606

A bolti lopás nevelés kérdése?

Ellenőrző , 2010.09.05. 08:00 · 3 trackback

 Levélírónk a napokban bolti lopáson ért és azonnal rendőrségi fodgába került tinédzserekkel történtekből kiindulva elemzi a kialakult helyzetet. Elsősorban a sajtó hozzáállását nehezményezi, a bolti lopást, mint a tinédzserkor természetes velejáróját feltüntetni, legalábbis véleményesnek gondolja. Véleménye szerint a történtek jó példaként szolgálhatnának és akár az iskolai osztályfőnöki órákon is fel lehetne dolgozni a történteket.

 

Kedves Ellenőrző Blog!

Kicsit furának tűnhet, hogy ennek a blognak küldöm el az alábbi gondolatokat - hiszen elsőre nem feltétlenül nevelési témájú a cikk - azonban az eset mégis nagyon jól rávilágít bizonyos nevelési hiányosságokra.

Az index.hu-n jelent ma meg ez és ez a cikk. Ha valakinek nincs kedve elolvasni: röviden arról van szó, hogy három lányka, az évnyitóról jövet elhatározta, hogy bizsukat fog lopni egy üzletből. A biztonsági őrök elkapták őket, majd 2 napig előzetesben ültek, mert a kormány egyik új rendeletében erre lehetőséget biztosít.

Biztos vagyok benne, hogy az a két nap nagyon kemény volt a lányok számára, most azonban nézzük meg a nevelési részt: Hogyan reagál erre az újságíró, a szülő, az ügyvéd és az elkövető?

"A boltban kiszúrták, amint egyikük épp az árcédulát szedte le egy nyakláncról, és elcsípték őket. A szokványos történet, amin tízből kilenc fiatalkorú átesik, ekkor fordult rémálomba" - véli a zsurnaliszta. Én pedig meghökkenve ülök a székemben és értetlenül bámulom a monitort: Valóban ezt mondta...?

Mert kérem, sem én, sem a barátaim nem tettünk ilyet sosem. A munkatársaim, a családom sem tettek ilyet sosem. Valóban igaz lenne, hogy egy mai tinédzser képtelen bolti lopás nélkül felnőni? Ha ez az információ igaz, akkor a helyzet tragikus. Ha meg nem, akkor elképesztően nagy szemétség ezeket a bűnöket bagatelizálni. Hiszen sok helyen a leltárhiányt a dolgozókkal fizetik meg, sőt, nagyobb hiány esetén a biztonsági őr elveszítheti a munkáját! És mi itt tényleg azt hisszük, hogy ez "brahi", meg "hülyéskedés"? Elnézést a banalitásért, de az eszem megáll...

"A rendezett hátterű családokból származó, kéttannyelvű gimibe járó lányokat sokkolta, ami velük történt: a bilincs, a kihallgatás, a fagyoskodás, a zárka körülményei, a csütörtöki negyedórás séta egy 15nm-es ablaktalan szobában, a két, őrizetben töltött éjszaka." - Az összetett mondat részmondatait külön-külön jól értem, csak nem tudom mi értelmük van együtt. Mit számít a bűnelkövetés szempontjából, hogy rendezettek a családi körülmények? A jómódú tolvajoknak méltányosabb eljárás dukál? Kíváncsi lennék, hogy az érintett korosztály (középiskolások) mit gondolnak a világról, mikor ezeket a sorokat olvassák?

"Érthetetlen a rendőrség eljárása, mondta az Indexnek Baltay Levente, az egyik őrizetbe vett kislány ügyvédje, a Társaság a Szabadságjogokért egyik ügyvivője." - Érthetetlen? Azt mondja érthetetlen? Komolyan érthetetlen, hogy a rendőrség az új szabályoknak megfelelően járt el, és szigorú - az Istenért, mondjuk ki! - a tolvajokkal szemben? Milyen nevelés az, hogy ezek a tanulók lopnak a boltból, és amikor a rend őrei reagálnak, akkor jön egy ügyvéd és azt mondja "érthetetlen"?
Komolyan az akarjuk, hogy a fiatalság ne értse meg a tettei következményét? Hogy aki a másik munkájának a gyümölcsét megpróbálja ellopni, az később, mikor elkapták azt dünnyögje hülyén maga elé bambulva, hogy ez érthetetlen?

„Hülyéskedésnek indult, aztán elfajult, de kicsit sok volt a megrázkódtatás, az unalom pedig idegölő volt” - nyilatkozta az egyik leányzó. Úristen, unalmas volt? Csak nem? Micsoda példátlan büntetés! Micsoda pszichikai terror! Barátnője is érdekesen éli meg az eseményeket: "Fel se fogtam, mi történik velem, annyira szégyelltem magam" - tetszik érteni, szégyelli magát mert elkapták... De a lopásért, azért nem? Az azért rendben volt? Mindegy mit teszünk, csak le ne bukjunk? Miféle nevelés az, ami arra tanítja a gyereket, hogy elkövethet szabálysértést, csak anyu, apu, meg a suli meg ne tudja?

Az egyik anyuka nem késik a hazug kontrával: "Egyikük sincs rászorulva ilyesmire, de hát ilyesmin majdnem minden fiatal átesik, nem értem, miért kell gyerekekkel így bánni.” Nem, nem és nem! Nem minden fiatal. Nem majdnem minden fiatal! Nézzenek végre szembe a ténnyel, ez nem kamaszodási probléma, a gyerekük olyasmit tesz, amit a társadalom tisztességes része megvet sé undorítónak tart!
 
A lányok és a szülők abban reménykednek, hogy az iskola nem tudja meg. De az iskola meg fogja tudni, hiszen ez a cikk körülbelül egymilliós olvasottságot biztosít az ügynek. És ha - ahogy a cikk is vélekedik - az osztályfőnök tudja, miért lapítson? Miért ne álljon ki a rá bízott osztály elé és mondja ki, hogy bizony lopni bűn, és ez most fontosabb lecke mint a kovalens kötés?
 
Mi történt ezzel az országgal? Mi történt a neveléssel? Az egy dolog, hogy ilyesmi megesik, de miért nem hajlandó a szülő, a pedagógus, az újságíró egyértelműen kiállni az igaz ügy mellett?
Mert a nevelés barátaim bizony itt kezdődik...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr662271480

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit tanulnak a fiatalok az elzárásból? 2010.09.06. 06:00:07

A napokban híreket kaptunk olyan esetekről, amikor - a szabálysértési törvény augusztusban életbe lépett módosítása nyomán - fiatalkorúakat tartottak őrizetben illetve ítéltek elzárásra. Az Ellenőrző blogon egy olvasó határozott fel...

Trackback: Lopás és börtön 2010.09.05. 10:20:24

 Egy mai hír alaposan felkavarta a kedélyeket. Három, 15 éves diáklány tegnap, az évnyitó után társai heccelésére betért egy belvárosi boltba, és megpróbált ellopni pár bizsut, darabonként „pár ezer forintos” értékben. A biztonsági őr ...

Trackback: Tízből kilenc tolvaj? 2010.09.05. 09:52:56

Lementem hídba Miklósi Gábor zsurnaliszta uram meglehetősen könnyelmű kijelentésétől. Az illető tollforgató  az Indexen közzétett mai írásában nem kevesebbet állít, miszerint a bolti lopás olyan szokványos történet, amin tízből kilenc fiatalkorú á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.09.05. 09:47:35

Szerintem pedig megérdemelték, amit kaptak, ha tényleg csak brahiból csinálták, mert unalmukba és első áldozók voltak, akkor most legalább megtanulták, h mivel jár ez és biztosan nem fog többet egy csokit sem ellopni. Ha meg már kicsi kora óta erre tanítják ahogy néhány halmozottan kátrányos helyzetű családban divat akkor is ráfér ez a fajta nevelés.

boldii10 2010.09.05. 09:49:36

Azt én is akartam kérdezni: Az jobb lenne, ha kihívják a rendőröket, azok meg röhögve elengedik a fiatal lányokat, akik a biztonsági őrre röhögnek, majd elhúznak? Esetleg ha mégis kiderül az ügy, még a lányok tesznek feljelentést, mert mittomén, személyes adataikat rosszul kezelték, vagy éppen az őr jogtalanul tartotta őket vissza? Annak jobb hatása lenne (a lányokra, a társadalomra, az őr lelki állapotára, a boltosok hanglatára)?

dr. Aullah 2010.09.05. 09:50:19

@Adani: Abszolút. Ráadásul milyen undorítóan hazudozott az egyik anyukája a kamerába. Ha ilyen az anyja, akkor nem csodálom, hogy a gyerek is BRAHIBOL lop. Jó kis hecc lett volna, de arra nem gondoltak, hogy ezzel az ott dolgozott szivatják, esetleg kirúgatják.

Az egész nevelés kérdése. Érdekes, hogy engem megtanítottak, hogy ne lopj. Ráadásul még nem is vágták le a kezüket, szóval örüljenek.

HRes 2010.09.05. 09:54:26

Kiváló írás! Nincs is hozzáfűzni valóm. Ennyiről van szó. Tessék felébredni és szembenézni a dolgokkal! Most!

Daniel W. Mcload 2010.09.05. 09:59:53

Idióták. Arra gondoljatok, hogy mi lenne, ha a saját kölkötökkel történne mindez. Foggal-körömmel védenétek, és tökéletesen igazságtalannak látnátok.
Az elkövetett tettel akkor sem volt arányban a "büntetés", ami nem is jogszerű büntetés volt, hanem rendőri túlkapás. Csak akkor divat szidni a rendőröket, ha megverik a nácikat? Hol marad a SÜN?

Mackó 2010.09.05. 10:00:28

Nagyon jó írás! Pont így gondolom én is.

mobo 2010.09.05. 10:04:42

A képviselőink mennyit ültek zárkában a számla nélkül, bemondásra felvett költségtérítésekért?
Akkor miről beszélünk?
Arányosság, aranyoskáim.

EvangelineS (törölt) 2010.09.05. 10:06:43

Nagyon helyes,h megalázták és bezárták őket.tanulja csak meg a burzsuj,elkényeztetett hülyegyereke,hogy ő sem marad büntetlen.
bár a törvényt eredetileg a cigányok ellen hozták,akik egy bolti lopáskor röhögtek a markukban,őket is szépen vigyék csak el.cigány-nem cigány,ha egy szánalmas bűnöző (mert igen,az én szememben a kis tolvajok is bűnözők),akkor kapja csak meg,ami jár neki.
ja,és én sem loptam SOHA SEMMIT,és még vágyat sem éreztem rá.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2010.09.05. 10:07:06

Én soha nem loptam. De mellettem mindenki, tehát szerintem az összes osztálytársam, gyerekkori barátom stb. stb. tutira lopott csokit, szagos radírt meg ilyen hülyeségeket. Marhára kilógónak éreztem magam, hogy én sose. Ez a nyolcvanas években volt, Budapesten, 12-13-14 éves koromban. Nagyon menő és izgalmas volt a nyúlás. Én mondjuk tökre nem értettem, hogy miért is.

Ezzel nem akartam semmit mondani, csak az én tapasztalataimat.

Amúgy ha már itt tartunk: tiltott helyen dohányzás (iskolák 200m-es körzete pl.), nyilvános vizelés, szökőkútban fürdés mind szabálysértés, azaz elzárással büntethető. Csak szólok.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.09.05. 10:07:22

@Daniel W. Mcload: nem rendőri túlkapás volt, ugyanis a sündőrség a fidesz által lóhalálában összedobott új törvény alapján járt el.
Csak csendben szólok, hogy ettől az új törvénytől MINDENKI sikitófrászt kap, akinek alkalmaznia kell.
Ilyen az, amikor a politikai propaganda már a jogalkotásban is megjelenik.

mobo 2010.09.05. 10:07:55

"Nem minden fiatal. Nem majdnem minden fiatal! Nézzenek végre szembe a ténnyel, ez nem kamaszodási probléma, a gyerekük olyasmit tesz, amit a társadalom tisztességes része megvet sé undorítónak tart!"
Hazugság. Szinte mindenki lopott már életében, legalább egyszer (nem adott/kért számlát, bliccelt, zenét/filmet töltött le/másolt, feltört programot teleptett, adót optimalizált).
Az ugyanolyan lopás.
Az vesse rájuk az első követ...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.09.05. 10:07:59

@Daniel W. Mcload: Miért túlkapás, hogy bűnelkövetőket bevisznek a fogdába?
Ha lesz gyerekem, nem fog ilyet csinálni, mert úgy lesz nevelve, hogy ne tegye...

peti papagáj 2010.09.05. 10:08:25

@Daniel W. Mcload: ön minden esetben idiótának nevezi azt, akivel nem ért egyet?

Mensikov 2010.09.05. 10:08:39

Remek írás, minden szavával egyetértek.Unatkozó, kifejezetten hülye lányok, de az anyukájuk is. A törvény pedig jó.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2010.09.05. 10:08:43

Hopp közben eszembe jutott, hogy boltból nem loptam, de pl. gyümölcsöst dézsmáltunk meg gyerekként. Nahát azért is elzárás jár.
Kukoricát is törtem kukoricamező széléről pl.

daGegen 2010.09.05. 10:09:58

Az én anyukám szíjat hasított volna hátamból ha ilyet tettem volna. Biztos nem keresett volna ügyvédet, meg kifogást. És kisírta volna a szemét szégyenében.
Ha meg azt mondtam volna, hogy a többiek is..., meg a fél osztállyal előfurdult már, stb., azt mondta volna, hogy a többiek őt nem érdeklik, az ő gyerekei ne lopjanak. Szóval kedves szűlő, ne a gyerekedet sajnáld, hanem keverj le neki egy pofont, mert nem ő az az 1 a tízből, aki nem lop.
Tudomásul lehet venni, aki lop az így jár. Ezentúl nem lehet a rendőr arcába röhögni....
Itt volt az ideje.

Tamarian 2010.09.05. 10:10:02

...az utolsó szóig. ;-)
Egészen elképesztő, ahogyan szülők nem hajlandóak szembenézni azzal, hogy valami NEM jó a gyerek körül, vagy kifejezetten nagy a baj. Hogy mi a gyerek érdeke, és mivel _tartozik_ neki anyja-apja, ennyire nem lenne világos? Ez is csak remek példa arra, hogy vizsgázzunk KRESZ-ből, a fegyvertartási engedélyhez, mindenhez, de szülővé válni, felelőssé válni egy másik ember kialakításáért, azt bátran; poénból, frusztráció ellen, magány ellen, bosszúból... :S
És gratula innen is annak a gárdának - ügyvédurak és -hölgyek, Szabadságjogokért küzdő bagázs -, aki ehhez asszisztál.
Mellesleg; mióta általános szabadságjoga valakinek, hogy elvegye a másét, és ne viselje a tettének következményeit?
Ez az; a _következmények_ vállalása/vállaltatása nem igazán fér bele manapság a drága szülők helyzetkezelési és -megoldási készletébe...

Mensikov 2010.09.05. 10:11:56

@mobo:
Unalmas már emlegetni hogy saját magunknak történő letöltés nem lopás...megfizeted a CD emelt árával. Aki meg nem ad számlát jól megbüntetik, bezárják a boltot stb. Ne keverjük már a szezont a fazonnal. Ja és a kezüket sem vágták le mint a középkorban. Túlreagálod a dolgot...

aril brikha 2010.09.05. 10:12:17

én csak azt nem értem, ha valóban ennyire erkölcsös ez a társadalom, miért csücsülünk ilyen hatalmas szarkupacban...

mobo 2010.09.05. 10:13:33

@Mensikov: "Unalmas már emlegetni hogy saját magunknak történő letöltés nem lopás"
Ki szerint?
Jó kis mantra, hajtogasd csak. Hátha attól igaz lesz.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2010.09.05. 10:13:36

Amúgy meg arról van itt szó, hogy kifejezetten elharapództak ezek a kisértékű lopások, és valamit muszáj tenni. Lányok megszívták, az élet kegyetlen. Én is ki lennék akadva, ha szülő, ha gyerek lennék. De ez van. 15 évesen bennem már fel sem merült, hogy bármit lenyúljak, és a környezetemben sem tudok senkiről, aki lopott volna. De mint írtam 12-13-14 évesen egész más volt a szitu, és mint tudjuk 14 év alatt nem is vonatkozik a törvény. Aki 15 évesen BIZSUT lop, annak nem árt egy kis ijedelem.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.09.05. 10:14:10

@mobo: Például a törvény szerint, ami hazánkban engedélyezi a letöltést (szoftverekét nem, de zenékét, filmekét igen).

Mensikov 2010.09.05. 10:14:36

@KKKKKKK: De ha a csősz elkapott volna, jól eldönget, esetleg sörétes puskával seggen lő.

Tamarian 2010.09.05. 10:14:53

@Daniel W. Mcload: Ember! Ha a saját kölkömmel történne ez, mindent megtennék, hogy kristályossá váljon neki, hogy ROSSZ és HELYTELEN, amit tett. ÉS hogy az ember NEM tehet meg _bármit_ HA mégis próbálkozik, hát íme a következmények.
Mert EZ lesz hasznos az ő számára. Ettől lehet egészséges erkölcsi érzékkel rendelkező, ép lelkű felnőtt, aki felelősségteljes döntések meghozatalára képes. NEM azzal szeretem, hogy burokba zárom. Azzal csak a saját önzésemet élném ki. A szeretés néha azzal jár, hogy nekünk fáj, de neki az kell.
Bónusz: Igen sokat gondolkoznék azon is, hogy mi a bánatot tolhattam el ennyire, ha a gyerekem ilyet tesz. Mert ez rólam is szól...

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2010.09.05. 10:15:24

@mobo: A magáncélra történő másolás nem illegális, pont ezért van minden adathordozón artisjus matrica. A letöltés magáncélú másolásnak minősül. Letölteni legális, megosztani nem. Bárki bármit hazudik, ez a törvény.

kompakt 2010.09.05. 10:15:28

@Daniel W. Mcload: igazad van, egy ejnye-bejnye és 1 nap csokimegvonás biztos hatásosabb lett volna.

MARKED ONE 2010.09.05. 10:17:59

Köszönöm,köszönöm,köszönöm!!

Készültem egy ilyen írásra de biztos,hogy fröcsögős lett volna!
Ez viszont szép! Gratula!
Anyukának és lányoknak továbbá ultra lib firkásznak üzenem, hogy lopni BŰN!A bűnt pedig egy egészséges társadalomban büntetik! Továbbá az ellopott szajré árát valakinek meg kell fizetni, leltárok alkalmával keletkező letárhiányt jó esetben az ott dolgozó fizeti be! Nem ritkán a minimálbéréből! Remélem, hogy a kislányok még nagyon sokáig fognak elékezni erre a pár napra!

mobo 2010.09.05. 10:18:36

@KKKKKKK: Ha majd a két kiscsaj képviselő lesz egy kétharmados pártban, csinálhat magának olyan törvényt, hogy bizsut lopni törvényes legyen : )
Ahogy a képviselőknek az volt szla nélkül szatyorban kikérni a költségtérítést.
Na, látom gyűlnek a letöltők a blogon, akik csakéskizárólag zenét töltenek le számlával vett adathordozóra, legális progikkal zsúfolt gépükre : ))
megaLOL

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.09.05. 10:18:52

Szerintem kurvara nem arrol van szo, hogy a rendornek el kellett volna engedni oket!
KURVARA NEM. Vigyek be, inditsak meg az eljarast. Zarjak be. Telefonaljanak a szuleiknek, engedjek hogy ok is beszeljenek a szulokkel.
Majd este meg engedjek haza, masnap meg menni kell a birosara, vagy hova.

De bazmeg itt 3 napig zarva voltak, tobb mint 1 napig nem lathattak, beszelhettek a szulokkel, ruhat nem kaptak, bilincsbe vittek oket ide-oda.
Na ez volt a kurvara tok folosleges.
Ha ez nem lett volna, akkor csak arrol cikkenznenek az ujsagok, hogy na, a kis kocsog buzi picsak lopnak a boltban, de most jol beszoptak.

Ezt gondolom en.
Idota rendorseg, idiota orszag.

daGegen 2010.09.05. 10:19:09

mobo, akkor elkezdünk "kisebb" bűncselekményeket legalizálni, és akkor 20 év múlva a rablógyilkosság is csak egy jó hecc lesz, vagy a több lopástis elkezdjük komolyabban büntetni?
Én a másodikat válastanám.

Mensikov 2010.09.05. 10:19:20

@KKKKKKK:
A cucilizmusban, na ne má...

mobo 2010.09.05. 10:20:19

@Mensikov: És mi van a többi dologgal, te szerencsétlen?
"(nem adott/kért számlát, bliccelt, zenét/filmet töltött le/másolt, feltört programot teleptett, adót optimalizált)"

Mensikov 2010.09.05. 10:21:07

@KKKKKKK: Lám ez a szegény mobo ezt nem akarja megérteni...

perint 2010.09.05. 10:21:12

Nem számít,hogy viccből lopsz vagy az életformád ez,mint ahogy bűn a rablógyilkosság vagy az erős hirtelen felindultságból elkövetett is.Maximum a büntetési tétel más,viszont még olyan védekezést sem hallottam a bíróságon,hogy más is lop és gyilkol.A reakciók módja pedig egy kórkép,hogy miért kerültünk ide,döbbenetes amikor arról kell vitatkozni,hogy lopni bűn-e?

Mensikov 2010.09.05. 10:21:43

@mobo:
Széphúgom, ha elkapják megkapja a büntetését..

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:21:48

Kár volt ezt a pár hülye pi..t kiengedni! Le velük Kalocsára, 1-2 évre - persze szigorúan csak "brahiból!" - megtanulnák, hogy azért, mert apuci-anyuci lopásból él, nekik nem kéne ezt követniük!!!!

mobo 2010.09.05. 10:22:12

@B-road: Ezeknek az agyoncizellált erkölcsbajnokoknak hiába beszélsz, csak szólok. : )

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2010.09.05. 10:22:33

@Mensikov: Hát akkor talán nem, de most biztos. Lásd még árammal védekező emberek elleni eljárásokat.

kód 2010.09.05. 10:22:41

@Mensikov: valahány alkalommal, amikor nem kértél számlát mondjuk a festőkkel, a bizsulopás értékének *többszörösét* loptad ki adóból, amiből pl. a tanárokat fizetik. Ja és a kereskedőt se csukják le, és téged se.

Sok embernek nehéz felfogni: nem a büntetés ténye a gond, hanem a módja a végtelenül ostoba. Miközben már ma is vannak olyan büntetési módok, ami egy 15 éves gyerek esetén megfelelnek.

Mensikov 2010.09.05. 10:23:08

@mobo: Tudsz olvasni már betettem zeneletöltés, filmletöltés saját használatra legális...
PISA-ban jó voltál ?

Teker 2010.09.05. 10:23:52

ezek béna fehér lányok voltak... ilyen idős romalányok már az üzletben elkezdenek visítani, hogy a biztonsági őr, később a rendőr fogdossa őket, belenyúl a bugyijukba, aztán ezt órákig mesélnék az odasereglő újságíróknak és jogvédőknek... a végén a biztonsági őr meg az intézkedő rendőr ellen indulna az eljárás, TGM-ék meg tüntethetnének a rasszista hatósági erőszak ellen!

:D

amúgy a törvény jó, és megérdemelték. kár, hogy a szülőket nem veszi elő a hatóság ilyenkor... ők is megérdemelnének egy hatósági beszélgetést erkölcsről, tisztességről, bűnről....

Viktor H 2010.09.05. 10:24:28

Csúnya dolog a lopás ,de az álszent pöcsködés méginkább !!
Mindenki lopott már egyszer az életében vagy gondolt már rá ,hogy de poén volna . Mindenki tanul abból ha elkapják, vagy azt ,hogy nem lopunk többet mert égő ha elkapnak, vagyazt hogy máskor ovatosabban ,hogy ne kapjanak el .
Az ügyvédek dolga meg az ,hogy az ügyfelet védjék ergo nem fogják azt mondani ,hogy igen védencem egy hülye picsa volt és megérdemli amit kap .
A média meg úgy alakitja a közvéleményt ahogy akarja , kérdés,hogy mit hiszünk el belőle .

alternat 2010.09.05. 10:25:59

Felejtsük el , hogy ki lopott.
A lopás károkozás, és a kárt valakinek el kell viselni.
Honnét lehet azt tudni, hogy valaki életében először lopott, vagy csak először bukott le.

Öt gyermekem van, négy már 20 év feletti, de soha nem loptak!
Mi még a hipermarketben sem adtunk a kezébe fizetés előtt semmilyen élelmiszert, hogy jobban bírja a vásárlás megpróbáltatásait!

A konkrét eset kapcsán, én a másnap reggel kiengedtem volna a lányokat. Elég lett volna a 24 óra is a példa stauálásra.

ekat 2010.09.05. 10:26:18

Én is meg voltam teljesen döbbenve, mikor ártalmatlan, szokásos tinédzsercsínyként tüntették fel a bolti lopást, de kívülről teljes képtelenség megítélni, hogy most a csajok kleptomániásak-e, vagy csak jófejek akartak lenni. :-)
Viszont nem, nem nevelés kérdése: engem például kifejezetten szoktak cikizni meg húzni azzal, hogy túl becsületes vagyok (nem bliccelek, adóztam a kiadott lakásom után, egy papírlapot nem viszek haza a munkahelyről, stb.) és mindig is ilyen voltam, így is voltam nevelve, ennek ellenére emlékszem, hogy kistinédzserként elloptam egyszer egy Queen-kislemezt. Nem azért, mert nem tudtam volna megvenni, és nem azért, mert nem tudtam, hogy rosszat teszek, hanem egyszerűen egymásnak akartuk prezentálni, hogy milyen übercool-ok vagyunk. :-)
Hülyeség? Persze... de magyarázd ez meg egy tinédzsernek. Úgyhogy egy kicsivel több megértést, ha lehetne...

Mariannka51 2010.09.05. 10:26:27

@daGegen: Bocsi, de csak az aki 20 001 Ft alatt lop, mert onnan már történik ez.
Hát senki sem akarja felfogni, hogy a büntetésnek arányba kell lennie a bűnnel!
Mi az üzenet? lehet lopni, csak minnél többet!!!

Egy másik oldala a dolognak, hogy a törvény a lehetőséget adja meg, nem kötelező ezt tennie a rendőröknek. (ezzel magyarázható, hogy a rendőrök félrevezették a szülőket azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a gyerekekkel. Ez pedig törvénysértő volt, mert kiskorúakról van szó)

mobo 2010.09.05. 10:26:28

@Viktor H: "álszent pöcsködés"
Jól összefoglaltad a posztot : )

mobo 2010.09.05. 10:27:28

@alternat: "Öt gyermekem van, négy már 20 év feletti, de soha nem loptak"
vagy nem tudsz róla...

rianna 2010.09.05. 10:30:16

ritka, hogy az elso szotol az utolsoig egyetertek egy bejegyzessel. Nekem is pont ez volt az erzesem, hogy az index, es stb. mentegetik a lanyokat, hiszen csak heccbol emeltek el a bizsukat. Azt hiszem, ez jo lecke lesz nekik, es ha hecc volt, hanem, tobbet ilyesmit nem tesznek.

Mensikov 2010.09.05. 10:30:17

@kód: Kár hogy itt nem a 20000 forint alatti lopásról vitatkoznak néhányan, hanem szégény libaleontinok erkölcsi kárásodásáról papolnak, mivel 2 napot foxin töltöttek. A számlanemadás más tészta ne keverjük a lopással.
Ja már régóta magam festek: számla nélkül is drága. Meg sokat kell várni a mesterekre. Tudod: do it yourself.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:30:20

@Teker: Igen, elsősorban a szülők(?) felelőssége - aki(?) lopásra neveli a gyerekét, azt baromira szeretném börtönben látni!!!!

Angry citizen 2010.09.05. 10:32:36

Egyetértek a poszttal.
Én a "bizsu" terminuson akadtam ki: az egyik híradásban az volt, hgoy a lányok által ellopott áru értéke 10000 FT(!!!) vagy több volt. EZ NEM BIZSU!! Bizsu a 200 ft-os acélgyűrű amit a bóvliárusnál veszel a strandon.
Másik: Az egyik lány nyilatkozata - "Hülyéskedésnek indult, aztán elfajult, de kicsit sok volt a megrázkódtatás, az unalom pedig idegölő volt” - rávilágít egy nagyon súlyos problematikára: az állandó élménykeresésre,a mai generáció(k) már nem tanulják meg elviselni, kezelni azt, hogy unatkoznak, állandóan ingereket kersnek. (Lásd még: autóba hátul berakott dvd lejátszó, hogy a gyerek utazás közben is szórakozzon; nehogy meg kelljen tanulnia nyugton ülni.) Minden csak róluk szól - azt gondolják - és arról, hogy őket szórakoztassák, velük érdekes dolgok történjenek,stb.

Mensikov 2010.09.05. 10:32:54

@Viktor H:
Mindenki lopott már egyszer az életében

Na ne általánosítsunk...te lehet én nem...

Viktor H 2010.09.05. 10:37:08

@Mensikov:

mondta már anyukád ,hogy ne vegyél a sütiböl,mert az nem neked készült? Vettél belöle ? Igen? LOPTÁL !!!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:37:09

@Mariannka51: "Egy másik oldala a dolognak, hogy a törvény a lehetőséget adja meg, nem kötelező ezt tennie a rendőröknek." - sajnos igen. Nem értem, miért nem lehet törvényben rögzíteni, hogy lopásnál pl. a "sávhatárok":

100 - 10.000 Ft -ig: 1 hónap börtön
10.001 - 100.000 Ft -ig: 1 év börtön
100.001 - 1.000.000 Ft -ig: 5 év börtön
1.000.001 - 20.000.000 Ft -ig: 20 év börtön
20.000.000 Ft felett: TÉNYLEGES életfogytiglan

Nem kellene bírósági eljárás, ügyvédi, bírói költség - automatikusan a helyszínről lehetne ezeket a férgeket elvinni az őket megillető helyre!

Látnok14 2010.09.05. 10:37:22

Szerintem az a lényeg hogy ennek híre megy, és kétszer meggondolja magát mindenki. Mert így járhat.
Nagyon nem értek egyet sok kormány-intézkedéssel, de evvel igen. A túlzott liberalizmus (mint ahogy már más is írta) visszaüt.

ekat 2010.09.05. 10:37:39

@Angry citizen:
?????
Bizsu minden, ami nem arany, nem ezüst és nem is platina.

Látnok14 2010.09.05. 10:39:51

@nezavarjmasokat:
>>
20.000.000 Ft felett: TÉNYLEGES életfogytiglan
<<

Na ne. Akkor mit kap, aki kiírtja a családját? Ugyanazt? Nem vagy normális.

Angry citizen 2010.09.05. 10:40:35

@ekat: arra akartam utalni, hogy nem értektelen vagy kis értékű volt amit elvettek. a szó konkrét értelmében "bizsu" volt, az áru értéke szempontjából már nem.

daGegen 2010.09.05. 10:41:13

@Mariannka51: Szerintem meg loptak, és így jártak. Megtanulták egy életre. 20001 Ft fölötti lopás büntetését is szigorítani kell és kész.
Lehet, hogy túlzás volt a 3 nap elzárás, de a lopást egy kis diákcsínynek beállítani meg a másik véglet. Ebben a korban már meg tudja valaki különböztetni, hogy mi a helyes meg mi nem.
Legalább nem gondolja ezentúl a fiatalság, hogy ha elkapnak visszaadom az árut és kész, el van felejtve.

szaszni 2010.09.05. 10:41:23

Anno nekem is volt egy ilyen ügyem. Tulajdonképpen a fél osztály benne volt. Sportot csináltunk belőle. Aztán lebuktunk. Apám soha nem ütött meg, akkor kaptam tőle egy akkorát, hogy a fal adta a másikat. Ezen kívül az oszi mindenkit, aki benne volt egyenként behívott az egyik órai szünetben a szertárába és halomra pofozott bennünket. Valahogy azóta nem volt kedvem az ilyen bulikhoz. Remélem a kispicsák is tanultak az esetből!

IronLowrider 2010.09.05. 10:42:33

Ha az eset kiscsajok helyett két sráccal esett volna meg, kutya nem írna róluk. Szomorú, hogy most írnak.

A sok okoskodónak, aki szerint mindenki lopott már:
"Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el."
Szó sincs tehát adócsalásról, szoftverkalózkodásról, stb. Ezek a lopástól független tényállások.

kód 2010.09.05. 10:43:10

@Mensikov: "A számlanemadás más tészta ne keverjük a lopással."

Persze, hogy más tészta :) A számla-nem-kérést te követted el, a bizsulopást más. Amit Mensikov csinál, az bocsánatos bűn, mégha többszörös kárt okoz is, a 15 éves gyereket viszont feltétlen csak lecsukással lehet büntetni.

indapass90210 2010.09.05. 10:48:20

"Mert kérem, sem én, sem a barátaim nem tettünk ilyet sosem. A munkatársaim, a családom sem tettek ilyet sosem."

Hát persze, baszdmeg, hogy senki sem tett ilyet. Csak egy kurva használtautót sem lehet úgy venni Magyarországon, hogy decens polgárok többé-kevésbé ne basszák át.

@nezavarjmasokat: Hú, apafej, de be vagy rágva. 20 milka nem akkora pénz, hogy ezért bárki életfogytot kapjon. Olyankor tud akkorának tűnni, amikor a behajtó épp viszi a 10évre vett suzukit.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:48:33

@Látnok14: Csak attól félek, hogy a kis kurvák nemzeti hősként lesznek beállítva, a munkájukat (ezúttal) becsülettel teljesítő rendőrökre pedig retorzió vár - így az "üzenet" az lesz, hogy "lopjál csak nyugodtan, majd mi, liberális pöcsök megvédünk!"

TGabi 2010.09.05. 10:49:47

Nem baj, hogy büntetik a lopást. Anno, a kilencvenes években nekem is volt 1-2 ilyen cool osztálytársnőm. Persze a kikent, kifent, deviáns rétegből, akiket már 14-15 évesen is meghajtott a fél környék. (Rassisták és Rosszabbikosok kedvéért: egyik se3m volt cigány...)

A lopásért meg csak ejnye-bejnye volt -ezért persze a kiccsajok nagyon kúlnak érezték magukat és nézték hülyének az összes többit, aki nem akart ezekben a dolgokban részt venni.

Szóval a büntetés nem rossz ötlet- csak nem arányos, felesleges őket napokra elzárni, stb...stb...Főleg, miközben politikusbácsinak szabad annyit lopni, amennyit csak akar.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:50:01

@Látnok14: OK, akkor lopjanak el tőled 20 milliót és kapjon az elkövető 1.000 Ft pénzbirságot. :-)

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:51:11

@Dövan: Ha valaki egy élete munkájával spórolt össze 20 milliót és azt lopják el tőle, hidd el: az ő számára felér egy Hirosimával...

szőketisza 2010.09.05. 10:51:20

@nezavarjmasokat: „Nem kellene bírósági eljárás, ügyvédi, bírói költség“
Ezt hívják úgy, hogy diktatúra (bár időnként még a diktatúrákban is adnak a látszatra)

ekat 2010.09.05. 10:51:27

@kód: Ez a számlanemkérés számomra örök rejtély marad. Soha semmilyen szerelő nem kérdezte meg tőlem, hogy kérek-e, vagy nem, hanem mondott egy összeget, és aztán vagy adott, vagy nem. Mely utóbbi tény engem rohadtul nem érdekelt, mivel úgyis csak kidobom...

Mensikov 2010.09.05. 10:52:23

@Viktor H:
De hülyeséget beszélsz. Fura anyukád lehet neked: ha süt akkor te abból nem kapsz.
Nálunk ilyen elő sem fordult. Erőtetett példa.

Mariannka51 2010.09.05. 10:53:15

@daGegen: Ha elfogadom, hogy tudniuk kell mi a helyes és mi nem akkor miért nem nagykorúak?

Miért kell nekik betartaniuk a törvényeket ha az állam sem tartja be (hiszen csatlakoztunk ahhoz a törvényhez ami szerint tilos a fiatalkorúakat ilyen megrákoztatásoknak kitenni)?

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:53:38

@Látnok14: Aki kiirtja a családját, az nem a büntetőjogra, hanem az elmekórtanra tartozik.

Mensikov 2010.09.05. 10:54:47

@kód: Ne terelj. Itt most a három tyúk lopásáról van szó és nem számlaadási kötelezettségről.

Mariannka51 2010.09.05. 10:55:18

@nezavarjmasokat: Az kiszámoltad, hogy ez mennyibe kerül?
Nemcsak az eltartásra gondolok a börtönben hanem, ha nem járnak iskolába sem lesz szakmájuk, nem lesz munkájuk stb.?

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:56:09

@szőketisza: Nem, ez nem diktatúra. Ha a boltban ki van írva, hogy a kenyér 250 Ft, akkor elvárod, hogy vásárláskor üljön össze egy terméktanács, ahol megbeszélik, mennyiért adják neked a kenyeret?
Pont az lenne a lényege, hogy az elkövető mocskos tolvaj előre tudja: ha X forintot ellop, Y évet fog ülni. Ha nincs bíró, nem lehet megkenni sem...

nemezisazis 2010.09.05. 10:56:40

ettől a sok újra és újra témázástól aminek nyilvánvalóan nincs más célja, csak megint a kormányellenesség felébresztése, odáig jutottam, hogy követelem, hogy az a senkiházi aki 10ből 9embert letolvajoz, kérjen bocsánatot.

duncan 2010.09.05. 10:57:21

Azt azért ne felejtsük el, hogy ez még nem a büntetés volt, azt majd decemberben kapják. A tv. szerint az is lehet vidáman elzárás, amibe bele fogják számítani ezt a pár napot.

Mellesleg egyetértéspárti vagyok, remélve, hogy mindenkire, nemtől, kortól, vallástól és bőrszíntől függetlenül alkalmazzák.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 10:57:43

@Mariannka51: Sokba. Ezért is kell(ene) bevezetni, hogy a börtönben mindenki azt eszi, aminek az árát megtermeli. A demokrácia fellegvárában, Amerikában már kitalálták ezeket a (nem színes TV-s, nem konditermes) VALÓDI börtönöket!!!

átlátó 2010.09.05. 10:57:50

Kicsi a százaléka azoknak, akik a nevelésük ellenére nem próbálják ki a cigarettát, a "lerészegedést", stb...így a stiklinek számító elcsenést is, nevezzük helyesen lopásnak.

Viszont a rendőrnek van a differenciálás lehetősége. Nem tették. Namost...ha a rendőrség úgy döntött, hogy a jogszabály ilyen példamutató alkalmazása után minden a szájába lógó takonnyal csapatban nem "elcsenő", hanem életvitelszerűen rablógazdálkodást folytató cigány ellen így lép fel, - nem támadhatóak azért, amiért a cigány így kezdi: "mé' visz be? me' én cigány vagyok?" Szólok cigányok, hogy nem azért. Hanem mert életvitelszerűen loptok.
Na ez a különbség a 3 a kislány és azokkal szemben, akik ellen ez a törvény megszületett. Nem differenciáltak ez esetben, remélem a tanulságot levonják. Viszont ne differenciáljanak azokkal szemben, akik a szájukban lógó takonnyal csapatostul életvitelszerűen rabolnak, amerre vonulnak. És ez látszik rajtuk, látszik a különbség, szóval jogvédők nem kell a duma, hogy a rendőr honnan látja. Látja, mert az a dolga, hogy lássa.

Adani 2010.09.05. 10:58:17

Az is jusson eszetekbe, h minden bűnöző így kezdi a karrierjét, először csak egy csoki aboltból ,aztán már kettő és a vége lehet a szervezett bűnözés is. A szervezett bűnözésnek az utánpótlásai azok, akik tizenévesen még csak csokit loptak a boltból. Már ilyenkor el kell kapni őket és nem a fiatal korukra hivatkozva elengedni őket, hanem tanulják csak meg, h mivel jár. És ha megint lopni fog akkor még keményebben. Ha csak 10 fiatalkorú bűnözőből kettőnek sikerül ezzel elvenni a kedvét a lopástól már megérte és volt eredménye. Lehet, h csak kettő lesz a 10-ből aki ezután soha többé nem fog lopni, de az máris azt jelenti ,h 20%-al kevesebb bűnöző lesz.

R.P. Taught 2010.09.05. 10:58:41

Öröm látni, hogy egy jól sikerült, a morális tespedtségből felrázni igyekvő cikk néhány perc alatt hány egyetértő kommentet szül. Én nem ezek számát fogom gyarapítani, hanem egy történetet mesélek el, amit egy ismerősömtől hallottam.
Ő bizony megtette, amit az Ellenőrző levélírója és barátai nem: heccből csórt boltban. Ez Angliában történt, régen, még egyetemista korában, ahol külföldiként ösztöndíjjal tanult. Csokikákra specializálódott a derék hölgy. Fél font, egy font, nem a világ, nem rokkan bele senki - gondolta -, viszont milyen vagányság ilyet csinálni. Aztán egyszer elkapták. Becsületére váljék, hogy nem próbálta letagadni, nem hazudozott össze-vissza.
Kihívták a rendőrt, a campus közepén bilincs csattant a csuklóján és hamar az őrsön kötött ki. Ott vizsgálati fogságba került, szíját és óráját lekapcsolták. Nem ismerem a pontos szakterminusokat, de lényegében magánzárkába került, ahol a sivár környezetben csak magával tudott foglalkozni. (Legyünk jóhiszeműek: a nyilatkozó gimis lány talán ezt az érzést fejezte ki - helytelenül - az "unatkozás" szóval.) És bár óra híján fogalma sem volt, hogy mennyi idő telt el közben, de a magánynak köszönhetően magába szállt, miután átgondolta mindazt, amit a napi üzemmenet forgatagában addig "nem sikerült".
Egy idő után kiengedték a bezárt szobából. Az ügyeletes rendőr elmagyarázta neki, hogy megrovásban részesítették (he was cautioned), és hogy bekerült a bűnügyi lajstromba, ahonnan azonban egy év múltán törlik, ha nem lesz más panasz ellene. Hazamehetett, ám a tortúra nem ért véget. Jelentenie kellett az egyetemi tanszékvezetőjénél és jelentkeznie az egyetem vezetésénél, ahol akkorra már tudtak az esetről. Ott is határozottan, de bizonyos távolságtartással kezelték a helyzetet: egy hetes "önkéntes" munkát kellett végeznie az egyik irodában.
A történet két tanulsága: a korai blair-i Anglia így kezelte az ilyen "petty shoplifting" ügyet, ha nem volt visszaeső az illető. Diszkréten, de nem elkendőzve; büntetve, de nem tönkretéve az illető jövőjét. A másik, hogy az illető nőszemély felnőtté válásában az eset nagy szerepet játszott. Jó lenne, ha a "magántulajdon szentsége" kialakulna az embertársainkban, ahogy ő azon a napon saját kárán belátta ennek morális igazságát. Jobb lenne persze, ha von Haus aus hoznánk, de tudomásul kell venni, hogy a felettes ént kinek jobban, kinek kevésbé sikerül beépítenie kamasz korában. Hogy általánosan osztott értékké váljon, azt elő lehet segíteni puhább és drasztikusabb módszerekkel, a suliban meg az őrszobán. Kormányunk, amely előszeretettel nevezi magát "polgárinak", nem győzi értelmezni, hogy mire kapott felhatalmazást a tavasszal. Nos, én nagyon szeretném azt látni, hogy a ballib népség kiszorítása nem öncélú, saját klientúra kiépítését szolgáló lépéssorozat csupán, hanem - például - a magántulajdon iránti tisztelet (mint polgári erény) fokozódó elismertsége is a regnálásuk eredményei közé fog számítani. Ha az iskolai programok megváltoztatása által, az jobb, de ha a szigorúbb rendőri fellépés útján, az is igazolható morálisan.
Nem kívánom a ballib szavazóknak

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:00:15

@nemezisazis: Az igazi senkiházi (Viktor H) 10-ből 10 embert tolvajozott le!! :-) ("Mindenki lopott már egyszer az életében")

R.P. Taught 2010.09.05. 11:01:15

bocs, a végén bennmaradt félmondat visszavonva :)

Mensikov 2010.09.05. 11:02:51

@R.P. Taught: Jó. Csak te derék hölgyről beszélsz, aki közben meg (he was cautioned). Tranzi volt ?

El Argentino 2010.09.05. 11:02:57

A jó qrva anyját annak az anyukának ezt tudom neki mondani. Azért mert a taknyos kéttenyelvűben tanuló buta lánya lopott, bizony rengeteg ismerősöm és én is felnőttünk úgy, hogy meg sem próbáltunk a boltból lopni.

R.P. Taught 2010.09.05. 11:03:40

@Mensikov: I am sorry, she was cautioned. Boccs

Viktor H 2010.09.05. 11:04:23

@Mensikov:

hülye vagy ha nem érted a hasonlatot és még hülyébb ha olvasni se tudsz :D

Netuddki. 2010.09.05. 11:07:03

@aril brikha: Nem, egyáltalán nem ilyen erkölcsös a társadalom. Ezért is ráférne már a bekeményítés. Alsó de legfőképpen felső szinten.

Akik itt és más blogokon védik a lánykákat azoknak is tuti van valami vaj a fülük mögött.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:08:41

@Mensikov: Buta vagy!:-) Nem tudtad, hogy a libsiknek az (egyik) apukájuk az anyukájuk? :-)))

Mensikov 2010.09.05. 11:10:01

@Viktor H:
Én nem hülyéztelek le te se tedd. Ha kedves anyukád süti nélkül hagyott valszeg pszichofejlődésedre nagy hatással lett a későbbiekben. Ezért lettél ilyen.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:10:12

@El Argentino: És még sokan felnőttünk így... Nem is lett belőlünk Viktor H!:-)

Mensikov 2010.09.05. 11:13:01

@nezavarjmasokat: Látod erre nem is gondoltam. A múltkoriban is meghökkentem, hogy egy kedves ember kioktatott, hogy a toleranciát úgy is kialakíthatjuk a gyerekben ha megváltoztatjuk a mesét.Valahogy így. És akkor a bergengóc királyfi megcsókolta az üveghegyen túli királyfit és azóta is élnek míg meg nem haltak.

egyenlítő 2010.09.05. 11:13:06

Ez az eset is olyan, mint az ogre: több rétegű.

1. A büntetés a nem teljesen érett gyermekeknél (és felnőtteknél) csak a forró kályha effektus esetén hatásos (ha azonnal követi a bűnt).

2. Ez a büntetés szerintem aránytalan volt (szülők behívása, jegyzőkönyv felvétel, majd hazaküldés lett volna a jó szerintem). Ennél több csak valamilyen súlyosbító körülmény esetén.

2.1. Ilyen az élet. A bűn és a büntetés nem áll mindig arányban.

3. Az ember változik. A kisgyermek még nem is tudja mi a lopás, a kamasznak lehet bátorságpróba, a felnőttnél jó esetben már kialakult az érzék (kivéve a Csáky szalmája effektust).

4. Aki determinisztikusnak véli a szülői nevelést, mint a gravitációt, vagy a mágnesességet, az téved. Ilyen bonyolult folyamatokban csak statisztikus törvények működnek, sajnos ezeket csak harmadik évfolyamon tanítják az egyetemen, ott is utálják a hallgatók.

Netuddki. 2010.09.05. 11:14:21

@kód: Ez a számlakérés qrvára erőltetett. Ugyanis a számlanemadásból az következik, hogy aki adja az valószínűleg be sem vallja a bevételét. Ergo a lopást nem a vevő követi el hanem az eladó.

Engem csak az zavar igazán, hogy ez ennyire nyíltan folyik. Ha a hatóság valóban akarná fél év alatt rendet tehetne. Akit 2-szer rajta kapnak vagyonelkobzás és be a dutyiba. Hamar rend lenne ezen a téren.

Ugyanúgy ha minden tolvaj gyerekkel eljátszanák ezt akkor nagyon hamar rájönnének az erre hajlamos kölkök, hogy ezzel nem érdemes kísérletezni.
Aztán majd esetleg felnőtt korában se lopná el a közpénzt. De ehhez az kellene, hogy valóban minden bűnös megkapná a méltó büntetését.

Dr. Fred Edison 2010.09.05. 11:15:30

Na jó, akkor anélkül hogy véleményezném a cikket és a kommenteket:
Elég jól szituált környéken nőttem fel a 80-as 90-es években, teljesen átlagos, se nem burzsuj se nem proli, családban. Egy időben pár haverommal mi is loptunk csokit a boltból, mert izgalmas volt, poén, és finom.:-) Akkor hagytuk abba, amikor az egyik srácot, aki már kezdte kissé túlzásba vinni a dolgot, elkapták. Nem csináltak vele semmi extrát, egy kissé elbeszélgettek vele(nem túl finoman, de nem is volt pofozkodás), és végül a szüleinek sem szóltak, csak kilátásba helyezték következő alkalomra(mondjuk a srácot elég keményen verte az apja, amit tudtak is: ennyit annak a nevelő hatásáról). Mi többiek nem is kerültünk egyáltalán bajba, mégis elég volt ennyi, befejeztük. Nyilván nem mindenki egyformán él meg egy ilyen helyzetet, de tapasztalatból mondhatom, hogy még ennyi is kellő megrázkódtatás lehet, az égvilágon semmi szükség olyasmire amit a cikkben említettek. A szülőket is megértem teljesen, az ilyen eseteket bőven elég rájuk bízni, egy gyereknek elég az a büntetés is, amit ők kiszabnak rájuk.
Más kérdés, mi van ha valakinél nem hat a szülői szigor(vagy nincs is olyan), de első alkalommal szükségtelenül durva túlreagálás az ilyesmi.

Rocks 2010.09.05. 11:15:55

"Mert kérem, sem én, sem a barátaim nem tettünk ilyet sosem. A munkatársaim, a családom sem tettek ilyet sosem. "
Ezzel a kijelentéssel vitatkoznék. Mert Neked nem újságolták el, az nem azt jelenti, hogy nem tették meg. felnőtt fejjel nem fogja a kollégád Neked meggyónni, hogy gyerekként, brahiból, a többiek nyomására pálinkát lopott a sarki közértből. A tinikori bebizonyítós vagány lopkodás sajnos tényleg elég gyakori dolog, nem feltétlenül a szülői nevelés függvénye.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:16:37

@Mensikov: A "kedves ember" ugye azért nem símogatta meg kioktatás közben a buksi fejed (sem)? :-))))

El Argentino 2010.09.05. 11:16:38

@nezavarjmasokat: Visszaolvasva a hozzászólását, ami kapitális baromság, egyetértek! :)

Mensikov 2010.09.05. 11:18:48

@nezavarjmasokat: Megismerkedett volna az öklömmel...

benkoo 2010.09.05. 11:19:38

Szerintem teljesen jó volt az eljárás.Megérdemelték ezt a pár napot.
Ne gondolják már a mai kis pisisek, hogy bármit megtehetnek. Érdekes nekünk soha nem jutott eszünkbe lopni a boltból sem.
Nekik meg ez természetes...
Akkor itt a bünti ideje...kis lelki fejlődés nem árt nekik.
Jól döntés volt és több ilyet.
A szülő is beülhet mellé ha ennyire természetes neki a lopás.

Tahaa 2010.09.05. 11:19:52

Igazságtalan a (látszólag) túlzó bünti, de a boltos tehetetlensége is az, az arcába röhögő akárkivel szemben. Márpedig boltot, kiskereskedést üzemeltetni (annak akinek...) "muszáj" (mert élnie kell), bizsut, rúzst, szandálkát, "bélízt" lopni viszont - minden ellenkező híresztelés ellenére - nem "muszáj"... Akkor pedig érje inkább "igazságtalanság" (ami még esetleg előnyére is válik) azt, aki nem értette meg, a "ne lopj kispofám, mert rákefélsz" intést a szülőktől, tanaraktól.
Amikor az egyik "jó családból való" haverom 25 éve Amérikában járt a rokonoknál, a reptéri puszi után rögtön az volt az első nagyon finom lelkibeszéd, hogy eszébe ne jusson semmi stikát csinálni (asszem USA volt, de lehet Kanada...), mert egy életre priuszos lesz és még nagyapa korában sem engedik vissza a földrészre. (Ez szerintem van akinek sokkal nagyobb bünti, mint 3 nap elzárás és szlussz.)
Aki meg a fehérgalléros bűnözéssel meg arányossággal példálózik: van igaza, de valahol el kell kezdeni; És ezeken a "borzasztó" változásokon biztosan elgondolkodnak: mit kaphatok én 2 milliárdért, ha 4 túrórudi=5 nap elzárás. Csak szorozni kell tudni. Nyugi ők is sorra kerülnek majd,, különösen, ha nem lesz már kiből pénzt kisajtolni, csak belőlük. Az APEH már jó irányban nyilatkozott: cél a nagy adóelkerülők. Húsz év kellett a felismeréshez...

BoNa 2010.09.05. 11:20:25

@az igazi medwe: Medwe komám, ne haragudj már, de ez most mi a tosz? Ezt a ciket többek között azért írtam, mert ihletet kaptam a te blogodból, ahol azt mondod: "lopni nem szokványos dolog, lopni gáz!" - csak mindent 22-es betűmérettel.
Mi az, hogy politikai propaganda? Pontosan azok szája íze szerint alakultak a dolgokat akik veled együttérve állítják: a lopás gáz! És hozzáteszik: Meg kell állítani!

ekat 2010.09.05. 11:20:31

Igen, a lányok rosszat tettek, és büntetést érdemelnek.
De: az embereket nem a cselekedeteikről kell megítélni, hanem a cselekedeteik mozgatórugóiról. Amikről a csajok esetében se én, se ti, se Önök nem tudunk / tudtok semmit.
Itt viszont mostanra túlsúlyba kerültek a kicsinyes, szűk látókörű egyének, akik boldogak, hogy végre eszeveszett erkölcsi magasságokból fikázhatják a sok alantas tolvajt. Toleranciáról, megértésről, alázatról, vagy bármilyen egyéb bibliai elvről fogalmuk sincs, csak szólamokat hajtogatnak bekötött szemmel. És gőzök nincs, hogy lopott-e a gyerekük, vagy valakijük, mivel ők a legutolsók, akiknek ezt elmondanák...:-)
Mondok egy nagy újdonságot: én loptam már. És én vagyok a jobb, igazabb ember.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:21:31

@Dr. Fred Edison: "A szülőket is megértem teljesen, az ilyen eseteket bőven elég rájuk bízni"

????????????????????

Ha arra nem volt képes, hogy tisztességre nevelje a gyerekét, akkor mégis mit képzelsz, hogyan fog lezajlani egy ilyen "szülőre bízott" oktatás:

"Bammeg, memmontam, hogy vgyázzá, ne bukjá' mán le??? Ha lekközelebis ijen hüje leszel, a hugodat kűdöm, te meg oszt nem nízheted a moúnikasót!"

Úgyhogy nagyon helyes volt az elzárás - csak kevés. Remélem a bírói szakban kapnak majd úgy 100.000 ezres pénzbirságot!

kód 2010.09.05. 11:22:23

@Adani: "Az is jusson eszetekbe, h minden bűnöző így kezdi a karrierjét, először csak egy csoki aboltból ,aztán már kettő és a vége lehet a szervezett bűnözés is. "

Neked is jusson eszedbe, hogy aki túloz, az hazudik. Aki hazudik az lop, aki lop az gyilkol. Ja, hogy épp most túloztál akkorát hogy beleremegett a föld... Na most akkor vagy indulhatsz magad felkötni nagy örömködve, hogy megszabadítod a világot egy szervezett bűnőzőtől, vagy vedd át újra az általános iskola első osztály matematika anyagát, hátha ragad rád valami logika.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:24:17

@ekat: Igazad van! Szegény Ted Bundy-t sem értette meg senki! Remélem te majd meg fogod érteni azt, aki kiirtja a családod...

Tahaa 2010.09.05. 11:27:14

Na a "vagányozóknak" meg: az a vagányság b+, ha nem veszik észre. A többi balfaszság. Ha meg észreveszik: akkor a szemébe ! nézel (nem röhögsz nyeglén!!!) a boltosnak és azt mondod: Uram/Hölgyem, kamasz vagyok , belevittek + kináncsi voltam a fílingre, de nem tolom másra a felelősséget, ezt elbasztam és SAJNÁLOM ! Nézze: hajlandó vagyok egy hétig önnél kenyeres-rekeszeket pakolni hajnalban (vagy ilyesmi...), csak kérem ne adjon dutyiba. MEGBÁNTAM. (Mindezt nem megalázkodva, hanem VAGÁNYAN..) Na ez a vagányság bazmeg. (Amelyik boltos meg erre hívja a zsarukat (2%), az köcsög... Akkor bebuktad. Dehát a sziklaperemen sétálgatós vagányságnak is van kockázata, különben mitsem ér a virtus.

balvik 2010.09.05. 11:29:17

Véleményem szerint nem kellett volna bezárni a lányokat. Egy 15 éves kislány attól is eléggé megszeppen, hogy eljárás indul ellene. Egy fogda egyáltalán nem jó hely arra, hogy példát statuáljunk, és véleményem szerint ez az egy nap többet ártott mint használt.

A modern demokráciákban a büntetsnek nem lehet célja a bosszú. Az elzárásnak nem csak az a lényege, hogy az elkövetőt jól megbüntessük, hanem az, hogy az elkövetőt átneveljük. Ilyen formában a lányok bezárása primitiv bosszú a kedves döntéshozóinktól, akik között bőven vannak olyanok akik többet is loptak mint 15 ezer és forint mégis szabadlábon vannak....

sieddie 2010.09.05. 11:29:46

Aki szerint ez ártatlan csíny,adjon elérhetőséget és járok hozzá lopkodni...csak incselkedni, szigorúan 20e alatt...

ekat 2010.09.05. 11:30:05

@nezavarjmasokat: Ilyenre is volt már éppenséggel példa, de baromira nem erről volt szó.

shwarcz bácsi 2010.09.05. 11:30:45

az összes politikus lop,és lopott mindig is.genereációk nőttek így fel,hogy ez nyílt titok volt.semmi sem változik,változott.
a hal,mindig a fejétől fog bűzleni....

sieddie 2010.09.05. 11:31:09

Ja majd ha elkapnak röhögök egy jót és szabadon következmények nélkül elmegyek...

Viktor H 2010.09.05. 11:31:18

@balvik:

ezt leforditom :

bla bla bla bla bla ...

aki lop bünhödjék , szevasz .

Mensikov 2010.09.05. 11:32:34

@ekat: Mondok egy nagy újdonságot: én loptam már. És én vagyok a jobb, igazabb ember.

Hát akkor hazudsz önmagadnak. A Bibliában pedig benne vagyon : Ne lopj ! Mert a tízparancsolat örökérvényű mégha néhányak számára oly kellemetlen is.

Netuddki. 2010.09.05. 11:32:49

@ekat: "Mondok egy nagy újdonságot: én loptam már. És én vagyok a jobb, igazabb ember."

Mondok valamit. Én viszont nem tartom magamat se jobbnak se rosszabbnak mint a többiek.
Ettől függetlenül elítélem a LOPÁSt.

Egyvalamit elfelejtetek. A büntetés a társadalom érdekeit szolgálja. És ebből a célból nézve sosem lehet elég elrettentő.
Akik itt túlkapásra hivatkozva picsognak azoknak az lebeg a szemük előtt, hogy ha ők is megtévednek (vagy a gyerekük) milyen büntetésre számíthatnak.
Csak éppen ha a társadalom érdekeit nézzük nem az ilyen picsogók érdekeit kell szem előtt tartani. Eddig sajnos ez ment, meg is lett az eredménye. Csak az utólagos rendbetétel sokkal fájdalmasabb mintha már az elején kezelve lett volna a probléma.

Netuddki. 2010.09.05. 11:33:42

@Mensikov: Na jó, de ő már meggyónta és feloldozást nyert. :(((

kód 2010.09.05. 11:35:21

@kovi1970: a számlát nem adó és a számlát nem kérő is törvényt szeg. Együttműködnek, ráadásul együttesen részesülnek a haszonból is, minimum az áfát elengedi a mester. Ami gyakran több, mint a szóban forgó 10000 Ft. Az mindegy, hogy kifejezetten nem kér valaki számlát, vagy csak hallgatólagosan tudomásul veszi, hogy nem kapott. Ugyanúgy törvényt szegett.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:35:38

@sieddie: Csatlakozhatnék Hozzád? :-)

Viktor H 2010.09.05. 11:35:59

@Mensikov:

látom még mindig nem érted a példát és továbbra is hülyeségeket beszélsz :-D

Netuddki. 2010.09.05. 11:36:20

@kovi1970: Még annyit:
3 nap elzárást kaptak? Amikor a jobb kezüket is levághatták volna????? És még valaki sajnálja őket?? Mi lett ebből az országból. XD

Mr. Nobody 2010.09.05. 11:36:28

Óhhh, igen. Gyalázzuk meg őket! Süssünk rájuk bélyeget! Vagy ha már azt nem akkor legalább alkoholos filccel írjuk a homlokukra, hogy loptak! Nagyon sajnálom a lányokat, szerintem aljas szemétség volt a rendőrök részéről, amit tettek!!! És az is ami azóta történik!

Remélem a saját soraikban levő bűncselekményekkel és szabálysértésekkel kapcsolatban is hasonló erővel és kitartással lépnek majd fel!

Igen, a lányok loptak! Büntetést érdemelnek!

Igen, 15 lányok szüleit SEMMIKÉPPEN nem szabad a rendőrségnek értesíteni, mert a végén még kiderül, hogy ők is emberek!

Igen, 15 éves lányokat MINDENKÉPPEN fűtetlen zárkában kell tartani, mert még indokolatlanul megjavulnak!

Igen, 15 éves lányokat CSAK hajnalban szabad átszállítani egy másik "intézménybe", mert egyébként még azt hinnék, hogy ez egy rossz álom!

...és
Igen, az orvosoknak szervezetten adót kell csalniuk, mert nem kapnak fizetést mi fizetünk TB-t és "hálapénzt"!

Igen a politikusok költségtérítést kapnak és viccesen átnevezik amikor jónak látják!

Óhhh, igen az egész BKV ügyben a legfőbb szemét 1, azaz egyetlen ember és a huszonvalahány éves "szóvivő"... Az egész évekig teljes titokban folyt... Senki nem tudott róla!!!

...és a legszebb, hogy a volt főrendőr a meghallgatásán nem emlékszik semmire!!!

Óhhh, igen jogállamban élünk!!! és a RENDŐRÖK VÉDENEK ÉS SZOLGÁLNAK!!! Csak nehéz eldönteni, hogy KIT is???

és néhány nagyon kedves, "emberséges" és IGAZ, TISZTESSÉGES szülő azt hiszi, hogy vele, a gyermekével soha, semmi ilyesmi nem történhet, bár a gyerekek a legbefolyásolhatóbbak!!!

és még néhány gondolat :)

Igen, a magyar parlamentbe bejutást néhányan arra használták volna, hogy a rendőrségi ügyeik elől meneküljenek!!! Erre nem volt túl sok reakció a "pártok" részéről!

Igen, a magyar parlamentben néhányan előszeretettel bűnözőnek szólítják, szólították egymást...

Igen, a magyar miniszterek közül néhányan előszeretettel mondják bele a TV kamerába, hogyan szegik meg az aktuálisan általuk hozott törvényt! És erre még büszkék is!

Igen, a rendőrök nem csinálnak nagy felhajtást semmiből... bár legutóbb egy egyszerű közúti ellenőrzésnél miattuk - a túlkapások miatt - haltak meg ártatlan emberek!!! Ők is - mármint a rendőrök - áldozatok egészen biztosan!

Hol voltak a fenti esetekben az "IGAZ, TISZTESSÉGES" emberek akik hallatták volna a hangjukat???

Igen, az itt kommentelők többsége valószínűleg soha nem lopta meg a kenyéradó gazdáját, azzal, hogy munkaidőben kávézott vagy cigarettázott vagy "mittudomén" mifenét csinált... esetleg az időjárásról beszélgetett. Egy hónap alatt nagyobb összeg összejön ebből, mint a lányok által eltulajdonítani akart bizsu értéke!!! De ők NEM CSALÓK, és NEM TOLVAJOK, mert nem annyira látványos!!!

munkaidőben napi 4, azaz négy cigarettával vagy kávéval átlépi a 10.000,- forintos határt bármely "tisztességes" dolgozó, aki 100.000,- forintos keresetből él!!!

Ennyit mások tisztességéről, kérem átgondolni, hogy ki lop és mennyit!!!

Az igazi Vaszilíj Zajcev 2010.09.05. 11:37:26

@bm613: " ... Ha lesz gyerekem, nem fog ilyet csinálni, mert úgy lesz nevelve, hogy ne tegye... "

Tipikus naív felfogás. Vigyázz az ilyen kijelentésekkel! A pedagógia tanárom azzal a hasonlattal élt egykoron, hogy a nevelés olyan egy gyümölcstermesztés, amelynek sosem lehet látni a teljes végeredményét. Azaz az ember elvégzési a vadhajtások metszését, rendszeresen öntözi, gondozza, óvja és ápolja a csemetét, de az csak a végén derül ki, hogy a gyümölcs fogyasztható-e, avagy megromlott. Sok olyan családot ismerek, ahol a gyermek valóban a legjobb nevelést kapta, és mégis felnőtt korában az élete ezért-azért kisiklott.

Ezért mondom Neked, óvatosan bánjál az ilyen kijelentésekkel! Veszélyes dolog előre hangoztatni ilyen szólamokat, hogy majd én, így meg úgy. De majd úgyis rájössz magadtól ...

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:37:29

@kovi1970: "A büntetés a társadalom érdekeit szolgálja. És ebből a célból nézve sosem lehet elég elrettentő."

Így igaz!!!!!!!!!!!

Viktor H 2010.09.05. 11:37:38

@Mensikov:

A bibliát egy primitiv korban irták ... ez meg a 21.század.

kenterbe 2010.09.05. 11:38:24

Szerintem a sajtóban alig szólták le a lányok elleni intézkedést, csak a Miklósi Gábor nevű közismerten ultralib és elfogult újságíró vitte bele saját téveszméit és saját véleményét a cikkbe. Ez őt minősíti.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:38:34

@Mr. Nobody: Hogy te mekkora hülye vagy...

sieddie 2010.09.05. 11:40:23

oké de tudod csak 19997 Ft-ig mert 8-tól felfele kerekítenek :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.05. 11:41:35

Korrekt írás.

És tényleg jó ötlet, hogy egy osztályfőnöki órán minden diáknak elmagyarázzák, hogy aug.19. óta milyen következményekkel jár egy lopás.

A diákok nem olvasnak híreket, nem nagyon tudják, hogy változott a törvény ....

balvik 2010.09.05. 11:42:02

@nezavarjmasokat:

sztem meg teljesen igaza van ... Mindenki aki egyetért az elzárással az legyen büszke a véleményére, és verje a mellét. IGEN MEGMUTATTUK A KIS TIZENÉVESEKNEK.EBBŐL MAJD TANULNAK :):)

Itt jegyezném meg, hogy a problémát megoldani kellene nem fokozni...

Szép napot mindenkinek!

rcfan 2010.09.05. 11:42:50

Nekem is van egy lányom. Még 14 alatti. De ha lopáson kapják valamikor is, akkor nem fogok azért kiabálni, hogy milyen jogon vitték be.
Annál inkább el fogok beszélgetni a lányommal, amikor kiengedték.

NEM, NEM NORMÁLIS DOLOG MÁS TULAJDONÁNAK ELVÉTELE. Nem normális, hogy nem merem a közös tárolóban hagyni a kerékpáromat, mert ELLOPJÁK! Az utcán lelakatolva hagyást ne is említsük.

Rendet ebbe az országba is! A demokrácia nem keverendő a káosszal.

A németeknél tavaly a barátom cabriójában a szélvédőn hagytuk a GPS-t, amikor bementünk a boltba vásárolni. Szóvá tettem neki, mire ő "ne félj, itt nem olyanok élnek". Itthon a nyolcker szélén csak a tartókart meglátva betörték a céges verda ablakát és a kesztyűtartóból elvitték a GPS-t.

Normális ez?

Ha nem, akkor ne a REND ŐREIt támadjuk, és ne a jogászállamot (jogászok csűrését-csavarását) támogassuk!

Mensikov 2010.09.05. 11:42:51

@Viktor H: Számtalan irodalmi és művészeti hivatkozás van a Bibliára. Lehet, hogy te nem tudsz róla ? Hej ha kaptál volna sütit ...

Kuruttya 2010.09.05. 11:43:01

"Mert kérem, sem én, sem a barátaim nem tettünk ilyet sosem. A munkatársaim, a családom sem tettek ilyet sosem."

Dehogynem :) Ebben biztos lehet a levélíró. Csak nem vallották be :)

nezavarjmasokat 2010.09.05. 11:43:17

@sieddie: Felesleges!! Kihez megyünk először? Mr.Nobody-hoz, vagy Viktor H -hoz? Tőlük bármit ellophatunk, bármilyen értékben, mert ők toleránsak, megértőek és liberálisok! :-) (Persze félek tőle, hogy ha az ő saját kis zsozsójukról lenne szó, akkor már 1 ft-ért is ott helyben felkoncolnának...:-)

kód 2010.09.05. 11:43:18

@kovi1970: Mindenki elítéli a lopást, mi a faszért nem lehet ezt felfogni. A probléma a büntetés idióta *módjával* van baj. Aki 15 éves gyereklányok nevelésére a börtönt tartja célszerű módszernek, az most rögtön adja állami gondozásba a gyerekét, annyival is kevesebb kárt tesz benne.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 11:44:03

@Mensikov: "A számlanemadás más tészta ne keverjük a lopással."

Így van, egyvalakitől lopni nem szabad, mindenkitől lopni meg de. A közös költségről mi az álláspont, ott pár tucat embertől lop az ember, azt még szabad, vagy az már elég sok?

Mensikov 2010.09.05. 11:45:22

@kód:
Fogda, és nem börtön és nem fegyház. A törvény pedig így jó.

Mensikov 2010.09.05. 11:46:31

@flugi_:
A közös költségből sem szabad lopni. Tegyél feljelentést...

tiborc2008 2010.09.05. 11:46:31

Nem értem, miért probléma, ha az állam egy hivatalos eljárással pótolja azt a mulasztást, amit a szülő a gyerek nevelésében elkövet.

tiborc2008 2010.09.05. 11:47:19

Még akkor is, ha kétnyelvű iskolába járnak lopósék.

Viktor H 2010.09.05. 11:47:51

@Mensikov:

Te meg látom túl sok sütit kaptál amszterdamból és ezért vagy ilyen setét . kit érdekel ,hogy kik hivatkoznak a bibliára? :-D

waze 2010.09.05. 11:48:16

persze ha 3 cigánygyerekkel történt volna mindez, sokkal nagyobb lenne az egyetértés ebben az ügyben...:-D
akármilyen fájdalmas de most majd kiderül hogy sok magyar is lop, nem csak "svéd".
ne felejtsük el hogy ezt a törvényt pont az ilyen kis értékű lopások megfékezésére találták ki, ez mindenkinek már az agyára ment.
remélem a lányok esete azért a brahiból lopkodó tiniket egy kicsit elriasztja. ha nem hát akkor így járnak.

Netuddki. 2010.09.05. 11:48:31

@kód: Hát elég fordítva ülsz a lovon kicsihuszár!

Számla és nyugtaadási kötelezettségről már hallottam, de kérési kötelezettségről még nem.
A lopás ténye pedig nem akkor valósul meg amikor eladják a terméket, hanem amikor az eladó a bevallást elkészíti róla.
Az meg elég nagy naivitás ha azt hiszed, hogy azokat az értékesítéseket amiről kapsz számlát vagy blokkot le is adózzák.

Mellesleg ha nagyon tenni akarsz ez ellen, akkor ne számlát kérjél, hanem jelentsd fel azt aki nem ad számlát.

kód 2010.09.05. 11:49:13

@nezavarjmasokat: "Tőlük bármit ellophatunk, bármilyen értékben, mert ők toleránsak, megértőek és liberálisok! :-) (Persze félek tőle, hogy ha az ő saját kis zsozsójukról lenne szó, akkor már 1 ft-ért is ott helyben felkoncolnának...:-)"

Akkor most kérj alázatos bocsánatot. Tőlem lopnak rendesen, és még a legpofátlanabbat gyereket se akartam börtönben látni sose. Van arra épelméjű módszer is, amivel jóváteheti amit tett, és meg is nevelődik. Törvénybe is van iktatva, fel se kell találni.

szőketisza 2010.09.05. 11:49:38

@nezavarjmasokat: "@Mr. Nobody: Hogy te mekkora hülye vagy..."
A hozzászólásaid alapján sokkal inkább te érdemelnéd ki az általad használt jelzőt!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 11:51:11

@Mensikov: akkor hol a határ? A helyi adót már szabad csalni?

Valahol kell lennie valami határnak, ha az országot szabad meglopni, de kevés embert nem.

gorillka 2010.09.05. 11:51:32

@Mr. Nobody: "Óhhh, igen. Gyalázzuk meg őket! Süssünk rájuk bélyeget! Vagy ha már azt nem akkor legalább alkoholos filccel írjuk a homlokukra, hogy loptak! Nagyon sajnálom a lányokat, szerintem aljas szemétség volt a rendőrök részéről, amit tettek!!! És az is ami azóta történik!"
Gondolom alázzuk akart lenni, de nem ezért írok.

Nem lennének megbélyegezve, ha anyuka nem kiabálja tele a sajtót.
Két nap után kiengedik őket, szülőkkel megbeszélik, hogyan tovább...

Valaki írta, hogy 15 éves kislányok...
A 15 éves már nem annyira kislány, hogy ne tudná, hogy lopni nem szabad.
A személyiségfejlődés szép folyamatos ívű, nem 18 évesen lesz "társadalomképes" egy gyerek.
12 évesen pl. már alkalmas kerékpárral a közúton való közlekedésre, vagy 10 év? és számtalan példa van (bankszámla, segédmotoros kerékpár, stb)
Ovis gyerekeknél még "bocsánatos bűn" a lopás, de már ott is ciki a szülőnek.

kód 2010.09.05. 11:53:38

@kovi1970: 1. anyád a kicsihuszár. 2. Nemrég még egyenesen azt akarták törvénybe iktatni, hogy a *bolton kívül is* elkérheti az APEH ellenőr a vásárlótól a számlát/blokkot és ha nincs büntet.

sieddie 2010.09.05. 11:54:09

@kód: Mi lenne az? Mert személyes tapasztalatom az, hogy semmi nem történik...

Tereskov (törölt) 2010.09.05. 11:54:14

Van egy barátom, ő is lopott. Kétszer. Először egy dianás cukrot. Rajtakapták és kapott egy igazgatói intőt, de nem cellázták be. Másodjára sikerült neki 32 millárdot (nem dianás cukrot). Most nem kapott intőt és be sem cellázták. Ja és azóta nem lop. Még egy dianás cukrot sem.

Netuddki. 2010.09.05. 11:56:08

@kovi1970: Mellesleg amilyen adózási feltételek és adók vannak nálunk ha mindenki minden adót befizetne a vállalkozók többsége tönkre menne. Választott vezetőink alakították így a körülményeket, hogy minél több embert korrumpáljanak és a saját cégeiknek adómentességet és versenyelőnyt biztosítsanak. Ennek sajnos meg is lett az eredménye, így nem csodálkozom azoknak az aránylag nagy számán akik nem értik sokan miért értenek egyet a 3 tolvaj lány büntetésével.

Sőt ennek tükrében a rédei polgármesteren sem csodálkozom. Van itt még mit takarítani ezen a szemétdombon. :(

Dr. Fred Edison 2010.09.05. 11:56:35

@nezavarjmasokat: Egyszerűen butaság amit írsz, csak azt hiszed tudod hogyan működnek ezek a dolgok, de valójában lövésed sincs. Nyugodjál meg, nincs olyan nevelési mód, ami kizárja az ilyesmit. Bárkivel, bárkinek a gyerekével előfordulhat. Az én esetemben ráadásul pont az az említett srác "vitt bele" minket a lopásba, és csinálta a legkeményebben, akit nagyon szigorúan neveltek. Engem talán ha egyszer-kétszer pofozott meg apám, mégis abbahagytam, pedig max annyi lett volna, hogy leüvöltik a fejem. Ahogy a túl szigorú nevelés is sokszor kontra produktív(ha valami aránylag apróságért verés jár, akkor nincs mivel büntetni komolyabb dolog esetén, tehát "tök mindegy úgyis megszoktam" alapon már szinte bármit megenged magának), úgy a túl szigorú büntetés is az lehet. Büntetni tehát kell, de az arányosság nagyon fontos, anélkül többet árt mint használ. Persze értem én, hogy zsigerből egyszerűbb baromságokat beszélni, mint kicsit gondolkozni.

tiborc2008 2010.09.05. 11:57:35

Nem az az igazi liberális, aki a bűnözéssel az.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.09.05. 11:57:40

@BoNa: a cél nem szentesíti az eszközt.
A számodra ihletadó poszt végén is írtam: kifejezetten rossznak tartom a törvényt, egykori (ráadásul elsősorban fiatalkorúak bűnözésével foglalkozó) jogászként azt kell mondjam, hogy ilyen kendácsolt szemetet a magyar jogtörténet még nem pipált.

Itt nem akarom sem a törvény fogyatékosságait, sem a végrehajtók félelmeit részletezni, csupán a kérdésedre válaszolok: egyetértek azzal, hogy rendet kell csinálni, de a rendcsinálásban célszerű megfelelni az európai és az alkotmányos normáknak, célszerű alaposan előkészíteni a végrehajtást, célszerű odafigyelni olyan belső arányokra, pl. hogy a szabálysértő ne bűnhődjön súlyosabban, mint egy nagyobb értékű lopást elkövető fiatalkorú, aki 10 hónappal a lebukása után próbára bocsátanak,

ugyanakkor a törvényalkotó szándéka valóban a rendcsinálás legyen, ne a népszerűség, ne a szavazatszerzés, ne a közvélemény megnyugtatása, ne az "ezt is megoldottuk" meg a "két hét alatt rend lett" demagóg lózungok sulykolása.

A posztom elsősorban a média felelősségéről szólt.

kód 2010.09.05. 11:58:08

@flugi_: Egyszerű a határ a fröcsögőknél: NEKI szabad lopni, mert amit ő csinálok az tulajdonképpen nem is lopás. Ha MÁS lop, annak vágják le a kezét is, bírósági tárgyalás nélkül is(lásd korábbi hozzászólás).

zotyikaa 2010.09.05. 11:58:41

Akkor inkább vezessék be, hogy a helyszínen a biztonsági őr adjon két nagy pofont.

Vagy nem? De valamit tenni kell...

A kommentekből ez derül ki.

Csigorin 2010.09.05. 11:59:27

Nagyon helyesen tették hogy így léptek fel. Nem azért, mert ez a konkrét eset indokolta volna, itt tényleg elég lett volna egy kis "ijesztés" egy napra bevinni, aztán hadd menjen, tanul belőle. DE!
Mostantól, ha majd a C-kategóriás tizenéves rablótolvajokra alkalmazzák, senki se sírhat, hogy debezzeg a fehérjányokkal milyen elnézőek voltak! Minket meg három napra kenyérenésvízen mert mi cigók vagyunk!
Mert ez lett volna a következménye annak, ha most nem lépnek fel teljes szigorral. Így viszont, utána már nyugodtan lehet mondani, hogy Azok a lányok jólszituált fehérek voltak? Igen? Szigorúan léptek fel? Igen? Na akkor pofátok lapos.
Ezt hívják úgy hogy példát statuálnak. Jól meglengetik a médiában, és elérte a célját, még akkor is, ha ezzel sikerült 1-2 álmatlan éjszakát szerezni pár buta tolvaj libának, akik szerint a lopás az "menő".

Off: A számla nem "kérés" az mégis mióta számít akármilyen bűncselekménynek/szabálysértésnek??? Aki ilyen marhaságot leír, az a boltban egy dara ceruza után kéri az áfás számlákat? Számlát akkor kérek, ha szükségem van rá: el tudom számoltatni valahol, stb, mittudomén, vagy garanciás termék stb. Amúgy mi a reteknek kérjek, mi szükségem van rá???
Ha a pongyolán fogalmazó hozzászóló arra az esetre próbált rávilágítani, mikor a szerelő pl azt mondja hogy számla nélkül X, számlával Y, és én rábólintanék hogy akkor legyen csak X, az már más, az elítélhető erkölcsileg, mert bűnrészesség, de akkor sincs számlakérési kötelezettség, csak számlaadási.

Mr.Brooks 2010.09.05. 11:59:43

@Angry citizen: Pontosan! 10.000Ft. Az nem egy rago vagy egy csoki ara...

Abszolute egyetertek a poszt irojaval. Loptak (nem keveset, nekem tizezer forint sok penz), bunhodjenek. Nincs mirol beszelni. Szerintem.

Sieg 2010.09.05. 11:59:51

Úgy 13 éves koromban az osztályban attól (is) volt "fasza gyerek" valaki, ha tudott csokit lopni a közeli boltból, ezért mókából nagyjából minden fiú csinálta, én is. Le is buktunk egyszer-kétszer.
Aztán elmúlt, már nem volt menő, senki sem csinálta utána. Nincs köze neveléshez, ha apám vagy anyám megtudta volna, biztos felpofoz.

Ha most ilyenkor néhányunkat fogdába zártak volna pár napra, biztosan gyorsabban abbahagyjuk. Ennek nevelő hatása kétséges, mert enélkül sem lett tolvaj egyikőnkből sem. A társadalmat nem teszi jobbá, de egyes gyerekeknél okozhat pszichológiai zavarokat.
Ha meg a költségeket nézzük, tényleg olcsóbb a társadalomnak pár napos elzárás, mint tíz sportszelet?

TGabi 2010.09.05. 12:00:34

Hülyeségnek tartom egyébként tolvajlásnak nevezni pl. azt, ha a vevő valamiért nem kap számlát. Van, hogy iparos akkor sem ad, ha a vevő erőteljesen kicsapja miatta a hisztit.

A számlaadás elmulasztása ugyanakkor súlyos társadalmi problémákra világít rá.

Így nem véletlen, hogy rengeteg ember titkon egyetért az ilyesmivel. Tudmniillik a számlát nem adó az esetek többségében kőkeményen megdolgozott a pénzért, nem malmozással tölti az idejét, el kell tartani a családját és nem azért akar gürizni, hogy valamilyen semmirekellő politikus megvegye a gyerekének a 100 ezredik Audit. Munka és erőfeszítés nélkül is.

Arról nem beszélve, hogy rengeteg a kényszervállalkozó - ez a kategória gyakran az éhenhalás szélén biciklizik és a küszöböt rágná, ha mindent bevallana. (Sok ilyenről hall az ember nap mint nap...)

Reális elvárás lenne természetesen, hogy mindenki tegyen a közösbe - az állam viszont törvényes keretek között akarja meglopni az embereket az előnytelen feltételekkel meg a magas adókulcsokkal.Ez sokkal gusztustalanabb dolog...

Darkcomet 2010.09.05. 12:00:35

Alszent, hulye irast olvashattam. Kozlom a tisztelt iroval, hogy 10 gyerekbol minimum 5 legalabb egyszer lop eletebe. Es akkor meg keveset irtam. A lopas ebbe a korba ugyanis nem elsosorba neveles, hanem pillanatnyi inger, rahatas kerdese, ugyan ugy, mint a cigi vagy a pia. A kamaszos lazadas egyik megnyilvanulasa. A nyolcvanas evek elejen, amikor en voltam kamasz, az egesz osztaly sportot uzott az ABC-kbol valo lopkodassal. Hol a mennyiseg szamitott, hol az ertek. Es tarsadalmi es neveltetes beli hovatartozastol fuggetlenul, mindenki csinalta. Aztan kinottuk. Hallkan megjegyzem, abban az idoben lenyegesen nagyobb volt a retorzio, egy sima csokilopassal javito-nevelobe lehetett kerulni. Mindenesetre nem ertek azzal egyet, hogy gyerekeket kvazi rabositsanak egy kamaszos felrelepes miatt, mikozbe komoly bunelkovetok meg szabadlabon vedekezhetnek.

Darkcomet 2010.09.05. 12:01:37

Alszent, hulye irast olvashattam. Kozlom a tisztelt iroval, hogy 10 gyerekbol minimum 5 legalabb egyszer lop eletebe. Es akkor meg keveset irtam. A lopas ebbe a korba ugyanis nem elsosorba neveles, hanem pillanatnyi inger, rahatas kerdese, ugyan ugy, mint a cigi vagy a pia. A kamaszos lazadas egyik megnyilvanulasa. A nyolcvanas evek elejen, amikor en voltam kamasz, az egesz osztaly sportot uzott az ABC-kbol valo lopkodassal. Hol a mennyiseg szamitott, hol az ertek. Es tarsadalmi es neveltetes beli hovatartozastol fuggetlenul, mindenki csinalta. Aztan kinottuk. Hallkan megjegyzem, abban az idoben lenyegesen nagyobb volt a retorzio, egy sima csokilopassal javito-nevelobe lehetett kerulni. Mindenesetre nem ertek azzal egyet, hogy gyerekeket kvazi rabositsanak egy kamaszos felrelepes miatt, mikozbe komoly bunelkovetok meg szabadlabon vedekezhetnek.

sieddie 2010.09.05. 12:02:35

@Dr. Fred Edison: Oké igazad van.Ellopok egy bizsut, hogy büntetnél, mert ne haragudj de a levegőbe beszélsz, nem mondasz alternatívákat.Az ilyen helyzetekkel nem tudok mit kezdeni, hogy ez így nem jó...Akor mi legyen?Nem tudom de így nem jó

kód 2010.09.05. 12:05:59

@sieddie: épelméjű büntetés ilyen esetre: bocsánatot kérnek a bolti alkalmazottól, lemossák hetente az üzlet ablakát három hónapon keresztül, és háromoldalas fogalmazást írnak arról, hogy miért káros a társadalomra a lopás.

Erre most is van törvényes lehetőség bizonyos esetekben, nem tudom, hogy az új törvény szerint van-e.

Zsola777 2010.09.05. 12:08:32

A szülők _felelősségéről_ nem is esett szó, pedig az nagyon fontos. "Az én fiacskám olyan jó gyerek" - mondta az emberöléssel vádolt X.Y. édesanyja a riportereknek. Talán nevelni kell a gyereket, és felelősséget vállalni addig, amíg kiskorú (14 évig), és legalább anyagi felelősséget, amíg nem keresőképes (14-18).
Ha a szülő képtelen a nevelésre, mert 14 év alatt nem tudta elmagyarázni a gyereknek, hogy lopni nem szabad, nem jó, ha könnyen befolyásolható (hiszen a 3 lány közül 1 biztos felbujtó, 1-2 pedig csak a balhé és haverság miatt vett részt, az egyik sokkos gyerek valószínűleg nem kitervelő volt) - akkor azt tegye meg más. Az iskola, a családsegítők, a rendőrség, a bíróság.
Találkoztam már 1-2 gyerekkel, akiket a legnagyobb jószívem ellenére is nyakon húztam volna, mert láttam, hogy a szülő semmit nem tesz a gyerek neveléséért. Aztán meg "az én gyerekem, úgy nevelem, ahogy akarom, semmi közöd hozzá" a válasz. Ami igaz is, csak ne legyen sírás-rívás, ha a gyereket később jogosan megbüntetik! Remélem, nem voltam szélsőséges :)

kód 2010.09.05. 12:10:45

@sieddie: Épelméjű büntetés ilyen esetekre: bocsánatot kér a bolt alkalmazottjától, három hónapig minden héten lemossa a bolt kirakatüvegét és háromoldalas fogalmazást ír arról, milyen kárt okozott a lopásával a társadalomnak.

Erre most is van törvényes lehetőség bizonyos esetekben, azt nem tudom, az új törvény szerint lehetett volna-e vagy nem.

Borenbukk 2010.09.05. 12:12:35

Valaki elorebb kerdezte, hogyha ennyi tokeletes erkolcsu ember nyuzsog ebben az orszagban, akkor miert tartunk ott, ahol tartunk?
Lehetosegek:
1. Az ilyen forumokra magyarul turhetoen beszelo, kulfoldi allampolgarok irnak.
2. A lopas gyerekkorban gyakran elofordulo ostobasag, az alszent hazudozas viszont tobbnyire felnottkorra alakul ki.

U.i.: Rem hulyen hangzik ez az egesz egy olyan orszagban, ahol a kozos hazahordasa nemzeti sport volt vagy 40 evig, es 90 utan valt igazan elsportta.

gorillka 2010.09.05. 12:12:40

@Darkcomet: más közegben szocializálódhattunk, én is a 80-as években voltam kamasz, de nem volt program a suli utáni lopás-túra.

ebből is látszik, hogy mindenki magából indul ki. én és a barátaim nem jártunk lopni, ezért úgy gondolom, nem ez a jellemző a kamaszkorra.
neked más jutott, ezért úgy gondolod, hogy elfogadható, bevett dolog, ha a kamasz brahiból lop.

Csak egy kérdés a végére, akkor is ilyen elnéző vagy, ha tőled lop brahiból valaki?

Netuddki. 2010.09.05. 12:16:04

@Sieg: "Ha meg a költségeket nézzük, tényleg olcsóbb a társadalomnak pár napos elzárás, mint tíz sportszelet?"

Milyen sportszeletről beszélsz? A jányok kb. 10eFt-nyi bizbaszt loptak. Még az is lehet nem először, sőt!

Add csak szépen össze mennyire is károsítottátok meg a "közeli boltot" amíg abbahagytátok!

Mondjuk az elzárás költségeinek a megtéríttetésével lehetne orvosolni az általad felvetett problémát. Aztán ez hogyan lesz megfizetve, szülő vagy társadalmi munka útján már egy másik kérdés.

Ha valaki olvasta, nekem az angliai példa szimpatikus volt. De ugye ez egy normálisan gondolkodó országvezetést és társadalmi szervezettséget is feltételez. :(

Zsola777 2010.09.05. 12:16:40

@kód: Ez nagyon király! Tényleg, miért nincs nálunk ilyen?
Mint a jövedelemarányos gyorshajtás-büntetés (azt mondjuk tudom, miért). Hol vannak a világmegváltó politikusok?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 12:16:48

@Zsola777: elég naiv neveléstechnikai világkép az, ami szerint ilyenkor csak az lehetett a tényállás, hogy a szülő sosem mondta a gyereknek, hogy nem szabad lopni.

Valószínűleg dehogynem, és valószínűleg ezek a fiatalok is tudták, hogy a szülők nem örülnének a dolognak, ha tudnának róla. Tuti nem a szülők felé akartak hencegni a balhéval.

Az a helyzet, hogy a szülők rémálma, a "rossz társaság", amibe a gyerek keveredhet, az nem "mások gyerekei", hanem "mások gyerekei, meg az enyém együtt". Nagyon gyakori dolog, hogy egy fiatal önmagában jólnevelt, de a haveri körében másképpen viselkedik.

sieddie 2010.09.05. 12:17:17

@kód: Hát ez szép és jó.Csak az egész álszent lenne.Rendőrrel az oldalán bocsánat kérés, fogalmazás,abalaktisztítás.Ez nem lenne igazi megbánás...Ha azt mondom sz@rok rá nem csinálomAkkor mi lenne?

gorillka 2010.09.05. 12:18:41

@Borenbukk: "2. A lopas gyerekkorban gyakran elofordulo ostobasag, az alszent hazudozas viszont tobbnyire felnottkorra alakul ki."

Az általad elnézően ostobaságnak titulált cselekedet, kisgyermek korban fordulhat elő és ott sem gyakran, mert a szülő és ovónő feladata tudatosítani a kisgyermekben, hogy ez nem helyes viselkedésforma.

Amiért kamaszkorban sok "hülyeséget" követ el a fiatal ember, az pont az a rész, hogy tudja, hogy nem helyes, de mégis teszi.
Ezzel szemben pedig szerintem nem lehet elnéző a társadalom.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 12:20:43

@Zsola777: Szülők és a nevelés???? Nevetséges!!! Tele a város plakátokkal, miszerint "Az EU-ban minden állás szakképesítést igényel" - ergo még WC-s néni sem lehetsz képzettség nélkül. Mi az egyetlen állás, amit analfabéták, mentálisan sérültek, alkoholisták, kábítószeresek is elvállalhatnak? Igen, az úgynevezett "szülői" státusz! Számomra egyszerűen hihetetlen, hogy alkoholista állatok, buzik, 80-as IQ-jú retardáltak, börtönviselt bűnözők vállalkozhatnak az egyik legnehezebb (és egyben a legszebb) feladatra: embert nevelni! (Persze utána meg megy a csodálkozás, hogy miért is nem sikerült nekik...)

kvadrillio 2010.09.05. 12:21:48

Túl azon, hogy mélységesen elítélem, baromságnak is tartom !
Ebben a korban még legtöbbször csak azért lopnak, hogy "sikerélményük" legyen vagyis sikerül-e úgy lopni, hogy ne vegyék észre !

kód 2010.09.05. 12:24:57

@sieddie: Itt nem megrögzött bűnőzőkről van szó, valójában már akkor se loptak volna soha többet, ha egyszer beidézik őket szülőstül a rendőrségre vagy a gyerekvédelemre. Inkább az a lényeg, hogy a károsult is jóvátételt kapjon. Ha nem tetszik az ablaktisztítás se, akkor menjen a fogdába.

Dr. Fred Edison 2010.09.05. 12:27:07

@sieddie: Írtam hogy mit tartok arányosnak. Ha meg feltétlen rendőrségi ügyet kell csinálni a dolgokból, akkor a biztos úr szépen hazakíséri az érintetteket, "átadja" a szülőknek a "tényállás" ismertetésével egyidejűleg. Esetleg jegyzőkönyvbe veszik(vagy mit szokás ilyenkor), de ha olyan környék ahol nem mindennapos az ilyesmi, akkor fejben is tarthatja egy kerületi rendőr. Ha nem használ, akkor mondjuk a második alkalommal beviszik az őrszobára a delikvenst(meggyőződésem hogy az esetek többségében nem lesz ilyen, és nem azért mert ügyesebben lopnak majd), és ha az sem hatékony akkor fokozatosan lehet keményíteni a büntetést. Gyerekeknél mindenképp ezt tartom értelmesnek. Törvényileg mondjuk nem tudom hogy lehetne az ilyesmit jobban szabályozni, de az már legyen a jogászok feladata. És a rendőrségé, ahol megfelelően eligazítják a közrendőröket, hogyan járjanak el ilyen esetben.

Mr. Nobody 2010.09.05. 12:27:41

HOGY NÉHÁNY KOMMENTELŐNEK MÉG EGYÉRTELMŰBBÉ TEGYEM:

A tolvajokat, a lopást elítélem és egyetértek a büntetéssel!

És viszont a gyerekeket, a fiatalkorúakat az egyik legegyszerűbben és legjobban befolyásolható rétegnek tartom. Könnyű őket befolyásolni, hogy "hülyeséget tegyenek".

Ugyanakkor, ami történt szerintem nem teljesen helyénvaló, mert:

Amellett, hogy büntetést érdemelnek és kapnak, megalázni és megszégyeníteni őket annál, mint ami történt és kiderült nem tartom helyénvalónak. Mert az már nem a büntetést célozza, hanem a másik fél egyéni élvezetét elégíti ki, bármilyen kicsi legyen az erkölcsi magasság vagy mélység... Az, hogy valakinek a tettét elítéljük és ezért büntetést helyezünk kilátásba egyet értek, viszont azt, hogy ezt még élvezzük is, betegesnek és szégyentelinek tartom... akár írhatnám aberráltnak is.

NEM ÉRTEM, miért nem kellett/tudták/akarták/volt szükséges/lehetett felhívni a szülőket az eljáró rendőrök részéről?!

NEM ÉRTEM, miért kellett/tudták/akarták/volt szükséges/lehetett olyan körülmények között tartani őket amiről a híradások szóltak?!

NEM ÉRTEM, miért kellett/tudták/akarták/volt szükséges/lehetett hajnalban átszállítani őket olyan körülmények között amiről a híradások szóltak?!

Ez mind a hivatalos eljárás része volt, vagy csak szabadon választott lehetőség, hogyan gazdagítsuk, színesítsük az életet...

Zsola777 2010.09.05. 12:27:46

@nezavarjmasokat: Szerintem jó helyen kapisgálsz! Mivel mindenkinek van joga gyermeket nevelni, ez elvitathatatlan jog, ezért én a büntetést bizonyos szinten kiterjeszteném a szülőkre is, ahogy régen volt. Legalább 14 éves korig.
De a rendszerváltás óta a jogok szinte gyorsan a helyükre kerültek, a kötelességek még nem. Ez a balhé is csak emiatt van.

szőketisza 2010.09.05. 12:35:40

Több, családját kiírtó emberről nyilatkoztak úgy szomszédai, ismerősei, hogy milyen csendes, rendes embernek ismerték. (Lehet, hogy soha semmit sem lopott, mégis gyilkos lett belőle) Ismerek gyerekeiket kemény kézzel - nota bene szigorú vallásos nevelésben részesítő - szülőket, akiknek a gyerekei mégis bűnözők (kábítószeresek, betörők, netán „fehérgalléros“ csalók) lettek. A sok-sok „észt-osztó“ kommentelő is könnyen kerülhet hasonló helyzetbe, kiváncsi lennék, mit szólna akkor. Egyébként én egyetértek a lopáson értek megbűntetésével - koruktól függetlenül -, de a rendőri eljárás módját és szükségszerűségét - a célszerűségéről nem is beszélve - ebben a konkrét esetben erősen vitatom. Civilizált országokban még aznap a bíróság elé kerülnek a fiatalkorú tettesek és órákkal a tettük elkövetése után a bíró már itéletet is hoz (pld. több napos közmunkát rendel el).

nezavarjmasokat 2010.09.05. 12:36:21

@Zsola777: Pontosan! A társadalom legfelső és legalsó rétegében is tudatosítani kellene, hogy nemcsak jogaik, de kötelességeik is vannak. Ha egy 12 éves gyerek nem büntethető és ezt bizonyos rétegek (nem akarom a cigányokat nevesíteni!) alaposan ki is használják, akkor két járható utat látok:
- Leszállítani a büntethetőségi korhatárt arra a szintre, ahol a bűnelkövetők megjelennek
- A bűnelkövetők azon tagjait megbüntetni, amik a gyerekből hasznot húztak (lásd megélhetési szaporulat)

(Van egy 3. lehetőség is, amit a gyurcsány/orbán kft. képvisel: hagyni a cigókat bűnözni és az általuk okozott több ezer milliárdos kárt behajtani a magyar adófizetők ~ 1 milliós rétegén!!!!)

nezavarjmasokat 2010.09.05. 12:38:42

@szőketisza: Ha a szülők vallásosak ( = delirium tremens; olyat látok/hiszek/hallok, ami nem létezik) akkor nem csoda, hogy az utódok retardáltak/bűnözők lesznek.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 12:43:18

@Dr. Fred Edison: néhány év múlva remélhetőleg ez is lesz. Szerintem elsősorban azért nem így csinálták, hogy amikor majd azok a fiatalok fognak lopni, ahol ez otthon nem ciki, azok ne vádolhassák a pár napos elzárást rasszizmussal, lehessen nekik mondani, hogy dehát az úri kislánykákat is bezártuk. Példa statuálás történt, ez a módja.

Nem feltétlen értek vele egyet, szerintem jobban működne itt a három dobás elve, példastatuálásra az is jó lehet.

"Can't Stop The Signal..." 2010.09.05. 12:45:37

Számomra az is lopásnak számít, ha egy üres A4 lapot hazavisz az ember a munkahelyérő anélkül hogy szólna valakinek. A tekercs wcpapírról nem is beszélve. Lehet követdobálni, de az erkölcsi tartást igenis a szülőktöl kapják a gyermekek. Én is onnan kaptam...

egyenlítő 2010.09.05. 12:47:35

@nezavarjmasokat: Cigányozást abbahagyni. Fentebb többen sorolták már be a megélhetési bűnözők közé a kényszervállalkozókat is, és ők is vannak néhány százezren. Az az erzésem, hogy az általuk elkövetett adócsalások összege "kissé" meghaladja a cigányok által elkövetett lopások kárértékét, hiszen nekik a megélhetésen (ami kissé igényesebb) túl a lakás és a kocsi részleteket is fizetni kell.

sieddie 2010.09.05. 12:48:59

@Dr. Fred Edison: Szülökhöz vinni felesleges, mert ha tiszteli őket akkor követni fogja a példájuka ergo nem követ el ilyet, ha pedig nem, akkor meghallgatja papolást és kész.Szerintem meg teljesen jól jártak el.Gondolj bele jobban!Megtapasztalta, hogy ez az út hova vezet.Elfogja mondani ismerőseinek milyen élmény bennt lenni.Kétszer meggondolja, hogy csináljon ilyen balhét.

Ted Striker 2010.09.05. 12:49:25

Pelikán József: Mit mondott az ügyvéd?
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd mindent megtesz.
Pelikán József: Mennyit kapok?
Pelikán lánya: Hát az attól függ, mert lehet, hogy csak pénzbírság, de lehet, hogy a legsúlyosabb, hát szóval halál. Tetszik tudni az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni.
Pelikán József: Micsoda? Halál?
Pelikán lánya: A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést.
Pelikán József: Szép dolog. Mit mondott még az ügyvéd?
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd ne tessék csodálkozni, ha ő a tárgyaláson igen súlyos büntetést kér.
Pelikán József: Kicsoda? A védőügyvéd?
Pelikán lánya: Igen, mert ha apuka kulák volna, azokból most sok van, de mert apuka párttag, ő meg párton kívüli, hát szóval szocialista jog, meg minden.
Pelikán József: Mi van a szocialista joggal? Gondolkozz csak!
Pelikán lánya: Hát a statuálás a lényeg. És hogy ne tessék idegeskedni.

Caymans 2010.09.05. 12:54:07

Egyetértek a posztíróval. Megjegyzem ha ugyanezt tegyük fel kisebbségi emberek követték volna el, nem csinált volna ekkora hepajt a média. Mindenkinek egyenlő elbánás/büntetés jár.

sieddie 2010.09.05. 12:55:49

Mondhatnám az Egyesült Arab Emírséget, ahol jóval szigorúbbak a lopás elleni törvények és ismeretlen fogalom a lopás.Akkor szigorú törvény rossz?Igazából azt kell feltenni, hogy türjük-e lopást mondván úgyis átesik ezen mindenki (kultúra része legyen) vagy nem?Nem-et felelünk rá akkor meghozhatjuk legszigorúbb törvényt, mert tudjuk úgyse vetemedik rá senki sem (itt jön be szülöi felelősség hogy elmagyarázom ha lopsz mivel járhat), szal gyakorlati jelentősége szinte semmi nem lenne (értsd:alig alkalmaznák).Ha pedig sokan lopnak és türni akarjuk legkisebb szigorítás ellenállásba ütközik.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 12:58:56

@Caymans: ??????????????? Viccelsz??? Már Brüsszelben lenne az ügy!!!! "Roma származása miatt hurcolták meg a rasszista rendőrök az ártatlan 15 éves gyermekeket!!!"

Remélem egy valamire tényleg jó lesz ez az ügy: cigányok se vonyíthassanak, ha elkapják őket:
" - mijáhámeeeromavagyok?
- Nem: Azért mert tolvaj vagy!"

sieddie 2010.09.05. 13:06:02

@Dr. Fred Edison: Szerintem jó volt ez,így legalább megtanulhatta hova vezet ez az út.Így legalább kétszer meggondolja, hogy megtegye mégyszer.Célunk ugyanaz.
Egyesült Arab Emírségekben jóval keményebben büntetik a lopást és nem is lopnak.Igazából azt kell eldöntenünk, hogy lopást türjük (kultúránk része legyen) vagy pedig nem?Ha nem a válasz akkor legszigorúbb büntetést is be lehet hozni hisz nincs szüksége rá a társadalomnak ezért gyakorlati jelentősége nem lesz (értsd ritkán kell alkalmazni, (emlékszel gézára lopott és hogy járt,újságokban leközölni tolvajokat és a büntetésüket)).Ha pedig türjük, akkor legkisebb szigorítás is baj, hisz akkor nem lehet lopni,mert súlyos következménye lesz.

kiraaaaa 2010.09.05. 13:08:10

NA,most betartják a törvényt,az a baj? Ha meg nem, akkor az?

josef_k 2010.09.05. 13:10:50

Én egyáltalán nem értek egyet a posztíróval. Kiragad egy-egy mondatot, majd arra egy mondatra reagál. Pl. ügyvéd: "Érthetetlen a rendőrség eljárása.", erre a posztíró: "Nem érthetetlen, hiszen a jog erre lehetőséget ad." Szerintem: "Érthetetlen a rendőrség eljárása, hiszen több lehetőség közül egy olyat választott, amely többek szerint súlyosabb az elkövetett cselekménynél." A posztíró szerint itt nem lehet komoly pszichikai terhelésről beszélni, szerintem viszont igen. Bezárni valakit, bűnözőként kezelni, megbélyegzetté tenni, szerintem elég kellemetlen. Igen, hibáztak a lányok, loptak, de ha egyszerűen bezárjuk őket egy skatulyába - és ez az, ami már javában elkezdődött -, akkor az szerintem megint csak eléggé terhelő lehet. Szemére veti az egyik nyilatkozó lánynak, hogy nem amiatt szégyelli magát, hogy lopott, hanem amiatt, mert elkapták. Szerintem ebben e helyzetben - a média kereszttüzében - nem biztos, hogy tudják, mit is mondanak, illetve, kérdés, hogy csak ezt mondták-e.
Nagyon könnyű egy másikat elítélni, és nagyon könnyű egy másikba belerúgni. De az ettől még gusztustalan.

josef_k 2010.09.05. 13:13:15

@kiraaaaa: Az a baj, ha csak feketét és fehéret akarunk látni. A törvényt más eszközökkel is be lehetett volna tartani. Más lehetőség is lett volna, de sajnos egyszerűbb tizenéves lányokkal keménykedni, mint a nagymenő 120 kilós kigyúrt bűnözőkkel.

Leroi 2010.09.05. 13:18:53

Mondjuk és melléjükraktam volna a szülőket is egy kicsit hűsölni...
Mert a fő hiba a neveltetésükben van.
Ma egy ékszert lopnak el, holnap egy taxist rúgnak agyon...
Kell egy elrettentő erőnek létezni, hogy megtanulják: vannak társadalmi-erkölcsi normák, amiket el kell sajátítani.
Nem 15 éves korukban kezdjük el a gyereknevelést, amikor az már leültetett áruházi tolvaj, hanem tipegő kortól...

Darkcomet 2010.09.05. 13:20:03

@gorillka: Tévedés amit írsz. A szocializálódással semmi baj sem volt, már ha a családi háttérre gondolsz, anyámék idegbajt is kaptak, amikor kiderült. Viszont a bandaszellem erősebb volt 12-15 éves koromban, mint a szülői háttér, és ez azt hiszem jellemző a mostani fiatalokra is. Természetes lázadás a felnőttek világával szemben, még ha nem éppen a lázadás korrekt formáját választja is ilyenkor az ember. Tehát nem arról van szó, hogy 40+-ossan helyeslem, de mivel veletek ellentétben nem felejtettem el, hogy én is voltam kamasz, és csináltam ezt-azt, nem tartom eredendően bűncselekménynek. Ráadásul egy olyan országban feszítették keresztre majdnem hogy ezeket a lányokat, ahol napi szinten lop majd az ország kilenctizede. Csak ezt adócsalásnak, hálapénznek, megvesztegetésnek, meg még a kisf.szom sem tudja, minek hívjuk. Ilyen társadalmi közegben nem csoda, ha az történik, ami történik.

Az, hogy mi lenne akkor, ha tőlem lopnának, igen költői és provokatív kérdés. Tőlem ugyan is csak úgy nem lehet lopni, meg gondolom tőled sem. Ha tőlem, tehát a házamból lopnak, az már bűncselekmény, betöréses rablás, más kategória. Tehát megkérdezném: még is mire gondolsz?

kiraaaaa 2010.09.05. 13:22:34

@josef_k: sztem őket is bevarják, csak a lányok esete átlépte az ingerküszöböt.Inkább arra világit rá az eset,hogy az értékhatár, s ami utána következhet nincs összhangban. Mint ahogy elmondták, ha 20 ezer Ft felett lopsz, megegyezhetsz, ha alatta jön a bilincs.
De a lényeg: a lopás bűn! Ennyi.
A lányokra sem vonatkozik kevésbé a törvény, mint a120 kg-osra.

kód 2010.09.05. 13:30:49

@calhoun0610: "Lopni bűn, helytelen. Ennyi! :)"

Gratulálok, feltaláltad a spanyolviaszt. Még szerencse hogy a további okosságaiddal külön lapra írtad, így könnyű átugorni őket.

Leroi 2010.09.05. 13:35:49

@Darkcomet:
Szóval bátran lophatnak, mert "más is lop"...
Aha.
Egy olyan országban, amelyben a balliberális kormányzás alatt a keresztény vallást valósággal üldözték, azzal hivalkodtak, hogy Magyarország nem keresztény állam, nem csoda, hogy az ifjúság abban a szellemben nő fel, hogy mindent szabad csinálni, mert nincs Isten, sőt ÉN vagyok az Isten, mert a szüleimtől, iskolában stb. ezt hallom.
Nincs Tízparancsolat, nincs hit, nincs erkölcs.
Ide jutott ez az állam.
Ne csodálkozzunk, hogy Európa hátsóját bámuljuk, egyre távolabbról, hátul kullogva...

Rocko- 2010.09.05. 13:38:01

egyetértek a levélíróval.
loptak, elkapták őket, pont.

ezen túl felesleges csavargatni a dolgokat.

Dr Kangörény 2010.09.05. 13:41:15

Csínyként 10 ezret loptak. Nagyon jó. Aki szerint ez rendben van és durva volt a 2 nap zárka, az legyen szíves mondja meg, csak boltostól lehet lopni büntetlenül? Civiltől is lehet? Tőlük is? Mert akkor kérem a címüket. Boltból hányszor lehet lopni büntetlenül? Egyszer, tízszer? Naponta tízsszer? Mennyit tolvajt kell finanszírozni egy boltosnak? Egy civilnek?

2010.09.05. 13:45:46

Jó a poszt, sajnos kicsit poroszosan rideg szellemiségű.
Egy csúsztatást fedeztem fel benne: az elkapott lány azt nyilatkozta, hogy szégyelli magát. Nyilván a tette miatt, nem azért mert elkapták. Ez a posztíró csúsztatása volt.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 13:46:28

Ezzel az üggyel egy nagy probléma volt. Az, hogy a rendőrség eljárásának törvényessége kétséges volt, tehát nem biztos, hogy a szabálysértési őrizetre ilyen módon és ennyi ideig valóban szükség volt. A szabálysértési őrizet rendőrhatósági intézkedés, s mint ilyen semmiféle kapcsolatban nincs a bíróság által majd kiszabandó büntetéssel. Az eddig történteket tehát nem büntetésként kell felfogni és nem büntetésként kell értékelni.
A rendőrség esetlegesen helytelen intézkedése semmilyen módon nincs kihatással arra, hogy három, fiatalkorú elkövetőként büntethető diáklány luxuscikket lopott. A cselekmény szempontjából annak sincs jelentősége, hogy mi volt a motívum, viccnek szánták-e, vagy komolyan gondolták. Kit érdekel, hogy miért loptak? Loptak és kész.

Amelyik szülő úgy véli, hogy tinédzserek körében normális dolog az, hogy lopnak, az alkalmatlan a szülői szerep gyakorlására. Pusztán ezért a kijelentésért úgy vélem, kiskorú veszélyeztetéséért eljárást kellene indítani ellene és meg kellene vizsgálni, hogy egy ilyen szülő milyen szerepet játszott abban, hogy a gyereke tolvaj lett. Mert amennyiben olyan gondolatokat közvetített a gyereke felé, amely szerint nem olyan nagy baj, ha lop, akkor ezzel a magatartásával a gyermeke erkölcsi fejlődését veszélyeztette, ami bűncselekmény.

Sajnos jelentős számban kommentelnek az interneten különböző blogokban olyan emberek, akik szerint tinédzser korban nem olyan nagy dolog a lopás és figyelembe kellene venni, hogy ezek gyerekek. Itt szeretném elmondani, hogy a törvény már figyelembe vette azt, hogy az elkövetők fiatalok, hiszen 14. életév betöltése előtt a tolvajt nem lehet felelősségre vonni, 14 - 18 éves kor között pedig fiatalkorúként, kedvezőbb szabályok alapján vonhatók felelősségre, mint a felnőttkorúak. További enyhítésnek, illetve mentegetésnek nincs helye.

Loptak, vállalják érte a felelősséget, majd a bíróság kiszabja érte a törvény szerint megengedett büntetést. A büntetőjog és a szabálysértési jog büntetési rendszere eukonform, már a csatlakozás előtt megtörtént a jogharmonizáció.

Az ügyvéd nyilatkozata irreleváns, neki az a dolga, hogy a védencét a legkedvezőbb színben tüntesse fel, erre kötelezi őt a törvény és ezért kapja a munkadíjat.

2010.09.05. 13:47:31

@Leroi: "keresztény vallást valósággal üldözték"
Szegény, neked fóbiáid vannak, pszichológushoz kéne fordulni mielőtt komolyabbra fordulna.
A végén a modoros "ezért tart itt az ország" már csak hab a tortán :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.05. 13:48:23

Furcsa ez az ügy.

Most komolyan vannak emberek ebben az országban, akiknek az a baja, hogy a tolvajokat 3 napra leültetik?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.05. 13:50:29

@Leroi:

Vallást kár belekeverni.

Attól még senki nem lesz "jobb ember", "erkölcsösebb", ha felnőtt korában is hisz még a mesékben.

kód 2010.09.05. 13:52:02

@Akitlosz: Nincs baj azzal, ha 15 éves gimnazista lányokat leültetnek az első bolti lopásukért, feltéve hogy téged is leültetnek minden törvényszegésedért.

"azta" 2010.09.05. 13:52:47

valaki valamelyik blogban kommentelte, hogy az sem lepne meg, ha ez a sztori nem is lenne igaz - es valoban! ennel idalisabb alap -jomodu, gyerekszobaval rendelkezo, rendezett korulmenyek kozt elo fiatalok lopnak brahibol- egy tarsadalmi vitahoz talan nincs is! itt most nem csak ez a 3 lany nevelodik, hanem mindnyajan! remelem sok ilyen lesz meg (minden szinten) es a sajto majd fel is kapja mindet. talan akkor vegre tudatosul, hogy a mutyinak, az elkenesnek, maszatolasnak vege - tarsadalmi szinten kell gerincet novesztenunk!

sorica123 (törölt) 2010.09.05. 13:55:03

@kód: na igen. Ez egy ilyen tipikus mirendesemberek duma, aminek a kiagyalója már rég elfelejtette, hogy ő is elemelt kölyökkorában egy mini sportszeletet a bótból, és valszín nem azért, mert a tarthás szülei odatették, hogy lopjon ebédre valót... szóval azért a szezont a fazonnal, meg pláne a komoly lopást ezzel ne keverjük már. Ettől senki nem lesz fegyelmezettebb, se becsületesebb: vagy a kondicionált félelem fog benne dolgozni, vagy csakazértis-kurvaanyád jeligére tovább lop, és íme, valóban eljut arra a szintre, amit a kolléga kapudrog-teóriája részletez. És akkor ugye nemmegmondtuk, de megmondtuk, fasza.
@Kangörény_: na ez pl nem csíny. Egy bizsu még szerintem elmegy annak a kategóriának (hiába a posztoló műnaivkodása, igen, ez egy más eset). De van az a szint, ami nem jó brahi, kurvára nem poén, és lehet, hogy nem is poénnak szánták, hanem frankón bűnözőkről van szó. Akiknek valóban rendőségen a helye.
@Leroi: üldözték a vallást, te bőgőmasina, nem eléggé, még élsz. Egy kukkot nem fogtál fel Darkcomet szövegéből, csak megörvendtél, hogy ide is idetolhatod a ballibsik-ígymegúgy-sirámaidat. A Tízparancsolat nem vallásfüggő, ezek alapszabályok minden normális társadalomban. Nem kell hozzá szentfazéknak lenni.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 13:55:04

Ami pedig a nevelést illeti. Sajnos, a gyereket a családon kívül az őt körülvevő társadalom is "neveli". A 18 éves korig tartó tankötelezettség miatt nincs lehetőség arra, hogy a problémás családi hátterű, illetve sajátos nevelési igényű gyerekeket kiszűrjék az iskolai közösségből. Az erkölcsi normák szerint nevelt gyerekek egy közösségben vannak a az erkölcsi normák figyelembe vétele nélkül nevelt gyerekekkel, sőt, több időt töltenek ilyen gyerekekkel, mint a saját családjukkal. Ráadásul a deviáns kölykök érzik, hogy nincs eszköz velük szemben, a közösségben hangadók lesznek, ami imponál a többi gyereknek.
Ebből pedig az következik, hogy az otthon szigorúan nevelt gyerekek is belekeveredhetnek olyan társaságba, amelyik zűrös dolgokba viszi őket. A szülő pedig tehetetlen.
Sajnos.

Leroi 2010.09.05. 13:56:04

@Kulics:
Hasonló jókat neked is, ignore on.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 13:57:53

@"azta": Én voltam, aki kételkedett a sztori hitelességében. Pontosabban felmerült bennem ennek lehetősége.

Leroi 2010.09.05. 14:00:01

@sorica123:
Figyelj, picsusz, te pedig a sémi pofádat toltad ide, mindenkit kioktatni.
Húzz a pészahos fészkes francba innen...

ex (törölt) 2010.09.05. 14:00:11

Egyikőjük se volt rászorulva...de azért ellopták.Igen, szerintem is a nevelésen múlik.Van szerencsém ismerni hasonló kedves, gazdag szülők gyerekeit-És itt megjegyzem, nem élünk rosszul, tehát nem az irigység beszél belőlem-akik nem állnak szóba az iskolában akárkivel, mert ugye csak Rózsadombiakkal barátkoznak...14 évesen bankkártyát akartak,mert azzal fizetni menő, limuzinnal akarnak bulizni menni, és még sorolhatnám...Kedves szülők! Akik reklámálnak! Önök szégyelljék magukat! Önök neveltek ILYEN jópofa gyerekeket, akik majd jópofiságból, ki tudja mit csinálnak 3-5 év múlva, mert azt hiszik, ők mindent megtehetnek, hisz jönnek a gazdag, befolyásos szülők, és tisztára mossák őket!Igen, én 3 napig tartottam volna benn őket, és nem dec.-ben, hanem azonnal tárgyaltam volna, és igen! Remélem az egész iskola megtudja!Mert megérdemlik, és akkor TALÁN az arcuk is kisebb lesz...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:01:51

@kód: Én úgy gondolom, hogy nem minden törvényszegésért ültetik le az embert. Pl. a gyorshajtásért pénzbírság jár. A lopásért meg ülni is lehet. Továbbá nem minden bűnelkövetőt vonnak felelősségre, csak azt, akit sikerül elkapni. Tehát bőven marad még játéktér a deviánsoknak.

egyenlítő 2010.09.05. 14:02:52

@Leroi: Ugye a balliberális kormányzás előtt nem lopott senki? Magyar Bálint ismertette ezt a lehetőséget (sőt, tette kötelezővé) az oktatási reformjaival együtt?

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:03:54

@Leroi: Légy szíves, vegyél vissza ebből a stílusból. Nem old meg semmit és nem is méltó a bloghoz.

egyenlítő 2010.09.05. 14:05:53

@Leroi: Ha nem tudnád, a Tízparancsolat ZSIDÓ törvény. Tudod, Mózes, meg ilyesmik.

egyenlítő 2010.09.05. 14:09:48

@Krumpli Bogart: A gyorshajtás nincs a mózesi törvényekben, de ha megkívánnád felebarátod feleségét, reszkess!

Leroi 2010.09.05. 14:12:58

@Krumpli Bogart:
Tanárbácsi, mielőtt kioktatnál, figyelmedbe ajánlom, hogy az egyik kommentelő pszichológushoz akart küldeni, a másik lebőgőmasinázott.
Ha valaki megbánt, arra reagálok.
Capisci?

énisfélek 2010.09.05. 14:15:59

@flugi_: "Valahol kell lennie valami határnak, ha az országot szabad meglopni, de kevés embert nem. "

Ez nagyon egyszerű:
- ha feltehetően becsületes ember a károsult (jelen esetben az eladó vagy a biztonsági őr fizette volna meg a kárt), akkor maximálisan sújtson le a törvény keze.
- de ha maga a károsult is köztudomásúan lopásból/csalásból él (állam, bkv, artisjus, stb. stb), akkor a büntetés a lehető legenyhébb legyen.

Mensikov 2010.09.05. 14:18:00

@Viktor H:
Vityecska most már ténleg azt köll mondjam igen sötét vagy. Rosszul szocializáltak a szüleid. Amszterdam meg nagyon nem érdekel, főleg nem a repülő süti. Te attól vagy ilyen hogy anyucid nem sütött igazi magyart, és te rászorultál a repülősre. Nyugodj meg a Biblia örök érvényű nélküled is.

Leroi 2010.09.05. 14:19:17

@sorica123:

Pizdulico, daca ti-ar fura ncineva bijuteriile fabricate de tine, ce ai face?
Te crezi mare scula pe bascula, dar sa stii ca n-ai haz.
Deloc.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 14:22:38

@énisfélek: no már féltem, hogy a fülkeforradalom elsöpörte ezt a viselkedést.

Szerintem mondjuk a képmutatás csúcsa.

lobbantott ábra 2010.09.05. 14:22:44

csatlakozom azokhoz akik szerint túlzás volt a rendőrök intézkedése, még ha a törvény lehetőséget is ad rá
az jó, hogy most már 20k érték alatt sem röhöghetnek a kamerába a tolvajok, de ez a tortúra szerintem túlzás volt

lehet naív vagyok, de én bízom a család/szülők nevelő erejében
egy normális családban ezek a lányok elsüllyednek szégyenükben amikor papa-mama leül velük erről a lopásról beszélni

ha először kapnak el egy tolvajt azt rabosítsák, vegyenek ujjlenyomatot+dns mintát ha esetleg nem javulnának meg, aztán innen bízzák a szülőre a nevelést
ja és azokra a szülőkre is gondolva akik szarnak a nevelésre, a rendőrség számlázza ki az intézkedés költségét, egy ~100.000-es számlával érdekeltté lehet tenni a szülőt is abban hogy a gyerek inkább ne lopjon

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:25:33

@sorica123: A 15 éves kor nem kölyökkor, egy lány 16 éves korában engedéllyel már házasodhat, éppen azért, mert érett korú. Sajna, a 15 éves tolvaj és kész. Nem szabad bagatellizálni az esetet és a többi fiatalkorút arra buzdítani, hogy lopjon nyugodtan.
A hétéves lop csokit, ő nem is büntethető. A 15 éves nem gyerek, hanem fiatalkorú bűnelkövető és nem csokit lopott, hanem ékszert, tehát luxuscikket. Attól, hogy nem gyémántnyakék, attól még luxuscikk.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:28:11

@Leroi: Igen. Értem. De attól leszel különb náluk, hogy nem reagálsz ilyen stílusban.
Ja! Néni vagyok és nem tanár, sőt, nem is nagyon csípem a "tanarakat".
Remélem, nincs harag.

Mensikov 2010.09.05. 14:29:53

@lobbantott ábra: kicsit sok volt a megrázkódtatás, az unalom pedig idegölő volt” - nyilatkozta az egyik leányzó.

Unatkozott a kicsike, ahelyett hogy azon gondolkodott volna mit is tett. Nehogy már egy 15 éves ne legyen tisztában mit is csinál. Lopott. Helyesen alkalmazták a törvényt.

jacks_colon (törölt) 2010.09.05. 14:33:33

Azt a mindenit de sok erkölccsősz. Arra az egyre jó volt ez az elzárásos sztori (ha másra nem is), hogy most az ország apraja nagyja megmutassa, mennyire beszűkült, demagóg, és mennyire nincs fogalma se a jogról, se a gyereknevelésről. Ha majd azt olvassák az ujságban, hogy egy gyerek leugrott a tizedikről vagy felvágta az ereit szégyenében, mert három napra börtönbe csukták, akkor kussolni fog majd mindenki itt? Vagy majd akkor is azt fröcsögi majd mindenki, hogy megérdemelték?
Honnan a retkes frászból tudod te azt, hogy "elkényeztetett burzsuj" kölykökkel történt ez? Ennyire nem ismeri senki saját magát felnőttkorára, hogy belássa, hogy csak a másik leburzsujozása és megvetése (mert jobb anyagi körülmények között él mint te) csak a saját szerencsétlenségének a kivetítése másokra? Nem veszed észre, hogy pont ezt a bűnbakkereső mentalitást alakítja a magyar politika is a saját hasznára? (Konkrétan ezzel az esettel is.)
Honnan véled te tudni azt, hogy miyen lelkivilága, érzékenységi szintje van annak a gyereknek, akit bevisznek? Csak mert ő rendezettebb anyagi körülmények között él mint te, azt már neki szégyellnie kellene?
Egy gyerek alakítható, nevelhető. Lehet és kell is szankciókat alkalmazni. De az arányossággal vannak itt komoly problémák. Mert egy ilyen eset nagyon-nagyon súlyos következményekkel is járhat a gyerek későbbi felnőttkorára nézve.
Egy vagy egy fél nap dutyit szerintem is megérdemel az eset, de 3 napig, bilincsben, úgy hogy a szüleikkel se beszélhetnek... És mivel most róluk beszél a fél ország, nem csak a szüleik előtt kell szégyellniük magukat, hanem egy egész országnyi begyepesedett, kettős mércével gondolkodó demagóg balfasz miatt is. Aztán magyarázza meg nekik majd a pszichológus, hogy "lányom, azért útál és vet meg téged mindenki, mert bunkók, parasztok és képmutatók". Aztán az a szerencsésebb eset, ha a gyerek megérti, a rosszabbik ha egy életre lelki nyomorék marad emiatt.

énisfélek 2010.09.05. 14:39:05

@egyenlítő: "Freedom for Hagyó!"

Hogy jön ide Hagyó? Ő saját cégét foszogatta, a Hagyó-félék nélkül lehetne olyan becsületes cég a BKV, hogy az emberek jogosan háborodhatnának fel a bliccelőkön. De az összes bliccelő egy év alatt nem tud annyi kárt okozni a bkv-nak, mint egyetlen saját zsebre dolgozó vezető. És nem csak egy ilyen főnök van, csak úgy nyüzsögnek mindenütt, ahol a más pénzét lehet szórni.
Úgyhogy amíg a bliccelőkön bukik évente egy milliárdot a bkv miközben a tolvaj vezetőkön ötven milliárdot, addig egy szót se halljak arról, hogy a bliccelő a tolvaj. Ugyanez vonatkozik (többek között) a számlát nem adó hentesre, a szlovák rendszámmal közlekedőre és a magának matrica nélküli DVD-re filmet másoló diákra is. Egyelőre nem ők itt a tolvajok.
Vegyük már észre a fontossági sorrendet, ne dőljünk be a fentről jól lefizetett újságírók által keltett műbalhéknak.

Elkeveredett 2010.09.05. 14:39:36

A személyiségtesztekben általában elrejtenek olyan itemeket is, mint
- Minden étkezés előtt kezet mosok.
- Sosem kívántam senkinek semmi rosszat.
- Sosem loptam el még egy tollat sem.
Aki ezekre Igent ikszel, az szeretné jó színben feltüntetni magát, de ezzel nyilvánvalóan hazudik. S aki hazudik ezekben a kérdésekben, az nyilván nem volt őszinte a teszt többi részének kitöltésében sem, tehát a személyiségéről csak egyet tudunk biztosan megállapítani: hazudós.

MrR2008 2010.09.05. 14:40:26

@Mr. Nobody: Igen valószínűleg a rendőröknek már megy a fűtés, de a zárkában direkt kikapcsolták...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:41:28

@lobbantott ábra: Nem tudom, neked van-e gyereked, nekem három van. Ezért tudom, hogy a gyerek magatartása nem csak a szülői neveléstől függ, ma, ebben a felgyorsult, információ-gazdag világban túl sok családon kívüli hatás éri a gyereket. A gyerek túl sok időt tölt a családon kívül már óvodás korától kezdve. (Egész nap dolgoznak a szülők, este pár órát töltenek együtt, azt sem szánhatják csak a gyerekre, hiszen háztartási munka van.)Nem feltétlenül a szülői nevelés hiánya miatt lesz deviáns a gyerek. Manapság egyre inkább azt szorgalmazzák, hogy a nők szülés után mielőbb menjenek vissza dolgozni és még addig se legyenek a gyerekeikkel, mint amire eddig lehetőségük volt. Pedig én azt tapasztaltam, hogy erkölcsileg is alkalmatlan óvónők és tanárok között vannak a gyerekeim egész nap, amíg én dolgozom. Vannak kivételek, de a pedagógusok zöme maga is erkölcstelen és rosszindulatú.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.09.05. 14:44:48

Sokat épültem itt a kommentekből, miközben próbálom a saját véleményemet kidolgozni (ilyen szempontok mentén, mint pl. "és ha fiúk lettek volna?"... "és ha nem gimisek, hanem szakközép?"... "és ha nem Pest, belváros, hanem Veszprém vagy Csongrád?"...)
Szóval, van a cselekmény meg a hozzátartozó szabály (ami olyan, amilyen, ez egy jogi vita tárgya) - meg van az elkövető, és a neméhez, életkorához, családi és társadalmi körülményeihez kapcsolható sztereotípiák.

Fura ez.

Nem kilencéves gyerekek loptak csokit a boltban. Az gyerekcsíny, és sokak múltjában megtalálható (bár a 10-ből 9-ben azért kételkednék). Még nem tudom, hogy ez a gyerekcsíny kategória nevelés kérdése-e. Egyelőre azt gondolom, hogy valószínűleg igen, bár néha jólnevelt gyerekek is csinálnak nagy marhaságokat.

A konkrét esetben viszont fiatalkorú elkövetők vannak, és nem csokit loptak. Ez a kategória már egészen biztosan nevelés kérdése; a kedves szülők elmulasztottak valami fontosat.

Az persze tragikomikus, hogy az új szabályozás első komolyabb nyilvánosságot kapó esete ez. Nem hiszem el, hogy az egész országban egyik napról a másikra mindenki abbahagyta a helyi érdekű tyúklopást. Rend van és fegyelem, és már csak a notórius pesti gimnazista lányokkal kell keménykedni? Nem jó érzés nekem, hogy megint a rendőrség jött ki rosszul egy ügyből - pedig ez történt.

vazallus 2010.09.05. 14:45:14

Abszolút megértem a postolo felháborodását, de tudjuk kik írják ezeket a cikkeket. Nekik ez a "hivatásuk". Nem találom most az említett cikket, de gyanítom, hogy Munk Veronika vagy Miklós Gábor érdemes művészek követték el. Nem kell velük foglalkozni.

Mensikov 2010.09.05. 14:46:31

@Krumpli Bogart: Én a cucilizmusban nőttem föl ráadásul "Ratkóként" amikor gyesről gyedről szó nem volt. Óvodások, napközisek, kollégisták voltunk az öcsémmel és mégsem loptunk. És nemcsak mi sokan.
"..de a pedagógusok zöme maga is erkölcstelen és rosszindulatú".
Tán nem kéne saját pedagógiai kudarcod az iskolára nyomni.

Viktor H 2010.09.05. 14:47:09

@Mensikov:

Még mindig hülye vagy ha nem fogod fel ,hogy a sütis példámnak semmi köze az életemhez hanem csak egy példa volt a lopásra ,hogy mikor azt veszed el ami nem a tied az lopás ..
e tudod mit? hagyjuk , neked ez látom sok .
A biblia akkor ért valamit , ma már csak mese ..

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:47:12

@jacks_colon: Annyira nem viselhette meg, ha unatkozott....
Továbbá még nem kaptak büntetést. Azt majd a bíróság szabja ki.
A rendőrség tényleg túllőtt a célon, de senki nem ezt hangsúlyozza, hanem azt, hogy szegény tinik loptak, hát istenkém, ki nem szokott lopni tizenéves korában.
Összekutyulják az emberek a két ügyet.
1. Túllőtt a rendőrség.
2. Lopni akkor sem szabad, ha túllőtt a rendőrség.
A két ügynek semmi köze egymáshoz, mégis összemossák. Ez pedig káros.

BoNa 2010.09.05. 14:48:22

@az igazi medwe: " egyetértek azzal, hogy rendet kell csinálni, de a rendcsinálásban célszerű megfelelni az európai és az alkotmányos normáknak, célszerű alaposan előkészíteni a végrehajtást," - bocsáss meg, de évek óta ezt a kamu szöveget hallgatja a társadalom. A liberális sóhajtozást, hogy hajjajaj, rendet kellene rakni, és mi most itt azon filozofálgatunk, hogy hogyan,ööö... parancsolsz még egy Earl Grey teát a herendi készletből?
Az történt, hogy a "lopás gáz" kábé egyetemleges társadalmi óhajt most olyanok kezdték interpretálni, akik hajlandóal áldozatot hozni, hogy a probléma megszűnjön. Részemről: Keep it up!

Leroi 2010.09.05. 14:48:23

@Krumpli Bogart:
Az, hogy "mit lát otthon a gyerek"...
Ha L.Aladár három bátyja már ült, akkor több, mint valószínű, hogy ő is tesz azért, hogy ülhessen.
Fontos, hogy milyen neveltetést hozunk otthonról, de nem árt a génállományunkat is megszemlélni egy kissé, és ez nem is annyira rasszizmus, mint amennyire annak szántam...
15 évesen igenis már képes bűnözni a serdülő.
Gyilkolni is akár.
Régen javító-nevelő intézetek voltak, ahonnan minden származott csak jó nem.
Nem tudom, manapság ezt megoldja-e az új rezsim új rendeletekkel.
Mindenesetre elrettentés az kell.

Mensikov 2010.09.05. 14:49:09

@jacks_colon: Indulj el onnan, hogy nem kell lopni. Aztán utána már minden egyszerű...

énisfélek 2010.09.05. 14:49:36

@lobbantott ábra:
Kis értéknél szerintem nem kell rabosítani, időpocsékolás. A szülő fizesse ki a lopni szándékozott dolog értékének kétszeresét (nevelés-elmulasztási illeték) plusz a rendőrségi eljárás költségeit (1 darab letartóztatás kivonulással: 30eFt) és viheti haza a kölyköt elnáspángolni.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:50:11

@Mensikov: Nincs pedagógiai kudarcom. Ezt honnan veszed?
A ratkó-gyerekek olyan világban éltek (velem együtt), amikor nem is nagyon volt alkalom lopkodni. Te elolvastad, amit én eddig írtam a lopás megítéléséről, vagy csak belecsaptál a lecsóba.
Kérlek, olvass vissza, mielőtt valakinek odavágsz - hülyeséget.

bunkokiller2 2010.09.05. 14:51:09

Szánalmas, képmutató, fideszes tollból származó, politikai poszt. Szégyellje magát a posztoló, ugyanis ő ferdít elsőnek! "Mert kérem, sem én, sem a barátaim nem tettünk ilyet sosem. A munkatársaim, a családom sem tettek ilyet sosem." Ezt nem hiszem el. Hazugság és ellenőrizhetetlen legalább is egy része és egészen biztosan nem igaz!!!
A büntetésnek egyensúlyban kell lennie a cselekmény súlyával és ebben az esetben erről szó sincsen! A büntetés messze túlhaladt a cselekményben okozott kárnál.Normális országokban erre kitalálták már a megfelelő büntetéseket, mérlegelés után, nem csak bele a vakvilágba! Közmunka! Teljesen rendben! Nevelő hatású! Elzárás, elsőre, mérlegelés nélkül, bíró nélkül?? Milyen ország ez, hol élünk? Észak-Korea?
A fiatalokat olyasminek tették ki, amiről a kedves posztolónak jól láthatóan halovány fogalma sincsen.(én ültem rendőrségi fogdán. Én magam is voltam fiatalként hasonló helyzetben és mégsem lettem bűnöző és a szüleim tisztességesen neveltek és normálisabb az értékrendem mint a posztolóé, ami elferdült.Röviden, azon túl,hogy szánom a posztolót a rövidlátásáért, kikérem magamnak a hozzáállását. Át kéne gondolni, hogy egy ilyen elzárás milyen következményekkel járhat egy ilyen megbotlott fiatal számára. Nem mondok mást, az élete félrecsúszhat miatta, én egy ilyen semmi ügy miatt nem vagyok gépésztechnikus. Hasonló dolog miatt, ahol anyagi kár sem történt, az akkori elvárásoknak megfelelően mérlegelés nélkül, azonnal kirúgtak a gépjármű technikumból, a rendőrségi ügy miatt. Meg sem nézték mi az. Milyen nevelő hatása volt? Semmilyen. 16 éves kotrom óta dolgozhatok. Ezen kívül semmi.A posztoló a legképmutatóbb emberek egyike, akit valaha láttam.

bunkokiller2 2010.09.05. 14:52:33

@jacks_colon: Tökélesen igazad van! Ebbe (sem) képesek belegondolni a sok erkölcscsősz....

Mensikov 2010.09.05. 14:54:02

@Viktor H: Tudod mit, tényleg hagyjuk. Amúgy az ember gyakran a saját életéből hoz példát mások okulására. Ha másoktól veszünk el valamit az tényleg lopás, ebben nem hiszem hogy véleménykülönbség lenne köztünk.
A Biblia nem mese, mégha te annak tartod is. Szerencsére az ilyen vélemények már csak blogokban jelennek meg és nem szadi véleményként.
Szép napot !

Vogel Zs 2010.09.05. 14:56:39

Jol van, mar azt hittem, hogy csak en vagyok ebben az orszagban hulye, es en vagyok az egyetlen, aki nem lopott el semmit eleteben...
Es a szulok inkabb szegyellnek magukat. Nem, tamadnak, meg ugyvedet fogadnak :)) Hat ez milyen mar ??!!
Es a legjobb, amikor az anyuka azt mondja, hogy a lanyok jo modban elnek es ezt mindenki lathatja, nincsenek raszorulva a lopasra. Csak brahibol csinaltak, es erthetetlen ez a meghurcoltatas. ???
Jaaaa, ertem, szoval ha az ehezo ellop "nem brahibol" egy kenyeret, az megerdemli, de a jo korulmenyek kozott elo kislany brahibol nem erdemli meg, hogy meghurcoljak... Hat ez mekkora LOL mar ??!!
Es meg egy dolog. En sajnos el tudom kepzelni, hogy miert ultek ott ennyit. Mert valoszinuleg, de csak mondom valoszinuleg 3 kis nyikhaj tizenevesrol van szo, akik meg akkor is nagyszajuskodtak amikor bevittek oket a rendorok. Meg azt is el tudom kepzelni, hogy a csalad ugyvedjevel fenyegetozte, ez meg kinyitotta a bicskat a zsernyakok zsebeben. Amit meg is ertek...

Egy biztos, ez a harom lany inkabb halas lenne a sorsnak. Az tuti, hogy most megtanultak egy eletre...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 14:58:01

@Leroi: Nincs vitánk egymással. Pusztán arra mutattam rá, hogy a gyereket sajnos nem csak a család neveli, tehát nem kell azt hinni, hogy aki rosszat tesz, az otthon látta. Láthatta máshol is.

Én ismertem a Sós rendőrgyilkos (+ öregasszonygyilkos) anyukáját.
Tudom, hogy Sós nem otthon látta.

kód 2010.09.05. 14:58:34

@Krumpli Bogart: ha ideraksz elém két embert, az egyik egy évben 10 ezer forintot lopott tőlem, a másik ugyanabban az évben rendszeresen 70-el megy a házam előtt, akkor én azt mondom, hogy a gyorshajtót csukják le.

A lopás pénzbüntetéssel vagy börtönnel jár törvény szerint is. Az meg vicc, hogy ugyanezek a lányok, ha kétszer ennyit lopnak valószínűleg nem kerülnek börtönbe.

Mensikov 2010.09.05. 14:59:16

@Krumpli Bogart: Hát dehogynem, lopásra mindig van lehetőség. Gondolj csak bele. Mi szerszámot nem vittek haza a proletárok a gyárakból. A mi lépcsőházunkban a virágtartók még mindig a gyárból lopott huzaqlokból vannak dekorációként. Szegény pedagógusok ők aztán nem tudtak lopni, legfeljebb krétát...

Vogel Zs 2010.09.05. 15:00:01

@bunkokiller2: Te meg tenyek nelkul vagdalkozol itt :)) Az sem kepmutatas mi ? :) Azert szeretnem en tudni, hogy mi tortenhetett ott, hogy teged kirugtak. Biztosan semmi ! Csak felfujtak az ugyedet...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:02:47

@bunkokiller2: Még nem volt büntetés, tehát nem haladhatott túl a cselekményben (sic!) okozott kárnál.A büntetést majd a bíróság fogja kiszabni.
A rendőrség túllőtt a célon.
A lányok pedig loptak és nincs mit mentegetni rajtuk. És így jártak. Ha nem loptak volna, nem kerültek volna kapcsolatba a rendőrséggel. Tehát a többi tizenéves is vegye tudomásul, hogy lopni változatlanul nem szabad, ha elmúltak 14 évesek, akkor meg is büntethetik őket. Ennyi.

Netuddki. 2010.09.05. 15:02:59

@bunkokiller2: "Milyen nevelő hatása volt?"

Beírásodat nézve valóban nem volt nevelő hatása. Mindenki hibás nemigaz? A rendőrség mert bevittek, az iskola mert kirúgtak, de talán még a boltos is mert ki volt pakolva az áruja. Csak éppen te nem.

Egy kis halvány kérdésem lenne. Tudtál róla, hogy egy rendőrségi ügy miatt esetleg kirúghatnak?
Érdekes, mi tudtuk. Persze nem ezért nem loptunk. Egyszerűen így lettünk nevelve.

Megint csak azt tudom mondani akit nem így neveltek, netán apuka, anyuka vagy a nagyszülők is "lopósak" voltak ezt nem értheti.

Mensikov 2010.09.05. 15:03:27

@Vogel Zs:
Végre egy érteles megnyilatkozás.. Ma egyébként az Új Zéland-i földrengésről volt szó. Fosztogatás nem volt, mondta az interjúvolt mert a rendőrt tisztelik és néhány perc múlva az egész Christ Church-i állomány az utcán volt. És persze a katasztófaelháritás is. Nekem ez példaértékű.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.05. 15:05:05

Azért én valahogy az "anyukát" is büntetném. Jórésze rá is szorul.

Mensikov 2010.09.05. 15:07:06

@Mensikov: Ja és egy normális orszéágban megnézik mi van a szomszéddal. Új Zéland kultúrország.Nálunk meg megy a szerecsenmosdatás: jaj csak brahi volt...

énisfélek 2010.09.05. 15:07:13

@bunkokiller2: "A büntetésnek egyensúlyban kell lennie a cselekmény súlyával"

Ha békésen ül valaki egy kerthelyiségben amikor a korlát felett áthajol egy vadidegen fiatalember és úgy pofán vágja, hogy másnapra bekékül a szeme, majd visszasétál a röhögő cimboráihoz és átveszi a fogadással nyert pénzt, akkor is ugyanez lenne a véleményed?
Nyolc napon belüli sérülés, tulajdonképen nem történt semmi, ő nem bűnöző, még akkor sem az, ha naponta tízszer megteszi ugyanezt.

Netuddki. 2010.09.05. 15:07:35

@kód: "Az meg vicc, hogy ugyanezek a lányok, ha kétszer ennyit lopnak valószínűleg nem kerülnek börtönbe."

Így sem kerültek/kerülnek BÖRTÖNbe. Kevered a dolgokat. Olvass vissza, valaki már elmagyarázta.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:08:04

@énisfélek: Ez hülyeség, ellenkezik a jogelvekkel, mely szerint mindenki csak az általa elkövetett cselekményért vonható felelősségre. Nincs objektív felelősség a büntetőjogban és a szabálysértési jogban.
Tanár vagy? Csak azért kérdezem, mert azok basztatják minden olyan magatartási és fegyelmezési problémáért a szülőket, amit maguk nem tudnak megoldani.

bunkokiller2 2010.09.05. 15:08:36

@Vogel Zs: Megírtam, hasonló történet, srácok voltunk, próbáltunk lopni, rajtakaptak. Kár nem történt. Akkor még az iskolát kötelező volt értesíteni a rendőrségnek. Azonnal, kérdés nélkül, a levél kézhezvétele után fél órával kirúgtak. Ez Budapest egyik legjobb iskolája volt, a szüleim nagy keservesen tudtak csak segíteni bejutni, akkora volt a túljelentkezés. Nem volt ügy, próbára bocsájtás után, nyom nélkül elmúlt, de ez már nem számított. Folytathattam betanított autószerelőként, 16,8 Ft órabérért a Volánbusznál. Jól megkaptam a megérdemelt büntetésem mellé, mi? Ha a te gyermeked járna így? Persze most képmutató módon azt fogod mondani, akkor megérdemelné! Ez egy ilyen ország lett, ilyen emberekkel. Tudnám, ha itt mindenki ilyen erkölcsös, kik lopták szét az országot az elmúlt évtizedekben? Adót sem csal, mi? Az is minden rendben. Buszon sem lógsz, áfa is befizetve, minden. Feddhetetlen vagy, így osztod az észt? Soha nem loptál, semmit...
Milyen tények nélkül vagdalkozom?

BoNa 2010.09.05. 15:09:25

@bunkokiller2: Helló, én lennék a posztoló. Abban igazad van hogy "fideszes a toll" (bár nem vagyok/voltam sohasem párttag), de abban véletlenül sem, hogy ez egy politikai poszt. Ne hazudjunk magunknak: senki, egyetlen párt híve sem szeretheti a tolvajokat. Bocsi, vann korlátok amiket nem lehet átlépni. Én elvárom, hogy egy magát rendes embernek valló, de szíve csordultáig MSZP-s párttag ezt ugyanígy lássa. Ismétlem: ez nem politikai kérdés, de még csak nem is kérdés. Abban a pillanatban, hogy így hívjuk, legalizáljuk a "döntést". Ez nem az. Itten vagy egy helyes út, és van egy helytelen. A lányok a helytelent választották, jogos az igény, hogy tanulják meg: rossz döntés, a jövőre nézve nem opció.

A hozzászólásod második felével semmit sem tudok kezdeni: Téged ennyire meglep, hogy van ember aki nem lopott? Annyira meglep, hogy el sem tudod hinni? Jól értem azt, hogy egy tolvajnak magyarázgatom miért szükséges a tolvajokat büntzetni? Bocsáss meg, de nekem ez nem szint, én ezzel vitatkozni nem tudok/akarok.

bunkokiller2 2010.09.05. 15:10:13

@kovi1970: A Te szüleid voltak lopósak, Te bunkó! Szégyentelen képmutatók vagytok!

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:11:31

@Mensikov: Nem azt írtam, hogy egyáltalán nem volt lehetőség, hanem arra próbáltam utalni, hogy nem voltak pl. plázák, ahol egymást érték az üzletek, telerakva áruval.
Emlékszem, gyerekkoromban pult mögül árusítottak, ma pedig lényegében mindenhol önkiszolgáló rendszer van.
De kötekedj csak nyugodtan, ha ettől érzed jól magad.

sieddie 2010.09.05. 15:14:02

@Krumpli Bogart: Tudod az, hogy gyereked milyen lesz emberileg alapjában a te felelőséged, hisz kisgyeremek korától tőled lesi el a dolgokat.Ha arra kényszerülsz, hogy nem tudsz vele sokat lenni akkor más fog neki értékeket átadni.Ha nem tudsz értéket átadni az a saját kudarcod.Szomorú olvasni azt, hogy milyen sokan védik a tolvajokat,másként élnék meg a dolgokat, ha tőlük lopnának rendszerint kisértékben.Én előbbre tartom az olyan embert aki tiszteségessen dolgozik, mint aki lop még ha fiatal is, mert tudomásul kell venni, hogy mindennek következménye van.Szomorú látnom azt, hogy mennyire gyerekek az emberek, nem mernek felelősséget vállalni.Egy pl. mentem az utcán és arra járt,egy bácsika az unokájával.Unoka az ut mellett szétrugta hóembert.Erre bácsika:Na gyere menjünk nem tartom én a hátamat!Ahelyett, hogy azt mondta volna egy ember felépítette ezt hóembert nagy lelkesedéssel és szeretettel te most ezt leromboltad és fájdalmat okoztál neki!Gyere tegyük rendbe a hóembert!
Öszintén szántam bácsit és a gyereket, hisz az öreg megtanította mi a gyávaság.....

kód 2010.09.05. 15:14:13

@kovi1970: hú de okos vagy. Hagyjuk már ezt a kötekedést, hogy a börtön nem fogda, az őrizet nem előzetes letartóztatás stb. Képzeld tudok róla. De nem vagyok se börtönőr, se börtöntöltelék, hogy a szakmai nyelvet használjam. A köznyelvben pedig börtönnek hívjuk ahova bezárnak embereket.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:14:50

@kód: A lányok most sem kerültek börtönbe. A szabálysértési őrizet nem büntetés. Nem tudom, miért nem lehet alapvező fogalmakat megkülönböztetni és miért kell laikusoknak össze-vissza kutyulni mindent.
A lányok még nem kaptak büntetést.
Nem hiszem el, hogy írni-olvasni tudó, internethasználó emberek képtelenek megkülönböztetni egymástól ezeket a fogalmakat.

Netuddki. 2010.09.05. 15:15:51

@bunkokiller2: Nem én loptam bammeg. Legalább már ha így jártál maradnál kussban és szégyenkeznél. De mint előbb is írtam SEMMIT sem tanultál az esetedből. Pedig mint tudjuk okos gyerek a más kárán, buta a sajátján se...

Mensikov 2010.09.05. 15:16:18

@Krumpli Bogart: Kötekedik az ördög, de mielőtt leírsz valamit gondold át nem lehet e mantrázni.

bunkokiller2 2010.09.05. 15:17:19

@BoNa: Tehát szerinted a többszörös büntetés a megfelelő a fiatalok számára. Mert ugye nézzük már meg, mit kapnak, azért a lopásért. Bevitték, leültették őket. Ott olyan hatásoknak tették ki őket, amiről neked, szent emberként, (egészen biztosan merem állítani,hogy nem vagy feddhetetlen,)fogalmad sincsen. Kirúghatják őket az iskolából. Később, emiatt az ügy miatt, iskolát, munkát, sok minden mást elveszíthetnek...Mered állítani, hogy ez a megfelelő eljárás és nem egy bírósági tárgyalás, amiben majd szép csendben harminc nap közmunkára ítélik őket és mellékbüntetésként még mondjuk nyolc hétvégét segítenek a boltosnak, akit megpróbáltak meglopni? A börtön nevelje őket? Buták, elvakultak és szánalmasak vagytok, mind, aki ezzel egyetért. Mindezt azért, mert oda akartok csapni a tyúktolvaj cigánynak és beáldoztok az elvakultságotokban pár fiatal életet is...Itt rajtatok kívül bárki beszélhet erkölcsről, nektek ezek után nincs jogotok!

Netuddki. 2010.09.05. 15:18:37

@kód: „don't feed the trolls”
Szóval én abbahagytam. :P

Mensikov 2010.09.05. 15:19:20

@bunkokiller2: Akkor te egy életer megtanultad hogy nem szabad lopni. gratula. Kár hogy akkor nem gondoltad át amikor kellett volna. Az autószerelők amúgy a Kádár rendszerben igen jól kerestek.Főleg a maszekok. Lehet hogy jobban jártál, mármint anyagilag...

Anti Anyag (törölt) 2010.09.05. 15:19:31

Sajnos valahogy le kell nevelni az embereket a lopásról. Azért a tolvaj ugyan még nem vált népszerűvé nálunk, de az elmúlt 60 év egyik "eredménye" az, hogy elfogadottá vált, amit a nem normális balliberálisok még elő is segítettek.

Ezek valahogy úgy vannak vele, hogy ha megértjük pld. a homokosokat, akkor meg kell értenünk a tolvajokat is. Ennek talán az az oka, hogy amikor divat lett, minden hülye liberálissá vált és osztotta az észt, a tolvajok meg érthetően váltak liberálissá.

A médiának meg (sajnos) tök mindegy, ha Kuncze osztja az igazságot megélhetési bűnözésről és éppen ő fizet, azt fogja helyeselni.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:19:47

@sieddie: Az én felelősségem, de nem nagyon tudok mit tenni az ellen, hogy az iskolában egész nap össze van zárva néhány túlkoros cigánnyal, akik aktív szexuális életet élnek, isznak, dohányoznak, drogoznak, lógnak, nem tanulnak, lopnak, agresszívek és senki nem tesz ellenük semmit, mert nem mer.
De legyen az én felelősségem. Most már jól érzed magad, hogy bedughattad a fejed a homokba? Mert ha csak ezen múlik a boldogságod, hát legyen, én pont leszarom, hogy neked mi a fenséges kioktató véleményed. :)
Remélem, nincs harag? :)

Netuddki. 2010.09.05. 15:20:26

@bunkokiller2: "mellékbüntetésként még mondjuk nyolc hétvégét segítenek a boltosnak, akit megpróbáltak meglopni?"

Szerintem ez a boltosnak lenne büntetés...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:21:21

@Mensikov: Konkrétan azt írtam "nem is nagyon volt alkalom lopkodni". Mi a problémád????????????????????????????????????

bunkokiller2 2010.09.05. 15:21:23

@Krumpli Bogart: Okostojás! Voltál rendőrsági fogdán? Fingos sincs miről beszélsz, úgyhogy hallgass! Ha nincs szerencséd, akkor keményebb, mint a sitt!! Engem egy gyilkossal csuktak két személyes, két négyzetméteres cellába, az az ember megölte a nejét. Őröket nem látsz, ha nem én lettem volna az erősebb, bármi megtörténhetett volna. Ha nem hiszed, próbáld ki, de addig hallgass!! (2.kerület, rendőrségi fogda)

bunkokiller2 2010.09.05. 15:23:31

@kovi1970: Te buta vagy. Sötét és buta.Troll. Bye..

kód 2010.09.05. 15:24:04

@BoNa: "Téged ennyire meglep, hogy van ember aki nem lopott?"

Aki azt állítja hogy nem lopott soha, az vagy hazug ember, vagy egy képmutató. Mert az viszont 100% hogy olyan ember nincs aki ne szegett volna törvényt. Hú, te nem loptál. Ja, te csak adót csaltál, segítségnyújtást elmulasztottál, veszélyeztettél, szerzői jogot sértettél. És nem gyerek vagy, akkor ezeket nem tízezer forint értékben követted el, hanem a sokszorosában. Aztán nem látom, hogy ötoldalas cikkben követelnéd, hogy csukjanak már le pár hónapra végre.

Mensikov 2010.09.05. 15:25:30

@bunkokiller2: Az emeber csak úgy nem kerül oda. Mit tettél ? Az emeber ( legalábbis én ) úgy gondolja hogy nem egyszerrek esnek egymásnak a fogvatartottak. Még jó hogy meg nem kettyintett..

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:25:51

@bunkokiller2: Büntetőjogász vagyok. :))) Fogdában, fogházban, börtönben és fegyházban is voltam már.

szőketisza 2010.09.05. 15:26:01

@bunkokiller2: Ez a Krumpli Bogar tényleg megérdemelné, hogy egyszer megfingassák egy rendőrségi fogdában.

uninterested 2010.09.05. 15:26:47

Nagyon helyes, hogy végre született egy ilyen törvény, mert eddig csak röhögtek a kiskorúak a rendőrökön.
Én szívem szerint a szülőkön még bevasalnám a rendőri intézkedés költségeit is, és így a szülőkre is lenne nevelő hatása.
Anyuka meg nem pampog, hanem gyereket nevel. Megtanítani, hogy Bolti lopás = NEM menő

bunkokiller2 2010.09.05. 15:26:53

@Mensikov: ???? Hogyan lettem volna maszek 16-17 évesen? Mint írtam, nem volt más lehetőségem, a szüleim nem voltak tele pénzel, többet nem tudtak segíteni, maradt a Volánbusz 16.80-as órabérért havonta és a buszok zsírozása, buszonként 30 Ft-ért. Természetesen pár év után otthagytam a szakmát, mert mindegy volt mit, de többet kellett keresnem....

Mensikov 2010.09.05. 15:27:25

@kód: Amit te csinálsz szimpla vádaskodás...

Vogel Zs 2010.09.05. 15:28:12

@bunkokiller2: Ja ja, biztos igazad van... De akkor is loptal... Es most mast probalsz hibaztatni a te hulyeseged miatt...
Csak azert a miheztartas vaget. csak elmeselnek egy sztorit... Tizen par evesen (meg ma is emlekszem ra) egyszer egy farmerboltaban nagyon megtetszett az egyik Wrangler farmer papirja, az a szirszar, amit hozzatuznek a farmerhoz. De persze farmert nem tudtam megvenni magamnak... Es akkor ott a foldon talaltam egy ugyan olyan papirt leszakadva a nadragrol. Sokat dilemmaztam, gondolvan, hogy ha most felveszem es hazaviszem akkor talan nem tudjak eladni azt a farmert amihez tartozik. Ugy gondoltam hogy, ki venne meg a farmert a reklam kartonpapir nelkul. Mert persze azt gondoltam, hogy en ha mar lenne penzem, akkor azt vennem meg amin van olyan papir, mert olyan jol nez ki.
Tehat mindenki igy gondolja, es akkor azt az egyet nem tudjak eladni. De csak felvettem a papirt es hazavittem. Sokat problemaztam rajta, de aztan csak elmondtam az edesanyamnak...
Biztosan en vagyok a hulye...
A jegy nelkuli buszon utazasrol meg annyit, hogy utzatam. Kaptak is el, de azert ezt ne hasonlitsuk mar egy olyan dologhoz, hogy 3 kislany brahibol elore kitervelten bemegy egy boltba lopni !! Es nem azert mondom, mert velem tortent meg... De ezt hagyjuk is... Ha ez lopasnak szamit szerinted, akkor igen, loptam, csakhogy en nem kezdtem el verni magam, hogy milyen magatartas mar az, hogy megbuntetnek 3000 forintra, es ugyvedet, hivok...
na mind1...

kód 2010.09.05. 15:28:31

@kovi1970: hagy döntse el ezt a boltos, hogy elégtétel-e neki vagy nem. Neked nyilván csak a kézlevágás lenne elégtétel, esetleg ha megdughatnád a lányokat, de ne magadból indulj ki.

Daniel W. Mcload 2010.09.05. 15:29:31

@az igazi medwe: A rendőrök mérlegelhették volna, hogyan alkalmazzák a jogszabályt. Én is sikítófrászt kapok tőle amúgy. Nem lettek volna kötelesek bevinni őket, ezért mondom, hogy túlkapás.. oké nem jó szó... akkor példastatuálás. Abszolút helytelen.

@bm613: és ha mégis? Mert úgy lesz nevelve, de mégis... Az, hogy jól neveled, még nem jelenti azt, hogy egy rossz pillanatban butaságot csináljon gyerekfejjel

@fizetett troll: sohasem szerettem a trollokat, az orkokat kedvelem, lehet, hogy ez az ellenszenv alapja

@Tamarian: de ez nem tartozik a nyilvánosságra. Otthon biztos én is elbeszélgetnék vele. De én nevelem, nem a rendőrség túlbuzgósági alosztálya

@B-road: "De bazmeg itt 3 napig zarva voltak, tobb mint 1 napig nem lathattak, beszelhettek a szulokkel, ruhat nem kaptak, bilincsbe vittek oket ide-oda.
Na ez volt a kurvara tok folosleges.
Ha ez nem lett volna, akkor csak arrol cikkenznenek az ujsagok, hogy na, a kis kocsog buzi picsak lopnak a boltban, de most jol beszoptak.

Ezt gondolom en.
Idota rendorseg, idiota orszag. "
Fentebbieknek: erről beszélek én is. Idióták vagytok!

@nezavarjmasokat: Csak röviden. Idióta.

sieddie 2010.09.05. 15:30:23

@Krumpli Bogart: Miért ne tehetnél?Hány helyen hangoztattad ezt?Beszéltél másokkal, hogy nem jó ez így?Gyűjtöttél aláírást?Próbáltad másik iskolába íratni?Ha nem teszel semmit változni sem fog semmi.Vagy csak homokba dugtad a fejed?:)Remélem nincs harag

Mensikov 2010.09.05. 15:30:37

@bunkokiller2: Hát én azt nem szophatom ki az ujjamból hogy nem tetszett meg az autószerelés és te szakmát váltottál és pénzesebb szaknma után néztél. Amúgy 16-17 évesen voltál összezárva egy nejgyilkossal ? Még jó hogy nem tett magáévá vagy nem kellett megfújnod a vuvuzeláját !!!

tbb 2010.09.05. 15:31:05

Szerintem is ez egy kemény büntetés volt a kiscsajoknak. Sok kommentelő szerint is. És elmondták, hogy szerintük mi lett volna a helyes büntetés. Igazuk van. Ha korábban megtörtént volna. Igen. akkor elég lett volna. De mostanra azonban olyanná fajult a helyzet, hogy a kiscsajok viselkedése nem a kivétel, hanem a standard. Hogy is írta az egyik zsurnaliszta? 10-ből 9-n. Hát ilyenkor bizony már szükségesek a keményebb eszközök. A pofon. Az a bizonyos makarenkói. Hogy a fal adja a másikat.

bunkokiller2 2010.09.05. 15:32:10

@Mensikov: ? Miért ne kerülne oda? Tudtomon kívül köröztek. Egy igazoltatás után a Király utcában, bevittek. Kiderült, hogy egy másik kapitányságon kell az ügyemben vallomást tennem. Oda két nap után szállítottak. Kicsit kevesebb, mint 72 órát voltam bent, amiből nem is említettem a 7. kerületi rendőrségi fogdát, ahol igen nagy a forgalom, ha jól emlékszem nyolc-tíz fős zárkák vannak. A kaja viccet félretéve hitler szalonna volt és konzerv...Elképesztő állapotok...Fogalmatok sincsen mennyire aránytalanul sok volt a gyerekeknek ezért a három nap...Fogalmatok sincs...Mindenkinek az után szabadna csak nyilatkozni, ha kipróbálta!

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:32:56

@sieddie: Nincs. MINDIG NEKED VAN IGAZAD. Jó lesz így? :))))
Esetleg többször is leírhatom. Kéred?

ZéBé 2010.09.05. 15:33:10

Én azért megkérdőjelezném azt az állítást, hogy a lányok először loptak. Legalább az egyikük már többször lopott, különben honnan vették volna, hogy az jó buli? Csak éppen először buktak le. Van ilyen.

Szerintem a három nap pont arányos büntetés ilyesmiért. Egy nap elzárásnál még nem aggódnának, hogy kitudódik. Azt még el lehet hazudni. Három nap elzárásnál már neccesebb, ilyenkor kezdenek el szégyenkezni. Legközelebb majd jobban meggondolja a bulizni vágyó fiatal, hogy bevállalna-e három napot egy izgalmas délutánért.

Én gratulálnék a rendőrségnek: így kell ezt fiúk, kérjük az összes többi bolti- uborka- és tyúktolvajt is három nap előzetesbe vágni. Muszáj megtanítani a zembereknek, hogy a tetteiknek következményei vannak, és ezt máshogy nem lehet.

BoNa 2010.09.05. 15:34:11

@bunkokiller2: Nem tudom pontosan mi a jó büntetés. Általánosságban azt gondolom az a jó, ha egy életre elterelei őket az efféle viselkedéstől...
Nem tudom pontosan mit akartál kihozni a fenti "szent emeberes" iróniából, de se különösebb büszkeséget, se szégyent nem érzek amiatt, hogy ezidáig csak kívülről láttam börtönt/fogdát. Egy másik kommentre írt válaszodban összeszedted a tipikus bűnöket (adócsalás, bliccelés) jeleznén egyikkel sem élek, és nem éltem soha.
Tudatosan senkit meg nem károsítottam, nyilvánvalóan figyelmetlenségből követtem már el szabálysértéseket. Amennyiben ezt észrevették, megbüntettek, én nem operáltam helyszíni bírsággal és hasonló szürke megoldásokkal.

"Mindezt azért, mert oda akartok csapni a tyúktolvaj cigánynak és beáldoztok az elvakultságotokban pár fiatal életet is...Itt rajtatok kívül bárki beszélhet erkölcsről, nektek ezek után nincs jogotok!" - ez egy kib***ottul gusztustalan mondat. Sunnyi és hatásvadász stratégia az én (vagy ahogy te lehivatkozod a "mi") szánkba adni a cigányozást. Holott mit is írok a posztban?

"Mit számít a bűnelkövetés szempontjából, hogy rendezettek a családi körülmények? A jómódú tolvajoknak méltányosabb eljárás dukál?" - Azt gondolom, én éppen amelett állok ki, hoigy ne csak a szegényebb, jogait kevésbé ismerő réteget büntessék tisztességgel, hanem a fehér középréteget is. Szóval akkor mit is jelent a fenti mondat?

Megmondom neked, hogy az egész cikkel mit akartam mondani: A tyúktolvajokat eddig senki nem tudta megfogni, szankcionálni, stb. Ez pedig most elkezdődött. Persze csiszolni kell a rendszeren - eszem ágába sincs a lányok életét tönkretenni - de bassza már meg, hogy nekik álljon feljebb???

bunkokiller2 2010.09.05. 15:35:05

@Mensikov: Igen. Nem vagyok törékeny alkat, szerencsémre és a fickó egy két méteres csontkollekció volt, a Moszkva téren kapták el, szerencsére igen le volt pukkanva...Különben bármi lehetett volna. A sok nagymenőnek, aki itt osztja az észt, csak az ágy, amin alszol, a pokróc és a fejék (nem párna) elég büntetés lenne....Mikor kimész (visznek) WC-re és utána három óra múlva jön érted az őr! Természetesen belül nincs kilincs...

Mensikov 2010.09.05. 15:35:29

@bunkokiller2: Végül is jogosan voltál benn azért ne sajnáltasd magad...

BoNa 2010.09.05. 15:36:47

@kód: Szia. Hiszed vagy sem, a fentiek közül tudtammal nem követtem el egyet sem. De ha igen - mondjuk a gépemen lévő MP3-ak nem jogtiszták - ki fog engem öles kolumnákban védeni, hogy lécciléccilécci ne csukjátok le? Pontosan azt a büntetést fogom kapni, amit megérdemlek.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 15:40:28

@Krumpli Bogart: "A szabálysértési őrizet nem büntetés."

Az ilyesféle, értelemtől elrugaszkodott jogászkodás több kárt okoz ám, mint hasznot. Attól, hogy jogilag nem büntetési tétel, attól még annak örül a kárörvendőbbje itt, hogy jól megkapták a büntetésüket a lopásért, mert két napra dutyiba* voltak.

*tetszőleges elzárással járó rendőri foganatosítmány :)

Miért nem lehet a kommentekre érdemben reagálni, jogásznyelvtankodás helyett?

Mensikov 2010.09.05. 15:40:39

@BoNa: Mégeccer, ha saját magad száamára töltesz valamit az nem jogellenes.

bunkokiller2 2010.09.05. 15:40:57

@BoNa: Pedig de. Egy rossz rendszer, nem rendszer. Ha rossz, nem szabad használni, mert különben nagyobb a kára, mint a haszna. Ti igenis azoknak akartok odavágni, akik a 20000 Ft alatti lopások esetén a törvény képébe nevetnek! Ez rendben van, de nem így! A cél nem szentesíti az eszközt, amit itt csináltok, az rossz és képmutató! Mit akartok? Bűnözőket nevelni? Egy megbillent fiatalt, akiből értékes ember lehetne, merre akarsz billenteni? Semmi nem fekete vagy fehér, de ebben az esetben különösen nem. Nem vagytok hajlandóak belátni, hogy mekkora kárt okoz ez a rendszer, miközben akiket meg akart állítani, azok rutinos fogdajárók, őket nem tántorítja el, de azt a pár szerencsétlent, aki hibázott, de nincs a rossz úton, tönkreteszitek! Felháborító. A jó rendszert több országban is kitalálták. Nem ez az...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:41:37

@BoNa: Nem fog nekik állni feljebb. Ez az eset azért jó, mert most majd a jól szituált szülők is megmutathatják a csemetéiknek, hogy ha lopnak elkapják a frakkjukat, sőt, az is előfordulhat, hogy a szemtelenségen begőzölt rendőrbácsik kicsit elvetik a sulykot, s akkor utólag már hiába szaladgálunk ügyvédhez, sajtóhoz, meg ombucmanushoz, ami megtörtént azt már nem lehet visszacsinálni.
Talán egy kicsit észbe kapnak ezek az eleresztett tinik.

S talán a szülők is belegondolnak, hogy nem olcsó mulatság az ügyvéd. :)))))))

Robinzon Kurzor 2010.09.05. 15:42:16

Jól látszik, hogy az emberek legnagyobb részének lényegében semmi baja nem volt a Kádár-rendszerrel, csak meglegyen a nyugis kis állása, ahonnan pénteken fél négykor tűzhet a telekre a Skodával.

Ennél többet vagy mást most sem kíván az élettől és a világtól.

Mensikov 2010.09.05. 15:43:31

@bunkokiller2:
csak az ágy, amin alszol, a pokróc és a fejék (nem párna) elég büntetés lenne

Engem ez a hódmezővásárhelyi laktanya őrségére emlékeztet. ( 1976-77 )
Vááááááááá...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:43:31

@flugi_: De az a laikus megközelítés is nagyon-nagyon sok kárt okoz az ifjúságnak, hogy "nem olyan nagy dolog egy kis ékszerlopás".

Talán kussolni kéne egy kicsit, nem pedig lovat adni minden deviáns viselkedés alá.

BoNa 2010.09.05. 15:45:09

@Mensikov: Ok, akkor a példa rossz :-)
Összesen azt próbálom mondani, hogy ha elkövettem/fogok követni valami büntethetőt, akkor engem majd jól megbüntetnek. Nem lesz rinya, nem lesz indexes és népszabadságos cikk, nem lesz helsinki bizottság. Kifizetem/leülöm/jóváteszem, ahogy kérik.

Mensikov 2010.09.05. 15:46:31

@Robinzon Kurzor:
Ha a biztonságról a megélhetésről van szó valszeg igazad van. Ha nincs munkám, de a munkanélküliből is kihúzom mint mondjuk a svédeknél akkor a mostani rendszer is működne, de sajnos nem...

Robinzon Kurzor 2010.09.05. 15:46:44

Azért azon elgondolkodnék itt néhány ember helyében, hogy halált okozó ittas járművezetés esetén is max. néhány órát tartják benn a delikvenst. Aztán majd a bíróság elítéli.

Ehhez képest kb. tízezer forintos lopásért gyerekeket rendőrségi fogdában tartani 2 napig, rendőri (nem bírói!) hatáskörben.
Az a Kádár-féle rendőrállamban volt, hogy nem a bíróság, hanem a rendőrség "osztotta" büntetést.

Ez ugyanolyan rendőri túlkapás, mint 2006. október 23-án, tessék már észrevenni!

bunkokiller2 2010.09.05. 15:48:24

@Mensikov: Nem tettem, de az is jogos volt, ami még engem ért utána, ugyanazért az ügyért? Pártfogó felügyelet, iskolából kirúgtak, a gimibe fel sem vettek, soroljam? Mekkora büntetés jár egy apró lopási kísérletért, 16 évesen? Mert ugye nem is sikerült...
...Még évekig kerültem szembe az "ügyemmel"...

kód 2010.09.05. 15:48:41

@BoNa: "Hiszed vagy sem, a fentiek közül tudtammal nem követtem el egyet sem."

Íme az első ember Magyarországon, aki mindig minden törvényt betartott :)

"ki fog engem öles kolumnákban védeni, hogy lécciléccilécci ne csukjátok le?"

elég furcsa kérdés. Szóval akkor azért írtál, mert úgy érezted, téged se kímélne senki, úgyhogy basszanak rá a 15 éves csitrik is?

bunkokiller2 2010.09.05. 15:48:56

@Mensikov: Ráadásul ágyat írtam, priccs helyett:-(((

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:50:07

@Robinzon Kurzor: Valóban rendőri túlkapás volt. Pont.
Ezért marhaság arról elmélkedni, hogy súlyos volt-e a büntetés, vagy sem. Nem volt büntetés, az majd lesz.

Lopni viszont akkor sem szabad, ha rendőri túlkapás volt. A kettőnek nincs köze egymáshoz.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 15:50:46

@BoNa: "Általánosságban azt gondolom az a jó, ha egy életre elterelei őket az efféle viselkedéstől."

Háát, nem elsősorban. A jó törvény a társadalom össz-javát nézi, amibe egy kicsit maga az elkövető is beletartozik. Itt van nektek egy példa a topikban, ami jól mutatja az ész nélküli szigorú büntetés káros mellékhatásait, erre tagadjátok az egészet, meg olyasmiket hoztok fel, hogy megérdemelte.

Na és? Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy jó-e az országnak az, hogy a fiatalkori botlásoknak akkor is egy életre tartó súlyos hatása van, ha a büntetett viselkedést a fiatal egy-két éven belül amúgy is kinőné? Egyszerűen itt nincs értelme arról beszélni, hogy majd a törvény tereli el a fiatalokat, mert törvény nélkül is elterelődnek azzal, hogy felnőnek.

Szerintem annak van igaza, aki ilyen esetben olyan szankciót (amire természetesen szükség van) használ, ami valóban alkalmas a célra. Ez itt és most egy elrettentő akció volt, a három lány meg szerencsétlenül pont akkor csinálta ezt, amikor a politika példát akar statuálni. De ettől még igaza van azoknak, akik kétségbevonják az így kialakult történet társadalmi hasznosságát _ha_ ezt rendszeresen akarják csinálni.

Remélem nem akarják.

Vogel Zs 2010.09.05. 15:51:26

@Robinzon Kurzor: Igen, igen. Csak en meg mindig fenntartom azt amit mondtam... Lattam fiatalokat (Ez a korkategoria) lopas utan a rendorseg altal elvezetve. Rabszallitoba raktak oket. 2 lany volt. Es olyan pokhendi, rohadt nagykepuek voltak, hogy az engem haboritott fel. Es amikor betettek oket, meg mosolyogva integettek kifele a kocsibol, az ott allo ismeros lanyoknak... Na ebben az esetben nem sajnalom a par napos elzarast. Majd ott lefagy az arcukrol a vigyor...

bunkokiller2 2010.09.05. 15:51:42

@BoNa: Na erre nincs is mit mondanom. Warezolsz és prédikálsz? Sokkal nagyobb károkozó vagy, mint a lányok..Vonulj be egy fogdára. Vagy akkora becsületharcos nem vagy, hogy feladd magad, mi? Csak akkor bűn, ha megbuksz? Egyébként én pl. ezért is védtelek volna, mert a warez megint egy érdekes, nem egyértelmű kérdés..

bunkokiller2 2010.09.05. 15:53:29

@Mensikov: :-))) LOL... Ez baromság és hazugság, Te is tudod:-)) Most jön az ideológia gyártás, hogy Te miért nem vagy bűnöző, mi? Istenem, ez mennyire szánalmas!!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 15:53:38

@Krumpli Bogart: ezzel tehát bevallod, hogy érv helyett kötekedtél, mert igazad van és kész :)

Valahogy a későbbiekben jelölni kéne a "tényleg így gondolom" és az "erre a következő semmitmondó kifogásaim vannak:" kommenteket, ne keverjük össze :)

Vogel Zs 2010.09.05. 15:54:24

@flugi_: "ha a büntetett viselkedést a fiatal egy-két éven belül amúgy is kinőné?"
A lopasra gondolsz ?

BoNa 2010.09.05. 15:55:16

@bunkokiller2: Hagyd már abba ezt a "Ti"-zést! Nincs "ti"! EZ nem a FIDESZ, ez nem az MSZP, ez nem a konzervatív meg a liberális. Ezek, akik itt olyan lelkesen kommentelgetnek azok az emberek, akik egyik este lefekdütek úgy, hogy volt ubrokájuk/biciklijük/telefonkábelük/tuggyafaszhogymilyük reggel pedig nem- És korvaanyáztak tízszer, százszor egymilliószor, és senki nem foglakozott velük. Aztán most keresik azt a politikai entitást (még mindig nem feltétlenül pártról beszélünk!) amely hajlandó tenni valamit ez ellen. És persze, amit kitaláltak nem feltétlenül működik jól, csak végre először ezeknek a tyúklopásoknak a történelmében az elkövető sz**ja a f*szt, nem pedig aki jelenti, vagy akinek jelentik, de semmit sem tehet.
Tök koörrekt reakció lett volna a "nagyon szégyelljük, rosszul tettük, kérem ne bánjanak velünk túlságosan rosszul". De mi történt? Elkezdték telekürtölni a médiát, hogy ohó, itten narancsos fasizmus van! <b> És mit értek el vele? Megmondom barátom: Nyilvánosságot! </b> Most már biztosak lehetnek benne, hogy az iskola, a tanárok, az osztálytársak valóban tudják mit tettek. Mások bélyegezték meg őket igaz: de ők megmutatták ezt a bélyeget egymillió embernek? Szóval kit terhel a felelősség az eredményekért?

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:56:09

@bunkokiller2: Hát igen. Jó lenne, ha a fiatalok mentegetése helyett inkább elmesélnéd nekik a saját ügyedet, hogy visszatartsd őket. Tehát nem buzdítani kell, hanem visszatartani. A mentegetést buzdításnak érzik a tinik.
A barátnőmet azért rúgták ki érettségi előtt két hónappal a gimiből, mert beszólt az egyik mocskos geci tanárunknak. (Már nem bírta tovább.) A másik gimiben nem jól sikerült az érettségije, ugrott az egyetemi felvételi (kevés volt a pontszám), tehát tönkretették az életét. Gondolod, hogy ezért felelősségre vontak valakit, vagy ügy lett belőle?

Krumpli Bogart 2010.09.05. 15:57:31

@flugi_: Tudod mit? Hagyjuk! Neked is mindig igazad van. OK?

Vogel Zs 2010.09.05. 15:58:01

@bunkokiller2: "Warezolsz és prédikálsz? Sokkal nagyobb károkozó vagy, mint a lányok."
"Egyébként én pl. ezért is védtelek volna, mert a warez megint egy érdekes, nem egyértelmű kérdés.. "

egy erdekes kerdes ez a warez tema, de azert sztd bitos sokkal nagyobb kart okoz, mint amit alanyok csinaltak...
Ezek mar csak eszszerutlen mondatok...
En megertem azt, hogy tonkrement az eleted. Meg biztosan szar volt odabent. De azert a logikai, es ervelesi keszsegedet ne veszitsd mar el, legyszi... Mert igy nem lesz ertelme annak amit irsz...

BoNa 2010.09.05. 15:58:47

@bunkokiller2: Nem, nem warezolok - mármint nem vagyok tartalomszolgáltató.A gépemen és más adathordozóimon feltehetően vannak vitatott jogállású fájlok. Az adathordozók után kifizettem az Artsjus cimkék árait, a szoftvereim (pl. Windows, Office) eredetiek. Amennyiben mégis szabálysértést követek el, a büntetést tudomásul fogom venni.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 16:00:19

@Vogel Zs: igen, nagyon tipikusan a brahiból elkövetettekre. Persze most még nem tudjuk, hogy mi jön, de ha elég álszent annak az iskolának a vezetése, ahol a lányok tanulnak, már kezdődik is a topikban olvasott történet.

bunkokiller2 2010.09.05. 16:02:47

@BoNa: Csak tudod, az a baj, hogy narancsos az ügy..A fasizmus a háttérben bújik meg, mert tudjuk, hogy akárhogy tagadod, az olácigánynak akarsz odabaszni, mert ellopta a biciklidet, uborkádat, kábeledet majd beleröhög a törvény lépébe. mert a kár nem volt húszezer!

Mindegy, kár vitázni, mert olyan szinten használsz kettős mércét (warez vs bizsulopás), hogy ezek után Te a szemeben egy erkölcsi nulla vagy, aki csak követel, de be nem tart, csak amit kényelmes...Kívánom, hogy veled szemben ne használjon senki olyan kettős mércét, mit Te használsz, másokkal szemben. Én egy tolvaj vagyok, szerinted, de az erkölcsi mércém ezerszer korrektebb, mint a Tietek! (Direkt Tietek, pedig nem vagyok semmilyenes, nekem nincs párt vagy oldal..)

kód 2010.09.05. 16:04:38

@bunkokiller2: "Fogalmatok sincsen mennyire aránytalanul sok volt a gyerekeknek ezért a három nap...Fogalmatok sincs...Mindenkinek az után szabadna csak nyilatkozni, ha kipróbálta!"

De az is elég lenne, ha hallgatnának a szakemberekre, akik tudják is minek mi a következménye, nemcsak találgatnak meg okoskodnak. Persze amíg egy büntetőbíró sem lát börtönt közelről, addig mit várjunk a laikusoktól.

Hurri Kán 2010.09.05. 16:04:52

Nem kell lopni ilyen egyszerű. Nekik sem meg senki másnak sem.

Vogel Zs 2010.09.05. 16:05:17

@flugi_: ok, akkor jol ertettem. Sztd a brahibol elkovetett lopas, az rendeben van, mert majd kinovik a gyerekek? Erthetetlen...
Nem is akarom elhinni, hogy ezt hallom!

Na jol van. En ezt mara befejeztem, mert csak idomet pazarolom...
Ezekkel a topicoc-okal az a problema, hogy nem is igazan vitatkozasok mennek rajta, hanem mindenki meg akarja valtoztatni a masikat. Es sokan nem jottek meg ra, hogy az nem olyan konnyu dolog. Plana nem egy topicon keresztul... :)

Na tovabbi szep napot mindenkinek...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:06:33

@Vogel Zs: Már úgy értjük, hogy a lopás egy olyan betegség, amit ki lehet nőni? A lopás 14 éves korig nem büntetendő, addig kell kinőni. Utána már büntetni kell. Ilyen egyszerű. a 15 éves nem gyerek már, tisztában van a cselekménye súlyával és annak következményeivel.
(Persze nem a rendőrségnek, hanem a bíróságnak.)

bunkokiller2 2010.09.05. 16:06:55

@Vogel Zs: Mi ezzel a bajod? Nézőpont kérdése. A törvény szerint nagyobb károkozó, hiszen pár darab MP3 vagy Divx és messze túl vagyunk a bizsuk értékén. Azonban az én véleményem nem egyezik feltétlenül a törvény betűjével, ebben az esetben sem.Ezért az a mondat nem értelmetlen,csak mögé kell nézni. Tudjuk, hogy a warez kárt okoz. A megítélése a kérdés, illetve a felhasználása.

Az életem nem ment tönkre, csak sokkal többet fizettem, mint ami jogos lett volna..

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:08:56

@Vogel Zs: Sajnos sokan gondolják úgy, hogy a fiatalkorú által elkövetett lopás csíny, brahi, fiatalkori botlás, stb. Tényleg hihetetlen.

Vogel Zs 2010.09.05. 16:10:04

@Krumpli Bogart: Akkor az rendeben lenne, hogy 14 eves koromig "megszerzek" mindent ami kell az elottem allo eletre, es akkor meg 15 evesen "kinovom" ezt es majd jol elek eletem vegeig?
Lehet kellene egy gyerek akit megtanitanek erre, es belenevelnem, hogy hogyan kell megszednie magat 14 eves koraig, es utana jol elnenk mind a ketten... :) Elgondolkoztato...

Vagy inkabb olyan "sotetboru" mentalitasra hajaz ?? LOL...

Szoval csak megint nem tudtunk elszakadni a lenyegtol ! :))

Ne vedd sertesnek !!

Epokit Drive 2010.09.05. 16:10:44

Nem vagyokkriminológus, és a "bűnmegelőzési neveléshez sem értek, ezért azt írom le, amit a saját gyerekem kapcsán gondolnék.

1. Az arányosság fontos. Ha megtérült a kár, a srácok megbánják, meg minden, be lehet őket vinni, kicsit túráztatni a szülőket is, értesíteni a sulit (fiatalkorúak, loptak), de előzetesbe vágni, azt hiszem, túlzás. Vagy ha már mégis, akkor megmagyarázni nekik, mi és miért történik. Attól még összeszarhatják magukat.
2. Ámde, amikor a kár nem tud megtérülni (Mari néni kakasa megdöglött), vagy ha nincs megbánás, csak röhögés, akkor túráztatás+törvényes szívatás, mert az sem lehet, hogy egy intézkedés ne érjen célt.
3. Ha ui. az intézkedés már az első 1-2 lépésben célt ér (srácok beszarva, istenuccse soha többet ilyet nem csinálunk), akkor ott meg lehet állni. Ha meg nem, akkor megyünk tovább a protokollban, rabosítunk, előzetes, benttartás stb. És beszaratjuk a szülőket is, mert azért ez mégis az ő kompetenciájuk lett volna, nemár, hogy a rendőrség neveljen.

A posztolóval lényegében egyetértek. A bűnt nem mentegetni kell, legfeljebb az arányossággal volt baj. De a lányok loptak (akartak), és ez bűn. Pont.

bunkokiller2 2010.09.05. 16:12:07

@Vogel Zs: Ki mondott ilyet? Nem nincs rendben a lopás. Azonban az sincs rendben,hogy egy ilyen ügyben ez az eljárás!! Ennyi. Szar a rendszer, erről dumálunk! A lányok loptak? Igen. Oksa. Jegyzőkönyv, bíróság és olyan büntetés, aminek van visszatartó ereje, de nem írja ki a fiatalokat, első, apró hibára az egész társadalomból. Mi ebben a nehéz? Nem szabadott volna őrizetbe venni és 72 órát bent tartani őket és főleg nem szabad ezt a gyakorlatot folytatni! Erről beszélünk, ezen vitázunk! Nem szabad! A bírónak meg kell legyen a lehetősége, mindig, minden esetben felmérni és mérlegelni. Egy törvény sem jó, ami nem veszi figyelembe a körülményeket!

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:13:10

@bunkokiller2: Az nem jutott eszedbe, hogy MINDENKINEK "akarunk" odabaszni, aki lopott? Talán éppen ezért nem az olácigányokon borult ki a bili, hanem a "jobb családból származó" tolvajok ügyében. Mármint azon, hogy igenis, MINDENKIRE vonatkozik a törvény, rájuk is.

ZéBé 2010.09.05. 16:13:16

@bunkokiller2: Hogy érted azt, hogy egy lopásnál nem történt anyagi kár? Maximum a lebukásod után kénytelen voltál megtéríteni. Attól az még megtörtént.

Masni 2010.09.05. 16:14:34

Nagyon okos lehet az az ember, aki a börtönből kijövő tinik nyilatkozata mögött mély értelmet keres. Ők nem kommunikációs szakemberek, nem tudják, hogy a környezet hogyan fog erre reagálni, és még ezen kívül is valószínűleg tök cikinek érzik a dolgot és ettől dacosak.

Gyerekkoromban mi elég sokat loptunk, igaz, nem ékszereket, hanem ceruzát, meg radírt. Még "bandát" is alapítottunk (ceruza néven, tudom, tök gáz).
Ma hiába vagyok elvált, és a gyerek után hiába vehetném fel a dupla családi pótlékot az elváltság okán, nem veszem fel, mert úgy érzem, hogy nem vagyok rászoruló.
Lehet, a radírlopás ellenére mégis rendes ember lett belőlem, pedig nem vittek börtönbe.

Az az intézkedő emberke pedig, aki nem veszi észre, hogy az egyik bent lévő lánnyal baj van, ellenben megvárja, hogy már akkora baj legyen, hogy pszichiátriára kelljen beszállítani, no, hát szerintem ő nem alkalmas a munkájára. Mert hogy a törvénynek köszönhetően mostantól az is a munkája, hogy észrevegye, a kiskorúak hogy, miért, mit reagálnak egy-egy szitura.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:14:47

@bunkokiller2: Én mi lenne a jó büntetés szerinted? Aminek van visszatartó ereje? Konkrétan mondd meg légy szíves.

bunkokiller2 2010.09.05. 16:17:58

@ZéBé: ? Nem. Nem sikerült elvinni. A cucc motorra fel, majd jött a yard és cucc le. A yard a cuccot visszavitte és kész. Azt gondolod, hogy aki lop, az mindenképpen anyagi haszonért, hogy eladja és pénzhez jusson, azért lop? Messze nem ilyen egyszerű az élet. Mi csak használni akartunk valamit egyetlen éjjel, utána nem is tudtuk volna hová tenni. Reggel visszavittük volna, mire a gazdája érte jön. Soha meg sem tudták volna, de valaki látott minket és kihívta a yardot. Ennyi történt. Egyébként két darab kültéri lemez hangszóró volt, bulira vittük volna. Nem sikerült.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:18:49

@Krumpli Bogart: Ami arányos a bűn súlyával és semmit nem hagy büntetlenül.

bunkokiller2 2010.09.05. 16:18:55

@Krumpli Bogart: Teljesen egyértelmű, ilyen esetben a közmunka a megoldás. Ahogy normális országokban, első elkövetésnél, fiatalkorú esetében ez a bevett gyakorlat.

Leroi 2010.09.05. 16:20:51

Ez a "pszichiátriára szállítás" is zavaros dolog.
Érdekes módon, lopás közben tök egészséges volt, amikor pedig lebukott, rögtön psychiátriai esett lett...
Eszerint bárki bármit tehet, majd ha lebukik, megjátssza a bolondot és elszállítják a pszichiátriára.
Jó kis trükk.
Gondolom, a jómódú szülők ahelyett, hogy szétpofozták volna a kiskorú bűnöző csemetéjüket, lefizettek ügyvédet-dokit-Atyaistent...
Majd hülyének nyilvánítják a kis ribancot és felmentik.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 16:20:55

@Vogel Zs: könyörgöm, az neked honnan jött le, hogy rendben lenne a lopás? Én fogalmaztam ennyire szarul? Vagy nem elég egyszer leírni, hogy természetesen szankcióra szükség van?

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:21:12

@Masni: Ismétlem. A gyerekkori lopást most sem engedi büntetni a törvény. A 14 éven felüli már nem gyerek, hanem fiatalkorú elkövető. Ők persze nem is ceruzát, meg radírt lopnak. (Gondolom, te sem 15 évesen loptál ilyesmit.)

"aki nem veszi észre, hogy az egyik bent lévő lánnyal baj van, ellenben megvárja, hogy már akkora baj legyen, hogy pszichiátriára kelljen beszállítani" De hát észrevette, azért szállították a pszichiátriára (ott persze arra a részlegre, ahonnan nem lehet kisétálni). Gondolom, itt arra utalsz, hogy amikor elkezdett hisztizni, akkor haza kellett volna engedni. Aha, persze. :)))))
Nem. Aki hisztériás rohamot kap, azt a z eljárás időtartama alatt nem haza engedik, hanem a pszichiátriára viszik. Mert akkor mindenki csak hisztizne egy kicsit, hogy hazaengedjék.

ZöldszemM2 2010.09.05. 16:21:23

Azért elég képmutató ez a cikk.
Addig ok. , hogy ha elkapták akkor gfelveszik az adatatokat, beviszik stb. Na de ilyenért 3 napig benn tartani ?? A képmutatás itt kezdődik, nem mérlegelt a rendörség. Ennyierővel akár a falfelé fordulva állíthatták volna őket akár órákig is- És hol van a rendőrség állásfoglalása ?

Hol van az a rendőrtiszt aki benn tartotta őket az is lapít ? Mint szar a fűben.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:22:40

@bunkokiller2: Olvasgass nemzetközi egyezményeket a 16 éven aluliak munkáltatásáról. Közmunka kilőve. Még az önként vállalt munka is.

ZöldszemM2 2010.09.05. 16:24:25

@Krumpli Bogart: Majd ha ate gyerekededdel történik akkor is ekkora pofa leszel ?
Érdekes arról nem szól a fáma _ kikorúakat csak szülői jelenlét mellett lehet kihallgatni.
Már ott történt az eljárási hiba amikor a 3 lány egyik szülejét se értesítették !!

Szóval lehet kémutatónak lenni !!!

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:25:33

@flugi_: De milyen szankcióra? Mert nekem éppen az a problémám, hogy nincs megfelelő szankciórendszer. Tehát mindenki a lányok mentegetésével van elfoglalva (amivel nagyon rossz üzenetet közvetít a tinik felé), ahelyett, hogy a hiányos szankciórendszert kérné számon a kormányon.

BoNa 2010.09.05. 16:26:22

@bunkokiller2: Valóban kár vitázni...
Ha neked ez így könnyebb, akkor rettegj tőlünk narancsos fasisztáktól, akik minden gonoszságra képesek vagyunk, hogy amit este letettük, reggel ott találjuk. Bizonyára az MSZP (vagy egyéb pártok) szavazói előszeretettel finanszírozzák fiatal lánykák ékszer-igényeit; szívük joga.

ZöldszemM2 2010.09.05. 16:26:29

@bunkokiller2: Így van sok a mellébeszélő álszent - itt egy eljárásíhiba történt és erről lapít a rendőrség !!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:27:19

@Leroi: Sajnos ez fog történni... Ezért (is) kellene ilyen esetben (elkövető < 18) a szülőket (is) pár évre hűvösre rakni, a pszichomókusukkal egyetemben!

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:28:19

@ZöldszemM2: Természetesen, ekkora pofa leszek akkor is. Éppen azért, mert három tini gyerekem van és ez a gyerek érdeke.
Ha az én gyerekemmel történne, akkor sem lenne más a véleményem, ezt meg is mondtam a gyerekeimnek. Olvass vissza, sehol nem állítottam, hogy helyes volt a rendőrség eljárása.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:28:38

@Krumpli Bogart: Szankciórendszerre már régen kitaláltak működő megoldásokat!
1 lopás = -1 kéz
2 lopás = -2 kéz
stb...

bunkokiller2 2010.09.05. 16:29:34

@Krumpli Bogart: Ja mert dolgozniuk nem szabad. Azonban össze lehet zárni őket, kőkemény, harcedzett, veterán bűnözővel. Az belefér...Mert ugye a rendőrségi fogdán nincs szelekció, mindenki-mindenkivel...Fasza...

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:29:43

@ZöldszemM2: Az ilyenek "szülőjét" minek értesíteni? Attól tanulta, hogyan kell lopni!!!

ekat 2010.09.05. 16:30:38

Akasszátok fel a szélsőségeseket, mondta a hozzászóló. .-)

Leroi 2010.09.05. 16:31:15

@nezavarjmasokat:
Van egy bizonyos szociális réteg (és itt megint a magukat újgazdaggá lopott Kádár-csemetéket fogom említen), akiknek büdös volt vasárnapi iskolába járni és istentelenül nőttek fel, akik a rosszul értelmezett szabadság
jegyében azt képzelik, hogy ők bármit tehetnek, úgyis kipofázzák (kijattolják) magukat a sz@rból.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:31:39

@bunkokiller2: A rendőrségi fogdán miért kellene szelektálni? Aki(?) odakerül, az mind ugyanolyan: bűnöző, a társadalom szemete!!! (Kivéve persze a politikai okokból bevitteket)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 16:33:45

@Krumpli Bogart: talán először elég lenne becsöngetni a szülőkhöz a fiatalokkal, és jelezni, hogy az adatokat felvették, és hogy legközelebb mi lesz. Ezek a lányok ugyanúgy megjavultak volna ettől is (sőt, stabilabban), és minden tekintetben társadalmilag hasznos módon folytathatták volna az életüket.

Mint feljebb már párszor leírtam, a "három dobás" elv itt kifejezetten jó lenne.

bunkokiller2 2010.09.05. 16:33:56

@BoNa: Figyelj már! Tőlem is loptak ám már, mint a legtöbbünktől, de normális erkölcsű ember nem várja a rendszertől,hogy úgy végje meg a javaim, hogy közben néha egy-egy nem oda való is bekerül... Ez a ló túlsó oldala. Nagyon túlsó. Ha csak úgy tudják megfogna a tyúktolvajodat, hogy mellézárják a 14 éves "gyermekcsínyt" elkövetett fiatalokat, nos akkor kösz, nem kell. Akkor szar a rendszer. Attól, hogy fideszes a rendszer, még ki lehet ám mondani, szar! Viktorka csak gondolja, hogy tévedhetetlen, de nem, nem az:-))

tbb 2010.09.05. 16:34:31

@ZöldszemM2:

"Hol van az a rendőrtiszt aki benn tartotta őket az is lapít ? Mint szar a fűben."

Ő lapíthat nyugodtan. Sőt, lapítania kell. De a rendőrségi szóvivőnek meg kéne szólalnia. Vagy akár Navrasicsnak. Hogy rámutassanak, hogy ma már miért nem elég az ejnye-bejnye. Aztán lehetne vitatkozni rajta, esetleg közbülső technikákban megegyezni. Igen, megegyezni. Igy lehetne tartalommal megtölteni a NENYI-t.

ZéBé 2010.09.05. 16:34:33

@flugi_: "Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy jó-e az országnak az, hogy a fiatalkori botlásoknak akkor is egy életre tartó súlyos hatása van, ha a büntetett viselkedést a fiatal egy-két éven belül amúgy is kinőné?"

Biztos vagy benne, hogy kinőné? Nem lehet, hogy 30 éves korára inkább átváltana kis értékű bolti lopásból nagy értékű adócsalásra? Vagy bármi másra, amivel könnyen-gyorsan pénzhez tud jutni, anélkül, hogy ellenértéket adna?

Aki bűnt követ el, az kockáztat. Amikor dönt, hogy mit csinál, mérlegeli a veszélyeket és az előnyöket. Ha lebukásukkor mindig alájuk toljuk a puha paplant, akkor a bűnözés egy olyan tevékenységgé válik, amin csak nyerni lehet. Három nap nem a világ, és senki nem hal bele három nap fogdába. De legalább elég kellemetlen ahhoz, hogy negatív következményként éljék meg. Pont ezek a brahiból elkövetett lopkodások azok, amik az embereket a legjobban felhúzzák. Mert ha éhes, és kenyeret lop, akkor megértjük, sajnáljuk, próbálunk neki segíteni.

Én nem haragszok a bűnözőkre. Egy bűnöző mérlegeljen, kockáztasson, és ha lebukik, bűnhődjön. De milyen dolog az már, hogy lopkodok, aztán picsogok, hogy jaj-jaj, hogy mernek engem megbüntetni? A lányok, amikor bevállalták a bulit, bevállalták a börtönbüntetést is. Pont emiatt volt izgalmas tett a lopkodás. Megúszták három nappal, szóval tessék méltósággal elfogadni, és hálát adni, hogy nem három évig ülnek.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:35:46

@bunkokiller2: Ki kell dolgozni a szankciórendszert. Mert hiába visítozunk itt, hogy elcseszte a rendőrség. Igen elcseszte. De engem sokkal jobban érdekel, hogy mit csinál majd decemberben a bíróság?
Ejnyebejnye? Nem hatásos.
Pénzbüntetés? Szülője fizeti, ezért nem hatásos.
Közmunka? Nem lehet.
Elzárás? Hol tudják végrehajtani, ami nem árt a személyiségének?

Mit lehet akkor tenni? Megint semmit nem lehet tenni? Ez az én problémám. Csak sajnos itt többen nem értik ezt.

Ugyanez a problémám az iskolai fegyelmezéssel is. Ha senki nem fegyelmezhet hatékonyan, akkor hogyan lesz rend?

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.05. 16:36:43

A levél tartalmával 100%-ban egyet értek... és baromira csodálkozom, hogy mennyien nem *o*.

ekat 2010.09.05. 16:36:51

@Leroi: És van egy bizonyos társadalmi réteg, akit annyira zavar, hogy neki se lehetősége nem volt a lopásra, se tehetsége a boldogulásra, hogy egész életét megkeseríti az irigy fröcsögés.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:37:18

@Leroi: Igazad van - de ezek már nem a Kádár-korszak burzsujainak a kölkei, hanem a gengszterváltás mégburzsujabbjainak a tetves kölkei... A baj csak az, hogy ezt nem csak képzelik ("ők bármit tehetnek, úgyis kipofázzák (kijattolják) magukat a sz@rból."), hanem így is van... Lásd császárelőd, stohlandrás és a többi bélféreg...

feketehun 2010.09.05. 16:38:06

Nagyon sajnálom, hogy most nincs időm végigolvasni a kommenteket, de a cikkhez muszáj hozzányögnöm valamit.
A jó édesanyját a cikkírónak. Micsoda gyökér, degenerált, cinikus, kétszínű, álszent megnyilvánulás! Kiborító, felháborító. Igen, a rohadt életbe Magyarországon - és nem csak Magyarországon, hanem a világ összes országában, legyen az nyugaton, keleten, vagy akárhol - a gyerekek ELKÖVETNEK ilyesmit. Én is loptam csokit a boltból (bár asszem akkor csak 13 éves voltam, és mint ilyen nem büntethető, de ez részletkérdés), mégis normális felnőtt lett belőlem, és eszembe nem jutna meglopni senkit, esetleg milliárdokat sikkasztani meg plána nem, mint ahogy azt országunk vezetői nagyrészt folyamatosan és iszonyat pofátlanul teszik.
És akkor sitteljünk le 15 éves gyereklányokat? Verjük őket bilincsbe? Micsoda elképesztő faszság... Ez egy kurva megalázó helyzet, iszonyatos sokk a gyereknek, az osztálytársai évek múlva is fel fogják nekik emlegetni amit tettek, a megtorlás egészen biztosan nem vezet eredményre, csak a perifériára taszítja az ártatlan csínyt elkövető gyereket.
És basszameg majd biztos a kopasz bikanyakú biztiőrt fogom sajnálni... Az a dolga igen, hogy kapja el az ilyen kis piti tolvajokat. De nem a rendőrségnek kell szólni, hanem a szülőknek! Apuci majd lekever két pofont a kislánynak, oszt minden el van intézve. Ennyi.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:39:50

@flugi_: De a törvényt alkalmazza a jogalkalmazó. A lopás büntetendő. Ha gyerekkorú lenne, akkor becsöngetnének. De mivel fiatalkorú, már nem lehet becsöngetni, kötelező eljárni. S ha megöli a társát, akkor is becsöngetnek? Szabálysértést követett el, már nem lehet becsöngetni. Ha ezt megtennék és kiderülne, bűnpártolásért felelősségre vonnák a rendőrt.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:40:20

@Krumpli Bogart: Már hogyne lehetne tenni???
- Pénzbüntetés? Igen! Ha a "család" vagyonának a 10x -esét teszi ki, akkor miért ne lenne az?
- Elzárás? Igen! Legyen csak 1 év, kenyéren és vizen - no TV, InterNyet - a személyisége torzabb nem lesz, mint most!

campobaszo 2010.09.05. 16:40:34

A történet nem nevelésről vagy annak hiányáról szól.Hanem a jogállamról,arról,hogy ha elfogadtunk egy nemzetközi szerződést,akkor azt tartsuk is be.Meg arról,hogy ha majd a kedves posztolót viszik be valamiért - akár tévedésből - ,ő sem szeretné,ha elzárnák a külvilágtól napokig.
Hogy mi történt ezzel az országgal?Hát egy valami biztos,empátia hiányban szenved szegény.

bunkokiller2 2010.09.05. 16:41:37

@Krumpli Bogart: Szerinted akkor mi a megoldás? Egy olyan ország, ahol elsőre elzárás a megoldás, bíró nélkül, ahogyan azt itt sokan jónak ítélik meg, milyen embereket fog kitermelni? Szeretnél egy olyan országban élni? Merre haladunk? Visszafelé? Éljen Szálasi? Mondjuk a hírek hasonlókra utalnak...Terrorelhárítás-AVH, médiatörvény-cenzúra...Tudod, ha az ország erkölcsi mércéje elgörbült, mit vársz a fiataloktól? A halálbüntetést is állítsuk vissza, mi? Legyen rend végre! Nem baj,hogy néha tévedünk..Majd rehabilitálunk, mert van pár eset, ami halálbüntetést érdemelne...Ettől nem rend lesz, hanem anarchia...

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:41:58

@feketehun: Remélem anyád 2-3 ilyen tetves 15 éves ribanc fogja megölni, mint a szerencsétlen taxist is... Azok is így kezdték...

ZéBé 2010.09.05. 16:42:04

@bunkokiller2: Akkor most próbáld meg elképzelni ugyanezt a helyzetet mondjuk a kocsiddal. Jön az autótolvaj. Kinyitja a zárat, beül, indít, elindul. Jön a yard. Letartóztatja. A tolvaj közli, hogy ő nem is akarta ellopni, csak el akart vele menni a szomszéd városba, de holnap vissza hozta volna. Te hinnél neki? Mondanád a rendőrnek, hogy ugyan, ne tessék feljelenteni, megbüntetni, hiszen nem is okozott kárt?

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:42:39

@feketehun: 14 éves korig gyerek. A 15 éves nem gyerek. A 16 éves lány korengedéllyel férjhez mehet, mert a törvény figyelembe veszi az érettségét.
A 15 éves fiatalkorú elkövető 18 éves koráig, majd 19 éves koráig un. fiatal felnőtt (ezt a joggyakorlat alakította ki).

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:47:08

@bunkokiller2: Nem volt elzárás bíró nélkül, hanem egy túllőtt szabálysértési őrizet volt.
Az a megoldás, hogy minden létező fórumon el kell sírni, hogy nincs kidolgozva a megfelelő szankciórendszer és tessék azonnal lépni ebben az ügyben. A kormány köteles azonnal lépni.
Nem azt kell vitatni, hogy mikortól, miért, meddig szabad lopikázni egy kicsit, hanem egyértelműen meg kell mondani, hogy elítéljük a lopást, nem szabad lopni senkinek, de azonnal dolgozzák ki a speciális szankciórendszert, mert nem engedjük, hogy a fiataljainkat veszélyeztessék.
Ez így ahogy leírom, nem olyan megosztó, nem lehet annyit vitázni rajta és mégis adna valami megoldást.

oraculum_dixit 2010.09.05. 16:47:33

Azt gondolom, hogy a posztoló nagy (és jogos)erkölcsi felháborodásában nem volt képes megérteni, hogy mi ellen tiltakoznak a szülők és az ügyvédek, és a média.
Ha megértené, akkor rájöhetne, hogy nem állnak ellenkező oldalon.
Ugyanis a túlméretezett büntetés pont az ellenkező eredményt éri el, mint amit szeretnénk. Az a probléma tehát, hogy a magyar jogalkotók és különösen az V kerületi rendőrség mártírokat csináltak három idétlen kamaszlányból, akik nagy hülyeséget csináltak. Ugyanis a rendőrök még az újabb, szigorúbb jogszabályokat is a lehető legszigorúbban érvényesítették, holott ez indokolatlan volt, hiszen a lányokat tettenérték, a kár azonnal megtérült.

Pedagógiailag valószínűleg hatékonyabb lett volna a boltba hívni a szülőket, akik vélhetőleg jól lehordták volna a gyerekeiket, akiknek ez éppen elég nagy, és pont elég nagy megaláztatás lett volna.
Ezzel szemben a szülők most kénytelenek a gyerekeket legalább érzelmileg védelmezni az igazságszolgáltatással szemben, hiszen túl traumatikus volt számukra, amin átmentek.

Ezért van némi jelentősége annak, hogy ezek középosztálybeli családok. Hiszen nagy valószínűséggel a szülők nem bolti lopásból élnek, nem ezt a mintát mutatják, nem erre bátorítják a gyerekeiket.
Nem pedig azért, mintha úgy képzelnénk, hogy a jómódúbb gyerekeknek enyhébb eljárás járna.

(Persze tudjuk, milyen a közmorál, de még az adócsaló szülő is szégyenletesnek tartja valószínűleg, ha a gyereke bizsukat próbál elcsenni egy üzletből.)

Valójában semmilyen környezetből való 15 évest nem tartok indokoltnak bolti lopás miatt két napig fagyoskodtatni közpénzen, és bilincsbe verve szállítgatni éjnek idején.
Ne magyarázza nekem senki, hogy ez indokolt volt.

Már többen leírták: közmunka, jóvátétel, az tanulságos lett volna számukra!

Ez túllőtt a célon, és így rosszabb üzenete van, mintha megúszták volna.

Egyébként meg a legtöbb gyerek valóban próbálkozik kisebb-nagyobb lopással. Ez része a tulajdon fogalma elsajátításának, meg a szabályok elleni lázadásnak. Ez is kicsit túl van reagálva a posztban. Lehet, hogy a posztoló pont abba a 10%-ba esik, aki soha semmit nem emelt el próbaképpen, de az is lehet, csak nem emlékszik már, milyen volt a szomszéd szőlőjét megdézsmálni, vagy elcsenni egy tábla csokit a boltból, vagy az irigyelt padtárs bélyeggyűjteményéből eltenni a kihulló bélyeget...

üdv

BoNa 2010.09.05. 16:47:44

@bunkokiller2: Eszem ágában sem volt sugallni, hogy Orván Viktor tévedhetetlen, vagy hogy a FIDESZ kormány akármelyik intézkedésére nem lehetne úgy reflektálni, hogy az "szar". De nem értem mi a "gyermekcsíny". A törvények feledata, hogy definiálják a tettet, majd társítsanak hozzá egy szankciót. Akkor igazságos a rendszer, ha X (ugyanazon) dolgot elkövetők Y (ugyanabban) a szankcióban részesülnek. Hogy ez a szankció mi, az engem nem érdekel - persze nem kívánom, hogy komoly bajuk essék, az életük tönkremenjen. Engem nem érdekel az elkövető, és különösebben az sem, hogy mi történik vele (persze ismét hangsúlyozom: normális kereteken belül), de ha este lezárom a bringám másnap legyen ott. Ennyi, ennyi, ennyi. Ne láss ebbe többet, mint ami. Nincs mögötte szadizmus, kettős mérce, rasszizmus. Ez egy nagyon alap emberi igény, hogy amiért gürizek az az enyém. Azt mondod, neked ilyen áron (mármint, hogy két lányka két éjszakát "borzasztóan unatkozott") nem kell a magántulajdon védelme; oké barátom, ez is egy vélemény. De nekem kell! És itt van pár ember akinek a kommentjeit olvasgatom és úgy tűnik nekik is kell! És bár nem kérdezem őket a politikai hovatartozásukról, a magántulajdon markáns védelmének igényét nem Viktor suttogta az álmukban a fülükbe, abban biztos lehetsz...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:48:36

@ZéBé: Erre direkt kitalálták a jármű önkényes elvétele című tényállást, ugyanis mindenki erre hivatkozott. Persze a büntetési tétele azonos volt a lopáséval.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 16:49:53

@nezavarjmasokat: Ne haragudj, de olyan hülyeségeket írsz (remélem, humor), hogy erre nem válaszolhatok.

ZéBé 2010.09.05. 16:50:20

@Krumpli Bogart: Szerintem három nap elzárásra fogják ítélni őket, és mivel ezen már túl vannak, az ítélet után szépen mehetnek haza.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:50:24

@ZéBé: Az ilyen (ál)liberálisoknak, mint bunkó(aki gyilkos)2 csak addig nagy a pofájuk, amíg abban bíznak, hogy a rózsadombi villájukban velük ilyen nem történhet meg!
OFF
Mint a cigóvédők: életükben 10 km-nél közelebbről egyet sem láttak még, nemhogy közvetlen környezetükben kellett volna elviselniük!
ON
Amint meglopnák őket, ők követelnék legelőbb a halálbüntetés visszaállítását - persze csak addíg, amíg az őket meglopó haláltusáját kéjesen végignézik, utána habzó pofával ordibálnának újra az eltörlése mellett...

bunkokiller2 2010.09.05. 16:50:26

@feketehun: Igen. Ráadásul mi történik, ha nem ciki lesz, hanem menő? Mert ugye tudjuk, az is lehet, hogy ők lesznek a sztárok, mert van ilyen. Lesz a haverjaik közt olyan, aki szerint ez menő lesz. Vajon merre tereli ez őket? Megmondom, legközelebb már direkt fogja csinálni! Ha nem ők, akkor majd azok, akik menők akarnak lenni! A legdurvább azonban az az egészben az,hogy a rendőrre van bízva! Nem beszéltünk még arról, hogy mennyi visszaélés lesz ebből!Hány hibás döntés, tévedés, aminek 72 óra a vége! Mondok 1 példát! Egy ismerősöm nem régen vásárolni volt és szokásától eltérően egy karton tejet betett a kosár aljába, mert sokat vásároltak és nem fértek el! Vásárolt úgy 30000 Ft-ért, de véletlen a tejet elfelejtette! Természetesen az "okos" biztonsági őrök nem a foxos kancigón mutatják meg, milyen kemények, hanem a három gyerekes családapán, aki a feleségével és két gyerekkel vásárol! Feljelentették lopásért! Most mi is lenne a helyzet? Egyből viszik, az áruházból és 72 óra? Szép. Melóhely ugrik, Család romokban, mert ki mérlegel? Nem, nem a bíró! A rendőr, a biztonsági őrök elmondása alapján...Jézusúristen!!

BoNa 2010.09.05. 16:50:39

@oraculum_dixit: Erre a kérdésre már válaszoltam egyszer, bocsi, de most nem írom le megint. Halkan tenném hozzá, hogy a szülök vonták bele az ügybe a médiát, így lett ekkora a skandallum. Lelkük rajta.

pg2 2010.09.05. 16:51:14

Ritka demagóg faszság...

Leroi 2010.09.05. 16:51:42

Hát, aki a tolvajt püártfogolja, maga nagyobb tolvaj.
Alapigazság.
A jogállam pedig arról szól, hogy szent a magántulajdon, és nem az, hogy aaki lop, azt el kell engedni.
Nem a bűnöző széplelkét védi a törvény, hanem az én tulajdonomat.
És ez ellen nincs fellebvita.

gpetersz 2010.09.05. 16:54:29

"Mi történt ezzel az országgal?"

No itt a lényeg.

Annyira szabadok vagyunk, hogy már a jó és rossz közötti különbség is relatív... Nem is értjük, hogy van amit nem lehet... Természetesen ÉN SEM loptam kamaszkoromban (egy másik bloggon leírtam egy 6 éves kori túrórudi lopás sztoriját, melyből még korán megtanultam, hogy mi az amit nem szabad).

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 16:56:04

@Krumpli Bogart: no most nem tudom megint, hogy tényleg nem érted-e amit mondok, vagy csak úgy teszel :)

természetesen arra gondoltam, hogy a törvénynek kéne olyannak lennie, ami szabálysértésnél első (két) esetben még figyelmeztető jellegű, és utána annyira kemény, mint a lányoknál most volt. Az, hogy most nem ilyen a törvény, az egy másik kérdés.

A mostani törvény is ad lehetőséget közmunkára, az pl. sokkal jobb választás lett volna (ha nem akarnak példát statuálni, ami szerintem ebben az esetben nehezen tagadható)

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:56:09

@bunkokiller2: Mert ugye a csak "foxos" kancigó lophat, a három gyerekes családapa nem??? Nem vagy te egy "kissé" demagóg???
"Egyből viszik, az áruházból és 72 óra? Szép. Melóhely ugrik, Család romokban"
Igen, ez lenne a helyes! Tetszett volna akkor és ott gondolkodni, mielőtt lopni tetszik!! Utána meg lehet csodálkozni, hogy vajon a 3 gyerek kitől is látta, hogy fizetés nélkül kisétálhatunk a boltból, mert feleségünk és 3 gyerekünk van??

Leroi 2010.09.05. 16:56:14

Azt az bődületes baromságot pedig nem tudom, ki találta ki, hogy minden fiatal lopott már egyszer életében...
Boltból?
Ékszereket?

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:56:58

@Leroi: Így igaz!! A bűnelkövető védelmezője maga is bűnöző!!!!

bunkokiller2 2010.09.05. 16:57:40

@nezavarjmasokat: Azt sem tudod miről beszél, de főleg azt nem, mennyire mellé lőttél! El sem tudod képzelni..:-) Olyan komoly cigány putri mellett laktam évekig, hogy összeszartad volna magad! Akkor tudnád a roma ott nem lop! Pár utcát arrébb megy...

Konkrétan személyiség zavaros elmebeteg vagy és nagyon remélem, hogy zárt helyről írsz, mert az nem lehet,hogy egy olyan mint te szabadon járhat-kelhet.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:58:07

@Leroi: Megsúgom. Itt, ezen a fórumon Viktor H nevű agyament bűnözőnk...

bunkokiller2 2010.09.05. 16:59:01

@nezavarjmasokat: Na elég, tűnj el innen, Troll! Senki nem kíváncsi a beteg szövegedre!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 16:59:26

@bunkokiller2: A stílus maga az ember... De legalább már tudom, hogy az anyatej mellett hogyan szívtad magadba a mocskos tolvajok iránti empátiád...! :-))

schawo2 2010.09.05. 16:59:42

Mennyi képmutató, álszent P*CS. Én magam is loptam pár apróságot 18-20 évvel ezelőtt, mégsem lettem a társadalomra veszélyes személy. Sőt garantálom, hogy életem során kevesebb vagyoni kárt okoztam, mint a legtöbb álszent barom, akik ide írtak. ÉN mindig kifizetem az ÁFÁt, megkövetelem hogy adjanak számlát stb. Hülyék!

ZéBé 2010.09.05. 17:00:12

@Krumpli Bogart: Igen, épp ezért nem érzem logikusnak @bunkokiller2: elvárását, miszerint ha valaki az elkövetés kellős közepén bukik le, az ne számítson elkövetett bűncselekménynek.

bunkokiller2 2010.09.05. 17:00:21

@nezavarjmasokat: Te hülye vagy? Rendes, papíros elmebeteg? Nem lopott bazzeg! Véletlen maradt a kocsi aljában, baszki! Egy karton tej volt!!!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 17:01:17

@ZéBé: "Szegíny" bunkokiller2 ezek szerint mindíg bebukott a lopásaiba! :-)))

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:02:01

@oraculum_dixit: Van ám abban valami, amit írsz.
A gyerekemnek táborban történt piálás miatt fegyelmi ügye volt az iskolában, amit én kezdetben helyeseltem is, mert az az elvem, hogy felelősségvállalásra kell nevelni a gyereket.
Sajnos az iskola olyan mértékben túllőtt a célon (a kiszabható igazgatói intő helyett fél évre eltiltották könyvtárhasználattól, nyelvi tábortól, szakkörtől, stb., holott ilyen fegyelmi büntetés nem is létezik, továbbá a tanuláshoz való jogot is korlátozza), hogy kénytelen voltam kiállni a gyerek mellett és visszavonatni a törvénytelen határozatot. Ezzel olyan helyzetbe kerültem, hogy jobb meggyőződésem ellenére védelmembe kellett vennem a büdös kölköt, persze itthon megkapta a büntetését.
Ez így káros volt.

bunkokiller2 2010.09.05. 17:02:13

@nezavarjmasokat: Valóban. A stílus maga az ember.Téged olvasva ez hatványozottan igaz..Ha pedig azt olvastad ki a soraimból, hogy védem a tolvajokat, vizsgáltasd meg magad...Veled befejeztem, nem vagy méltó több billentyűzet leütésre...

kutya vacsorája 2010.09.05. 17:03:08

ööö, azért az adóoptimalizálást, másoltcédét, orvletöltéseket én nem azonosítanám azzal, amikor unatkozó kis luvnyák jó dolgukban lopással múlatják az időt. és amikor a pénztárosnő minimálbéréből vonják le a hiányt? - akkor is okés a sztori? mondják: mi van, ha a te gyerekeddel... visszakérdezek: mi van, ha a te boltodban?
rendőrállamot sem (ezért) kiáltanék. az átkos végefelé voltam ennyi idős, és előfordult, hogy a cimborákkal magunk is áthágtunk nehány szabályt. jelzem, kábé ugyanez volt a kockázat akkor is, szal semmi sem új.
ezzel együtt nehezen indokolható, hogy kulcsár attila (10+ milliárd) szabad lábon, a kis gizikék pedig a nehány ezressel rács mögött...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 17:04:42

@bunkokiller2: nyugi. a troll úgy működik, hogy igyekszik minél nagyobb baromságot leírni minél agresszívebb stílusban, hogy kiprovokálja a reakciókat, te meg hagyod magad. Mettől hamarabb nem foglalkozol vele, annál hamarabb fogy ki a sikerélményből, és lép le.

Mondjuk nem ártana moderálni egy kicsit a kommenteket, az tény.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:05:38

@Vogel Zs: A polgári jog szabályai szerint a tolvaj nem szerez tulajdonjogot a lopott dolgon. Tehát attól, hogy a gyerek nem büntethető, attól még a lopott dolgot illetően elkobzásnak helye van.
Ha már jogászkodunk. :)

bunkokiller2 2010.09.05. 17:06:11

@kutya vacsorája: ööööö miért is nem azonosítanád?? Öööö a szerzőtől lopni nem ugyanaz? Butaság...

Ezek szerint neked is tele a géped mp3-mal?

feketehun 2010.09.05. 17:06:20

@nezavarjmasokat: Kösz a jókívánságot, szellemi magaslataidat is fémjelzi.
@Krumpli Bogart: Ha már a törvénnyel példálózol, differenciálj. A korengedményes férjhezmenést a Ptk. (illetve egyelőre talán még a Csjt.) határozza meg, ez magánjogi dolog. 14-18éves korig büntetőjogilag fiatalkorú vagy. Az sem véletlen, hogy az érettségi 18 éves korban van. Onnantól vagy érett, kvázi felnőtt. Egyébként szerény véleményem szerint az ember olyan 21 éves korától tekinthető felnőttnek. De ez utóbbi tényleg a szubjektív meglátásom.

ZéBé 2010.09.05. 17:07:43

@bunkokiller2: Legközelebb eszébe fog jutni, hiszel nekem? :) És nem csak neki, hanem mindenki másnak is, aki olvasta a sztorit. Se te, se én nem fogjuk elfelejteni, hogy nézzük meg még egyszer a kocsit, nem maradt-e benne valami.

Ennek az országnak olyan erkölcsi mélységből kell feljönnie, amihez kellenek az ilyen három-napos-elzárás sztorik üzemanyaga. Ami a lányokkal történt, hasznos. Ami a kollégáddal történt, hasznos. Mindenki szempontjából.

szőketisza 2010.09.05. 17:09:04

@nezavarjmasokat: „Remélem anyád 2-3 ilyen tetves 15 éves ribanc fogja megölni“
Hogy lehet valaki ilyen bunkó, hogy ezt egyáltalán képes leírni. Persze a klaviatúra mindent kibír, sok gógyi nem kell hozzá, hogy bárki észnélkül csapkodhassa. Megérdemelnéd, hogy mások ugyanezt kívánják neked te Arschloch!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 17:09:08

@bunkokiller2: Na igen... Véletlen...:-) Ezen a mondatodon még a 3 évesek is könnyezve kacagnának! :-)) Amikor beadod az adóbevallásod az APEH-nek (már ha egyáltalán teszel ilyet, hiszen lopni nem bűn!!!) akkor is "elfelejted" kitölteni a bevétel rovatot??? Gyanítom: Igen!

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:10:00

@flugi_: De nem olyanok a törvények, hála istennek. Olyanok a törvények, hogy 14 éves korig van türelem és utána már nincs. Addig bőven megtanuljuk az alapnormákat. Gondolom ezért van az,hogy nincs tele a börtön fiatalkorúakkal. Mert fiatalok túlnyomó többsége 14 éves koráig elsajátítja a társadalmi normákat.
De hozhatnának olyan törvényt, hogy a sértett nyilatkozhat úgy, hogy nem kívánja az első szabálysértő felelősségre vonását. S akkor, ha téged lop meg, akkor lemondanál a büntetéséről, én meg nem mondanék le. Ehhez mit szólnál?

bunkokiller2 2010.09.05. 17:11:19

@feketehun: "Egyébként szerény véleményem szerint az ember olyan 21 éves korától tekinthető felnőttnek. De ez utóbbi tényleg a szubjektív meglátásom. " Milyen igazad van...Sőt. Én magam még később értem meg...Az igazi felnőtt kor attól is függ, mikor érkezik meg a valódi önálló-önellátóság...19 éves koromtól albérletben,17 éven át, nos onnantól mondjuk egy fajta érettség megvolt, de azért voltak dolgaim:-)25 év. Onnantól, talán mindenki...

Mensikov 2010.09.05. 17:11:35

@ZöldszemM2: A rendőrség kiadott egy közleményt miszerint a hatályos jogszabályok szerint jártak el. Tájékozódj mielőtt butaságokat írsz..

Mindfield 2010.09.05. 17:12:09

A bolti lopás az annak kérdése, hogy elkapnak vagy sem.

bunkokiller2 2010.09.05. 17:12:22

@ZéBé: Ez igaz! Azóta nem merek semmit oda tenni:-)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 17:13:35

@ZéBé: te elolvastad amire reagáltál? Ki mondta, hogy nem kellett volna megbüntetni őket? Ha odafigyelve olvastál volna, megspórolhattál volna egy kazal bekezdésnyi felesleges szöveget..

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:14:13

@feketehun: Mit differenciáljak én? Mi vagyok én? Jogalkotó? A törvény differenciál. 15 évesen lopott, megbüntetik és kész. Aki meg nem lop, azt nem büntetik meg. Nekem igényem van arra, hogy a 15 éves tolvajt megbüntessék, neked meg nincs rá igényed. Más a véleményünk. Ennyi. Pont leszarom, hogy két pénzzel bélelt műkörömmel, divatos cuccal felszerelt három tolvaj picsának tetszik-e, hogy büntetés jár a lopásért.

Mr. Nobody 2010.09.05. 17:16:38

@nezavarjmasokat: Apropó, el is felejtettem, hogy Te mekkora bunkó vagy! Te mennyi csaltál, loptál korábban, hogy most ennyire a ló "másik oldalán" lovagolsz, ahelyett, hogy "nyeregben ülnél"? Öltél is?

Mensikov 2010.09.05. 17:18:36

@bunkokiller2: Nézd ha te most arra gondolsz, hogy szánjalak a lopásod miatt megmondom őszintén nem tudlak. Elébb kellett volna gondolkodni...

nezavarjmasokat 2010.09.05. 17:20:39

@Mr. Nobody: Lehet, hogy a te ismerősed között kétféle ember(?) van: aki lopott és aki még többet lopott - de mifelénk az számított normálisnak, aki NEM lopott - bármennyire hihetetlen is ez lopáson szocializálódott agyadnak.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:21:20

@bunkokiller2: Ó, én meg örök gyerek vagyok, tehát engem sosem szabad felelősségre vonni. :)
Ha kitalálnák, hogy 21 éves kor a nagykorúság határa, lenne nagy felzúdulás, hogy ők már érett felnőttek.
Ahhoz azért nem kell komoly, érett családanyának lenni, hogy tudd, lopni nem szabad.

bunkokiller2 2010.09.05. 17:21:38

@Krumpli Bogart: "két pénzzel bélelt műkörömmel, divatos cuccal felszerelt három tolvaj picsának tetszik-e, hogy büntetés jár a lopásért."

Ezzel a hozzáállással van a baj. Tudod nem csak ők kerülhetnek ebbe a helyzetbe, ráadásul nem kell ítélkezni, hiszen téged is megítélhet valaki. Ez a mondatod éppen meg is felel rá. Nagyon gáz..Ha sóher, lophat? Nem. Ha gazdag picsa, böribe vele? Ugyan...Ezek fiatalok, még akkor is más elbánásra van szükség, ha ember öl! Ettől vagyunk mi is emberek! Te még a szemet-szemért., fogat-fogért-nál tartasz? Az is egy módszer, de én nem szeretném, ha a Fiam egy ilyen világban nőne fel és ha véletlen tíz év múlva, akár az én rossz nevelésem miatt, hibázik, hozzád hasonló emberek ítélkezzenek felette. Az én fiam ne vágják be egy rendőrségi fogdába, mert pl. ha olyan mint az apja, de nincs szerencséje, rögtön egy bunyóval is kezdheti, megsérülhet, megsérthet valakit...Kell ez? Ezt nem akarhatjátok komolyan!

Mensikov 2010.09.05. 17:23:34

@Krumpli Bogart:
Röhejes. Valakit azért nem rúgnak ki mert beszól a tanárnak. Úgy látszik a barátnőd inkább egy buta liba volt ( a második helyen meg nem sikerült az érettségije ) semmit egy Nobel-díj várományos. Valszeg hátul állt mikor az észt osztogatták.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 17:23:42

@Krumpli Bogart: fél egységgel jobb megoldás, mert az esetek felében jól működhetne :)

egyébként nem értem teljesen az álláspontodat. Kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy _mivel_ a törvény ez, ezért a világ rendje ez. A törvény nemrég változott. Ilyenkor a világ rendje is változik?

Szerintem a törvény is lehet rossz, és mindenkinek lehet róla véleménye. Értem én, hogy be kell tartani, emiatt lehetőleg ne fussunk még egy kört.

Mindenesetre az tény, hogy ha tőlem lopna egy fiatal, és megtérülne a károm, és ez lenne az első ilyen esete, akkor _természetesen_ nem akarnék további felelősségrevonást, mivel színtisztán bosszúnak érzem. Nem tehetek róla, keresztény nevelést kaptam :)

nezavarjmasokat 2010.09.05. 17:24:00

@Mensikov: bunkócskát nem a lopásai miatt kell szánni - inkább a neveltetése (pontosabban neveltetésének hiánya) miatt, amely oda vezetett, hogy elfogadja, mi több: támogassa a tolvaj életmódot és kénköves tűzokádó sárkányként akarjon a földbe tiporni bárkit, aki ki mer állni amellett, hogy a bűnözőket méltóképpen megbüntessék!!!

tbb 2010.09.05. 17:25:51

@Mensikov:

Közlemény? Arról hogy szabályszerűen jártak el? Ennyi nem elég. Az a minimum, hogy az intézkedés szabályszerű volt. Arról nem is szólva, hogy ezt még a leginkább ellenzők sem vonták kétségbe. Azt kell megindokolni, hogy az alkalmazott eljárás a kisebbik rossz, amit tehettek. Ez pedig nem az ő hibájuk.

Mensikov 2010.09.05. 17:27:18

@bunkokiller2:
Idealista vagy. Majd ma este nézd meg a Frizbit. A meggyilkolt 15 éves fiú szülei lesznek, a gyerek torkát hidegvérrel átvágták majd a gyilkosok hazamentek és úgy tettek mintha semmi nem történt volna. Kaposvár után nem gondoltam hogy ez még egyszer előfordulhat. és a tinigyilkosoknak még szerencséjük (!) hogy 18 alattiak, mert életfogytot kapnának..

feledékeny 2010.09.05. 17:27:49

5-6 éves koromban egy baráti családnál tett vendégeskedés után játék katonák kerültek elő otthon a zsebemből... Anyám egyből kézenfogott, visszavitt és az ajtóban vissza kellett adnom, azt, ami nem az enyém, de szégyenszemre azt gondoltam róluk, hogy azok lesznek. Megsemmisítő érzés volt: azóta soha semmit nem loptam, de a gyerekemnek se engedtem meg, hogy bármit megegyen pl. a közértben addig amíg nincs kifizetve. Liberális gondolkodású ember vagyok, erre nevelem a fiamat is, de a lopkodásra nincs bocsánat. Nevelés kell. Sajnos bunkó társadalomban élünk: az iskolai évnyitón a szülők fele strandpapucsban végig pofázott a Szózat alatt... Le kell vágni a kézfejüket a tolvajoknak, sajnos ez van. Szerintem.

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:28:48

Na, további jó vitatkozást. Lépek, mert nagyon unom már.
Összefoglalva az a véleményem, hogy a yard túllőtt kicsit a célon, a lányok tolvajok (remélem ez volt az utolsó esetük), amiért majd megkapják a büntetésüket, egyébként pedig ki kell dolgozni a speciális büntetési/büntetés-végrehajtási rendszert.

Tanuljatok az esetből és ne lopjatok tinik, mert megszívjátok!!!
Pápá!

Mensikov 2010.09.05. 17:34:24

@tbb: Széphúgom ha úgy tetszik azt mondták az intézkedés szabályszerű volt. Punkt. Mit szeretnél ? Álljon ki OV és védje meg a törvényt ?
Én arra szavaztam legyen már végre rend és 20000 forint alatti lopások is legyenek büntetve. Ezt megtették.
De ahogy olvasom a három kis kupáca mintha fel sem fogta volna mit tett, integetett, mosolygott a rabszállítóból. Este oszt az egyik nem kapta meg az anyuci kakaóját és sírógörcsöt kapott. Vitték a kórházba megkapta az ellátást.
Nehéz lesz holnap a tanarak szemébe nézni... meg a becsületes osztálytársakéba.. a hülyébbje meg még tán fel is néz rájuk...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:34:32

@Mensikov: De hülye vagy baszd+! :)))))))))))))))
Valakit nem, de őt kirúgták 1980-ban, akkor kissé más világ volt.
Egyébként ismered őt, hogy ilyen sommás véleményt fogalmaztál meg szellemi kapacitását illetően? Ha legközelebb találkozol vele, mondd meg neki, hogy csókolom! :)))))))))))))))))))))
Na, pápá!

Mensikov 2010.09.05. 17:35:45

@feledékeny: Na végre egy újabb értelmes megnyilatkozás...

Krumpli Bogart 2010.09.05. 17:38:08

@bunkokiller2: Tévedés. Őnaccsága kedves mamával egyetemben eddig azt hitte, hogy csak a csóri kis cigányt viszik be, ha lop. Most végre szembesültek azzal, hogy rá is vonatkozik a törvény. Ezért borultak ki. A csóri kis cigányok nem borulnak ki, tudják, hogy ha elkapják őket, akkor kóter.

Mensikov 2010.09.05. 17:38:27

@Krumpli Bogart: Hát nem te írtad hogy nem sikerült az érettségije ? Akkor nem lehetett egy észkombájn !!! Mihelyst tudom kiről van szó átadom...

ZéBé 2010.09.05. 17:39:37

@flugi_: Ezt írtad: "Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy jó-e az országnak az, hogy a fiatalkori botlásoknak akkor is egy életre tartó súlyos hatása van, ha a büntetett viselkedést a fiatal egy-két éven belül amúgy is kinőné?"

Azzal vitatkoztam, hogy szerintem az ilyen viselkedést NEM növik ki az emberek. Csak megváltozik a módja.
Óvodás korban az ember csokit lop, vagy radírt. Kamaszkorban alkoholt, cigit, bizsut, márkás ruhákat. Felnőtt korban adót csal, vagy sikkaszt, vagy más, a foglalkozásához kapcsolódó stikliket csinál, pl. kispórolja az építőanyagot az általa épített házból.
Egy ovist nyilván nem lehet komolyan megbüntetni, anyura vagy apura van bízva a nevelése. De az jár jól, akit még kamaszként kapnak el, egy három napos elzárással már ott tudatosul benne, hogy a tetteinek következményei vannak. Felnőttként, az akkori dolgaival már éveket ülhetne, és addigra családja lesz, és mindenkinek rossz lesz, ha börtönbe kerül, neki, a munkahelyének, a családjának, a társadalomnak.

Sokan írták itt, hogy ők is loptak kamaszként, és mégis rendes felnőtt lett belőlük, de szerintem hazudnak. Aki fiatalon ügyes tolvaj volt, és nem bukott le, (és nem is látta az ismerőseit lebukni) az később is az ilyen sikeres viselkedés forma felé fog tendálni. Nem azért, mert ő rossz, csak mert az ember könnyebben lép a már ismert, kitaposott útra. Tudod, a kalapácsos ember mindent szögnek néz...

nezavarjmasokat 2010.09.05. 17:41:40

@Mensikov: Ezeknek a hülye kis tolvaj kurváknak ugyan nem lesz nehéz sem a tanárok, sem a becsületes osztálytársak szemébe nézni... Ezek a ribik azt, aki nem lop, csal, hazudik, egyszerűen hülyének nézik - és igazuk is van: valóban hülyék vagyunk, ha hagyjuk, hogy eluralkodjon társadalmunkon az a nézet (amit bunkokiller2 és a hozzá hasonló liberális mocskok képviselnek és reklámoznak!), hogy lopni bocsánatos bűn, hogy a bűnelkövetést nem követheti kemény megtorlás!!!

Jamesboci 2010.09.05. 17:42:37

@Leroi:
nem köll csodálkozni, labilis idegileg az édibaba...
rá mertek szólni a család szemefényére..

hipo 2010.09.05. 17:43:40

Őszinte sajnálattal közlöm, hogy bizonyos bűncselekményfajták igen elszaporodtak nálunk. Sajnos, jogrendünk ilyen esetre a törvény teljes szigorának alkalmazását írja elő. Sajnálatos tény, hogy ezt a parancsot az illetékes elvtársak évekig nem teljesítették. Mulasztásuknak köszönhetően, sajnos, hallgathatjuk a szebb jövőt.

A mulasztás pótlását az új illetékes elvtársak időben kihirdették. Jogvédő, ügyvéd, pedagógus, autószerelő, tolvaj és szentember nem kontráz, hanem otthoni magányában sajnálkozva vagy fogcsikorgatva, de bölcsen tudomásul veszi, hogy muszájból a törvény teljes szigora alkalmazódik bekötött szemmel. Az okosabbja pedig elmegy rendőrnek és megváltást hozó kiképzéséig elviseli, hogy olyan a rendőri állomány, amilyen.

Addig is, nyugati mintára, rendőr mellé tegyünk kommandóst, akinek lógjon géppisztoly a nyakában, gyorstüzelő pisztoly az övén, ajtónyitó shotgun a hátán, hogy ne hallgatni kelljen a szebb jövőt, hanem megélni azoknak, akiket nem kapnak lopáson. Ők majd bírják segíteni a lebukottakat.

Jamesboci 2010.09.05. 17:44:10

@ZéBé:
honnan tudod hogy nem változik az ember: DD
Horn gyula is mögváltozott....

szőketisza 2010.09.05. 17:44:55

@Mensikov: "A rendőrség kiadott egy közleményt miszerint a hatályos jogszabályok szerint jártak el. Tájékozódj mielőtt butaságokat írsz.."
Szerintem Zöldszem2-nek igaza van. Olvastál te már olyan rendőrségi közleményt, miszerint nem a „hatályos jogszabályok szerint“, továbbá nem „szakszerűen “ jártak volna el? Mert én nem. Megjegyzem, nem tartozom a rendőrséget okkal, vagy ok nélkül állandóan fikázók közé, sőt, mindig tiltakozom az őket ért általánosítások ellen. De jó lenne leszokniuk a „csípőből“ történő, azonnali cáfolatokról. Annál is inkább, mert utólag számos esetben bebizonyosodott, hogy enyhén szólva tévedtek. Sajnos úgy tűnik ebben az esetben is „túlteljesítettek“ - mint mindig - és szerettek volna minél jobban megfelelni „kenyéradó gazdáik“ elvárásainak.

Mr. Nobody 2010.09.05. 17:44:58

@nezavarjmasokat:
"NE ZAVARJ MÁSOKAT" NEM MAGYARÁZKODJ!
Amit megtettél az már soha nem lesz más, még akkor sem ha most véresszájú bunkó módon hörögsz, ezt már nem teheted jóvá sehogyan sem!

MARKED ONE 2010.09.05. 17:45:23

@jacks_colon: Esküszöm már vártam hogy hogy lehet ezt is merafideszmegaviktormegabandája vonalat ide behozni de neked sikerült! Gratulálok! :-) Szép volt!
A kormány hozott egy törvényt, kislányok egy döntést hogy lopnak hogy jön ide a kormány?
Látod itt a baj, már most rohannál szegényekkel a pszichológushoz... mert nekik most rossz.. Nem mondom három nap nem gyerekjáték de tele van vele a sajtó jó a propagandája... legalább mások kétszer meggondolják hogy kell e megéri e lopni...

Mensikov 2010.09.05. 17:46:58

@nezavarjmasokat: Hát remélem, azért a felnőttek , diákok többségéből még nem szorult ki a jólneveltség és a tisztesség. Nekem amúgy általában jobb tapasztalataim vannak. Valszég azért mert én kisvárosban lakom...
Meghökkentő amúgy ez a tolvajlás vehemens védelme egyesek részéről nameg túlkapásnak minősítése...Biztos a Francia követség előtt is tiltakoztak...

Mensikov 2010.09.05. 17:50:07

@szőketisza:
Kérjél tőlük állásfoglalalást vagy jelentsd föl őket túlkapás miatt. Te csak azt a tényt állítottad miszerint a randőrség nem mondott semmit. Túlkapás miatt amúgy folyik eljárás lsd. 2006.

alternat 2010.09.05. 17:50:11

@ekat: És az üzletben az elasó meg kifizette helyetted a kárt!
Aki ma lop, holnap gyilkol!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 17:51:15

@Mensikov: Igen, Magyarország nagy része azért tisztábban lát. Az ilyen mértékű bűnpártolás nagyrészt budapesti, jól körülhatárolható rétegre jellemző, akiknek érdekében áll, hogy viszályt szítsanak, hiszen nagyon jól tudják, hogy a zavarosban lehet jól halászni...

nezavarjmasokat 2010.09.05. 17:52:33

@alternat: Vagy még aznap.. Ezért mondom én is, hogy a bűnt csírájában kell elfojtani!!!

bunkokiller2 2010.09.05. 17:59:01

@ZéBé: Ne készíts ki! Három napos elzárás egy rendőrségi fogdán? Voltál már, hogy ennyire tudod miről beszélsz? Összefosnád a gatyádat felnőtt emberként! Mi a fészkes fenéről beszéltek??? Nem hiszem el, hogy rajtam kívül nem volt még senki őrizetben 72 órát, mondjuk a Dózsa Gy. úton...Hát baszki elzárás és elzárás közt is hatalmas a különbség, de nálunk ezért is szar a rendszer, hiszen ebben sem egyformák a körülmények..Őrültek vagytok, komolyan. Leírom, mert buták és tudatlanok vagytok.Sajnálom. Elmondom, hogy minek teszitek ki a fiatalt, azért, amit elkövetett, Magyarországon. Beviszik a rendőrségi fogdára. Kiderül, hogy marad, rabosítják. Bekerül egy két személyesbe, akkor szerencsén múlik, kivel kerül össze. Mondjuk összekerül egy Litván vadbarommal.(megtörtént) Fél óra múlva térdel és szopja a f@szt vagy teljes erejéből, életében először verekszik...Esélye nem sok. Semmi. Fiatalkorú. Nem mind fog így járni, csak néhány. Ha szerencsés, üres a zárka vagy rendes a rendőr és üresbe teszi. Ha nem...Ha csaj az illető, nagyjából fél óra múlva vagy éppen egy redvás, koszos buxát nyal (mondjuk ez biztos, esélye sincs egy sittet megjárt cigány gáréval szemben)vagy ha ő volt az erősebb, üvöltve verekszik. Reggelre akár öngyilkos is lehet, ha a szolgálatban lévő rendőrök nem figyeltek és összerakták egy keményebb cigány picsával...Erről beszéltek ti mint elzárásról és nem házi őrizetről! Ez nem egy amerikai kibaszott film, amiben van happy end! Ha éjjel viszik be őket, akkor a legdurvább a helyzet, mondjuk kikapnak egy full drogos, betépett, elmebeteg buxát, reggel tutti mentő viszi majd el őket. Emlékezzetek mit mondtam, hány fiatal lesz öngyilkos ezek után, mert szégyelli mi történ a rendőrségi őrizetben...A férfiakról nem is beszélek, éjjel mi mindenbe keveredhetsz a rendőrségi fogdán, miközben egy 15-16 éves gyerekről beszélünk. Hány kell meghaljon,hogy észbe kapjatok majd?

ca2 2010.09.05. 18:01:11

Teljesen egyet értek a poszt írójával!
Jellemző, hogy a "szegény kislányok" szüleinek, vagy jogvédő ügyvédeinek száját bocsánatkérés még csak véletlenül sem hagyta el, csak azt ecsetelik hosszasan, hogy mennyire fel vannak háborodva...
Mégis mi volna a rendőrség dolga, ha nem az, hogy fellépjen a tolvajokkal szemben?! Mert aki a boltban lop az bizony tolvaj,és nem jópofa csínytevő, mint ahogy azt igyekszik a balliberális média beállítani.
Vagy ha valaki nem azért lop mert rá van szorulva, hanem csak úgy brahiból, akkor az nem törvényszegés. Hol van az a határ, ameddig gyerekcsínyre lehet hivatkozni? Autót is lehet heccből lopni?
Kíváncsi vagyok, hogy akkor hogyan reagált volna a libsi sajtó, ha a kislányok "heccből" nem lopni mennek, hanem mondjuk horogkereszteket festegetnek a falaka? Csak úgy gyerekcsínyből...
Lehet, hogy indexes körökben tízből kilencen lopnak, de ne próbáljuk már ezt elfogadott társadalmi morálként beállítani!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 18:01:34

@bunkokiller2: "Nem hiszem el, hogy rajtam kívül nem volt még senki őrizetben 72 órát"
Pedig jobb ha elhiszed, hogy nem mindenki bűnöző, mint te!!!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 18:03:00

@bunkokiller2: "Elmondom, hogy minek teszitek ki a fiatalt, azért, amit elkövetett, Magyarországon"
Megoldás: Nem kell bűnözni! Ez még nem jutott eszedbe????????????

bunkokiller2 2010.09.05. 18:04:40

@ca2: Elmebeteg elvakult náci barom vagy.

kód 2010.09.05. 18:11:57

@bunkokiller2: "Hány kell meghaljon,hogy észbe kapjatok majd?" Ezeknek semennyi nem elég, sőt ők lennének az elsők akik extázisban hörögnének a nyilvános kivégzéseken.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 18:13:28

@bunkokiller2: Na ja.. Mindenki, aki azt szeretné, hogy a tolvajokat, rablókat, gyilkosokat megbüntessék - az náci és elmebeteg... Szerinted. Szerintem pedig te vagy egy olyan pöcs, ami emberek kifosztásából, kizsákmányolásábvól él és élvezi, hogy uralkodhat felettük. Ha a nácizmus olyan egyszerű, mint ahogyan te mondod: büntessük meg a bűnözőket - akkor én azt mondom: igen, náci akarok lenni! De mivel ez nem így van, így csak azt mondom: Minden bűnpártolót lopjon meg, raboljon ki és gyilkoljon meg az általa oly bőszen védelmezett csőcselék!...
Most L, mert vannak még normálisabb dolgok is a világon, mint elmebeteg judeistákkal vitatkozni...:-)

Mr. Nobody 2010.09.05. 18:13:56

@nezavarjmasokat:

Már ne haragudjatok, de hogyan lehettek ennyire szűklátókörüek, rosszindulatúak és ártó szándékúak. Egész egyszerűen nem értem, hogy válhattatok ilyen állatias felnőtté! Mit tettetek, hogy ennyire megkeseredtetek és nem kaptatok senkitől bocsánatot!Valószínűleg Ti lehettek azok a felnőttek akik verik a gyerekeiket, de soha egy percre nem jut eszetekbe, hogy volt, hogy Ti elbotlottatok... Ti sem voltatok mindig ennyire IGAZAK, ahogyan valószínűleg most sem vagytok. 17 éves gimnazistaként azt látom, felnőttek inkább hazudnak, lopnak és csalnak. Szinte minden médiában semmi mást nem hallok, hogy ki hogyan lopott, csalt. És Ti felnőttek erre még büszkék is vagytok. Ahol nyáron dolgoztam szinte mindenki dohányzott a felnőttek közül. Majdnem óránként jártak ki dohányozni és kávézni. Csak játékból kiszámoltam, hogy ez én kapott fizetésemmel számolva majd 20.000,- forintot tett ki havonta, már amit nem dolgoztak le! Fejenként! De a fizetést felvették! Szerintem ez is csalás, lopás volt! Meglopták azt akitől a munkát kapták! Ez az összeg az én keresetemnek az ötöde volt. Egyszerre csapatokban jártak ki a felnőttek, mindig 5-6 fő. Már régóta tudom, hogy gyerekként még örülhetek, hogy élhetek egy kicsit, mert közétek - a felnőttek közé - tartozva csak a hazugságok, a csalások és a hogyan feketítsünk be másokat jobban életét élhetném.
Nem veszitek észre, hogy Ti mutatjátok a példát nekünk!!!
Itt a kommentezésnél is úgy bántok egymással, mint az állatok! Gondolom egyikőtök sem akarja szégyelni magát... és akkor most inkább büszkék vagytok erre a teljesítményre!!!

És még ti vagytok azok akik hiszitek, hogy 15 éves gyerekeket megítélhettek... Nem ti vagytok azok!!!

Mr. Nobody 2010.09.05. 18:14:34

@alternat:

Már ne haragudjatok, de hogyan lehettek ennyire szűklátókörüek, rosszindulatúak és ártó szándékúak. Egész egyszerűen nem értem, hogy válhattatok ilyen állatias felnőtté! Mit tettetek, hogy ennyire megkeseredtetek és nem kaptatok senkitől bocsánatot!Valószínűleg Ti lehettek azok a felnőttek akik verik a gyerekeiket, de soha egy percre nem jut eszetekbe, hogy volt, hogy Ti elbotlottatok... Ti sem voltatok mindig ennyire IGAZAK, ahogyan valószínűleg most sem vagytok. 17 éves gimnazistaként azt látom, felnőttek inkább hazudnak, lopnak és csalnak. Szinte minden médiában semmi mást nem hallok, hogy ki hogyan lopott, csalt. És Ti felnőttek erre még büszkék is vagytok. Ahol nyáron dolgoztam szinte mindenki dohányzott a felnőttek közül. Majdnem óránként jártak ki dohányozni és kávézni. Csak játékból kiszámoltam, hogy ez én kapott fizetésemmel számolva majd 20.000,- forintot tett ki havonta, már amit nem dolgoztak le! Fejenként! De a fizetést felvették! Szerintem ez is csalás, lopás volt! Meglopták azt akitől a munkát kapták! Ez az összeg az én keresetemnek az ötöde volt. Egyszerre csapatokban jártak ki a felnőttek, mindig 5-6 fő. Már régóta tudom, hogy gyerekként még örülhetek, hogy élhetek egy kicsit, mert közétek - a felnőttek közé - tartozva csak a hazugságok, a csalások és a hogyan feketítsünk be másokat jobban életét élhetném.
Nem veszitek észre, hogy Ti mutatjátok a példát nekünk!!!
Itt a kommentezésnél is úgy bántok egymással, mint az állatok! Gondolom egyikőtök sem akarja szégyelni magát... és akkor most inkább büszkék vagytok erre a teljesítményre!!!

És még ti vagytok azok akik hiszitek, hogy 15 éves gyerekeket megítélhettek... Nem ti vagytok azok!!!

Mensikov 2010.09.05. 18:14:49

@bunkokiller2: A megoldás egyszerű: nem kell lopni. Így elkerülöd a roma bukszát és a litván alfahímet...

ZéBé 2010.09.05. 18:16:50

@bunkokiller2: Nem, nem voltam. Igen, tényleg összeszarnám magam.

És itt a lényeg!
Bevisznek, összeszarom magam, és legközelebb, amikor felmerül, hogy "Lányok, megyünk lopni? Az jó buli!" akkor azt válaszolom, hogy: Nem! Nem akarnék még egyszer három napot ülni, visszaesőként hatot, inkább moziba megyek, vagy olvasgatok, vagy ha izgalomra vágyom, akkor felülök a hullámvasútra.

A szexuális fantáziádat pedig ne keverd ide, szerintem túl sok szado-mazo pornót nézel.

kód 2010.09.05. 18:18:24

@nezavarjmasokat: nem kell bűnözni amúgy, azért is őrizetbe vehetnek, mert nincs nálad a személyid. Amúgy meg arra nem gondoltál, hogy 10 ezer forintért nem kellene idegroncsokat csinálni az amúgy feltehetőleg leendő adófizetőkből. Ha másért nem, gondolj arra, hogy majd ők fizetnék a munkanélküli segélyed... Meg neked is mondom: rendben zárják be a tizenéves lányokat, de indulj szépen te is a börtönbe az összes törvényszegésedért amit életedben elkövettél. Azt majd mikor megdugott pár kancigány, újra mond el a véleményed. Akkor majd adok a szavadra.

ca2 2010.09.05. 18:20:00

@bunkokiller2: Te figyi! Van egy megoldás! Nem kell fogdába kerülni!
Vagy évnyitó után kötelező lopni menni?

kód 2010.09.05. 18:20:30

@ZéBé: statisztika van róla, hogy USA börtönökben valami 25%-ot rögtön megerőszakolnak súlyosabb helyeken. Úgy tűnik a A szexuális fantáziádat te keverted ide.

kód 2010.09.05. 18:23:53

@ca2: "Van egy megoldás! Nem kell fogdába kerülni!"

ezt szabadalmaztasd, ennek mintájára megvan a megoldás a rákra is: nem kell rákosnak lenni.

bunkokiller2 2010.09.05. 18:24:08

@ZéBé: Szégyellheted magad...Ráadásul gondolkodni sem tudsz..Tehát szerinted a büntetése ez legyen egy kis összegű vagy kár nélküli lopásnak? Bemegy, megerőszakolják, megverik, tönkreteszik...Ne áltasd magad, hogy én vagyok beteg..Te vagy az.. Teljesen felborult állatias, alantas és bosszúálló, beteg értékrenddel rendelkezel, fogalmad sincsen a nevelő szándékról és a megbocsájtásról. Gyerekeken akarsz bosszút állni:-(( Szégyen...

kenya5 2010.09.05. 18:25:07

@bunkokiller2: csak szólok véletlen nem marad a kézikocsiban mert a pénztárosoknak kötelessége megnézni a kocsit! Ha kosárban vásárol akkor meg felteszi a szalagra!Ha meg sajátjába rakja nehari az lopás ha nem mutatja be.Ez nehezen védhető.Am a cigók hivatkoznak ilyenre előszeretettel hogy véletlenül a zsebembe tettem szórakozott voltam stb.

bunkokiller2 2010.09.05. 18:28:17

@kenya5: Tényleg elmebetegek vagytok. A kollégámról beszéltek, családapa, dolgozó ember, soha semmit nem követett el, csak véletlen maradt ott a tej..Mi történt ezzel az országgal? Mindenki megbolondult? Nem lopott, ott volt a két fia és a felesége és nagy bevásárolni mentek a kibaszott Tecsóba!A kosarában több tízezer forintnyi áru volt...

bunkokiller2 2010.09.05. 18:29:19

@kenya5: Nam a kocsiban volt..Ááááááááááá tényleg vége a világnak, mindenki kész..A kocsiba tette, alulra a kerekekhez...

kód 2010.09.05. 18:29:20

@bunkokiller2: ZéBé nem képes elfogadni, hogy a lelki sérülés nehezebben gyógyul mint a fizikai. Talán van rá valami oka...

ca2 2010.09.05. 18:29:25

@Mr. Nobody: Na azért ne vicceljünk már! Csúnya dolog a dohányzás - magam is rühellem rettenetesen- de az még egyenlőre nem bűncselekmény, így ne akarj közös nevezőre hozni egy bolti tolvajt egy dohányossal!
Szar lehet neked, ha 17 éves létedre annyira megkeseredett ember vagy amennyire azt a hsz-od tükrözi, de a személyes frusztrációk senki sem hatalmaznak fel bűncselekmények vagy szabálysértések elkövetésére!
Az meg aztán különösen furcsa, ha a rendőrségen azt kérjük számon,. hogy miért jár el a szabályszegőkkel szemben!

ca2 2010.09.05. 18:33:43

@kód: Ja hogy szerinted a bűnözés az olyan mint egy betegség?! Hopsz, egyszer csak azon kapom magam, hogy bűncselekményeket követek el...
Még egyszer kérdezem: az évnyitó után kötelező volt lopni menni?

kenya5 2010.09.05. 18:36:57

@bunkokiller2: de levenni nem felejtette el ugye?Mert akkor volt a baj:)
Amugy kiváncsi lennék vajon kik a szülők?Nagyon védi őket a liberális sereg.Emlékszel a Mortimer ügyre ugye?még tüntetés is volt csak bejött a hibapont:)

ca2 2010.09.05. 18:38:34

@kód: Te, légy erős! Ha nem tudtad igazolni a személyazonosságodat eddig is előállíthattak. Ennek semmi köze a bolti lopáshoz, ugyanis ezért nem kerülhetsz vizsgálati fogságba. Feltéve persze, hogy nem köröznek...Mert ahogy látom nálatok ez nem evidens!

Leroi 2010.09.05. 18:38:38

Hát ez a nácizmus, gyerekek, hogy némely ember ezzel fenyegetőzik, ezzel aposztrofálja azokat,akikkel nem ért egyet...
Volt valaha egy harmincas évekbeli Németország, ahol valóban az NSDAP volt a hatalmon lévő párt.
megsúgom, hogy az a fegyelem és rend,amit abban az államban meghonosítottak, oda vezetett, hogy 10 év alatt egy (legyőzetése után évekig sarcolt, kirabolt, több tízmillió munkanélkülivel bíró) államból egy világelső gazdaságot hoztak létre.
Kemény kézzel és véres verejtékkel, heti hét napi munkával.
Vasszigorral, kőkemény törvényekkel.
Hozzátenném, hogy akkor még sehol sem volt Auschwitz vagy Dachau.

Mielőtt lenácizunk bárkit is, gondolkodjunk el, mit is beszélünk...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 18:40:18

@ZéBé: arról nem tehetek, hogy nem bízol az emberekben, ettől a tények még tények maradnak, olyan emberek tisztességéért tenném most tűzbe a kezem, akik ezeknél a lányoknál durvábban vétettek fiatalkorukban. Nem tudok azzal mit csinálni, hogy ezt nem hiszed el..

kód 2010.09.05. 18:41:01

@ca2: tökmindegy mi a bűncselekmény, lényeg hogy kárt okoz. Többet mint 10 ezer. Miért nem azért vered a nyálad, hogy legyen ez is bűncselekmény? Lehetőleg orrlevágással büntetve. Végülis nem muszáj dohányozni...

Vagy a rendőrség volt béna, vagy az új törvény rossz.

bunkokiller2 2010.09.05. 18:41:42

@Leroi: Kőkemény vagy idióta törvényekkel?

Leroi 2010.09.05. 18:42:42

@Mr. Nobody:
Nosza, irány egy bolt öcsi, és lopj el valamit.
Ha elkapnak és lecsuknak, együttérzünk majd veled.
No, eredj csak!

bunkokiller2 2010.09.05. 18:43:50

@kenya5: Szánalmas vagy, bazmeg! Nem volt ideje levenni sem, felfogod? Kitolta és jöttek az őrök! A szülei már nem élnek, korom beli a srác, negyvenes, három gyerekkel! Szerinted tényleg egy karton tejet ment lopni? Aztakurva....Oksa. Akkor ő is tolvaj...Te sem vagy normális...

ZéBé 2010.09.05. 18:44:41

@bunkokiller2: A feltételezett sztoridat pedig gondoljuk tovább. Mi a következménye annak, ha a három kis féltett-óvott drágaság nem kapja meg a büntetést a bolti tolvajlásért? (Mert az, hogy kisasszony, felírtam az adatait, és szólni fogunk a szüleinek, az nem büntetés. Jó buli volt, legközelebb majd ügyesebbek leszünk, fogják gondolni.)

Szóval: Minden hónapban bemegy három kis picha a boltba, mert az izgi. Ellopnak fejenként 5ezer ft értékű szajrét. A minimálbéres eladónő béréből a tulaj ezt levonja. Az eladónő nem tudja kifizetni a banknak a lakáshitele részleteit. A bank elárverezi a lakását. A nő utcára kerül, három gyerekkel. Elveszíti a munkahelyét. A gyerekek állami gondozásba kerülnek, olyan gyerek közé, aki maguk is lopnak, és mindenféle magatartási problémáik vannak.
Az asszony éhezik, télen bemegy a menhelyre, elkapja a TBC-t. Nyáron egy sátorban próbálja meghúzni magát, de megerőszakolják, eladják prostinak, AIDS-es lesz, meghal.
A gyerekek közül a fiú próbál beilleszkedni az intézeti gyerekek közé. Mivel tudják, hogy kiskorúként nem büntetik meg őket, eljárnak boltot fosztogatni, ilyenkor alkoholt, cigit, egyebeket lopnak. Pár év alatt a fiú profi bűnöző lesz, és amikor 18 évesen először megbüntetik, három évet kap. Élete során 16-szor kapják el, összesen 34 évet ül, végül a börtönben hal meg.
A lányok - mint az intézetis lányok nagy része - prostituált lesz. Egyiket eladják Olaszországba, róla többé senki nem hall. A másikat kiviszik Hollandiába, a vigalmi negyedben dolgozik, a stricije sokszor megveri, adják-veszik, végül 35 éves korában meghal AIDS-ben.

Mindezt azért, hogy a jólszituált kislányoknak ne kelljen három napot unatkozni a fogdában.

Kérdés, és szeretném, ha komolyan elgondolkodnál a válaszon: miért akarod, hogy a bűnöző kamaszok helyett az ártatlanok szenvedjenek? Mért az ő életüket rombolnád le? Miért ne lehessen megbüntetni azt, aki elköveti az aljasságokat, és miért lehet a lopás minden következményét az áldozatokkal elvitetni?

kód 2010.09.05. 18:45:25

@Leroi: "hogy 10 év alatt egy (legyőzetése után évekig sarcolt, kirabolt, több tízmillió munkanélkülivel bíró) államból egy világelső gazdaságot hoztak létre"

1. nem volt világelső
2. most ugyanúgy az egyik legnagyobb gazdaság, amely azonban egyúttal az egyik legdemokratikusabb is. Úgy néz ki a szemléletmódjukon múlik, nem pedig a büntetőjogukon...

Leroi 2010.09.05. 18:45:37

@bunkokiller2:
A mai szemmel nézve túlontúl kemény törvényekkel.
De ahhoz I.világháborúban legyőzött NÉMETNEK kell lenni, hogy az ember beleélhesse magát az akkoriak helyzetébe.
Hozzátenném, hogy az USA, Anglia és Franciaország pénzügyi körei TÁMOGATTÁK Adolfot a hatalomrajutásban.
Tökig sáros volt tehát az egész Nyugat...

ZéBé 2010.09.05. 18:47:06

@bunkokiller2: Drága bunkokiller, szerinted megerőszakolták a kislánykákat a fogdában? Hallottál ilyesmiről? Nem, azt nyilatkozták, hogy unatkoztak. Rögtön zokogni kezdek, szegények három napon keresztül unatkoztak, micsoda embertelen büntetés!!!

bunkokiller2 2010.09.05. 18:47:42

Szerintem a közlekedési szabálysértéseket is börtönnek kell bünttetni. Az illegális letöltést is. A bejelentetlen munkát is...Milyen szép is lenne, mennyi kényszerpályán levő családanya menne a sittre...Mind tolvaj! Rohadt tolvajok! A nejem is dolgozott feketén, sittre vele! Tolvaj! Idióta, megkeseredett, degenerált, bosszúálló, eszement, elvakult baromállatok gyülekezete vagytok...Gyerekeket sittre? Szétkurják, szétszopatják és agyonverjék őket? Erre nem válaszoltatok! Mi lesz,. aberráltak! Minden 15 évest fogdára és estére szét is vannak baszva, szopatva vagy agyonverve!

ca2 2010.09.05. 18:47:59

@kód: Persze, ilyen alapon azzal is kárt okozol ha autózol vagy befűtesz, szennyezed vele a környezetet...
Csak az a baj, hogy úgy látom ti ezt nem tudjátok elkülöníteni bűncselekmények elkövetésétől.
Mivel értelmes gondolataitok nincsenek így nem tudtok mit írni mint sülthülyeségeket, meg azt hogy mennyire rettegtek a fasizmustól...
Mert ugye ha a rendőrség betartatja a törvényeket és előállítja a tolvajokat a logikusan máshova nem is vezethet...

kód 2010.09.05. 18:48:15

@ZéBé: "Miért ne lehessen megbüntetni azt, aki elköveti az aljasságokat, és miért lehet a lopás minden következményét az áldozatokkal elvitetni?"

Fogd már fel, hogy senki nem mondja az ellenkezőjét. Mégegyszer, hogy te is megértsd: aki lopott, azt meg kell büntetni.

De nem mindegy hogy hogy!

Leroi 2010.09.05. 18:48:30

@kód:
Az akkor létező legjobb, legmodernebb autókat, műszaki cikkeket, vegyiárut, építőanyagokat, élelmiszert, fegyvereket gyártották, Autobahnjaik úttörőek voltak és azokon ma is autók száguldoznak,
a gyáraik szervezettségét lemásolták az USA-ban...

kenya5 2010.09.05. 18:48:38

@bunkokiller2: biztosan igazad van.de megjegyzem Ausztria és Németország területén is jártam olyan szupermarketben ahol Pénztár után ellenőrzik az árut ami a kocsidon van és ha nem számláztad loptad ennyi.

ZéBé 2010.09.05. 18:48:56

@kód: Arról is van statisztika, hogy itthon meg valami 5%-ot. Még egy érv, hogy miért nem kell lopni menni!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 18:49:12

@ZéBé: A választ (gondolom) Te is tudod. Más vallású a bolti eladó, mint a három unatkozó picsa...

Leroi 2010.09.05. 18:50:42

@bunkokiller2:
Nyugodj már meg te fiú, szörnyű, amit összevergődsz.

bunkokiller2 2010.09.05. 18:50:51

@ZéBé: Megint kérdezem, te képmutató szar! Voltál bent? Én voltam bazmeg...Nem csak róluk van csak szó, te demagóg....! Az összesről, akikre ez vár az idióta törvény miatt, ami egyébként csak a választások miatt lett gyorsan hatályos, hogy a hozzád hasonló barmok tapsoljanak pár szerencsétlen tini becsukásának. Gazdagok voltak, Te meg irigy vagy, mi?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 18:51:25

@ZéBé: "A feltételezett sztoridat pedig gondoljuk tovább. Mi a következménye annak, ha a három kis féltett-óvott drágaság nem kapja meg a büntetést a bolti tolvajlásért?"

Tényleg ennyire nehéz megérteni, hogy nem az a két lehetőség van, hogy "semmi" meg "két nap elzárás, és aztán meglátjuk"?

Miért kell mindenkinek, aki sokallja az elzárást, azért mentegetőznie, hogy nem, ő nem azt mondja, hogy "ne legyen egyáltalán semmilyen büntetés, sőt, buksin kell simogatni a tolvajokat"? Bakker, senki nem mondta, hogy minden büntetés nélkül sétáljanak el.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 18:51:31

@Leroi: Nem kell messzire menni: von Braun SS tag volt, az amcsik mégis dalolva fogadták be maguk közé - nélküle ugyanis nemhogy a Holdat, de a saját szaros seggüket sem találták volna meg!

ca2 2010.09.05. 18:52:47

@bunkokiller2: Te bunkókám, ezeket a lányokat megerőszakolták meg szétszopatták (vagy miket hordasz itt össze)? Persze arra is mondhatná az elkövető a ti logikátok szerint, hogy az csak egy gyerekcsíny volt, mert nagyon unatkozott a fogdában, de
én azt olvastam , hogy nagyon unatkoztak szegény kislányok...

ZéBé 2010.09.05. 18:53:44

@kód: Oké, akkor szerinted mi lenne az arányos büntetés a kis cukorfalatoknak?

bunkokiller2 2010.09.05. 18:55:12

@flugi_: Nem képesek felfogni, mert kimondottan ennek örül a sok náci genyó...Nekik nem elég mondjuk harminc nap közmunka, arról nem is beszélvve, hogy ugye ezt az elzárást vissza sem lehet vonni, hiába mondja majd a bíró, ez kicsit erős volt fiuk! Mindegy nekik minden körülmény, OV mondja legyen böri, lesz böri...Saját vélemény sincs, csak a Viktorkáé..

nezavarjmasokat 2010.09.05. 18:55:17

@flugi_: A büntetés akkor büntetés, ha a bűnelkövető éjjelente verejtékben úszva riad fel és nem tudja a nevét sem - mert az, akinek a sérelmére elkövette, szintén ezt teszi! Tehát az elkényeztetett ribancoknak a 3 nap elzárás kevés - homlokukba beletetoválni: "BŰNÖZŐ VAGYOK!" Így valószínűleg emlékezni fognak rá; de ami lényegesebb: az emberek rögtön látni fogják, mikkel is állnak szemben!

Leroi 2010.09.05. 18:55:35

@nezavarjmasokat:
A Wernher építette meg nekik az Apollo-11-et, az igaz...
Azelőtt Londont pörkölgették a fritzek a találmányaival (Vergeltungswaffe-1 és -2)...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 18:56:46

@ZéBé: lévén minden kár megtérült, egy rendőri bemutatkozás a hóna alatt a fiatalokkal, és a tényállás ismertetése a szülőkkel. Első alkalommal. A második már mehetne akár ugyanúgy, ahogy történt.

bunkokiller2 2010.09.05. 18:57:09

@ca2: Te is csak ugatsz, de nem tudod miről...Buta bugris náci..Voltál rendőrségi fogdán faszfej? Tudod mi zajlik ott? Baromállat...Még azt sem kívánom, hogy a te gyereked kerüljön oda egy apró butaság miatt...

kód 2010.09.05. 18:57:38

@ca2: A 20 ezer forint alatti lopás NEM bűncselekmény. Lám-lám, te se különbözteted meg a kettőt... De ebben véletlen igazad van. Bűncselekmény az, amit a törvény annak nevez. Törvényt meg úgy lehet változtatni, ahogy éppen akarják. Mint ahogy most meg is változtatták.

A nácikat meg bocs, de nem én hoztam fel, szerintem se ide való.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 18:57:53

@Leroi: Akkoriban a németek képviselték a technikai haladást - ezért is robbantották ki bizonyos körök a II. világháborút, hogy mindezt a tudást ingyen megszerezhessék.

Leroi 2010.09.05. 18:59:01

@nezavarjmasokat:
Én aput és anyut fenekelném el kőkeményen, hogy ne hanyagolják el ennyire a nevelésüket, ráadásul amikor megvan a baj, akkor is az saját marhaságukat védelmezik, ahelyett, hogy magukbaszállnának.
Ma egy ékszer, holnap egy bicikli, holnapután egy autó...
Onnan pedig nincs visszaút.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 19:00:54

@bunkokiller2: Fogdán a politika által üldözöttek és a köztörvényes bűnözők (ez utóbbi kategóriába tartozol te) voltak/vannak/lesznek. Előbbieket sajnálom, utóbbiakat csak azért, hogy élve kijöhettek onnan...

kód 2010.09.05. 19:01:28

@nezavarjmasokat: "A büntetés akkor büntetés, ha a bűnelkövető éjjelente verejtékben úszva riad fel és nem tudja a nevét sem"

Te tényleg egy pszichopata perverz vagy.

"mert az, akinek a sérelmére elkövette, szintén ezt teszi! "

Na ne röhögtess, nekem már okoztak nagyobb kárt, mégis tudom éjjel felriadva a nevem. De ha neked tényleg ilyen gondod van, akkor meg tudom érteni amit mondasz, bár elfogadni nem.

ZéBé 2010.09.05. 19:01:30

@flugi_: Szerintem az kevés. Ez ugyanaz, mint ami eddig is volt. Ennek semmi visszatartó ereje nincs.

timshel 2010.09.05. 19:02:06

Szerintem is _meg_ _kell_ _büntetni_ minden tolvajt, de _ebben_ _az_ _esetben_ ez túlzás volt.

A törvény korábban úgy rendelkezett, hogy az alacsony összegű lopásokat nem kell (feltétlenül) kivizsgálni, büntetni. Ez egy nagyon káros, nagyon OTROMBA eljárás volt, iszonyú sok feszültséget és problémát okozott.

Az új törvény helyrehozhatná ezt hibát, ha olyan szellemben alkalmaznák, ami megfelel a mi sokrétű életünknek. Mérlegelés nélkül, teljes szigorral eljárni minden esetben - legalább olyan OSTOBA dolog, mint elengedni a piti tolvajokat.

Mérgesek és elkeseredettek vagyunk a rossz közbiztonság miatt, s most szinte pánikba esve csapkodunk teljes erővel: ugyanakkorát ütünk arra, aki a legenyhébb (és valószínűleg soha meg sem ismétlődően) formában csinálja a dolgot és arra is, akinek ez suhintás talán még kevés is.
Ez a hadonászás, ez az ész nélküli csapkodás (és közben a dühös dohogás) - már elnézést - de nagyon szánalmasan néz ki.

Szerintem is _meg_ _kell_ _büntetni_ minden tolvajt, de _ebben_ _az_ _esetben_ ez túlzás volt.

Az igazságtalanság dühös, elkeseredett, vagy elesett embereket szül. Biztos, hogy ez a célunk?

Amennyire értelmetlennek tartom, hogy egy ilyen esetben a legszigorúbb büntetést kapja valaki, annyira biztos vagyok abban, hogy azok, akik rendszeresen lopnak, még örülni is fognak néhány nap elzárásnak: addig sem élelem után kajtatniuk.

Szerintem is _meg_ _kell_ _büntetni_ minden tolvajt, de _ebben_ _az_ _esetben_ ez túlzás volt.

Leroi 2010.09.05. 19:02:27

@nezavarjmasokat:
A II.Vh. is a pénzről szólt mint bármelyik más háború.
A Hitlert hatalomrajuttató német pénzoligarchia több tízszeres azonnali haszon ígéretét kapta Adolftól a keleti területek elfoglalását követően, ingyenes rabszolgamunkával, több tízmillió hektár ingyen termőfölddel, ingyen olajjal, a lealázott gazdaságok fölötti azonnali tulajdonjoggal...
Pénz, pénz, pénz...
Az ellenfél, azok a bizonyos körök pedig visszavágtak, mert elveszni érezték a hatalmukat.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 19:02:50

@Leroi: Apu és anyu szintén bűnöző - másképp nem védenék a kölküket! Egy gyerek nem "önmagától" lop, hanem mert úgy lett "nevelve"

bunkokiller2 2010.09.05. 19:03:06

@Leroi: Ezt a szar demagóg dumát...Persze ha úgy büntetik őket, ahogy most, akkor igazad is lesz..A sitten nincs más irány, csak ez, de ehhez sötét náci vagy, hogy felfogd..Viktor mondja, jó ez, jó ez!

bunkokiller2 2010.09.05. 19:04:28

Egymásra talált a két észlény! :-) @nezavarjmasokat: @Leroi: Legyetek jó barátok, sok sikert! :-))) gy vérből valók vagytok! Nézzétek a napló szavazást! Ennyit OV-ról! 100 nap elég volt!

nezavarjmasokat 2010.09.05. 19:04:30

@Leroi: Nem véletlen, hogy Nürnbergben egyedül Hjalmar Schacht kapott felmentést, aki bankárként az egészet pénzelte...

kód 2010.09.05. 19:05:28

@ZéBé: már leírtam én is más is, törvényes lehetőség van rá, vagy legalábbis eddig volt. A megfelelő büntetés hogy bocsánatot kérnek az alkalmazottól, lemossák hetente a kirakatot három hónapig, dolgozatot írnak a lopásuk okozta társadalmi kárról.
De lehet kreatívkodni, akár a bíró, vagy bírójelölt, akár a gyermekvédelem, akár a károsult és a bűnelkövető igazságügyi jóváhagyással kitalálhat valami elfogadhatót. Nyilván amikor valaki harmadszor lop, ott más az eljárás.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 19:05:49

@ZéBé: honnan veszed? A visszajáró cigánygyerekre gondolsz ilyenkor, vagy tényleg a kamaszokra, akikről szó van?

Leroi 2010.09.05. 19:06:31

@bunkokiller2:
Óvva intlek, hogy engem nevezgess...
Még a végén kimondom, hogy mi is vagy valójában...
Úgyhogy csak csöndesen...

Leroi 2010.09.05. 19:08:06

@nezavarjmasokat:
Schacht, Gustav Krupp von Bohlen, Thyssen és a többi pénzügyi vezér...ők játszották át az I.G. Farbenindustrie és a többi német ipari gigász részvényeit az USA gazdasága részére...

kód 2010.09.05. 19:09:41

@nezavarjmasokat: "Apu és anyu szintén bűnöző - másképp nem védenék a kölküket! Egy gyerek nem "önmagától" lop, hanem mert úgy lett "nevelve"

Vagy olvass el valami gyereknevelési gyorstalpalót, vagy add a gyerekeidet állami gondozásba, míg több kárt nem okozol.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 19:11:37

@kód: Kissé nagyok már ehhez - a legfiatalabb is 32 éves...:-) De eléggé el nem itélhető módon még egyik sem lopott, gyilkolt! Lehet, rossz szülő vagyok? :-)))

bunkokiller2 2010.09.05. 19:13:27

@Leroi: Hogy beszartam:-) Épen most írt levelet egy hozzád hasonló, most fenyeget halálra:-))) Nyomjad Te is:-))

kód 2010.09.05. 19:17:08

@nezavarjmasokat: "Lehet, rossz szülő vagyok? :-)))"

tekintve, hogy a magyar az egyik legboldogtalanabb nép a környéken, szinte valamennyien elég szar szülők vagyunk.

Amúgy had gratuláljak, hogy a gyerekeid se nem lopnak, se nem gyilkolnak, ez mindenképp jelentős teljesítmény. Apró szépséghiba, hogy ha mégis lopnak vagy loptak, azt a szemléletmódod mellett soha nem fogod tőlük megtudni.

nezavarjmasokat 2010.09.05. 19:19:06

Na, megyek egy náci pártgyűlésre! :-))))) A hócipőm telve az ilyen libsi bűnözőpátyolgató dumáktól! Utoljára: A bűnös bűnhödjön - és annyira, hogy eszébe ne jusson többet bűnözni! Ha ezt azzal lehet elérni, hogy csúnyán nézünk rá, akkor nézzünk rá csúnyán és elég - de ha csak azzal, hogy levágjuk minden végtagját, úgy tegyük azt!

Daihelyon 2010.09.05. 19:26:12

@bunkokiller2:

Azért az milyen érdekes már, hogy aki azt mondja, hogy nem kell lopni, sőt úgy kell nevelni a gyereket, hogy ne lopjon, az buta, beteg náci.

Tippem lenne, hogy milyen beszari, nulla pöcs vagy valójában az életben.

kód 2010.09.05. 19:26:56

@nezavarjmasokat: "Ha ezt azzal lehet elérni, hogy csúnyán nézünk rá, akkor nézzünk rá csúnyán és elég - de ha csak azzal, hogy levágjuk minden végtagját, úgy tegyük azt!"

Eltekintve a beteges kézlávágós vízióidtól ezt mondjuk mi is. Úgy tűnik van itt némi szövegértési gond is. Persze aki nem akar valamit érteni, az nem is fogja.

ZéBé 2010.09.05. 19:28:23

@flugi_: Mivel a törvény mindenkire vonatkozik, így mindenkire gondolok. Nem lenne jó különbséget tenni a kettő között.

Leroi 2010.09.05. 19:29:34

@Daihelyon:
Hagyd csak, akinek priusza van, köztörvényes, annak a gyerekei sem lesznek különbek...

Így már tetszik, bunkokiller2?

kód 2010.09.05. 19:50:51

@Daihelyon: "Tippem lenne, hogy milyen beszari, nulla pöcs vagy valójában az életben."

Nekem nemcsak tippem van, de egész pontosan meg tudom mondani, hogy 84-es IQ-d van. Olvasni vagy szöveget értelmezni egyáltalán nem tudsz, elvégre bunkokiller2 hasonlót sem írt. Vagyis orvosi értelemben retardált vagy, de - tekintve hogy valami csoda folytán írni mégis megtanultál - éppen hogy csak.

bunkokiller2 2010.09.05. 20:01:28

@kód: Hagyd őket, kár velük kőzdeni. Még azt sem fogták fel, hogy priuszom sincsen, hiszen próbára bocsájtást kaptam nagyjából 23 évvel ez előtt. :-) Nevetséges hülyék:-)

kód 2010.09.05. 20:06:23

@Leroi: Hagyd csak, akinek priusza van, köztörvényes, annak a gyerekei sem lesznek különbek...

Ennek azért nézz utána. A katolikusok legalábbis nem tartják ördögtől valónak a tudományos publikációkat... Mégha a véleményedet nem saját, téves tapasztalatodra, hanem zsigeri gyűlöletre alapoztad is.

kód 2010.09.05. 20:12:18

@bunkokiller2: igen, már úgyis ki fog fulladni rövidesen, nincs az oldal az index lapon. Jó volt olvasni a véleményed, - egyelőre - nem sok embernek van tapasztalata arról, hogy egy normális (nem elvetemült bűnőző) ember hogy éli meg a fogvatartást.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.05. 20:25:16

@kód: Az a fenenagy gondbajprobléma, hogy a három grácia közül legalább egy heti rendszerességgel lopott a boltokból, legalábbis az én, hasonló esetek során szerzett tapasztalataim alapján.
Szóval olyan nincs, hogy három kis picsa kitalálja, hogy na most aztán elmegy a boltba, és szűz kézzel lopkorászik.

A másik fenenagy gondbajprobléma, az az, hogy a zsernyákok nem értesítették a szülőket, megbilincselték a lányokat, ÉS HOGY HÜLYESÉGEKET BESZÉLTEK.
Hogy nem tudták megmondani a fogvatartottaknak, hogy mikor engedik el őket, és akkor, amikor mondták, akkor nem engedték el.

Noh, ha a rendőr hazudik, az a vég kezdete.
Íme eljött.

harcsabajuszos 2010.09.05. 20:25:22

Rég várt módosítás ez már, a vidékiek örülnek, hogy a takony kölykök be lesznek végre fenyítve és talán marad valami a kertekben.
Hogy néhány díszliberális rákerült a szopófára? Kit érdekel?
A gyerekek nevelése évtizedekkel ezelőtt megszűnt, ez látszik a hozzászólók egy részén is.
Lopni bűn, ha valakit rajtakapnak, számoljon a következményekkel.
Én marha nagy pofonokat kaptam, mikor kiderült, hogy 1o évesen limót loptam a haverokkal a sarki boltban. Hatásos volt.
Melyik liberáis szutyok pofozná meg a gyerekét? Valaha is tudna róla, mit csinál a gyereke?
Garantálom, hogy nem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.05. 20:28:57

@Oreg: A liberálisok lopnak, a konzervatívok meg basszák a gyerekeket.
Faszfej!

Látnok14 2010.09.05. 20:48:42

@Oreg:
>>
... liberáis szutyok ...
<<

Én nem vagyok liberális, örülök hogy lesz némi rend (erről már írtam fentebb). De megválogathatnád a szavaidat. Te biztos hogy tökéletes náci vagy? Esetleg ez sértő? Na így irogass baromságot apuskám.

jacks_colon (törölt) 2010.09.05. 20:56:13

@nezavarjmasokat: Hat te nem unod meg egykonnyen. Remelem valoban csak poenbol nyomod a hulyesegedet. Ha viszont komolyan gondolod, en oszinten nem kivanok neked semmi rosszat. Csak maradj ilyen, amilyen vagy. Ennel rosszabb mar ugysem lehet neked. :)

IronLowrider 2010.09.05. 21:11:29

Voltam rendőrségi fogdán. Tényleg nagyon unalmas, de meg nem dugnak.

bunkokiller2 2010.09.05. 21:21:30

@kód: Fingjuk sincs. Azt el is felejtettem, hozzátenni, hogy ráadásul mekkora történet lesz megtudni,hol vannak a fiatalok. Ebből lesznek még a nagy balhék, ugyanis a rendőrség baszik tájékoztatnia szülőket majd, hol van a fogvatartott, hülyék is hozzá és a lehetőségeik is korlátozottak. Hány eset lesz majd, mikor a fiatalkorú elkövetőt bekasztnizzák és a család napokig keresi a gyereket...
@kolbászoszsömle: "Szóval olyan nincs, hogy három kis picsa kitalálja, hogy na most aztán elmegy a boltba, és szűz kézzel lopkorászik.
" Ezt honnan a fenéből veszed? Pontosan úgy történik. Ettől gyerekcsíny..Jön egy rossz ötlet és este már ott ütik a fejét a gyerekednek a fogdán.
@IronLowrider: Akkor vagy egyedül voltál, azért volt unalmas, vagy kamuzol. Szerinted az öngyilkosságok miért történnek ott? Poénból? Nem mondom, hogy minden esetben, de egy eset is sok, hiszen első esetben megbotlott gyerekeket akartok bebörtönözni...
És nem nem azt mondom, hogy maradjanak büntetlenül...Bűn=büntetés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.05. 21:46:23

@bunkokiller2: Mert nem úgy működik.
Hárman elkezdenek garázdálkodni (ablakot betörni, falat firkálni, verekedni, stb), de nem lopni.
Azt egyedül kezdik.

ZéBé 2010.09.05. 21:55:27

@bunkokiller2: Ne személyeskedj. Már mondtam, hogy nem voltam bent.

1 - nem erőszakolnak meg bent. Ne akard úgy beállítani, mintha gyilkosok közé rakták volna őket. Ez egyszerűen nem igaz. Semmi bajuk nem lett. Ebben a pontban egyszerűen hazudsz. Három napig unatkoztak, és rettegtek, hogy mi lesz, ha megtudják az iskolában. Ma már úgy gondolják, hogy nem éri meg - ez a felismerés elmaradt volna, ha csak anyunak szól a rendőr. A lányoknak szükségük volt erre a három napra ahhoz, hogy jobb emberek legyenek ezután.

2 - mi az, hogy az összesre ez vár??? Senkire nem elzárás, ha nem lop. Nem kötelező lopni! Ha meg úgy dönt, hogy mégis, akkor pontosan tudja, hogy mit kockáztat. Aki nem bírja a feszültséget, az ne menjen lopni, főleg ha nincs rászorulva. Léteznek extrémsportok, és a bolti lopás egy extrémsport. Ha úgy döntesz, hogy elmész sziklát mászni, benne van a kockázat, hogy elszakad a kötél, és leesel, és meghalsz. Ha elmész bizsut lopni, benne van, hogy elkapnak, leültetnek három napra, és megszégyenülsz az ismerőseid előtt. Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy menj be lopni a boltba. A döntéseidnek következménye van, és jó, ha ezt átgondolod, mielőtt cselekszel.

ZéBé 2010.09.05. 21:56:50

@kód: Biztos volt más lehetőség, de biztos nem lett volna ennyire hatásos.

bunkokiller2 2010.09.05. 22:10:44

@ZéBé: Kit áltatsz ezzel, hogy nem erőszakolnak, nem vernek, nem terrorizálnak bent? Engem ne nevezz hazugnak, Te szarházi. Én voltam bent, vazzeg...Nem a konkrét esetről beszéltem, hanem általánosságban. Te hazudsz. Betoltam jó pár linket ide, amikor a fogdán történtekről van szó, csak Ti nem akartok erről tudomást venni, mert a ti sekélyes lelketeknek így egyszerűbb! Sajnos, mondom, sajnos az idő engem fog igazolni és a Ti szaros lelketeken szárad majd, mert beteg bosszúálló, aberrált idióták módjára viselkedtek. Vért akartok,apró pénzért, mert sértve érzitek a náci lelketeket, amiért Oláhék loptak tőletek...Én sem szeretem őkt, de mint mondtam, nem áldozok be pár fiatal ember életét, hogy a kedvetekért lecsukjanak néhány roma túktolvajt és ezért ti az önkormányzati választásokon is a fideSS-re szavazzatok...Félelmetesen elvetemültek vagytok...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.05. 22:15:02

@ZéBé: Fogalmad sincs róla, mennyire volt hatásos az intézkedés!

A rendőrök meg össze-vissza hazudoztak.

bunkokiller2 2010.09.05. 22:15:32

@kolbászoszsömle: Ebből elég. Olvastalak már téged az autózz blogon,. te vagy a helyi okos. Te állítasz, soha nem kérdezel.Veled kár beszélgetni, hiszen erről sincs fingod sem, de állítasz. Tényként.Honnan, miért? Nem érdekes, Te állítasz...Persze nincs igazad...Pontosan csapatban kezdik az ilyeneket, nem egyedül. Ez a brahi, aminek semmi értelme egyedül...Egymást viszik bele, mert menő..Ha még ezt sem tudod, miért szólsz a témához? Miért lopna egyedül? Ugye nem gondolod, hogy magára a szajréra van szüksége? Te is összekevered Oláhékkal őket...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.05. 22:37:31

@bunkokiller2: Nemá te vagy, aki megmondja _nekem_ hogy mikor elég!
Kapjál magadhoz, nézz a tükörbe és szégyelld gyorsan el magad!

Persze, egymást viszik bele, de van közöttük egy, akinek van ebben tapasztalata.
Amikor csoportosan mennek lopni, akkor van egy vezetője a gengnek, aki csinált már olyat, amire készülnek.
Ez nem rongálás, amit az alkalom szült, hanem céltudatos, tervezett, összehangolt -de legalábbis együttmozgásos cselekmény.
Naiv vagy, ha úgy gondolod, az alkalom (ami nem volt meg, hisz elkapták őket), egyszerre három tolvajt szül.
Nehéz lehet elhinni, de sokan, nagyon sokan lopnak. Nem az érték kell nekik, hanem az adrenalin, és egészen addig csinálják, amíg le nem buknak.
Utána rájönnek, hogy nyitott ajtónál szexelni, esetleg drogozni sokkal kevésbé veszélyes.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 22:50:27

@kolbászoszsömle: amit mondasz, az az az eset, amikor a lopás célja a cucc megszerzése, és nem magának a lopásnak vagy rongálásnak az elkövetése. A fiatalkori rosszul értelmezett vagánysági vetélkedések ez utóbbiról szólnak, "úgyse mered, nyuszi vagy hozzá", aztán megy a balhé. Az én tapasztalatom pont az, hogy az otthon szendének hitt emberkék a leghangosabb ötletgazdák - talán mert nekik a legizgalmasabb tilosban járni.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.05. 22:51:55

@ZéBé: akkor végképp nem értem honnan veszed, hogy nincs visszatartó ereje. Szerintem csak tippeled.

ZéBé 2010.09.05. 22:52:56

@bunkokiller2: Szokj le arról, hogy másokat szarházinak nevezel, mert még a végén beveri valaki az orrodat.

A roma tyúktolvajok életét beáldoznád, a jómódú fehér gyerekekét nem? És még én vagyok náci??? :D

bunkokiller2 2010.09.05. 23:18:20

@ZéBé: Szokj le arról, hogy másokat hazugnak nevezel, mert még valaki leszárházíz és utána beveri az orrod! Senki életét nem áldoznám be, aki nem érdemel ekkora büntetést, csak nem akarod felfogni. Ez az elvakultság! Ha engem ismernél és tudnád, hogy viszonyulok a cigó bűnöző kérdéshez, elfogadnád, amit mondok, hogy nincs az a helyzet, akármit is mondtok, amikor egy fiatalkorú elkövető, kimondottan ki értékre elkövetett anyagi kár nélküli lopásért azt érdemli, hogy bebasszák a zárkába három napra és viselje ennek az összes következményét, mindezt tárgyalás és birói ítélet nélkül. Ez őrület! Ilyet ép eszű ember nem támogat. Ne gyere azzal, hogy velük nem történt semmi erőszakos, mert ez média ügy. Nem így foga többi lezajlani, jól tudod. Életeket tönkre tenni, pár száz forintért, nevelő szándék és hozzá állás nélkül, mindezt az intézkedő rendőrre bízni, hihetetlen felelőtlenség..Még ebből is lesznek visszaélések, erről már ne is beszéljünk.
Részemről elfáradtam a szélmalomharcban veletek. OV a ti tévedhetetlen királyotok, most kurva nagyot téved.

ZéBé 2010.09.05. 23:20:55

@flugi_: Empátia. Beleképzeltem magam a lányok helyébe. Gondold át, mi az, amit egy kamaszgyerek akar? Azt, hogy a társai felnézzenek rá, és befogadják. Ezért kezd el cigizni, ezért hord márkás cuccot, ezért szemtelenkedik néha a tanárral, ezért csinálja a "diákcsínyeket". Ez a három lány a sikeres lopkodások miatt felnézett egymásra, de az osztálytársak nyilván nem néztek volna fel rájuk, ezért szerették volna eltitkolni ami történt.

Ha az történik, amit te javasoltál, vagyis a rendőrök csak felveszik az adatokat, és értesítik a szülőket, vagy hazaviszik a lányokat, akkor nem lett volna botrány, és a lányok tettét senki nem tudta volna meg az iskolában. A tárgyalásra a szülő igazol nekik egy napot, és kész.

Ha nincs megszégyenülés, nincs megbánás. Azokban a büntetési tételekben, amit te javasoltál, nincs benne az, hogy a környezet meg fogja tudni, mit tettem. Ha lenne szégyentábla, amire ki lehet írni a nevüket, ugyanilyen hatásos lenne, de adatvédelmi meg személyiség okokból ilyesmi nem lehet. Oké. Mi nem tudjuk, hogy kik ők, és mi a nevük, de az iskola és az osztálytársak tudni fogják. És minden tinédzser, aki ismeri őket, alaposan meg fogja fontolni, hogy érdemes-e egy izgalmas délutánért feláldozni a jó hírnevet. Így lesz a "tízből kilenc" kis tolvajból tízből egy.

ZéBé 2010.09.05. 23:31:23

@bunkokiller2: Én végig udvariasan beszéltem veled, te neveztél képmutató szarnak, meg szarházinak. Ez biztos valami anális fixáció nálad. Fordulj szakorvoshoz.

Nem érdekel, hogy viszonyulsz a cigánykérdéshez, de ha jól vettem ki, az a véleményed, hogy az 5ezer forintot ellopó mocskos tolvaj fehér lányok alacsonyabb büntetést érdemelnek, mint az 5ezer forintot ellopó mocskos tolvaj barna fiúk. És ehhez képest te nevezel nácinak másokat.

Nos, nagyon tévedsz. Pontosan ugyanazt az eljárást érdemlik. Ha az egyiket bevágják három napra, akkor vágják be a másikat is. Ha ez egyik megússza egy ejnye-bejnyével, akkor ússza meg a másik is.

És még egyszer: a rendőrségi fogdában nincs az a típusú nemierőszak, amit te írsz. A börtönben, fegyházban, gyilkosok között talán igen. Fogdában csak unalom van, és aggodalom, hogy mi lesz, ha kitudódik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.05. 23:39:24

@flugi_: Ez az, amiről így, képernyőn keresztül csak véleményünk lehet.
Mert lehet mondani nagyokat, hogy láttam már hasonló eseteket, amikben nem úgy volt, ahogy mondtad, és nem láttam olyat, amiben viszont úgy volt, ahogy leírtad.

Ha Neked úgy jobb, kellemesebb, hogy azok a lányok mindegyike most először tévedt meg, akkor hidd ezt.
A világ ettől nem fog megrogyni sem bennem, sem benned.
:)

@ZéBé: Ilyen erővel kalodába is dughatnánk őket...
Az a baj azzal, amit mondasz, hogy az ott és akkornak nagyobb következménye van, mit ami kijár érte.
Ez egy bug a rendszerben, amit ellened is fel lehet használni.

ZéBé 2010.09.05. 23:50:21

@kolbászoszsömle: Igen, természetesen nem tökéletes, de még mindig jobb, mint az eddigi gyakorlat, miszerint felírják a nevét, adatait, és átadják a szülőnek. Ezen kívül semmi következmény nem volt, amíg nem volt az elkövető 18 éves. Még az iskolának se szóltak. És ezzel nagyon szépen vissza is éltek sokan, Mauglitól a lányokig.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.06. 00:30:17

@ZéBé: Az iskolának mi köze van ehhez? Miért kellene szólni?

kód 2010.09.06. 01:06:40

@ZéBé: "Biztos volt más lehetőség, de biztos nem lett volna ennyire hatásos."

Ez meg már megint milyen idióta logika? Lányod legközelebb 50 helyett 55-el hajt. Rendőr kiszállítja, ott rögtön helyben agyonlövi. Ha esetleg reklamálni akarnál, emlékezz majd a saját szövegedre: "Biztos volt más lehetőség, de biztos nem lett volna ennyire hatásos." Hát ja, tény, utána biztos nem fog gyorsan hajtani.

nezavarjmasokat 2010.09.06. 08:13:45

@ZéBé: Nem értem, miért állsz le vitatkozni egy ilyen erkölcsi topronggyal, egy bűnözővel, mint bunkokiller2??? Hagyd a fenébe, előbb-utóbb csak elkapják megint valamiért - és remélem, ott rohad meg, ahová való: a börtönben!

2010.09.06. 09:24:17

@bunkokiller2: jaja nem kéne ilyen blogokat látogatni, mert ide az emberiség szemete írkál. Itt ne akarj békét és megbocsátást meg türelmet hirdetni. Te vagy rossz helyen.

2010.09.06. 09:27:59

@Leroi: téged vertek gyerekkorodban és apád megerőszakolt, ugye ? Másképp nem tud egy ennyire sötét gonosz ember kialakulni, mint amilyen te vagy. Persze templomba jársz és a szeretet és megbocsátás szavakat meg nem ismered. Szegény. Végtelenül ostoba vagy, már menthetetlenül.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.09.06. 09:53:49

@bunkokiller2:

Nézd, itt több dolog keveredik.

1. Szerintem igenis jó ötlet a bűnöst úgy megbüntetni, hogy emlékezzen rá. Pl. kurvára bosszantott, mikor a fél éves autómról a tetősín múanyag biszbaszait lelopták. Vagy amikor a dísztárcsákat. Ez nekem kellemetlenség, jó lenne ha a tettesnek százszor ilyen kellemetlen lenne.

2. Ehhez nem feltétlenül mindenkinek a börtön a megoldás. Sok esetben egy félmilliós pénzbüntetés jobb ötlet.

3. Amit a fogdáról írsz, azzal egyetértek. Mégpedig azért, mert szerintem ahol csak lehet, el kell szeparálni a cigányokat meg hasonlókat az ú.n. "jobb köröktől" ( bármit is jelentsen ez ). Amit a fogdai erőszakról írsz, az igaz, és vérlázítónak tartom, hogy normális középosztálybeli embereket ( akik igaz, hogy osztályukra szégyent hozoan viselkedtek ) a plebs és hasonló "vadak" bosszúvágyának kitegyünk. Ezért lenne jó ötlet a borsos büntetés vagy p.l. az állatmenhelyen végzett közmunka.

4. Amit Orbánról és a "fidess"ről írsz, az már megbocsáss a legnagyobb demagógia. Orbán elég sok marhaságot csinált az elmúlt 1oo napban, én erős hármasra értékelem. Azonban az igaz, hogy a középosztályt nem ellenségnek tekinti (mint az mszp és főleg az szdsz), hanem stratégiai partnernak. Nekik muzsikál, mert ők a törzsszavazók.
A bokacsattogtatással csak mérsékelten értek egyet. Szivem szerint nem értenék egyet, de a cigányok annyira elpofátlanodtak, hogy valamit tenni kell, mert nehogy már a csík tolja a repülőt. Engem az utolsó tudatlan, koszos cigány ne félemlítsen meg, a feleségem ne inzultálja, a tulajdonomat ne veszélyeztesse. Sajnos ( a hülye antidiszkriminációs törvények miatt ) direkt a cigányokra lesujtani nem lehetséges. Így a drákói törvények mindenkire érvényesek.

kód 2010.09.06. 12:31:04

@nezavarjmasokat: "Nem értem, miért állsz le vitatkozni egy ilyen erkölcsi topronggyal"

Az utolsó hozzászólásotokat nem vitatkozásnak hívjuk, hanem anyázásnak. Mást ugyanis nem tartalmaznak.

Leroi 2010.09.06. 13:18:12

@Kulics:
Ráhibáztál, f@szfej...
A tolvajt meg kell büntetni.
Lehet az tőlem álszent tizenötéves vagy ájtatos hetvenötéves.
A tolvaj az tolvaj.

Ha őt pártolod, mellette a helyed, bunkó.

Leroi 2010.09.06. 13:20:41

A bunkókiller nevű köztörvényes is osztja itt a tisztességről és erkölcsről az észt.
Egy aljas bűnöző, kinek rács mögött lett volna a helye.

halbikvera 2010.09.06. 15:37:58

Én is loptam már boltban. Még gyerekkoromban. Csokit vagy cukrot, valami édességet. Én sem szorultam volna rá. Le ugyan nem buktam (az üzletben, csak otthon), s bizonyára kevéssé lettem volna lelkes, ha hasonló vegzatúrának vetnek alá, ettől függetlenül csak pártolni tudom az intézkedést. Én annak idején megúsztam egy otthoni kiadós veréssel, pár főzőkanál eltört rajtam, de utána egy életre megtanultam, hogy ezt nem kéne.
Szóval, összegezve azt a részt leszámítva, hogy az emberek nagy része sosem lopott (mert amennyire én az ismerősi körömből tudom, szinte mindenki tett ilyet gyerekként), egyébként egyetértek a cikkel. Büntetni kell.
A szereplő három leánynak most valszeg elvették egy életre a kedvét a hasonló cselekményektől.

2010.09.06. 16:15:55

@Leroi: Igen. Büntetés lehet 10.000 forint bírság, 20 év börtön vagy azonnali főbelövés. Nyilván te az utóbbit választod ostoba agresszív szentfazék.

nezavarjmasokat 2010.09.06. 17:12:45

@kód: Lehet - vitatkozni ugyanis egy börtöntöltelékkel, egy mocsadék bűnözővel nem fogok. Csukják le és dobják el a kulcsot...

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2010.09.06. 17:28:00

@kovi1970: Óóó Zsótti, akkor gyorshajtásért, vagy izzókészlet hiányáért, darabokat vágunk le belőled, kíváncsian várva meddig éled túl. Mert ugye nem lehet elég elrettentő. Elmebeteg...

Dr. No 2010.09.06. 17:34:38

Azt ugye EGYETLEN kommentelő sem hagyta ki a számításból, hogy a sokak által szorgalmazott "két atyai pofon a gyereknek" szintén bűncselekménynek minősül?

bunkokiller2 2010.09.06. 18:12:28

@nezavarjmasokat: Te beteg állat..Nem is tudsz már beszélni, csak hányod az epét..Mi frusztrál ennyire? Jön lassan a kaszás? Szar az életed? Hányok tőled...Azt sem tudod már mit okádsz itt össze..Diliflepni megvan, mi?

nezavarjmasokat 2010.09.06. 18:27:30

@bunkokiller2: Húzz vissza a börtönbe, a segged kényeztetni, bűnöző tetves állat!

filmrajongó 2010.09.06. 19:26:28

Látom, elfajult a vita, de azért leírom, hogy bunkokiller-nek egy dologban biztosan igaza van: az új szabályozás ártatlanokra is lesújthat. Mint a kolléga a tejjel. És ha hülye iskolás kölykök poénból a másik zsebébe dugnak egy csokit a boltban? Gyerekkoromban ezt megcsinálta két osztálytársam egy harmadikkal. Nem is tud róla a gyerek, kiviszi a zsebében, és sitten van, ha a rendőr épp keménykedni akar?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.06. 19:29:33

@filmrajongó: Erre az volt a válasz amikor felvetettem ugyanezt, hogy madarat tolláról, embert barátjáról...

Szóval megérdemli, miért nem figyel.

bunkokiller2 2010.09.06. 19:52:19

@kolbászoszsömle: Őrület. Mintha nem is emberek lennének...Akkora az elvakult düh, ki tudja mi ellen, hogy megretten az ember..Kik ezek, akik ezzel a véleménnyel köztünk élnek? Telejs jogú választók..Uram irgalmazz...

filmrajongó 2010.09.06. 20:00:43

@kolbászoszsömle: OK, de mi van, ha egyszer majd Te nem figyelsz?Egyszer mindenki elbambulhat :-/

Én pl. nem loptam boltban, nem bliccelek, még az utcán heverő ötszázast sem szedem fel (volt rá példa :-D), mivel az nem az enyém, és rá sem vagyok szorulva. Ennek ellenére jelenleg _ellenem_ szabálysértési eljárás folyik lopásért, amit nem követtem el. Bevittem egy boltba _saját_, máshol vásárolt cuccokat, blokkal együtt. Ezek kifelé beriasztottak. Őr, jegyzőkönyv, feljelentés. Kértem a kamerafelvételt. Höhö, ahhoz semmi közöm (sic). Mire az ügy az önkormányzathoz került, a felvételt már letörölték, holott kértem a helyszínen. Sem tanú, sem videófelvétel, sem indíték; viszont blokkom van minden egyes áruról. Normáliséknál ilyenkor jön a biz. hiányos megszüntető. No de én egy okos kis ügyintézőt fogtam ki, aki, ha nem volt ellenem bizonyíték, nosza "csinált": kiment ugyanúgy vásárolni, ahogy akkor én, és mivel _neki_ nem riasztott be a máshonnan való áru, hát akkor ez neki a bizonyíték, hogy én akkor azt elkövettem!!
Igen... a felvétel hiánya, a tanúk hiánya, a nálam lévő blokk, 30 ott tartózkodó tanú, akiből senki nem látott semmit, az lószar. Az, hogy a mancinak mi hogyan sípolt két hónappal később, az biza a bizonyíték! ERRE alapozva megvágott 20.000.- pénzbírságra. Természetesen ötoldalas fellebbezést adtam be a bírósághoz; de ezek után mi a frászt várjak azoktól is? Ahogy így elnézem a híradóban az ítéleteiket, nem sokkal különbek :-/ Lehet, hogy hagyom az egészet a fenébe, mert ha a bíróság ugyanolyan lezserül gondolkodik a visszaható hatály tilalmáról, mint az önkormányzati mancik a bizonyítékokról, még a végén a húszezerből hipphopp elzárás lesz. Márpedig inkább kifizetek húzezret ártatlanul, minthogy üljek ártatlanul. Éljen a jog és a teljhatalmú biztonsági őr, aki most már, ha úgy tartja úri kedve, akár azonnal lesitteltethet ártatlanul is.
Egy dolog jó, hogy az önkormányzati manci mostantól kikerül a képből, a biztonsági őrtől egyenesen az okos rendőrséghez és a "ki tudja, melyik bíróhoz kerülsz, mert ahány, annyiféleképpen dönt" bírósághoz kerülhetsz.
A keserűségem és az erős szóhasználatom annak szól, hogy engem ÁRTATLANUL b*szogatnak. Ha bűnös lennék, befognám, de mint fent is részleteztem, ÉN nem lopok. Nem is fogok. Még most sem, pedig ez a hely megérdemelné, hogy jól kifossza valaki. De az sem én leszek :-))))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.06. 21:25:06

@bunkokiller2: körülbelül.

@filmrajongó: hát, meg lennék lepődve, ha a Mancika ténylegesen kipróbálta volna nem csak bemondja vakon.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.08. 08:45:15

Egyáltalán nem értek egyet a rendőrség eljárásával.
Ma egy kiflilopásért 72 órás zárka, és 30 napos elzárás jár, miközben a sthol féle alkoholista, kábítószeres bűnözők szabadon száguldozhatnak az utakon.
Továbbá történik ez egy olyan országban, ahol a postabankos ügy miatt elég volt egy bécsi önkéntes száműzetés, a kulcsár ügyben (többmilliárd ft) háziőrizet.
A politikusaink vagyonbevallásában szereplő összegek alapján mindegyiknek max. panelban kellene tengődnie, ehelyett villákkal, nyaralókkal, luxusautókkal, yachtokkal rendelkeznek.
Ló.... a se...be pintérnek!

ayatollah 2010.09.11. 10:58:32

Hát még hogy megijedtak volna a picsukák, ha 20 férfi mellé zárják őket, mint ezt a brazil kislányt:

www.szon.hu/hirek/Nemzetkozi/cikk/husz-ferfival-zartak-ossze-a-tinedzser-lanyt-a-brazil-fogdaban/cn/news-20071123-06372881

Viszont legalább nem unatkoztak volna, mint most, hogy panaszkodták.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.14. 17:28:57

Én pintért zárnám össze vagy 10 jól megtermett börtönlakóval, no nem nőkkel.
Csak nevelés kérdése az egész?
Talán pintért arra nevelték, hogy lebratyizzon maffiózókkal?

filmrajongó 2010.09.29. 19:40:58

@kolbászoszsömle: ki tudja, lehet :-)
De a lényeg, hogy mostantól ártatlanul is sittre kerülhet bárki, aki az enyémhez hasonló helyzetbe kerül. Ha csak százból egy ártatlan, az is bőven elég. Csak egy köcsög őr (esetemben ráadásul nő), és az V. kerületiekhez hasonló keménykedős rendőrök kellenek hozzá.
Én figyelmeztetném a gyerekemet, vagy talán az idős rokonaimat is, hogy ha NEM lopott, de megállítják, le ne álljon az őrrel, be ne menjen vele bármiféle biztonsági helyiségbe, mert az őr rendőrt hív, a rendőr pedig lesittelHET. Ha tökösködni akar mindkettő, akkor az ártatlan ember is megszívja.
Ja, és az igazolványát se adja át senki (aki NEM lopott) az őröknek, mert ha nem ott helyben, de 48 órán belül elkapnak, az ugyanúgy tettenérésnek minősül. És ha már a nevedet-címedet tudják, akkor begyűjthetnek.
Gondolom, senki nem szeretné, hogy esetleg az ártatlan gyereke vagy a 80 éves nagymama zárkában végezze, ezért inkább figyelmeztessétek őket, bármilyen hülyén is hangzik. Szar dolog, hogy itt tartunk :-(

Adani 2010.09.29. 21:34:42

@filmrajongó:

Ugyan már. a nem lopott akkor az ki fog derülni. Ha melléfognak az őrök akkor nem szeretik beismerni, h tévednek, de ha nincs bizonyíték akkor a rendőr se tehet semmit. Ha megállít az őr, h lopóztál és gyere akkor lehet kérni, h menjetek külön szobába és tisztázzuk. Egyébkét is ez szokott lenni általában, és ilyenkor főleg nagy áruházaknál ( lásd. Tesco Titok könyv) úgyis rajtuk van egy kamera, elejét éve annak,h arra fogja a tolvaj, a beismerést, verték. Ott ki lehet pakolni a zsebeket, valamint lehet kérni,h nézzék vissza a kamerák felvételeit, ill. ott el kell mondaniuk, pontosan miért vitték be.

Volt már rá eset amikor ilyen melléfogásnál azzal erölködtek, h nála talált fél doboznyi cigit kiáltották ki lopottnak, de ezt egy rendőr se kajálja meg, abban az esetben maga a tettes is mondta,h ugyan nézzék csak meg a rögzített képeket, egy láncdohányos vásárló, aki 10 perc alatt elszív vagy 8 cigit miközben a polcok között mászkál biztosa feltűnne.

Jegyzőkönyvet viszont lehet követelni és ha nem az van benne, amivel te is egyetértesz nem kell aláírni. Általában ha melléfognak és normálisabbak azzal próbálkozhatnak, h az újoncok betanítása volt és rajtad mutatták be, mi a teendő ha tolvajt fognak és azért nem szóltak, h hiteles legyen.

filmrajongó 2010.10.01. 16:02:26

@Adani: De hát olvasd végig, amit leírtam!: ÉN nem loptam, a kamera felvételét NEM mutatta meg az őrnő, és mire az önkormányzathoz került az ügyem, már LETÖRÖLTÉK!! Vajon miért is...? Mert biztos nem az volt rajta, ami nekik tetszik.
A jegyzőkönyvet pedig NEM írtam alá, természetesen.
Tehát ismétlem: 1. tanú nincs, 2. felvétel nincs, 3. beismerés nincs.
Az ügyintézőnő be sem kérte a videófelvételt. Én dolgoztam szabálysértési osztályon, és TUDOM, hogy bizonyítatlan tényállás esetén be KELL kérni a kazettát. Minden más kerületnél a napi postában 2-3 CD, videókazetta jön. Ezt persze mondtam a meghallgatáson, mire az okos: "Na ne mondja!" (sic)
Az én bírságomat az említett okos ügyintéző a saját kis próbavásárlására alapozta. (Korábban rendőr volt. Ezek után képzeljétek el a rendőrségi bizonyítási eljárást! Juj.)

Az én ügyem már bírósági fellebbezésnél jár.
Természetesen semmiféle illúzióm nincs a bírósággal kapcsolatban sem.

Mindegy, bocsánat, OFF voltam, ez az én ügyem csak arra példa, hogy ne vegyétek könnyedén a törvénymódosítást, mert ártalanokat is megfingathat egy kis biztonsági őr, aki szeretne kompenzálni valamit. És látjuk, hogy az exrendőrnek mi a bizonyíték; gondolom az aktívak sem különbek.

Aki félreértene: kurvára nem a tolvajokat védem, hanem a hozzám hasonló ártatlanul cseszegetetteket; és az bárki lehet, és ha csak százból egy, de az Te leszel, vagy a gyereked, az is elég, ne adja isten, hogy megtapasztald :-(

Adani 2010.10.01. 19:37:49

@filmrajongó:

Ha nincs felvétel akkor nincs bizonyíték, ha nincs bizonyíték nem itélnek el.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.10.02. 14:27:41

@Adani: persze hogy nem ítélnek el, csak előtte beraknak pár napra előzetesbe. Nem tudom mennyire világos neked, hogy miről van szó.

Adani 2010.10.02. 15:46:10

@flugi_:

Nem fognak, nem kell mindenkit bevágni, a kiinduló esetben is úgy tudom, h azért az áldozatok (már lehet őket annak nevezni) magatartása is vastagon bennevolt. Ahogy é hallottam ugye, loptak, elkapták őket rendőr jött és ott elkezdték verni a nyálukat, h ők aztán nem meg különben is apuci meg anyuci majd jól beperel mindenkit, mert ők nagy emberek és ki lesz mindenki rúgatva. Aztán jött zsebkipakoltatás és mit ad isten ott voltak a lopott holmik. De még ezután is a jogaikról papoltak meg, h nincs hozzám ne érj, nincs joguk. Ezen meg berágtak és emiatt mentek a hűvösre, h lássák hol a helyük a világban. De való igaz két hatalmas pofon is elég lett volna, de azt már ugye nem lehet. Való igaz, h sok fiatal átesik ezen,h vagányságból lop a boltból, régen is volt ilyen, de akkor az is természetes volt ,h aki lebukott az vállalta a felelősséget. Pláne nem tagadta le, h a zsebéből előkerült dolgokat ő lopta. És akkor ha megbüntették őket nem volt érte panasz, de hát miért. Ha már lebukott legyen benne annyi gerinc, vállalja a felelősséget érte. Ne pedig a jogairól kezdjen hablatyolni meg ne azzal, h majd apuci jól beperel mindenkit.

Biztosan nem raknak be senkit ok nélkül egy lopás miatt előzetesbe, pláne ha nincs bizonyíték. Jelen esetben volt rá ok, mert volt bizonyíték. De sztem akkor se fognak ha lopsz és nem rinyálsz hanem elismered, sokszor kis értéknél ki se hívják a rendőrséget ha első áldozó vagy, hanem elzavarnak, kell a francnak a papírmunka az őröknek se hiányzik. Persze van, aki másképp gondolja.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.10.04. 22:02:03

@Adani: te azt mondod, hogy "nem szoktak ilyet csinálni", mi meg azt mondjuk, hogy ha rossz napja van az őrnek, és mégis akarja, akkor megteheti: a rendőrnek azt mondja, hogy úgy látta, hogy loptál. Jó lenne ismerni a pontos szabályozást, például, hogy csak tettenérésre, tárgyi bizonyíték mellett megy előzetesbe a delikvens, vagy elég a szokásos feljelentés.

Nem azért, mintha nekem személyesen rossz lenne a tapasztalatom a rendőrökkel, eddig csupa jó arccal hozott össze a sors.

Adani 2010.10.05. 08:57:15

@flugi_:

A sünök nagy részének nem kell a szomszédba menni valóban egy kis szemétségért, de alapvetően azért nem szokásuk tiniket sittre vágni nyomós ok nélkül. Viszont biztos a többség nem tűri ha tiszteletlenül meg flegmán beszélnek vele magas lóról mondván úgyse tehetnek semmit meg majd szólunk apucinak és majd mindenkit beperel, mintha még nekik kéne szarul érezniük magukat,h megfogták mint tolvajt. Érthető és teljesen jogos is ha berágtak ezen és bevágták őket a kóterba hadd térjenek észhez. A régi időkben ezt elintézhették néhány pofonnal is, az is elég volt, h rájöjjön hol a helye a világban.

Szerintem csak azért mert az őr azt mondja loptál még senkit sem vágnak sittre. Az ártatlanság vélelme az még létező dolog. Vagyis ha nincs bizonyíték a bűnösségedre akkor ártatlan vagy. Azt állítja, h látott lopni? ok. mivel bizonyítja? Ott helyben lehet kérni, h nézzék vissza a kamerákat, ha nem látszik rajta akkor 1:0 neked. Esetleg meg lehet kérdezni mégis miről gondolja úgy,h azt loptad el? Ugye zsebek kipakolása és ha nem talál semmit akkor 2:0 javadra. Azt meg azért egy rendőr sem hiszi el, mert még a leghülyébb is feléri ésszel, h pl. fél doboz cigire fogják a hiányt meg hasonlókra. Azt azért a leghülyébb rendőr is felérheti ésszel, h valószínűleg egy láncdohányos vásárló, aki füstöl mint a gyárkémény elég feltűnő jelenség és nem létezik, h egy kamera se lássa.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.10.05. 21:59:08

@Adani: ezt már mind mondtad, ez még mindig ugyanaz: nem szokták a rendőrök bevinni. A téma viszont az, hogy ha kedve van, akkor joga is van hozzá. Vagy sem, ez a kérdés.

Értem és osztom, hogy nem szoktak, de nem ez a kérdés.

cloudy 2010.10.26. 22:11:40

Elég megdöbbentő a poszt és sajnos nagyon sok komment is! Az hogy kiből milyen felnőtt válik, bizony nevelés kérdése.De meddig tart a nevelés? Mikor mondhatjuk el magunkról hogy felnőttek vagyunk? Mit jelent felnőttnek lenni? Talán testmagasságot?Értelmi képességet, vagy erkölcsi érettséget?Mi a célja a nevelésnek? Hogy iskola után jól jövedelmező állásunk legyen vagy hogy mi váljunk egészséges lelkivilágú felnőttekké? Hogy hibázunk?!Mert tanulunk! Hiba ha a fiatalkorúakat felnőttként kezeljük. Ez a legnagyobb HIBA!! A biológiai érettség alapján döntjük el hogy valaki felnőtt vagy nem. Pedig az erkölcsi érettség az ami igazán felnőtté tesz és pont ez az ami a legkésőbb alakul ki, van akinél csak 25 éves kora körül. Ilyen esetekből rengeteg van. Ha a kamasz fiú a haverjaival betör valahová, megbélyegzi a környezete,igyekeznek kerülni a társaságát. Aztán évek múlva ez a fiú családot alapít és dolgozni jár. Mi pedig még mindig nem hisszük el hogy megváltozott. Nem is változott!!! Csak felnőtt.Nem biológiailag, hanem erkölcsileg!!!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.27. 02:09:16

@cloudy: "Mikor mondhatjuk el magunkról hogy felnőttek vagyunk?"

Betöltött 18-ik életév után.

Valahol egyértelmű határvonalat kell húzni, és úgy gondolták, hogy ez a betöltött 18-ik életév legyen.

Tehát egy 19 éves pont ugyanannyira felelős a tetteiért, mint egy 29, 49, vagy 69 éves, és ez így helyes.

Az "erkölcsi érettséget" lehet valaki sohasem éri el, nem 25, de 55 éves korára sem. Az ilyeneket akkor nem kellene megbüntetni, mert "erkölcsileg" nem érettek, nem felnőttek?

Éppen ellenkezőleg, az ilyeneket kell elzárni a társadalomtól büntetés végrehajtási intézetekbe, ha éretlenségük bűncselekmények elkövetésében is megnyilvánult.

A fiatalkorúak még nem felnőttek, de már nem is gyerekek.

Ezért nem szabad őket felnőttként kezelni, de gyerekként sem.

Így éppen ezért helyesek a fiatalkorúakra vonatkozó, a gyerekekre és a felnőttekre vonatkozó szabályokhoz képest köztes szabályok.

cloudy 2010.10.27. 20:13:53

@Akitlos A társadalomtól való elzárás,végső megoldás kell hogy legyen,nem nevelési eszköz. Vannak akik bünözőként élik le az életüket, ez nem azt jelenti hogy ők nem érettek erkölcsileg. Azok, de olyan normák szerint élnek, olyan erkölcsi felfogás alakult ki bennük ami a többség számára nem elfogadható. A nevelés azért fontos hogy amíg a személyiség ki nem alakul addig változtatható formálható, nevelhető. Fontos milyen hatások érik. Ha éretlen személyiséget ér számára sokkoló hatás, nem lesz képes feldolgozni és még inkább elutasítja a közösséget. Azért másak a fiatalkorúakra vonatkozó törvények hogy nehogy pont az ellenkezőjét érjék el vele.Büntetni persze kell,életkornak és cselekedetnek megfelelően. Vagyis csokilopásnál elég a szülő! Ha ismétlődnek és szaporodnak az ilyen esetek akkor kell hatóságot . bevonni. Kőkemény szigorúság amit láttatni akar velünk ez a törvény. De majd rájönnek hogy rossz! Túlzott büntetéssel többet ártanak. Jogos lenne-e a szülő részéről ha intézetbe adná a gyerekét mert soha nem rak rendet és nem tanul? Hiába veszekszik mindennap? Elegem van ebből a kölyökböl-mondja a szülő majd az intézetben megtanulja!Nem lenne felháborító?!Dehogy nem!!!Egyébként Magyarországon nem csak ez a törvény rossz, hanem az is hogy 18 évesen felnőttek leszünk. Amerikában 21 évesen lesznek nagykorúak a fiatalok.

filmrajongó 2010.11.09. 15:00:58

@Adani: "Ha nincs felvétel akkor nincs bizonyíték, ha nincs bizonyíték nem itélnek el."
DE, ELÍTÉLTEK. Vagyis megbírságoltak. Mint írtam: "egy okos kis ügyintézőt fogtam ki, aki, ha nem volt ellenem bizonyíték, nosza "csinált": kiment ugyanúgy vásárolni, ahogy akkor én, és mivel _neki_ nem riasztott be a máshonnan való áru, hát akkor ez neki a bizonyíték, hogy én akkor azt elkövettem!!
Igen... a felvétel hiánya, a tanúk hiánya, a nálam lévő blokk, 30 ott tartózkodó tanú, akiből senki nem látott semmit, az lószar. Az, hogy a mancinak mi hogyan sípolt két hónappal később, az biza a bizonyíték! ERRE alapozva megvágott 20.000.- pénzbírságra."

Most már a bírósági szakaszban van az az ügy, amit el sem követtem!!!
Tiszta?

Ezért mondom, hogy senki, akit ÁRTATLANUL kezd marcangolni egy őr, ne álljon vele szóba, ne menjen vele "szobára", mert most már nemcsak úgy járhat ,ahogy én, hanem egyből elzárhatják 3 napra.
Én már minden ismerősömet figyelmeztettem erre.

Adani 2010.11.09. 17:24:05

@filmrajongó:

Bíróságon tuti nem fog megállni, hangzotasd, ártatlannak vallod magad, bizonyíték nem lesz szóval tuti nem áll meg.

Az első lépésnél ezt kell tenni. Szobára lehet menni,de a jegyzőkönyv felvételéhez ragaszkodni kell és nem aláírni ha olyan van benne, amivel nem értesz egyet. Lehet kérni rendőrhívást is vagy te is hívhatod a rendőrséget.

filmrajongó 2010.11.11. 11:05:17

@Adani: nem írtam alá, és a rendőr is kijött. Nem történt semmi; feljelentettek. És kifogtam ezt az exrendőrnő ügyintézőt, aki bizonyítékok nélkül is megbírságolt. Akár a papírokat is megmutathatom, bár most épp az ügyvédemnél vannak.
Így bízzatok a rendőrökben meg az ügyintézőkben. Bár biztos akad pár értelmes is köztük.

De a történetemet még nagyon, nagyon sok helyre le fogom írni a neten, hogy minél többen okuljanak belőle.

OFF voltam, bocs!
A poszthoz tartozó lényeg csak annyi, hogy most ha ártatlan vagy, még ha nem bírságolnak is meg, de akkor is 3 napra elvehetik a szabadságodat!!!! Ehhez csak egy f*sz biztonsági őr és egy hasonlóan f*sz rendőr kell. Ezért mondom, hogy nem kell leállni, szobára menni végképp nem, ha nem vagy sáros.
(Ja és ez a gyerekekre is vonatkozik - szokták azzal szívatni egymást a kölykök, hogy akit utálnak, a közértben csokit dugdosnak a kabátja zsebébe.)

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása