61

Ostoba bohóc minden pedagógus?

Ellenőrző , 2010.09.08. 08:00 · 1 trackback

Levélírónk Dr. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár asszony egyik legutóbbi kijelentésén háborodott fel, nehezményezi, hogy a béremelést követelő Pedagógus Szakszervezet képviselőinek gyakorlatilag a szemébe nevetve, ostoba bohócnak nevezett minden pedagógust, aki ilyen helyzetben béremelést követel.

 

Kedves Ellenőrző blog!

Dr. Hoffmann Rózsa egyik legutóbbi kijelentéséhez kapcsolódóan írom le a véleményemet, remélem, szerintetek is alkalmas a megjelenésre!

Legújabb nagyfőnökünk sem tart minket többre az elődeinél, pedig a Pedagógusnapi köszöntőjében, még gyémántcsiszolók, sőt a nemzet lámpásai voltunk. Sejteni lehetett, hogy amint a bérkérdésre kerül a sor, elfogy a pátosz, de a legutóbbi kijelentésével elrúgta nagyon messzire a bőrfocit.

Az említett megnyilvánulása: aki "ilyen költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba, vagy bohóc". Így is van! Röviden, tömören, de pedagógushoz illő árnyaltsággal összefoglalta a közalkalmazottak helyzetét. Aki még mindig elhiszi, hogy lesz olyan vezetés -akár jobb, akár bal-, akit egy fikarcnyit is érdekel a közalkalmazottak helyzete, legyen szó bérről, munkakörülményekről, vagy akár kötelező óraszámról, az tényleg ostoba. Persze itt is van lehetőség egy másik halmazba kerülni, hiszen, aki józan, az nem gondolhatja ezt komolyan. Lehetne ezt egyébként továbbragozni. Mondhatom a boltban a pénztárnál, hogy ne haragudjon, ilyen gazdasági helyzetben ostoba bohóc minden pénztáros, aki nem engedi kitolni a teli kocsimat fizetés nélkül!

Aki mostanában járt iskolában, az lépten-nyomon megismerheti a korszakalkotó újításokat, csupa olyan dolgot vezettek be, aminek köze nincsen az oktatás színvonalának növeléséhez, de a gyerek most már úgy fog tanulni a sok blőd intézkedéstől, hogy majd meglátjuk mire lesznek képesek az alsósok 12 év múlva az érettségin! Motiváltak lesznek a napi 3 perc kötelező diktálástól, fittek a mindennapi testneveléstől -ami egy nagyon jó ötlet, kár, hogy se tornaterem, se udvar, se tanár-, az alsós buktatás pedig egyenesen szárnyakat ad majd nekik.

A bohócban igaza van, amig nem javítja ripacsra, egyetértek. A bohóc egy nagyon tisztességes, komoly felkészülést kívánó hivatás, ellentétben a politikussal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr482278796

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindennapi naplólapok – 30%-os doga 3 nap után?! 2010.09.08. 19:29:23

Természetesen nem én alkottam. Az idei év, mint már párszor kifejtettem, az ún. nyelvi év. Rendkívül intenzíven, napi 3-4 órában tanuljuk a nyelvet, mindezt megtámogatva egy ökörnek is elegendő adag házifeladattal. Nyilvánvalóan mindig vannak olyanok, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.08. 08:29:54

A józan tanárok nem hőbörögnek, mert tudják, hogy a hőbörgőktől megszabadul az új rezsim.

bontottcsirke 2010.09.08. 10:14:09

Kis pénz kis foci.

Nem lenne rossz ez ha mondjuk kilencre járnék délben meg már otthon lehetnék.

elod72 2010.09.08. 10:21:15

Abban lehet remenykedni, hogy oktobertol fordulatot vesz a politika. Az onkormanyzati valasztasokig semmilyen husbavago intezkedesre sem lehet szamitani. (Az ugye vilagos, hogy ha valakinek adok, akkor valakitol el kell vennem, felteve, hogy egy adott osszegbol gazdalkodok.) Bizony mondom nektek, ma egy fel tal lencseert akar harom szavazatot is lehet venni :-/

Koborlovag 2010.09.08. 11:14:44

Ne haragudj,Tisztelt Posztíró Olvtárs, ez úgy demagóg ahogy leírtad.
Mindenki tudja hogy kevés a pénz az oktatásban, de azért mert valaki indulati alapon rosszul fogalmazott (amiért már jópárszor és sok helyen bocsánatot is kért) még nem kellene leszedni róla a keresztvizet. Amúgy meg valós tényt fogalmazott meg, azaz hogy "több nap, mint kolbász". Ez pedig nem a nyolc év hibája, hanem ennyi fér bele most a magyar gazdaság teljesítőképességébe, hiszen ne felejtsük hogy közszolgákat (engem is) abból fizetnek, amit megtermel a gazdaság, amit befizet adóként a munkavállaló, a vállalkozó, a multi, stb.
Az meg egyenesen nevetséges, hogy manapság bármiről is van szó, az első reakció hogy "ha jobban megfizetnék biztosan minden menne flottul". Komolyan pénzkérdés minden ebben az országban? Az orvos odafigyelőbb, a tanár elhivatottabb lesz, ha megemelik a fizetését? Mit tanultak ezek a drága emberek a főiskolán-egyetemen a hosszú évek során, ha csakis MUNKÁNAK és nem HIVATÁSNAK érzik a feladatukat? Vajon tényleg kell az a sok tanár akiket kiköp magából a jól szervezett magyar felsőoktatás, vagy talán egy szűrt és szelektált társaságból valóban lehetne építkezni a jövőre nézve?
Nem vagyok narancsnyik, de Hoffmann Rózsa gondolatain mégis csak érdemes kicsit elidőzni annak, aki komolyan akarja a problémákat kezelni és nem csak hangulatkeltésre játszik.
UFF.:)

bontottcsirke 2010.09.08. 11:30:00

@Attila78Bp:

Képzeld el jelentős mértékben lóvé kérdése. És most plz senki ne jöjjön a hivatás, elkötelezettség satöbbi dumával mert szánalmas. Akkormajd ha megkaptad a szar pénzedet menj el a boltba vásárolni. KB 5 év múla rájössz, hogy arra jó, hogy éhen ne dögölj.

Közben meg melletted egy inkompetens hülye meg pofázik ki az audiból aki szart se csinált még egész életében. Tehát nagyjából ezért frusztráló.

Ha egy kicsivel többet adnának az embereknek nagyjából a hirig is leülne. Sztem. De lehet fényt is enni az egyik kollégám, mnár megpróbálta.

Koborlovag 2010.09.08. 12:10:30

@bontottcsirke: Tisztelet és megbecsülés... én nem hiszem azonban hogy az említett két dolog valójában azon múlik hogy kinek van nagyobb fizetése (ugyanakkor viszont tudom, hogy a valóság épp ezt mutatja).
Értem én hogy az egyén szintjén a nagyobb "anyagi megbecsülés" csökkenti a frusztrációt, ugyanakkor azt látom hogy a valós gondjait, amik a munkájában jelentkeznek, bizony nem ez fogja megoldani. Attól hogy pl Audival jár minden tanár még nem fogja egy diák vagy egy szülő sem jobban tisztelni őt.
Ugyanakkor a cinizmus és szarkazmus nem fogja megoldani a kérdést, mitöbb amíg csak elméleti síkon megy a diskurzus, addig sem lesz egy lépés sem a helyes irányba. Egyikünk sem azért tisztelte az okítóit (30+ os korosztály), mert azok szétkeresték az agyukat (ugyanakkor elismerem hogy akkor még a pedagógus a fizetési létra jóval magasabb fokán állt), hanem mert azt tanultuk otthon hogy ő tiszteletre méltó személy. Nem azért volt az iskolában fegyelem, mert a tanárnéni fia Adidas cipőben járt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.08. 12:18:58

@Attila78Bp: Igen, mi azt tanultuk, hogy a tanár tiszteletet érdemel, MERT tanár, de mi már nem azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy a tanár tiszteletet érdemel, MERT tanár, mivel nekünk több eszünk van, mint a szüleinknek.

Itten ám arról van ám szó ám, hogy _azok_ nem tanítják feltétlen tiszteletre a gyerekeiket, akiket még arra tanítottak.

Mi történt vajh? Mitől nyílt ki a csipa? Hol szakadt meg a "tanár egy tiszteletreméltó személy" mém öröklődése?
Hol került annyira fasírtba a valósággal ennek az igazságtartama, hogy tarthatatlanná vált?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.08. 12:48:50

Megette a blogmotor...

Szóval, ha azért tisztelték a gyerekek a tanarakat, mert azt tanulták, hogy aki tanár, azt tisztelni kell, akkor miért nem tanítják ezt a gyerekeiknek azok, akik úgy nőttek fel, hogy a tanárt a tanárságáért kell tisztelni?

Hol fordult el az a mém, miszerint a tanár egy feltétlen tiszteletre méltó ember, annyira a valóságtól, hogy ez immáron tarthatatlanná vált?

Szóval ezen elég sokat gondolkoztam, és azt hiszem tudom a választ: a tanárok többsége gyakorlatilag szakbarbár.
Egyszerűen nem tekinthető művelt embernek a többség a szó sem konzervatív (klasszikus műveltség) sem liberális (társas tudás) értelmében.

Szóval nehéz felnézni egy olyan fizikatanárra, aki az mellett, hogy _nem_ tudja alkalmazni az Ohm-törvényt, még azzal sincs tisztában, hogy ki írta pl. a Száz év magányt (kurvaszar egy könyv), vagy, hogy mi a különbség a Nike és az Adidas, vagy sperr difi és a és a határozatlan integrál között.

bontottcsirke 2010.09.08. 13:15:05

Azért, hogy a pedagógus társadalom itt tart az sok mindennek köszönhető de azért a pedagógustársadalom összetétele is hozzáad.

Ha tényleg értelmiségi lenne és összetartó akkor nem lenne most ez. Sajnos azonban olyanok vannak a pályán akik

1. Máshová nem jó inkompetens hülyék (20-50%)
2. Kalandorok (20-30%)
3. Szakbarbárok (20-30%)

A maradék max. 10 az elhivatott, profi társaság.

Koborlovag 2010.09.08. 13:19:12

@kolbászoszsömle: ha a feltett kérdésre valóban választ akarunk találni, akkor az általad talált felelet mellett még ott van az a változás, ami 90-ben volt: a tekintélyelvű világot felváltotta egy "vadkapitalista" világ, amiben már teljesen más lett az érték (lásd pl a korábbi hozzászólásodban írt Audis ember példáját). Már nem a műveltség volt a mérce, azaz nem a művelt ember volt a társadalmi létra magasabb fokán, hanem az ügyeskedő, "életrevaló" figura, aki épp nem volt egy halmaz a sokat tanult és ezáltal korábban tiszteletet kiérdemlőkkel.
Azt látom, hogy a szülő otthon mocskolja a pedagógust (már óvodában is), a gyerek számára pedig elsődleges értékadó a SZÜLŐ, így aztán az ő mércéjét viszi be az oviba is és az iskolába is később. Zéró tisztelet. Más részről pedig a SZÜLŐ úgy nevelte a gyerekét, hogy nem nevelte a gyerekét, azaz a poronty megszokta hogy őt nem korlátozzák - óvodába csak a kötelezőt járta, így aztán suliban is pont ezt várja vissza. A szabályokhoz nem szokott így képtelen is alkalmazkodni, evidens hogy nehezen lesz kezelhető, főleg ha a szülő még mindig nem akarja nevelni, viszont elvárja a pedagógustól hogy oldja meg a problémát.

Nem könnyű már visszafordítani a szakadék felé robogó vonatot, csakis közös akarattal van rá esély - no és sok-sok türelemmel.

Koborlovag 2010.09.08. 13:22:46

@bontottcsirke: az olyan nagyon jellemző általánosítás az, ami a pedagógusi pálya nagy betegsége.

Nem vonom kétségbe a felosztásod, valahol én is látom ezeket a rétegeket, viszont az oktatási rendszer alapjaiban is hiányzó az öntisztulás lehetősége. Amíg az intézmény vezetője maga dönti el, hogy a kiégett és lezüllő pedagógustárs kapjon esélyt a kompetens és motivált ifjakkal szemben, addig bizony hiába ontja magából évről évre a felsőoktatás a pedagógusok ezreit. Valahol ez is közre játszik ám a presztizsvesztéshez ("ha sehova nem vesznek fel, még jó leszek tanárnak").

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.08. 14:51:24

@Attila78Bp: Ez kifogáskeresés... Két komponensű a dolog. Az egyik komponens a tanár, a másik a szülő.

Az egyikre van hatásod, mégis a másik miatt siránkozol. :)

Koborlovag 2010.09.08. 16:00:43

@kolbászoszsömle: én csak a szülői oldalt tudom "befolyásolni" a magam kis univerziumában.:)

És közben reménykedni hogy a másik oldal is idomul és alakul.

gyuzsu 2010.09.08. 21:24:26

Ó, de ...nagyon elegem van az elhivatottság, meg efféle demagógiától! elhivatottságért nem adnak semmit a boltban, ettől kezdve meg talán meg lehet említeni, hogy a pedagógusfizetések jóval a diplomás átlagbér alatt vannak.
Az én munkámra, annak minőségére konkrétan kihat, ha másodállást kell vállalnom, ha a gyerekemet be akarom iratni mondjuk zeneiskolába. Az is kihat a minőségre, ha depresszív állapotban megyek be az osztályba, mert reggel épp megmutatta a gyerekem, hogy kilukadt a cipője, és azon kell agyalnom, hogy akkor ebben a hónapban villanyszámlát ne fizessek, vagy bérletet ne vegyek. 46 évesen ez azért nem dobja fel a tanárt. Sem.

zizizuzu 2010.09.08. 23:27:28

@Attila78Bp:

Képzeld igen. Elhivatottabb lesz, de ha az nem is, a munkáját el fogja látni tisztességgel. Sőt, akár fejleszteni is fogja magát önszántából. Tudod, erre képes a jó fizetés. Szerinted mondjuk a programozó iparban önszántából képzi magát mindenki otthon, vagy azért mert így jó fizetést kap? Miért nem mondjuk a mérnököknek, hogy 90n, minek több, nem a pénztől leszel motivált.......

zizizuzu 2010.09.08. 23:36:34

@Attila78Bp: " Attól hogy pl Audival jár minden tanár még nem fogja egy diák vagy egy szülő sem jobban tisztelni őt."

Gondolod Te. A helyzet az, hogy akinek számítanak a tradicionális értékek, azok gyerekei most is tisztelik a tanárokat, de legalábbis elfogadják, hogy együtt kell dolgozniuk, és ebben a szerepben a tanár a vezető.
A másik réteg, sajnos a súlyos többség, értékmérőként csak a pénzt látja, így a tanár a mai szerepköréből labdába sem rúghat, hiszen egy átlagkőműves a fizetése másfélszeresét keresi. Ennek a társadalmi rétegnek csak az Audival lehetne példát mutatni, de a francnak kellene luxus. Egy Magyar diplomás átlagbér kellene, és egy szava sem lenne egyik tanárnak sem.........

Gazdaság. Belátom, józanul gondolkodva természetsen igazad van, a probléma ott adódik, hogy az esetleges plusz pénzt már most odagondolták a nyugdíjakhoz, vagy a rendőrök fizetéséhez. Itt nemhogy jövőre, de 2015-ben sem lesz semmiféle emelés, gondoljunk csak a Ratkósokra. Ma 3000mrd forint megy el a nyugdíjakra. Az összes pedagógus valós bére (N) durván 200-250 mrd forint lehet. Ahhoz, hogy ezt megduplázzuk!!! a nyugdíjakat csak 10%-al kellene csökkenteni. Szerinted ezt meg meri lépni valaki valaha?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.09.09. 07:15:06

Mindenki tényként veszi, hogy az oktatásban kevés a pénz. Igen az, mert kiveszik belőle. Abban az alapítványi iskolában, ahol tanítok, újra fiatalnak érzem magam, mert ugyanott tartanak az eszközök, mint a pályakezdésem évében, 1981-ben. 40 feletti osztálylétszám, bontatlan nyelvoktatás, egy tábla (na jó, fehér) és saját magam által vásárolt táblaíró toll. Annak idején krétaporos voltam, ma tiszta fekete a tolltól.
Akkor is megoldottam, most is meg fogom, csak előkeresem az akkor hordott kék iskolaköpenyemet. Akkor is meg tudtak különböztetni a diákoktól, (fiúiskolában tanítottam) most is meg tudnak majd (fehér a hajam) :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ja, az alapítvány nyilván megkapja a fejkvótát, meg mást is. Kérdés, mire fordítja, ha a diákokra nem?

Koborlovag 2010.09.09. 11:34:12

@zizizuzu:
Sok dologban tökéletesen igazad van, ahogy én is tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal, csak kétségeim támadnak hogy az egyéni embernek kell a tömeggel sodródni csak hogy elfogadja a társadalom, a közösség, neadjisten tisztelje az, vagy magát a közösséget kellene formálni hogy az érték újra érték legyen? Tudom, az utóbbi naív és álomittas gondolat, de valahogy mégis az van a lelkemhez közelebb.Utópisztikus.

A nyugdíjakhoz senki nem fog hozzányúlni, az azért komoly választói bázis. Nem hinném, hogy ebben a döntésben a 2011 évre vonatkozó döntésekkor majd a pedagógus lesz a kedvezményezett.

Koborlovag 2010.09.09. 11:38:03

Oktatásfinanszírozás. Bevallom csak félig-meddig vannak róla híreim, mitöbb csak sztereotípiák vannak a fejemben, azaz fejkvóta rendszer, meg ilyenek. De ez használ az oktatásnak, ettől valóban jó körülmények lesznek MINDEN általános iskolában?

Ehhez jön a tegnap vagy azelőtt hallott rádiós beszélgetés a XIII.ker. polgármesterével, aki arról beszélt, hogy a kerület iskolában szinte minden szaktanteremben digitális tábla van, ezzel is segítve az oktatók munkáját.
Vajon milyen körülmények közt dolgozik egy vidéki iskola szaktanára?Vajon mitől és hogyan van keret a főváros egy kerületében ilyen "luxusberuházásokra", miközben a vidéki iskola (és még akkor nem is falusi kisiskola az ellenpélda) örül ha ki tud festetni?

szumurri 2010.09.09. 18:41:07

@Attila78Bp:
"ennyi fér bele most a magyar gazdaság teljesítőképességébe, hiszen ne felejtsük hogy közszolgákat (engem is) abból fizetnek, amit megtermel a gazdaság, amit befizet adóként a munkavállaló, a vállalkozó, a multi, stb"
Valóban, szinte tökéletes magyarázat. Egyetlen pici probléma van vele. A komolyabb statisztikák figyelembe veszik ezt, ezért a finanszírozási mutatók tekintetében a GDP adatokat (vásárlóérték-paritáson) USD-be konvertálják ('...in equivalent USD converted using PPPss') és az adatokat az egy főre jutó GDP-hez mérve mutatják. Ezért a "nem termelte meg az ország" kezdetű hivatkozásokat forráskritikával kell kezelni...
A magyar pedagógusbér ('Ratio of salary after 15 years of experience to GDP per capita' oszlop a táblázatokban) harcol az utolsó helyekért az OECD-ben, nézve olyan "mintaállamok" "hátát", mint pl. Mexikó vagy Törökország (akik szomszédos államot is szeretne: Szlovénia).

szumurri 2010.09.09. 18:49:39

A poszthoz.
H. Rózsa mindegy, mit mond. Amit eddig - tettekben - mutatott, az a semminél is kevesebb. Ameddig nem látom a 2010-2011-es adatokat, addig marad a "létező jobboldal" előző kormányának teljesítménye, mint hivatkozási alap. (0,71 az előző hozzászólásban említett mutató (primary education, 2002)

khenrik 2010.09.10. 16:36:45

@bontottcsirke:
Teljesen igazad van bontottcsirke. A statisztikádból látszik, hogy legalább 20 éve a pályán vagy és megélted, a változásokat az első sorban. Köszönjük szépen:)

Jut eszembe: Az a baj ezzel a országgal, hogy akik irányítani tudnák vagy hajat vágnak vagy taxit vezetnek :)

ludimagister 2010.09.10. 19:22:55

@Attila78Bp: kicsit elkanyarodtunk a témától. H. Rózsa (és a párttársai) ezt (ti. nincs elég pénz)ellenzéki korukban is tudták, de akkor ők voltak demagógok, és hintették az ígét, hogy majd...természetesen a józanul gondolkodó pedagógusok akkor is, most is tudták (tudják),hogy magukra vannak utalva, lényegi változások belátható időn belül nem lesznek.

Rabyn 2010.09.10. 22:30:12

Igazából én már azzal elégedett lennék, ha normális körülmények között tudnánk dolgozni. (max 25 fő/osztály, legyen mindig kréta, meg fénymásolási lehetőség stb...)

szumurri 2010.09.11. 13:21:43

@ludimagister:
"lényegi változások belátható időn belül nem lesznek. " - nagyon valószínű.
Az általad "józanul gondolkodónak" nevezett pedagógusok - szerintem - nem is abban reménykednek, hogy hirtelen pénz terem a semmiből, hanem abban, hogy az aktuális kormányzat majd máshogy osztja el a tortát, s a közoktatásra nagyobb szelet jut.

kiraaaaa 2010.09.12. 15:15:48

@Attila78Bp: hivatástudatból nem tudom fizetni a forintos hitelem, a rezsit, ebédet a kölöknek...stb.

bontottcsirke 2010.09.13. 07:50:21

@Rabyn:

Igazából ez az a megalkuvás, ami mindig tönkretette a pedagógustársadalmat. Amiket te mondasz azok az elemi feltételek, attól még messze van a normális bérezés és ezalatt nem százezreket értek.

Egy multis hr-es másfélszer kétszer annyit keres , mint mi alapból van 20x napja amit akkor vesz ki amikor akar meg kötelező gyárleállás, csúszó betegszabadság meg családi kedvezmény és nyugodtabb légkörben dolgozik.

Ezt kéne már észrevenni.

Nekünk kellet volna az asztalra baszni, hogy elég, de ezekkel a birkalelkűekkel nem lehet csatába menni mert mindenki fosott, hogy mi lesz ha bosszúból meg kirakják pirikét akkor hol fog tesit tanítani?
Meg hogy kedves kollégák a hivatalos törvényi bisz-basz.....
(egyébként ha egy intézményvezető ilyesmi dumával takarózik az már rég alkalmatlan)
Na akkor menjünk csak be százezerért azt ne pofázzunk ha nincs mivel.

szumurri 2010.09.13. 13:40:55

@bontottcsirke:
Attól függ, mit tartunk problémának.
Amennyiben valakinek az a baja, hogy a tanárok rinyálnak (ahelyett, hogy pl. az érettségi rendszert bénítanák), akkor igaz a 2010.09.13.07.50-es gondolatsor utolsó mondata.
A probléma - szerintem - az, hogy az adófizető rossz közszolgáltatást (pl. oktatás) kap a pénzéért, s nincs esély arra, hogy a minőség javuljon, amíg az állam a bevételeit ilyen arányokkal osztja el, illetve ennyire ostoba és korrupt. Ez a probléma pedig akkor is fennáll, ha a törekvő tanerők egy szót sem szólnak...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.13. 13:50:12

@bontottcsirke: Sosem értettem, hogy miért akar valaki március-májusi időszakban meg szeptember-novemberi időszakban szabadságra menni.
Egyszerűen nem értetem meg az ilyen embert, azt meg főleg nem, hogy ha valakinek az az életcélja, hogy akkor legyen szabin, amikor szar az idő, miért megy tanárnak...

Nekem a tanár ismerőseim _azért_ tanarak, _mert_ a nyár a _karácsony_ és a _húsvét_ környéke szabad, és tutira szabad.
Nem úgy, mint egy halandóé, akinek munkanap a karácsony-újév közötti idő is.

bontottcsirke 2010.09.13. 19:47:59

@kolbászoszsömle:

Annyi különbséggel, hogy a tanarak ülnek otthon, meg meszelnek meg a kertben tesznek-vesznek, ha van rá zsé meg elmennek Balatonra.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.13. 23:47:49

@bontottcsirke: A Balaton mellett kell tanárnak lenni, és akkor egész nyáron balatonozhatsz annyiért, mintha otthon lennél. ;-)

bontottcsirke 2010.09.14. 07:00:36

@kolbászoszsömle:

Nem vicc, gondoltam már rá.

Úgyis elegem van a fogyasztói társadalomból.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.14. 08:41:47

@bontottcsirke: A Tisza környéke jobb hely.
Olcsóbb, Felső-Tiszán hatalmas homokpadok, Szamos torkolat feletti részen még hal is akad, és lehet, hogy több a munkalehetőség egy tanárnak.

Nincs magyar a legjobb kétszáz egyetem között 2010.09.14. 15:18:35

A bohócok leginkább a felsőoktatásban tevékenykednek. (Oktatók.)

Állítsuk meg a ......... 2010.09.14. 15:30:45

@Nincs magyar a legjobb kétszáz egyetem között:
:DDD
Ez igaz, bemennek a btk-s tanulók első órára, és a egyetemi tanár franciául akarja leadni nekik az anyagot.
Az alig 1-2 kredites tananyag nem kötelező tantárgy, az alapszakhoz a francia nyelvnek semmi köze.
Menjen az idiótája a Sorbonne egyetemre tanítani.
Miért nem pontozzák az egyetemi tanárokat aszerint, hogy mennyien jelentkeznek az óráikra, mert ennél a szerencsétlennél maradt úgy 5-6 tanuló.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.14. 15:38:48

Kétórás előadásra bemegy a tanár, és jön a sok böfögés, aztán futás a mosdó, fél óra múlva vége szakad az előadásnak, mert tanár úr másnapos.
És ez egész évben többször ismétlődik.

Nincs magyar a legjobb kétszáz egyetem között 2010.09.14. 16:04:04

@pcr:

az elmúlt hetekben sikerült olyan adjunktusokba/docensekbe belefutnom, akik büszkén mutogatták publikációs listájukat, amelyekben kiemelten szerepeltettek önkormányzati lapokban megjelent 1-2 oldalas "szakmai anyagokat", könyveket, melyekbe ők max. 4-8 oldalt "írtak" stb.

Azért ennyire ne legyünk már megengedők!

"tanár úr másnapos"

:))

Nincs magyar a legjobb kétszáz egyetem között 2010.09.14. 16:09:06

Azokról ne is beszéljünk, akik úgy írnak jegyzetet, hogy egy az egyben kimásolnak részeket jogszabályokból, itthon meg nem jelent könyvekből, mások disszertációiból, és halálosan megsértődnek, amikor az ember ezt felrója nekik.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.14. 17:19:19

@Nincs magyar a legjobb kétszáz egyetem között:
Itt a tanárok a saját könyveikből tanítanak, abból vizsgáztatnak.

A Bolognai rendszerrel jól el..... az egész felsőoktatást.
5 év alatt most két diploma kell az egy helyett, a kreditek a fontosak.
A éppenhogy kettes, vagy fél évre visszabukott tanulókat nem rakják át költségtérítésre, a költségtérítésesre járó fiatalok közül többen sokkal jobb eredményeket produkálnak, mint nem fizetős társaik.
Persze a jelentős többség, aki államilag finanszírozottra jut be apuci kicsi fia-lánya, aki már az első évben elereszti magát, nem kell, hogy dolgozzon az egyetem mellett, mégis xart sem ér a tudása.
A középfokúja már megvolt 1 nyelvből, mert óránkénti 5 ezres nyeltanárt fizettek a szülők, hetente 3x2 órában angol szakos gimi mellett.

Naja másnapos, a hallgatók is berúgnak a lehelletétől:D

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.09.15. 20:31:24

@pcr: És mi van a más- és aznapos hallgatókkal?????
Boldogult főiskolai nyelvtanár koromban nem egy besörözött hallgató ült az első sorban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 08:06:01

@miriamele: miért terelsz? Az egy másik probléma, ha esetleg a diák be van baszarintva!
Vagy tán ettől elfogadhatóbb a részeg tanár?

Állítsuk meg a ......... 2010.09.17. 08:10:47

@miriamele:
Tényleg ne terelj légszíves.
Egy egyetemi tanár aki a 2, azaz kétórás előadás helyett jó ha fél, vagy 1 órát tart meg átlagban, és részeg, az talán nem odavaló, ha beteg meg menjen el elvonóra.
Az ilyen tanár kiszámíthatatlan.
Legalább arra vegyék a fáradtságot az tanárok, hogy megjelenjenek a saját előadásaikon, mert most speciel, több az elmaradt óra, mint a megtartott.
Nincs ellenőrzés, tehát azt tesznek, amit akarnak.

elod72 2010.09.17. 13:41:51

@pcr: Nincs tandij. Igy az oktatas ingyen van a hallgatonak. Nem lehet azzal ervelni, hogy a penzemert szinvonalat kovetelek. Viszont van egyetemi autonomia (= nagyfoku onrendelkezes). Az ajandek lo visszarug...

Rabyn 2010.09.17. 17:12:59

Biztos a mi karunk a fura, de nálunk nem lehet olyat csinálni egy oktatónak, hogy részegen jön be, vagy nem tartja meg rendesen az órát (tény a hallgatóknak sem... Simán kiteszik azt aki nem viselkedik normálisan.)

Bontottcsirke: Tudom, hogy ez lenne az alap, de amikor azt látom, hogy egy normális általános iskolában ezek a feltételek sincsenek meg...

Egyébként ha lenne valami asztalracsapás, hidd el az elsők között lennék aki megy csapkodni.:)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.09.17. 17:54:32

@pcr: Nem terelek. Azon a főiskolán minden óra flottul meg volt tartva, részeg, ergo másnapos tanár egy darab sem volt. Előre meg volt adva, hogy miből és hogyan kell készülni, stb, stb. Máskülönben úgy ki lettünk volna rúgva, hogy kondenzcsíkot húzunk a levegőégben.
(Az más kérdés, hogy végül megszüntették a tanszékünket. Valaki meg feltalálta a spanyolviaszkot, hogyaszondja, legyenek nyelvi lektorátusok a felsőoktatási intézményekben. Tanúsíthatom, voltak,)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.18. 21:20:06

@miriamele:
A terelés című kifejezés magyarul a fent használt kontextusban nem a birkákra vonatkozik, hanem arra, hogy nekiállsz másról beszélni, amikor egy kényelmetlen téma jön elő, és megpróbálkozol azzal, hogy válasz helyett témaváltással tartsd fenn a beszélgetést --> azt más mederbe tereld.

Pont ezt tetted akkor, amikor a részeg tanárok kapcsán visszakérdeztél, hogy de mi van a részeg diákokkal.

Ez egy iskolapéldája volt a terelésnek.

Szóval, kérlek itt olyan emberek is vannak, akik _tudnak_ magyarul, és _nem függenek tőled_ úgyhogy nem érdemes hazudozni, mert a fejedre olvassák.

Örvendtem!

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.09.19. 06:37:06

@kolbászoszsömle: Én is, de olyannal vádoltatok meg, ami nem vonatkozik sem rám, sem arra a helyre, ahol tanítottam. És nem hazudozok, mert ez a színtiszta igazság. Biztos, van olyan is, amit te írtál, nekem ez volt kényelmetlen, ezért írtam ezt meg. Akinek nem inge...
És miért ne kérdezhetnék vissza akármire?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.19. 07:04:51

@miriamele: Természetesen egy szabad ország szabad médiumában azt kérdezel, amit akarsz.

Az az állításod, miszerint a fenti kérdésed nem terelés, igazságtartalommal nem rendelkezik.
Az olyan állítást, ami nem rendelkezik igazságtartalommal, magyarul hazugságnak nevezik.

Szóval, a posztban feltett kérdésre a te esetedben igen a válasz...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.09.19. 18:59:54

@kolbászoszsömle: Ahogy a párom mondaná, ha okosabb lennél, már kiesnél.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.20. 12:22:34

Ezen az egyetemen, naponta előfordul, hogy a tanárok hiányoznak az előadásaikról, a fogadó óráikról nem is beszélve.
Ja ha az egyik illető pont dékánhelyettes, akkor mizujs?

Igénytelen vagy? Irány a velvet! 2010.09.21. 15:59:41

@pcr: Ezen az egyetemen, naponta előfordul, hogy a tanárok hiányoznak az előadásaikról, a fogadó óráikról nem is beszélve.

Nálunk az volt az alap, hogy 20-25 perc késés után megkaptuk az aktuális beszámolót a családi helyzetről, maximum 15 percig foglalkoztak az anyaggal, aztán rohanás el.

Elmaradt órák: minden héten az előadások fele, gyakorlatok többsége.

( korvinusz )

Váltottam, nem bántam meg.

Igénytelen vagy? Irány a velvet! 2010.09.21. 16:04:02

+

A félév végefelé volt olyan oktató, aki bejött és pampogott, hogy csak néhány olvasgató diákot talált. Ember, ha nem jössz be 7-8 hétig, mi miért üldögélnénk itt, rád várva?!

euAgWzgmmtq7K 2010.09.26. 10:46:41

remélem, minél több szemét, versenyszférában életképtelen tanár kerül az utcára az intézkedéseket követően. ott nincs évi 3 hónap szabadság, felelősség és mérhető eredményesség nélküli, kellemes nyugdíjas állás.

zizizuzu 2010.09.26. 23:28:55

@d.hardman: Én meg azt remélem, hogy egy ilyen semmirekellő tanár fog kitúrni a munkahelyedről, és az kicsit helyreteszi az értékrendedet.

pakesz (törölt) 2010.09.27. 03:10:53

na ez volt az a szint amit nem kellett volna atlepniuk...

ennyi volt fideszyikek...

Hadrianuska 2010.09.27. 07:57:24

@zizizuzu: "A másik réteg, sajnos a súlyos többség, értékmérőként csak a pénzt látja, így a tanár a mai szerepköréből labdába sem rúghat, hiszen egy átlagkőműves a fizetése másfélszeresét keresi"

-De az átlagkőműves legalább a háromszorosát dolgozza!

"Az összes pedagógus valós bére (N) durván 200-250 mrd forint lehet. Ahhoz, hogy ezt megduplázzuk!!! a nyugdíjakat csak 10%-al kellene csökkenteni. Szerinted ezt meg meri lépni valaki valaha?"

-Majd amikor elmész nyugdíjba, akkor meg 20%-al emeljék, ugye?(:
( hamisítatlan pedagógus gondolkodás)

Mikrobi 2010.09.27. 09:57:38

Ne szítsuk a hangulatot! Azt mondta, hogy ostoba, VAGY bohóc! Persze a két jelző külön-külön is erős, de, sajnos, jogos. Persze, Gyurcsány az államtól elmutyizott magánvagyonából finanszírozhatna pár havi ilyen fizetésemelést. És az eü. költségvetésbe is beszállhatna!

zizizuzu 2010.09.28. 21:05:09

@Hadrianuska: Megsúgnám, hogy pontosan kőműves melót maszekolok, nem kell bemutatni a dolgot. Fizikai megterhelésük tényleg jóval több, de az, hogy többet dolgoznának.......... Akkor szerinted egy topmanager se dolgozik semmit, mert nem malteros a keze.. Tipikus proli gondolkodás.......

Nyugdíj. Mikor én elmegyek nyugdíjba, már alamizsnára valót sem fogok kapni, szóval felőlem azt csinálnak vele, amit akarnak. Az azonban dühítő, hogy az átlag öregségi nyugdíj 93.000 Ft, addig az átlag mondjuk pedagógusbér 110.000 Netto. Mert ez annyira igazságos mi? Nyugdíjas vagy?

bontottcsirke 2010.11.14. 16:24:09

@malacz69 rettegéselemző:

Talán megérne egy önálló posztot. Azért a közoktatás úgy van kitalálva, hogy egy átlagos képességű gyereknek 4 hét folyamatos hiányzás után se kelljen osztályt ismételnie, szóval ez az egy hét nem oszt nem szoroz.

Inkább a téli szünetet kéne a nyári rovására szerintem egy héttel meghosszabbítani, mert nyárra aztán végképp felesleges a 2,5 hónap télen meg a 4 nap semmire sem elég.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása