonáltal egy 6 éves gyerek is főzzön, mosson, takarítson maga után ("önállótlan"?)"
Gondolom, az iskolában nincs házimunka -amiből egyébként 6 évesen már simán kivehetné a részét! - itt az önállótlanság azt jelenti, hogy nem tud egyedül megbirkózni az órai feladatokkal.

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2010.01.25. 21:50:20

@marczy: Hát nem tudom, én a hatodik szülinapomon már vígan deriváltam meg integráltam.

gy.k.: február 29-én születtem... :)

gyuzsu 2010.01.25. 22:31:22

Vannak önállóbb és önállótlanabb felnőttek, meg rendesebb és rendetlenebb felnőttek is. És ők már gyereknek is ilyenek vagy olyanok voltak. Rémséges lennea világ, ha minden gyerek és felnőtt egyformán önálló és rendes lenne. Tuszta falanszter.
Egy tanítónak fel kell ismernie és el kell fogadnia, hogy a gyereke nem egyformák.
AMi meg az öltözetet, kinézetet illeti, az nem való a félves értékelésbe. Próbálnék én valami ilyesmit beleírni a gimisek házirendjébe, azonnal ott pattogna a fél világ, hogy a diákjogok így meg úgy!
Persze lehetne pedagógiai módszereket is találnia a tanítónak: mondjuk óra előtt közösen mindenki rendbe hozza magát, megigazítja a ruháját, haját, rendbe teszi a fogasra a kabátját, pulóverét stb. Máris szokást alakítana ki, és nem megszégyenítene.
Amúgy meg nem kéne már azt nevelni a lányokba, hogy ők attól lányok, hogy "igényesek" a külsejükre. Mert aztán ugyanez a tanító agybajt fog kapni a cicamicapiperézőhasakivanstb. felsősöktől, akik csak folytatják az alsóban megkezdett utat.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.26. 11:43:11

le kell tolni kopaszra a fejét, és nem lesz kócos a haja, valamint overallba kell bújtatni, és nem fog rajta csálén állni.

webybaba 2010.01.26. 14:41:07

Az iskola káros hatásai mellett egy jó klubfoglalkozás maradandóan hasznos lehet! :-)

Nézzétek meg, aktuális: www.youtube.com/watch?v=uT3-G7l_m5E

marczy 2010.01.26. 15:59:41

@Buzzword: Amit én lehúztam, az pont a _csapatmunka, csapatszellem nélküli_ versengés volt. Az egyéni érdekek másokra való tekintet nélküli hajhászása. Ezt hívják áskálódásnak adott esetben. De minél fejlettebb egy társadalom, annál kevésbé szükségszerű, hogy a túlélésért folyó versenyről szóljon. Az együttműködésre nevelés fontosságát meg én is megjegyeztem, a csapatmunka ennek egy formája. Egy jobban a közösségi szellemre alapozó társadalomban ez megvan. Nálunk nem igazán.

A személyiségközpontú nevelés, melynek lényege az, hogy a gyerek végül abban a versenyszámban méressen meg, amiben a legjobb tud lenni, meg NEM egyenlő a laissez-faire-rel. Pont akkor válik azzá, ha valaki nem csinálja jól, de ez az autokratikus hozzáállásra is ugyanúgy igaz, ha a tanárnak nincs hitele a gyerekek előtt. Ma már hiába írod tele a gyerek ellenőrzőjét, lesz@rják nagy ívben. De ez nem azért van, mert hülyék volnának a nagyok, hanem egyszerűen azért, mert kisebb korukban, amíg még könnyebben befolyásolhatók a gyerekek, nem azt a mintát kapták, amit kapniuk kellett volna. A mai iskolások már a 90-es évek végén születtek - már javában dőlt a médiából az, ami dőlt stb. stb. stb., tehát nem szabad azon csodálkoznunk, hogy javakorabeli tanárként esetleg nem tudunk velük mit kezdeni.

A versenyre - és csapatmunkára! - nevelés pedig fontos, minél korábban el kell kezdeni, oktatási rendszerünk "csodálatos" fejleményei ennek ellenére az osztályozás lehetőségét is elvették, ami pedig többé-kevésbé jó mérőszám volt, egy visszajelzés a szülő felé. A pótszert, a szóbeli értékelést nem minősíteném, minősíti az magát a poszton - és a jövő "értelmiségein" - keresztül.
"Mindazonáltal egy 6 éves gyerek is főzzön, mosson, takarítson maga után ("önállótlan"?)"
Gondolom, az iskolában nincs házimunka -amiből egyébként 6 évesen már simán kivehetné a részét! - itt az önállótlanság azt jelenti, hogy nem tud egyedül megbirkózni az órai feladatokkal.
Válasz erre

marczy 2010.01.26. 16:01:45

ja bocs, az utolsó bekezdés véletlenül benne maradt

Penelope 2010.01.27. 11:58:52

Vidd el másik suliba, amíg nem késő. Ennek a tanító néninek már sohasem fog tudni megfelelni. Nem bírja a gyerekedet, ennyi. Ha kócos/rövid/hosszú a haja az a baj, ha bő a ruhája, az a baj, ha szűk lesz, akkor az lesz a baj.
Nálunk is hasonló a helyzet már 2. éve. Aztán a kiskedvencek majd ráéreznek az árulkodás nyújtotta édes elismerés ízére, tudván, hogy a lányod mellett úgysem áll ki a tan néni soha, bármi történik is, és onnantól kezdve a negatívumok csak fokozódnak.

Margo35 2010.01.27. 16:50:55

Siránkozás helyett nem kellene inkább megtanítani azt a gyereket, hogy tartsa rendben a ruháját és a haját? Ha nem megy, akkor kertésznadrág és csinos rövidre vágott frizura, amit nem kell sokat fésülgetni. Annak idején én drága anyukám úgy meghúzta a hajamat, ha nem volt megfésülve, hogy még egy óra múlva is sajgott, mégsem lett semmi bajom tőle. Max. megtanultam, hogy csak megfésülve szabad kimenni az utcára.
Még hogy a gyerek önképe! Hihetetlen, hogy milyen kis mimózákat nevelünk az alsó tagozatban. Hol van az előírva, hogy egy alsó tagozatost csak dicsérni lehet, mert megsérül az érzékeny kis lelke? Igenis, ha nem tudja megcsinálni, ami a kora alapján elvárható, akkor a tanító néni mondja meg, mert az a dolga. Ha mondjuk a gyerek WC után nem mos kezet és figyelmeztetik rá, akkor is ekkora hisztériát csapnánk körülötte? Hogy fogja egy ilyen burokban nevelt gyerek később bírni a pofonokat (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt), amiket később kap?
Szerintem alsó tagozatban már tudatosítani kellene a gyerekkel, hogy nem ő a legszebb, legokosabb, legügyesebb stb. Tök átlagos vagy gyerekem, ez van, szokd meg. Sokkal kevesebb kudarc érné őket felsőben, ha alsóból nem azzal a meggyőződéssel jönnének, hogy minden kis nokedli egy meg nem értett zseni.

Starlark 2010.01.27. 19:00:10

@bm613:
Pont hogy nincs szabad iskolaválasztás.
A gyereknek a körzetes iskolába kell járnia hacsak be nem tudod préseltetni egy másik spec osztályába

Бабаяга 2010.01.30. 10:21:17

Ez a történet korábbi iskolánk bármelyik pedagógusára igaz lehet. (Szerintünk is számít a nullák száma a csekken.)
Ilyen értékelést én is olvastam a legtehetségesebb gyerekemről. Egy darabig nyeltem, majd amikor a külalak fontosabb volt, mint a tantárgyi teljesítmény, akkor elvittem egy másik iskolába. Láss csodát: a gyerekről még mindig nem írják azt, hogy a rendesség mintapéldánya, de három tárgyból kapott dicséretet, sőt tanítónénik megköszönték nekünk, hogy a lányunkat taníthatják. A rendre nevelést pedig közös feladatnak tekintik, hiszen napi 8 órát tölt az iskolában.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása