66

Hányszor jár az ingyen tankönyv?!

Ellenőrző , 2009.10.09. 08:00

Sandytől kaptuk ezt a levelet, amelyben egy az iskolai tankönyvekkel kapcsolatos megdöbbentő élményét meséli el. Arra még fel van készülve az ember, hogy a tankönyvek megvásárlása sokszor gondot okoz a gyereknek, illetve szüleiknek, és mindent el is követ azért, hogy az ezzel kapcsolatos problémákat valahogy megoldja. Azzal azonban nehéz mit kezdeni, ha a gyerek és a szülő ilyen szinten pofátlanul áll a kérdéshez, és az ingyenes közoktatási intézmény helyett ingyenes könyvtárnak tekinti az iskolát.

Tisztelt Ellenőrző!

Javában zajlik az éveleji tankönyvrendelés. Örök probléma a pénz beszedése, különösen szakmunkásoknál nehéz, a legtöbben nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek és nem minden tankönyv jár azoknak sem, akik egyébként jogosultak az ingyenes tankönyvre. Nyelvet tanítok, a nyelvkönyvek pedig igencsak borsos áruak, az iskola biztosítja a tankönyvet, de a munkafüzetet praktikus okokból meg kell venniük. A megrendeléssel nincsen semmi gond, az igényeit mindenki le tudja adni, de amikor a fizetésre kerül a sor, akkor kezdődnek a problémák. Rengeteg variácó van arra, hogy miért is nem fizeti ki a  szülő a tankönyvet, de a legmeglepőbbet most hallottam:

-Azt mondta anyukám, hogy menjek el dolgozni, ha könyvet akarok, ő nem fizeti ki! (10-es a lány egyébként)

-Tavaly hányadikos voltál?

-10.

-Hol a tavalyi könyved?

-Elhagytam.

-Hol a tavaly előtti? (2 év alatt veszünk egy könyvet végig)

-Elhagytam valahol, vagy nem tudom. Egyébként is ingyen tankönyves vagyok, miért nem jár nekem ingyen könyv?!

-Mert tavaly is kaptál és azt sem adtad le.

-Jó, akkor majd ellopom valakiét.

Feladtam az értelmetlen vitát. Tankönyvet egyébként kap az iskolától, de a munkafüzetet meg kell venniük, mert abba konkrétan bele is írnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr311432557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Collins 2009.10.09. 08:28:02

A kislány nem véletlenül svéd vagy norvég származású volt?

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.10.09. 09:31:41

Korrekt hozzáállás. :D Törném kapásból a kezét.

maydayray 2009.10.09. 09:33:18

@Michael Collins: bennem is ez merült fel sajnos elsőként...

OkoskaTo:rp 2009.10.09. 09:38:05

Azt is nyugodtan boncolgathatjuk, amit a legtöbb iskola előad az ingyen tankönyvekkel. Ugyan a főszabály szerint minden könyvet ingyen kellene adni, tipikusan ezt-meg-azt-meg-amazt legyen szíves megvenni a kedves szülő. Aztán működik a kölcsönkönyv intézménye is (mint a fenti példában); ezzel csak az a probléma, hogy az iskola évente megkapja a tankönyvtámogatást - így lényegében sikkaszt. De az is mókás, ahogy olyan könyveket jelölnek ki kölcsönzősre, amibe írni kellene. Az iskola álláspontja szerint majd év végén ki lehet radírozni mindent (színes ceruzát próbáltak már?).

CsigaBige 2009.10.09. 09:41:30

Valószínű, hogy dolgozni fog...aha...és ha még el is menne "dolgozni", biztos tankönyvet venne belőle...hahhh...

elod72 2009.10.09. 09:45:27

@maydayray: Ilyenek ezek a ciganyok! (Ne finomkodjunk mar itt a skandinavokkal!) Elmennek a BKV-hoz, aztan ott is csak tomik a zsebuket, masnak meg egy rohadt tankonyvre nem jut.

Nekem ez jutott eszembe elsokent, de neha jobb, ha az ember meg gondolkodik egy kicsit, mielott gepel, nem igaz? :-)
Majd legkozelebb.

==T== 2009.10.09. 09:47:52

Ami ingyen van, azt nem becsülik. Nem szabadna ingyen adni semmit.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.09. 09:51:09

@OkoskaTo:rp: nem csak az után kap támogatást az iskola, amivel elszámol? Ha valamit a szülő vesz meg, arról az iskolának nincsen se számlája, se nyugtája, semmije. Akkor arra mégis hogyan kap támogatást?
Vagy ez nem elszámolás alapján megy, hanem normatív?
Egyébként meg adjanak mindenkinek ingyen tankönyvet, a finneknél is úgy megy. Ha már integrálni akarnak, akkor bánjanak ugyanúgy mindenkivel. A mi rendszerünkben semmi logika nincsen.

sanmarco73 2009.10.09. 09:54:52

Lehet, hogy a nyelvkönyveknél nem, de sok egyébnél a kiadók minden évben változtatnak kicsit/nagyot, hogy ne lehessen évről-évre felhasználni azokat

Egyébként az iskola 10000 Ft/ingyenes tanuló összeget kap támogatott tankönyvcsomagonként + 1000 Ft/tanuló tartós tankönyvek beszerzésére. Érdemes összehasonlítani a tankönyvcsomagok árával, és kiderül, hogy az iskolák miért trükköznek a munkafüzetekkel...

A maradék összeget a fenntartó fizeti v. nem. Attól függ, milyen kedve van.

Masni 2009.10.09. 10:13:10

Bár nem vagyunk cigányok, az én gyerekem is hagyott már el tankönyvet, tornazsákot, uzsonnát, stb. Nem tudom miért gondoljátok, hogy a figyelmetlenség az cigányspecifikus gyerekek esetében (is).

Számomra ebből az jön, ami a legtöbb tanárnál/főnöknél/alá-fölérendeltségi viszonynál. Szopatja a gyereket egy olyasmi miatt, amiről a gyerek nem konkrétan tehet. 10 évesen bármit el lehet még hagyni. De BÁRHÁNY évesen szokott MINDENKI elhagyni dolgokat (én pl. egy 20ezrest rántottam ki valahogy egy hete, de szerencsére nincs főnököm, hogy lebasszon, a férjem meg jófej, ugyan baromira hiányzik ez az összeg, de röhögött csak). Persze, amikor a tanárnéni, vagy a felnőtt hagy el valamit, akkor vagy a férje, vagy a főnöke basztathatja, de nem nagyon szokta. Érdekes, hogy a hierarchia itt is megjelenik, azon rugunk, akin lehet.
A lány gondolom dacból azt a megoldást mondta, amiről biztosan tudta, hogy majd kiakasztja a tanárnénit (hiszen a tantónéni éppen basztatta a tankönyvekkel. Ha a lánynak a mamája kifizette volna az összeget, nem lenne semmi baj.). A tanárnéni meg ennyire messze van a valóságtól illetve a tinik lelki világától, hogy fel sem méri ezt. Ez azért szomorú, mert gyerekekkel és tinikkel foglalkozik, gondolom, nem ez az első éve a pályán.

Halálosan csóró családból jöttem. Nekem pl. egyáltalán nem volt angolkönyvem, mert ez már az én időmben is baromi drága volt, majdnem egytizede anyám fizetésének. Nekem elfogadó osztályom és tanáraim voltak, nem basztattak (nem volt még ingyentankönyv rendszer). De én is elég csípősen szóltam volna be a tanárnak, ha a helyzetet firtatja, számonkér, nem pedig megoldást keres.
Aki nem látja be, hogy az nem egy rózsás helyzet, amikor anyu azt mondja a gyerekének, hogy márpedig nem vesz neki tankönyvet, majd ezt a gyerek kénytelen bevallani az iskolába, majd ezt követően a tanár nem együttérző, háááááááát.... Azzal nem csak hogy soha semmi probléma nem történt, de a beleérző képessége is elég hiányos.

fogyókúra 2009.10.09. 10:13:20

"-Jó, akkor majd ellopom valakiét.
Feladtam az értelmet vitát."

Itt NEM SZABADOTT volna feladni! Vérbeli pedagógus ilyenkor minimum pár szót szól arról, hogy EZT NE! Nyilván ettől egy gyerek erkölcsi érzéke hirtelen nem fog megváltozni, de legalább egy visszajelzést kap arról, hogy nem helyes, amit tervez, ill. következményei lesznek a cselekedetének!!! Lassan, kis lépésekben lehet csak haladni, de kis lépést se tenni egy pedagógus részéről - az a katasztrófa. :((

WYW 2009.10.09. 10:15:39

@==T==:

Én is ezen a véleményen vagyok.
Ez a támogatás lehető legrosszabb formája.
(plusz a legdrágább is)

panka 2009.10.09. 10:16:24

Lehet, hogy a kislányt inkább fel kellene menteni a nyelvórák alól. Látszólag nem túl motivált. Ugyanakkor a kedves posztíró (nyelv!)tanár ortográfiájával is lenne még mit törődni.

Rebca 2009.10.09. 10:16:39

Hát, én friss élményekkel rendelkezem a gimiből, és elég általános hogy a tankönyveket nem viszik haza, ezáltal a mindenki számára könnyen elérhető helyről simán lopkodják ami épp kell. Nem ritkán látni hogy portyázik valaki, keresve egy bizonyos tankönyvet. Nekem is loptak el jó párat.

fogyókúra 2009.10.09. 10:16:57

@Masni:
10. osztályos gyerekről van szó. AZok pedig kb. 16-17 évesek, ha jól számolom.
A tanár pedig éppen megoldást keresett volna, csakhogy a kislány 2x is elhagyta az ingyen kapott könyvét, ezért nincs most könyve...!! Azért ez nem ugyanaz!

panka 2009.10.09. 10:18:23

@Masni: Sajnos az nem derült ki, hogy tízéves-e, avagy tizedikes a gyerek, mert olyan jól tud fogalmazást írni a tanár.

OkoskaTo:rp 2009.10.09. 10:22:06

@sanmarco73: Konkrét esetben a teljes csomag ára 10 000 alatt volt. És nem divatos, opcionális nyelvkönyvről beszélünk, hanem matek és magyar nyelvtan munkakönyvről.

Ajánlom mindenki figyelmélbe az MSZOE álláspontját a témában: www.nol.hu/belfold/20090826-ingyentankonyv_-_vagy_sajat

Terézágyú 2009.10.09. 10:29:27

@Masni:
Megrémít amit írsz. Komolyan.
Hogy ebből az egyszerű, de - tapasztalatból tudom: - mindennapos eseményből, te pusztán annyit szűrsz le, hogy a tanár "basztatja" a szegény szerencsétlen diákot, aki lazán elhagyja a tankönyveit...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.10.09. 10:29:52

Nem értem, hogy miért nem scannelik be a könyveket.
Bescannel, aztán Scan Cromsatorral nyomdakész formátumra hoz, pdfben ( vagy djvuban nyomtat )
Case closed, maximum ki kell nyomtatni és össze kell fűzni.
Ki költ manapság könyvekre ? Mindent az Internetről kell letölteni :D

OkoskaTo:rp 2009.10.09. 10:35:07

@Scaramella va alla guerra: Ez a megoldás csak akkor olcsó, ha anyuci a hivatal (cég) nyomtatóján nyomtatja ki "ingyen", azaz meglopja munkahelyét. És színes anyagok esetén biztosan nem jársz jobban vele.

itoh 2009.10.09. 10:41:41

Ingyen senkinek semmit!

Rebca 2009.10.09. 10:42:04

@Masni: nem tíz éves te okos, hanem tizedikes ... ez a szövegkörnyezetből is kiderül...

2009.10.09. 10:42:07

@Masni: Nem 10 éves, tizedikes. Nagyon nem ugyanaz.
Egyébként sajátos a hozzáállásod. Nem egyszerű gondolatsor kellhet ahhoz, hogy ebben a szituációban is a tanárt basztasd.

Azt mondod elhagyhatja a cuccát. Persze. De akkor miért járna neki újra ingyen? Netán 10-szer egymás után?

Elhagyta? Rendben. VEGYEN újat. De ne járjon neki.
A tanár mit tegyen szerinted? Vegye meg neki? Miből? Miért?
És miért ne firtathatná a körülményeket?

Egyébként lesír a történetről a norvégság. Hátrányos helyzet (persze), bukott diák, hányaveti magatartás.

Nem baj. A pedagógus nyaljon be neki csontig, adja oda az uzsonnáját is, és vegye meg a kis ribancnak a tankönyvet. Gratulálok.

2009.10.09. 10:44:20

@fogyókúra: Tudod mi a katasztrófa? Ma pedagógusnak lenni Magyarországon, úgy, hogy azért sem szólhatsz, ha kurvának öltözve jön egy kislány a suliba.

Rebca 2009.10.09. 10:44:40

masni epic fail, így jellemezném xD

2009.10.09. 10:45:26

@panka: "-Tavaly hányadikos voltál?

-10."

Ebből mi nem világos?

Vad.Korte (törölt) 2009.10.09. 10:47:02

Nálunk a gyerekek járnak korcsolyázni, most épült egy szép jégcsarnok a kerületben. Egy szülő befjta az iskolát az önkormányzatnál, mondván, hogy az oktatás ingyenes, milyen alapon szednek akkor korcsolyakölcsönzési-díjat a gyerektől. Már ez röhej, de az még inkább, hogy az önkormányzat hatalmi szóval leállíttatta a korcsolyázást. Gratiulálok, most senki se jár.
Budapest XX.került, 2009.

2009.10.09. 10:47:11

@Scaramella va alla guerra: A tankönyevket a szerzői jog védi, tehát a sokszorosításuk nettó bűncselekmény. Szerinted ezt melyik suli vállalja fel?

Rebca 2009.10.09. 10:49:02

@Vad.Korte: Hát, mert korcsolyázni ingyenes, de ahhoz kell korcsolya, az meg nincs ingyen. Ekkora 0 IQ emberek léteznek komolyan? Önkormányzatnak is gratulálok.

Silverf@x 2009.10.09. 10:51:11

Kedves Masni, nem világos láttál-e már közelről gyerekeket... főleg kamaszokat... mellesleg a hol a tavalyi könyved (hiszen azt használjuk most is) nem megoldás keresése?

drhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (tör 2009.10.09. 10:52:11

Masni annyira korlátolt, hogy arra nem jön rá, hogy az ő adójából is veszik az ingyen tankönyvet 2., 3. stb.
Vegyen neki a hülye édesanyja, amelyik nem figyel rá, ne én...

lukit 2009.10.09. 10:57:32

@Masni: "Szopatja a gyereket egy olyasmi miatt, amiről a gyerek nem konkrétan tehet." Nem tehet arrol, hogy el is hagyja meg le is xarja?! Hat a francokat nem, vegye csak meg vagy vagjak le a kezet, ha ellopja.

citrix 2009.10.09. 11:07:57

A szociálisan hátrányos helyzetű családok a segílykén,szocpolon,ingyenes étkeztetésen,tankönyvön túl úgy egyébként is mindent ingyen akarnak,hiszen nekik az jár.Ezt a mintát a gyerek is örökli,mindent ingyen vagy ha nincs mert trehány és elhagyta:majd lop valakitől.Semmit se szabadna ingyen adni,tapasztalat hogy arra nem vigyáznak,semmire se becsülik,olyan szociális járandóságnak tekintik.Ők szegények és majd pártunk és kormányunk alanyi jogon juttat.Szociálizmus,az aztán van.

surranómacska 2009.10.09. 11:12:13

Uram atyám, egyeseknek már megint a cigányozás jut eszükbe _elsőre_ a posztról! Agyamat eldobom!
Először is hol van benne, hogy milyen származású a kiscsaj?
Másodszor: ha történetesen _magyar_, akkor nem ugyanolyan gusztustalan a történet? Akkor elnézhető? Ha figyelnétek egy kicsit és nem lenne ilyen szelektív az információbefogadó képességetek, akkor látnátok, hogy az is le van írva a szövegben, hogy anyukája azt mondta menjen el dolgozni. Hahó, _dolgozni_!!
...

[megmondoember] 2009.10.09. 11:12:33

A cikkből csak azt hiányolom, hogy a kislány szőke loknikkal és hófehér bőrrel állt oda a tanítónő elé, és mondta ezeket...

Edömér 2009.10.09. 11:13:11

Bár a konkrét esetnél helyes, hogy nem kapja meg ingyen a könyveket, hiszen az előzőt nem adta le, azért nagyon problémás az iskola (tanárnő) felfogása az ingyenes tankönyvről. A munkafüzet is ingyen jár a törvény szerint, azt év végén le kell selejtezni. Azért érdekes lenne, ha mondjuk az elsősöknek fizetni kéne minden tankönyvet az ingyenesség mellett, mert ők például csak munkatankönyvet használnak egy-egy kivételtől eltekintve.
És a konkrét esettől eltekintve: én is problémásnak tartom, hogy az iskolák a drága nyelvkönyveket kifizettetik a szülőkkel, pedig az is ingyen járna. Arról nem is beszélve, hogy mennyi egyéb pénzt szednek különböző célokra, ami szintén nem jogszerű.

surranómacska 2009.10.09. 11:17:25

@[megmondoember]: miért, ilyen állna oda, akkor már nem is lenne olyan tenyérbemászó a sztori?? Ő megtehetné? :D

rou 2009.10.09. 11:19:32

@citrix: Sajnos ezt az ingyen tankönyv dolgot nem ők találták ki, hanem az iskolák (amúgy nincs az iskolákban könyvtár????), na mindegy.
Emlékszem mikor még én voltam középsulis akkor kezdődött ez a tartós tankönyv program, csak sokan azt felejtik el hogyan indult.
Nálunk KÖTELEZŐ volt leadni év végén azokat a könyveket amiket a szüleink KIFIZETTEK, amit aztán odaadtak a rászoruló diákoknak.
Ugye itt van a baj, hogy ha lenne egy jó iskolakönyvtár ahol minden könyvből lenne akkor nem lenne szükség a tartós könyvekre sem, csak ennyire nincs pénze az iskoláknak....

Michael Collins 2009.10.09. 11:22:50

@Masni: Az elfogódott vélemény nyilvánításomat a gyerek utolsó mondata eredményezte. "Jó, akkor majd ellopom valakiét."

rou 2009.10.09. 11:23:09

@surranómacska: Igazad van, csak a romákokra ez a fajta hozzáállás sokkal jellemzőbb. Tisztelet a kivételnek

bobafat 2009.10.09. 11:23:57

Okoska: Úgy tudom, ingyen tankönyv annak jár, ahol 3 vagy több gyermek van a családban ill. a aki előző év novemberéig nyilatkozik hogy igényli a támogatást,hogy ki igényelheti, törvény szabályozza (2001/XXXVII.tv módosítása)pl. aki tartósan beteg vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül stb. vagyis ezt az iskola gyermekvédelmi feleőse méri fel. A normatív tankönyvtámogatást lényegében erre kell fordítani, HA marad pénz, az iskola nyújthat támogatást annak is ,aki nem tartozik a jogosultak körébe. de rászorul. Egyébként ezt tankönyvkölcsönzés útján szoktuk megoldani, vagyis a könyvtári használta tankönyveket kapja a gyerek, amit év végén le kell adnia. HA elveszíti, rongálja stb, a kárt meg kell téríteni.Lásd még 23/2004.Om rend.

surranómacska 2009.10.09. 11:27:15

@rou: Nem vagyok biztos benne, hogy _sokkal jellemzőbb_, mindenesetre hamarabb feltűnik.
A kislányt természetesen én is felrúgnám, de akkor is, ha szőke hajjal, szeplős fehér bőrrel tolna be egy ilyet...

bobafat 2009.10.09. 11:27:17

@rou: Nálunk (általános iskola) a szülők által megvsárolt tankönyveket soha nem kellett leadni, erre van a 25%-os tartós tankönyv vásárlása, amiről az előbb írtam. Az más kérdés, hogy egy év alatt a gyerek tönkrevágja a könyveket, ami nem feltétlenül csak az ő hibája.

rou 2009.10.09. 11:30:26

Hihetetlen hova jutott ez a kurva világ :). 27 éves vagyok egyébként de még emlékszem, vér ciki volt ha nem volt becsomagolva a könyv, füzet, ha belefirkáltunk a képekbe a tanár már írta is a figyelmeztetést, otthon jött a lebaszás " hogy lehet ilyen trehány módon dolgozni, tanulni"
De a fent említett gyerekekből lesz a jövő nemzedéke, én már annak is örülök ha ember lesz belőlük. :))

rou 2009.10.09. 11:32:16

@bobafat: Az lehet, én 10 éve voltam középsulis, azóta sok minden megváltozott :D

Anyszi 2009.10.09. 11:35:06

Egy munkafüzet megvásárlása nem jelenthet beláthatatlan költségvetési deficitet egyetlen családnál sem,még ha segélyekből élnek is.Minden családnál elkezdődik az iskola,teljesen egyetértek citrix kommentjével.Még számtalan gondolatom támadt a cikktől,de az már novella méretű lenne:)

Michael Collins 2009.10.09. 11:35:18

@rou: Tisztelet a szüleidnek! Valószínüleg emiatt is megtanultad tisztelni a tulajdont - a sajátodat és a másét is!

surranómacska 2009.10.09. 11:35:39

@rou: Azért szerencsére nem mindenki ilyen. Én egy kicsit fiatalabb vagyok, ezért elfogultabb is a fiatalok felé, de ne felejtsük el, hogy elég sokszor a tanárok viselkedése is hagy nem kevés kívánnivalót maga után! Bennem még élénken élnek az emlékek...
Szóval, ha a jövő nemzedékét olyanok "nevelik", akkor ne sok jót várjunk (tisztelet a kivételnek).

glubba 2009.10.09. 11:39:57

@Masni:
szövegértés egyes, leülhetsz.
mellékesen divat lett a tankönyv lopás a suliban. a 8 éves lányomnak minden évben újra meg kell vennem az angol cuccát, mert mikor a megrendelési lista alapján -tanítás alatt- kiosztják, délutánra eltűnik a padjából! na ja, úgy látszik sokan nem akarják kifizetni érte a 3-4 ezer forintot, egyszerűbb lenyúlni másét.
az első esetet véletlennek tartottam, de a másodiknál rutinosan megrendeltem neten újra, és akkor már beleírt névvel vitte otthonról suliba. érdekes, azután nem tűnt el!

Silverf@x 2009.10.09. 11:41:49

Igen, és az a legrosszabb, amikor a liberális embervédő analfabéták előállnak azzal, hogy a gyerek márpedig azt csinál, amit akar. Meg jön a szülő, hogy "az én gyerekem az iskolában úgy beszél, ahogy akar". Kapjunk már észhez!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.10.09. 11:54:28

@zulu:
Na, ha van "Open Office" meg SuSe LINUX, akkor Pártunk és Államunk miért nem írat olyan tankönyveket, amelyek p.l. nyílt felhasználói szerződésűek ?
Nyomtatni meg összefűzni még mindíg olcsóbb mint méregdrágán a Kuncemagditól megvenni.

Színes képek meg mi a fenének. Az én könyveimben sincsenek és mégsem érzem magam tőle rosszul.

Ha a Fidesz tényleg akar valamit segíteni a CSALÁDOSOKON ( és nem a NAGYcsaládosokon ) akkor ebbe az irányba induljon el. Mert a könyvírattatás csak akarat kérdése.

panka 2009.10.09. 12:34:06

@zulu: Nekem világos, Masninak nem volt az :)

Masni 2009.10.09. 12:59:32

Nem szívesen idézek magamtól, de azért ideírom mindenkinek:
"De BÁRHÁNY évesen szokott MINDENKI elhagyni dolgokat".

Azt hiszem a válaszok közül ez a kedvencem:
"szövegértés egyes, leülhetsz."
Ez már olyan, de olyan elcsépelt, hogy fáj olvasni.

Nem mondtam, hogy vegyen újat az iskola, kár ezt a számba adni.
A tanár változatlanul nem keresett és szerintem nem is talált megoldást a problémára. Ha csak nem az a megoldás, hogy kigúnyolok egy gyereket egy blog segítségével.

A gyerek azt adta vissza szimplán, amit otthon tanult.

Tanárt és gyereket is láttam közelről. Igaz, nem egy egész osztályom, csak két gyerekem van. Tanár viszont több is van a családban. Egész biztos, hogy egyik sem tenne fel ilyen stílusban ilyen történetet. A történet jelenleg úgy van beállítva, hogy a gyereken lehessen jókat gúnyolódni, miközben látszólag a tanár mindent megtett az ügy érdekében. Ilyet egyik tanár rokonom sem tenne.

Rebca 2009.10.09. 13:13:10

@Masni: nem szívesen idézem a te soraidat, de: "10 évesen bármit el lehet még hagyni."

Egyértelmű hogy félreértetted, ez van. Mondjuk egyáltalán nem ez a lényeg, ez már csak felesleges vitatkozás lenne. :)

Az eset egyszerű, a tanárnak meg mit kéne foglalkoznia a gyerek elhagyott és amúgyis leszart könyveivel? Én is hagytam el könyvet, nem mentem nyafogni, lefénymásoltattam az aktuális oldalakat, kevesebb volt mint megvenni a könyvet. Ennyi.

Terézágyú 2009.10.09. 13:26:16

@Masni:
""De BÁRHÁNY évesen szokott MINDENKI elhagyni dolgokat"."

Igen, és gondolom vállalja is a felelősséget érte. Vagy te nem szoktad?

"A tanár változatlanul nem keresett és szerintem nem is talált megoldást a problémára"
Milyen megoldást? Kapjon a csaj harmadszor is ingyen könyvet? Ennyi?

"A történet jelenleg úgy van beállítva, hogy a gyereken lehessen jókat gúnyolódni, miközben látszólag a tanár mindent megtett az ügy érdekében. Ilyet egyik tanár rokonom sem tenne."

Nem hiszem, hogy itt bárki is "gúnyolódást" értene ebbe a történetbe. Csak te tetted.

De továbbra is várjuk a tanár rokonaid megoldásait erre a helyzetre.

Egyébként hogy valaki szegény, az oké. Hogy valaki rosszul tanul, és osztályt ismétel, az se bűn. Hogy valaki elhagy egy könyvet, amely nem az övé... hát azért már vállalni kéne a következményeket. Ha valaki másodszor is elhagyja, akkor meg nézzen már magába. Főleg mindazok után, hogy szegény+buta+mindenét elhagyja, pláne magába szállhatna.

"A gyerek azt adta vissza szimplán, amit otthon tanult. "

Hogy mindent kapjunk ingyen, szórjuk el, úgyis kapunk újat, ha meg nem, akkor lopjunk?

Terézágyú 2009.10.09. 13:30:34

Valahogy az nem tűnik fel neked Masni, hogy a diáklány szájából nem hangzott el a következő mondat:
"Tanárnő, sajnos megint elhagytam valahol a könyvemet, sajnálom, hogy ilyen feledékeny vagyok, meg családi problémák is adódtak, szóval nem kaphatnék megint ingyenkönyvet?"

Nem, ilyen nem hangzott el.
Biztos a tanár a hibás.

Silverf@x 2009.10.09. 15:00:05

Szerintem a szövegből nem derül ki, hogy a tanár milyen stilusban mondta el a mondatokat, de nekem nem tűnt lekezelőnek. A diák is olyan, amilyen, egy megoldandó probléma, hála a sok dilettáns szülőnek. Édesanyám is pedagógus és látom, hogy gyakorlatilag minden eszközt kivettek a kezükből a gyereknevelésre. Az otthonról ezt tanulta pedig nem mentség - hát jó, akkor neki adjunk ingyen könyvet, mert a szülei nemtörődöm kőbunkók?
A téma pedig az _hányszor jár az ingyen tankönyv_.

elod72 2009.10.09. 17:50:42

@Silverf@x: Mi az a "minden eszköz", amit kivettek a tanárok kezéből? Tényleg érdekelne! Gondolom, nem a nádpálcáról van szó...

ui: A legnagyobb eszköz a tanár személyisége. Azt nehéz kivenni belőle.

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2009.10.09. 18:10:23

@elod72: A tanár személyisége sajnos szinte az egyetlen eszköz, amivel élhet, éppen ezért döntő a mindennapokban, hogy hogyan közelít meg egy témát.

Csavarhúzós 2009.10.10. 23:28:32

@elod72: Mi az a "minden eszköz", amit kivettek a tanárok kezéből? Tényleg érdekelne! Gondolom, nem a nádpálcáról van szó...

Sorolom, bár nem biztos, hogy minden eszembe jut, szóval a teljesség igénye nélkül.

-Régen óra elején jelentett a hetes, aki nem volt ott, kapott egy függőleges vonalat. Ha megjött tíz percen beül, akkor a vonal keresztben áthúzása jelentette a késést. Házirendfüggő, de általában három késés egy igazolatlan óra. Az ombudsman kitalálta, hogy ez így jogtalan, fel kell jegyezni, hogy ki hány percet késik, és ha a percek összeadva elérik a 45-öt, akkor jár egy igazolatlan. Ugye ezt csak óra végén lehet adminisztrálni, mert óra elején még nem látom előre, hogy ki fog beérkezni...

-Régebben 14 majd 16 év volt a tankötelezettség. Ha valaki nagyon durván vagy ismétlődően megsértette a házirendet, végleg el lehetett tőle köszönni. Sőt a Kádár-rendszerben még olyan büntetés is volt, hogy az ország összes középiskolájából ki lehetett tiltani valakit. (Bár estin azért tanulhatott)

-Régebben a házirend vonatkozhatott az iskolán kívüli életre is. Ma ha tanítás után az iskola előtt megveri az egyik diák a másikat vagy a tanárt leköpi, az csak polgári peres úton támadható (eredménytelenül), ez nem befolyásolhatja még a magatartásjegyet sem.

-Régebben a középiskolai és az egyetemi felvételihez kellett osztályfőnöki jellemzés (utóbbihoz opcionálisan KISZ jellemzés is). Ha valakiről extrém rosszat írtak, be sem hívták felvételizni. Ilyen esetről nem tudok, de ebben az is közrejátszhat, hogy ennek tudatában moderálták magukat a diákok.

-Hogy az extrém esetekre is kitérjek, régebben ha valakit nevelőintézetbe tettek, akkor az nem sétálhatott ki szabadon, mint a hírhedté vált Maugli. Ma ha egy diák terrorizálja az osztálytársait, elveszi az értékeiket meg durván verekszik, akkor 14 év alatt annyi történik, hogy ha még nála van a lopott telefon, akkor adja vissza. Régebben kifizettették a szülővel, sőt súlyosabb esetben nevelőintézetbe rakták a gyereket.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.11. 11:58:50

Ha eltalálom a bőrszínét, rasszista vagyok?

surranómacska 2009.10.11. 15:39:12

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Inkább olvasd végig a kommenteket, ezen baromi "okos" megközelítésen szerintem már túl vagyunk!

IZs 2009.10.11. 17:43:56

@Csavarhúzós: Nem válasznak szánom, folytatom
-Az adott számú igazolatlan óra után kirakták a középiskolából azt aki nem akart jáni, most a tankötelesnek az iskola keres befogadó intézmény, nem a szülő.
-ha úgy láttam segítségre szorul valamelyik tanítványom a tantárgyamból, kötelező korrepetálásra rendeltem, ha nem jött az is további lépéseket hozott számára.
- Az órát zavaró diákot ki lehetett küldeni az igazgatói elé "üldögélni".
-Hétről hétre otthoni feladatokat (műsz.rajz) adhattam, és azt osztályozhattam, ma már meg sem próbálom mert csak egy-kettő akad aki rosszul vagy csúnyán megcsinálja, ha kijavítom a hiábákat kivételes ha újra elkészíti
-Rajzeszköz a fél osztálynál nincs, (kölcsönzőt müködtetek az elhagyott eszközökből ) nem azért mert nem jut rá, otthon marad, lusta elhozni.
- A szülők többnyire megfogadták a tanári tanácsokat, ma ha azt mondom zsebpénz, számítógép elzárás, kedvenc zenegép vagy kimenő megvonással próbálja munkára késztetni a tunya gyerekét, " Ő nem tudja megtenni, hisz szereti.
-Egészségtelen és tilos cigi és alkohol ,ott van a suliban, a pénzt honnan veszi minden napi betevőjére? a példamutatás és szép szóval való rábeszélésen kívül milyen eszközünk van ezeket kiiktatani?
-Manapság nincs határ, akár az összes tárgyból lehet pótvizsgázni.
-Ha valaki évvégén megbukik a nem érettségi tantárgyból, simán érettségizhet, biztos sokat fog tanulni 12.-ben a nem érettségi tárgyakra

csamó 2009.10.16. 16:10:42

Erre való a házirend! Le lehet írni, hogy az ingyen kapott könyvet milyen állapotban kell visszahozni a könyvtárba, és ha nem...
A követhetőséghez pedig sok helyen láttam: a könyv utolsó oldalára bepecsételik a suli nevét, címét, átadás dátumát, az az évi használó aláírja. Csak az ilyen könyvet veszik vissza. Sőt, a megrongált tanszereket harcosabb sulik ki is fizettetik!

csamó 2009.10.16. 16:17:54

@OkoskaTo:rp: Szeretném, ha utánanéznél a jogszabálynak a "sikkasztás" emlegetése előtt!
Az iskola rászoruló - tehát 3 v. több gyermekes; árva; tartósan beteg - gyerekek után kap 10 ezer forintot. Ennek 25%-át könyvállománya fejlesztésére kell fordítania. Mennyi is marad? Te láttál ma ennyiért tankönyvcsomagot? Az én gyerekeim könyvei 20-20 ezer forintba kerültek, 7. és 8. osztályban!!!
És mi van azokkal, akik 2 egészséges gyereket nevelnek ketten, de segíteni kellene rajtuk? Ez lehetetlen!
Szóval szerintem a suli próbálja megoldani a megoldhatatlant!

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása