233

Te mit tanítanál a gyerekednek?

Ellenőrző , 2009.11.09. 08:00

Fontos-e a történelem tanítás napjainkban? Mit és mennyit kell tudnia egy gyereknek a világtörténelemből, az emberiség gaztetteiről? Okolható-e a Himnusz lehangoló szövege a magyarok népbetegségévé vált depresszióért? Ezekre a kérdésekre keresi a választ levélírónk, a szombaton megjelent levél kapcsán.

 

Kedves Ellenőrző!

A napokban egy a blogon megjelent levél gondolkodtatott el azon, hogy vajon, mit is kell tudniuk a gyerekeknek a világtörténelemből. Konkrétan az Angliában végzett felmérésről volt szó, és arról, hogy a diákok nem ismerték sem a II. vh szereplőit, sem a főbb eseményeket. Az egyik kommentelő megemlítette, hogy nem is szerencsés, ha ezeket tanítják a gyerekeknek, jobb lenne az egészet elfelejteni, nem mindig az ilyen sötét dolgokon rágódni, inkább az élet naposabb oldalát kellene nézni. Ha egy békésebb, vidámabb világot szeretnénk a gyerekeinknek, akkor értelmetlen a régi sebeket feltépve, önsajnálatba merülve, a dicső múltról keseregni történelem órán, vagy az emberiség gaztetteit tanítani konkrét dátumokkal és külön kiemelve a halottak számát.

Először megdöbbentem ezen  a hozzászóláson, hiszen a múltunk, a történelmünk a kultúránk része és nem lehet eligazodni a világban anélkül, hogy tudnánk, honnan jöttünk, hová tartozunk. Tanulnunk kellene a hibáinkból, felhasználva a korábbi eseményeket, analizálva azokat és levonni a helyes következtetéseket,  hogy tényleg ne lépjünk kétszer ugyanabba a folyóba.

Továbbgondolva a dolgot azonban rájöttem, hogy tényleg nem vagyok attól boldogabb, hogy tudom, hogy a háborúkban mindig a vesztes oldalon álltunk -a kisfiamnak nagyítóval keresek győztes csatát, ha a kis lelke arra éhezik-, hatalom és pénzéhes vezetőink gondolkodás nélkül taszították a népet nyomorba és háborúba saját életüket és egzisztenciájukat mentve. Az sem tölt el boldogsággal, hogy nagyjaink között alig akad magyar, a legtöbben nem is beszéltek magyarul. Imádott Mátyás királyom meg igazából egy nőcsábász alkoholista volt, akit jobban érdekelt a saját meleg ágya, mint az ország sorsa. Az "igazságossága" meg aztán legalábbis megkérdőjelezhető. A hibáinkból sajnos eddig sem tanultunk, ugyanabban a pocsolyában tocsogunk évszázadok óta.

Könnyebb lenne ma az élet, ha nem Trianonon búsulnánk még mindig, nem lennénk haragban az összes lehetséges szomszédunkkal, nem lőnének le embereket faji hovatartozásuk miatt. Nem lehetne fiatalokat egymásnak úszítani idejét múlt eszmékkel, felejtsük el Hitlert, Sztálint meg az összes pszichopatát és keressünk közös emlékeket, élményeket! Azt keressük, ami összeköt és ne azt, ami szétválaszt, mert attól leszünk nemzet.

Én  a mai nappal új lapot nyitok az életemben, igyekszem elfelejteni, amit eddig tanultam az emberiség gonosztetteiről, nem érdekel a "régi dicsőségünk" -ami talán utoljára még a hunokra volt érvényes-, igyekszem a jót meglátni és értékelni. Nagyon remélem, hogy egyszer majd a gyerekeink is olyat tanulhatnak az iskolákban, ami előreviszi őket az életben, nem csupa olyan tényt, ami a híres magyar búskomorságba taszítja.

(A Himnuszt már meg sem merem említeni, mint minden magyar depressziójának állandó kiváltóját.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr571507453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 08:34:58

Most akkor egy tantárggyal kevesebb lesz.? De engem Thalesz és Pithagorasz urak is teljes depresszióba juttattak annak idején.
De tényleg, most,hogy nem részei mindennapjaimnak,lehet ,hogy boldogabb vagyok.Viszont a múltról eddig csak átfestést hallottam, nem teljes eltörlést(kitörlést).Orwell tényleg tudott valamit.

flamer 2009.11.09. 09:02:30

Márpedig kellene tanítani rendesen történelmet, mert az baromi szánalmas, amikor például felnőtt emberek őszintén meglepődnek azon, hogy a politikusok hazudnak, meg amikor nekiállnak előadni, hogy "ilyen is csak itt történhet", meg meg vannak győződve arról, hogy a középkor úgy nézett ki, mint valami lovagregény.
Ja, meg mondjuk azt se árt elmondani, hogy Mátyás király se volt az a jó fej, mint ahogy a magyar népmesékben megmaradt, meg voltak hibái, meg alapvetően az ő idejében is szar volt egyszerű közembernek lenni, de azért határozottan művelt, okos és tehetséges király volt.

paráznabillegető 2009.11.09. 09:07:23

valóban, meséljünk inkább a vidám középkori paraszti életről. megemlíthetők a városok színes mindennapjai, a nemesi kúriák viszontagságai, élet az egyetemeken és a kiolostorok mélyén, illetve a szárazföldi és tengeri kereskedelem kalandjai...

valójában ezek mennyivel is szebbek, mint a második világháború vérgőze? rendre: éhínség és kiszolgáltatotság, mocsok és intrika, szigorú hierarchia mindenhol, útonállás és kalózkodás...

akkor már inkább thalesz és pithagorasz...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.09. 09:07:28

Nem a himnusz tehet arról, hogy a magyarok rosszul érzik magukat a bőrükben, hanem az, hogy ebben a társadalomban érezhetően, tapasztalhatóan, nyilvánvalóan csak a gennyes, korropt, elvtelen törtetők és bűnözők boldogulnak, de ők aztán látványosan - és hiába az x6-os bmw, meg a száz milliós palota, ők sem mondhatók boldognak..

az összes általam ismert nagymenő vállalkozó elzavarta szakmát tanulni a gyerekeit, közgazdászt, gyógyszerészt, mérnököt, szóval szakembert csinált belülök, és annak örül, ha a gyerekei alkalmazottak, hazaviszik a havi szaros 2-300 ezrüket, mert a milliók harácsolása, rettegés a maffiától, az apehtől, az irigyeiktől és a többi ezzel járó dolog miatt egyszerűen úgy vannak vele, hogy hiába a kényelmes élet, a milliók, ez így nem élet..

A magyarok azért boldogtalanok, mert ebben a társadalomban hiába minden, hiába a sok tanulás, diplomák, tenniakarás és tehetség, nem lehet, egyszerűen képtelenség ötről a hatra lépni.. 20-25 év tanulás után az ember legeslegeslegjobb esetben is ott tart, hogy örül, ha van egy szaros munkája, amivel kb. az ötödét-tizedét megkeresi, mint ugyanazt a munkát végző kollégája pár száz kilométerrel nyugatabbra.. A fő ok, amiért nem érzi jól magát itt a jó érzésű ember, az az emberek mentalitása. Közismert tény sajnos, hogy a magyarok abban a legjobbak, hogy tönkretegyék, megnehezítsék mások életét, pusztán "ha nekem rossz, legyen másnak még rosszabb" alapon. Irigyek, kicsinyesek, tahók, bunkók, műveletlenek, tanulatlanok, erkölcstelenek az emberek sajnos. És persze végtelenül álszentek és képmutatóak.

A magyarok többsége nem ért valójában a szakmájához, és foggal-körömmel, és a legelvtelenebb módszerekkel igyekszik ezt a sötét titkot palástolni. Az emberek túlnyomó többsége nem szakmai tudása, rátermettsége, tehetsége és tapasztalata, és pláne nem emberi kvalitásai miatt van ott, ahol, hanme azért, mert kapcsolatai révén, haveri alapon, szarba korrumpálódva odatették. Mégis mit gondoljon erről az a fiatal, aki tanult 20-25 évet, és nem kap munkát, mert a protekciós káderek, unokaöcsikék és a főnök haverjai kapnak meg minden, de minden pozíciót, teljesen függetlenül szakmai képességeiktől?

Ilyen körülmények között elég nehéz jól éreznie magát az embernek! És ez sajnos teljesen független attól, hogy melyik mocskos gazember épp a miniszterelnök, mert pártállástól teljesen függetlenül ez mindenkire egyformán érvényes.. és nem lehet a kádár-diktatúrára, az oroszokra, a kommunistákra sem fogni, mert a magyarok ilyenek voltak száz évvel ezelőtt is. Tragédia.

Kilgore Trout 2009.11.09. 09:07:33

Aztán ott van az irodalom. Mit mond, egy mai gyereknek a Kincskereső kisködmön, a pál utcai fiúk meg az Egri Csillagok? Aztán meg ezek mind olyan "fiús regények". Egy lányt mennyire köt le? Nem az lenne a dolga egy magyartanárnak, hogy megszerettesse az olvasást? Miért nem adják fel "kötelezőnek" (ez is milyen már?) mondjuk a Harry Pottert, vagy az Alkonyt-ot? Nem szívesebben olvasná-e, mint a Kőszívű ember fiaival kínozni? De lehet, hogy én nem értek hozzá?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.09. 09:16:11

@Kilgore Trout: valóban nem értesz hozzá :)

azért nem adják fel a H. Pottert vagy az Alkonyt kötelező olvasmánynak, mert a nullához konvergál az irodalmi értéke, és minimum 12 év irodalomtanulás után kissé furcsállom, hogy ez valaki számára nem világos :)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 09:18:52

A tömeg,-az istenadta nép-ugye egyedekből áll.Én,mint egyed, megtanultam a történelmet,(nem az iskolában)levontam belőle a konzekvenciákat/folyamatos szabadrablás,gyilkosságok,háborúk,hatalmi harcok.../és megpróbálok az árral szembe menni:megpróbálok jó ember lenni.
Esetleg...követők???
Nem mások miatt,a magam morálja miatt gondolkodom így.

ladislaus 2009.11.09. 09:19:29

Aki irta a fenti irast a Himnuszrol egy tudatlan barom! Eloszor is a Himnusz egy fohász, ima, Istenhez! Egy fohászkodás legyen csinnadratta hejjehujja? Nah, ezert ertelmes volt felkelned hogy megird!

@Kilgore Trout: Ugye viccelsz?

céerem 2009.11.09. 09:20:42

A kedves levélírónak fogalma sincs a magyar történelemről. És az egyetemesről sem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.11.09. 09:20:46

Az viszont tény, hogy az alig érthető régi írásokkal csak megutáltatni lehet az irodalmat a gyerekekkel. Hát a szerencsétlenek egyszerűen nem értik, amit olvasnak!!

Amúgy is bőven, bőven túl magas óraszámban tanítják azt, hogy hány pattanás volt Petőfi seggén az iskolákban, ahelyett, hogy használható tudáshoz juttatnák hozzá a tanulókat..

ladislaus 2009.11.09. 09:23:59

@Bukowszky: Szerintem is sok a "felesleges" oktatas, illetve az ahogy tanitjak mar mar idejet mult!

De a blogiro (leveliro) egy epuletes barom! Ehhez tartom a velemenyem!

kangep 2009.11.09. 09:24:15

állatira egyetértek. más népek egy kiemelkedő sport teljesítménynél ünnepelnek, és eléneklik, hogy ők a legfaszább nép, és mindenkit legyőznek úgyis. mi bőgünk, és irgalomért könyörgünk.

ha praktikus oldalról nézzük, a himnuszunk nincs túl rendben. a többi nép ragadozónak, mi békés kérődzőnek pozicionáljuk magunkat általa.
másoknak nincs megállás a győzelemig, nekünk elég, ha békén hagynak. míg mások eltipornak mindenkit, aki a közelükbe merészkedik, mi csak védelmet kérünk istentől, hogy ne bánthasson senki.

és csodálkozunk, hogy ránk mindenki szarik európában. hogy fejőstehénnek néz a saját kormányunk. hogy birkamódra terelnek egyik szopóágról a másikra.

tudom, hogy istenkáromlás a himnuszt kritizálni, és nehogy azt higyjétek, hogy nem szeretem a hazámat, és hogy nem tölt el büszkeséggel, ha hallom a Himnuszt. mert igenis szeretek magyarnak lenni, és minden egyes alkalommal, ha külföldiekkel hoz össze a sors, igyekszem promózni az országot, a zenénket, a kajánkat, és a világelső magyar borokat (nem csak a tokaji borokra gondolok). ezért mondom, hogy magunkba fordulni, gyászolni, emlékezni, amikor ünnepelnünk kéne nem túl jó.

egy csomó mindenben sokkal jobbak vagyunk a többieknél, és mégis, pusztán azért, mert ők büszkébbek, nagyobb az önbizalmuk, jobban élnek, és nagyobb a hatalmuk. a 10 milliós népesség miatt még nem kéne, hogy kis ország legyünk.

szóval én azt mondom, több sikert, kevesebb kesergést, és hasat be, mellet ki, basszunk oda az asztalra, ha zengjen!

van mire büszkének lenni nekünk is bőven. sőt.

2009.11.09. 09:24:19

Ez egy baromság! A depressziót agyi transzmitterek hibás működése okozza és NEM A HIMNUSZ! Azért sok a magyar depressziós, mert ez a betegség ÖRÖKÖLHETŐ!

A Himnusz inkább felemelő, misztikus és gyönyörű.

A múltat pedig nem felejteni kell, hanem el kell fogadni, szembe kell nézni vele, és fel kell dolgozni.

A magyarok pedig azért tartanak itt, mert kelet és nyugat között félúton vagyunk, sohasem tudtunk összefogni, csak széthúzni. De ezen a tényen nem búslakodni kell, hanem tudomásul kell venni, és ezzel a tudattal kell valami pozitívat tenni. A széthúzásra való hajlamunkat kell valahogyan az előnyünkre fordítani.

Art Mooney 2009.11.09. 09:24:54

OBVIOUS TROLL IS OBVIOUS

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 09:25:06

@Kilgore Trout:

Igazad van , ezek mind fiús regények , némelyik eléggé depresszív hatású.

Várom , hogy valaki soroljon fel olyan fizetett magyar ünnepeket ,amelyeken a nép jókedvű , bulizik és szórakozik(most nem a fiatal korosztályra gondoltam).
Van nekünk 48-49-es gyásznap , 56-os megemlékezés szintén a gyászról szól , van néhány keresztény ünnep (más országokhoz képest elhanyagolható).
A középkorban még Luca napját is ünnepelték , senki sem hinné , hogy ilyenkor munkaszünetet tartottak.
Más népekhez képest kevés ünnepünk van , de azokon sem a boldogság sugárzik rólunk!

ladislaus 2009.11.09. 09:28:47

@pcr: Pont hogy más népekhez kepest sok az unnepnapunk. Augusztus 20 is lehangolo?

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.11.09. 09:28:49

Történelmet tanulni kell, a múltat ismerni kell, és meg kell tanulni FELDOLGOZNI, nem pedig letörni tőle.

Egyébként a történelemre is ráférne egy kis reform. Ahelyett, hogy jelenünk szempontjából felesleges eseményeket kell bemagolni, foglakozzunk a mához vezető társadalmi-gazdasági folyamatokkal, ill. a döntő eseményekkel.

céerem 2009.11.09. 09:30:39

@pcr: Ezen én is többször gondolkodtam már, hogy miért nincsenek vidám ünnepeink is? Pl: kiegyezés napja?

thinker_ 2009.11.09. 09:31:17

jaja, el kénye hagyni a történelmet, a himnuszt kivenni az irodalomból, vele együtt az összes búskomor művet. sőt, szerintem az irodalmat is töröljük,a gyerekek biztos örülnének neki.
kiváncsi lennék, hogy milyen felnőttek lennének irodalom és történelem nélkül.
ostoba levélíró!

Kilgore Trout 2009.11.09. 09:31:28

@ladislaus: Nem viccelek. Valószínűleg nincs tizenéves gyereked, és nem kűzdesz meg vele naponta, hogy vegyen egy könyvet a kezébe, és ne azt a kurva számítógépet csesztesse. És amennyiben ilyen "idejét múlt" irodalmat (ami egyébként tényleg jó) kell olvasnia, azzal NEM FOGJA MEGSZERETNI AZ OLVASÁST(!) a számítógép és a TV alternatívájaként. Amikor nyáron olvasta a Pál utcaiakat, szinte vele kellett olvasnom, mert a felét nem értette a kifejezéseknek. Biztos, hogy erre van szükség a XXI. században? Ráadásul lány, és kurvára nem érdekli egy csapat hülyegyerek "háborúja". Továbbá teljesen logikusan megkérdezte: "miért nem egyeznek meg, hogy 2 órát mi játszunk, két órát meg ti?"

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 09:31:29

@Bukowszky: Ha képesek lennének alapvető gondolkodási műveletekre, megértenék.Engem megtanítottak olvasni, 10 évesen véletlenül elolvastam A három testőrt.Egész nyáron birkóztam vele, de sikerült.Emlékszem alig értettem azt a rengeteg ármányt, de azt hiszem akkor tanultam meg IGAZÁN olvasni. Miért kell már kis korban a szellemi erőfeszítést a nullára levinni? Szegény kisgyerek,olvasnia kell....Az olvasás valami tisztátalan dolog,vagy mi? Csak a használható tudás a tudás? De mi az?

2009.11.09. 09:31:42

A magyar himnusz depressziója tökéletesen illik Bukowszky kolléga mondanivalójához. Ő is kizárólag a negatív dolgokat veszi számba, sikertelen embernek tűnik.

Mielőtt dühödten védeni kezditek a himnuszt, hallgassatok meg és olvassátok el a fordítását AKÁRMELYIK másik ország himnuszának !
Mindenhol a lelkesítés, a dicsőség kiemelése a cél, hogy öröm legyen brazilnak, argentinnek, spanyolnak lenni.
A mi himnuszunk szomorú kesergő, lehet fohásznak is beállítani, de akkor hol van benne a kívánság ? Ott hogy a nemzetsírunk körül majd a többi nemzet könnyezik... jéééézusom, ti tényleg nem értetek a szövegértelmezéshez? Totál depresszió és lelki lehúzás.

ladislaus 2009.11.09. 09:33:23

Jah, es ertelmezes kerdese hogy mi jut eszedbe egy "lehangolo" unneprol! 48/49? Szabadsag kivivasa, a fuggetlensegunkert valo harc... 56? A zsarnok kommunista vilagrend elleni BÁTOR felkelés, forradalom...

Erre legyel buszke es ne legyel siro pesszimista azert mert erosebb, idegen hatalmak lenyomtak minket!!! Ezert lehet egy doboz zaptojast odabaszni az USA, Orosz, stb nagykovetseg ele (amolyan velemenynyilvanitas kepp) de nem ez ezen nemzeti unnepeink fo mondanivaloja!!!

paráznabillegető 2009.11.09. 09:33:31

@thinker_: egyetlen egy döntő tényező van.
a kárpát-medence ott van európa közepén. akárki akármerre akart menni, csakis ezen keresztül.

soproni1 2009.11.09. 09:33:37

"A kedves levélírónak fogalma sincs a magyar történelemről. És az egyetemesről sem. "

Mint általában a magyar lakosság 99%-nak, köztük nekem sem, mert nem tudom eldönteni, hogy mi valóság és mi csak monda, amint Nemeskürti professzor talált ki népművelési célzattal. Ha azt nem tudjuk biztosan, hogy Petőfi elszavalta-e a 12 pontot, akkor a régebbi események mennyire lehettek hihetőek. Abban egyetértek, hogy győztes háborút csak magunk ellen tudtunk vívni ( de, hogy ki nyert, azt már többféleképpen értelmezzük )

nyomasek 2009.11.09. 09:33:42

Ha hagynák azt érvényesülni aki tud valamit alkotni, csinálni, kitalálni, egyből jobb lenne a közhangulat. Ebben a következmények nélküli országban csak az tud érvényesülni aki nagyobbat üt, vagy jobbak az összeköttetései. Szomorú dolog ez. Véleményem szerint ez is hozzájárul az általános dekadenciához.
Nemrégiben olvastam egy tanulmányt, amerikából is az látszik, hogy nálunk nem az számít mit tudsz, hanem hogy kik a rokonaid. Szükségszerű a lecsúszás.

2009.11.09. 09:34:52

@Kilgore Trout: tökéletesen egyetértek veled !
De hogy jót is mondjak, a fiatalabb tanárok már kezdenek értelmesebb "kötelező" olvasmányokat feladni: lányomnak például Ken Follett Katedrálisát adták, ami egyrész nagyon jó olvasmányos, másrészt tökéletes korrajzot ad a középkorból és normálisan megérthető mai nyelven íródott.

céerem 2009.11.09. 09:36:01

Lehet, hogy menthetetlenül konzi vagyok, de nekem nem okozott nehézséget '87-'95 között az ált. iskolai tanterv elsajátítása. Dícséretes jó tanuló voltam és jelnleg is jól megélek a munkámból. Az élethez a rátermettséget vagy a bénázást nem a Himnusz, vagy a tananyag adja (ez utóbbi maximum elősegíti, de nem hátráltatja), hanem Te magad.

soproni1 2009.11.09. 09:36:52

"A zsarnok kommunista vilagrend elleni BÁTOR felkelés, forradalom..."

És egy nem zsarnok kommunista rendért folyó harcot ünneplünk !

Ugyanis kevesen akartak kapitalizmust ( az ott résztvevők elbeszéléseiből gondolom ).

paráznabillegető 2009.11.09. 09:37:10

@Kulics: fordítsd le a skót himnuszt is...
flowers of scotland.

mondjuk annak a refrénje és a dallama vidám, na de a többi?

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 09:38:04

Pedig kevés ünnepnapunk van és ha hétvégére esik a rákövetkező héten nem adják ki , mint ahogy azt más EU-s országokban teszik.

ladislaus 2009.11.09. 09:38:08

@Kilgore Trout: Valoban nincs, 28eves vagyok. Nevelesi kerdesekrol ne szoljon ez a tema.
Valoban az a baj hogy nem szerettetik meg veluk az olvasast, mert mirol szol neki a Pál utcai fiuk? 2 csapat srac bunyoja! Ezt a tanarnon lehetne szamon kerni hogy hogy oktatja a tananyagot.

soproni1 2009.11.09. 09:39:04

@céerem:

Menthetetlenül !!!! :DDD

Ha mindenki csak megélni akarna,meg boldogulni akkor hova tünne ez a nemzet ???

Ejnye...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 09:39:47

@Kulics: A katedrális legalább 500 oldal, és világ legapróbb betűivel van szedve.A lányodon kívül szerinted hányan olvasták el??
Ne érts félre, számomra benn van a top 10-ben.

Kilgore Trout 2009.11.09. 09:40:11

@ladislaus: Hát, akkor az élet nehézségei még hátravannak a számodra, és ha nem nagy kívánság, majd jusson eszedbe ez a beszélgetés 10-15 év múlva, amikor majd ezzel a problémával fogsz kűzdeni, egy 10-12 éves lány gyerekkel.:)

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 09:40:13

Egyébként augusztus 20. volt már az új kenyér ünnepe , az Államalapítás ünnepe , meg Szent István Ünnepe. Az is lehet , hogy mindhárom együttesen.

cso zsi 2009.11.09. 09:41:23

@Kilgore Trout: Változott a világ, és mégsem kötelező olvasmány a 2001 Úrodisszea, vagy az Alapítvány, pedig "alapművebbek", mint a Harry Potter.
Ami a maga műfajában nem rossz, de ha belegondolunk, hogy a művelt nyugaton bagolyvásárlási láz tört ki, akkor inkább köszönöm, nem kérek belőle.
Inkább gyűjtsünk Isaurának....
Bő 30 éve volt tv-kabaré jelenet, hogy a Beatles, és társai, mint énekórai anyag.
A válaszok ugyanolyan problémásnak tűntek, minta Beethoven V. szimfóniájának dátuma, stb.
Mindegy, mit NEM tanul a gyerek.
Az utóbbi 15-20 év korosztálya rajzfilmcsatornán felnőve, onnan példaképeket állítva maguk elé indulnak az életnek.
Gagarin életét is tanították, példaképnek állították, arról meg kuss volt sokáig, hogy hogy halt meg. (érdekes párhuzam, a "szeptember 11"- nél megtalált Korán, és útlevél a reptér előtt, valamint Gagarin ebédjegye, ami a mindent elpusztító tűzben megmaradt...)
Törököt legyőzni sem dicsőség ma már, nem eurokonform. Sőt, akár még rasszizmust is belelátni.
De attól még történelmünk része.
Amikor a Himnusz íródott, egy a mostanihoz hasonló politikai csatározás színhelye volt hazánk.
Minden országnak lelkesítő, pattogó ütemű himnusza van, némelyek szövegét az idő, és a politikai helyzet módosításra késztette.
A mienkre is ráférne némi változás.

@Bukowszky: Miért nem ért a szakmához a magyarok többsége?
Ott kezdődik a dolog, hogy a magyarok többsége nem dolgozik.
A népesség 1/3-a próbálja eltartani a fennmaradót, úgy, hogy a saját megélhetése bizonytalan, viszont adóban jól lehúzható.
Ebből kifolyólag egyre olcsóbb (akár tanulatlan) munkaerőt alkalmaznak, a szakemberek minőségi munkájának a rovására.
Napi "ötezeré" melóstoborzás a Moszkván, aztán folyik a fűtéscső, vagy a falba fél méter villanydrót van betolva a konnektor mögött, a ház 40%-án meg nincs működő eszköz...
Jó esetben hívnak hozzá szakembert. Ha nem adta vissza az ipart, mert az éhenhaláshoz kevés, de adózni kel a nemlétező bevétel után is.

ladislaus 2009.11.09. 09:41:46

@soproni1: nem is azt irtam hogy a kapitalizmusert harcoltak! Hanem az onnalosagert, szabadsagert es hogy onmagunk rendelkezhessunk sorsunkrol! Es igenis gyilkos zsarnok (merem leirni gyilkos rakosi fele) rendszer ellen!
Ez mas kerdes hogy sajnos egy gyilkos hazaarulo kadari rendszer jott ezutan.

csirkepogo 2009.11.09. 09:41:58

Hát ez milyen már. Ne tanítsuk a történelmet, mert olyan depresszív. A biológiát is hagyhatjuk, ott vannak azok a randa vírusok meg baktériumok, hát csoda hogy búskomor a gyerek? Fizika baszki, hát hogy fog fára mászni ha tudja hogy akár LE IS ESHET! Az elektromosságból következő horrorokról már nem is beszélek. Ja, boltba se engedd le, ott se lát semmit csak szürcsölő alkoholistákat.

Ezaz, tegyük rájuk a rózsaszín szemüveget, attól lesz jobb nekik.

Marha.

2009.11.09. 09:44:51

@nsocsi: Lányom úgy falta, hogy éjjel nem aludt, hanem azt olvasta. A külalakon felül lehet emelkedni. És ki is vetítheti, ha elektronikus formában megnyitja az iphone-ján és wifin átküldi a projektorra ami, meg a mennyezetre vetíti egy méteres méretben. Igy jó lesz ? :)

kangep 2009.11.09. 09:46:32

@paráznabillegető: hihi, mert a skót történelem egy diadalmenet mi? msot is mekkora penge 'ország', igazi nagyhatalom. :DDD

soproni1 2009.11.09. 09:48:56

@ladislaus:

Hazaáruló nem volt. Rákosi meg pláne nem, mert ő lobbizott az elcsatolt területekért.
A kádárizus min a mai napig táptalaja a magyar gondolkodásmódnak, hozzá igazodik a jobb és baloldal. 20 éve mi is függetlenek vagyunk, de a saját rögeszmés gondolataink fogságában.
A Kádári megtorlásokban is mi jelentettük fel a honfitársainkat.
Nincs jó és rossz, mi vagyunk ilyenek.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.11.09. 09:50:06

@Kilgore Trout:

Igen ...ezek egyáltalán nem gyerekeknek való könyvek.
A lányom is nagyon utálta őket, pedig amugy kifejezetten szeret olvasni. A Kincskereső kisködmön cimű agyrémtől egyenesen fölmentettem, azt mondtam nem baj ha egyest kap. :)

Herr Flick 2009.11.09. 09:51:31

Egy gondolat bánt engemet....

Nem Magyar Bálint volt a levél írója? Ő szeretné 2 évtizede elsorvasztani az iskolai rendszerünket,
... a történelem és egyéb tantárgyakat
... nehogymár összefüggéseket is értő, önálló fiatalokból
... felnőtt karakán polgárok legyenek.

Az mégse járja. LEgyenek fejbólogató gyökértelen kutyák.

T. Levélíró... szívemből szólok... felejtsd el a magyar nyelvet is...hamár tiszta lappal indulsz...és menj a picsába... vagy ahova akarsz.

Köszönettel...

Egy Himnuszon búslakodó magyar.

Jó utat.

shua55 2009.11.09. 09:51:56

Hehe, Harry Potter meg Katedrális (ami 50% vérengzés 50% pornó) mint kötelező olvasmány 9-10 éveseknek...

Mondjuk az is vicces, hogy sír itt a sok proli, hogy de az én lányom nem is érti a Pál utcai fiúkat és a Kincskereső kisködmönt, amikor valószínűleg életükben nem volt a kezükben a romanánál bonyolultabb olvasmány, napi kommunikációjuk során kb. 500-szót használnak, és a legkomolyabb téma, amiről kislányukkal beszélgetnek az az, hogy milyen tűsarkú illik a kis ruhácskájához...
Aki otthon nem kap legalább minimális ösztönzést a gondolkodásra, az valóban nem fog sosem túljutni Harry Potteren és Ken Folleten (bár mindkettőt nagyon élvezetes olvasni, mondjuk tévézés vagy számítógépezés helyett).

ladislaus 2009.11.09. 09:52:32

@soproni1: kádár nem volt hazaárulo? aha... pápa meg abortuszpárti ugye? igen sajnos magyar tolt fel magyart a komcsik kozott, de ez a tortenelmunk resze! Viszont egyertelmu hogy szovjetek miatti seggnyalas, a szocializmus epitese miatt... tudjuk a tortenetet!

@csirkepogo: :)))

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 09:54:10

Engem már egy Wass Albert is összezavar , miért kell nekem tisztelnem , ha 1944-ben lelépett és Floridában halt meg?
A legszebb már csak az lenne , ha a helyi Wass szobor mellé tennék Radnótiét.

Rákosi pfujjjj!

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 09:54:39

@Kulics: Én a többi 25-öt kérdeztem. Egyébként 3 könyvet utálok kiskorom óta: /A pál utcai fiúk, Légy jó mindhalálig,a Kincskeresőt nem annyira/. De elolvastam és nem haltam bele. Tényleg fiús könyvek.A Harry Potter akkor mi?(nem olvastam)láttam részeit.

synthesizer 2009.11.09. 09:54:53

Én már régóta mondom, hogy felejtsük el ezt a "mi magyarok ... vagyunk" (a pont helyére bármilyen negatív jelző mehet) hozzáállást. Rengeteg országban jártam, mindenhol vannak gondok, mindenhol vannak emberi hibák. Alapjában véve egy szerencsés országban lakunk, akármilyen nehéz ezt elképzelni, és alapvetően összetartóbbak vagyunk mint azt a legtöbben elképzelik. Visszatérő motívum, hogy külföldre szakadt társaim azt nevezik meg egyetlen problémaként sok országban (persze nem mindenhol), hogy az emberek felületes kapcsolatokat tartanak fent, nincsenek igazi barátságok, és hiányzik neki a magyarok nyitottsága. Külföldi üzletfeleink rendszeresen visszajárnak, pedig már nem vagyunk üzleti kapcsolatban.

Ha a gyerekeinket optimizmusra akarjuk tanítani, akkor bizony egy borzasztóan jó módszer van, méghozzá az utazás. Világot kell látni. Én nekem az az álmom, hogy minden magyar tizenévesnek alanyi jogon megadasson legalább kétévente egy-egy külföldi út. Persze maga az utazás még nem elég, mert el kell sajátítani egyfajta szemléletmódot, tényleg nem csak az Eiffel tornyot, meg a mittoménmit kell keresni, hanem az életmódot átérezni.

Történelmet viszont muszáj tanítani. Attól, hogy a gyerek nem szembesül az igazsággal, nem boldogabb lesz, hanem hülyébb, és biztosan ki fogják használni. Nekem inkább az a bajom, hogy sok helyen a történelem még most is "mese". Sokszor ha egy történelmi személy megítélése negatív (persze joggal), akkor valahol szeretik kihangsúlyozni a hibás döntéseit, és elfelejtik megemlíteni a zseniális lépéseit. A történelemben sokszor gonosz=buta, ami borzasztóan igénytelen hozzáállás (vagy agymosás, ki tudja).

Még egy utolsó megjegyzés. Az, hogy a magyarok "nem szeretnek" dolgozni, az önmagában nem baj. Sok "lusta" nép van a világon. A kutya ott van elásva, hogy ezek a népek viszont cserében élvezik az életet. Az ember vagy legyen lusta és élvezze a káoszt, vagy legyen szorgalmas és élvezze a rendet, de az hogy lusta és közben rendre vágyik, az nem megy.

ladislaus 2009.11.09. 09:55:28

@portis: Kincskereso kiskodmon??? Nem gyerekeknek valo? Tudod te egyaltalan hogy mi a lenyege ezen a muvek oktatasanak??? Felfogod egyaltalan???
Itt elvezkednek sokan mas nemzetek himnuszain hogy mennyire dicsoito, meg azt tudja mindenki hogy ezeket miert irtak olyannak amilyen, de hogy mit is akar a Kincskereso kiskodmon mondani az olvasonak, arrol halvany lila fingja sincs!
Gratulalok!

paráznabillegető 2009.11.09. 09:56:01

@kangep: sőt, fociban is kezdenek minket utolérni!!! :D
egyébként szinte testvérnép, ők is szoptak legalább annyit, mint mi...
csak ők most a farok jobb végén vannak.

ladislaus 2009.11.09. 09:56:31

@pcr: Kertesz Imret is tisztelik megis Berlinben el/elt. Nah, ennyit er egy nobel dij is.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 09:57:24

@ladislaus:
Kertész nem ugyanaz a kategória mint a fasiszta Wass.

ladislaus 2009.11.09. 09:59:11

@pcr: nem, o egy hazug zsido.

indapass90210 2009.11.09. 09:59:49

@ladislaus: tényleg, mit mond? Hogy a bányarém nem létezik?

soproni1 2009.11.09. 10:00:02

@ladislaus:

Kádár nem volt hazaáruló . Sakkjátékos volt. Az adott körülményekhez képest sok mindent ki tudott lobbizni, pedig hazánk kiváló múltja és emberállománya ismeretében nem volt könnyű dolga.
Az elnyomó rendszer a szüleink korosztálya volt működtető és haszonélvező ágon is. Ezzel szembe kell nézni. Kommunista rendszerben a többség legyen kommunista, kapitalistában meg kapitalista ! A kisebbség mindig elnyomottnak fogja érezni magát (örök ellentét a kék- és fehérgallérosok között)

ladislaus 2009.11.09. 10:01:42

@shua55: en 28 eves ffi letemre a Kincskereso kiskodomonon meg mindig osszeszorul a szivem, es konnyezes kozeli allapotba kerulok.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.11.09. 10:02:49

@ladislaus:

Taniccsál mester... mi a lényege ezen művek oktatásának?

Az a hülye aki egy kilenc évesnek a kezébe adja a Kincskereső kisködmönt. Ebben a korban még mesét olvasnak a gyerekek!!

soproni1 2009.11.09. 10:06:40

"Az a hülye aki egy kilenc évesnek a kezébe adja a Kincskereső kisködmönt. Ebben a korban még mesét olvasnak a gyerekek!! "

Egyetérek !

Másik elmeorvosi eset : Tamási Áron .

flora.a 2009.11.09. 10:06:53

Több dologban egyetértek a posztolóval, a Himnuszon tényleg nem ártana elgondolkozni, az adott időszakban - romantika korában, túlfűtött érzelmek, stb - jó volt, főleg hogy nem volt más, de mára búbánatos panasszá devalválódott. Én igazán nemzeti érzelmű vagyok, de ezt rossz hallgatni.
És valóban, nem kéne a dicső múlton fanyalognunk, főleg hogy semmi sem maradt belőle, és tartok tőle hogy már annak idején is csak parasztvakításnak találták ki az egész legendáriumot. Ha belegondolunk, ami most megy, az ment mindig is, pl a mohácsi vésznél, amikor az ország nagyjai szépen hagyták elveszni az országot, mert saját érdekük szembement a közösségével. Erről is kéne akkor beszélni a töriórákon, nem csak lózungolni. Sajnos István király után nem sok dicsőség jutott saját erőnkből, ami előtte történt, azt pedig a történelem jótékony homálya fedi. Azért érdekelne, hogy valójában miért kellett ilyen sebesen távoznunk az Őshazából...
Trianont pedig ki kéne fejteni, tárgyilagosan, hogy mi vezetett hozzá, még akkor is, ha az jönne ki hogy részben mi voltunk a ludasak. Ez van.
Az oktatást is át kéne dolgozni, modernizálni, de erre még unokáink korában sem látok esélyt. És ez alatt nem azt értem, hogy felhigítani, sekélyessé tenni. Meg kell találni az arany középutat az olvashatatlan Köszívű Ember fiai és az olvasásra érdemtelen boszorkakönyvek között (Angliában ezeknek komoly kultúrája van, az órákon ezekből olvastat fel a tanár - igaz, olvas legalább a gyerek mert érdekli, és náluk a hagyomány, kultúra része, de nálunk nem az - tessék írni megfelelő témájú gyerekkönyveket. Viszont Angliában nem alsósokkal olvastatják a Beowulfot, amiből azért itt is tanulhatnának azok, akiknek ez a dolguk).
Vannak dolgok, amik felett eljár az idő, ez van. Bármilyen szent tehenek, ha megunják őket de tovább vannak erőltetve, el fogják veszteni az érdeklődést irántuk az emberek. És az baj.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:07:50

@ladislaus:
Nekünk nem tanították Wass-t, hála az égnek.
Mi a bajod a zsidókkal?
Talán annyira kötődsz a jobbikhoz?

ladislaus 2009.11.09. 10:08:09

@soproni1: az volt, hisz koztudott hogy a szovjet tankok visszahivasat kezdemenyezte! Ne mossuk mar tisztara azt a mocskot!

@portis: segits neki elmagyarazni a lenyeget!

ladislaus 2009.11.09. 10:09:09

@pcr: miert lenne bajom a zsidokkal?

2009.11.09. 10:10:35

@shua55: nagyon nagy arcod van, hogy te a mai világban búra alatt tartod a gyereked és csak Shakespeare-t meg Jókait olvas...hehehe
Amúgy a Katedrálist 16 éves korban adták fel, nem 10 évesen.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:10:50

@ladislaus:
Mert itt mocskolsz egy Nobel-díjast.
Mondjuk ez téged minősít.
Bányarém a szomszédom , segítség!!!!

indapass90210 2009.11.09. 10:10:55

@ladislaus: van, bazmeg, több is bejelölt a csajok és pasik-on iwiwen.

ladislaus 2009.11.09. 10:14:22

@pcr: en mocskolok? szerintem hazug. Ez miert mocskolodas? Te meg nacizod Wass Albertet. Miert is volt náci?

@Dövan: megtalalt lendvai ildiko? :)

soproni1 2009.11.09. 10:15:12

@ladislaus:

Köztudott, mint Csonka András Friderikusszal történt " balesete".

Azért ne mindent higgyünk el, amit a "történészek" kitalálnak.
Mindig meg kell nézni, hogy mi az előzmény és mi az eredmény.
Sőt a szüleinknek és a plebános úrnak a szavai is néha részre hajlóak. Lényeg, hogy ne gyűlöljük magyar honfitársainkat, akkor nincs mégegyszer polgárháború meg szabadságharc.

synthesizer 2009.11.09. 10:15:50

@flora.a: "Ha belegondolunk, ami most megy, az ment mindig is, pl a mohácsi vésznél, amikor az ország nagyjai szépen hagyták elveszni az országot, mert saját érdekük szembement a közösségével."

Pff!! Gratulálok! Ez aztán a hozzáállás! Na ettől mászok igazán falra! Szerinted mondjuk a római vagy görög történelem olyan dicsőséges? Vagy bármelyik? Inkább tanulnod kellett volna a történelmet mielőtt kritizálni kezded.

"És valóban, nem kéne a dicső múlton fanyalognunk, főleg hogy semmi sem maradt belőle, és tartok tőle hogy már annak idején is csak parasztvakításnak találták ki az egész legendáriumot."

Mint minden más ország teszi.

Hogy a fenébe sikerült levezetni, hogy igazából egy szar ország vagyunk ahol mindig is utált mindenki mindenkit, korrupt volt mindenki, és ami dicsőséges, az is hazugság?

Mintha a világon más országgal nem lettek volna komoly gondok a történelem valamely pontján.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:16:18

@ladislaus:
Érveid vannak?
Wass fasiszta volt ez kiderül az életrajzából.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.11.09. 10:17:23

@soproni1:

Valami barom kitalálta , ha egy könyv gyerekekrő szól, akkor az gyerekkönyv.

Csukás István és Nógrádi Gábor ír gyerekkönyveket!

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 10:17:34

Szerintem nem vizsgáltuk meg jól a kiindulópontot.Van a gyerekirodalom,és van a gyerekeknek szóló irodalom. Bármely író szomorú gyerekkorát nem kell ilyen kicsikkel olvastatni,de később igen. Golding:A legyek ura-? Ilyen pontosan ,félelmetesen sehol nem írják le a kiskamasz lelkivilágát,útkeresését,mégis kamaszként nehéz vele szembesülni./Az indoklás hosszú/
Mesélni,mesélni,mesélni,kis kortól kezdve egészen tizenéves korig.

shua55 2009.11.09. 10:17:51

@Kulics: Kicsit butuska vagy, nem gond. Szabadidejében olvasson azt a gyerek, amit akar. Kötelező olvasmány ellen azonban nem lehet érv, hogy nem érti meg. Ez csak arról tanúskodik, hogy vagy nagyon ostoba a kölyök, vagy a szülő képtelen volt megadni neki azt a minimális kultúrális hátteret, ami ehhez szükséges.

A Katedrális pedig szórakoztató, de értéktelen ponyva, ami panelekből épül fel, a történelmi háttere pedig kb. annyira hiteles, mint a Gyűrűk uráé. 16 évesen kötelező olvasmányként ezen a szinten tartani, na ez a szomorú.

ladislaus 2009.11.09. 10:18:46

@soproni1: kertesz imre mint magyar honfitars? bahhh :D Deee... en nem gyulolom, csak szerintem hazug. ennyi.
Te miert gyulolod Wass-t?

flora.a 2009.11.09. 10:21:04

@ladislaus: Nem fogom a gyerekem kezébe adni sem a Kincskereső Kisködmönt, sem a Vukot, sem a Légy jó mindhaláligot, valamint Andersen és Grimm meséket 10-12 éves kora alatt, akkor is megmondom neki, hogy ezeket történelmi életkép-leírásként olvassa (Vukot másként term.). Olvashatja viszont a Kelét, Hút, a Koppányi Aga Testamentumát (ezt majd 9 év felett) és a Repülő Osztályt. Valamint remélem hogy már kivették az olvasókönyvekből a Micó című mesét.
Máig összeszorul a gyomrom ha ezekre gondolok, és még van pár, aminek nem jut most az eszembe a címe, de egyáltalán nem tartom kisgyereknek valónak.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 10:24:24

Miután ennyit tudunk,kérlek diktáljátok az új kötelezőket!!!
Alsó tagozat:(szerintem itt tilos)
Felső tagozat:
Középiskola:
Na,kíváncsi vagyok.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.11.09. 10:24:37

"A Himnuszt már meg sem merem említeni, mint minden magyar depressziójának állandó kiváltóját."
Butaság. Egyszerűen rossz dalamra figyelsz. Próbáld ki a Megismerni a kanászt dallamára, esetleg ide-oda cseréld a szöveget, dallamot. Mindjárt jobb kedved lesz.

győztes csatát találhatsz egy rakatnyit a magyar történelemben (győztes háborút kevesebbet), azzal az aprósággal meg ne foglakozz, hogy ezekben a catákban általában a vesztes fél is magyar volt.

Szemlélet kérdése az egész. Lehet Trianonról nemzeti gyászként beszélni (van is benne valami), meg örvendezni rajta, hogy a sok marha most jól megkapta, szívjon a hegyekkel, elkanászodott nemzetiségekkel más...

Nem a Himnusztól depis a világ, hanem a csomagolástól, meg persze a mai rögvalóságtól.

ladislaus 2009.11.09. 10:24:50

@flora.a: nem is 9 eveseknek szol ezt tudjuk! Az hogy miert akkor adjak fel ez a tanterv hibaja. De igenis olvassanak ilyet, es ne Ken Folett-et, meg mittudom en mit...

flora.a 2009.11.09. 10:26:06

@synthesizer: Ha valami másutt is rossz, akkor nekünk jó? Azért más országok a "dicső múlton való fanyalgás" mellett nem feledkeznek el a jelenük-jövőjük menedzseléséről sem, velünk ellentétben, ez a gond.
Valamint: most nem az antik kultúrákról volt szó, ezért nem is foglalkozom velük soraimban.
Végül: sajnos szembe kell néznünk azzal, amilyenek vagyunk. Még ha nem is mi tehetünk róla hogy ide fajultunk, ez nem változtat a jelenen. Viszont ha nem tesszük meg, elvész a jövőnk is, amiben a helyzet realizálása után legalább tudnánk fejlődni.

ladislaus 2009.11.09. 10:26:59

@Vérnűsző Barom: azert a dicso nyert csatainkban nem zomeben magyar volt a vesztes! Max a tronert folyo harcoskodasok idejen.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:27:00

ˇ"A magyarországi jobboldali pártok és a velük szövetséges nemzetiszocialista akciócsoportok - tanulva A.Rosenberg népszerűsítésének következményeiből - emelték piedesztálra a Harmadik Birodalom által kétszeresen is kitüntetett Wass Albert grófot,azt a nyíltan fajelméletet hírdető írót aki a második világháborút követő évtizedekben mindvégig töretlenül szolgálta a nemzetiszocialista eszmét."

Kalmár 2009.11.09. 10:27:42

@pcr: Azért érdemel megvetést kertész, mert folyamatosan gyalázza szülőföldjét és többször is megtagadta. Nem Magyar.Nem vállal közösséget velünk, hát én sem vele.
Nyivákolhatsz forrásért, de annyi helyen tette meg, hogy kérlek szánj rá 2 percet a google keresőn és meglesz.
Wass Albert szereti a hazáját és igazi tragédiaként élte meg, hogy a föld, ahol nagyapja született, politikai döntések miatt idegen országé lett, ahol ellenségként tekintettek rá.
Ha itthon is megtagadjuk, az gyalázat.

cso zsi 2009.11.09. 10:30:00

@pcr: Mert Kossuth apánk nem pont ezt csinálta 100 évvel korábban? De arról is csönd volt sokáig.
@nsocsi: Indiánost mégis olvastál. :)))
A fiamat sose tudtam rávenni, hogy Vernét, vagy Karl May-t olvasson.
25 éves, és pont úgy ír a neten, mint az átlag alja, van némi világképe, és van munkahelye, ahol úgy tűnik, megbecsülik.

synthesizer 2009.11.09. 10:30:13

@Vérnűsző Barom: "győztes csatát találhatsz egy rakatnyit a magyar történelemben (győztes háborút kevesebbet), azzal az aprósággal meg ne foglakozz, hogy ezekben a catákban általában a vesztes fél is magyar volt."

Ez alapján nem lenne Magyarország. Mégis van, tehát azért voltak győztes csaták. Nem is olyan kevés mint gondolod. Egyébként az olaszok is darabokban voltak hosszú-hosszú évekig, néha francia, néha spanyol megszállás alatt, néha svájci zsoldosok és a katolikus egyház, néha meg saját maguk dúlták fel egymást. Igazából az olaszoknak sincs túl sok győztes csatájuk, ha jobban megnézzük. De én azt mondanám, hogy az Egyesült Államoknak se. De még Kína és Oroszország is szívott rendesen a maga idejében (pl. tatároktól).

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:30:47

Az elhurcolt zsidók egy része , sajnos soha nem jönne vissza oda abba az országba , ahol bántották , gúnyolták és ahonnan deportálták őket.
Wass nem azért menekült innen 1944-ben mert égett a lába alatt a talaj?

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:33:25

Én utáltam az indiános könyveket is az is fiús volt és kitaláció , lehet túl korán jártam Drezdában , ahol kiderült számomra hogy az indiános könyvek nagy írója életében nem járt amerikában.
Tudna valaki olyan igazán lányos kötelező olvasmányt mondani?

cso zsi 2009.11.09. 10:33:28

@nsocsi: Ugyanez van a rajzfilmekkel is.
Azt hiszik egyesek, hogy csak azért, mert animációs film, az mindjárt gyerekeknek szól.
South Park, Cápamese, de akár az új "Fel" című rajzfilm is sokkal inkább felnőtteknek szól, mint gyerekeknek.

synthesizer 2009.11.09. 10:33:59

@flora.a: "Ha valami másutt is rossz, akkor nekünk jó?"

Természetesen nem, de nem úgy kell előadni, mintha ez magyar tulajdonság lenne. Az oké, ha tisztán látjuk a történelmet, az nem oké, ha a világ legnagyobb vesztesének állítjuk be magunkat (tudnék sorolni tucatjával országot, aki boldogan lenne a helyünkben).

"Azért más országok a "dicső múlton való fanyalgás" mellett nem feledkeznek el a jelenük-jövőjük menedzseléséről sem, velünk ellentétben, ez a gond."

Éppen azért, mert nem azzal foglalkoznak, hogy nekik most milyen rossz, meg hogy megverte őket az isten, meg régen is milyen szar volt, meg egyáltalán hogyan tanítsuk a gyereknek, hogy minden milyen rossz volt, hogy ne keseredjen el attól, hogy minden milyen rossz, de ugyanakkor lelkileg fel is készüljön, hogy mennyire borzasztó minden.

Ne tegyünk már most lelki nyomorultat a gyerekeinkből.

pulya 2009.11.09. 10:36:03

Nem tudom hogy lehet hazánk történelmét úgy tovább adni a gyermekeinknek hogy a rossz dolgokat kivesszük belőle.Ezáltal gyökértelenné válnak.Amúgy is foltos a történelmünk mert a kommunista fejeseket nem büntették meg szép lassan visszaszivárognak illetve ez úgy van beállítva hogy ez nem olyan nagy bűn mint pl a nácizmus.Pedig ezen idő alatt ugyan olyan gaztetteket követtek el és én nem hallottam róla hogy valakit ezért felelősségre vontak volna.Azt hogy nem tudtunk bizonyos eseményeket feldolgozni az is azért van mert nem tanították rendesen történelemből és ezen sajnos több generáció felnőtt.Éppen ezért lenne fontos hogy otthon a családokban ha erről szó esik elmeséljék a gyerekeknek mert így van esély arra hogy nem egy agymosott generáció nő fel és talán bennük meglehet az esély arra hogy ezáltal képesek legyenek összetartani.
Depressziós nemzet vagyunk mert képtelenek vagyunk elszámoltatni embereket,nem tudunk egy ügyért összefogni.Olyan szakszervezeti tüntetést nem láttam ahol pl minden szervezet összefog.Mindenki a saját hasznát lesi.Így van ez akkor is amikor szavazni megyünk tegyük a szívünkre a kezünket mindig az nyert aki többet ígért.Nem a pártok programja alapján szoktunk választani.
A kötelező olvasmányokhoz meg annyit,alsóban Fekete István műveit kell olvasni ami a természetről szól és igyekszik a kicsikkel megszeretetni azt.A többi mű a Kincskereső kisködmön,Pál utcai fiuk stb. a magyar irodalom részei amit az ember életében legalább egyszer illik elolvasni még ha utálunk is olvasni,mivel a magyarságunk része.

cso zsi 2009.11.09. 10:36:57

@pcr: Verne sem járt a Holdon. Attól még jó könyveket írt.
Karl May legalább egy igazi alakot formált meg a könyveiben, minő véletlen az legalább magyar (??) volt. Xantus János.

paráznabillegető 2009.11.09. 10:37:54

@nsocsi: középiskolába maurice druon-tól az elátkozott királyok.
az beszarás jó...

pyromaster 2009.11.09. 10:38:34

Egyszer valami amerikai háziasszonyok szövetsége ilyesmivel fordult egy amerikai fizikus közösséghez:
"Követeljük, hogy a termodinamika II. főtételét tiltsák be, mert abban a rendezetlenség törvényszerű növekedése van belefogalmazva".

Utána mindannyian beültek a belső égésű motorral hajtott autóikba, és elégedetten hazahajtottak.

Gratulálok a posztírónak, vagy amerikai háziasszony, vagy egy igazi seggfej...

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:39:36

Nekem olyanok ezek az indiános izék , mint a makarón western.
Verne sem volt a nagy kedvencem.Sem a Némó , sem a 80 nap.

Naki vagyok kerdojel 2009.11.09. 10:42:40

Úgy látszik itt mindenki egy irodalmi zseni. Velem 14 évesen olvastatták el az Odüsszeiát, végig is kínlódtam (minden betűt elolvastam, de nem fogtam fel), s már 5. órája elemeztük, amikor kiderült számomra, hogy Odüsszeusz egy király volt (jó, volt 1-2 gyerek, aki tudta). No akkor ennek mennyi értelme volt? Persze, biztosan volt irodalmi értéke, bármit jelentsen is ez, de hogy időpocsékolás volt ezt AKKOR elolvasni, az is biztos.

Ami a történelmet illeti: szerintem a régmúltról maximum említés szinten kellene megemlékezni - akit mélyebben érdekel, menjen szakkörbe vagy könyvtárba. Évszámokat biflázni, vagy pl. királyokat uralkodásuk ideje szerint sorbarendezni szerintem nincs sok értelme. Manapság a középiskolában szerintem kizárólag a 20. századdal szabadna részletesen foglalkozni, világháborúkkal, holokauszttal és minden egyébbel. Az utolsó évben pedig már csak a rendszerváltás utáni magyar valósággal. Legyen már valami fogalma a fiatal felnőttnek, hogy mi az az önkormányzat, kormány, parlament, adózás, adómorál, számonkérés, közalkalmazott, költségvetés stb.

soproni1 2009.11.09. 10:44:19

@ladislaus:

Nem gyűlölöm Wass-t , nem szeretem Kertészt .Azt nem én írtam. Nem olvastam őket sosem.

Magyarok mindketten, sosem mondtam, hogy gyűlölöm. Amikor Kertész Imre Nobel-díjat kapott a Kertész Ákos könyvek eladott példányszáma ötszörösére nőtt. Itt mindenki hallomásból szeret vagy utál.

cso zsi 2009.11.09. 10:45:47

@pcr: Azokat is olvasni kellett volna előbb, nem a kommersz filmverziókat nézni.
A világ felgyorsult, korosabb szemmel nézve is.
Jópár éve volt, hogy egy korosztálynak nem tetszett az Egri csillagok film, mert "lassú". Igaz, nekik az alapfilm a "Csillagok háborúja" volt, ami azért meglehetősen akciódús.
Nemrég újra néztem pár indiános filmet, nem klellett volna. De a ker. tv-k által elkoptatott Bud Spencer filmeket sem értem, hogy mit ettem rajta anno.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 10:45:49

@cso zsi: Tudod miért tetszettek gyerekként? A Winnetou utolsó részéig azt hittem, győz a jó.

Alapvető élelmiszer 2009.11.09. 10:47:09

Visszakanyarodva az eredeti témához (történelem), részben egyetértek a levélíróval. Igenis, csökkenteni kell a történelem-anyagot, de azért ne a II. világháborúval kezdjük. Az alig 60 éve történt, sok minden, ami ma így van, oda vezethető vissza. (pl. az Unió is a háború utáni szén és acélközösségből vezethető le) De pl. mi szükség van arra, hogy megtanulják az egyiptomi történelmet? Vagy Mezopotámia kialakulását? Miért nem elég lenne címszavakban megemlíteni? Vagy miért kell annyira részletesen a görög történelmet. Van értelme ma az anno Spártáról szerzett tudásunknak? Én nem látom annak értelmét, hogy 2000 év VILÁGtörténelmét verjük bele a gyerekbe, aztán felnőtten a negyedére emlékszik és talán a tizedét fogja aktívan használni. Van-e annak jelentősége, hogy tudja, mikor adták ki az Aranybullát? Vagy mettől-meddig uralkodott Vak Béla? Semmi.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.09. 10:47:34

@flora.a: ebben teljesen igazad van. A Micó című mese horror, és még most sem tudtam magam túltenni rajta teljesen. (50+ vagyok :D)

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:47:39

@Naki vagyok kerdojel:
XX. század? Na én azt utáltam , pedig szeretem a történelmet.

Az önkormányzat, kormány , parlament témakör maradjon meg a köztisztviselőknek , ők vizsgáznak belőle , ezért magasabb a fizetésük a közalkalmazottakénál.

soproni1 2009.11.09. 10:48:22

"időpocsékolás volt ezt AKKOR elolvasni, az is biztos."

Szerintem is ezt kéne ki írni a Szabó Ervin bejárata fölé !

Magánemberként sajnálom, hogy sosem voltál olyan buliban vagy baráti találkozón, ahol szóba került volna az említett mű, ezáltal a jövödet semmiképp sem befolyásolta az eposz .

Ezért tart itt ez az ország :DD

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 10:49:11

@paráznabillegető: Tényleg jó.+Merle:Fracia história sok kötete,és mindent tudsz Franciaországról. Tovább?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.09. 10:50:34

Miért fordításokat javasoltok kötelezőnek? Vegyük például a Harry Pottert. Szerintem magyarul laposka.

Kalmár 2009.11.09. 10:50:34

@ladislaus: Nem érdemes csatánként értékelni a harcaink eedményét.
Nekem ad elég mesélni valót a fiamnak az, hogy itt egy nemzet amelynek nincsennek nyelvrokonai a közelben.
El akarta nyelni a Tatár, Török, Német, Orosz, mégis
"megfogyva bár de törve nem él nemzet e hazán".

2009.11.09. 10:51:52

@Bukowszky: ez nálam a hónap kommentje =)

nyalifalibiszibaszi 2009.11.09. 10:52:25

A történelmet igenis meg kell tanítani, az az alap ahhoz, hogy az okostojás szülő gyermeke majd a tanultakra építve, széles látókörrel képes legyen átlátni és ha kell, változtatni az életét.
Ilyen baromságért posztot írni.

2009.11.09. 10:52:44

@Alapvető élelmiszer: "De pl. mi szükség van arra, hogy megtanulják az egyiptomi történelmet? Vagy Mezopotámia kialakulását?"

Talán csak nem azért, hogy legyen már némi halvány pótsegédfogalma a felnövekvő fogyasztónak az emberi civilizáció fejlődéséről???

Álljunk már meg emberek, az ehhez hasonló nézetek egyszerűen az emberi igénytelenség megnyilvánulásai.

Ha sötét akarsz maradni mint az anyaföld, szíved joga, ne tanulj, a Maunikasauhoz nem kell a műveltség, és a csirkefarhátat is fel fogod ismerni a teszkóban.

De nehogy már intézményesítsük a tudatlanságot...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.09. 10:53:28

Annak idején azt hiányoltam a történelemtanulásból, hogy nem, vagy alig tanultunk az adott kor hétköznapi életéről.
Sokkal jobban érdekelt volna, mint a csaták, hadvezérek és királyok, az évszámokat ne is említsük, a saját telefonszámomat nem tudom megjegyezni.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:53:58

@cso zsi:
Nem értem miről beszélsz az én időmben nem volt sok verzió:)))
A mai fiatalokra jellemző az olvasónapló letöltése a netről.
Az indiános könyveket először olvasni próbáltam , de nekem nem jött be.
Inkább Dumas , Walter Scott , Jókai , Druon, Harsányi Zsolt , Proust stb.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.11.09. 10:54:38

@zulu: pedig ez megy kicsiben és nagyban

cso zsi 2009.11.09. 10:54:48

@miriamele: Horror, de az akkori nép napi gondjaival.
De akkor mi legyen Csipkerózsikával, Hófehérkével? Mérgezett eszközök, más mesékben kerékbe törés, kútba dobás...

2009.11.09. 10:55:33

Még egy mondat: Klebersberg Kúnó sírva fakadna ettől a blogbejegyzéstől, s könnyeit törölve rázná a fejét, hogy érdemes volt, ezeknek????

soproni1 2009.11.09. 10:56:48

Verne Gyula izgalmas volt, fantáziát mozgatott, pozitív végkifejlettel.

2009.11.09. 10:57:55

@cso zsi: Nem álszent dolog a Hófehérke agresszív tartalmaitól félteni a gyerekeket, mikor a kertévéken jó eséllyel óránként láthat kibelezést???

siss 2009.11.09. 10:58:29

@pcr: Szabó Magdától az Abigél pl. Azt nálunk mindig utálták a fiúk :)

A Micót viszont remélem, nem veszik ki az elsős tankönyvből, valószínűleg a remek tanítónéninek köszönhetően, de abból a meséből tanultunk először a halálról. 6-7 éves gyerek ehhez már elég nagy, persze normális felnőtt is kell, aki sallangmentesen elmagyarázza neki. Nem kell homokba dugni a kölök fejét, és ez vonatkozik a posztra is.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 10:58:58

@soproni1:
Vernén halálra untam magam , de kerestem helyette mást , jobbat.
Bengáli tűz.

makesz_ 2009.11.09. 10:59:16

A Himnuszunk tényleg nagyon szomorú és egy átlagos magyar jól el sem tudja énekelni. Sokan nem is merik, mert elcsúszhat a magas C. Szóval Himnuszként a szöveggel és a zenésítésével is baj van. Maradhatna nekünk egy szép fohásznak, és jó lenne - ahogy már többen is írták - egy lelkesítő dal helyette himnusznak.

Ami a kötelező olvasmányokat illeti, tényleg elavult a hazai oktatási rendszert. Nem haladt a korral, nem fejlődött a technikával. Finom kis irodalmi csemegéket kell adni a diákoknak, hogy felnőve ezeken felbuzdulva, majd elővegyék az Egri Csillagokat és sok mást.

A minap hallottam Agnes Vanilla "József Attila" lemezét. Talán ez egy járható út.
www.youtube.com/watch?v=33SE_AWZjM0

Stupidella 2009.11.09. 11:00:10

Egyáltalán nem hülyeség, amiről a poszt írója beszél.
Nekem is tele már a púpom ezzel a rengeteg múlton való siránkozással.

Alapvető élelmiszer 2009.11.09. 11:01:52

@zulu: Remélem, majd amikor gyereked lesz, és megkérdezi, hogy apa/anya, miért kell megtanulnom, hogy mi az az öntözéses gazdálkodás? Akkor neki ezt fogod válaszolni? Mert a civilizáció onnan indult ki. Vagy mit fogsz neki hazudni? És amikor megkérdezi majd, hogy hol fogja ezt hasznosítani?

Itt mindenki kurva nagy irodalom, meg történelem rajongó, állásféltő tanár, csak hát az oktatás csődjét jelenti PISA teszti eredményünk. A lexikális tudás elsőosztályú, csak éppen a magyar gyerek képtelen egy mondatot értelmezni. Azt oda-vissza tudja, hogy ki mikor volt császár Rómában, de egy egyszerű "hogyan?" vagy "miért?" kérdés előtt derékbatörik. Erre nem az a megoldás, hogy akkor is, ha beledöglik is, de akkor is beleverem, hogy mikor volt mohácsi csata, vagy mikor halt meg Néró.

soproni1 2009.11.09. 11:01:58

@pcr:

Na jó ! KÁMA SZUTRA ! Én nyertem !!!

lyesmith 2009.11.09. 11:02:22

Igen, a történelem és irodalom (többek között) oktatása magyarországon teljesen hibás.

Kell történelmet oktatni, de nem úgy mint nemzeti történelmet, vagy mint évszámok tömegét. A történelem legfontosabb (középiskolában az egyetlen) feladata hogy felismertesse az összefüggéseket. Azt hogy a gyerek felfogja hogy mi miért történt. A II VH ban nem az az érdekes ogy meghalt X millió zsidó meg vagy 50 millió egyéb nemzetiség és hogy ez milyen szörnyű volt, hanem az hogy hogyan, milyen úton jutottak el az országok és egyének oda hogy ezeket a szörnyűségeket elkövessék, illetve hogy mi lett ennek hosszútávú a következménye.

Az irodalomnak nem az lenne a feladata hogy a gyerekek bemagolják a számukra tökéletesen érdektelen irodalmi alkotásokat és az iróik születési évszámát, hanem az hogy képesek legyenek érdemi módon fogalmazni és helyesen előadni bármilyen témában.

Igen a Himnusz depressziós. Tisztában vagyok vele hogy ez egy Istenhez való fohász de ugyanakkor a magyar nemzet hivatalos himnusz is. Ez az amit az embernek végig kell(ene) állni és közben büszkének kéne lennie a hazájára. Megtesszük? Nem. Mégpedig azért nem mert a magyar Himnusz egy nyafogó, depressziós, unalmas alkotás. Templomba való kesergés, nem pedig arra hogy nemzeti büszkeséggel töltse el a magyarok szívét.

Le kéne cserélni. (akár egy csárdásra.) Pont.

siss 2009.11.09. 11:03:28

@zulu: Jah, egyébként én sem értem, mi a baj Micóval és társaival, amikor már egy átlag magyar népmese is tele van fejlevágással, kivégzéssel, családi drámával, miegymással.

cso zsi 2009.11.09. 11:04:05

@pcr: Scott, Jókai az ment. Dumas az már "kötelező" volt, talán, mert rühelltem a francia történelmet.
Merle-n keresztül viszont fogyaszthatónak találtam.

Vajon hányan gondolják azt, hogy Winnetout Gojko Mitic formálta meg, pedig nem?

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 11:04:19

@siss:
Abigél az jó kitolás a sok fiús regényért.:))

József Attilát egy ideig száműzték:(

cso zsi 2009.11.09. 11:05:24

@zulu: Láthat? Ha hagyjuk. Azért a gyereket tényleg ne a (ker.) tv nevelje.

Naki vagyok kerdojel 2009.11.09. 11:06:00

@pcr

"Az önkormányzat, kormány , parlament témakör maradjon meg a köztisztviselőknek , ők vizsgáznak belőle , ezért magasabb a fizetésük a közalkalmazottakénál."

Nem, ne maradjon meg. Ezt nem azért fontos tudni, mert valaki pl. vizsgázik belőle, hanem azért, hogy a mindennapokban jobban el tudjon igazodni. Ha ugyanis kijön a fiatal a középiskolából, akkor nem az ókorban meg a középkorban fog élni, hanem ma. A közalkalmazottakat (és köztisztviselőket) pedig, bármilyen hihetetlen, a magánszférában dolgozók tartják el - miért ne legyen mindenki tisztában ezzel? Ők maguk sem tudják ott a hivatalokban, hogy ők vannak az ügyfelekért, s nem uralkodniuk kell felettük (persze vannak ellenpéldák is).

Azért kellene a 20. századtól kezdeni a részletes oktatást, mert az annak eleje óta eltelt 110 év már elégséges visszatekintés, meg lehet már látni az összefüggéseket, amelyek mai mindennapjainkhoz vezettek.

@soproni1
"Ezért tart itt ez az ország :DD "
Nem azért tart itt ez az ország, mert én nem értettem meg egy művet 14 évesen. Inkább azért, mert 14 évesen olvastatták el velem, nem 1-2 évvel később. A Szabó Ervin fölé pedig azt írsz ki, amit akarsz. Aki szeret olvasni, az ettől ugyanúgy fog is.

Amúgy pedig, tényleg csak kíváncsiságból kérdem: neked befolyásolta a jövődet az Odüsszeia olvasása vagy az arról folytatott baráti beszélgetések? :D

soproni1 2009.11.09. 11:06:00

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!:

Az olvasás legalább a szókincset fejleszthetné. A világnézetet pedig kicsit tágítja.

cso zsi 2009.11.09. 11:06:18

@soproni1: Kirekesztő vagy. :)))
Abban nincs szó a másságról.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 11:06:25

@soproni1:
Azt nem olvasni kell , hanem csinálni:))
Én nyertem.

ladislaus 2009.11.09. 11:06:41

@soproni1: En nekem K.I. unszimpatikus es elegem van ebbol a holokauszt felemlegetesen valo meggazdagodasbol!

Amugy ez a Kertesz Akosos sztori vicces :)
Divatbol vesznek konyvet az emberek? :)

lyesmith 2009.11.09. 11:06:49

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: Az európai magyarok ma nagytöbbségben az Európai Únión belül élnek. Oda költöznek ahova akarnak. Ott dolgoznak ahol akarnak. És képviseltethetik magukat magyarul az Európai Parlamentben és a Európai Bíróságon ha akarják. A Székelyföldi magyaroknak pontosan ugyan annyi joguk van mint a bajor parasztnak. Ezzel részemről Trianon kérdését lezártnak tartom.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 11:08:26

Egyébként a kötelező irodalomról van egy autentikus vélemény:
Mikor a Toldi,még Arany életében kötelező lett, ő azt mondta:
Magyar ember gyönyörűséggel többé nem olvassa.
Gyerekként ezt is olvastam,értettem,de ez is elég fiús sztori volt.
Felnőttként végigbőgtem az egészet, hogy milyen gyönyörűséges nyelven van ez megírva.
Ha esetleg néhány dolog a helyén lenne.tán könnyebb lenne.

ladislaus 2009.11.09. 11:08:44

@pcr: meg élvezni :)
Nah ki nyert? :)

marketingmask · http://www.marketingmask.com/ 2009.11.09. 11:09:14

Szerintem érdemes tudni a múlt rossz eseményeiről, hiszen a hibákból tanul az ember jó esetben...
De nem szabad a múltban élni. Az Árpádok alatt, I. Mátyás alatt és mondjuk az Osztrák-Magyar Monarchia alatt is voltak jó és rossz dolgok, döntések, olyan események, amelyekre büszkék lehetünk és olyanok, amikre nem. A dolgok megismerése jó esetben tágítja a látókört, és segít a jövőben jobb döntéseket hozni.

Büszkének kell lenni a szép, egyedi dolgainkra (Nándorfehérvári diadal, Himnusz, Országház, 1956, stb...), de nem szabad megállni az alkotásban, nem szabad ücsörögni a babérokon.

Lehet hogy nagyjaink között sokan nem tudtak magyarul, de magyarnak érezték magukat, rendszerint ez a döntő, ha valaki pedig szívvel csatlakozik e gyötört sorsú magyarsághoz, és próbál javítani ezen a sorson, annak szerintem kijár a tisztelet, és örömmel kellene fogadnunk.

soproni1 2009.11.09. 11:09:42

@Naki vagyok kerdojel:

Egyszer majdnem szóba került, de témát váltottunk ( természetesen zsidózás, cigányozás, mint rendesen ).
Buzizni nem tudtunk, mert volt érintett a társaságban.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 11:10:23

"Azért kellene a 20. századtól kezdeni a részletes oktatást, mert az annak eleje óta eltelt 110 év már elégséges visszatekintés, meg lehet már látni az összefüggéseket, amelyek mai mindennapjainkhoz vezettek."

Ne haragudj , de akkor hol marad a magyar történelem?
A Honfoglalástól napjainkig.

Ez olyan mintha én azt mondanám , hogy miért kell a fizika , nem mindenkiből lesz elméleti ill. kísérleti fizikus , vagy sima orvos.

cso zsi 2009.11.09. 11:11:04

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: Szánalmas az, ha valaki még mindig azt hiszi, Trianont visszacsinálhatja.
Kell hátranézni, de aki mindig csak hátrafordul, az nem jut előre.
A Himnuszból is mindenki csak a balsorsot ismeri.

lyesmith 2009.11.09. 11:11:29

@Naki vagyok kerdojel: "Amúgy pedig, tényleg csak kíváncsiságból kérdem: neked befolyásolta a jövődet az Odüsszeia olvasása vagy az arról folytatott baráti beszélgetések? :D"

Természetesen befolyásolja, amennyiben fejleszti a szövegértést szélesíti a látókörödet, esetleg a baráti beszélgetés segít abban hogy megtanulj helyesen érvelni, vitázni.

Amúgy egyet értek hogy középiskolában az irodalom óra nevetségesen rosszul működik. Mert nem a megfelelő dolgokat tanítják és nem megfelelő módon.

Ugyandehogy (törölt) 2009.11.09. 11:13:59

@Kulics: esetleg rögtön az első sorban keresd...

orv 2009.11.09. 11:14:02

@synthesizer :"Még egy utolsó megjegyzés. Az, hogy a magyarok "nem szeretnek" dolgozni, az önmagában nem baj. Sok "lusta" nép van a világon. A kutya ott van elásva, hogy ezek a népek viszont cserében élvezik az életet. Az ember vagy legyen lusta és élvezze a káoszt, vagy legyen szorgalmas és élvezze a rendet, de az hogy lusta és közben rendre vágyik, az nem megy."
Muhaha és telitalálat.
Olvasmányokről kár késhegyig menőt folytatni ,sok múlika tanerőn.
A Kincskereső Kisködmöntől kis híján a gyermekkori öngyilkosság statisztikájának szaporítója lettem ,de Tamási Áron nekem végig ,minden könyve pozitív élmény ,pedig valaki épp attól haldoklik itt.Lélek ,állapot ,kor ,környezet... Szóval vitázni ezekről így nemigazán lehet. A Ken Follet nevű aluljáró-irodalmárt ettől még nyugodtan szídhatjuk ,valahogy más ,talán ő sem tudja mitől ,hisz fogalma sincs az irodalomról.
/.../A lányom az első tanévnyitójára egy hónapig készült ,előre imádta ,szinte lebegett a csaj az iskolában ,az ünnepélyen is ,...
...aztán jött a hímnusz. Hát nem mindennapi kontraszt az biztos.Bennem is felmerült akkor ,hogy ez nem ide való ,ez nem arról szól ,amiről szólnia kellene ,ez lesúlyt ,vagy csak letör ,kissé le is aláz ,nyomorultnak és vesztesnek állít be ,még jól el is temet ,miközben hazudik ezzel kapcsolatban egy penetránsat ,miszerint a szomszéd népek megkönnyezik a mocsarába épp elsüllyedő szegény magyarságot---pedig lehet ,hogy marha nagy bulit rendeznének ,ha ez összejönne,egy kiadós szabadrablás után persze ,mi meg kárörvendhetnénk a sárból ,amikor másnap egymásnak esnek a koncon -ez is muhaha.
És hát ez gondolatkísérlet egy tartalmában változó hagyománnyal kapcsolatban ,tehát nem helyénvaló egymást pocskondiázni emiatt.
(Jó gondolat a zene cseréje is ,a Megismerni a kanászt.. pl. jó kis dallam ,de ez is CSAK gondolat ,úgyhogy nem kell feketére festeni a házam miatta)

Aladár69 2009.11.09. 11:15:28

teljesen egyetértek a levélíróval, illetve majdnem teljesen. Megítélésem szerint ugyanis deprssziónk nem a Himnusz szövegéből fakad, az ok-okozati összefüggés inkább fordított. Ettől függetlenül, ha rajtam múlna már rég új Himnuszunk lenne.

Alapvetően az a gond a magyarral, hogy valóban mindig a múltban él, nem tud a jövőben gondolkozni. Mindig felhánytorgatjuk a múlt eseményeit, történt az akár csak egy éve, vagy többszáz éve... Trianon éppen úgy napirendi kérdés, mint az, hogy mennyire csaló a mindenkor hatalmon lévő kormány (felháborított pl. Orbán Viktor kb. 3 héttel ezelőtti nyilatkozata, melyben egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ország költségvetése nagyon fontos, de sokkal fontosabb, hogy felderítsék, a mostani kormányban ki mekkora kárt okozott az országnak és jól megbüntessék őket...)
Na, ekkor durrant el az agyam és kezdtem el én is ilyen kérdéseken agyalni, hogy miért jó mindig a múltat elővenni, miért nem lehet egyszer és mindenkorra lezárni témákat és azt mondani, hogy ami történt, megtörtént, ezen változtatni visszamenőleg nem tudunk, jobb nem lesz attól, ha valakit utólag bűnösnek mondunk ki, nézzük inkább, hogy mitől lesz nekünk jobb, mit kell ahhoz tennünk, hogy ez az ország vidámabban és jobban éljen.

Persze lehet arról is vitatkozni, hogy az ókori vagy akármikori történelem mennyire része az általános műveltségnek. Végigolvasva a kommenteket (köztük néhány tahó hozzászólást is) be kell ismerni, ezen a téren is eléggé megoszlik a hozzászólók véleménye és talán nem véletlenül. Ha jobban belegondolok, valóban nem szerencsés a történelem teljes mellőzése, DE: abban a formában, ahogy én tanultam, illetve ahogy manapság is még tanítják, semmi esetre sem tartanám fent. Az évszámok bemagolása (különösen egyes csaták meg események napra pontos ismerete) a világ legnagyobb baromsága. Érdemes tanulni történelmet, de szerintem csak olyan mélységig (és olyan módon), hogy a gyerkőc a 8 vagy 12 osztály után el tudja dönteni, hogy ez mennyire érdekli őt, akar-e többet tudni valamiről, vagy beéri azzal, amit a tananyag részeként elsajátított.

soproni1 2009.11.09. 11:15:32

@ladislaus:

Nekem már az is dráma, hogy a gyerekek tankönyvből tanulnak, nem pendrájvról.

Igaz, a laptopban nem lehet virágot préselni, de kicsit jelzi a fejlődést.

Ráadásul az internet egy csoda. Ha akarom Wass Albit olvasom, ha akarom Kertész Imit.

Bár a kedvencem : guesshermuff.com

Amerikai szemét, de izlésformáló

2009.11.09. 11:15:32

És azt felejti el a t.pedagógus társadalom, akik a kötelező olvasmányokat előírják, hogy ezek a művek a maguk korában NEM gyermekeknek íródtak !
Akár a Kincskereső, akár a Pál utcai fiúk, Odüsszeuszról meg már nem is beszélve. Ezek felnőtteknek szólnak.
Aki ezt nem látja be azt sajnálni tudom.

Naki vagyok kerdojel 2009.11.09. 11:16:14

@lyesmith:
"Természetesen befolyásolja, amennyiben fejleszti a szövegértést szélesíti a látókörödet, esetleg a baráti beszélgetés segít abban hogy megtanulj helyesen érvelni, vitázni."

Ebben igazad van, de semmi köze az Odüsszeiához. Más könyvekről pedig gyakran társalgom barátokkal. Sőt, még középiskolában is így voltam ezzel.

Naki vagyok kerdojel 2009.11.09. 11:17:55

@pcr:

"Ne haragudj , de akkor hol marad a magyar történelem?
A Honfoglalástól napjainkig.

Ez olyan mintha én azt mondanám , hogy miért kell a fizika , nem mindenkiből lesz elméleti ill. kísérleti fizikus , vagy sima orvos."

Nem azt mondtam, hogy nem kell, hanem azt, hogy a jelenleginél sokkal kisebb hangsúllyal, kevesebb biflázással, stb. Még így is a 4 évből hármat erre szántam, a 20. századot csak kiemeltem, hogy arra legyen egy teljes év.

Ugyandehogy (törölt) 2009.11.09. 11:23:25

@pcr: én gyerekkoromban imádtam Móra Ferenc Aranykoporsóját...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 11:23:47

Gimi előtt ment egy sorozat a tv-ben:Odüsszeia.végignéztem nagyon tetszett.Megnéztem leírva is,úgy már nehezebb volt egy kicsit. Első irodalom órán kiderült, hogy fel volt adva nyárra elolvasni,senki nem tudott róla.A tanárt ez nem zavarta, elkezdett belőle kérdezgetni,jegyre.Egyetlenként válaszolgattam,a tanár később már csak ezen bírt lovagolni,hogy csak egy legény van talpon...Óra végén ötös,és ez volt az a pillanat, mikor az Odüsszeia megváltoztatta az életemet .Respekt minden oldalról, és a gimi végéig benn voltam a pikszisben.

soproni1 2009.11.09. 11:24:25

Az én magyar tanárom annyira csúszásban volt a gimnáziumi tananyaggal ( Petőfi-fan volt, ott elidőztünk), hogy a negyedikes irodalom anyagot 2 hónap alatt adta le. Mázli volt, hogy pont abban az évben szivárogtak ki az érettségi tételek, úgyhogy elég jó eredménnyel végeztünk. Apropo, a kiszivárogtatást is törvénybe kéne foglalni.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 11:25:29

@Naki vagyok kerdojel:
Biflázás , nekem nem okozott gondot a töritanulás.
Nekem a matek tűnik olyan kellemetlen tantárgynak , olyan baromságokat próbálnak a fejünkbe verni , mint pl. a deriválás.
A legtöbb ember az alsó tagozatban elsajátított összedás-kivonás-szorzás-osztás négyesén kívül semmit nem alkalmaz a "megszerzett" tudásból egész élete során.

Michael Collins 2009.11.09. 11:27:13

@pcr: Wass Albertet 1946-ban a román hatóságok távollétében halálra ítélték! Ez szerintem elég ok, hogy emigráljon. Egyes források szerint a Securitate többször próbálta meggyilkoltatni.

Medellin 2009.11.09. 11:27:44

Ha eddig nem tűnt volna fel némelyeknek, a magyar Himnusz az egyik legszebb a világon (ha nem a legszebb, de nyilván nem ismerem mindet), ugyanis az egy IMA! Mit vártok egy imától, milyen legyen? Illetve egy ima miért lenne szomorú, meg depressziós? Kicsikét gondolkozzatok már, mielőtt ilyeneket írtok. Köszönöm.

Naki vagyok kerdojel 2009.11.09. 11:28:04

@nsocsi: Király, ez egy sikersztori! :D

Michael Collins 2009.11.09. 11:31:26

@nsocsi: Akkor neked bátran javasolhatom Edward Rutherfodtól a Dublint és az Írország ébredését. Bár mératük miatt "önvédelmi" könyvnek is jók :)!

soproni1 2009.11.09. 11:31:54

@ladislaus: elolvastam

Ez a kedvencem.

"A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha"

Csak azt nem tudtam, hogy ezek régi szenvedélyek, azt hittem a szocializmus hozta ki belőlünk ( már természetesen a rossz magyarokra gondolok ).

Hozzáteszem, ha tudnék németül, én is Berlinben élnék, Budapest nekem is szar város, de ideköt a munkám, félek új egzisztencia után vándorolni, ezért kell elfogadnom a kutyásokat, körszakállasokat, kopaszokat.

Naki vagyok kerdojel 2009.11.09. 11:32:39

@pcr: Biflázás , nekem nem okozott gondot a töritanulás.

Na igen, a matek is elég gáz. Nekem az ment az agyamra, amikor az algebra szakaszban ilyenek voltak: bizonyítsuk be, hogy ha egy kör érintője merőleges egy háromszög leghosszabb oldalára, akkor az oda illesztett csonka kúp soha az életben nem tud körbeforogni (csak kitaláltam valami baromságot, de tutira ilyesmik voltak). És ez ment hónapokig!
Mondjuk a deriválás, amennyire tudom, nem középiskolás anyag (hacsak nem matek szakra jársz).
Egyébként a mateknak az a létjogosultsága, hogy sok más tudomány támaszkodik rá. Persze ennek az oktatását is egyszerűsíteni kellene, s jó lenne gyakorlati példákon bemutatni egy-egy konkrét tudás hasznosságát (pl. a fent említettekre semmilyen gyakorlati példát nem tudok hozni).

soproni1 2009.11.09. 11:35:04

@Naki vagyok kerdojel:

A deriválás matekszakkörös anyag ! Oda a minuszos szemüvegüek jártak !

ladislaus 2009.11.09. 11:36:08

@soproni1: Valahol olvastam meg anno a konyve kapcsan hogy gimiben valahol feladta egy tanar kotelezonek. Rohej!

Jah, es en sem Bp-rol pofazaok :) Es sajnos nem is Magyarorszagrol! Még...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 11:37:58

Lehet választani: " Egy transzformátor tekercseinek menetszáma 1200 és 3600. Mekkora lesz a szekunder feszültség,ha az 1200 menetes tekercset hálózatra kapcsoljuk?"( 8. oszt.)vagy:
"Képzeld,el hogy király lehetsz, úgy nevelnek, egyszercsak megvakítanak, hogy ne lehess király,te mégis,vakon is az leszel"
"Nincs,mi az embernél csodálatosabb...",és a fizikus is ember.

lyesmith 2009.11.09. 11:39:11

@Medellin: Feltűnt hogy a Himnusz egy ima. Csak azt nem értem hogy amikor a többi népnek nemzeti INDULÓJA van akkor a magyar nemzeti himnusznak miért kell egy imának lennie?

Szerinted milyen módon motiválja az embert az hogy "Édes Istenem én olyan szerencsétlen vagyok segíts rajtam." Nem lenne sokkal de sokkal jobb egy "Hú de f@sza gyerekek vagyunk nincs előttünk lehetetlen"???

soproni1 2009.11.09. 11:39:35

20 éve Szicíliában az iskolában onnan tudtuk, hogy ki magyar az osztályban, hogy aki a tanár felé volt arccal, az biztos nem olasz volt.
Fő tantárgyak: történelem, angol, német francia, nyelvtan, irodalom.

Ezek minden nap. A többi sokkal kevesebb.

ladislaus 2009.11.09. 11:40:13

@soproni1: nincs szemuvegem, es nem jartam matek szakkorre. Tanultam derivalni. De mar nem hasznalom. El is felejtettem nagyreszt! :)

soproni1 2009.11.09. 11:41:42

@ladislaus:

A Lauder iskolába volt kötelező olvasmány ? Mert a Kaffka Margitban biztos nem !:D

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.11.09. 11:42:12

Bárhogy is taglaljuk a kérdést, a múltunk autentikus feltárása nélkül, soha nem fogunk tudni objektív véleménnyel viseltetni a jelenünk jövőnk viszonylatait tekintve. A jelen és jővőbeli trendek monotón optimális ecsetelése, nem fogja a múlt hibáit kidomborítani, kvázi nincs is bázis. Arról nem beszélve, hogy holmi történelmi múlt ismeretének hiányában, könnyen előfordulhat egy kificamodott gondolkodásmód, egy egész nemzet identitási összeomlásához kormányozhat. Sajnos be kell vallani, hogy máris vannak jelei.Konklúzió, egy társadalmat, nemzetet teljesen szétzúzni, a kultúráját, történelmét, tradicióit, nyilván a leghatékonyabban a felnövő generációk felől közelítve jól strategizáltan lehet megsemmisíteni.Mindezek fényében nagyon meggondoland, hogy mit is teszünk, vagy egyáltalán teszünk e valamit, mindezt elkerülend. Ellenkező esetben nyugodtan lehet borítékolni, hogy 30-50 év múlva minek is fogják nevezni, a ma még hazánknak nevezett országunkat.

shua55 2009.11.09. 11:42:20

@lyesmith: Az átlag német hülyegyerek a saját himnuszának a szövegét se tudja, a magyar himnusznál kevesebb olyan van, ami egységbe kovácsolná az embereket (bár a székely himnusz se semmi). Hallgasd meg egyszer úgy, hogy egyszerre mondjuk 10-20-30-sok ezer emberrel együtt énekled, kicsit nagyobb hatása van, mint mindenféle olasz indulószerű "slágernek".

soproni1 2009.11.09. 11:42:54

@ladislaus:

A TUDÁS VESZÉLYES, sose feledd !!!!

ladislaus 2009.11.09. 11:45:17

@soproni1: lehet, mondom olvastam valahol. De nem tartanam elkepzelhetetlennek hogy a lauderban... van ismerosom aki odajart. Szidja is mert az oktatas minosege nulla...

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 11:45:27

@Naki vagyok kerdojel:
Nekünk tananyag volt a deriválás , semmi értelme nem volt számomra.
Ja , hogy az informatikuss , meg mérnök és egyéb foglalkozások erre épülnek , kit érdekel , majd az infós főiskolán a többiek meg az egyetemen tanulják meg.

soproni1 2009.11.09. 11:45:36

"30-50 év múlva minek is fogják nevezni, a ma még hazánknak nevezett országunkat. "

Tök mindegy ! Ahogy nagy gondolkodónk, Kozsó szokta mondani:

Legyen mély és igaz szeretet a szívünkben.

lyesmith 2009.11.09. 11:46:47

@shua55: Ugyan már. Mikor volt utoljára hogy 20-30 ezer ember egyszerre énekelte? Esetleg egy focimecsen (???) de még ott sem láttam olyat.

Másodszor halgasd meg ahogy a franciák éneklik a Le Marseillaise-t. Egy kicsit gyakrabban előfordul hogy 20-30 ezren éneklik.

soproni1 2009.11.09. 11:47:43

@ladislaus:

Nem olyan szar, csak nincs "osztály vigyázz" meg "sorakozó" .
Csak hallottam én is.

Anselmo 2009.11.09. 11:49:50

Akiket lehangol a Himnusz, azoknak javaslom hogy forgassanak közben diszkógömböt, vagy el lehet innen menni Szlovákiába, ott nem kell hallgatniuk.

lyesmith 2009.11.09. 11:57:42

@Anselmo: Szóval téged feldob a Himnusz halgatása! Lelkesít? Tudod egyáltalán a szövegét? Fejből? Kétlem.

lyesmith 2009.11.09. 12:13:03

Egy utolsó gondolat a Himnuszról azután befejeztem.

A probléma az hogy ez egy ima. Nem alkalmas arra hogy lelkesítse az embereket. Nem is erre szánta az írója. Arra szánták hogy vígaszt nyújtson az embereknek. Most lehet verni a mellünket hogy de hát ez a magyar himnusz és szentségtörés azt mondani hogy le kéne cserélni. De egyszerűen arról van szó hogy valamikor 1903-ban a politikusoknak választani kellet egy himnuszt és ez egy kellemes középút volt, amit könnyű volt áttolni a Habsburg bürokrácián.

soproni1 2009.11.09. 12:15:51

"Szóval téged feldob a Himnusz halgatása! Lelkesít? Tudod egyáltalán a szövegét? Fejből? Kétlem. "

Tudja ! Zöööld zászlóóók, zőőőld sasok, magasra szárnyaljatóook !

Anselmo 2009.11.09. 12:16:04

@lyesmith: jól mondod, engem lelkesít a Himnusz hallgatása. Az pedig egyáltalán nem zavar, hogy nem egy pattogós katonazene. Viszont van benne olyasmi, ami a katonazenében nincs: lélek.
Jól mondod: LELKesít.
Ezt még a diszkógömb sem pótolhatja.

2009.11.09. 12:18:51

@Alapvető élelmiszer: Édes kiscsillag, a kisebbik fiam tizennyolc éves lesz a tavasszal. Ne oktass a gyereknevelésre. :-)

ladislaus 2009.11.09. 12:19:17

@Anselmo: eljon majd annak is az ideje hogy kell :D

Bobby Newmark 2009.11.09. 12:20:20

Hát bizony épp ez a legnagyobb baj az egésszel, hogy ima. Az még hagyján, hogy rinyálós, hogy depresszív, hogy lassú, és hogy cseppet sem lelkesítő.

De ami miatt részemről teljesen esélytelen az azonosulás, hogy a mindez a képzeletbeli barátunkhoz szól.
Kösz, ez nem nekem való.

Mondjuk nem cserélném le, mert tökfölösleges. Illetve több problémát generálna, mint amennyi hasznot hozna, megint még egy dologgal frankón ketté lehetne szakítani az országot: régi- és újhimnusz-pártiakra. Más sem hiányozna még.

2009.11.09. 12:21:19

@cso zsi: "Azért a gyereket tényleg ne a (ker.) tv nevelje."

Ez így van. Az enyémeket nem is az nevelte.

2009.11.09. 12:26:44

@Naki vagyok kerdojel: Geometria lehetett az, nem algebra. :-)

2009.11.09. 12:27:50

@lyesmith: Szóljatok a Király Lindának, majd az énekel új himnuszt. :-)

2009.11.09. 12:50:36

@shua55: örülök a véleményednek. Amikor ennyire bigottan dogmatikus véleményt olvasok, akkor kezdem megszeretni magam, hogy én milyen jó szülő vagyok. Nem szeretnék a gyereked lenni.
De nyugodtan vedd a bátorságot, hogy lebutázz, a te véleményed megfellebezhetetlen :)

shua55 2009.11.09. 12:57:39

@Kulics: Hát aki Ken Folletben látja az irodalom netovábbját, az legjobb esetben is korlátolt, de szerintem csak szimplán buta.

paráznabillegető 2009.11.09. 13:06:08

@shua55: lol.
menj el egy skócia-anglia rögby-meccsre, ahol tízezernyi skót énekli a himnuszt...

lyesmith 2009.11.09. 13:06:33

@shua55: Hát sok magyar kötelező van akinél Ken Folett jobban ír. Azonban nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy mit tanítsanak irodalom órán. Mi az irodalom óra célja? Amennyiben az hogy végérvényesen meggyűlöltessék a diákokkal az irodalmat akkor csak így tovább. Ellenkező estben nem ártana olyan irodalmat tanítani, amely legalább egy kicsit érdekli a diákokat.

De itt az akalom. Milyen irodalmi értéket látsz a Pál utcai fiúkban? Miért gondolod hogy megérdemli hogy kötelező olvasmány legyen. Miyen tudást vagy értéket továbbít a diákok felé? Miért kéne hogy ajtótámasznál többre használjuk ezt az irományt?

paráznabillegető 2009.11.09. 13:07:33

@shua55: de mondjuk egy fenerbahce európa ligás hazai mérkőzésen is tapasztalhatsz durva hangulatot...

shua55 2009.11.09. 13:12:50

@paráznabillegető: És ki mondta, hogy másnak nem lehet hatása... Csak annyit akartam közölni, hogy a magyar himnusz is igen erős hatással bír a megfelelő környezetben.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.11.09. 13:17:10

@lyesmith: A dolgok meglehetősen sajátos formában való látása. Nos lám lám máris érzékelhető, a csodálatos neoliberális nevelés amit az új tudásprogram ékesen fémjelez. /nem tudás programozottan/
Per mára milyen jól illik:

" felé kard nyúl barlangjában,
s nem lelé honját e hazában "

Kevercs 2009.11.09. 13:17:28

Hát nem tudom. Lehet, hogy Mátyás királyunk "alkoholista nőcsábász"
volt, de ha ott véget ért volna a magyar történelem, akkor végülis
sikeresek lehetnénk....? A Himnuszunk is talán másképpen szólna....!

lyesmith 2009.11.09. 13:18:38

@idosb: "Per mára milyen jól illik:"

Miért is?

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.11.09. 13:21:46

No egyébként kissé humorosan szólva, hogy mire is nevelném a gyereket: rutinosan lopni, csalni, hazudni, erőszakra elsősorban, önvédelemre, s, hogy minél trágárabb vagy annál jobban érvényesülsz a mai trendikben. Bár ahogy nem egésszen a humor kategóriája mindez!

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.11.09. 13:24:08

@lyesmith: A kérdésedben benne rejlik lelki szemeim előtt, hogy nagyon jól tudod te azt.S ennek őszintén örülök.

lyesmith 2009.11.09. 13:25:28

@idosb: Szerinted miért van az hogy akik a "legmagyarabbnak" tartják magukat azok a legerőszakosabbak, legagresszívabbak, legnagyobb vandálok? Lejáratják hazájukat nemzetüket. Akkor már inkább a "neoliberálisok".

lyesmith 2009.11.09. 13:26:10

@idosb: Mégis próbálj meg válaszolni. Én NEM értek egyett az állításoddal.

Anselmo 2009.11.09. 13:45:07

@idosb: "nem lelé honját e hazában"
Csakugyan. Lám, a Himnusznak van ma is aktualitása.

lyesmith 2009.11.09. 13:50:48

@Anselmo: Tehát mi is az az aktuaitás? Csak mert "idosb" nem hajlandó elárulni. Hátha majd te.

Bobby Newmark 2009.11.09. 14:10:03

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Igen, az. És nagyon szeretné, ha a gyereke sem lenne nála műveltebb. Kevés szánalmasabb dolog van a világon.

Anselmo 2009.11.09. 14:16:49

@lyesmith: akkor én elárulom. 40 év államilag programozott magyarellenessége adja az aktualitást, ami tovább él 20 év ún. balliberalizmusában.

Ha már megszólítottál újra, a Himnusz szövegéhez lapcsolódó kioktatásodra hadd reagáljak: ne menjünk ilyen messzire, kezdjük a helyesírással. A "halgatása", ahogy használod, nem korrekt, helyette javalom ezt: "hallgatása".

További kellemes észosztást.

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 14:17:26

Mindenesetre negatív példának ajánlanám :
Zappe puhapöcsű Gábor újságírót , cikk címe Anyák , húzzatok dolgozni!

"A "gyerek maradjon minél tovább az anyja mellett" felfogás nem csak idejét múlt, de a gyerekre is káros, remek módszer arra, hogy jó sok antiszociális, kommunikációképtelen, de legalább elkényeztetett kisköcsög lepje el az iskolákat és játszótereket. "

Az érettségin nehogy tétel legyen!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.09. 14:24:13

@pcr: Zappe Gáborra sokáig vigyázott az anyukája? Vagy pont nem, és most irigy?

lyesmith 2009.11.09. 14:26:51

@Anselmo: Azt állítod hogy válaszolsz a kérdésre: "Ha már megszólítottál újra, a Himnusz szövegéhez lapcsolódó kioktatásodra hadd reagáljak: "

De a következő mondatodban csak gramar náciskodsz egy kicsit, nem pedig a kérdésre reagálsz. Vagyis ÉRVELNI nem tudsz csak mellet döngetni. Ez nem kicsit égő. :P

Állítsuk meg a ......... 2009.11.09. 14:33:26

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Nem ismerem személyesen a Zappe anyukát(nem is célom bántani) , ha nem akarom arra fogni , hogy ennyire hülyén született , akkor arra tippelnék , hogy tudatmódosító hatása alatt áll.

2009.11.09. 14:34:36

@shua55: "aki Ken Folletben látja az irodalom netovábbját" szó volt erről, vagy csak árnyékbokszolsz ?
Azt mondtam, hogy a Katedrálist adta kötelezőnek a tanárnő, mert ezt legalább elolvassák. Nem irodalmi értékítéletről volt szó.
Hanem hogy MÁST egyáltalán nem olvasnának el, ami nem a mai nyelven szól és nem pörgős a cselekménye.
Egyébként örülök, hogy a szöveg értelmezési képességed ilyen jól fejlett, öröm beszélgetni veled :)P / ez egy kinyújtott nyelv volt, hátha nem érted/

cso zsi 2009.11.09. 14:37:54

@Anselmo: Konkrétan mi?
Anélkül is búvalbaszott a kirúgott, állástalan, munkakereső.
A hajlékonyokat nem említeném, ők eldobták maguktól a lehetőséget, akárki akármit állít róluk.
Mondj bármilyen pici részletet a Himnuszból, aminek van aktualitása. Győzz meg.

cso zsi 2009.11.09. 14:40:23

@Kevercs: A fő kérdés, hogy hol is kezdődik a magyar történelem.
Volt-e István király után magyar vezetője az országnak?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 14:57:44

Igazítsatok már el, mit olvassak a továbbiakban, hogy csak színtiszta irodalom legyen?
Amúgy olvasok ponyvát, krimit,regényt,tudományt,szakirodalmat,stb...
A himnuszt kérlek most hagyjátok ki,én azt gyerekkoromban megtanultam.
Mi most a trend? A poszt arról szól, hogy inkább ne erőlködjek az olvasással mert értelmetlen a tudás,stb...
Ahelyett, hogy meggyőztük volna az ellenkezőjéről,itt a Himnuszt elemezgetitek,...(ezt kitörültem)
Na, mit olvastok most???

cso zsi 2009.11.09. 15:07:19

@nsocsi: Hazai kommerszeket, és újra sci-fit.
Angolt, oroszt, (még csak magyarul) mikor, mi jön.

OrulunkVincent? · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.11.09. 16:19:19

ekkora hülyeséget még nem hallottam. az igaz, hogy a gyerekeket óvni kell a negatív dolgoktól és a "szörnyű világtól" meg minden, de az nem megoldás, hogy elhallgatjuk előlük a tényeket és például a történelmi eseményeket. ez hozzátartozik a kialakuló világképükhöz, a morális fejlődésükhöz és hihetetlenül sokat lehet tanulni ezekből a dolgokból. ha nem azt akarjuk, hogy lelketlen droidokat neveljenek az iskolák akkor bizony szükség van a történelem (és a hozzá szorosan kapcsolódó irodalom) tanítására... talán egyre inkább is, hiszen ma eléggé komoly morális válságban van a világ (ismét). viszont én is lehet, hogy változtatnék a tanítás módján, illetve a hozzáálláson. én sokkalinkább a tanulságra próbálnék koncentrálni és a történelmet nem száraz anyagként adnám le, hanem egy együttgondolkozást próbálnék kialakítani a gyerekekkel. ez sajnos nagyon ritka.

cso zsi 2009.11.09. 16:37:24

@nsocsi: Nekem Lőrincz L. László, és Vavyan Fable. Nemerét egy darabig szerettem, aztán amikor belevágott a Romana stílusú irományokba, akkor hanyagoltam.
Könyvesnél, antikvárban belelapozok a könyvekbe, ha megfog, akkor jön velem.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.11.09. 16:39:29

jó poszt, többé-kevésbé egyetértek veled! Történelem kell, de meg lehet más oldalról is közelíteni a dolgokat. Természetesen az alapműveltséghez hozzá tartoznak tényadatok, de nem ezen van a hangsúly. Gyakorlatiasítani kellene az oktatást, már általános iskolától kezdve, és talán a gyereknek is több kedve lenne az egészhez, mint így, hogy vereseket, évszámokat kell magolnia.

Alapvető élelmiszer 2009.11.09. 16:51:03

@zulu: Sajnálom a gyerekedet. Szar lehet ilyen vaskalapos szülők után felfedezni, hogy mindaz, amit belévernek ("Leszarom, hogy érdekel-e, akkor is elolvasod, megtanulod, beseggeled"), aztán szembesül vele, hogy a felét sem kérik az életben.

mette 2009.11.09. 17:39:49

Igen a Himnusz egy ima, de mi lenne, ha végre abbahagynánk az imádkozást és a könyörgést és csinálnánk is valamit?! Én például ateista vagyok, nem nagyon tudok mihez kezdeni egy imával...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.09. 17:51:46

@Alapvető élelmiszer: Az élet nem arról szól hogy azért olvass el valamit,mert kérni fogják az életben.Tőlem az életben ("nagybetűsben")nem kérdezte senki,hogy mit olvastam,pedig átlag hetente elolvasok egy könyvet.Olyan jó lenne,ha valaki néha megkérdezné...De nem ezért olvasok.

Dulimanó 2009.11.09. 20:05:19

@Kulics: "Mindenhol a lelkesítés, a dicsőség kiemelése a cél, hogy öröm legyen brazilnak, argentinnek, spanyolnak lenni. "

A spanyol himnusznak nincs szövege :D

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.11.09. 20:27:34

@lyesmith: No! Mottóként: mert ugye olyan rohadtul élhető per ma ez az ország! Pol. felhangokat félretéve, igenis nagyon sok klasszikus írónk, költőnk szavai, ráültethetőek a mai viszonyokra. Pl.-ul "ki milliókat rabol bírája lészen annak, kit a sorsa rabolni kényszerít" Nagyon látensen a rendszerváltásnak becézett káosz óta, a kialakult nyertes csoport, s az általuk szolgalelkűen kiszolgált önös érdekű piacgazdaság, globál nagytőke, bizony nyulkál a képletesen mondva kardjával, s sok embert netán távozásra kényszerít. /jóllehet ez a cél? / Igen más kor, más pozitúrák, más trendekkel tarkítottan, de anoním asszociálható szimbólikus értelemmel. Csak egy kérdés: tudod e mi az az emberi nyomorszint? Ne is tudd meg soha azt kívánom őszintén. Persze ebben a konstellációban árkus papír nem lenne elegendő kifejteni, teljes spektrumában a releváns témát. Azt pedig ne vedd zokon, ha a keményfejű szittya magyar, nem igen szívleli, ha fikázod a himnuszát. Nos tudom cinikusan hangzik, de hidd el nagyon sok emberben ezt az érzetet sugallták a szavaid. Ha nem sértettelek meg, akkor kérlek nézz ide be: 216762wififalu.blogspot.com s ne a helyesírást bírálgasd, /az szerintem olyan kisstílű/ hanem ez a valóság tükörképe, s próbáld meg ezen keresztül vizsgálni, mi is okozza az össz. társadalom viszonylatában kialakult depressziót.

melkaart 2009.11.10. 00:51:53

@OrulunkVincent?: Két megjegyzés ezzel kapcsolatban. Én is próbálom a történelmet a mai korból vett párhuzamokkal érdekesebbé tenni, felvillantani, hogy akkor se volt más az ember, ugyanúgy problémák voltak, és arra adott válaszok. De az együttgondolkozáshoz kellenek ismeretek - bizonyos alapvető adatokkal, tényekkel, urambocsá érveléstechnikával nem árt tisztában lenni (de ez a vallás, ez hülyeség...), pl. gondolkodjunk együtt Zaire nyelvi megosztottságáról. Mit teszel? Utánaolvasol, bizonyos adatokat, tényeket megtanulsz, csoportosítod, aztán kifejted a véleményed róla - na, ezek egyike sem gyakori a közoktatás nagyobbik részében. Megesett, hogy megmondtam a 15 éves háború kezdetét, kérdeztem, mikor ért véget (mármint előző órán megtanultuk, és gondoltam kis bemelegítésnek megfelel) - erre elkezdték betippelni, 17 évesen. Mert majd ráhibázik, vagy ha nem, úgyis megmondja a tanár előbb-utóbb - nem olyan könnyű együttgondolkodni azzal, aki nem akar:-)

A másik: az érettségi követelményrendszere megköti a kezem. Feleslegesen sok, részben értelmetlen, részben teljesíthetetlen, ezáltal csalásra kényszerítenek. Hadd ne részletezzem.

melkaart 2009.11.10. 01:08:17

@boogieee: Milyen tényadatok? Egyáltalán, mi az az alapműveltség? Egy alapvetően humán beállítottságú lexikális tudás, ami nagyjából kvízműsorokban hasznos. Mármint mitől lenne fontosabb a mohácsi csata évszáma, mint a Pithagorasz-tétel levezetése, márpedig van rá egy sportszeletem, hogy az elsőt azért többen ismerik.
Azt gondolom, a közoktatásban szinte semmi olyat nem tanítanak/tanítunk, ami anyagszerűen hasznos volna. (Nyelvtanulás, informatika nyilván kivétel, ha jól csinálják, biztosan van más is, de késő van:-))Pl. a történelem tanulásán keresztül szerintem meg lehet tanulni az anyanyelveden véleményt alkotni adott problémákról, érvelni, vitatkozni, és ezer más dolgot - bizonyos lexikális tudás (ha úgy tetszik alapműveltség) felszedése ugyan előfeltétele a kompetenciák (gyűlöletes szó ez, de nem találtam jobbat hirtelen) fejlesztésének, mégis, hajlamos vagyok egyfajta melléktermékként kezelni. NEm az a cél, hogy tudd, mikor volt a mohácsi csata, hanem az, hogy képes legyél elemezni az okait, következményeit. Ehhez nem feltétlenül kellene ennyi anyagot megtanítani, még ekkora óraszám sem feltétlenül kell - heti 30-35 órák vannak középiskolában. Az óraterhek további növelése nélkül lehetne, és szerintem kellene tanítani anyagszerűen hasznos dolgokat is - akár az én órakeretem terhére. Gondolok például pénzügyi ismeretekre, használható állampolgári ismeretekre (a közoktatásban pl. nem tanulsz meg adót bevallani, egy csekket kitölteni, bankszámlát nyitni - vagy hozod otthonról, vagy felszeded valahogy - mibe fájna heti 1-2 órában ilyen jellegű tudást átadni), elsősegély, tűzvédelem, akármi, nálam okosabbak nyilván tudnának találni tömegével ilyeneket.

Squazee 2009.11.10. 11:07:35

Későn értem ide, úgyhogy bocsássátok meg,ha ismétlem a gondolataitokat.

Nem azzal van a baj, hogy történelmet tanul a gyerek, hanem azzal, ahogy azt tanítják neki. Amint írta a kedves poszt-író is azzal traktálnak minket, hogy "mindig a vesztes oldalon állunk". Nem azt mondják a töri tanárok, hogy hibáztunk, tévedtünk, mert nem fontoltuk meg a tetteinket stb. , hanem azt, hogy mekkora "lúzer" ez a magyar nép már hány ezer éve. Na EZ az igazi gond.

Továbbá, a magyar oktatás valahogy mindig arra hegyeződik ki, hogy bénák voltuk, meg érezzük rosszul magunkat amiatt, hogy magyarok vagyunk. Nem tanítják, hogy szeressük, becsüljük meg a hazánkat, mert Urambocsá' az már "náci" eszme. A fenéket az. Megnézheti bárki az Amerikai Egyesült Államokat. Ott nem náci, hanem hazafi az ember, ha szereti a hazáját és büszke a régi dolgokra. Itt meg mi van? Jaj, ezek magyarkodnak, meg minden. Persze nem akarom keverni a szezont a fazonnal, tisztában vagyok azzal, hogy tényleg vannak túlzott szélsőségek is kis hazánkban, de ez mind-mind abból fakad, hogy azt akarják ránk tukmálni, hogy mi milyen rossz nép vagyunk, nézzünk mélyen magunkba és kussoljunk. persze, hogy lázadnak ez ellen. EZ a gond.

A történelem fontos. Persze, jobb lenne, ha az iskola esetleg az életre is felkészítene mellékesen. :) A történelmet nem igazából az adatai miatt, sokkal inkább a történetei miatt érdemes tanítani. Hogy akkor voltak olyan emberek, akik ezért és azért az életüket adták, s ha esetleg manapság is történne valami hasonló, akkor gondoljunk arra, hogy akkor régen is voltak bátor emberek. Voltak, akik elbuktak, ez benne van a pakliban, de akiknek sikerült, azok megváltoztatták az emberiség, vagy egy nép sorsát. például.

A Himnusz, mint "minden magyar depressziójának állandó kiváltója" ...mit mondhatnék erre? A magyar nép zivataros századaibólból van, azt hiszem, érthető, miért nem arról szól, milyen szép az élet, s hej milyen jó magyarnak lenni. Most az, hogy ez a Himnuszunk... hát ez van. Lehet, hogy egy induló jobban hangozna, de ez már egy kulturális értékké nőtte ki magát. Egy szimbólummá, ha úgy tetszik. Nem a verset kéne amiatt okolni, ami van.

marcipán2 2009.11.12. 09:27:25

@Kulics: Te és mások is említik a Himnusszal kapcsolatban a nemzet elsüllyedő koporsójának motívumát, mely köztudottan a SZÓZATBAN fordul elő. Lehet, újra kellene olvasnotok eme sokat fikázott műalkotást, mielőtt az általános nemzeti depresszió okozójának kiáltjátok ki.
Amúgy,mi lehet a Hymnusz tanulsága a mai, ne adj' Isten, ateista ember számára?
A mű a reformkorban (ja, persze erről hülyeség tanulni az iskolában, mert régen volt)íródott, amikor sok évszázadnyi háború, káosz és stb. után először látszott remény hazánk gazdasági, szellemi felvirágzására, egységesítésére. Ebben a helyzetben nézi végig, hogy a történelemben mi volt jó és mi volt rossz. Legfontosabb mondata, "Hajh, de bűneink miatt...) Magyarul: mi kúrtuk el. (Ami persze igaz is) A mű tanulsága tehát: Nagy nemzet voltunk, elszúrtuk, megbűnhődtünk. (Van miből levonni a tanulságokat.) Most pedig legyen végre jó! (Hozz rá víg esztendőt!) És noha Kölcseyék még Istenhez fohászkodtak, a megvalósítást a saját kezükbe vették. És nekünk is ezt kéne tenni.

Zsuuli (törölt) 2009.11.12. 10:36:55

A kedves posztírónak üzenem, hogy sikerült mérhetetlenül feldühítenie, annyira, mint ahogy azt a gimnáziumi történelem"tanárom" is tette anno...

Gyakorlatilag az egész 20. századot kihagytuk, mert Ili néni drága kijelentette - idézem:
"Itt nagyon csúnya dolgok történtek gyerekek, ezt nem tanuljuk."

Igen..ez a megoldás...ne tanuljuk...ugye?...mert a kis lelkünk sérül, ha megtudjuk, hogy hány embert mészároltak le és miért, hogy mi volt a hidegháborúban, mi történt németországban, és berlinben, mit éltek át az emberek....ne tanuljunk 56-ról sem, mert jaj milyen szörnyű dolgok történtek....
Persze...hagyjuk ki ezeket...

Sztem igenis fontos tudnia egy embernek a történelemről, aki ebben a világban él. Nem hiszem, hogy nem játszik szerepet a jellemfejlődésben.

R.M.E. 2009.11.13. 22:06:16

inkább féljenek az élet "sötét oldalától" minthogy először élőben tapasztalják meg

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása