8

Szellemi munka-e a tanítás?

Ellenőrző , 2011.05.17. 11:54

Olvasónk, az Indexen ma megjelent, "Eleget dolgoznak-e a tanárok?" címmel megjelent cikkre reagálva írja le saját tapasztalatait. Sajnos a jelenség nem új, a tanárok túlterheltsége a végtelenségig fokozhatónak tűnik....

 

Kedves Ellenőrző blog!

A mai Indexen megjelent  Eleget dolgoznak-e a tanárok? című cikkre szeretnék reagálni, előre jelezvén, hogy a cikk minden megállapításával egyet kell értenem, csupán kis kiegészítésekkel élnék a saját tapasztalatomból kiindulva.

Több, mint 10 éve tanítok egy középiskolában és azt gondolom, hogy nem elsősorban az órákra való felkészülés, valamint az órák megtartása a tanár feladata, hanem az egyre inkább növekvő adminisztrációs feladatok, valamint a diákok nevelése és a szülőkkel való kapcsolattartás is komoly terhet ró a pedagógusokra. Aki ezt a pályát választja, vagy ide sodródik, azt vállalja, hogy alacsony fizetésért dolgozik sokat, elhivatottságból, vagy kényszerből, kinek, hogy alakul az élete. A mi iskolánkban nagyon sok tanárnak van 28-30 órája, ha ezt beszorozzuk csak ugyanennyivel, ami a készülést jelenti, már bőven a kötelező két heti óraszámot is túllépjük, jön még ehhez a kötelező ügyeleti és fogadó óra, folyosó és udvari ügyelet. Azt gondolom, hogy ezzel bőven kimerítjük a heti 40 órás munkahetet, tehát a cikkben említett társadalmi igazságszolgáltatásnak eleget is tettünk. Másrészről, hol van az előírva, hogy kötelezően, 40 órát kell egy tanárnak dolgoznia?! Nem fizikai munkások vagyunk, akik a gyárban reggel-este blokkolnak -néha azt gondolom, bár úgy lenne-, a szülők általában a leglehetetlenebb időpontokban hívnak és nem mondhatom azt, hogy bocsánat, lejárt a munkaidőm.

Sokszor és sokan elmondták, hogy kiégett, túlterhelt, alulfizetett tanárokkal nem lehet megújítani az oktatást. Egy dolgot lehet -ami most is a cél-, még egy bőrt lehúzni róla.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr672910779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2011.05.17. 13:45:48

"Másrészről, hol van az előírva, hogy kötelezően, 40 órát kell egy tanárnak dolgoznia?!"

Talán a munka törvénykönyvébe. Persze lehet vállalni fél állást is csak a pénz lesz kevesebb.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.05.17. 18:22:43

A törvényhozók, kritikusok előszeretettel elfelejtik, hogy van könnyen és nehezen mérhető munkaidő:

- Kovács Pista trafikos reggel nyolckor beül a bódéba és délután négyig újságot árul. 8 óra.

- Szabó Mária tanárnő tanít 5 órát, ügyel 1 órát, adminisztrál 1 órát és utána tart egy egyórás fogadóórát ötig. 8 óra.
Utána kell felkészülni az órákra, kijavítani a házikat, dolgozatokat.

tizen7es 2011.05.18. 09:37:05

Az újságárus jó példa, mert akár lehet is ideje végiglapozni a remittendát - és mégis kicsengettek neki 8 óra után.

Tanárként simán éjjel-nappali probléma lehet valami vagy valaki az osztályban és nem lehet csak 8-tól 16-ig gondolkozni a megoldáson.

A kis óraszámú tárgyaknál (biológia, földrajz, kémia, fizika) a természettudományos tárgyat tanító pedagógus elvben képben kell legyen (heti 22 órában 2 óra/osztály, azaz min.:) 11 osztálynyi tanuló előmenetelével, azaz öt-hat osztálynyi - min. 100-130 - gyerek nevével, helyzetével, akár két tárgyból, de lehet, hogy még többel)

Ha emelik az óraszámot, akkor könnyen csak egy pusztán a füzetben vezetett adat lesz a gyerek és nem személyiség, akinek a fejlődésére figyelni képes a pedagógus

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.05.28. 15:23:27

Mégis csak ki kéne próbálni, hogy 8-16-ig munka, aztán kiesik a tanár kezéből a toll. Ha emiatt késik a dolgozatjavítás, hát késik. Majd amikor a politikus urak gyerekei viszik haza a hírt, hogy a tanárnéni 8 órás napi munkaidejébe nem fért bele a dolgozatjavítás meg egyéb dolgok, akkor elgondolkodhatnak.

Noematska 2011.08.27. 00:43:23

Már sokszor hallottam, hogy egy tanórára ugyanannyit kell készülni a tanárnak. Miért?
Kb. ugyanazt az anyagot tanítja minden évben, (ha tisztességes, megpróbálja továbbképezni magát), de a másodfokú egyenlet megoldása, Petőfi versei, vagy a Dózsa-felkelés története olyan sokat nem változik. Akkor miért is kell minden órára egy órát készülni?

gyuzsu 2011.08.29. 22:15:44

A tényanyag ugyanaz -bár a tanár is meber, és ha mondjuk úgy jöttek az soztyálok sorban, hogy pl . a magyar hadbalépést 4 éve nem tanítottam, akkor nem árt felfrissíteni az adatokat nekem sem. Ugyanakkor főleg nem a tanítandó téynekre készülünk fel, hanem arra, hogy az adott csoportban milyen módszerekkel adjuk át a tudást. ebbe beletartozik a felelésre való készülés, a feladandó hf kitalálása úgy, hogy az adott osztályban hasznos legyen. Össze kell állítani az óra menetét, ez nagyon csoportfüggő, nem mindegy, hogy pl. hogy humán vagy reál érdeklődésű csoportban, vagy 20 fős vagy 36 fős osztályban fogok dolgozni másnap. Más feladatokat kell csináljak, más lesz egy csoportmunka összetétele. A mai elvárások szerint használnom kell mondjuk aktív táblát, przentációkat készíteni, és ezek sem lesznek teljesen változtatás nélkül jók a következő évben.

2011.09.11. 14:12:43

@Noematska: Valóban nem kell 1 órára 1 órát készülni. Elég fél is :-). A többlet munka nem ebből adódik.
Kár, hogy a blog már nem működik, bár sejtem az okát, talán tudom is.

Hamasan 2014.01.02. 02:32:26

Mikor még otthon tanítottam, és gúnyos megjegyzéseket kaptam nyári szunet miatt, hogy nem is kell a felkeszulés, csak letanítom az 5-6 órát stb. én már csak annyival válaszoltam cinikusan mosolyogva, hogy:

HA ILYEN KONNYU A TANARI PÁLYA, MENJ ÉS PRÓBLAD KI, CSAK 1-2 HÓNAPRA! De egy kamerát elrejtunk, mert nagyon jól szeretnek szórakozni a pár hét alatt... :-)

Most kulfoldon dolgozok, itt elismerik a szulok az ember munkáját.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása