10

Férfit akarok!

Ellenőrző , 2009.09.21. 18:40

Több oldalról is körbejártuk már ezt a témát, de ennyire részletesen és lényegre törően, mint Freakie még nem taglaltuk. A tanári pálya elnőiesedésében látja az iskolai problémák gyökerét és nagyon szemléletesen veszi végig, hogy hová vezet, ha a tinédzser korú fiúk előtt nincsen férfi példa.

Sziasztok!
Többször is kerülgették már ezt a témát, én most kimondom: Férfit akarok!
Férfi tanárokat, sokat, azonnal! Sok probláma györkerezik abban, hogy a pedagógus pálya elnőiesedett. A nők családi szerepevállalása, az iskolában, tanárként is megmarad, véd, óv, engedékeny, szubjektív. A diákok sem tudnak máshogy tekinteni a tanárnőkre, mint otthon az édesanyjukra és az anya családon belüli helyzete gyarkran predesztinálja a tanár-diák kapcsolatot, olyan szinten is, hogy, ha otthon az anyának nincsen szava, nagyon nehezen fogadja el a diák, hogy az iskolában egy nőnek kell engedelmeskednie. A fegyelmezés alapvetően nem az anya feladata, hányszor mondjuk a saját gyerekünknek is, hogy: ha hazajön apa, elmondjuk neki, hogy mit csináltál.... Nem azért, mert nem tudjuk megoldani a helyzetet, hanem, mert az apa szerepköréhez tartozik a társadalmi elfogadottság “megtanítása”. Az anya a feltétlen szeretet, az apa a megérdemelt, függetlenül attól, hogy mennyire szeretik a gyerekeiket,  ezt így hozzuk a génjeninkben.
Egy ilyen alapszituáció nehezen vihető át az iskolára, ahol a gyerek szinte csak nőkkel találkozik. Férfiügyben rosszabb a helyzet a bölcsikben, ovikban, de ott  talán nem okoz annyi feszültséget ez a “férfinélküli társadalom”, mint az iskolában. Lazul a fegyelem, velem is előfordult, hogy miután lekiabáltam a fiú fejét valamiért, odajött és átölelt, ennyire bírt komolyan venni a 160 centimmel – hozzáteszem, hogy kimondottan szigorú tanárnak számítok.
Engem nőként nem ér atrocitás, nem akarnak megverni, de a férfi kollégáim igenis ki vannak téve mindenféle dolognak, a fenyegetéstől kezdve a szexuális zaklatásig, mert valakin próbálgatni kell a körmeiket a tiniknek és, ha otthon nincsen apa a családban, akkor nem nagyon marad más. Azért szól be a tanárnak durván a 18 éves 10.-es, mert a saját apjára haragszik, de nem tudja neki elmondani, mert lehet, hogy sosem látta, egyébként nehezen feltétlezhető, hogy egy egyes ennyire kiakassza, ha már 3x 10.-es.
Tehát, kedves férfi társaim, gyertek tanárnak, segítsetek nekünk visszaállítani az egyensúlyt, neveljünk kiegyensúlyozott gyerekeket és ezzel hosszútávon mindenkinek segítünk!

Címkék: tanárok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr151392041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

melkaart 2009.09.21. 17:29:19

Hááát, a cím többet ígért:-)
Teljesen egyetértek, sok gyereknek nincs férfiminta a szeme előtt, vagy nem igazán jó ("nem értem tanárnő, minden este megverem, de mégse tanul" - másodkézből hallottam, de elhiszem). Más kérdés, hogy milyen mintát nyújt egy férfitanár (a minden férfi tanár homokos típusú szólamokról úgy vélem tudjuk már, ami tudható). Gondolok arra, hogy nem az a tipikus családfenntartó szerep (tanulj jól, és akkor annyit kereshetsz mint a tanárbácsi - ötödikesem mutatott rá, hogy "apám is 8 általánost végzett, mégis jól megél"). Próbálok olyan mintát adni, amilyet nem nagyon láthattak - viszem múzeumba, sportról dumálunk szünetben, bográcsozunk közösen, próbálom megszerettetni velük a munkát, meg lehet beszélni a legújabb divatirányzatokat, zenéket (jelzem ez is idő, amíg legalább kicsit képbe kerülsz - sosenem hallgatnék olyasmit magamtól, amit némelyik tanítványom - viszont megéri, mondjuk Divízió 88 kapcsán súlyos dolgokat lehet megbeszélni - ha ez egy órába kerül, ám legyen). Azt hiszem, amikor velem beszélik meg a hétvégi piálástól, a gyerekvállalásig a problémáikat az valamit jelent, de legalábbis én örülök neki.
Fontosnak tartom, hogy ne játszd meg magad, nem vagy tökéletes, hibázhatsz is, nem is tudhatsz mindig mindent (legalábbis az ő szintjén akkor és ott - ötödik: hogy alakultak ki a vallások? miért hülyeség a kereszténység? csak próbáld elmagyarázni egyszer egy 11 évesnek).

elod72 2009.09.21. 17:57:41

@melkaart: Mar nem ez az elso hozzaszolasa, amit olvasok. Orulnek, ha On tanitana a gyerekeimet. Ez nagy szo... :-)

Amugy talan afele kene kormanyozni a dolgokat, hogy az anyanak otthon kozel egyforma szava legyen az apaval. A tanar pedig elsosorban jol tanitson, a neme, szexualis beallitottsaga mindegy. Masodsorban szerencses, ha hitelesen tud pozitiv ertekeket kozvetiteni.

Remy 2009.09.21. 18:44:01

@melkaart: Hááááát, ez a sóbiznisz.
Nagyon örülök, hogy ilyen hozzászólásokat is olvasok, én magam is hasonló hozzáállással tanítok, bár inkább a humort helyezem előtérbe, magamon is bármikor hajlandó vagyok nevetni, nem vagyok tökéletes, sőt nyelvtanárként szótár sem. Nem is ezt várják a gyerekek, nem attól vagyok hiteles, hogy tévedhetetlen vagyok, hanem, mert érdekel, hogy mi van vele, mit gondol, merre alakul a személyisége.

melkaart 2009.09.21. 19:13:43

@elod72: Köszönöm, igyekszik az ember:-)
Nálunk az egyik legnagyobb gond, hogy sok a csonka család, hogy ez válás, apu pl. kamiont vezet és sátoros ünnepeken van otthon, esetleg börtönben ül, vagy anyu a 8. műtétjére készül, és esélye sincs felépülni...rengeteg élethelyzet, rengeteg egyéni tragédia. Senkinek se olyan jó, hogy jobb ne lehetne, de itt elsősorban tényleg támaszt adni, tanácsot adni, apa/fiútestvér/barát szerepet betölteni legalább olyan fontos, mint tanítani. NAgyon sok olyan tényezővel kell(ene) számolni, ami nem szorosan része a tanításnak - egyetlen példa: érettségi feladatgyűjteményt pl. rendeljek-e? Jó lenne, hasznos valami (már persze, ha hajlandók kinyitni odahaza, de ez egy másik stratégiai probléma), de az az 1600 forint sokaknak gondot okoz. Könyvtárnak nincs pénze, azt (még) nem tudtam megszervezni, hogy a harmadikosok év végén megvegyék tőlük (nem tanítok harmadikban), így fénymásolok, meg előző munkahelyemről kölcsönzök a saját nevemre. Mi lenne a megoldás, pláne mi az amiben támogat az igazgatóság? Mindegy, nem sírni akarok, csak ezen forgok mostanság.
Tanítványaim többsége értelmes, nagyjából normális tini, akik azonban nem elég okosak ahhoz, hogy az erősen túlméretezett érettségi követelményeket szabályosan át tudják vinni. Ehhez társul az, hogy a tanórák nem 100%ban szólnak a tanításról...mit teszel, ha sírva rohan ki az osztályból ifjú, mivel épp smst kapott, hogy apja a 3. infarktusával került kórházba? Az órák jó 5%-a ilyesmire megy el, mikor kb másfélszer annyi idő kellene, hogy megtanítsam nekik az anyagot. De vajon miért kell érettségi mindenkinek? Minek tanítsak görög filozófiát jövendő kőműveseknek?
Ehh, nem most váltom meg a világot, bocs a hosszú szövegért:-)

melkaart 2009.09.21. 19:18:29

@Remy: A humor alap, anélkül nem hiszem, hogy lehetne:-) Múltkor beszólt kilencedikes kolléga, hogy "mekkora hasa van a tanár úrnak", mondjuk igaz, ami igaz...mire, "asszony szerint az ötödik hónapban járhatok" - ipari röhögés, megy az óra tovább. Sajnos nem vagyok elég jó rögtönző, de igyekszem, baromi fontos szerintem, hogy minden labdát ott és akkor, a lehető legjobban le tudj csapni.
CSak olyan szomorú, amikor nem értik a vicceid...kérdem én, mit adtak nekünk a rómaiak? És 20an néznek rád okosan..:-)

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.09.21. 21:09:01

Én mindig is szerettem a férfitanárokat... Egyikük el is érte azt, amit itthon apámnak nem sikerült. Mélyen tiszteltem/tisztelem. (Apámat is nagyon szeretem, de feltétlen tiszteletemet keveseknek sikerült kivívniuk.) Szóval igen, igen, igen, sok okos, értelmes és tekintélyével jól élő férfit az iskolákba!

Stiel 2009.09.22. 00:17:21

Tesitanár nem hagyományosan inkább férfi? Nekem legalábbis mindegyikük az volt.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.09.22. 12:39:53

@Stiel: Nekem általánosban nők voltak, alsó tagozatban egy Aranka néni, felsőben (5-6.) meg egy Zsuzsa néni, aki az ofőnk is volt. Ebben a két évben (vagy csak hatodikban? rég volt...) heti egy óránk volt egy Pista bával is, akivel mindig kézilabda vagy kosárlabda volt a program. A maga módján mindegyik jó volt.
Gimiben már fiúk-lányok külön voltak, férfi illetve női tanárokkal. Két párban dolgoztak (pontosabban dolgoznak most is, de már nem ugyanabban az összetételben). Nekünk Laci bácsi jutott, aki arról nevezetes, hogy az egész pályafutását ott töltötte, így az iskola >150 éves történetében ő dolgozott ott a legtovább, 43 évig. Utánunk csak egy évet maradt, pedig azt ígérte, hogy még az unokáinkat is tanítani fogja :D bár ki tudja, talán majd visszatér akkor :-)

IZs 2009.10.02. 19:00:00

A helyzet rosszabb annál, hogy nincs vagy nem jó a férfiminta, sok diákomnak a kedvenc popsztárja vagy szappanopera vagy valóság show szereplő bulvár hírekből megismert "virtuális személye" a minta. A legklasszabb valódi férfi nem versenyezhet ezekkel a "mű-macsókkal"

bakó 2010.03.26. 21:51:29

Elképesztő butaságokat írtok. A tanárság mióta férfi szakma? Azért miért nem brunyáltok, hogy nincs ovóbácsi. A pedagógusság egy lerobbant, csőves tevékenység egy férfinek. Feleségeknek való, és nyugdíj előtt álló nőknek. Azoknak jól áll.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása