256

Egyenruha

Ellenőrző , 2009.12.18. 08:00

Sokan könnyebbültünk meg, amikor a 80-as évek végétől már nem volt kötelező a köpeny viselése, nyugodtan mutogathattuk a nyugatról hozott menő cuccainkat. Természetesen ez az eufória is gyorsan alábbhagyott, manapság már többen szeretnék, ha a köpeny, vagy valamilyen iskolai egyenruha újra kötelező lenne. Ildinek köszönjük a levelet.

Kedves Ellenőrző!

Az iskolai öltözködéshez kapcsolódóan szeretném pár gondolatomat megosztani veletek.  A problémát megoldotta a 90-es évekig a köpeny kötelező viselése, azóta azonban nem találjuk a visszafogott iskolai ruházat alternativáját. Sokan -szülők és tanárok- egyetértenek abban, hogy valamilyen módon szabályozni kell a diákok öltözködését, hiszen extrém esetben a kirívó, figyelemfelkeltő darabok gyakran akár áldozattá is tehetik viselőjüket. Az iskolai ruházatnak  színeiben visszafogottnak és praktikusnak kellene lennie, célja az utcai ruha megvédése, valamint az, hogy a diákok figyelmét ne vonja el társuk ruházata az iskolai teendőkről. Pszichológiailag a tanárra is hat az egységesített tanulói megjelenés, a szakemberek szerint segít a tanításra összpontosítani, a valós teljesítményt értékelni, nem befolyásolja a tanuló megítélését a ruházata. Ezzel a megállapítással könnyen lehet vitatkozni, az mindenesetre igaz, hogy egységesebbnek hat 30 gyerek kék köpenyben, mint 100 féle színben. A diákokra is jótékony hatással van az egységes ruházat, kevésbé feltűnőek a társadalmi különbségek, a kevesebb szín nyugodtabb légkört teremt.

Egy japán példa az iskolai egyenruhára:

 

 

 

 

 

 

 Természetesen a fenti egyenruhát másként is lehet hordani:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr731601364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 14:11:24

@Mezőbándi: Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes.

Az önmagáért való szabályok, azok, amik csak arra jók, hogy azokat, akik nem szeretnek kritikátlanul idomulni, azokat lehessen valamiért csesztetni, az nem biztos, hogy egy visszasírandó konzervatív és kommunista hagyomány.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 14:17:29

@Turboanyu: Igazad van, tényleg nem írtad, hogy mindenáron kell az egyenruha!
Abban is igazad van, hogy kell húzni egy határt.

Viszont szerintem ez a határ meg van húzva.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.18. 14:21:18

@mocc: Nem tudom. Én egyházi iskolába jártam 8 éven keresztül, az első négy évben kötelező volt a köpeny (5-8.oszt), a második (9-12. o.) már nem. Gyűlöltük.

Avatar 2009.12.18. 14:28:15

Szerintem elő kellene írni, hogy a lányok csakis csadorban mehetnek iskolába, amiből csak a szemük látszik ki. Akkor nem izgatnák a fiúkat, és a tanárbácsikat sem befolyásolná, hogy melyikük a jócsaj/pénzes luvnya. A csadoron pedig jól látható nyilvántartási számot kell feltüntetni, hogy valahogy meg lehessen azért különböztetni őket, de a nevüket szigorúan tilos szerepeltetni, nehogy a tanárokat befolyásolja, ha valamelyikük gazdag család sarja, vagy éppen a tanár számára kedves a keresztneve.
Ez a megoldás segít a tanításra összpontosítani, a valós teljesítményt értékelni.

A nemek közti diszkrimináció elkerülése érdekében természetesen a fiúknak is elő kell írni ezt a viseletet, de ők a csador alá vehetnek nadrágot, ami viszont lányoktól erkölcstelen viselkedés lenne, így nekik ez tilos.

Komolyan: Aki annyira akarja a köpenyt az járassa a gyerekét abban, védje vele a gyerek ruházatát stb. Akár ki is találhat valami frankó formaruhát az iskola, és akinek tetszik az járathatja olyanban a gyerekét, még az is lehet, hogy divatot csinálnak belőle és mások is hordják majd. De ne legyen már muszáj a gazdag szülők gyerekének is valami szar anyagú ruhát viselni, csak mert ha jó anyagból gyártanák a ruhát, akkor a csóró családok nem tudnák megfizetni! Ha meg van ilyen anyagból, meg olyanból is, akkor simán alkalmas a vagyoni helyzet eltérésének tudatosítására, fitogtatására.
Majd pár év múlva meg azon siránkoznak egyesek, hogy némelyik suli olyan drága egyenruhát ír elő, amit a szegények nem tudnak megvenni, ezzel pedig diszkriminálják őket.
(Az igazgató könnyűipari céges ismerőse viszont az egyenruha bevezetése óta kétszer akkora kocsival furikázik, mint előtte.)

Mezőbándi 2009.12.18. 14:28:18

@kolbászoszsömle: "Az önmagáért való szabályok"

1. Ezek nem önmagukért való szabályok, hanem a tanuláshoz megfelelő légkör elősegítésére hozott szabályok.

2. Ha önmagukért valónak tűnnek egyes szabályok, akkor is be kell őket tartani, amíg nem sikerül megváltoztatni.

"azokat, akik nem szeretnek kritikátlanul idomulni"

Egyéni szoc.probléma, ahogy szokták volt mondani. Jó, ha szokják a dolgokat és persze jó, ha lázadnak is ellene. És jó, ha NAGYON JÓL megtanulják, hogy akkor lázadjanak, ha valamit le is tudnak egyébként tenni az asztalra.

"lehessen valamiért csesztetni"

Mintha így nem lehetne.

"Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes."

A haj necces téma, mert abból nem tudsz külön szabadidőset és külön iskolait megszabni. DE, ha elvárod, hogy a fiúk (és nem egy konkrét fiú) haja ne lógjon a szemükbe az órán, akkor nem látok problémát pl. a hajgumi kötelezővé tételében.

Turboanyu 2009.12.18. 14:29:24

@kolbászoszsömle: Szerinted hol van meghúzva a határ? Mert én nem látom sehol. Most gyakorlatilag mindenki úgy jár iskolába, ahogy akar. Sminkben, piercinggel, szivárványos hajjal, miniszoknyában.

Az, hogy a tanár szivatja-e a diákokat: aki alapból szereti ezt mert csak így tudja kiélni a hajlamait, az mindenképp talál okot, még akkor is, ha az összes tanuló egyenruhában, hátrafésült hajjal áll vigyázzállásban a fal mellett sorakozva.
Akit meg csak bizonyos dolgok irritálnak, azok épphogy MOST tudják a diákokat szivatni. Ha lenne egy öltözködési előírás az iskolában, akkor erre nem lenne lehetősége, mert a diák elővehetné, hogy kérem mutassa meg, hogy mely ponton sértem meg az előírást. Van rajtam miniszoknya? Nincs. Kilátszik a hasam? Nem. Akkor miről beszélünk?

Turboanyu 2009.12.18. 14:36:46

@kolbászoszsömle: "Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes."

Ha van egy előírás az iskolában, akkor nincs olyan hogy egy tanárnak mi tetszik és mi nem. Nincs külön megtiltva? Engedélyezve van? Akkor evvan, ha nem tetszik, menjen tanítani egy zárdába. Most viszont tényleg rá van bízva, hogy kit miért baszkurál.

"Az önmagáért való szabályok, azok, amik csak arra jók, hogy azokat, akik nem szeretnek kritikátlanul idomulni,"

Mindig és mindenhol idomulni kell. Közösségben élünk, be kell tartani egy rakás szabályt, akár tetszik, akár nem. Munkahelyen még több van, nem tudom hogy az életben miért pont az iskola lenne egy olyan kivétel, hogy ott mindent szabad lenne.

kukatr 2009.12.18. 14:38:39

csak aztán nehogy az egyetlen dísz a Nemiség Elleni Liga bíborszín öve legyen...
hazánk múltbeli és jelenlegi politikai berendezkedése miatt ellenzek bármilyen kötelező uniformalizálási kísérletet.
sokan mondják, hogy nem fekete-fehér a világ, ettől függetlenül ugyanúgy monokróm megoldásokat javasolnak. aki csak tilt, az még többet akar tiltani. aki csak enged, az még többet akar engedni. de hogy emberként kezeld a gyereket, értelmesen beszélj vele egy problémáról, azt nem. mert a gyerek hülye, képtelen felfogni az érveket. ezért utasítod, vagy beleszarsz. értéket adni neki? ugyanmár, benned sincs.:S

pölö: ha már tiltani akarunk, akkor tiltsuk be a mérgező hajfestéket, ne a gyereket tiltsuk el tőle. sorolhatnám még...

Avatar 2009.12.18. 14:52:47

@kolbászoszsömle: "Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes."
Na speciel nekem volt ilyen tanárom általánosban. Kb minden óra elején azzal piszkált, hogy mikor vágatom már le a hajam, mert őt zavarja, hogy a szememig ér a hajam, és nem látja a szemem tőle. Nem takarta a szemem a hajam, nem emo-frizu volt, de vele nem lehetett vitatkozni, ő nem látja és kész, különben se feleseljek. Na, az ő kedvéért minden órája előtt kölcsönkértem valamelyik lánytól egy-egy szépen csillogó hajráfot, és azzal fogattam hátra hajam, hogy láthassa a szemem. Nem mondom, hogy maradéktalanul boldog volt ettől a megoldástól.

Turboanyu 2009.12.18. 14:53:13

@kukatr: Pl. a vörösbort sem akarnád ugyebár betiltani, de azért 18 éven alulinak nem kéne rendszeresen fogyasztani ugye?
Nem azzal van a gond, hogy mérgező lenne. Csak rendszeresen használva bizonyos idő után roncsolja a hajat. Nem mindegy, hogy 12 évesen kezdi valaki vagy évekkel később.

Bizonyos határok kijelölésére meg szükség van.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 14:59:19

@Turboanyu: Most is elő lehet venni a házirendet, és fel lehet szólítani a tanarat, hogy mutassa má' meg legyen szíves, hogy melyik pontját sértem meg az öltözékemmel!

A szabad ember arról ismerszik meg, hogy megválasztja azt a közösséget amelyikbe tartozik. A gyerek nem szabad ember, így az intim szférájának az a fajta korlátozása, amit a ruházat, hajviselet, smink, pirszing jelent sokkal súlyosabb, mint ugyanezen dolgok egy felnőtt esetében bizonyos munkahelyeken.

@Mezőbándi: Mi okból várod el, hogy ne lógjon a szemébe? Van-e bármiféle semmi közöd hozzá, hogy kinek hova lóg a haja?

Avatar 2009.12.18. 15:00:18

@Turboanyu:
"Ha van egy előírás az iskolában, akkor nincs olyan hogy egy tanárnak mi tetszik és mi nem. Nincs külön megtiltva? Engedélyezve van? Akkor evvan, ha nem tetszik, menjen tanítani egy zárdába. Most viszont tényleg rá van bízva, hogy kit miért baszkurál."

Tévedés. Ha nincs semmi előírva, akkor is lehetne azzal érvelni, hogy "nincs megtiltva, tehát szabad", de pont úgy leszarják, mintha vannak alap előírások, és azon túli, abban nem szereplő dolgokat kérnek éppen számon.
Pl ha annyi a szabály, hogy köpenyt kell hordani, akkor is lesz olyan tanerő, amelyik ezt úgy értelmezi, hogy csak akkor felelsz meg a szabálynak, ha minden gomb be is van gombolva nyakig.
Az emberi kreativitás kimeríthetetlen, ha épp okot akar találni valaki, hogy mivel kössön bele a másikba.

Turboanyu 2009.12.18. 15:16:04

@kolbászoszsömle: Szerintem meg a gyereket - akiért BÜNTETŐJOGILAG is felelős vagyok - nyugodtan lehet korlátozni akkor, ha az egészségére káros valami. Az, hogy elvileg nem vásárolhatnak dohány- és alkoholtermékeket az nem sérti a jogaikat? Az, hogy hogy néz ki a haja (hosszú, szemébe fésüli, stb)az egy dolog: de ha vegyszereket használ, amelynek hosszabb távon következmányei vannak, ahhoz igenis van közöm.
Szerinted egy szülő megtilthatja, hogy egy gyerek minden nap Big Mac menüt ebédeljen? Nem fog belehalni, max dagadt lesz mint egy viziló és jár hozzá pár "nyalánkság", mint pl. magas vérnyomás. Mégis a legtöbben egyetértenek abban, hogy a szülőnek ilyenkor felelőssége van. Persze, korlátozza a szegénykét, aki nem eheti azt, ammi a legjobban esik neki.
Ha most leírnám, hogy én a gyerekeimnek minden nap cukros üdítőket, zsíros kenyeret, chipset és csokit adok, gyümölcsöt meg nem, egy emberként esnének nekem. De ha azt mondom, hogy nem engedem hogy tiniként vegyszereket kenjen magára, naponta vakolja az arcát amitől 30 évesen úgy néz ki mint nagyanyám 70 évesen, és nem akarom hogy felfázzon, akkor már egy zsarnok vagyok, aki korlátozza a jogaiban.
Szerinted egy anya követelheti-e a 12 éves gyerekétől, hogy vegyen sapkát a mínusz 10 fokban? Ha igen, akkor a haspólóért miért nem szólhat? Ha pedig nem, akkor ki a felelős, ha a gyerek úgy dönt, hogy a sapka (még akkor is, ha rá volt bízva a kiválasztása) ciki és komoly betegséget szed össze?

kukatr 2009.12.18. 15:18:46

@Turboanyu: természetesen nem mindenre jó ez az elv. ne skatulyázz!
ha most fedeznék fel az alkoholt az EU-ban biztosan betiltanák. dohány dettó.
ezek már beépültek a társadalom normarendszerébe, nehéz lenne kigolyózni onnan. persze azért meg lehet próbálni. de muszáj újabb egészségtelen elemeket beépülni hagyni?
ami mondasz, azzal csak kitolod azt a bizonyos időt, problémát nem oldasz meg.

a határok meg ne tüneti kezelések legyenek.

kukatr 2009.12.18. 15:23:30

@Turboanyu: ebben a kommentben összemostad az iskolát a szülővel.

Turboanyu 2009.12.18. 15:23:42

@Avatar: Erre írtam azt, hogy aki kötözködős, az akkor is az lesz, ha a diákok egyenruhában vigyázzban állnak a fal mellett. De szerintem nem ez lenne a fő cél akkor, amikor az öltözködésről beszélünk. Én azt sem hiszem, hogy az egyenruha és a köpeny viselésével nem látszanának a társadalmi különbségek.
Itt (legalábbis nekem) az a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek károsítják az egészségüket, tartósan tönkreteszik a megjelenésüket (fültágító, stb).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 15:26:58

@Turboanyu: A szülő dolga eldönteni azt, hogy mit ad a gyerekének, mit enged meg neki, amíg a szerek legálisak.
Nem a Tied, nem az enyém, nem a diabetikusé, mert holnap jön egy vegalakó, és kitiltja a kolbászt a zsömléből.
Ha annyira érdekel a gyerek egészsége, indíts harcot az iskolai büfék ellen, vagy azért, hogy legyen szabályozva, hogy csak és kizárólag a tízórai szünetben szabadjon enni.

Ebben én is benne lennék, de az abszurd, hogy ne fesse a haját, mert káros.
Mi baja lesz a hennától? pl.

Turboanyu 2009.12.18. 15:27:17

@kukatr: Nem tudom miért baj, ha egyes esetekben kitoljuk az időt.

kukatr 2009.12.18. 15:31:00

@Turboanyu: mert nem oldod meg a problémát, és másra hárítod a felelősséget. azért.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 15:31:40

@Turboanyu: Játszunk el a gondolattal, és tiltsuk meg a hajfestést!
Ha a tiltásod ellenére _mégis_ befesti a haját a gyerek, akkor mi lesz?

Levágatod vele kopaszra?
Vagy kivegyszerezed belőle?
Fegyelmit adsz neki minden alkalommal, amíg festett hajjal jön?
Kirúgod az iskolából?

Mivel szankcionálsz?

Turboanyu 2009.12.18. 15:40:26

@kukatr: "mert nem oldod meg a problémát, és másra hárítod a felelősséget."

... vagy egy korlátozottan cselekvőképes embert (=gyerek), akinek még nincs annyi élettapasztalata hogy felfogja és megértse a tetteinek hosszútávú következményét segítünk abban, hogy ne hozzon olyan döntést, ami a jövőjében jóvátehetetlen károkat okoz. A döntést így kitolhatjuk egy olyan életszakaszra, amikoris felelős döntést hozhat és önállóan, egyedül vállalhatja tetteinek a következményét.

kukatr 2009.12.18. 15:41:20

@kolbászoszsömle: én inkább a tiltás folyamatára vagyok kíváncsi. Turboanyu hogyan adná tudtára a gyereknek, hogy ne fesse a haját?

Avatar 2009.12.18. 15:45:55

@Turboanyu: "Itt (legalábbis nekem) az a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek károsítják az egészségüket, tartósan tönkreteszik a megjelenésüket (fültágító, stb)."
A saját gyereked esetében minden jogod megvan arra, hogy úgy neveld, ahogy akarod. Gondolom azt viszont te sem szereted, amikor valaki elkezd téged kioktatni arról, hogy hogyan kellene helyesen nevelned a gyereked, vagy épp olyan dolgokat írnak elő, amikkel nem értesz egyet?

kukatr 2009.12.18. 15:48:31

@Turboanyu: igen. azt írtad le, amit mondtam. remélem az előbb felhozott alkoholfogyasztásos jokerproblémát nem így akarod megoldani.

Turboanyu 2009.12.18. 15:49:10

@kolbászoszsömle: Ha egy mégis befesti (amúgy nem értem, miért KELL egy általános iskolásnak feltétlenül hajat festetni), akkor meg lehet kérni, hogy legközelebb akkor jöjjön iskolába, ha lekopott. Persze mivel nem jár iskolába, addig magántanuló lesz, a kedves szülő oldja meg az oktatását, ha már engedte a csemetének a hajfestést. Ja, és persze családi pótlék csak az iskolába járó gyerekek után járjon. Na ezt elég csak egy esetben eljátszani.

Na nekem mennem kell a csemetékért...
Még annyit, hogy nem igazán értem, hogy amikor a világ 99%-án gyerekek halnak éhen, molesztálják, bántalmazzák, prostitúcióra, háborúban gyilkolni, napi 12-14 órás fizikai munkára kényszerítik, nem kapnak megfelelő orvosi ellátást, oktatást, akkor mi azon vitatkozunk, hogy az amúgy is elkényeztetett, kiszolgált csemetéinknek szabad-e hogy kilógjon-e a segge a szoknya alól és vakolhatja-e magát 12 évesen úgy, mint egy prosti.

Turboanyu 2009.12.18. 15:55:59

@kukatr: Mondjuk úgy, hogy az év elején a szülők megkapják az iskolai házirendet. Meg aki tényleg neveli is a gyerekét, az meg is beszéli vele, hogy hogyan kell és hogyan tilos az iskolában viselkedni. A tanárok is úgy kezdték az évet az elsősöknél, hogy elmagyarázták mik a szabályok, hol van rohangászás és hol nincs mert balesetveszélyes, stb. Ezeket nem a gyereknek kell kitalálnia a csillagok állásából.

Aki meg nem ért az iskola házirendjével egyet, annak minden joga meg van ahhoz, hogy más intézményt keressen a gyerekének, amely jobban találkozik a nevelési elveivel. Ha meg mindenféle korlátozást elítél, akkor legyen a gyereke magántanuló, és akkor úgy öltözteti otthon, ahogy akarja.

Avatar 2009.12.18. 15:56:25

@Turboanyu: "Ha egy mégis befesti, akkor meg lehet kérni, hogy legközelebb akkor jöjjön iskolába, ha lekopott."
Na, ez már tényleg elég beteg elképzelés.

"Még annyit, hogy nem igazán értem, hogy amikor a világ 99%-án gyerekek halnak éhen,..."
akkor neked az a legfőbb problémád, hogy a gyereked osztálytársa festi-e a haját, és a szülei ezt hogy engedhetik meg neki!

Mezőbándi 2009.12.18. 15:57:05

@kolbászoszsömle: "@Mezőbándi: Mi okból várod el, hogy ne lógjon a szemébe? Van-e bármiféle semmi közöd hozzá, hogy kinek hova lóg a haja? "

A hajas dolgot te hoztad fel, nem én. Mondtam, hogy mi lenne a megoldás, ha téged, mint tanárt zavarna.

Egy normális tanár tapasztalataim szerint normálisan, világos célból fegyelmez és - ahogyan írtam is - a formaruha, bár sok tekintetben lehet hasznos, de anélkül is vannak egy jó tanárnak eszközei a fegyelmezésre. A normális fegyelmezés pedig arra irányul, hogy minden jelenlévő diák maximális hatékonysággal tanulhasson. Mind tananyagot, mind leckét az életről.

Vagyis a normális tanár nem l'art pour l'art fog "belekötni" valakibe. De ha az az elvárása, hogy pl. látni akarja a diák figyelő tekintetét, akkor teljesen rendjén való, hogy szóvá teszi az ebben őt akadályozó tényezőket. Vagy elvárja, hogy a diák ne háttal üljön. Vagy ne feküdjön.

Persze a diák mindig megteheti, hogy szembe megy ezekkel a megfogalmazott elvárásokkal, de akkor álljon készen arra, hogy valamit letegyen az asztalra a "lázadása" mellé.

Érdekes módon, valahogyan nem a top tanulókba, tanulmányi versenyeket nyerő diákokba, szorgalmasan hajtókba szoktak a tanárok "belekötni". Vajon miért? És legtöbbször ezen tanulók nem tűnnek ki a (haj)viseletükkel. Vajon miért?

Úgy általában: az iskola fő célja nem a tananyag elsajátítása? És nem csak sokadik célja az a fajta "önmegvalósítás", amihez egyébként abszolút nem is kell iskola?

Avatar 2009.12.18. 15:58:38

@Turboanyu: Aki meg mindenféle korlátozásokat szükségesnek tart, annak is legyen a gyereke magántanuló, és akkor az egyszemélyes iskolájában minden nap viseltethet a gyerekével egyenruhát.

kukatr 2009.12.18. 16:02:22

@Turboanyu: és ha ez veled történne meg? elfogadhatónak tartod, hogy ilyen brutális büntetést kapjál, mert a gyerek megszegett egy szabályt? ezzel - hacsak nem vagy gazdag - magadnak és a gyerekednek okozol kárt. ráadásul a gyerek felé ez durva zsarolás is. gratulálok, lejárattad magad.:(

a második bekezdés kétélű fegyver, könnyen megvágod magad vele. de ez már csak szájkarate.

kukatr 2009.12.18. 16:07:46

@Turboanyu: én arra gondoltam, hogy te személyesen hogyan tiltanád meg a gyerekednek.

Turboanyu 2009.12.18. 16:08:13

@Avatar: Szerintem meg az beteges, hogy valaki engedi a 10-16 éves kislányát úgy kinézni, ahogy egy 20 éves prosti, csak mert "jogai vannak". Csak aztán meg nem kell sírni, ha teherbe esik vagy a pucér képeit küldözgetik az osztálytársak, mert a kedves szülei nem világosították fel arról, hogy mik a következményei a viselkedésének.

A szülők itt is a sulit hibáztatják, véletlenül se magukat:

velvet.hu/blogok/randi/2009/12/17/az_artatlannak_tuno_sexting_ongyilkossagba_torkollhat/

"A szülők jelenleg [2] az iskolát perlik, arra hivatkozva, hogy a tantestületnek be kellett volna avatkoznia a többséggel szemben a lány védelmében."

Aha, amikor rászólnak a gyerekre a tanárok, akkor verik az asztalt, hogy az ő joguk a nevelés, de mikor baj történik, akkor miért nem intézkedtek a tanárok.

Turboanyu 2009.12.18. 16:16:17

@kukatr: ugyanúgy tiltanám meg, ahogy az állandó hamburgerzabálást, azt hogy kirohanjon az autó elé, stb. Ezt hívják nevelésnek.
Nem hülye a gyerek, ha azt is fel tudja fogni, hogy a rajzórára vigye az ecsetét, a tornaórára a tornacuccát, az ablakon meg nem lehet kilógni, akkor fel tudja fogni a többi szabályt is.

Avatar 2009.12.18. 16:17:15

@Mezőbándi: "pl. látni akarja a diák figyelő tekintetét"
Akkor tartson olyan órákat, amivel leköti a diákokat. Énrám több tanár is pikkelt, mert rendszeresen hintáztam a székkel, feküdtem a padon, baszkuráltam a hajam stb. mert iszonyatosan unalmasak voltak egyes órák. Emellett bioszból, matekból megyei versenyeken jó helyezéseket értem el. Matekórán nem nagyon volt gond, mert ott simán kiadott a tanár még egy halom megoldani való feladatot (pirospontért), ha sokkal előbb végeztem, mint a többiek. De a biosz tanár nem nagyon tudott mit kezdeni azzal, hogy amiket elmond, annak nagy részéről már olvastam, mert imádtam a növényekről-állatokról szóló könyveket. Úgyhogy ő inkább a hajammal foglalkozott, meg azzal, hogy ne feküdjek a padon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 16:18:51

@Mezőbándi: "Érdekes módon, valahogyan nem a top tanulókba, tanulmányi versenyeket nyerő diákokba, szorgalmasan hajtókba szoktak a tanárok "belekötni". Vajon miért? És legtöbbször ezen tanulók nem tűnnek ki a (haj)viseletükkel. Vajon miért?"

Nekem seggigérő hajam volt középiskolában, halálfejes gyűrűim, és ujjatlan pólóban jártam, hogy látsszon a 36 centisre gyúrt karom, kockás hasam.
Nem voltam éltanuló a jegyeim alapján, de a kémia- és matematikaversenyeken valahogy mindig továbbjutottam országosra, és igen sokat kúrogatott a tanár, de legalább nem akart segíteni a felkészülésben...
Érdekes módon a szépenfésült osztálytársaim jobb jegyeket kaptak, mint én, pedig én voltam az, aki elmagyarázta nekik, ha valamit nem értettek.

Jah, eleinte (harmadikig) alapvetően kedves ember voltam, és roppant konstruktív, csak voltak dolgok (pl. a hajam, meg a ruhám) amibe nem szólhattak bele. Az általános iskolai balhézást a középiskolában abbahagytam, és olyan helyre mentem iskolába, hova nem ment iskolatársam, hogy hírem se legyen.
De így is kúrogattak.

Szóval a kérdésedre a válasz, az az, hogy a gyerekek nagyrésze úgy lázad, hogy közben elismeri a hatalmat, és meghunyászkodik, beáll a skatulyába.
Vagy csak simán nem okosabb a tanárainál.

kukatr 2009.12.18. 16:20:11

@Turboanyu: még mindig nem tudom, hogy te ezt hogyan teszed meg.

Avatar 2009.12.18. 16:33:38

@Turboanyu:
"Szerintem meg az beteges, hogy valaki engedi a 10-16 éves kislányát úgy kinézni, ahogy egy 20 éves prosti, csak mert "jogai vannak"."
Igen, ezt mondták azokra is, akik először mertek nadrágot húzni nő létükre, meg akik először kezdtek térd felett végződő miniszoknyát hordani. Meg farmert is csak huligánok hordanak.

velvet.hu/blogok/randi/2009/12/17/az_artatlannak_tuno_sexting_ongyilkossagba_torkollhat/

Szép kis példák. Az első esetben nem azt büntetik, aki jogtalanul megszerzi, és illetékteleneknek elküldi a képeket, hanem azt aki már eleve áldozata a helyzetnek. Ez igen!
A második esetben egyrészt már nagykorúakról van szó, másrészt a szülők ott sem a fotókat "heccből" továbbító srácot látják hibásnak. Mondjuk az iskolából sokkal több pénzt ki lehet préselni egy nyertes per esetén...

És ha van 1-2 hülye, az vajon ok-e arra, hogy milliónyi, a lehetőségekkel normálisan élni tudó embert is bekorlátozzunk?
Gondolom a pedofil papokról, és áldozataik öngyilkosságáról szóló hírek alapján jogosnak látnád az egész katolikus egyház betiltását is, ugye?

gorillka 2009.12.18. 16:42:47

@kukatr: Leírom én. Szólt a 12 éves gyerekem, hogy szeretne csíkokat a hajába. Válasz széles vigyorral, majd ha 18 elmúltál..
A széles vigyor azért, mert viszonylag sokat megbeszélünk a gyerekekkel, és meséltem nekik a gyerekkoromról. Engem nagyon szigorúan fogtak, és mindenre ez volt a válasz.
Utána elvittem fodrászhoz és a fodrászfiú is elmagyarázta neki a.) hogy így is gyönyörű, b.) ráér még ezzel a dologgal.
Még megemlítettük neki, hogy ha több időt töltene a szabadban, akkor magától csíkozódna a haja.
Ez tavasszal volt. Azóta jegeljük a témát, bár biztos közrejátszik, hogy becsíkozódott a haja nyáron. :-)

kukatr 2009.12.18. 16:47:36

@gorillka: :))
csak sajnos a szankciós kommentjéből nem ezt veszem le.:(

fogyókúra 2009.12.18. 16:48:33

Valahogy én is Turboanyuval értek egyet.

Ahová jártam általános iskolába, az osztálytársak nagyobb része már 13-14 évesen "divatozott". (Akkor így hívták a felnőttes öltözködést.) Érdekes mód nem a jó tanulók, hanem főleg a lusta, rosszabbul tanuló gyerekek. Amikor volt a 20 éves osztálytalálkozónk, a gyerekként deviánsan öltözködőkből mind mind szakmunkások lettek, mindennapi megélhetési problémákkal.

Középiskolában egy vidéki, állami, jónevű poroszos iskolába jártam, ahol a város középiskolái között utolsóként törölték el a köpenyviselést is. A deviáns gyerekeket egyszerűen eltanácsolták az iskolából. Kitűnő tanuló voltam, és még így is egyszer igazgatói intővel hazaküldtek egy színes bermuda miatt. Nem volt extrém hajviselet, miniszoknya, papucs, mert hazaküldték az illetőt. Vagy beilleszkedett a gyerek vagy eltanácsolták. 31-en voltunk az osztályban, a 15 éves osztálytalálkozónkon számoltuk össze, hogy több, mint 60 diplománk volt összesen. Mindenki felelős pozícióban dolgozott, volt több nagy cég ügyvezetője, vezérigazgatója, igazgatója, vagy saját vállalkozását vezette valaki, létminimumon vagy annak környékén senki sem élt.
Abban mindannyian egyetértettünk, hogy kemény, poroszos volt az iskolánk, de a társadalomba beilleszkedést igazából ott tanultuk meg, ahogy a példa mutatja, sikerrel. :-D

Ha választanom kell, a gyereknek is inkább ilyen iskolát keresnék, mint egy alternatív, szabályok nélküli iskolát.

Mezőbándi 2009.12.18. 16:56:11

@Avatar: "Akkor tartson olyan órákat, amivel leköti a diákokat."

Na igen, egy jó tanár megoldja (mint a matektanárod is). Na de mennyiben sérült a kreativitásod ettől a tanártól. Úgy érzed, hogy messzeható lelki traumákat szereztél?

@Avatar:

Egyébként én tényleg nem találkoztam még olyannal, hogy valaki a megyei nyertes tanítványait csesztesse. Hacsak nem valaki más készített fel téged, ő meg féltékeny volt a kolléga eredményes felkészítésére...

@kolbászoszsömle: u.a.

Ja, és persze akkor még nem igazán boncolgattuk azt a témát, hogy a lázadásokat és az önmegvalósítást sem lehet légüres térben nézni, elvonatkoztatva az iskola összetételétől, a tanulók általános kilátásaitól, a tanári kar hátterétől, stb. Nyilván másképpen fog mindez zajlani a Lauderben vagy a Kölcseyben, mint a Szabolcsi Faipariban vagy a Nyíregyházi Egészségügyiben.

gorillka 2009.12.18. 16:56:14

@kukatr: arra nem hivatkozhattam, hogy káros a festés, mert én is festetek. Nem lettem volna hiteles.
Ráadásul 22 éves festetek és még mindig jó minőségű a hajam. :-)

Egy kamasz már megérti a társadalmi összefüggéseket, ha az ő szintjén magyarázzák el. Megérti, hogy nem jöhet el a céges családi napra miniszoknyában, de elmehet a barátnője születésnapjára benne.

elod72 2009.12.18. 17:09:54

Egy régi (2003-as) cikk németül tudóknak: www.spiegel.de/schulspiegel/0,1518,253712,00.html

Nagyjából arról szól, hogy a fedetlen has kompatibilis-e az iskolával. A legtöbb német iskola szerint igen. Érdekesnek találom, hogy ugyanakkor néhány iskolában (pl. Berlinben) tilos a bakancs vagy a Lonsdale pulóver, mivel ez a szélsőjobb ruhatárába tartozik. Érdekes a hozzáállás a piercinghez is. Ezt elsősorban amiatt utasítják el, hogy a tornaórán balesetveszélyes.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 17:12:33

@Mezőbándi: A csesztetés oka a külsőm volt. A tanár eldöntötte, hogy én egy buta izomagy vagyok, és nem akarta belátni, hogy tévedett, ahogy én sem, hogy neki igaza van.
Ez elég egyszerű dolog.
A gyerekek nagy része megfelel az elvárásoknak, akármi is legyen felé az elvárás.
Ez oka szerintem annak, hogy a "nem megfelelően" öltözködő gyerek rosszabb tanulók.
Van egy patkányos kísérlet, ami azt bizonyítja, hogy a kísérletvezető elvárásai befolyásolják az eredményeket.
Arról szólt, hogy random módon válogatott patkányokról azt mondja a patkányokat figyelő személynek a patkányok gazdája, hogy az egyik az egy nagyon jó képességű alomból származik, a másik meg hót gyengus volt, akkor ezt az állítást meg lehet mérni.
Ha jól emlékszem ezt már Watson (vagy Scinner)? -bevallom nem emlékszem melyik- is leírta.

Ha a tanár úgy gondolja, hogy a szarul öltözött az butább, akkor be is fogja bizonyítani róla, még akkor is, ha ez nincs a kifejezett szándékában.
Így lesz az előítéletből tény.

kukatr 2009.12.18. 17:22:50

ha már mindenki példálózik az életével, akkor én is.:)
ha jól emlékszem már óvódáskoromtól kezdve nem volt nálunk kerítés a ház körül. és élek. biztos valamit elbasztak a szüleim... lehet azt, hogy értelmes emberként kezeltek, és foglalkoztak velem. szörnyű!

sorstárs 2009.12.18. 17:30:58

@ditakai: Valahogy az angol magániskolák tanulói mégis kibírják.

sorstárs 2009.12.18. 17:46:16

@kolbászoszsömle: Aki bele akar kötni az úgy is beleköt bármibe.Akár van rajta sapka ,akár nincs. De szerintem ez nem jellemző.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 17:48:11

@sorstárs: Az én személkyes tapasztalatom az, hogy azt a gyereket, akinek van véleménye, azt cseszteti a tanár.

Mezőbándi 2009.12.18. 17:49:13

@kolbászoszsömle: Értem amit mondasz, meg el is hiszem, bár én még nem is találkoztam az irracionalitás ilyetén megnyílvánulásával. Én rögtön arra tippelnék, hogy féltékeny volt a jó eredményeidre, amit nélküle értél el. Csak azért, mert ilyet már tapasztaltam a saját bőrömön...

Persze, most futhatnánk még egy kört, hogy formaruha esetén bele tudott volna-e kötni a megjelenésedbe, vagy sem... :)

Roan 2009.12.18. 17:52:57

Azt már sokan elmondták, hogy a formaruha nem takarja el a társadalmi különbségeket, és még pénzbe is kerül. Ezzel együtt az összetartozást valóban erősíti, bár, egy faluban, ahol csak egy iskola van, tényleg annyit ad a közösségi érzéshez?

Védelmi szempont: technika- és rajzórán esetleg hasznos lehet, de egy irodalomórán mitől véd meg?

Ruha/smink szabályozásának kérdése: tehát rövid szoknyát nem lehet viselni, de combközépig érő csizmát igen? Vagy piercing nem lehet, de fültágító gyűrű igen? Ezzel csak arra akartam utalni, ha tiltólistát írunk, az egy idővel már több oldal hosszúságú lesz, ha frissítik ugye...

És a legfontosabb: a ruha az önkifejezés eszköze, sokkal inkább, mint a többi személyes használati tárgyunk. Ha ezt akarjuk korlátozni, valahol természetes, ha komoly ellenérzést vált ki. A ruhának nem az a funkciója, hogy eltakarja a különbségeket, hanem, hogy öltöztessen, illetve, hogy jól érezzük benne magunkat.

Ezek alapján én is inkább a "nem" oldalra állnék.

Mezőbándi 2009.12.18. 17:53:32

@kolbászoszsömle: "azt a gyereket, akinek van véleménye, azt cseszteti a tanár. "

Szerintem ez így túlságosan le van sarkítva. Nem tudom mit értesz "vélemény" alatt, persze. Vélemény a tanultakról, vagy vélemény a tanítóról, vagy vélemény a tanításról, vagy vélemény a szabályokról...

Mezőbándi 2009.12.18. 17:56:01

Na... leoltom a villanyokat, kikapcsolom a pc-ket, kihúzom a kártyámat a terminálból, megyek haza mert már senki sincs bent :)

Kezdődik a szabadság. Szép az élet. Kellemes ünnepeket!

sorstárs 2009.12.18. 17:59:00

@Turboanyu: Az anyukák festik be a 8-9 éves! kislányok haját, festik ki a körmét, tetetnek fülbevalót az óvodás kisfiuk fülébe. Mert nekik úgy tetszik. Én mint két nagyfiú anyja nem értem azt sem , miért kell kislányokat felnőttdivat szerint öltöztetni. Van olyan ismerősöm is aki a 14 éves lányának veszi a cigarettát. Mert megígérte a apjának a hálálos ágyán, hogy mindent megad neki. Az apa 8 éve halt meg. Talán nem épp erre gondolt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 18:06:33

@Mezőbándi: Vélemény igazából az infantilizmus hiányát jelenti. Azt hiszem, de gondolkozom rajta.

sorstárs 2009.12.18. 18:08:21

@darkmirjam: A probléma az, hogy nem abban versenyeznek , hogy ki a jobb matekos, ki tud szebben olvasni, ki ugrik legtávolabb stb., hanem abban kinek az apukája gazdagabb, ki tart medencés kerti partit a szülinapján és kinek van legdrágább márkás ruhája, ki kapta meg a legújabb számítógépes játékot. Ezért gondolják néhányan, hogy egyenruha kellene,de az sem oldaná meg a társadalmi különbségeket.

elod72 2009.12.18. 18:17:26

@sorstárs: A felnőttek miben versenyeznek? Tán csak nem abban, hogy ki keres többet? A pénz a sikeresség egyik mérője. Ez nem baj. A baj az, ha szegényből sose lehet gazdag, és fordítva. Álszentnek tartom a vagyoni különbségek eltitkolására való hivatkozást ebben az ügyben.

sorstárs 2009.12.18. 18:29:15

@kolbászoszsömle: Sajnos nem jó iskolát választottál. Fiamnak Ún. emos frizurája van. Egyházi középiskolába jár 4 éve senki nem szólt miatta soha és jó jegyeket kap. Keresztfiam egy másik középiskolában majdnem derékig érő raszta hajjal szintén probléma nélkül.

sorstárs 2009.12.18. 18:36:52

@elod72: Félreértettél. Én sem gondolom, hogy jó ötlet az egyenruha bevezetése. Az viszont szerintem nem lehetne egyik gyerek osztályban elfoglalt helyének fokmérője, hogy a SZÜLEINEK mennyi pénze van. Elég sokat lehet olvasni arról, hogy a gazdag szülők csemetéi mennyire lenézik, kiközösítik a nem szegény, nem rongyos csak épp nem az általuk favorizált divat szerint öltözködő osztálytársaikat. Sajnos Budapesten ez egyre gyakoribb. Ugyanis nem a ruha teszi az embert.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 19:49:39

@sorstárs: Amikor én jártam iskolába, még menő volt a Heavy Metal. :D

[c] 2009.12.18. 20:07:41

@fogyókúra: Oké. Én gimnáziumi éveim alatt végig festettem a hajamat. Néha természetellenes színekben pompáztam.
Amikor átfestettem a hajamat padlizsánszínűre, mit gondolsz, mit mondott az osztályfőnököm?
Megkérdezte, hol vettem a festéket, ugyanis tetszett neki az árnyalat.
Megjegyzem, katolikus gimnáziumról van szó, mégis megértette a tanárok többsége, hogy enyhén kirívó külsőm és a kvalitásaim között semmilyen összefüggés nincs. Aki előítélettel viseltetett felém, végül szintén megértette, hogy rosszul ítélt meg - miután a sokadik tanulmányi és művészeti versenyt nyertem...
Nagy hiba bizonyos tinikori agymenéseket, vagy: a személyiségből fakadó furcsaságokat, eltéréseket automatikusan összemosni a butasággal, tehetségtelenséggel és devianciával.
Természetesen nem azt az elvet vallom én sem, hogy bármi megengedhető a gyerekeknek, és igen, oda kell figyelni, az átlagtól eltérő gyerek (még) jobban, de száműzve az előítéleteket.
(Egyébként volt évfolyamtársam, akinek mindennapos szórakozása a részegen fetrengés volt, ma a doktoriját írja.)

[c] 2009.12.18. 20:13:13

@Mezőbándi: "Vajon miért?"
Előítélet. Részben jogos. De csak részben. Ezt nem árt észben tartani.
Egyetlen tanár is tönkretehet egy gyereket hosszú évekre. Sőt, egy életre (bár ez azért szerencsére ritka).
Igaz, hogy általában kirívó külsejűek esnek áldozatul ennek, de nem kizárólag ők.

[c] 2009.12.18. 20:15:32

@Turboanyu: "amúgy nem értem, miért KELL egy általános iskolásnak feltétlenül hajat festetni"

Mert tetszik neki. Ilyen egyszerű.
Természetesen nem áll meg a fejlődésben attól sem, ha nem engedik meg.

sorstárs 2009.12.18. 21:02:21

@kolbászoszsömle: És ez volt a tanáraid legnagyobb gondja veled?

Turboanyu 2009.12.18. 23:22:37

@sorstárs: Talán mert tudnak viselkedni, tanulnak és tisztelettudók. kolbászoszsömlénél meg lehet hogy társult egy pökhendi szemtelenséggel. Azokat meg tényleg nem csípik, és könnyebb másokat hibáztatni.

Turboanyu 2009.12.18. 23:29:58

@lúzer_: Nekem meg Brad Pitt tetszik és a Ferrari. De így jártam. Továbbá szeretnék zöld hajjal, piros tangában, rózsaszín tollakkal a seggemben bemenni a munkahelyemre, de sajna nem tehetem meg.

Itt nem arról van szó, hogy a szegény kisiskolásoknak egyenruhában, hátrafésült hajjal, libasorban és hangtalanul kelljen minden reggel 7-kor sorakozni a szentmisére. Csak néhányan szülők nem szeretnénk ha a gyerekek idő előtt az egészségüket károsítanák, pl. hajfestéssel vagy olyan ruhákban, amelyek amellett hogy nem igazán a koruknak valók, de jó kis vesemedence gyulladást lehet összeszedni.

Turboanyu 2009.12.18. 23:35:54

@fogyókúra: Nekem is ugyanez a tapasztalatom. A túlzott kontroll, az állandó tiltás és szabályozás sem jó, mert ha végre kikerül a gyerek a felügyelet alól, akkor igazán cifra dolgokat is képes tenni. De a teljes, határok nélküli szabadság sem jó, amikor mindent szabad, a kislány kiböki a száján, hogy köldök-pierszinget és lila hajat akar, akkor anyuka szalad hogy teljesítse a kívánságát. Valahogy a középutat látom hogy eddig bejött, amikor vannak határok, de azon belül közösen döntenek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 02:05:14

@Turboanyu: "Csak néhányan szülők nem szeretnénk ha a gyerekek idő előtt az egészségüket károsítanák, pl. hajfestéssel vagy olyan ruhákban, amelyek amellett hogy nem igazán a koruknak valók, de jó kis vesemedence gyulladást lehet összeszedni."

Igen, de az egészen biztos, hogy ezt az iskolai házirendben kell manifesztálni?
Szerinted maradandó károsodást okoz a hajfestés. Szerintem nem.
Orvos-e vagy? Szakterületed-e? Orvos-e vagyok? Szakterületem-e?

Értem én, hogy haragszol rá, mindenkinek vannak heppjei, de az efféle heppeket nem illik intézményesíteni.

ui.

Nem hibáztatom azt a két hülye tanaramat. Nincs miért, mert ártani nem tudott egyikük sem. Nekem legalábbis. Csak simán lenézem őket. Felvételit kellett írni, így, minő bosszúság, két fél napom oda lett, mert nem pontok alapján jutottam be az egyetemre.
Elég szánalmas dolog lenne, ha bármilyen kudarcomat rájuk fognám, miközben az az übermensch-tudat, ami belengi létezésem abból a gőgből, cinizmusból (a műveltségem java pedig a dacból elkövetett tanulásból) származik, amit a kisstílű aljaskodásuk és hatalmaskodásuk ellen fejlesztettem ki magamban...

Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a tisztelet nem a VAN kategóriája. Azt a tanár el tudja játszani. Főleg, ha kisstílű.

[c] 2009.12.19. 03:16:24

@Turboanyu: Tulajdonképpen mi a gond, az, hogy egészségtelen, vagy az, hogy kurvás?
Itt pusztán arról van szó, hol és mi alapján húzzuk meg a határokat. Nincsenek abszolút igazságok a tekintetben, hogy hány éves kortól illik micsoda. Leginkább a szülők neveltetése és ízlése befolyásolja.
Nem is volt olyan régen, hogy a Beatles-gombafrizurát huliganizmusnak minősítették.

bontottcsirke 2009.12.19. 06:37:03

@Vélemény Pécs: mi pedig abban a korszakban vagyunk, ha nem nevelünk ki értelmes generációkat akkor végünk van mint a horgászbotnak.

Ennek első lépése az egyenruha. És milyen érdekes igen a második egy kéthónapos katonai kiképzés.

Talán nem lenne ennyi nagyarcú életképtelen hülye. Ha működik Svájcban meg Auszttriában meg Japánban meg a többi sikerállamban akkor lehet hogy fel kkéne venni a kesztyűt

bontottcsirke 2009.12.19. 06:45:29

Tudjátok az a vicces hogy amig libi tanárerők arról vitáznak mit kéne csinálni ezügyben (ismerős az órákig tartó semmiről nem szóló értezlet ugye kollégák?) addig rengeteg szülő kifejezetten kéri, hogy jó lenne egyenruha legalább kötelezővé kkéne tenni az egyenpólót mert sok szülő már nem bírja anyagilag az öltözködő versenyt a lálnyok meg állandóan próbálják túlöltözni egymást gyakran úgy néz ki az iskola mint valami divatbemutató. Másrészt én is jobban tudnék koncentrálni ha nem állandóan csöcsöket kéne nézni....

gorillka 2009.12.19. 07:34:44

@bontottcsirke: Nézd a szemüket. Megéri...

gorillka 2009.12.19. 07:41:13

Most indultak el a gyerekeim suliba. Trikó, garbó, kötött mellény, kardigán, kabát, nadrág, csizma. Mivel kimennek az udvarra hógolyózni, szánkózni, vittek magukkal síanorákot.
Ebből melyik lenne formaruhásítva?
Az egyenpóló szart sem ér formaruha szempontjából, mert nem csak nyáron járnak a gyerekek iskolába és a mi éghajlati adottságaink mellett, többféle ruhára van szükség.
A hazai kínálati piac mellett nem lehet kötelezni a szülőket formaruhára (magas ár vs gyatra minőség).

Turboanyu 2009.12.19. 09:53:16

@kolbászoszsömle:
"gen, de az egészen biztos, hogy ezt az iskolai házirendben kell manifesztálni?"

Hol kellene máshol??? A büfében írják ki a heti menü mellé?
Ha meg nincs benne, akkor mi alapján kérjék számon? Épp így tudnak a tanárok kötözködni, az egyiknek belefér a raszta, a másik még azt sem tűri, ha egy fiúnak 3 centinél hosszabb a haja. Legalább egyértelmű lenne, hogy meddig lehet elmenni.

"Szerinted maradandó károsodást okoz a hajfestés. Szerintem nem.
Orvos-e vagy? Szakterületed-e? Orvos-e vagyok? Szakterületem-e?"

Nem véletlenül megy a vita arról, hogy terhes nők festethetnek-e hajat. Az egyik fórumon amikor egy papagájszerű tinit cikiztek, egy fodrász írta, hogy mennyire káros - főleg hogy ő nem csak egy kis színt csíkoznak be, hanem szőkítenek, feketére vagy extrém színre festik - és hogy nem is tudják mik a következményei.

"Értem én, hogy haragszol rá, mindenkinek vannak heppjei, de az efféle heppeket nem illik intézményesíteni."

Nem haragszom rá, évek óra festetem a hajamat. De nem tinikorban kezdtem, hanem amikor megjelentek az első ősz hajszálak. Még azt is értem, ha egy huszonéves fiatal festeti kicsit vagányabbra. De én a 10-16 éves korosztályról beszélek folyamatosan.

"amit a kisstílű aljaskodásuk és hatalmaskodásuk ellen fejlesztettem ki magamban..."

Nézd, én láttam példát mindkettőre, olyat is, amikor egy angolul tökéletesen beszélő tanuló udvariasan kijavította a tanár hibáját erre az üvöltözni kezdett vele és onnantól kezdve egész évben baszogatta. De olyat is, amikor a diák pökhendi, szemtelen módon nyitott a tanárnál, annak meg kinyílt a zsebében a bicska és onnantól kezdve nem tudtak együtt dolgozni. A te esetedben nem tudom miről volt szó...

"Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a tisztelet nem a VAN kategóriája. Azt a tanár el tudja játszani. Főleg, ha kisstílű. "

Igen, de láttam olyat is akinek esélyt sem adtak, amikor bejött az első órára már szivatta pár diák, majd belekötöttek minden második mondatába.

Turboanyu 2009.12.19. 10:01:24

@lúzer_: "Tulajdonképpen mi a gond, az, hogy egészségtelen, vagy az, hogy kurvás?"

Is.
Mind a kettő a szülők felelőssége.

"Itt pusztán arról van szó, hol és mi alapján húzzuk meg a határokat."

Akkor mi alapján akarják kitiltani a chipset meg a kólát az iskolai büfékből? Miért ne ehetné a diák? Nem fog tőle holtan összerogyni, a Mars szelet valószínűleg még csak nem is rákkeltő.
Miért kell a műsorokat karikákkal ellátni?

Turboanyu 2009.12.19. 10:03:09

@gorillka: Egyetértek. Ráadásul nálunk, ebben az országban úgyis elbasznák. A vége az lenne, hogy olyan áron amibe egy Benetton póló kerül megkapnánk a legsilányabb kínai vacakot.

bontottcsirke 2009.12.19. 10:06:07

@gorillka: nem értem. most akkor mi a kérdés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 10:06:32

@Turboanyu: Például otthon, Te eldöntöd, hogy mit szabad és mit nem, és elfogadod a másik szülő azon döntését is, amelyik nem hasonlít a Tiedre, és nem akarod rákényszeríteni azt, ami _szerinted_ helyes.

"Nem véletlenül megy a vita arról, hogy terhes nők festethetnek-e hajat. Az egyik fórumon amikor egy papagájszerű tinit cikiztek, egy fodrász írta, hogy mennyire káros..."

Persze, hogy nem véletlen, ahogy az sem, hogy szabad-e a szívcsakrától balról jobbra kezdve masszírozni a jin utat, vagy az, hogy a vízérhálózat káros bioenergetikai rezgetése hogyan befolyásolja a kora reggeli karmikus viharokat.

"De nem tinikorban kezdtem, hanem amikor megjelentek az első ősz hajszálak. " tizenhárom évesen megjelentek az első ősz hajszálaim...

A többiről nem akarok beszélni, mert nem érdekel.
Kívülről lehet gyártani az elméleteket, hogy ki a hülye, nagypofájú kiállhatatlan, de semmi értelme. Elmúlt. A többi tanárommal tegezőviszonyban vagyok azóta is, némelyik szaktanárral közös munkáim is voltak.

bontottcsirke 2009.12.19. 10:10:25

1 Nem értem ebben az országban ezt miért rontanák el már csak 4 hónapot kell várni, hogy jelentős változások történjenek.

2 egyenruha pedig kell

omlósz 2009.12.19. 11:54:37

Viccesek vagytok. Érdekes én középiskola során minden hétvégén ittam, néha hétköznap is beültünk kocsmázni, suliba/suli után cigiztünk, néha volt még valami egyéb is. Végig festett, vagy hosszú hajam volt, nem jártam átlagos ruhákba és még mekibe is elmentem, meg chipset is ettem, mégis érettségim átlaga 5ös lett. Ha majd dolgozni szándékozok, akkor majd levágatom rövidre a hajam, befestem egyszínűre, kiszedem a piercingeket, fültágító is összemegy egy idő után, tetkót sem csináltatok olyan helyre ahol kilátszana az ingből, akkor meg mégis miért kellett volna nekem úgy élnem a fiatalkoromat mint egy 40 éves? És miért kéne úgy öltöznöm mindig, mintha munkába lennék? :D:D:DDD

I_Isti 2009.12.19. 12:12:43

@omlósz: Hogy aki rádnéz, az ne hányja el magát!

omlósz 2009.12.19. 12:14:27

egyébként meg érdemes megnézni, hogy hétvégén hogy néznek ki a japánok :D

ziza.es/2008/04/16/HARAJUKU.html
japanlinked.com/Japanese-Culture/Gyaru-Gal-Styles.html

és hogy milyen kinézetű (srácokból álló!) zenekarok menők arra fele :D

dietrichthrall.files.wordpress.com/2008/08/dir_en_grey.jpg
www.jmignited.com/rapictures/ancafe04.jpg

I_Isti 2009.12.19. 12:16:57

@bontottcsirke: Igen, négy hónap múlva már lehet nagyot álmodni bilibe lógó kézzel. Most még csak kicsit lehet. Természetesen négy hónap múlva a hó is fölfelé fog esni, és négy hónap múlva minden jobb lesz, ahogy azt Kádár (vagy Orbán vagy melyik) elvtárs is megaszondta.

omlósz 2009.12.19. 12:17:20

@I_Isti: Felőlem nyugodtan elhányhatja magát, ő baja. :)

omlósz 2009.12.19. 12:23:04

@I_Isti: Felőlem aztán elhányhatja, engem nem érdekel, ő baja. :D

kukatr 2009.12.19. 13:54:15

az történt sajnos, amit vártam...

gabcigirl 2009.12.19. 13:56:03

Szerintem nem a hajszínnel van a legnagyobb probléma.

Engem jobban aggasztana a kedves szülők helyében, hogy némelyik tinilány lassan olyan rutinosan jár abortuszra, mint más a McDonaldsba. Én középiskolában konszolidáltan festettem magamat, színeztem a hajamat, volt néha patacipőm is.

Emellett a gimiben egy rosszabb évet leszámítva 4,5-4,8-as átlagaim voltak végig, szerettem olvasni, sok minden érdekelt, nem voltam tahó...Ja és a tanáraim jó fejek voltak-nem állandóan az öltözéken lovagoltak hanem erkölcsi értékeket és tartást igyekeztek átadni a diákoknak. (Kilencvenes években voltam gimis. Ennyi.)

bontottcsirke 2009.12.19. 14:09:39

@I_Isti: nem az eső, a hó fog fölfelé esni.. egyébként meg remélem azért lesz változás az emberek felfogásában és a dolgok menetében, mert ezt így nem lehet tovább folytatni, ebben mindenki egyetért.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, az iskola is egyfajta munkahely, ahol az szmsz-nek szabályoznia kell a megjelenést és ruhaviseletet. Én csak javasolni tudom az egyenruha bevezetésést egy csomó problémát megold.

ÉS lehetne tesi órára is előírt ruha. (na ez biztos kivágja a biztosítékot, már látom is a kifogások sorát)

Merty 2009.12.19. 14:13:57

Én jártam olyan iskolába, ahol nagyon szigorúan kötelező volt az egyenruha. (Ha hiányos volt, akár haza is küldtek, vagy egész délután büntetőfeladatokat kellett csinálni.) Nem segített semmit, így is tudni lehetett, ki volt a gazdag, ki a szegény, ki a menő, ki a lúzer és így tovább. Ment a szekálás, a kiközösítés is rendesen. Pont ugyanúgy, mint azokban az iskolákban, ahova előtte és utána jártam, és nem volt egyenruha. Én magam utáltam a hacukát, pedig sose voltam lázadó fajta, nem öltöztem kihívóan. (Csak kreatívan :))

bontottcsirke 2009.12.19. 14:30:42

@Merty: mhh nagyon érdekes. én meg olyan helyre jártam, ahol frankón eltűntette a különbségeket agyerekek között. és szerettük is...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 14:44:25

@bontottcsirke: "én meg olyan helyre jártam, ahol frankón eltűntette a különbségeket agyerekek között."
Csak nem Te is a fegyintézet szigorított nevelőjébe jártál?

Amúgy hazucccc.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 16:30:42

@bontottcsirke: Figy, az összes egyenruhás iskolában végzett haverom tudja a központozás szabályait, és alkalmazza is őket.
Ezt beléjük verték.
Te láthatólag nem ismered, igénytelenül fogalmazol és mindemellett hiányzik az a kifinomult agresszió, ami az ő meggyőzési stratégiájukat jellemzi.

Így három eset lehetséges:

- Hót tehetségtelen vagy;
- A böri volt az az egyenruhás iskola, ahol betanítottak a a betűvetés alapjaira;
- Hazucccccc.

Az utóbbi a legkevésbé sértő, így azt választottam.

bontottcsirke 2009.12.19. 17:11:07

@kolbászoszsömle: a második eset bevallom (SAn Quentin)

Koax K. Ábel 2009.12.21. 11:37:55

Észrevettétek hogy még egyetlen normális érvet sem hoztatok fel?
Nem takar semmit, társadalmi különbségek is ugyanúgy látszanak. Hol éltetek ti, hogy csak akkor ismertétek az osztálytársatok helyzetét, ha láttátok a ruháját?
Nálunk a tanárok küzdöttek a matrózblúz eltörléséért, mert semmi értelme nem volt, mindenki utálta, és még jól sem nézett ki (Osztályfőnököm mesélte)
Elég tehetségtelen tanárok írhatnak, ha a tanulók öltözködésére figyel, és a tanuló ruhái zavarják.

Norx 2010.01.17. 08:58:21

"Pszichológiailag a tanárra is hat az egységesített tanulói megjelenés, a szakemberek szerint segít a tanításra összpontosítani, a valós teljesítményt értékelni, nem befolyásolja a tanuló megítélését a ruházata. "

jaja, tutibiztos, mikor szöszi levette a gimiben a szvetterét, és elődobta az igen fini dekoltázsát, megkértem hogy vegye vissza, mert én ide dolgozni járok, és szeretnék tényleg a feladatomra koncentrálni. Kedves volt, megértette.
Vagy mikor a másik kóruspróbán felült miniszoknyában az asztalra, velem szemben, nem éppen összeszorított lábakkal. Nagy kihívások ezek a tanári etika ellen, bizony mondom én.

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 13:41:38

@RobDN: lehetetlen lenne őket bevezetni az elit iskolákon kívül????? csak közlöm, h. Angliában az összes iskolában egyenruha van, 5 éves kortól 16 évesig. mindben, nem csak az elitekben.

viszont túlzásba is viszik szerintem, helyettes tanárként bent voltam egy osztályban, rajzóra volt, mindenki csinálta a kiadott feladatot, senki nem rendetlenkedett, még csak nem is sustorogtak, semmi zavargás.
valamiért bejött egy fejes tanár, rögtön ráüvöltött az egyik gyerekre, h. félreáll a nyakkendője, vagy kilóg az ingje, valami ilyesmi.
most ez a legfontosabb???? mondom, teljesen rendesen viselkedtek, nem volt semmi gond, a tanár meg mégis belekötött, ráadásul ilyen apróságba. az jobb lett volna, ha tökéletesen álló egyenruhában rendetlenkedik???

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 13:46:10

ja, és a másik: ugye öttől 16 éves korig egyenruha, ha utána megy 6th formba, (kétéves előkészítő az egyetemre) ott már nem kell. Ezért oda, meg szabadidőben egyébként is, valami iszonyatosan öltözködnek az angol fiatal lányok. szerintem a sok egyenruha-viselés ellensúlyozásaként.
ja, és munkahelyeken is szinte mindenhol egyenruha van, vagy meghatározott dress code, h. miben jelenj meg. és mondom, ezért szabadidőben igencsak átesnek a ló másik oldalára.

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 13:56:18

@darkmirjam: pedig nekem van olyan ismerősöm, aki bizony régesrég metálzenekarokban játszik, énekel, mellette meg ügyvezető igazgató...

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 14:10:50

ja, és a másik egyenruha szabályok túlzásba vitele errefele: a múlt héten esett egy csomó hó, angol viszonyok közt simán akadály, aztán a következő napokban ráfagyott az útra, totál balesetveszélyes volt közlekedni. Erre mit csinál egy-két iskola? hazaküldi a hótaposóban érkező diákokat, h. "nem felel meg az előírásnak". jöjjön balettcipőben a 10 centis hóban...
de olyanról is hallottam, h. télvíz idején levetették velük a kabátot, mikor kimentek valahova, merthogy akkor ugye nem látszik az egyenruha, és az fontosabb, minthogy a gyerekek ne fázzanak meg.
meg olyat is tudok, h. szintén télvíz idején hazaküldték a diáklányt, mert nadrágban merészelt menni az előírt szoknya helyett (amiben simán megfázott volna).
úgyhogy azért a briteket ne nagyon vegyük példának.

szerintem a legjobb az lenne, amit valaki fent írt, h. farmer, vagy valami egyszerűbb, kényelmes szoknya lányoknak, egyszerű póló, kényelmes cipő, és kész.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása