14

Karácsonyi pénzosztás

Ellenőrző , 2009.12.10. 08:00

Levélírónk az évvégi jutalom elosztásának egy szokatlan módját mutatja be nekünk, az alapítványi iskola tulajdonosa az alapján osztotta ki a jutalmakat, hogy megjelent-e a tanár az otthonában rendezett Karácsonyi partin.

Kedves Ellenőrző!

A Karácsonyi szünet közeledtével, érezhetően nő a feszültség a pénzbeli juttatások kapcsán. Alapítványi iskola vagyunk -ami jogszabály ránk vonatkozna, azt sem tartják be-, minden esetlegesen működik, így az év végi jutalom is, ami eddig pulykapénz néven futott. Az idén viszont nagy a csend a pulykák körül, nemhogy az összegét nem sejti senki, de még azt sem, hogy lesz-e egyáltalán, vagy, hogy ki kap majd belőle. Ez utóbbi sajnos jogos kételyként élt mindannyiunkban, ugyanis tavaly egészen egyszerűen úgy osztották el, hogy, aki ment bájologni az igazgató-tulajdonos rózsadombi villájába, az ott megkaphatta a borítékját, aki nem, az nem kapott egy fillért sem. Olyan is volt, aki nagyobb értékű ajándékot vitt, mint amennyit végül kapott, mert ajándék nélkül nem lehet csak úgy beállítani, illetve néhányan üres borítékot kaptak, mert nem dologztak olyan régen az iskolában, hogy megérdemelték volna. Lehet vitatkozni az elosztás jogosságáról, de aki már dolgozott alapítványi iskolában, az nem csodálkozik semmin. Nálunk nincsen olyan, hogy az ember kiérdemel valamit, az, hogy kidolgozzuk a lelkünket, az alapnak számít, ezen felül pedig bármikor kérhetnek tőlünk bármit, ingyen. Nincsen túlórapénz, osztályfőnöki pótlék, a caffeteriáról, hideg-melegétel utalványról, szakkönyv-, ruhapénz pedig szóba sem kerül soha. Dolgozni lehet, alapfizetésért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr151582359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.10. 09:16:56

OK, ez egy elég elbaszott egy jutalmazási rendszer, de a közoktatásban dolgozók jutalmazására milyen rendszer lenne alkalmas? Mit, kit kellene jutalmazni?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.10. 10:33:06

A jutalom az jár?
Az nem olyan, hogy vagy kap valaki, vagy nem?
Én, ha elvállalok egy munkát, akkor nem jutalmat kérek érte, hanem fizetést, és a megélhetésembe nem kalkulálom bele az esetleges borravalót.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.10. 10:59:43

@kolbászoszsömle: A tanár viszont nem borravalós állás (na jó, a magántanítás lehetősége adott a kiegészítésre, mármint azoknál, akiknek a szakjára van igény magántanítás szintjén).

A fizetés sem alku tárgya általában, a többletmunkát, akár minőségi, akár mennyiségi - ha úgy tetszik, többletszolgáltatást, amiért te a borravalót kapod - viszont jogosan várja, hogy honorálják.

Ilyenformán nem jár, de aki tudja magáról, hogy jó abban amit csinál, jobb, mint a környezete, az igenis jogosan kalkulálja bele a terveibe az év végi többletet. Persze előre elkölteni ekkor is hülyeség. :)

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2009.12.10. 13:21:40

üres boríték, bazmeg... oké, hogy alapítványi iskola, hogy verseny van, hogy nem muszáj ott dolgozni (közben meg de, muszáj, ma bármilyen munkahelyet meg kell becsülni), de ez, ez a stílus, hogy üres borítékot ad... egy normálisabb, 1000forintos bor meg pár kedves sor egy kártyán, az se fért volna bele?
És ez a legfőbb vezetője egy olyan intézménynek, ahol gyerekekkel foglalkoznak. Szégyen.

Stupidella 2009.12.10. 13:33:33

Az sokkal szarabb érzés, amikor kiáll középre a főnök és elújságolja, ki mennyit kap és ki nem kap. Utána jöhet a sértődés, féltékenység, hogy a másik miért kapott és miért annyit.

Inkább a diszkréció.

notC 2009.12.10. 13:46:28

Az alapítványi iskola nem állami, az ott dolgozó nem közalkalmazott, a fizetése béralku tárgya, pont, mint általában a versenyszférában. A jutalom valóban nem jár, de jól jön, az biztos. Hogy mennyire szabad bekalkulálni a jövedelembe, az már más tészta, szerintem sem nagyon szabad. Kivéve, ha ez pl. 13. havi fizetés, vagy osztalék formájában rögzítve van a munkaszerződésben.
Az igazgató személye és viselkedése adhat okot "pampogásra", de amíg nem követ el törvénysértést, addig a munkavállaló egyetlen lehetősége, hogy "ha nem tetszik, el lehet menni..." Sajnos nagyon sok olyan cég van, ahol nem pofára osztanak pénzeket, posztokat, ahol a főnöknek nem maga felé hajlik a keze, aztán van ahol ez (közszféra) törvénybe ütközik, van ahol meg nem...

notC 2009.12.10. 13:48:23

@notC: "sok olyan cég van, ahol nem pofára osztanak pénzeket"
helyett: "...ahol pofára osztanak..."

Stupidella 2009.12.10. 13:50:43

@notC: sajnos a közszférában is pofára jutalmaznak.

rózsakeresztes 2009.12.10. 13:58:39

egyszer menjetek be mindannyian, akik számítotok az iskolában és követeljetek 20%-nyi többletet, különben pattantok. Az alapítványi suli is suli, a diákok tanárokhoz kötődnek, ha a meghatározó emberek mennek, akkor a tulaj is pofára esik. Csak addig ilyen, amíg birkaként lehet kizsarolni az embereket.
Én is alapítványiban tanítok, s mivel számítanak rám, ki tudok harcolni többleteket, bár igaz, hogy mintha a fogukat húznák a kifizetésnél, s legalább 5x kell menni azért, ami jár!

Tanítóbácsi 2009.12.10. 14:21:09

@notC: Magam is alapítványi oskolában dolgozom és a béralku úgy nézett ki, hogy "Ennyit tudunk fizetni, megfelel?" Természetesen megfelelt, mert bár alig valamivel több, mint a közoktatásban de mellette még vannak plusz óráim is, ami számlára megy. Nem keresek rosszul, de messze elmarad egy "versenyszférástól" Csak én a közoktatáshoz viszonyítottam eddig :)
Viszont a munkaköri leírásomban van egy sor a feladataim alatt:
...és minden más, amivel az intézmény igazgatója megbízza.
Na ez a szívás :) Heti 40 tanóra után még az összes többi feladat. Adminisztráció, vizsgáztatás, felzárkóztatás, versenyek, pályázatok, beszerzések és minden olyan apró-cseprő dolog, amihez a kollégák vmiért nem értenek... fénymásoló, faxkészülék, számítógép ésatöbbiésatöbbiésatöbbi :)
Nem kevés és így a félév végén már érzem, hogy kicsit bekattantam :)

Stupidella 2009.12.10. 14:42:25

@Tanítóbácsi: szerintem ezt a végmondatot minden munkaköri leírásba beleírják. Ergo lókukit sem ér a munkaköri leírás. :)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.10. 16:46:02

Csatlakozom az előttem szólókhoz.De az az üres boríték érdekel!Tett bele valami kártyát,hogy boldog izét kíván,és majd jövőre,talán...,vagy semmit,tényleg?

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.12.10. 23:15:20

Ez nem a zuglói hajós Alfréd általános iskola véletlenül? Azonkivűl, hogy a vezetőnek tudtommal nem a rózsadombon van a villája nagyjából stimmel a leírás :D

zizizuzu 2009.12.11. 13:14:38

Akkor mondanék én is egy sztorit.

Év végi jutalom. Nem vártuk, ezért nagyon kellemes meglepetésnek indult, hogy a főnök bejelentette, délután megbeszélés, egy kis ajándékkal. Öröm-bódottá... egy darabig. :)

Kaptunk fejenként 1 darab ilyen divatszivacsot, az a kék mikorszívós nyavaja, meg egy üdvözlőkártyát :))
OK, hogy gesztus, meg minden, de inkább hagyta volna a francba. Most gondoljatok el egy 40-es többdiplomás embert karácsonyi szivaccsal :)

Most már csak mosolygok rajta, de akkor egy kicsit megkopott a munkamorál egy időre :)

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása