48

Ki a tanár legnagyobb ellensége?

Ellenőrző , 2009.11.13. 08:08

 Sok szempontból vizsgáltuk már a tanárok helyzetét a társadalomban, az iskolában, a családban, de levélírónk egy egészen új perspektíváját mutatja be a tanári létnek. Tapasztalata szerint, nem az a legnehezebb a tanárságban, hogy az ember megtalálja a közös hangot a diákkal, vagy a szülőkkel, hanem eligazodni a kollégák által kavart viharokban.

Kedves Ellenőrző!

Mindig jó tanuló voltam, ezért talán érthető volt a szüleim döbbenete, amikor közöltem, hogy tanár szeretnék lenni. Egyetemre jelentkeztem, ezért békén hagytak 5 évig, hátha meggondolom magam, de az idő előrehaladtával a kétségbeesésük egyre nőtt. Sokat vártak az iskolai gyakorlattól is, de mivel ott aztán tényleg nagyon jól éreztem magam, és csak megerősített az elhatározásomban, más oldalról próbálkoztak.

Egyikük sem tanár, de tisztán emlékszem, mennyire élethűen írták le, hogy milyen egy tanári szoba belülről. Leginkább, hogy hogyan marják egymást semmiségeken a tanárok és hogyan butulnak le az általuk tanított korosztály szintjére. Arra is emlékszem, hogy majd meglátom, milyen kicsinyes viták folynak néha, képesek még kávépénzen is összeveszni.

Elkezdtem tanítani. Első munkahelyem, második napján iszonyatos vitára léptem be a tanáriba. Mint kiderült, a kávépénzen veszett össze két kolléganő, pontosabban azon, hogy ténylegesen bedobja-e vajon az egyikük a közös kasszába az elfogyasztott kávék árát. Nagyon megdöbbentem és megijedtem, hogy lehet, hogy az összes többi is igaz? A tanárnak a legtöbb konfliktusa nem a diákkal és a szülővel van, hanem a kollégákkal? Sokunk megkeseredett, elfáradt, kiégett, vagy csak az állandó stressz helyzet miatt ugrunk könnyebben egymásnak? Sajnos az eltelt 3 év azt mutatta, hogy tényleg a tanár a tanár legnagyobb ellensége, és ha az ellenség a falakon belül van, sok jóra nem számíthatunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr121497627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vényesssy 2009.11.13. 09:15:56

Bocsánat, ez harmatos... Riad a lelkem de kimondom: tanár írta...

Kakadu01 2009.11.13. 09:17:41

Pont ilyennek képzelem a legtöbb tanárt. Hányingerem is van tőlük rendesen!

Hozzászóló 2009.11.13. 09:22:02

Kár volt erre a szösszenetre 2 percet szánnom az életemből... Kérem vissza!

lyesmith 2009.11.13. 09:33:36

Így van. Igaza volt a szüleidnek. Elb@sztad.

19 év iskolában eltöltött év alatt talán 3-4 olyan tanárom volt akikre úgy emlékszem hogy igazi kiváló tanárok voltak. 95% uk csak próbálja keresztülverekedni magát a munkanapon. Persze mindannyian lelkesen kezdték de 4-5 év alatt beleuntak a hiábavaló(?) próbálkozásba.

Egy megoldás lenne mégpedig lehetőség arra hogy a tanárok részmunkaidőben dolgozzanak és a tanítás ne főállás legyen.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.13. 09:38:56

"Mindig jó tanuló voltam, ezért talán érthető volt a szüleim döbbenete, amikor közöltem, hogy tanár szeretnék lenni."

Tisztelt Tanári Kar, Tisztelt Szülők, Kedves Gyerekek!

Kijelentem, hogy minden itt van elbaszva.

Köszönöm, hogy végighallgattak.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.13. 09:43:53

@lyesmith: Nem igaz, legyen főállás, a kezdőfizetés 200 nettó legyen, és ez az 5. évre érje el a 350-et + cafetéria.

Akkor kezét lábát összetörné mindenki, hogy tanár lehessen, és nem azokból lennének tanárok, akik az iskolapadban legjobb esetben is a középszert, a 3,6-os átlagot, meg a "majdcsak leérettségizek valahogy, de nem akarok beállni a tesco-kasszába" jelentették.

Akkor nem merülne fel a diákban, hogy ezé' tanujjak baszkee, ő is mire ment vele, havi 90-ért itt kell tűrnie, hogy szopatjuk, apám meg 8 általánossal hajcsa a Q7-est, mer a gógyi meg rafkó számít, meg legyünk rajok!

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 09:47:27

Nem járok a tanáriba. Olyan, mintha a spájzban lennék egy rakás savanyú uborka között. Egyébként ez is olyan, mint bármely más munkahely: mindenhol vannak jó és elviselhetetlen, frusztrált arcok.
Maradj a gyerekek között, lyukasórában meg menj kv-zni.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.11.13. 09:55:04

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Pontosan ugyanezt a mondatot szemeltem ki én is!

Ez a legszomorúbb az egészben!

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.11.13. 09:56:26

Egyébként minden munkahelyen fúrják, nyírják, gyilkolják egymást az emberek.
Miért lenne ez másképp a tanárok között?

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 09:58:39

Még valami: ahhoz, hogy valakiből jó tanár legyen, nem jó tanulónak kell lenni, hanem rendelkeznie kell bizonyos adottságokkal. Ezek meglehetnek egy közepes tanulóban is, és hiányozhatnak egy jeles rendűből. Sajnos ezek nehezen mérhetőek, a felvételinél pedig nem relevánsak. Már ezelőtt 25 évvel boncolgattuk ezt a témát, de semmi nem változott. Megfelelő pontszám, oszt' annyi, mehetsz főiskolára. Devalválódunk...

robill760 2009.11.13. 10:01:55

A tanárokról élő sztereotípiák többsége sajnos igaz. Nem mindenkire, de a nagy átlagra igen. Tanárnak lenni nem belépő egy elitklubba, hanem kicsinyes, magukat értelmiséginek gondoló emberek között lenni nap mint nap. Természetesen vannak, akik felfelé lógnak ki közülük, belőlük lesznek a diákok életét meghatározó tanáregyéniségek vagy (egyre gyakrabban) a pályaelhagyók.

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 10:10:30

@robill760: mélységesen egyetértek. Bár ez így lehet az orvosok, mérnökök, balett táncosok és kőfaragók esetében is, de a mi munkánk nagy nyilvánosság előtt zajlik, így aztán többszörösen ki vagyunk téve a figyelemnek és a kritikának is. Éppen ezért kellene hitelesnek lenni, vagy adott esetben önfegyelmet gyakorolni néhány kollégának.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.11.13. 10:11:23

@ilonkanéni: @robill760: Manapság a pár hivatástudattal rendelkező fiatalon kívül csak azok mennek tanárnak, akiket nem vesznek fel a menő közgazdasági, jogi, pénzügyi szakokra. Csoda hogy romlik az állomány? Az a kevés meg aki tényleg tanítani akar és nem csak a ponthatárok miatt megy tanárnak, szenved.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.11.13. 10:20:00

@ilonkanéni: pszichikai alkalmassági vizsgálat nem ártana évente, hogy csak egy példát mondjak. igaz, az kellene minden olyan munkahelyen, ahol rendszeresen emberekkel foglalkoznak, szemtől szembe. a főiskola/egyetem ideje alatt minden félévben tanítási gyakorlat, akár egy-egy szent tehénnek számító szaktárgy keretein belül! pl. matematika-informatika szakos tanárnak igenis legyen kötelessége analízis keretein belül a félévente 2-3 hét matematika oktatás, és akár még emellé 2-3 hét számítástechnika oktatás is! cserébe pedig nyilván egyes tárgyakból engedni kéne. mert pl. egy középiskolai tanár nyilván nem fogja a Schrödinger-egyenlet megoldási módozatait és lehetséges megoldásait minden egyes évben tanítani, főleg hogy a tagozatos képzést finoman szólva is ellehetetlenítette a NAT. fontosabbnak tartom a mindennapos rutin, és alkalmazkodás elsajátítását.

Az meg a másik fele, hogy igenis a tanárszakmát annak ellenére fizetném az egekig, hogy nem vagyok tanár :) csak egyszerűen emlékszem arra, hogy milyen volt a tanárainknak lassan 15 éve, és azóta csak romlott a helyzet...

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.11.13. 10:22:43

Mennyivel könnyebb kijelenteni ilyeneket, hogy "utálom a tanárokat", meg hogy "hányingerem van tőlük", mint utánajárni, hogy mi a probléma igazából, ugye? Sőt, divatosabb is ilyeneket mondogatni, főleg mostanában.

Ha a gyalázkodás helyett esetleg egyszer megjönne a kedved ahhoz, hogy utánajárj, mi is a baj valójában, akkor tudnám ajánlani:

tulajdonkeppen.blog.hu/2009/09/20/csak_penzt_ne_kelljen_befektetni

vagy:

tulajdonkeppen.blog.hu/2009/10/30/31_koltsegvetes_2010

Akinek nem inge...

Kösz a figyelmet.

lyesmith 2009.11.13. 10:22:56

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: A baj az hogy az egyetemi tanárok, professzorok már nem keresnek olyan rosszul de náluk sem látok jelentős különbséget. Bár meg kell hagyni a legjobb tanáraim az egyetemen voltak. Viszont SZVSZ nem a fizetés miatt hanem azért mert ők a való életben is gyakorolták a szakmájukat a tanítás csak egy része a munkájuknak/kutatásunak.

lyesmith 2009.11.13. 10:24:06

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: Az lenne a jó ha teljesítmény arányosan fizetnének (már ha ezt lehetne mérni)

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 10:27:17

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: Bizony, a fizetés kevés. De ez nem ment fel egy tanárt sem az alól, hogy hülye. Más is keveset keres, nem dőzsölünk, de erről nem a kölkök tehetnek. A frusztrációnkat tartogassuk az illetékeseknek. Szívem szerint az oktatási tárca minden döntéshozóját megbuktatnám az utóbbi 10 év teljesítménye alapján. Szerintem itt sokkal nagyobb a baj.

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 10:41:42

Utolsó előtti mondatommal megválaszoltam a címben feltett kérdést.

bakter123 2009.11.13. 10:42:01

3 évig voltam tanár a lehető legkeményebb helyek egyikén.

A legnagyobb bajt az jelenti, hogy teljesen elnőiesedett a szakma, márpedig ahol sok a nő, ott hatalmas a feszültség.

Ráadásul irgalmatlanul sok köztük a 30-as 40-es egyedülálló teremtmény ami értelemszerűen csak tovább ront a helyzeten.

Személy szerint baromira élveztem huszonéves fejjel a tanáriban töltött idő minden percét...rohadt jó volt villámhárítót játszani 2-3 kollegina közt és szappanoperákat meghazudtoló módon ügyeskedni, hogy külön-külön mindannyiukkal megszerettessem magam. Egy kis bók ide, egy kis kedvesség oda, néhány szexuális utalás és voila; máris béke volt a tanáriban.

Elképzelhetetlen az erotikus feszültség egy ilyen helyen és ezt szinte senki sem veszi számításba.

Jelenleg is tanár párom szerint akinek farka van is kicsit is szebb az ördögnél az már számít:)

Több férfit a tanárikba!

(Persze ehhez magasabb, jóval magasabb fizetés kéne, én magam is csak addig voltam tanár, amíg a tolmácsképzőt el nem végeztem, hiszen egyébként esti iskola mellé kitűnő munka, hiszen többnyire nem kilenctől ötig tart.)

milena 2009.11.13. 10:44:47

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Nem megoldás.

Kezem-lábam összetenném, hogy tanár lehessek nettó 80-as kezdőfizetésért. Nem kellek sehová. Igaz, elég kevés helyen tanítják a szaktárgyamat.

Nyáron jelentkeztem minden olyan állásra, amiről tudomásom volt, egy része meg sem volt hirdetve. Három helyre behívtak, és nem tetszett nekik, hogy nincs magyarországi tanítási tapasztalatom, úgyhogy másokat választottak.

Azért sem megoldás, mert voltam Spanyolországban egy tanárszakos hallgatók számára létrehozott ösztöndíjjal, és láttam, hogy mi megy ott. A kezdőfizetés 1500 euró, ami ott is elég jónak számít. Viszont akit egyszer felvettek, azt soha többé nem rúghatják ki, kivéve, ha valami nagyon súlyos vétséget követ el, pl. megerőszakol egy gyereket. Így az megy tanárnak, aki biztonságos anyagi körülményekre vágyik egészen a nyugdíjig. Akit felvesznek, az elengedheti magát, megteheti, hogy nem készül az órákra, tíz perceket késik, vagy ha megunta a tanítást, az óra végén közli a gyerekekkel, hogy nekiállhatnak a házi feladatnak.

És pontosan az ment a tanáriban, amiről a posztban volt szó.

A gyerekeket szerettem. A tanárok lehetetlenítették el az ottani munkámat.

hvalross 2009.11.13. 10:45:01

@ilonkanéni: A legjobb tanár a halpiacon:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.13. 10:52:03

mielőtt túlgondolkodnátok egy egyszerű kérdést, elmagyarázom: azért marják egy mást a tanárok kicsinyes hülyeségekkel (belülről átélve mondom), mert a tanárok 90%-a nő. Bármely más munkahelyen, ahol hasonló méreteket ölt a jelenség, ugyenez lesz a nők aránya. A fenti esetnél sem a kávépénz volt a fő ok, hanem hogy a vén szatoyr kollegaő féltékeny a fiatalra, csak mert az fiatal... és még 2000 hasonlóan bődületes okot lehetne mondani...

Franky4fingers 2009.11.13. 10:53:03

1 megbecsülés hiányzik

2. miért várjuk a tanártól, hogy normális emberként viselkedjen, amikor nincs semmilyen tapasztalata a való életben. Igenis elküldenék minden tanárt két év gyakorlatra a versenyszférába. Fizika, matek tanárt kutatólaborba, irodalomtanárt pr céghez, médiába, tornatanárt sportegyesületbe. Nem a szakma miatt, hanem az emberi viszonyok miatt.

Egészen egyszerűen azért, hogy lássanak valamit abból a világból, ahonnan az általuk nevelni kívánt gyerekek- a szüleiken keresztül- a viselkedésmintáikat szerzik.

Ráadásul időben kiderülne, hogy ki az aki nem eléggé elkötelezett a szakma iránt, pikkpakk lemorzsolódna

vivax 2009.11.13. 10:54:06

Én is jártam néhányszor a tanáriban, de rendszerint csak azért hívtak, hogy az igazgatónő beírhassa az ellenőrzőmbe, valami nem stimmel velem.
Tanárok, nők, ehh...
;)

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 10:55:21

@hvalross: Téved, ha azt hiszi, vagyok olyan szerencsés, hogy Norvégiában oktathassak. De köszönöm az elismerést.

hvalross 2009.11.13. 11:03:30

@ilonkanéni:

Sajnos a témához nem, csak magácskához tudok hozzászólni.
A szerencsével mostanság hadilábon (bokán) áll, de fel a fejjel.

ViWill 2009.11.13. 11:04:09

Sziasztok. Kikérem magamnak a tanárságom, ha ilyen szánalmasan buta tyúkok vannak a pályán. Keress másik munkát. Gyorsan!

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 11:05:52

@hvalross: Elnézést, hogy nem reagáltam azonnal, de az egy-ing-vasalás-egy-komment algoritmus szerint dolgozom. Majd meggyógyulok, akkor aztán MINDENT meg tudok tenni.Köszönöm a biztatást.

prof. med.univ. doktor 2009.11.13. 11:16:56

@bakter123: 4 férfi kollégám közül egy bevallottan meleg, 2 házas , egy meg alanyi költő. Emberi értékükből ez semmit nem von le. Amikor teljesen normális, elhivatott férfi jelentkezett az egyik üres állásra, főnököm ( szintén férfi)szerint azért nem kellett, mert milyen pasi az, aki 38 évesen még ezzel keresi a kenyerét.
No comment.

eax_ 2009.11.13. 11:33:09

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem:
"Egyébként minden munkahelyen fúrják, nyírják, gyilkolják egymást az emberek.
Miért lenne ez másképp a tanárok között? "

Marmint ahol >90% a nok aranya. Ahol ez forditva van (pl. IT osztaly), ott ez inkabb munkaido utani nagy kozos sorozesbe torkollik. :)

bakter123 2009.11.13. 11:39:03

@ilonkanéni: Pedig ritka az igazán elhivatott férfi tanár a középiskolai rendszerben...Minden tiszteletem a meleg kollégának. Azon gondolkodom vajon a kölykök tudják-e róla. Már pér éve kiszakadtam ebből a világból, de nem úgy emlékszem vissza az átlag diákra, hogy toleráns lenne az ilyesmivel kapcsolatban.

A vicc az, hogy én a tanáriban ismertem meg a menyasszonyomat, de csakis azért mertem ilyen könnyen felvállalni a dolgot, mert pontosan tudtam, hogy csupán három évet fogok a szakmában tölteni.

Az általam említett minden kolléganőnek udvarlást ugyanis ezután már nehéz lett volna fenntartani.

Alapvetően jó élményekkel távoztam a pályáról ennek köszönhetően.

Mindthegap 2009.11.13. 12:01:00

A tanari allas is olyan mint a smasszer allas :)
a bortonbe is nem a rab a legnagyobb ellenseged hanem a kollegad :)))
S bent a boribe is ugyan az a szitu hogy le kell sullyed a rabok szintjere s egy ido utan elbutulsz :))
Na nem veletlen a ido elotti nyugdijazas sem.
Ez mind azert van mert ezek a munkak zart koru munkak, ossze vagy zarva a kollegaddal, s ha neked mar jobban megy minden a melohelyen mindig lesz egy valaki aki szellllyyyyel kurja a napod.
S mar aldom az eszem hogy eljottem.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.13. 12:04:52

@vészmadár (pica pica): egyet kell, hogy értsek veled. Ugyan nem tanárként, de dolgoztam olyan helyen, ahol rajtam kívül csak nők voltak, és nem telt el nap, hogy ne lett volna valami nagyobb veszekedés (sírások is voltak), a csipkelődés gyakorlatilag folyamatos volt, s a legszebb, hogy az igazán durva oltások egymás háta mögött mentek... Engem meg leszartak, mert én csak diákmunkás voltam, s simán szidták egymást a fülem hallatára. Na ez mehet a tanárikban is. Ja, és ezek ráadásul fiatal nők voltak, képzelem mi lehet a 20-30 éve egy helyen tanító megkeseredett tanárnőkkel...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.13. 14:29:15

@lyesmith: A professzori réteg nem összekeverendő a végeken harcoló általános iskolai tanárral. Nem összehasonlítható.

Professzor legfeljebb kihalásos alapon lehet az ember, meg persze nem árt jóban lenni (értsd, tanszéki munkatárs kora óta együtt rúgni be mindenféle konferenciákon) a végül professzori kinevezéseket osztogatókkal - jó, sarkítottam, de értitek...

Ezek után nagyjából haláláig lesz prof. az illető, legfeljebb az irodája (nem ám tanári szoba) ajtaján szaporodnak az elő és utótagok (prof. emer. habil Dr. X.Y. phd hsc - tiszta kibaszás a sírkövessel szemben).

Nincs tehát verseny, aki eljut oda, az már tehet akármit, "dől a lé" (legalábbis egy 30 éve tanító közalkalmazott tanítónőhöz képest, aki másfél nemzedéket tanított meg írni-olvasni).

Manapság viszont mi érdekli a pályaválasztó fiatalt? Mennyi lesz a della - ehhez kapcsolódik a megbecsültség is. Az, hogy ambiciózus fiatal tanár vagy, érdekes óráid miatt szeretik a tárgyad a diákok, te is szereted a sikereidet nem mérhető össze azzal, hogy céges autó-mobil-laptop- 140-re bejelentve kétszer ennyi zsebbe - hathavi prémium - tanfolyamok - értekezletek 4* feletti helyeken - korlátlan italfogyasztás...

Ezek után tehetséges ember miért menjen tanárnak?

Viszont amint vonzó lesz a tanári pálya (mert megfizetik), és a versenyképes jövedelemért sorba állnak a jobbnál jobb aspiránsok - ezzel együtt az alkalmatlanok folyamatosan kihullanának, akkor bizony a tanáriban sem a KV-pénz lesz a legfontosabb...

Emellett az elanyagiasodott szemléletben felnövő, és mindennel szemben sarkos véleményt kialakító diák kérdésére (Minek tanuljak, a Tanárnő is mire ment vele? Tóth Árpád életrajzára nem adnak kenyeret a boltban, és a Thálesz-tételből sem tudok 3 hét all inclusive Dominikát befizetni!!!) is lehet olyan választ adni, amit megért.

Mert pl. a tanár is el tudna menni az aprópénzre váltott tudásából 3 hét all inclusive Dominikára.

pszichoapu 2009.11.13. 21:21:44

ELőször is a.......ját annak aki a tanárokat szidja......igen én is az vagyok.
most mondhatnám hogy gyere be egy hétre és csináld végig....olcso poén lenne. de ettől még igaz.
De a témánál maradva: lehet hogy a tanár legnagyobb ellensége a frusztralt kolleg(in)a.....szerintem amugy inkáb a vezetőseg az ami tönkretesz minket nálunk igy van legalábbis. az igazgató bevezet mindenféle uj dolgot állando változás van nincs 2 tanév egymás utan amikor ugyanugy lenne minden. kiadja a feladatot de ugy, hogy a hozzá tartozo adminisztracio és szervezes a tanár feladata mint a feladat végrehajtójáé....amelett hogy 22+ órat tart meg egyre nagyobb létszámu csoportoknak (jövöre már 45 fős osztalyokrol beszelnek). ott tartunk hogy alaptevékenysegre - az orak alapos és felkészult megtartasara niem jut energia. de közben produkáljanak jo átlagot a diakok mert a presztizs mindenek előtt.....mert lépést kell tartani átlagban meg statisztikában a konkurens szinten elit iskolával......(off: ingyen javits OKTV-t, vizsgaztass, helyettesíts: ez már jövöre valosag lesz mert nem fizetik ki a tulórakat és a szakszerű helyettesitéseket: nincs rá pénz.)
a legnagyobb gond az hogy a hülye M Bálint meg a baromságai amiket bevezetett: 18 éves korodig rohadja meg de ott amradsz az iskolában addig se kell segélyt adni neked...diákjogok amivel a többség inkább visszaél mint érvényesiti őket....eszköztelen ezert tekintélyuket vesztett tanárok...lebutított, tekintély nélküli érettségik...( egy magyar érettségit egy jo tanulo 8. os képes megirni 3as-4es eredménnyel)NAT, Bologna rendszer ami egy fos.....nézd nmeg az osztrake gyetemistakat ez ellen tüntetnek éppen persze nálunk meg a birka kussolás.....persze sok a kontraszelektalt tanár is.
plázamentalitasu,csak egyféle nyelvi regisztert - a köznapit, informálist - használni tudó diákok, stb. stb. Soroljam még?

pszichoapu 2009.11.13. 21:26:01

elnézést a helyesirasi hibákért, gyorsan irtam, meg egy pohár meggybor utan.

gyuzsu 2009.11.13. 22:48:05

Egy tanáriban van vagy 30-40-60 stb. ember. Nem hinném, hogy a versenyszférában ugyanennyi kolléga között csak kedves, normális, értelmiség, értelmes stb. alak van. Viszont itt is ott is tuti akad sok kedves, normális (felsorolást lásd fent) ember. A megoldás egyszerű: velük barátkozom. Igen, barátkozom, minden eddigi iskolámban (20 év alatt volt 4) találtam barátokat, van akikkel még mindeig összejárunk, pedig már dolgozunk egy helyen. (sőt vannak diákok is, akikkel rendszeresen sörözünk, de az most off).
A többi stratégia: jó helyre kell ülni a tanáriban.

pszichoapu 2009.11.14. 08:14:42

+++ mindenkinek aki itt szidja a tanárokat:
Ki is tanitott meg irni-olvasni ?
Kineka segítségével tetted le a nyelvvizsgádat?
Kinek e segítségével érettségizél le?
Ki tanított meg közösségben vselkedni, matematikai alapműveletekre,stb.?
Ki mutatott neked verseket, könyveket?
Hosszan lehetne még sorolni mit köszönhetsz a tanaroknak de minek. aki fikázni akar ugyis csak arra képes, gondolkodni nem.

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.11.14. 13:56:39

súlyos reformok és teljesen más szemléletű oktatás kell a tanároknak. ez a helyzet tarthatatlan. ez szerintem ebből is látszik.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.14. 18:15:50

"Pedagógusnak az megy,aki lusta,vagy hülye!"-közölte velem a karbantartó egy hét után a munkahelyemen,miután nagyon összevesztünk vmin.Egy évig nem beszéltünk-fiatal voltam,belefért-,aztán elnézést kértem tőle és beláttam, hogy igaza van. Viszont van PEDAGÓGUS is,1-5%.

Csavarhúzós 2009.11.14. 19:53:48

Csak annyit, hogy nem ezt tapasztaltam.
A tanári mondjuk nem egy nyugodt hely, ha az ember dolgozni akar, úgyhogy keveset vagyok ott. De szoktak lenni néhanap közös kirándulások, bulik, foci.
Saját filtereimmel teázok, úgyhogy a kávépénzhez nem tudok hozzászólni, de verekedést még nem láttam :-)

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2009.11.15. 09:39:10

És van harmadik rész is, de az a szülőkről, gyerekekről szól:)

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása