298

Miért hagyják el a tanárok a pályát?

Ellenőrző , 2010.01.06. 08:00

A tanárokat naponta érő megaláztatás miatt kénytelen levélírónk pályát módosítani. Az alacsony fizetés, kellemetlen kollégák és a társadalmi megbecsülés hiánya vette el viszonylag gyorsan a kedvét, törte meg a lelkesedését. Sajnos, egyre több jó tanár hagyja ott ugyanezek okok miatt a pályát.

Kedves Ellenörző Blog!

 A 2010. 01.03-án megjelent, Rohadó Oktatás? Című bejegyzésre szeretnék reagálni. Remélem, érdemesnek találod a megjelentetésre. Kérlek, a nevem semmiképp se tedd közzé.

Nem tudtam szó nélkül elmenni amellett a megjegyzés mellett, hogy –idézem- „ […] az a tyúk meg, aki kellően ronda és hülye ahhoz, hogy se orvosira, se jogra ne menjen, pedagógus lesz.”

Mondhatnám, hogy kikérem magamnak a fenti kijelentést, de feleslegesnek tartom. Inkább csak végtelenül elszomorít. Leírom, hogy hogyan alakult az életem, hogyan lettem egy ezek szerint ronda, hülye pedagógus, és hogyan leszek nemsokára nem az.

 Elit gimnáziumban végeztem kitűnő eredménnyel, két felsőfokú és egy középfokú nyelvvizsgával, bárhová felvettek volna. Osztálytársaim egytől egyik közgazdásznak, mérnöknek, orvosnak, stb.-nek mentek. Az iskolában és a családomban is megrökönyödést váltott ki, mikor bejelentettem, hogy én tanár szeretnék lenni. Édesapám úgy gondolta, hogy ahelyett, hogy megugranám a lécet, átbújok alatta. Édesanyám az általa nekem megálmodott orvosi pályámat siratta. Ám én hajthatatlan voltam, hisz éreztem, én a jövő nemzedékét szeretném tanítni, nevelni.

Így kerültem maximum pontszámmal az ELTE-re, és így lett belőlem nyelvtanár. Már a 2. évtől tanítottam egy magángimnáziumban, tanáraim és feletteseim tehetségesnek tartottak. Állításuk szerint olyan dolgok, praktikák, tanítási módszerek voltak meg bennem ösztönösen, amiket másoknak kemény munkával kellett megtanítani. A diploma megszerzése után egy elitgimnázium tanára lettem, ahova nem könnyű bejutni, de nekem könnyedén sikerült. Tántoríthatatlan lelkesedéssel vetettem magam az oktatás világába, estig készítettem a kiegészítő anyagokat, készültem az óráimra, vittem a laptopom, programokat szerveztem, és rendületlenül hittem, hogy, amit csinálok, az a társadalomnak hasznos.

 Azonban 1 hónap után jöttek a problémák:

  1. Kolléganőim nagy része, a fiatalabb generáció (25-35 év között) rendületlenül utál. Ott tesznek nekem keresztbe, ahol tudnak. Minden nap kapok egy csípős megjegyzést, nem egyszer a gyerekek előtt sem fogják vissza magukat. Nyílván nem tetszik nekik, hogy szívem-lelkem beleadom, hogy a szünetekben is fénymásolatokkal és magnóval rohangálok, míg ők épp azt beszélik ki, hogy mennyit kér el a másik kozmetikusa, és hogy mit fognak sütni délután.
  2. Több férfi kollégám rendületlenül udvarol, nyomasztó módon, tolakodva, ízléstelen megjegyzéseket téve. Hiába részemről az elutasító, rendre utasító magatartás és távolságtartás, nem adják fel. Ma már ott tartok, hogy menekülök a tanáriból, és lyukas órámban inkább a büfében ülve készülök az órámra, vagy javítok dolgozatokat. A vezetés felé tett jelzésemre pedig csak egy mosoly és egy legyintés volt a reakció.
  3. Egyre kevesebb pénzt kap az iskola. Nem hogy interaktív tábla nincsen, de még csak filctollas sem. Régi, ütött-kopott zöld táblák vannak, amikről a festék annyira lepergett, hogy a gyerekek sokszor nem látják, hogy mit írok. Krétát és krétafogót (hogy a krétapor ne tegye tönkre a kezem) magam vettem, a színes papírokat, tollakat, bluetechet és minden egyéb –amúgy elengedhetetlen- kiegészítőt szintén a saját zsebemből finanszíroztam. Az osztálytermekben olyan hideg van, hogy 3 réteg ruha van rajtam, hogy ne fagyjak meg, ám így folyamatosan meg vagyok fázva.
  4. Pontosan tudtam, hogy a tanári fizetés nagyon kevés, ezt vállalva fogtam neki. Nem érdekelt a nagy karrier, a luxus élet, de azt nem gondoltam volna, hogy a mindennapi élet megoldása is lehetetlen lesz. Olyan kevés pénzt kapok, hogy nem tudom magam fenntartani. Este 8-9-ig tanítok még, persze feketén, hogy kenyeret tudjak magamnak venni a számlák és az albérlet kifizetése után. Ennek következtében egyre fáradtabb, fásultabb vagyok, és nincs már meg bennem az a lelkesedés és erő, amivel valami különlegeset és érdekeset tudtam lopni az óráimba. Ha hazaérek, örülök, hogy le tudok egy kicsi ülni, tudok egy picit olvasni, de nincs mese, készülni kell a másnapra. Azonban nincs már annyi kiegészítő anyag, nincs már annyi csoportmunka, mert bizony kifulladok és nincs erőm kitalálni, összerakni.
  5. Az osztálytalálkozón a sok jól kereső társam lesajnáló mosollyal konstatálta, hogy egy „hülye” pedagógus lettem. Itt telt be a pohár.

 Hát igen, ez lett belőlem. Lehettem volna orvos, lehettem volna mérnök, vagy akár közgazdász is. Kereshetnék havonta több százezret, de én voltam olyan hülye, hogy hittem abban, hogy ha én a jövő generációja nevelésének és oktatásának szentelem az életem, azt az állam és a társadalom megbecsüli. Azt hittem, hogy ha hazaérek, a délutánomat azzal tölthetem, hogy felkészüljek, hogy kitaláljak valamit, hogy a gyerekek másnap is mosolyogva, elégedetten jöjjenek ki az órámról, és hogy az általam oktatott nyelvek segítségével majdan az Európai Unió megbecsült, egyenrangú, a többiekkel könnyedén kommunikáló állampolgárai legyenek.

 Úgy tűnik, hatalmas hibát követtem el. Egy végletekig lenézett, lehülyézett, lerondázott rabszolga lettem, aki éhbérért is képes magából nap, mint nap hülyét csinálni. Úgy tűnik, igaza volt édesanyámnak, édesapámnak, és mindenkinek, aki óva intett attól, hogy pedagógus legyek.

Nem baj. Szeptembertől megyek a Corvinusra közgazdaságtant tanulni, és majd belőlem is lesz több százezerért az irodában tipegő-topogó, törtető maca, nem pedig egy mosolygós, közvetlen és elhivatott nyelvtanár, aki, bizton állíthatom, idáig voltam, és akit Karácsony előtt, az ajándék átadása után az osztály állva tapsolt.

 Köszönöm drága kollégáimnak, hogy kiutáltak, köszönöm az államnak, hogy így biztosítja a nyugodt munkámat, és köszönöm embertársaimnak, hogy így értékelik hivatásomat.

 Egy hülye, ronda tanárnő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr51642851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kudarc 2010.01.06. 08:20:14

Az elgondolással nincs is baj. Szép gondolat a jövő generációját nevelni, még szeretni is lehet a pályát, és tényleg szívvel-lélekkel csinálni. A baj, hogy nincs megbecsülve, se emberileg, sem pedig anyagilag. Én is tanítottam, de 3 hónap után befejeztem. Engem a főnököm utált. Nem bántam meg a váltást.

sankó panza 2010.01.06. 09:10:44

Sajnállak...Ezt őszintén mondom. Amiket leírtál, szó szerint a jelen állapotokat tükrözi. Én is tanár vagyok és egy boltban dolgozok, mint eladó, mert még ezzel is többet keresek...:(

Nzoltan 2010.01.06. 09:14:30

Nerm lehet az a tanárnő olyan ronda, ha mindig körbeudvarolják.

És igenis általában azok választják a tanári pályát, akiknek más nem jött össze. Aztán kiutálják azokat, akik ezt hivatásnak tekintik. Ez van, ez a magyar dögöljönmeg a "szomszédtahanais" hozzáállás.

Nzoltan 2010.01.06. 09:15:35

@Nzoltan:

"dögöljönmegaszomszédteheneis" akart lenni

VarázsLó 2010.01.06. 09:17:13

Ez az egész teljesen elkeserítő. A nővérem is pedagógus, elhivatott. Ez az egyetlen, ami ezen a pályán tartja. Én megalkudtam és nem hivatásom van, csak bejárok dolgozni a munkahelyemre, cserébe meg is tudok élni. Ha rajtam múlna, a pedagógus fizu nettó 250 körül lenne, h rá merjem bízni a gyerekemet a tanárra, mert tudom, h órán nem azon jár az agya, h majd h fizeti ki a számláit... Ezért nem vállalkoztam a jövő generációjának legyártására. Ide? Minek?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.06. 09:19:06

Az a gond, hogy ha a levél írója rendesen körülnézett a mai magyar közoktatásban, világosan láthatta, hogy ez lesz a sorsa, miért lett a saját maga ellensége? Sajnos ilyen állapotok uralkodnak ma, rosszabb helyeken a gyerekektől is lehet már félni. Rémes a helyzet, és sehol nem látni a kiutat.

rrc122 2010.01.06. 09:21:17

Nem lehet, hogy a tapasztalatok alapján olyan a tanári pálya presztízse amilyen?
Én magam nem tanár vagyok, de van két gyerekem akik iskolába járnak, és van hat sógorom/sógornőm, akik pedagógusok. (Nem mind dolgozik tanárként.) Úgy gondolom, hogy van némi rálátásom a területre.
Az a véleményem, hogy régen megbecsült tanári szakmát maguk a tanárok (vagy magukat tanárnak nevező egyének) tették olyanná, amilyen. Az ő viselkedésük alapján alakult át a megbecsülés valami mássá.
És ezen nem változtat az, hogy esetleg vannak olyan tanárok is, akik nem szolgáltak rá ilyen értékelésre. A "társadalom" soha nem az egyéneket, hanem az átlagot értékeli. Ez igaz minden területre, akár szakmáról akár nemzetiségről, akár etnikumról van szó. (Még mielőtt bárki nekem esne: nem állítom, hogy ez így helyes.)
Csak nézzük meg, hogy hogyan alakult a bankárok megítélése! Ki meri azt bárki jelenteni, hogy nincsenek becsületes bankárok, vagy banki dolgozók? Mégis mindenki szidja őket. De hasonló a helyzet az orvosokkal is ...

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 09:21:41

Ez egy nagyon súlyos rákfenére hívja fel a figyelmet, és az oktatásban uralkodó szörnyű ellentmondásra.

Minden tiszteletem azoké a tanároké, akik elhivatottságból oktatnak, nevelnek, kevés pénzért. A nagyanyám is ilyen volt. Mate fizika szakos volt, de ő találta ki azt, amit ma napköziként ismerünk, és 30 évig volt országos napközis szakfelügyelő. Ez volt az élete, minden gyereket a sajátjának érzett. Ma is sok ilyen pedagódus van. Viszont a szakma fizetési alacsony szintjét, a megbecsülés hiányát részeben az oktatási rendszer okozta. Találkoztam egy gimnáziumigazgatóval, aki mesélte nekem, hogy az iskolában a tanárok 20%-a nagyszerű, 40%-a átlagosan teszi a dolgát, 40%-viszont katasztrofálisan rossz, több kárt okoz a gyerekekben mint amennyi előnyt. Idegbeteg, szorongó gyerekekt nevelnek ki, a tehetségtelenségüket borzalmas módszertani hibákkal próbálják kompenzálni. A szülők erre persze ugranak, és lassan csökken megbecsülés. Mind a szülők részéről, mind társadalmilag.

A posztoló pedagógus tulajdonképpen az első két pontban a pedagógus társadalom jórészét leírja. Sajnos ilyenek. Ő maga mondja, hogy már menekül a tanáriból. Ha menekülni kell a tanáriból, akkor miért kellene társadalmi megbecsülés azoknak, akik a tanáriban ülnek? Miért járjon nekik több pénz, ha módszertan helyett a kozmetikusról beszélgetnek?
Az a baj, hogy a rossz pedagógusok széles tömege olyan mértékben lerontja az átlagot, hogy egyszerűen nem lehet a helyzeten változtatni. És a jó pedagógusok látják kárát.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 09:23:42

@rrc122:
"Az a véleményem, hogy régen megbecsült tanári szakmát maguk a tanárok (vagy magukat tanárnak nevező egyének) tették olyanná, amilyen. Az ő viselkedésük alapján alakult át a megbecsülés valami mássá."

Ez pontosan így van. Naponta tapasztalom.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2010.01.06. 09:25:00

Sajnos a lavinát indító megállapítás helyes. Vannak ugyan elhivatottak, akik tanítani akarnak, de sajnos a felvételi ponthatárok szabják meg, ki megy tanárira és ki megy jogira.

Az esetek nagy részében tényleg igaz, hogy akit nem vettek fel a közgázra meg a jogra, az megy tanárnak. Mert - mivel ilyen mostoha szakma - a kutya se akar tanár lenni, nem is magasak a felvételi követelmények.

Hát ez van.

A poszt írójának kitartást és sok sikert.

Erdőtársulás 2010.01.06. 09:26:21

Sajnálattal olvasom, az egyéni, emberi sors mellett különösen sajnálom azt, hogy ez a struktúra már olyan stabil, hogy csak atombombával lehetne szétrobbantani. Egyszer szívesen olvasnék egy elemzést arról, hogy milyen folyamatok vezettek oda, hogy ez kialakult (a mellett, hogy valaki egy ötletes megoldást is felvázolhatna).
Finnországot hozhatom fel ellenpéldaként, ott a tanárok bruttó átlagkeresete 10-20%-kal magasabb, mint egy mérnöké. Társadalmi megbecslésük olyan szintű, hogy a discoban való ismerkedésnél a tanárok a lányoknál jelentős előnnyel indulnak. Nem menő, ha valaki mérnök vagy irodai teszvest. Nem viccelek, ez tényleg így működik. Tanár ott nem lehet akárki.

Tanulmányaim és világjárásom során összeszedett tapasztalataim arra engedtetnek következtetni, hogy az általunk oly kedvelt közmondások, szólások közül (amiket nem túlzottan kedvelek, mert rövidre zárják a konstruktív vitákat, blokkolva a felvetett probléma megoldását) van pár olyan ami igaz erre a helyzetre. Például kutyából nem lesz szalonna. Egy gyatra oktatási rendszer csak saját magát képes reprodukálni, jobbat, megújulót semmi esetre sem. Szerintem rendszeren kívülről kell megoldani a problémákat. És ha ebben igazam van, akkor komoly okunk lehet a szomorúságra. Ha már az aggodalmon túltettük magunkat...

Lescol 2010.01.06. 09:27:25

Társadalmi megbecsülés... haha jó vicc...
Azt kell megbecsülni aki megérdemli. Volt olyan tanárom aki megérdemelte és meg is kapta, mint egyén. De elvárni, hogy a tanárokat (orvosokat, ügyvédeket...rendőröket) összességében megbecsülni, csak mert épp tanár (vagy a többi) irdatlan nagyképű bunkóság.
Nem érdemelsz megbecsülést se te se a többi (és senki más) addig, amíg nem teszel valamit. A megbecsülésért meg kell dolgozni, nem elvárni, vagy születési, esetleg diploma alapján magától értetődőnek venni. Tanárként ezt se tudod... ne is taníts.
Ha meg mégis elvárná a tanári (és a többi...meg amelyiket még kihagytam)réteg...akkor a felvételizőket is meg kellene válogatni. Amikor én jelentkeztem érettségi után továbbtanulni, láttam kik mennek (és fel is vették őket) tanári pályára. Színkettes majdhogy.. tanítónő.... borzalmas helyesírás és olvasatlanság.. magyartanár. Ilyenekre semmit se bíznék, mert nem azért tanár, mert tanítani akart... hanem "júniusjúliusaugusztus".. meg legyen valami diploma. Megbecsülés az ilyennek...

Dolgozz meg a megbecsülésért, legyél különb és jobb... meg fogod kapni. Elvárni...ha elvárod, sose érdemled meg.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 09:28:16

én mindezt értem, és egyet is értek és sajnálom, ez szomorú dolog, de valahol mégiscsak buta vagy, hiszen mindezt tudnod kellett 18 éves korodban is, sajnos ez van, és ha nem tudod elviselni, te naiv széplélek, akkor miért ezt a pályát választottad?

megjegyzem, pontosan ugyanez lesz a bajod közgazdászként is. csak mire odáig jutsz, valszeg egy elvtelen hülye picsa leszel te is, mint az összes többi.. megszoksz, vagy megszöksz.. sajnálom, de ez van.

doktor.dikhed 2010.01.06. 09:32:32

Az a baj, hogy ha a pedagógusok hülyék, rondák és hozzá nem értők, akkor a közgazdászok, jogászok, mérnökök is hülyék, és hozzá nem értők lesznek. Talán rondák is... :) De inkább :(

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 09:36:01

nem azt mondom, hogy állj be te is a középszerű, kiégett, selejtes tanárok sorába, de meg kell találni a hangot az ilyen kollégákkal is.. erre képesnek lenni ugyanúgy a szakma része.. aki a kollégáival nem tud zöld ágra vergődni, arról nehezen hiszem el, hogy a gyerekek, hallgatók és a szülők mindegyikével megtalálná a megfelelő hangot.. és biztos lehetsz benne, hogy a menő multicég irodájában is utálni fognak, vagy legalábbis így fogod érezni.. lehet valami a személyiségedben, amely ezt kiváltja.. és kissé álszent dolognak tartom, hogy vergődsz most amiatt, hogy nem vagy megbecsülve..

nem tudom, egy biztos: én pilótaként el nem tudom képzelni, hogy pár hónap után nekiálljak panaszkodni, hogy engem mennyire nem becsülnek meg, pedig én milyen okosügyes lelkiismeretes vagyok stb, és fúúú de gonoszak a kollégák és fúú de mennyire nem kapok elég pénzt pedig én milyen jó vagyok.. Nos ez nem így működik! A megbecsülést hosszú hosszú idő és kemény munka árán lehet kiérdemelni és aki szereti, amit csinál, az észre sem veszi a kellemetlenkedő kollégákat és természetesen akkor is azt csinálná, szívvel-lélekkekl, ha egy fillért sem kapna érte..

MiKeyRuLeS 2010.01.06. 09:37:18

Egyszerűen nagyon sok tanár van. Egy-egy iskolai helyre tizesével pályáznak, teljesen természetes, hogy nem jut mindenkinek állás. Ahol szükség lenne tanárra (falun, vidéken) oda meg nem szívesen mennek. Ez az oka a sok pályaelhagyásnak, a történet többi része csak magyarázat.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 09:37:52

szóval azért egy kicsit tükörbe is kell nézni néha..

eszembe jut egy vicc:

rádió: "figyelem, figyelem, az M3-ason egy ámokfutó a forgalommal szemben halad, kérjük vigyázzanak"
autós: "egy??? az összes!!!"

Cinnouse 2010.01.06. 09:38:24

ez egy nagyon szomorú poszt, mert látom magam előtt a jövőt. én is azért jöttem tanárszakra, mert már 18 évesen hivatásomnak gondoltam, és meg is kaptam érte a lesajnáló pillantásokat. eddig nem törődtem vele, de volt egy pont, ami egy kicsit kicsapta a biztosítékot: nemrég találkoztam egy volt tanárommal(akit egyébként mindenki nagyon jó pedagógusnak tart), kérdezte mi van velem? mondtam, hogy nyelvtanár szakos bölcsész vgyok. erre a válasz: "pedig belőled bármi lehetett volna...". igen, tényleg. elit gimnázium kitűnő tanulójaként tényleg elmehettem volna bárhova...
és még most is itt van a dilemma: szorgalmazzák, hogy phdzek, meg tudományos munka, meg mittomén. de nem ezt akarom csinálni, nem is érdekel. pontosan azt érzem, amit a posztoló: nem többet érne a társadalomnak, ha inkább nyelvet oktatnék legjobb tudásom szerint?

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.06. 09:38:33

Valahányszor olvasok valamit, és újra meg újra rádöbbenek, hogy a történelemtanárom bizony teljesen tévesen magyarázott tényeket, mindig egy kicsi összeomlik bennem abból a világból, amit ezek a tekintélyelvű arcok 12 év alatt belém neveltek. Hiszen míg gyerek vagy, és alig tudsz valamit, minden felnőtt bölcs; mikor viszont te is felnőtté érsz, rájössz, talán ők mégsem voltak azok, legföljebb annak próbáltak tűnni.
Nem azt mondom, hogy ne lett volna pár kiemelkedőbb személy közöttük, mégis, így visszatekintve inkább látom azt, hogy a kisstílű önérzetük fényezésén és az intrikán kívül nem sok érdekelte őket - pláne nem a diák, hiszen az alacsonyabb rendű létforma.
Tisztelet a néhány jó tanárnak, nyazsgem a többségnek.

puffancs 2010.01.06. 09:41:14

Nekem mindig jo tanaraim voltak, ugyan nem jartam elitgimnaziumba, es mindig meg is mosolyogtam azokat, akik ezt a szofordulatot eloszeretettel hasznaljak. Sznobizmus. Mas.
Edasanyam is tanar, plusz szerencsetlen gyermekek mintegy masodik anyja, valaki, akire szamithatnak, valaki, aki olyat ad nekik, amit soha senki nem vehet el toluk: tudast es tudni akarast. Oke, h leteznek fasz tanarok, testverem talalkozott is eggyel, de a rossz kivetelek miatt nem kene leirni egy egesz szakmat, foleg ugy, mielott masokat minositenenk, onvizsgalatot tartunk.
Azt mondja a pisztiro, h aki kozgazdasz, az egy irodaban tipogo torteto maca? Ki is akkor az eloiteletes? :)

udv, egy irodaban killer heeleken tipego iphonjaba szerelmes maca

Zz_ 2010.01.06. 09:41:27

Vajon szét lehet-e választani (kell egyáltalán) egy hivatás megbecsülését, tiszteletét és az azt végző személy megbecsülését?

zizizuzu 2010.01.06. 09:41:47

1. Bár egyetértek a posztolóval, az elhivatott kollégáknak sajnos ma ez a sorsuk, azért néhány ellentmondásra szeretném felhívni a figyelmet. Ha valaki átlagban du 6-ig tanít feketén, nyelvszakosként elég jól keres. Ez havi átlag 40 órát jelent minimum, ami a szintén átlag 1500-as órabért tekintve +60. Azért ebből már nem csak éhenhalni lehet, bár tényleg elég alacsony.
2. Többen megjegyezték, hogy más szakmában is ki kell érdemelni a megbecsülést, köztük az anyagit. Ez idáig rendben is lenne, az alapvető problémát én ott látom, hogy pedagógusként erre nincs lehetőség. Hiába dolgozol kiemelkedően, míg a versenyszférában ezért megbecsülnek, addig itt maximum utálni fognak, mint buzgómócsingot.
3. Lescol, az ilyen emberek demagógiája miatt is van az, hogy az általad említett emberek mennek tanárnak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.06. 09:42:36

Az hogy lehet, hogy Neked zsömlére kell pénz, a többiek meg azt beszélik meg, hogy milyen faja a kozmetikus, kb ugyanabból a fizetésből?

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 09:44:19

Én a hangmester fórumon egyszer vitába keveredetem valakivel történelmi kérdésben, az orosz fronton harcoló magyarok tekintetében. Én állítottam valamit, amit sok hivatkozással támasztottam alá. Ő ezen berágott, és arra hivatkozott, hogy ő történelem szakos általáns iskolai tanár, ugyhogy "engem ne merj kioktatni történelemből b..meg!!!!!". Ezzel zárta le. Azt közben végig elfelejtette megmondani, hogy ha nem úgy volt, ahogy én mondtam, akkor hogy? Erre semmit nem mondott, semmi konkrétumot. na most utána ez tanítja a gyerekeknek a történelmet.
Én ebből érzem ezt a pedagógus gőgöt, amiből származik a társadalmi megbecsülés autómatikus elvárása.

a nagy levin 2010.01.06. 09:44:27

ez a tragikus. nem csak a posztolonak szemely szerint, hiszen o egyebkent is van annyira talpraesett es tehetseges, hogy mas palyat valasszon. Az a tragikus, hogy egyreszt elitgimnaziumrol beszel, amikor az allapotokat leirja (milyen lehet egy problemas, nehez helyzetben levo iskola). Masreszt ezzel alaassuk a jovot. Konkretan pl. nem lesznek nyelveket JOL beszelo kozgazdaszaink, orvosaink, jogaszaink, mernokeink, politikusaink, taxisoforjeink, kutatoink, informatikusaink, raktarosaink, diplomataink, eladoink es idegenvezetoink, tanaraink, stb. Feltunhetne, hogy ezzel mindannyian veszitunk.

Az nevetseges kiindulopont, hogy "18 evesen tudhattad, hogy mi var rad". Egyreszt kevesen tudhatjak, plane evtizedekkel elore. Masreszt ez az eset epp azt mutatja, hogy azok is feladjak, akik egyebkent elhivatottak es a jobbitas szandekaval vagnak neki a tanitasnak, nevelesnek.

Megjegyzem, egy ilyen fiatal es tehetseges nyelvtanar nem kellene, hogy kevesebbet keressen, mint egy idosebb kollega vagy peldaul egy recepcios.

A kerdes: mit lehet tenni?

eztmegmérkellett? 2010.01.06. 09:45:41

Szívemből írt a hölgy. 3 évig magántanítottam egyetem mellett nyelvtanárként, utána 1 évet bírtam ki egy nívós gimnázium hasonlóan kreatív ötletekkel teli tanárjaként. A diákokat egy dolog érdekelte: a vitt pontok a felvételire. A tudás nem. 66 ezer bruttót kerestem pályakezdőként 2001-ben. A többit pedig én is a halálradolgozom magam módszerrel próbáltam bepótolni. Azóta már persze van a diplomás minimálbér, de még mindig szánalmas, leginkább a szakma lenézettsége miatt, hogy a szülők még a gyerekekbe is már ezt ültetik bele, jogi kérdés alakul ki mindenből, ahol természetesen csak a diáknak van joga, a tanárnak nincs.

Sajnos azt gondolom, hogy Magyarország így nem halad semerre, én egyedül meg nem fogok csodát tenni, mert nekem is csak egy életem van, én is lakást szerettem volna venni, gyerekeket szülni, stb. Most informatikai vezető vagyok, jól keresek, sokat dolgozok, világot járok, van férjem, lakásunk, kisfiunk. Összehasonlíthatatlan azzal, mint amikor azon kellett gondolkodni, hogy a sajtos zsemle még pont kitelik tízóraira...

Aki pedig úgy gondolja, hogy a pedagógusok ezt az életszínvonalat nem is érdemlik meg, hogy milyen keveset dolgoznak - ez is hányszor elhangzik!!, - az legyen kedves a hétvégéit a röpdolgozatok és témazárók javításával tölteni párszor, lemérni, mennyi idő újabb és újabb kreatív ötleteket kidolgozni, beszerezni, megírni, kinyomtatni, beszkennelni, ténymásolni, és így tovább. Önzók vagyunk, majdnem mindannyian, én is. Sajnos ez a személyes következtetésem.

Evil One 2010.01.06. 09:45:54

Sajnálom, túl sok tehetségtelen tanárral találkoztam már.
Ráadásul tudom, h más, de az egyetemi évek alatt meg a professzor urak hozzáállása hagyott bennem olyan maradandó nyomokat, hogy nehéz objektíven szemlélni a helyzetet.

Azt azért tudd, hogy a versenyszférában a közösségek még durvábbak, de a pénz tényleg jobb. Megbecsülést meg itthon nem kap senki, aki dolgozik, azt ne a hivatásodban keresd...

Balance Of Power 2010.01.06. 09:46:15

@Bukowszky: Marpedig igenis szukseg van "naiv szeplelkekre", nem lehet mindenki hidegen racionalis, mert akkor ki a f@sz fogja tanitani a gyerekeket?
Anyosom is tanarno, csaknem 30 eve. Tulorazik, tulvallal, versenyre keszit fel, korrepetal a semmiert, tobbszor probalt mar valtani, de sose jott be neki. Nem erezte jol magat, hianyzott az iskola. Ma, 9 ev ismeretseg utan azt mondom, hogy jol tette hogy maradt - neki ez az elete. Felnott korukban is visszajarnak hozza a diakjai. Hogy a francba ne lenne ilyen szeplelkekre, idealistakra szukseg? Mondjuk ennyi ev utan mar valamivel tobb penzt kap, de a lanya igy is masfelszer annyit keres - valahol azert ez nem koser...

De beszelhetunk az orvosokrol is: 9 ev tanulas utana brutto 120-as kezdo - WTF?! Demagogan hangzik, de ugyanakkor egy parlamenti kepviselo brutto 750-et kap - mire fel? Kis tulzassal, nem lehetne ezt megcserelni?

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 09:46:27

@kolbászoszsömle:
valószínűleg azok többet keresnek, mert aki 35 éves mondik, az már 12 éve tanár, és valszeg a férjük nem tanár. Abból megy a kozmetikushoz. Az ilyenek számára a tanárság csak elterelő hadművelet. Én is sok ilyen tanárt ismertem.

dritte33 2010.01.06. 09:49:41

(majdnem) EPIC FAIL: "Krétát és krétafogót, (...) bluetechet és..." - ez az egész nagyon szép és akár igaz is lehetne. De a táblára és minden más felületre tapadó anyagot "Blu-tack-nek írjuk/hívjuk. Ha valóban a szerző venné ezt saját pénzéből, talán le tudná írni helyesen. Ez majdnem EPIC FAIL. Azaz csinálmány, fikció, kitaláció, egy magát beleérzőnek, empatikusnak és jó realitásérzékkel rendelkezőnek tekintő elme kreálmánya. Egyébként is sok ponton vérzik, egy vérbeli, elhivatott pedagógus nem gondolkodna így. Ő maradna!

dritte33 2010.01.06. 09:50:11

(majdnem) EPIC FAIL: "Krétát és krétafogót, (...) bluetechet és..." - ez az egész nagyon szép és akár igaz is lehetne. De a táblára és minden más felületre tapadó anyagot "Blu-tack-nek írjuk/hívjuk. Ha valóban a szerző venné ezt saját pénzéből, talán le tudná írni helyesen. Ez majdnem EPIC FAIL. Azaz csinálmány, fikció, kitaláció, egy magát beleérzőnek, empatikusnak és jó realitásérzékkel rendelkezőnek tekintő elme kreálmánya. Egyébként is sok ponton vérzik, egy vérbeli, elhivatott pedagógus nem gondolkodna így. Ő maradna!

sebesensuhanonyilvesszo 2010.01.06. 09:50:32

Valamikor párommal mi is tanárok akartunk lenni, belekezdtünk, de még nem fejeztük be... ma már inkább a pénz mellé álltunk... az más kérdés, hogy most jobban keresünk, mint az egyetemen több tanárunk...
Gyakorlótanításom alatt is szóba került, hogy nincs pénz tanárok felvételére, bár már az egyetemi közösség sejtette azt, hogy nem akarunk bekerülni a tanárok közösségébe. Sajnos az egyetemeken csak pár dolgot tanítanak meg, de az életre nem készítenek fel.
Következő dolgok a fontosak egyetemről: tanuld meg hol tudsz keresni. Mert bizony ez sok időt megspórol neked.
A másik: egyetemen funkcionális analfabétákat képeznek. Kérdezd meg a legtöbb mérnököt magyar irodalomról vagy egy bölcsészt mondjuk - egyszerűség kedvéért - a tabulátor használatáról szövegszerkesztőben (igen, a Space, Tab és Enter csodákra képes). Talán tud valamit mondani. És ez egy egyszerű példa.
Ahogy itt valaki írta: talán egy atombomba segítene a struktúrán.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 09:52:31

@Balance Of Power: nem mondtam, hogy nincs szükség rájuk és természtesen az orvosok, tanárok, stb fizetésével kapcsolatban is teljesen egyetértek. én csak tudom, a párom nyelvtanár, szüleim, bátyám meg orvos. körülöttem mindenki ugyanezt a cipőt tapossa. de azért még meg lehet próbálni egy kicsit kevésbé naivnak lenni..

Xmas 2010.01.06. 09:52:59

@eztmegmérkellett?: Miért kell azon meglepődni, hogy a diákokat csak a vitt pontok érdeklik, és a tudás nem? A középiskola-egyetem semmilyen hasznos információval nem ruház fel.
Soha a büdös életben nem lesz szükségem a periódusos táblára, a történelem ismeret tökéletesen szükségtelen a mindennapi életben, az irodalom óra gyakorlatilag teljességgel felesleges. (Miért kell nekem azzal a tudattal élni le egy életet, hogy középiskolában megtanították, hogy Ady alkoholista és nemibeteg volt?)

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.06. 09:54:35

Csak egy röpke gondolat a Magyar oktatási rendszer lehetetlenségéről. ELTE: Művelődésszervezőként diplomáztam (igen, büfé szak, bár azért értelme is volt bejárni, volt pár jó arc tanár). A diplomámban hatalmas pecsét: Próbatanítás 2-es. Nem is volt próbatanításom. Nem is tanárként végeztem, de a diplomám feljogosít tanításra...csak tudnám, hogy kell tanítani! Pedagógia tantárgyunk nem is volt, andragógiát tanultunk helyette.
Mit várhatunk a tanároktól, ha még egy ilyen nagy hírű egyetem is elront egy nyomi diplomát?
Persze ez nem vesz le semmit abból a jogos elvárásból, hogy a tanári pálya legyen igenis megbecsült, fizessék is meg, de azért rávilágít arra, hogy már az oktatás szintjén is hatalmas hiányosságokkal küzdünk.

Ver Sacrum 2010.01.06. 09:58:20

Végre egy szépen megfogalmazott írás. Igazi ritkaság. Együttérzésem, és sok sikert a közgázon.

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.06. 09:58:34

@Xmas: Jujj, ez nem jó felvetés. A történelem és az irodalmi ismeretek az alap műveltséghez tartoznak, ez különböztet meg bennünket az USA-ban nevelkedett Király Lindától, aki elfelejti a Himnusz szövegét. Azzal egyetértek, hogy az egyetemeken sok baromságot oktatnak, ezzel szemben azonban figyelni kell a megszerezhető tudásra, amit sajnálatos módon azonban általában az ajánlott irodalom tartalmaz, legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

AdrianMole 2010.01.06. 09:58:47

Csak csendben jegyezném meg: ne nevezzük már elitgimnáziumnak azt az iskolát, ahol nincs kréta, filc, normális tábla, stb. Másrészt akit ennyire megvisel, hogy kedves kollégái mit gondolnak róla, az hogy akar majd közgazdászként egy multinál egy irodában több emberrel tényleg összezárva, teamben dolgozni, és a munkaidő letelte után még kötelező meetingekre járni? Amúgy én is nyelvtanár vagyok. SOHA nem éreztem magam lesajnálva, és tapasztalatból mondom, hogy igenis lehet jól végezni ezt a munkát és megélni belőle. Persze van olyan időszak, amikor én is halálra dolgozom magam, de ez jellemző minden szakmára. Aki valamit el akar érni (lakás, kocsi, nyaralás), az mérnökként, közgazdászként is a plusz munkákból teremti elő. Egy pályakezdő orvos élete sétagalopp? Náluk még ráadásul ott van a szinte feudális kórházi hierarchia. Amúgy sok sikert!

Xmas 2010.01.06. 09:59:33

A kedves tanárnőnek meg csak annyit üzennék, hogy nem csak középiskolákban lehet tanítani.

Vannak magán nyelviskolák, ahol igencsak keresett a minőségi, jó tanerő. Azért, mert kifogott egy rossz munkahelyet, még nem kell elhagyni a tanári pályát.

Ennyi erővel az első, rossz főnököm miatt én is mondtam volna le a saját karrieremről? Hülyeség... vagy szimpla butaság...

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2010.01.06. 10:00:36

Sajnos a cikkből számomra nem derül ki, hogy az írója valóban jó tanár-e vagy a súlyosan kretének közül való.
Rendszerint mindenki úgy érzi, hogy ő az elhivatott, a kiváló és a többiek kirekesztők és alpáriak. Pont erre hivatkozva szoktak kirekeszteni és szabotálni minden értelmes dolgot.

Az persze igaz, hogy egy tanári közösség sokkal primitívebb és aljasabb, mint bármely más munkaközösség. Nem tudom, miért van így. Ennek kellene egyszer a végére járni.

eztmegmérkellett? 2010.01.06. 10:00:52

@Xmas: Tudni jó. Sikerélmény. Hogy megy. Motivál. Ha tudod, mire jó később, pláne. Én angolt tanítottam, ott azért elég egyértelmű, hogy mire jó, ha tudod használni.
De ez az a hozzáállás, ami most a pályakezdő munkavállalóimnál is visszaüt. Túl sok elméleti haszontalanság van a fejükben, de semmi olyan, amit összefüggésében kell látni, használni, élvezni. A munkája célját sem látja, nem is érdekli, szarul dolgozik, pont azért, mert sohasem csinálta másképp, a suliban sem.
Az általános műveltség meg egy alapelvárás. Neked jobban bejön, amikor az amerikai poén videóban a kiscsaj a "Melyik ország fővárosa Budapest?" kérdésére összekeveri az országokat és a kontinens (!!) neveit, majd a választ hallva "Hungary" helyett "hungry"-t ért?? Ha igen, még inkább úgy gondolom, hogy eszembe sincs itt élni ilyen emberek között, pláne nem őket és a gyerekeiket tanítani valaha is még egyszer. Sok boldogságot.

Marga Rita 2010.01.06. 10:01:12

Mennyi frusztrált kommentelő alak, akit annak idején egy-egy tehetségtelen tanár megkínzott...:)Hüpphüpp, csúnya tanárok..:)))
Amúgy az igaz, hogy a pályán túl sok a tehetségtelen, s ráadásul személyiségzavaros tanár, a tehetségesebbje közül meg nem egy a Mekiben vagy más gyorséttermi láncnál dolgozik (ismerek ilyeneket), akár doktori abszolutóriummal is. Amúgy majdnem minden szakma ilyen: a "szakmabeliek" zöme érdektelen, tehetségtelen, tudása felszínes, mondhatni alkalmatlan. Én pl. nemigen találkoztam igazán értelmes jogásszal vagy közgazdásszal..:) A tanárok hiányosságai azért tűnnek fel jobban, mert velük az ember (diákként) nap mint nap össze van zárva.
Oktatási reform (ami elsősorban a felbvételi szűrést foglalná magában) hiányában nincs esély a változtatásra. Mégpedig nem lesz, mert ellenérdekeltek a felek. Elsősorban a felsőoktatás és annak tanári gárdája. Kiket is tanítanának, ha a felvételi helyek számát a töredékére csökkentenék, és a fejkvótarendszerből következően mi pótolná a kieső bevételeket....? Amúgy a levélírónak tisztelet. Tegyen belátása szerint.

ribzoli 2010.01.06. 10:02:26

Tiszta szivembol sajnalom, hogy igy elkeseredtel de sajnos meg tudlak erteni. En nagyon szeretnem ha ilyen tanarok mint Te tanitanak a gyerekeim de sajnos ez ritka mint a feher hollo. Igen, a megbecsulest valoban ki kell erdemelni de egy ilyen kokrnyezetben amit leirtal tanari reszrol ne varj. Aki megbecsul az sem meri felvallalni mert fel a koz (tobbi tanar) iteletetol. Nehany diak aki megerti a szunetben rohangalasod ertelmet meg fog becsulni persze egy ido utan mikor rajon, hogy mi az amit kapott Toled. Sajat magam tapasztalata, hogy eletem soran nem tobb mint 5 tanar az akire ugy emlekszem, hogy nagyon sokat koszonhetek neki es nagyon sok utravalot kaptam toluk. Ezekre mindig is szeretettel fogok emlekezni. A tobbi tanar az csak egyszeruen tanarom volt. Ugyhogy, turelem tanari palyan lassabban erik ez a dolog, persze szvsz.
Szerintem ha elhagyod a tanari palyat es jo munkahelyet talalsz akkor sikeres ember leszel. Persze kerdes, hogy mit nevezunk sikernek de ez mar egy masik tema. Mindenesetre sikert kivanok vagy az uj munkahelyhez vagy sok erot es kitartast ahhoz, hogy megtalald a jot a mostaniban.

szakértőbb 2010.01.06. 10:02:27

@Lescol: Mint lathatod, nem kapta meg a megbecsulest:-( Azt ugye ne is emlitsuk, hogy a megbecsulesbol a szamlakat nem nagyon lehet kifizetni:-(((

A szakma szetveresehez meg elegge alaposan hozzajarult az is,hogy mara mar a szuloknek es diakoknak lenyegesen tobb joguk van, mint a "sz@rhazi", "ingyenelo" pedagogusoknak, akibe barki beletorolheti a labat, vagy eppen ha kedve tartja, belerughat, megverheti, lekopheti:-(((
Na, hat itt tartunk.
Es ha jon netan egy lelkes, netan meg hozzaertonek tuno, posztolo-szeru tanar, akkor azt rovid tavon kiutaljak...
Hajra Magyarorszag! :-(

a nagy levin 2010.01.06. 10:03:10

@Xmas: "Miért kell nekem azzal a tudattal élni le egy életet, hogy középiskolában megtanították, hogy Ady alkoholista és nemibeteg volt"

nem elsosorban ezzel a tudattal kell elned. Adyval kapcsolatban, peldaul fontosabb, hogy a 20. szazad elejen hirtelen jott valaki, aki mindenkinek konyortelenul es megalkuvas nelkul a pofajaba vagta, hogy Magyarorszagon rosszul mennek a dolgok. Felrazta az egesz kozeletet. Figyelmeztetett, hogy korul kellene nezni a vilagban, foleg nekunk, magyaroknak. Meg kell talalnunk, letre kell hoznunk az igazi mercet es ahhoz merni magunkat. Ujrafogalmazta azt, hogy mit jelent magyarnak lenni a magyarkodok es tokmagjankok orszagaban, mit jelent igazan irni a firkaszok orszagaban, mi az igazi tehetseg es tenni akaras. Irt arrol, hogy mit jelent es hogyan ambivalens szamara a hit es az emberi kapcsolatok. Olyan szemelyes es egyben kozeleti lirat alkotott, ami egyedulallo es aminek ma is van ervenyes uzenete. Mellesleg elkepeszten jo ujsagiro is volt.

Adynak azt hiszem, van olyan uzenete is, ami a cikk kapcsan is megfontolando lehet :-)

Az, hogy nemibeteg volt, majdnem mellekes. Arra egyebkent nem emlekszem, hogy alkoholista lett volna. Az italt bizonyosan nem vetette meg.

dritte33 2010.01.06. 10:03:13

(majdnem) EPIC FAIL: "Krétát és krétafogót, (...) bluetechet és..." - ez az egész nagyon szép és akár igaz is lehetne. De a táblára és minden más felületre tapadó anyagot "Blu-tack-nek írjuk/hívjuk. Ha valóban a szerző venné ezt saját pénzéből, talán le tudná írni helyesen. Ez majdnem EPIC FAIL. Azaz csinálmány, fikció, kitaláció, egy magát beleérzőnek, empatikusnak és jó realitásérzékkel rendelkezőnek tekintő elme kreálmánya. Egyébként is sok ponton vérzik, egy vérbeli, elhivatott pedagógus nem gondolkodna így. Ő maradna!

Mezőbándi 2010.01.06. 10:05:28

@Pete Gorilla: " arra hivatkozott, hogy ő történelem szakos általáns iskolai tanár, ugyhogy "engem ne merj kioktatni történelemből b..meg!!!!!".

Azért minden kijelentést nem kell elhinni a fórumozóknak. Sem. :)

Ver Sacrum 2010.01.06. 10:06:29

@Bukowszky: a pilótás párhuzam akkor ülne, ha neked kéne vinni a kerozint a munkádhoz. Akkor sem volna jogos a panasz?

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.06. 10:06:51

@eztmegmérkellett?: Mi több, az említett show-ban még a showman is azzal a kifejezéssel magyarázza országunk nevét, hogy "...like I'm hungry". Lámák:)

Balance Of Power 2010.01.06. 10:08:08

@mata-hari: Na ja. Egyszer egy (okos) amerikaival beszelgettem, ki volt akadva hogy tobbet tudok az USA tortenelmerol, mint a legtobb honfitarsa, pedig eziranyu muveltsegem nagyreszt az iskolai tananyagbol es filmekbol szarmazik.
A tortenelem meg hogy is lenne felesleges a mindennapjainkban, amikor minden osszefugg mindennel es minden mai jelensegnek az oka visszakeresheto. Egy folyamat resze az eletunk. Peldaul rendkivul erdekes, hogy a tanarok mindig is szarul kerestek, akkor is amikor megbecsult foglalkozas volt es a polgarsag felso retegehez tartoztak a pedagogusok. Igaz, a feleseguk tobbnyire nem dolgozott es volt otthon cseled, de akkor is szarul kerestek :)

bölcsésztanár 2010.01.06. 10:08:45

Jaj-jaj! Nagyon-nagyon-nagyon együttérzek a poszt írójával!!!

Barátnőm (szintén tanár, de váltott, pszichológus lett) csinált egy felmérést a tanári kiégésről. Azt találta, hogy Bp-en átlag 2 év után hagyják ott a pályát a tanárok. Miért? Ugyanezért, amit a posztíró is írt: anyagi kiszolgáltatottság, társadalmi lebecsültség, kollégáktól jövő nulla segítség, iszonyú felelősség mellette, és hogy egyszerűen nincs arra idő, hogy úgy csinálják, ahogy szeretnék. Meg sok egyéb.
Én is két év után hagytam abba, de örömteli okból: szülni mentem. Azt gondoltam, hogy sose fog hiányozni a tanítás. De észre kell vennem, hogy egyfolytában arra gondolok, hogy mit hogy csinálnék, olyan szakirodalmakat olvasok, amik majd jól jönnek, ha megint suliban leszek. És közben mindig van egy-egy magántanítványom. Szóval szerintem akiben pedagógusvér folyik, azt nem lehet letagadni.
Vigasztalás:
1. nem minden iskola egyforma, és ha a kollégák többségével nehezen is lehet kijönni, lehet azért találni egy-két rokonlelket
2. engem azzal biztattak páran, hogy a 3. évtől kezdték el élvezni a tanítást, az első kettő tanulóév
3. engem azért néha kárpótolt egy-egy csoport sikere, érezhető eredménye volt a munkámnak, és ezt egy multinál dolgozva nem biztos, hogy el tudnám mondani

Ugyanakkor állandóan ott a kérdés, hogy ha ilyen sok időt vesz el a rengeteg kötelező óra és a készülés, mikor fogok majd a saját gyerekeimmel foglalkozni? Nagy dilemma.

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.06. 10:09:08

@a nagy levin: Persze, Van Gogh is azzal maradt fenn a köztudatban, hogy "fül nélküli Jack". Meg persze azzal, hogy nyomorgott és egy képet nem adott el életében. Nekem már annyi elég róla, hogy barátságban lehetett olyan alakokkal, mint Loutrec. Sokat elárul. Nem mellesleg Van Gogh Isten volt még akkor is, ha drogfüggőként élt és az abszintot se vetette meg:)

Bozdurgán 2010.01.06. 10:11:05

@a nagy levin:

nagyon biztios nem lőtt félre xmas, mert a 20. században varró danin kívül az irodalmunkat alkoholista drogos nemibetek naplopók alakították:) Akik lehet hogy félrészegen ujrafogalmazták a magyarságot, de azért a legtöbb idejüket a kurvázás és a piálás tette ki:)

:Nick: (törölt) 2010.01.06. 10:11:21

minden az emberen múlik, hogy mennyire képes megtervezni az életét...át kell gondolni, hogy mit szeretne és mik a lehetőségek

nekem egy mérnöki és egy tanári diplomám van...mérnökként dolgozok és jól keresek, mellette vállakozóként, óraadó tanárként dolgozok egy fizetős magániskolában

imádok tanítani és így megkapom a sikerélményt is, amire a levélíró csajszi vágyik, de mellette ott a mérnöki fizetés is, amiből meg lehet élni

soha nem merült fel benne a közoktatás, mert engem a tanítás és nem a fegyelmezés érdekel, egy fizetős magániskolában nem kell ilyenekkel foglalkozni, aki fizet az nem fog szórakozni az órán, hanem odafigyel+a körülmények is jók, van filc+minden

fel kéne már fogni, hogy mindenki a saját életének a menedzsere, ha elqrja, mehet hajléktakannak...vad világ ez

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 10:11:35

@Ver Sacrum: háát azért ez elég erős csúsztatás... nem a tanárokkal építtetik fel az iskolákat és nem a tanár fizeti a villanyszámlát sem.. az a pár színes lap meg a krétafogó.. na nem már, ember.. a pilóták nagy része saját maga fizeti pályája elején a repülés MINDEN költségét az első néhány száz órában, és ez tízmilliós nagyságrendá tétel.. igen, az utolsó csepp repülőbenzint is kifizettem én is.

TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po 2010.01.06. 10:12:30

na kérem

A TANÁROKKAL IS ÍRASSANAK ALÁ HŰSÉGSZERZŐDÉST, AHOGY AZ ORVOSOKKAL

TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po 2010.01.06. 10:13:27

mit képzelnek ezek?

kiképezzük az ilyen közszolgálati szakmákat drága adóforintokon

AZTÁN MEG DOLGOZNI BÜDÖS?

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 10:14:02

@Mezőbándi:
De ismerem, tudom, hogy az. Népszerű népzenekar tagja.

szakértőbb 2010.01.06. 10:14:33

@dritte33: Sz'asz:-)
>Egyébként is sok ponton vérzik, egy vérbeli, elhivatott >pedagógus nem gondolkodna így. Ő maradna!

Teves! ismeretsegi koromben sajnos szamos olyan verbeli, elhivatott pedagogus van, aki elhagyta az iskolat. Miutan a szakmai munkajukat jol ismerem, csak mondanam - oriasi veszteseg mindegyik. Valaszthattak: az "elhivatottsag" = ehenhal a csalad vagy a picivel nagyobb (nemcsak anyagi) megbecsules kozott...:-((

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.06. 10:14:51

Milyen önarcképet festett volna Van Gogh, ha az orrát veszti el?:)

Yasashi Tanuki 2010.01.06. 10:14:57

Dolgoztam multinál un. shared service centerben ahol elég gyakori volt a posztíróhoz hasonló diplomás nyelvtanár. Pár hét alatt megtanulják a gazdasági alapokat, van aki kedvet kap a közgazdasági pályához is. Igaz, hogy nem kaptak akkora kezdőfizetést mint a közgazdasági végzettséggel rendelkezők - általában 250 bruttó kezdőfizetéssel jöttek, miközben a köz - viszont legtöbben még visszajártak nyelviskolákba esti műszakra. Fura, hogy nem alakult ki fizetőképes kereslet a jó tanárokra, pedig mind a szülők mind a felsőoktatás panaszolja az oktatás jelenlegi színvonalát.
Érdekes lenne még a postíró reflekciója a saját iskolaéveiről, hogyan látja az akkori tanárait a jelenlegi tapasztalatai tükrében?

félember 2010.01.06. 10:15:04

Aggasztó. Amiatt főleg, hogy feleslegesen sok ideig nyúzzák a gyerekeket az iskolás évek. Fele vagy kétharmad annyi idő alatt hatékonyabban is át lehetne adni az ismereteket. Úgy érződik, hogy az iskola felerészben gyerekmegőrző funkciót lát el.
Én nem vagyok tanár de egyszer egy lakótársamnak 2 hónap alatt segítettem felkészülni matek érettségire abszolút nulla szintjéről erős közepesre.
Szóval én azon gondolkozom ha lesz majd gyerekem akkor végigjárja ugyanazt a fárasztó unalmas segglapító időhúzó de igazán élő tudást nem adó 14-17 iskolaévet? Vagy kitalálok addig valami mást neki?

nemecsekerno_007 2010.01.06. 10:15:36

Miért mindig általánosságban beszélünk? Ezt mondja meg már valaki.
Nem tök mindegy, hogy kinek mi a szakmája ha azt szarul és elhivatottság nélkül végzi. Találkoztam már orvossal is akinek inkább mást kéne csinálnia. A politikusokról nem is beszélve.
Aki meg azt írja, hogy naív az aki tanárnak megy vagy önmaga ellensége az elég képmutató és hûen tükrözi kis hazánk általános állapotait. Az ilyen emberek majd akkor fognak bután nézni amikor elôször veszik el a hátrányos helyzetûek a gyereke pénzét. És akkor nem fogják érteni, de persze most meg nem érdekli ôket mert ami nem látszik, az nincs. Strucc a kedvenc állatunk. :(

a nagy levin 2010.01.06. 10:18:42

@mata-hari:
Az isiben azt is megtanitjak peldaul, hogy LAutrec es nem LOutrec.
:-)

A. B. Normal 2010.01.06. 10:18:59

@Yasashi Tanuki: Az, hogy panaszkodnak, még nem jelenti, hogy valóban jó oktatást akarnak. Jó példa erre az évenként rinya-özön a tankönyvárak körül. 20-30.000 Ft egy tankönyvcsomag. Ennyit nem ér meg a drága szülőknek az az úgynevezett igényes oktatás.
Elég nekik, ha nincs otthon a kölyök, és szidhatnak még valakit.

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.06. 10:21:18

@a nagy levin: Akkor nem Tuluz?:D Bocs, nem festészetet tanultam és azt is elég régen, rohanok a múzejumba:)

2010.01.06. 10:22:30

végtelenül szomorú, amit itt olvasok. Magam is tanár vagyok eredetileg, hivatásnak tekintettem, nem munkának. Négy évig tanítottam, kizárólag problémás gyerekeket (drogproblémák, deviancia, tanulási nehézségek-diszfunkciók), azért hagytam abba, mert kidöglött alólam az iskola. Jellemző az elvakultságomra, hogy az utolsó öt hónapot fizetés nélkül is vállaltam, rá is ment ingem-gatyám. Most hivatalnok vagyok egy iroda mélyén, ahelyett, hogy gyerekekkel foglalkoznék, amit nagyon szeretnék, de 75-90 ezer forintért sajnos ez vállalhatatlan, és akkor a a munkakörülményekről, kollegiális gondokról még szó sem esett. Amelyik állam náldoz anyagiakat és nem erőletet minőséget az oktatás területén, hosszú távon elkorcsosodik. Mindenre van pénz és akarat, csak a jövőbe nem akar befektetni senki.

qwert77 2010.01.06. 10:22:56

@sebesensuhanonyilvesszo:
Minek kellene egy mérnöknek a magyar irodalomhoz értenie? Funkcionális analfabéta nem attól lesz, hogy egy a szakterülettől távoli tudományhoz nem tud hozzászólni.
Amíg a tanárok többsége hiszi, hogy a használható tudás és a műveltség között nincs különbség, és a nézetén nem is akar változtatni addig magában a tanári karban nagyobb probléma van, mint amit a megbecsülés és a pénz hiány okoz..

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 10:27:22

A felvételi a középiskolába egy vallási szekta. Komolyan, a szülők úgy kezelik, főleg elitebb általános iskolákban. A szülők félistenként tisztelik azokat a bűvszavakat, hogy Eötvös, Apáczai, Fazekas, a mise a napi 6 órán át tartó előkészítő, melynek során a 8-os gyerek minden energiáját felemészti, kimerül, mire felvételire kerül a sor a 14 éves gyerek egy idegroncs, tönkrement az élete, tönkrement egy éve, a továbbtanulás oltárán. (Mert azzal a hazugsággal etetik, hogy majd ettől lesz belőle valaki. Etől lesz gazdag, boldog, sikeres, ettől lesz szép felesége, nagy háza, jó autója) Aztán felveszik valamelyik veresenyistállóba (ez az üdvözülés), ahol leérettségizik a gyerek (már visszafordíthatatlanúl idegbeteg a rengeteg felesleges stressztől), és utána megy kozdazdásznak vagy valami hasonlónak mert nálunk 90% ban ezt lehet tanulni. Minden sarkon áll 38 közgazdász. Elvégzi az egyetemet, 3 nyelvvizsga, amely nyelveket egy anyanyelvi közegben egy pohár vizet nem tud kérni, csak jól mutat a resumeban, ás úgy, hogy már potenciális idegbeteg, generalizált szorongása van, az egész élete 24 éves koráig a tanulásról szólt, család még tervben sincs, de van két diploma, és aztán felveszik valahova kezdő fizetéssel, és mivel nincs család, max egy barátnő, aki szintén ugyan ezt csinálja, a cégnél éjfélig veri az excellt meg írja a kimutatást, és égő szemekkel hazaér abba 25nm-es albérletbe, amit a barátnőjével bérelnek, és reggel kezdődik ugyan ez és tart egy életen át.

Az én fiam 8-os, most felvételizik, és valami vérlázító, hogy az isztályban a szülők milyen módon képesek a gyerek életét, mentális egészségét, fizikai állapotát koncként odadobni az előkészítőknek, az éjszakai tanulásoknak a totálisan hamis ígéreteket hordozó továbbtanulási versenynek.

borovi 2010.01.06. 10:27:23

"Azonban 1 hónap után jöttek a problémák..." Elég gyorsan feladtad.

:Nick: (törölt) 2010.01.06. 10:27:59

nem értem minek sírnak itt a tanárok a megbecsülésről...mérnökként egy multi cégnél engem is kegyetlenül megbecsülnek ám a közép és felsővezetőim, hűűűűűűűűűűűű denagyon

vad világ ez mondom, fel kéne már fogni és felébredni az álmokból

kollégák nálunk is keresztbe tesznek, nehogy már én nagyobb jutalmat kepjak, stb...minden ugyanaz másképp

Balance Of Power 2010.01.06. 10:32:28

@qwert77: Faludy Gyorgynel olvastam egy olyat, hogy akarmennyi idot is toltott kulfoldon, Magyarorszagon az altalanos muveltseg azert mindig is eros volt: Kanadaban nem tudta elkepzelni, hogy egy orvosprofesszorral irodalomrol, kepzomuveszetrol tudjon tarsalogni; itthon viszont elkepzelhetetlennek tartotta, hogy NE tudjon.
Szoval nem kell ertenie egy mernoknek az irodalomhoz, de feltetelezheto kell legyen, hogy ertelmisegikent rendelkezik bizonyos szintu olvasottsaggal, muveltseggel. Mint ahogy a human muveltsegu embert is erdekelheti mondjuk az autopalyaepites hattere. Nalunk azert ez talan meg megvan. Az amerikai pelda mellett egy masik kedvencem az az angol csucs-SAP tanacsado, aki nem tudta, hogy egesz pontosan mi is tortent Jaltaban, mit hogy bizniszeltek le a nagyhatalmak, koztuk az o orszaga. Miutan elmondtam neki, visszakerdezett: "akkor ti nagyon utaltok minket, ugye?" O sok hasznalhato tudassal rendelkezik, sokat is keres vele, de ez lenne minden?

Gazz 2010.01.06. 10:33:12

@Evil One: Nem igaz hogy rosszabb a közösség a versenyszférában. Elég sok helyen dolgoztam már, a legrosszabb közösség a tanáriban volt eddig. Multiknál a veled egy szinten levők általában együtt utálják veled a főnököt, s csapatot alkottok, mert rá vagytok szorulva egymás munkájára. A tanárok nem igazán vannak rászorulva egymásra, ezért egyrészt rivalizálás van, másrészt, mivel az igazgató többnyire közülük kerül ki, ezért klikkesedés. Jellemzően életkor szerint megy a bandák kialakulása, de nagyon sok a pária is.
Emellett itt tíz-húszezer forintokért megy a marakodás.
De a legnagyobb gond, hogy ez az idióta Magyar Bálint az összes negatív visszacsatolást, eszközt kivette a kezükből. Egy ilyen senkiházi, nehezen kezelhető gyerekek iskolájában szocializálódott barom mondta meg az évtizedes tapasztalattal bíró pedagógusoknak, hogy hogyan kell tanítani. Emellett a gyerekeknek már annyi rohadt joga van, hogy nincs mozgástere a pedagógusnak. Amikor én tanítottam, akkor még ki lehetett küldeni a bomlasztó, többiek tanulását tönkretevő nagypofájú szarháziakat, ma már ezt sem lehet. Én még 100 feletti ponttal tudtam bekerülni annó tanárszakra, ma már lasszóval fogdossák a hármas érettségivel rendelkezőket, mert az egyetemeknek kell a fejpénz.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 10:33:17

@sebesensuhanonyilvesszo: Speciel én mérnök vagyok. Attól, hogy az magyar szépirodalmat olvashatatlannak tartom miért érek kevesebbet? Olvasok, csak nem magyar könyveket, kivéve, ha történelmi témájúak vagy sci-fi. Még az átkosban volt scf-fi sorozat kiadás, több jó magyar szerzővel is.

Attól, hogy sokan irodalom terén műveletlenek, nem omlik össze a világ. Viszont, ha nem lesz elég mérnök, akkor gáz lesz, mert technológiai civilizációnkat valakiknek működtetni is kellene...

2010.01.06. 10:33:24

@:Nick:: hohó, azért a versenyszféra és az oktatás nagyon különböző területek. Ha egy mérnök stresszes, akkor legfeljebb kiabál egyet vagy földhöz vágja az aasztalát, de gy tanár napi 6-8-10 órában gyerekekkel foglalkozik, más a mérce. Gondolom a te gyerekednek se (lesz) mindegy, hogy a tanárnéni kikészült állapotban tanítja, vagy viszonylagos nyugalomba. Még egyszer: a versenyszféra nagyon-nagyon más, mint az okatatás, az iskola.

Franky4fingers 2010.01.06. 10:34:16

Erre van egy nagyon szép szó: KONTRASZELEKCIÓ

Ez zajlik a magyar társadalomban, közszférában. Működési elve egyszerű: X számú ember dolgozik egy (köz)munkahelyen, ahol nem becsülik meg, sem anyagialg, sem emberileg.Aki értelmes, okos (tehát piacképes) az pillanatok alatt átnyergel a versenyszférára, hiszen ott megbecsülik.

Maradnak a béna, "ronda és ostoba" munkaerők, ugyanis ők nem kellenek a versenyszférának. Ezek az emberek még jobban utálják az ott maradt kevés értelmeset, és létrehoznak egy saját értékrendet, aholaz értelmes ember tűnik hülyének. Akit még több megaláztatás ér. Tehát ő is elmegy. Mi marad? egy olyan vállalat, ahová normális, értelmes embert fel sem vesznek, hiszen abban a közegben ő tűnik baromnak.

Hozzak példákat?
rendőrség
oktatás
közigazgatás
államigazgatás
katonaság

és vannak a szomorú kivételek:
mentők
tűzoltók

(ahol ugyanez lenne a helyzet, de a dolog jellege miatt, hogy nem lehet sunnyogni (ugyebár ha meghal a kuncsaft, vagy bennég a házban a fél tűzoltóosztag azt nem lehet megmagyarázni), tehát lekes szerencsétlen szopnak éhbérért.

akakukk 2010.01.06. 10:34:19

A megbecsules/fizetes kerdeshez szeretnek hozza szolni. SZVSZ mindketto ket reszbol all. Az egyik a palya presztizse, a masik amit a szemely ad hozza. Igenis kell egy megbecsules mindenkinek azert, hogy pedagogus (mernok, kozgazdasz, bankar). Csak azert, mert munkaja targya a tarsadalomnak fontos. Es kell legyen egy osszetevoje annak, hogy ki milyen tanar. A "Te csak tanar vagy?" lesajnalas legtobbszor olyantol jon, akinek fogalma sincs rola hogy az illeto eppenseggel jo vagy rossz tanar. Ugyanigy van a fizetes eseten is. Nemcsak hogy keves, nagyon keves, de meg kilatas sincs arra, hogy valaha jobb keresethez jut az illeto. Es a tanari palye egy eletpalya, nem csak egy allas, ahonnan elmegyek egy jobban fizetobe ha kapok.
Az alacsony megbecsultseg pedig onnan jon, hogy a legtobb ember ugy gondolja, hogy a pedagogus ingyenelo, mert az allamtol kap kozalkalmazotti fizetest ergo rajtam "eloskodik", az en adombol urizal. Arra nem gondol, hogy lehetne ugy is, hogy minden szulo minden reggel fizet azert, hogy a gyereke iskolaba jarjon, es a tanar mint vallalkozo tanit. Ezt mar mas orszagok kiprobaltak, es ugy dontottek, nem jon be. Talan ezert van az, hogy ott nem tartjak ingyenelonek a tanart.
Es meg egy megjegyzes, ami fontos. Kozalkalmazott a munkavegzesehez felhasznalt semmilyen eszkozt nem irhat le az adojabol, de azert elvarjuk hogy olvasott, muvelt, szeles latokoru legyen, ugye? A vallakozo urak ceges auton, ceges benzinbol kozlekednek, es egy fogpiszkalot is koltsegszamlara vesznek.

Mezőbándi 2010.01.06. 10:34:22

A posztoló is az elrontott rendszer elrontott terméke. (Fogadjuk el névértékén a posztot, még ha gyanús is!)

Úgy hangzik, mint egy fővárosi egyke, aki magával hurcolássza az elefántcsonttornyát. Nem a fantasztikus ötletektől és kiváló végzettségtől lesz valaki jó tanár, hanem elsősorban az emberi kvalitásaitól. Erre aztán ráépülhet a kreatív ötletek tárháza, a jó végzettsgé, stb. De enélkül csak homokvár.

"Minden nap kapok egy csípős megjegyzést, nem egyszer a gyerekek előtt sem fogják vissza magukat."

"Hiába részemről az elutasító, rendre utasító magatartás és távolságtartás, nem adják fel. Ma már ott tartok, hogy menekülök a tanáriból"

Aki teljességel képtelen a konfliktusos helyzetek kezelésére, a konfliktusok felvállalására, az hogy a fenébe akar évente 25-30 diákot (nyelvtanárként 12-20-at) felkészíteni az életre? Hogy fogja kivívni a tiszteletüket egy állandó menekülésben lévő ember, akibe a többi tanár a gyerekek előtt is beletörölheti a lábát?

Másrészt valamit mégis tudhat, ha felállva tapsolták. Azokba a kvalitásokba kellene kapaszkodni és közben keményen kiállni a saját igazáért, nem menekülni.

"Szeptembertől megyek a Corvinusra közgazdaságtant tanulni"

Talán ezzel kellett volna kezdeni. Közgáz diploma, pár év élettapasztalat, aztán lehet menni tanítani, ha még meg van az elhivatottság.

szakértőbb 2010.01.06. 10:35:04

@Pete Gorilla:
Komolytalan gyakorlatilag szorol szora:-))
Azt kimondta/igerte Neked, ha a pl. a Fazekasban, Apaczaiban stb. vegzel, akkor szep nagy hazad es autod lesz?
AZt honnan veszed, hogy a 2-3 nyelvvizsgaval nem tud egy pohar vizet kerni? (mondjuk miert inna vizet, de ez egy masik kerdes:-))
Tudod a 2-3 nyelvvizsga az jobb helyeken lassan az alap.

Aztan azt honnan veszed, hogy egy versenyistallo sz@r, es megnyomoritja a gyereket? Akit igen, az nem volt odavalo, de ezt mondhatod a sportra, meg az elet barmely mas helyere... Ugyebar ezekre a helyekre vegkepp nem kell jarni (marmint a "versenyistallok").

En speciel nagyon elveztem, es meg sokkal tobbet is birtam volna anno (pedig az meg abban az idoben volt, amikor mondjuk csak 10% jutott be az egyetemre, meg az erettsegi is erettsegi volt, nem mint most.
Szoval legalabb is kulonbozoek vagyunk.

Ez hogy jon a temahoz?

magyartarka 2010.01.06. 10:35:55

Mindig elgondolkozom amikor az ilyen az oktatásról iskoláról nevelésről gyerekek étkeztetéséről stb olvasok majd hozzáolvasom a kommenteket h mennyire tartjuk fontosnak a jövőt.Ennyire rövidlátó beszűkült gondolkodásúvá vált volna a társadalom? Semmi nem érdekes már csak meglegyen a hitel meg a lapostv? Feltette már vki a kérdést h mit fogunk gondolni 20 év múlva 20 évvel ezelőttről?
Németh László irta h minden generációnak megvan a joga a saját életét alakitani. A mostani 40-es 50-esek ezt már nagyon elb@szták!Hajrá következő generáció! Rajtatok a sor!
Vagy megyünk vissza a sötét középkorba..

szakértőbb 2010.01.06. 10:36:03

@Mezőbándi: majd hulye lenne Kozgaz diploma utan :-P

chabba (törölt) 2010.01.06. 10:37:42

Ez nem a tanári pálya jellegzetessége. Korábban volt egy cikk a féltudású, félművelt értelmiségről. Ez az állapot mindenhol jelen van. Ma Magyarországon szinte csak azok a szakmák érik el a magas nívót, ahol a magas nívó a felemelkedés valódi eszköze, ez pedig jelenleg szinte csak azokkal a szolgáltatásokkal lehetséges, amelyek az itthon elvégezhetők, de külföldön, hozzáértő ügyfelek, vevők felé értékesíthetők.

Miért a tanárok? Azért, mert a joghoz, a pénzügyekhez, a közgazdaságtanhoz, a bölcsészkedéshez, a zenéhez, stb.... az átlagember nem ért, ezért meg sem tudja ítélni a szolgáltatás minőségét. A társadalom hozzáértésének és a széleskörű tapasztalatoknak a versenyt is öli ezeken a területeken, hiszen a teljesítményük, hozzáértésük alapján jó szakemberek nem tudnak kiemelkedni. És amikor nem a szakértelem dönt, jön a mutyi.

A tanárokkal viszont nagyon sokan kapcsolatba kerülnek gyerekként és később szülőként, és a rossz eredmények, a kedvtelen gyerek, az életképes tudás hiánya nyilvánvalóvá teszi a minőségi problémákat széles rétegek számára a társadalom pedagógiai szakértelmének hiánya ellenére. És hiába a rossz eredmény, a versenyt az eszköztelenség öli meg: hónapokig, évekig tartó küzdelem kell ahhoz, hogy a szülők egy rossz tanár leváltását elérjék, már ha egyáltalán. Arra pedig egyenesen esély sincs, hogy az egész tanári kar összetételét a szülők érdemben befolyásolják, vagy a rossz iskolaigazgatót leváltsák - ide nem értve a rendkívüli anyagi áldozatokat igénylő magániskolákat, ami a marginalitás miatt nem szempont.

A minőségi hibák észlelhetősége és az eszköztelenség végül a megvetésben keres vigaszt, ami sajnos egy öngerjesztő spirált indít el lefelé. Ugyanez következhetne be a jogi (hiszen jogra is csak az megy, aki hülye volt a reál tárgyakhoz, de pénzt akar - miközben a jog kőkeményen formállogika, ami jelentős matekos készségeket is igényelne, ehelyett az oktatás memoriter-jellegű) és vagy az orvosi pályán is (ahol az orvosok jelentős része képtelen egy kicsit is atipikus betegséget diagnosztizálni), de ott a ráutaltság sokszor olyan mértékű az ügyfél részéről, ami megóvja ezeket a pályákat a presztízsveszteségtől. Egyelőre.

Disclaimer: a fenti levezetés általánosításokon alapul. Természetesen kivételes személyiségek minden szakmán belül előfordulnak.

Bozdurgán 2010.01.06. 10:38:13

Van személyes érintettségem a tanárokat illetően, a család több tagja is ezt a pályát választotta.
Amit én látok rajtuk:

Amikor tanárok lettek valamikor a 90es évek elején még nem volt olyan rossz, kaptak viszonylag rendes pénzt, és társadalmi státuszt, de MÁR akkor folyamatos volt a sírás, hogy nekik mennyi folguk van,mennyire nincsenek megfizetve.
Azóta kevesebb a pénz, a presztizs meg elveszett de a Sírás folyamatos, szüntelen, mint a gyerekek folyamatosan MÁSTÓL várják a megoldást, pl. államtól, az önkormányzattól, a szülőktől.

Bárkitől, kivéve saját maguktól, olyan irigyek a saját tanítványaik későbbi sikerére, hogy kinyílik a bicska a zsebemben.
Gyakori mondat: jajj az a gyerek már gimnáziumban is tök hülye volt alig bírt leérettségezni földrajzból, most meg 5 péksége van.
Fel sem merül egyikben sem, hogy talán tenni, és kockáztatni kellene azért , hogy hasonló sikereket érjenek el.

20 éve hallgatom ,hogy nekik milyen szar, mert délután is kell készülni az órákra fel sem merül bennük, hogy más is letol naponta 10-12 ótát. folyamatos kedvezményeket akarnak a társadalomtól, előnyöket amik szerintük járnak nekik.
Szerintem aki 10 évet eltölt egy pályán, látja, hogy nem tud megélni, és még mindig sír az nem elég életképes.

A posztolónak meg üzenem, hogy bár szemmel láthatóan nem próbálta de minden munkahely ilyen, a nőket meg akarják dugni a férfiak, a fiatal munkatársak fúrják az öregeket, és nincs barátság, a körülmények meg egyre rosszebbak.

Talán ha ennyire rossz, lépni kellene persze azért egy státuszban leélt élet nem olyan rossz ha végiggondolja az ember, havi fix pénz abiből talán nem könnyű megélni de netto 130 elég a hitelre meg a rezsire, a nyár szabad, a téliszünet , ősziszünet, azért marad szabadididő is a magánórákra...

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.06. 10:40:38

Közgazdaságtant akarsz tanulni? És szerinted ott százezreket fogsz kapni, semmi munkáért? Nagyon naiv vagy. Két felsőfokú nyelvvizsgával, inkább menj el egy nyelviskolába, ott többet érhetsz el!

De te tudod, végülis szerezhetsz egy újabb piacképtelen diplomát, aztán sírhatsz tovább, hogy nem becsülnek meg!

Dubito 2010.01.06. 10:40:39

A pedagógusok között ugyanúgy vannak kontárok és elhivatott, kitűnő szakemberek, mint bármely más szakmában. A különbség - és a probléma - az, hogy a tanügyben ez semmit sem számít. Míg a való világban a profi gázkészülék-szerelő hüléyre keresi magát, a kontárnak meg előbb-utóbb felkopik az álla, a tanügyben az, hogy mennyire vagy jó tanár, fabatkát sem ér. A papír számít és az, hogy hány éves vagy.

Ilyen helyzetben nem csoda a kontraszelekció, sőt, törvényszerű. Frusztrálja a jókat, akik elhagyják a pályát, és visszaigazolja a kontárokat, trehányakat, hogy az ő hozzáállásuk a jó, hiszen más sem viszi többre. Ők azok, akik maradnak, mert amúgy sem találnának jobbat.

Az eredmény hosszútávon borítékolható.

Érdekes módon éppen a pedagógustársadalom ellenzi a legjobban bármiféle differenciált bérezés bevezetését. Lehet, hogy már a kontárok kerültek többségbe?

Yasashi Tanuki 2010.01.06. 10:42:32

@:Nick:: "nem értem minek sírnak itt a tanárok a megbecsülésről...mérnökként egy multi cégnél engem is kegyetlenül megbecsülnek ám a közép és felsővezetőim, hűűűűűűűűűűűű denagyon
"

Csak annyi a különbség, hogy az ember kicsit könnyebben túlteszi magát az ilyen jellegű nehézségeken, ha 300 a bruttója mint ha 100-120 és a másik, hogy ha társaságban elmondod, hogy mivel foglalkozol akkor elismerő pillantásokat kapsz nem lesajnálókat.

bukin 2010.01.06. 10:44:14

Bukowsky, lehet, hogy jó pilóta vagy, de túl nagy az arcod.
Végülis a te munkád lényege, hogy felszállj és landolj épségben, még szerencse, hogy nem kell beszélgetned az utasokkal. A műszerek nem pofáznak vissza.
Öregem, te mégis mindent magadtól tanultál meg? Vagy már úgy születtél? Ha arra vagy büszke, hogy az ismert körülmények dacára te mégis tanult ember lettél és vitted valamire az életben, nem gondolod, hogy egy-két tanárodnak azért ehhez valami köze is volt?
Jó lesz majd, ha a gyereked is ilyen közoktatásba kerül? És könnyű lesz majd boldogulnia az életben, mert a társadalom egyre nagyobb része tanulatlan és bunkó, köszönhetően a közoktatás színvonalának?
Ezek után pedig fikázod azt, aki végre komolyan veszi a munkáját - ellenszélben? Kapj már az agyadhoz, öreg!

idiotapocs 2010.01.06. 10:45:10

@dritte33: és ezt mind levezetted egy elírt szóból. Gratula.

szakértőbb 2010.01.06. 10:45:44

@Bozdurgán:
"netto 130 elég a hitelre meg a rezsire"
azert ez megerne egy kis sszamolast:-)
egyebkent szerinted egy kezdo tanarnak van 130 nettoja???

qwert77 2010.01.06. 10:46:32

@Balance Of Power:
Ma már egy-egy szakterületnek olyan mértékű és hatalmas irodalma, szakismerete, anyaga van, hogy ha akár egy átlagnál jobb képességű ember igazán bele akar mélyülni (és mellette esetleg mást is szeretne kezdeni a napjaiban) nem nagyon marad ideje arra, hogy más területeken is "értékelhető" tudást szerezzen.
Persze kivételeket én is ismerek, de az ő képességeiket nem az átlaghoz mérném, igaz nem is a 20-30 éve korosztályból kerülnek ki.
A többieknek marad a választás.. És a szakterületéhez jobban értő embert a munkahelyén jobban meg fogják becsülni, mint a műveltet.

:Nick: (törölt) 2010.01.06. 10:46:37

@shitgun: azért gürcölök, hogy a gyerekeim majd rendes oktatásban tudjanak részesülni, ne az álalmi fosban, ugyanaz a helyzet mint az egészségügy, állami kontra magán orvosi ellátás

Balance Of Power 2010.01.06. 10:46:51

@szakértőbb: Az mindenesetre biztos, hogy ez az un. "elitgimnazium" terminus itt is meger egy miset. Mert mitol lettek ezek a helyek "elitek"? Hogy ezekbol mentek a legtobben egyetemre-foiskolara? Ma mar ez kicsit tulhaladott dolognak tunik...
Talan regebben igaz is volt, hogy kulonleges kepessegu gyerekeket vettek fel pl. az Apaczaiba (par ismerosom peldajabol kiindulva), de ma mar nemigen hiszem, hogy ez a helyzet.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.01.06. 10:49:15

Nem is tudom... Én sok szép, meg csinos tantó' nénit ismerek. Akkor ezek szerint ők a versenyszférából áttévedt személyek :-)

akakukk 2010.01.06. 10:49:30

@chabba: Brilians hozzaszolas, elmeny volt olvasni!

szakértőbb 2010.01.06. 10:50:03

@Balance Of Power: Bocsi, nem en neveztem ezeket elitgimnaziumoknak:-)
Egyebkent szerintem sohasem a hanyan tanultak tovabb volt a merce, hanem a tanulmanyi versenyek eredmenyei. Ma mar pedig a felveteli/tovabbtanulasi arány vegkepp nem jatszik.

Marr 2010.01.06. 10:50:16

A levéllel az egyetlen bajom az "elitgimnázium" kifejezés használata.
Egyébként jó illusztráció a közoktatás helyzetéről.

Én egyébként ilyenek ellenére tanítani szeretnék a jövőben. Minél jobban közelít a lehetetlenhez egy feladat, annál jobb megoldani!

Egyébként nálunk is ölték egymást a tanári karban, a nyelvtanárok közül azok jártak jól, akik nyelviskolában is tanítottak félállásban -- kevésbé tudták megkérdőjelezni a tudását valamiért. :)

M1rage 2010.01.06. 10:50:17

@:Nick:: Középvezetők vannak feletted egy multinál? Akkor bizony egy 28. lábtörlő senki vagy, a posztolónak ellenben esetleg egy-két száz gyerek köszönheti a továbbtanulását, nyelvvizsgáját, diplomáját.

Na ezért érdemelne megbecsülést Ő, Te meg lósz@rt sem.

Ha megkérdeznék 100 embert arról, hogy Te, 28. senki, vagy ez a tanár hasznosabb a társadalom számára, akkor 99 ember a tanárt választaná, és Te lennél a 100.

Tűnés vissza melózni, vagy kap egy telót a középvezetőd.

Bozdurgán 2010.01.06. 10:50:51

@szakértőbb:

Én a rokonokból indulok ki, ők kb ennyit kapnak.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.01.06. 10:52:44

Tanári pályára utoljára 30 évvel ezelőtt lehetett menni úgy, hogy ne kelljen depresszióba esni. Aki szereti ezt a munkát, most annak sem szabad belépni az iskolába. Ez ilyen világ. Már nagyon várom, hogy felszámolják a magyar közoktatást. Remélem az állam valami arab fószernek adja el. Legalább jó terroristákat nevelnek, és nem balfasz analfabétákat...

Lunchtime 2010.01.06. 10:53:42

ez talán poszt méretű, fel is teszem a blogomban is...
Namármost, az mindenképpen igaz, hogy a tanári pályát túlnyomórészt nők választják. Nincs ennek köze (feltétlenül) a szépséghez és talán a butasághoz sem sok. Bár mindenképpen merész döntés olyan hivatást vállalni, amiről köztudott, hogy rosszul fizetett és meglehetősen mélyen van az elismertsége.
A dolog többnyire a pályaválasztás környékén romlik el, lássuk tehát szépen rendszerezve (tele általánosítással, ami mindig téves, hiszen emberekről van szó), hogy miért is lesznek a nők pedagógusok:
1. Velük született ösztön a gyerekekről gondoskodni, védeni, ápolni, vígasztalni és az összes többi végső soron az anyasághoz kötődő magatartás a nők túlnyomó részének 'könnyen jön' – ergo kézen fekvő választás a pedagógusi pálya.
2. Második ok a LUSTASÁG. Nem kell ám annyira keményen tanulni egy tanári diplomáért (tudom, nekem is van) - tudom, hogy most kommentezők hada támad majd rám, de (nem fogom elolvasni) akkor is így van - nehezebb orvosi vagy mérnöki diplomát szerezni, aki nem hiszi, járjon utána. Ugyanakkor az is köztudott, hogy van 'nyári szünet', háromkor már otthon vagy, stb. A lustaságnak további két válfaja fellelhető:
2.a. Azok, akik írtóznak a fizikai munkától, mert nehogy már a körmük kárt szenvedjen… Ők maguk, többnyire közepesen teljesítettek az általános és közép iskolákban (lányoknál ez 4-eseket jelent), kiemelkedő eredmények és tehetős szülők hiányában a sikerszakmák számukra nehezen elérhetőek, de azért ‘mégsem fogok egy butikban gürizni’…
2.b. Azok, akik számára a sikerszakmák elérhetőek lehetnének (tehetős szülők), de egyrészt ‘anyu sem dolgozik’, másrészt ‘nincs kedvem római jogot biflázni’…
Kívülről nézve a tanári pálya nem tűnik nehéznek (tudom, hogy az – csináltam; bár attól is függ, hogy ki és hol csinálja), kávézgatás, pletykák, felkészületlenség – a pályaválasztás előtt áló ifjú hölgy, ezt látja a majdani kollégák nagyrészétől és arra gondol, ez neki is menni fog. (És tényleg.)
3. Tanácstalanság. A középiskolai tanulmányok befejeztével, sokan nem tudják mihez kezdjenek, és ha nem apu, anyu szakmáját választják (vagy a szülők nem választanak nekik valamit), akkor marad 3-as számú minta, amivel kapcsolatban addigi életük sorána a legtöbb tapasztalatot szerezték, a tanári pálya. (Ugyanezen oknál fogva nyitnak a kiégett brókerek szinte mindig koktél bárt vagy éttermet. Mindenki abban a környezetben gondolkozik, amiben mozog)
4. Elhivatottság. Ez az az ok, amire a legtöbben hivatkoznak, és az a tulajdonság amivel a legkevesebben rendelkeznek. Mindenestre, aki elhagyja a pályát, annak nincs (nekem sincs), hiszen ha objektjven nézzük, kívülről is látszik, hogy tele lesz tanári szoba motiválatlan, felkészületlen, elkeseredett, stb. kollégákkal, akik mindenkit... mindenkit aki egy kicsit is rátermettebb, motiváltabb felkészültebb, lelkesebb, stb. kiközösítenek vagy megpróbálják a saját szintjükre lehúzni. Aki ezt nem tudja, az hazudik magának.
Természetesen a férfiaknak is bizar választás az alulfizetett, lenézett tanári pálya, talán még bizarabb mint a nők esetében, hiszen még egy ‘jó partiban’ sem érdemes reménykedni, meghát egyébként is hogy áll egy férfinak ha ‘kitartják’. Kevesen is választják ezt a pályát, így most nem is taglalom, hogy akik mégis, azok miért is… (többnyire ugyanazért)
Miért baj, hogy a tanári szoba tele van nőkkel? Alapvetően nem (lenne) baj. A probléma az, hogy olyan hölgyekkel van tele(szerintem túlynomó többségben), akik nem azért akartak tanárok lenni, hogy tanítsanak, hanem a fentebbi okokból… Így a munka amit végeznek olyan is.
Miért nincs így a többi szakmában? De bizony sok más szakmában így van. Jellemzően a közalkalmazotti szférában, azokban a munkakörökben, ahol lehet kávézgatni, pletykálgatni, az ügyfél, munka stb. nem sürgős. Sokan lesznek könyvelők is, főleg akik szeretik a matekot, de mivel ott nem lehet mindig lógni, kávézgatni (többnyire magánszféra) a rendszer kirostálja, lentre helyezi (adatrögzítés) vagy átdobja a közszférába a ‘nem oda valókat’.
Mondhatnánk hát, hogy a közalkalmazotti státusz minden rossznak gyökere. Ez persze nem igaz, de részben mégiscsak az. 
Megoldások az iskolákban:
1. Numerus clausus. Tanári férfi kvóta bevezetése. Fölösleges, hatástalan, megvalósíthatatlan, stb.
Mégis legyen ez az első javaslat.
2. Legyen sikerszakma a tanári hivatás. Emeljük meg a béreket háromszáz százalékkal, hogy az egyetemekre, főiskolákra a legrátermettebb és legjobb teljesítményre képes fiatalok jelentkezzenek a tanári szakokra. Legyen erős túljelentkezés a máris kevés tanári pozícióra és csak a legjobbak tölthessék meg azokat. Ez a megoldás nem szexista, szerintem így is túlnyomó részt nők pályáznak majd, a fent említett 1. okból kifolyólag. A tanári szakma minősége, megbecsülése, népszerűsége megnő, az iskolák jobbak, a tanulók eredményesebbek és később sikeresebbek, a szülők boldogabbak lesznek. Ez persze ma Magyarországon megvalósíthatatlan. Nem csak anyagi okokból.
3. A minőségi privát oktatás térnyerése. A ‘neves’ és sikeres magániskolák a 2. megoldás összes pozitív hozadékát megteremthetnék, ma azonban Magyarországon csak szerény igény mutatkozik a minőségi oktatásra, így a magán intézmények arra a nagyobb piaci szegmensre specializálódtak, akiknek van pénzük a gyereküket iskoláztatni, cserébe jó bizonyítványt várnak, oktatást azonban nem – lehetőleg ne is nagyon halljanak a gyerekről, mert erre amúgy sincs idejük (pénzcsinálás végett).
4 Minőségbiztosítás bevezetése az iskolákban. Tanusítványrendszer kidolgozása és rendszeres minőség auditok a diákok és a szülők közreműködésével. Ternészetesen nem a minisztérium hatáskörében vagy valami újabb sóhivatal által, ahol az exkollégák és hasonszőrűek diktálják a tempót, hanem független audit, ha kell KPMG vagy PWC, ha drága, hát drága, de legalább van valami köze a valósághoz. Látogassanak órákat a szülők rendszeresen (nem fognak), legyen átjárás az osztályok között, lássuk csak a kollégák a B-ben hogy csinálják. Bár ez az ötlet lehetne a leghatékonyabb, sajnos nem fog menni, mert Magyarországon kéz kezet mos és nehogy már a drága kolléga, akinek egyébként is két gyermeke van elveszítse az állását, mert a Kovács Pistike meg a Lakatos Róza panaszkodik (meg a hülye szüleik is). Egyébként az egész bagázs maga alá csinálna félelmében ha bevezetnék... én jót röhögnék.
5. Küldjük a diákjainkat külföldre. Külföldön sincs kolbászból a kerítés, az oktatás Európa-szerte válságban van, mindenütt rohad, romlik; a média mindenhol kongatja a vészharangot (nálunk talán nem). Fogadjuk el, a magyar oktatás, amit mi első rangúnak és a külföldinél különbnek hittünk, valójában (mint az élet legtöbb területén) legjobb esetben sem jobb annál, amit Európában máshol tapasztalhatunk. Mégis, a külföldön tanuló magyar diákok legalább megismernek egy másik nyelvet, kultúrát, és értékrendszert, ami semmi esetre sem rosszabb, mint ha otthon tespednének valamelyik hátsó padban. Persze ezt csak az elit engedheti meg magának (meg is engedi sokszor).
5. Fogadjuk el a helyzetet. Ne síránkozzunk, aki jobbat akar a gyerekének keressen egy jobb iskolát. Aki pedig tanár akar lenni, az fogadja el,hogy lenézik, nincs pénz, a többiek kiútálják a tanáriból, stb. De mégis, összeszorított foggal, rohangáljon a magnóval, ha kell inkább a büfében üljön és javítsa a dolgozatokat, vagy ami mégjobb, legyen a szünetben is a gyerekekkel (én ezt tettem anno) és vigye haza a dolgozatokat, ha nem is a pénzért, a megbecsülésért, tiszteletért, hát önmagunkért, az önbecsülésünkért és a saját lelkiismeretünkért, hátha az is ér valamit.
Nekem nem ment. Feladtam a szakmát, ha nem is teljesen, mert mai napig tanítok, csak éppen nem a közoktatás berkein belül és nem is Magyarországon. A tanári pálya itt sem sikerszakma, de a tanítványaim tisztelnek és szeretnek én is őket és az anyagiak is jobbak egy fokkal a megalázónál.
Persze lehetnék még közgazdász, de anno lusta voltam és tanácstalan és otthon is ezt láttam. (Édesapám is tanár)... Ja és ha nem esett le, férfi vagyok.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.01.06. 10:54:32

Egy magába vonult, összeesküvés elméleteket gyártó ismerősöm szerint a felsőbb erők úgy döntöttek, hogy szisztematikusan el fogják butítani a népet, hogy azután egyszerűen és könnyen lehessen irányítani, manipulálni.
Eddig kinevettem, de nem is biztos, hogy olyan elborult az ötlete...
És az ilyen írások csak erősítik a jókat azon hitükben, hogy átadják a helyüket a hülyéknek. Pedig azzal az energiával, amivel a kedves levélíró elvégez egy újabb egyetemet, talán még változtatni is képes lenne valamit. Persze értem az álláspontját, de levelével több kárt okoz, mint hasznot. Szerintem.

szakértőbb 2010.01.06. 10:55:19

@Bozdurgán: akkor nezd meg a bertablat legy szives.
www.kozszolga.hu/illetmenyalap

egy tobb egyetemi diplomas, mondjuk 10 eves gyakorlattal (Nem kezdo!!): 129.500*1.2, kb. 155 brutto. Ebbol marad 130? Es ez nem kezdo...

:Nick: (törölt) 2010.01.06. 10:55:44

@M1rage: tanuld meg 1 dolog számít az életben, mégpedig a bankszámla...a posztoló is ezér sír, nem látod b@zdmeg

2010.01.06. 10:55:45

@Bozdurgán: idióta vagy a rokonaiddal együtt.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 10:55:46

@szakértőbb:

Van aki így gondolja mint te, van aki nem.
Senki nem mondta nekem, hogy az elit gimikbe való jutás kulcs a jó élethez. Ez csak a szülők jórészének a rögeszméje.
Az, hogy a gyerek mennyire lett megnyomorítva, az csak akkor derülne ki, ha másik életében nem oda járna, és megnéznénk a különbséget.
Egész egyszerűen tény az, hogy a felvételi, az un "eős gimi" mizéria az utóbbi 15 évben borzalmasan túl lett misztifikálva.

"Ugyebar ezekre a helyekre vegkepp nem kell jarni "
Persze, hogy nem kell, hiszen nem lesz tőle az életben sikeresebb és boldogabb, vagy megbecsültebb ember. Csak sajnos ez nem a gyerek döntése, hanem a sznob szülő rákényszeríti a gyerekre. Az én gyerekeim egy budapesti kéttannyelvűbe járnak, onnan felvételizik a fiam, és a szülők mindegyike beírta az első 25 helyre az első 25 legkeményebb gimnáziumot. nem hiszem, hogy minden gyerek rátermett, mégis ráeröltetik. A szülőiken látom rendszeresen, hogy mennyire a szülőkről szól ez az egész. Az teljesen másodlagos, hogy a gyerek fogja e bírni.

Hogy mit ér a nyelvvizsga? nem sokat.
"Tudod a 2-3 nyelvvizsga az jobb helyeken lassan az alap."
Mik azok a jobb helyek? Mit nevezünk jó helynek?

A közvetlen irodai környezetemben van legaláb 4 Corvinust végzett fiatal munkatárs felsőfokú angollal, de ha jön egy anyanyelvi angol ügyfél, néznek mint a templom egere, fordítják a fejükben angolra a magyar mondatot, magyar szórenddel, az angol/amerikai/ esetleg német semmit nem ért. Ő meg évekig vért izzadott a nyelvvizsgáért. Ez a nyelvvizsgahajszolás ugyan olyan baromság, mint a felvételivallás. Nincs megállás benne, viszont nem lesz tőle sikeresebb az ember. (jellemzően)
Felsőfokú angollal rendelkező corvinusos kollegák hozzák nekem néha oda az anyagot, hogy olvassam át, és horrorisztikus nyelvi borzalmak vannak benne.

Balance Of Power 2010.01.06. 10:57:02

@qwert77: Nem is feltetlenul a munkahelyi megbecsulesrol beszelek. Hanem mondjuk arrol, hogy lehet-e veluk hosszas, joizu, ertelmes, sokretu tarsalgast folytatni. Nem ismerek olyan mernokot, jogaszt, orvost, akivel ne lehetne. Es ez reszben koszonheto a muveltsegnek, tajekozottsagnak.

szakértőbb 2010.01.06. 10:57:45

@Lunchtime: azt nem emlitetted,a ferfiak mietr nem mennek el tanarnak:-)
Mert ha csaladjuk van, nem fer bele ez a hobbi:-))

akakukk 2010.01.06. 10:59:28

@Dubito: "Érdekes módon éppen a pedagógustársadalom ellenzi a legjobban bármiféle differenciált bérezés bevezetését. Lehet, hogy már a kontárok kerültek többségbe?"

Talan azert, mert eddig az ilyesmi mindig azzal jart, hogy mindenkinek rosszabb lett. Ilyet csak ugy lehet elinditani, hogy a jok kapjanak tobbet. De minden elkepzeles ugy indul, hogy a jok tobbet, a rosszak kevesebbet. Aztan mindenki kevesebbet kap....

szakértőbb 2010.01.06. 11:02:34

@Pete Gorilla: ez eleg vicces, amit a nyelvvizsgarol irsz, nem tudom, persze, mire kaptak a felsofokujukat.

>Egész egyszerűen tény az, hogy a felvételi, az un "eős gimi" >mizéria az utóbbi 15 évben borzalmasan túl lett misztifikálva.

ezt meg vegkepp nem ertem, hiszen pont az elmult 15 evbe zullott oda a helyzet, hogy mar egyaltalan nem kell elit suliba jarnod, hogy felvegyenek, sot, majdhogynem jobban jarsz egy sz@r sulival,
mivel a kukutyini potkisegito gimnaziumban szerzett erettsegid feler a Fazakasban szerzett jeggyel:-) Akkor javasolnam a szuloknek az elobbit, hiszen ott talan konnyebben meglesz a 100%-os erettsegi, azzal aztan jelentkezhet barhova a csemete...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 11:03:02

@Bozdurgán: A nyár nem szabad, mert van kötelező továbbképzés is és az iskola vége után és előtt is 1 héttel már vannak tennivalók.

Annyira bírom, hogy sokan az unalomig ismert a "tanárok nem dogloznak" dumával jönnek. Nosz, akkor te is menjél annak, ha nem kell.

Eszamfaszom megáll.

Tiba 2010.01.06. 11:03:29

1., Mitől elit egy gimnázium ha nem attól hogy nem kopott a tábla?
2., Ha nyelvtanár lennék sosem tanítanék közoktatásban. Saját tapasztalat alapján a nyelviskolás tanárok többet keresnek, boldogabbak (olyan embereknek tanítanak akik tanulni is akarnak), meg minden egyéb; persze persze ott is vannak szar dolgok de biztos hogy a pályaváltás a megoldás?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 11:04:06

lécci mondjatok egy szakmát, amelyet 4-5-6 év alatt meg lehet tanulni piacképes szinten, nem 90 ezer ft-os kezdőfizetéssel, és hátszél és kapcsolatok nélkül lehet vele boldolni? 29 éve keresek ilyen szakmát, de még nem találtam.

qwert77 2010.01.06. 11:04:57

@Balance Of Power:
És gondolom a többségük 40+ éves.
Azt meg, hogy milyen mérnök, jogász, orvos szintén nem tudod megítélni.
Én is ismerek jogászt, mérnököt aki művelt (jogásszal még munkahelyen is találkozom). De rájuk inkább mondanám, hogy jogvégzett, mint, hogy jogász. És azért ez hatalmas különbség.

2010.01.06. 11:05:12

@:Nick:: És az szerinted milyen, hogy ugyanaz az elhivatott tanár keres x ezret az államiban, aztán átmegy a magánba, ahol keres 4x-et, de mivel utóbbi fizetős (ezért tudnak 4x-et adni) az átlag gyerek nem tud odamenni. És akkor nyílik a szakadék az állami és a magán, a jó tanárokkal felszerelt és a megfásult, tehetségtelen tanárokkal dolgozó suliik között, szép világ, ugye? Ráadásul biztos vagy benne, hogy lesz pénzed erre, mégha most úgy is tűnik? Ha neadjisten nem lesz, akkor majd vered az asztalt, mi?
Ráadásul elárulom (és nem hallottam a rokonoktól, hanem én magam tudom), hogy a mostani szuper magániskolák 90%-a úgy működik, hogy befizeted a lét, cserébe nem nyaggatnak, mint szülőt, és ostoba Pistikét a pénzedért szépen átnyomják minden tantárgyból. Ha többet fizetsz, még ötöst is kaphat. Ez is jól hangzik a majdani gyerekednek, ugye?

M1rage 2010.01.06. 11:05:18

@:Nick:: Maslow féle szükséglet elmélet. Vezetőképzésben majd biztos tanulod.

Bizonyos mértékben a pénz is fontos neki, de nem annyira, mint pl Neked. Számára a lóvé hiányát bizonyos mértékig kompenzálná, ha elismernék a munkáját. A tanításban sokkal több sikerélményben részesül, mint pl. a mérnökök. Sokkal több a közvetlen visszacsatolás (értsd: sikeres kivitelezés után a megrendelő nem Neked gratulál, hanem a főnöködnek, meg az ő főnökének stb).

Egy old-school tanár kibírja kevesebb pénzzel, ha az anyagi biztonsága nincs veszélyeztetve. A posztolónak - állítása szerint - viszont igen.

Bozdurgán 2010.01.06. 11:06:14

@szakértőbb:

Az alapbérre jönnek a helyi illetmények, amik kétségtelenül fogynak, legutóbb pl azon keseregtek, hogy megszünt a bankártyapénz nevű juttatás ami azért járt mert a bank a pénzfelvétel után levonta a hasznát.
Nem tudom milyen jogcímeken kapnak pénzt,milyen pótlélok járnak ennyire nem mentünk bele,de az összeg annyi.

@shitgun:

tudom, köszönöm a megerősítést:)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 11:07:14

@Tiba: ez nem igaz.. annyival nem keresnek többet nyelviskolában sem, hogy megérje lemondani a közalkalmazotti lét előnyeiről.. és az sem igaz, hogy a nyelviskolákban motivált tanulók ülnek, sőt. a valóság az, hogy nagyrészt olyan problémások járnak oda, akik képtelenek maguktól ill. iskolában megtanulni a nyelvet, és apuci-anyuci befizeti, vagy ott rontja a levegőt, mert az képzeli, hogy a pénzéért megkapja a papírt, ami nem érdekli cseppet sem, de kell a nyamvadt diplomájához.

aki valóban nyelvet akar tanulni, az otthon leül az internet elé és megtanulja.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 11:11:41

@szakértőbb:
A nyelvvizsgákkal valóban ez a helyzet, rendszeresen tapasztalom. Nyilván vannak speciális nyelvvizsgák, amik alkalmassá tesznek arra, hogy mehess angol nyelvu egyetemre, TOEFL stb, vagy kulönböző nemzetközi nyelvvizsgák. De amit a legtöbb ember nyelvvizsga címén szerez az nem nyelvtudás. Teljesen hamis az egész.

Az addig rendben van, hogy egy erős gimi jó, de ez is átment versenybe. Egymásnál erősebbek akarnak lenni, egyre több az óra, lassan szimbaton is járni kell. Volt olyan gyerek, aki azért írt be végül més gimit, mert ahova ment, hogy heti 4x van nulladik óra, akkora az óraszám már. Biztos nagyon okos lesz így a gyerek.

@molnibalage:

"iskola vége után és előtt is 1 héttel már vannak tennivalók."
Mindjárt sírvafakadok. Én meg örülök, ha kétszer egy hétre el tudok menni szabadságra.

Bandras 2010.01.06. 11:11:44

Két dolog.

Az egyik az, hogy szerintem az általános műveltség fontos, ezért kell tanulni történelmet, irodalmat, művészettörténelmet stb. Azzal egyetértek, hogy esetleg ezeknél a tárgyaknál más módszereket kéne bevezetni, hogy a diákok számára ne csak évszám- meg névtanulás legyen a dolog. Ezeket a tárgyakat is simán fel lehet dobni érdekes történetekkel, párhuzamokkal.

A gond az, hogy általában a diákok nem látják át a korszakokat...tehát ha tanul történelemből a reneszánszról, azt már nem tudja összekötni az irodalomból vagy művészettöriből tanultakkal.

A tanárképzés itthon egy vicc. Gyakorlatilag sok olyan dolgot kell tanulnod aminek élesben semmi hasznát sem veszed. Ugyanakkor az igazán fontos dolgokat nem tanítják meg és gyakorlatilag teljesen felkészületlenül áll ki az ember tanítani.

Nagyon ki kéne szűrni azt, hogy kit engedünk tanítani, de mivel az igazán tehetséges tanárok nagy része előbb-utóbb elhagyja a pályát mert elege lesz a pénztelenségből és abból, hogy minden egyes problémáért ő lesz a felelős hamarosan tényleg csak azok maradnak tanítani akik semmi másra nem jól. ez azért rémisztő szerintem.

Dubito 2010.01.06. 11:13:03

@akakukk: "Ilyet csak ugy lehet elinditani, hogy a jok kapjanak tobbet"

Nem, úgy is lehet, hogy a kontárak kapjanak kevesebbet. Nuku béremelés. Egy idő után elmegy magától.

Tudom, hogy nem egyszerű, és rendszerszintű változás kell hozzá. Először is egy követelményrendszer, hogy milyen eredményeket kell elérni. Aztán egy mérőrendszer, mely megmondja, hogy ehhez képest ki hogy teljesít. És végül emberek, akik ezt lelkiismeretesen végrehajtják és számonkérik.

És mindez kezdve az iskolaigazgatói szinten. Ugyanis ha az igazgató fizetése lehet x és lehet 2x, attól függően, hogy milyen jól teljesít az iskola, akkor gondoskodni fog róla, hogy megszerezze és megbecsülje a legjobbakat, és elűzze a kontárokat.

Bozdurgán 2010.01.06. 11:13:05

@molnibalage:

senki sem mondta, hogy az egész nyár szabad.
De úgy kb a komplett július azért szabad ugye?:)
meg télen 1 hét , meg tavasz,ősz összesen 1:)

Azt meg végképp nem állítottam, hogy egy tanár nem dolgozik, én nem tudnék napi 7 órában beszélni, teljesen érdektelen közönség előtt, szerintem a tanárság kemény munka, és valóban súlyosan alulfizetett.
Én azt állítottam, hogy a rengeteg elégedettlenség mögött vannak ennek a pályának előnyei is, amiről érdekes módon soha senkit nem hallotam beszélni.

EzesezGeza 2010.01.06. 11:13:06

Ja, nyilván 18 évesen lehet látni, hogy fognak évek múlva a kollégák viselkedni meg a diákok reagálni. Mindannyian láttuk ilyen korban tudatosan választott hivatásunk jövőjét. Na persze.
Megbecsülés meg nem fog jönni olyan emberektől (motiválatlan kollégáktól vagy olvasási nehézségekkel küzdő diákoktól),akik képtelenek felfogni a dolog lényegét. Aki szerint meg a tanári fizetés jó pénz, éljen meg annyiból, és hozzá végezzen ugyanolyan természetű, napi szinten kreativitást és felkészültséget igénylő szellemi munkát. Ha a diák kérdez, arra mindig tudni kell válaszolni értelmesen, a tanórákat meg nem lehet "majd meglátjuk, mi lesz" alapon megtartani.
És ha esetleg nem lenne világos, a tanárok munkáján nagyban múlik, hogy milyen lesz a következő generáció, akiket ha bagóért dolgozó, "máshova nem jó" emberek tanítanak, akkor az talán nem egészen ideális, ahogyan az sem, ha a gyerek azt látja, hogy a néhány értelmes, sokat tanult és lelkiismeretesen dolgozó tanára nagyjából éhen hal.
De persze ahogy osrzágunk egy nagy embere mondta, Ugandában sincs egyetem.
Nálunk talán már a (jó) középiskola is luxus lassan, de amint látható, mindig van lejjebb. Szóval hajrá, hülyézzük csak le azokat, akik esetleg tanítani is szeretnék (szerették volna) a gyerekeinket.

csokis1971 2010.01.06. 11:14:56

Nem tudok egyet érteni azokkal akik azt mondják a történelem , irodalom, matek, kémia, fizika .. tanítása fölösleges, hiszen úgy sem lesz rá szükség az életben. Akkor mit kellene tanulni 6-18 éves korig? Írni, olvasni alsóban illik megtanulni, onnan kezdve mivel kellene elütni a fennmaradó 8 évet?

Balance Of Power 2010.01.06. 11:15:13

@qwert77: Nem, harmincasok. Es amennyire latom, sikeresek a szakmajukban. Szamit persze a hatter is, de azert nem mindegyik jolszitualt intellektuell csalad sarja.
De most komolyan:

@Tiba: Azert ez a nyelviskola-dolog is arnyaltabb. Rengeteg koztuk a gittegylet, szamlazni kell, nem fizetik ki a tanarokat stb.

@Bukowszky: Sztem ne foglalkozz ezzel, jo az a pilota melo :) Csajok is buknak ra, nem? :))))

bass.gitár 2010.01.06. 11:16:58

Tisztelt Kolléganő!
Évek óta vagyok a pályan, az egyetemről, főiskoláról kikerülők navivítása megmosolyogtat, én is ilyen voltam pár éve.
Aki igazán szeret tanítani, annak a gyerek az első. Már egyetemistaként menned kellett volna - önszorgalomból - az átlagiskolákba. Akkor ezekkel a problémákkal már egyetemista korodban találkozhattál volna, és most a naívitásod miatt nem ért volna ennyi csalódás, ami a te hibád is!
1. Bármilyen pályára kerülsz, akármilyen munkahelyre, a korosztályok közötti versengések, viták, nézeteltérések meglesznek. Eddig ettől megvédtek az iskola falai, most neked kell magadat védened. Ebbe az alkalmazkodás is beletartozik. Gondold végig, mi lenne veled, ha 8-10 nővel kellene egy irodában együtt ülnöd? Szerinted az jobb?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.01.06. 11:17:08

az a fő gond, hogy ez az állami iskolarendszer a középszerű ostoba memóriagépeket szolgálja ki, középszerű tanárokkal, középszerű színvonalon.. a másként gondolkodókat tönkreteszik benne, pedig ugye nekik kellene előre vinni a világot.. nem a zsenikről beszélek, hanem az átlagosan jó képességű, de másként gondolkodókról.. akik lehet, hogy nem tűnnek ki az országos versenyeken, nem istenverte szászmarcik, nem mindent ésszel vagy ész nélkül visszaböfögő tanulógépek, hanem normális emberek, akik a józaneszüket nem a seggükben hordják és egyszerűen másként látnak dolgokat, és ha nem tennék őket tönkre a magyar iskolákban, talán még tehetnének is ezért a nyomorult országért valamit.. de erre az esélyt sem adjuk meg nekik.. na ez itten a baj, kéremszépen.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.01.06. 11:17:27

Szerintem be kéne vezetni, hogy az ember az adójának az egy százalékát felajánlhassa általa megnevezett 3-5 középiskolai és általános iskolai tanárnak. Így lehetne egy kis anyagi visszacsatolás is, mert tényleg sokszor a legjobb tanároknak sem jut más a volt diákok részéről, mint egy kézfogás, vagy egy jókedvű beszélgetés a volt diákokkal.

Amúgy én is tapasztaltam, diákként, hogy az igazán jó tanárok csak irigykedést kaptak a kollégáktól...

akakukk 2010.01.06. 11:18:28

@Dubito: Kevesebbet nem adhatsz, mert a honap felere ehenhal. Akkor inkabb rugd ki.

akakukk 2010.01.06. 11:20:13

@Bukowszky: Tehat zullesszuk meg tovabb, es tiporjuk sarba.

dr. Wilbur Swain 2010.01.06. 11:21:50

teljesen off, de nálunk épp tegnap volt benn hét viking, hogy az egyik kollégámat felkeressék egy "baráti" beszélgetésre - ő meg az ablakon kiugorva menekült
szerintem ezek is belejátszanak abba, hogy lófasz se' akar itt tanár lenni

Balance Of Power 2010.01.06. 11:23:53

@qwert77: @Balance Of Power: Ja bocs, lemaradt valami
De most komolyan: a szakbarbarizmus a jovo? Mindenki abban szuper, ami a szakterulete es ennyi?

vaniliatudat 2010.01.06. 11:24:21

Nem olvastam végig a kommenteket, most nincs rá időm, majd délután megteszem.

De szeretném elmondani, mennyire egyetértek a poszt indítójával, és mennyire sajnálatosnak tartom ezt a helyzetet.

Diplomás, külföldön is élt nyelvtanár vagyok. A nyelvet olyan szinten beszélem, hogy szakfordítóképzésben tanítok, és rendszeresen fordítok, tolmácsolok, elsősorban gazdasági szakterületen.
Emellett imádok tanítani. Ahogy a kolléganő is írta, sok olyan készség ösztönösen van meg bennem, amit másoknak keservesen kell megtanulniuk - ha egyátalán sikerül valaha elsajátítaniuk. És én képes vagyok éjszakákon át készülni az óráimra, azzal töltve az időt, hogy megtaláljam és előkészítsem a megfelelő feladatot a tanítványaimnak/hallgatóimnak.

De már egy ideje eldönöttem, hogy nem fogok középsikolában tanítani. Nem a gyerekek, a tnaulók miatt, mert tőlük eddig mindendütt csak a maximálisan pozitív visszajelzést kaptam. (Nem ritka, aki azt mondja, hogy utálja ezt az egészet, utálja a nyelvet, hogy nyelvvizságznia kell belőle, mert egy rémesen nyomasztó teher, de azért hajlandó csinálni, mert szeret hozzám járni, mert én "elő tudom adni" a tanulnivalót úgy, hogy élvezze.) Nem is feltételnül a pénz miatt, mert fordítással/tolmácsolással könnyen és gyorsan ki tudnám egészíteni a jövedelmem - hanem a tanári hangulata miatt. És ebbe tessék beleérteni mindent.

Arról nem is beszélve, hogy a magántanítványaim és azok a hallgatóim, akiket céges nyelvoktatás keretében tanítottam az évek alatt, sokszor olyan dolgokkal jönnek, amiket korábban az iskolában tanultak, hogy fogom a fejem, és muszáj megszegnem azt az elvem, hogy kollégáról nem mondok rosszat. Olyan elemi és banális hibákról van szó, amiket egy nyelvvizsgára készülő diáknak már nem engedek meg. A többi gondról, ami az iskolai nyelvoktatás terén felmerül, hely hiányában inkább nem ejtenék szót...

És tudni kell azt is, hogy eddig akárhányszor iskolában tanítottam (pályám kezdetén, tanítási gyakorlat alatt, vagy ha egy ismerős óraadó helyett ugrottam be), engem is kikezdtek, olyanok, akik a tanáriban max. 2-3-szor láttak. Hogy tanulnának a gyerekek elfogadást és toleranciát, ha egy tanár az alapján gúnynévvel illeti a kollégáját, hogy milyen kabát van rajta?! (túl csinos...) Sajnos nem csak szakmailag és külső megjelenés alapján, de EMBERILEG is a távolról sem a tanári pályára alkalmas emberek nevelik a gyerekeket - a jövő generációt, akik között élni fogunk.

Ígyhát én is elmentem egy multihoz. A fizetés ugyan nem csillagászati, de 6 órában több, mint másutt 8-ban, és marad időm a kis plusz dolgaimra. Ja, és amikor vége a munkaidőmnek, becsukom magam mögött az ajtót, és vége. Nem kell készülnöm másnapra. :)

Van egy keleti mondás, az elejére nem, csak a végére emlékszem pontosan: Aki egy évre tervez, ültessen virágot, aki tíz évre, ültessen fát, aki száz évre, nevelje a gyerekeket.

A tanári pálya nagyon szép feladat, alkalmasint küldetés. Mi lesz velünk, ha hagyjuk így elkorcsosulni?

bass.gitár 2010.01.06. 11:27:11

2. A férfi kollégákat már akkor leállíthattad volna, amikor elkezdtél dolgozni. Ezt egyeseknél lehet humorosan, de van akinél határozott fellépésre van szükség. De bármilyen pályára kerülsz, ez a probléma meglesz, jobb ha már most megtanulod kezelni. Nem tudom eddig ezt ki tette meg helyetted?
3. Interaktív tábla, krétafogó?! A naívitásod túlzás! Mi a szülőkkel alakítottunk ki olyan kapcsolatot, hogy apukák jöttek lefesteni a táblát, anyukák takarították ki, mosták le a padokat. Hidd el, ha kimentél volna - szabadidődben - a hétköznapi életbe, ekkora csalódások nem értek volna. Én a hospitálást - volt olyan év - a szegény negyed iskoláiba kértem. Elmentünk az osztályfőnökkel családot látogatni. Ez nem lett volna kötelező, de ekkor a kolléganővel is jobb kapcsolatba kerültem, a gyerekeket is jobban megismertem. Ezekben az iskolákban még színes krétát is saját pénzből veszik a tanárok. Interaktív tábla? Örülünk, ha van írásvetítő a teremben, és az működik!

Kalor 2010.01.06. 11:27:18

en is nyelvtanar vagyok, soha nem dolgoztam kozoktatasban, csak par honapig oraadokent, majdnemhogy szivessegbol. het evem volt nyelvtanarkent, egyszerre tobb nyelviskolanal dolgoztam egyeni vallalkozokent, szerzodessel. heti kb otven orakat vallaltam. jol meg lehet ebbol elni, de az igaz, hogy teljes embert kivan igy a dolog, es nekem akkoriban nem volt csaladom. es azert elegge kiegetos melo, feleventkent kb szaz embert kovetni, hogy hogyan halad, de meg azt is, hogy hogyan hivjak a macskajat, hogy tenyleg elegedett legyen. nem is tudtam volna tovabb csinalni. egyetlen dolog tartott vissza mindig is a kozoktatastol, es ez nem a penz hianya, hiszen aheti husz koruli oraszam mellett azert lett volna ido egy kis mellekesre, szoval azert a kapacitasom egy kozalkalmazott nyelvtanari allas messze nem kototte volna le. hanem az tartott vissza, hogy akkor ram kerul a belyeg, hogy en is egy hisztis p... tanarnoci vagyok, aki frusztralt, mindenen sir, nyafog a diakok miatt, a szulok miatt, es aldozatnak erzi magat - meg ha en nem is lennek amugy ilyen. mert valahogy ez a kep a koztanarokrol. es az oraadoi munkam soran en is ezt tapasztaltam, hogy valoban ilyenek. keptelen voltam a szuneteket a tanariban tolteni, es a sok furast-faragast hallgatni a kollegak kozt.
egyebkent lehet, hgoy egyszer megis koztanar leszek, de valszeg utalni fognak a kollegak, amiert nem vegyulok majd. egyetlen okom van kozoktatasba menni: harom kicsi gyerek mellett egy nagoyn csaladbarat idobeosztasu munkahely lenne, raadasul relative biztos is, a penz meg annyit nem szamit, mert a ferjem jol keres. nem lesz a kedvenc melom, de a csaladert mindent... :) tanitani nem lesz problema, abban mar megvannak jol az alapjaim, es eleg sokfele tanulot lattma mar az evek soran, nagy meglepetesek nem ernek. egyedul a tanari kar a mumus, de majd meglatjuk...

dx 2010.01.06. 11:29:10

Hát igen, ez így egy kicsit "állatorvosi ló"-szeru de biztos sokan ráismernek saját tapasztalataikra.

Talán azért csak nem rondul el valaki attól, hogy tanárnak megy. Vagy igen? Egyenlöre a kollégák lankadatlanul udvarolnak...

A tanári szakma presztizsének fokozatos sullyedése nem valami nagy talány. Hasonló dinamika, folyamatok az élet sok kulönbözö teruletén megfigyelhetök (pl. szlumosodás). Ilyen önmagát erösítö folyamatok pozitív, építö irányba is kialakulhatnak a megfelelö helyekre irányuló jelentös idö+pénz befektetésekkel.

A tanáriban uralkodó viszonyok leírása engem a magyar fociból ismert történetekre emlékeztet: az edzésen megszakadó fiatal tehetség akit az edzö háta mögött elgáncsolnak a "kollégák" ,túlbuzgóságával csak emeli a mércét, veszélyezteti az teljesítmény/javadalmazás kialkudott egyensúlyát. Ugyesen taktikázva ki lehet alakítani a korrekt viszonyt a kollégákkal ugyanakkor elfogadtatva , hogy úgy dolgozol, ahogy te jónak látod.

xstranger 2010.01.06. 11:31:42

@Bukowszky: lol, tehat egyszerre utalod a kozepszert, az elitet es az aljanepet. Te magadat valahova a kozepszer es a elit koze kepzeled egy ugynevezett "cool" tudassal. Ja es mindezt ingyen.

A kozoktatas az atlag kepzesere valo, atlagos emberekkel tanarokkal, a cel az hogy a kriteriumok egy kicsit nehezebbek legyenek mint amit teljesiteni tudnak. Igy erheto el fejlodes.

Aki ki az mindig talal egy elhivatott tanart a kornyezeteben aki elviszi tanulmanyi versenyekre. Ha meg nem er el eredmenyt az se baj, a tapasztalat akkor is tapasztalat.

Hozzateszem a magyar oktatas meg mindig fenyevekkel van a nyugatiak elott, sajnos nem tudjuk ertekelni, es nyugati hatasok miatt szepen le fogjuk zulleszteni. Jo uton jarunk.

Megoldasi lepesek:
-Limitalt tanarkepzes, allami megrendelere, ezt a fejpenzmizeriat meg kell szuntetni, igy a meglevo forrasok kevesebb jobb tanar kepzesre mehetnek.
-Fizetesemeles differencialtan, tantargyak szerint, objektiv kriteriumok alapjan (nem a diakok es a szulok vagy a kollegak es az igazgato velemenye alapjan mert az mutyihoz vezet).
-Politikamentesites, eleg vicces hogy egy 100-150 eves intezmeny vezetojet egy 4 evre valasztott polgarmester nevezi ki sajat politikai preferenciai alapjan.

vaniliatudat 2010.01.06. 11:31:43

@bass.gitár:

Ó jaj.
Na látod, alighanem épp ez a baj a pedagógusokkal. "...a te hibád..."

Nem, nem az ő hibája, hanem a tiétek, hogy a tanáriban olyan hangulatot teremtetek, hogy ott nehéz megmaradni.
Nem érdekel, milyen a hangulat a versenyszférában, ahol mindenki egymást nyírja egy centi előnyért. Az iskolában, a tanáriban, ahol a tanár SZEMÉLYE is példaértékű KELLENE hogy legyen, ott ilyennek nem szabadna lennie.

És igen, a gyerek az első, de valamiből élni is kell. És ha emellett az ember még bemenni is utál - és nem a gyerekek miatt - akkor váltani kell.

Nekem elég sok (nyelv)tanár végzettségű barátom, ismerősöm van.
És a tiszteletreméltó kivételtől eltekintve (3-5%) csak az nem hagyta ott a pályát, aki másra nem volt alkalmas...

qwert77 2010.01.06. 11:32:40

@csokis1971:
Nem felesleges, de a jelenlegi módszertan nem a legjobb hozzá.
Írni, olvasni, számolni, alapműveleteket elvégezni tanuljon meg a gyerek alsóban. Ezzel egyet is lehetne érteni, ha mindezt nem az általános első osztályában akarnák rázúdítani a gyerekre. Amit lehetne és kellene is tanulni 3-4 évig azt nem lehet fél év alatt a gyerekbe verni.
Matek: logaritmikus egyenletek, koordináta geometria, analízis, stb., amikor például egy egyszerű kamatos kamat számítást nem tud megcsinálni. Talán felnőtt korában egy hitelfelvételnél, vagy befektetési lehetőségeknél eszébe jutna, hogy jé, valami ilyesmit tanultunk, talán meg tudom csinálni. De ugyebár ezt nem kell megtanítani.
A főiskolai egyetemi matekból gazdasági főiskolán a valszám vizsga feladatai "3 piros, 5 fehér, 6 zöld golyóm van" kezdetűek. Tényleg nem lehetne a példákat egy kicsit szakmaibbá tenni?? Ha a matek úgyis alapokat ad, akkor ne a golyókhoz adjon alapokat.És mivel fél év alatt vizsgára készül a hallgató golyózni fog, ahelyett, hogy belegondolna, hogy ez mégis mire jó.
Kémia, fizika: Nekem a képletek hatalmas mennyisége ugrik be. Fantasztikus kísérleteket is végeztünk, papíron, ahol az egyenlethez odaírtuk, hogy ez most sárga lánggal ég.
Történelem: Az összefüggések helyett évszámok magolása zajlott nálunk. A jó felvételihez elég volt, ha 1000 évszámot meg tudtál jegyezni.
Irodalom: Itt sikerült egy időre megutáltatni velem az olvasást. Bár, gimnázium vége felé volt egy tanár, aki a tananyagba nem tartozó könyvekkel is hajlandó volt foglalkozni, ha az osztály egy része kérte. Jobb órák is voltak, mint a kötelező anyag.

szakértőbb 2010.01.06. 11:33:28

@Dubito:
Te hol elsz? Nincs itt semmifele beremeles, csak elvettek, mint sok mastol a 13. havit (kiveve persze APEH, meg vamosok, meg miniszteriumi dolgozok havi netto 60 ezres kafeteriai:-)

Szoval, ha a beremeles veszed el, azzal semmi gond, elvettel 0-t. Viszont a gyengek maradnak igy is, mert hova mennenek, a jok viszont elmennek, ahogy emlitettem (meg mas is) korabban is. Bravo!

lyesmith 2010.01.06. 11:35:45

Kínáncsi vagyok, hogy a levélíró mit várt amikor ezt a pályát választotta?

Miért gondolta, hogy a tanári állás majd jó lesz?

20 iskolapadban eltöltött év után egy kezemen meg tudom számolni azokat a tanárokat akiket megbecsülök és nagyra értékelek. A legjobbak közüllük pedig az után lettek tanárok, hogy évtizedeket töltöttek el előtte akár kutatóként, szakmunkásként, akár üzletemberként.

Egy huszonéves főiskoláról frissen kikerülve nem való tanárnak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 11:37:57

@Bukowszky: Középiskola után? Gépészmérnök. Mondjuk a szakirány sem mindegy.

bass.gitár 2010.01.06. 11:38:14

4. Az alacsony pedagógus fizetésekről naponta hallhatsz a médiákban. Az üzletkötők, a szakmunkások többszörösét viszik haza annak, amit egy pedagógus. Most a bércsökkentések miatt ez különösen igaz! Ha kapcsolatba kerültél volna már egyetemista korodban, pályán lévő fiatalokkal, erről is beszélgethettek volna! Mit gondolsz miért voltak/lesznek tüntetések?
5. Ha pár hónap után feladod a küzdelmet, elhagyod a pályát, akkor tényleg nem vagy idevaló. De akkor hova való vagy? Mert a mai világban, ekkora munkanélküliség mellett, máshol sem lesz könnyebb! Alkalmazkodnod mindig kell. Esetleg hozz létre magadnak egy egyszemélyes munkahelyet. A liberális oktatás hátrányai nálad nagyon szépen kijöttek! A munkahelyeden nem engedhetsz meg magadnak annyit, mint amennyit iskolás korodban. A szabadság, egyenlőség, testvériség elve a mindennapi életben mese! Az dirigál, akinél a kassza kulcsa van, neked pedig dolgoznod kell. Ha valamit kitalálsz ez ellen, akkor add közre, az érdekelne!

szakértőbb 2010.01.06. 11:38:31

@Bozdurgán: menjunk bele nyugodtan, a 130 netto nem nagyon fog osszejonni:-(
Mondanal par ilyen helyi penzt?
Az etkezesi jegyet pl. szamos helyen szimplan beszuntette a fenntarto, konyvpenz mar tavaly meg azelott sem volt. Meg lehetne tulora, de abbol azert nem sok jon ossze. Mit tudsz meg felhozni?
(Ja, es a 155 brutto, amit irtam, erosen felul becsult volt, mint emlitettem H-kategoria, vagyis egyetem+szakvizsga, ag legalabb 2 diploma. Ez 30 alatt nem gyakori...)
A penzekkel jol lehet igy dobalozni, pedig kis osszegek, csak tudod sz@r a nemletezobol fizetni a boltban...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 11:39:25

@Pete Gorilla: Akkor te is menj tanárnak, ha ez a bánatod.

csokis1971 2010.01.06. 11:40:17

@qwert77: Feleségem révén egy kicsit rálátok a magyar, történelem tantárgyak tanítására. Szerintem ezek középiskolai tanítása egy kicsit átalakult az új érettségi követelmények bevezetése óta. Jobban rámennek a források használatára, szövegalkotásra, szövegértésre. Maradtak évszámok, életrajzok , de sokkal kevesebb , mint a régi időkben.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 11:40:33

@Bozdurgán: Én speciel nagyon szívesen lettem volna fizika tanár, csak nem volt benne perspektíva. Annak akit valóban érdekel, annak szívesen tanítanám, amit tudok.

érdeklődő 2010.01.06. 11:42:20

Ismertem olyat, aki tudta, hogy legjobban történelemtanárként tudná kamatoztatni a tehetségét, de elment közgazdásznak, mert a posztolóval szemben neki nem voltak illúzió és nem volt naiv. Viszont most szenved, útálja azt amit tanul, nem érdekli, nem fog közgazdászként érvényesülni.
A tanári munka a legnagyobb szívás, ezért is egyre kontraszelektáltabb, mert az okosabbja-tehetségesebbje felismeri ezt és nem megy tanárnak. Az a ritka eset, amikor valaki elhivatásból megy tanárnak mélyen tiszteletre méltó, és azért ne gondolja a posztoló, hogyha karrier-szakra ment volna könyebb lenne az élete. Az egzisztenciális boldogság túl van becsűlve, inkább legyenek minimális megélhetési gondjai valakinek, mint olyan munkája, amit undorral és unalommal csinál, de sok pénzért. A hasznosság nem csak pénzben mérhető.

Hogy a picsába ne lenne vonzó a tanári állás havi 200-230 E Ft-ért? Csak akkor jön a kérdés, hogy mégiskitőlvegyükelanyugdíjasoktól? (Szerintem igen, jobb a jövőbe fektetni, mint marinéni ingyen buszjegyébe meg ingyen vonatjegyébe, persze ne dögöljön meg marinéni éhen és fázva, de akkor is...)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 11:45:34

@Balance Of Power: Igen. A többi műveltségét meg a hobbija érdeklődés és intellekuda adja.

Szerited a középkori paraszt ember mihez értett a földművelésen és aköré szerveződő minkán kívűl. A szakbarbárság akkro szűnt meg, mikor az civilizáció olyan szintre jutott, hogy egyesek megengedhették, hogy máshos is értsenek. Ezek voltak a gazdag emberek. Ma már az átlagembernek is belefér sok helyen, hogy ne szakbarbár legyen.

Mi a baj a "szakbarbárral"? Vagy jobb lenne, ha az atomerőműet műkedvelő poéta tervezze, vagy pilóta egy műkevelő motoros legyen? Stb.

A társadalomnak erre van igény.

A műveltésg nagyon túlértékelt lexikális valami. Talán gondolkozni kellene tudni. Erre sem sokan hajlandóak.

Urbán Gorilla (törölt) 2010.01.06. 11:47:37

@molnibalage:
nem megyek, mert nem tudok tanítani. nem értek hozzá, máshoz értek, mást szeretek csinálni.

qwert77 2010.01.06. 11:49:27

@Balance Of Power:
Beszélgetni mindenki tud közéletről, irodalomról, történelemről, gazdaságról. A különbség csak az, hogy az irodalmárnak, közgazdásznak, történésznek megfelelő partner vagy-e. És ez nem szakbarbár vagy nem az kérdése.
30-as orvos, jogász, mint szakmailag sikeres? Ez már közelebb lesz a negyvenhez.
Az időjárásról is mindenki tud beszélni, de attól még nem lesz meteorológus. Talán ez a különbség.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 11:54:23

Számoljunk kicsit:

Kezdő tanári fizetés 1 felsőfokú nyelvvizsgával, egyetemi végzettséggel 107 E Ft nettó. Ez valóban nem sok, de:

22 órát kell ledolgoznia a 40-ből, a többi elvileg felkészülés a tanórákra. Mivel a posztoló is bevallja, hogy erre a magánórái miatt sokszor nem jut idő, feltételezhetjük, hogy a fennmaradó 18 órában magánórákat ad hetente (különösen, hogy magát jó tanárnak nevezte). Ez egy átlagos 1.500 Ft órabérrel 27 E forint, egy hónapban 108 E Ft plusz lehet. Gondolom, a diákjai nem kérnek számlát, ezért vegyük készpénznek.

Azaz heti 40 órányi tanítással kereshet nettó 215.000 Forintot havonta. De ha csak 200.000 jön össze, már az is szép. Azzal most nem is jövök, hogy ezen túl a szünidő alatt is adhat magánórákat, ha akar.

Vagyis elismerem, a hivatalos fizetés elég kevés, főleg pályakezdőként, de pont egy nyelvtanár az, akinek a legkönnyebb (a többiekhez viszonyítva) ezt kiegészítenie.

qwert77 2010.01.06. 11:57:17

@nyomasek_bobo:
Biztos, hogy a nyelvtanár kap nyelvpótlékot?
És egyezzünk ki abban, mint az orvosoknál, hogy o.k. kevés a fizetésed cserébe mutyival, feketén kiegészítheted és mi ezért békén hagyunk?

szakértőbb 2010.01.06. 12:00:31

@nyomasek_bobo:
Hat, nem teljesen. Tudod, van olyan, hogy munkaido elszamolas egy ideje, tehat nemlenyomja a 22 orat es kesz. A masik, hogy olyan nem nagyon van, hogy van 18-20 maganoraja egy heten a) mert eleg sokan vannak a piacon b) folyamatosan nincs ekkora kereslet c) nem mindenki nyelvtanar:-) d) kisebb helyen vegkepp nincs ilyen kereslet

Tehat a szamitasod ott santit, hogy ezt TE altalanosnak veszed, pedig messze nem az...Ha lenne 200 nettom (meg a tanaroknak), egy szot sem szolnek itt tanarok vedelmeben:-)))
Neked viszont javasolnam, hogy probalj megelni az ilyen "elmeleti penzekbol"...

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 12:00:33

@qwert77: "74. § (1) Idegennyelv-tudási pótlékra jogosult a közalkalmazott, ha olyan munkakört tölt be, amelyben a magyar nyelv mellett meghatározott idegen nyelv rendszeres használata indokolt." a törvény szerint.

érdeklődő 2010.01.06. 12:00:34

Az meg az érem másik oldala, hogy ismertem magántanárt ( én is hozzá jártam ), aki professzionális szintre emelte a magánoktatást és kb. havi 300-350 000 -t tolt haza. Abból valami minimális volt bejelentve...

Bozdurgán 2010.01.06. 12:02:47

@nyomasek_bobo:

:)na mindjárt megkapod, hogy a tanári pálya nem csak a leadott órákról szól:)) értekezletek, osztályfőnöki kötelezettségek, senki által ki nem fizetett osztálykirándulások, bálok, stb:)

mondjuk az tényleg furcsa, hogy nem egy magyar történelem szakos tanár kesergett, akinek kevesebb lehetősége van különórákat adni.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 12:02:51

@szakértőbb: direkt nem általánosságokat írtam, hanem a posztoló konkrét beszámolója alapján.

De egyetértek, az én számításom valóban egy ideális állapotot feltételez. Csak a lehetőségét akartam megmutatni, mit hozhat ki a jelenlegi helyzetéből.

Balance Of Power 2010.01.06. 12:03:29

@molnibalage: NINCS baj a szakbarbarral! De eleg egysiku lehet annak az elete, akinek a szakterulete tolti ki az eletet. Nyaralas alatt szakirodalomolvasas? Remek lehet - ennyi erovel fel is akaszthatja magat. Szerintem igenis elkeserito, ha egy komoly szakembernek halvany fogalma sincs a sajat tortenelmerol (a fentebb emlitett angolszasz peldak). Szerencsere egyelore meg nem latom, hogy itthon is efele haladnank.

@qwert77: Sikeres ugy ertve, hogy sikeres a maga szintjen - sokat dolgozik, de tartalmas a szabadideje is; viszonylag tisztessegesen megel; kap megbecsulest es pozitiv visszajelzest, valamint szepen lassan halad elore szakmajaban is. Ez nem jellemzo a sikeres emberre? Ha definialni akarjuk a sikeres ember fogalmat, benne vagyok.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 12:04:21

@Bozdurgán: ezért írtam 40 óra tanítást. Hogy emellett a többit hogy oldja meg, az ő ügyességére és kitartására van bízva.

szakértőbb 2010.01.06. 12:05:12

@nyomasek_bobo: ezt honnan veszed, hogy 107 netto?
en ugy latom, a bertablabol mintegy 136 netto jon ossze. Annak 107 lenne a nettoja?

A tobbiektol elnezest a szamolgatasert, de csak a pontossag kedveert erdemes kicsit jobban belelatni, mirol is van szo... amikor meglehetesrol beszelunk, meg megbecsulesrol, meg felkeszulesrol...

szakértőbb 2010.01.06. 12:07:08

@nyomasek_bobo: nyelvtanaroknak szerintem nincs nyelvpotlekuk, mint ahogy az egyetemi oktakonak sincs - mivel ez a feltetele az alkalmazasnak:-)

szakértőbb 2010.01.06. 12:07:41

@szakértőbb: bocsanat: 136 brutto van a bertabla szerint.

Kismacska (BELLA) 2010.01.06. 12:07:41

Szerintem nem kell itt semmit túlelemezni, túldimenzionálni. Árupiac van itt is. Kevés fizetésért silány munkaerő jár! Ennyi. Ezért olyan az emberanyag, amilyen.

Kedves posztíró. Az általánosítás lényege pont az, hogy az ÁTLAG milyen. Te sajnos nem ilyen vagy, egy idealista, naiv emberke, hát most jó reggelt! Nagyon sajnálom, hogy összetörtek az álmaid. Én szerencsés vagyok, mert sose voltak ilyen ambícióim, a világmegváltást már tiniként kinőttem.

Egyébként megnyugtatlak: ha jól fogsz keresni, az döntő tényező lesz abban, hogy meg is szeresd a munkádat, szakmádat. Nem fogsz havi 250-ért fogcsikorgatva, utálattal bemenni. Hidd el nekem. Csak legyél nyitott a közgázra, a nyelvtudásoddal stb. jó helyed lesz.  Fel a fejjel.

A húgom egy cég HR osztályát vezette, a főnök megszabta, hogy mennyiért keresnek operátorokat. Hát nem sokért és nem is volt sok juttatás. Ha nem fizetsz a területen belül átlagon felüli fizetést, akkor nem megy oda, csak a selejt. Ez van. Nem bonyolult: ha akarsz egy telefont, vehetsz kínai vackot, vagy vehetsz iPhone 3GS-t. Vajon melyik lesz a jobb? Ugyanez van az emberanyaggal. Kici kinaji occó – olyan minőség.

Ezzel NEM a posztírót minősítem, de basszus vegye már észre, hogy NEM Ő AZ ÁTLAG. Hogy amikor hülye tanárokról beszélünk, NEM róla beszélünk. Akinek nem inge, ne vegye magára!

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 12:08:08

@szakértőbb: H1 fokozat 129.500 + 20.000 Ft nyelvpótlék= bruttó 149.500 Ft Ennek nettója január 1-jétől 106.908 Ft (tavaly 104.435 Ft)

Balance Of Power 2010.01.06. 12:09:27

@nyomasek_bobo: Nyelvpotlek - LOL. Anyameknak volt anno a kulker nagyvallalatoknal nyelvpotlekja es kesobb is ezzel farasztott, amikor anno elkezdtem munkat keresni.
De van egy olyan gyanum, hogy mondjuk egy miniszteriumban ezt a passzust szabadon ertelmezik a vezetok. Mondjuk adnak maguknak, mert tudnak nemetul, holott nem is hasznaljak. A palyakezdo kollega, aki pedig tenyleg hasznalja mondjuk az angol, mert az EU-val van kapcsolatban, meg valszeg nem kap lof@szt sem...

bass.gitár 2010.01.06. 12:10:19

@vaniliatudat:

A szövegben a "te hibád IS" szerepelt!
A versenyszférában dolgozók hangulata miért nem érdekel? Ők is szülők! A szülő az első példaképe a gyereknek! Ha ideges a szülő, a gyereket csak akkor látja, amikor alszik, közös beszélgetések, programok nincsenek, akkor a gyerek magatartásában, iskolai eredményében ez visszaüt!
A kezdő pedagógusok bére nettó 80.000.- Ft, ha főiskolát végzett, 120.000.- ha egyetemet. Miért ne lenne ideges? Az ő otthonát ki teremti meg, a gyerekét ki neveli fel? Mi is szeretnénk külföldi nyaralást is, csodás autót, de ebből a fizetésből nem megy!
Az írásodban nem szerepelt, hogy a diplomás pedagógusok bérét meg kellene emelni, akkor a hangulat más lenne a tanáriban. Egyébként nekem csak a lyukas órákban van időm beülni, javítani a dolgozatokat. Aki akarja, ki tudja kerülni a pletykás kolléganőket. Gondolom ez más pályákon is így van.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 12:12:34

@szakértőbb: oké, ezt benéztem, nem olvastam tovább a törvényt.

bass.gitár 2010.01.06. 12:12:49

Az egyetemi tanárok bére 102.000.- Ft, bocs elírtam!

Proper 2010.01.06. 12:14:38

Látom másnak is feltűnt a bluetech (Blu-Tack). :D
Milyen nyelvekből van a beküldőnek 3 nyelvvizsgája? Remélem nem angolt tanít.
Tack = rajzszög (ebben az esetben), tech = technológia, én kérek elnézést...

Cinnouse 2010.01.06. 12:17:19

@xstranger: a limitált tanárképzés a bolognai BA, MA rendszerrel gyakorlatilag megvalósult. nagyon kevesen mentek tavaly tanár MA-ra (az első ilyen évfolyam idén indult), vannak olyan egyetemek, ahol szakok el sem indultak, mert 2 főnek nem hirdettek évfolyamot (pl. PTE franciatanár). Kivétel itt az SZTE, ahol egy főnek is elindították a képzést (pl. orosztanár). ok, idén talán nagyobb lesz a számuk (3 év alatt nagyon kevesen végeztek BA-t), de ha belegondulunk, hogy az összes főiskolai és egyetemi tanárképzés egy fórumra tevődött át (ugye most már csak MA-val lehet tanárdiplomát szerezni, és ezeket az egyetemek képzik jórészt (kiv. testnevelés, ének, rajz)), akkor az 50 fős keretszám nem tűnik soknak. Főleg, hogy nem hiszem, hogy ez az ötven fő be fog telni még a legnépszerűbb szakoknál se. Tavaly a legtöbben angoltanárnak mentek, ebből Szegeden 9 fő nappalis, 25 fő levelező, de ők már jórészt tanárok, a "kiegészítő" szak helyét vette át az MA levelező.

Balance Of Power 2010.01.06. 12:17:37

@Kismac - Térdileg még rokkant: "Egyébként megnyugtatlak: ha jól fogsz keresni, az döntő tényező lesz abban, hogy meg is szeresd a munkádat, szakmádat. Nem fogsz havi 250-ért fogcsikorgatva, utálattal bemenni. Hidd el nekem."

Tevedes! Eleg nehany, a vezetes segget nyalo irigy geci es egy iranyithato, balfasz vezeto ahhoz, hogy mindennap utalj bejarni. Akkor is ha szereted a munkat es a kollegak nagyreszet is. Tudom, ezt csinalta vegig a parom a tavalyi ev elso feleben. Pedig nem keresett rosszul.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 12:19:21

@Balance Of Power: Ki mondta, hogy szakirodalmat kell olvasni? Olvassa a görcs akkor. Még otthon sem. Speciel én imádtam a történelmet. Legszívesebben fizika - töri - tesi szakos tanár lettem volna, de olyan szerintem sosem volt.

jadviga79 2010.01.06. 12:20:21

Én is úgy gondolom, hogy aki el akar érni valamit, az "kitapossa" magának a lehetőségeket. Egyetértek azzal, aki azt mondta, hogy nem menekülni kellene, hanem felvállalni a posztírónak az igazát és az elképzeléseit. Legalábbis ez még egy út lenne, mielőtt végleg feladja a hivatással való foglalatosságát.
Ha a tanárnő megbecsült a szülők és a gyerekek által, akkor ez elegendő háttér kellene, hogy legyen ahhoz, hogy tehessen valamit önmagáért és ezen keresztül a gyerekekért. Nehezen hihető, hogy az egész tanári karban egy elit iskolában ő az egyetlen, aki igazából tanítani akar. Legrosszabb esetben lehet magániskolában, magánnyelviskolában tanítani, nem csak ez az egy iskola létezik.
Azonkívűl az iskolák helyzetét illetően, nekem annak idején, középiskolában volt egy rossz magyar tanárom, a közösség tanulni akart. Még az első évben kiderült, hogy ezzel a tanárral ez nem fog menni. Minden áldott nap próbáltunk hatni a vezetésre, hogy változtassanak, mert ezzel a hozzáállással veszélyben lesz a végén az érettségi, meglett az eredménye. Hamarosan kaptunk egy másik tanárt, aki ráncba szedte az osztályt, nem is volt több probléma.
Minap beszélgettem egy lánnyal, aki szintén olyan középiskolába járt, ahol megtanult kiállni a véleményéért, mert az iskola kifejezetten erre nevelte, (az egy "versenyistálló" volt egyébként) tehát mégis vannak ilyenek is, ahol lehet véleményt formálni, tenni valamit magunkért, a közösségért, akár diákként, hát még tanárként...
Úgy gondolom, hogy az ilyen lelkes kolléganők tudnák előre vinni a dolgokat, vagy javítani a helyzeten, de ha mindenki menekülőre fogja, akkor vajon ki fog segíteni rajtunk, a gyerekeinken, magyarokon?

csillagkutya seven 2010.01.06. 12:20:37

én sajnálom ezt a kedves tanárnőt! biztos elhivatott meg ő lenne az etalon, de ebben az országban semmi sem úgy van, ahogy annak lenni kéne! én azt is látom, hogy sok a tanár és egyre silányabbak és ez enyhe kifejezés, ostobák és diplomát kaptak, mert itt már nem a minőségre mennek, hanem a mennyiségre! boldog-boldogtalan diplomás akar lenni, mert azt hiszik, hogy akkor valakik lesznek és tárt karokkal várja őket valami nagy multi...hát nem! ellenben van itt még szép sok szakma, lehet tanulni azt is! ha pedig nem , emrt ez degradál, akkor üljön otthon segélyen...

szakértőbb 2010.01.06. 12:21:00

Ok, eliras, megbenezes, de a valosagagos pelda:
egy egyetemi adjunktus, PhD + nyelvvizsgak= brutto 218, kb. netto 130.
Tudom, gyerekjatek, meg mindenkinek mar megvannak ezek, inkabb csak ezert emlitem, hogy ennel kevesebbet keres egy kozoktatasban 1-5 evet eltoltott kezdo...

Ennyit a fizetesekrol, folytatodhat az erdemi vita:-)

xstranger 2010.01.06. 12:21:05

Volt itt a finn pelda egy kis osszehasonlitas

6milliard eurot koltenek az oktatasra mi kb 1milliardot.

A ket orszag GDPje kb egyenlo, raadasul ok kb feleannyian vannak (gyanitom fele annyi diak is van).

Kis penz, kis foci.

Szerintem csoda hogy meg itt tartunk mindig.

Kismacska (BELLA) 2010.01.06. 12:25:12

@Balance Of Power: ez igaz, de ettől magát a szakmát és magát a munkát nem fogod utálni, hanem a munkahelyedet, de nagyon. Viszont ha van egy jó szakmád, nyelvvizsgád, vagy nyelvvizsgáid, akkor nem vagy annyira kiszolgáltatva, kereshetsz és főleg találhatsz másik helyet.

Tanárként ez sincs meg pl., mert örülnek, ha találnak munkát.
Tehát amit írsz, az erősen emberi tényező. Mondjuk tavaly én is utáltam a főnökömet a másik projekten, de ettől magát a munkámat nem. :)

fkorbi 2010.01.06. 12:35:19

hmmm, milyen jó ötleteket tudnak adni egyesek a tanári szabadidő eltöltésére.

nem vagyok tanár, de a szüleim azok. Namost én azért láttam, hogy az öregek mennyit dolgoznak otthon. Nem csak dolgozatjavításból állt a dolog. Órákra fekészülés, és ez nem csak egy üres frázis, emlékszem apánmra, aki a 80 as évek derekán primo meg videoton számítógépeken oktatási szoftver híján saját maga írogatott egyszerű programokat arra, hogy bemutassa a függvénytranszformációkat, stb. Anyám szintén hasonlókkal készült általában. Emellett magántanítottak is, általában ismerősöknek a "piaci" ár feléért, vagy bartelben korrepetálták a fogorvos gyerekét némi fogászati kezelésért cserében. És ara mindig ügyeltek, hogy a magánóra ne menjen az iskolai oktatás rovására. Pénz nem volt sok soha, voltak időszakok - rendszerváltás környéke, nagyobb kiigazítások - amikor kifejezetten csórók voltunk. A szülők emiatt mindenesetre sosem ugattak, úgy voltak vele, hogy ez a hivatásuk, ezt csinálják, max idén sem nyaralunk.

No, szerintem kurva kevesen gondolkodnak így.

A többség sztem ha magántanít szabadidejében, és ezzel érthető módon pénzt akar keresni, ez a "benti" munka rovására megy keményen.

Te meg azt látod, hogy a kölök nem tanul semmit, ezért mit tehetsz? Beiratod magántanárhoz. Végső soron tehát megfizeted azt a minőségi munkát, aminek az ellenértékét a jelenlegi rendszer nem fedezi. MIntahogy tejelsz a dokinak is, vagy eleve magánrendelőbe mégy. A minőségi munkának ára van, ugyanúgy, mint minden más területen, max arra hivatkozással, hogy "hádde az én adómból kapják a lét a naplopók" nem szeretünk beszélni róla. Igen, adóból kapják a fizetést, és ez a fizetés nem alkalmas arra, hogy megfizesse a munka valós értékét.

Szerintem differenciáltabb bérrendszer kéne, optimalizálás, és legalább másfélszeres bér, emellett komoly versenyeztetés és alkalmassági vizsga. Ügyesen ki lehet hozni ugyanennyi akár adóforintból is. Érdemes lenne meglépni, mert a közoktatás színvonala nem vicc, elég komoly befektetés a jövőbe.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 12:35:41

@szakértőbb: idén már 15.000 Forinttal több a nettója. Csak hogy kukacoskodjak. De ez azért jó hír. :-)

(Egyébként ha valakinek 3 nyelvvizsgája van, lehetséges, hogy a nyelvtanítások kívül is kell a többit használnia, és ez esetben járja érte pótlék. Habár ennek valószínűsége meglehetősen csekély.)

Bozdurgán 2010.01.06. 12:38:35

@xstranger:

Szerintem az van, hogy a 90es években egy középiskolai tanár fizetése alig volt kevesebb mint egy hasonló végzettségű mérnöké.
De a pedagógusok, már akkor is sírtak, ezért nem hiszem, hogy a pénz lenne a kulcsszó.
Én pl. még soha semmilyen változásról nem hallottam pozitívan nyilatkozni a tanár ismerőseimet.
Ha egy átlagtanár elképezelésén múlna visszahozná a jogtalan diákokat és a tejhatalmú körmöst osztogató tanárt.

Lehet, hogy az erőtlen és széthúzó érdekképviseleteknek elő kellene állni valami koncepcióval isazon túl hogy "jajj nincs pénz" ennél szerintem sokkal nagyobb baj.

Amugy van egy szabály BÁRKIT megkérdezel, hogy ő szerinte mennyi az a reális pénz amennyivel boldoggá lehetne tenni havonta, akkor ő kivétel nélkül 30%os fizetésemelést mondana, függetlenül attól hogy 100e ftot vagy 5M forintot keres.
A pénz csak 1 a sok motiváció közül.

fkorbi 2010.01.06. 12:44:23

@Bozdurgán: "Szerintem az van, hogy a 90es években egy középiskolai tanár fizetése alig volt kevesebb mint egy hasonló végzettségű mérnöké."

kevesebb volt, hidd el. családban volt mérnök is, pedagógus is, más volt az életszínvonal. nyilván az sem mindegy - mintahogy most sem - hogy milyen mérnök és hol dolgozik.

de hülyeség hasonlítgatni. Mint ahogy a fentiekben kifejtettem, a minőségi munkának ára van. Ezt így vagy úgy most is megfizeted (magánórák, korrepetálás, nyelviskola), akár tekinthetjük optimálisnak is az állapotot, mindössze ez azzal jár, hogy az közoktatásban hosszabb távon a selejt vagy a végletekig elhivatott tanerő marad, a minőség általános romlása és kiszámíthatatlansága mellett. Szerintem ez nem jó.

szanna 2010.01.06. 12:46:48

@nyomasek_bobo: A saját tapasztalataim alapján mondom: a nyelvpótlék nem kötelezően adandó, hanem adható. Ezért amikor a fenntartó spórolni akar, az elsők között vonják meg. Azaz a tanárok közül vajmi kevesen kapnak nyelvpótlékot (kb. 1 %-ra saccolom max.). (Nálunk csak osztályfőnöki (6000)és munkaközösségvezetői (5000) pótlékot kapunk, mást semmit.
11 év tanítás után, pótlék nélkül, egyetemi diplomával 159400 Ft (H4) volt a bruttóm (kb. 110000 Ft nettóban tavaly). Ehhez jött még 4500 Ft kajajegy, ami jan. 1-vel megszűnt.)

Bozdurgán 2010.01.06. 12:48:46

@fkorbi:

nálunk is családi példa volt a tesóm aki akkor kezdő pedagógus volt, közel annyit keresett, mint az egyik szülőnk akkor nyugdíjba vonuló középvezetőként.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.06. 12:50:02

@fkorbi: Nem alig kevesebb, botrányosan kevesebb volt. (Anyám tanár.)

akakukk 2010.01.06. 12:53:24

@jadviga79: Kitaposni? Mit? a 130k bruttot amibol 150 is lehet? Hogy a lesajnalo tekintetbol csak felrenezes lesz? Nem erdemes harcolni, mert nincs miert. Vagy beleszurkulsz, vagy elmesz.

Mezőbándi 2010.01.06. 12:54:49

@lyesmith: "20 iskolapadban eltöltött év után egy kezemen meg tudom számolni azokat a tanárokat akiket megbecsülök és nagyra értékelek. A legjobbak közüllük pedig az után lettek tanárok, hogy évtizedeket töltöttek el előtte akár kutatóként, szakmunkásként, akár üzletemberként.

Egy huszonéves főiskoláról frissen kikerülve nem való tanárnak. "

Szívemből szólsz.

Bár első 2-3 osztályt tanítani talán még elmegy, mivel ott még van valami automatikus bizalom és tisztelet a gyerek többsége részéről. De idősebbeket az tanítson, aki valamit át tud adni a lexikális tudáson és a kreatív ötletein kívűl.

fkorbi 2010.01.06. 12:57:32

@Bozdurgán: akkor ott a céggel lehetett a baj, elég aránytalannak tűnik a kezdő tanári és a lelépő mérnöki közpvezetői pénz összevetése.

Bozdurgán 2010.01.06. 13:00:05

@fkorbi:

a többivel egyet értek, a minőséget meg kell fizetni, és minden szülő meg is fizeti.
De mi lesz a magyar, vagy a földrajzszakos tanárokkal, az ő tudásukra közvetlenül nincs szükség, és ki fizetne pluszban egy profitot nem termelő tudásért?

Az már az én személyes véleményem, hogy a legtöbb magyartanárnak nem titkolt célja, hogy egy életre meggyűlöltesse az olvasást a gyerekekkel, és így tartsa meg a vélt intellektuális felsőbbrendőségét:)Soha nem fogom elfelejteni azokat az értelmetlen verseket amiket első olvasatra is egy elmebeteg depressziós alkoholista írt, és nekem meg kellett fejtenem, hogy ő akkor ott miért írta ezt, és mire gondolhatott.

szakértőbb 2010.01.06. 13:02:23

@nyomasek_bobo: marmint hogy 15000-rel tobb lesz? mint mindenki masnak szintén, ugy erted? vagyis marad, ahol volt akkor a tobbiekhez kepest, ugye?
De azt nem mondtad elotte egyebkent, hogy Te a jovorol beszelsz:-)
Ennek megfeleloen akkor: szerintem pedig a tanarok fognak keresni a legjobban! (ja, hogy mikor, azt nem tudom:-)) de meg van tan par ezer eve az emberisegnek:-))

Cinnouse 2010.01.06. 13:04:48

@Mezőbándi: egyetértek azzal hogy egy kezdő tanár még nem tanár, mert nincs meg egyáltalán az a szakmai tapasztalata, ami elvárható lenne, de szvsz ez nem sokban különbözik a most kikerülő közgaszdászok szakmai tapasztalatától. szar a szakmai képzés sajnos, elméleti jellegű az egész, nulla gyakorlat. és úgy tűnik, hogy ez nem is fog változni.

de azért azt kijelenteni, hogy csak x év fölött taníthat valaki, kissé meredek. nem az életkortól függ. egész egyszerűen itt azt felejtik el sokan, hogy a tanítás is egy szakma, amibe bele kell jönni, uúgy kell hozzá tapasztalat, mint bármi máshoz. aki tanított akár csak egy órán is egy egész csoportot, pontosan tudja, hogy mennyire összetett dolog is ez, és a legkevesebb benne az az, hogy a tanár "tudja az anyagot". folyamatos koncentrációt kíván, figyelni arra amit mond, ahogy mondja, ami a táblára felkerül, és a legfontosabb: folyamatos figyelése a csoportnak, ki hogy áll, micsinál, mi baja van éppen. nem egyszerű egyáltalán.

Bozdurgán 2010.01.06. 13:10:08

@fkorbi:

www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=Jelentes97-hatter-Szep-Pedagogusok

A 6. számú táblázat mutatja,hogy valóban kevesebb volt, mint egy mérnök, de ne felejtsük el, hogy mint közalkalmazott sok kedvezményben részesült, közlekedés, ruhapénz, ha a kötelező óran fölülvállalt akkor túlórapénz,ha délután koripályát csináltak akkor arra pénz stb, stb.

Nem az a célom ,hogy bebizonyitsam, hogy akkor milyen állat jó volt, hanem az, hogy amikor sokkal jobb volt akkor sem volt elégedett senki.

Mezőbándi 2010.01.06. 13:14:56

@Cinnouse: "de azért azt kijelenteni, hogy csak x év fölött taníthat valaki"

Nem is az életkoron van a hangsúly, hanem az élettapasztalaton. Akkor lenne igazán magas a tanári szakma presztízse, ha nem lehetne az első diplomával szert tenni a tanítási jogosultságra. Mérnöki vagy közgáz vagy akármi diploma kellene a tanításhoz, és ahhoz kellene szükség szerint elvégezni a kiegészítő kurzusokat (vagy a teljes tanári diplomát).

Persze, nem alsóban, de felsőtől már megfontolandó. Középfokú oktatásban pedig abszolút megkerülhetetlen követelmény kellene legyen.

Bozdurgán 2010.01.06. 13:19:04

@Mezőbándi:

statika tantárgynál, vagy gépelemek tantárgynál igazad is lenne, és a többiek?:) aki középiskolában tanít annak fel kellene mutatni 10 év geológusi gyakorlatot?:)vagy hogy?:)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.06. 13:22:54

@szakértőbb: nem a jövőről, hanem a jelenről beszélek. Nálunk már 6 napja 2010 van. De tudom, ez az emelés nem repít a fellegekbe senkit. De legalább adják. Aki minimálra van bejelentve, a többit meg zsebbe kapja, ő például nem kap egy fillérrel se többet. Vegyük ezt is figyelembe.

anarch 2010.01.06. 13:25:43

@Bozdurgán: Amugy van egy szabály BÁRKIT megkérdezel, hogy ő szerinte mennyi az a reális pénz amennyivel boldoggá lehetne tenni havonta, akkor ő kivétel nélkül 30%os fizetésemelést mondana, függetlenül attól hogy 100e ftot vagy 5M forintot keres.
A pénz csak 1 a sok motiváció közül.

A szöveghez hozzá tartozik az is, hogy ha szar a meló és csak plusz pénz jön akkor ugyanerre a kérdésre jövőre és utána is ugyanazt fogja mondani: még 30% már boldoggá tenne. De nem fog...

Van jópár ismerősöm akik ingáznak: leszerződnek 2-3 évre valami szar melóra sok pénzért, utána egy-két év lazulás - 40 órás könnyebb meló vidéken, foglalkozás a gyerekkel, stb. Aztán mikor elfogy a pénz, ismét nekivágnak a lapátolásnak.

Cinnouse 2010.01.06. 13:34:28

@Mezőbándi: minek a mérnöki diploma egy magyartanárnak? :D azt értem, hogy egy szakközépben, ahol ilyen tantárgyakat oktatnak, ennek lehet értelme, de a szakképzésről nincs infóm, nem tudom, hogy ott mi kell a szaktárgyak oktatásához.

Ami pedig az első diplomát illeti: nem elég egy diploma egy tanárnak. el kell végezni egy BA/Bsc-t, utána felvételiznie kell, és el kell végeznie egy MA/MSc-t. Ez most már két diploma. De nem a diploma számától függ, uis eddig is uezt tanulta egy "valami és tanár" diplomát szerző, és ó, minő hihetetlenség, eddig sem csak tanárképző dolgokat tanult (sőt, leginkább azt nem). Tudom, hogy sokak számára elképzelhetetlen, de a btkn és a ttkn is tanulnak a hallgatók, kultúrát, irodalmat, nyelvészetet, fizikát, matekot stb. Ha úgy vesszük emellé a tudás mellé kéne hogy jönnie a "tanártudásnak", már eddig sem egy diplomának kellett volna "hívni", hanem kettőnek. Nem véletlenül kell tantárgypedagógia szakdolgozatot is írni, abból is államvizsgázni a normál szakdolgozat mellé. Én eddig szereztem egy MA tanár és bölcsész (úgy hogy ebből 50 kreditnyi ttks kredit), meg egy BA bölcsész diplomát minorral együtt, írtam 3 szakdolgozatot, és idén írom a negyediket. összesen 480 kreditem lesz, mire befejezem az egészet, ez csak 180-nal több, mint egy normál ötéves képzés kreditje, (annyi mintha elvégeztem volna egy 3 éves képzést pluszban), és merem állítani hogy ennyivel többet is tanultam, mint amennyit kellett volna, mert nem volt ezek közül egy sem "ált. műves kredit". tudom, hogy az én esetem extrém (megszívtam az átállást a bolognai képzésbe rendesen), de ne állítsuk már azt, hogy a tanárdiploma nem kellene, hogy elég legyen, mert ez nem igaz.

vyctoor 2010.01.06. 13:42:01

melyik elit gimiben nincs interaktiv tábla? Tanitottam néhányban kötelező iskolai gyakon, és még azok is kaptak egy raklappal, akik nem kértek... :). Az más, ha a pincében áll, m nem tudja senki használni... a kistanárokon kivül :).
... na nem kötekedni szeretnék.

akakukk 2010.01.06. 13:43:42

@anarch: Igazad lehet. De van egy also hatar is, amikor olyan keves a penz, hogy az mar nem elviselheto.

Mezőbándi 2010.01.06. 13:47:00

@Cinnouse:
@Bozdurgán:

Megint csak nem a papírról van szó, hanem arról, hogy ne meheseen senki elsődiplomás tanárként, egyéb élet- és munkatapasztalatok híján, tanítani. (Középfokon.) Egy másmilyen első diploma feltételez pár éves munkatapasztalatot más téren. Ha többet nem is, akkor jó eséllyel legalább azokban az években, amíg a második diplomájára tanul.

De nem kell komolyan venni a javaslatomat, mert tudom, hogy nem reális. Csak egy gondolatkísérlet.

fkorbi 2010.01.06. 13:48:00

@Bozdurgán: jaja, magyaroktatásban, sőt, minden tárgy oktatásában vannak hülyeségek. Tanárfüggő a dolog. A jó bérezés, és a versenyhelyzet segíthetne ezen.

Amúgy arról, hogy hogy lehetne érdekesen tanítani, sokat beszéltem a szüleimmel. Én mindig azt mondtam, hogy a kölkök kreativitását kellene kihozni. Ezzel a pedagógus szülők is egyetértettek, szerintük is fontosabb a lexikális tudásnál az, hogy összefüggéseket és szemléletet, gondolkodásmódot tanítsanak - mert ez marad meg hosszabb távon, nem a "mikorvoltamohácsicsata", illetve a "monnyad fejből mennyiaboltzmanállandó" - de sok múlik a diákon is, illetve nem is az egynénen, hanem a közösségen. Egy elutasítóbb közösségből nehezebb kihozni a kreativitást, és a gondolkodást, nem lehetetlen, de komoly pedagógiai munkát igényel. Ezt én gyerekekkel soha nem foglalkozó nempedagógusként nem tudom megítélni, hogy működik a való életben, lehet nem hőbörögnék annyit egyes oktatási módszerek ellen, ha látnám, milyen a rögvalóság.

Blackrock (törölt) 2010.01.06. 13:48:53

A Corvinusnak igen borsos az éves tandíja...erre mégis futja a tanári fizuból? Ha meg egy elit gimibe vették fel dolgozni, akkor az mitől elit, ha rohad az egész iskola? Egyébként az írás többi része jó, sőt elgondolkodtató.

Erre a "az a tyúk meg, aki kellően ronda és hülye ahhoz, hogy se orvosira, se jogra ne menjen, pedagógus lesz" meg azt tudom mondani, hogy amikor a t. kommentelő iskolába viszi a seggfasz purdéját, akkor rögtön nem lesz mindegy, ki tanítja azt a hülyegyereket.

Balance Of Power 2010.01.06. 13:52:39

@Mezőbándi: Ezen az elven akkor a mernoki, jogi diploma se jogositson fel arra, hogy elmenj mernoki, ugyvedi irodaba dolgozni. Abban mondjuk van valami, hogy a tanitasi gyakorlat lehetne egy felev, urambocsa egy egesz tanev...

@anarch: Ezt hogyan? Elmegy hajora vagy mi? Milyen meloval lehet annyi penzt keresni, hogy 1-2 evig otthon uljek?

Cinnouse 2010.01.06. 13:55:16

@Mezőbándi: itt azt nem értem, hogy miért gondolod azt, hogy egy "másmilyen munkatapasztalat" magasabbrendű, mint a tanári munkatapasztalat. Mert nekem a hzsedből ez jön le: a tanári munka nem olyan mint az "igazi életben" a munka. Holott munka és munka mind a kettő. Az igazi életben. :) Ha ezt megmagyarázod, akkor egyetértek veled. De akkor is csak teoretikus marad ez a dolog, egyáltalán nem megvalósítható.

Vad.Korte (törölt) 2010.01.06. 13:55:30

Nem olvastam el egyetlen kommentet sem. Nem vitatkozom senkivel. Csak elfacsarodik a szívem. Én valami hasonlót éltem meg évekkel ezelőtt. A különbség az, hogy férfi vagyok, családfenntartó, vagy mi. Hát én is hamar léptem. Ennek 12 éve, de még minden szeptemberben iskolával álmodom...

Elfacsarodik a szívem, mert még olvasni is rossz, megélni meg rosszabb volt. Eljönni és látni, kire maradnak a gyerekek, akiket szívvel-lélekkel tanítottam. 2-3 lelkesre, és a többiekre...

Hogy is van a mondás az istenekkel, meg a pedagógusokkal?

fkorbi 2010.01.06. 13:56:58

@Bozdurgán: emlékszem ilyen juttatásokra, otthon mindig beszámoltak róla, hogy most akkor jobb lesz, mert kapnak ilyen olyan pótlékot.

Nekem akkoriban annyi jött le ebből, hogy a pótlék ellenére sem lett új bicajom, max kicsit visszatörlesztettek a nagyszülőknek való tartozásunkból :)

Szal annyit akarok kihozni ebből, hogy a sok hangzatos cucc/pótlék sok esetben fillérbaszás, érdemben nem változtat a helyzeten. Ellenben a szülők elmondása szerint a jó arc kollegák/kolelginák jól össze tudnak veszni a kb 5-6000 HUF-os pluszjuttatásokon, ami még az én kb. közepesen tejelő, ámde gazdaggá nem tevő állásomból nézve is röhejes.

Szal a tanárok alulfizetettsége nem ilyen 5-6, illetve 15-20 ezer forintos kérdés.

Cinnouse 2010.01.06. 13:58:31

@Balance Of Power: az MA/Msc képzésen van a tanítási gyakorlat, ami ugyanolyan mint eddig volt,(15 óra + 50 óra hospitálás), + egy egész féléven át tartó összefüggő pedagógiai gyakorlat! pont az, amit hiányolsz
eddig még ilyen nem volt, most vezetik be, még senki nem tudja, hogy valójában mit takar (az sem aki bevezette, és megvalósítja), az iskolák nem is tudják, hogy lesz ilyen, de ha minden igaz a jövő félévben ezt meg kell csináljam, szval majd akkor beszámolok a sikerességéről :D

Rókakígyó 2010.01.06. 13:59:55

Ennek a történetnek egy tanulsága van: hallgatni kell a szülőkre.

Bozdurgán 2010.01.06. 14:04:26

@fkorbi:

azt, hogy mi a hatékony és mi nem, a pedagógusok saját szakmai szervezeteinek kellene kitalalni, biztosan működik ilyen műhelymunka, de nincs nagydobra verve.
Én nem látok olyan erőt ami mondjuk a mindenkori állam felé kommunikálná, hogy a pedagógusok szerint mit kellene csinálni azon kívül ,hogy kevés pénz.

Még sosem láttam demonstrálni pedagógusokat az ellen a helyzet ellen, hogy kb 5x annyi gimnázium vagy mint amennyi kellene, vagy hogy túl kevés a szakképző intézet, vagy hogy minden félhülye esélyt kap valamelyik felsőoktatási intézményben.
Vagy hogy még mindig egymás mögött meg előtt ülnek a gyerek az iskolában ahelyett, hogy csapatokban kooperativan fejlődnének,hogy amikor kiesik egy droid az iskolából akkor ne az legyen a default beállított érték, hogy mindenki magányos harcos akinek mindenben jobbnak kell lenni a másiknál, a csapat mint olyan csak arra való, hogy legyen akit lenyomjon nemtelen eszközökkel.

Amikor egy fiatalt 1 évig csak arra kell nevelni az első munkahelyén hogy a munkatársak nem ellenségek, és attól, hogy egy ötlet nem tőle származik, még lehet rajta doldogzni.

szakértőbb 2010.01.06. 14:04:31

OFF!

@nyomasek_bobo: es kaptal mar az emelt fizetesbol? vagy akkor megiscsak a jovo?
jelzem: ez adovaltozas, nem a pedagogusok fizetesenek emelese a celja:-)

R2D2 & C3PO 2010.01.06. 14:07:13

@Non est volentis

Ha elkezded az aláírásgyűjtést, én csatlakozom! (T.i. az adó 1%-át fel lehessen ajánlani a jó tanároknak.)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.01.06. 14:10:50

Ha a hozzászólásokat egy statisztikai mintának veszem, akkor ebben az országban mindenki a téma szakértője.
Mégis, hány pozitívum hangzik el az oktatásról kishazánkban napjainkban?
Tény, hogy az oktatással kapcsolatban minden személy érintett. Mert iskolába jár(t), mert a gyermeke oda jár(t), mert együtt érez vagy éppenséggel megveti a "nem produktív" közalkalmazott réteget. Ez azonban nem ok arra a naivitásra, hogy azt gondolja, hogy az ő álláspontja a tuti. Miért nem foglalkozik mindenki érdemben a saját dolgával? A tanárok a tanítással, a diákok a tanulással, a szülők a NEVELÉSSEL, az oktatáspolitika pedig azzal, hogy ne érje többé hátrányos megkülönböztetés ezt a nagy arányban "hitvalló" réteget? Ez esetben nem lenne semmi gond. De jelenleg a tanárok valóban olyanok, mint egy a végsőkig elszánt kutya egy grizzly medve ellen, a szülők a legtöbb esetben rosszul nevelik a gyermekeiket és mondjuk ki, a legostobább és legtahóbb módon veszik fel álláspontjukat a nevelési intézménnyel szemben, a politika pedig kihasználja, megalázza a tanárokat, nem képes valódi minőségjavító mentorálásra. Mit tehet a gyermek, aki nincs korlátok, szabályok közé szorítva és mindenhonnan rossz példát lát: szarik az egészre. Teszem hozzá, minden szinten tisztelet a kevés kivételnek. Köszönettel, egy 2-szer mérnök, mérnöktanár.

fkorbi 2010.01.06. 14:11:24

@Bozdurgán: amúgy persze nehéz belőni azt, hogy mennyi a magyar illetve földrajz oktatás piaci értéke. Nyilván annak nincs piaci értéke, hogy mikor jelent meg xy költő verseskötete, illetve hogy - bizonyos szakmáktól eltekintve - most akkor az Andok lánchegység-e vagy sem. És elég egybites az a tanár, aki erre hegyezi ki a tananyagot.

Annak viszont, hogy jól tudd kifejezni magad, választékosan beszélj, tudd értékelni, elemezni és megismerni az embereket, helyzeteket, nagy szerepe lehet az olvasottságnak, illetve az olvasott anyagok értelmezésének. Ha jól van oktatva a dolog, akkor ebből igenis lehet profitálni. Ha nincs jól oktatva, akkor marad a "faszság az irodalom, sosem fogom használni, sok hülye magolás". Szerintem nem mindegy. (Sőt, az irodalomnak lehet direkt piaci értéke is, ha pl. az ifjú palánta jogi egyetemre pályázik, akkor felvételi tárgyként vehet magánórát)

A földrajz is hasznos, az unalmas alapokon túl (a már említett röghegység-lánchegység dilemma :)) ad egy áttekintést, alapismeretet a világról, sőt, valamennyire a gazdaság működésének az alapjait is lefekteti, amikor bemutatja a tájegységekhez kötődő ipart, mezőgazdaságot, stb, ezekre később rengeteg egyéb ismeret épülhet (vagy sok új ismeret megfelelő elhelyezésében segíthet) egy rakat szakmában. Persze csak ha jól oktatták. Tizensok éve tanultam utoljára földrajzot, geológus sem vagyok, szal nem nagyon foglalkozom a témával, de nekem így maradt meg, illetve így hasznosult.

tehát megintcsak azt tudom mondani, hogy nem járnánk rosszul a minőségi közoktatással.

Bozdurgán 2010.01.06. 14:12:08

@fkorbi:

tudom én, csak ez már nem pedagógus kérdés.Az ő helyzetüket sajnos a mindenkori magyar helyzethez kell viszonyítani.
Ebben az országban a jegybankelnökön kívül regionális összehasonlításban mindenki durván alulfizetett, ami ugye egy vicc.

szakértőbb 2010.01.06. 14:12:45

@anarch: en is csak ugy viccesen kerdezem, es mi a sz@r lesz a nyugdijukkal? Sot - bar nem tartozik ide - de ugye vilagos , hogy a mostani, kicsit tartosabb munkanelkulieknek sem lesz... Erdekes vilag lesz itt 15-20 ev mulva:-((

szakértőbb 2010.01.06. 14:15:18

@fkorbi: ezt lehetne hangsulyosabban is, ezert engedelmeddel meg ismetelnem:-)

"tehát megintcsak azt tudom mondani, hogy NEM JÁRNÁNK ROSSZUL A MINŐSÉGI KÖZOKTATÁSSAL"

(a netikett megsertesetol ezuttal tekintsunk el...)

Cinnouse 2010.01.06. 14:15:57

@Bozdurgán: amit itt leírsz, az teljesen igaz. de tudod mi itt a gond? hogy már százszor leírták, és pontosan tudják is a minisztériumban, hogy az oktatás nagy részben azért szar ma Mo-on, mert a társadalmi folyamatok is szarok. Uis nálunk a társadalmi egyenlőtlenségeket termeli újra az oktatatás, ha nem lenne ekkora különbség a rétegek között, nem lenne ekkora gond sem. De nem ezen változtatnak fölülről, hanem az oktatáson, hiszen azon jobban lehet, ezért van ennyi átlalakítás, és ezért vajmi kevés az eredmény is. Mert sajnos nem az oktatás határozza meg a társadalmi folyamatokat (pedig milyen szép is lenne), hanem fordítva. (Ld. finnek)

akakukk 2010.01.06. 14:24:51

@Bozdurgán: Hat hogy pontosan mikor mi ellen tiltakoztak vagy nem tiltakoztak azt talan a tanarok a forumon jobban tudjak. De emlekeim szerint tiltakoztak a NAT ellen, valami remlik a tankonyvekkel kapcsolatban is, meg valami felvonulas is volt. Tobbszor elmondtak a velemenyuket az oktatasi torvenyrol, a Bolognai rendszerrol, az egyetemi fejkvota rendszerrol, meg meg egy csomo dologrol. Csak sok nyilvanossagot nem kapott, ha az szembe ment a kormanyzati allasponttal.

xstranger 2010.01.06. 14:27:50

@fkorbi: egy csomo tantargynak a szerepe az atlagember szamar inkabb az hogy megtanuljon tanulni. Ezeknek a roghegyseges informacioknak a nagyreszet elfelejted de a munkamodszer amivel megtanultad oket megmarad, es hasznositani tudod a kesobbi tanulmanyaid soran.

Bozdurgán 2010.01.06. 14:28:40

@szakértőbb: @Cinnouse: @fkorbi:

Valaki mondja már meg mi az hogy minőségi közoktatás?:)
Ezzel a mondattal mindenki egyet ért, de a minőségi jelzőn túl én még sosem hallottam senkit arról beszélni, hogy mitől lesz minőségi, és hogy milyen módszerekkel lesz az.A kevés a pénz követelésen túl:)

pl. engem érdekelne, hogy milyen megoldást láttok arra, hogy a gyerekek gyakorlatilag fegyelmezhetetlenek, szép szólam, hogy a a nevelés a szülő dolga, de ha ő nem teszi akkor mi a megoldás?

A kooperáció igényének a hiánya a rendszer vagy a pedagógus hibája?

Amíg nincs zászló amit a pedagógus szakma vihetne, addig itt nem fog változni semmi, az államtól várni a megoldást hasztalan.

Bozdurgán 2010.01.06. 14:29:47

@akakukk:

és mit ajánlanátok helyette? azon kívül hogy az nem jó?

fkorbi 2010.01.06. 14:35:29

@Bozdurgán: sztem a minőségi közoktatás egy olyan állapot, amikor egy ehhez hasonló blogban a komment-orkokat leszámítva a tanárfikázó kommentek száma 13,42% alatti :D

Nem vagyok pedagógus, szal lehet szar ötlet, a nívó növelése érdekében lehet nem lenne rossz - sok egyéb más szakmához hasonlóan - önszerveződéseket alakítani, ahol ún. szakmai kódexeket dolgoznának ki, olyan standardokat lefektetve ezzel, ami az oktatási nevelési munka valós kihívásaira reagál.

Bazmeg, ez de bullshitszagú lett, szakmai ártalom :)

Mindegy, lényeg, dobhat a szinvonalon, ha van egy kis önkontroll, önszabályozás, tudásmegosztás (akár a kretén kölykök kezelésére, akár egyes tárgyak oktatására vonatkozóan), stb.

Mezőbándi 2010.01.06. 14:35:52

@Balance Of Power: "Ezen az elven akkor a mernoki, jogi diploma se jogositson fel arra, hogy elmenj mernoki, ugyvedi irodaba dolgozni."

Számomra a fő különbség a tanári pálya esetén a "képlékeny" fél-felnőttekkel való munka, amire nagyon ritkán készít fel bármilyen diploma, hanem csak az élettapasztalat. A más irányú tapasztalat se automatikus garancia, de _én_ eddig azt láttam - amit néhány kommentelő is -, hogy a máshonnanan pályára kerülők nagyobb hatású - mondhatjuk: jobb - tanárok, mint a fiatal diplomások. Nagy átlagban.

Ez a poszt is erről szól számomra. Tele tervekkel és naív elképzelésekkel jó alaposan feladja az első néhány akadály után, nagyrészt azért, mert nem képes kezelni a munkahelyi konfliktusokat. Egyszerűen éretlen ez a hozzáállás. Menjen tanítani az, aki már kipróbálta magát az élet más területein.

@Cinnouse: "miért gondolod azt, hogy egy "másmilyen munkatapasztalat" magasabbrendű, mint a tanári munkatapasztalat."

Nem magasabbrendű, hanem más. Nagy esély van rá, hogy behozzon a tanár-diák viszonyba valami olyan pluszt, ami jelentősen javítja ezt a kapcsolatot és elősegíti a tanuláshoz szükséges körülmények fenntartását. Ez így elég nyakatekerten lett megfogalmazva, de remélem érthető. (Más posztoknál már kifejtettem...)

Másrészt számos olyan munka van, ahol úgy lehet élettapasztalatot szerezni, hogy közben az ember nem tud nagy károkat okozni. A tanári pálya nem pont ilyen. Ami 3-4 év munkatapasztalat egy kezdő tanárnak, az egy szakközepesnek jó eséllyel az utolsó olyan életszakasza, amikor intézményes keretek között tanul valamit.

akakukk 2010.01.06. 14:36:22

@Bozdurgán: Nem vagyok tanar, es csak nagyjabol emlekszem. De az allitas az volt, hogy az uj rosszabb mint a regi. Es rendesen meg vol indokolva, nem "zsigeri elutasitas" volt. A fejkvotarendszer az egyetemeken (a direkt intezmenyfinanszirozassal szemben) be is valtotta a hozza fuzott negativ hatasokat.

Cinnouse 2010.01.06. 14:37:38

@Bozdurgán: sztem nincs ilyen h minőségi közoktatás. oktatás van, ami hatékony vagy nem hatékony. :) ha nagyobb általánosságban gondolkodom, akkor számomra a hatékony közoktatás azt jelenti, hogy a tanulók számára ugyanolyan esélyt ad bármilyen munka folytatására, egyenlően, a szociális helyzettől függetlenül (igen, tudom h ez végtelenül idealista, sőt, talán utópisztikus gondolat), és átad valami olyan tudást, amely az adott ország gazdasáságnak és kultúrájának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges (a kultúrába itt most mindent beleértek attól kezdve, hogy "miért nem sósavazunk zománcos kádat?", addig hogy "volt egy költőnk, József Attila")

akakukk 2010.01.06. 14:41:21

@Mezőbándi: "Egyszerűen éretlen ez a hozzáállás. Menjen tanítani az, aki már kipróbálta magát az élet más területein." ... Es ott sikertelennek bizonyult. Mert maskent nehezen tudom elkepzelni. Szerintem talan batoritani, segiteni kellene a kollegat, aki lelkes, akar valamit, de tapasztalatlan.

szakértőbb 2010.01.06. 14:46:09

@Bozdurgán:
Figyi, probald meg mondjuk definialni, milyen szerinted a minosegi egeszsegugyi szolgaltatas - na, olyasmi lehet a minosegi oktatas is:-)))
Lehetne pl. olyasmi: ahova szivesen kuldened es szivesen menne a gyereked!

Viszont ezen mit ertesz:
>A kooperáció igényének a hiánya a rendszer vagy a pedagógus >hibája?

merthogy manapsag (szerintem nem teljesen helyesen) a csapbol is a kooperativ modszerek folynak... Hogy ugy mondjam, "at vagyunk esve az lonak az tulso oldalara" :-)))

szakértőbb 2010.01.06. 14:50:57

@Cinnouse: szerintem nem kene eroltetni a definialast:-))

>számomra a hatékony közoktatás azt jelenti, hogy a tanulók >számára ugyanolyan esélyt ad bármilyen munka folytatására,

miutan a szellemi, fizikai stb. kepessegek eloszlasa nem demokratikus, igy ez a definicio nem megfelelo...
esetleg ha kiegeszitened: "barmilyen - kepessegeinek, szorgalmanak, stb.-nek megfelelo - munka folytatasara"

Bozdurgán 2010.01.06. 14:55:06

@szakértőbb:

A minőségi oktatás számomra nem több a munkaadók feltétel nélküli kiszolgálásánál:)Az hogy az oktatási rendszerből kiesők minél hamarabb képesek legyenek hatékonyan értéket létrehozni.
persze az én látásmódom nagyon sarkított:)

Én nem vagyok pedegógus, én csak a rendszerből kiesőkkel találkozom, de ha így van ahogy mondod hogy ("a csapbol is a kooperativ modszerek folynak")végre eljutunk oda ahová 15 éve kellett volna.
Kb mennyit kell várni , hogy a kooperatív módszerekkel képzett gyerekek végezzenek?:)

céerem 2010.01.06. 14:56:37

1. Nem tudsz beilleszkedni? Legalább látszólagosan sem?
2. Mindig az a gyanús aki eltűnik, különcködik, és ha szinte senkivel sem vagy jóban, haveri vagy legalább kollegális viszonyban, persze, hogy Téged kezdenek ki.
3. Te választottad ezt.
4. Apukád valsz erre utalt korábban.
5. Te választottad ezt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.01.06. 14:59:45

Egyetértek a posztíróval, meg persze azokkal a kommentelőkkel is, akik figyelmeztetik, hogy nem ő az átlag és sajnálkoznak a naivitásán. Az összekép egészen jó rajz a valóságról és persze arról is, hogy én miért nem lettem tanár. Még a paraméterek is stimmelnek, kitűnő érettségi, nyelvtudás, elhivatottság, miegyéb, aztán már a bölcsészkarra jártam, amikor a tanárképzési szaktárgyakba belekezdve eldöntöttem, hogy na nem, én nem végzek tanárképzést és ki van zárva, hogy elmenjek tanítani.
Az öcsém informatikát tanít, jó gimnáziumban, a diákjai imádják, a kollégákkal is jól kijön. Ő az, akiről azt szokták mondani, hogy az Isten is tanárnak teremtette: ért a tárgyhoz, tud motiválni, szereti csinálni, minden oké, csak közben tudja, hogy a kis infós diplomája mit ér a világpiacon, amikor épp NEM egy gimiben tanít vele. És valahogy itt a probléma; ezért a pénzért tényleg csak a két leges-legvéglet marad meg hosszasan a tanári pályán, azok, akiket SEMMI nem tántorít el az oktatás szeretetétől, meg azok, akiknek abszolút nincs más választásuk. Az öcsém azt mondja, hogy ő ezt holtig tudná csinálni, ha meg lehetne belőle élni, de így nem - és nagyon sokan vannak ilyenek.

céerem 2010.01.06. 14:59:45

@szakértőbb: "miutan a szellemi, fizikai stb. kepessegek eloszlasa nem demokratikus"

ezt hogy érted?

Cinnouse 2010.01.06. 15:00:08

@szakértőbb: de igazából azért nem annyira hülyeség amit leírtam, mert h a finn/svéd példánál maradjunk: ott azért annyira hatékony a közoktatás, mert tudtommal a differenciálódás a szintek között sokkal később történik meg, mint nálunk, és addig ugyanolyan, vagy nagyon hasonló képzésben részesülnek a gyerekek.
érthetően: nincsennek biosz, meg kémia, meg humán stb. szakos gimnáziumok, meg 4+8, 6+6-os változatok, hanem van egy iskola a lakóhelynél, meg egy középiskola, mindenki odajár, és csak 16 év fele mennek specializáltabb helyekre a tanulók. addig mindenki uazt tanulja, és az iskolák között nincs "elit" meg "presztízsdús", és a gyerekek szüleinek társadalmi "ranglétrán" elfoglalt helye teljesen változatos. ehhez képes nálunk már az ált. iskben "felvételi" van, meg tagozat, és hogy, hogy nem a "jó" iskolákba azoknak a gyerekei kerülnek be, akik orovosok, tanárok, mérnökök, jogászok. vagy most már van pénzük kifizetni a magániskolát stb. és ez így megy végig az egyetemig.

Balance Of Power 2010.01.06. 15:00:24

@Bozdurgán: A minosegi kozoktatas talan pont ott kezdodik, hogy visszacsabitjuk a talent pool-t a katedra melle. Sok multihoz elszegodott tanar nem feltetlenul erzi jol magat. De legalabb normalisabb penzt kap. Ilyeneket ismertem, volt olyan aki nem a penzert, hanem a tanitas miatt vallalt par magantanitvanyt estere. Ugyanez igaz az orvoslatogato-orvos relaciora. Itt ismerek olyat, aki konkretan visszament szarul keresni a jo fizu, ceges auto mellol es sokan hulyenek nezik (en speciel sot becsulom erte).

@Mezőbándi: Ld. akakuk kommentjet. Majd hulye lesz elmenni tanitani, aki mashol sikeres. Lasszoval sem lehetne ezeket a tanarhallgatokat visszahozni, miutan kinyilt a csipajuk.

KenSentMe 2010.01.06. 15:01:50

Imádom azokat, akik a való világban jönnek rá a dolgokra, csak akkor, ha helyzet van:).. ha egy kicsit is nyitott szemmel éltél volna a világban, tudnod kellett volna, hogy le fognak köpni.. egyszerűen nem értem azokat, akik csak X hónap tanítási gyakorlat után és Y év tanári munkában töltött év után jönnek rá, hogy a pedagógusokat szarba sem nézik.. kicsim, te átaludtad a középiskolát?

Cinnouse 2010.01.06. 15:06:23

@VRbagoly: kicsim, sztem más dolog vmit tudni, mint átélni.

Cartman (ex Cartman) 2010.01.06. 15:09:15

@Dubito: Most is van lehetőség valamiféle differenciálásra. Nálunk minden évben osztanak jutalmat. Szerinted kinek?
a. A jó tanárnak;
vagy
b. a "vezetőség felé jó" tanárnak?

A tanári munka nagyon nehezen minősíthető. Önmagában a módszerek, attitűd, tehát az első benyomások, egy-két óra alatt mérhető paraméterek nem sokat mondanak egy tanárról. Az én legjobb középiskolai tanárom egy öntörvényű, néha kegyetlenül igazságtalan, (látszólag) meglehetősen érzéketlen ember volt. De zseniális tanár!

Egy biztos: a mostani minősítő és premizáló rendszer (pontosabban, amit mostanság vezetnek be) rosszabb, mint ha nem csináltak volna semmit. A tanárokat a felettesük minősíti, ami miatt a bevezetésre kerülő minőségi bérpótlék valójában pofapénz.

szakértőbb 2010.01.06. 15:09:24

@céerem: mondjuk en nem nagyon leszek sulyemelo, viszont a mezony donto tobbsege pedig nem lesz atomfizikus:-)
Igy finom voltam?

Nagyon gyorsan ujra kellene szerveznia szakkepzest, a korabbinal magasabb es hasznosabb, ertelmesebb szinten. Igy aztan nem kene mindekinek feleslegesen diplomas munkanelkulinek lenni...

OFF
Gondolni pedig azt gondolom, hogy nem kell mindenkinek (80%) erettsegizni, es eleg keves (lasd elozo szisztema) diplomas lege lenne. De ebbe itt ne menjunk bele tenyleg, csak kerdezted, hogy gondolom...
/OFF

Mezőbándi 2010.01.06. 15:11:23

@akakukk: "kipróbálta magát az élet más területein." ... Es ott sikertelennek bizonyult. Mert maskent nehezen tudom elkepzelni."

Akiket én ismerek/ismertem ebből a "kategóriából", azok nem ezért mentek tanítani. Hanem jellemzően az élethelyzet változása miatt (család, költözés, külföldi munka utáni hazatérés, stb.). Sőt, olyan is van, hogy egy szakma - amiben egyébként sikeres vagy - már nem nyújt elégséges perspektívát és váltani kell.

szakértőbb 2010.01.06. 15:13:36

@Bozdurgán:
>A minőségi oktatás számomra nem több a munkaadók feltétel >nélküli kiszolgálásánál:

ez inkabb a ranszolgatarto tarsadalomra emlekeztet engem:-))

Ugye nem gondolod, hogy a kooperatív oktatas oldja meg a magyar kozoktatas problemait? Mar csak azert sem lehetne ilyen, mert az emberek kulonbozokeppen tanulnak, van amelyik igy, a masik amugy.
Van, aki remekul elpucskoreszik a kooperativ csapatban is, amig a tobbiek tesznek vesznek, netan idofelelos (ez a kedvencem:-))), van akinek viszont ezek a remek kooperativ feladatok az agyara mennek, es ahogy fentebb irta valaki: megnyomorithatjak a rakenyszeritett, am de nem nekivalo modszerek...
Inkabb lenne kivanatos a differencialt foglalkozas, es maximum 20 fos csoportok - ez mar az utopia kategoria...

céerem 2010.01.06. 15:14:40

@szakértőbb: Így már ok, de akkor nem a demokráciával van a baj, hanem azzal, hogy a munkahelyek és képzési lehetőségek Mo-n aránytalanok, nem követik a piaci szükségleteket.

szakértőbb 2010.01.06. 15:15:18

@Cartman (ex Cartman): ez bizony igaz, nagyon nehez jo modszert adni arra, hogyan lehet a tanari munkat elfogultsag nellkul ertekelni. A vezeto reszerol pedig szinte kizart:-))

szakértőbb 2010.01.06. 15:17:19

@céerem: bocs, akkor felrertheto voltam. Nem a demokracia hibajara gondoltam, hanem hogy nem egyenloen/(igazsagosan?!) oszlanak el a kepessegek az emberek kozott szuleteskor. Igy vilagos?

céerem 2010.01.06. 15:19:27

@szakértőbb:
book.hu/konyv/8830/Kivetelesek-A-siker-masik-oldala.html

Olvasd el, nagyon jó, éppen arról szól, hogy a sikernek mennyi összetevője van, függetlenül a tehetségtől, attól kezdve, hogy az ember milyen évtizedben született.... Nagyon jó könyv!

Cinnouse 2010.01.06. 15:20:56

@céerem: igen, ez így van. ma az oktatás csak önmaga fenntartását szolgálja (ld. büfészakok egyetemeken), nem pedig a valós igényt elégiti ki.

céerem 2010.01.06. 15:25:37

@Cinnouse: Arról nem is beszélve, hogy kis hazánk "kicsit" sok egyetemmel és fősulival rendelkezik...

Bozdurgán 2010.01.06. 15:31:36

@szakértőbb:
Szóltam, hogy az én látásmódom sarkított:)

Szerintem az oktatás csak egy eszköz, ami kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a végzett emberek hatékonyan termeljenek.
Most mindegy , hogy melyik szinten esnek ki az oktatásból, de azon a szinten ahol kiesik ő legyen a legjobb.

Szerintem olyan mint "oktatás" önmagában értelmezhetetlen az csak egy eszköz.A megszerzett tudás csak arra való, hogy használják és az a tudás ami nem hasznos az csak elpazarolt potenciál.Sokszor több értelme lenne azt megtanítani valakinek , hogy hogy jut az információhoz, mint magát az információt.

A kooperáció meg lehet hogy nem fogja magát az oktatást megoldalni, de a munkáltatók szeretni fogják:)
A kooperáció nem a tudás megszerzésének egy hatékonyabb módja, hanem önmagában a kooperáció az érték, ha azt megtanulja valaki máris boldogabban fogják alkalmazni.

Cinnouse 2010.01.06. 15:35:43

@Bozdurgán: te ebből kihagyod, hogy egy kultúra nem csupán a javak termeléstől kultúra. sajnos néha azt veszem észre, hogy ezt lassan sokan elfelejtik. mert egy ország szvsz annál sokkal több, mint hogy mekkora a GDP-je.

gitáros 2010.01.06. 15:40:26

A posztolónak előbb-utóbb meg kéne tanulnia beilleszkedni és alkalmazkodni a munkatársakhoz.
Most szólok: jó eséllyel ugyanilyen munkatársaid és ugyanilyen problémáid lesznek bárhol máshol is.

Bozdurgán 2010.01.06. 15:44:17

@Cinnouse:

Nem azt követeltem, hogy szüntessék be az alapműveltség oktatását, hanem azt, hogy kezeljék a helyén:)
Én csak azt szeretném, hogy a legyenek meg az alapok, de a hangsúlyt azokra a tárgyakra -vagy a tárgyakon belül azokra a témákra - fektessék amik segíthetik az embert abban hogy a későbbi munkáját jobban végezze.

KenSentMe 2010.01.06. 16:00:25

@Cinnouse: Csak azért jegyeztem meg mindezt, mert nekem is volt olyan ismerősöm, aki lelkesen, vidáman, ELTE BTK-sként reményektől duzzadóan jelezte, hogy megy középiskolába tanítani, én meg mondtam neki, hogy készülj fel a legrosszabbra.. aztán csak nézett, hogy miért gondolkodom ilyen negatívan.. és kb. az első hét végéig tartott ki a csodálkozása. Nem, nem értem, egyesek miért hülyítik meg magukat saját maguk.. és szerintem nem más tudni a dolgokat, mint átélni, csak másmilyen.. nyilván a tapasztalat kiegészíti az elképzeléseinket, de nem mond egészen ellent annak.. aki rendelkezik egy megfelelő világnézettel, az ritkán szembesül annak tökéletesen ellentmondó tapasztalatokkal.

Cinnouse 2010.01.06. 16:10:23

@VRbagoly: de a posztíró szvsz nem mondta, hogy olyan tapasztalatok érték volna, amire egyáltalán nem is számított, sztem csak az elkeseredettsége jött át, ami azért érthető, ha tudja, hogy a szakmáját készül épp otthagyni. Elhiszem, hogy van olyan naív aki azt hiszi, hogy a tanítás milyen szuper lesz, de azért nem ez az átlag. És igenis más azt tudni, hogy nem becsülnek meg, mint nap mint nap szembesülni ezzel a saját bőrödön.

Panzer 2010.01.06. 16:15:35

Apro, de legalabb pontos adalek a tanari fizetesekhez: foiskolai docenskent, Ph.D.-val a netto berem 117.000 forint. (Nyelvpotlek nincs, merthogy a nyelvtudasunk munkaeszkoz - egyebkent alairom, tenyleg az). Ehhez jon meg havi kb. 8000 Ft cafeteria.

Ha csak ez az egy allasom lenne, en sem csinalnam, mert ebbol nem lehet megelni, csaladdal semmikepp. Viszont szerencses vagyok a masik munkammal, igy tenyleg az a helyzet, hogy megengedhetem (valoban ez a helyes szo) magamnak, hogy tanitsak. Panaszkodni igy tenyleges okom nincs, ezzel tisztaban vagyok - de a fizetes nagysagrendje, azt hiszem, ezzel egyutt elgondolkodtato...

Es ez foiskolai szint - az allami kozepiskolakban meg ennyit sem kapnak sokszor, aranytalanul magasabb oraterheles + olyan nevelesi feladatok mellett, amik egy foiskolan mar definicio szerint nem fordulnak elo.

gerarda 2010.01.06. 16:21:00

@szakértőbb: nincs pótlék, még más nyelvből tett vizsga esetén sem. Saját példámból tudom.

Balance Of Power 2010.01.06. 16:21:57

@Bozdurgán: "a hangsúlyt azokra a tárgyakra -vagy a tárgyakon belül azokra a témákra - fektessék amik segíthetik az embert abban hogy a későbbi munkáját jobban végezze."

Es ezt megis hogyan? 18 eves kor elott honnan a faszbol tudja, hogy milyen munkat fog vegezni? Ezen az alapon mindenkivel kulon-kulon kellene foglalkozni, nem pedig egyutt osztalyban.

KenSentMe 2010.01.06. 16:22:01

"Ám én hajthatatlan voltam, hisz éreztem, én a jövő nemzedékét szeretném tanítni, nevelni."

"Pontosan tudtam, hogy a tanári fizetés nagyon kevés, ezt vállalva fogtam neki. Nem érdekelt a nagy karrier, a luxus élet, de azt nem gondoltam volna, hogy a mindennapi élet megoldása is lehetetlen lesz. Olyan kevés pénzt kapok, hogy nem tudom magam fenntartani."

Hogy tudthatta volna pontosan, ha egyszerűen fogalma sem volt a fizetésről? Mit jelent az a szó itt, hogy pontosan tudtam? Akkor tudta volna pontosan, ha odament volna megkérdezni a kedvenc elitgimnáziumi tanárától, hogy "te, Béla bácsi, mégis, mennyit keresel?" "meg tudsz élni belőle?". Persze, ő mindent tudott, és a világ a hibás.. nekem nem az elkeseredés jött át a posztból, hanem pontosan ez az értelmieskedő világlenézés.

Persze, én tisztában vagyok vele, én pontosan tudom, de aztán jaj de meglepődöm, mert a tapaszalaton kicsorbul az, amit egyedül, a négy fal között megálmodtam.. ne haragudj, de ez pontosan az, amikor 18 évesen az ember nem hisz a saját szüleinek, és ez erősen átjött a posztból. Szerintem a világon mindenki megmondta ennek a csajnak, hogy ez lesz a vége, de senkinek sem hitt. Aztán persze a világ a hibás. Ja, és nem téged kicsimeztem le, hanem őt.

YessicaHard 2010.01.06. 16:31:24

Én is pedagógus voltam, 6 évig. 30 éves koromban megelégeltem az akkor nettó 38 ezer forintos fizetést, így elmentem a reklámszakmába. (Meglepően sok volt pedagógus dolgozik egyébként a reklámszakmában)Már 7. éve vagyok account manager. Mondanom sem kell, hogy sokkal-sokkal jobb a fizetésem, de persze jóval többet is kell dolgoznom érte, és a munkával járó felelőssség is más jellegű (inkább anyagi és nem emberi). Nagyon szerettem tanítani, de elnézve a mostani iskolai állapotokat (a tanárnak semmi becsülete nincs a gyerekek és a szülők előtt,verekedés, botrányok, a tanárok fásultak, irigyek egymásra és megkeseredettek - tisztelet a kivételnek)Akinek van egy kis maradék vér a pucájában, az mind otthagyja a pedagógus szakmát és maradnak a félbolondok, a hobbiból tanítók (gazdag férjjel) és a nyomorultak. És ezek a tanárok okítják majd mindannyiunk gyermekeit. Én belülről láttam az iskola világát, egy tanári szobánál nyomasztóbb hely nincs a világon, a frusztrációra és a keserűségre ott szinte kézzel tapintható.
Mi lesz a megoldás?

Bozdurgán 2010.01.06. 16:32:24

@Balance Of Power:

Nem vagyok tanár:)

oylasmire gondoltam, hogy ha már Adyt vagy lánchegységet tanulunk, akkor azt tegyük úgy hogy plusszban fejlesszük a kommunikációt vagy a vitakészséget, vagy bármit ami nem magolás:)
Bár kétségtelen, hogy a magolás, is fejlszt készségeket:)

akakukk 2010.01.06. 16:36:32

Pont azert nehez az oktatasban a teljesitmenyberezes bevezetese, mert nehez definialni a minoseg fogalmat. Nagyjabol mindenki tudja, sejti, de ugy megfogalmazni hogy az mukodjon meg nem hallottam. Problema ugye hogy honaprol honapra kene merni, de csak a vegeredmeny szamit. Mas az emberanyag itt es ott, es masok a lehetosegei az egyik onkormanyzatnak mint a masiknak.
Ertelmezhetetlen a "munkaadok kiszolgalasa" elkepzeles is, most az asztalosuzemre gondolsz vagy az atomeromure? Az elso munkahelyre gondolsz vagy a 13.-ra? En a problemat inkabb abban latom, hogy tul sok a human es tul keves a real anyag. A tananyag szerkezetet lehetne inkabb a valo eletben valo felhasznalas iranyaba valtoztatni. Valami ilyesmi igaz a tantargyak keretein belul oktatott anyag szerkezetere is.

A kozoktatasnak olyan altalanos normaknak kell megfelelnie ami egy alapot biztosit a specialis kepzesre.

A minoseg meresere muszaj lenne valami objektiv merce szerinti vizsgaztatast tartani, es a fejlodes ilyen modon torteno kovetese lehetne valami alap. De ezt sokan elutasitjak, mert a gyerekeknek meg plussz egy dolgozat lenne.

SZVSZ marad az, hogy jo embereket kell beereszteni az oktatasba.

Cinnouse 2010.01.06. 16:40:06

@VRbagoly: sztem inkább ne kicsimezz le senkit, nem áll jól. ;)

KenSentMe 2010.01.06. 16:41:58

@Cinnouse: Nem kell senkinek tetszenem a szavaimmal.:)

Bozdurgán 2010.01.06. 16:50:22

@akakukk:

Egy ideális világban nagy vonalakban megtervezné egy ország, hogy milyen irányban kíván létezni 20 év múlva, és ennek jegyében folyna a képzés.

Az én privát véleményem szerint elképesztő mennyiségben kellene ontani a mérnököket, és ennek jegyében kellene alsótagozattól kezdve irányítani a gyerekekt, természetesen meghagyni a lehetőséget, hogy ha végképp nem érdekli akkor lehessen belőle account manager:)
Persze képezhetünk könyvtárosokat is mint eddig, de ők nem termelik meg a nyugdíjadat az tuti.

Szerintem kiderült, hogy polihisztort kiképezni értelmetlen, hiábavaló energia, most mondhatjuk, hogy az érettségi egy olyan szint amikor még mindenki ért mindenhez, és tudja mikor szuletett 3. Béla , és hogy Ady írt verseket, de valójában ez azt jelenti, hogy 18 éves felnőttként nem ért semmihez, a feje meg meg tele van értelmetlen információkkal amit az élete során soha többet nem fog használni, gyakorlati tudás 0, majd jelentkezik a bölcsészkarra, ahol szintén 0 gyakorlati tudást szed magára, majd elmegy dolgozni és ír egy ilyen hülye posztot, arról hogy meg akarják dugni a kollégái:) most komolyan ennek mennyi értelme van?

öregkopasz0208 2010.01.06. 16:54:36

A hozzászólásokat olvasgatva ugyanarra a következtetésre jutottam, mint hosszú évek óta már minden alkalommal, amikor a tanári pályafutásomon gondolkoztam. Az évek során a körülmények változtak ugyan – 44 év munkaviszonnyal mentem nyugdíjba – a társadalom szemlélete azonban alapvetően nem. Hozzám képest – testnevelő tanár voltam, TF végzettséggel, ami egyszerre jelentette az egyszakosságot, s mint ma is, az egyetemi végzettséget - egy nyelvszakos tanár helyzete lényegesen egyszerűbb. A különbség oka a tantárgyak megítélésében keresendő. A humán elméleti tárgyakat a szakma minden fóruma elismeri, a humán gyakorlatiak – rajz, ének, testnevelés – megítélése azonban kissé leereszkedően felülről történik. Nézzük csak sorjában.
A tanár alapvetően abban a helyzetben van, hogy a regnáló hatalom eszméit, nevelési, pedagógiai célkitűzéseit kell kiszolgálnia. Ezeket felettes hatóságai – élén az OM-mel – tantervekben, utasításokban rögzítik, melyek lebontva területi, iskolai, tantárgyi dokumentumokként írják elő a teendőket, amelyeket a különböző iskolatípusokban tanító, különféle szakterületen, eltérően felkészített szaktanárok, a diákokkal együttműködve, azokkal elsajátíttatnak. Remélem, nem voltam bonyolult. A keret, az eszközök, a módszerek adottak, s szerencsés esetben a szaktanár feladata elvégzésére megfelelően felkészült. Ez az alaphelyzet. Nézzünk az ezt befolyásoló tényezőkből néhányat.
Iskolavezetések. Kezdő koromban az iskolavezetések alapvetően a fölöttük lévő szakmai politikai és egyéb politikai szervezetek, pártbizottságok irányítását kellett, hogy kövessék. Mint ahogy a fölöttes szakmai irányító szervek is. A politika mindent áthatott. Volt olyan szakmai vitám, melyet a politikai irányító szervezet vezetője – iskolai párttitkár – próbált eldönteni, s voltam olyan helyzetben, amikor a megyei pártbizottság biztosított arról, hogy további makacs ragaszkodásom szakmai elképzeléseimhez azt eredményezi majd, hogy a megyében nem lesz munkám. Fedje homály a megyét, szerintem mindenütt így volt. Az idő előre haladtával ez a politikai nyomás mit sem változott. Ma már az önkormányzatok jobb, vagy baloldalisága a meghatározó. A Kádár rendszerhez képest a helyzet annyit változott, hogy ha ki akarnak rúgni, nem kell a látszatra sem figyelni.
A tanárok helyzetében az iskolavezetések viszonylatában annyi változás azonban történt, hogy a rendszerváltás után a szakmai felügyeletek teljes hatásköre megszűnt! Míg a szakfelügyelői rendszer védőernyőt tudott adni egy politikailag nem teljesen jól szereplő, de szakmailag korrekt tanárnak, ma ez nem működik. A tanári munkát minden szakon! a szerencsés esetben jóindulatú, de szakmailag hozzá nem értő igazgató, igazgatóhelyettesek ítélik meg. Ez hátrányos azért is, mert a munka elismeréseként az igazgatók teljesen önhatalmúlag osztogatják a bérkiegészítéseket – nevezhetjük pofapénznek -, s adnak, vagy nem fizetés kiegészítéseket, túlórák formájában. Ma már a túlóra sem feltétlenül előny. Miután a heti elszámolásokban a ténylegesen megtartott órák számítanak, ünnepély, kirándulás stb. esetén a meg nem tartott órák, az össz óraszámot számolva nem biztos, hogy kiadják a kötelezőt. Akkor pedig egy fillér sincs! Nem beszélve arról, hogy az elmaradt órák fejében bármilyen – nem szakmai – munkára kötelezhetnek.
Valamikor, 1990 előtt, iskolatípusonként és tantárgyanként meghatározták azt a végzettséget, amivel abban az iskolatípusban tanítani lehetett. Gimnáziumban és Szakközépiskolában testnevelést csak egyetemi, tehát TF végzettséggel taníthattunk. Ennek egyik mosolyogtató esete volt, amikor egyetemi végzettségű feleségemet nem akarták általános iskolában alkalmazni, mert az iskolatípusnál magasabb szintű diplomája miatt erre nem találták alkalmasnak. A rendszerváltás után magániskolák sora nyílt, illetve az érvényesülés területeinek megszaporodása miatt nagyon sok TF végzettségű testnevelő tanár más, rokon szakmában, vagy magánvállalkozóként próbált karriert építeni. Nem hibáztatom ezeket a kollégákat, mert a fizetésünk a Medgyesi kormány béremeléséig gyalázatos volt. Hónap 20-a körül már elfogyott a pénzünk, félretenni soha nem tudtunk 2002-ig. A szakmai végzettség, mint előírás csendben meghalt. A pályát oda nem való tanárok – személyes tapasztalat – árasztották el, akik nem ismerték a tananyagot, a korosztályt, s akik munkáját szakmailag nem ellenőrizte le senki. Ez ma már olyan szinten van, hogy a testnevelők nagy része, s igen nagy tiszteletem a kivételeknek, ha lelkiismeretes, ott van az órán és ül.
Gyerekek. Amíg kezdő koromat, s a diákokét is, meghatározták a pártbizottságok, s drilljük, ma már jogaik vannak és nem tanították meg őket arra, hogy kötelességeik is. Alapvető viselkedési normáikkal is problémák vannak. De! És ezt merem állítani, hogy ugyanazok a gyerekek, akik voltak, akár 40 évvel ezelőtt! A körülményeik alapvetően megváltoztak, s a változás mindössze ennyi. Különbözőségüket a negyven évvel ezelőtti korosztálytól, ez okozza. A társadalom és az érvényesülés követelményei meg fogják követelni tőlük a megfelelő szintű alkalmazkodást. Kénytelenek lesznek tanulni, mert aki nem, az végzetesen lemarad. Hajléktalanként az élet igen nehéz.
Talán egy tanárnak a legnehezebb kezelni, a szülők, általuk rosszul értelmezett s nem mindig értelmes, gyermeküknek hasznos, viselkedés és jogrendszerét. A demokrácia adta véleménynyilvánítás lehetősége, a nagyfokú cselekvési szabadság nem mindig párosul a józan belátással.
Az én szakmámban nehézséget okoz az anyagi finanszírozási lehetőségek beszűkülése is. Míg 1990 előtt az iskolai sport az egyesületekkel együttműködve, azok segítségével – edzéslehetőségek, edzői bérek, felszerelés, versenyeztetés – adta azok utánpótlását, ma már nem működik. Az iskolai sport meghalt, s jelen helyzetben feltámadására belátható időn belül nem látok lehetőséget. Megszűnt az a tevékenység, ami egészségre nevelt, bizonyos gyerekrétegek délutáni, nyári, hétvégi tevékenységét szabályozta, helyes irányba terelte. Nem beszélve a mozgás napi tevékenységekbe beépülő pozitív szellemi és fizikai hatásairól. Ma ezt szülői zsebekből kénytelenek a családok fedezni. S ahol a szülői zseb üres?
A posztírónak azt mondanám, hogy igazi tanár is lehetett volna belőle. Ha a kvalitásairól leírtak valósak, akkor a szakma elveszített egy elhivatott nyelvszakos tanárt. Kétségtelen, a gyenge, máshová bekerülni nem tudó tanárként végző egyetemisták a szakma szintjének sokat ártanak, de van, s reményeim szerint lesz közöttük olyan, akiből ennek ellenére tanár lesz. Az bizonyos, hogy a jutalom ebben a szakmában nem mérhető pénzben. Jutalom lehet az, ha 40 év múlva az utcán valaki – s csak az arcra emlékezel, nem biztos, hogy a névre is – hangosan rád köszön: „Jó napot Tanár Nő! Tanár Úr!”

Balance Of Power 2010.01.06. 17:00:14

@VRbagoly:

@Bozdurgán: Ezzel egyetertek. Valami olyasmi van jelenleg, hogy ez a vitakultura stb. dolog atcsuszik a felsooktatasba. De mondjuk mi magyar meg toriorakon azert vitatkoztunk eleg sokat. Masok szerint meg ez a hulyeseg.

"elképesztő mennyiségben kellene ontani a mérnököket" Persze, amikor epult a Sztalin Vasmu, akkor meg vasmunkas kellett rengeteg. Ezek a dolgok sokkal gyorsabban valtoznak annal, mint az kozepiskolai/egyetemi kepzes idotartama. Elkezdesz ma tudatosan mernoknek keszulni a fentiek miatt, aztan mire vegzel, telitett a szakma. Ugyanez volt a jogasszal, amikor mi erettsegiztunk (97), akkor az volt a meno. Amugy meg nyilvan azert kell sok mernok, mert egyszeruen kevesebb ember jo a real targyakban, ergo kevesebben alkalmasok mernoknek. Es az sem mindegy, milyen mernok, mert az egyik valoban jol el tud helyezkedni normalis fizetessel, a masiknak pedig felkopik az alla, mert az a terulet nem annyira megy most.

akakukk 2010.01.06. 17:02:02

@Bozdurgán: Posztod elso fele nem all tavol gondolkodasomtol :) Mint irtam, keveslem a real targyak reszaranyat.
A masodik felevel azert vitatkoznek. A tortenelmet tudni jo dolog, es verset olvasni is jo dolog. A real tudomanyok miatt elunk, es a human tudomanyok miatt erdemes. Celozva ezzel arra, hogy a muveszetek, a filozofia jobba, szebbe teszik az eletet.
Ha viszont arra gondolsz, hogy az erettsegi anyag tartalma rossz osszetetelu, akkor megint csak kozel jarnak egymashoz a gondolataink. Ja, es persze hogy ne csak a levegobe beszeljen az ember, azer az is igaz, hogy neha konkretumokat is kell tudni, magolni is kell.

Bozdurgán 2010.01.06. 17:08:51

@Balance Of Power:

Most mondanám, hogy akkor legalább tudták mit akarnak 15 év múlva csinálni az országban:) Nem volt okos ötlet, de most meg csak sodródunk.
Azért mondtam a mérnököket, mert ők elég univerzális szakembrek egy villamosmérnök elég széles területen kompetens, mint ahogy egy gépészmérnök is.
Nem tudom elképzelni, hogy 10,20,30 év múlva itt mérnökök ezrei álljanak sorba a segélyért:)

Nekem ez a személyes meggyőződésem , ha kitalálja az ország, hogy logisztikai nagyhatalom akar lenni, akkor képezzünk logisztikusokat nekem mind1, csak ne polihisztrorokat.

Bozdurgán 2010.01.06. 17:18:03

@akakukk:

természetesen szükség van az általános műveltség elemeinek az ismeretére is, szükség van irodalmi tudásra, szükség van törtenelmi tudásra szükség van a társadalom szerkezetének a megismerésére, valahogy el kell helyezni magát mindeninek a térben,és mindenkinek tudnia kell miért utáljuk a szlovákokat:)
De szerintem ezt a tudást alá kellene rendelni a reál tárgyaknak.

És nem azért mert a reál tárgyak fontosabbak, vagy értékesebbek, hanem azért mert azok a tárgyak telmelnek a későbbiekben több GDP-t.

akakukk 2010.01.06. 17:19:30

@öregkopasz0208: Nagyon erdekes volt, koszonjuk Tanar Ur!
Javitana valamit a helyzeten a szakfelugyeloi rendszer visszaallitasa?

szanna 2010.01.06. 18:15:25

@Bozdurgán: "Kb mennyit kell várni , hogy a kooperatív módszerekkel képzett gyerekek végezzenek?:) " Kb. 5 évet. Most hetedikesek. Ha jól tudom...

szakértőbb 2010.01.06. 18:41:30

@Bozdurgán: Te, honnan veszed ezt a polihisztor dolgot? Az egyik utolso polihisztor eppen tegnap halt meg:-( (Vekerdi LAszlo - ha mond valamit a neve.) Az iskolakban semmihez sem erto emberek tanitasa tortenik, arra gondolsz:-))?

Tehat ezt a polihisztorozast szerintem hagyjuk, azzal egyetertek viszont, hogy ezerszer erosebb realoktatas kene, de tudod, azok, akik kozepiskolaba jarnak, nem birnák:-)) Az a 20% birna valoszinuleg, aki odavalo...

Bozdurgán 2010.01.06. 19:06:17

@szakértőbb:

Polihisztor, legalabbis ezt várja tőlük a rendszer, persze nem tudnak teljesíteni, ezért semmihez sem értő emberek lesznek belőlük:)De mivel elvárás az hogy mindenhez értsenek, ezért polihisztor képzés van:)

Kisiskolás szintről kezdeni kezdeni nem a középiskolában, és akkor bírná:)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.01.06. 19:19:37

@Bukowszky: Ó te naív széplélek,hát te is tudtad,nem?

R2D2 & C3PO 2010.01.06. 21:23:54

@Cartman (ex Cartman):

Ez így van az üzleti világban is: a beosztottakat mindig a közvetlen főnök minősíti, ő javasolja a jutalmakat is, amit a felsőbb vezetők maximum csökkentenek.

öregkopasz0208 2010.01.06. 22:16:42

@akakukk:
-természetesen, javítana. Egyrészt a dolgozó, képzett tanárt védené,másrészt kényszer lenne az igazgató felé a szakszerű munka elismertetésére. A képzetlen lógós fölött mindig Damoklész kardjaként lebegne a szakfelügyelői látogatás réme. A látogatást előre sohasem jelentették be, egyszer csak ott volt a szakfelügyelő és bejelentette, hogy látogat. Láttam én ilyen esetben - elnézést a kifejezésért - betojni olyan szaktanárt, aki a szakfelügyelővel egy évfolyamra járt. Az igazgatók kénytelenek voltak respektálni. Én szerettem ezt a rendszert, s utáltam a jelen pillantbaqn uralkodó kuplerájt.

Roquentin 2010.01.06. 23:03:55

Nekem nagyon komoly kételyeim vannak a tekintetben, hogy fizetésemeléssel, anyagi juttatásokkal alapvetően lehetne javítani az oktatás minőségén, vagy a pedagógusok kvalitásain.

Ha már elhivatott tanárokról van szó, azt hiszem, pontosan ők azok, akiket (a társadalmi átlagnál legalább) jóval kevésbé foglalkoztat a pénz. Azt hiszem, pontosan ők azok, akik hisznek a tudás önmagában való (tehát pénzre nem váltható) értékében. Hiszen végső soron erre kéne nevelni mindegy egyes órájukon tanítványaikat is.

Tehát elképzelhető, hogy magasabb fizetésért többen választanák a tanári pályát, és így bizonyára többen is lennének a kiválóbbak közöttük - de nem hiszem, hogy túl sok olyan ember, aki igazán alkalmas pedagógusnak.

És persze nem szeretném megbántani a poszt íróját, de azért azt is a figyelmébe ajánlanám: pusztán attól, hogy valaki jó tanárnak gondolja magát, még nem feltétlenül következik, hogy ez így is van. Szerintem pl. az anyagiasság, a sértődékenység, az előítéletesség, a felületesség, a meggondolatlanság kizárja ezt - márpedig az írást olvasva olykor volt olyan érzésem, mintha ezen gyarlóságok némelyike talán nem lenne teljesen idegen a posztírótól...

Balance Of Power 2010.01.07. 09:23:42

@akakukk: "A real tudomanyok miatt elunk, es a human tudomanyok miatt erdemes." Ez tetszik!

@Bozdurgán: Pont a fentiek miatt, ha igazad is van, ilyen szaraz eletnek lenyegeben semmi ertelme. Felkelunk, szarunk, eszunk, GDP-t termelunk, alszunk.
Es mi van azokkal, akik hulyek a matekhoz? Ok mindig is tobben voltak, vannak, lesznek, mint azok akiknek van erzekuk a real targyakhoz...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.01.07. 09:38:57

@Balance Of Power: 2001-2002 óta folyamatosan mondják, hogy túl sok jogász, közgazdász képzés van. 2000 óta minden évben közlik, hogy keevés a mérnök - ennek csak a válság tett be egy kicsit - ennek ellenére a jelentkezők hova mennek? Hát nem műszaki irányba.

Most akkor kit sajnáljak? Tudom, hogy nem mindenki mérnök / műszaki beállítottságú, de hogy ennyire kevesen...

Azt is halottam már, hogy sok fiatal azért nem mert erre menni, mert tudja, hogy a középiskolai felkészítése miatt alkalmatlannak érzi magát a pályára. A középiskolai reál tárgy oktatást sikeresen szétverték...

Bozdurgán 2010.01.07. 10:25:15

@Balance Of Power:

Tudom, hogy szegényes vagyok de az élet váza az a sor amit te leírtál:)Eszünk alszunk termelünk szaporodunk.
Erre a vázra lehet aggatni mindenféle extrákat, mint általános műveltség,kultúra, és minél erősebb az a váz annál több sallangot képes elvinni.De az nem vezet sehova, ha eleve nem akarunk erős vázat készíteni.
Nem vagyok a hasonlatok embere, de talán érthető amit írni akartam:)

Jelenleg a "húlye a matekhoz" emberek nagy része azért viseli ezt a titulust mert az alapok nincsenek meg, ha 0 éves kortól erre menne rá az oktatás ezeknek az embreknek a száma jelentősen csökkenne.

A koncepciótlanság a legaggasztóbb, nekem az is jó ha kortárs festőket képzünk, ha azok hoznak pénzt, csak menjünk rá minimum 3 stratégiai irányra, amihez embereket képzünk.

Balance Of Power 2010.01.07. 10:37:02

@Bozdurgán: Igen, egyszeru vagy :)) Tipikus kocka gondolkodas :))
Igenis van "hulye a matekhoz/realhoz", pl. en ilyen vagyok. Es mivel rendelkezem nyelvtanar vegzettseggel, azt is kijelenthetem, hogy van aki "hulye a nyelvekhez" - ha beledoglik sem fog megtanulni idegen nyelvet. Mas meg ha beledoglik sem fog megtanulni vezetni. Van ilyen, nem is keves. De ettol meg lehet zsenialis mernok.

@molnibalage: Nem tudom, keszult-e valaha felmeres a fiatalok beallitottsagaval kapcsolatban (real vs. human). De en a sima gimi (igaz, human gimi) alapjan azt tudom mondani, hogy osztalytarsaim tobbsegevel egyutt hulyek voltunk a real targyakhoz. Pedig voltak jo matektanarjaink. Ok is lattak, hogy segghulyek vagyunk a matekhoz.

Bozdurgán 2010.01.07. 10:52:53

@Balance Of Power:

mondjuk a mérnöki létet ne sarkítsuk ki a matekra:),de én azért hiszek benne, hogy egy szintig mindent el lehet sajátítani, nyelvet, matekot, rajzot mindent.

Mondom ezt úgy, hogy egy pálcikaembert sem vagyok képes hiba nélkül lerajzolni, de tudom, hogy ha beletenném az energiát és képezném magam egy közepesnél alacsonyabb szintig el tudnék jutni,igaz 5x akkora energiával mint az aki tehetséges.
Viszont ha azt látnám, hogy a közepesnél alacsonyabb rajztudás szükséges ahhoz, hogy megéljek, vagy hogy mondjuk elvégezzek egy építész kart , és lehessen belőlem egy jó projektmanager (aki sosem rajzol) akkor beletenném az energiát.

Így van ez a matekkal is:)

Bozdurgán 2010.01.07. 11:06:56

@Bozdurgán:

És arra hivatkozva, hogy nem értünk a matekhoz éveken keresztül munkanélkülieket képezni a felsőoktatásban mondvacsinált szakokon az azért elég nagy luxus:(

Balance Of Power 2010.01.07. 12:30:06

@Bozdurgán: Sarkitas, nem sarkitas, eros, magabiztos matek nelkul nem lehetsz mernok akkor sem. En soha nem leszek mernok, ha 100 evig tanulok sem.

Viszont amit irsz, ott mar bejon az, hogy ki mennyire kitarto. Ez a kepesseg viszont szinten "nem demokratikusan oszlik el". Masfelol meg gondolj a dinasztikus foglalkozasokra, orvos, ugyved, de mernok is van, ahol eroltetik a gyereket, pedig utalja az egeszet. De orvosnak kell lennie, mert mar a dedapja is az volt. Ennek mi ertelme? Teljes tarsadalomra vetitsuk ki? "Marpedig a tovabbtanulok 70%-a mernoknek megy es kesz" vagy mi?

Cinnouse 2010.01.07. 12:41:45

@molnibalage: ezzel egyetértek, sokkal többen mennének pl. fizikusnak, ha nem olyan lenne a fizika oktatás, amilyen. és azzal sem értek egyet, hogy több embernek van érzéke a humán dolgokhoz, mint a reálhoz, sztem kb. uannyi lehet az arány. Viszont: sztem az is gond, hogy ugye tényleg több a női tanár, talán éppen abból a megfontolásból amit írtatok, a nők hamarabb elfogadják azt, hogy nem a pénz a legfontosabb dolog az életben, és ha a hivatásommal nem is keresek annyit, akkor is többet adok magamnak és a társadalomnak. Viszont a reál pályákon sokkal kevesebb a nő, és én ezért nagy részben az iskolát teszem felelőssé, ami már az ált. isk.ben azt közevtíti, hogy a jó tanuló "lányok szorgalmasak, meg magolnak", a jó tanuló fiúk meg "tehetségesek, okosak, jól gondolkodnak". Saját példámból tudom h ez így van, számos matek versenyen értem el jó helyezést, mégsem tartottam magam jónak a reál dolgokból, mert egész egyszerűen nem ez a kép élt bennem, nem így formálták az identitásom. Így pont azt a TTK-s szakot választottam ki, amiben nem volt meg a szükséges előképzettségem, és mivel frusztrált, hogy nem tudom behozni a lemaradásomat, ott is hagytam. Úgyh most én is a BTK-sok "buta és csúnya" tömegét növesztem. ;) Pedig lehet, hogy csak egy kis támogatás kellett volna, és most pl. csillagászattal foglalkoznék. Más kérdés, h nem biztos h jobban jártam volna. :)

Cartman (ex Cartman) 2010.01.07. 13:27:06

@R2D2 & C3PO: Persze, csak épp ez nem az üzleti világ. A vállalati struktúra logikája itt nem alkalmazható. Optimális esetben egy vállalat működése alapvetően a profitszerzésre épül. A tulajdonos pénzt akar, ezért megbízza a menedzsmentet, hogy működtesse a vállalatot, aki(k) azután különböző eszközökkel rábírják a beosztottjaikat a jó munkára. A motivációk, az elvárások, eszközök világosak, egyszerűek (persze, csak relatíve), és többé-kevésbé logikusan adódnak a célokból.

Ezzel szemben mi egy igazgató motivációja az iskola vezetésével kapcsolatban? Milyen egy sikeres oktatási intézmény? Pl.: magas színvonalú képzést nyújt? Ha ez szempont, akkor milyen mérce szerint? Vagy mondjuk olcsó a fenntartása? Esetleg fontosabb, hogy politikailag "korrekt" legyen a vezetése? ...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.01.08. 10:16:53

@Cartman (ex Cartman): Igen, legalábbis vidéken, egyetlen dolog a legfontosabb, mindenben egyet kell érteni a polgármesterrel. Legjobb, ha ezt pártberkeken belül teszi az igazgató.
Szánalomhegyek!

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.01.08. 10:18:25

@molnibalage: Szerintem korábban csúszik meg a dolog. Alsóban még nagyon sok gyerek a matekot szereti, középiskolában már csak a megszállottak maradnak. Valahol felsőben történik valami.

bontottcsirke 2010.01.08. 18:00:45

@Roquentin: Azért komoly kélyeid ne legyenek az anyagi javadalmazással kapcsolatban, nekem 5 év alatt 8 kollégám hagyta ek az amúgy nyugodtnak számító állását pusztán anyagi okok miatt.

Szerintem pont fordítva van a dolog; először is meg kéne pályáztatni az állásokat reális összegekét (a mostani fizetések kétszerese)
majd a legjobb jelöltek közözz válogatni és egyben megfelelő fegyelmezési lehetőségekkel is biztosítani a tanári munkát.

Valamint egy hatékony ösztöndíj-tandíj rendszeren is el lehet gondolokodni.

Másképp ez nem megy.

Másképp nem megy

bontottcsirke 2010.01.08. 18:02:30

namost a fórummotor anyját, ezért a sok elírásért

én kérek elnézést és tengermély tiszteletem a többieknek

Veder1 2010.01.08. 18:30:30

Sajnos ez a valóság :(

A jog sem életbiztosítás ma már. Az évfolyamtársaim több mint fele nem jogász munkát végez, aki meg maradt, az vagy betagozódott az államgépezetbe, vagy (és ez az elenyésző) a magánszférában él máról holnapra. A bölcsészszakok után a következő lesajnált diploma a jogász lesz...

marcipán2 2010.01.14. 22:14:00

@öregkopasz0208: És tartottatok-e abban a rendszerben heti 28 órát hetente? + osztályfőnöki feladatok? + oktatási innovációk megvalósítása mindenféle előzetes képzés és tankönyv nélkül? (Mármint a gyereknek nincs tankönyve, te írod és fénymásolod a tananyagot, követned kellene, hogy ki nem kapta meg, stb. ) Fontos, abban, amit a posztoló írt, hogy a tanárok NEM KÉPESEK úgy dolgozni, ahogy szeretnének, mert egy kooperatív órára való felkészülés legalább 1,5-ször annyi idő, mint maga a tanóra. (Plusz a tanulók munkáinak javítása és értékelése.) Ha mindezt teljes osztályban csinálod ekkora óraszámban, előbb-utóbb meggebedsz, és nincs az a létező ember, aki ne tudna a munkád valamelyik fázisán fogást találni.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása