23

Füstbe ment terv

Ellenőrző , 2009.10.12. 08:04

Szomorú hangulatú levelet kaptunk egy levélírónktól, aki az iskolai dohányzás ellenies projekt záróórája után volt kénytelen megtapasztalni, hogy bizony szép szóban és biztatásban nincsen hiány, a jó példában viszont annál inkább. A kollégái, akik végighallgatták a projektzáró órát és nagyon dicsérték a diákok munkáját, az óra végeztével kimentek dohányozni, nyilvánvalóan kétségbe vonva az egész projekt célját és értelmét.

 

Kedves Ellenőrző!

 A mi iskolánk biztonságos, az épület szépen felújított, az oktatás színvonalas, öröm itt dolgozni. A diákok nem firkálják a falat, nem rongálnak, nincsenek verekedések, de az iskolai dohányzást nem tudjuk visszaszorítani, hiába van tűzjelző a wc-kben, termekben, nem mehetnek ki az iskola elé, az udvaron tanár felügyel, mégis megtalálják a módját annak, hogy valahol rágyújtsanak.

Szülői beleegyezéssel kipakoltattam az egyik osztályfőnöki órán a táskájukat, és bizony a 32 gyerek közül legalább 10-nek volt cigi a táskájában.

Közösen szerettünk volna valamit tenni a dohányzás ellen, ezért egy 1 hónapon keresztül tartó projektet rendeztünk, felvilágosító filmekkel, beszélgetésekkel, plakát készítéssel, önálló kisfilm forgatással, szerintem sikeresen. A dolog csattanója sajnos az, hogy a projektzáró óra után -amin résztvett az igazgatóság részéről, az igazgatónő és a két helyettes, több tanár és felsőbbéves diák-, mindenkit nagyon megdicsértek és miközben mentek ki a teremből már több tanár vette elő a cigijét és ment rágyújtani. Elszomorító a helyzet, hogy sokan bizony bort iszunk és vizet prédikálunk, még a védőnő is rágyújtott én pedig úgy éreztem, hogy lehúzhatom az egész egy hónapnyi munkámat a wc-n. Az októberre tervezett projektbe már bele sem kezdtünk, el sem merem gondolni, hogy egy a drogokkal foglalkozó projektzáró óra után, milyen meglepetések érnének a kollégáim részéről.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr111431974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2009.10.12. 08:16:09

A dohányzás a legirracionálisabb dolog, amivel valaha találkoztam, szép példa erre ez az olvasói levél is. Megértem az indulatokat, rendkívül dühítő ilyen fokú emberi butasággal szembesülni.

sorica123 (törölt) 2009.10.12. 08:32:16

Pont elmélkedtem erről valamelyik nap, ugyanis általában a legtöbb helyt én szoktam lenni az, aki nem bagózik. És ami a legszebb, hogy nem elvből - otthon rá lettem paráztatva, hogy anya nem szeretné, meg nagymamám rákban halt meg, ráadásul nem is nagyon bírom a nikotint, és drága mulatság is a cigi. Viszont akinek ez a heppje, proszę bardzo:)
Összességében szerintem az a gond, hogy senki se beszél objektíve a cigizésről. Gyerekek, ne kattanjatok rá, mert lehet, hogy jó mozdulatnak tűnik egy bulin rápöffenteni, vagy cigiszünetben önkéntelenül is ragad, de az már mindjárt nem laza, mikor óránként kell rohangálni, mint egy drogosnak... Mert ez így van.
Nem a rendszertelen, buliban dohányzós koca az elsődleges problémás csoport, hanem aki nem tud mást elképzelni, mint vagy a cigi közelébe se szagolni, vagy full rákattanni. Aki már rá tudja mondani, hogy ez is csak egy olyan dolog, amire nem szükségszerű rászokni, de tudja, hogy addiktív amúgy, az nincs akkora veszélyben. Én mondjuk olyan negyvenes koromtól tudom elképzelni, hogy rászokjak, annyira meghatározza az életritmust, a biológiai működéseket, olyan dolgokba nyúl bele, amikbe egy fiatalnál azért nem kéne.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.12. 08:38:38

Tartás, példamutatás, tudatosság - elégtelen.

De nem kell szégyenkezni, ilyen az egész ország.

Ezért tart itt.

Adani 2009.10.12. 08:57:26

Nem volna egyszerűbb megoldás ha lenen kijelölt dohányzóhely és megmondanák ,h ott lehet és csakis ott? Máshol nem és a csikket is a hamutartóba dobni. Van ,ahol ezt csinálták és működik. Aki dohányos úgyis rá fog gyújtani ha meg tiltják akkor az csak olaj a tűzre.

A legjobb megoldás az ha nem támogatják meg reklámozzák ,de megtűrik. Mindenkinek jó, mert nem a WC-ben fognak bagózni meg itt-ott bujkálva és csikkeket szétdobálva, hanem a kijelölt helyen.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.12. 09:08:51

@Adani: még jobb lenne, ha az iskola valóban füstmentes lenne. Igen, a tanároknak, meg a 18 évet betöltötteknek is.

elod72 2009.10.12. 10:07:31

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Pontosan! Ennyire egyszeru.

A taska kipakoltatasa viszont nem szimpatikus.

IZs 2009.10.12. 10:08:10

@Adani: Van olyan iskola ahol a 18 felettiek az udvaron cigizhetnek, van igazolványuk, van felügyelet, tök szabálytalan , ha kiderül (ÁNTSZ), akkor a dirit biztos megbüntetik, de aki 18 alatti vagy tanár az továbbra is máshol próbálkozik. Nekem aki, nem dohányoztam soha elég furcsa ahogy a suli bejáratánál a dohányzó kollégáim szünetekben együtt bagóznak a diáákokkal. A másik furcsaság, hogy a szülő aki a legjobbat akarja adni a gyerekének, nem tiltja, sőt fizeti a gyereke egészségrombolását.
Ja és a kijelölt helyen éppúgy szétdobálják a csikkeket, mint bujkálva.
a nikotin legális drog, az egészség rombolást kellene nap mint nap reklámozni, horrorisztikus képekkel is.

Adani 2009.10.12. 10:14:02

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Viszont ez betarthatatlan és értelmetlen is volna. Legyen kijelölt dohányzóhely és ott, aki dohányos rágyújthat. Tanár, diák, látogató bárki és csak és kizárólag ott.

Próbálták már füstmentessé tenni a kórházakat is, de nem vált be és én sem örülnék neki ,ha egy olyan orvos műtene, aki dohányos és már 8 órája ügyeletben van és nem gyújthatott rá mert a kórház egész területén nem lehet.

Annyi biztos, h tiltás nem megoldás soha nem volt az, és most sem fog beválni. Aki dohányos úgyis rá fog gyújtani és nem a büntetés fogja visszatartani.

Mellesleg a kijelölt dohányzóhely lehet akár az udvaron is, vagy nyitott terű helyen ( belső udvar). Némi visszatartó erőt jelenthet főleg télen, de ez minimális. És akkor az iskola is füstmentes lesz, mert ki lehet jelölni az épülettől messze eső helyet is az udvaron ,h ott lehet cigizni és csak ott.

Egyébként minden szempontból jobb ha van kijelölt dohányzóhely és azt tartatják be vasszigorral ,h csak ott szabad cigizni. Pl. tűzvédelmi szempontból is, a kapkodva, sietve eloltott csikkek ( mert pl. jön a tanár és pánikszerűen dobálják el rohannak a diákok) tűzveszélyt is jelenthet. A Wc-ben cigizéstől meg a retyót nem lehet rendeltetésszerűen használni ,mert vágni lehet a füstöt odabent. Ha van kijelölt dohányzóhely akkor ezek a problémák megszűnnek. Békéscsabán több iskolában is meg merték ezt lépni még 2002-2004 között és kiválóan működik azóta is. mindenki betartja a játékszabályokat.

Adani 2009.10.12. 10:20:42

@IZs:

Két békéscsabai iskolában már 2002-ben bevezették ezt és ott működött. tök mindegy, h 18 év alatti vagy feletti ,nem ellenőrizte senki, ott bagózott mindenki, és igen abban volt vasszigor, h csak ott és a csikket kéretik a hamusba tenni. Aki nem oda tette vagy szétdobálta megbüntették és igen, működött a dolog. Mindenki oda dobta a csikket, nem bagóztak többé a WC-ben, még az elsősök is nyugodtan szívták a cigit a tanárok mellett a kijelölt dohányzóhelyen az udvaron. Tettek ki sok hamutartót azzal ,h használni is őket. Naponta 1x ürítik és kész, nincs probléma. Az ÁNTSZ ellenőrzésről nem tudok ,de tudtommal törvény adta lehetőség ,h közintézményekben lehet kijelölni dohányzó helyet, ill. szabályozni is kell hol szabad és hol nem. Az meg ,h kiskorúak is cigiznek miért a diri bűne lenne, nem állhat ott őr, h kérje az igazolványt mindenkitől. Egyébként sztem az nem is büntetendő ha cigizi ka 18 év alatti, csak az ha kiszolgálják cigivel, tehát elvileg törvény szerint meg se vehetné, de ha pl. egy nagykorú megveszi neki akkor már nincs probléma.

Ha teszem azt egy 17 éves haveromnak nem akarják odaadni a cigit és én veszek egyet mivel én nagykorú vagyok és én vehetek majd akár az ÁNTSZ ellenőr előtt odaadom neki akkor meg lehet ezért büntetni? Nem hiszem ,hiszen miért ne adhatnám neki oda? Akár meg is kínálhatom egy cigivel.

matkó 2009.10.12. 18:15:15

Javasolnám a posztot író tanerő beutalását egy helyesírási korrepetálásra, különös tekintettel a tagmondatok közötti vessző használatára. A "megdícsértek"-ért se dicsérem meg, hallhatott volna a gondolatjelről és annak írásáról is. Ellenben tucatnyi vesszőt elspórolni egy nyúlfarknyi szövegben, ez már súlyos gond, ha épp tanárról van szó.
Egyébként valaki valaha elhitte, hogy az ilyen egyhónapos, lelkes „projektek” jók másra, mint a hiperaktív tanárok mániáinak kiélésére? Önáltatás az egész, kísérlet annak elhitetésére, hogy értelme van annak, amit teszek.

noirA 2009.10.12. 19:21:14

Én nem értek egyet azzal, hogy az iskolában biztosítani kellene dohányzásra kijelölt helyet a diákok számára. Tizenévesen még nem lehet vki annyira erős dohányos, hogy nem bírná ki cigi nélkül. Ha meg nem bírja ki és rágyújt a wc-ben és elkapják, kapjon egy igazgatóit és máris 2x meggondolja legközelebb, hogy rágyújtson. Bár az is igaz, hogy a mostani tinik csak röhögnek az igazgatóin...

Adani 2009.10.12. 20:12:35

@noirA:

Ráadásul pont azért fognak cigizni mert tilos és ugye tiltott gyümölcs. Ha nem tilos akkor vagányságból már nem lehet bagózni a tilosban.

Mikor még én középiskolába jártam sokan csak azért bagóztak a WC-ben, mert menő dolognak számított, h olyat csinálunk, amit tilos.

Aki meg dohányos egy igazgatói nem fogja visszatartani, kár a gőzért. És az, h WC-ben tilosban bagóznak senkinek sem jó.

noirA 2009.10.12. 20:46:08

@Adani: Igen abban igazad van, hogy az senkinek nem jó, ha a WC-ben tilosban bagóznak. De akkor is kéne megoldást találni a dologra, és az nem a kijelölt dohányzóhely.
Abban az iskolában is van kijelölt dohányzóhely a 18 éves diákok számára, ahol anyukám tanít. Már akkor is volt, amikor még én is diák voltam (nem ott)(7 éve). Akkor tök jónak tűnt a dolog, milyen jó fej az iskola, de felnőtt fejjel egyáltalán nem értek egyet vele. Nem kéne támogatni a diákokat a dohányzásban. Félreértés ne essék én is cigizem, de a cigi akkor sem az iskolába való dolog.(mármint a diák részéről)

Adani 2009.10.12. 22:39:50

@noirA:

Persze nem oda való meg nem támogatni való dolog ,de a békesség érdekben a jobb megoldás szerintem az megtűrik, mert harcolni ellene értelmetlen szélmalomharc. Be kell látni ezt, h aki rászokott a cigire ( jómagam is középiskolában szoktam rá) annak hiába mondod ,h ne cigizzen, mert úgyis fog. Tiltani is felesleges, mert mindenki mellé nem lehet őrt állítani, akkor pedig ha már cigiznek mindenkinek az a legjobb ha ezt kijelölt helyen és ellenőrzött körülmények között teszik. Nincsenek eldobált csikkek, telefüstölt WC-k, tűzveszélyes kapkodva elnyomott csikkek stb.

Adani 2009.10.12. 22:40:43

@Adani:

Tudod az esőnek is megtilthatod, h essen a virágnak is megtilthatod, h virágozzon a méheknek is megtilthatod a zümmögést, lehet csak nincs értelme.

Mashu80 2009.10.13. 09:37:48

Lehet velem van a baj, de a táska kipakoltatást megalázónak érzem (hiába egyeztek bele a szülők).

elod72 2009.10.13. 10:18:16

@Mashu80: Orulok, hogy vegre nem en egyedul teszem ezt szova.

elod72 2009.10.13. 10:27:24

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Nem tudja :-( Akkor nem irna.
A kozintezmenyeket fustmentesse kell tenni. A dohanyzas nem alapveto emberi jog. Magantitok és a szemelyes adatok vedelmehez valo jog viszont az. Taskat nem kene kipakoltatni!

Adani 2009.10.13. 10:43:15

@elod72:

Pontosan egyébként is mit bizonyít az ,h van nála cigi? Behozni szabad max. a házirend tilthatja a használatát, de attól ,h nálad van még nem sértettél meg semmilyen szabályt.

Nálunk is volt, akit azért rángattak a diri elé és azért kapott szóbeli figyelmeztetést, mert pálinka volt nála, műanyag üvegben. Pedig az nem is ütközik se törvénybe se házirendbe, h van nála. Hiszen mi van akkor ha reggel a fater nyomta a kezébe, h suli után vigye el a rokonokhoz, akik két utcával arrébb laknak? Miért ne tehetné meg? A cigi is lehet nála, egyrészt nem lehet bizonyítani ,h az övé, másrészt, h használta is a suliban.

elod72 2009.10.13. 13:21:08

@Adani: Kemeny gyerek-/fiatalkorod lehetett/van! ;-)

Mondtam volna olyat, hogy valamit bizonyitani kell?

Mas szavakkal: a taskajaban tag hatarok kozott barki barmit hordhat (mondjuk lofegyvert nem, de talan nalunk meg nem kell fegyverkaput felallitani), DE nem gyujthat ra es nem ihat alkoholt az iskolaban. Tanar es diak ebbol a szempontbol pont ugyanolyan megiteles ala kell, hogy essek.

Adani 2009.10.13. 13:26:44

@elod72:

Én is ezt mondtam. Nem helyes csak azért megrángatni egy diákot mert cigit vagy piát találtak a táskájában. Ha bepiálva ül az órán az más akkor már lehet sőt kell büntetni. De attól ,h van nála alkohol még nem. Ha ivott akkor már igen.

GMÁTÉ 2009.10.19. 14:59:16

Na nálunk még tanári "dohányzó" is van, az iskola területén :)

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása