91

Mi a magyar oktatás baja?

Ellenőrző , 2010.03.12. 08:00

Levélírónk a magyar oktatás problémáját veszi górcső alá, végignézve a családi hátteret, a modern média hatását és az iskolai tartalomszolgáltatást. Egy diák szemszögéből nézve az általunk már annyiszor megvizsgált problémák új aspektusait ismerhetjük meg.

 

Kedves Ellenőrző!

Sokan sok helyen elmondják a véleményüket arról, hogy milyennek kéne lennie a magyar oktatásnak, de csak ritkán kérdeznek meg minket, diákokat. Gondoltam, itt az ideje, hogy mi is mondjuk valamit arról, ami minket érint a leginkább.

Először arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem csak a megoldási javaslatok nagy része rossz, de maga a megközelítés is hibás. Sőt: nem csak hibás, de a legtöbb állításnak, ami elhangzik, értelme sincsen. Milyen állításokra gondolok pontosan? Például ezekre: ,,a mai generáció nem akar tanulni”; ,,a mai generációt nem érdekli az iskola, csak a tévét akarja bámulni”; ,,ezek a mai fiatalok züllöttek, nem képesek figyelni”. Ezeknek az állításoknak több okból sincs értelme. Tegyük félre, hogy rendkívül általánosítóak, végül is el lehet őket fogadni abban az értelemben, hogy a legtöbb mai fiatalra vonatkoznak.  A nagyobb probléma az, hogy úgy közelítik meg az oktatás problémáját, mintha valóban a diákok hibája lennének az fentebb felsorolt dolgok. Ez alapvető tévedés. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy megszületett egy generáció, amelyben genetikailag kódolva van, hogy tévét kell nézni egész nap, annak ellenére, hogy ez szüleiket egyáltalán nem jellemezte, sőt nem is jellemzi. Az nyilvánvaló, hogy mi, akik a rendszerváltás után nőttünk fel másképp nézünk a világra, mint a szüleink, más dolgok érdekelnek minket, ez szintén nem túl érdekes – miért is érdekelnének minket ugyanazok a dolgok? Azonban a mai fiatalok iskolához való hozzáállása mögött komoly okok vannak, amelyeket nem lehet bennük keresni. 

A modern média hatása

Az én generációm úgy nőtt fel, hogy folyamatosan ott volt körülöttünk a tévé, a számítógép és a mobiltelefon. Ez alapvető különbséget jelent az előttünk jövőkhöz képest. Sőt, még én is úgy mentem először iskolába 1997-ben, hogy csak filmen láthattam mobiltelefont (biztos láttam egy-két üzletembernél is, nem emlékszem), természetesen nem volt saját számítógépem, és nem volt otthon internet. (Egyébként tévé sem, de az mindenki másnál igen.) Azok, akik nálam öt-hat évvel fiatalabbak viszont már mobiltelefonnal lépték át az iskola kapuját, és számítógépezni mentek haza az óráik után. Szerintem ez egy adottság, amellyel az oktatási rendszernek együtt kell élnie. Mindenki örül, hogy ezeket a dolgokat feltalálták, és eljutottak minden háztartásba, ma már csak kevesen nem vennék meg őket a gyerekeiknek. Azonban, hatalmas kihívást jelentenek a tanárok számára: úgy kell lekötniük a gyerekeket, hogy azokat rengeteg más inger éri folyamatosan, nyugodtan játszhatnak a mobiltelefonjukon, és délutánonként is választhatják a tévézést az olvasás helyett. Ez korábban nem volt így, hiszen még a kereskedelmi tévézés is csak pont 1997-ben indult el, nem beszélve a többi ,,zavaró tényezőről”, a mobiltelefonok a gyerekek körében például emlékezetem szerint 2002-ben kezdtek elterjedni. Szerintem alapvető emberi reakció, hogy ha valamit nem találunk érdekesnek, akkor mást csinálunk, a kérdés csak az, hogy mennyire széles a választék, amiből választhatnak a gyerekek.

Ami körülvesz

A megváltozott környezet nem csak közvetlenül fejti ki a hatását, nem csak a gyerek tudja otthon a tévét nézni, de közvetetten is: a szülő is tévét néz. Sőt. Most olyat mondok, ami sokakat sérteni fog. A tanár is. Nem állítom, hogy a tanárok is elmerülnek a színvonaltalan bulvármédia tengerében, de azért erős a gyanúm, hogy őket is erősen befolyásolják ugyanazok a tényezők, amik a diákokra hatnak. Nehéz elképzelni egyébként azokat a családokat, ahol a gyerek este ül a tévé előtt és öreg lantművészeket néz, miközben FPS-t játszik a számítógépén, miközben a szülei a Nyomorultakat olvassák, Mozart zenei aláfestéssel. Ez igencsak életszerűtlen, bár nem zárom ki, hogy vannak ilyen esetek is. Valószínűleg általában a következő kettő egyike áll fenn: a szülő dolgozik (vagy a munkahelyén, vagy otthon, mondjuk mosogat), közben a gyerek pedig ül és Berényi Miklós simogató hangját hallgatja; a gyerek és a szülő együtt tudják meg, hogy mi történt dr. Pongrácz Péterrel.

Nehéz lenne amellett érvelni, hogy bár a szülő (sőt, talán a tanár is) ugyanazok alatt a hatások alatt állnak, mégis valahogy a diák hibája, hogy nem érdeklődik a tanulás iránt. Ha valaki körül néz az országban, nem is kell a bulvármédiáig menni, hogy valaki azt lássa, a szar mindent elborít. Olvashatna a gyerek politikai napilapot is, jó is lenne, ha azt olvasna, de itt is maximum a sportrovatban találhatna pozitív szerepmintákat. Kocsis István akarjon lenni, vagy mi?

Tartalomszolgáltatás

És nem elég, hogy úgy tűnik, jogosan nem érdeklődünk az iskola iránt, de nem csak, hogy nem sikerül ott érdemben felkelteni a figyelmünket – ez esetleg nehezen, de orvosolható lenne némi módszertani fejlődéssel, intelligens táblával, miegyébbel – de maga az iskola tartalma is meglehetősen érdektelen. Itt van egy másik számomra értelmezhetetlen állítás: ,,a gyerek nem hajlandó az egyiptomi mezőgazdasággal foglalkozó fejezetet elolvasni a tankönyvben”. Azt hiszem, már részletesen kielemeztem a ,,hajlandó” szóval kapcsolatos problémákat, az ,,elolvasni a tankönyvben” pedig a módszertan kategóriájába tartozik, így helyettesíthető lenne például a ,,megnézni a DVD-n” kifejezéssel. De egy ezeknél még mélyebb probléma az, hogy a mai magyar iskola köszönőviszonyban sincsen a való élettel. Nem képes értelmes módon reflektálni a fentebb felsorolt változásokra, nemcsak a módszerek szintjén, ez pénzkérdés is, de a tananyagban sem. És itt most nem azokra az elkeseredett kísérletekre gondolok, amikor a matekkönyvben azzal foglalkoznak, hogy és még miminden használja a való életben ezeket a nagyszerű képleteket, ezeken a gyerekek is átlátnak.   Arról beszélek inkább, hogy tízéves iskolai pályafutásom során kevesebbszer került szóba bármi ami körülöttünk történik, mint ahányszor ehető volt az ebéd a menzán. Igen, a körülöttünk történikben ezalatt az idő alatt benne volt a Való Világ éppúgy, mint egy szomszédos ország lebombázása vagy szeptember 11.
A legtöbb tanár, akinek próbáltam arról beszélni, hogy miért is lenne fontos, hogy az iskola érdemben foglalkozzon azokkal a dolgokkal, amik meghatározzák az életünket, azt mondta, hogy ez nem az intézmény feladata. Hanem kié? Azé a szülőé, aki maga sem kapott semmiféle támpontot az életben való értelmes eligazodásra az iskolájában, esetleg a diáké?

Jelenleg szinte senki nem kérdőjelezi meg, hogy van-e értelme azokat a dolgokat tanítani az iskoláinkban, amikkel nap mint nap próbálják teletölteni a fejünket. Szerintem ez egy alapvető hiba. Ezt igazolja, hogy egyáltalán nem minden országban működik úgy az oktatás, mint nálunk, és még a hivatalos oktatáspolitika által fontosnak tartott szempontok, például a PISA-felmérés is azt igazolják, hogy nem biztos, hogy nekünk van igazunk. Arról, hogy szerintem mivel kéne az oktatásnak foglalkoznia, és milyen intézményi struktúrák lennének jók ehhez, esetleg majd egy másik cikkben foglalkozom, de talán elég annyit mondani, hogy ha belátjuk, hogy nem jól működik a magyar oktatás, akkor nem feltétlenül jogos elvárás, hogy a gyerekek üljenek a padban, és hallgassák a tanárt. Persze ezzel nem azt akartam mondani, hogy a gyerekek maguktól rájönnek, hogy rosszul működik a magyar oktatási rendszer, és ezért tudatosan meghozzák a döntést, hogy akkor nem is figyelnek (ez elég nagy hülyeség lenne), hanem azt, hogy először talán jobb oktatás kéne, és utána lehetnének elvárásaink a gyerekekkel szemben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr71833179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2010.03.12. 09:22:33

Nos igen vannak ebben igazságok, az iskolánal közelítenia kéne a realitás felé.
A középfokú oktatásban most haloványan elindult valami, ott pénzt kéne tenni a dologba és normális jogszabályokat alkotni, hogy kinek meddig ér a takaró, valamint a tanerő alkalmasságát is elkezdték vizsgálni.
A felsőoktatással már sokkal nagyobb bajok vannak. Annak a jelentős része már szinte csak pénzbehajtás, amit meg például nyelvtanári szakokon oktatnak az meg konkrétan vicc.

Na az aztán a köszönőviszony árnyékában sincs. Professzorkáim ki kéne mozdulni megnézni mi folyik egy középiskolában aztán akkor lehetnek oktatni értelmes dolgokat az egyetemen.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.12. 09:31:03

Na, ha ezt tényleg egy diák írta, akkor mégsincs válságban az oktatás... :)

"Igen, a körülöttünk történikben ezalatt az idő alatt benne volt a Való Világ éppúgy, mint egy szomszédos ország lebombázása vagy szeptember 11.
A legtöbb tanár, akinek próbáltam arról beszélni, hogy miért is lenne fontos, hogy az iskola érdemben foglalkozzon azokkal a dolgokkal, amik meghatározzák az életünket, azt mondta, hogy ez nem az intézmény feladata."
Ezt pontosítanám. Nagyon nehéz az iskolai keretekbe ilyen témákat beemelni. Ráadásul - szerintem - még az a tanár is, aki szeretne a diákokkal ilyesmiről beszélgetni, az is visszariad attól, hogy állást kelljen foglalnia közéleti, neadj' Isten politikai kérdésekben. (Persze, itt is vannak kattant pártkatonák, de az meg nyilván a másik véglet. Az ilyen egyébként sem beszélget, hanem igét hirdet.)

Szerintem egyébként elhibázott koncepció, ha az oktatás megpróbál audiovizuális technikák bevetésével versenyezni a médiával. Az emberi interakció soha nem megy ki a divatból, soha nem avul el, csak jól kell csinálni. A rossz tanár a legmodernebb tachnikával is rossz, a jó tanárnak viszont elég csak egy tábla meg egy kréta. Ugyanígy lehet bármilyen látványos egy film, ha nincs mondanivalója, nem veszi fel a versenyt egy szakadt, öreg, "elavult" könyvvel.

Zz_ 2010.03.12. 09:49:28

Milyen jó is lenne ha az én munkahelyem is ennyit "küzdene" hogy a elvégezzem a kötelességem.

autómotor 2010.03.12. 09:56:05

Mióta a blogot olvasom - kb. 1 éve - ez volt az első értelmes poszt. Sőt, nem csak tartalmilag, de stilisztikailag, nyelvileg, szerkezetileg is köröket ver a pedagógusok által beküldött mindenféle fröcsögő irományokra. Gratula!

autómotor 2010.03.12. 10:00:39

Nem tudom viszont hova tenni azt a trendet, ami itt is megjelenik, és egyetemisták szövegeiben is általános, a különírt igekötők. Szetintem az egyik leglogikusabb nyelvi szabály. Talán a terjedő angoltudásnak köszönhető? Tehát: körülnéz, nem "körül néz".

autómotor 2010.03.12. 10:05:11

@Cartman (ex Cartman): Te, fogadjunk, pedagógus vagy. Ha nem csúsztatnál, hanem azonos tartalmat és tanári felkészültséget tételeznél fel, kénytelen lennél belátni, hogy az IKT (gyk.: információs-kommunikációs technológia) eszközök, a különböző tanulási környezetek és széleskörű módszertan használata összehasonlíthatatlanul hatékonyabb a kréta-tábla kombónál. Még "rossz" tanárnál is, hát még "jó" tanárral.

noirp 2010.03.12. 10:05:12

Kíváncsi vagyok, mi lesz itt, ha megjelenik a posztíró nemzedékét rendszeresen hülyéző, 40-50 közötti margónéni-nemzedék, és kikéri magának ezt az egészet.

georg 48 2010.03.12. 10:06:31

Nem olvastam el a blogot, mert teljesen fölösleges!
Tudom a választ a kérdésre!
A hozzá nem értő okt. miniszterek. De főleg egy! Lehet találgatni. Ránk maradt a K. rendszer hagyatéka. Jól működött 40 évig. Nem számít, hogy nem ért semmihez, az sem számít, hogy velejéig romlott, erkölcstelen, tolvaj, gazember! A lényeg, hogy jó pártkatona legyen!!!!
Ennyi, evvel minden meg van magyarázva!

noirp 2010.03.12. 10:08:26

@georg 48: Egyszerű vagy, mint a faék, mit mondjak.

pulya 2010.03.12. 10:09:34

Gyakorló szülőként mondom van sok igazság ebben a levélben.De azért például,hogy a gyerek milyen műsorokat néz milyen tartalmakat olvass,az a szülő felelőssége is.S nem feltétlenül úgy kell csinálni,hogy ezeket a dolgokat tiltjuk.Meg kell velük beszélni,meg kell értetni azt,hogy ezek a dolgok miről szólnak.Ezáltal kialakul bennük egy bizonyos értékrend.Tapasztalatból mondom.Sokan mondják majd dolgozni kell és nincs elég idő ,hogy felügyeljék őket.Pedig csak egy kis beszélgetésre lenne szükség és erre azért ha gyereket nevelünk kell időt szánni.A mai oktatásról pedig az a véleményem,hogy nem jó sok olyan dolgot tanítanak ami nem kell és sok olyat nem amit kellenne,talán ideje lenne a mai korhoz igazítani a tanterveket.

2010.03.12. 10:10:23

Láthatóan értelmes ember a levélíró, ügyesen tapogatózik, de végül nem értem, mit akar mondani. Többször beszéljenek a tanárok a tévéről, interaktív oktatást szeretne különböző médiumok bevonásával vagy teljes szemléletváltást az oktatásban? Abban igaza van, hogy a tanárok nem alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz. Lenézik a modern médiát, szennynek tartják a netet, a játékokat, és előszeretettel hibáztatják mindenért a diákokat. Főleg az idősebb tanárok, mondjuk úgy ötventől fölfelé. De általánosságban ez sem igaz, itt az én példám, magyart és filmet tanítottam gimiben, szerintem nem rosszul és kifejezetten modern szemlélettel, de így sem sikerült lekötnöm a tanulók nagyrészét. Pedig én rendszeresen Quake-eztem velük a gépteremben (ez mondjuk hihetetlen jót tett a reputációmnak, főleg, hogy folyamatosan levertem őket), tárgyamból kifolyólag sokat beszéltünk a tévéről, például a BK-öt is rendszeresen elemeztük, kritizáltuk. De tényleg nagyon nehéz felkelteni az érdeklődést, még ilyen módszerekkel is. Nem csak a tanárok, a gyerekek is fásultak, nincs motivációjuk, nem látják az iskola értelmét, a cáljuk a minimálprogrammal való túljutás, és ez igaz sajnos a többségre. A megoldást én másban látom. A liberális iskola, ahol tanítottam négy évet eleinte nagyon tetszett. Szabadság tanárnak, diáknak, közvetlen viszony, nem megterhelő következmények, laza fegyelem. Körülbelül fél év után kezdett leesni, hogy ami annyira tetszik, pont az hátráltat a legjobban, a fegyelem és világos követelmények hiánya. és a legtöbb iskola hasonlóan működik, a tanár enervált, nem tud és már nem is akar követelni, belefárad a folyamatos eredménytelenségbe, a sok jogba, a pénztelenségbe, a fúrásokba (a tanár a legaljasabb típus kollegialitás szempontjából, engem nyírtak, ahol tudtak, mert szerettek a gyerekek, kijöttem a legzűrösebbekkel is), ezt érzi a tanuló, és ösztönösen lejjebb teszi a lécek. A tanár és a diák egymás frusztrálságába fulladnak bele. Tapasztalataim alapján sok év alatt eljutottam oda, hogy mégiscsak az én egykori, vidéki gimim poroszos szigora az, ami célravezető, ha egy jóindulatú, de vaskezű és tetterős tanár energiájával párosul. A liberalizmus és alazaság számomra az oktatásban is megbukott. Sokszor mondtam a kölköknek, hogy nem azért tanulunk mindenfélét, mert nélkülözhetetlen az élethez például Arany János költészete (bár jól jön), hanem azért, mert a gimi négy éve felkészít arra, hogy az életben vannak kötelességek, határidők, kellemetlen feladatok (vö.: munkavállalás, család, párkapcsolat), ezért hasznos végigcsinálni tisztességgel az iskolát.

mezítlábasfellebbezés 2010.03.12. 10:16:03

Harmadikos gimisként ilyeneket poszt-tol? Érdekes...

Részben én is egyetértek, azonban a "nem olvas a gyerek", és a "nem figyel a gyerek" -hibák nem az iskolában, hanem a SZÜLŐBEN keresendők szerintem. A gyereket, amíg kicsi, egyszerűbb úgy lekötni, hogy odaültetik a tévé elé, minthogy foglalkozzanak vele, teszemazt játsszanak, olvassanak neki. Ilyen kisgyerekkor után valóban nehéz dolga lenne az iskolának még akkor is, ha a posztban írt javaslatokat megvalósítaná. Sokan szülők azt felejtik el, hogy a NEVELÉS nem az iskola dolga.

Leegyszerűsítve: van egy tanterv, azt át kell adni, az iskola ezt csinálja. Hogy az a tanterv milyen, az más más kérdés. Gimiben egy osztálytársam rendre megkérdezte matekórán, hogy pl. a faktoriálist mire lehet használni a boltban vásárláskor... Az is más lapra tartozik, hogy KIK adják át a tudást. A régivágású, elhivatott tanárokat lassan felváltják a "csak-oda-vettek-fel" emberkék, és bizony ez is káros.

Az alapvető változtatás szerintem nem az oktatással kellene, hogy elkezdődjön, hanem a fejekben, és otthon. Ez az egész társadalomra igaz sajnos.

pulya 2010.03.12. 10:22:13

@shitgun: A tanárok kezéből teljesen kivették azokat az eszközöket,amivel szigort lehetne tartani,mert a diákoknak jogaik vannak.Ez igaz,de vannak kötelességeik is és ezt hajlamosak elfelejteni.Nagy fiam olyan osztályba járt ahol 18 gyerekből 11 kitűnő vagy jeles volt.4 diák miatt akikkel a tanárok nem tudtak mihez kezdeni, ez a közösség úgy bomlott fel hogy a jól tanulók tovább mentek hatosztályos gimnáziumba.Mert elegük volt abból ,hogy a tanárt órán műanyag palackkal dobálják stb. A renitens gyerekek szülei megígértek mindent ,de nem igazán fegyelmezték a gyerekeiket.Mert láss csodát azért vannak olyan gyerekek akik tanulni járnak az iskolába.

efde 2010.03.12. 10:22:18

Egyetértek azzal, aki azt mondja, hogy az infokom behozása az oktatásba nem változtatna az alapvetőproblémán. Egy rossz tanár a digitális táblával sem fogja lekötni a gyerek figyelemét, mint ahogy a már korábban megjelent Powerpoint+kivetítő kombináció adta lehetőségekkel sem feltétlenül tudnak élni a tanárok.

Mi az, hogy tankönyv helyett nézzük meg a tananyagot DVD-n? Ha a posztíró a való életre kíváncsi, akkor elárulom neki, hogy a legtöbb munkahelyen is el kell olvasni rengeteg írott anyagot (beszámolók, javaslatok, elemzések, stb.), szó sincs arról, hogy ezeket "megfilmesítsék" az olvasni nem hajlandó (vagy nem tudó!) munkavállaló számára, hogy ő kényelmesen egy fotelbe süppedve nézhesse meg azt a TV-ben!

Azzal persze egyetértek, hogy a mai oktatásban (én sem túl régen kerültem ki az iskolapadból) lehetne mit javítani a tartalmat illetően, úgy, hogy a való élethez is köze legyen. Pl. alapvető pénzügyi ismeretek oktatása, alapvető jogi ismeretek (alkotmány), stb. Ezek mind-mind szorosan kötődnek a jelenünkhöz, ugyanakkor ezek az ismeretek nem feltétlenül szerezhetők be a szülőktől (hiszen pl. a pénzügyi kultúra Magyarországon igen alacsony).

2010.03.12. 10:24:31

@Lukréciamia: "A régivágású, elhivatott tanárokat lassan felváltják a "csak-oda-vettek-fel" emberkék, és bizony ez is káros."

Nem csak káros, de lassan megöli az oktatást. Ne tudd meg milyen emberekkel végeztem 2001-ben a tanárképzőn, többjükre egy aranyhalat se bíznék. Kitörni vágyó falusi családok gyermekei (nem a falut bántom!), gazdag szülők ostoba gyereke, akinek apu szerint diploma kell, de csak ide vették fel, időhúzók, lébecolni vágyók stb. És azóta nem hinném, hogy emelkedett a színvonal. Ha oktatási miniszter lennék, nagyon megnehezíteném a tanárképzés felvételijét, és az egyetem elején és végén is pályaalkalmassági vizsgához kötném a felvételt illetve a diplomázást. Mondjuk ehhez presztízsben és anyagilag is növelni kéne a tanári pálya vonzerejét, ilyen nem lesz még évtizedekig. Addig van pár küzdő, elhivatott tanár meg a fásult, "máshoznemértekezvan" többség. Ja, meg a kényszer-pályaelhagyók, mint én:)

Kristl 2010.03.12. 10:26:47

@Zz_:
Az iskola nem munkahely a diáknak.

2010.03.12. 10:29:26

@pulya: Persze, hogy van bőven olyan gyerek, aki tanulni jár, az sulim kissé torz mintavétel, mert mint említettem, agy kifejezetten liberális suli volt. Azért nálunk is volt tehetséges, szorgalmas gyerek. Sőt, a legtöbbje értelmes volt, csak nem voltak hajlandóak teljesíteni. Mondjuk az a tanár, aki hagyja, hogy palackkal dobálják, az se százas, és ne csodálkozzon, ha szétesik a rend. És az a diák, aki ezt tétlenül nézi, hát arról is megvan a véleményem. Meg arról az igazgatóról is, aki nem cselekszik ilyenkor. De én idealista vagyok.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.03.12. 10:36:40

A poszt írójának nem lesz gondja az életben, hacsak el nem megy tanárnak valami rosszul értelmezett küldetéstudattól vezérelve.

2010.03.12. 10:39:45

@Kristl: Szerintem meg tulajdonképpen az. Akkor jár legjobban a diák, ha eszerint is van kezelve. Határidős feladatok, beszámolók, pontos bejárás, fegyelem, és érdekérvényesítés. Jó munkavállaló és sikeres ember lesz abból (legalábbis jó eséllyel), aki ezekhez a dolgokhoz korán hozzászokik, mert bármilyen rossz ez, ezt fogják tőle követelni később is, ha pincér lesz, ha felsővezető egy multinál.

martine 2010.03.12. 10:42:18

Igen, szerintem is tényleg ez a fő gond a mai magyar oktatási rendszerrel. Már 20 éve is így gondoltam, azóta csak romlott a helyzet.

Viszont örömmel látom, hogy az oktatási rendszer még mindig nem képes minden gondolkodó embert megsemmisíteni (noha évtizedek óta törekszik rá) A posztoló lényeget megragadta, értelmesen, szabatosan megírta, grat :)

De vajon megy-e a posztoló pedagógusnak?

Én megpróbáltam, aztán sikítva menekültem. Nem a nehéz munka, nem a gyerekek miatt, mert mindkettőt élveztem, nem a szülők miatt, mert meglepően jól működtünk együtt, és még csak nem is a kevés pénz miatt. Hanem a fenntartó, a vezetés, a kollégák miatt, akik úgy keresztbe tették a lábukat minden, a valóságot követni, respektálni próbáló változás előtt, hogy az csak úgy nyekkent.

Lángharcos 2010.03.12. 10:42:22

Sokmindent át kéne gondolni. Kiszelektálni, átválogatni az órai tananyagból. Pl. ne arra idomítsák a diákságot, hogy fejből mondják, mi van az Edit menüben sorra az Excelben. Mert később eltévednek, ha egy ikont odébb tesz valaki a monitorukon, vagy egy újabb verziójú progi kerül a kezükbe.

S valóban élni kéne a technika lehetőségeivel. Pl. a tanórán nem figyelnek a diákok. Lehet. Meg kéne fogni őket a tanóra utánra. A diákok nagy része netezik, ezek jelentős része blogol is. Sok téma elférne érdekes blogok formájában a neten.
Csak a tanárok is figyeljenek oda, hogy nehogy véletlen az erotikus meseblogjuk linkjét adják meg :D

Persze ezt azzal kéne kezdeni, hogy a tanárok is otthon legyenek az interneten. :\

Szevasztok 2010.03.12. 10:46:46

Szerintem végre le kellene jönni a felhők közül, elfújni a rózsaszín ködöt és bevallani, hogy mi az iskola igazi szerepe a társadalomban.
A többség számára az (sajnos), hogy a gyerekekre/fiatalokra vigyázzon valaki, amíg a szülők dolgoznak (5. osztálytól felfelé). Bármennyire is fura, de a gyerekek többsége számára ennél többet tényleg NEM AD! Mert nincs rá igény/fogadókészség!

A többiek, akik pedig valóban szeretnének valamit kapni is az oktatástól, azokkal meg nem tud foglalkozni az iskola, mert az energiákat leköti az előző kategória. Tehát ami most van az senkinek sem ad (nem adhat) adekvát képzést.
Ha ezt végre elismernénk, akkor végre el lehetne kezdeni mindenkivel rá szabottan foglalkozni.

Maestro 2010.03.12. 10:50:29

Szerintem alapvetően a motivációval kéne valamit kezdeni. Gimnáziumban az életkorból fakadóan sokaknál előjön az "Ennek meg mi a fene értelme van" kérdés, amire magukban annyit válaszolnak, hogy semmi. És nem az a motiváció, hogy jaj milyen jó, hogy verseket tudsz meg az milyen szép. Arra úgyis rájön az ember később, amikor 30 körül leül sörözni pár műveltebb emberrel akik fejből idéznek ezt-azt, és kellemetlen helyzetbe kerül.

Viszont ha legalább egy cél lebeg a szeme előtt, hogy ezt vagy azt szeretné csinálni később, vagy szeretne diplomát, vagy mittudoménmi, akkor ezért a célért hajlandó lesz befektetni az energiát a tanulásba.

Én most a pazar magyar felsőoktatás napsütéses éveit élvezem (már jóideje) informatikusként, és visszagondolva tényleg - mi volt nekem fontos akár az érettségi szempontjából? Matek, fizika. Ezt a kettőt toltam, a maradékot pedig letudtam muszájból, mit milyen színvonallal.

Nem vagyok oktatási szakember, fogalmam sincs, hogy a problémákat hogyan lehetne megoldani, de jöhetne már valami guru aki rendet csinál.

nemecsekerno_007 2010.03.12. 10:53:04

Nagyon, nagyon összetett történet ez az egész. Az oktatással nagyon sok gond van. Szerintem egyszerübb lenne kidobni az egészet és egy teljesen új struktúrát építeni, nyílván lehet a régibôl is elemeket, ötleteket átvenni. Az oktatásnak a baja:
- nincs köze a gyakorlathoz, nem gyakorlati problémákra keres választ (még az egyetem se!)
- nincs minôségbiztosítás (tanár, diák, önkormányzat, igazgató, szülô)
- az elit termeli újra magát közpénzen (kár, hogy Feri mondta, ô is sokat szakított a mutyi-fáról :(
- az felsôoktatásért, szakképzésért fizessen mindenki
- a cégeket közvetlenül be kéne vonni a képzésbe

Temessük már el Kádár Jánost végleg, de most már arccal lefelé.
Ez a tandíj és rezidens rendszer ellen tiltakozó hallgatókra és a 13. havi nyugdíj miatt höbörgö nyugdíjasokra is igaz. Semmi sincs ingyen és már elköltöttük a következô 20 év bevételeit is. :(

Cartman (ex Cartman) 2010.03.12. 10:57:20

@autómotor:
Nincs ebben semmi csúsztatás. Egyszerűen nem az oktatás technikai fejlesztésében látom a kiutat a jelenlegi helyzetből. Sőt, szerintem ez egész egyszerűen tévút... Részben pont azért, amit Te is feszegetsz ("azonos tartalmat és tanári felkészültséget tételeznél fel"); a modern technika alkalmazásától nem lesznek jobbak a tanár módszerei, és a rossz tartalom ugyanolyan unalmas egy digitális táblán, mint egy hagyományoson.

Én inkább itt látom a csúsztatást: "a különböző tanulási környezetek és széleskörű módszertan használata összehasonlíthatatlanul hatékonyabb a kréta-tábla kombónál. Még "rossz" tanárnál is, hát még "jó" tanárral."
A széleskörű módszertan alkalmazása (ami - nem mellesleg - jó tanárt feltételez!!!) független a technikai környezettől, és akkor ebből levezetve, újra, másképp megfogalmazva a lényeg: a csillivilli technika kb. két órán keresztül köti le a diákot, utána a kérdés ugyanaz (amit tehát csak elodázunk vele, nem is túl hosszú időre). Sikerült-e a technikát megtölteni érdekes tartalommal, illetve képes-e a tanár lekötni a diákot a delejes személyiségével?

nemecsekerno_007 2010.03.12. 10:57:43

Itt helyileg akik legjobban tiltakoztak a rezidens rendszer ellen, az az egyik nôgyógyász lánya, a másik meg valami sebészé. A magát közpénzen újratermelô elit. Mutatja a magyar abszurd lényegét, hogy ezt Ferenc testvér mondta ki, aki ugyanúgy mutyikirály.
Ha nem lennénk EU tagok, akkor csak egy sz*ros kis banánköztársaság lennénk, mert a társadalom meg van hozzá. :)

Globetrotter2014 2010.03.12. 11:01:38

Gondolom a hozzászólásomból gyorsan kiderül, hogy nem vagyok pedagógus, mégis hozzá tennék egy apró gondolatot, ami valószínűleg kicsit sokkolni fogja a szerzőt. A magyar oktatás alapvető értéke a a kapacitás. Semmi több. Tök mindegy mit tanulsz alapjában véve értelmetlen és haszontalan. Sajnálom ez van. A gimnáziumot követő 15 évben szinte soha sem volt szükségem semmiylen mértékben az ott megszerzett tudásra. Sem a munkához, sem a társasági élethez. Az egyetlen értelme a gimnáziumi 4 évnek az a képesség hogy tovább tudsz tanulni, és képes leszel szintet ugrani, hogy sokkal többet tudj ugyanabból az értelemetlen dolgoból tanulni. Majd ezt követően jön a nagy ugrás, a munkahely, ahol megtapasztalod, hogy pár alapvető képességen felül az egész egyetemi 5 éved elég értelmetlen volt, de az államvizsgának köszönhetően képes vagy az új helyen nagyon rövid időn belül bármit megtanulni. Erről szól az egész oktatási rendszerünk. Sok értelmetlen hülyeség amit nem kár felülírni az első munkahelyen, de ha a sok hülyeséget kevés hülyeséggel írjuk felül (lásd Magyar Bálint reform), azzal csak ártunk...

nemecsekerno_007 2010.03.12. 11:01:40

@Cartman (ex Cartman):

Ez nem technikai kérdés szerintem. Ha az egész mentalitás, gondolkodás, finanszírozás f*s, akkor tök mindegy, hogy van-e interaktív f*s (tábla) vagy nincs. A felsôoktatásban kéne kezdeni. Alakuljanak valamilyen gazdasági formációvá, az önkormányzattól csak a közüzemi szolgáltatást kapják, vegyék ki az egyetemi oktatókat a közalkalmazotti státuszból és még sorolhatnám...
Amúgy megcsinálták az ún. Zöld könyvet az oktatásról is, abban benne van mit kéne csinálni. Csak a politikusoknak egyszerübb cserepes virágot osztani a lakossági fórumon. :(

Bobby Newmark 2010.03.12. 11:03:31

Nem értem, hogy itt nektek miért szent célotok jobbá tenni ezt a társadalmat. Nem elég a saját gyereket?

Egy ostoba, tájékozatlan és műveletlen társadalomban sokkal könnyebb érvényesülnie egy tanult embernek.

Aki meg konzumidiótának taníttatja a gyerekét, az meg meg is érdemli.

Szerintem.

nemecsekerno_007 2010.03.12. 11:05:38

@ZF2:

Az már nagyon jó, hogy megtanultál tanulni. A baj az, hogy ehhez nem kéne egyetemi végzettség, ezt a képességet egy sima általános és középiskolai képzésnek meg kéne adnia. Lehetôleg úgy, hogy közben gyakorlati a tudás amin megtanul a polgár tanulni.
Ugyanez igaz az egyetemre is. Idôt, pénzt lehet így megtakarítani.

A kapacitásban nagyon igazad van, erre még nem is gondoltam. :)
Ezt kéne jobban kihasználni.

nemecsekerno_007 2010.03.12. 11:09:37

@Bobby Newmark:
ez nagyon sarkos fogalmazás és szerintem a magyar oktatás elit-képzô jellegébôl fakad. Egyszerübben: az egyetem inkább "arcot" ad, mint komoly szaktudást és motivációt. (ez is sarkos fogalmazás)

én személy szerint többre tartok egy jól képzett és lelkiismeretes gépész-technikust v. asztalost, mint egy trehány orvost v. tanárt.

Bobby Newmark 2010.03.12. 11:10:50

@ZF2: Rettentő szar munkád lehet, ha semmi köze sem a gimnáziumi, sem a főiskolai/egyetemi tananyaghoz.

xstranger 2010.03.12. 11:12:32

@Bobby Newmark: McDo-ban burgerflipper bolcseszdiplomaval. :)

bocs, nem birtam ki. :)

Globetrotter2014 2010.03.12. 11:14:14

@nemecsekerno_007: a gond az hogy pont a kapacitást építik le a buktatás veszélyének megszűntetésével. Nincs teljesítménykényszer, nincs viszgadrukk. Legendák vanna arról, hogy a liberális hollandok a konzervatív Flandriába járatják a gyerekeiket, mert a tudást ott kapják meg. Én azt modnom, hogy reformot nem azzal kellett volna kezdeni hogy leépítünk, hanem elpször elkezdeünk TOVÁBBI lehetőségheket fejleszteni, és miutón beváltak, fokozatosan átállni az újra. Elég sok tényezőn áll a dolog, tanerő és a diákok ellenállásától a rossz koncepcióig sok minden okozhatja a reform bukását, ne a saját gyerekeinket tegyük tönkre egy rossz elvi elképzelés miatt...

Globetrotter2014 2010.03.12. 11:15:50

@Bobby Newmark: annyit mondok, hogy egyetemen taníthatok, de a konkrét munkámat nehezen tanultam volna meg egyetemen, főleg hogy 4-6 évente erősen átalakul...

tölgyes 2010.03.12. 11:19:50

Mi a baja a magyar oktatásnak??
1. Az első négy osztályban nem tanítja meg a gyerekeket írni, olvasni számolni. (mellesleg kell egy kis dalolás, rajzolás, kézfejlesztés, szaladgálás).
2. A felső tagozatot szétverték.. vagyis megroppantották az iskolarendszert. A felső tagozatban lecsökkentették a közismereti órák számát. A túlterhelés elleni harc azt eredményezte, hogy se a matematika se a fizika se a kémia stb. se a magyar tanítására nem áll rendelkezésre a megfelelő órakeret.
3./ Mindez érvényes a középiskolákra is.
Közben a tanárok kötelező óraszámát felemelték, a szaktárgyi órák számát lecsökkentették az osztályok létszámát felemelték, a szabadidős iskolaprogramok feltételeit megszüntették, ezzel az iskolaszervezés kereteit destabilizálták.

MagyarZizzi (törölt) 2010.03.12. 11:22:33

Van még remény! Ha egy középiskolás diák így átlátja a magyar oktatás helyzetét, és ilyen szabatosan meg is tudja fogalmazni a problémáit, akkor még nincs veszve minden.
Édesanyám mindig azt mondta, hogy egy gyerek sem lesz magától hülye. Nagyon igaza van a posztírónak abban, hogy az oktatás válságának egyik oka az, hogy nem alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez. Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy miért?
Hajrá fiam, legyél te a következő oktatási miniszter!

pizsama 2010.03.12. 11:24:17

@pulya:
"értékrend" - ez egy nagyon találó kifejezés. A szülők felelőssége lenne, hogy megfelelő értékrendet tanítsanak a gyermeküknek, hogy ők majd a saját elhatározásukból helyes példaképeket és életcélt válasszanak maguknak. Viszont a mai világban (pláne a hazai gazdasági viszonyok mellett) nehéz eligazodni, és helyesen dönteni. Ha a középsuliból kibukó srác sikeres mezőgazdasági vállalkozó lett, az osztályelső lány pedig 6 év orvosi után rezidensként gürcöl harmadannyi pénzért, akkor ki választaná az utóbbit? Nem csodálkozom, ha a fiatalok meg vannak zavarodva. Bulizzak a polgármester fiával, vagy magoljam otthon a bioszt? A rendszerváltás utáni társadalom egész egyszerűen megbukott példamutatásból!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.12. 11:27:26

@autómotor: Ebben nem értek Veled egyet.
Egy gyereket nem lehet úgy megtanítani írni, hogy csak mutogatják neki a betűket.
A gyereknek az _agya_ nem elég fejlett bizonyos dolgokhoz.
A frontális lebeny pl. kb 17-20 éves korra érik be (ez az, amikortól tényleg fel tudja mérni a tettei következményeit konkrét jövőképe lesz).

Itt a szenzoros meg a motoros készségek egymásra visszahatva fejlődgetnek, és ezt komolyan meg tudhatja zavarni az, ha nem attól lesz érdekes valami, mert önmagában érdekli a gyereket, hanem mert stimulálja a limbikus rendszerét és bekábul tőle.

Szóval a lényeg, hogy érdekes dolgokat kellene tanítani, és azzal eladni az érdektelet, nem pedig fordítva, hogy mire eljut a gyerek odáig, hogy kénsavat önt a cukorra, meg vajsavat ken a falra, már el is megy a kedve az egésztől.

Bobby Newmark 2010.03.12. 11:27:49

@ZF2: És azt ki mondta neked, hogy a felsőoktatásban a konkrét munkádat fogod megtanulni? Nagyon el vagy tévedve. Ott olyan szaktudást kapsz, aminek segítségével már könnyen alkalmazkodsz a munkád követelményeihez, és gyorsan beletanulsz.

Ha informatikus vagy, akkor meg pláne nemtom, hol élsz, azt már a felvételinél lehet tudni, hogy a tudás, amit kapsz, az elavult.
Ellenben egyfajta, szakmához szükséges gondolkodásmódra meg megtanít, és igazából az a lényeg.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.03.12. 11:31:02

Nem szabad csodálkozni a jelenlegi hiányosságokon, amikor az egyik párt fő kampányüzenete a témában abban merül ki, hogy ingyenes tankönyv. Nem esett még le nekik, hogy itt sokkal inkább tartalmi és személyi alkalmassági kérdésekkel kéne foglalkozni.

De hülye vagyok, hisz az nem üzlet. Sorry.

Szeptim 2010.03.12. 11:34:34

A középfokú oktatással nincs semmi gond, a probléma a felsőoktatásban kezdődik. Az állam túl sok hasztalan szakot támogat anyagilag, milliárdokért termelve munkanélkülieket.

házisárkány 2010.03.12. 11:36:07

Újságíróként díjazom az írást, bár szerkesztőként elég vastagon belenyúlnék (mind helyesírási, mind stilisztikai téren van még hová fejlődnie a szerzőnek). :-) Koromból adódóan lehetne ilyen idős gyerekem, de nincs, ezért csak kívülállóként szólhatok hozzá a témához. Ahogy visszaemlékszem saját iskoláséveimre, már nálunk is az volt a lusta diákok legfőbb érve a tanulás ellen, hogy "erre soha nem lesz szükségem az életben". Már akkoriban, a '80-as években is nem egy olyan osztálytársam volt, aki nem elolvasta a kötelezőket (pl. Egri csillagok), hanem megnézte a filmet. (Matekórán meg egyszerűen lemásolta az én megoldásomat.) Gyanítom, hogy ez a hozzáállás már a szüleim generációjánál is létezett, bár a világ folyamatosan változik, a lustaság örök. De azt gondolom, az igazi probléma nem a megtanulnivaló tananyag mennyiségében és minőségében keresendő, sokkal inkább a motiváció hiányában. Amikor annak idején morgolódtam, hogy nincs kedvem tanulni, apukámnak elég volt csak annyit mondania: "kislányom, a baromfifeldolgozóban folyamatos a munkásfelvétel". Húztam a számat, de beláttanm, hogy ha nem akarok életem végéig csirkefarhátat zacskózni egy szalag mellett, akkor nincs más választásom, be kell seggelni a leckét. Ma viszont mit mondhat egy szülő a kamaszgyerekének? Tanulj, fiam (lányom), mert akkor lehet belőled állástalan diplomás??? Mivel lehet motiválni azokat a fiatalokat, akik azt látják, hogy a sikerhez, pénzhez, csillogáshoz nem kell más, mint néhány plasztikai műtét, szilikonmell, kollagénszáj, és minél alpáribb valaki, annál "menőbb"??? Félreértés ne essék, a választ én sem tudom, várom az ötleteket.

autómotor 2010.03.12. 11:37:38

@Cartman (ex Cartman): nagyon félreérted a dolgokat. Senki nem állította, hogy az IKT-től lesz jó/jobb egy tanár. Azt állítom - nálam okosabbakkal együtt -, hogy ha "jó" egy tanár (értsd: szakmailag sokoldalúan felkészült, pedagógiailag/pszichológiailag legalább annyira, mint szaktárgyi ismereteit tekintve), akkor az technológia teret adhat a módszertani kibontakozásának, a tanulók szemszögéből sokoldalúbb (és hatékonyabb) személyiségfejlődésnek.

Példa: próbálj meg táblán krétával autentikus idegennyelvi inputot produkálni, vagy tízujjas gépelést tanítani. (Ezekre a tanulóknak szüksége lesz a munkaerőpiacon, sőt már talán előtte is. A gazdagabb gyerekeknek persze ez nem jelent gondot - magántanár, külföldi utak, otthoni eszközök és ekkor az iskola szépen nyitja az ollót a különböző társadalmi-gazdasági hátterű tanulók esélyei között, amely különbséget éppen minimalizálnia kellene.) Na, ezért fontos az IKT (is).

autómotor 2010.03.12. 11:41:00

@kolbászoszsömle: Nicsak, egy értelmes ember. Ugyanez pepitában: Piaget.

autómotor 2010.03.12. 11:42:50

@kolbászoszsömle: Nicsak, egy értelmes ember. Ugyanez pepitában: Piaget.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.03.12. 11:44:57

Szerintem az a felgyorsult információáramlás egyik legnagyobb hátulütője, hogy egyre kevésbé vagyunk képesek egy dologra hosszan koncentrálni. Régebben nagy filmmumus voltam, simán végignéztem egy nyáron többször is a "Volt egyszer egy Amerika" c. filmet, ami több mint 3.5 órás.

Most ha nézek egy filmet a gépen, és nem bitang izgalmas, ablakban futtatom és közben netezek. A fiataloknál ez pedig hatványozottan jelentkezik.

45 percig koncentrálni egy dologra egyre inkább megerőltető, a gond az, hogy ez a kritikus minimum időtartam arra, hogy valamit meg is lehessen tanítani ez idő alatt. Valami rohadt nagy reform kellene, de az SOHA nem megoldás, ha mindent az iskolától várunk, hogy oldja meg, a diákok jogainak folyamatos bővítése pedig pláne nem motiválja őket.

autómotor 2010.03.12. 11:45:38

@autómotor: Bocs, a duplázásért.

Egyébként érdekes, hogy aki akár csak fél füllel odafigyelt az egyetemi pszichológia kurzusokon vagy kezébe vett valaha is egy neveléstudományi szakfolyóiratot, az ugyanúgy látja a helyzetet.

A többi tízmillió szövetségi kapitánynak elég annyi, hogy: "Hajrá, Fradi!". ;-)

qwertzuiop1 2010.03.12. 11:46:03

Amikor a diák is azt érzi, hogy a tudás, amit megszerez használhatatlan (felesleges/kevés), akkor miért várjuk el, hogy motivált legyen?

nyafnyaff 2010.03.12. 11:46:09

„…először talán jobb oktatás kéne, és utána lehetnének elvárásaink a gyerekekkel szemben.”

Ennyire figyelnek és tanulnak a mai diákok nagy része:
Érettségi felkészítő órán kérdezte a tanár: ”Mikkor született XY?”
2 perces csend után egyikük benyögte: „ Krisztus után valamikor.” 2 hét volt hátra az érettségi megkezdéséhez.
Az egész osztály 5 éven keresztül minden reggel és haza menet az XY mellszobra mellet közlekednek és a dátum is rajta van, az iskola neve is XY. A „cigi szünet”-ről távozva szembe találják magukat a szoborral.
„Ki nyerte meg a II világháborút?” Válasz:”Japán.”
„Milyen csapadék formákat ismer?” (2 perc múlva) „Bocsánat, nem értem a kérdést.”
„Ismertesse az esőerdő….” Válasz:”Most, a dzsungelről kell beszélje?”
12-es tanuló kérdi: 2 a 3-on miért 8?
No comment.

Globetrotter2014 2010.03.12. 11:48:46

@Bobby Newmark: A gond ott kezdődik, hogy egy ilyen társadalomban nem az okosok érvényesülnek, hanem adott esetben protekciós hülyéknek könnyebb elkendőzni karrerjuk muzgatórugóit. Persze amikor a gazdaság megroggyan, a tartalékok eltúnnek kell majd valaki aki megint összehozza amit megint fel lehet élni...

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2010.03.12. 11:51:29

Egyetértek a poszt írójával.
És azzal a kommentelővel is, aki rávilágított, hogy ez a szöveg messze jobb, mint amit a tanarak tesznek közzé rendszerint.

Globetrotter2014 2010.03.12. 11:55:03

@ktotti: Ilyenek voltak nálunk is, el is lettek kaszálva az érettségin, más kérdés az, hogy készségeik alapján jók lettek volna mondjuk művészeti tanulmányokra. A gond azzal kezdődött, amikor ilyen emberek megjelentek az egyetemen is. Mijaza vétéó? (Így szépen leírva előtte még sosem láttam a WTO-t, nekünk ez már gimiben általános műveltség volt nem a szépirodalom, nem mintha azt nem tanultuk volna meg). A dolog lényege az, hogy igenis meszeljék el a gyengéket, nem kell midnenkinek dipöloma aki nem ér fel a szintre, meg lehet jól élni szakmunkásként is, aki pedig nem a magoláshoz vagy a matekhoz ért még lehet hogy maxinálisan elboldogul az életben.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.12. 12:00:36

@autómotor:
Megközelítés kérdése. Szerintem meg Te érted félre a dolgokat... :) Olvasd el az eredeti hozzászólásomat, amivel megpróbáltál vitatkozni. Nyilván sarkítottam a tábla+kréta eszköztárral (én pl. minden tárgyamat számítógépen tanítom!!!), de azt továbbra is tartom, hogy első-, másod- és harmadsorban a tanár határozza meg az oktatási folyamat sikerét, a technikai környezet csak sokadlagos szempont.

mojszipupi 2010.03.12. 12:01:27

Mi is felnőttünk valahogy és ráadásul még sikerült is munkahelyet találnunk kisebb nagyobb karriert befutnunk. (30-40- es korosztály)
Nem mondom h jó az oktatási rendszer de a 6 éves gyerekem tantárgyai általánosban már meglehetősen alkalmazkodtak az úgymond mai világhoz. Körben ülnek a teremben nem padokban, minden nap különböző témákat dolgoznak fel és ehhez kell anyagot gyűjteni, vendégeket hívnak az adott témához stb.
A gyrek megfogja tanulni a logikai összefüggéseket, kifejlődnek azok a képességei ami az élethez munkához szükséges lesz ebben ne legyen kétségünk.

bölcsésztanár 2010.03.12. 12:02:54

Nagyon egyet tudok érteni a posztíró véleményével, már csak azért is, mert a mai napig nem értem, hogy miért kellett nekem anno hidrogénvegyületek képleteit bemagolnom és anyagmennyiségeket számolnom, miért kellett ostoba szöveges feladatokat megoldanom fizikaórán, szintén bemagolt képletekkel, miért kellett tesiórán szekrényugrást gyakorolnom, miért kellett földrajzon a földtörténeti korokat kívülről tudnom, és még sorolhatnám. Közben meg nem tudom, hogy működik a legegyszerűbb elemlámpa, nem tudom, hogy milyen kémiai anyagok veszélyesek a bőrömnek, fogalmam sincs, hogyan teremtett Bolyai új világot az elméletével, merthogy ezek a lényegi dolgok kimaradtak. Helyettük volt egy csomó értelmetlen piti kis feladat, amik a nagy összefüggések nélkül teljesen fölöslegesnek tűntek.

Az információs társadalomban való létezésünk pedig szerintem sem ördögtől való. Mostanában találkoztam a digitális táblával, és mondhatom, hogy nagy élmény volt. Mert az órának hirtelen köze lett a mindennapi valósághoz, ami körbevesz minket. Igen, minket, netező és számítógépet használó diákokat ÉS tanárokat. És nagy segítség is lehet abban, hogy megtanítsuk, hogyan használják jól az internetet.

Egyébként meg mindettől függetlenül szerintem az a fontos, hogy képesek legyünk úgy tekinteni a diákokra, mint szivacsagyú, nyitott, alakulni vágyó és alakítható egyénekre, akik épp azzal küzdenek, hogy megtalálják a helyüket a családjukban, a baráti körben, és más közösségekben. Ha valahogy rá tudnánk érezni arra, hogy nagyon sok személyes beszélgetés, releváns, használható tudás, és persze sok-sok empátia kell ahhoz, hogy érdemben tudjuk őket segíteni, talán nem lázadnának ennyire. Nekem ez még nem sikerült, de látom nagyjából, hogy hova kéne eljutni.

szumurri 2010.03.12. 12:08:17

@Szeptim: Sajnos a középfokú oktatással is vannak gondok. (Például a szakképzés állapota legendásan rossz.) Abban persze igazad van, hogy az "orvoslást" a felsőoktatással kellene kezdeni. (Képzési költségekkel arányos tandíj bevezetése, csak a tanulmányi eredményre érzékeny erős ösztöndíjrendszerrel, a felsőoktatási intézmények/szakok akkreditációjának felülvizsgálata, ...)

autómotor 2010.03.12. 12:11:14

@Cartman (ex Cartman): "az oktatási folyamat sikerét" - ezt megpróbálnád definiálni?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.12. 12:15:24

@ktotti: "12-es tanuló kérdi: 2 a 3-on miért 8?" - megkérdi a tanárt, aki erre csak azt mondja, hogy egyes, meg, hogy hülye vagy, meg,hogy no comment...

Pedig válaszolni kellene.
Ha a diák ilyet kérdez, mert lehet, ÉS TÉNYLEG LEHET, hogy nem tudja, mert soha az életben senki nem mondta meg neki, vagy megmondta, de elfelejtette, vagy valami ilyesmi.

Megkérdezte, ez nem egy költői kérdés, lehet rá válaszolni.

Az a Te elvárásod, hogy tudnia kell, meg ilyenek, de a valóság néha nem esik egybe a elvárásokkal.
Az a legszörnyebb, hogy vannak ilyen alapvető hiányosságok, de az igen ritka dolog, amikor nem szörnyülködés megy rajta, hanem bepótlás történik.
És nem ez nem visz el sok időt. Egy tizennyolc éves embernek elég egyszer elmondani, hogy mitől 8 a 2^3.
A mit nem tud még költői kérdés meg felesleges.
Én pl nem tudok papíron osztani, pedig főiskolán is, meg egyetemen is okítottak matematikára.

A csapadékos kérdésedre meg akár azt is hihette, hogy beugratós kérdés, az esőerdős pedig lehet, hogy túl általános kérdés volt.

Mittomén, mesélj a tévéről felszólításra nem nagyon tudnék mit mondani, pedig láttam már olyat, tudom, hogy hogyan működik, van fogalmam róla, hogy milyen fajtái, márkái vannak, de stresszhelyzetben közönség előtt lehet, hogy csak mosolyognék, meg vonogatnám a vállamat.
Mert azt nem tudom elképzelni, hogy egy gyerek nem tud arról beszélni, hogy van eső-hó-zúzmara. Vagy ha kémiai a csapadék, akkor nem tud felsorolni pár fajtát.
Ahogy azt sem, hogy az esőredőről nem tud rizsázni, hanem csak néz, mint a bornyú.

záporjózsi 2010.03.12. 12:17:59

@házisárkány: ""kislányom, a baromfifeldolgozóban folyamatos a munkásfelvétel". [...] de beláttanm, [...] csirkefarhátat zacskózni egy szalag mellett, akkor nincs más választásom [...]"
Bocs, kiemeltem a lényeget.
- volt baromfifeldolgozó. :)
- volt munkás. :)
- volt felvétel. :)
- beláttad. Ehhez gondolkozni kellett. Kutattál és egy nullelemű halmaz jött ki a csirkefarhát-ipari szakmunkás boldog egyedfejlődési lehetőségeire vonatkozóan. Most vannak vélt vagy valós minták, celebek, felkapott senkik, akik olyan mintául szolgálnak, hogy nagyon másfelé is lehet menni, majd megleszünk valahogy. Persze nem kell visszahozni a szép és boldog (szocialista) jövőbe vetett vakhitet sugárzó agitprop (PR) filmek világát, de ha ezt a jövőképet tudják a gyerekeknek nyújtani, akkor elég motiválatlanok lesznek. Gondolkozni pedig ma az iskola nem tanít meg.
- tudni kellene, hogy mi a csirkefarhát. ;)
- tudni kellene, mi az a szalag. ;)
- tudni kellene, hogy van választás. ;)

A diplomás munkanélküliekhez annyit, hogy várhatóan diploma nélkül sem tudnának mit kezdeni magukkal. Egyszerűen sokan arra alkalmatlanok, hogy szenet lapátoljanak... A gyerek érdeklődését bármi meg tudja fogni. A fontos, hogy olyat adjon az iskola, ami megfogja, megtartja és mederbe tereli a kis életét. Ez bármi lehet, csak legyen ellenőrzött háttere. Ha a barkácsolás, akkor az. Ha a gobelin művészet, akkor az. Ha egy elméleti tudomány, akkor az. Képesnek kell lenni kezelni a gyerek érdeklődését, ami persze kihívás. De ha lefordítod a sokezer éves, unalmas szöveget egy mai szappanopera viszonyaira, rögtön érdekes lesz. Mellesleg a régi szöveg veretes stílusa is megmarad a gyerekben, a tartalom is.

Ajánlom mindenkinek az Oscar című filmet. Dr. Pool megtalálja a hangot tanítványával, ha a répa és a retek helyett rablót emleget.

Bobby Newmark 2010.03.12. 12:19:45

@ZF2: Szerintem a műveltség és tudás nem jár feltétlen együtt az élhetetlenséggel, úgyhogy sztem ez nem igazán állja meg a helyét.

Egy okos és tanult ember még lopni-csalni-hazudni is "jobban" tud, mint egy primitív hülye.

Morál és erkölcs persze ragad az emberre tanulás és főleg művelődés során, de azokon túl lehet lépni.

házisárkány 2010.03.12. 12:30:05

Ezt az e-mailt évekkel ezelőtt kaptam.

Budapest javítóintézeteinek matek dolgozat
feladatai

1. Kolompár Dzsenifer barátnőivel (2 db) minden pénteken 36 üveg sört lop a közeli non-stopból. Hány üveggel lopnak összesen, mire nyolcadikosok lesznek? A lányok most elsősök.

2. Egy kis budapesti szórakozóhelyen három ukrán kurva dolgozik. Ha egy menet (egy óra) ára 10.000 Ft, amiből a tulajdonos 8.000 Ft-ot leakaszt, akkor mennyit kell a kurváknak dolgozniuk, hogy a tulajdonos befizethessen egy thaiföldi luxusüdülésre, ami 200.000 Ft-ba kerül?

3. Olegnek 19 gramm "uncut"-kokainja van, aminek az ára az utcán 13.000 Ft/g. Ebből elad 3 g-ot Abdulnak, 4 g-ot pedig Szaszának. Mi a maradék cucc napi értéke, ha Oleg maga nem sokat tol belőle, hanem tovább dílerkedik a koksszal a napi áron? Mennyit keres Oleg össz-vissz a kokszon, amit eredetileg a faterja seggében csempésztek be az országba?

4. Sanyi és Laca egy ukrán autógyűjtőtől a következő teljesítménybért kapják:
- BMW: 40.000 Ft
- Merci: 50.000 Ft
- Toyota: 20.000 Ft
- Opel: 15.000 Ft.
Ha a srácok négy BMW-t és hat Toyotát újítanak a gyűjtőnek, akkor hány Opelt kell szerválniuk ahhoz, hogy mindketten 300 ropit keressenek?

5. Janónak van egy lefűrészelt csövű vadászpuskája négy tölténnyel. Egy töltényben 88 db, egyenként 0,5 g tömegű sörét található. Ha minden lövés során 44 sörét célt téveszt, akkor mi a találati százalék, és mennyivel nő Janó osztálytársának a tömege a sörétektől?

6. A bőripari kézműves Ibrahim (32 éves) egy hónap alatt 8 db hetedikes kiscsajt szedett fel a Westendben. Hány hónapig kell a bevándorlási hivatalnak Ibrahim papírjait tologatnia, hogy a hetedik évfolyam összes (69db) cicusát még külföldi állampolgárként intézhesse el?

7. Gyuszi faterja Vácon üli a hatéves büntetését, amit gyilkosságért kapott. A gyilkosságért 500.000 Ft-ot akasztott le. A vérdíjból minden héten eljátszanak a lovin 15.000 Ft-ot. Átlagosan minden befektetés 8.000 Ft veszteséggel jár. Mennyi marad a vérdíjból, mire Gyuszi faterja egy év elteltével feltételesen szabadlábra kerül?

8. Egy szomáliai család 5 felnőttből és 13 gyerekből áll. Az állam a következő támogatásokban részesíti a családot:
-felnőtt: 15.000 Ft/hó
-gyerek: 8.000 Ft/hó.
Ezen kívül kapnak havi 30.000 Ft lakhatási támogatást, valamint 20.000 Ft értékü étkezési utalványt. A család havonta 15.000 Ft-ot költ az autójuk fenntartására. Meddig kell a családnak Magyarországon rohadnia ahhoz, hogy haza látogathassanak, ha az út összesen 2 millió forintba kerül?

Ezek lennének az életszagú feladatok? :-)

Cartman (ex Cartman) 2010.03.12. 12:33:08

@autómotor:
Összetett. A megfelelő motiválástól elkezdve ide tartozik a készségek fejlesztése, tárgyi tudás átadása, nevelés, stb. Függ az iskola fokától, fajtájától, a központi szabályozástól (pl. NAT, OKJ), az intézmény pedagógiai programjától, a tanár és - ideális esetben - a diák(!) céljaitól...

Bobby Newmark 2010.03.12. 12:33:31

@bölcsésztanár: "Nagyon egyet tudok érteni a posztíró véleményével, már csak azért is, mert a mai napig nem értem, hogy miért kellett nekem anno"

Erre tökéletes választ adott @záporjózsi: "A gyerek érdeklődését bármi meg tudja fogni. A fontos, hogy olyat adjon az iskola, ami megfogja, megtartja és mederbe tereli a kis életét. Ez bármi lehet, csak legyen ellenőrzött háttere."

Azért kellett _neked_ kurvára lényegtelen és unalmas fizika feladatokat tanulnod, hogy _én_ mérnök lehessek. Nekem a kedvenceim voltak középiskolában az "értelmetlen" fizika feladatok, speciel.

Én meg a verselemzések tömkelegének, meg a belénk vert "mit akart ezzel mondani a költő" jellegű faszságoknak nem láttam semmi értelmét. Én ma már látom, hogy az nem is nekem volt szánva, hanem neked, aki bölcsésztanár(?) lett.

Ez van, kell mindkettő. Nem mindenkinek minden, de azt előre nem lehet tudni, hogy kinek mi. Ezzel szerintem éppen nincs probléma.

somur 2010.03.12. 12:44:53

@bölcsésztanár: Ez a vélemény, ami a tudatlanságot és a világgal szembeni érdektelenséget, értetlenséget fejezi ki, elszomorító. Még inkább az, ha valóban tanártól érkezett.

Az eredeti cikkhez:
_Semmilyen_ tanulási folyamat (még a magolás sem!) nem veszik kárba. Most még nem érted - ez ne zavarjon. Az élet dolgairól valóban a szüleiddel kéne beszélgetned, ehhez nem kell sok köze legyen az iskolának. (Egy picit több talán lehet.) Az "ez mire jó?" egy olyan kérdés, amivel leginkább csak visszaélnek a diákok, a cikk szerint Te sem érted a lényegét az iskolarendszernek. Tizenvalahány éves korodban annyira, de annyira keveset fogsz fel a világból, hogy tök fölösleges reform ötletekkel előjönni. Ráadásul egy - talán utópisztikus - társadalomban a diákoknak alapvetően befogadóknak kellene lenniük. Honnan a manóból vennék észre különben az összefüggéseket, ha becsukják a fülüket a tanároktól elhangzó információ előtt.

A tv, számítógép nem közvetít árnyalatokat.
Mondok egy példát:
Látod a filmen, hogy valaki iszik, alszik, eszik, sétál, stb. Tudod, hogy hány szavunk van ezekre az igékre? És hogy ezek miféle jelentésárnyalatot hordoznak? Na ezeket mind elveszíted, ha a tv közvetíti feléd a tartalmat és mind visszanyered, ha könyvben olvasod. Így sekélyesedik el apránként az életed, akkor is, ha nem tudsz befogadó lenni. Tényleg, mondd, a másik oldalt ismered? Volt már rá példa, hogy elolvastál valamit, meg a tv-ben is láttad? (novellát, regényt, pl. Egri csillagok, vagy Harry Potter?) És mi a véleményed, ha összehasonlítod a két élményt? Ez érdekelne.
"... tükör által homályosan ..."
Ez egy nagyon ismert bibliai idézet. Ez jut eszembe, ha a tv-re gondolok, mint információforrásra. Szóval, ezt a párhuzamot találónak érzem.

A játék.
Hát az iskola nem erről szól. Azt a véleményt felvetette már valaki neked, hogy ha az iskolában nem könnyű neked, akkor valójában az életre készít fel, mert ott sem lesz az? :-)
Hirtelen csak ennyi jutott eszembe.
viszlát.

záporjózsi 2010.03.12. 12:49:06

@házisárkány: Majdnem. Kicsit kevésbé kihegyezett, de hasonló. Lehet Wolfenstein (ha-ha, hol van az már!) hány ipsét kell még jégre tenni is, de azért az sem iskolai szint. Legfeljebb verbálisan egy bizonyos szellemi érettség után.

@Bobby Newmark: Nekem mindegyik bejött, mert megtaláltam az érdekeset. Csak fordították volna le a mi nyelvünkre! Én tuti azt adnám ki feladatnak, hogy "vajon milyen filmet forgatna ebből Guy Ritchie?!" Mondjuk legyen a Fehérlófia. :D Vagy ha már fizika, akkor olyan példa, ami az eszközök értelmes használatát segíti. Kezdhetjük a felmosónál. ;) Vagy szerintem az érettségi előtt üdítőleg hat, hogy milyen volt egy római orgia. :)

jelenidő · http://www.tortenelemtanitas.hu 2010.03.12. 12:50:19

A poszt igazi érdeme, hogy megmutatja, a diákoknak is van véleményük a mai oktatási rendszerről, és érdemben hozzá tudnak szólni a témához. (Ha tényleg egy gimnazista írta, le a kalappal.)

Ha mindenben nem is értek vele egyet, abban teljes mértékben igaza van, hogy a tanárok módszereinek és eszközeinek legalább olyan tempóban kellene változnia, mint a diákokat körülvevő világnak.

Egy másik probléma, hogy kevés az olyan módszertani műhely, mely segíthetne a szaktanároknak a bevált módszerek elsajátításában, új eszközök megismerésében.

Talán a www.tortenelemtanitas.hu ilyen lehet majd. Ha tényleg képes lesz betölteni a szerepét talán több hírt is olvashatunk például arról hogyan lehet slágereket felhasználni a törtnelemtanításban (www.tortenelemtanitas.hu/2010/03/honfoglalas-es-a-belga/) stb.

"Fel kell nőnünk" a gyerekekhez, de szerintem erre csak egymást segítve vagyunk képesek.

záporjózsi 2010.03.12. 12:52:17

@bölcsésztanár: Azért kellett kémiát tanulnod, hogy ne szopd be az intelligens mosószert. Az meg, hogy divat a termtudos tárgyakat nehéznek és érthetetlennek beállítani a diákok hülyesége. Én semmi ilyentől nem ijedtem meg - igaz, az irodalomtól vagy a történelemtől se. Mindegyik logikus. Mondjuk a nyelvészeken lenne mit faragni, de senki sem lehet tökéletes. ;)

bölcsésztanár 2010.03.12. 12:54:04

@Bobby Newmark:
Igen, abban igazad van, hogy mindenféle tudományba bele kell szagolni középiskolában, hogy el tudja dönteni az ember, mivel szeretne foglalkozni. Nem is azt mondtam, hogy kimaradhatott volna az életemből a fizika meg a matek en bloc, hanem hogy egyszerűen nem volt kontextusa a konkrét feladatoknak. Anélkül meg a kis humán agyamat nem érdekelte, hogy hány méterre esik le a kulcs az erkélyről, ha 45 fokban dobom le. Neked nyilván volt alapból olyan érdeklődésed, ami miatt élvezeted ezeket.
Szerintem minden tudományt lehetne annyira izgalmasan tanítani, hogy mindenféle orientációjú nebulót lekössön. (Ezt onnan tudom, hogy 4 év alatt kb. egyszer hozott lázba a matek, mikor Gauss elméletéről volt szó, és nem értettem, hogy miért nem lehet mindent, amit számolunk, elméletileg is megalapozni.)

Ezért nem magoltatom be a kilencedikesekkel a verslábakat, az összes fajta határozót, és a verselemzések is inkább olyanok, hogy nekünk mit mond ma, 2010-ben. (Ha semmit, akkor többnyire 2 perc alatt elintézzük.)

Szerintem lehetne úgy tanítani, hogy minden tantárgy szóljon mindenféle gyerekhez, mert ha releváns és köze van az életéhez, akkor érdekli is. Különben meg csak az köti le, ami közel áll hozzá. És nagyon nagy mázli, ha talál egyáltalán olyan tantárgyat, ami közel áll hozzá.

záporjózsi 2010.03.12. 12:56:32

@jelenidő: "Ha tényleg egy gimnazista írta, le a kalappal" Azért én nem vagyok ennyire elragadtatva...

Abban egyetértek, hogy a tanároknak nem kellene burokban lenniük, azzal, hogy beviszik a tanterembe a "külső" fogalmakat, véleményt is nyilvánítanak róluk, így értéket tudnak közvetíteni. (Rossz) pl. a XIX. században - amikor már sok ember számára elérhetővé vált az olvasás - megjelentek a kifejezetten igénytelen, az olvasói fogyasztást kielégítő irodalmi művek. Ilyeneket ma is olvashatunk, de az elektronikus média előretörésével ez egyre inkább áthelyeződik a képernyőre.

Sajnos a tanárképzés olyan diákokkal dolgozik, amilyenekkel, vannak a szimpla őrültek és a maradék elvesek.

bölcsésztanár 2010.03.12. 13:01:52

@somur:
Teljesen félreértetted, amit írtam. Pont az a lényege, hogy engem az EGÉSZ érdekelt, mint normális kamaszt, és a suliban helyette kaptam a morzsákat. És a mostani gyerekeket is az érdekli, hogy minek mi az értelme, hogy mi hogy működik, és hogy ő hogy van a vilában. És ezekre nagyon ritkán kap választ az iskolában. Pedig kaphatna.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.12. 13:02:43

@bölcsésztanár: A világ leghumánabb dolga a matematika.
Én sosem értettem, hogy a "humán agy" kifejezés miért akkor kerül elő, amikor valamit ki kell számolni?

Akinek "humán agya" van, az legyen képes használni a legelemibb bölcsész diszciplínát, a matematikát, úgy, hogy az absztrakciós teret kitölti valami megfoghatóval.

Szerintem :)

záporjózsi 2010.03.12. 13:02:51

@bölcsésztanár: "Anélkül meg a kis humán agyamat nem érdekelte, hogy hány méterre esik le a kulcs az erkélyről, ha 45 fokban dobom le." Viszont lett egy olyan szemléleted, hogy a kulcsot tudatosan vágod hozzá a diákhoz, ha nem figyel. ;)))))
Pl. autót vezetni megtanulni sokkal könnyebb tudatosan, mint sodródva. Akinek az iskolai képzés alatt kialakult a mozgásokról egy látásmódja, rövidebb idő alatt fogja az alapvető mozgásokat elsajátítani. Ugyanúgy: ha megfelelő irodalmi műveltsége van, legalább esélye lesz igényesen fogalmazni és helyesen írni.

záporjózsi 2010.03.12. 13:04:30

@kolbászoszsömle: A matematika nyelvében nincs helye tévedésnek. Ezt sokan személyes sértésnek veszik. Pedig ez is csak egy nyelv. ;)

@bölcsésztanár: Érdekes, én sok kérdésre kaptam. Inkább az a bajom, hogy túl kevés kérdést tudtam feltenni. ;)

jelenidő · http://www.tortenelemtanitas.hu 2010.03.12. 13:11:18

@záporjózsi: A tanárképzés minőségét én is megtapasztaltam, de rengeteg lelkes fiatallal is találkoztam (akik több év szélmalomharc után végül mégis othagyták az iskolát). Remélem a körülmények változnak majd.

Addig is segíteni kell a megmaradt kolégákat, hogy ne keljen többet átélni olyat, mint egy éve egy tehetséggondozással kapcsolatos beszélgetés során: mindenki csak azt hajtogatta, hogy nincs pénz.

Kell a pénz is, de pusztán azzal, hogy együttműködünk hihetetlennek tűnő eredményeket is el lehet érni.

Meg kell változtatni a hozzáállásunkat.

Void Bunkoid 2010.03.12. 13:13:41

@szumurri: a szakkepzes azert ilyen gyenge, mert - ugyan foleg az 1989-es rendszervaltas ota, de mar elotte is joval - a szakkepzo (regebben "szakmunkaskepzo") intezetekbe rendre a nem kifejezetten foldbuta, viszont irdatlanul viselkedesproblemas, kezelhetetlen tanulok kerulnek. Azok, akik nagy resze mar 14-15 evesen lumpen, bunozo, semmirekello eletmodot folytat. Akar onhibajukon kivul is termeszetesen, mert a legtobb ilyen viselkedesmintat elsosorban a csaladtol tanulja.

Mivel altalanos iskolaban a - manapsag divatos szoval elve - hiperaktivitasa, de egyszeruen csak neveletlensege, fegyelmezetlensege miatt nem oda figyelo gyerek tanulmanyi eredmenyei nem jok, igy hiaba ertene valamihez, de ugye nem tanitjak, ezert aligkettes, mehet valamilyen szakkepzobe, ahol a tanult szaktargy jo reszuket meg annyira sem erdekli, mint az altalanos iskolaban tanitott Ady vagy elsofoku egyenlet. Mar kesz is a nagy kaosz, a vegen atrugdossa a szaktanar a vizsgan nagy nehezen kettessel, persze lof*szt sem ert a szakmajahoz, es mar el is kallodott. Kesz.

Az egeszet az altalanos iskolak reformjaval kellene kezdeni. Pl azzal, mar 1x mondtam, lehet hogy sulyos lovettak raforditasa lenne, de pl azokat a gyerekeket, akik ilyen csaladi hatterbol szarmaznak (tehat a szulok is semmirekellok, es ezt latjak csak otthon), azokat szigoruan bentlakasos intezmenyekben kellene nem csak tanitani, de NEVELNI is. Megpedig olyan szinten szigoruan, hogy a kolok csak a publik unnepnapokon mehet haza. Ezzel mar el lehetne - persze nem harom het alatt -, hogy egy olyan altalanos iskolas (nehogy megkovezzetek, hogy ciganyozok :P), pl akar egy bizonyos nemzeti kisebbseghez tartozo is, ha 8 even keresztul normalis korulmenyek kozott no fel, es nevelik, mire elvegzi az altsulit, egesz egyszeruen elhanyja magat, amikor hazamegy es meglatja hogy mi van otthon, es mar BIZTOS hogy nem akar olyan lenni, mint anyu-apu. Es esetleg normalis ember valik belole.

Persze ehhez rengeteg love kell, meg az is, hogy az ilyen korulmenyek kozott elok SZULEI is belassak ezt, es igenis akarjak, hogy a gyerekuk mar egy jobb vilagban eljen.

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.03.12. 13:22:02

Az a magyar oktatás baja, hogy hiányzik a gyakorlati készségfejlesztés... Bezzeg itt: www.demotivalo.com/kisfiuk/

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.12. 13:23:10

@Void Bunkoid: Ha az állmi gondozók nem a drog és a prstitóció, meg a pedofília melegágyai lennének, akár még igazad is lehetne.

Az a baj az ilyen vasszigorral neveljünk jobb embereket hozzáállással, hogy bár baromi jól hangzik, egyszerűen nem működik, mert vannak dolgok, amiket nem lehet így megváltoztatni.
Legalábbis a mi társadalmi normáink szerint.

Az, amit Te ajánlasz, azt a legsötétebb kommunizmus alatt sem merték megcsinálni és kijelenthetem, hogy amíg én élek, ezt nem is lehet megcsinálni.
Szóval engem pl. kell megölni hozzá, hogy túléljen az a komcsináci, amelyik hoz vagy fenntart egy ilyen rendeletet.

8kelvin8 2010.03.12. 13:23:34

Tanulj meg úgy játszani, mint a profik és keress pénzt a helyes stratégiával! Szerezd meg a PokerStrategy.com ingyenes 50$ kezdőtőkéjét!

Látogass el most:

freepoker.try.hu

Útmutató:

pokercash.blog.com/

záporjózsi 2010.03.12. 13:24:59

@jelenidő: Igazad van, az internet sokat segíthet a hasonszőrű "hülyék" és "elmebetegek" megtalálásában. Persze az a vicc, hogy ha kiteszed a bevált módszerek leírását, két dolgot fogsz kapni:
- nem elég tudományos és nem is megalapozott didaktikailag (pedig jól működik);
- biztos nem írtál le mindent és csak felvágsz.
A didaktikai megalapozottságot meg lehet érteni - lehet odamenni, tanulmányozni, továbbfejleszteni gondolom nem szedsz jogdíjat. ;)
Elvétve lesz azért talán köszönet is.

@Void Bunkoid: A bentlakásos már többeknek eszébe jutott (pl. egy bizonyos K. Marx), de nem vált be. Az egymástól tanult minták erősebbek, mint a nevelőktől tanultak. A nevelőket pedig nem tudod eléggé motiválni, hogy neveljenek.

Bobby Newmark 2010.03.12. 13:25:09

@Void Bunkoid: Szerinted melyik az a szülő, aki tudatosan akarja, hogy elhidegítsék tőle a gyerekét, meg hogy olyanná neveljék, hogy hazatérve torkon okádja a családot felsőbbrendűségi érzésből kifolyólag?

jelenidő · http://www.tortenelemtanitas.hu 2010.03.12. 13:37:57

@záporjózsi: A lényeg hogy az olyan kezdeményezések mint a miénk megteremti az alapokat: egy helyet ahol talán kapunk segítséget talán nem, ahol megoszthatjuk a véleményunket és tapasztalatainkat stb. Az hogy ki miként használja/nemhasználja az már másik kérdés.

Nem csak arról van szó, hogy valaki megosztja a saját módszereit és anyagait. Arra kell törekedni, hogy minél többen tegyék meg ezt egy helyen.

A rendszer természetesen csak önkéntes alapon működhet, és azzal a kitétellel, hogy mindenki lemond a jogdíjakról és hasonló baromságokról. :)

Ha csak elvétve lesz köszönet, már nyertünk

noirp 2010.03.12. 14:17:32

@Lukréciamia: Miért lenne _annyira_ furcsa, hogy 3.-os gimis korában már összeszedte az agyát és meg tud fogalmazni egy ilyen posztot??? Nem ilyen diákokat szeretnénk? Vagy sápítozni rajtuk jobban esik? Ne már...

fqqdk 2010.03.12. 17:44:49

[sarcasm]
Ha az iskolának nem feladata felvenni a versenyt az új médiával, és nem feladata megújulni, rugalmasabbá, neadjisten játékosabbá válni, mert ... olvasni kell a munkahelyeken, és nem csinál senki videót masszív doksikról? mert határidők, szigor, és stresszes körülmények vannak? ... akkor hogy lehet az, hogy pont a leggyorsabban fejlődő iparágban, az IT-ban egyre elterjedtebbek az agilis módszerek, és Alistair Cockburn például leírhatja, hogy egy szoftverprojekt az egy kooperatív játék, stb? Mi lenne, ha az oktatással nem az lenne a célunk, hogy a jelen olyan körülményeire készítsük fel a fiatalokat és nem olyan munkamódszerekre kondícionáljuk őket, amik potenciálisan elavultak lesznek, mire szegény párák a munkaerőpiacra kerülnek? Vagy ha annyira biztos, hogy ezek a dolgok ilyenek maradnak (ami elég röhejes feltételezés, ahogy így végignézek a közelmúlton Dr. Antall József halálától kezdve a "Hülye Facebook add vissza a régi júzer interfészt" csoport megalakulásáig) akkor miért ragaszkodunk "XVIZQ Ramszesz rendelkezéseinek" bemagoltatásához, ha ennek az egész folyamatnak a célja nem az, hogy megjegyezze "XVIZQ Ramszesz rendelkezéseit", hanem az, hogy határidők betartását, meg egyéb "életszagúbb" dolgokat tanítsunk meg általa? Rakjuk akkor a gyerekeket szoftverprojektekre, írjanak EUs pályázatokat, akár versenyeztetve is, és akkor ami tudás mindezen dolgokhoz szükséges, menetközben beszivárogtatható, meg lehet tanítani, hogy hogy wikizzék/guglizzák ki.
[/sarcasm]

dr.pupak30 2010.03.12. 19:12:50

ha ezt tényleg egy diák írta, gratulálok hozzá, ez a legnagyobb kritika azok felé, akik az oktatást alakírják. látszik, hogy a posztolók nagy része is ennek a rendszernek a terméke. vannaj néhányan akik lusta diákról beszélnek, aki nem akar tanulni. én nem lusta diákról beszélek, hanem olyanról, akinek az érdeklődési területe más. az ilyen diákok más irányú készségei, érdeklődése senkit nem érdekel, ezeket vagy betörik, vagy megalázzák, képességeik sosem kerülnek ebben az országban kiaknázásra. észre kéne már venni, hogy ami az országban folyik, az egyenes következménye az iskola rendszernek. a korrupt és erkülcsileg hulladék elit, ennek az iskola rendszernek a terméke. az ország nem teljesít jól, vagyis az iskolarendszer és annak produktuma rossz.

Void Bunkoid 2010.03.13. 00:42:13

@Bobby Newmark: szerinted az általam emlegetett szülőket vajon mennyire érdekli hogy mennyire hidegül el a gyereke? Legtöbbjüknek a gyerek csak erőforrásalap a hóeleji csépéhez, ami úgyis kannásborrá és ötvenforintosokká válik, hogy aztán eltűnjön valamelyik játékgép gyomrában :)

Max annyiban érdekelné, hogy "apppicsába kevesebblesz a családi, mostmajd többet kell menni a négyeshatosra zsebelni"...

Void Bunkoid 2010.03.13. 00:43:21

@Void Bunkoid: de így legalább nem a kölköt küldik fel a villamosra kivenni a zsebedből az ájfónt meg a bukszát, és ha apunak fogod meg a kezét a zsebedben, ő büntethető lesz. A nyolcéves Rómeócska nem.

changebug (törölt) 2010.03.13. 09:16:36

néhány megjegyzés:
1)"Az nyilvánvaló, hogy mi, akik a rendszerváltás után nőttünk fel másképp nézünk a világra"
a) felejtsük már el a rendszerváltást mint 0-át (i.e./i.sz - újabban k.e/k.u) - folyamatosság van, nem érdekes a politikai rendszer
b) nem nézitek másképp a világot.

2) én 'vangard' nevű videojátékon valamint másolt videokon illetve commodore-on szocializálódtam. megnéztünk (többen) 1-2 filmet naponta, aztán húztunk csavarogni. sose volt videóm. maga a média illetve videojáték nem képzett központi szerepet. 1-2 évig "menő" volt a 220. zombi/horror/akció film után érdektelenné vált. Csak divat volt. a commodore-on csoportosan játszottunk, egyedül csak programozgattam rajta. aztán az is kikopott az életemből. a 'vangard'-ot felváltotta a sör+unikum. talán ez tartott legtovább :) de a sör és a nők ugye ütik egymást...
Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy ilyen-olyan média az én időmben is volt még sem esett akkora súllyal latba, mint a mai médiák a mai kölköknek.

3) messze nincs akkora jelentősége a jelenkor történéseinek mint szeretnék ezt beállítani.
szeptember 11. kb. annyira fontos és érdekes ma Magyarországon mint annak idején a vietnámi háború vagy Brezsnyev halála vagy a 'rendszerváltás' vagy tököm tudja. kurvára mindegy. Sokan másképp szeretnék beállítani, de nem.

4) az életben való eligazodás a TE feladatod!
Igen megkapsz egy csomó adatot, dátumot, képletet és NEKED kell megfelelő szortiroznod, gondolatokat létrehoznod kicsi buksidba, ami a túlélésedet biztosítja. 'Ez egy igen-igen kemény, kemény világ...'

Szummázat: Nem minősíteném és hasonlítanám jelen helyzetet azzal ami annak idején volt. Egy adott helyzetbe vagytok, ehhez alkalmazkodni kell és kihozni a legjobbat. Igaz én csak 8+4+2+5+3 évet jártam iskolába, hol simán, hol munka mellett.

Pozitívan 2010.03.16. 09:31:44

1) Oktatás színvonala:
Szerintem folyamatos és tudatos népbutítás folyik, a bárányokat könnyebb vezetgetni. Gondolok itt a tankötelesség kitolásáról, alsó tagozatban nem lehet buktatni, stb. Ezek az intézkedések szerintem pont arra jók, hogy a színvonalat csökkentsük.

2) Érdeklődő diák:
Ha a diák választ kap a feltett kérdéseire, akkor egyre több kérdése lesz, előbb-utóbb eljutunk azokhoz a kérdésekhez is, ami már tananyag. A tanároknak nincs energiájuk válaszolgatni mindenfélére, inkább kitérnek. Ez bizony helytelen. Én mindig igyekszem minden feltett kérdést a tőlem telhető legjobban megválaszolni függetlenül attól, hogy az óra anyagához köze van-e. Ha mást nem, legalább azt megmondom, hogy hol keresheti meg a válaszokat.

3) Hozzáállás:
Sajnálattal tapasztalom, hogy kevés az olyan kollégám, aki szereti és komolyan is gondolja amit csinál. :( Mivel emberekkel dolgozunk, ezért nagyon nem mindegy, hogyan állunk az egészhez Lehetne bőven szelektálni. Ebben az esetben alig maradnánk.

4) Motiváció:
Első feladatként meg kellene ismerni a diákokat. Utána már látni lehet, hogy kit mivel lehet "lökdösni". Sajnos erre nagyon kevesen veszik a fáradtságot. Én több félével és sokáig szoktam próbálkozni, egyiknél ez jön be, másiknál az, idő kell míg az ember kitapasztalja, nem szabad feladni. A végén meg már ki sem lehet paterolni egyiket-másikat a teremből... az e-mailben küldött kérdésekről meg már ne is beszéljünk. :) Úgyhogy nem igaz, hogy a diákok nem szeretnének tanulni. Csak nem akkor nem azt, nem így, stb. DE! nem szabad kedvüket szegnünk a begyepesedett gondolkodásunkkal. Inkább örülni kell és segíteni az érdeklődő diákoknak, nem pedig befogni a szájukat, mert esetleg "zavarnak" ügyes-bajos dolgaikkal.

5)Végül:
Kedves mindenki, aki a mai diákokat leszólja, tessék érdeklődéssel, szívvel közeledni feléjük, rengeteget LEHET TANULNI TŐLÜK is!

EGYDIAK 2011.01.22. 03:41:20

Mint oktatásban résztvevő diák a következőket rudnám javasolni:

Más szemléletmód kell, nem kell semmilyen költséges reform. Tudomásul kell venni, hogy minden megváltozott, ami régen jól bevált az ma már nem életképes. A legnagyobb probléma a motivációban van. Se a diákok, se a tanárok nem motiváltak, és miért nem? A tanárok azért, mert nem kapják meg a tiszteletet a diákoktól, kevés a fizetésük is, így mi motiválná őket abban, hogy valóban oktassanak is, mégpedig nem is akárhogyan! Hatékonyan! Mit jelent ez? Azt jeleni, hogy igenis mondják el minden óra elején a diáknak 5 percben MIÉRT kell tanulnia az adott anyagot! Hiszen azért tanul a diák, hogy azt hasznosítsa majd az életben. Márpedig, egy kezemen bőven megtudnám számolni, hány tanár mondja ezt el, legalább néha. És mi van akkor, ha nem tud egy indokot sem mondani? Lehet, hogy nincs is rá szükség? Érdekes nem? A mai világban a diákok szabadidejéért meg kell küzdeni.

Ma amikor egy átlagos kollégiumi szobában 4 emberre 4 számitógép jut, rajtuk a rengeteg játék, facebook, msn, filmek, sorozatok meg ki tudja még mik. Egyszóval szórakozás, kikapcsolódás. És akkor bemegy egy előadásra reggel, ahol az anyagot rém összezsúfolt powerpointos diákban magyarázza a tanár. Ez már önmagában is abszurdum, ugyanis egy átlag diák nem tud egyszerre figyelni a diára, a tanárra, ÉS MÉG jegyzetelni is. A power pointnak a tanár által elhangzottakat kellene megerősíteni képi anyaggal!. Ezenkívül el kellene mondania, sőt videókkal, képekkel animációkkal kellene bemutatnia, mire lesz ez jó neki, ha megtanulja. Ezt úgy hivják, hogy motiváció. Ugyanis a diák miután visszamegy az óráról a koliba, miután hallott egy zavaros, összefüggéstelen anyagot, valószínűleg nem fogja elővenni, mikor ott van a kikapcsolódást, és szórakozást kínáló számitógép, tv, inkább leül elé, és pihen. Ez így van rendjén egészen addig amig ezen a tanár nem tud változtatni, megkérdezheti bárki bármelyik kollégistát, mennyire igazak ezek. Régen nem volt számitógép. Az ember ha hazament, vagy tanult, vagy nézte a tv-t (ha volt), vagy elment sportolni, átment a barátaihoz. Ez ma már NINCS!

Tehát mi a feladat? Érdekessé és hatékonnyá kell tenni az oktatást! Le kell kötni a diákok figyelmét, el kell érni, hogy ha felmegy a koliba, és leül a gép elé, akkor utánanézzen a neten (ami mellesleg egy gigantikus adatbázis, és - régen pedig ez hiányzott - mégsem arra használják a diákok, hogy kutassanak rajta) az elhangzott előadásal kapcsolatban, mert annyira megfogta valami, amit LÁTOTT, HALLOTT, VAGY TAPASZTALT. Igenis törvényben kéne rögzíteni, egy órai anyagnak hány százalékának kellene lennie gyakorlati példának, hogy a diák választ kapjon a MIÉRT-re. Miért tanulja ezt meg? A középiskolákban és még az általánosiskolákban detto ez a helyzet. Nézzék csak meg. A diákok nem tisztelik a tanárokat, verik őket. De MIÉRT? Mert a diákokat nem köti le az unalmas órai anyag. A plázákban lógnak, és miért? Mert unalmas hely az iskola. Inkább odamegy, ahol jólérzi magát, szórakozik, kikapcsolódik.

Jó példa az irodalomóra, miért nem olyan kötelező olvasmányokat adnak fel, amit megértenek a diákok? Egy Egri csillagok nagyon szép mű, de nem szeretteti meg az olvasást a diákkal. Sokkal több diákregényre lenne szükség, amelyiknek a nylevezete könnyű. És ha felnőnek, már szeretnek olvasni, elolvassák az Egri csillagokat is, és meg is fogják érteni miről szól. Rengeteg olyan olvasmányt olvastatnak, ami régi beidegződéseken alapul, de nem szeretteti meg az olvasást. A többi tantárgynál is érdemes szétnézni ezügyben.

Ha a tanár elérné, hogy olyan órákat tartson, ami leköti a diák figyelmét, akkor nem lenne semmi gond. Nem lenne verekedés, mert a diákok figyelnének, és jó lenne bejárni a suliba is, "vajon ma milyen izgalmas dolgot fogunk tanulni?". Itt megszületne az erkölcs is, mert a tanár kivívná magának a tiszteletet, és szeretetet. Ehelyett a tanár nem érti, miért ilyen a diák, miért nem tanul, miért ilyen tiszteletlen. Manapság az átlag diák NEM TUDNI akar valamit, hanem TÚLÉLNI, és pont. Ebből pedig nagyon nagy baj lesz, ha kikopik az a generáció, akinek még valóban mély tudása volt, mert rászánta a szabadidejét.

A mindenféle oktatási vezetőkkel pedig csupán annyi a baj, bármilyen szakállamtitkár vagy iskola igazgató, vagy bárki lehet, nem ismeri jól ezt a problémát, mivel ő nem ebben nőtt fel. Ez egy vadonatúj dolog, és érdekesmódon a diák-tanár verések is nem olyan régóta szaporodtak el ilyen mennyiségben. Érdemes lenne felmérést készíteni minden óra után, vajon a diákok mennyire elégedettek az elhangzott anyaggal kapcsolatban, mennyire értették meg elsőre, mennyire volt élvezetes. Szerintem siralmas tesztek születnének.

Hogy mit kéne tenni még pontosan?

- Egy kiadványt kellene készíteni, amiben le vannak írva azok az alapvető szabályok amik kellenek a hatékony tanításhoz. A legtöbb tanár szakember is. Sokan vannak, akik korábban 20-30 évet eltöltötek a szakmájukban, mielőtt oktatni kezdtek volna, tele vannak gyakorlati tapasztalattal, miért ne tudnának ezekből összeállítani egy nagy csokorral, és óra elején adagolni a diáknak? Hogy felkeltse az érdeklődését! Semmibe sem kerül, ingyen van!

- Használniuk kellene, (ahol lehet) a modern prezentációs technikákat, DE csak KIEGÉSZÍTÉSKÉNT! Ez nagyon fontos. A legtöbb tanárban teljes zavar alakul ki, amikor leül a power point elé, "most a teljes anyagot rátegyem e egy diára, vagy csak felsoroljam, esetleg valami képet tegyek be, hogy csináljam???" Nem tudják hogyan kell hatékony előadásokat csinálni, erre pedig van két jó könyv is:

Steve Jobs a prezentáció mestere - Hogyan legyünk őrülten hatásos előadók

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=97896&type=22&_v=Gallo_Carmine_Steve_Jobs_a_prezentacio_mestere_Hogyan_legyunk_orulten_hatasos_eloadok

Reynolds, Garr: PreZENtáció (2009)

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=80864&type=22&_v=Reynolds_Garr_PreZENtacio

Igen, ami feltűnhet, hogy 2009 és 2010-es kiadásúak. Aligha hiszem, hogy bármelyik tanár olvasta is volna őket. Mert minek? Igaz? "Én leadom az anyagot, azért mert a diák nem tanulja meg, az az ő gondja" HÁT NEM! Az a tanár gondja! Az ő dolga az, azért fizetik, hogy tanítson, bármi áron, de a tudását adja át, mégpedig olyan módszerekkel, hogy a diák könnyen vegye az anyagot, keltse fel az érdeklődését! Ezt bármelyik egyéb munkahelynél is elvárják, hogy hatékonyan dolgozzon! Ha ezt sikerül a tanárnak elérni, akkor a diák követi, mert motivált lesz, kiváncsi lesz, és ez az egész kulcsa! Tanulni fog, mert érdekli!
Az, hogy egy egész évfolyamból mondjuk 200-ból 150-en megbuknak matekból az kit minősít, ha nem a tanárt? Leadta az anyagot érthetően? Sokszor még aki tényleg belevetné magát a tanulásba, mert esetleg sikerült felhergelnie magát egy adott tárgyra, az is nagyot csalódik, és egyszerüen nem tudja megtanulni, mert nem érti! Nem egy nyelvet beszél a tanár és a diák. Ehhez még hozzá jön, a sokszor ismételt főkérdés: "Minek tanuljam én ezt, ha egy kicsit sem értem miről beszél a tanár?"

- Ezenkívül, ami rendkívül fontos lenne, hogy minden szemeszter elején, első órán, minden új tárgynál, a diák megkapja kinyomtatva a féléves tematikát! Majd pedig röviden végigmennének rajta, miről fognak tanulni. Itt is lehetne már adagolni, gyakorlati példákat.

A lényeg, hogy legyen egy átfogó képe a diáknak az adott tárgyról, és erről legyen egy kinyomtatott papír is a kezében, ne valami honlapról töltse le, mert a diak lusta, majd letölti, ha jön a ZH, és véletlenül rátalál. Meg ennyit talán az iskola is be tud ruházni. Egy 200 fős szemináriumnál ez 200 fénymásolt papírlap, kb 1500 Ft! Sok? Ugyanmár! Vicc!
Minden tanár ossza ki ezt! És nézzék át! Ezt is egy kezemen megtudnám számolni, hogy ki az aki egyáltalán a tematikát összeállította volna első órára! Pedig egy kulcselem!

- Lehetne, az adott témához keresni youtube videókat, vagy a Discovery - Hogyan készült? -ből bemutatni időnként egy oda kapcsolódó részt! Csak mondtam valamit! Hogy jogdíjas? Vagy nem lehet nyilvánosan vetíteni? Oldják meg a nagyfőnökök! Ha lehetett milliárdokat költeni ingyen Windows-ra talán erre is lehet áldozni pármilliót!

- Minden tárgynál döntsék el mi a fontos, és mi nem az! Mi a lényeges, és mi a lényegtelen! Milyen szempontok alapján? Hát amiről eddig szó volt! Mire lesz szüksége várhatóan a munkaerőpiacon a jövő nemzedékének! Egy műszaki szakembernek nem feltétlenül kellene filozófiát tanulnia! Mert nem ezzel fog foglalkozni! Persze az általános műveltség, bla bla, nem ezért ment oda, nem ezért fizeti a tandíjat! nem is érti miért kell ez neki, és mellesleg teljes joggal! Ha kolbászért megyek le a boltba, és csak úgy kaphatok kolbászt ha veszek hozzá egy pezcukorkát, persze megveszem, de nem értem, hogy miért kellett?

- A tanítóképző főiskolákon is nyilván olyan múltbeli szakemberek tanítanak, akik nagyon jól megtanulták a saját rednszerükben, amiben felnőttek, mit is jelent, hogy oktatás! És ez nagyon jó dolog, meg szép, tisztelni kell őket ezért! DE! A világ megváltozott a számitógép, és mindenféle egyéb szórakozási módok miatt. Ezzel lépést kellene tartani a tanároknak is! És nem arról van szó, hogy csináljunk az anyagból paprikajancsit, és legyen szlenges, laza meg liberális! Szó sincs róla, csak legyen logikus, érdekes, és öröm legyen tanulni! Erre ma már rengeteg eszköz áll rendelkezésre! Csak szét kell nézni, rendszerbe állítani, és kitűzni a célt: Hatékony, gyakorlatias (szóban, és prezentácioban is elég), logikus (jól struktúrált), és örömteli oktatást! Ha ez sikerülne, leköröznénk mindenkit, olyan okosak lennénk!

Mellesleg ez egész Európában probléma! Csak van, ahol eleve így tanítottak, van ahol meg felismerték ezt!

- És végül, a követelményremndszer! Követelni kell! Ha jól működik ez a fajata oktatási módszer, ez szinte problémát sem jelenthetne, met a diák szivesen tanul, akkor bátran számot ad tudásáról! Puska nélkül! Mert sikerélményt okoz neki a tanulás! És ami sikerélményt okoz, az boldoggá tesz, és ami boldoggá tesz, azt szívesen csináljuk! De mint már fentebb említettem, a diák lusta, tehát követelni kell, szigorúan! Aki még az élvezetes és izgalmas előadásokra se hajlandó bejárni, annak nincs helye egyik iskolában sem! És ezzel a Felsőoktatási mizéria is letudva, hogy akkor hány vizsga után rugják ki a diákot? Tényleg ez lenne a megoldás? Vicc! Ez már csak következmény, egy korszerűtlen rendszerben. Mint a diák-tanár verések, a plázageneráció, mind csak KÖVETKEZMÉNY! A a valódi okokat kell megfejteni, az pedig ez!

Ezek egy diák gondolatai voltak, aki nap mint nap részese ennek a rossz, régi és elavult rendszernek, és aki felkívánja nyitni még időben az illetékesek figyelmét, mielőtt túl késő lenne!

EGY DIAK

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása