256

Egyenruha

Ellenőrző , 2009.12.18. 08:00

Sokan könnyebbültünk meg, amikor a 80-as évek végétől már nem volt kötelező a köpeny viselése, nyugodtan mutogathattuk a nyugatról hozott menő cuccainkat. Természetesen ez az eufória is gyorsan alábbhagyott, manapság már többen szeretnék, ha a köpeny, vagy valamilyen iskolai egyenruha újra kötelező lenne. Ildinek köszönjük a levelet.

Kedves Ellenőrző!

Az iskolai öltözködéshez kapcsolódóan szeretném pár gondolatomat megosztani veletek.  A problémát megoldotta a 90-es évekig a köpeny kötelező viselése, azóta azonban nem találjuk a visszafogott iskolai ruházat alternativáját. Sokan -szülők és tanárok- egyetértenek abban, hogy valamilyen módon szabályozni kell a diákok öltözködését, hiszen extrém esetben a kirívó, figyelemfelkeltő darabok gyakran akár áldozattá is tehetik viselőjüket. Az iskolai ruházatnak  színeiben visszafogottnak és praktikusnak kellene lennie, célja az utcai ruha megvédése, valamint az, hogy a diákok figyelmét ne vonja el társuk ruházata az iskolai teendőkről. Pszichológiailag a tanárra is hat az egységesített tanulói megjelenés, a szakemberek szerint segít a tanításra összpontosítani, a valós teljesítményt értékelni, nem befolyásolja a tanuló megítélését a ruházata. Ezzel a megállapítással könnyen lehet vitatkozni, az mindenesetre igaz, hogy egységesebbnek hat 30 gyerek kék köpenyben, mint 100 féle színben. A diákokra is jótékony hatással van az egységes ruházat, kevésbé feltűnőek a társadalmi különbségek, a kevesebb szín nyugodtabb légkört teremt.

Egy japán példa az iskolai egyenruhára:

 

 

 

 

 

 

 Természetesen a fenti egyenruhát másként is lehet hordani:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr471601364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.12.18. 08:39:56

Ez nagyon érdekes, felidézte, ahogy a barátnőmmel lúzer cuccokban feszengtünk 12 évesen a suliban, mert éppen nem volt jobb, és sírtuk vissza az egyenruhát, hogy ne parádézzanak előttünk a gazdag gyerekek márkás cuccokban. Aztán később revízió alá vettük ezt a gondolatot. Szerintem ócska köpenyek feladásával még nem lesz megoldott a helyzet, hiszen alsós tapasztalatok alapján ez kényelmetlen, folyton útban van, rossz minőségű anyagból készül és még csúnya is. A teljes egyenruha azonban akár vonzó lehetőség is lehet, ha mondjuk az ,,elitiskolák" kezdenék el bevezetni, innen pedig a többi átvenné, így olyan kép alakulna ki róla, hogy ezt azért viselni a gyerekek, mert büszkék rá, hogy abba az iskolába járnak. Szóval szerintem akár jó is kisülhet az ilyesmiből.

gyuzsu 2009.12.18. 08:41:24

'82-ben érettségiztem, akkor még kötelező volt a köpeny. Semmit nem takart el, az enyém rövid fazonú, gallérnélküli és ujjatlan volt. De köpeny! akin rendes hosszúfazon volt ujjal, stb, arról is tudtuk, hogy mit hord alatta. A társadalmi/anyagi különbségek - bár nem voltak akkorák, mint ma - tökéletesen ismertek voltak előttükn. A köpeny ezt nem álcázta. Manapság meg a tornacipő márkájától kezdve a számológép minőségén át a családi nyaralások célpontjáig minden árulkodna erről. Szerintem a köpenynek semmilyen szerepe nincs a gyerekcsoport homogenizálásában.
A másik szempont meg az egységesítés. Minek is? Egységesen kinéző diákokat miért is jobb tanítani? Minek egyformásítsuk az embereket? Ettől még nem lesznek egyformák. (szerencsére.)
20 éve vagyok középiskolai tanár, sose zavart, hogy színesek a gyerekek.

gorillka 2009.12.18. 08:49:15

Elit iskolákban valóban be lehetne vezetni, mert alsó hangon is min. 50e Ft + költség évente a beiskolázás. (szandál, cipő, csizma, szoknya, nadrág, blúzok, mellény, pulcsi, blézer, zakó stb)
Nagyon csinos, de a hazai viszonyokat ismerve, nem hiszem, hogy sok szülő tudná megfizetni.

Laliath 2009.12.18. 09:07:18

A köpeny - ahogy már fentebb írták - semmit sem takart és kényelmetlen is volt. Meg amúgy sem nagyon hordtuk. Emlékeim szerint vagy félúton suli felé, vagy bent az első mosdóban levettük és utána azt mondtuk, hogy otthon maradt :)
Egy egyszerűbb egyenruha azonban valóban nem hangzik rosszul. Nem kell azonnal túlzásokba esni, és teljes hadfelszerelésben gondolkodni. Elég a felső (egységes ing vagy szoknya, sőt akár póló, pulóver is) meg egy egységes alsó (szoknya és nadrág, lányoknál mondjuk választható). Lábbelit azért nem uniformizálnék (hacsak tényleg nem elit suliról van szó, és ugyanígy feleslegesnek tartom a blézert és a mellényeket nyakkendővel, egyebekkel. Ebben a formában pedig rögtön nem lenne 50 ezer HUF a beruházás, még talán két-három garnitúra esetén sem. Plusz addig is kímélné az ún. utcai ruházatot, amiből kevesebb is elég lenne otthon, hiszen a gyerekek hétköznapi viselete már megvan.

elod72 2009.12.18. 09:16:13

Nem vagyunk egyformak. Vannak akik gazdagok, masok szegenyek. Meg kellene tanulni egyutt elni, nem pedig a kulonbsegek elrejtese fele menni. Kicsit az az erzesem, hogy a kopeny visszasirasa is a kadari nosztalgia resze, amikor meg nem voltak nagyon gazdagok es nagyon szegenyek. Hasonlo az egyseges ingyenes orvosi ellatas joganak mitoszahoz... De lehet, hogy nincs igazam.

(Europaban nincs megegy olyan kasztrendszerre epulo tarsadalom, mint az angol. Ott van egyenruha boven, de messzire vezetne annak megtargyalasa, hogy ez mennyire nem "az utcai ruha megvedeset" szolgalja.)

gorillka 2009.12.18. 09:19:26

@Laliath: Nem teljes hadfelszerelésben gondolkodom, de pl. blúzt és inget naponta váltanak a gyerekek, nadrágot sem egy hétig hordanak, abból is kell váltás. Mivel napi szinten ezt a két-három darabot hordják, jó minőségű, lehetőleg nem műszálas anyagból kell készüljön.
Más anyagból van a téli és nyári ruházat is.
Az igaz, hogy kevesebb ruha kell otthonra a gyereknek, de ne gondoljuk, hogy az egyenruhával a gyerek hétköznapi viselete megoldott, mert délután nem abban fog elmenni otthonról.
Egy csinos egyenruha nekem tetszik, de egy Szürke Mao egyenruhát nem adnék a gyerekemre.

lyesmith 2009.12.18. 09:22:47

Persze mert a japán iskoláslány viselet nem vonz mindenféle perverz embereket.

A köpennyel emlékezetem szerint az volt a baj hogy ócska nylonból volt ami meleg volt, csúszott, gyúlékony volt, nem lehetett mosni, csúnya volt.

Ugyanakkor bármilyen más minőségi egyenruha drága +50k ráadásul félévente/évente cserélni kell. Mert ugye nőnek a gyerekek.

kispista2 2009.12.18. 09:32:41

@lyesmith: a hagyományos ruha sem olcsóbb, sőt ott a márkát is meg kell fizetni. Egy ugyanolyan póló márkásan 5-10 e ft, míg üresen vagy egy logóval 1-2 e ft.

gorillka 2009.12.18. 09:40:27

@kispista2: Az a tapasztalatom, hogy az egyenruha készítők nem alacsonyan szabják az áraikat. Nálunk csak a matrózblúz kötelező, az iskolától nem messze lévő boltban lehet beszerezni, 3800Ft, áttetsző műszálas anyagból, elszabott (bő, hogy egy méret minden magasságra jó legyen).
Abban igazad van, hogy a márkás póló drágább, mint a sima kínai, de nem mindenki engedheti meg magának a márkás cuccot. Rengeteg család turkálóból öltözik.

salander 2009.12.18. 09:40:59

thai.blog.hu/2009/08/19/tul_szexi_thai_diaklanyok

Mert ugye szép dolog az egyenruha, de a méretét ugysem tudod kikötni.

Void Bunkoid 2009.12.18. 09:42:19

@lyesmith: ha a japán 12 éves kislányokat Wehrmacht-tiszti egyenruhába öltöztetnék, akkor arra kattannának a pedók. Nem a ruhára ugranak azok, hanem ami benne van. Csak éppen jelenleg Japánban ebben a matrózszerkóban tolja a nagy részük.

Mondjuk viccesek is lennének a már említett német tiszti egyenruhában, vagy mondjuk Godzillának öltözve :P

eloszto · http://eloszto.hu 2009.12.18. 09:44:47

@gorillka: ugyanmár! 2-3 kék köpeny párezer forint csak.

Nekünk még 1998-ban is kötelező volt és nagyon helyesen tették. Igenis elmossa egy kissé a vagyoni különbségeket és megvédi az utcai ruhát.

Laliath 2009.12.18. 09:46:18

gorillka
egy jó minőségű anyagból készült póló nem drága, ha suli tömegben gyártatja le. Nekünk is volt anno, középiskolában. Nem volt kötelező, de büszkék voltunk arra, hogy oda jártunk, így vettük, akkor volt darabja 500 HUF. És a mai napig hordható állapotban van, pedig nyúztuk eleget, és 11 éve érettségiztem.
Ezért írtam, hogy az egységes öltözködés nem feltétlen kell, hogy drága legyen. Nadrág, szoknya is elég max. kettő egy hétre. Ami meg a plusz otthoni viseletet jelenti, amúgy sem ugyanabban van a gyerek otthon - nálunk legalábbis nem úgy volt. Nem a "bejárós" ruháimat tettem tönkre az otthoni játékkal. Pláne nem általánosban.

Void Bunkoid 2009.12.18. 09:58:39

@Laliath: ha én beleférnék a 11 évvel ezelőtti pólómba, valszeg 12 éves japán iskoláslányokat hajkurásznék :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 10:03:51

Nem köntörfalazni, meg mellébeszélni, hogy "Pszichológiailag a tanárra is hat az egységesített tanulói megjelenés, a szakemberek szerint segít a tanításra összpontosítani, a valós teljesítményt értékelni..."

Azt kell mondani, hogy azért kell az egyenruha, mert zavar a tanuló személyisége.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.18. 10:05:24

Tőlem jöhet, de a szoknya max segghajlatig érhet! ;)

Silverf@x 2009.12.18. 10:11:29

Szerintem is jó ötlet az egyenruha. Jobban kihozza az ember egyéniségét és nem a ruhákkal próbálják meg ezt helyettesiteni a gyerekek. Persze nem a régi nejlon köpenyre gondolok, hanem a képen láthatóhoz hasonlókra.

Turboanyu 2009.12.18. 10:12:12

Azért nem ártana valahogyan szabályozni az iskolai megjelenést. Ha nem is lenne köpeny, meg egyenruha, de egy minimum szintet ki kellene kötni és határozottan betartatni. Aki ennek nem felel meg, azt hazaküldeni átöltözni. Pl. lányoknak miniszoknya, haspóló, piercing. Kész röhej, hogy általános iskolás kislányok úgy festik magukat (a hajukat is!!!) és úgy néznek ki, mintha az utcasarokra mennének kurválkodni. Mert ugyebár ehhez "joguk van". Aztán elkerülnek az első munkahelyükre és jön a felismerés, hogy van ám "dress code". Vagy jön a sírás, hogy ha a szétpiercingelt pofájukkal megjelennek egy interjún, akkor nem veszik fel őket.

walker57 2009.12.18. 10:13:18

Másik példa lehetne az angol(Brit) iskiolarendszer formaruha kötelezettsége. (már ha valaki a formaruhában a demokrácia sérelmét látná)
Egyetértek,hogy a formaruha felszámolná a divatspirált, megszüntetné a szembetűnő szociális különbségeket stb.
Elsőként vissza lehetne állítani a lányok esetében a matrózbluz és szoknya szokását (ma már csak kevés helyen van meg)
A fentieken kívül a formaruha(egyenruha)erősíti a közösséghez tartozást, igényességre "viselésre" ösztönöz, iskolán kívüli rendbontásnál azonosítható az elkövetői kör épp ezért, vissszatartó(preventiv) ereje van.

Ne ragadjunk le a költségeknél, mert formaruha esetében biztosan állítható,hogy kevesebb lenne a mostani divat összegeknél, másrészt a központi költségvetés része lehetne az első formaruha, vagy évente egy formaruha biztosítása.

Megkérdeztem angol ismerősömet, ingből (blúzból) a gyerekének 3 db, kosztümből (öltönyből) 2 db van.
Ott szociális elven a rászorulók ingyen kapják.

gorillka 2009.12.18. 10:15:01

@eloszto: 98-ban lehetett annyi. De itt nem a köpenyről van szó.
Hanem egyenruháról. Erre írtam, hogy egy jó minőségű egyenruha biza nem olcsó.
@Laliath: Nálunk mindkét gyereknek van sulis pólója. Az egyik 900Ft a másik 1000Ft volt. Az 1000-es pamutnak tűnik, elég vékony, de legalább pamut, a másikra pamut van írva, de szerintem műszálas (nem gyújtottam meg, de vasaláskor érdekes szaga van).
Ezek a legegyszerűbb rövid ujjas pólók. Suliba nem járatnám őket benne, legfeljebb nyáron, de tesi órára tökéletesek.
Mivel Magyarországon élünk, közbeszerzéssel tudná a suli gyártatni, ami minimum 30% pluszt jelent, de nem biztos, hogy van az iskoláknak kapacitása rá.
Még egyszer, szerintem jó ötlet az egyenruha, de nem látom a megvalósíthatóságát, legfeljebb magániskolában.

gorillka 2009.12.18. 10:17:30

@Turboanyu: Nem kell őket lebeszélni, tiltani. A te gyerekeid előnyben lesznek az állásinterjún. Ennyi.

Netuddki. 2009.12.18. 10:18:58

Szerintem ma az oktatásban nem ez a legnagyobb probléma. Sajnos. :(

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 10:21:26

@Turboanyu: Szerintem is meg kellene mondani, hogy ki milyen ruhában jelenjen meg, valamint szabályozni kellene a hajméretet is, a hajszínnel együtt.
Meg kellene tiltani azt, hogy autóval vigyék a szülők a gyereket az iskolába, valamint azt is, hogy színes csomagolópapírba kössék a füzetet, könyvet.
Az uzsonnatáska színét is szabályozni kellene.

Nicker 2009.12.18. 10:22:57

Spanyolországi példa: majdnem minden alsós iskolában van egyenruha, vagyis gimnáziumig bezárólag biztosan (utána nem tudom).
Általában cipő, szoknya/harisnya, nadrág, póló, pulóver, tornamelegítő, short. A cipő és harisnya általában bármilyen márkájú lehet, csak a színe és az anyaga stimmeljen. Pólóból kell több egy hétre, szoknya, nadrág, pulóver melegítő elég egy darab, legfeljebb hétvégén kell mosni. Az ország legnagyobb üzletlánca (Kb. a magyar Centrum/Skála) szerződéses alapon tart a cuccból, és szezonálisan árulja, van ahol a suliban veszed meg a tankönyvekkel együtt. Ha a gyerek nem nyúzza ronggyá (talán még jobban is vigyáz rá), akkor azért elég évente cserélni. Az iskolák kiválasztják a színeiket, esetleg külön megveszed a sulitól a címerét, hogy rávarrd a pólókra, ha nincs gyárilag rajta. A többség nem olcsó, de szívós darabok.
Ráadásul valóban eltűnteti a különbségeket, ami tapasztalatból mondom, nagyon hálás tud lenni, az összetartozást is segíti az iskolán belül, és biztos vagyok benne, hogy a tanároknak is segít. Nem minden egyenruha ronda és militarista.
Szerintem gimnáziumig simán lehetne valamilyen egyenruha, és nem csak az elit sulikban (az pont lehet, hogy rosszul venné ki magát).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.18. 10:24:01

Nem kell rögtön komoly formaruhára gondolni - sőt. Kezdetnek egy farmerszerű nadrág, meg egy egységes, jó minőségű, egyszínű póló az iskola jelképével/logojával, meg egy pulóver (ugyanígy a jelképpel) elég lenne.

A szövetnadrágok, szoknyák idegenek a mai fiataloktól, nem szívesen feszítenek benne, hamar tönkre is mennek. Mármint a ruhák...

gorillka 2009.12.18. 10:24:11

@kolbászoszsömle: emlékszel még a kék csomagolópapírra? Kár, hogy mérgező volt...:-)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 10:28:00

@gorillka: Hogyne, az ember, ha eleget könyökölt rajta, kék lett a keze. :D

gorillka 2009.12.18. 10:28:13

@walker57: "másrészt a központi költségvetés része lehetne az első formaruha, vagy évente egy formaruha biztosítása."
:-) pályázatot írunk ki a formaruha megtervezésére, amit egy bizottság véleményez. Utána közbeszerzés a gyártására...
BKV egyenruha, rendőr egyenruha ismerős történet?
Most én írom, hogy álomvilág

[c] 2009.12.18. 10:32:49

@eloszto: Jesszus, de gyűlöltük a köpenyt... Egyetértek a hozzászólóval, aki szerint a fejekben kell rendet tenni, nem pedig elmosni, palástolni (köpenyelni :)) a problémát. Ha a kölykök versenyeznek, akkor versenyeznek köpenyben is; márkás cipő, drága tanszerek (vagy ezt is uniformizáljuk?), apuka verdája estébé.

Dee_ 2009.12.18. 10:33:32

Olyan suliba jártam a 90-es években, ahol kötelező volt a köpeny, majd az évfolyamonként eltérő színű mellény. A köpenyt varratták, hogy egységes, kényelmes, olcsó és praktikus legyen, nem nylon anyagból. A mellényről meg messziről láthattuk, ki hányadikos, teret adott a saját ruhának is, hiszen nem takart sokat, mégis egységesített minket valamennyire. Nagyon szerettem. Ja, és ez nem elit iskola volt, sima állami.

walker57 2009.12.18. 10:37:42

@gorillka:
Nem álomvilág, csak sajnos a megvalósulás magyar módra történne :)
ez nekem is eszembe jutott mikor leírtam, de merek nagyot álmodni :)
Mondjuk az iskolák pályáztatják döntenek a diákok bevonásával és egy fejkvóta szerű központi finanmszírozás pedig biztosítja a normatívát :)........álmodjuk tovább :)

[c] 2009.12.18. 10:39:37

@Laliath: A póló a legkevesebb. Egyrészt nem hiszem, hogy pólóban gondolkoznának az egyenruha-pártiak.
Másrészt az alsóruházat jóval nehezebb ügy.
Azt rá kell szabni a gyerekre. Ebben nem alkuszom... Ugyanis nem mindenkire passzol a konfekcióméret, és akire nem, az nagyságrendekkel vacakabbul fest, mint akire igen, és akkor megint ott tartunk, hogy az egyik csinos, a másik béna.

[c] 2009.12.18. 10:41:41

@Turboanyu: Én is festettem (na jó, színeztem) a hajam 13 évesen, mégsem lettem drogos kurva. (Igaz, pírszingem nem volt, és topot sem hordtam, de csak azért nem, mert csúnyának éreztem magam.)

RobDN 2009.12.18. 10:42:23

Az uniformitás Japánban gyakorlatilag odáig fajult, hogy az átlagtól eltérni a legnagyobb bűn, amit elkövethetsz. Mind negatív mind pozitív irányban. Persze itt tanulmányi eredményekről beszélek, de valahol hozzátartozik az egyenruha is, meg az egész zombi nevelési elv.
A brittek Harry Potter egyenruhái pedig még menők is lennének manapság, de elit iskolákon kívül lehetetlen lenne bárhol máshol bevezetni a hatalmas anyagi vonzata miatt.
Szerintem sokkal hasznosabb lenne, ha az iskolákban inkább az összetartást erősítendő esetleg a saját suli csapatának logójával, vagy kabalaállatával ellátott cuccokat lehetne kapni. Persze ehhez saját csapatra lenne előbb szükség az iskolákban, szóval van min javítani még, nem feltétlenül az iskolai egyenruha a legégetőbb probléma.

[c] 2009.12.18. 10:42:49

@lúzer_: Abban azért egyetértünk, hogy kellenek bizonyos korlátok. Én sem engednék meg bármit.

kisQtya 2009.12.18. 10:44:48

Egy praktikus és mutatós egyenruha sokat segíthet abban, hogy a gusztustalan és ízléstelen öltözködést távol tartsa az iskolai közösségtől, egyfajta igényességet nevelhet a gyerekbe. (Hájas-pattanásos testrészek közszemlére tétele még az ifjúságnak sem előnyös. A hájgolyó libuska felveszi a csípőnadrágot haspólóval, mert az a videoklipen jól állt a személyi trénerrel naponta órákat edző, csinos, filigrán énekesnőnek. Szánalom.)
Az átkosban sem a köpeny nyomta el az egyéniséget, hanem a tanerő, amelyik nem tolerálta az átlagtól való eltérést, mert nem tudott vele mit kezdeni. Sajnos ez ma is így van, a tanerő be van oltva egyéniség-nevelés ellen. A köpeny valóban értelmetlen, de az egyenruha esetleg segíthet abban is, hogy nem a külsőségekben, hanem a belső értékekben, a felmutatott teljesítményben igyekezzenek a diákok kitűnni a többiek közül.

[c] 2009.12.18. 10:46:12

@walker57: "Elsőként vissza lehetne állítani a lányok esetében a matrózbluz és szoknya szokását (ma már csak kevés helyen van meg)"

Mindennapi vagy ünnepi viseletként?
Mi ünnepek alkalmából hordtuk, épp elég volt belőle...

Cipő, lábtyű? Hogy ki is nézzen valahogy, de ne tegye tönkre a lábat?

gorillka 2009.12.18. 10:48:33

@walker57: és aki megvarrja, nem abban gondolkodik, hogy gyereknek lesz, jó lesz igénytelen is, hanem jól megcsinálja. :-)

Ebben nagyon irigylem az amerikaiakat, egy nadrágból, de még pólóból ruhából is van slim, regular, plus méretezés. Jól áll a sovány gyereken is és a kicsit pocakosan is.
Gyártanak nagyon helyes gyerekholmikat, nem csak minifelnőtt ruhákat.

walker57 2009.12.18. 10:53:40

@kolbászoszsömle:
Meglepődnél, ha azt hallanád, hogy a szociálisan erős, híresen demokratilkus országokban ez így van?(Anglia,Svédország,Svájc...)
Az étkezést az iskola adja, hozni nem hoz sneki.Iskolabusz hozza viszi a gyereket, bekötött egyen füzetet és könyvet kapnak, formaruhában járnak és bizony szabályozzák a frizurát-ékszereket-sminkeket.
Gondolom te csupán mindezek okán nem irattad be gyermekedet valamely esetleg magániskolába,hiszen ott az olajsejk fia is azt a tízórait eszi mint a szociálisan bejutott tehetséges jó tanuló(mert olyan is van)
András herceg blogjában olvasható,hogy nem merte otthon megmondani amikor valamelyik vétségéért "fizikailag" felelősségre vonták ....de igen eltávolodtunk az eredeti gondolattól, elismerem a példa(mint minden példa)sántít.
Zökkenjünk vissza a magyar valóságba.

kisQtya 2009.12.18. 10:54:00

@Turboanyu: Ráadásul az a vicc, hogy teljesen egyformán öltöznek, sminkelnek és egyforma hajszínt festenek. (Nálunk mindenki fekete, mint a varjú. A lányok mind egyformák, alig lehet megkülönböztetni őket egymástól.A fiúk pedig "gárdisták", Nagymagyarország-póló, tarsolytáska.)
Tkp. a divat is "egyenruha", csak éppen ízléstelen.

gorillka 2009.12.18. 10:54:28

@RobDN: Igazad van. Szerintem sok iskolában van ilyen címeres póló pl.
De sajnos, amíg nem futja az iskoláknak szabadidős tevékenységre a keretből, addig csak nagyon kevés tanár veszi a fáradtságot közösségépítő szerep betöltésére.
Minden tisztelet és köszönet érte nekik!

MagyarZizzi (törölt) 2009.12.18. 10:57:43

Személy szerint nagyon jó ötletnek tartanám, ha valamilyen formában egységesítenék a diákok öltözködését. Nem feltétlenül kell elmenni a végletekig, és az angol vagy a japán egyenruhát példának tekinteni, de legalább az alapokat szabályozni kellene. A legtöbb iskola "törvénykönyvében" benne van, hogy a lányok nem hordhatank miniszoknyát, nem sminkelhetik magukat és nem viselhetnek drága ékszereket, de hát ezeket a kutya sem tartja be. És sok tanárt igenis zavar, mikor a gyerek óra alatt a körmét festi, meg félig pucéron jelenik meg az iskolában. (Most képzeljétek magatokat egy gimnáziumi férfitanár helyébe, aki az óráján 15 pár, push-up melltartóval megtámogatott dekoltázzsal találja magát szemben -- aztán jön a nyafi a pedofil tanárokról, igaz?)

És ha egy ruhagyártó cég nagyüzemben ráállna az egyenruhák gyártására, amiket monduk különböző színekben készítenének (egyik iskolának fekete, a másiknak zöld, stb.) vagy az iskolától megrendelhető kitűzővel vagy nyakkendővel tennének különbözővé, nem is lenne drága. Legalább is egy garnitúra egyenruha nem kerülne többe egy márkás pólónál, a testvérek ráadásul meg is örökölhetik egymásét, a rászorulók pedig ingyen kaphatnák, mint a tankönyvet. De asszem, egyelőre nem ez az oktatás legnagyobb problémája...

walker57 2009.12.18. 10:58:25

@gorillka:
Legyünk optimisták:)
Svédországban láttam,hogy az iskolának saját üzlete volt, ahol a tanulók megvehették a ruhát-kiegészítőket ticket rendszerrel.
Álmodozzunk, de az ombudsman lenne az első aki kijeleti, alkotmányellenes, vagy minimum jogsértő :(

Dódi 2009.12.18. 10:58:38

japán iskoláslányok:
farm3.static.flickr.com/2329/2387371116_803f8c0a8e.jpg
neilduckett.com/wordpress/wp-content/gallery/people/Japanese_Schoolgirl_Upskirt.jpg
xorsyst.com/wp-content/uploads/2008/02/schoolgirl.jpg
farm1.static.flickr.com/36/125980597_83d7ef30a2.jpg
news.3yen.com/wp-content/images/cloud-burst-schoolgirl.jpg
4.media.tumblr.com/tumblr_kp8dsqRpal1qzgciso1_500.jpg

tényleg már csak ez hiányzik a magyar iskolákba.

Turboanyu 2009.12.18. 10:58:51

@kolbászoszsömle: Te jártál mostanában általános iskola vagy középiskola közelében? Nem sokban különbözik a kocsisortól.

[c] 2009.12.18. 10:59:40

@walker57: Az angol tinilányok mégis sorra felcsináltatják magukat, ahogy hallom...
Amondó vagyok, hogy az egyenruha, illetve önmagában az egyenruha semmit nem ér. Ott a Playstation, az iPod meg mittudoménmi, amivel lehet villogni, ha nem az iskolában, akkor iskolán kívül. Elsődleges fontosságú a mentalitás, világnézet, melyet a szülő ad át. Mégis mit várunk, kitől tanulnák meg a kölykök, hogy nem a külcsín és a pénz a fontos, ha közben apuka és anyuka eladósodik egy plazmatévéért?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:00:09

@walker57: Angliában a fémpénzek érték szerint réz-ezüst-arany SZÍNŰEK.

Az egyenruha akkor érne valamit, ha körzetesítenék újra az iskolákat. Magyarul nem oda vinnéd a gyereket, ahova akarod, hanem ami a legközelebb van.
De így csak egy humbug.

walker57 2009.12.18. 11:00:26

@lúzer_:
természetesen ünnepekre.
Cipő kényes kérdés, de legalább megszünne, hogy a fiúk öltönyhöz spotcipőt vesznek fel :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:03:37

@Turboanyu: A szülő öltözteti a gyereket. Ezt a jogát nyirbálni kb olyan dolog, mintha politikai/vallási ideológiára nevelnék a gyerekét.

darkmirjam 2009.12.18. 11:05:08

Attól félek, az egyenruha fokozná a gyerekek közötti társadalmi különbségeket. Már messziről látszanának a gazdag szülők gyerekei az angol iskolákat majmoló minőségi formaruhákban. A lányok akár a majorettek a fiúk meg mint akik épp golfozni indulnának. Csóri nyóckeresek meg csak úgy csörögnének az újrahasznosított nejlonzacskóból készült zsákruháikban. És ez majd megállítja a divatspirált. Az olyan. Ha valakire zsákot húznak egyből elfelejti, hogy jól akar kinézni. Tanul csak, feszesen tartva magát.

Turboanyu 2009.12.18. 11:05:34

@lúzer_: Nem csak arról van szó, hogy hogy néznek ki. A hajfestés során komoly vegyszereket használnak. Egy fodrász írta az egyik fórumon, ahol a festett tiniket ócsárolták, hogy ezek a gyerekek nem is tudják mit művelnek magukkal. A vakolatszerű smink sem azért baj, mert randa és lotyónak néz ki tőle egy amúgy helyes 13 éves, hanem egészségtelen a napi szintű használata. Azok, akik az én korosztályomból (30-as) régen rendszeresen vastagon sminkelték magukat, azoknak most már ocsmány a bőre.

walker57 2009.12.18. 11:06:18

@lúzer_:
Egyetértek.
péda-ellenpélda.
sorolhatnánk pro és kontra,tennék ezt mindaddig,mig bele se vágnánk semmibe mert minek :(
A formaruha a blogban egy kiragadott példa és bizony sorolhatnánk a többi gondot, ok-okozat összefüggést.

Mondhatnám, hogy az nagol tinilányokat nem az iskolában csinálják fel, nálunk meg már ez is "trendi" de...nem mondom.
Mondhatnám,hogy az angol nők szépségét tekintve örüljön az, akit már tinikorában méltatnak rá...de nem mondom :)

Egy biztos, visszafogni nehezebb,mint megelőzni.
Azt a kutyát amelyiket beszoktattad a szobába már nehéz kiküldeni az udvarra(bocs a példáért)

walker57 2009.12.18. 11:08:47

@kolbászoszsömle:
Mert öltözteti???????
Ha rosszul öltözteti,mert esztétikailag -anyagila-egóilag-igy szocializálódott, akkor szerinted ezt örökíteni kell és nem változtani????

kertesz 2009.12.18. 11:09:58

A 90-es évekig Erdélyben kötelező volt az egyenruha. Általános iskolában Mao-zubbony+ nadrág fehér-kék kockás inggel (+ piros úttörő nyakkendő), gimnáziumban sötétkék öltöny, kék ing és sötétkék normál nyakkendő. Durva, strapabíró anyagból csinálták a ruhákat, de viszonylag jó szabásúak voltak. Emlékszem, hogy anyánk szabóval ránk is igazíttatta a ruhákat.

A lányoknak általánosban (ha jól emlékszem), kötényruha, ugyanolyan fehér-kék kockás inggel, mint a fiúknak, gimnáziumban térd alá érő egyszerű ruha, kék/fekete öv, fehér hajpánt. Sötét (fekete, vagy barna) cipő.

Karszámot is viseltünk (kis téglalap alakú hímzett szövetdarabka az iskola nevével és egy számmal, a zubbony bal karjára varrva)

A társadalmi különbségek kiütköztek, lehetett látni, ki viseli a testvérei levetett holmiját, kinek milyen a bőrcipője, kinek van bőrnyakkendője :) de viszonylag jól homogenizált. Az iskolánk karszámát kifejezetten büszkén viseltük. Alig vártuk, hogy elkopjon a zubbonyunk/öltönyünk könyöke, mert lehetett bőrfoltot varratni a könyökre. A lányok meg biztostűket hordtak magukkal és állandóan felhajtották a szoknyájukat, jóval térd fölé, szóval volt mit bámulni gimnáziumban.

Aztán iskolát váltottam, és Magyarországon folytattam. A műszálas köpeny nagyon álságos volt-és brutálisan lehetett izzadni alatta.A szünetben mindenki azonnal levette. Ráadásul a 90-es évek elején elég durva színekkel büntettek a lányok, és gimnáziumban minden csaj óriási pólókban, pulóverekben járt, semmit sem lehetett látni belőlük...

Ha lehetne választani, legyen egyenruha...

[c] 2009.12.18. 11:10:21

@Turboanyu: Ebben van valami. Ez esetben viszont el kell magyarázni a kölöknek, hogy miért káros a sok festék, nem pedig szó nélkül tiltani.
Ugyanis azzal sem megy sokra, ha a tiltás miatt ugyan 14 évesen nem, de 19 évesen már igen (mert akkor már nem tiltják).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:12:17

@walker57: Én, Veled ellentétben nem gondolom, hogy jobban értek ahhoz, hogy másnak mi a jó.

Turboanyu 2009.12.18. 11:12:58

@kolbászoszsömle: Az iskolának meg joga van előírni - ahogy a munkahelyem is meghatározhatja, hogy pl. farmerban tilos dolgoznunk - hogy melyek a követelményeik. Volt olyan munkahelyem (hotel), ahol az is elő volt írva, hogy tilos a feltűnő színű körömlakk. Máshol meg a szoknyamaximum térd fölött 10 centivel érhetett.

Azt meg senki nem akarja meghatározni, hogy csak kék színű Benetton pólóban járjon a gyerek iskolába. De az már nem normális, hogy a januári fagyban az alig derékig érő dzseki alól kikandikál a kislány csupasz dereka, 13 évesen vastagon van sminkelve, vagy olyan ruhában van, amiből ki van a fél segge.
Aztán meg sírnak a szülők, hogy a kurvának öltözött kislányukról erotikus fotók keringenek az iskolában (amit először ő küldött el).

Turboanyu 2009.12.18. 11:16:42

@kisQtya: Pontosan!! Múltkor láttam egy csapat 12-14 évest. Szerintem osztálytársak lehettek. Mintha egymás klónjai lettek volna, mindnek félig eltakarta a szemét a haja, szinte minden szál egy irányba állt, egyforma ruha, stb.

Silverf@x 2009.12.18. 11:17:01

@kolbászoszsömle: Ha a szülő öltöztetné a gyereket, nem lenne ilyen hangsúlyos a probléma. No és a gyerek joga? Ha csak néhány iskola vezetné be az egyenruhát, én nem hinném hogy az emberek tömege elvinné onnan a gyerekét, sőt lehet, hogy sokan épp azért vinnék oda.

mocc 2009.12.18. 11:19:12

Általános alsóban gyűlöltük a köpenyt, és anélkül is tudtuk, ki mit visel alatta, mekkora aházuk, van-e már színes tévé, milyen az autó, stb. Egyébként mi leszartuk ezeket a dolgokat, összetartó közösség voltunk. Gimiben matrózblúz volt az egyenünneplő, kék tornadressz a tesiórára előírva. Órákat mászkáltunk, mire találtunk valahogyan kinéző, szabással rendelkező, nem tiszta műszálas matrózblúzt. És mind drága volt. Tornadressz dettó.Aztán a matrózblúzt fekete bőr miniszoknyával és bakanccsal hordtam. Sok értelme volt. Egyenruha, egyen-nevelés!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:19:32

@Turboanyu: A "joga van" című eposz kapcsán az jut az eszembe, hogy Neked, mint munkavállalónak van választási lehetőséged, hogy elfogadod-e a munkát, vagy sem, és a szabályokat nem lehet megváltoztatni útközben.

A gyereknek nincs joga megválasztani azt, hogy melyik iskolába jár, ellenben tanköteles tizennyolc éves koráig.

mocc 2009.12.18. 11:19:45

Egyébként meg a családok jelentős részének komoly anyagi teher az iskolakezdés, az országban több ezer gyerek éhezik, sokan csak a npköziben jutnak melegételhez, nem egyedi eset, ha egy gyerek összeesik az órán, mert nem evett még aznap semmit és arról vitatkotok, hogy kell-e az egyenruha?!

Turboanyu 2009.12.18. 11:20:33

@Dávid..: Te a kocsisori stílust öltörködési "kultúrának" látod????

Nicker 2009.12.18. 11:22:33

@kolbászoszsömle: ha azt mondod, nem gondolod, hogy jobban értesz valamihez, akkor mi volt az előző lózung? (A szülő öltözteti a gyereket. Ezt a jogát nyirbálni kb olyan dolog, mintha politikai/vallási ideológiára nevelnék a gyerekét.) Ez azért erős csúsztatás, és érdekes módon más európai országokban is működik, és nem gondolják diktatorikus ízléselnyomásnak,sőt. Lehet, hogy itt, keleten rossz beidegződések alakultak ki, de azok... nos, csak rossz beidegződések. Nem kéne ilyen kategorikusan nemosztani az észt. ;)

walker57 2009.12.18. 11:23:05

@kolbászoszsömle:
Ne ítélj,hogy ne ítéltess :)
Nem döntöm el mi a jó, nem is akarom.

Nem labdadobálóst játszom,csak egy kóbor gondolat:
Ha az orvos azt mondja ezt a gyógyszert vedd be egy-azt egyél ne egyél akkor tagadod,hogy jót akar és ő tudja neked mi a jó?

Az élet tele van olyan szituációkkal, amikor valaki jobban tudja mi a jó mint én és biztos van olyan is amikor én tudom jól.
A tanács nem direktíva, a vélemény nem releváns előírás.
Semmi sem fekete vagy fehér és ha az lenne se higgyük,hogy egyszerűbb lenne :)

Mit itt most egy konkrét blog kapcsán beszélgetünk(sokan)véleményt mondunk, ötletelünk, egyetértünk, nem értünk egyet.

Ha az érvek elfogynak, esetleg vamelyikünk majd azt írja: na és, amerikában meg verik a négereket.

darkmirjam 2009.12.18. 11:23:20

@Turboanyu: A problémád értem, egyet nem értek a megoldással.
Olyan jelenséget tartasz nem normálisnak ami ha meggebedsz is olyan marad amilyen. A konzumkor, ami valljuk meg meglehetősen hiányozna, magával hozza a nem mindenestben ízléses próbálkozásokat, még a gyerekek részőről is, hogy érvényesüljenek benne. Egy egyenruhával, még ha véletlenül sikerül is szépet választani, csak kísérleteket hiúsítasz meg. Bezony lesznek az osztályban olyanok akik megoldóképletek helyett attraktivitással érvényesülnek majd, ennek jelei korán látszanak, lehetnek zavaróak. Lehet, hogy ők meg azt nem értik, egy viszonylag csinos tanárnő miért öltözik úgy mint egy öregasszony gyöngysorral.

KenSentMe 2009.12.18. 11:23:41

Lehetne csinálni árpádsávos-mentés, vagy kéttannyelvű német, Waffen-SS-retró sulit, menő egyenruhákkal.. a jó tanulókat pedig meg lehetne választani tizedessé vagy őrmesterré.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:25:13

@walker57: Ha a tanács nem direktíva, akkor ne is legyen azzá. Nekem ez a véleményem az iskolai egyenruháról.

MagyarZizzi (törölt) 2009.12.18. 11:25:43

@Dávid..:
Ajánlom, hogy olvasd el kisQutya hozzászólásait, remekül kifejtette, mit jelent a fiataloknak az öltözködés és az egyéniség. Tényleg mind ugyanúgy néznek ki, ugyanolyan smink, ugyanolyan divatos ruhák, ugyanolyan frizura, és közben úton-útfélen hangoztatják, hogy ők megtalálták a stílusukat. Ha egyenruhát kellene hordani, lehet, hogy rászoknának arra, hogy nem a külső alapján ítélik meg egymást, hanem esetleg megvárják, amíg a másik kinyitja a száját.

walker57 2009.12.18. 11:26:35

kolbászoszsömle:
"A gyereknek nincs joga megválasztani azt, hogy melyik iskolába jár, ellenben tanköteles tizennyolc éves koráig."

Itt torpanjunk meg egy pillantra, ez tárgyi tévedés.
Az oktatási törvény kimondja a szabad iskolaválasztás jogát.

Turboanyu 2009.12.18. 11:27:17

@kolbászoszsömle: Azt meg sokan elfelejtik, hogy a "joga van" kézenfogva jár a "kötelessége hogy" kifejezéssel. Sokan félreértelmezik és úgy gondolják, hogy a "jogom van" az azt jelenti, hogy azt csinálok amit akarok. Ez egy nagy tévedés. Egyébként meg nem kötelező iskolába járni, lehet magántanulónak lenni és akkor senki sem szól az öltözködésért meg a hajviseletért.

Én nem tapsikolok az egyenruháért meg az iskolaköpenyért, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki azt vesz fel amit akar az iskolában. A prostikat kitiltják az iskolák körzetéből, de azt szabad, hogy 13 évesen valaki alig seggtakarós szoknyában, mély dekoltázzsal és 2 centi vastag erős sminkkel korzózzón?

darkmirjam 2009.12.18. 11:27:49

@VRbagoly: És egyből megvan az oktatásból rég nagyon hiányzó példaképfigura is, a Kapitány. Sok plusz ünnepély, a "Vezér távolba mered" című versek elszavalása, tisztelgés, indulóra menetelés...

Laliath 2009.12.18. 11:28:15

@walker57:
de szerintem minimum az általánost a szül választja, nem a gyerek :)
Sőt, sok helyen sajnos a folytatást is :(

walker57 2009.12.18. 11:29:40

@kolbászoszsömle:
minden hozzászólásomban a formaruha szót használtam, pontosan szándékosan kerülve az egyenruha szót,annak pejoratív kicsengése miatt.

A demokrácia és a szabad iskolaválasztás lehetővé teszi,hogy gyermekedet gyermekemet olyan iskolába irassam ahol van formaruha, illetve ha úgy akarom ahol nincs.

Innetől pedig.........................no comment

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:30:05

@walker57: jaja! A _szülő_ szabad iskolaválasztási jogát...

walker57 2009.12.18. 11:31:23

@Laliath:
ez így izag, de én csak a tárgyi tévedsére kívántam felhívni a figyelmet hiszen ezt a jogszabályt maguk az iskolák is szűkítik(felvételi-tanulmányi átlag...stb)

Turboanyu 2009.12.18. 11:33:13

@darkmirjam: Én nem mondtam hogy legyen egyenruha, még az iskolaköpenyért sem verem az asztalt. Én csak egy öltözködési minimumról beszéltem. Meg azt nem tetszik, hogy egyesek úgy értelmezik azt, hogy joguk van úgy öltöztetni a gyereküket ahogy akarják, hogy akár egészségkárosító vagy az életkoruknak nem megfelelő ruhákat/sminket engednek.

Nekem a nagyobb lányom elsős, és az iskolaválasztásnál az egyik szempont volt az is, hogy hogy néznek ki a felsős lányok. Ez sokat elárul az iskoláról, a tanári karról, az elvárásokról is.

walker57 2009.12.18. 11:33:37

@kolbászoszsömle:
te írtad nem sokkal előbb:
a szülő öltözteséi jogát, ha ahhoz joga van akkor miért sérelmezed, ha iskolát is ő választ, csak nem azt akarod mondani,hogy a szülő nem beszéli meg a gyerekkel, az iskolával, a családdal, nem helyesen méri fel gyermeke tudás és egyéb képességeit, nem együtt tervezik az életpályát?????
Hogy mik vannak?? :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:34:02

@walker57: Szómágia.

A formaruha és az egyenruha ugyanazt jelenti, pont, mint a szar, meg a kakikácska.

Az értelmes ember arról ismerszik meg, hogy lefordítja a demagógiát, hogy rá ne hasson.

Laliath 2009.12.18. 11:35:09

@mocc:
egy eü. fizetésből nevelődtünk ketten. Három hét után köpeny mellett is vágta az osztály leghülyébb tagja is, hogy az egész éves ruhakészletem, amivel utcára mehetek két nadrágból, és öt felsőből áll. Egy egyszerű nadrág-felső kombójú egyenruha mellett ezt a kényelmetlenséget nyugodtan megspórolhattam volna. És nem került volna többe, mint a standard ruháim.

[c] 2009.12.18. 11:35:23

@MagyarZizzi: A tininek a lázadás a lételeme. Az, hogy tökegyformák az emógönceikben, nem jelent semmit, ugyanis azokat a ruhadarabokat ők választják. Az egyenruhát nem, tehát lázadnak ellene.

Az egyenruha egyébként sem szünteti meg a kivagyiságot.

Nicker 2009.12.18. 11:35:28

@kolbászoszsömle: "_szülő_ szabad iskolaválasztási jogát..." - he? akkor most mit is akarsz tulajdonképpen? Seholszigetet?

[c] 2009.12.18. 11:35:59

@walker57: De a szüleje választja az iskolát, nem ő...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:36:21

@walker57: A gyerek nem tárgy. Vannak dolgok, amiket el kell dönteni helyette, vannak dolgok, amiket együtt dönt el a szülővel, és vannak dolgok, amik az ő kompetenciájába tartoznak.

mrsomeonenoone 2009.12.18. 11:37:33

Írországban (legalábbis Dublin bizonyos részén) is egyenruháznak. Egyszerűen UNDORÍTÓAN ízléstelen majomruhát hordatnak a szerencsétlenekkel. Barnás zöldes kockás szoknya (nem vagyok még hozzászova :) ) szövet nadrág olyan igazi szúrósnak kinéző szar anyagból galléros ing, barna vagy zöld pulcsi... Látni kellene leírhatatlan. Gyerekként én inkább a harakirit választanám mint ezt a szart. De így is megtalálja a diák a módját hogy őrületbe kergesse a tanárt. Ing kilógatva, bekötetlen cipőfűző, kifordított zseb, szürreális frizura. Szóval hogy segít ez???? A ruha az önkifejezés egyik eszköze... Megoldják azt is ha mákos rabruhát adsz rájuk!

Nicker 2009.12.18. 11:37:36

@kolbászoszsömle: ahogy így elnézem, te vezeted a hozzászólások között a demagógiaversenyt, azért a többség praktikusan érvel pro és kontra is. Hangsúly a praktikuson... és az érvelésen...

darkmirjam 2009.12.18. 11:42:23

@Turboanyu: Igen, de ezt bárki bármikor egyszerűen ízléskérdésnek nevezheti. Van akit a homogén, diszkrét szinek, vanakit meg a tiritarka kavalkád nyugtat meg, hoz lázba. Áll előtted két lány, mindkettőn szoknya, centi alapján, szabás alapján, minta alapján vagy márka alapján mérlegelsz, vagy nevezed azt nem odavalónak? A pedagógus nem mindenható, ízlést, arányérzéket, józan észt nem adhat. Megpróbálhatja, mindenesetre nem az előző posztos lekurvázós stílusban. Az a benyomás alakulhat ki, hogy aki nem lesztresszelt kényszerpedagógusok szájíze szerint alakítja külsejét, az valamiféle deviáns.

walker57 2009.12.18. 11:47:59

@kolbászoszsömle:
nem tudom mennyi kolbász lehet abban a zsömlében...ez nem szómágia, csak szóvicc mégha gyönge akkor is :)

Már írtam az előbb érvek csökkentével jönnek az egyebek.
Megjelenik a szómágia,demagógia,értelmes ember.......és mindezeket nem én írom.
Én maradok a véleménynél beszélgetésnél érvelésnél.
De ha gondolod abbahagyhatjuk :)

A demagógiát nem szükséges lefordítani a hatástalanítás kedvéért, elég ha tudom, ez demagógia és már nem is hat.

ha nálad ugyanazt jelenti, akkor felesleges hozzávenni a védőruhát munkaruhát

Ugyanis a formaruha a munkaruha 3 kategóriájának egyike
munkaruha
védő ruha
formaruha

ezzel szemben az egyenruha az, amit csak a fegveres szervek és testületek tagjai viselnek.

Itt utalnék arra,hogy a gárda egyik védekezési érve az volt, ők nem egyenruhát hanem formaruhát viselnek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:48:09

@Nicker: Igen, de ez miért probléma? A demagógia a meggyőzés eszköze. Autentikus eszköze.

Amúgy meg hibás a posztíró alapfelvetése.
Kb olyan szinten, hogy a kapitalizmus kiélez az emberek közötti különbségeket, tehát a kommunizmus az üdvözítő rendszer.

Én ezen a szinten szeretnék vitatkozni, nem pedig azon, hogy kék legyen, vagy sárga.

Turboanyu 2009.12.18. 11:48:23

@darkmirjam: Azért ez nem bonyolult. Szoknya max 10 centivel térd fölött érhet, haskihagyós póló felejtve (ez eddig minden cégnél így volt, ahol dolgoztam), sminkből alapozó felejtve, általános iskolában mindenféle smink, műköröm, színes körömlakk, hajfestés, piercing, tetoválás felejtve. Nem hiszem hogy ez a tanulók és szüleik jogait oly mértékben csorbítja, hogy komoly lelkisérülést okozna.

testlife 2009.12.18. 11:50:18

Aztán még lehetne kötelező iskolai címeres arcfestés, ami kiterjedne a fogazatra és a szemgolyóra is. És akkor a pofavágással és az arcra kiülő érzelmekkel sem kéne törődni. Végtére is sokkal könnyebb úgy leadni az anyagot, ha nem zavarja a tanárt a sok reakció - és a tanulni vágyó diákokat sem érik fölösleges ingerek idegesítően kommunikatív társaiktól.

Aztán lehetne kötelező csendkirályt is bevezetni a felsőbb és a középiskolai tagozaztokn is. Végtére is ezek a lurkók csak gyerekek - szeretnek ám játszani-bátszani. Mondjuk, aki például beszél a szünetben, azt a társai kiközösíthetik egy napra, emígy építve az egészséges, fegyelmezett közösséget, illetve az egyes ember közösségért felelős személyiségét.

Én meggondolnám az erényövet is. Végtére az iskola is felelős a gyermek egészséges testi és lelki fejlődéséért, valamint jövőjéért - és mindenhol előforulhat, hogy egy magából kivetkőzött antiszociális diák a szexualitásban leli meg azt az örömet, amit egy helyesen strukturált társadalomban a tanulásban, a munkában és a tudatos jövőtervezésben kéne hogy megtaláljon.

Az iskolaköpeny elvesztését az iskolából való kizárással büntetném, tudatos megsemmisítéséért pedig börtönbüntetést szabnék ki. A várható ellenállásra gondolván szükségesnek látom az iskola rendőre mellett az iskola ügyésze és viszgálóbírója intézményének felállítását, illetve egy diákokból álló rögtönítélő bíróságét is. Talán mindez túlzásnak tűnik, ám gondoljunk arra, mennyi fölösleges vitától, gondolkodástól, egyeztetéstől kíméljük meg magunkat és diákjainkat így! A kialakult helyzetet empátiával, filozófiával és szeretettel nem lehet megoldani, vissza kel térnünk a kérdések feltevése helyett a jól formál világos válaszokhoz!

Levelemet felterjesztettem a Méltóságos Minisztériumba is, egyenesen Vona Istvánhoz. Amennyiben szerény javaslataimat kedvvel fogadják, úgy kérném áthelyezésemet saját személyiségemből egy nagyobb cellába, ahol legalább fölegyenesedhetnék és némileg körülnézhetnék.

Laliath 2009.12.18. 11:50:53

Az baj valahol, hogy kishazánkban sokan már akkor is azt kiáltják, hogy "de a gyerekeknek is vannak személyiségi jogaik", ha ésszerű korlátok közé próbálják azokat szorítani.
Szerintem nem olyan nagy cucc gey egyszerű szabályozás, ami mondjuk az alábbiakat tartalmazza:
- nem hordhatnak:
- térd felett végződő szoknyát és nadrágot
- olyan felsőt, amiből kint van a hasuk, vagy a teljes dekoltázsuk
- átlátszó ruhát
- nem festethetik természetellenes színűre a hajukat

Fentiek betartásával talán nem döbbenne meg a 20 éves kollegina, hogy miért nem kerülhet át a bank telefonos üf. szolgálatáról fiókba - neonkék hajjal!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 11:51:23

@walker57: a vasutasoknak egyenruhája van, de nem fegyveres testület. a tűzoltóknak is egyenruhája van, de az sem fegyveres testület.

tehát az érvelésed hibás.

Nicker 2009.12.18. 11:51:44

Szerintem egy csomó jó érv hangzott el az egyenruha mellett, és ellene is. Amíg a józan ész keretein belül, demagógia- és lózungmentesen diskurálunk róla, teljesen konstruktív a beszélgetés, segít megérteni a másik felet de azért a kategorikus kijelentések nem segítenek. :D
Vannak jó és rossz példák a világban az iskolai formaruhákra, de kétlem, hogy a legtöbb helyen társadalmi-ideológiai vita lenne belőle.

Laliath 2009.12.18. 11:52:13

@Turboanyu:
nagyjából ugyanazt írtuk :)

Turboanyu 2009.12.18. 11:56:05

@Laliath: Nagyjából ugyanazt írtad amit én is gondolok. :-)
Akik szerint ezek az előírások (tehán nem kötelező egyenruha, köpeny, meg csak kék színű ruha stb. előírása, hanem csak annyi amit ketten leírtunk azok) a szülők és tanulóik jogait nagymértékben korlátozzák, az képzelje el, hogy van egy 12 éves kislánya és magyarázza meg nekem, hogy miért baj az, ha nem lehet orrpiercingje, miért szabadna januárban haskihagyós pólóban, miniszoknyában, ujjnyi vastag sminkkel iskolába mennie. Magyarázza meg, hogy pontosan hol sérülnek a kislány jogai.

[c] 2009.12.18. 11:56:29

@Laliath: Biztos én vagyok túlságosan liberális, de az a helyzet, hogy nem a hajszíne alapján ítélem meg az illető rátermettségét és szaktudását. Ha érti a dolgát, nem érdekel a hajszíne (felőlem hupilila is lehet).

testlife 2009.12.18. 11:58:00

@Laliath: Mer a neonkék hajú nő nem fér bele a fiókba.
ezekszerint

ditakai 2009.12.18. 11:58:03

iskolaköpeny jó lenne - praktikus okai is vannak bőven, és tényleg kicsit egységesebbé tenné a diákságot

aki viszont itt formaruhát hiányol, annak valószínűleg soha az életben köze nem volt olyan oktatási intézményhez, ahol ezt kötelező volt viselni

elárulom : pokoli dolog - és ennek semmi köze a ruha minőségéhez v. árához

bár a viselőjére van igazítva - de_nem_rá_szabva - és suli után a parkban, a lépcsőházban, a buszmegállóban stb. kell ismét emberformát ölteni, ha különórák v. egyéb elfoglaltságok várják a diákot hazaút helyett

marhára ciki, és nagyon hervasztó évente tíz hónapon át ugyanabban a 4 ruhadarabban eltölteni minden egyes napot

walker57 2009.12.18. 11:59:33

@kolbászoszsömle:
Megismétlem és pontosítok

egyenruha fegyveres erők és testületek tagjai.
Azért,hogy ez a köznapi használatban és értelmezésben összekeveredett ne én legyek hibás.
Nem vagyok biztos benne, de valamikor a tüzoltók a BM fegyveres testületéhez tartoztak és mai napog rendfokozattal bíró és azt használó szervezet,máig csapatzászlóval rendelkeznek...( 10 évvel ezelőtt még a tüzoltó ügyelet fegyvert is viselt)
Jelen jogállásukban a BM.ktasztrófavédelmi főigazgatósághoz tartoznak, az pedig biztos hogy fegyveres testület.

De utána nézek

darkmirjam 2009.12.18. 12:01:16

@Turboanyu: No ez már valami amin el lehet indulni. A szoknya tehát centivel ítéltetik iskolakonformmá. A hajfestést és a tetoválást szerintem meg lehet engedni. A tetkó egyértelmáen állandó, levenni nem lehet, eltakarását lehet kezdeményezni. A haj színe nem tudom miért kell, hogy a maga természetességében maradjon? Sok nőnek, így lányoknak is olyan magától értetődő, akár a hónaljszőr eltávolítása. Miért maradjon pocokszürke, ha könnyen és gyorsan lehet búzaszőke. Vagy ha hidrogén akkor hidrogén. Az általános iskolás sminkkísérletek pedig előbb utóbb úgyis találkoznak egy tükörrel. A köröm nekem sem tetszik, pláne ha mű, szuroljunk a technikaórának, hogy nálunk hatásosabban lépjen fel ellenük.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 12:02:33

@walker57: tehát a fegyveres testület az nem azt jelenti, hogy fegyveresek, hanem azt, hogy...

Értem...

Így lesz a kékből sárga, a zöldből pedig nyugat, az egyenruhából formaruha.
Olyan, amit a böriben hordanak a lakók.

Turboanyu 2009.12.18. 12:04:24

@Laliath: Én nem tudom hogy miért az ördögtől való eretnek gondolatok ezek, hogy egyből sírni kelljen a szegény, jogaikban korlátozott gyerekek miatt... Szerintem nem írtunk semmi olyat, ami oly nagy kárt okozna a gyerekek és a szüleik lelkében.

Azzal a véleménnyel egyetértek, hogy az egyenruha nem oldana meg mindent, a gyerekek nem hülyék, pillanatok alatt megállapítják, hogy kinek milyen az anyagi helyzete. Elég egy szülinapi buli, osztálytárs áthívása, apa-anya kocsija, ruházata... Az iskolaköpennyel úgy vagyok, hogy védőruházatnak nem lenne rossz... Az én időmben volt többféle változat, tehát nem volt kötelező a nejlonos borzalom. Annyi volt az előírás, hogy sötétkék legyen és kész.
Szóval én nem vagyok a köpeny és a formaruha ellen, de nem is követelném a bevezetését. Ha a lányom iskolájában bevezetnék, ráadnám és kész, minden cirkusz nélkül.

darkmirjam 2009.12.18. 12:06:45

Problámát okoznak még a természet furcsa kegyelméből egyszerűen szép gyerekek. Képesek smink nélkül is úgy kinézni, mint valami makett. A símaszk mint kiegészítő szintén sokat homogenizálna az osztályképen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 12:06:50

@Turboanyu: Figy, ha itt arra menne ki ez az egész egyenlítősdi, hogy számoljuk fel az iskolai aranybányákat (büféket), én lennék az első, aki hevesen bólogatni kezd az ötleten.

De így csak egy pofon a szarnak, ami a világon semmit nem old meg, ellenben okot ad a hatalmaskodásra.

testlife 2009.12.18. 12:08:38

@darkmirjam: Vagy mohácsi iskolákban (hahaha, ugye) lehetne állandó busójárás. Akkor az játék is, takar is.

[c] 2009.12.18. 12:10:35

@darkmirjam: :))
Jut eszembe, Vonnegut egyik írásának központi eleme, hogy a tehetséges és/vagy szép emberek esélyegyenlőségi súlyokat, szemrontó szemüveget és efféléket hordanak. Nem emlékszem már pontosan.

walker57 2009.12.18. 12:11:10

@kolbászoszsömle:
Nem tudom férfi vagy, vagy nő.
Ez most azért kérdés, hogy mennyire szükséges belemenni a kettő közötti különbségbe egy férfi esetében aki még volt katona nyílvánvaló a különbség.
fegyveres erő:
hadsereg irányítja HM
fegyveres tsetület:
rendőrség,katasztrófavédelem iránytja BM.

Alapvető érthető különbsége, hogy a hadsereg egyenruhát hord, amlynek viselése alól esetileg kaphat felmentést.

A fegyveres testületnek vannak tagjai akiknek nincs is egyenruhájuk(láttál te már rendő nyomozót egyenruhában? még a kiktüntetéseket is civilben veszik át) vannak tagjai akik esetileg hordják(ünepek hivatalos események és rendezvények,mint pl a rendőrkapitány) és vannak tagja akik szolgálatban kötelezően viselik

Érthetőbben és egyszerűbben:
A katona mindig köteles egyenruhában járni de ez alól felmenthetik
(ma már egyre több a mentesítési eset)
a többi járhat civilben de meghatározott esetben viselniük kell az egyenruhát.

Turboanyu 2009.12.18. 12:11:56

@darkmirjam: Nem tudom, hogy neked van-e gyereked, de te megengednéd egy 8-16 éves gyereknek, hogy pl. a barna haját szőke/fekete csíkosra fesse? Itt nem csak arról van szó, hogy randa, hanem arról, hogy roncsolja a haját. A vastag sminkkel a bőrét. Hogy fog kinézni 30 évesen félig kopaszon, ragyás bőrrel?
Ha állandóan ki van a dereka, akkor gyakrabban fázik fel. A tangabugyi nagyon szexis - ha napi szinten használják (és a tiniknek nem mindig megfelelő a tisztálkodása) akkor komoly fertőzéseket okoz. Te felvállalnád, hogy huszonévesen ne legyen gyereke, csak mert tinikorában elcseszte az egészségét?
A nyelvpierszing meg leveri a fogzománcot.

darkmirjam 2009.12.18. 12:13:46

@Turboanyu: Valószínáleg én sem csinálnék köpenyellenes forradalmat. Megvenném a gyerekeimnek e lehető legjobbat, külön zsebbel a telefonnak. Londonban csináltatnám.
Csak arra gondolok, ahogy ez kötelező, vagy ajánlott ruhadarabbá válna, legalább annyi formája és változata lenne, mint bármilyen egyéb rongydarabnak. Úgyanúgy a divat része lenne. Adidas, Nike vagy a Budapesti finomkötöttgyár terméke, nem lenne mindegy, csakhát onnantól mindenki kéken lenne különböző.

walker57 2009.12.18. 12:14:53

@kolbászoszsömle:
bocs a lényeg kimaradt: mindkettő fegyveres
azaz jogosult fegyver viselésére, sőt egyes helyzetekben köteles fegyvert viselni.

Laliath 2009.12.18. 12:15:53

@lúzer_:
Te egy ember vagy. De bizony a többség nem megy oda a bankfiókban a kékre festett hajú ügyintézőhöz. Sőt, az idősebb és/vagy konzervatívabb emberek kiakadtak már kevesebbtől is.
És ez más helyeken is így van.
Egyébként nem véletlenül. Az évek alatt a tapasztalat azt mutatta, hogy akinek ilyen szélsőséges haj- vagy ruhaviselete volt, általában nem volt még elég érett mások pénzének felelősségteljes kezelésére :(
Természetesen nem mindenki, tehát itt is tisztelet a kivételeknek.

Turboanyu 2009.12.18. 12:16:30

@kolbászoszsömle: Én azért nem hinném, hogy hatalmaskodásnak számít az, hogy ne legyen ki egy 12 éves kislány fél segge a szoknyából.

darkmirjam 2009.12.18. 12:18:30

@lúzer_: Egy novella volt, én is olvastam. Az esélyegyenlőségi minisztérium volt felelős a szépek elcsúfításáért, az erősek leterheléséért és az okosak állandó zavarásáért.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.12.18. 12:19:36

@salander: végig is olvastad a bejegyzést?
@mocc: etiópiában meg éhenhalnak, úgyhogy tiltsuk be a gasztroblogokat.

Én jártam egyenruhában iskolába, és szerettem. Mivel a napom jelentôs részében abban voltam, a költség nem plusz X ezer, hanem ugyanaz az X ezer, amit amúgy is ruhára költöttek volna a szüleim. Ráadásul cefet tartós munkaruha anyagból volt, elnyûhetetlen.

elod72 2009.12.18. 12:19:43

@Turboanyu: Pontosan hol kezdodik a "fel segg"?

[c] 2009.12.18. 12:20:07

@Turboanyu: "Itt nem csak arról van szó, hogy randa, hanem arról, hogy roncsolja a haját."

Nem tudok elszakadni ettől a hajmizériától... A szőkítés valóban roncsol, ha sötétebbre festi, az szvsz nem.
Na mindegy, továbbra is azt vallom, hogy meg kell magyarázni a gyereknek, hogy melyik miért nem egészséges, a gyerek ugyanis nem hülye (ezt általánosságban írom, nem kifejezetten neked). De nem árt meghagyni neki - legalább részben - a döntés lehetőségét, egyrészt hogy tompítsa a csakazértis-dacot, másrészt hogy érezze a kölyök a felé irányuló bizalmat. Ennek általában pozitív hozadéka van.
(Nincs gyerekem, de még emlékszem a kamaszlétre, és nagyjából tudom, milyen szülői és pedagógusi hozzáállásra, viselkedésre reagál jól illetve rosszul egy kamasz.)

Turboanyu 2009.12.18. 12:22:19

@Laliath: Meg ezeknek a cégeknek /általában multik/ központi, tehát a jueszéjből, Angliából stb. való közös előírásaik vannak, a mi dress code-unk is mindig kintről jött és megegyezett azzal, amit pl. a cseh cégnél kaptak. Tehát lehet, hogy az osztályvezetőt amúgy nem zavarná a lila haj, de meg van kötve a keze.

darkmirjam 2009.12.18. 12:22:49

@Turboanyu: Vannak gyerekeim. Biztosan rosszul csinálok valamit, de fogadok, ha majd a lányom kitalálja, hogy eztán vörös szeretne lenni, legfeljebb jól összeveszni tudok majd vele, ha ez nekem nem tetszik. Másvilágvan na. Két három szánalmas jelenet után ő vörös hajú lenne én meg vörös.
A fiamnál meg nem ártana, ha kicsit jobban érdekelné, mit vesz magára.

Turboanyu 2009.12.18. 12:23:43

@elod72: Gondolom érted hogy mire céloztam.....

[c] 2009.12.18. 12:24:16

@Laliath: "Sőt, az idősebb és/vagy konzervatívabb emberek kiakadtak már kevesebbtől is."

Valóban, de ez az aktuális normák függvénye. És ezek változnak, éppen a nevelés által. Igaz, ami igaz: lassan. Ha mindent a konzervatív öregek szája íze szerint tennénk, le se jöttünk volna a fáról. Persze nem minden változás pozitív.

Nekem egyébként a tieiddel ellenkező tapasztalataim vannak. A "fura" külső gyakran takar érzékeny lelket.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 12:24:59

@walker57: Tudodmit, legyen igazad. A formaruha és az egyenruha között a különbség ég és föld! Az én parancsnoki UAZ-om terepjáró, de tíz évvel ezelőtt még általános célú csapatszállító jármű volt.

@Turboanyu:
Ha a diáknak nem tetszik a pofája, akkor bele lehet kötni az egyenruhájába.
Ez az iskolaköpeny idején is így volt.
Mé fehér a gomb, ménincs begombolva, mé-mé-mé...

darkmirjam 2009.12.18. 12:28:54

@Laliath: Aki képes egy ember haján kiakadni, az nem konzervatív, egyszerűen az a hobbija. Jár kel és felháborodik. Még szerencse, hogy nem hozzájuk kell igazodni, mert nekik mindíg csípi valami a szemüket, és az általában mások viselt dolgaival kapcsolatos. Ha rajtuk múlna nem csak egységes frizura és ruha, de még kijárási tilalom is lenne. Az idős konzervatív pedig nem feltétlenül jelent háborgó rigolyást.

Vélemény Pécs 2009.12.18. 12:29:28

A tizenévesek abban a korszakban vannak, hogy saját magukat fedezik fel, kialakítják az egyéniségüket, ennek érdekében kísérletezgetnek a külsejükkel is. Ezt a lehetőséget elvenni, főleg a lányoktól, nem tartom jó ötletnek.
Ha nekem azt mondanák a munkahelyemen, hogy ezentúl egyenruhát kell hordanom, felmondanék!
Nem vagyok én katona!!!!

Laliath 2009.12.18. 12:30:02

@Turboanyu:
a mi öltözködési előírásuk nem egyezik pontosan az osztrák anyacégével. Ésszerű határok közt szabályozza, hogy illik kinézni, ha az ember ügyfelekkel dolgozik.
Pl. a háttérmunkában sokkal megengedőbb, mint az anyacég; nem kell kiöltözni, úgyse látszik, de azért van egy elvárt minimum, amit illik hozni.

Hajtéma: darkmirjam,
azért nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy természetellenes hajszínt nem engednék (minimum az ált.iskola végéig). A vörös mégiscsak egy létező hajszín, a piros már nem az.

Turboanyu 2009.12.18. 12:30:14

@lúzer_: A fekete festéktől nekem úgy hullott a hajam mint a franc, és mint kiderült nem voltam egyedül. Rengeteg olyan kislányt (nekem a 16 év alattiak kislányok) látok, akiknek a hajkoronája ébenfekete/szőke csíkos. De amúgy minden hajfesték vegyszer, ha valaki nem őszül, nem látom értelmét a 18 év alatti hajfestésnek. Van olyan ország ahol a szoláriumozást is tiltják 18 év alatt, nem véletlenül.

Szerinted azok, akik a suli mögött dohányoznak nincsenek tisztában azzal, hogy az káros? Dehogynem. Csak tiniként engem sem érdekelt, hogy mi lesz velem 30 évesen. A szülő felelőssége 18 év alatt a gyerek, ha a szép szó, észérvek nem használnak, akkor sajna marad a tiltás.

Laliath 2009.12.18. 12:35:55

@darkmirjam:
"Még szerencse, hogy nem hozzájuk kell igazodni, mert nekik mindíg csípi valami a szemüket"
Ha ezen múlik a céged bevétele, akkor hamar rájössz, hogy szükséges egy szinten hozzájuk igazodni. Nem minden sarkon akad milliárdos ügyfél, de több ezer felvehető munkavállaló van a kollegina helyére.
Szerinted ha a munkahelynek választani kell, hogy dönt? Az élet ilyen "egyszerű", és szeretném, ha majd a lányomat nem ilyen miatt küldenék mondjuk el valahonnan, mert nem tanulta meg, hogy a szép ideológiák és az élet bizony csak kis szeletben metszik egymást...

Nem mondom, hogy ez jó; de ez van...

Turboanyu 2009.12.18. 12:37:39

@Vélemény Pécs: Kisérletezéssel kapcsolatosan: egy idióta hajvágás, randa színű ruha még nem a világ vége, ez hozzá tartozik a tinikorhoz. De amikor az egészségük károsodik vagy hosszabb távú következmények várhatóak, akkor szerintem közbe kell lépni.

Claritas 2009.12.18. 12:41:08

14 alatt a fodrász nem festhet hajat, van erre valami ÁNTSZ vagy fogyasztóvédelmi, vagy valami szabályocska.
egyenruha: szerintem is jó lenne, pedagógus és gyerek szempontjából is, a kérdés csupán az, ugyan ki is varrná meg, hiszen kb az összes magyar ruhaipari cég eltűnt már. kínait meg nehogymár...

Turboanyu 2009.12.18. 12:43:22

@kolbászoszsömle: Jó, akkor minden gyerek lyuggassa szét a pofáját ahogy akarja, fesse a haját ahogy tetszik, elvégre kellenek csomagolók, a teszkóba éjszakás árufeltöltők is....

Turboanyu 2009.12.18. 12:46:08

@Claritas: A kolleganőm 12 éves unokahuga kiszőkíttette a haját. Ennyit az előírásokról. 18 év alatt elvileg alkoholt és cigit sem vásárolhatnának, mégis egy csomó dohányos gyerek van.

darkmirjam 2009.12.18. 12:50:29

@Laliath: Ha valaki kék hajjal banki ügyfélszolgálaton dolgozik, az önellentmondásba keveredett. Valszeg mások tudták helyette, mi is a jó, bank, pénz, mi kell még?
Ugyanúgy furcsa lenne metálzenekart banki ügyintéző külsővel elképzelni.
De itt még iskolában vagyunk. Előttünk egy osztály, tele született feleséggel, metálénekes jelöltekkel, jófiúkkal, akik pontenciális vevőszolgálatosok, külsejét észre sem vevő órásmesterekkel és ruházkodásnak élő, felületesnek látszó VIP niemandokkal.
Abszolult esélytelen egyénenként viszonyulni hozzájuk? Azt erősíteni bennük, amiben jók, ami felé hajlandóságuk mutatkozik? Biztos vagyok benne, hogy egy osztálynyi tanulóból akad majd morgós tatáknak is befogadható bankár és csimbókoshajú informatikus is. A lényeg az lenne, hogy helyükre kerüljenek, saját belső motorjaiknak megfelelő szakmával éljék az életüket. Akkor lesznek boldogságra esélyesek.

Mezőbándi 2009.12.18. 12:52:38

@MagyarZizzi: "És sok tanárt igenis zavar, mikor a gyerek óra alatt a körmét festi, meg félig pucéron jelenik meg az iskolában."

Ha zavarja, akkor tegyen ellene. Nem igaz, hogy nem tud.

Én több iskolába is jártam (12 év, 7 intézmény). Volt köpenyes, volt laza, volt egyenruhás. Volt köztük szovjet iskola, ahol az egyenruha a fiúknak kék öltöny-szerűség volt, fehér inggel és úttörő (illetve kisdobos) nyakkendővel. A lányoknak barna szoknya+felső, fehér köténykével. Semmi smink, kirívó ékszer. Egyszer egy lányt az osztályból rajtakaptak, hogy enyhén sminkelve volt és valami feltűnőbb fülbevaló volt rajta. Másnap osztályfőnökin bent volt az ig.h.-nő és lenyomott egy komoly beszédet a megjelenésről. Egy mondatára máig is világosan emlékszem: "...mert jegyezzétek meg lányok, a mi egyetlen díszünk a KISZ-jelvény!" ("komszomoljszkij znacsok")

És akkor mi így lestünk egymásra, ilyen kandi kamera fílinggel... De nem, a nő tényleg komolyan gondolta. ´87-ben.

Szóval át lehet esni a ló túloldalára (vagy eleve ott lógni...). Másrészt az iskola közösségépítő szerepét elősegítheti az egységesebb ruházat, de önmagában ilyen célra nem sokat ér.

Viszont: igenis hiszem, hogy az osztályterem nem külső megjelenés versenyének kell a terepe legyen. Ha ez le van egy kicsit korlátozva, akkor több gőz jut a motorba, ahelyett, hogy a dudá(k)ba menne minden.

Az év elején a tanár közölje az elvárásait, aztán tartassa be azokat. _Erre_ a célra nem egyenruha kell, hanem tiszteletet kivívó, erőskezű de nem kivételező, nem csak a diákokkal szemben, hanem a diákokért a kolegákkal/vezetőkkel szemben is kiálló tanárok.

Valaki az órán festi a körmét? Rágózik? Kilóg a betétje? SMS-ezik?

Gyere ki kislányom/fiacskám, meséld el mit tanultunk erről-és-erről! Hogy azt az év elején tanultuk? És? Kötelességed a tanultakat ismerni. Leülhetsz, egyes. Következő órán javíthatsz. Nézd át az egész anyagot. Igen, a tavaly tanultakba is belekérdezhetek.
Hogy nem igazságos csak téged kihívni? Milyen igazad van. Osztály, vegyetek elő egy tiszta papírt...

Turboanyu 2009.12.18. 12:58:50

@Laliath: :-D

Egyébként azt vettem észre, hogy azok a szülők, akik sokat foglalkoznak a gyerekkel, azok mindig inkább a szigor felé hajlanak, akiknél meg orrba-szájba engedik a tévében a nem a gyerek korához való műsorokat, állandó gyorséttermi zabálás van, az oviba energiaitalt visznek a gyereknek (!!!) ott jobban visítanak a szegény kicsike jogaiért.

Laliath 2009.12.18. 13:00:24

@Mezőbándi:
mai magyar valóság - olyan öltözködésbeli előírást a tanár nem tehet, ami az iskolai szabályzatban nincs benne.
aki órán sms-ezik, meg körmöt fest, az a karóra is vonja vállát.
aki pedig tanul rendesen, annak egy ilyen dolgozattal a tanár nem tudta (és többnyire nem is akarta) tönkrevágni a félévi/évvégi jegyét.

darkmirjam 2009.12.18. 13:00:39

@Mezőbándi: "Viszont: igenis hiszem, hogy az osztályterem nem külső megjelenés versenyének kell a terepe legyen. Ha ez le van egy kicsit korlátozva, akkor több gőz jut a motorba, ahelyett, hogy a dudá(k)ba menne minden."

A gyerekek társadalmi életének mi is a fő helyszíne? És pont ott kellene magukat visszafgoni? Esetleg hozzanak váltásruhát. Valami darócosat órára. Nem azt mondom, hogy tetszik, csak azt, hogy nem látom az ördögtől valónak az effajta versengést. Sőt. Elvárjuk a gyerektől, hogy versenyezzen. Fusson jobban mint a többi, matekoljon jobban mint a többi. Erősen pontozva is van ez a verseny. Ja persze, ezeket maguk a tanárok gerjesztik, kívánatos tehát. És amikor ebben a versenyrendszerben megjelenik a gyerekek saját vetélkedése, az már randa. Igazságtalanok vagyunk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 13:00:51

@Mezőbándi: milyen jó is az, amikor szopatja a tanár a diákot, mert nem tetszik neki a külseje...

Nicker 2009.12.18. 13:04:46

Az én kölykeim idén váltottak iskolát, mindkét helyen kötelező az egyenruha, nem volt olcsó, megvettük, hordják, baromira nem érdekli őket. Az anyaguk jó és tartós, ők meg vigyáznak rá. Nem ördögtől való dolog ez, ismétlem, tőlünk nyugatabbra megszokott, nem tartják az elnyomás orwelli eszközének.

Egyébként meg szülői felelősség, hogy mit enged hordani a gyereknek, végül is jogában áll elcsesznie a porontya életét, nem?

gorillka 2009.12.18. 13:06:27

@Laliath: "szeretném, ha majd a lányomat nem ilyen miatt küldenék mondjuk el valahonnan, mert nem tanulta meg, hogy..."
Nem csak az iskola tanít.
A viselkedési normákat otthonról hozzuk.
A te dolgod, hogy tudja, hogy egy-egy munkahelyen mik az elvárások öltözködés terén.
Én bizonyos szempontból konzervatívan nevelem a gyerekeimet. Viszonylag szabad kezet kapnak öltözködés terén a hétköznapi életben, de sokat járunk színházba, vendégségbe, hivatalos eseményekre.
És nem érdekel mit "rinyál" a kamasz, bizony normálisan fel kell öltözni. Mert most kell megtanulnia viselkedni.
Ja, és el kell jönnie.
Lehet sajnálkozni.

darkmirjam 2009.12.18. 13:08:15

@Turboanyu: Ez itt egy kicsit merész ugrás volt. Mondhatnám, hogy a magukat nagyon odafigyelőnek gondoló propellerszülők sokszor olyan cipőbe kényszerítik a gyerekeiket, ami szerintük megfelel neki. Gyakra annak képességeire való tekintet nélkül lovagoltatják, zongoráztatják, teniszeztetik, judoztatják.
Az állandó megfelelési kényszer nem feltétlenül jó.

"A családunk már nemzedékek óta golyóstollkereskedő. Az volt nagyapám is, apám is, én is. A fiam szakította meg a sort, öngyilkos lett, mielőtt fiút hagyott volna maga után."

Turboanyu 2009.12.18. 13:13:01

@Mezőbándi: Én egyetértek veled, de sok szülő ilyenkor sikítva rohan a tanárhoz, hogy korlátozza a kicsikéje jogait.

Turboanyu 2009.12.18. 13:17:07

@kolbászoszsömle: Miért, szerinted most nincs ilyen, ha pedig bevezetnék az iskolai formaruhát/köpenyt/minimum öltözködési előírásokat akkor azonnal baszkurálnák a tanárok a diákokat az öltözködésük miatt?
Szerintem meg épp most van ez, és akkor csökkenne jelentősen, ha a tanulóknak be kéne tartani bizonyos szabályokat.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 13:22:26

@Turboanyu: igen, akkor azonnal baszkurálnák a diákokat.
Teljesen feleslegesen.

Bizonyos szabályokat most is be kell tartaniuk a diákoknak.
Pl azt, hogy nem írhat SMS-t az órán.
A tanár feladata, hogy ezt betartassa.
Ha van rajta egyenruha, akkor menni fog neki?

Turboanyu 2009.12.18. 13:23:07

@darkmirjam: Ebben egyet értek veled, a túlzott elvárások sem jók, hogy a kislányom azért legyen balett-táncos mert nekem az volt minden álmom. De azért abban a közösségben ahová az én gyerekeim jártak, elég jól megfigyelhető volt az amit írtam. Az óvónő ki van akadva, mert néhány gyerek a kék színű műlöttyöt viszi az oviba, mesélik hogy egész éjjel nézték a Cartoon networköt. na ezek a szülők szokták a legjobban verni az asztalt, hogy mihez van joga a kölkeiknek. De általában mindig ezekkel a gyerekekkel van a legtöbb probléma.

darkmirjam 2009.12.18. 13:26:35

Kedves Tanári Kar!

Az iskola nem jelmezbál. Engem mélységesen felháborít, ha egy tanár jelvényes dzsentrinek vagy angolkisasszonynak akarja öltöztetni a gyerekem, csak mert nem bírja otthon felejteni dohos ízlésvilágát.
És ha már a tanárok ízlésvilágánál tartunk, nem csoda, hogy nincs tekintélye, ha szürke mint az országút, plusz gyöngysor. És ha már nyáron újatlan a köpeny, egy hónaljborotválás sem ártana. A virgács nem természetes, mára már egyszerűen gusztustalan egy nőnél.
Roppantul egészségtelennek tartom továbbá, hogy időjárásra való tekintet nélkül hordani kell amit valaki, mindefajta ergonómiai, esztétikai képesítés nélkül kiválasztott. Lehet, hogy ő a mellényt nem mocsárzöld, a nadrágot pedig nem szarbarna szinekkel írta le, az ingnél sem a gennysárga színkódot írta a megrendelőlapra. Egyébként télen hideg, nyáron meleg.

Egy felháborodott szülő

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 13:30:26

@Turboanyu: leírom Neked is, külön:

Nem köntörfalazni, meg mellébeszélni egészségről, pirszing=raktárosságról!
Azt kell mondani, hogy azért kell az egyenruha, mert zavar a tanuló személyisége.
Ez egy érthető szempont.
A többi meg butaság.

Mezőbándi 2009.12.18. 13:33:08

@Dávid..: "Az egyenruha megfolytja az önkifejezés és a kreativitás lehetőségét"

Nem folytja meg, csak más területre irányítja a kreatív energiákat és a versenyszellemet. Vagy kreatívan használják ki a formaruha adta lehetőségeket.

@lúzer_: "Az, hogy tökegyformák az emógönceikben, nem jelent semmit, ugyanis azokat a ruhadarabokat ők választják. Az egyenruhát nem, tehát lázadnak ellene."

El tudnám képzelni a diákok bevonását az egyenruha kiválasztásának folyamatába, mondjuk minden 3. évben. Meglennének az alapkövetelmények (az iskola színei, jelvénye, mit kell takarnia, stb.) es onnantol igazithatnanak a felsősök is a terveken.

Egyébként szerintem a túlzottan megengedő hozzáállás éppen a lázadás lehetőségét veszi el a fiataloktól. Igenis kellenek a határozottan meghúzott határvonalak, amihez igazodhatanak, vagy ami ellen lázadhatnak. Ez a folyamat jellemet épít. De ha mindent szabad, akkor milyen korlátok ellen lázadhatnak? Maximum a saját fizikai korlátaik ellen, aminek az eredménye a drog és az öngyilkosság. (Igen, valóban, nagyon-nagyon erősen sarkított a konklúzió, de ez egy komment, nem egy tanulmány. Bocs.)

Mezőbándi 2009.12.18. 14:05:48

@Laliath: "mai magyar valóság - olyan öltözködésbeli előírást a tanár nem tehet, ami az iskolai szabályzatban nincs benne."

Lehetetlenség nincs, csak tehetetlenség. Egy pár kommentben már leírtam a valós példákon alapuló véleményemet. Az a tanár, aki fosik attól, hogy elveszítheti az állását (mert máshoz nem is ért), ezért felfelé nyal, lefelé pedálozik, a kollégákkal szemben gerinctelen, elvei nincsnenek, véleménye nincs a dolgokról, véletlenszerűen osztogatja a jegyeket - szóval az ilyet nagyon hamar kiszúrják a diákok (a 15+ évesek). Az olyat is kiszúrják, aki annyira nyuszi, hogy az első tüsszentéstől sírva rohan a tanáriba. És az olyat is, akiről tudják, hogy nála nincs pardon, szabályok vannak, amiket be kell tartani; akinél a hármasért már keményen kell tanulni, aki a szemükbe mondja, amit gondol és aki ki tud állni az osztályáért (ha ofő) vagy az egyes tanulókért. Tudja mivel lehet motiválni az egyes diákokat - mert ismeri őket -, és nem kivételez származás, szülők pártállása és apuka foglalkozása szerint sem.

És ez utóbbi tanár bizony fegyelmezni is tud és betartatja az elvárásait. Mondjuk, karácsonyi jutalmat (3-10 ezer ft) nem fog kapni és igazgatóhelyettes se lesz belőle, de a diákok tisztelik, mert van miért.

"aki órán sms-ezik, meg körmöt fest, az a karóra is vonja vállát."

Azért megbukni - és a jővőre a fiatalabbakkal egy osztályba járni - senki nem akar.

@kolbászoszsömle: "milyen jó is az, amikor szopatja a tanár a diákot, mert nem tetszik neki a külseje... "

Hát azért nehogy a befőtt tegye el a nagymamát. Igen, ha valaki szarik a "felette állók" instrukcióira, az jó ha már most szembesül vele, hogy ennek mik a következményei. Ne csak a később, kint a nagyvilágban döbbenjen rá az ilyesmire.

De tanárnőőőő, most miért nem lehet kint a köldöküüünk? Ne mááá! Abba nincs semmi rossz....
Persze kislányom. Szeretnéd, ha én is kitenném az enyémet? Milyen alapon gondolod gondolod, hogy a tied szebb?

Turboanyu 2009.12.18. 14:10:28

@kolbászoszsömle: Hol írtam én hogy mindenáron kell az egyenruha?
Én csak egy bizonyos szintnél húznék egy határt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 14:11:24

@Mezőbándi: Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes.

Az önmagáért való szabályok, azok, amik csak arra jók, hogy azokat, akik nem szeretnek kritikátlanul idomulni, azokat lehessen valamiért csesztetni, az nem biztos, hogy egy visszasírandó konzervatív és kommunista hagyomány.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 14:17:29

@Turboanyu: Igazad van, tényleg nem írtad, hogy mindenáron kell az egyenruha!
Abban is igazad van, hogy kell húzni egy határt.

Viszont szerintem ez a határ meg van húzva.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.18. 14:21:18

@mocc: Nem tudom. Én egyházi iskolába jártam 8 éven keresztül, az első négy évben kötelező volt a köpeny (5-8.oszt), a második (9-12. o.) már nem. Gyűlöltük.

Avatar 2009.12.18. 14:28:15

Szerintem elő kellene írni, hogy a lányok csakis csadorban mehetnek iskolába, amiből csak a szemük látszik ki. Akkor nem izgatnák a fiúkat, és a tanárbácsikat sem befolyásolná, hogy melyikük a jócsaj/pénzes luvnya. A csadoron pedig jól látható nyilvántartási számot kell feltüntetni, hogy valahogy meg lehessen azért különböztetni őket, de a nevüket szigorúan tilos szerepeltetni, nehogy a tanárokat befolyásolja, ha valamelyikük gazdag család sarja, vagy éppen a tanár számára kedves a keresztneve.
Ez a megoldás segít a tanításra összpontosítani, a valós teljesítményt értékelni.

A nemek közti diszkrimináció elkerülése érdekében természetesen a fiúknak is elő kell írni ezt a viseletet, de ők a csador alá vehetnek nadrágot, ami viszont lányoktól erkölcstelen viselkedés lenne, így nekik ez tilos.

Komolyan: Aki annyira akarja a köpenyt az járassa a gyerekét abban, védje vele a gyerek ruházatát stb. Akár ki is találhat valami frankó formaruhát az iskola, és akinek tetszik az járathatja olyanban a gyerekét, még az is lehet, hogy divatot csinálnak belőle és mások is hordják majd. De ne legyen már muszáj a gazdag szülők gyerekének is valami szar anyagú ruhát viselni, csak mert ha jó anyagból gyártanák a ruhát, akkor a csóró családok nem tudnák megfizetni! Ha meg van ilyen anyagból, meg olyanból is, akkor simán alkalmas a vagyoni helyzet eltérésének tudatosítására, fitogtatására.
Majd pár év múlva meg azon siránkoznak egyesek, hogy némelyik suli olyan drága egyenruhát ír elő, amit a szegények nem tudnak megvenni, ezzel pedig diszkriminálják őket.
(Az igazgató könnyűipari céges ismerőse viszont az egyenruha bevezetése óta kétszer akkora kocsival furikázik, mint előtte.)

Mezőbándi 2009.12.18. 14:28:18

@kolbászoszsömle: "Az önmagáért való szabályok"

1. Ezek nem önmagukért való szabályok, hanem a tanuláshoz megfelelő légkör elősegítésére hozott szabályok.

2. Ha önmagukért valónak tűnnek egyes szabályok, akkor is be kell őket tartani, amíg nem sikerül megváltoztatni.

"azokat, akik nem szeretnek kritikátlanul idomulni"

Egyéni szoc.probléma, ahogy szokták volt mondani. Jó, ha szokják a dolgokat és persze jó, ha lázadnak is ellene. És jó, ha NAGYON JÓL megtanulják, hogy akkor lázadjanak, ha valamit le is tudnak egyébként tenni az asztalra.

"lehessen valamiért csesztetni"

Mintha így nem lehetne.

"Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes."

A haj necces téma, mert abból nem tudsz külön szabadidőset és külön iskolait megszabni. DE, ha elvárod, hogy a fiúk (és nem egy konkrét fiú) haja ne lógjon a szemükbe az órán, akkor nem látok problémát pl. a hajgumi kötelezővé tételében.

Turboanyu 2009.12.18. 14:29:24

@kolbászoszsömle: Szerinted hol van meghúzva a határ? Mert én nem látom sehol. Most gyakorlatilag mindenki úgy jár iskolába, ahogy akar. Sminkben, piercinggel, szivárványos hajjal, miniszoknyában.

Az, hogy a tanár szivatja-e a diákokat: aki alapból szereti ezt mert csak így tudja kiélni a hajlamait, az mindenképp talál okot, még akkor is, ha az összes tanuló egyenruhában, hátrafésült hajjal áll vigyázzállásban a fal mellett sorakozva.
Akit meg csak bizonyos dolgok irritálnak, azok épphogy MOST tudják a diákokat szivatni. Ha lenne egy öltözködési előírás az iskolában, akkor erre nem lenne lehetősége, mert a diák elővehetné, hogy kérem mutassa meg, hogy mely ponton sértem meg az előírást. Van rajtam miniszoknya? Nincs. Kilátszik a hasam? Nem. Akkor miről beszélünk?

Turboanyu 2009.12.18. 14:36:46

@kolbászoszsömle: "Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes."

Ha van egy előírás az iskolában, akkor nincs olyan hogy egy tanárnak mi tetszik és mi nem. Nincs külön megtiltva? Engedélyezve van? Akkor evvan, ha nem tetszik, menjen tanítani egy zárdába. Most viszont tényleg rá van bízva, hogy kit miért baszkurál.

"Az önmagáért való szabályok, azok, amik csak arra jók, hogy azokat, akik nem szeretnek kritikátlanul idomulni,"

Mindig és mindenhol idomulni kell. Közösségben élünk, be kell tartani egy rakás szabályt, akár tetszik, akár nem. Munkahelyen még több van, nem tudom hogy az életben miért pont az iskola lenne egy olyan kivétel, hogy ott mindent szabad lenne.

kukatr 2009.12.18. 14:38:39

csak aztán nehogy az egyetlen dísz a Nemiség Elleni Liga bíborszín öve legyen...
hazánk múltbeli és jelenlegi politikai berendezkedése miatt ellenzek bármilyen kötelező uniformalizálási kísérletet.
sokan mondják, hogy nem fekete-fehér a világ, ettől függetlenül ugyanúgy monokróm megoldásokat javasolnak. aki csak tilt, az még többet akar tiltani. aki csak enged, az még többet akar engedni. de hogy emberként kezeld a gyereket, értelmesen beszélj vele egy problémáról, azt nem. mert a gyerek hülye, képtelen felfogni az érveket. ezért utasítod, vagy beleszarsz. értéket adni neki? ugyanmár, benned sincs.:S

pölö: ha már tiltani akarunk, akkor tiltsuk be a mérgező hajfestéket, ne a gyereket tiltsuk el tőle. sorolhatnám még...

Avatar 2009.12.18. 14:52:47

@kolbászoszsömle: "Ha nekem az a heppem, hogy egy fiúnak nem lehet olyan hosszú haja, ami takarja a fülét, és akinek nem ilyen, azt szopatom, az nem helyes."
Na speciel nekem volt ilyen tanárom általánosban. Kb minden óra elején azzal piszkált, hogy mikor vágatom már le a hajam, mert őt zavarja, hogy a szememig ér a hajam, és nem látja a szemem tőle. Nem takarta a szemem a hajam, nem emo-frizu volt, de vele nem lehetett vitatkozni, ő nem látja és kész, különben se feleseljek. Na, az ő kedvéért minden órája előtt kölcsönkértem valamelyik lánytól egy-egy szépen csillogó hajráfot, és azzal fogattam hátra hajam, hogy láthassa a szemem. Nem mondom, hogy maradéktalanul boldog volt ettől a megoldástól.

Turboanyu 2009.12.18. 14:53:13

@kukatr: Pl. a vörösbort sem akarnád ugyebár betiltani, de azért 18 éven alulinak nem kéne rendszeresen fogyasztani ugye?
Nem azzal van a gond, hogy mérgező lenne. Csak rendszeresen használva bizonyos idő után roncsolja a hajat. Nem mindegy, hogy 12 évesen kezdi valaki vagy évekkel később.

Bizonyos határok kijelölésére meg szükség van.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 14:59:19

@Turboanyu: Most is elő lehet venni a házirendet, és fel lehet szólítani a tanarat, hogy mutassa má' meg legyen szíves, hogy melyik pontját sértem meg az öltözékemmel!

A szabad ember arról ismerszik meg, hogy megválasztja azt a közösséget amelyikbe tartozik. A gyerek nem szabad ember, így az intim szférájának az a fajta korlátozása, amit a ruházat, hajviselet, smink, pirszing jelent sokkal súlyosabb, mint ugyanezen dolgok egy felnőtt esetében bizonyos munkahelyeken.

@Mezőbándi: Mi okból várod el, hogy ne lógjon a szemébe? Van-e bármiféle semmi közöd hozzá, hogy kinek hova lóg a haja?

Avatar 2009.12.18. 15:00:18

@Turboanyu:
"Ha van egy előírás az iskolában, akkor nincs olyan hogy egy tanárnak mi tetszik és mi nem. Nincs külön megtiltva? Engedélyezve van? Akkor evvan, ha nem tetszik, menjen tanítani egy zárdába. Most viszont tényleg rá van bízva, hogy kit miért baszkurál."

Tévedés. Ha nincs semmi előírva, akkor is lehetne azzal érvelni, hogy "nincs megtiltva, tehát szabad", de pont úgy leszarják, mintha vannak alap előírások, és azon túli, abban nem szereplő dolgokat kérnek éppen számon.
Pl ha annyi a szabály, hogy köpenyt kell hordani, akkor is lesz olyan tanerő, amelyik ezt úgy értelmezi, hogy csak akkor felelsz meg a szabálynak, ha minden gomb be is van gombolva nyakig.
Az emberi kreativitás kimeríthetetlen, ha épp okot akar találni valaki, hogy mivel kössön bele a másikba.

Turboanyu 2009.12.18. 15:16:04

@kolbászoszsömle: Szerintem meg a gyereket - akiért BÜNTETŐJOGILAG is felelős vagyok - nyugodtan lehet korlátozni akkor, ha az egészségére káros valami. Az, hogy elvileg nem vásárolhatnak dohány- és alkoholtermékeket az nem sérti a jogaikat? Az, hogy hogy néz ki a haja (hosszú, szemébe fésüli, stb)az egy dolog: de ha vegyszereket használ, amelynek hosszabb távon következmányei vannak, ahhoz igenis van közöm.
Szerinted egy szülő megtilthatja, hogy egy gyerek minden nap Big Mac menüt ebédeljen? Nem fog belehalni, max dagadt lesz mint egy viziló és jár hozzá pár "nyalánkság", mint pl. magas vérnyomás. Mégis a legtöbben egyetértenek abban, hogy a szülőnek ilyenkor felelőssége van. Persze, korlátozza a szegénykét, aki nem eheti azt, ammi a legjobban esik neki.
Ha most leírnám, hogy én a gyerekeimnek minden nap cukros üdítőket, zsíros kenyeret, chipset és csokit adok, gyümölcsöt meg nem, egy emberként esnének nekem. De ha azt mondom, hogy nem engedem hogy tiniként vegyszereket kenjen magára, naponta vakolja az arcát amitől 30 évesen úgy néz ki mint nagyanyám 70 évesen, és nem akarom hogy felfázzon, akkor már egy zsarnok vagyok, aki korlátozza a jogaiban.
Szerinted egy anya követelheti-e a 12 éves gyerekétől, hogy vegyen sapkát a mínusz 10 fokban? Ha igen, akkor a haspólóért miért nem szólhat? Ha pedig nem, akkor ki a felelős, ha a gyerek úgy dönt, hogy a sapka (még akkor is, ha rá volt bízva a kiválasztása) ciki és komoly betegséget szed össze?

kukatr 2009.12.18. 15:18:46

@Turboanyu: természetesen nem mindenre jó ez az elv. ne skatulyázz!
ha most fedeznék fel az alkoholt az EU-ban biztosan betiltanák. dohány dettó.
ezek már beépültek a társadalom normarendszerébe, nehéz lenne kigolyózni onnan. persze azért meg lehet próbálni. de muszáj újabb egészségtelen elemeket beépülni hagyni?
ami mondasz, azzal csak kitolod azt a bizonyos időt, problémát nem oldasz meg.

a határok meg ne tüneti kezelések legyenek.

kukatr 2009.12.18. 15:23:30

@Turboanyu: ebben a kommentben összemostad az iskolát a szülővel.

Turboanyu 2009.12.18. 15:23:42

@Avatar: Erre írtam azt, hogy aki kötözködős, az akkor is az lesz, ha a diákok egyenruhában vigyázzban állnak a fal mellett. De szerintem nem ez lenne a fő cél akkor, amikor az öltözködésről beszélünk. Én azt sem hiszem, hogy az egyenruha és a köpeny viselésével nem látszanának a társadalmi különbségek.
Itt (legalábbis nekem) az a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek károsítják az egészségüket, tartósan tönkreteszik a megjelenésüket (fültágító, stb).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 15:26:58

@Turboanyu: A szülő dolga eldönteni azt, hogy mit ad a gyerekének, mit enged meg neki, amíg a szerek legálisak.
Nem a Tied, nem az enyém, nem a diabetikusé, mert holnap jön egy vegalakó, és kitiltja a kolbászt a zsömléből.
Ha annyira érdekel a gyerek egészsége, indíts harcot az iskolai büfék ellen, vagy azért, hogy legyen szabályozva, hogy csak és kizárólag a tízórai szünetben szabadjon enni.

Ebben én is benne lennék, de az abszurd, hogy ne fesse a haját, mert káros.
Mi baja lesz a hennától? pl.

Turboanyu 2009.12.18. 15:27:17

@kukatr: Nem tudom miért baj, ha egyes esetekben kitoljuk az időt.

kukatr 2009.12.18. 15:31:00

@Turboanyu: mert nem oldod meg a problémát, és másra hárítod a felelősséget. azért.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 15:31:40

@Turboanyu: Játszunk el a gondolattal, és tiltsuk meg a hajfestést!
Ha a tiltásod ellenére _mégis_ befesti a haját a gyerek, akkor mi lesz?

Levágatod vele kopaszra?
Vagy kivegyszerezed belőle?
Fegyelmit adsz neki minden alkalommal, amíg festett hajjal jön?
Kirúgod az iskolából?

Mivel szankcionálsz?

Turboanyu 2009.12.18. 15:40:26

@kukatr: "mert nem oldod meg a problémát, és másra hárítod a felelősséget."

... vagy egy korlátozottan cselekvőképes embert (=gyerek), akinek még nincs annyi élettapasztalata hogy felfogja és megértse a tetteinek hosszútávú következményét segítünk abban, hogy ne hozzon olyan döntést, ami a jövőjében jóvátehetetlen károkat okoz. A döntést így kitolhatjuk egy olyan életszakaszra, amikoris felelős döntést hozhat és önállóan, egyedül vállalhatja tetteinek a következményét.

kukatr 2009.12.18. 15:41:20

@kolbászoszsömle: én inkább a tiltás folyamatára vagyok kíváncsi. Turboanyu hogyan adná tudtára a gyereknek, hogy ne fesse a haját?

Avatar 2009.12.18. 15:45:55

@Turboanyu: "Itt (legalábbis nekem) az a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek károsítják az egészségüket, tartósan tönkreteszik a megjelenésüket (fültágító, stb)."
A saját gyereked esetében minden jogod megvan arra, hogy úgy neveld, ahogy akarod. Gondolom azt viszont te sem szereted, amikor valaki elkezd téged kioktatni arról, hogy hogyan kellene helyesen nevelned a gyereked, vagy épp olyan dolgokat írnak elő, amikkel nem értesz egyet?

kukatr 2009.12.18. 15:48:31

@Turboanyu: igen. azt írtad le, amit mondtam. remélem az előbb felhozott alkoholfogyasztásos jokerproblémát nem így akarod megoldani.

Turboanyu 2009.12.18. 15:49:10

@kolbászoszsömle: Ha egy mégis befesti (amúgy nem értem, miért KELL egy általános iskolásnak feltétlenül hajat festetni), akkor meg lehet kérni, hogy legközelebb akkor jöjjön iskolába, ha lekopott. Persze mivel nem jár iskolába, addig magántanuló lesz, a kedves szülő oldja meg az oktatását, ha már engedte a csemetének a hajfestést. Ja, és persze családi pótlék csak az iskolába járó gyerekek után járjon. Na ezt elég csak egy esetben eljátszani.

Na nekem mennem kell a csemetékért...
Még annyit, hogy nem igazán értem, hogy amikor a világ 99%-án gyerekek halnak éhen, molesztálják, bántalmazzák, prostitúcióra, háborúban gyilkolni, napi 12-14 órás fizikai munkára kényszerítik, nem kapnak megfelelő orvosi ellátást, oktatást, akkor mi azon vitatkozunk, hogy az amúgy is elkényeztetett, kiszolgált csemetéinknek szabad-e hogy kilógjon-e a segge a szoknya alól és vakolhatja-e magát 12 évesen úgy, mint egy prosti.

Turboanyu 2009.12.18. 15:55:59

@kukatr: Mondjuk úgy, hogy az év elején a szülők megkapják az iskolai házirendet. Meg aki tényleg neveli is a gyerekét, az meg is beszéli vele, hogy hogyan kell és hogyan tilos az iskolában viselkedni. A tanárok is úgy kezdték az évet az elsősöknél, hogy elmagyarázták mik a szabályok, hol van rohangászás és hol nincs mert balesetveszélyes, stb. Ezeket nem a gyereknek kell kitalálnia a csillagok állásából.

Aki meg nem ért az iskola házirendjével egyet, annak minden joga meg van ahhoz, hogy más intézményt keressen a gyerekének, amely jobban találkozik a nevelési elveivel. Ha meg mindenféle korlátozást elítél, akkor legyen a gyereke magántanuló, és akkor úgy öltözteti otthon, ahogy akarja.

Avatar 2009.12.18. 15:56:25

@Turboanyu: "Ha egy mégis befesti, akkor meg lehet kérni, hogy legközelebb akkor jöjjön iskolába, ha lekopott."
Na, ez már tényleg elég beteg elképzelés.

"Még annyit, hogy nem igazán értem, hogy amikor a világ 99%-án gyerekek halnak éhen,..."
akkor neked az a legfőbb problémád, hogy a gyereked osztálytársa festi-e a haját, és a szülei ezt hogy engedhetik meg neki!

Mezőbándi 2009.12.18. 15:57:05

@kolbászoszsömle: "@Mezőbándi: Mi okból várod el, hogy ne lógjon a szemébe? Van-e bármiféle semmi közöd hozzá, hogy kinek hova lóg a haja? "

A hajas dolgot te hoztad fel, nem én. Mondtam, hogy mi lenne a megoldás, ha téged, mint tanárt zavarna.

Egy normális tanár tapasztalataim szerint normálisan, világos célból fegyelmez és - ahogyan írtam is - a formaruha, bár sok tekintetben lehet hasznos, de anélkül is vannak egy jó tanárnak eszközei a fegyelmezésre. A normális fegyelmezés pedig arra irányul, hogy minden jelenlévő diák maximális hatékonysággal tanulhasson. Mind tananyagot, mind leckét az életről.

Vagyis a normális tanár nem l'art pour l'art fog "belekötni" valakibe. De ha az az elvárása, hogy pl. látni akarja a diák figyelő tekintetét, akkor teljesen rendjén való, hogy szóvá teszi az ebben őt akadályozó tényezőket. Vagy elvárja, hogy a diák ne háttal üljön. Vagy ne feküdjön.

Persze a diák mindig megteheti, hogy szembe megy ezekkel a megfogalmazott elvárásokkal, de akkor álljon készen arra, hogy valamit letegyen az asztalra a "lázadása" mellé.

Érdekes módon, valahogyan nem a top tanulókba, tanulmányi versenyeket nyerő diákokba, szorgalmasan hajtókba szoktak a tanárok "belekötni". Vajon miért? És legtöbbször ezen tanulók nem tűnnek ki a (haj)viseletükkel. Vajon miért?

Úgy általában: az iskola fő célja nem a tananyag elsajátítása? És nem csak sokadik célja az a fajta "önmegvalósítás", amihez egyébként abszolút nem is kell iskola?

Avatar 2009.12.18. 15:58:38

@Turboanyu: Aki meg mindenféle korlátozásokat szükségesnek tart, annak is legyen a gyereke magántanuló, és akkor az egyszemélyes iskolájában minden nap viseltethet a gyerekével egyenruhát.

kukatr 2009.12.18. 16:02:22

@Turboanyu: és ha ez veled történne meg? elfogadhatónak tartod, hogy ilyen brutális büntetést kapjál, mert a gyerek megszegett egy szabályt? ezzel - hacsak nem vagy gazdag - magadnak és a gyerekednek okozol kárt. ráadásul a gyerek felé ez durva zsarolás is. gratulálok, lejárattad magad.:(

a második bekezdés kétélű fegyver, könnyen megvágod magad vele. de ez már csak szájkarate.

kukatr 2009.12.18. 16:07:46

@Turboanyu: én arra gondoltam, hogy te személyesen hogyan tiltanád meg a gyerekednek.

Turboanyu 2009.12.18. 16:08:13

@Avatar: Szerintem meg az beteges, hogy valaki engedi a 10-16 éves kislányát úgy kinézni, ahogy egy 20 éves prosti, csak mert "jogai vannak". Csak aztán meg nem kell sírni, ha teherbe esik vagy a pucér képeit küldözgetik az osztálytársak, mert a kedves szülei nem világosították fel arról, hogy mik a következményei a viselkedésének.

A szülők itt is a sulit hibáztatják, véletlenül se magukat:

velvet.hu/blogok/randi/2009/12/17/az_artatlannak_tuno_sexting_ongyilkossagba_torkollhat/

"A szülők jelenleg [2] az iskolát perlik, arra hivatkozva, hogy a tantestületnek be kellett volna avatkoznia a többséggel szemben a lány védelmében."

Aha, amikor rászólnak a gyerekre a tanárok, akkor verik az asztalt, hogy az ő joguk a nevelés, de mikor baj történik, akkor miért nem intézkedtek a tanárok.

Turboanyu 2009.12.18. 16:16:17

@kukatr: ugyanúgy tiltanám meg, ahogy az állandó hamburgerzabálást, azt hogy kirohanjon az autó elé, stb. Ezt hívják nevelésnek.
Nem hülye a gyerek, ha azt is fel tudja fogni, hogy a rajzórára vigye az ecsetét, a tornaórára a tornacuccát, az ablakon meg nem lehet kilógni, akkor fel tudja fogni a többi szabályt is.

Avatar 2009.12.18. 16:17:15

@Mezőbándi: "pl. látni akarja a diák figyelő tekintetét"
Akkor tartson olyan órákat, amivel leköti a diákokat. Énrám több tanár is pikkelt, mert rendszeresen hintáztam a székkel, feküdtem a padon, baszkuráltam a hajam stb. mert iszonyatosan unalmasak voltak egyes órák. Emellett bioszból, matekból megyei versenyeken jó helyezéseket értem el. Matekórán nem nagyon volt gond, mert ott simán kiadott a tanár még egy halom megoldani való feladatot (pirospontért), ha sokkal előbb végeztem, mint a többiek. De a biosz tanár nem nagyon tudott mit kezdeni azzal, hogy amiket elmond, annak nagy részéről már olvastam, mert imádtam a növényekről-állatokról szóló könyveket. Úgyhogy ő inkább a hajammal foglalkozott, meg azzal, hogy ne feküdjek a padon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 16:18:51

@Mezőbándi: "Érdekes módon, valahogyan nem a top tanulókba, tanulmányi versenyeket nyerő diákokba, szorgalmasan hajtókba szoktak a tanárok "belekötni". Vajon miért? És legtöbbször ezen tanulók nem tűnnek ki a (haj)viseletükkel. Vajon miért?"

Nekem seggigérő hajam volt középiskolában, halálfejes gyűrűim, és ujjatlan pólóban jártam, hogy látsszon a 36 centisre gyúrt karom, kockás hasam.
Nem voltam éltanuló a jegyeim alapján, de a kémia- és matematikaversenyeken valahogy mindig továbbjutottam országosra, és igen sokat kúrogatott a tanár, de legalább nem akart segíteni a felkészülésben...
Érdekes módon a szépenfésült osztálytársaim jobb jegyeket kaptak, mint én, pedig én voltam az, aki elmagyarázta nekik, ha valamit nem értettek.

Jah, eleinte (harmadikig) alapvetően kedves ember voltam, és roppant konstruktív, csak voltak dolgok (pl. a hajam, meg a ruhám) amibe nem szólhattak bele. Az általános iskolai balhézást a középiskolában abbahagytam, és olyan helyre mentem iskolába, hova nem ment iskolatársam, hogy hírem se legyen.
De így is kúrogattak.

Szóval a kérdésedre a válasz, az az, hogy a gyerekek nagyrésze úgy lázad, hogy közben elismeri a hatalmat, és meghunyászkodik, beáll a skatulyába.
Vagy csak simán nem okosabb a tanárainál.

kukatr 2009.12.18. 16:20:11

@Turboanyu: még mindig nem tudom, hogy te ezt hogyan teszed meg.

Avatar 2009.12.18. 16:33:38

@Turboanyu:
"Szerintem meg az beteges, hogy valaki engedi a 10-16 éves kislányát úgy kinézni, ahogy egy 20 éves prosti, csak mert "jogai vannak"."
Igen, ezt mondták azokra is, akik először mertek nadrágot húzni nő létükre, meg akik először kezdtek térd felett végződő miniszoknyát hordani. Meg farmert is csak huligánok hordanak.

velvet.hu/blogok/randi/2009/12/17/az_artatlannak_tuno_sexting_ongyilkossagba_torkollhat/

Szép kis példák. Az első esetben nem azt büntetik, aki jogtalanul megszerzi, és illetékteleneknek elküldi a képeket, hanem azt aki már eleve áldozata a helyzetnek. Ez igen!
A második esetben egyrészt már nagykorúakról van szó, másrészt a szülők ott sem a fotókat "heccből" továbbító srácot látják hibásnak. Mondjuk az iskolából sokkal több pénzt ki lehet préselni egy nyertes per esetén...

És ha van 1-2 hülye, az vajon ok-e arra, hogy milliónyi, a lehetőségekkel normálisan élni tudó embert is bekorlátozzunk?
Gondolom a pedofil papokról, és áldozataik öngyilkosságáról szóló hírek alapján jogosnak látnád az egész katolikus egyház betiltását is, ugye?

gorillka 2009.12.18. 16:42:47

@kukatr: Leírom én. Szólt a 12 éves gyerekem, hogy szeretne csíkokat a hajába. Válasz széles vigyorral, majd ha 18 elmúltál..
A széles vigyor azért, mert viszonylag sokat megbeszélünk a gyerekekkel, és meséltem nekik a gyerekkoromról. Engem nagyon szigorúan fogtak, és mindenre ez volt a válasz.
Utána elvittem fodrászhoz és a fodrászfiú is elmagyarázta neki a.) hogy így is gyönyörű, b.) ráér még ezzel a dologgal.
Még megemlítettük neki, hogy ha több időt töltene a szabadban, akkor magától csíkozódna a haja.
Ez tavasszal volt. Azóta jegeljük a témát, bár biztos közrejátszik, hogy becsíkozódott a haja nyáron. :-)

kukatr 2009.12.18. 16:47:36

@gorillka: :))
csak sajnos a szankciós kommentjéből nem ezt veszem le.:(

fogyókúra 2009.12.18. 16:48:33

Valahogy én is Turboanyuval értek egyet.

Ahová jártam általános iskolába, az osztálytársak nagyobb része már 13-14 évesen "divatozott". (Akkor így hívták a felnőttes öltözködést.) Érdekes mód nem a jó tanulók, hanem főleg a lusta, rosszabbul tanuló gyerekek. Amikor volt a 20 éves osztálytalálkozónk, a gyerekként deviánsan öltözködőkből mind mind szakmunkások lettek, mindennapi megélhetési problémákkal.

Középiskolában egy vidéki, állami, jónevű poroszos iskolába jártam, ahol a város középiskolái között utolsóként törölték el a köpenyviselést is. A deviáns gyerekeket egyszerűen eltanácsolták az iskolából. Kitűnő tanuló voltam, és még így is egyszer igazgatói intővel hazaküldtek egy színes bermuda miatt. Nem volt extrém hajviselet, miniszoknya, papucs, mert hazaküldték az illetőt. Vagy beilleszkedett a gyerek vagy eltanácsolták. 31-en voltunk az osztályban, a 15 éves osztálytalálkozónkon számoltuk össze, hogy több, mint 60 diplománk volt összesen. Mindenki felelős pozícióban dolgozott, volt több nagy cég ügyvezetője, vezérigazgatója, igazgatója, vagy saját vállalkozását vezette valaki, létminimumon vagy annak környékén senki sem élt.
Abban mindannyian egyetértettünk, hogy kemény, poroszos volt az iskolánk, de a társadalomba beilleszkedést igazából ott tanultuk meg, ahogy a példa mutatja, sikerrel. :-D

Ha választanom kell, a gyereknek is inkább ilyen iskolát keresnék, mint egy alternatív, szabályok nélküli iskolát.

Mezőbándi 2009.12.18. 16:56:11

@Avatar: "Akkor tartson olyan órákat, amivel leköti a diákokat."

Na igen, egy jó tanár megoldja (mint a matektanárod is). Na de mennyiben sérült a kreativitásod ettől a tanártól. Úgy érzed, hogy messzeható lelki traumákat szereztél?

@Avatar:

Egyébként én tényleg nem találkoztam még olyannal, hogy valaki a megyei nyertes tanítványait csesztesse. Hacsak nem valaki más készített fel téged, ő meg féltékeny volt a kolléga eredményes felkészítésére...

@kolbászoszsömle: u.a.

Ja, és persze akkor még nem igazán boncolgattuk azt a témát, hogy a lázadásokat és az önmegvalósítást sem lehet légüres térben nézni, elvonatkoztatva az iskola összetételétől, a tanulók általános kilátásaitól, a tanári kar hátterétől, stb. Nyilván másképpen fog mindez zajlani a Lauderben vagy a Kölcseyben, mint a Szabolcsi Faipariban vagy a Nyíregyházi Egészségügyiben.

gorillka 2009.12.18. 16:56:14

@kukatr: arra nem hivatkozhattam, hogy káros a festés, mert én is festetek. Nem lettem volna hiteles.
Ráadásul 22 éves festetek és még mindig jó minőségű a hajam. :-)

Egy kamasz már megérti a társadalmi összefüggéseket, ha az ő szintjén magyarázzák el. Megérti, hogy nem jöhet el a céges családi napra miniszoknyában, de elmehet a barátnője születésnapjára benne.

elod72 2009.12.18. 17:09:54

Egy régi (2003-as) cikk németül tudóknak: www.spiegel.de/schulspiegel/0,1518,253712,00.html

Nagyjából arról szól, hogy a fedetlen has kompatibilis-e az iskolával. A legtöbb német iskola szerint igen. Érdekesnek találom, hogy ugyanakkor néhány iskolában (pl. Berlinben) tilos a bakancs vagy a Lonsdale pulóver, mivel ez a szélsőjobb ruhatárába tartozik. Érdekes a hozzáállás a piercinghez is. Ezt elsősorban amiatt utasítják el, hogy a tornaórán balesetveszélyes.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 17:12:33

@Mezőbándi: A csesztetés oka a külsőm volt. A tanár eldöntötte, hogy én egy buta izomagy vagyok, és nem akarta belátni, hogy tévedett, ahogy én sem, hogy neki igaza van.
Ez elég egyszerű dolog.
A gyerekek nagy része megfelel az elvárásoknak, akármi is legyen felé az elvárás.
Ez oka szerintem annak, hogy a "nem megfelelően" öltözködő gyerek rosszabb tanulók.
Van egy patkányos kísérlet, ami azt bizonyítja, hogy a kísérletvezető elvárásai befolyásolják az eredményeket.
Arról szólt, hogy random módon válogatott patkányokról azt mondja a patkányokat figyelő személynek a patkányok gazdája, hogy az egyik az egy nagyon jó képességű alomból származik, a másik meg hót gyengus volt, akkor ezt az állítást meg lehet mérni.
Ha jól emlékszem ezt már Watson (vagy Scinner)? -bevallom nem emlékszem melyik- is leírta.

Ha a tanár úgy gondolja, hogy a szarul öltözött az butább, akkor be is fogja bizonyítani róla, még akkor is, ha ez nincs a kifejezett szándékában.
Így lesz az előítéletből tény.

kukatr 2009.12.18. 17:22:50

ha már mindenki példálózik az életével, akkor én is.:)
ha jól emlékszem már óvódáskoromtól kezdve nem volt nálunk kerítés a ház körül. és élek. biztos valamit elbasztak a szüleim... lehet azt, hogy értelmes emberként kezeltek, és foglalkoztak velem. szörnyű!

sorstárs 2009.12.18. 17:30:58

@ditakai: Valahogy az angol magániskolák tanulói mégis kibírják.

sorstárs 2009.12.18. 17:46:16

@kolbászoszsömle: Aki bele akar kötni az úgy is beleköt bármibe.Akár van rajta sapka ,akár nincs. De szerintem ez nem jellemző.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 17:48:11

@sorstárs: Az én személkyes tapasztalatom az, hogy azt a gyereket, akinek van véleménye, azt cseszteti a tanár.

Mezőbándi 2009.12.18. 17:49:13

@kolbászoszsömle: Értem amit mondasz, meg el is hiszem, bár én még nem is találkoztam az irracionalitás ilyetén megnyílvánulásával. Én rögtön arra tippelnék, hogy féltékeny volt a jó eredményeidre, amit nélküle értél el. Csak azért, mert ilyet már tapasztaltam a saját bőrömön...

Persze, most futhatnánk még egy kört, hogy formaruha esetén bele tudott volna-e kötni a megjelenésedbe, vagy sem... :)

Roan 2009.12.18. 17:52:57

Azt már sokan elmondták, hogy a formaruha nem takarja el a társadalmi különbségeket, és még pénzbe is kerül. Ezzel együtt az összetartozást valóban erősíti, bár, egy faluban, ahol csak egy iskola van, tényleg annyit ad a közösségi érzéshez?

Védelmi szempont: technika- és rajzórán esetleg hasznos lehet, de egy irodalomórán mitől véd meg?

Ruha/smink szabályozásának kérdése: tehát rövid szoknyát nem lehet viselni, de combközépig érő csizmát igen? Vagy piercing nem lehet, de fültágító gyűrű igen? Ezzel csak arra akartam utalni, ha tiltólistát írunk, az egy idővel már több oldal hosszúságú lesz, ha frissítik ugye...

És a legfontosabb: a ruha az önkifejezés eszköze, sokkal inkább, mint a többi személyes használati tárgyunk. Ha ezt akarjuk korlátozni, valahol természetes, ha komoly ellenérzést vált ki. A ruhának nem az a funkciója, hogy eltakarja a különbségeket, hanem, hogy öltöztessen, illetve, hogy jól érezzük benne magunkat.

Ezek alapján én is inkább a "nem" oldalra állnék.

Mezőbándi 2009.12.18. 17:53:32

@kolbászoszsömle: "azt a gyereket, akinek van véleménye, azt cseszteti a tanár. "

Szerintem ez így túlságosan le van sarkítva. Nem tudom mit értesz "vélemény" alatt, persze. Vélemény a tanultakról, vagy vélemény a tanítóról, vagy vélemény a tanításról, vagy vélemény a szabályokról...

Mezőbándi 2009.12.18. 17:56:01

Na... leoltom a villanyokat, kikapcsolom a pc-ket, kihúzom a kártyámat a terminálból, megyek haza mert már senki sincs bent :)

Kezdődik a szabadság. Szép az élet. Kellemes ünnepeket!

sorstárs 2009.12.18. 17:59:00

@Turboanyu: Az anyukák festik be a 8-9 éves! kislányok haját, festik ki a körmét, tetetnek fülbevalót az óvodás kisfiuk fülébe. Mert nekik úgy tetszik. Én mint két nagyfiú anyja nem értem azt sem , miért kell kislányokat felnőttdivat szerint öltöztetni. Van olyan ismerősöm is aki a 14 éves lányának veszi a cigarettát. Mert megígérte a apjának a hálálos ágyán, hogy mindent megad neki. Az apa 8 éve halt meg. Talán nem épp erre gondolt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 18:06:33

@Mezőbándi: Vélemény igazából az infantilizmus hiányát jelenti. Azt hiszem, de gondolkozom rajta.

sorstárs 2009.12.18. 18:08:21

@darkmirjam: A probléma az, hogy nem abban versenyeznek , hogy ki a jobb matekos, ki tud szebben olvasni, ki ugrik legtávolabb stb., hanem abban kinek az apukája gazdagabb, ki tart medencés kerti partit a szülinapján és kinek van legdrágább márkás ruhája, ki kapta meg a legújabb számítógépes játékot. Ezért gondolják néhányan, hogy egyenruha kellene,de az sem oldaná meg a társadalmi különbségeket.

elod72 2009.12.18. 18:17:26

@sorstárs: A felnőttek miben versenyeznek? Tán csak nem abban, hogy ki keres többet? A pénz a sikeresség egyik mérője. Ez nem baj. A baj az, ha szegényből sose lehet gazdag, és fordítva. Álszentnek tartom a vagyoni különbségek eltitkolására való hivatkozást ebben az ügyben.

sorstárs 2009.12.18. 18:29:15

@kolbászoszsömle: Sajnos nem jó iskolát választottál. Fiamnak Ún. emos frizurája van. Egyházi középiskolába jár 4 éve senki nem szólt miatta soha és jó jegyeket kap. Keresztfiam egy másik középiskolában majdnem derékig érő raszta hajjal szintén probléma nélkül.

sorstárs 2009.12.18. 18:36:52

@elod72: Félreértettél. Én sem gondolom, hogy jó ötlet az egyenruha bevezetése. Az viszont szerintem nem lehetne egyik gyerek osztályban elfoglalt helyének fokmérője, hogy a SZÜLEINEK mennyi pénze van. Elég sokat lehet olvasni arról, hogy a gazdag szülők csemetéi mennyire lenézik, kiközösítik a nem szegény, nem rongyos csak épp nem az általuk favorizált divat szerint öltözködő osztálytársaikat. Sajnos Budapesten ez egyre gyakoribb. Ugyanis nem a ruha teszi az embert.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 19:49:39

@sorstárs: Amikor én jártam iskolába, még menő volt a Heavy Metal. :D

[c] 2009.12.18. 20:07:41

@fogyókúra: Oké. Én gimnáziumi éveim alatt végig festettem a hajamat. Néha természetellenes színekben pompáztam.
Amikor átfestettem a hajamat padlizsánszínűre, mit gondolsz, mit mondott az osztályfőnököm?
Megkérdezte, hol vettem a festéket, ugyanis tetszett neki az árnyalat.
Megjegyzem, katolikus gimnáziumról van szó, mégis megértette a tanárok többsége, hogy enyhén kirívó külsőm és a kvalitásaim között semmilyen összefüggés nincs. Aki előítélettel viseltetett felém, végül szintén megértette, hogy rosszul ítélt meg - miután a sokadik tanulmányi és művészeti versenyt nyertem...
Nagy hiba bizonyos tinikori agymenéseket, vagy: a személyiségből fakadó furcsaságokat, eltéréseket automatikusan összemosni a butasággal, tehetségtelenséggel és devianciával.
Természetesen nem azt az elvet vallom én sem, hogy bármi megengedhető a gyerekeknek, és igen, oda kell figyelni, az átlagtól eltérő gyerek (még) jobban, de száműzve az előítéleteket.
(Egyébként volt évfolyamtársam, akinek mindennapos szórakozása a részegen fetrengés volt, ma a doktoriját írja.)

[c] 2009.12.18. 20:13:13

@Mezőbándi: "Vajon miért?"
Előítélet. Részben jogos. De csak részben. Ezt nem árt észben tartani.
Egyetlen tanár is tönkretehet egy gyereket hosszú évekre. Sőt, egy életre (bár ez azért szerencsére ritka).
Igaz, hogy általában kirívó külsejűek esnek áldozatul ennek, de nem kizárólag ők.

[c] 2009.12.18. 20:15:32

@Turboanyu: "amúgy nem értem, miért KELL egy általános iskolásnak feltétlenül hajat festetni"

Mert tetszik neki. Ilyen egyszerű.
Természetesen nem áll meg a fejlődésben attól sem, ha nem engedik meg.

sorstárs 2009.12.18. 21:02:21

@kolbászoszsömle: És ez volt a tanáraid legnagyobb gondja veled?

Turboanyu 2009.12.18. 23:22:37

@sorstárs: Talán mert tudnak viselkedni, tanulnak és tisztelettudók. kolbászoszsömlénél meg lehet hogy társult egy pökhendi szemtelenséggel. Azokat meg tényleg nem csípik, és könnyebb másokat hibáztatni.

Turboanyu 2009.12.18. 23:29:58

@lúzer_: Nekem meg Brad Pitt tetszik és a Ferrari. De így jártam. Továbbá szeretnék zöld hajjal, piros tangában, rózsaszín tollakkal a seggemben bemenni a munkahelyemre, de sajna nem tehetem meg.

Itt nem arról van szó, hogy a szegény kisiskolásoknak egyenruhában, hátrafésült hajjal, libasorban és hangtalanul kelljen minden reggel 7-kor sorakozni a szentmisére. Csak néhányan szülők nem szeretnénk ha a gyerekek idő előtt az egészségüket károsítanák, pl. hajfestéssel vagy olyan ruhákban, amelyek amellett hogy nem igazán a koruknak valók, de jó kis vesemedence gyulladást lehet összeszedni.

Turboanyu 2009.12.18. 23:35:54

@fogyókúra: Nekem is ugyanez a tapasztalatom. A túlzott kontroll, az állandó tiltás és szabályozás sem jó, mert ha végre kikerül a gyerek a felügyelet alól, akkor igazán cifra dolgokat is képes tenni. De a teljes, határok nélküli szabadság sem jó, amikor mindent szabad, a kislány kiböki a száján, hogy köldök-pierszinget és lila hajat akar, akkor anyuka szalad hogy teljesítse a kívánságát. Valahogy a középutat látom hogy eddig bejött, amikor vannak határok, de azon belül közösen döntenek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 02:05:14

@Turboanyu: "Csak néhányan szülők nem szeretnénk ha a gyerekek idő előtt az egészségüket károsítanák, pl. hajfestéssel vagy olyan ruhákban, amelyek amellett hogy nem igazán a koruknak valók, de jó kis vesemedence gyulladást lehet összeszedni."

Igen, de az egészen biztos, hogy ezt az iskolai házirendben kell manifesztálni?
Szerinted maradandó károsodást okoz a hajfestés. Szerintem nem.
Orvos-e vagy? Szakterületed-e? Orvos-e vagyok? Szakterületem-e?

Értem én, hogy haragszol rá, mindenkinek vannak heppjei, de az efféle heppeket nem illik intézményesíteni.

ui.

Nem hibáztatom azt a két hülye tanaramat. Nincs miért, mert ártani nem tudott egyikük sem. Nekem legalábbis. Csak simán lenézem őket. Felvételit kellett írni, így, minő bosszúság, két fél napom oda lett, mert nem pontok alapján jutottam be az egyetemre.
Elég szánalmas dolog lenne, ha bármilyen kudarcomat rájuk fognám, miközben az az übermensch-tudat, ami belengi létezésem abból a gőgből, cinizmusból (a műveltségem java pedig a dacból elkövetett tanulásból) származik, amit a kisstílű aljaskodásuk és hatalmaskodásuk ellen fejlesztettem ki magamban...

Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a tisztelet nem a VAN kategóriája. Azt a tanár el tudja játszani. Főleg, ha kisstílű.

[c] 2009.12.19. 03:16:24

@Turboanyu: Tulajdonképpen mi a gond, az, hogy egészségtelen, vagy az, hogy kurvás?
Itt pusztán arról van szó, hol és mi alapján húzzuk meg a határokat. Nincsenek abszolút igazságok a tekintetben, hogy hány éves kortól illik micsoda. Leginkább a szülők neveltetése és ízlése befolyásolja.
Nem is volt olyan régen, hogy a Beatles-gombafrizurát huliganizmusnak minősítették.

bontottcsirke 2009.12.19. 06:37:03

@Vélemény Pécs: mi pedig abban a korszakban vagyunk, ha nem nevelünk ki értelmes generációkat akkor végünk van mint a horgászbotnak.

Ennek első lépése az egyenruha. És milyen érdekes igen a második egy kéthónapos katonai kiképzés.

Talán nem lenne ennyi nagyarcú életképtelen hülye. Ha működik Svájcban meg Auszttriában meg Japánban meg a többi sikerállamban akkor lehet hogy fel kkéne venni a kesztyűt

bontottcsirke 2009.12.19. 06:45:29

Tudjátok az a vicces hogy amig libi tanárerők arról vitáznak mit kéne csinálni ezügyben (ismerős az órákig tartó semmiről nem szóló értezlet ugye kollégák?) addig rengeteg szülő kifejezetten kéri, hogy jó lenne egyenruha legalább kötelezővé kkéne tenni az egyenpólót mert sok szülő már nem bírja anyagilag az öltözködő versenyt a lálnyok meg állandóan próbálják túlöltözni egymást gyakran úgy néz ki az iskola mint valami divatbemutató. Másrészt én is jobban tudnék koncentrálni ha nem állandóan csöcsöket kéne nézni....

gorillka 2009.12.19. 07:34:44

@bontottcsirke: Nézd a szemüket. Megéri...

gorillka 2009.12.19. 07:41:13

Most indultak el a gyerekeim suliba. Trikó, garbó, kötött mellény, kardigán, kabát, nadrág, csizma. Mivel kimennek az udvarra hógolyózni, szánkózni, vittek magukkal síanorákot.
Ebből melyik lenne formaruhásítva?
Az egyenpóló szart sem ér formaruha szempontjából, mert nem csak nyáron járnak a gyerekek iskolába és a mi éghajlati adottságaink mellett, többféle ruhára van szükség.
A hazai kínálati piac mellett nem lehet kötelezni a szülőket formaruhára (magas ár vs gyatra minőség).

Turboanyu 2009.12.19. 09:53:16

@kolbászoszsömle:
"gen, de az egészen biztos, hogy ezt az iskolai házirendben kell manifesztálni?"

Hol kellene máshol??? A büfében írják ki a heti menü mellé?
Ha meg nincs benne, akkor mi alapján kérjék számon? Épp így tudnak a tanárok kötözködni, az egyiknek belefér a raszta, a másik még azt sem tűri, ha egy fiúnak 3 centinél hosszabb a haja. Legalább egyértelmű lenne, hogy meddig lehet elmenni.

"Szerinted maradandó károsodást okoz a hajfestés. Szerintem nem.
Orvos-e vagy? Szakterületed-e? Orvos-e vagyok? Szakterületem-e?"

Nem véletlenül megy a vita arról, hogy terhes nők festethetnek-e hajat. Az egyik fórumon amikor egy papagájszerű tinit cikiztek, egy fodrász írta, hogy mennyire káros - főleg hogy ő nem csak egy kis színt csíkoznak be, hanem szőkítenek, feketére vagy extrém színre festik - és hogy nem is tudják mik a következményei.

"Értem én, hogy haragszol rá, mindenkinek vannak heppjei, de az efféle heppeket nem illik intézményesíteni."

Nem haragszom rá, évek óra festetem a hajamat. De nem tinikorban kezdtem, hanem amikor megjelentek az első ősz hajszálak. Még azt is értem, ha egy huszonéves fiatal festeti kicsit vagányabbra. De én a 10-16 éves korosztályról beszélek folyamatosan.

"amit a kisstílű aljaskodásuk és hatalmaskodásuk ellen fejlesztettem ki magamban..."

Nézd, én láttam példát mindkettőre, olyat is, amikor egy angolul tökéletesen beszélő tanuló udvariasan kijavította a tanár hibáját erre az üvöltözni kezdett vele és onnantól kezdve egész évben baszogatta. De olyat is, amikor a diák pökhendi, szemtelen módon nyitott a tanárnál, annak meg kinyílt a zsebében a bicska és onnantól kezdve nem tudtak együtt dolgozni. A te esetedben nem tudom miről volt szó...

"Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a tisztelet nem a VAN kategóriája. Azt a tanár el tudja játszani. Főleg, ha kisstílű. "

Igen, de láttam olyat is akinek esélyt sem adtak, amikor bejött az első órára már szivatta pár diák, majd belekötöttek minden második mondatába.

Turboanyu 2009.12.19. 10:01:24

@lúzer_: "Tulajdonképpen mi a gond, az, hogy egészségtelen, vagy az, hogy kurvás?"

Is.
Mind a kettő a szülők felelőssége.

"Itt pusztán arról van szó, hol és mi alapján húzzuk meg a határokat."

Akkor mi alapján akarják kitiltani a chipset meg a kólát az iskolai büfékből? Miért ne ehetné a diák? Nem fog tőle holtan összerogyni, a Mars szelet valószínűleg még csak nem is rákkeltő.
Miért kell a műsorokat karikákkal ellátni?

Turboanyu 2009.12.19. 10:03:09

@gorillka: Egyetértek. Ráadásul nálunk, ebben az országban úgyis elbasznák. A vége az lenne, hogy olyan áron amibe egy Benetton póló kerül megkapnánk a legsilányabb kínai vacakot.

bontottcsirke 2009.12.19. 10:06:07

@gorillka: nem értem. most akkor mi a kérdés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 10:06:32

@Turboanyu: Például otthon, Te eldöntöd, hogy mit szabad és mit nem, és elfogadod a másik szülő azon döntését is, amelyik nem hasonlít a Tiedre, és nem akarod rákényszeríteni azt, ami _szerinted_ helyes.

"Nem véletlenül megy a vita arról, hogy terhes nők festethetnek-e hajat. Az egyik fórumon amikor egy papagájszerű tinit cikiztek, egy fodrász írta, hogy mennyire káros..."

Persze, hogy nem véletlen, ahogy az sem, hogy szabad-e a szívcsakrától balról jobbra kezdve masszírozni a jin utat, vagy az, hogy a vízérhálózat káros bioenergetikai rezgetése hogyan befolyásolja a kora reggeli karmikus viharokat.

"De nem tinikorban kezdtem, hanem amikor megjelentek az első ősz hajszálak. " tizenhárom évesen megjelentek az első ősz hajszálaim...

A többiről nem akarok beszélni, mert nem érdekel.
Kívülről lehet gyártani az elméleteket, hogy ki a hülye, nagypofájú kiállhatatlan, de semmi értelme. Elmúlt. A többi tanárommal tegezőviszonyban vagyok azóta is, némelyik szaktanárral közös munkáim is voltak.

bontottcsirke 2009.12.19. 10:10:25

1 Nem értem ebben az országban ezt miért rontanák el már csak 4 hónapot kell várni, hogy jelentős változások történjenek.

2 egyenruha pedig kell

omlósz 2009.12.19. 11:54:37

Viccesek vagytok. Érdekes én középiskola során minden hétvégén ittam, néha hétköznap is beültünk kocsmázni, suliba/suli után cigiztünk, néha volt még valami egyéb is. Végig festett, vagy hosszú hajam volt, nem jártam átlagos ruhákba és még mekibe is elmentem, meg chipset is ettem, mégis érettségim átlaga 5ös lett. Ha majd dolgozni szándékozok, akkor majd levágatom rövidre a hajam, befestem egyszínűre, kiszedem a piercingeket, fültágító is összemegy egy idő után, tetkót sem csináltatok olyan helyre ahol kilátszana az ingből, akkor meg mégis miért kellett volna nekem úgy élnem a fiatalkoromat mint egy 40 éves? És miért kéne úgy öltöznöm mindig, mintha munkába lennék? :D:D:DDD

I_Isti 2009.12.19. 12:12:43

@omlósz: Hogy aki rádnéz, az ne hányja el magát!

omlósz 2009.12.19. 12:14:27

egyébként meg érdemes megnézni, hogy hétvégén hogy néznek ki a japánok :D

ziza.es/2008/04/16/HARAJUKU.html
japanlinked.com/Japanese-Culture/Gyaru-Gal-Styles.html

és hogy milyen kinézetű (srácokból álló!) zenekarok menők arra fele :D

dietrichthrall.files.wordpress.com/2008/08/dir_en_grey.jpg
www.jmignited.com/rapictures/ancafe04.jpg

I_Isti 2009.12.19. 12:16:57

@bontottcsirke: Igen, négy hónap múlva már lehet nagyot álmodni bilibe lógó kézzel. Most még csak kicsit lehet. Természetesen négy hónap múlva a hó is fölfelé fog esni, és négy hónap múlva minden jobb lesz, ahogy azt Kádár (vagy Orbán vagy melyik) elvtárs is megaszondta.

omlósz 2009.12.19. 12:17:20

@I_Isti: Felőlem nyugodtan elhányhatja magát, ő baja. :)

omlósz 2009.12.19. 12:23:04

@I_Isti: Felőlem aztán elhányhatja, engem nem érdekel, ő baja. :D

kukatr 2009.12.19. 13:54:15

az történt sajnos, amit vártam...

gabcigirl 2009.12.19. 13:56:03

Szerintem nem a hajszínnel van a legnagyobb probléma.

Engem jobban aggasztana a kedves szülők helyében, hogy némelyik tinilány lassan olyan rutinosan jár abortuszra, mint más a McDonaldsba. Én középiskolában konszolidáltan festettem magamat, színeztem a hajamat, volt néha patacipőm is.

Emellett a gimiben egy rosszabb évet leszámítva 4,5-4,8-as átlagaim voltak végig, szerettem olvasni, sok minden érdekelt, nem voltam tahó...Ja és a tanáraim jó fejek voltak-nem állandóan az öltözéken lovagoltak hanem erkölcsi értékeket és tartást igyekeztek átadni a diákoknak. (Kilencvenes években voltam gimis. Ennyi.)

bontottcsirke 2009.12.19. 14:09:39

@I_Isti: nem az eső, a hó fog fölfelé esni.. egyébként meg remélem azért lesz változás az emberek felfogásában és a dolgok menetében, mert ezt így nem lehet tovább folytatni, ebben mindenki egyetért.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, az iskola is egyfajta munkahely, ahol az szmsz-nek szabályoznia kell a megjelenést és ruhaviseletet. Én csak javasolni tudom az egyenruha bevezetésést egy csomó problémát megold.

ÉS lehetne tesi órára is előírt ruha. (na ez biztos kivágja a biztosítékot, már látom is a kifogások sorát)

Merty 2009.12.19. 14:13:57

Én jártam olyan iskolába, ahol nagyon szigorúan kötelező volt az egyenruha. (Ha hiányos volt, akár haza is küldtek, vagy egész délután büntetőfeladatokat kellett csinálni.) Nem segített semmit, így is tudni lehetett, ki volt a gazdag, ki a szegény, ki a menő, ki a lúzer és így tovább. Ment a szekálás, a kiközösítés is rendesen. Pont ugyanúgy, mint azokban az iskolákban, ahova előtte és utána jártam, és nem volt egyenruha. Én magam utáltam a hacukát, pedig sose voltam lázadó fajta, nem öltöztem kihívóan. (Csak kreatívan :))

bontottcsirke 2009.12.19. 14:30:42

@Merty: mhh nagyon érdekes. én meg olyan helyre jártam, ahol frankón eltűntette a különbségeket agyerekek között. és szerettük is...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 14:44:25

@bontottcsirke: "én meg olyan helyre jártam, ahol frankón eltűntette a különbségeket agyerekek között."
Csak nem Te is a fegyintézet szigorított nevelőjébe jártál?

Amúgy hazucccc.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.19. 16:30:42

@bontottcsirke: Figy, az összes egyenruhás iskolában végzett haverom tudja a központozás szabályait, és alkalmazza is őket.
Ezt beléjük verték.
Te láthatólag nem ismered, igénytelenül fogalmazol és mindemellett hiányzik az a kifinomult agresszió, ami az ő meggyőzési stratégiájukat jellemzi.

Így három eset lehetséges:

- Hót tehetségtelen vagy;
- A böri volt az az egyenruhás iskola, ahol betanítottak a a betűvetés alapjaira;
- Hazucccccc.

Az utóbbi a legkevésbé sértő, így azt választottam.

bontottcsirke 2009.12.19. 17:11:07

@kolbászoszsömle: a második eset bevallom (SAn Quentin)

Koax K. Ábel 2009.12.21. 11:37:55

Észrevettétek hogy még egyetlen normális érvet sem hoztatok fel?
Nem takar semmit, társadalmi különbségek is ugyanúgy látszanak. Hol éltetek ti, hogy csak akkor ismertétek az osztálytársatok helyzetét, ha láttátok a ruháját?
Nálunk a tanárok küzdöttek a matrózblúz eltörléséért, mert semmi értelme nem volt, mindenki utálta, és még jól sem nézett ki (Osztályfőnököm mesélte)
Elég tehetségtelen tanárok írhatnak, ha a tanulók öltözködésére figyel, és a tanuló ruhái zavarják.

Norx 2010.01.17. 08:58:21

"Pszichológiailag a tanárra is hat az egységesített tanulói megjelenés, a szakemberek szerint segít a tanításra összpontosítani, a valós teljesítményt értékelni, nem befolyásolja a tanuló megítélését a ruházata. "

jaja, tutibiztos, mikor szöszi levette a gimiben a szvetterét, és elődobta az igen fini dekoltázsát, megkértem hogy vegye vissza, mert én ide dolgozni járok, és szeretnék tényleg a feladatomra koncentrálni. Kedves volt, megértette.
Vagy mikor a másik kóruspróbán felült miniszoknyában az asztalra, velem szemben, nem éppen összeszorított lábakkal. Nagy kihívások ezek a tanári etika ellen, bizony mondom én.

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 13:41:38

@RobDN: lehetetlen lenne őket bevezetni az elit iskolákon kívül????? csak közlöm, h. Angliában az összes iskolában egyenruha van, 5 éves kortól 16 évesig. mindben, nem csak az elitekben.

viszont túlzásba is viszik szerintem, helyettes tanárként bent voltam egy osztályban, rajzóra volt, mindenki csinálta a kiadott feladatot, senki nem rendetlenkedett, még csak nem is sustorogtak, semmi zavargás.
valamiért bejött egy fejes tanár, rögtön ráüvöltött az egyik gyerekre, h. félreáll a nyakkendője, vagy kilóg az ingje, valami ilyesmi.
most ez a legfontosabb???? mondom, teljesen rendesen viselkedtek, nem volt semmi gond, a tanár meg mégis belekötött, ráadásul ilyen apróságba. az jobb lett volna, ha tökéletesen álló egyenruhában rendetlenkedik???

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 13:46:10

ja, és a másik: ugye öttől 16 éves korig egyenruha, ha utána megy 6th formba, (kétéves előkészítő az egyetemre) ott már nem kell. Ezért oda, meg szabadidőben egyébként is, valami iszonyatosan öltözködnek az angol fiatal lányok. szerintem a sok egyenruha-viselés ellensúlyozásaként.
ja, és munkahelyeken is szinte mindenhol egyenruha van, vagy meghatározott dress code, h. miben jelenj meg. és mondom, ezért szabadidőben igencsak átesnek a ló másik oldalára.

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 13:56:18

@darkmirjam: pedig nekem van olyan ismerősöm, aki bizony régesrég metálzenekarokban játszik, énekel, mellette meg ügyvezető igazgató...

A Tyne folyó déli partja 2010.01.17. 14:10:50

ja, és a másik egyenruha szabályok túlzásba vitele errefele: a múlt héten esett egy csomó hó, angol viszonyok közt simán akadály, aztán a következő napokban ráfagyott az útra, totál balesetveszélyes volt közlekedni. Erre mit csinál egy-két iskola? hazaküldi a hótaposóban érkező diákokat, h. "nem felel meg az előírásnak". jöjjön balettcipőben a 10 centis hóban...
de olyanról is hallottam, h. télvíz idején levetették velük a kabátot, mikor kimentek valahova, merthogy akkor ugye nem látszik az egyenruha, és az fontosabb, minthogy a gyerekek ne fázzanak meg.
meg olyat is tudok, h. szintén télvíz idején hazaküldték a diáklányt, mert nadrágban merészelt menni az előírt szoknya helyett (amiben simán megfázott volna).
úgyhogy azért a briteket ne nagyon vegyük példának.

szerintem a legjobb az lenne, amit valaki fent írt, h. farmer, vagy valami egyszerűbb, kényelmes szoknya lányoknak, egyszerű póló, kényelmes cipő, és kész.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása