415

Irígyek a tanárokra?

Ellenőrző , 2010.05.18. 08:00 · 1 trackback

A tegnapi posztunkhoz érkezett kommentek közül választottunk egyet, ami -a mi véleményünket is képviselve- végigveszi az "érveket" és szisztematikusan végiggondolva azokat, válaszol is rájuk.

 

Üdv Mindenkinek!
Végig olvastam a kommenteket és sírni támadt kedvem a sok buta és irigy ember hallatán. Tisztelet a kivételnek! Nem bírtam ki, hogy ne szóljak közbe én is.

Én szerintem, a becsületes és dolgozni akaró, gyerekeinket oktató (és sajnos sok esetben nevelni kénytelen) pedagógusnak minden tisztelet kijár!( én remélem, hiszem, hogy ilyenből van a több) Szerintem, ennél nehezebb hivatás nem sok van, mint amikor egy gyereknek tudást és képességei alapján irányt kell mutatni, hogy legalább egy fokkal legyen okosabb a kedves szülőjétől. Sajnos a mai világban valóban többet ér egy jó mobil, mint a munkában eltöltött nehéz évek. Láthatjuk egyre többször a tv híradóban , azokat az eseteket, amikor a hirtelen gazdagodott szülők gyereke vagy a családot börtönben ülő apával, (esetleg bodza szedésben megfáradt) gyermekét tehernek tekintő anyával természetesnek tartó csemeték megverik, leköpik stb. a pedagógusokat. És azokat a szülőket is akik neveletlen, buta, a tisztelet szót hírből sem ismerő gyermekeiket védik meg a tanár „agressziójától” (hangosan rászólt)
Ez sajnos a magyar valóság. Meg az, ahogy itt nekiestek azoknak a pedagógusoknak, akik meg merték kérdezni miért lett kevesebb az amúgy sem túl sok járandóságuk.

Akkor egy pár megjegyzés az itt megjelenő ötletekről:
„Sok a szabadsága ne pofázzon”- típusú hozzászólóknak: a valós szabadság sajnos nem 3 hónap, mert tanévzáró után és tanévnyitó előtt még több hetet töltenek a pedagógusok az iskolában. Értekezletek, könyv csomagok elkészítésével, stb vagy egyszerűen az iskola termeinek kifestésével (budapesti „elitiskolai” példa) De javasolnám mindenkinek kipróbálni azt a szabadságok, amit 30-35 gyerekkel kell eltölteni, azzal a kitétellel, hogy a pedagógust büntetik meg (rosszabb esetben veri össze az édes szülő, testvér, rokon) ha valamelyik szófogadatlan nebulónak valami baja esik, esetleg a másfélórai rimánkodás után elszakad a cérna a pedagógusnál és ne adj isten lekever egy fülest a részeg, bedrogozott természetesen ártatlan tanulónak.

„A hozzá nem értő, buta pedagógus” biztos van ilyen is, de szerintem nehéz lehet annak, akinek először a köszönésre kell megtanítani a gyereket, és csak ezután juthat idő a szorzótáblára. (tudom már nem biztos, hogy tanítják) Vagy azt a szülői példát követő gyermeket okítani, akinek édes szüleje „nekem sincs érettségim mégis merdzsóval járok, nekem ne ugasson a tanárnő” kijelentésekhez hasonlókat ismételget.

„Miért nem fénymásolja a könyveket?” Mert szerzői jog védelme alatt állnak, és sajnos nagyon sok iskola olyan rossz anyagi körülmények kötött van, hogy egyszerűen nincs fénymásoló, vagy nincs papírra pénz.

„A finn és egyéb oktatási rendszereket kell követni” legyünk liberális, gyerekeket nem korlátozó, mindenféle jogokkal dobálódzó emberek. Csak azt szeretném kérdezni vették a fáradságot és utána néztek mennyit keres egy ottani pedagógus? Milyen jogai vannak ott a pedagógusnak. Nekem volt egy nagyon jó tanárom, aki mindig azzal kezdte mik a kötelességünk és csak utána jöttek a jogok

„A védő burokban élő pedagógusok” védelmében csak annyit, hogy aki itt dolgoznak, azt mindig utolérik az aktuális kormányok minden rendelete, és nincs lehetőség kiskapukat keresni, mint a „versenyszférában” dolgozóknak. Itt sokszor több diplomás emberek dolgoznak kicsit sem megbecsült helyen legalább annyit, mint a napi 8-10 órát dolgozó nem pedagógusok.
„Nekem sem jár külön pénz a tanulásra, neki miért járna” Mert nekik sajnos minden évben meghatározzák az asztal mögött ülők, hogy mit tanítsanak. És kérdezem, hány versenyszférás esztergályos, autókereskedő, kisfőnök (előre elnézést kérek a felsorolt szakmájú emberektől) tanul újra a szakmájáról , vagy ha igen azt be is építi a szolgáltatása árába , ellentétben a pedagógusokkal, akik a szakmában eltöltött év, végzettség után naggyából fix fizetést kapnak

Hú, ezt lehetne ragozni még pár oldalon keresztül, de aki érteni akarta az úgy is érti.
Tehát még egyszer:

Igen is tisztelet (és pénz is kellene, hogy járjon) jár azoknak, akik ezt a hivatást választották ilyen körülmények között!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr72010433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Becsapós pletykák 2010.05.18. 12:37:36

 Szeretem, ha megígérnek valamit, hogy ebből és ebből lesz a számonkérés, elmondanak x típusú feladatot és naná, hogy a nagy pillanatban az x+1. fajtát kérdezik. Félreértés ne essék, nem azért hőbörgök, hogy mennyit kell tanulni, hanem azért, mert...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 09:02:40

Há nem toom, nekem csak olyan emlékeim vannak, hogy amikor én otthon voltam, a tanár rokonaim is.

Azóta meg keletkezett őszi szünet is.

Az pedig, hogy nem akkor veszi ki a tanár a szabiját, amikor akarja, alapvetőei igaz, de.
Én pl. sosem akarom ősszel kivenni a szabimat. meg tavasszal sem.
Ellenben nyáron igen.
Meg karácsony környékén is.

Így aztán az efféle kamuk után, hogy nincs is három hónap szabi, valahogy nehezen tudom elhinni a többi részét.

Jah, meg a nyolc órán keresztül kötött munka... Az is mintha hibádzana.
Meg nincs még egy olyan hely, ahol háromnegyed óránként tíz perc pisiszünet van, kivéve tíz óra környékén, mert akkor húsz.

Persze, fárasztó ennyi emberrel felelősséggel foglalkozni, de a szabadság-kötöttség vonalon ne kelljen már sajnálatra méltó lénynek tartani a tanarat, mert attól vért fog hányni, aki nem tök hülye.

elod72 2010.05.18. 10:05:05

Kezdjuk a vegen: a tisztelet az nem "jar"! A tiszteletet ki lehet vivni/erdemelni. Akarcsak a szimpatiat. Peldaul ez a demagog, frusztralt, sekelyes szinvonalu, leheletnyit szalonrasszista iras kivivta a szerkesztok tetszeset. Az enyemet nem. Izleseken nem erdemes vitatkozni.

Csak egy gondolatebreszto:

"Vagy azt a szülői példát követő gyermeket okítani, akinek édes szüleje „nekem sincs érettségim mégis merdzsóval járok, nekem ne ugasson a tanárnő” kijelentésekhez hasonlókat ismételget."

Okos, jolnevelt gyerekeket konnyu tanitani. Sot, alig kell veluk foglalkozni, anelkul is tanulnak. De a pedagogusi munka nem ez! Ezt a sulyos tenyt valoban elhallgatjak a kepzes soran. Hogy lehet az ilyen Merdzso-kozpontu gondolkodassal megvert gyerek fejebe valami ertelmeset bevinni? Amelyik tanarnak erre van otlete, az nalam kivivja a tiszteletet...

megitális rózsa 2010.05.18. 10:08:03

"A legtöbben fogják a könyvet, fölolvassák, fegyelmezgetnek, kiadnak pár számot a feladatgyűjteményből, majd, mint aki rosszul végezte dolgát, kisomfordálnak a kicsit szétzilálódott óráról."

A legfontosabb hozzászólás ez volt.

Nekem a "dolgozzátok fel önállóan" rész volt a kedvencem, ez mindig adott a tanerőnek 20-25 percet evésre, újságolvasásra.

luckky24 2010.05.18. 10:38:10

@kolbászoszsömle: csak 1 hónapot cserélj a nővéremmel, majd meglátjuk hogy fogod magad érezni...és az a 3 hónap nem 3 hónap...ha nem hiszed a te bajod...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 10:54:24

@luckky24: hát jólvan.

A tanárok a szuperkötött munkaidő és a kevés, elaprózott szabadságaik miatt is sajnálatra méltó teremtmények, ellentétben pl. azokkal, akik szalag mellett dolgoznak, állatot tartanak, vagy fóliából próbálnak megélni, esetleg boltban eladók.

elod72 2010.05.18. 11:36:20

@kolbászoszsömle:

Nem errol van szo. A tanarokkal szemben hatalmasak az elvarasok, viszont ezzel nincsen aranyban (inkabb forditott aranyban all) a javadalmazasuk. Amint keresnenek ugy hatszoros minimalbert, emellett egy kiszamithato eletpalya allna elottuk, okafogyotta valna az itteni posztok 90%. (Es rovid uton kiszorulna az itt alig letezo munkaeropiacrol a jelenleg tanitok 90%-a.)

A szalag mellett, boltban, foliaban dolgozoknal sokkal kisebbek az elvarasok, es ezzel nincs is semmi baj.

dr. trafik nomac 2010.05.18. 11:38:11

Nagyon sok alkalmatlan, rinyalo, dolgozni utalo tanarral talakoztam, de ennek nagysagat, csak a blogot olvasva latom igazan. Szegyen az egesz tanari szakma - kiveve annak a par ertelmes tanarnak, aki neha irogat ide, es nem zavarjatok el egybol-.
Vannak jobb szakmak is, de az emberek nagyresze napi 10 ora felett dolgozik, szokszor meg ebedszunetet sem tartva, es izgulhat azon, hogy vajon lesz-e meg allasa holnap, vagy fizetese, mindez az allami szferaban kevesbe jelentrkezik, ja hogy e mellett dolgozni kell, netalantan emberekkel foglalkozni, borzalom... Orok kerdes persze, hogy mit lehet kezdni a 3 honap szunettel, mindazonaltal lennenek otleteim, ha rajtam mulna talanek arra a 3 honapra elfoglatsagot, es akkor lehetne beszelgetni, hogy mekkora legyen a fizu. Azert ismerek 3 muszakban dolgozo diplomast havi 90e-ert, nuku szabival. Lehet nem egy zseni, de egy atlag irodalomtanar szintjet siman hozza.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 11:47:24

@elod72: A társadalmi elvárás és az, amit a munkahelyen megkövetelnek, az két külön dolog.

Ha selejtet termelsz, azt mondod, hülye a gyerek, nem nevelte meg a szülő.
Ezt itt elég sokszor olvashattuk.

Valamint.
Nem egészen erről beszélek.
Hanem arról, hogy itten megy a sírás, hogy nem is három hónap, plusz az ami van, azt sem akkor lehet kivenni, amikor akarod.

Jah. Hanem nyáron kell kivenni, meg karácsonykor, húsvétkor, mit ad isten pont akkor, amikor a gyerek is otthon van.

A pénzről _én_ nem beszéltem.

Én arról beszéltem, hogy az a kamu, hogy az őszi-téli-tavaszi plusz a nyári szünet az nincs kb három hónap.
Meg arról, hogy egy tanár nem hatra jár ahhoz, hogy fél háromkor eljöjjön a munkahelyéről.

A fő probléma viszont az, hogy velem kötekedsz, és nem azt próbálod megmagyarázni a kollégádnak, hogy

"Szerintem, ennél nehezebb hivatás nem sok van, mint amikor egy gyereknek tudást és képességei alapján irányt kell mutatni, hogy legalább egy fokkal legyen okosabb a kedves szülőjétől. "

ez iszonyú, főleg, ha komolyan gondolja.

korund 2010.05.18. 11:48:19

Na jó, storno, amit eddig idevéstem.
Meg is érdemlitek, hogy a java elhagyja a pályát, már érdemes lenne kiadni könyvben a sok ökröt, aki ilyeneket idevés feljebb.

korund 2010.05.18. 11:50:16

Természetesen a tanár épp nem tudhat ideírni, hiszen dolgozik. Mikor elolvassa majd, akkor meg szomorúan legyint, hogy ezeknek(?), Minek?

farkamatvakarva 2010.05.18. 11:52:30

@kolbászoszsömle: na igen :D :D
azért gáz, hogy én sem akartam elmenni április 30ig szabadságra, az évi 24 nap szabadságom felét mégis ki kellett vennem(a cég akarata)
nyáron menne az ember 1000 helyre, de nem tud, mert van 12 nap szabadsága, amit osszon be, ahogy tud

elod72 2010.05.18. 11:55:19

@kolbászoszsömle: En nem kotekedek, sot egyetertek! :-)

Csak arra probaltam ramutatni, hogy a ket-harom honap szunet NEM lenyegi kerdes.

Nem attol valik nehezze egy "hivatas" (ez a szo eleg faramucin fest a posztban), hogy latastol vakulasig robotolni kell. A tanar eseteben a nehezseg abbol ered, hogy olyan feladatra vallalkozik, amivel naponta megbukik. Hogy felkeltse az erdeklodest. Hogy tudast adjon at. Hogy jobba tegye a vilagot (bocsanat). En nem sajnalnek negy honap szunetet sem, ha ezert cserebe szinvonalat kapnek.

belevau 2010.05.18. 11:56:08

Nem szeretem az ilyen posztokat, és pláne az ezekhez tartozó kommenteket elolvasni, mert tudom, hogy rengeteg nagyon okos megmondóember úgyis mindig a tanárokat fogja hibáztatni, annak ellenére, hogy gyakorlatilag fogalma sincs a mai iskolákban lévő viszonyokról. Akik itt hangoskodnak próbálnának meg egy hónapot lehúzni tanárként egy nem elit általános vagy középiskolában, mondjuk 8. osztályban így év vége tájékán. Garantálom, hogy egy hetet, nemhogy egy hónapot nem bírna a sok szájaló.

Régen nem arról van már szó, hogy érdekes-e az óra, vagy sem, mivel van olyan gyerek, akit abszolút nem érdekel, hogy egy tanár izgalmas vagy sablonos órát tart-e. Ha nem akar tanulni és dolgozni az órán, akkor nem fog. Ezt lehet, hogy sokan a tanárokat kritizálók közül nem érik fel ésszel, de attól, hogy nem hiszik el még így van.

panteon 2010.05.18. 11:56:32

NINCS 3 HÓNAP SZÜNET!!!!
Majdnem Június végén van vége a sulinak,és Aug. 15-én már kezdődik a tanároknak.
Év közben nem vehet ki csak úgy szabadságot mert NINCS.
Ha el kell menni valami kötelező programra sokszor a tanár fizeti zsebből magának a színház jegyet, stb. Végül is 100.000 ft nettó-ból lehet.
Ha valakinek a "sok" szabadság szúrja a szemét, akkor az kérje a munkahelyén ezt a fizetést, óránként 10 perc szünetet,viselje el ha néhe megverik,vagy elküldik az anyjába,szülő értekezlet, fogadóóra,ballagás,stb fizetetlen túlóra.

babraba 2010.05.18. 11:56:44

"És kérdezem, hány versenyszférás esztergályos, autókereskedő, kisfőnök (előre elnézést kérek a felsorolt szakmájú emberektől) tanul újra a szakmájáról"
hááááát, barátom, rákúrtál, a versenyszférában, komoly helyen minimum évente egyszer kötelező elmenned továbbképzésre vagy ismereteid felfrissítését szolgáló tanfolyamra...

Trójai 2010.05.18. 11:56:59

úristen, inkább abbahagytam a kommentek olvasását, hát némelyiktől elhánytam magam.

Szerencsétlen becsületes, diplomás, lelkiismeretes pedagógusok.

Tipikus magyar hozzállás: elvárások maximumon, de segítségadás vagy tolerancia minimumon. Dolgozza csak ki a belét a pedagógus,azért az éhbérért, aztán majd én kioktatom,hogy szerintem hogy kéne csinlánia, ha hibázik letolom, feljelentem, meg különben is kussoljon, mert ő 3 hónapot nyaral, meg nehogy megmondja már nekem, "amikor én tutira emlékszem gyerekkoromból, hogy 3 hónapot nyaralnak ők is".

Idióták gyülekezete.

M1rage 2010.05.18. 11:58:08

@kolbászoszsömle: Ember...
A tanárszakma romlása nem a tanárokból indult ki, mégis tőlük várják a hozzád hasonló, a kisebbség alapján a jót a szarral összemosó önjelölt liberális okostojások a javulást.

Végignéztem anyámat matektanárként 30 év alatt belerokkani az idióta
taigetosz-pozitív kis férgek önkényes miniuralmába, amit az osztályban és azon kívül gyakoroltak, hála annak a szülői nemtörődömségnek, ami a libsi oktatáspolitikával karöltve lerontotta a színvonalat a jelenlegi szintre.

Szar tanár? EZT érdemled, mert Te sem magadban keresed a hibát, hanem a tanárra mutogatsz. Pont úgy, mint azok a "szülők", akiknek a szarossegű kölykei a sok-sok tisztességes odaadó tanárt az szikla szélére kergette.

EZT a problémát NEM LEHET alulról megoldani, az emberekben lévő morális válságot pedig példamutatás nélkül szintén nem.

Trójai 2010.05.18. 11:58:24

@babraba:
ja, én is voltam olyan tanfolyamon.
ingyen pia miatt mindenki tök részeg volt, az előadást végigaludtuk, a többiek pedig a szálloda medencéjéből felmentek a szobába kúrni egyet.

Trójai 2010.05.18. 11:59:52

@babraba: mármint ez amit elírtam a versenyszférás "továbbképzés"

elod72 2010.05.18. 12:00:11

@M1rage: Azt hiszem, stilarisan mindenkepp sikerult a peldamutatas :-/

valerio 2010.05.18. 12:01:11

Üdv! Azoknak a bunkóknak, akik nem becsülik meg a pedagógusok munkáját, és irígylik a "sok" szabadidőt, teljesen felesleges bármit is megmagyarázni. A pénz beszél a XXI. században, sajnos. Ha a tanár fizetése 10x annyi lenne, mint egy egyszerű szakinak, akkor rögtön tudná az összes iskolázatlan ember, hogy hol a pegagógus helye a társadalomban, és kussolna. Az "egyenlő munkáért egyenlő bér" meg melós=mérnök szemlélet úgylátszik genetikusan lett a komcsik alatt bevésve a tanulatlan jónépbe, dehát egyszer majd elmúlik, talán.

babraba 2010.05.18. 12:03:02

@belevau: jajjj, ne már... régen is volt olyan diák akit kurvára nem érdekelt az óra, most is van és mindig is lesz olyan diák!
ok, de tegyük fel, hogy igazad van... akkor miért van mégis jó tanár ma???? miért van az, hogy nem minden tanár idióta??? jaaa, hogy az ritka, mert azért dolgozni is kell? és
"szegény átlag tanárnak" már nincs kedves fél három után készülni a köv. órára, vagy nem lehet pofonnal rendet tartani??? van olyan, aki ezek ellenére mégis remek tanár... akkor nem lehetetlen ugye? csak a szerényebb képességű tanároknak! De könyörgöm... a nem túl okos diák sem kap ötöst, mert szeretne!

@panteon: azért nem minden tanárt vernek meg néha, kérlek Te se túlozz, keveset, de az nagy visszhangot kap!

2010.05.18. 12:03:15

azt hiszem, kölcsönös félreértések vannak.

a szülőknek azt kéne megérteni, hogy a tanár jót akar (ő nem az államgépezet része, nem az apeh, aki a javukat akarja, nem az ellenség, aki direkt elrontja a gyereket, stb. :-)

a tanárnak meg azt, hogy ha egy gyerek "rossz", az nem a gyerek hibája, soha nem a gyerek hibája. a gyerek csak reagál a környezete (rossz) hatásaira, ahogy épp tud. sokszor rosszul. viszont nagyon nem érdemes megbüntetni, mert az nem használ- motiválni kell.

amíg ezt mindkét oldalon nem sikerül felfogni, nem jutunk előbbre sztem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 12:03:26

@elod72: OK. Félreértettelek.
Én sem.

Sőt, szerintem minden tanárt (pszichológust, nővért, családsegítőt) el kellene küldeni szabadságra ötévente egy évre.

temese 2010.05.18. 12:03:54

@kolbászoszsömle: Látszik, hogy nem vagy tanár, és nem is ismersz egyet sem...
Ami a diáknak szünet, az a tanárnak messze nem az, de ezt már mások is mondták.
Az, hogy nem 6-ra jár be a tanár dolgozni, hogy korán hazamehessen, megint nem igaz: hallottál már a nulladik óráról? Vagy arról, hogy bizonyos iskolákban akár fél 8-kor is kezdődik a tanítás? Ahhoz legalább 7-re be kell érnie a tanárnak. A tanórák után pedig jöhet a dolgozatjavítás, úgyhogy még egy jó darabig bent maradnak a tanárok azután, hogy a gyerekek hazamentek (csak te ezt nem látod).
A háromnegyed óránként tíz perc pisiszünet pedig úgy néz ki, hogy a tanár rohan az egyik tanteremből a tanáriba, majd onnan egy másik tanterembe. Ez se nagyon fér bele sokszor az időbe, nemhogy pisilni, azt evést aztán már nem is említem! (És hogy hol van óránként tíz perc szünet? Az összes számítógép előtt végzendő munkánál előírás - csak ott ez meg is oldható.)
Gyakorló tanárként az első napom után este 8-kor zuhantam be az ágyba. Végül aztán nem is vállaltam, hogy tanárként dolgozzak, ilyen körülmények között.

És szerintem igenis tisztelettel indítunk, és azt lehet később elveszíteni. Nem csak a tanárokkal szemben, hanem úgy általában, az életben...

babraba 2010.05.18. 12:05:17

@Trójai: még szerencse, hogy nem nálatok dolgozom! :) és köszi, de minket nem pistabá' eladási tréningjére ültetnek be a háromigenes tecnikát megtanulni... a főnököm egy árnyalattal komolyabban veszi a dolgot :)

panteon 2010.05.18. 12:05:17

@babraba: Ez hülyeség.Ismerek autószerelőt, esztergályost jó szakembereket és 20 éve semmilyen tanfolyamon nem voltak....

Sonka Nery 2010.05.18. 12:07:37

Nem hiszem hogy irigyek, inkább csak megvetik az átlag többséget. Egy kicsit többet kéne dolgozni, egy kicsit kevesebbet kellene sírni és ha nem megy, nem kéne erőltetni. Mindjárt tisztulna a pálya, javulna az oktatás minősége.

M1rage 2010.05.18. 12:07:43

@Trójai: Arról nem is beszélve, hogy a kurva nagy nyaralás az abból áll némelyiknek, hogy kint a telken termeli a zöldséget, ás, kapál, ahogy szokás. Persze ez nem a többség, de az ok gyakran szomorú - nem hobbi, csak szimplán nem tudja megvenni.

Amikor azt kell látni, hogy a tanár útvonalat tervez a bevásárláshoz, mert az egyikben 2 forinttal olcsóbb a zsemle, a másikban meg akciós a tej (10 éven át tejet csak ünnepkor láttam otthon), aztán éjfélig-egyig dolgozatot javít, 5kor kel, hogy összeadni tanítson valakit, aki kiröhögi a saját kézzel foltozott ruhái miatt, hát nem csodálkozom már semmin.

A legtöbb rossz-hozzáállású tanárban is ott bújik a mentor. A beléjük vetett bizalom - közte az anyagi megbecsülés - kihozná belőlük a legjobbat, a szemetet pedig kivetnék magukból. A tanári kar a mindenkori jövő záloga, ők tették lehetővé, hogy itt fikázni vagy épp dicsérni lehessen őket, úgyhogy tanúsítsunk több toleranciát és szimpátiát velük szemben, mint ami emberileg amúgy is elvárható.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 12:07:50

@M1rage: Kedves Mirage.

Mint mondottam, a tanáron nincs felelősség.

Szarosseggű a gyerek. Hülye, buta. Nem lehet rendesen végezni a feladatot.

Ez van.

Nekem is volt olyan munkahelyem, ahol rossz volt az alapanyag.
Csak bennem, anyáddal ellentétben volt annyi gerinc, hogy nem dolgoztam ott tovább, ahol az alapanyag minősége miatt a munkám színvonala nem érte el az általam megkívánt szintet.
Még több pénzért sem.
Viszont én anyáddal ellentétben nem is vagyok tanár.

M1rage 2010.05.18. 12:08:31

@elod72: Nekem nem tisztem a példamutatás, és nem vagyok magyartanár.

babraba 2010.05.18. 12:08:32

@panteon: van ilyen is, elismerem... bár az autószerelő ismerősöd az otthoni fusiból él inkább, nem hiszem, hogy pl márkaszervízben boldogulna! (félre ne érts, ettől még lehet remek szerelő, de kizárt, hogy pl. egy kétéves audi, bmw modellel tudna bármit is kezdeni mondjuk motorhiba esetén, de a tízéves suzukimat valszeg én is hozzá vinném!)

M1rage 2010.05.18. 12:10:54

@kolbászoszsömle: Anyámnak a szocializmusban nem volt választása, ezt számtalanszor meghallgattam tőle. Később pedig azért nem váltott, mert az élethelyzete nem engedte.

Amúgy nem gerinc, hanem tartás a szó, amit keresel. Felnevelni két fiút egyedülálló anyaként, ahhoz kell gerinc.

panteon 2010.05.18. 12:12:15

@babraba: Hát nekem első kézből vannak infóim a tanárverésről és biztosan mondhatom, hogy ha már egy 10 éves gyerek azzal fenyegetőzik, hogy "ha megbuktat akkor lerúgdosom a lépcsőn" akkor nagyon nagy baj van.
Tényleg nem naponta vernek tanárt (még), de kíváncsi lennék, ki meddig dolgozna egy munkahelyen ha (és ez nem túlzás)naponta megalázzák, ha pedig kemyékedsz akkor jön a szülő és leordítja a fejed.Aztán mehetsz haza nyugodtan aludi.

repecs 2010.05.18. 12:13:23

@kolbászoszsömle: próbáld ki egy évig légy tanár ha azután is igy látod elfogadom

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 12:13:53

@M1rage: Az a baj, hogy a megalkuvás tartást jelent a te nyelveden.

Andreas82 · http://tigri.blog.hu/ 2010.05.18. 12:14:28

T. Kommentelők,

Önök közül hányan tanárok? És próbáltak-e már nem-tanári állást keresni, 2-3 év tanítással eltöltött idő után?
Nos, én próbáltam. Pontosan ezek az érvek jöttek elő: baromi sok a szabadságunk, letanítgatjuk a 20 órácskát (évek óta 22 a kötelező óraszám, nekem meg mindig 24-25 volt), kicsit készülgetünk, aztán meg pihenünk. Nem is tudnánk 40 órát ledolgozni egy héten, és egyáltalán és különben is, tanárnak lenni baromi jó.
Ezen a ponton akartam visszakérdezni a velem szemben ülő 5 hölgynek, hogy akkor Önök mégis miért ülnek itt, ha ennyire elképesztően jó tanárnak lenni?! (Nem tettem meg, részben a jólneveltség okán.) Na itt jött volna persze a hebegés, hogy nade ennyi pénzért...
Nade ennyi pénzért tanít az ember 22+ órát, készül az elején napi több órát (később valóban kevesebbet), javít dolgozatokat du/este/hétvégén (ezt sose számolják bele a munkába!), és napi 5-6 órában elviseli a kedves kommentelők (és mások) gyerekeit. Adott esetben jobban is ismeri a gyereket, mint a szülő.
A "rengeteg szabadság"-ról egy kicsit: nincs más szabadsága egy tanárnak, mint amit kiosztanak. És július 1-től aug 23-ig tart nagyjából a nyári szünet, nem annyi, mint a diákoknak.
Még valami, aztán befejezem, mert nincs értelme tovább ragozni a dolgokat: a tanítás általában sokkal nagyobb koncentrációt kíván abban a napi 4-5-6x45-percben, mint a legtöbb irodai munka. Ezt is tessék belekalkulálni. És abban a 45percben nincs megállás. Utána persze van 10perc szünet: menj le, rakd le a cuccod, vedd elő a következő órait, és már mehetsz is föl. Hát ennyi.
Tessék már utánanézni kicsit a dolgoknak...

alumi 2010.05.18. 12:17:27

Az túlzás, hogy minden tanárt alapból tisztelni kell.
(lsd a múltkori 17 éves fiút cserkészgető 25 éves tanerőt)
De tény, hogy Mo-n nagyon el vannak lehetetlenítve a tanárok. Szar a fizetés, kevés a jog, stb.stb.

És hát ugye szarból várat építeni nem lehet.

Ha van alternatívája, azaz több szakmája a tanárnak, akkor "kiugrik" még idejében, ha nem elvakultan elhivatott.

Egyébként meg a jó stratégia, hogy arra fókuszáljon, akire érdemes. A többi nagyképű, kezelhetetlen hülyegyereknek lökje le az anyagot és kész. Feltéve, hogy nem akar megőrülni.

Penya666 2010.05.18. 12:17:43

De sok bunko barom rosszindulatu hozzaszolo van. Kurvara nincs igazatok. Gyokerek.

vércseharcsa 2010.05.18. 12:17:47

Elég demagóg írást választott a bloggazda, de ízlésen nem érdemes vitatkozni.

A kedves levélírónak:
1.) Tanárnak a jelentkezők elenyésző része megy hivatástudatból. Ezen kár vitatkozni. Ez TÉNY.
2.) A tanárok NEM dolgoznak napi 8 órát. Még a 6 óra is költői túlzás. Ezen is kár vitatkozni ez is TÉNY!
3.) 1989 Oktatásügyi Minisztériumi pályázati kiírás fiatal tanmároknak "Miért mentem tanárnak" címmel. Az első díj 500.000.-HUF a 2. díj 300.000.- HUF a 3.díj 150.000.- volt.

A nyertes pályamű (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) 3 szóból állt:
"Június-Július-Augusztus."

Ez megint csak egy TÉNY volt.

A levélíró meg egy demagóg félnótás. Ez megint tény!

Betteli 2010.05.18. 12:18:59

Mi van itt...

A tanítás fejeződik be pl. jún. 15-én, de utána kb. jún. 30-ig még dolgozni járnak. Ugyanez augusztusban, kb. 2 héttel a tanítás kezdete előtt már dolgoznak.

Miután hazaértek az iskolából, dolgozatot javítani és másnapi órákra készülni is szoktak. Legalább 1-2 órát, esetleg többet.

Mit csinál egy tanár a nyári szünet alatt? Ami kb. 2 hónap? Pl. gyógynövényt termeszt a telkén, hogy egy kis mellékeshez jusson vagy korrepetál néhány diákot a nyár végi pótvizsgákra.

Esetleg a gyerekeivel tölti az idejét, mivel évközben pl. ha betegek voltak, max. a nagyszülő vigyázott rájuk, esténként pedig a mások sok hülyegyereke miatt már nemigen maradt hozzájuk türelme vagy energiája foglalkozni velük.

Trójai 2010.05.18. 12:20:03

@M1rage:

Egyetértek. Nekem hála istennek szinte csak jó tanáraim voltak, nem volt olyan "önálló feladatot ad fel és addig szendvicset eszik"--ahogy azt így egyesek leírják.
Volt rossz tanárom is, de az nem tanítás terén volt rossz, hanem mentalitásban. (túl szogorú olyan korú gyerekekhez.) De ez is a rendszer hibája volt, amikor átpakoltak gimistákhoz szokott tanárt egy általános iskolába.

Akiket én ismerek pedagógusokat, mind-mind beücsletes, munkájukat komolyan vevő emberek.

Persze nem zárom ki, biztos van rossz pedagógus is, vagy jó pedagógus rossz hozzállással. De nem is tudom mit várnak az emberek a vidéki porfészekben, egy diplomás embertől (csak ott kapott munkát) ilyen potom fizetésért, ahol a 80 diákból 40 roma, 20 hátrányos helyzetű (anyagilag) 10 pedig tanyáról jár be. A mai norma ahogy hallom az, hogy az érettségiző osztályból minimum 3-4 lány terhes. (nem, nem ork lányok, mégmielőtt valaki belékötne)

Na ez most extrém példa volt, de vannak ilyen körülmények is.
Egyik régi ismerősöm, drága jó Peti bácsi, amikor még pályakezdő volt, mindig tartott a tanári szekrényben egy kiló kenyeret meg egy üveg lekvárt. Hogy adjon ebédet annak a gyereknek amelyiknek nincs. HIába na, nem tudta nézni, hogy egy gyerek éhezik. ÉS nem is azért mert a szülei nem adnak, hanem azért mert nincs.

Persze ezt ő adta a tanári fizetéséből, pedig lett volna nem egy gazdagabb ember a faluban, aki segíthetett volna ilyen helyzetben.

Az a baj a mai kéttannyelvű hipermaximalista szuperzseniképző iskolákkal, hogy sokmindenre megtanítják a gyereket, csak emberségre nem.

Varelse 2010.05.18. 12:20:38

Sokan kissé egyoldalúan látják ezt a tanárkérdést, a tanárok kötelességeit és jogait. Valahogy így:

1. A tetves tanár ne merészeljen csúnyán nézni a gyerekemre, ha az alszik az órán, kába, nem tanul vagy bunkó módon viselkedik.

2. A tetves tanárnak kutya kötelessége a gyerekemet hétvégi kirándulásokra és egyéb iskolai különprogramokra a saját idejéből, sok esetben a saját pénzéből (legalábbis az őrá eső részre vonatkozóan) elkísérni, és ott úgy vigyázni rá, mintha a sajátja lenne.

3. A tetves tanárnak kutya kötelessége képezni magát, hogy a gyerekemnek korszerű és pontos ismereteket adjon, korszerű módszerekkel tanítsa, stb.

4. A tetves tanárnak kutya kötelessége a gyerekemnek megtanítani az anyagot akkor is, ha a gyerekem a kisujját sem mozdítja ennek érdekében.

5. A tetves tanárnak kutya kötelessége rendesen felkészülni az óráira és gyorsan kijavítania a dolgozatokat.

6. A tetves tanárnak joga van befogni a pofáját, ha újabb terheket raknak rá.

7. A tetves tanárnak joga van örülni annak, ha az önkormányzat idejében ki tudja fizetni a havi alapbérét, és joga van békésen nyelni, amikor közlik, hogy a túlóradíjakat "majd valamikor" kifizetik.

... és még sorolhatnám hasonló szellemben. No és még egy adalék: a feleségem gimnáziumban tanít két reáltárgyat. Néhány éve ment vissza újra tanítani, mostanra jutottak el az érettségihez azok, akiket végig ő készített fel. A majdnem harminc gyerek (na jó, fiatal) fele (!!!) ért el az írásbelin 90 százalék feletti eredményt. A feleségem majdnem sírt örömében. De ehhez az eredményhez az kellett, hogy éveken át gyakorlatilag minden hétköznap délután és a hétvégék egy jelentős részében is ezeknek a faktos csoportoknak az óráira készüljön. Szóval kéretik a tanárok fröcsögő szidásánál figyelembe venni, hogy ilyen emberek is dolgoznak ezen a pályán. És ez nagyon, de nagyon nincs megfizetve.

Trójai 2010.05.18. 12:22:00

@M1rage: ja a "nyaralás" még abból szokott állni a pedagógusoknak hogy különórákat adnak. Nyelvvizsgázni akaró, vagy pótvizsgára felkészülő gyerekeknek, stb. Délelőtt magánórák, délután magánórák, de persze közben biztos jót nyaralnak.

Szerintem egy tanárnak van akkora felelőssége mint egy orvosnak.

Sonka Nery 2010.05.18. 12:23:19

@Trójai: "Szerintem egy tanárnak van akkora felelőssége mint egy orvosnak. "
- bahhh, akkor már egy autószerelőnek még inkább...

Gazz 2010.05.18. 12:23:32

@elod72: A tiszteletet te észkombájn neked kellene a kölyködbe belenevelni, hogy mire az iskolába megy, legalább köszönni megtanuljon.
Meg neked is meg kellene tanulnod, hogy az az ember, aki tanítja a gyerekedet, és ezt a hivatást választotta, az értetek van, és nem ellenetek.

Betteli 2010.05.18. 12:24:40

Nincs felelőssége a tanároknak?

Nem tudom, kinek nem lett volna számonkérve a felelőssége, ha a lányom osztályából a múlt héten a kislány, aki kiült poénból az ablakba, esetleg ki is esik...
Ez csak egy szempont.

Varelse 2010.05.18. 12:25:55

@vércseharcsa: Te mindent elhiszel? Már ne haragudj, de ez a pályázatos duma akkora urban legend, mint ide Peking.

Trójai 2010.05.18. 12:26:07

@babraba: "még szerencse, hogy nem nálatok dolgozom! :) és köszi, de minket nem pistabá' eladási tréningjére ültetnek be a háromigenes tecnikát megtanulni... a főnököm egy árnyalattal komolyabban veszi a dolgot :) "

Hát nagy szerencse öregem, mert nem pistabá tréningjén voltuk.

Sonka Nery 2010.05.18. 12:26:14

@Betteli: Ilyen szempontból kb. pont annyi felelőssége van, mint egy nevelőnek, bébicsősznek, ápolónak, stbstb...

eremita 2010.05.18. 12:26:22

Elegem van ebből a sok szarszopó tanáros nyavajgásból. Arra piszkosul emlékeznek, hogy ők a nemzet napszámosai, na de mi van a munka minőségével? Mert azt keményen mérni lehet. Funkcionális analfabéták százezreivel,akiket nem tanítottak meg rendesen se írni se olvasni a magyar általános iskolákban. (Pedig ehhez még csak több pénz sem kellene.) Azokkal a százezrekkel akik általános iskola után a Himnuszt sem tudják. Azokkal a diplomás tömegekkel, akik szart sem érő diplomájukkal keveregnek a munkaerőpiacon. Miért nem az elvégzett munka minőségéről szólnak a sirámok?

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.18. 12:26:37

@kolbászoszsömle: te kinek köszönheted, hogy itt írogathatsz? hogy meg tudod különböztetni a mondatfajtákat? hogy (nagyjából) tudod, hova kell vesszőt tenni? a gyári munkások és a boltosok megtanítottak? szorozni? osztani? a műveleti sorrendre? elvitték a szaros seggedet kirándulni? felelősséget vállaltak érted napi nyolc órában? ha eltörted a kis kezedet, ők vitték el a balhét? ha vérzett az orrod, ők törölgették? ha hánytál, azok nézték végig és fogták a fejed közben?
gondolkodj már egy kicsit. bár, a neved sokatmondó - nehéz is lehet panelproliként értelmesen, európai módon gondolkodni.
megnézném az idegeidet egy letanított nap után. vágnád fel az ereidet, angyalom. főleg, ha a gyerekeknek olyan szülei vannak, mint te, meg a hozzád hasonlók.

by the way: nyugodtan el lehet menni főiskolára/egyetemre, aztán tanító/tanár diplomát kapni. ja, hogy oda meg nem sikerülne bekerülni...? hát kérlek, az már egy másik történet.

harmoka 2010.05.18. 12:27:06

Egy tanárnak évi 46 nap szabadsága van.
Amikor én jártam iskolába (30 éve) nem rohant be egy szülő sem az iskolába, ha a gyerekét a tanár esetleg szájon vágta, vagy kapott egy tockost, hanem még otthon is megkapta a gyerek a magáét. Most a sok hülye szülő rögtön berohan a suliba, ha ferdén néznek a gyerekre. Nevelni otthon kéne alapból, a suliba meg tanulni járnak.
Egyébként csak szét kell nézni az utcán, buszon, metrón villamoson, hogy viselkednek a kulturált felnőttek, van kitől tanulniuk a mai gyerekeknek.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.18. 12:27:17

Nincs 3 honap? Junius 30-tol aug. 15ig az 1,5, tavaszi szunet 1 het, oszi szunet 1 het, teli szunet 2 het. Ez tenyleg nincs 3, CSAK 2,5, plusz az alapszabadsag. 100 nettoert, napi 5 x 45 percert. Nem gondoljatok hogy nem a kommentelok a demagogok?

Betteli 2010.05.18. 12:27:22

@humán' négysör: igen. És az semmi?

Emellett van még az összes többi felelőssége...

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.18. 12:28:02

@eremita: buta vagy, szívem, mint a valagam. sebaj.
mindenkit arra lehet megtanítani, amire van kapacitás a kis agyacskájában.

Sonka Nery 2010.05.18. 12:29:06

@morrisal_: "vágnád fel az ereidet, angyalom. "
- szép jókívánság...

Ringlósztár 2010.05.18. 12:29:40

Azok a jómunkásemberek irigyek a pedagógusokra, akik iszonyúan váltják a rendszert és mindaddig kiállnak a piaci viszonyok maradéktalan érvényesítése mellett, amíg az nem a bőrükre megy (pl. devizakölcsön, támogatások a vállalkozáshoz, adókedvezmény, adócsalás). Érdemes lenne végiggondolniuk, hogy az aranyérműtétjüket kire bízzák: arra az orvosra, aki elismert, nem túlhajszolt, nem fusztrált és rendszeresen továbbképzett, vagy az ellenkezőjére.
Bugrisok, a gyerekeiteknek miért akartok rosszabbat, mint a segglyukatoknak?
Vannak nem megfelelő, kontraszelektált pedagógusok, illetve az összes önkormányzati (település, megye) oktatási intézmény igazgatóját a politikai kapcsolatai alapján nevezik ki, mert ez Magyarország, de még ma is gyakoribb az elhivatott pedagógus, mint az ellenkezője.
Nem vagyok pedagógus.

panteon 2010.05.18. 12:30:11

@Tomasz_a_gozmozdony: Miért nem mész tanárnak ilyen vonzó feltételkkel?

Sonka Nery 2010.05.18. 12:30:29

@Betteli: nem semmi, csak éppen annyi, mint más embernek, aki gyerekekkel bánik...nem kell ezt túlmisztifikálni.

Trójai 2010.05.18. 12:30:53

@humán' négysör: végülis, akkor miért nem sittesek tanítják a gyerekeket? Végülis, úgysem jár semmiylen felelősséggel. Se erkölcsivel, se morálissal, se egyébbel.

Na elmész te a...

Egy tanár is ugyanúgy "megmenti" az emberéleteket, ahogy egy orvos. Igaz nem szó szerint, de segít helyes irányba terelni azokat, akik amúgy elkallódnának, és munkanélküliből tengetnék ingyenélő napjaikat. (vagy alkoholistaként végeznék)

EGy tanár némelyik diáknak kb apja-anyja.

Egy jó tanár az egyetlen lehetősége a hátrányos helyzetű gyereknek a továbbtanulásra.

satöbbi
De ha szerinted egy gépkocsi megszerelése egyenértékű egy gyerek (sok gyerek) szellemi és lelki megművelésével, akkor sajnállak.

De úgysem érted a hasonlatot.

Gazz 2010.05.18. 12:32:14

Szerintem még egy-másfél évtized, és helyére kerül a tanárok megbecsülése. Igen határozott jelei vannak annak, hogy manapság senki sem akar tanárnak menni. Reál tárgyakat tanítókból már most komoly hiány van.
Amikor a kínálati piac átalakul keresleti piaccá, akkor majd a sok nagypofájú elgondolkodhat azon, hogy ki fogja a gyerekét ilyen feltételek mellett bármire is megtanítani.
Persze először jön majd az, hogy óriás osztálylétszámok lesznek, meg rengeteg túlóra, de ez csak meg fogja gyorsítani a folyamatot.

üdv
Egy nemtanár.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.18. 12:32:17

@panteon: mert nem szeretem a gyerekeket.

Nyunyócska 2010.05.18. 12:32:21

@kolbászoszsömle: "Csak bennem, anyáddal ellentétben volt annyi gerinc, hogy nem dolgoztam ott tovább, ahol az alapanyag minősége miatt a munkám színvonala nem érte el az általam megkívánt szintet."

Na, ha így lenne, néhány iskolában nem maradna tanár. :)) Gerinc vagy menekülés? Ez lett volna ám az igazi kihívás! Az igazi munka! Hogyhogy nem vállaltad be? A tanár vállalja be?

Nálunk igen, fél 8-kor kezdődik a tanítás, hogy a hetedik óra is véget érjen háromnegyed 2-kor. Aztán van egy csomó felzárkóztató és érettségire felkészítő óra (amire a fele sem jön el, akiknek kellene), bőven fél 4 után indulok el a suliból hazafelé.

Szüneteket, szabadságokat tessék számolni, elővenni a naptárakat: (de tartok tőle, erre lusták a kommentelők!)
2009/2010-es tanév:
őszi szünet: utolsó tan. nap: okt. 22 (csüt.), első tan. nap: nov. 2 (hétfő)
téli szünet: utolsó tan. nap: dec. 22. (kedd), első tan. nap: jan.4. (hétfő)
tavaszi szünet: utolsó tan. nap: ápr.1. (csüt.), első tan. nap: ápr. 7.(szerda)
nyári szünet: utolsó nap, amikor be kell mennem: JÚLIUS 7., első nap, amikor be kell mennem: AUG. 23.

Aki ebből kihoz 3 hónap szabadságot, annak odaadom a diplomáim közül a matekot.

És igen: be kell járni július 7-ig, akkor is, ha semmi tennivalód nincs -ami nem szokott előfordulni, mert rengeteg papírmunka van a ballagás után is- és igen: az én június 18-án végző iskolásomat is fogom vinni a munkahelyre utána, mint a többi szülő. És igen: augusztusban is be kell már járni előkészíteni a tanévet, értekezni, satöbbi, még ha nincs is tanítandó gyerek.

kozepfoldi 2010.05.18. 12:32:57

A 3 honapot meg az egyeb sallangokat talan most mellozzuk.

A lenyeg az, hogy barki, aki ezt a melot kunnyunek iteli, menjen be egyszer 30 (szinte mindegy milyen koru) gyerek koze. Ne tanitson Bank Bant, csak erje el, hogy 45 percig ne legyen kaosz (utni nem er). Es ez csak a nulladik problema megoldasa...

eremita 2010.05.18. 12:33:10

@morrisal_: A magyar nép hülye mi? Hogy nem lehet gyerekeket tömegével megtanítani olvasni meg írni ? Te oltári nagy tahó vagy. Az egyetemi felvételiken!!!!!! derül ki, hogy a leendő egyetemisták 1/3-ának alapvető gondjai vannak a szöveg értéssel. Micsoda színvonalú az ilyen középiskolai oktatás? Nem csodálom, hogy néhány szülőnek felmegy a pumpa, amikor ilyen flegma hozzáállást tapasztal a "pedagógusok" részéről.

alumi 2010.05.18. 12:33:17

Én kiugrott tanár vagyok. Két év után láttam, hogy ezt én, így, ebben a formában nem csinálom.
Megtehettem, mert van három szakmám.

De nagyon sokan nem tehetik meg.

Arról nem is beszélve, h elhivatottak nélkül az elvakult hülye szülők félrenevelt gyerekeivel sem küzdene senki. Azért ezen el kéne tűnődni.

Lehet, hogy hosszú távon tényleg a fizetős, szigorú felvételi rendszerrel rendelkező elitiskola lesz a megoldás a szelekcióra? (mind tanárok, mind diákok terén)

Sonka Nery 2010.05.18. 12:34:22

@Trójai: "végülis, akkor miért nem sittesek tanítják a gyerekeket? Végülis, úgysem jár semmiylen felelősséggel. Se erkölcsivel, se morálissal, se egyébbel."
- ez durva sarkítás, én pont azt mondtam hogy van felelőssége, kb. mint másnak, aki gyerekekkel bánik.
"Na elmész te a..."
- te meg tudod mit *** be...
"De ha szerinted egy gépkocsi megszerelése egyenértékű egy gyerek (sok gyerek) szellemi és lelki megművelésével, akkor sajnállak. "
- Megint sarkítasz (átlátszó kommunikációs stratégia, nem vagy te tanár véletlenül :)) nem erről van szó, de úgysem érted a hasonlatot. :)

elod72 2010.05.18. 12:34:41

@Gazz: Ez gondolom valaki masnak lett szanva. Vagy csak nekem hianyzik a logikai kapocs? (A gyerekeim szoktak koszonni, es egy percre sem gondoltam, hogy a tanar ellenem van.)

cetlizo · http://cetli.blog.hu/ 2010.05.18. 12:36:47

Nagy hülyeség a tanárokat sok szabadsággal vádolni, hisz aki egy kicsit is jártas az életükben tudják, hogy egy tanár a kicsengetést követően is a nap 24 óájában, az év 365 napján tanít és nevel.

Yasashi Tanuki 2010.05.18. 12:38:18

A szabadság téma kapcsán meg kell emlékezni egy a különösen kezdő pedagógusokat elég hátrányosan érintő gyakorlatról, hogy határozott időre alkalmazzák őket szeptembertől június közepéig aztán mehetnek nyárra munkanélküli szabadságra, hogy szeptembertől az iskola kedvezménnyel alkalmazhassa őket újra, persze csak akkor, ha közben nem találtak egy másik lúzert aki olcsóbban elvállalja.
Hihetetlen, hogy ezt már évek ót meg lehet csinálni ebben az országban!

PointeDuLac (törölt) 2010.05.18. 12:38:32

Tisztelni?mit tisztelni?az én munkahelyemen az elődömet mindenki utálta,megvetette mert egy bunkó paraszt volt,én viszont mindenkivel kedves és normális vagyok,ergó én kivívtam a tiszteletet.a tanár mit tett le az asztalra amiért tiszteljem?mondjuk azt,h minden sz*r ünnep alkalmával több tízezret elköltet a diákokkal ajándékokra?hogy sajnáltatja magát minden lehetséges médiumban?kérdem én,már sokadszorra,amikor elmentek főiskolára tanár szakra,mi a jó édes francot vártak?mit gondoltak?hogy egy cigánymentes elitiskolában fognak egész életükben dolgozni?elég legyen már az önsajnálatból és végezzék a dolgukat normálisan!!!!!!!!

KergeCsirke 2010.05.18. 12:39:10

Egyik szemem sír, a másik üveg. Anyám pedagógus, kiskoromtól kezdve látom közelről ezt a szakmát. Csak részben tudok igazat adni a posztírónak; valóban meg kellene becsülni a tanítókat/tanárokat, mert nem könnyű munkát végeznek igen kevés pénzért, DE!
Fizetik azokat a heteket/hónapokat is, mikor a tisztelt tanárok nem dolgoznak (és ez nem 21 nap, mint pl. nekem). Nem napi 8 órát melóznak, hanem jóval kevesebbet. A gyerekekkel töltött rész valóban megterhelőbb, de ez teszi ki a nap kisebbik részét. Az adminisztrációs munka és a továbbképzések pedig hadd ne higgyem el, hogy olyan megerőltetőek (tapasztalat).
Nehéz hivatás ez, mert a mai kölkök valóban szinte nulla otthoni nevelést kapnak és tízszer szemtelenebbek a piaci legyeknél (tisztelet a kivételnek), de könyörgöm: senki mellett nem álltak ott pisztolyt tartva a halántékához, hogy márpedig fiam, lányom tanár leszel.
Minden hivatásnak megvan a negatív oldala, ennek is. Sopánkodhatnának más szakmák képviselői is. Az meg, hogy ez az egyik legnehezebb hivatás: na ne.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.18. 12:39:25

az otthoni szocializáció pedig messze nem a tanítók/tanárok feladata. tudniillik: van olyan, hogy intézményi szocializáció, de ingó talajra nehezen lehet építkezni, ha felfejthető ez a kis metafora. mert a legtöbb gyerek úgy jön iskolába, hogy fogalma nincs, mi az ország fővárosa (nekem apám már négyéves koromban megtanította), hogy mi a foglalkozása apunak-anyunak, hogy miért nem szabad tépkedni a fák-bokrok leveleit-ágait, hogy milyen utcában lakik (ezt is fejből fújtam négyévesen, hiszen a szüleim megtanították), hogy miért kell étkezés előtt kezet mosni, hogyan kell cipőt kötni (elsőben kilencven százalékuk NEM TUD!!!), hogy nem túrjuk az orrunkat, majd nyaljuk le ujjunkról a Tartalmat, hogy hogyan kell kultúráltan kommunikálni a másikkal - ezt, kedves yuppie-proli, pedagógusgyazáló anti-szülőcskék, NEKTEK kéne OTTHON intézni. ideális esetben hét-nyolc éves korra az általam felsoroltaknak már belsővé kell válniuk... mert egy szülőre nézve szerintem szégyen, hogy a gyerekre rá kell szólni, hogy ne egye a cicakakát vagy ha a másodikos gyerek nem tudja megmondani, mit csinál az apja-anyja a munkahelyén.
ha meg nincs idő a gyereknevelésre-szocializációra, hja, kérem.... nem kell vállalni. a kis kikent-kifent anyucik csak azt látják, milyen csudás Angelina Jolie a gyerekekkel a fényképen, az nem jut eszükbe, hogy a gyerek az nem dekoráció meg státusszimbólum meg önigazolási eszköz, hanem egy, a végsőkig nevelni-szeretnivaló élőlény.

panteon 2010.05.18. 12:40:02

Valaki próbáljon meg kezelni egy gyereket ha éppen válnak a szülei,ha otthon verik szülei, ha soha nincsenek otthon a szülei, vagy leszarják a szülei, vagy minden nap részegek a
szülei.Ezekből a gyerekekből minden osztályban van min 2.
Ha valaki csak tényleg annyit lát egy pedagógusi állásból, hogy "nyári szünet" az szánalmas..

panteon 2010.05.18. 12:42:06

@PointeDuLac: "én viszont mindenkivel kedves és normális vagyok" ja ez hihető a hozzászólásodból...

Pinabajusz 2010.05.18. 12:42:41

Mi a faszomert kell annyit sirni? A dontes rajtad mulik, hogy tanitasz vagy nem. Ha ezt valasztottad, akkor elvezd annak az elonyeit, es a hatranyait. Eszem, faszom megall, a "szuloknek" elvarasai vannak. Bazze, neked is van annyi elvarasod, pl. egy penztarostol, hogy rendesen szamoljon, adjon vissza, nem? Jellemzoen csak annyi az elvaras, hogy vegezd el a munkad tisztessegesen. Ha tobbet beleteszel, az csak emberre tesz, kiemel a gepek kozul. Esetleg kapsz elismerest, vallveregetest stb.

Irigy rad a tokom. Az eszedert biztos nem irigyellek. Leszarom a harom honap szabadsagod, meg azt is hogy mar haromkor otthon lebzselsz, pedig gyanitom kesobb indultal dolgozni, mint en. Ezt valasztottad. Ennyiert. Csokolom. Par nap alatt tobbet keresek, mit te egy honapban, igaz napi 9-10 esetleg 12 oraval, de leszarom. Ha majd a szabadido, meg a sok szabadsag, meg a nyugalmas stresszmentes munka lesz a a fo feladat, majd csinalok levelezon vmi bolcsesz szakkort es elmegyek tanitani. Csak azt sajnalom, hogy ilyen kontraszelektiv hulyek fogjak a gyerekeim tanitani. Regen nem volt ennyi pedagogus barom.

Idonkent dugok tanarokat, de naluk hulyebb diplomas noket ritkan hordott a vilag. Nem csoda, hogy annyi a szingli kozottuk.

ZX 2010.05.18. 12:42:41

Ehhehehe. Igen Tisztelet jár, annak aki megérdemli akár tanár, akár nem. Biztos nem egyszerű rengeteg gyerekre felügyelni, mint ahogy nekem sem egyszerű néha elviselni néhány ügyfelet, és odafigyelni minden kívánságára, tökéletesen kiszolgálni. Nekem nincs se nyári szünet, se tavaszi, se őszi, én akkor melózom ezerrel, amikor mások a szabadságukat töltik, mindezt nem sokkal több fizetésért. Nekem nem 45 perc egy óra.
Ezenkívül amint írtam, tisztelet annak jár aki megérdemli. Sok tanár és pedagógus viszont az alapján bánik a gyerekkel, hogy milyen szülői háttér van mögötte. Ha a szülő nem gazdag, a tanár le se szarja a gyereket, mert az úgyis csak hülye lehet.

brigoletta 2010.05.18. 12:43:05

@eremita: Te meg egy akkora ökör, tuskó, üresfejű, rosszindulatú lepukkant és tele frusztrációval otthon vinnyogó nő vagy, aki azokat szidja, akik legalább tanultak azért, hogy majd az elbaszott gyerekednek a hasonlóan üres fejébe beleverjék azt a fránya Himnuszt, aminek második versszaka után már csak dadognál, ha mégse, akkor az egyetlen, amit neked nyújtott az iskola!!!

Szerintem a hülyepicsa.hu-ra kommentelj!!!

Ott még van valami tisztelet feléd!

Egy szarszopó tanár!

Sonka Nery 2010.05.18. 12:44:39

@Clermont: "...naluk hulyebb diplomas noket ritkan hordott a vilag. Nem csoda, hogy annyi a szingli kozottuk. "
- Ezt alátámaszthatom, ismerek én is egy párat. Csak azt nem tudom, mire fel olyan fene büszkék magukra?

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.18. 12:45:11

@panteon: nezd, foleg egy kozepiskolaban nem a neveles a dolga a tanarnak, meg a "miert nem tanultal mar megint edes fiam" tipusu kerdesek. Leadja az anyagot, szarjon ra hogy odafigyelnek-e vagy nem. Irasson ropdolgozatokat. Ha nem akarnak 1-est kapni, legkozelebb oda fognak figyelni. Pont leszarnam hogy melyik mit csinal oran. Elmondanam ami a dolgom, iratnek vazlatot is (az se erdekel hogy ki irja vagy ki nem, de szankcionalnam aki nem) aztan csokolom. Agyilag biztos nem tennem tonkre magamat.

belevau 2010.05.18. 12:45:55

@babraba:
Hozzászólásodnak az a bunkó kérdése, hogy miért van az, hogy nem minden tanár idióta, téged minősít.Tulajdonképpen emiatt nem is akarok leállni veled vitatkozni, mert a hozzád hasonló rosszindulatú, a tanárok iránt zsigeri gyűlölettel rendelkező eberekkel felesleges vitatkozni. Olyan hamis prekoncepciótok van, amit semmilyen értelmes magyarázattal nem lehet megszüntetni.

De azért egyvalamit leszögeznék: írod, hogy régen is voltak nehezen fegyelmezhető gyerekek, igen valóban voltak, viszont régebben a tanár kezében is voltak lehetőségek az ilyen gyerekek megfegyelmezésére. Itt most nem a pofonra gondolok természetesen, mert ennek nincs helye az iskolában, de ha a szülőnek jelezte a pedagógus, hogy a csemetéje nem megfelelően viselkedik az iskolában, akkor a szülő nem a tanárt hülyézte le, vagy verte meg, hanem kérdőre vonta a gyerekét. És ez ma nagyon sok esetben nincs így, egyből az iskola és a pedagógus lesz a hibás. Na ezen kellene elgondolkozni, hogy manapság a szülő és a csemetéje semmiben sem hibás, hanem csakis a tanár, mert nem végzi a munkáját megfelelően.

WinG 2010.05.18. 12:47:22

Elkeserito, hogy a 21. szazadra eljutottunk oda, hogy a tanar senki, sot nincs is szukseg ra. Szanalmas az emberek irigysege azert a par het (nem honap) szunet utan. Ha csak magambol indulok ki, hogy mi mekkora kaoszt okoztunk altalanosban es kozepiskolaban, hogy nem is egyszer boritottuk ki a tanarnot ugy, hogy sirva fakadt... hat igenis becsulom a tanarokat, akik ennek ellenere akarnak es szeretnek is tanitani.

Egy egyetemista (ekezet nelkul sajna)

korund 2010.05.18. 12:47:28

@Tomasz_a_gozmozdony:
NA VÉGRE EGY "ÉRTELMES" IDIÓTA. Vártalak kiscsibe.
Őszi szünet: 10.23-11.01-ig ez itt 5 nap, mert a többi ugye a gyengeelméjű csibéknek is jár.
Téli szünet: 12.23-01.03. 5 nap, mert a több, (lásd fentebb)
Tavaszi szünet: 04.02-04.06 2 nap, mert lásd fentebb.
Nyári szünet: Jó, itt tényleg vannak eltérések, ezt nyugodtan felróhatod.
Amúgy könnyen dobálózol itt félhónapokkal. Hol is az a 3 hónap?

korund 2010.05.18. 12:49:10

@Tomasz_a_gozmozdony:
Szerencsére ezért úgy rúgnának ki mint a huzat a középsuliból.

babraba 2010.05.18. 12:50:13

@belevau: na de kedves... régen úgy oldották meg a hülyegyerek problémát, hogy több fizut adtak???
na látod, akkor meg is beszéltük!

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.18. 12:50:52

@Clermont: ha leszarod, mi a fasznak ugatsz itt, te Rudopitekusz?

Trójai 2010.05.18. 12:50:52

@humán' négysör:
- azt írtad volna, hogy egy tanárnak van felelőssége? SAjnálom de én nem olvastam az összes kommetnedet, csak azt, amit nekem címeztél, de abból nem ez derül ki.

"Szerintem egy tanárnak van akkora felelőssége mint egy orvosnak. "
Erre írtad:
- bahhh, akkor már egy autószerelőnek még inkább...

Elég vicces vagy. Pont TE sarkítottál ott, amikor azt írtad, hogy egy autószerelő munkája is egyentértékű az orvoséval.

Mert nem értetted meg a hasonlatomat. Igen, egy tanár is felel az emberéletekért, csak másmilyen értelemben.

Igen amúgy, tanári diplomám van, 4 szakról. Igen, dolgoztam tanárként is. Igen, azért hagytam ott mert szar a fizetés, és mert nem becsültek meg. Bármennyire is szerettem csinálni. Szerettem volna én is anyagi biztonságot és saját gyerekeket, úgyhogy választanom kellett, ezért költöztem külföldre.

A nem megbecsültséget pedig ne úgy értsd, hogy nem kaptam elég virágot év végén, hanem a szülők primitív, kicsinyes és gyerekes hisztijeit, miután a lelkemet kitettem a gyerekekért.

(csak egy példa: iskolai előadás, jópár gyerek kihagyva minden osztályból, a "problémásak" a fiúk, a túlmozgásosak. Na jó legyen, hát azért készül az egész műsorsorozat, hogy a szülők lássák szerepelni a gyerekeiket. LEgyen a "rossz" gyerekeknek is siekrélmény, az ő szüleiknek is öröm. Nem az én dolgom volt, senki nem kért rá, még osztályfőnök sem voltam. Saját erőből megszerveztem egy előadást a kimaradt gyerekekekkel. A semmiért. Pénzt nem kaptam érte, a szabadidőm ment rá. A kollégáim ferde szemmel néztek, nem helyeselték, egyesek személyes sértésnek és támadásnak vették. Az előadás előtt közbvetlen meg is akarták akadályozni, hogy fellépjünk mi is. Nem csaka tanárok, a "többi szülő". Az izgazgató külön engedélyét kellett kérnem, hogy megtarthassuk.- mindössze 5 perc, zenés táncos dolog volt. Rossz szájízzel ugyan de megadta. Az előadás amúgy jól sikerült. Mégis akadt egy-két szülő, aki kifogásolta, hogy: 1. miért csak olyan rövid ideig volt a Sanyika a szinpadon, amikor volt gyerek, aki több ideig volt ott 2. miért ilyen jelmezt viseltek a gyerekek. 3.miért került ennyibe (kb 1000 ft volt) 4. megkérdezték többen, hogy az előadás után visszakapják e a jelmez árát 5. Miért kellett egy gyerek jelmezének az árát összedobni -35 fős osztály, hátrányos helyzetű gyerek 5 testvérrel. Szmáold ki mennyivel fizetett többet a többi szülő az ismert paraméterek függvényében. 1000ft- 35 felé osztva.

A 35 szülőből egy köszönte meg.)

eremita 2010.05.18. 12:51:36

@PointeDuLac: Igazad van.Már azt hittem, hogy én nem látom jól a világot. A magyar oktatás ügy kitalálta magának a gyakorló iskolák rendszerét, ahol pedagógus jelölt csak jól nevelt, értelmes gyerekekkel találkozik. Úgy szereznek diplomát, hogy a problémás, közepes képességű, szociális problémákkal küszködő gyereket csak az első munkahelyükön látnak és néznek rá mint borjú az új kapura.

Egy jó képességű gyerek a tudást akkor is magába szívja, ha a katedrára egy majmot ültetnek. Ahol a tisztelt pedagógus társadalomnak meg kellene mutatni a tudását és az elkötelezettségét - vagyis a leszakadók, a hátrányos helyzetűek oktatása területén - ott totális csödöt mutatnak.

eperlevélke 2010.05.18. 12:52:11

Hála az égnek, hogy ennyi okos és intelligens ember él a világon!

Szerintem a sok okos még a pótfelvételikre jelentkezhet a pedagógus szakokon, aztán majd meglátjuk, ott mire elég ez a hatalmas tudásuk!

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.18. 12:52:47

@Trójai: igen, ez, amit leírtál, klasszikus probléma.

eperlevélke 2010.05.18. 12:53:17

@eremita: Te miért nem végzed el a pedagógiát? Olyan okos vagy és széles látókörű, persze szép is:)

Starlark 2010.05.18. 12:53:44

@megitális rózsa: Nekem ilyen tanár volt a történelem-filozófia és a biológia-kémia tanárom. Semmi mást sem csináltunk a gimiben mint felolvastuk órán a könyvet mint általános alsóban.
A legjobb pedig az volt mikor biológia fakultációs órán kiadott egy tesztkönyvet hogy önálló munka ő meg javította a dolgozatokat mert hogy haza nem visz munkát...
Fakultáción!!! Mikor OKTV-re kellett volna minket felkészíteni.

Alikam 2010.05.18. 12:54:27

@korund: megoldjátok ti azt okosba. Ki kér téged számon, ha nem tanítási, de munkanapon inkább otthon pepecselsz?

Senki, nekem 30 éves létemre 22 nap szabi jár 12 hónapra, nektek ennek majdnem a duplája, amiből x időt csak tanításhoz köthető fogalkozással lehet kivenni, viszont még így is marad nektek bőven.

De nem is ez a lényeg, mert mindennek megvannak az előnyei, meg a hátrányai, hanem nem kell rinyálni, ennyi az egész.

izlésrendőrség 2010.05.18. 12:54:56

jaj mindjärt elsirom magam, szegeny pedagogusok...lol

akkor kezdjük: tavaszi szünet (1 het, ne kamuzzatok hogy itt is keszülni kell), nyäri szünet andreas iräsa alapjän 7 het (!!), ugye nem kell minden eveben szegeny tanärnak kifestenie az osztälytermeket?, öszi szünet 1 het, teli szünet 2 het...akkor häny pulsz nap akad meg evközben?..kiränduläsok, pedagogus nap, vizsgaidöszak, stb...nekem ennyi szabim 6 -7 ev alatt jön össze

jaj, 0-dik ora is akad?, mär fel 8 kor?...mäs ilyenkor mär elfärad, 45 perces oräk, abbol is jo esteben egy nap 6?...de szämolhatunk a 22 oräval egy hetre, ti irtätok...dolgozat javitäs otthon?...ez ok lehet, de gondolom nem mindennap, es nem hosszu oräkon ät

csak 100 a netto-tok?...a többsegnek ennyi sincs 40 ev munka utän, tudjätok olyan munkahelyekröl beszelek, ahol a pisäläs is szämolva vagyon kinek meddig tart..nemhogy 15-20 perces szünetek

arrol ugye nem is kell emlitest tennem, hogy a 4 eves fösuli alatt (amire kurvära veritek a melleteket), szäzszämra lättam, delelött, hetköznap ittasan, orära be nme järva fetrengni leendö tanarakat, jah kerem igy is lehet iskoläba järni, majd kesöbb erre hivatkozva hepciäskodni, hä nekem diplomäm van...tenyleg szükseg van evi (csak vas megye, szombathely) 2-3000 uj tanärra?...szerintem nem

a tenärveres is tul ban lihegve...igen borsodban pl mindennapos, de az ideirogato tanärok többsege meg csak egy pofont sem kapott...kit nem aläznak meg a munkahelyen naponta?...a legtöbb alkalmazottat minden nap, es neki is nyelni kell, vagy viszlät

es akkor nem beszletünk a közalkalmazottakat megilletö kedvezmenyekröl...olcso utazäs?..olcsobb telefon tarifäk?..stb

ugyan mär...valo igaz szar lehet ma tanärnak lenni bozonyos helyeken, de meg mindig szäzszor kenylemesebb, mint az ätlag melosok többsegenel

panteon 2010.05.18. 12:55:23

@Tomasz_a_gozmozdony: Ez azért nem ilyen egyszerű.
Ha valaki becsületesen dolgozik, az szeretné látni a eredményét.
Mi lenne ha egy autószerelő is "csak összedobná a kocsidat"?
Ha valakinek nem tetszik a munkája az menjen máshova.
De ha már vannak olyan tanárok akik szeretik a gyerekeket(mert azért va köztük sok jó fej)akkor nem mehet be úgy az órára,mintha nem ülne ott senki,csak adja le az órát mert akkor a többi normálissal szúr ki.

belevau 2010.05.18. 12:55:23

@babraba:
Nem a fizetésen van a hangsúly, hanem a társadalmi megbecsülésen. Nem minden a pénz körül forog. Én azzal is boldog lennék, ha nem néznének hülyének, hogy tanári diplomám van.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.18. 12:55:31

@korund: remelem teged is hamarosan ha ott is ilyen stilusban adod elo magad :) Vagy legalabb egy vermesebb szulo hogy szajbabasz.

izlésrendőrség 2010.05.18. 12:55:36

meg valami....amikor en voltam diäk, a tnaär sosem ert be becsöngetesre, SOHA...pär percet de mindig kesett

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 12:56:17

Nem értem miért foglakozik bárki is a pedagógusok szabadságával a lényeg, hogy a munkáját becsületesen elvégezze!

Talán vissza kellene menni az időben nagyanyáink-nagyapáink idejébe, amikor mindenki természetesnek vette, hogy az iskolában a tanárnak MINDIG igaza van és alapból JÁR neki a tisztelet, és NORMÁLIS szülő a saját jól felfogott érdekében ezt SOHA nem ássa alá a gyereke előtt!

Igaz akkoriban nem is volt visszapofázó gyerek, verekedő szülő, mert a társadalom mélységesen ELÍTÉLTE aki ilyet tett.

Ma sok szülő nem képes megfelelően ellátni a szülői kötelességeit, vagy mert sokat-sokáig dolgozik, hogy a családot fenntartsa, vagy pedig már ő is a qrva nagy liberalizációban nőtt fel és halvány segédfogalma sincs mit is kellene tulajdonképpen tennie, ezért a flusztrációját a pedagóguson vezeti le, azt hibáztatja az elkényeztetett hülye gyereke minden ballépéséért.

Azért van a fogadóóra, hogy ha valami nem tetszik a kedves szülőnek, sziveskedjen odazarándokolni és NÉGYSZEMKÖZT megbeszélni a pedagógussal, ja hogy egyszerűbb otthon a gyerek előtt szidni a tanárt, és neki ugyebár különben sincs ideje ilyen hülyeségekre?!

Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy a pedagógus feladata a kötelességek nélküli, elkényeztetett gyerek seggének kinyalása?

Nem vagyok pedagógus, de azzal értek egyet, hogy a gyerek tanulja meg a kötelességeit is ne csak követelőzzön, mert az nem csak a társadalomnak lesz rossz, de a szülőnek is!

enterment 2010.05.18. 12:56:29

Rendkívül irritáló az írás!!!!
Minden tanárnak megvan a lehetősége: Tessék kérem elmenni boltba, futószalag mellé, vagy pénztárba, esetleg a Mekibe, szabadon választott!!!!! Ha úgy gondolják, hogy azoknak milyen könnyű!

Szegény-szegény tanárok! Méltatlan, hogy ennyit kell szenvedniük!
Abszurdisztán ez az ország tényleg, sőt ez egy Qurvaország, ahogy második "Mátyás" mondotta vala!

Itt azok sírnak, akiknek a legkevésbé kéne! És, valóban, hogy milyen undorító, irigy emberek a magyarok, talán nincs még egy ilyen primitív, irigy nép ezen az elcseszett bolygón, ahol a legnagyobb gondja, és a legsanyarúbb helyzete a szegény tanároknak van! (Arról már szót sem ejtve bővebben, hogy mennyi a "jó" tanár köztük?!)
Az a paraszt, meg az a képzetlen, nem diplomás pénztáros legyen elégedett a minimálbérrel, meg a Tőlük megkívánt minimális elvárásokkal, dolgozzon csak látástól vakulásig, hiszen többre úgysem képes!
Valami igazság azért van az írásban, mindenki mindenki ellen, ez ma Qurvaország szlogene!!!!! S ehhez nagyban hozzájárul az írás szerzője!

lujza76 2010.05.18. 12:57:35

Ez azért már az én fantáziámat is megpiszkálta. Szerintem nem alanyi jog a tisztelet egyetlen szakmában sem, s szerintem nem fontosabb és jobb egy szakma sem a másiknál. Kérdezném a pedagógustól: Ő lenne könyvelő - mondjuk mert nekem ez a szakmám. Felelősségteljes, azt hiszem . minden évben továbbképzésre kell!!! menni mert ugrott a pm nyílvántartás. Ha nem vásárolok szakkönyveket akkor hülye maradok erről ennyit. De továbbmegyek azért nem lettem pedagógus mert nem vagyok oda a kölykökért- pedig nekem is van egy 14 éves fiam akit imádok. Van olyan tanára akit szeret és tisztel és van olyan is akit nem. Pl.: matek tanár: - mire ezt otthon megcsináljátok megértitek. És ez mindíg így megy. A tanárok már nem bíztatják a kölyköket, hogy ezt jól csinálod gyere van ilyen vagy olyan szakkör mert nincs már semmi. Szóval szerintem egy picit azért a pedagógus is visszavehetne magából. Mert én személyszerint őgy élem meg ezt, hogy életem legnagyobb kincsét bízom rájuk napi 8 órában, és azért a gyermek is várhat tiszteletet ha valamiben jó. Szóval a kutya valahol itt lesz elásva. szerintem

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 12:58:30

@morrisal_: "te kinek köszönheted, hogy itt írogathatsz? hogy meg tudod különböztetni a mondatfajtákat? hogy (nagyjából) tudod, hova kell vesszőt tenni?"

Ez elég magas labda.
Az ide írogatók közül szerintem kevesen vannak, akiket nem a szülei, vagy egy magántanár tanított meg írni, olvasni, számolni.

"ha eltörted a kis kezedet, ők vitték el a balhét? ha vérzett az orrod, ők törölgették? ha hánytál, azok nézték végig és fogták a fejed közben?"
Amikor a fejemre esett az iskolában a vakolat, nem a tanár, és nem az iskola volt a hibás, hanem a körülmények.
Amikor szaruhártya sérülésem lett valami játék miatt, nem a tanár vitt/küldött orvoshoz, hanem anyám, iskola után, mert még csak fel sem hívták, hogy vérzik a szemem.
Amikor focizás közben eltört a lábam, akkor sem hívtak mentőt, orvost valamit, bár nagy kegyesen megengedte, hogy üljek az óra hátralévő részében.

Persze ez még akkor volt, amikor a gyerekeknek, szülőknek nem voltak jogaik.
Az igazi jó világban.
Aminek vége szakadtával elsatnyult minden.

panteon 2010.05.18. 12:58:45

@eremita: Tiszta szívből kívánom, hogy a Te gyerekedet majd egy majom tanítsa.

deflorator 2010.05.18. 13:00:33

@kolbászoszsömle: Ne hasonlítsd már a tanárt egy bolti eladóhoz wazze. Egyrészt minimum főiskolai végzettsége van, másrészt hatalmas felelőssége. Azonban a felelősséggel nem jár együtt a magas fizetés.

Nyunyócska 2010.05.18. 13:00:44

@izlésrendőrség: "akkor kezdjük: tavaszi szünet (1 het, ne kamuzzatok hogy itt is keszülni kell), nyäri szünet andreas iräsa alapjän 7 het (!!), ugye nem kell minden eveben szegeny tanärnak kifestenie az osztälytermeket?, öszi szünet 1 het, teli szünet 2 het...akkor häny pulsz nap akad meg evközben?..kiränduläsok, pedagogus nap, vizsgaidöszak, stb...nekem ennyi szabim 6 -7 ev alatt jön össze"

Látom, itt a tényekkel egyesek nem foglalakoznak, csak acsarkodni járnak ide. Ami nem az ő érvelésüket támasztja alá, azt finoman "átlépik". (Írtam fentebb, valaki ki is számolta.)

A pedagógus nap soha nem munkaszüneti nap, a többségi társadalom azt sem tudja, hogy van olyan. Elárulom: június első VASÁRNAPJA az. Huppsz, még azt sem lehet ellógni...

eremita 2010.05.18. 13:00:59

@brigoletta:
Tisztelt szarszopó Tanár Úr!/Úrnő!
Én hazudok, amikor azt állítom, hogy kis országunknan százezrével élnek a funkcionális analfabéták, akiket a magyar általános iskola képtelen volt megtanítani írni-olvasni?
Én hazudok, amikor azt állítom, hogy az egyetemi felvételiken tömegével szűrik ki a leérettségizett és szövegértési problémával küszködő jelentkezőket?
Én hazudok, amikor azt állítom, hogy a magyar egyetemeken diplomagyárak működnek, ahol szart sem érő diplomákkal bocsátják ki a hallgatókat?

Vajon ezért ki a felelős? A kéményseprők szakszervezete?

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:02:06

@izlésrendőrség:

Ha az átlagmelós elégedtlen a sorsával tanuljon és menjen pedagógusnak, ha nem képes erre akkor talán aki igen, mégiscsak több valamivel, gratulálok a felismeréshez, hogy bizony nem vagyunk egyenlőek, magasabban képzetteknek több fizetés, és esetleg több szabadság jár, remélem a gyerekeid nevelésében alkalmazod ezt az új felismerést.

Külföldön merre élsz, mert remélem nem vagy annyira igénytelen, hogy helyben pötyögsz ékezet nélküli klavin, mert én meg azt utálom nagyon.;)

panteon 2010.05.18. 13:02:48

@eremita: Az olyan hülye szülők mint Te...

eperlevélke 2010.05.18. 13:06:03

@lujza76: www.fn.hu/tech/20080303/ranschburg_mar_oviban_latszik_kibol/

Van benne igazság, hogy a szakkörök vagy gyermekmozgalmak eltűntek.

Néha ezeket is érdemes elolvasni.

Nem mai cikk, de az írásodra ez jutott eszembe.

Anyaszomorító Füles 2010.05.18. 13:06:19

Mi a különbség a tanár és az utcaseprő között? Az utcaseprőnek nem piszkos a munka...

izlésrendőrség 2010.05.18. 13:06:42

@Nyunyócska:

nem acsakrodom, levezettem kb mennyi szünet van, ez barätok közt is minimum 9 -10 het, ki kap ennyi fizetett szabit az orszägban ?...nem sokan

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:07:21

@eremita:

A szarszopó jelen esetben csak te lehetsz, ha nem csak átvegetálnád az életedet, tudnád, hogy minden új kormány, új miniszter átvariálta a nemzeti alaptantervet, és hiába nem ért egyet a pedagógus az újításokkal, állami alkalmozott kötelessége azt tenni, amit előírnak neki.

Remélem nincs gyereked, vagy ha van/lesz nem örökli genetikailag a hülyeség génjét tőled.

deflorator 2010.05.18. 13:07:23

Eljátszok a gondolattal, hogy mi lenne, ha általánossá válna, hogy ha valaki selejtes terméket vásárol akkor bemegy a gyárba és találomra agyonver valakit a futószalag mellett. Ha romlott húst adnak neki akkor agyonver egy parasztot (szintén találomra.) Vagy egyszerűen csak válogatás nélkül agyonlő 20 embert. Gondolom ez is annyira tetszene nektek, mint a tanár verés. Nevetve mesélnétek az ismerősöknek, hogy egy őrült agyonlőtte a gyerekeiteket, haha...

Alikam 2010.05.18. 13:07:31

@Nyunyócska: ti valami festőválllakozás vagytok? Minden évben a tanár festi ki a termeket? Ne nézzed már ennyire hülyének az embereket!

De még ha igaz is lenne, 10 tanár egy átlagos iskolával másfél hét alatt végezne, de én ezt nem hiszem el, ne is haragudj.

Betteli 2010.05.18. 13:07:49

Senkit nem ismerek, akit magántanár vagy a szülei tanítottak meg írni. Lehet, hogy mind olyan jóképességű, hogy magától megtanult...? :)

Muad\\\'Dib 2010.05.18. 13:08:00

Akik szerint tanárnak lenni olyan jó egyszerűen nem normálisak. Könnyen pofáznak, amikor még nem próbálták. Nekem is meggyőződésem volt, hogy azért a rengeteg szabadságért simán megérné, egészen addig, amíg a mostani munkahelyemen nem kellett a partnercégeinknek oktatásokat tartanom. Könyörgöm, még felnőtteknek is piszkosul fárasztó mondjuk egy 3 napos tréninget megtartani, el sem tudom képzelni milyen lehet nap mint nap ezt csinálni kölykökkel. Én biztos kikészülnék...

phaszfej 2010.05.18. 13:08:11

Nőknek tilos lenne tanítani. Mert csak reprodukálni tudnak. Eredeti gondolatuk nincs.

eremita 2010.05.18. 13:08:43

@panteon: Egy tanárnak az nem nagy dicsőség, ha egy jó szülői hátterű, értelmes, motivált gyerek jól tanul. Főleg, ha csak ilyenek vannak egy elit iskolában.
Ott mutassa meg a tudását a tanár, ahol valóban szükség lenne rája: a közepes képességű, a leszakadó, a hátrányos helyzetű gyerekek tanítása, nevelése területén.

De én az utóbbi esetekben csak panaszkodást, jajveszékelést és totális csődöt látok. És aki, mint én is, felhívja erre a figyelmet az egy gazember?
Nem én vagyok a gazember, hanem te, sok-sok kis betűvel, mert rád még majmok nevelését sem bíznám, nem hogy a gyerekeimét.

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:09:34

@Anyaszomorító Füles:

Az utcaseprőnek nem piszkos a munka, de büdös a tanulás.;)

Nyunyócska 2010.05.18. 13:10:25

@lujza76: "Pl.: matek tanár: - mire ezt otthon megcsináljátok megértitek. És ez mindíg így megy. A tanárok már nem bíztatják a kölyköket, hogy ezt jól csinálod gyere van ilyen vagy olyan szakkör mert nincs már semmi."

Dehogynem! Nekem van matek felzárkóztatóm idén pl. Az osztályból kb. 15 gyerek járhatna ingyen -akiknek szüksége is lenne rá-, a 7. óra után. (3/4 2-fél 3-ig.) Tudod mennyien járnak? 5-en. És magántanárhoz elmegy inkább további 4. (Mert ha a szülő fizet valamiért, akkor meg is követeli, hogy elmenjen a gyerek. Ami "ingyé" van, az csak tré lehet...) A többi emberkét abszolút nem érdekli... Igaz, az egész osztályból 1 gyerek szülője jött be hozzám fogadóórára.

phaszfej 2010.05.18. 13:11:03

A tanárok különböző tantárgyak ürügyén nem mások, mint gyerekfelvigyázók. Tanulni tőlük semmit nem lehet.

eperlevélke 2010.05.18. 13:11:18

@eremita: Már az 1869-es népszámláláson vetődött fel ez a probléma:)

Aztán 1868:XXXVIII.tc. elkezdte szabályozni az alsófokú oktatást.

1880 már a hazánk lakosságának 80% tudott írni-olvasni:)

Tudod, nem untatok senkit az oktatás politikájával, aki tanulta tudja, viszont ajánlom kedves figyelmedbe: Katus László: Modern Magyarország születése. Magyarország története 1711-1914. Pécs, 2009. című művét!

Neten nem fogod megtalálni!!!

Nyunyócska 2010.05.18. 13:11:31

@izlésrendőrség: És elolvastad, amikor én dátumszerűen leírtam, hogy mettől meddig tartanak ezek a szünetek?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.18. 13:11:34

Én saját tapasztalatból mondom, hogy a pedagógusok 2/3-ada vagy a tantárgyából lemaradt, felkészületlen, vagy képtelen fegyelmezni, vagy nem tanít hanem mást csinál helyette. Utóbbi a leggyakoribb, történelem tanárok többnyire politizálnak, tesi tanárok elhúznak inni a tesi tanáriba, addig azt csinálnak a gyerekek amit akarnak, informatika tanárok azt mondják mindenki nyugodtan netezhet és ők is ezt teszik, egyéb tantárgyakat tanítókra meg általában hétköznapi sztorik elmesélése a jellemző. És pont az ilyenek szoktak leginkább panaszkodni, akár a diákoknak órán, hogy milyen nehéz a pedagógusnak. A jó tanár meg teszi a dolgát és tanít.

Alikam 2010.05.18. 13:12:16

@Muad\\\'Dib: erre szokták mondani, hogy az menjen tanárnak aki szeret tanítani, szeret emberekkel foglalkozni. Ugyanez van bármilyen más szakmánál. Programozónak is az menjen aki szeret programozni.

Az teljesen irreleváns ebből a szempontból, hogy te minként éled meg más munkáját egy pár napig. Lehet, hogy a tanár - aki tanítani szeret - meg a te munkádat nem bírná.

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:12:20

@phaszfej:

Aha, tehát a mikropéniszed nem áll fel, és gondolom akadt olyan nő, aki hangot adott elégedetlenségének.:D

Nyunyócska 2010.05.18. 13:12:27

@Alikam: Írtam volna valami ilyesmit? Hol is? Mutass rá, légyszíves!

enterment 2010.05.18. 13:12:42

"Tisztelt szarszopó Tanár Úr!/Úrnő!
Én hazudok, amikor azt állítom, hogy kis országunknan százezrével élnek a funkcionális analfabéták, akiket a magyar általános iskola képtelen volt megtanítani írni-olvasni?
Én hazudok, amikor azt állítom, hogy az egyetemi felvételiken tömegével szűrik ki a leérettségizett és szövegértési problémával küszködő jelentkezőket?
Én hazudok, amikor azt állítom, hogy a magyar egyetemeken diplomagyárak működnek, ahol szart sem érő diplomákkal bocsátják ki a hallgatókat?

Vajon ezért ki a felelős? A kéményseprők szakszervezete? "

Teljesen jogos Eremita felvetése, nem hazugság egyik sem, dehát igen: az igazság fáj, ugye? Főleg, akiket érint, igaz?

eremita 2010.05.18. 13:12:45

@Keloid:
Nem lep meg az érvelésed. Persze szerinted a tanárok semmiről sem tehetnek. Ők szentek és sérthetetlenek. Mindennek a liberál-bolsevik, kommunista csőcselék az oka, aki 8 év alatt lezülesztette a magyar oktatás korábban világszínvonalú rendszerét.

Heee Heee Hee

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.18. 13:13:49

Annyi a tortenet, hogy mindig azok pofaznak akiket az adofizetok tartanak el, kvazi magas berert "dolgoznak" es megsem eleg nekik. Lasd tanarok, Apeh, Mav es a tobbi... Sokszor, sokan elmondtak, nem volt kotelezo kozszolganak allni. Lehet probalkozni masutt. Elhagynatok a valagatokat kedves tanarocskak.

IronLowrider 2010.05.18. 13:14:31

"s kérdezem, hány versenyszférás esztergályos, autókereskedő, kisfőnök (előre elnézést kérek a felsorolt szakmájú emberektől) tanul újra a szakmájáról"

Most bizonyára lerombolom a világképedet, de a legtöbb ember számára a szakma tanulása a főiskola/egyetem befejezése után is folytatódik, és nemhogy a szolgáltatás árába nincs beépítve, hanem fel sem veszik az embert melózni, ha nincs tisztában a szakmája friss eredményeivel.

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:14:37

@phaszfej:

"phaszfej 2010.05.18. 13:11:03
A tanárok különböző tantárgyak ürügyén nem mások, mint gyerekfelvigyázók. Tanulni tőlük semmit nem lehet."

A retardáltakkal, amilyen te is vagy nem tudnak csodát tenni.;)

babraba 2010.05.18. 13:16:02

@belevau: ne haragudj, nem akarlak hülyének nézni... sőőőőt, becsülöm a jó tanárokat (mert abból is van doszta), de érdekes nem ők sírnak jellemzően... A legjobb barátnőm tanár! Nem egyszer hívott sírva, mert idióták a kölkök, előttük (és a kollégák előtt) nem sírna, inkább a szünetben a wc-n nekem zokog! Zokog a wc-n a szünetben, de nem a zinternetet sivítja tele és az osztálytermet, hogy jajjjjj én szerencsétlen! Azzal is egyetértek, hogy sok idióta ember van, aki ahelyett, hogy a kölkével foglalkozna a tanárt basztatja! Viszont a munkád ezzel jár! Kénytelen vagy tudomásul venni!
Ahogy neked is tisztelned kellene még a kis szerencsétlen tesco árufeltöltőt mert ha ő nincs, Te nem tudod honnan a kosárkádba tenni a kenyeret/tejet/szalámit! Szóval nem csak a tanárok társadalmi megbecsülése hiányzik (ne áltassuk magunkat), hanem a másik ember megbecsülése! Egyetértek egy előttem szólóval, ha egy autószerelő elba..a az autódat, karambolozol vele, meghalsz, te, a feleséged/férjed és a kölykeid! Ha viszont jól végzi a dolgát, akkor örömmel használod sokáig! (a tanár miatt viszont "csak" a jövőd mehet tönkre, nem az életedet veszítheted!) ezzel persze nem szeretném sugallni, hogy egy autószerelő többet ér, hanem azon gondolkodj kérlek, hogy Te vajon tiszteled a többi embert annyira, hogy ők is tiszteljenek? vagy neked kijár, mert tanár vagy??? na, ha így gondolkodsz, akkor pont nem!

izlésrendőrség 2010.05.18. 13:16:19

@Keloid:

az elebb taglaltam az oktatäst...ja es nehogy azt higgye a sok kis tanärpalänta hogy egy szaros 4 eves kepzes utän, milliok felett äll majd, es amig ezt a diplomät a feje fellett lobogtatva örökre husos älläsra, jo kis fizura jogositva erezze magat, mert kurvära teved...mint ahogy jopäran mär pofära estek

ausztriäban dolgozom, irodäban, , mert tanulatlan paraszt vagyok:)

eperlevélke 2010.05.18. 13:17:26

@eremita: Ajánlottam egy könyvet, olvasssssss és kevesebbet irkálj baromságokat!

labi 2010.05.18. 13:17:28

Igen, igen, egy autószerelőnek nem kell képeznie magát, hiszen ha eccer jó régen megtanulta szerelni a trabant-wartburg-lada-dacia négyest, azzal ma is tökéletesen elboldogul...

Muad\\\'Dib 2010.05.18. 13:17:38

@Tomasz_a_gozmozdony:
Igen, a rohadt milliomos tanárok. Tudod, nekem édesanyám majd megszakadt egy életen át, hogy értelmet verjen a kőbányai surmókba és kissé bántó, amikor egy hozzád hasonló nímand egységsugarú fasztalicska pofázik, amikor a haverom cégében az esztergályos kap annyi pénzt, mint édesanyám kapott a három egyetemi diplomájával. Szóval, GTFO

eremita 2010.05.18. 13:18:36

@eperlevélke:

Azt én értem, hogy a XIX. században probléma volt az írás olvasás elsajátítása. Még azt is elfogadom, hogy e tárgyban okos művek születtek. Na de mi köze van ennek ahhoz, hogy Magyarországon 2010-ben olyan iskolarendszerünk van, amely funkcionális analfabéták tömegeit termeli?

Muad\\\'Dib 2010.05.18. 13:18:38

@Alikam:
Ez tény, viszont nem kéne azzal a dologgal jönni, amivel sokaknak szokás, hogy húú az milyen könnyű meló már. Nem az. Vagy akkor az összes az...

izlésrendőrség 2010.05.18. 13:19:00

elmondom miböl ällt a tesioräm 5 even ät, ugy, hogy tesiszakods voltam: tanär kijön szotyit köpköd, oda dobja a labdät, focizztaok, ora vegen kijön: egeszsegetekre...ev vegen mindeki ötös volt:)

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:19:18

@eremita:

Így van, a tanárok ÁLTALÁNOSSÁGBAN semmiről se tehetnek, ha egy-egy példányukkal bajod van, akkor ott kellene reklamálnod, ott kellene annyira gerincesnek lenned, hogy elmondod személyesen a problémádat, de csak a névtelen mocskolódás telik tőled!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.05.18. 13:19:23

@izlésrendőrség:
Aki jó szakpárt választ, annak ugyan nem húsos, de biztos állása lesz jó ideig, még akkor is ha szarul csinálja, mert szinte semmilyen ellenőrzés nincs a minőségre. Emellett minden elismerésem azoké a tanároké akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat, annak ellenére, hogy ezzel nem járnak jobban.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.18. 13:19:55

@Muad\\\'Dib: kotelezo volt neki? De leirtam mar az elobb. Na akkor mi a faszrol is beszelsz kis tanargyerkoc?

izlésrendőrség 2010.05.18. 13:20:26

@Nyunyócska:

adam82 szerint 7 het a nyäri szünet

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:21:31

@izlésrendőrség:

Ezek szerint nem vagy tanulatlan paraszt, csak műveletlen bunkó.

eperlevélke 2010.05.18. 13:21:33

@eremita: Mondtam, hogy olvasss, mert benne vannak a válaszok is:)

eperlevélke 2010.05.18. 13:22:24

@Keloid: Jár egy piros pont, vagy "kisötös" :) :) :)

phaszfej 2010.05.18. 13:23:10

Az egyetemi képzést az államnak kellene finanszíroznia, mert egy országnak szüksége van iskolázott emberekre, ez közérdek. De akkor a legjobbak is kerüljenek be, és csak ők. Legyen rangja. Manapság úgy lehet egyetemre beiratkozni, mint könyvtárba. Miközben olyan nemlétező szakokon van óriási túljelentkezés, mint a nemzetközi menedzsment vagy mi. Ha van lóvéd, orvos is lehetsz. A bölcsészetre pedig boldog-boldogtalan bejuthat, pedig annak a legkíválóbb elmékből kellene állnia, mert az élet nagy kérdéseivel foglalkozik. Jogász lehetsz, ha egy jogász főiskolán elvégeztél 4 évet, amire csak beiratkoznod kellett. Értem, vonzó a cím, de így mit ér? Nem jelöli azt, amit kellene. A tanárok is ilyenek. Az lett tanár, akit kurvára nem érdekelt az, amit tanult, mert éppen oda vették fel. Leselejtezett emberek tanítják a kölykeinket. A tanítás méltóság. Nem lehet csak úgy akárki tanár. Bölcsesség és felelősség kell hozzá. És ezt sehol nem szűrik.

Nyunyócska 2010.05.18. 13:23:32

@izlésrendőrség: Akkor ő biztosan "jó" helyen van. Nekem annyi, amennyit leírtam. :))

Muad\\\'Dib 2010.05.18. 13:24:39

@Tomasz_a_gozmozdony:
Gyerkőc... ROTFLMAO, made my day
Tudod ő valóban szeretett tanítani, és jól is tette mindezt, viszont megbecsülést azt nem kapott érte. Mert "hálistennek" ez az ország többet termel a hozzád hasonlóból, mint normális emberből. Aki szerint az a jó, ha minél jobban szapulják a tanárokat, és minden felvetésük hazugság. Persze nem gond ez, mert így haladunk abba az irányba, hogy valóban csak a legnagyobb suttyók mennek tanárnak, látva a hozzáállást a tanárokhoz. Persze ahhoz, hogy ezt megértsd kéne némi értelmes szemlélet...

phaszfej 2010.05.18. 13:25:29

@Keloid: Nem talált. Általában a hatalmas jelzővel illetik a ringyók a mikropéniszemet.

eremita 2010.05.18. 13:26:05

@eperlevélke:
Ez utolsó levelem hozzád. Már megszoktam, hogy minden forumon vannak bértopikolók, úgy látszik, itt te vagy az ügyeletes. Remélem a gazdáid elégedettel lesznek veled. Belátom, demagógiában nem tudom felvenni veled a versenyt.

De van egy nagy előnyöm. Én vagyok az adófizető polgár, és erre büszke vagyok. És minden erőmmel harcolok azért, hogy teljesítmény nélküli munkákért az állam ne fizessen, még közszolgáknak sem. Sőt ha rajtam múlna, bizonyára nagyon hamar a munkanélküliek számát szaporítaná az a több ezer tanár, aki totálisan alkalmatlan feladata ellátására.

josef_k 2010.05.18. 13:28:39

@vércseharcsa: Nem tudom, hogy van-e értelme válaszolni neked, de azért elmondanám, hogy pl. a feleségem általában 7-7.30 körül benn van az iskolában, megtartja az óráit, a szünetben rendszerint intézi a diák dolgait (igazolások, egyé papírok kiadása stb.). Kb. 14-15 óráig dolgozik benn, majd hazajön és elkezd dolgozatokat javítani, és felkészülni az óráira. Fél 7 és 8 között kicsit beszélgetünk, a saját gyerekeket elküldjük aludni, majd átlag 10-ig, 11-ig javít. Hétvégén ez sokszor halmozottan jelenik meg.
Nekem ez többnek tűnik, mint 8 óra.

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:28:43

@phaszfej:

Hatalmas álmok egy kis semmiségről.;)

Keloid · http://freecom.blog.hu 2010.05.18. 13:30:17

@eremita:

Tehát a közalkalmazottak nem adófizető állampolgárok?:O

phaszfej 2010.05.18. 13:30:24

@Keloid: Álmodnál te is arról a semmiségről.

stillhungry 2010.05.18. 13:30:57

Számomra az a furcsa, hogy olyan emberek ócsárolják a pedagógusokat, akik még a saját egy vagy kétszem gyereküket sem képesek kordában tartani, majd ezek után meg vannak sértődve, mert szerencsétlen tanító/tanár megpróbál némi jómodort elsajátíttatni a gyerekkel...

Tisztelem azokat az embereket, akik erre a pályára adják a fejüket, legyenek rossz vagy jó tanárok... Kemény munka az övék!

panteon 2010.05.18. 13:31:22

@eremita: Szerinted sem egy hülye megy szemben a forgalommal az autópályán hanem mindenki....

VadMacs 2010.05.18. 13:32:16

Tisztelettel kérdeném:
-azt a tisztességes apát, anyát, aki gyártósor mellett rohad 3 meg 4 műszakban (esetleg érettségivel, szakmával, stb), a bunkó főnöke b*szogatja, miért nem sajnálják a tanárok? Valahogy miért érzem azt, hogy állandóan csak magukat tudják sajnáltatni?
-lehet a tanárnak köszönheti minden "nem tanár" hogy olvasni meg írni tud, urambocsá nevezzük ezt műveltségnek. De javítsatok ki ha tévedek, a gyártósori melós hoz létre tényleges értéket, az ő adójából (is) működik ez a rendszer. Neki köszönheti hogy van tévéje, autója, stb. Ha ezek a "hálátlan dögök" nem dolgoznának, nem lenne gyermekük, nem lenne kit tanítani és melójuk sem lenne így. A gyerek nem fizet a tanárnak, ellenben a gyereket a szülő neveli saját pénzén, és ő fizeti azt az adót amiből a tanár hónapokig nulla felelősségű melót csinál, azaz nyaral. És ugyanez a tanár fog hisztizni felére esett tanulószámnál is, hogy a köcsög állam redukálni óhajtja a pedagógusok számát.

Ismerek tanárokat, és azt is jól tudom: csak az nem rinyál ilyesmiket, aki végzett már kétkezi munkát. Elismerem hogy szar fizetések vannak, nulla jogokkal, de tisztelettel kérem vegyük figyelembe, hogy a melósnak is legalább ugyanolyan sz*r lett az élete, ha nem sz*rabb...

phaszfej 2010.05.18. 13:33:22

@stillhungry: Azért, mert vannak saját gyerekeiket nevelni képtelen szülők, még nem igazolja a tanárok alkalmasságát és nem is menti fel őket ez alól. Ha tanár vagy, máris elbuktál, mert nem tudsz gondolkodni. Alkalmatlan vagy.

deflorator 2010.05.18. 13:33:57

Olvasva a kommenteket, az a benyomásom, hogy mindenki utálja a tanárokat. Nem lennék meglepve, ha otthon ezt a szellemiséget továbbadnák a gyerekeiknek, utána persze meg lennének lepve, hogy a tanár miért nem tud fegyelmet tartani és tanítani az órákon. Na vajon miért nem?...

2010.05.18. 13:34:45

Üdv!

Szerintem ezzel az egész tanár-kérdéssel kapcsolatban három nagy probléma van, amelyek megoldása egyszerűen nem társadalmi diskurzus kérdése, sőt; a vitában az ellenkező oldalakon álló egyes emberek tehetetlensége csak az indulatos dühöt táplálja.

A kérdés első eleme a tanári pálya iránti tisztelet hiánya. Nézzünk szembe vele, hogy nem új a jelenség: a tanári hivatás tisztelete a közoktatás kb. 150 éve alatt egyre inkább degradálódott - ennek csak egyik oka a szakma és természetesen az „alapanyag” felhígulása -, és ez az ezredforduló körül érte el a kritikus szintet. Az előző rendszerekben a tanár volt valaki. A falukban a pap és az (ha volt) orvos mellett az Értelmiség tagja, a városiak számára pedig egyrészt diplomás, másrészt pedig a felemelkedés kulcsa. Az előző rendszerben már mutatkoztak visszásságok, pl. a TSZ-elnök gyerekét kevésbé lehetett megbuktatni, egy szénbányász meg egy kohómunkás is jobban keresett, de ezt akkor még a rendszerrel magyarázták, holott ez téves, a probléma már akkor is az volt, hogy jelentkezett egy réteg, amelyik a tanár fölött állt anyagilag és így társadalmilag. Ma meg, amikor kb. minden faluban van internet, a gyerekek kamerás mobillal járkálnak és a tanár havi fizetésének felét kitevő napszemüvegben grasszálnak, akkor ehhez képest a többi gyerek számára hogyan lesz a tanár mintakép? Nem ő lesz, hanem a gazdagék gyereke, aki pedig érthetően nem tiszteli a tanárt. Ez az első probléma.

Többen írták, hogy ha tízszeresére emelnénk a fizetésüket, akkor tisztelnék őket. Igen, de ez nem megoldás, mert több problémát hoz fel, mint old meg; ui. a közalkalmazottak fizetése egy egyszerű szorzásból áll: mennyit ér a munkájuk * mennyi van rá? Ennek a szorzásnak nem lehet csak az egyik tényezőjét figyelembe venni. Mesterségesen felfújni/alacsonyan tartani egy szakma bérezését eleve nem jó, mert társadalmi anomáliákat eredményez. Ez a második probléma.

Lényeg a lényeg: a tanári hivatás nem példakép többé. Nem példakép az általános iskolásnak (aki akár lopásból több pénzt szedhet össze tökéletesen büntethetetlenül), nem példakép a középiskolásnak (akik bukott emberként tekintenek a tanáraikra, eltekintve az olyanoktól, mint a zalaegerszegi vetkőző némettanárnő, aki szerintem egyszem egymaga forradalmian szembeköpte a hazug és ostoba iskolarendszert) és nem példakép az egyetemistának sem (aki világosan látja, hogy manapság többnyire az marad Phd-zni, aki máshol nem talált állást). A tanárnak meg kell küzdenie a tanulók figyelméért és tiszteletéért, és ez, párosulva a fent leírtakkal, nyilvánvalóan frusztrálja az egész szakmát, az pedig nem a javuló minőségben fog megmutatkozni... és ez a harmadik, egyben szerintem legfontosabb probléma.

Össztársadalmi folyamatokkal szemben nem az egyes tanárnak kell(ene) harcolnia, épp ezért kizárólag a tanárok ügyével foglalkozó megoldás nincs.

phaszfej 2010.05.18. 13:35:10

@deflorator: Azért mert valaki tanár, még nem érdemel automatikus tsizteletet. Miért is érdemelne?

panteon 2010.05.18. 13:35:11

@VadMacs: A melósokat is sajnáljuk... :-)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 13:36:13

@deflorator: Tán nem kellene ilyeneket írni a tanárnak, hogy "Szerintem, ennél nehezebb hivatás nem sok van, mint amikor egy gyereknek tudást és képességei alapján irányt kell mutatni, hogy legalább egy fokkal legyen okosabb a kedves szülőjétől. ".

Aztán beszélgethetünk arról, hogy kell-e utálni azt, aki ilyeneket leír, ilyen írások íróját védelmezi.

phaszfej 2010.05.18. 13:37:36

@ReignOfdark: Nem azért tisztelünk valakit, mert sok pénze van. Ostoba.

Betteli 2010.05.18. 13:37:40

10 évvel ezelőtt a bölcsészkarra bizonyos szakokra nagyon magas pontszám kellett és túljelentkezés volt. A legjobbak kerültek be.

Hogyan különbözteti meg valaki azt a tanárt, aki egy ilyen szakot végzett el egy olyan időszakban, amikor az nehéz volt, egy másiktól, aki egy büfé-ruhatárt "manapság", amikor boldog-boldogtalan bejuthat?

Vagyis az előítéletnek itt sincs helye. A telejsítmény alapján ítéljék már meg őket, könyörgöm.

Tehát ha volt 15 jó tanárom, 2 idióta meg 3 másik, aki tojt az egészre, akkor nem hiszem, hogy alapvetően azt kell állítanom, hogy a tanárok ilyenek meg olyanok.

Van ilyen is és olyan is.

Az általános megvetés a gáz.

killermoney 2010.05.18. 13:38:39

Ok hogy kijár a tisztelet a tanároknak, de azért ne emeljük már piedesztára őket. Egy ismerős tanárként dolgozott már sok éve és ő is mindig panaszkodott h jajj neki milyen rossz stb. Na most volt egy pár hónap amikor elvállalt egy vmilyen pénzügyi állást a "versenyszférában", ezek után azt mondta h ehhez képest tanárnak lenni kurva egyszerű... Úgyhogy ennyit erről.

Lehet jönni azzal h jajj nekünk milyen rossz, de speciel egy középiskolai mondjuk történelem tanár mit képzi magát amikor 20 éve ugyanazt tanítja??? Vagy mondjuk a matematika sem változott. El hiszem h vannak kisebb változások de a legtöbb tanárnak fogalma sincs mit jelent "versenyszférában" dolgozni. Lehet rinyálni de ha nem tetszik akkor meg le kell lépni, ja hogy az bizonytalan meg jajj mi lesz hát kérem szépen így működik ez a kegyetlen kapitalista világ. Ja és hozzáteszem dettó ugyanez vonatkozik a közalkalmazottak nagy többségére.

A szabadságról meg jó hogy a 3 hónap az nem 3 hónap de ott van őszi, tavaszi, téli, szünet és ha csak 2 hónap az is 44 munkanap egy kezdő a "versenyszférában" 20 napot kap és azt is sok esetben fizetésként kapja nem szabadságként úgyhogy nem sajnálom a tanárokat egyáltalán.

eremita 2010.05.18. 13:39:18

@Keloid:
Szépen hangzik, de nem igaz. A mindenkori pedagógusi karnak nagy szerepe és felelőssége van abban, hogy Magyarországon még mindig a porosz-orosz szellemiségű oktatási rendszer van életben, ennek minden külső és belső jegyével.

Ez engemet itt bírálóknak elmondom: Sok évet töltöttem családommal együtt külföldön, gyerekeim orosz, belga és angol iskolákban tanultak általános és középiskolában. A magyar iskolarendszer szemléletében avítt, patriarchális viszonyok uralkodnak benne, a mennyiségi szemlélet dominál. Európa rég túllépett rajtunk.

Severus 2010.05.18. 13:39:38

Csak annyiban csatlakoznék, hogy nehogy már valaki a letanított órák számában mérje egy pedagógus munkaidejét. Akkor a színészeket is csak az előadások 2-3 órájáért kéne fizetni. És abban is, jéé, mennyi a szünet... Azokra a tanórákra fel is kell ám készülni, okosok... A TÁRKI idei felmérése szerint egy ÁTLAGOS tanár 51 órát dolgozik hetnte, de 17%-uk 60-nál is többet. És ebben a stresszről még szó sincs, tessék kiállni rendszeresen 30 gyerek elé, és pl. 5 történelemórát naponta végignyomni úgy, hogy hiteles, érdekes, követhető maradj, és ne legyen káosz a teremben! Én tudom milyen, végeztem tanárszakot, és minden elismerésem azoknak az évfolyamtársaimnak, akik közép- vagy általános iskolában nyomják. Heti legalább húsz órában. Valahol azt olvastam, hogy Kanadában ez az óraszám HAT, úgy, hogy 3 év után elmehetnek egy egyéves továbbképzésre...

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.05.18. 13:40:01

egyetertek a poszttal: egy kis kiegeszitessel...irigyelni nem kell/lehet a tanarokat, de azert csaladbarat munkaidejuk van, s ez jo, ha a fizetesuk nem is csaladbarat! Bar, hogy a blogomra is kiterjek, a ferfitanarokra(tapasztalat) nem az a jellemzo, hogy a fennmarado szabadidejuket a csaladra "pazarolnak". brrr! ez inkabb a noi taneroknek jon jol:-)

deflorator 2010.05.18. 13:40:25

@phaszfej: Én nem hinném, hogy bárki is kíváncsi lenne a véleményedre, márpedig az, hogy tisztelsz-e valakit vagy sem, az a magánvéleményed.
Nem, a tisztelet a legkevésbé sem érdekel senkit, a viselkedés viszont igen. Például néma csendben, a tananyagra koncentrálva végigülni az órát, meg ehhez hasonlók.

panteon 2010.05.18. 13:41:19

@killermoney: Szerinted mi lenne ha minden tanár otthagyná a tanítást?

deflorator 2010.05.18. 13:43:05

@kolbászoszsömle: Ha ez az igazság, akkor miért ne lehetne leírni?
Te egy gyártósori melóshoz hasonlítottad a tanárt, de akkor lenne kézenfekvő a hasonlat, ha a futószalagon 34 féle bigyó jönne és mindegyikkel mást kellene csinálni. És némelyik bigyó véletlenszerűen megrázna árammal is. A selejt aránya lehet, hogy 90% fölött lenne...

Egregor 2010.05.18. 13:43:38

@VadMacs: Röviden: nem. Hosszabban:

a tényleges érték relatív. Hol van az a gyártósori munkás, aki bármilyen terméket is az alapanyagokból készre gyárt egy személyben? Egy részletet, szakaszt végez el. Előkészít, összeszerel, ellenőriz, csomagol - valamelyiket, de nem mindegyiket.

A pedagógusi munka is tényleges értéket termel, de ez nehezen készpénzesíthető, mivel több évtizedes lehet a kifutása. Azok a mérnökök, akik megtervezték a sok tízmilliós gyártósorokat, ipari robotokat, munkafolyamatokat, anyagokat, kész termékeket, stb. mind taknyos kölykökként kezdték.

Ezek a mérnökök megfelelő tanárok nélkül elkallódott senkik lennének, nem pedig értékteremtő állampolgárok.

Orvosok, kutatók, írók, filmrendezők, zenészek és zeneszerzők, stb. mind a tanárok tényleges értékteremtő munkájának IS köszönhetően lettek azok, amik.

Attól, hogy valami érték nem a jelenben realizálódik, még létezik, ráadásul szakképzett, rátermett, kiváló pedagógusok nélkül az a munkás is el fogja veszíteni az állását, és nem is lesz neki másik, mert az a gyártósori munkás képtelen lenne egy gyártósort megtervezni önmagától, de ha van esze, és jó tanárokat kap, akkor néhány év intenzív tanulás után eljuthat oda, hogy igenis tud gyártósort tervezni.

Az alapoktatásban részt vevő pedagógusok ennél is többet tesznek: olyan alapok elsajátításában segítik a gyerekeket, amik révén később önállóan gondolkodó, érett felnőttek lehetnek, szakmával, diplomával, munkával.

FGSuperman 2010.05.18. 13:43:57

- mondjon három dolgot amiért tanár szeretne lenni?
- június, július, augusztus

:-)

Nyunyócska 2010.05.18. 13:45:06

@killermoney: "egy középiskolai mondjuk történelem tanár mit képzi magát amikor 20 éve ugyanazt tanítja??? Vagy mondjuk a matematika sem változott."

Igen. A tények nem változtak. De a módszerek igen. Ma pl. szerettem volna elmenni egy olyan továbbképzésre, hogy "A notebook alkalmazása a matematika oktatásban." Tanításmódszertani továbbképzés. Csak hogy ne maradjak már le a mai kor technikai vívmányairól (harmadik szakom informatika, ahol lépést kell tartanom a korral.)
Sajnos a gyerekemet -aki végighányta az éjszakát- ez nem hatotta meg, úgyhogy ma itthon dekkolok. De ha legközelebb alkalom lesz rá, akkor elmegyek. Szívesen elmennék pszichológiai továbbképzésekre is. Pl. agressziókezelés, tanulás motiváció, stb. Tehát bőven van egy pedagógusnak lehetősége, hogy képezze magát, mert a tárgyi tudás soha nem volt/lesz elég.

bontottcsirke 2010.05.18. 13:45:31

@kolbászoszsömle: persze, hogy otthon voltak, mert már akkor elhagyták a pályát olyan emberek, akik értettek a szakmához, a kontraszelektáltak meg otthon voltak.

belevau 2010.05.18. 13:46:01

@babraba:
Valamit nagyon félreértesz. A megbecsülés, az elismerés olyan, amit ki kell érdemelni ez tény. Viszont a példádban szereplő eladó, vagy egy autószerelő bármennyire is jól végzi a munkáját ne várjon már társadalmi megbecsülést, mert az egyáltalán nem ugyanaz, mint valakinek a jól elvégzett és szükséges munkájának az elismerése. Nagyon fontos az ő munkájuk is, és nyilván egy autószerelő is játszik emberéletekkel, de ne hasonlítsuk már például a tanárokhoz. Vannak a világon olyan hivatások, amiknek jár az úgynevezett társadalmi megbecsülés (pl. egészségügyi dolgozók, tanárok, óvónők, szociális munkások, stb.), az más kérdés, hogy hazánkban ezek a hivatások szarba sincsenek nézve. Akik ezen munkák egyikét választják valamivel több megbecsülést érdemelnek a társadalomtól, mint egy pénztáros a tescoban. Nem emberileg többet, hanem a hivatásuk miatt.
Persze, ha egy tanár, ápolónő, orvos nem szolgál rá a viselkedésével és az elvégzett munkájával arra, hogy megbecsüljék, akkor természetesen nem is kell. De nálunk alapból nincsenek elismerve az ezekben a szakmában dolgozók. És itt most nem a dolog anyagi oldaláról beszélek.

A másik dolog. Nem az a baj, hogy vannak rossz gyerekek, ezt el kell viselnie a tanároknak, de hogy semmi eszköz nincs a kezedben, hogy az osztályban lévő 4-5 "idiótával" kezdjél valamit, az felháborító. Illetve van eszközöd, szólsz a szülőnek, aki jobb esetben elbeszélget a gyerekével, rosszabb esetben nem foglalkozik a problémával, még rosszabb esetben megveri a tanárt. Aki szerint ez normális, és ez a tanárok hibája, az bizony nem épelméjű.

Severus 2010.05.18. 13:46:30

@killermoney: Ha meg egy évekig pénzügyi szférában dolgozót ültetnél be pár hónpra a katedra mögé, ő szerinted mit mondana, de most komolyan?

Egregor 2010.05.18. 13:46:33

@kolompar.sara: hol családbarát az, amikor a munkahelyről hazaesve kezdődik a második műszak dolgozatjavítás, felkészülés, stb. formájában?

Hol van az a gyártósori munkás, aki hazatérve azzal kell foglalkozzon a szabadidejében, fizetés nélkül, hogy előkészíti a másnapi munkáját, méghozzá több órás munkával?!

2010.05.18. 13:46:56

@phaszfej: Örülök, ha te sem.

zseti 2010.05.18. 13:47:15

@temese: Napersze, azt írja elő a Tv. hogy ne a monitort nézd. De azt nem írja elő, hogy fel kell állni, és pihenni, sétálni!!!!! Papír felett görnyedve is megfelel a képernyőkímélés, számokat írhatszm egyeztethetsz, telefonon ügyintézhetsz. Csak mondom, mert már megint félrebeszél valaki, és más szakmáját hasonlítgatja a sajátjához anélkül, hogy gőze lenne róla. Javaslom a nyári munkát mondjuk egy húzós képernyős ügyfélszolgálaton majdnem minimálbérért, ideges ügyfelek üvöltözése közepette... ott is elvárás a türelem.

bontottcsirke 2010.05.18. 13:47:33

@kolbászoszsömle: és most ennek mi köze a pedagógusokhoz?

Nézd, ha nem utálnád a tanárokat csakis azért, mert gimnazista korodban véletlenül volt egy pár szar tanárod lehet, hogy felfognád a blog értelmét.

eremita 2010.05.18. 13:50:43

@Keloid:

Egy közalkalmazottnak a fizetését az állam bácsi abból az újraelosztott pénzből fizeti, ami a TERMELÉSBEN (ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás)keletkezik. Ez az elsődleges adófizető réteg. Ha ez nincs, akkor nincs GDP, akkor nincs mit újra elosztani, többek között oktatásra, egészségügyre sem. Ilyen értelemben te még az adódat is az én termelésemből fizeted.

Ha ez nem tetszik menj el dolgozni a termelő szférában, ott majd vitatkozhatsz a munkaadóddal, hogy hány nap szabadság jár (vagy nem jár) és azt mikor veheted ki (vagy nem veheted ki, mert ilyen is van.)

Lehet, hogy az állam csöcsein élősködő közalkalmazottnak ez furcsa, hogy ilyen is van, de így van.

Egregor 2010.05.18. 13:52:57

@kolbászoszsömle: teljesen igaza van, mert a hozzád hasonló panelproli sudribunkó tahók legfeljebb ipari biorobotnak mehettek el, annyi eszetek sincs, hogy egy összetettebb munkát rátok lehessen bízni. A tanárnak tehát felelőssége is az, hogy a hozzád hasonló prolik gyerekei ki tudjanak emelkedni a móniaksó és józsibarát fémjelezte szellemi posványból, és többek legyenek, mint agyatlan véglények.

Muad\\\'Dib 2010.05.18. 13:53:25

@eremita:
"...Sok évet töltöttem családommal együtt külföldön, gyerekeim orosz, belga és angol iskolákban tanultak általános és középiskolában. A magyar iskolarendszer szemléletében avítt, patriarchális viszonyok uralkodnak benne, a mennyiségi szemlélet dominál. Európa rég túllépett rajtunk."
Ez csak részben igaz. Ne felejtsük el, hogy mostanában a legnagyobb kutatók nagy része olyan országban végzett középiskolát (India, Kína), vagy egyetemet (Oroszország, ahol igenis a porosz szemlélet uralkodik. Mégpedig a magyarnál sokkal brutálisabb módon. Én is találkoztam fősulin olyan kínai diákkal, aki bevágta kb. az egész matek könyvet. Azt mondta neki ez az alap, ezt verték bele otthon. Tehát szerintem ez a szemlélet egyáltalán nem rossz, ha megfelelően kiegészítik egyéb készségek fejlesztésével.

Dr Kangörény 2010.05.18. 13:53:36

Azért ez nagyon elfogult poszt volt.

1. Tanárképzőre és tanítóképzőre általában! nem a pánintelligens diákok járnak, hanem azok, akik nem jutottak be jobb helyre. Ennek ellenére én is ismerek olyan embert, aki az előbb említett okok miatt lett tanár, de lelkiismeretesen és jól végzi a munkáját.

2. Az a versenyszféra tökéletes nem ismeretére utal, ha valaki azt gondolja a versenyszférában nem kell képeznie magát az embernek, vagy annak árát beleépíti a szolgáltatása árába, vagy a tanárok speciális helyzetben lennének azzal, hogy a politika határozza meg a napi tanítani valót.

Erre elég példa a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése, ami nélkül egyszerűen törlik őket a nyilvántartásból, vagy elég csak a gazdasági jog területén dolgozók helyzetére gondolni, ahol nemcsak adóévente változnak alapvetően a szabályok, hanem akár év közben is. A képzés költségének tovább terhelése pedig szóba sem jöhet ezeken a területeken.

Tehát a szemellenző mindkét oldalon eltorzítja a tényeket.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 13:53:46

@deflorator: pl egész kevés olyan tanár van, amelyik okosabb nálam.
Azokból is kevés van, amelyik műveltebb, mint én. Saját szaktárgyukon kívül pedig egyenesen szánalmas az a tudásanyag, amit beemeltek a szellemi tulajdonaik közé.

Viszont, ha mindezen túllépünk, és a nettó állítást nézzük, az marad, hogy a hülyéje a szülő ellenében akar tiszteletet a gyerektől.

izlésrendőrség 2010.05.18. 13:53:46

@Keloid: a bunko jöhet, a müveletlent kikerem magamnak:)

valoszinü nem fejeztem ki magam vilägosan, de az a legnyagyobb baj, hogy aki elvegez egy ilyen 4 eves tanärkepzest (ingyen, tegyük hozzä gyorsan), azt hiszi magärol hogy egyböl a 100x lenezett melos föle helyezheti magät, olyan szemelynek akinek eleve- alapbol több jär, mint egy ketkezi munkäsnak...

amig többmillio magyar ketkezi munkäsnak 60-80 ezer a fizuja, legaläbbb annyi nyüggel mint egy tanärnak, addig itt reszvetre senki ne szämitson...majd ha lesz a ketkezi munkänak becsülete, akik az orszägot a hätukon tartjäk, majd akkor lehet sirämokat eregetni, akkor talän meg is hallja valaki, addig fing az ürben

lujza76 2010.05.18. 13:54:31

nem szabadna minden tanárt semmittevőnek nyílvánítani osztom ezt a nézetet én is . De akkor a tanárok is tanulják meg végre hogy nem minden gyerek hülye buta és neveletlen. És még annyit hogy jelenleg ebben az országban kevés ember büszkélkedhet a minimálbér 3-4 szeresét elérő fizuval. Majd ha az átlagember 250-et visz haza havonta akkor szerintem senki szemét nem szúrná ha a tanár 400at kaszálna. Csak azt akarom ezzel mondani hogy egy picikét lelkesebben kellene oktatni. Szerintem. Nem azt mondani már 7.ben egy kamasz fiúnak, hogy őt abba a szakközépiskolába őgysem veszik fel. Hanem foglalkozni velük hogy elérjék a céljukat.

deflorator 2010.05.18. 13:54:36

@eremita: Ha ennyire szigorúak vagyunk, akkor kizárólag az termel profitot, aki exportál.

panteon 2010.05.18. 13:54:57

@eremita: Én nem hiszm el, hogy Téged ezzel a stílussal felvettek valahova...
Ha mégis akkor nem sok barátod lehet...

eloszto · http://eloszto.hu 2010.05.18. 13:57:32

@Keloid:
"Talán vissza kellene menni az időben nagyanyáink-nagyapáink idejébe, amikor mindenki természetesnek vette, hogy az iskolában a tanárnak MINDIG igaza van és alapból JÁR neki a tisztelet, és NORMÁLIS szülő a saját jól felfogott érdekében ezt SOHA nem ássa alá a gyereke előtt!"

Én 30 vagyok, de ez nálam így volt a gimnázium végéig.

zseti 2010.05.18. 13:58:08

@VadMacs: "Ismerek tanárokat, és azt is jól tudom: csak az nem rinyál ilyesmiket, aki végzett már kétkezi munkát. Elismerem hogy szar fizetések vannak, nulla jogokkal, de tisztelettel kérem vegyük figyelembe, hogy a melósnak is legalább ugyanolyan sz*r lett az élete, ha nem sz*rabb... "

Miiii? A tanárnak van bejelentett állása, szabija.
A 0 jogot azé ne túlozzuk már el. A közszférán kívül jellemző az, hogy munkavállaói jog az nuku.

Nge Swazili Mbeko 2010.05.18. 13:58:43

Whoa, a kommentek egy jó része igazi kortünet: a jövő tudósainak (nem a magyaroknak, mert olyan nem lesz, ha ezek a vélemények fennmaradnak) bőséges példatárat szolgáltat arra, hogy mitől megy tönkre egy nemzet. Mert tönkremegy, ha nem becsüli meg a tanárait, és csak a mának él. Nagy divat ez a mának élés, látni jól, mint ahogy azt is, hogy mit eredményez: a tudatlanságból és műveletlenségből fakadó frusztrációt és elbunkósodást (jesszus, hogy valaki nyíltan csak a faszára büszke, hát az mindent überel). Ja, és rabszolgákat, mert ha gondolkodni és kommunikálni nem tanul meg az illető, akkor bizony az marad. Mint ahogyan néhány kommentelő már most az (ó igen, külföldön is, sőt ott aztán igazán), jóllehet bemeséli magának, hogy á nem is.

Én a tanárok mellett vagyok. Még ha nem is vagyok tanár.

VadMacs 2010.05.18. 13:59:04

@Egregor:
na látod. Az egyik nincs meg a másik nélkül, a tanárok viszont ezt valahogy másként gondolják. Ők a "diploma" csapdájában vannak, azaz felsőbbrendűnek érzik magukat sokszor, ami kiváltságokkal jár. Hangsúlyozom, tisztelet a kivételnek!

Soha nem szidtam olyan tanárt, aki tisztességesen elvégzi a munkáját, a tanuló csak felnézhet rá. És nem hallom a szájából nyáron a nyaralóban, hogy "de nehéz az élete", ez amit nyárra kap egy nagy nulla. Csak sajnos ebből van kevesebb...

afalujegyzője 2010.05.18. 13:59:05

" Ahol a tisztelt pedagógus társadalomnak meg kellene mutatni a tudását és az elkötelezettségét - vagyis a leszakadók, a hátrányos helyzetűek oktatása területén - ott totális csödöt mutatnak."

Próbálja ki egyszer. Ne 5 percre, néhány hétre, hónapra.
Mutassa meg annak a sok tehetségtelen állatnak, hogy is csinálja ezt egy vérprofi!
Én is szívesen kipróbálom az ön munkáját. ;-)

panteon 2010.05.18. 13:59:54

@lujza76: Szerintem a tanárok nem mondják azt, hogy minden gyerek hülye. Csa minden másodk... :-))
Abban igazad van,hogy lehetne sokuknak lelkesebben tanítani, de mint minden munkahelyen itt is csak VALAMIVEL lehetne lelkesíteni.
Mindenhol a versenyszférában ez Prémium, jutalom stb néven fut.
Tanáréknál ilyen nincs.
Ha valaki nagyon szereti a munkáját, de semmivel nem ismerik el akkor mindenkinek el megy a kedve az egésztől bármit is csináljon.

Nyunyócska 2010.05.18. 14:00:30

@eremita: "Egy közalkalmazottnak a fizetését az állam bácsi abból az újraelosztott pénzből fizeti, ami a TERMELÉSBEN (ipar, mezőgazdaság, szolgáltatás)keletkezik."

És a termelésben dolgozókat ki képzi, hogy egyáltalán eljusson odáig, hogy bízzanak rá valami gépet? Ja, hogy a pedagógus. (Nem feltétlenül matematika-pedagógus, de mondjuk akár egy szakmai tanár.)

Ez így hülyeség, ahogy van. Ez egy kör, aminek nincs eleje, hogy "ki kezdte". Ki fontosabb. Mindenki fontos. Innen már egy lépés, hogy a szellemi munka nem is munka, csak a fizikai, hogy a gyereknevelés nem is munka, mit rinyál az otthon gyereket nevelő nő, stb. Sztereotípiák, amikkel hagyjuk elvakítani magunkat, mert addig sem magunkba kell nézni. :((

bontottcsirke 2010.05.18. 14:02:01

Akkor tételesen válaszolva mint érintett. (nem szalonképes stílusban, mert abból nem értenek az emberek)

1. Sok szabadság van valóban, amit akkor vehetsz ki, amikor kötelezően kiadják, tehát az is előfordulhat, hogy a saját gyereked ballagására sem tudsz elmenni.

2. Az anyagi juttatások témája túl van tárgyalva. Sok fikázó maximum 2 hónapig húzná ebből a pénzből, aztán sírva fakadna.

3. A megbecsülés/tisztelet nem kiérdemlés kérdése, hanem alapból jár kedves prolik, ha esetleg a tanár balfasz, akkor megvan a hivatalos módja, hogy a munkáját felülvizsgálják.

4. Valóban minden tantestületben van kb. 10% szakmához nemértő, tehát ugyanolyan arányban, mint bárhol máshol csak a tanárok jobban exponáltak, lehet őket basztatni.

5. Végül a blog célja az oktatás ügyeinek/problémáinak megvitatása. Mindig van olyan kommentelő, aki elcseszett párhuzamokat von mindenféle karrier meg a tanári pálya között. Hangsúlyozom nem kíváncsi rá senki. Az ügyfélszolgálatos-versenyszférás sztorikhoz nyissatok külön blogot.

eremita 2010.05.18. 14:02:38

@deflorator: @panteon:

A tartalomhoz nincs hozzáfűzni valód? Vagy azzal nem tudsz vitatkozni? Nekem se tetszik sok mindenki stílusa. Például az kifejezetten nem tetszik, ha egy szakma bezárkózik saját világába, minden kívülről jövő kritikára sértődötten reagál, és saját magát az igazság őrének tartja.

E szempontból a pedagógusi karnak nem kell szégyellnie magát, mert ilyen az orvos társadalom is, és hogy mást ne mondjak a Magyar Tudományos Akadémia is.

A világ meg röhög provinciális viszonyainkon

belevau 2010.05.18. 14:03:01

@eremita:
Jézusom ezt az ostobaságot képes voltál a világgal megosztani? Már az ókori Egyiptomban sem így működött a társadalom. Az azóta eltelt 4000 évben pedig azért fejlődtünk egy kicsit. Ha az ilyen balta egyszerűségű világszemlélettel rendelkező emberek vezetnék a világot, akkor még mindig az ősközösség rendszerében élnénk. Komolyan gondolod, hogy aki közvetlenül nem vesz részt az anyagi javak előállításában, az közvetve sem? Szerinted ki tanítja meg a munkásnak, hogy miként kell a gépet kezelni? De tényleg ezen az alapon ne legyen óvoda sem, hanem a gyerek egyből menjen a gyárba dolgozni, mert csak a termelés a lényeg. Nem kell orvos se, mert csak pénzbe kerül és azt meg ugye a gyógyítással közvetlenül nem termel a doktor bácsi.

"az állam csöcsein élősködő közalkalmazottak" azért vannak te szerencsétlen, mert szükség van rájuk. Ha nem lennének, akkor mehetnél a betegségeddel a pékhez, a gyerekedet meg okosíthatnád a műkörmösöddel.

Danny89 2010.05.18. 14:03:28

Tomasz_a_gozmozdony: ne haragudj, de mi ez a kötelező volt neki szöveg? Tudod, vannak tanárok, akik lelkiismeretesen végzik a dolgokat, és vannak, akik beleszarnak a dolgukba. Ha mindegyik így állna hozzá, hogy neki nem kötelező az anyagnál többet leadni, elég rosszul állnánk...
Másrészt például az én édesanyám is pedagógus. Szívesen nézetném meg egy napját olyan emberekkel, akik azt állítják, hogy de jó neki, csak 8tól 6ig kell dolgoznia. Ja, aztán még utána bent tesz-vesz, hazajön általában fél 5re, aztán nekiáll javítani, feladatlapokat szerkeszteni, új dolgokat csinálni, vagy csak szimplán felkészülni a másnapra. Sokszor este 10kor is ezzel törődik - igaz, nem kéne, hisz bemehetne úgy is, hogy hol tartottunk, aztán majd lesz valahogy. Csak az a baj, hogy vannak olyan tanárok, akik az utóbbit vallják. Szóval engem csak ezért háborít fel, ha valaki arról beszél, hogy milyen sok idejük van, persze, hogy nem kéne megfizetni őket. A tanítás mellett rengeteg energia megy el az olyan hülyegyerekek miatt, akikkel otthon nem törődnek, bent éli ki magát vagy lehetne mondani egyéb példát is. Sajnos sokan vannak úgy, hogy majd a tanár megoldja - aztán meg kiakad teljesen jelentéktelen dolgok miatt, ami normál emberben még kérdésnek sem merülne fel
Mondjuk, vannak pedagógusok, akik fogalmam sincsen miért ezt a pályát választották - egyszerűen alkalmatlanok a fellépésük, felkészületlenségük, vagy nemtörődömségük miatt. Az ilyenek például nem tudom mit akarnak ezzel a pályával.

deflorator 2010.05.18. 14:03:45

@kolbászoszsömle: Jó neked, hogy nem csak kiemelkedően intelligens vagy, hanem átlagon felül művelt is. Ugyanakkor a tanári szakmában (és semelyik másik szakmában) nem követelmény, hogy a világ legintelligensebb és legműveltebb embere legyen, hiszen akkor csak egy darab tanár létezhetne az egész földön. (Intelligens és művelt ember létedre ezt a következtetést is levonhattad volna magadtól, de ez most mellékes.)
A másik ok ,amiért ez nem követelmény, az az, hogy gyerekekkel foglalkoznak, akiknél azért vélhetően nagyobb tudással rendelkeznek.

Danny89 2010.05.18. 14:04:26

@Danny89: akarom mondani 8-tól 2

Dr Kangörény 2010.05.18. 14:04:41

Jaj és milyen érdekes dolgot vettem észre:

- A tanárok szenvednek a buta, neveletlen gyerekek kordában tartásával, akikből felnőtt korban is hasonló semmirekellő lesz, amint gyerekkorában volt

- Ha valakiből értékes ember lesz (orvos, mérnök, stb.) az a tanároknak köszönhető

Nem. A megfelelő családi környzeteből jövő, értelmes gyerekből a minőségi munkát végző pedagógusok közreműködésével lesz értékes ember.
Önmagában sem a család, sem a pedagógus nem elég, tehát sem a felelősséget, sem a dicsőséget nem lehet egyértelműen elutasítani, vagy kisajátítani.

eperlevélke 2010.05.18. 14:04:41

@eremita: A világ ha nem is, de az értelmiség rajtad röhög, vedd észre:)

Bozdurgán 2010.05.18. 14:04:55

1, Ha kiszámoljuk a valós szabadságok számát nyáron, ősszel, télen, és tavasszal akkor kb 1,5x annyi mint egy átlagembernek. nyáron 1 hónap tisztán(minimum), télen, tavasszal, és ősszel egy egy hét.
Az két hónap,minimum 40 nap de inkább több, mert a nyáriszünetet nagyvonalúan számoltam. szerintem ennyi senninek nincs.

2, Aki azt mondja, hogy egy pedagódusnak rosszabb a munkahelye mint a versenyszférában dolgozó diplomásnak az 100% hogy még nem próbálta ki a másik oldalt.Szerintem a pedagógusok nagyon pici százaléka tolerálná azt a helyzetet, hogy lehet, hogy jövő hónapban már nem kell jönni. A kevés pénz mellé nekik megadatok a hosszú távra tervezés. Aki státuszt kap, azt vághatja a centit a nyugdíjig.

Én nem irigylem, és nem is nézem le a pedagógusokat, kemény meló amit csinálnak, de ÉRTSÉTEK MÁR MEG, HOGY ETTŐL MÉG NEM VAGYTOK KÜLÖNB EMBEREK MINT MÁSOK.
Ha valaki akkor én szívbaj nélkül élhetek kritikával, magam is tanári diplomával rendelkezem, körülöttem minden családtag tanít.
Testvéreim, sógorom, unokatertvérek a család 80%-a.
Egyszerűen elviselhetetlen az a nyafogás, panaszáradat ami árad belőletek.

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2010.05.18. 14:05:14

Te jó ég, látom, sikerült szép lassan a mocskolódó gyűlöletet teljesen a tanárok felé fordítani. Nem mennék bele, mert felesleges, de gratulálok és köszönöm mindenkinek, elsősorban azoknak, akiknek ez az érdekében áll, másrészt pedig annak a sok tahónak (igen, neked szól, ha a kérdés felmerülne benned), aki arra is képtelen, hogy utánanézzen annak, amit annyira gyűlöl.

Egregor 2010.05.18. 14:07:09

@eremita: "Sőt ha rajtam múlna, bizonyára nagyon hamar a munkanélküliek számát szaporítaná az a több ezer tanár, aki totálisan alkalmatlan feladata ellátására. "

Az okokat, azokat már büdös vizsgálni?!

Nem azért van ennyi alkalmatlan tanár, mert a tanárok ilyenek, hanem mert ez a rendszerből fakadó törvényszerűség.
Alacsony fizetés + állandó stressz + 0 fegyelmezési lehetőség + 100% felelősség + sok helyütt állandó testi fenyegetettség + kilátástalan életpálya = az értelmesebbje nem megy tanárnak, vagy otthagyja a pályát, vagy magánoktatásban helyezkedik el (van elég elit magániskola idehaza is hozzá).

Aki marad az a képzés salakja, akik máshova nem jutottak be, és azt hiszik, tényleg olyan sok a szabadidő.

Van is, ha nem foglalkozik a tananyaggal, nem készül fel, szarik a diákjai fejére. Ahogy az egyik idős profom mondta, egy lelkiismeretes tanár nem teheti meg, hogy nem készül az órákra, még ha évtizedek óta is van a pályán.

Aki ezt az alapszabályt nem tartja be, az nem is lehet jó tanár.

Visszakanyarodva: rendben, bocsássuk el az alkalmatlan ezreket! És onnantól ki tanítja a gyerekeket tovább? Te vállalnád (mondjuk, ha megvolna hozzá a képesítésed, a képességed és a tudásod, hiszen alkalmatlan tanár te sem lennél, nem igaz?) úgy, hogy tudod, ha rászólsz arra a gyerekre, aki éppen mp3-at hallgat óra közben, rágózik, és magasról tesz rád, akkor még aznap bejön a rokonság (máunika só előtt, segílykeosztás után) és üvöltözik veled, leköpköd, megver, megaláz?!
Dolgoznál úgy, hogy tudod, az a két-három renitens gyerek érinthetetlen, mert már kirúgni sem lehet őket, buktatni sem, és tönkreteszik a többi 25 munkáját (és ezzel lehet, hogy az egész életét is), de bármit teszel, akkor te leszel megalázva, megverve, és még a főnököd sem véd meg, mert kell a létszám, különben bezár az iskola?

Nem lehet fegyelmezni, buktatni, kirúgni, szankcionálni, ellenben veszélyben az önbecsülésed, testi épséged, akár még az életed is.
A diákoknak csak jogai vannak, kötelességei nincsenek. És visszaélnek mindezzel.

Ezen kell változtatni, visszaadni a pedagógusi pálya méltóságát és megbecsülését, és akkor az alkalmatlan tanárok nagyon nagy része is fel fog szívódni.

eremita 2010.05.18. 14:08:05

@Nyunyócska: Lehet ,hogy hülyeségnek tartod, de van olyan közgazdasági fogalom, hogy GDP (Gross Domestic Product)
Na most már, van néhány ország, ahol a GDP a béka feneke alatt van, és érdekes módon ott nincs egészségügy, nincs oktatás és közlekedés se nagyon.

Így hát légy szíves ne akarjál olyan országot találni, amely az oktatásból és az egészségügyből származó adókból él, mert ilyent nem találsz.

Nyunyócska 2010.05.18. 14:08:34

@Kangörény_: "A megfelelő családi környzeteből jövő, értelmes gyerekből a minőségi munkát végző pedagógusok közreműködésével lesz értékes ember.
Önmagában sem a család, sem a pedagógus nem elég, tehát sem a felelősséget, sem a dicsőséget nem lehet egyértelműen elutasítani, vagy kisajátítani."

Messzemenőkig egyetértek. :))

AkinekSemmiSemTetszik 2010.05.18. 14:08:52

Fúú ezt a sok baromságot végigolvasni...

Már többen levezették, hogy a 3 hónap, az nem három hónap, de aki lusta olvasni az még mindig ezt hajtogatja grat..

A tanárt megillető tisztelet tanárfüggő.. ezen nincs mit megdumálni.

A fizetés témára annyit, hogy be kellene vezetni egy értelmesen megtervezett "OKTATÁS VÉLEMÉNYEZ"-hez hasonló dolgot, amivel el lehetne dönteni, hogy melyik tanár érdemli meg az ezután járó prémiumot. Így a lusta-szar tanár nem keres többet, míg az, aki megérdemli, meg igen.

Rohadtul tetszik, hogy úgy szidják itt páran a tanárokat, hogy simán figyelmen kívül hagyják az alapeloszlást, azaz egy-egy esetet kivetítenek az egész szakra. Mennyiben reprezentatív ez? Ne válaszoljatok.. költői kérdés volt.

De az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha hirtelen nem lennének tanárok /max úgy működnének, mint a mesterek, hogy majd azt tanítják, akit lehet és fizet is érte/ és a gyerek mindent megtanulna a szülőtől, amire szüksége van.. mint régen a parasztháztartásokban, ahol a környéken nem voltak iskolák.

Egyezzetek ki ebben és akkor nem kell idegelni magatokat a kommenteken.

panteon 2010.05.18. 14:10:31

@Bozdurgán: Szrintem senki nem mondta, hogy a Tanárok különb emberek...
Itt csak mindenki elmondja a véleményét, hogy érdemes-e mostanában tanárnak állni...

eperlevélke 2010.05.18. 14:11:40

Ha ez valakit megvigasztal, mire nyugdíjas korba lépünk, már nem lesz nyugdíj:) Ki is fogja kitermelni?

Egregor 2010.05.18. 14:12:01

@Bozdurgán: Értsd meg, nem arról van szó a tanár-pártiak részéről, hogy a tanárok különb emberek, hanem arról, hogy a tanári pálya nem hogy nem alábbvaló, de legalább egyenrangú az ún. közvetlen értéktermelő munkák sokaságával, mert a fennmaradást biztosítja.

Az orvosok munkáját, a gyógyítást lehet számszerűsíteni? Hát a mentősökét? Ma megmentettek három alkoholista csövest, négy idős szívbeteg kisnyugdíjast, tehát ma nem termeltek értéket, sőt hiányt termeltek, mert csak a szociális háló leterheltségének mértékét tartották fent? Vagy ezt így hogy?

eremita 2010.05.18. 14:13:10

@Egregor:
Miért is nincs az oktatásban minőség biztosítás? (Meg a kórházakban?) Mert az ott dolgozó réteg kézzel-lábbal tiltakozik egy ilyen rendszer ellen. Mert akkor mérhetőek lennének az egyéni teljesítmények, és uram bocsá az alkalmatlan köztisztségviselőt (pedagógust, orvost) rövid úton ki lehetne rúgni.
Miért is nem ezért harcolnak mondjuk a pedagógusok szakszervezetei azért, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba?

belevau 2010.05.18. 14:13:50

@eremita:
Gondolatmeneted már olyan régen elhagyta az ész érvek medrét, hogy ha külső szemlélőként létnád milyen baromságokat írsz, jót mosolyognál ezen a sok sületlenségen.

eperlevélke 2010.05.18. 14:15:19

@eremita: VAN MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS AZ ISKOLÁKBAN, ÓVODÁKBAN!

babraba 2010.05.18. 14:15:20

@belevau: az utolsó bekezdéssel teljesen egyetértek... nincs a tanár kezében semmiféle fegyver/tehcnika, amivel fegyelmet tudna tartani!
De: a mai kölykök szülei kik???? a mai harmincas-negyvenes korosztály, tehát a Ti barátaitok, ismerőseitek! Kérdezzétek tőlük, hogy ugyan, ők mi a fenét basznak el annyira, hogy ilyen kölykök kerülnek be az iskolába! ez kb. olyan, mint amikor a nénik panaszkodnak, hogy a "mai ifjúság így meg úgy..." de könyörgöm, ki nevelte őket??? a néni pl. jaaa, akkor tessék magába nézni!
a korosztályomban pl. anno, a tanárok kölykei engedhettek meg maguknak mindent, mert anyu apu elintézte! Most, ők így nevelik a kölykeiket, ezt maguknak köszönhetik...

Továbbá, ne haragudj, de ezzel a becsüljük meg őket jobban, mert közhasznú munkát végeznek, baromira nem értek egyet... Ebből lesz a nagyképű köcsög orvos, aki el sem mondja mi a bajod, eléd basz egy rakat tablettát, szedjed, de ha kérdezni mersz, a kurvaanyád, erre neki nincs ideje! Vagy az a tanár, aki dolgozatfeldobással osztja a jegyeket (aki az asztalon marad átment, aki leesett megbukott!), vagy az a nővér, aki pénzért a fájdalomcsillapítót! Szóval, csak minimális tisztelet akárkinek, aki meg tényleg megérdemli, azelőtt leborulok, mert egy szakma, munka sem járhat általános megbecsüléssel, hiszen emberek dolgoznak benne, akik hol korrektek, hol pedig nem!

rrc122 2010.05.18. 14:15:44

Bocsánatot kérek, mert nem olvasom el az összes kommentet. A posztot elolvastam, és egyenként is cáfolni lehet a posztoló állításait, de csak egy megjegyzésem van a végkövetkeztetésre:

NEM JÁR sem megbecsülés sem tisztelet egyetlen hivatást választónak sem csak azért, mert azt választotta, amit választott. A tisztelet és a megbecsülés a munkáját kiemelkedően, szívvel-lélekkel végző embernek jár! Függetlenül attól, hogy mi a hivatása. És nem elfogadható a rossz "alapanyagra" való hivatkozás. Ez a kihívás. Ebből kell valami jót kihozni. És ha ez sikerül, akkor meg is kapja a megbecsülést és a tiszteletet is. De nem előbb, nem előlegbe.

Bambano 2010.05.18. 14:16:14

Jobb lett volna olyan hozzászólást választani, amiben legalább nyomokban fellelhetők a magyar helyesírás szabályai...

A fene se irigyli a tanárokat, se anyagilag, se szabadidőben nem vagyunk egy szinten. Hogy a többiről ne is beszéljek.

vega2 2010.05.18. 14:17:43

phaszfej 2010.05.18. 13:11:03
A tanárok különböző tantárgyak ürügyén nem mások, mint gyerekfelvigyázók. Tanulni tőlük semmit nem lehet.

Igazad van. Nomen est omen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 14:19:23

@deflorator: Nézd, az akkor sem lehet alapállapot, hogy a tanár lenézi a szülőt és olyanokat mond, hogy legalább egy-két fokkal legyen okosabb a gyerek, mint a szülő.
Én ezen akadtam le igazán.
Az, hogy a tanár hol burkoltan, hol kevésbé burkoltan cigányozik, már elmegy, beépült a közbeszédbe.
Holnap komcsizni fog, meg liberálisozni.
Jah, nem, az is ma van...

De az, hogy a szülőt degradálása alappillére a gondolkozásának, az csúcsos.
Ha nem érted meg, hogy miért, akkor nem érdemes beszélgetni sem.

Bambano 2010.05.18. 14:19:58

Az utóbbi húsz évben nagy erőfeszítésekkel próbáltak liberális oktatási rendszert bevezetni. Az eredmény ismerős. A világban nincs sem liberalizmus, sem demokrácia. Miért pont az oktatásban legyen? El kellene vetni ezt az álliberális maszlagot egyszer és mindenkorra, és visszatérni a poroszos oktatási rendszerhez. Az legalább működött.

A tanárnak meg nem rimánkodni kell a diákhoz, akkor már régen rossz. Ha a diák bedrogozott, be kell vinni a rendőrségre oszt jónapot.

lujza76 2010.05.18. 14:20:02

@panteon: ha minden 2. gyerek hülye akkor minden 2. tanár is. Az én munkámban sem igazán van prémium. Abban lehet bízni max ebben a mai világban hogy egyszer majd jobb lesz. Persze hogy mindenki hőzöng mikor a befizetett adót folyamatosan a közszférának osztják vissza. Nincs ám adócsökkentés , nincs ám eü. reform. Addig amíg ez nem lesz addig mindenkinek gatyaszíj össze és örüljünk hogy van munkánk.

panteon 2010.05.18. 14:21:17

@rrc122: Az a tanár mit érdemel akinek az osztályában van 5 elvált szülők gyereke,3 alkoholista szülő gyereke, 2 meleg szülő gyereke stb.
Namost ezekkel a szerencsétlen gyerekekkel iszonyat nehéz bánni, mert szarnak mindenbe bele.
Ha itt a tanár nem tudja őket egy jó gimibe bejuttatnia akkor nem tiszteljük?
Ezt csak azért,hogy látszódjon, nem minden fekete vagy fehér..

brigoletta 2010.05.18. 14:22:00

@kolbászoszsömle: Én örülnék, ha a gyerekem egy fokkal lenne okosabb nálam! Te nem?

Betteli 2010.05.18. 14:22:58

@vega2: megtanult az elsős kislányom szeptember óta gyönyörűen írni, szépen olvasni, számolni kettesével, ötösével, összeadni-kivonni 20-ig stb. stb.

Itthon nem tanultam vele.

Akkor kitől tanulhatta??

Persze, kivételesen jóeszű, magától.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 14:23:31

@brigoletta: Persze, ellenben nagyon megsértődnék, ha a tanárja olyat mondana, hogy szeretné a fiam legalább egy-két fokkal okosabb lenne, mint én.

nyafnyaff 2010.05.18. 14:24:32

Valahol mindenkinek igaza va. Én Versenyszférában is dolgoztam és mellette! tanítottam jogot, ami ugye naponta változik. Középiskolában teljesen igaz a nyári 7 hét + őszi, téli, tavaszi szünet 1 hét, nekem is így volt. Nálunk az igazgató szerint aki 3 év tanítás után még órákat készül a másnapi órára, az gondolkodjon el a képességeiről. Az érem másik oldala, hogy fegyelmezéshez nincs eszköz a tanárnál. Ha leköti a gyerek jó, ha nem akkor tényleg bajban van

brigoletta 2010.05.18. 14:24:40

@lujza76: Aki lehülyézi a gyereket az nem pedagógus, csak van papírja róla!

eremita 2010.05.18. 14:24:58

@eperlevélke:
A minőség biztosítás ott kezdődik, hogy felderíti a problémákat, majd válaszokat keres a helyzet megoldására. Ha kell átszervezés, ha kell átcsoportosítás, ha kell technológia váltás stb. Ugyanúgy válasz keres az emberi hibákra is (alulképzettség, információhiány fegyelmi problémák stb)

A lényeg: ha ugyanazok a problémák sorozatban és visszatérően ismét felmerülnek, akkor a minőség biztosítás rendszere nem működik. Tartok tőle, hogy a magyar óvodákban és iskolákban ez a helyzet.

A minőség biztosítás rendszerébe nem fér bele sogor-koma, uram-bátyám szemlélet csak a felkészültség. A minőségbiztosítás rendszerébe nem fér bele a kritikátlan végrehajtás és tekintélyelvű vezetés csak a szakmaiság.

Egregor 2010.05.18. 14:25:38

@Kangörény_: Ez tiszta sor! Igen, kell mind a három-négy oldal munkája hozzá (mert egy megfelelő szinten és mértékben gondoskodó állam is kell hozzá, amelyik megteremti a lehetőségeket mind a normális gyereknevelés feltételeihez, mind az oktatás feltételeihez). Régen a szülő és a tanár közösen nevelte a gyerekeket, vagy inkább a szülő elkezdte a nevelését, a tanár pedig továbbcsiszolta.

Lehet szidni a régi iskolarendszert, de azt is meg kéne nézni, hogy az abból kikerülő kiművelt fők mit értek el! Egy gimnáziumot végzett ember rögtön négy nyelven tudott: az anyanyelvén (mert ez is kell tanulni), latinul, görögül, németül. Esetleg még franciául, vagy angolul.

Mire jó a holt nyelv? Azon túl, hogy az európai kultúra két alapnyelve, a jogi, orvosi pályán elengedhetetlen a latin. Régen az orvostanhallgatók, jogászpalánták már a gimnáziumban elsajátították a latint, most az egyetemen küszködnek vele.

Rendben, ma nincs szükség holt nyelvek ismeretére (ami hazugság, de a játék kedvéért menjünk bele). Élő nyelveket oktatnak? Igen. Sikerrel? Nem. Ér valamit a gimnáziumi angol/német tanulás? Szinte semmit.

Tehát harmadannyi nyelvet tanulnak a diákok, és sokszor még a saját anyanyelvüket sem ismerik a végén.

Van, aki azt mondja: a lexikális tudás másodlagos, fontosabb a gyakorlati, dinamikus, a gondolkodni tanító pedagógia.

De könyörgöm, hogy a rézbajszú bagoly ragyaverte sejhajába lehet gondolkodni tanítani lexikális tudás átadása nélkül?! A gondolkodáshoz szükség van tudásbázisra, mert csak valamiből lehet valamit csinálni. Következtetést is csak meglévő infókból lehet levonni.

Lexikális tudás nélkül nem lehet összetett gondolkodást elvárni valakitől!

Frissíteni kell, igen, átszűrni a tananyagot, mi fontos és mi nem, felhasználni a modern technika nyújtotta lehetőségeket (például a Civilization-jellegű stratégiai programmal sokkal intenzívebben lehet az ókori, középkori, koraújkori világot megismertetni a diákokkal, mint pusztán tankönyvekkel és térképekkel, de ettől még nem lehet ez az elsődleges. Előbb legyen meg a lexikális tudás, aztán ébredjenek rá működés közben a világra. Mármint a nagyobb diákok. A kicsiknél ez fordítva működik).

internationale 2010.05.18. 14:26:23

Köszi mindenkinek, aki a tanárok mellett van! Én a felsőoktatásban dolgozom, és csak becsülni tudom azokat a kollégákat, akik (kis)kamaszokkal dolgoznak, akik több éven keresztül nyomják kb. ugyanazt azt anyagot (én, ha úgy gondolom, akár évenként is változtathatok elég tág határok között bizonyos tárgyak esetében), és csinálják a rengeteg hülye adminisztrációt, meg az oktatáson kívüli egyéb tevékenységeket.
Ha már nálunk is egyre több problémás eset van (hiperaktív vagy figyelemzavaros hallgatók, diszlexiások-diszgráfiások nyelvszakon /!/), milyen lehet egy közép- vagy általános iskola!
El sem tudom képzelni, milyen lehet egy középiskolai vagy általános iskolai tanárnak minden reggel f8-ra bemenni éveken keresztül, megállás nélkül koncentrálni, egyszerre több dologra is (gyerekek, tananyag, tanítási segédeszközök, melyek közé, hogy is mondjam, maga a tanár is tartozik, aki az agyát, a lelkét, meg a hangszálait használja a napnak kb. 9 órájában folyamatosan).
Ha pedig egy tanárnál elszakad a cérna, akkor az azért van, mert éveken keresztül nem tud pihenni: tanévben nyilván nem, a nyári szünet valóban szabad részében meg nincs pénze a rekreációra... és azt sem értem, hogy ha a rendőr elmehet mondjuk negyven évesen nyugdíjba, egy tanár miért nem?! Ő ugyanúgy igénybe van véve lelkileg, szellemileg és testileg is.

Szóval lehet szidni a tanárokat, de akkor egyes tanárokat szidjunk, a többit meg tiszteljük - elvégre a gyermekeinkkel kapcsolatban nagyon sok minden múlik rajtuk. És esetleg mi is nevelhetnénk a gyermekeinket - tessék megnézni a plázákat hétköznap kora délután... pedagógus legyen a talpán, aki a plázákból áradó hülyeséggel sikeresen felveszi a harcot.

Szóval korai nyugdíjat a tanároknak-oktatóknak, és úgy általában is több megbecsülést!

belevau 2010.05.18. 14:27:01

@babraba:
Nézd, aki közhasznú munkát végez az fontosabb a táradalom szempontjából, mint a fröccsöntő munkás. Ezzel persze lehet vitatkozni, de mondjuk ha bezárnak a fröccsöntő üzemek, attól még nem áll le az élet, legfeljebb bevételkiesés az országnak és a kirúgott munkásoknak. Ha bezárjuk az iskolákat, meg a kórházakat az nem tudom, de szerintem pár millió embernek azért feltűnne. A közért dolgozó emberek munkája akkor lenne ebben az országban igazán megbecsülve, ha hirtelen nem lennének.
Vannak olyan hivatások, amiknek alapból jár a tisztelet és a megbecsülés, de az, hogy tanárt vagy az orvost személy szerint megbecsülik-e, az tényleg az általa elvégzett munkától függ. Viszont vannak olyan hivatások (mint fogalom és nem mint az azt betöltő ember), amiket társadalmi hasznosság szempontjából kissé jobban kell/kellene becsülni.

eremita 2010.05.18. 14:28:38

@belevau: Én mindig pontosan körülhatárolt mondatokat , érveket írok. Viszont válaszban meg mindig minősítéseket kapok. Hát nem furcsa?

Betteli 2010.05.18. 14:30:27

@ktotti: nagyon érdekes az igazgató. Kíváncsi lennék, hogyan tartana meg egy kommunikatív nyelvtanuláson alapuló nyelvórát mindenféle készülés nélkül pár- és csoportmunkával, játékokkal, stb...akárhány év tanítás után.

belevau 2010.05.18. 14:32:36

@eremita:
Amit te szépen körülhatárolsz, azt csak minősíteni lehet. Egyébként én meg szépen körülhatárolom azt, hogy miért minősítem úgy a te mondandódat, ahogy. Bár azért van az a szint, ami után már felesleges ész érveket írnom a hozzászólásaidra. :)

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2010.05.18. 14:32:37

A vita ertelmetlen, mindenkinek igaza van.
1. Mindenek elott a tanart jol meg kell fizetni jobban mint barmely tisztviselot. az ok az, hogy ok tanitjak a jovo nemzedeket. ennyi ha befektetunk a jovobe akkor az meg is fog terulni. semmi sem mukodik ugy a vilagban, hogy 0 befektetessel nagyot akasztunk.

2. a szulonek is tisztelnie kell a tanart. a tanitas tekintelyelvuen mukodik es a szulonek, gyerek elott sosem szabad szidnia a tanart. ha valami problemaja van akkor huzzon el fogadoorara, gyerek nelkul, es beszelje meg vele, de sosem a gyerek elott duhongjon.

3. Ha a tanari palya jol megvan fizetve akkor sokkal magasabbra lehet tenni a lecet a foiskolakon es az egyetemeken, mert vonzobb palya lesz. minnel tobben akarnak jarni valahova annal nehezebb bekerulni.

4. sok tehetseges tanar, mas eletutat valaszt, mert egyszeruen megakar elni. aki ma tanari palyan van az vagy elhivatott vagy tehetsegtelen minden mashoz (is) de errol legalabb van papirja.

Amugy en a Poroszos oktatas hive vagyok a real targyakban es liberlais oktatas hive a human targyaknal. Az arany kozeput...

maci-laci 2010.05.18. 14:33:18

Tisztelt kommentezők!
Nem vagyok tanár, pedagógus, de érintett vagyok ez ügyben.

Érintett családi okokból-, mint volt tanuló-, és társadalmilag is. Tehát nem lehetek teljesen tárgyilagos minden igyekezetem ellenére sem. Előre szólok, hogy én a tanárokkal vagyok!
1. Véleményem szerint ez az egész jelenség egy sokkal átfogóbb társadalmi probléma, mélyebben gyökerezik, és régebbi, mint a nagy többség gondolná.
2. Az egész ügy, az oktatás színvonala, a tanárverések, egyáltalán az agresszió felerősödése egy komplex társadalmi zavar megjelenési formája, a jéghegy csúcsa, a megoldás sem lesz egyszerű, ha lesz egyáltalán.
Véleményem szerint a magyar társadalom alapvető bajait kellene orvosolnunk, közösen, célokat kitűzni, és megvalósítani, egyáltalán a magyarság jövőképét, önbecsülését újraéleszteni. Ebben mindenkinek van felelőssége, társadalmi helyzetétől függetlenül, természetesen eltérő mértékben. Legnagyobb felelősséggel az un. politikai elit tartozik, karöltve a gazdasági szakértőink hadával. Az ország tanultabb rétege, mindenki, aki az értelmiségi kategóriába sorolja magát, szintén nagy felelősséggel tartozik.
Politikusi felelősség: Minden választási kampányban megtudjuk, hogy az országot csak az oktatás színvonalának jelentős emelésével, mint a jövőbe való befektetéssel tudjuk felemelni. erre minden ígéretet megkapunk, csak rájuk szavazzunk. Választás után iskolabezárások, pedagógus elküldések, összevonások, álfejlesztések és folyamatos " reformok" jönnek. gondoljunk csak az interaktív táblákra, a szóbeli értékelésre, minőségbiztosításra, stb. Ezek nem ördögtől valók, csak a fontossági sorrend, az kérdéses! Miért kell egy általános iskolai tananyagot évente változtatni? Ilyen gyorsan beemeljük a magasabb matematikai, fizikai, biológiai tudományos eredményeket a kisiskolások tananyagába? Vagy a tankönyvkiadók érdeke elsőbbséget élvez? A szülő meg fizessen, minél többet, annál jobb! A pedagógus meg alkalmazkodjon az új tananyaghoz! Az interaktív tábla nagyon hasznos, csak furcsa az összkép egy falusi iskolában, ahol még udvari árnyékszékre, közismert nevén budira járnak a gyerekek és a pedagógusok, azokban az irigyelt tízpercekben.
Az óvodák, általános iskolák tanterve aránylag könnyen megoldható lenne, ha a sok szakértő meg tudna egyezni, mit is kell tudnia egy kisgyermeknek az élethez, a továbbtanuláshoz. Ezt, szerintem, harminc évig sem kellene változtatni, legfeljebb jobb módszertant kidolgozni, a könyveket és a segédeszközöket sem kellene minden évben újraírni.
Szakmunkásképzés: Na, ezt sikerült teljesen tönkretenni ebben az országban. Ez már a gazdasági szakértők fő felelőssége. Nekik kellene trendeket jelezni, milyen szakmákban, szakirányokon, mennyi és milyen szintű szakemberre lesz szükség. Cél nélkül nehéz tanítani! Nálunk még akkor is varrónőket képeztek, amikor Kínából Indiába költöztek a textilipari cégek, mert nem érte meg a gyártás a magas munkabérek miatt!! Nézzék meg az Olaszokat! Náluk a legmagasabb színvonalú a fémipari, faipari, keramikus, stb alapképzés. Igaz, vannak komoly cégeik, ahol ezek a fiatalok hasznosíthatják a tudásukat, ez viszont a politikusok felelőssége is!
Felsőoktatás: Ma nálunk presztízs kérdés a diploma, mindegy milyen, legtöbb nem éri meg a papírt, amire nyomtatták. Erre szerveződött egy csomó akkreditált iskola, kielégítve ezt az igényt. Ha valakinek ez a hobbija, ám legyen, fizesse meg, de államilag finanszírozva csak a társadalom érdekeinek megfelelő, hasznosítható szakmákat szabadna oktatni.
Pedagógusok: Bizony, olyanok, mint mi. Vannak közöttük kiemelkedő képességű, elhivatott emberek, vannak átlagosak, és olyanok is, akiknek semmi keresnivalója nincs a pedagógus pályán. Legalább annyit dolgoznak, mint bármelyik gyári munkás, bolti eladó, vagy alkalmazott. Más időbeosztásban, de ez valóban tény. Nem a heti 22-24 óra a mérvadó. Ezen kívül szakköröket kell vezetni, versenyre felkészíteni, ünnepségekre felkészíteni, sporteseményekre, kirándulásokra vinni. Legtöbb ilyen alkalom hétvégére van szervezve, mert ez már nem fér bele a hivatalos oktatási időbe. A hátrányos helyzetűekkel külön foglalkozni. Orvoshoz, strandra, autóbuszhoz szintén a pedagógus viszi a gyerekeket, szülői értekezletet tart, könyvet oszt, ebédeltet, dolgozatot javít, felkészül, értekezleten vesz részt, tanul és ingyen helyettesíti a beteg kollégát, mert túlóra nincs. Mondhatják, nem nagy dolog, de nem kis felelősség ám. Biztosan sokan hallottak már olyanról, hogy testnevelés órán, úszásoktatás közben megfulladt egy gyerek, és a felügyelő tanító nénit csukták le. Harminc gyerekre nem lehet vigyázni. Én azt mondom, vigye az anyja, ha meg akarja taníttatni úszni, meg vigye kirándulni, meg ünnepeltesse magát otthon, valamint tanítsa meg az alapvető viselkedési normákra. Ez a szülő felelőssége.
A fizetések nagyságán biztosan lehet vitatkozni, az bizonyos, hogy amikor még a magyar oktatást jegyezték a világon, akkor az egyetemi profok fizetésénél csak a miniszteri fizetések voltak magasabbak. Ha ma a kormány úgy döntene, hogy tízszeresére emeli a pedagógusok fizetését, az bizonyára jót tenne az oktatásnak, de a hatása csak öt-tíz év múlva mutatkozna meg, nem egyszerű ám a szelekció, a megfelelő utánpótlást minden szinten meg kellene valósítani, azaz magától kellene kiválasztódni az arra legalkalmasabbaknak. Az evolúció, mint tudjuk, nem rövid folyamat!
A társadalomnak a példamutatás, a nevelés a felelőssége, az államhatalomnak meg az erőszak, az agresszió visszaszorítása. Nem csak a pedagógusokat támadják meg, a mentősök, orvosok, közterület felügyelők, újabban még a rendőrök is ki vannak téve a garázda elemeknek. Ne feledjük Olaszliszkát, ami ott történt, az kinek a felelőssége?

Egregor 2010.05.18. 14:33:21

@ktotti: Az igazgató nem véletlenül volt igazgató. Valószínűleg már rég elfelejtette, milyen az, amikor azon kell agyalni, a másnapi dögunalmas anyagot hogyan is adja le 4-5-ször úgy, hogy ne unja ő se halálra magát, mit is csináljon Pistikével, Sárikával és azzal a tahó proli Zsömivel, akik miatt a 6/C-re minden kollega panaszkodik.

Az állandó készülés nem azt jelenti, hogy ugyanazt az anyagot kell újra és újra bemagolni, hanem azt, hogy ugyanazt az anyagot hogyan lehet mindig egy kicsit másként leadni, mindig más és más hallgatóságnak (mert a gyerekek fiatalon változnak a legtöbbet), előre tervezni a lehetséges szarságok kivédésére, stb.

cellimega 2010.05.18. 14:35:45

1. Szerintem be kellene vezetni az iskolákban is a nyolcórás munkanapot, valamint az évi 30 napos szabadságot. De azt akkor vehetné ki, amikor akarja.
Napközben órára készülnének, javítanának a tanárok; nem vinnék haza a munkát.
Nyáron óravázlatokat, okt. segédanyagokat állíthatnának össze (így van ez pl. az USA-ban).
Már az első évben kiderülne, hogy vannak tanárok, akik nem dolgoznak napi 8 órát, és vannak, akik nem végeznének a 8 óra alatt (mert sokkal több a munkájuk).
Így ebből az első pontból egyből következik a szakmai szorzó bevezetése. A kötelező óraszámot a magyartanároknál kellene a legnagyobb mértékben csökkenteni, és a tesitanároknál a legnagyobb mértékben növelni.
2. A gyerekeket sem kellene 4 előtt hazaengedni sztem. Be kellene vezetni az 1 óra hosszú ebédszünetet a gyerekeknek. Nonszensz, hogy 14 éves gyerekek 14.15 körül jutnak először meleg ételhez (vagy 13.20 körül 5 perc alatt tömik magukba).
3. A fizetéseket jelentősen növelni kellene, mert egyre több lesz a gyengén képzett és alkalmatlan tanár. Hosszú távon Mo. versenyképességét fogja ez gyengíteni.
A fiz. emelésre az oktatásügyön belül is lehetne forrásokat találni. Rengeteg pénzt költenek marhaságokra.
4. Fegyelmezés: szintén amerikai a példa: a renitens diákokat őrökkel ki lehet vezettetni a teremből. Szintén hatásos (ott) az iskolába járástól való eltiltás.
5. A tanárokat ért éles kritikákról: ezt el kell viselni, kollegák. Itt mindenki min. 12 évet ült az iskolapadban, tehát a saját szakmáján kívül mindenki ezen a téren a legtájékozottabb. Akinek kellemetlen, negatív élményei voltak a suliban, az most tanárokat fikáz. Nem kell mellre szívni. Főleg azért nem, mert az érintettek épp eleget szívtak a suliban vlsz. Most törlesztenek.

vega2 2010.05.18. 14:36:54

@Betteli: Félreértesz azt hiszem. Ha megfigyeled én egy kommentre válaszoltam. Elég különös neve van az illetőnek. Ph-val írja, amit f-nek kell ejteni. Én azzal értek egyet, hogy ilyen beírás után találó nevet választott magának.
Biztosan autodidakta módon tanult írni + olvasni........

lüke 2010.05.18. 14:37:28

jaj istenem,
kire nem irigyek?

Bambano 2010.05.18. 14:38:22

@panteon: egy csomó szakma van, ahol nem adhatják fel ilyen könnyen az ott dolgozók. Se a buszvezető, se az orvos se a tűzoltó, se más szakmáknál nem fordulhat elő, hogy egy enyhe próbálkozás után azt mondja a szakma művelője, hogy mit is tehetnék. Miért pont a tanároknak van joga azt mondani, hogy ezzel a gyerekkel lehetetlen foglalkozni?

Betteli 2010.05.18. 14:38:48

@vega2: bocsi, visszaolvastam. :)

Akkor nem a Te kommentedre válasz, hanem azoknak, akik szerint tényleg nem tanítanak semmit a tanárok...

malfunction 2010.05.18. 14:43:17

A mai magyar valóságot láthatják kedves olvasóink a kommentek alapján.

Tolerancia: 0%
Empátia: 0%
Fröcsögés: 200%
Észosztás: 150%

Szereplők: Az "úgynevezett" felnőttek.
Rendezte: Az élet.

panteon 2010.05.18. 14:43:34

@Bambano: Gondolhatod, hogy nem ránézésre mondja egy tanár, hogy a gyerek "nehéz eset", hanem ha egész évben a tanár próbált valamit tenni, hogy a gyerek ne bukjon meg de ha valaki nam tanul akkor nem tanul...

Bambano 2010.05.18. 14:44:57

@cellimega: úgy imádom, amikor mindig minden terület panaszkodásának az a vége, hogy több pénzt, adj több pénzt. Hát nem. Az egész ország kompletten szivatóra van véve. A tanároknak se legyen jobb. És nem azért, mert ki akarok pécézni egy területet, hanem azért, mert álljanak be a sorba, mint a többi.

nyafnyaff 2010.05.18. 14:45:13

@eremita: Ugye nem azt akarod mondani, hogy ISO minősítésű intézményekben nincs sógor-koma-uram-bátyám? ISO mellet is van versenyvizsga nélküli felvétel a köztisztviselői karba stb, ne légy naív az ISO is csak egy papír, nem biztosíték a jó, hatékony működésre.

Egregor 2010.05.18. 14:45:56

@maci-laci: igen, ez összetett probléma, és sokkal hosszabban lehetne és kéne taglalni. Gyakorlatilag bármilyen köz-hivatást veszünk alapul, ugyanoda lyukadunk ki: a társadalommal van a baj, az meg olyan, amilyenné a politikai elit formálja.

Utó Pista 2010.05.18. 14:46:00

Amúgy IRIGYEK! Rövid "i"-vel.

Bambano 2010.05.18. 14:46:10

@panteon: és? egy egész tanári kar meghátrál egy gyerek elől? na ne röhögtessétek ki magatokat.

marosy 2010.05.18. 14:46:16

"és nincs lehetőség kiskapukat keresni, mint a „versenyszférában” dolgozóknak."
Kapd be a faszomat.

Egregor 2010.05.18. 14:46:29

@Bambano: a tanárok sokkal korábban beálltak már a sorba.

Sonka Nery 2010.05.18. 14:47:11

@malfunction: láthatóan nem matekszakos vagy...

nyafnyaff 2010.05.18. 14:47:13

@Betteli: azért ne mond azt, hogy minden interaktív órára külön kell készülni. Ennyit a nyelv sem változik, vannak jól alkalmazható panelek, nem kell minden napra, minden csoportba egészen más

Egregor 2010.05.18. 14:47:19

@Bambano: Nem a gyerek, hanem a szülők elől. És igen, meghátrál. Mert tehetetlen. Még csak el sem tanácsolhatják a purgyét, ha nincs intézmény, amelyik átvenné.

Bambano 2010.05.18. 14:47:34

@Utó Pista: ha csak ez az egy hiba lenne benne...

@Egregor: ja, a pénzt kunyerálók sorába...

@marosy: nincs kiskapu... magánóra, privát tanítvány, adózatlanul, stb.

eremita 2010.05.18. 14:48:31

@cellimega:
Sok igazság van abban, amit leírtál. Majd mindjárt kapod a pedagógus élharcosoktól a válaszokat, hogy hogyan gondolod ezt te. Nekem is járt gyerekem amerikai iskolába, le sem merem írni az ottani tapasztalatokat, mert itt megköveznének. (Mimimum liberál-bolsevik lennék)
Csak az bátorít, hogy vannak néhányan, mint te is, akik jól látják a problémákat. Sajnos a pedagógusi pályán dolgozók egy jó része a mostani viszonyok fenntartásában érdekelt. Mert a szakmai teljesítménye gyengécske így a kontraszelekcióban érdekelt.

Flaggx 2010.05.18. 14:48:42

Az elmúlt 20 év alatt a tanári szakma a mélypontjára jutott (akárcsak az óvónői, vagy bármely más pedagógusi szakma). Most már inkább hasonlít a munkakörük egy smasszerére, mint a tanáréra. Aki nem hiszi, lehet bemenni pár napra tanítani, utánna írogatni ide mindenféle fröcsögést.

Az elmúlt 20 év liberális-szdsz-es oktatáspolitikája egy rakás fos. Volt több évtizeden keresztül baromi jó éretségi módszerünk, szétkellett kúrni, baromi jó felsőoktatásunk, azt is. Inkább ne tettek volna semmit.

Akik meg egyfolytában a "3 hónap szabadságot" hajtogatják meg hogy a tanároknak nem is 8 óra a 8 óra munkaidő, olvassák már ujra a poszt azon részét, hogy mit is csinál a tanár a "3 hónapos nyaralásán" (segítek: iskolát fest, tankönyveket olvas, állít össze, értekezletek, felkészülés a köv. tanévre).

Az alaptétel szerint, a tanár tanítja, a szülő neveli a gyereket. De most... Nyár végén volt 10 éves osztálytalálkozónk, volt osztályfőnökünktől érdeklődtünk, hogy mi a helyzet most. A válasza volt teljesen megdöbbentő: feladja a tanári pályát, több mint 25 év után, és keres más munkát, mert már nem bírja idegileg, erővel azt ami most megy. Kell neki, hogy havi 100e forintért megverjék, üvöltsenek vele kis taknyok? Régen - 20 éve - ha a tanár lekevert egy fülest a kisebbségi gyereknek, mert hülye volt, akkor a kölyök anyja bejött, és kb. a tanároknak kellett lefognia, nehogy agyonverje a gyerekét. Mára ebből mi maradt? A nagy liberális emberi jogokat és értékeket hirdető politika teljesen tönkretette az embereket, az oktatást, mindent.

Köszönjük szépen, és továbbra is minden tiszteletem azoknak a tanároknak, óvónőknek, a pedagógusoknak úgy általában, akik még mindig nem hagyták ott a pályát, és kitartanak mellette, mert ezt választották hivatásuknak.

alumi 2010.05.18. 14:49:09

A sok ingyenélőnek, aki órák óta itt vitázik:

a tanároknál biztos jobb dolgotok van, ha van idő kisregényeket írni, meg mocskolódni...munkaidőben.

:)

nyafnyaff 2010.05.18. 14:49:47

@Egregor: Hát te írtad a lényeget a hallgatóság mindíg más és más ezért eleve nem tudják az anyagot megúnni. Te lehet, hogy unod az anyagot, bár én a saját tantárgyaimat nem szoktam megúnni, igaz én csinálom is amit tanítok, az élet hozza az újabb és újabb példákat, lehet szerencsés vagyok vagy csak nincs tanár végzettségem.

killermoney 2010.05.18. 14:49:52

@panteon: Ez a kérdés komolytalan, mert nyilvánvaló hogy ilyen nem fog történni. De az aki ottmarad az azért marad ott mert ott akar maradni hiszen nem kötelezi rá az ég világon semmi h tanár legyen ő ezt szereti csinálni. Az élet pedig semmilyen területen nem habos torta.

@Nyunyócska: Jó értem és ez miben több mint mondjuk bárhol máshol ilyen olyan továbbképzés?

@Severus: Ez emberfüggő. Én pl a világ minden kincséért se mennék tanárnak mert nem vagyok olyan típus. De itt nem is a pénzügyön volt a hangsúly hanem a versenyszférán. Alapvetően egy közalkalmazotti állás sokkal biztosabb mint egy versenyszférabeli, sok előnnyel jár olyan típusú emberek számára akik mondjuk képesek egy helyen dolgozni évtizedekig. Én nem tudnék egyszerűen megunnám és keresnék mást, de sokan csak rinyálnak de nem csinálnak semmit azért h az életük jobb legyen nekem csak ezzel van a bajom...

panteon 2010.05.18. 14:50:00

@Bambano: Te mit tudsz csinálni ha valaki nem tud és nem is akar tudni semmit?

Egregor 2010.05.18. 14:50:06

@Bambano: Mióta enyhe próbálkozás az, hogy a diák veri a tanárt, aztán a szülő veri a tanárt, és a tanár nem tehet semmit? A buszsofőr elviheti a rendőrőrsre a buszt, miután magára zárta az ajtót, de még ez sem biztosíték. A tanár is hívhat rendőrt, mint sokszor meg is történik, addig meg segílyesék tomboljanak az iskolában, törve-zúzva mindent?

Mindig van másnap. És mindig van rokonság.

Bambano 2010.05.18. 14:50:32

@Egregor: a tanár közfeladatot ellátó személynek minősül, külön súlyosbító körülményként szerepel a btk-ban az ellene történő atrocitás. Mit hátrál meg? Egy ismerősömet is megfenyegették, hogy ezmegaz lesz, erre odaadta a névjegyét a gyereknek, mondván, nehogy problémát okozzon a tanárbácsi megtalálása.

Ha pattog a szülő, tessék ellene tenni. Ja, hogy egyszerűbb meghunyászkodni, meg kevesebb meló... értem. Pedig csak néhány példát kellene statuálni és utána ragaszkodni a szinthez, akkor sem lenne több probléma.

Egregor 2010.05.18. 14:50:36

@panteon: ráadásul a törvény is ezt a renitenst védi.

babraba 2010.05.18. 14:50:57

@belevau: szerinted, ha bezárják a pékségeket, nem lesz gond??? vagy ha nem készül húsáru? én nem fogom levágni a tyúkot, sütni a kenyeret! vagy ha igen, akkor a kölykömet is meg fogom tudni tanítani írni-olvasni! /van tanári diplomám is! :), igaz, hentes ill. pék végzettségem meg nincs!/

Egregor 2010.05.18. 14:51:47

@Bambano: Menj te borsodba, szabolcsba tanítani. Aztán beszélj okosságokat.

Egy vaságyastól negyven kilós, ötven év körüli kis tanárnő mit tegyen két-három vágósúlyban lévő cigánymámival?

Egregor 2010.05.18. 14:53:09

@ktotti: az egész attól függ, mit és hol tanítasz. Egészen más a felsőoktatás, mint a gimnáziumi, vagy az ált.isk.-i. Minél alapabb a képzés, annál kevesebb a mozgástered.

Bozdurgán 2010.05.18. 14:53:41

@panteon:

Szerintem most majdnem mind1 milyen szakmát veszünk semminek sem érdemes állni. Tanárnak sem, forgácsolónak sem,pénzügyesnek sem.
Én azt látom, hogy mindenkinek rossz, csak nektek még rosszabb:)
@Egregor:
Van ilyen , hogy tanár párti?:)
Én azt látom hogy az orvosok , a mentősök, az áplók , és gyakorlatilag senki sincs megbecsülve.Mindenki a munkahelyén kívülről tartja el magát, aki orvos magánrendel, aki mentős beteget szállít, aki meg tanár magánórát ad.
Már aki tud.
Ez persze nincs így jól, de ez van aki bírja csinálja, aki meg nem az pályát vált. De aki nem vált az ne sírjon.szerintem.

Pinabajusz 2010.05.18. 14:54:04

@morrisal_: Mi van, csak nem te is szovegertemelzessel kuzdo pedagogus vagy? Azt szarom le, hogy mennyi a szabadsaga, fizetese stb. mert a valasztas rajta mulik. A tobbi resz a posztolo idiotarol alkotott velemenyem volt.

Egregor 2010.05.18. 14:54:17

@primula (the original): meg a versenyszférásoknak is, hiszen sokkal többet kommentelnek és fröcsögnek :) :)

Bambano 2010.05.18. 14:54:35

@panteon: megbuktatom, eltanácsolom, gyerekvédő szolgálat, rendőrség, stb.

De az, hogy a tanárok úgymond nem tudnak mit csinálni a gyerekkel, nehogy már az én hibám legyen... A tanárok tudnak magasabb fizetésért tüntetni, de nem tudnak tüntetni azért, hogy változzon a tanárokra vonatkozó jogi szabályozás? ne már...

Én tudom, hogy rossz az ide vonatkozó jogi környezet, tudom, hogy kevés eszköz van a tanárok kezében a fegyelmezésre, de akkor miért nem tüntetnek ezért??? nem a tanárok dolga lenne megmondani, hogy hogyan lehet jól tanítani? ki fogja megmondani helyettük? a pék? Ha a tanár úgy érzi, más jogszabályra van szükség, tüntessen érte. Ráadásul mivel a jogszabály változtatása relatíve nem kerül semmibe (mondjuk a fizetés duplázásához képest), még reális esélye is van rá, hogy eredményes lesz a tüntetése.

ÉN nem fogok helyettük kitalálni, hogy az ő szakmájukba vágóan mi a feladat.

eremita 2010.05.18. 14:55:07

@ktotti:
Most egy holland érdekeltségű multinál dolgozom. Autóipari beszállítók is vagyunk, így az ISO rendszer betartása véresen komoly dolog. Itt bizony nincs uram- bátyám rendszer, mert vagy beszélsz angolul, vagy nem,, de akkor nem vesznek fel. Ha harmadszol is hibázol ugyanabban a dologban mehetsz. (24 órán belül)
Az auditra ide érkező három diplomás japán szakember még a szemétkosárba is beleturkál, ha kell. Neked fogalmad sincs, hogy hogy működik egy profinál az ISO rendszer.

A magyar közszolgálatot hagyjuk. Az se nem profi se nem ISO.

cellimega 2010.05.18. 14:55:18

@Bambano: nem a mai tanárok miatt, Bambano. A jövő miatt. Ha a gyerekeket félművelt, alkalmatlan tanárok nevelik, annak nem lesz jó vége.
Isztambulban vagy Kuala Lumpurban többet keres egy tanár, mint Bp-en. Prágában, Varsóban meg sokkal többet. Ennek mi lehet az oka?

El tudsz képzelni még egy szakmát, ahol 5 év egyetem után 90-et kapsz nettó? Ki fogja ezt a pályát választani a mai fiatalok közül? Na, erről beszélek, nem arról, hogy most a válságban ki szív meg ki nem.

Bambano 2010.05.18. 14:56:33

@Egregor: a rokonságomban többen is tanítottak Borsodban, én is borsodi származású vagyok. Hidd el nekem, nem voltak gondjaik. Ja, hogy esetleg alkalmasabbak voltak a pályára... hát van ilyen.

marosy 2010.05.18. 14:56:45

Kurvára vissza kellene venni az 50%-os fizetés emelést, amit a "jóléti rendszerváltás" keretében osztogattak a tanároknak.
Azóta is ezt a teljesítményt figyelmen kivül hagyó emelést nyögi az egész ország. Nem számít, hogy az ország csődbe kerül, de nekik legyen meg az üdülési csekk, a ruhapénz, a két hónapos szabadság évente.
A versenyszféra tartja el ezeket a lúzereket.

temese 2010.05.18. 14:57:36

@zseti: Az a helyzet, hogy dolgoztam monitor előtt, és ott rendesen be volt tartva az óránként tíz perc szünet. Lehet, hogy szerencsém volt, mindenesetre ilyen is van, elhiheted nekem. Egyébként meg akinek gyakran kell pisilnie, vagy netán óránként dohányoznia, megoldja azt bárhol. És igen, ilyet is láttam már.

nyafnyaff 2010.05.18. 14:58:01

@Egregor: Jogos, azonban ha jó színvonalú az akármilyen szintű iskola, akkor az igazgató válogatja ki a gyerekeket úgy meg könnyebb a tanároknak is. Sok esetben egy igazgató rengeteget tud tenni a saját tanáraiért, ha akar.

panteon 2010.05.18. 14:58:38

@Bozdurgán: Én nem vagyok tanár, de látom, hogy miket kell csinálni(nem csak a nyári szünetet látom)és ahhoz képest mit kapnak, gyerekektől, szülőktől, munkahelytől, fizetésről ne is beszéljünk.
Senki nem mondta, hogy ennél rosszabb munka nincsen, de itt most róluk van szó.

Egregor 2010.05.18. 14:58:40

@Bozdurgán: van olyan, hogy elgépelés :)

A váltás eredménye az, hogy egyre több a selejt a pályán. Ez jó neked? Rendben, ha nem tanulsz és nincs gyereked, akinek tanulnia kell, akkor nem érint a dolog. Még.
És ha orvoshoz kell menjél, de csak egy kettessel átrugdosott tehetségtelen dilettáns jut neked, aki nem ismeri fel a bélhurutodat, ahogy a második, harmadik és negyedik orvos sem, ellenben évekig kezelnek mindenfélével, amivel nincs bajod, és ezért tönkremegy egy életre az emésztőrendszered? Rokonom járt így, aki sok év után jutott el egy valóban képzett orvoshoz, aki rövid úton rájött arra, amire a többi képtelen volt.

Vagy élnél olyan házban, amit egy szakbarbár építész tervezett, aki inkább füvezéssel töltötte az egyetemi éveket tanulás helyett és apuka pénzéből lett diplomája?

Sorolhatnám tovább, ugyanoda jutunk: a pályaelhagyás következménye a leépülés, aminek meg az összeomlás a folyománya.

Bambano 2010.05.18. 15:00:04

@cellimega: ma minden szakmában 90 nettót vagy még annyit sem kapnak a kezdők. még az informatikusok sem kapnak többet.

Egyébként meg azt szoktam mondani: van egy felvételi elbeszélgetés az iskola képviselője (gondolom jellemzően vagy igazgató vagy a helyettese) és az állásra pályázó tanár között. Megmondják, ezt kell tanítani, ezek a feltételek, ennyi a fizetés. Tanár meg mond egy igent vagy nemet.

De ott ő elfogadta, hogy ennyiért fog dolgozni, akkor minek sír, hogy mennyi a fizetés? Ha meg nem elég a fizetés, keressen másik állást. Ha talált másik állást, akkor boldogság van, ha nem, akkor ennyit ér a munkaerőpiacon. Ez van, srácok.

zseti 2010.05.18. 15:00:33

@internationale: ne legyen korai nyugdíj se a tanároknak, se az oktatóknak... Mire fel???
Amikor pont azon megy a huzavona, hogy VÉGRE a többi korengedményest is meg kéne szüntetni, vagy legalább a korkedvezményt csökkenteni???
Mé csak nekem kelljen 65 évesen görnyedt háttal és görbe bottal dolgozni jönni, hm?? :P

eperlevélke 2010.05.18. 15:01:06

@eremita: Írtam privát üzenetet. Talán más szemmel is látod majd a pedagógust:)

Egregor 2010.05.18. 15:01:08

@ktotti: HA tud tenni! Ott, ahol az iskola vegetál, és a megszűnése ellen küzdenek (a legtöbb vidéki iskola ilyen, és aki erre azt mondja, hogy akkor járassák a gyereket máshova, hát vezessen az naponta 2x 40-80km-eket csak azért, hogy eljusson a kölyke az általános iskolába!), ott nincs lehetőség válogatni.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:01:34

@eremita: Nagyon tévedsz, jelenleg hivatalban dolgozom, bizony hogy ISO minősítése van. Pont azt írtam, amit te a versenyszférában komoly dolog az ISO, de egy hivatalban elég vicces maga a szabályozás is na a betartatásáról már ne is beszéljünk. Én csak azt szerettem volna kifejezni, hogy nema minősítés a lényeg, hanem hogy betartják-e ténylegesen az előírásokat.

Egregor 2010.05.18. 15:01:45

@zseti: Talán mert a te idegeidet nem szedi szét 30 gyerek évtizedeken át, azért.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.18. 15:01:48

@kolbászoszsömle: Meg ebédszüneted sincs ugye? TESCO éjszakai műszakban volt diákként 8 óra meló alatt összesen 50 per szünetem, pedig az állítólag szemét multi...

Szelid sunmalac 2010.05.18. 15:02:35

Ez most tenyleg komoly? A kedves posztolo tanarok azt hiszik, hogy az itt kommentelok a merdzso ciganyok? Es ebbe na tudatban o az ertelmisegi? Akkor most hadd vetitsek egy kis fenyt a beszukult agyakra: Akik munkaidoben raernek itt kommentelni, azok nagy valoszinuseggel nem epp az alsoosztaly. Biztos lehetsz benne, hogy tobbsegunknek legalabb diplomaja van, akar nyelveket is beszel.
Hogy nekem nem kell tovabbkepezni magam? Osszehasonlitsuk melyikunk kepzi magat tovabb tobbet? Ugye nem akarod?
Hogy kiskapukat keresek a munkamban? Vagy mibol is veszi, hogy en mennyit dolgozok? Szerinte a napi 8-10 ora az SOK? Hogy melyik allas a "legnehezebb"? Huzott mar le szezont a balatonon pincert vagy mosogatokent? Dolgozott teheneszetben lapatolva a szart egesz nap? Megis melyik allasokat probalta mar ki?
Hogy nem tudom kezelni a gyerekem?
En meg ugy gondolom, hogy pont az ilyen bekepzlet, arrogans, buta, a vilaghoz mit sem erto tanarok miatt - mint a posztolo - az a velemenye az embereknek a tanarokrol, ami. Ha tanar lennek az ilyen kollegaval surgosen elbeszelgetnek es nem hagynam, hogy a szakmat (mit szakmat! Az emberi fajt!) ilyen csufosan megalazza!

Egregor 2010.05.18. 15:03:16

@Bambano: Kívánom, juss te is olyan helyzetbe, amikor dilettánsok teszik tönkre a gyerekedet, hogy gyomorfekélye lesz 8.-ra, és majd akkor vonogasd a vállad, hogy ilyen a munkaerőpiac, ez van lányom/fiam!

Bambano 2010.05.18. 15:03:19

@Egregor: miért kell az iskola megszűnése ellen küzdeni? csökken a gyerekek száma, normális, hogy bezárnak iskolákat... miért pont ez nem működik piaci alapokon?

belevau 2010.05.18. 15:03:43

@babraba:
Látom sikerült a mondandóm tartalma, illetve kiindulási pontja felett átsiklani. Eremita írta azt, hogy gyakorlatilag csak azok a szakmák fontosak, amik anyagi javakat termelnek. Ha ezt elfogadjuk, akkor évezredeket lépünk vissza a társadalmi fejlettség szintjében. Bár már az őskorban is etették az emberek az értük "dolgozó" sámánokat. :) Kvázi az ősember is fejlettebb társadalmi érzékkel rendelkezett, mint azok, akik azt mondják, hogy a mai társadalomban csak a termelést végző szakmák a fontosak. Pék az kell, persze. De nehogy már azért ne kelljen tanár meg orvos, mert nincs kézzel fogható anyagi haszna.

Egregor 2010.05.18. 15:04:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ha magadra vetted az inget, akkor ne pattogj, mert csak még szorosabb(szarosabb) lesz rajtad.

panteon 2010.05.18. 15:04:43

@zseti: Te is azért sírsz hogy másnak NE.
Nem azét, hogy neked is....

Nyunyócska 2010.05.18. 15:05:34

@killermoney: "Jó értem és ez miben több mint mondjuk bárhol máshol ilyen olyan továbbképzés?"
Semmiben. Ezt arra írtam, hogy megkérdőjelezted, hogy egy pl. egy történelem vagy egy matematika tanárnak miért is kell képeznie magát, mikor a tudományuk "állandó".

Bambano 2010.05.18. 15:05:36

@Egregor: pontosan erről szól a történet. Ha azt akarom, hogy a gyerekem jusson valamire, akkor különóra, másik iskola, utazgatás, sok-sok pénz, stb. stb. Miért kellene tisztelnem azokat a tanárokat, akik miatt különóra, utazgatás, sok-sok pénz elköltése van? Azok sírnak, hogy tiszteljük őket, akik miatt nekem egy halom plusz feladatom van. Én tanítsam meg a gyerekemet néhány tárgyra, mert a tanár alkalmatlan? Akkor ide a fizetésének a rám eső részét.

Szerencsére az én gyerekemmel nincs ilyen gond. A problémáit megoldja maga, a tanárok segítsége ellenére.

Szelid sunmalac 2010.05.18. 15:05:42

@Egregor: Azt hittem a kommentelokkel valo targyalas a cel. Vagy nem? Ne vegyem magamra? EZ a velemenye az itt megszolalokrol (pl. rolam is), illetve a szulokrol.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:07:10

@Egregor: Igen igaz, azonban van véleményem a pedagógusok érdekérvényesítési képességeiről is. Nem érettségikor sztrájkolnak, hogy legyen látszatja, hanem év közben, az meg ugye senkit sem érdekel. Mielőtt nekem esnének, hogy jaj szegény gyerekkel mi lesz hát majd eljutna a probléma a döntéshozókhoz hamar, ha nem lenne egy évben érettségiztető tanár. Amúgy ha senki nem menne tanárnak, az elhivatottak akikre lenne kereslet rengeteget kapnának nem?

eremita 2010.05.18. 15:08:07

@ktotti:
Hát ezt elfogadom, de hát minden ott kezdődik, hogy a szabályokat betartjuk. Ez itt a baj nálunk. Megy a kiskapuk keresése, az összeköttetések érvényesítése, virágzik a korrupció. A szakmaiság rovására a helyezkedés a benyalás. Lassan már a takarítónőket is pártszimpátia alapján veszik fel. Mit lehet várni egy olyan igazgatótól, aki párthátszéllel érkezik, mert szakmai felkészültsége alapján esélye se lenne a posztra. Ő is kontra szelektálni fog, annak ad jutalmat, aki hajbókol neki, a kritikát nem tűri. Ez a magyar közszolgáltatás.

eremita 2010.05.18. 15:09:25

@eperlevélke: Hogyan tudtál privát üzenetet írni?

Szelid sunmalac 2010.05.18. 15:09:36

Amikor mar majd egy eve jartam matek felveteli elokeszitore (akkor meg ugye kozponti volt), bejelentette a tanarom, aki egyben az osztalyfonok is volt, hogy pluszpenzert felkeszit minket az erettsegire! Masik pelda: a nemet tanarom valamiert utalt. Biztos mert olyan hulyegyerek voltam, akit a szulei elhanyagoltak es csak a penzert tartottak eletben. Gimnazium elsoben megakart buktatni nemetbol. Ev vege elott letettem a kozepfoku C-t 87%-kal es akkor meg a Rigo utcai volt csak (temak: a ginkobiloba agyra gyakorolt hatasa es a szarvasok szaporodasanak ciklusai). Meseljek meg?

killermoney 2010.05.18. 15:09:40

@Egregor: A ő idegeit meg szétszedi vki/vmi más ez nem érv. Korengedményes nyugdíjat én csakis olyannak adnék aki tényleg fizikailag veszélyes helyen végez munkát/ avagy különösen stresszes (ez mondjuk a mentőorvos). De a vámosoknál 20 évig az asztal mögött adminisztráló egyén mi a ****ért mehet el nyugdíjba azt mondjuk nem tudom. Egyébként meg nem tudom mi itt az átlagéletkor de én ilyen nyugdíj hülyeségen nem aggódok mire én oda jutok 80 év lesz a korhatár és mondjuk kapok a mostani 5e forintnak megfelelő összeget maximum. Öngondoskodás...ne az állambácsitól várjuk a sült galambot mert akkor csúnyán pórul járhatunk

nyafnyaff 2010.05.18. 15:11:06

@eremita: Pont ezt mondtam én is, szerintem lényegében egyetértünk

Egregor 2010.05.18. 15:11:17

@Bambano: Mert a gyerek nem krumpli, vagy Suzuki Swift, azért! Már a huszonöt fős osztályok is túlzsúfoltak a valóban minőségi oktatáshoz. Miért van az, hogy a legjobb nyelviskoláknál a kis fős csoportok a nyerők?

Mert egy tanár az egy ember, nem húsz. Igazán eredményesen tanítani kevés diákot lehet, mert akkor mindegyikre elég idő jut ahhoz, hogy kibontakozhasson a tehetsége, képessége.

Ezzel szemben van egy minimális csoportlétszám, ami alatt nem működhetnek az osztályok, holott a mostani minimumnak kéne a maximálisnak lennie, ami felett nem szabad tanítani!

Tíz-tizenöt fős osztályoknak kéne mindenütt működniük.

Most meg az ilyen iskolákat bezárják.

Ez a pedagógiai szempont.

A szabadpiaci meg az, hogy nem vonatkozhat mindenre a szabadpiaci szabályozás, különben megszűnik a szolidaritás, és onnantól bukó a társadalom maga is.

Vagy szerinted az a balesetet szenvedett állampolgár, akit elüt a busz, ne részesüljön se orvosi ellátásban, annak hiányában meg el se temessék, akinek erre nincs pénze? Dögkútba a nincstelenek hulláival?

Vagy ha a szegények a társadalmi szolidaritás révén érvényesíthetik emberi és alkotmányos jogaikat, akkor a közoktatást miért kéne spekulánsok, oligarchák és nagytőkések szabad prédájává tenni?

eperlevélke 2010.05.18. 15:12:51

@eremita: Keresd meg a levelet a nick nevedhez regisztrált email címeden:) Válaszolni is tudsz, ott az enyém is, persze ha akarsz:)

killermoney 2010.05.18. 15:13:32

@Nyunyócska: Jó te lehet nem mondtad sry. A posztíró viszont igen.

babraba 2010.05.18. 15:14:08

@belevau: jajjjj, elnézést, ezzel egyetértek... továbbá azzal is, hogy vannak ágazatok, melyeknek kifejezetten rosszat tesz, ha profittermelővé léptetjük elő őket (ilyen valóban az eü., az oktatás, a környezetvédelem) DE: ezekben az ágazatoknak sem tesz jót, ha a tehetségtelenek sírják tele a gondjukkal a világot! Ismétlem én is újra /mer'a lényeg feletti elsiklás ezek szerint nem csak rám jellemző :)/ Egyetlen általam nagyra becsült tanárt sem hallottam még sírni (pedig vannak bőven!), hogy jajjjj, soha nem tudok tanítani, félek, hogy megvernek stb... Ellenben szar tanároktól csak azt hallom, hogy kevés a fizu, a gyerekek meg rosszak! Miért??????? Továbbá, azt a sámánt, amelyik szart nem csinált csak hordatta a cuccokat magának előbb-utóbb kivégezték, megkövezték, elüldözték, nem pedig odatartották még a másik orcájukat is!

Nyunyócska 2010.05.18. 15:14:49

@ktotti: Nem lehet minden iskola elit rendű. Akkor mi lesz a többi tanköteles gyerekkel? :)) Ha becsukjuk a szemünket és homokba dugjuk a fejünket is, attól még vannak.
És ott tanítani is kell valakinek.

Sonka Nery 2010.05.18. 15:15:48

@Trójai: "
"Szerintem egy tanárnak van akkora felelőssége mint egy orvosnak. "
Erre írtad:
- bahhh, akkor már egy autószerelőnek még inkább...

Elég vicces vagy. Pont TE sarkítottál ott, amikor azt írtad, hogy egy autószerelő munkája is egyentértékű az orvoséval."
- pedig láthatóan te sarkítasz, senki nem beszélt egyenértékűről, csak annyit írtam, hogy van akkora. Pl. elég csak egy fékrendszert rosszul összerakni és a busz az árokban landol negyven táborozó gyerekkel... a tanár-agyonmagasztaló beírogatás előtt gondolkozzál egy kicsit!

Egregor 2010.05.18. 15:16:38

@killermoney: A pedagógus fix fizetést kap, esetleg egy kevés prémiumot. Miféle öngondoskodást vársz el a tanároktól, vagy a bérből és fizetésből élő millióktól, amikor nulla megtakarítási lehetőség adódik, ha a családok tízezreinek negatív a büdzséje hó végén?! Gondolkodj már! Öngondoskodni csak megtakarítással lehet, megtakarítani meg a pozitív mérlegű "kincstárral" lehet. Majd ha lesz fejenként havi ötezer forintja minden pedagógusnak, amit nyugodtan saját számlára tehet, akkor elvárhatod, hogy öngondoskodjon.

A másik meg: igen, az irodisták szüljenek sünt. Az aktív állományú, ténylegesen veszélyes munkát végzők meg korendegményt kapjanak. Az a tanár, akit lestrapáltak a gyerekek, meg szintén korkedvezményt.

És nem pusztán stresszről van szó. Mondd, te hány emberért kell 100% felelősséget vállalj a munkád során, úgy, hogy ha bármi bajuk lesz, te mész börtönbe, még ha nem is te hibáztál?

nyafnyaff 2010.05.18. 15:19:01

@Egregor: Én mondjuk 32 fős osztályban tenultam, nyelvet 16 fős csoportban, mégis diplomás lettem, sőt mindenféle képességemet kibontakoztatták, sport, művészet, stb. Nem a létszám a lényeg, hanem a tanár egyénisége.

eremita 2010.05.18. 15:19:04

@eperlevélke: Probléma van az email rendszeremmel, csak olvasni tudok, írni nem. Elolvastam a leveledet, ha rendbe jön a gépem válaszolni fogok.

Egregor 2010.05.18. 15:20:30

@humán' négysör: igen, az autószerelőnek is nagy a felelőssége, nem vitás, ahogy a péknek is, vagy a hentesnek is. Talán az esztéták az egyedüli kivételek.

Minden szakmának van olyan hozadéka, ami emberek testi épségét veszélyeztetheti.

De az az autószerelő egyszer csinálja meg azt a fékrendszert, aztán működik évekig rendesen (jó esetben). A tanár meg éveken át, nap mint nap kell mindig egy picit csiszoljon a diákokon, újra és újra foglalkoznia velük, hogy a végén értelmes, önálló, gondolkodni tudó, felnőtt állampolgárok lehessenek majd.

Nem 45 perc, aztán fizetés felvétele és cigi...

nyafnyaff 2010.05.18. 15:20:52

@Nyunyócska: Én nem elit iskoláról beszéltem, hanem arról, hogy ha egy iskolába többen járnának, mint amennyi a férőhely, akkor lehet válogatni. Jó, erre nincs mindenhol lehetőség ezt elismerem, de ahol van ott sem teszik meg és ez már nagyobb probléma

Egregor 2010.05.18. 15:21:40

@ktotti: rajtad is sok minden állt, de ettől még nem lesz kevésbé igaz: kis csoportban lehet a legjobban haladni.

Bambano 2010.05.18. 15:21:41

@Egregor: miért, annak az iskolának mennyi értelme van, ahol van egy alsós osztály, 4 évfolyam, összesen 25 fővel, meg egy felsős? A tanár egyszerre tanítja az elsőst meg a negyedikest?

Nem mondtam, hogy az oktatást teljesen piaci alapokra kell helyezni, bár lehet, jobban járnánk. De az, hogy az oktatásban semmilyen szinten sem érvényesülnek egyetlen területen sem a piaci elvek, az röhej. Ha nincs elég diák, be kell zárni az iskolát. Ez olyan alapvető tény, amin akárki rugózhat, ettől még tény marad.

tíz fős osztályok, lol. a mostani oktatási rendszerben sincs egy csomó mindenre pénz, majd pont kétszer-háromszor annyi tanárra meg tanteremre lesz pénz... álmodozni lehet, csak az álmodozás alapján kialakított véleményeket ki fogják röhögni a döntéshozók. racionális vonalon lehet elindulni, máson nem.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:23:29

@Egregor: Azért ne mondjátok már, hogy minden tanár 90.000,- nettót kap jó? Ez kb a kezdő, egyszakos, főiskolai végzettségű, nem osztályfőnök.

Egregor 2010.05.18. 15:24:24

@ktotti: ott is vicc a szakszervezet, mint ahogy az egész országban az. Vajon a telekommunikációs területen dolgozók hány százaléka hallott a saját szakszervezetükről? Van ilyen egyáltalán?

Nyunyócska 2010.05.18. 15:24:37

@ktotti: "Én mondjuk 32 fős osztályban tenultam, nyelvet 16 fős csoportban, mégis diplomás lettem, sőt mindenféle képességemet kibontakoztatták, sport, művészet, stb. Nem a létszám a lényeg, hanem a tanár egyénisége."

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Ugyanis nem lehetek vonzó 32 embernek, habár törekszem rá. De emberek vagyunk, el kell fogadni mindenkinek, hogy nem mindenkivel jövünk ki tanár-diák kapcsolatban sem. Attól persze foglalkozni kell(ene) mindenkivel. És ez annál nehezebb, minél többen vannak, főleg ha bekerül néhány tudatos "ökörködő".

Egregor 2010.05.18. 15:24:59

@ktotti: Valóban, vannak, akik 120-140 nettót is megkapnak, olyan 50 éves koruk körül.

SH4RK 2010.05.18. 15:26:18

@eremita: Kérlek hagyd abba ezt a fórumtrollkodást, mert szégyellek veled egy társadalom tagja lenni.
Eddig direkt nem szóltam be a vitába, mert 4 pedagógus van a családban (szülők, testvér, barátnő), mégis okkal választottam inkább a versenyszférát, minthogy még egy büdös, neveletlen, köpködő kölyök füzetét, ellenőrzőjét kéne átnéznem, hogy egyáltalán csinált-e valamit az évben, rendesen vezette a jegyeit, minden hiányzása igazolt-e, stb..., vagy csak tespedt az iskolában, illetve kívül.
Okítsd te őket, hajrá! 5 év alatt mindenki belerokkan.

Egregor 2010.05.18. 15:26:39

@ktotti:

Sírj:
"pl. Egyetemet végzett középiskolai tanár 12 éve tanít, akkor ő a H4-ben van, tehát a minimális illetménye:148900 Ft bruttó összeg"

www.fzolee.hu/framework/2010_es_kozalkalmazotti_bertabla

Mi az a bruttó 150ezer, he?

macitalp 2010.05.18. 15:29:19

A kommentelők 90%-a hozza a megszokott magyar átlagszínvonalat. Kinek milyen munkája van, mennyi a pénze, kinek nehezebb, stb., stb. Az eszement baromság vitatkozik az elképesztő ostobasággal. Egy egész könyvet meg lehetne tölteni az itt leírt hihetetlen hülyeségek és hozzá nem értés cáfolataival. Csak éppen pont azok nem olvasnák el akiknek kéne.
Egy dolgot ajánlok a némi józan ésszel rendelkezők figyelmébe. A probléma 10-15 év múlva jórészt megszűnik, mert az általános iskolákból elfogynak a tanítók, tanárok. (A középiskolai helyzetet nem ismerem, lehet hogy onnan is.) A kerület legnagyobb általános iskolájáról van szó. Az 50 pedagógusból jelenleg kettő (2!!) van 35 év alatt. A végzett diplomás fiatalok ugyanis 1-2 év után elmennek a jobban fizető állásokba, vagy eleve a közelébe se jönnek az iskolának. Jó fizika, kémia, matematika és nyelvtanárt ma is nagyon nehéz találni, 6-8 év múlva pedig lehetetlen lesz. Nemcsak vidéken, itt Budapesten is.
A meghirdetett állásokra bőven van jelentkező, jönne boldog- boldogtalan csak éppen felkészült, kulturált, a gyerekekkel bánni tudó pedagógus nincs köztük vagy csak 1-2.
Komoly összegben mernék fogadni, hogy a pedagógusmunkanélküliség évtizedei után 8-10 év múlva bekövetkező pedagógushiány villámcsapásként éri majd az akkor éppen aktuális politikusainkat.
Pedagógust ugyanis nem lehet előállítani 1-2 év alatt. (Ellentétben az árokásással, arra 15 perc alatt be lehet tanítani bárkit.) De volt már erre is megoldás a szocialista rendszerben, a képesítés nélküli pedagógus. (Szereted a kémiát? Igen. Akkor te fogod tanítani!) Egyébként az én általános iskolás lányom is sokat panaszkodik a tanárokra. Azt szoktam neki mondani, hogy örüljön annak ami van, mert a nála fiatalabbakat még rosszabbak tanítják majd.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:29:33

@Nyunyócska: Teljesen igaz de én is tanítottam a tudatos ökörködőt 3 szor leégeted, abba fogja hagyni, mert a többi kiröhögi. Nálam bevált, igaz én elég öntörvényű vagyok és akaratom is van

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.05.18. 15:29:47

@Egregor: "a tanár, akit lestrapálnak a gyerekek..."
A baj az, hogy sajna az itt feltüntetett rengeteg ostoba kommentből látszik, hogy kisebb a probléma a gyerekekkel, mint a szülőkkel. Hogy csak néhány példát mondjak:
"- Az én gyerekem nem diszlexiás,mert nem kell neki pszichológus, és nem is hülye!" Odáig nem jutott el a szülő, hogy megkérdezze, mi az a diszlexia, és miért nem tud a gyerek kettest kapni nyelvtanból.
Vagy ott a másik példa, amikor a kedves szülő üvöltve lóbálta a papucsát, és fenyegetett egy kislányt, mert az meghúzta a lánya copfját. Csak egy megjegyzés: rendőrt kellett hívni, hogy le lehessen csillapítani.
"A tanárnak kell nevelnie a gyereket." Francokat. A szülő tanítsa meg köszönni, mielőtt elküldi iskolába. És ez csak a nagyon minimum.
De folytathatnám a sort, többekközt azzal a fantasztikus találmánnyal, hogy alsó tagozatban nem lehet buktatni. Így jut el valaki akár középiskoláig is úgy, hogy a szó szoros értelmében nem tud írni és olvasni. Láttam már ilyet. Mert a kedves szülő nem érti meg, hogy nem jó a gyereknek, ha továbbengedik elsőből úgy, hogy nem tudja a tananyagot. Továbbá az is érthetetlen sokaknak, hogy le kéne ülni otthon a kisgyerekkel, és tanulni vele, segíteni neki. És az esetek nagy többségében ezt hiába magyarázzák a pedagógusok. Emellett szinte elsikkad az, hogy két héttel ezelőtt az egyik kisfiú rugós késsel jött iskolába.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:30:34

@Egregor: Nana, én 34 évesen is simán megkaptam a 130 nettót.

belevau 2010.05.18. 15:32:39

@babraba:
Hát nézd, ha nem találkoztál még olyan tanárral, aki jó és panaszkodik, az nem jelenti, hogy ilyen nincs is. Vannak olyan pedagógusok, akikre a kutyámat se bíznám, kb. a tanárok 20%-a ez a kategória. Ez nyilván nagy szám, de van tisztességes 80%, akik pedig nem azt érdemlik, hogy a munkáját rosszul végző kisebbség alapján ítéljék meg őket. És azt se felejtsük el, hogy az ország különböző részein eléggé eltérő helyzetben vannak a tanárok, sőt egyes városokban is nagyban függ egy tanár helyzete, hogy melyik iskolában tanít. Ezen persze nem az oktatási rendszernek kellene változtatni, mivel ennek okai jóval mélyebben gyökereznek, mint az oktatás.
Tapasztalatom, hogy sokszor egy nagyon jó képességű tanár is belefásulhat abba, ha borzalmas az iskolai légkör körülötte. Gondoljon bele mindenki a saját szakmájába, hogyha annak normális menetét pár ember folyamatosan megakasztaná, és ez ellen semmit sem tudna tenni, akkor meddig bírná?

A tanár megverése nem mindennapos az iskolában ez tényleg baromság, de sok olyan iskola van az országban, ahol a tanár tudja, hogy egy-két gyerek keményebb megfeddésének akár az is lehet az eredménye, hogy az apuka tettlegességhez folyamodik. És azt gondolom, ha valaki erre felhívja a társadalom figyelmét, akkor erre nem az a normális válasz, hogy biztosan szarul végzi a munkáját a tanár.
Valaki írta előttem, hogy ha egy eladó mogorván viselkedik a vásárlóval, akkor nem az a megoldás, hogy megverem. Néha úgy érzem, hogy páran meg komolyan gondolják, hogy egy pedagógusverés esetében tényleg mentség az, hogy rosszul végezte a tanár a munkáját.

Tény, hogy nem élnek rettegéseben a tanárok, de a tanárverések mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Egregor 2010.05.18. 15:33:26

@Bambano: Racionalizáljunk, hm? Jó!

Akkor mostantól minden gyerekre vonatkozzon ISO minőségbiztosítási szabvány, az ettől eltérőeket pedig megrendszabályozzuk.

Egyenruha, egyenoktatás, egyenszámonkérés, szabványosított, központosított témazárók, vizsgák, feleltetések, stb.

De jó is lesz, igaz?

Milyen piaci elveket akarsz érvényesíteni? Most is van szabad iskolaválasztás, cserébe a jogvédők fröcsögnek, hogy szegregáció - holott a purgyék maguk szegregálják magukat, mert bizonyos c-arány felett elmenekítik a nem norvég színesfémmunkások a saját gyerekeiket, és maradnak a (majdnem) 100% c-osztályok, iskolák.

És nem az eltérő bőrszín miatt, hanem az állandó, büntethetetlen szabálysértések és bűncselekmények miatt, vagy csak azért, mert a kedves segílyes szülő miatt a szerencsétlen purgyé nem ismeri sem az evőeszközöket, sem a viselkedési normákat, de legalább büdös és tetves.

De ne élezzük ki a helyzetet a cigányokra.

Egyszerűen mondd meg, miket kéne szabadpiacosítani az oktatásban.

Egregor 2010.05.18. 15:34:27

@ktotti: a bértáblában az alapilletmények vannak felsorolva.

Nyunyócska 2010.05.18. 15:34:33

@ktotti: "Teljesen igaz de én is tanítottam a tudatos ökörködőt 3 szor leégeted, abba fogja hagyni, mert a többi kiröhögi. Nálam bevált, igaz én elég öntörvényű vagyok és akaratom is van"

Elvileg (!!!!!) nem alázhatod meg szóban sem. Szülő jogosan jönne be, főleg ha lenne rá 28 tanú is...
(Más kérdés, hogy nekem sincs sokszor más választásom, mint viccesen visszaszólni és a 95% ért is ebből. De pl. iskola szinten van egy lány, akivel senki -értsd: sokfélék vagyunk sokféle pedagógiai módszerrel-, de SENKI nem tud mit kezdeni. Én sem. Jogilag sem.)

killermoney 2010.05.18. 15:34:39

@Egregor: Mondjuk vegyük azt h hány tanár cigizik: nagyon sok, máris megvan az a hiányolt 5 ezer forint. Nem mondom van aki tényleg nem tud félre tenni de nagyon sok esetben akarat kérdése. Az hogy a magyar társadalomnak tényleg röhejes mértékű megtakarított pénze van nem csak azért van mert nem lenne miből hanem egyszerűen elbasszák...

Mondjuk én mérnök leszek úgyhogy elég komoly büntetőjogi felelősségem lesz, úgyhogy ezzel eléggé mellélőttél :) vagy ott van egy könyvelő ha vmit elront vagy megkérik hogy rontsa el simán börtönbe kerülhet.
Minden szakmába bele lehet magyarázni h miért kapjon éppen az korkedvezményt csakhogy akkor még annál is több embert tartana el az állam mint most. Múltkor olvastam h vmi 400ezer rokkant nyugdíjas van míg Szlovákiában 80ezer (ott kb 5 millióan élnek) ez egyszerűen röhej. Nem ne menjen nyugdíjba a tanár 40 évesen. Menjen a kommandós, tűzszerész, mentős, bányamunkás de a tanár ne.

Egregor 2010.05.18. 15:38:20

@Brannagh: Napestig lehetne sorolni az anomáliákat. Sok óvodás életében nem látott még zöldséget, mert az ebéd otthon porleves, és pizza. Nem tudják, mi az a főzelék.

A szülők közül sokan nem nevelnek, csak követelnek, és elvárják, hogy a pedagógus nevelje a gyereküket, ha meg megpróbálja, akkor nekik áll feljebb. Hogy merészelt rászólni?!?!

Az egészből a gyerekek jönnek ki a legrosszabbul.

Arnica 2010.05.18. 15:41:20

Engem pedig a "neveletlen, buta, a tisztelet szót hírből sem ismerő gyermekek" neveletlen, buta, a tisztelet szót hírből sem ismerő szülei készítenek ki nap mint nap, akikkel pedig ugyanúgy foglalkoznom kell (és gondolom, vagyunk még így páran). Mégsem vágnak hozzám évi több hét egybefüggő vagy egybe nem függő szabadságot azért, hogy kipihenjem a fáradalmakat, és nem mondhatom a felnőttnek, hogy fogja be a száját, mert kiküldöm a folyosóra, vagy mehet az igazgatóhoz.

Több pedagógus is van a családban. Hogy a legkirívóbb esetet említsem: heti 7 órát (!) ad le annyi fizetésért, mint amennyit én kapok heti 40 óráért + hétvégi ügyelet. Hogy a legkevésbé kirívót említsem: lead 30 órát egy héten, mellette egészen más területen folytat tanulmányokat, amit tanulmányi szerződés keretében az iskola fizet neki, de esze ágában sincs az új szakmája szerint elhelyezkedni, mert a szabadság, és az, hogy senki nem dumál bele a munkájába, mindennél többet jelent számára.

Persze, sírnak... De egyik sem tudja elképzelni, hogy másféle munkát vállaljon.

És a végére: ismerek jó tanárokat is. Nagyon keveset. Akik szeretik a tanítást, és nem szükséges rossznak fogják fel, hogy gyerekekkel kell foglalkozniuk. Nekik tényleg nincs idejük itt kommentelni, mert külön órákat adnak. Mert okosak, elismertek, és mert a gyerekek tőlük akarnak tanulni, és a szülők bennük bíznak annyira, hogy fizessenek is nekik a tanításért.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:41:57

@Brannagh: Erre én csípőből válaszolom, hogy az én gyerekemnek meg azért kellet logopédushoz járnia, mert a roppant felkészült tanár néni átszoktatta balkézről jobbkézre 1995-ben! Igen, ettől sajnos helyesírás problémái lettek, 2 évig hetente 2 szer jártunk logopédushoz. A példákat oda-vissza lehetne sorolni, mindenkinek egy kicsit igaza van.

Bambano 2010.05.18. 15:42:48

@Egregor: például ezt, hogyha nincs elég diák, bezárják az iskolát. Például gimiben azt, hogy amelyik tanár diákjait jellemzően nem veszik fel egyetemre, azt elküldik kapálni.

És már leírtam korábban: ha nem alkalmas a jogszabály az oktatás igényeihez, akkor azért kell tüntetni, hogy legyen rendes jogszabály.

Egyenoktatás van, nat-nak hívják. Egyenszámonkérés van, központilag osztják az érettségi tételsort, a nyelvvizsga kérdéseket és a különböző felmérések is (pisai teszt és társai) egységes feladatsoron alapulnak.

Ha az egyenruha érdemben javítja az oktatást, akkor legyen egyenruha. Szerintem nem, de nekem 8.

És igen, rendszabályozzák meg a tanárok azokat a diákokat, akik lényegesen eltérnek az elvárttól. Na nem mintha ez nem lenne jelen most is, hiszen nem csak 5-öst lehet adni dolgozatra, feleletre, hanem karót is, az is rendszabályozás.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:44:04

@Nyunyócska: A gyereknek joga van, neked meg diplomád. Nekem is hányszor mondták hogy joguk van. Igen az van, csak tudd érvényesíteni, mondtam én. Ja a jogukat én jobban tudom gyakorló jogász vagyok. Egy kis leégetésbe nem hal bele egyik sem. Nem megalázást mondtam, hanem leégetést, nem ugyanaz!

eremita 2010.05.18. 15:44:59

@SH4RK: Én bizony nem hagyom abba, ha nem teccik akko járasd a gyerekeidet továbbra is lerobbantott, porosz módszerekbe belekövesedett iskolákba fusztrált pedagógusok közé.

Saját mentségemre csak azt hozom fel -ha egyáltalán ilyent tennem kellene - hogy nem zsidózok, nem cigányozok, nem kommunistázok, mert itt az is akad bőven. De ez utóbbi úgy látszik nem csípi a kényes szemedet. Biztosan családi hátteredből adódóan.

Egyébként meg kénytelen vagy elviselni "vállalhatatlan" nézeteimet.

Egregor 2010.05.18. 15:45:31

@killermoney: Egyáltalán nem lőttem mellé, hiszen ezt mondom: minden szakmának, az esztétákat kivéve, van, vagy lehet emberéletet veszélyeztető vonatkozása.

De ha mérnök leszel, nem leszel felelős a lakók hülyesége miatt. Nem téged vesznek elő, ha valamelyik annyira ostoba, hogy a konnektort nyalogatja. Vagy igen?

Ezzel szemben a pedagógust simán meghurcolják olyasmiért, amire mennyiségi tulajdonságaiból kifolyólag (t.i. egy darab és nem képes mindenütt egyszerre jelen lenni) nem képes, mondjuk, osztálykiránduláson, vagy szünetben az iskolaudvaron húsz-negyven-száz gyerekre vigyázni.

Másrészt a megtakarításnál a káros szenvedélyekre költött pénzek eltörpülnek a puszta túlélésre elköltött pénzekhez képest. Ha a pénzed 80%+ ilyenre megy el (számlák, élelmiszer, ruházat) és még "luxuskiadásokról" (könyv, mozi, színház, utazás, ne adj isten nyaralás vidéken) sincs szó, akkor megtakarítani szinte lehetetlen.

ne igyon, ne dohányozzon, ne költsön semmire, csak ami a napi túléléshez kell, hogy évtizedek múlva legyen minimális pénze.

Ehhez valami nagyon igénytelen proli szellemiségű tahó képes csak, esetleg egy szent aszkéta.

cellimega 2010.05.18. 15:45:47

@eremita: a kontraszelekcióval kapcsolatban: nekem is van egy ilyen sejtésem. Emiatt további javaslatom a közalkalmazotti törvény módosítása. Jelenleg egy tanár szinte elbocsáthatatlan. Rengeteg gyenge minőségű munkát végző vagy pszichológiailag alkalmatlan (=nem tanárnak való) ember van a pályán.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:45:50

@Egregor: Igen, tudom. De mint fentebb írtam egy jó igazgató megoldja, ha többet szeretne adni. Pl akkreditált képzéseket szervez az iskolában, eseti tanfolyamokat stb., így több jut a tanárnak is. Ehhez persze olyan igazgtó kell, aki nemvárja a sült galambot, hanem tesz is valamit az iskoláért.

babraba 2010.05.18. 15:46:12

@Egregor: az oktatás racionalizálása nem ezt jelenti... Inkább azt, hogy egy kétszáz fős falunak a 10 gyerekére nem szükséges fenntartani iskolát, hanem valóban alkalmazni kellene az iskolabusz rendszert... Nem lehet tanyánként fenntartani iskolát, másfelől elbillen az egyenlő esélyek mérleg is, hiszen egy 10 fős alföldi iskolában nyilván könnyebb oktatni, mint egy 25 fős budapesti osztályban! ráadásul még kevesebb pénz jut bp-re, mert a vidéki tanár miért keressen kevesebbet, mint a budapesti (ugyan a vidékinek könnyebb, mert 60 dolgozat helyett - három osztály/évfolyam - összesen az iskolára kivetítve kell 10 db-ot javítania) ha u. a. a végzettségük?

zseti 2010.05.18. 15:47:10

@panteon: Naja, önző vagyok mi??? Idejétmúlt rendszer a korengedmény, sajnos! Másnak se, mert most, így igazságtalan.

Szerintem.
Szolgálati idő kedvezmény miatt teljesjogú nyugdíj jár a rendőrnek, a sarkon posztolónak is meg az irodistának is... Meg a tűzoltónak, aki a hullákat szedegeti ki az égő házból... Meg a szövőnőnek, aki nyeli a gyapju porát, meg a bányásznak (sztem ők már mind nyugdíjasok azóta), meg a dízeles buszsofőrnek. JAh. Laikus szemmel is, az egyik megérdemli, a másik nem. És idejétmúlt, mert minden más szakmában 40 év szolgálati idő kell, nekik meg 25.. igaz? Igazságos???

A korengedménn egyébként az, amikor a nyugdíjkorhatár betöltéséig a munkahely kifizeti a NYUFI-nak a TELJES nyugdíjköltséget. Ez járt mindenkienk, akinek a munkahelye szerződést kötött. Legfőképp a közszférában ment ez, ugye elismerjük....
És nem mellesleg, ha jól csalódom még átmenetileg van érvényben, és végre megszűnik.

Vagy az előrehozott nyugdíj? Az legalább már csak csökkentett összegű lehet.

Nem, nem irígykedem, és nem azt mondom, hogy másnak se legyen.. csak figyelek, és tovább látok a saját érdekköreimen, látom, hogy mi igazságtalan, és nem beszélek zöldségeket. Vége már annak a kornak, hoyg 55 évesen nyugdíjasok legyünk. Ennyi.

Mellesleg ha minden szakma korkedvezméyes nyugdíjra jogosítana, ami idegösszeomlást eredményezhet.. háááát....

Egregor 2010.05.18. 15:47:57

@ktotti: aztán délután már jön is be a segílyes család és alaposan elővesznek, hogy merted az egy szem Ronáldócskát megalázni te rasszista náci.

Mert sok helyütt ma már ez megy K-Mo-on.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:48:02

@Arnica: 40 óra tanítás, amikor 28 a maximum? Miről beszélsz egyáltalán?

internationale 2010.05.18. 15:48:53

@zseti: Ne legyen kötelező a korengedményes nyugdíj, de ha valaki 25-30 év tanítás után úgy gondolja, hogy ő most már nem képes teljes erőbedobással dolgozni, annak ne kelljen. Egy pedagógus, akár tetszik neki, akár nem, teljes lényével, személyiségével dolgozik mindig, ahogy belép az iskolába. Gondold már el: ül harminc gyerek az osztályban és 45 percig értelmesen és hatékonyan kell foglalkoztatni őket, miközben az egyiknek válnak a szülei, a másik nem kapott reggelit, a harmadik szerelmes, a negyedik nem aludt éjszaka... És a tanár általában 8 előtt lép be, s ha 16.00-kor ki is lép, még viszi magával haza a munkát: dolgozatokat, készülést, megoldandó problémákat, saját maga fejlesztését... és szép lassan belefásul vagy belebetegszik. Aztán meg szidják, mert "nem jó tanár".
Persze a dolog megoldható lenne máshogy is: féléves fizetéses szabadság öt évenként, egy éves másholtanítás (talán Hollandiában vagy Németországban van is ilyen). De erre még nagyobb lenne a társadalmi felháborodás.
Ha egyetemen tanítasz, akkor is térden állva kell kikönyörögni egy sabbaticalt, hogy nyugodtan kutathass, ne kelljen mást is csinálni; mi lenne, ha sima tanárok pihenni akarnának egy vagy fél évet! Pedig (még egyszer): egy tanár egy tanév alatt úgy lestrapálódik, mint egy hivatalnok két-három év alatt.
Hát ezért.

Bambano 2010.05.18. 15:48:57

@Egregor: az ország többségének hasonlóan nincs pénze semmire. ne csak a pedagógusok bajait lásd, lásd a többiekét is.

Arnica 2010.05.18. 15:49:41

@ktotti: Nem mondtam, hogy tanítok...

Egregor 2010.05.18. 15:50:04

@ktotti: semmit sem tudsz te a nem budapesti oktatási intézményekről, azt látom. Meséld már el ezt a megoldást egy h-bihari átlag igazgatónak, jó? Vagy szabolcsinak. Borsodinak. Akad pár megye.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.18. 15:50:47

@Bambano: 160 nettó + évi 350k cafeteriával kezdtem mind 0 órás mérnök, akinek még diploma sem volt a kezében, mert nyelvvizsgát picivel az államvizsga után tette le.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:50:59

@Egregor: Ne mond, hogy nem tudod megoldani. Akiről te beszélsz az fel sem fogja a finom humort, aki meg közűlük tanulni akar az nem zavarja az órát. Volt kisebbségi tanítványom nem is egy, soha nem akartak megverni a szűlők.

Bambano 2010.05.18. 15:51:56

@Egregor: Elővenni azt lehet, aki hagyja magát.

Egregor 2010.05.18. 15:51:57

@Bambano: nem csak a pedagógusokról beszéltem, hanem mindenkiről, aki hasonló cipőben jár. Nem lehet megtakarítani, ergo az öngondoskodás sem elvárható.

Aki meg az amerikai rendszert szeretné, az nyugodtan kiköltözhet, és ha koppan, akkor ne csodálkozzon, ha otthagyják megdögölni a sikátorban, mert biztosítás híján csak fájdalomcsillapítót kaphatott, de műteni már nem lehet.

internationale 2010.05.18. 15:52:09

@ktotti: Ó, van ilyen! Mert ha te nem tartod be, akkor bajban vagy, ha a munkahelyed nem tarja be... hát, így jött ki. Nekem is volt már 18 órám 14 helyett (mivel nálunk kutatni is kell, meg szakdolgozatokban segíteni, még a 14 is sok).

Egregor 2010.05.18. 15:52:37

@Bambano: keleten jártasd a szád, ne itt legyél bátor kommentelő!

nyafnyaff 2010.05.18. 15:52:39

@Arnica: Na látod, én meg igen, ezért a tapasztalataimat írom le.

Trójai 2010.05.18. 15:52:49

@humán' négysör: ha neked az "tanár agyonmagasztalás" volt megint csak sajnállak. Mindössze a racionalitást írtam le, tapasztalatból, nem úgy mint egyesek. (mert ugye nincs ilyen téren tapasztalatod)

eremita 2010.05.18. 15:53:23

@cellimega:

Sajnos a mai magyar valóságban azok a szakszervezetek is itt vannak, akik vezetőikkel együtt még mindig a szocializmusban képzelik magukat. Különösen kártékony a hatásuk a közalkalmazotti körben. Erős jogosítványaikkal minden reform és előrehaladás gátjai.

Egregor 2010.05.18. 15:53:39

@ktotti: és volt már az osztályod 30-60%-a kisebbségi, akik a putrisorról meg a telepről jöttek?

nyafnyaff 2010.05.18. 15:54:18

@Egregor: Ez igaz, de egyszer velem is szórakozott ilyen majd én megmutatom kesebbségi emberke. Ő ment el a suliból nem én. A többiekkel meg nem volt bajom.

Egregor 2010.05.18. 15:55:21

@ktotti: a kötelező, fizetés nélküli plusz órákról, kapásból.

cellimega 2010.05.18. 15:55:29

A szakmunkásképzést pedig addig nem lehet rendbe tenni, amíg marad a tankötelezettség határa 18 év. Így azok járnak szakiba, akikből nem mesterember lesz, hanem segélyből élő, bűnöző, betanított munkás, sofőr, stb. Akiből mester lehetne (jó gyakorlati érzékű, önálló, munkaszerető gyerek), azok inkább gimibe jönnek, hogy ne bűnöző fejek között töltsenek 4 évet. Szenvednek 4 évig az akadémikus tananyag miatt, feleslegesen. Elmennek egy főiskolára, vagy elvégzik, vagy nem, ahelyett, hogy szakmát tanultak volna.
Nem ők a hibásak, hanem azok, akik a félanalfabétákat arra kényszerítik, ill. ösztönzik (családi pótlék), hogy 18 éves korig suliban melegedjenek és unatkozzanak. A semmittevésre kondicionáljuk őket, bakker!

nyafnyaff 2010.05.18. 15:56:21

@Egregor: Az még nem de ha ezek lennének a lehetőségek, talán nem tanárnak mennék, mint ahogy nem is vagyok tanár. Ha senki nem tanítana ilyen suliban talán a politaka is találna megoldást, ugye?

Bambano 2010.05.18. 15:56:29

@Egregor: azt hittem, itt érvek hangzanak el, nem burkolatlan fenyegetések...
190 centi és 122 kiló vagyok. van még kérdésed? vagy inkább visszatérünk a kulturált vitához?

Egregor 2010.05.18. 15:56:49

@ktotti: megismétlem a kérdést: és volt már az osztályod 30-60%-a kisebbségi, akik a putrisorról meg a telepről jöttek?

Nekem is volt roma osztálytársam amikor még én jártam általános iskolába, 28 főből egy. Nem is volt vele gond.

Ma, amikor 30-60% is simán lehet a kisebbség aránya... inkább nem is gondolok bele.

Egregor 2010.05.18. 15:58:32

@Bambano: Akkor egy súlyban vagyunk, de a segílyeseket ez sem hatja meg. Kapa, kasza, kard, vipera, balta - alapfelszerelés náluk.
Ahogy mondtam: ne itt legyél bátor, menj el keletre, ott viselj ekkora mellényt, amikor öt fuxos kigyúrt kopasz bodzaszedő vesz körbe.

zseti 2010.05.18. 15:58:40

@Egregor: Nem is vagyok tanár, hogy 30 gyerek szedje szét az idegeimet :) Mert ezt választottam. Viselem is a következményeit. És nem is én akarok hamarabb nyugdíjas lenni... nemazért, mert irigylem magamtól, csak realista vagyok.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:58:49

@internationale: Látod ez a gond, hogy mindenki mindent elvisel. Ha a tanároknak lenne érdekérvényesítő képessége, ahogy már írtam, nem itt tartanának

Arnica 2010.05.18. 15:59:03

@ktotti: Most akkor tanár vagy, vagy csak össze-vissza írogatsz? :) Bocs, nem várom meg a választ, mert ez így elég komolytalannak tűnik...

Egregor 2010.05.18. 16:00:57

@ktotti: Háháháhá :D :D

ez a nap vicce, lol!

Még hogy találna megoldást!

Igen: kényszerdeszegregáció. Kötelező beiskolázás a kisebbségnek. De mert a szabad iskolaválasztást nem tilthatják meg, a nemroma gyerekeket azonnal vinnék tovább.

Vagy, mint pár helyen csinálják már: tanárok és szülők mind romának vallják magukat, így az iskola kisebbségi státust kap, és megoldják, hogy nem megfelelő cigány purgyé még véletlenül se kerülhessen be.

De ez kényszermegoldás.

panteon 2010.05.18. 16:01:29

@Bambano: Akkor csak dagi vagy bakker.. :-)

nyafnyaff 2010.05.18. 16:02:51

@Arnica: Nemvagyok tanár, attól még taníthatok pl jogot, érted. Azért iraóogatok, mert 6 éve tanítok OKJ-s képzésen 18-20 éves korosztálynak. Bocs de ezt főiskolával nem lehet, csak jogi diplomával. Egyébként főállásban jogász vagyok.

Egregor 2010.05.18. 16:03:26

@babraba: Remek ötlet! Mintha nemrég hurcoltak volna meg pár önkormányzatot, ahol ilyesmit alkalmaztak. Iskolabusz-rendszerhez nagyon sok mindennek kell teljesülnie, kapásból az, hogy legyen pénz üzemanyagra, buszra, sofőrre. A szülőktől nem várható el, főként falusi, tanyasi emberektől, hogy összedobják.

Akkor meg honnan lesz? A mínuszos, csődközeli önkorm-októl? Vicc.

killermoney 2010.05.18. 16:04:55

@Egregor: Hát mondjuk azért nem, de a főnököm lehet le fog hordani azért mert a "brazil sor" nem dolgozik rendesen mivel olyan embernek nem feltétlen tudom elmagyarázni hogy mit csináljon aki nem tud olvasni pl. Valószínűleg lehetne még sorolni ilyeneket de nincs értelme.

Nézd én nem azt mondom h dőzsölnének a pénzben egyáltalán nem és szerintem is röhej ami fizetést kapnak. De itt a kultúráról van szó, nem egy olyan családot láttam ahol igen kevés pénzből próbáltak megélni de simán hozattak kaját meg vették a drága kozmetikai dolgokat meg cigi/pia is fogyott rendesen, aztán amikor a gyereknek cipő kell akkor jajj hát nincsen. Itt arról van szó h sok ember (és ezt most nem a tanárokra értem hanem általában) egyszerűen nem gondolkodik előre. Ha mondjuk tényleg csak 5 ezer forintot rak vki félre egy hónapban ami mondjuk ideális esetben 2500 forint per fő akkor lehet hogyha elromlik a tv, csöpög a csap, cipő kell a gyereknek, akkor lesz rá pénz. És igen tudom, van olyan akinek ez is sok, arról igenis gondoskodjon az állam de ez a kisebbség.

nyafnyaff 2010.05.18. 16:06:52

@Egregor: Miért mit gondolsz, az itt felvetett kérdésekre kinek kellene megoldást találni a tanárnak, a mérnöknek, a segédmunkásnak vagy a törvényhozásnak? Mondjuk ha a családi pótlék nem kifizetve lenne, hanem adókedvezmény lenne, a segély meg közmunka ellenében járna, sokan meglepődnének (nem csak kisebbségre gondolj ha lehet). Ezt vizsont csak törvénymódosítással lehet elérni. Szólj ha másképp gondolod! És még egy szemlélettel mindeni egyenlő jookkal rendelkezik sem többel sem kevesebbel. Ennyi

szumurri 2010.05.18. 16:10:16

@Bambano:
"Piaci szféra" vs közoktatás:
A bivajbasznádi Lekvárzsibbasztó Gépgyár új gépsorokat szerzett be. Az üzemeltetéshez speciális képzettség szükséges, az ehhez értő szakemberek száma azonban (különböző okok miatt) nem túl magas. A (sokadszorra) kiírt pályázatra jelentkező (megfelelő képzettségű és tapasztalatú) szakember fizetési igényeit a cég vezetése kénytelen kielégíteni, a tulajdonosok számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a drágán beszerzett eszközök ne maximális kapacitással működjenek, illetve a szakszerűtlen üzemeltetés következtében meghibásodjanak.
A bivajbasznádi "Hirig Ferdinánd" Gimnáziumban a Sors különös akaratából fizikát is tanít a nebulóknak. A fizika tanításához speciális képzettség (MSc tanári oklevél fizikából) szükséges, az ehhez értő szakemberek száma azonban (különböző okok miatt) nem túl magas. A (sokadszorra) kiírt pályázatra jelentkező (megfelelő képzettségű és tapasztalatú) szakember fizetési igényeit a gimnázium vezetésének eszébe sincs kielégíteni, inkább beküldi az órákra Gizikét, a drámatanárt. A tulajdonosok számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a "Hirig Ferdinánd" gimnázium többet fizessen a közalkalmazotti bértábla alapján járó minimális összegnél. A tulajdonos számára közömbös a gimnáziumban folyó munka minősége és szakszerűsége, mivel az okozott károk később jelentkeznek és nehezen forintosíthatóak, a többletköltség azonban azonnal jelentkezik és nagyon könnyen forintosítható.

Banya30 2010.05.18. 16:10:55

Nem olvastam végig az egész vitát, de a saját történetem el tudom mesélni.
2. osztályos koromban a tanító néni kijelentette, hogy belőlem nem lesz semmi, hülye vagyok és kész. Mindezt arra alapozta nagy szakmai rálátással, hogy nem voltunk gazdagok, így nem is tudtak anyámék ajándékot vinni neki. ezen én úgy megsértődtem, hogy következő évben szavalóversenyt nyertem, majd 2 év múlva már matek versenyt is. 8. osztályos koromban, szintén egy hasonló képességekkel rendelkező "pedagógusba" futottam bele, aki azért taposott gyermeki lelki világomba, mert anno apám osztálytársa volt és nem szívlelték egymást. Így a 4,7-es (mai napi pontosan tudom az osztályzatokat is) átlagomra 4-est adott félévkor (jelezem ez akkor felvételi pont volt, így kedvesen rontotta az esélyemet egy elit iskolára, ahol feltétel volt a matek, magyar, töri 5), ezen szintén úgy megsértődtem, hogy ettől a naptól kezdve csak hibátlan dolgozatokat írtam, hogy ne tudja lehúzni. És így jártam a középiskolás kémia tanárommal, aki azért közölte velem, hogy én hülye vagyok kémiából, mert a nővérem nem volt jó ebben a tárgyban. Ezt szó szerint meg is fogalmazta, szerinte a genetika nem téved. Hát 4.-ben ez a tanár jelölt kémia versenyre, amire csakazértisból nem mentem el. Mindezek után az egyetemen 5-ösre szigorlatoztam matekból is és kémiából is. Mérhetetlen csapást mérve ex tanáraimra. :)
Tanúság: azokból a tárgyakból lettem a legjobb, amikből "a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető pedagógusnak" típusú tanárok tanítottak. Elgondolkodom néha, hogy az irántuk érzett gyűlölet, a megaláztatás nélkül elértem volna mindezt? Akkor végül is ők most tényleg rossz tanárok? Lehet ők pontosan látták, hogy engem ez a típusú hozzáállás ösztönöz? Vagy csak kőtahó módszerükkel betaláltak?
Hol van a határ a rossz pedagógus és a jó között?
Anyámék is leüvölthették volna ezek fejét, vajon azzal nekem kedveztek volna? Pillanatnyilag biztos, de az idő mást igazolt.

zseti 2010.05.18. 16:14:00

@internationale: "Ne legyen kötelező a korengedményes nyugdíj, de ha valaki 25-30 év tanítás után úgy gondolja, hogy ő most már nem képes teljes erőbedobással dolgozni, annak ne kelljen. Egy pedagógus, akár tetszik neki, akár nem, teljes lényével, személyiségével dolgozik mindig, ahogy belép az iskolába."
Aki elhivatott a szakmája iránt az mind így tesz. Teljes erőbedobással dolgozik. És más szakmában is hazaviszik a munkát, a problémákat. És DIREKT nem példálózóm, mert belekötne valaki. És tényleg minden tiszteletem a jó tanároknak (van abból is bőven azért még), de más szakmánál sincs rekreáció, akiknek ugyanúgy szüksége lenne rá. Kitaláltok dolgokat, hogy korengedmény, rekreáció... komolyan, ez agyrém, hogy még ragaszkodtok is hozzá, amikor észérvek jönnek, hogy miért valóságtól elrugaszkodott. Engem ez a hozzáállás cseppet kiábrándít.
Ja, tudod mit?? Én is szeretnék félévente tengerpartra kiküldetést rekreáció céljából, állami támogatásból. És gonosz, önző, irígy kistörpe mindenki, aki nem azt mondja azonnal, hogy legyen nekem :))))

nyafnyaff 2010.05.18. 16:14:04

@szumurri: Vagy azért nem veszi fel a fizikatanárt, mert így megspórolja a bérét, ellenben Gizikének túlórát tud fizetni, ami kevesebb. És tudjuk, hogy Gizike olyan szépeket mond az igazgató frizurájára.

Egregor 2010.05.18. 16:25:30

@killermoney: majd ha műszakvezető leszel, akkor tudod rugdosni őket, de saját tapasztalatom az, hogy a legtöbb műszakvezető is b*szik mindenre, kivéve, ahol az ő nyakukba független ellenőr liheg.

Igen, vannak, akik elszórják a pénzüket mindenre, de nem is róluk van szó, meg a plazmatévét hitelre vevő idiótákról, hanem azokról, akik tisztességes munkával is a megélhetési határ alatt keresnek és hoppon maradnak.

Az nem válasz, hogy a munkaerőpiacon ennyit érnek. Az a válasz, hogy rossz a rendszer. Mert tisztességes munkáért tisztességes bér kell hogy járjon.

szumurri 2010.05.18. 16:25:37

@ktotti:
Nem. A tanerőt azért nem veszi fel, mert nem fél attól, hogy komoly büntetést kap a "Közokt. Törv. 17. par. 2. bek." megsértéséért. Aki büntethetne - a fenntartó - azt nem érdekli az ügy; akinek az érdekeit sérti a jelenség - a diák ill. a szülő - pedig panasszal élhet: a fenntartó felé. A kör bezárult.

Egregor 2010.05.18. 16:26:22

@ktotti: régen tudja minden gondolkodó ember, mire volna szükség, ez azonban még mindig nem válasz a kérdésemre.

killermoney 2010.05.18. 16:31:57

@Egregor: A rendszer rossz ebben egyetértünk. Személy szerint én inkább nem várom meg míg jobb lesz, hanem kalap kabát és irány a nagyvilág.

Aggie 2010.05.18. 16:34:16

@Banya30: engem az altalanos iskolai toritanarom kialtott ki tovabbtanulasra alkalmatlannak - a sors furcsa fintoranak koszonhetoen evekkel kesobb tori OKTV helyezessel jutottam be az egytemre. Nem szeretnek altalanositani, de minden tarsasagban van par ember, aki tud ilyen szorikkal szolgalni.

Par dolog szemetszurt a hozzaszolosokban.
Az egyik, hogy tudomasul kellene venni, hogy nem bantjuk sem szoban sem tettekben a gyerekeket - kisebb es nincsenek eszkozei a vedekezesre. Aki uti es veri a tanarait, azzal valoszinuleg az eleteben nem egyszer es nem ketszer viselkedtek hasoloan agressziv modon, nem tanult meg konfliktust kezelni. Az ilyen gyerek segitsegre szorul, ha nincs olyan halozat, ami ezt fel tudna karolni, akkor talan tenni kellene erte. Ez pedig nem a tesco penztarosok dolga, hanem a tanaroke lenne, akik gyerekekkel dolgoznak.
Tudomasul kellene venni, hogy az az oriasi szakadek, ami tanar es a diakok szulei kozott megvolt 100 eve, eltunt. Mindenki tud irni, olvasni, a nepesseg tulnyomo tobbsege erettsegizik, nagyon nagy szazaleka egyetemre, fosikolara jar. Az az ido elmult, amikor az irni, olvasni, szamolni tudasert tiszteltek az embert.
Hogy mekkora szukseg van lexikalis tudasra, azt nagyon at kellene gondolni. Sokkal fontosabb lenne, hogy a gyerekeket megtanitsak kommunikalni, szoveget ertelmezni, szabatosan fogalmazni.
90 bruttoval kezdenek az orvosok, 6 ev egyetem utan - ok nem 40 orat dolgoznak, ejszakai ugyeletet es a felelosseget nem szeretnem sorolni. Mire oda jutnak, hogy valoban jol tudnak elni, 35-40 evesek lesznek - de akkor sem 40 orat fognak dolgozni, nincs korai nyugdij, automatikus szabadsag karacsonykor, husvetkor, tobbhetes nyari pihenes.

fullerg 2010.05.18. 16:47:58

Mindenkinek igaza van egy kicsit és senkinek sincs..
Minden munkakörnek, szakmának megvan az előnye és a hátránya. Senkit nem lehet, és nem is szabad(na) az alapján megítélni, hogy milyen foglalkozást űz. Inkább az alapján kell megítélni, hogy az adott szakmában milyen teljesítményt nyújt, és mindezt milyen áron. Ez sokkal komplexebb, mintsem egy-egy szakmai sajátosság alapján leírjunk, ledegradáljunk valakit. Minden ember munkája fontos. Miért kell lenézni azt az embert aki egy boltban, egy gyárban, vagy bármelyik nem diplomát megkövetelő munkakörben tisztességgel végzi a munkáját? Ez tipikusan a "művelt" tanár ill. orvos vásárlók, ügyfelek jellemzője. Ott sem mindegyikre, de jóval nagyobb arányban, mint a kevésbé iskolázottak között. Talán le kellene a magas lóról szállni... Nem kell a mítoszt táplálni, hogy ez vagy az a szakma fontosabb, elismerésre méltóbb, mint a másik. Én a holtig való tanulásban hiszek, mert a világ, a követelmények állandóan változnak. Az önsajnálat még soha, senkit nem vitt előre. Ezzel együtt egyetértek: valóban a tanárok, az orvosok, az ápolók, valamint a közalkalmazottak túlnyomó része egyáltalán nincs megfizetve. Sőt megbecsülve sem. De miért gondolják, hogy ez nem igaz a bolti eladóra, a varrónőre, az autószerelőre, vagy bármelyik alkalmazottra, mondjuk egy nem budapesti, és nem Budapest közeli településen dolgozó embernél? Pedig náluk sem kolbászból van a kerítés. Felesleges pellengérre állítani a tanárokat, ők is ugyanolyan kiszolgáltatott helyzetben vannak, mint bárki más.

29 Palms 2010.05.18. 19:18:23

Beleolvasgattam a kommentekbe, bocs ha már volt. Volt egy tanár aki azt írta 25 órája van egy héten, és hogy az sok. 25 óra az napi átlagban 5 x 45 perc. Az 3,75 óra tanítással eltöltött idő. Marad még 4,25 óra a napi 8-ból, tehát a "haza kell vinnem a dolgozatot és ott javítom" jellegű sirámot nem érzem jogosnak.

De most komolyan, nincs bennem rosszindulat, csak érzek itt némi ellentmondást, és gondoltam megkérdezem hogy van ez.

Severus 2010.05.18. 19:30:14

@29 Palms: Úgy, hogy a pedagógusok átlagban 51 órát dolgoznak hetente, de a t7%-uk 60-nál is többet. A TÁRKI idei felmérése szerint. Az meg, ugye belátod, sok? van adminisztráció, gyerekfelügyelet, órára készülés, dolgozatjavítás. de guglizd meg a kutatást, részletesen leírják, mire mennyi idő megy el átlagban.

Cartman (ex Cartman) 2010.05.18. 19:30:42

@eperlevélke:
Mit értesz az alatt, hogy "van minőségbiztosítás az iskolában és az óvodában"? Konkrétan mire gondolsz? Csak azért, mert szerintem nincs. Ilyen általánosító, kiterjesztő értelemben semmiképp.

Severus 2010.05.18. 19:36:08

@Severus: azaz "a 17%-uk 60-nál is többet"
a gyakorlat az, hogy hazaviszik dolgozatot, és este, sokszor a gyerek lefektetése után javítják meg kszülnek a következő napra. Én legalábbis ezt láttam otthon mega környezetemben. Vagy Te láttál olyt, amikor délután 4-re mindezzel kész a pedagógus, utána meg hazamegy és boldogan a családjának él? Aki kötött munkaidőben dolgozik, az azt hiszi, hogy mindenki más naplopó...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 21:53:39

@Severus: Manapság minden nap annyi dolgozatot írat minden tanár, hogy minden este az a program, hogy órákon keresztül dolgozatot javít?

Ez nem kötekedős kérdés, tényleg érdekel.

Emlékeim szerint mittomén matekból kb kétehtente írtunk, fizikából is, kémiából olyan hetente, fizkémből is, magyarból, történelemból, meg a hasonló kamutárgyakból pedig sokkal ritkábban.

Általános iskolában meg ritkábban írtunk és kevesebbet is.

Severus 2010.05.18. 22:07:00

@kolbászoszsömle: Nézd, igazából nem tudom, és őszinte leszek, az 51 órát is sokanak tartom, mert az ilyen időmérleg vizsgálatok mindig önbevalláson alapulnak, aztán persze inkább felfelé kerekítenek... De abban biztos vagyok, hogy aki komolyan csinálja, az nem ússza meg ezalatt. És nem csak a dolgozatjavítás van, hanem a dolgozatot ki is kell találni, összeállítani a tesztsort (majdnem annyi munka, mint kijavítani), meg fel kell készülni az órákra, megírni a képzési tervet (a NAT szerint az oktató feladata), szóval brutálisan sok az adminisztráció is, de azt nem számolják bele a a kommentelők az 5x45 percbe.

amúgy itt egy link, a részlete adatokat még nem tették ki a honlapra
www.168ora.hu/itthon/pedagogus-oraszam-nem-sok-nem-keves-54954.html

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.05.18. 22:09:57

Kedves kommentelő @kolbászoszsömle: !

Na igen, de vedd hozzá, hogy egy tanár nem csak egy osztályban tanít. Tudom, jóanyám matektanár!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

gyuzsu 2010.05.18. 22:15:30

@29 Palms: Nézőpont kérdése, hogy 25 óra sok vagy kevés. Szerintem sok, bár én ávek óta 28-31 órát tanítok a másodállással együtt. (másodállás nem magántanítás, hanem esti gimi, tehát ott is osztály)
Ugyan többek szerint is kamutárgy a magyar meg a töri, én ezeket tanítom, tehát lehet, hogy jogom sincs beszélni. Mindenesetre múltkor arcüreggyulladásom voltvolt, orvos belenézett a torkomba és első kérdése az volt, hogy tanár vagyok e? Állítólag látszik az igénybevétel az akkor amúgy panasznélküli torkomban.
Szóval aki szerint nem sok ennyi, az próbáljon egy nap 3,75 órát a normálisnál erőltetettebb hangon végigbeszélni. A magamfajta kamutárgyaknál ugyanis beszélni kell.

gyuzsu 2010.05.18. 22:17:47

Amúgy meg kíváncsi lennék, hogy ha egy közgazdász vagy jogász munkáját egy pénztároséval vagy eladóéval hasonlítanám össze, akkor egyik elitszakma képviselője sem hörrene fel, hogy hát nem egy szint?
No, hát a tanár is diplomás szakember, kéretik ne a betanított max. szakmunkák szintjével hasonlítani.

zizizuzu 2010.05.18. 22:18:47

@eremita:
Többször elmondtam már, ÉK Borsodban dolgozom. Idén országos versenyen 3. helyezett lett egy HHH-s gyerekem. Az érettségin az osztályom az általam tanított tárgyból 4,3-as átlagot ért el. Csak válogatnék az elmúlt 4 évemből, saját osztály termése:

- gyilkosság
- drog (fű,kokó)
- lopások
- terhesség

A fent előadottak akár a barátok közt ötlettára is lehetne, de sajnos valóság. Most szerinted szar munkát végzek, vagy nem? Szerinted jár valami plusz érte?

Ja, csak hogy hörögjenek a társadalom barmai.

Mellékállásomban többet keresek, mint a tanítással, és nem egy ilyen nagypofájú barmot szivattam már meg, mert kiderült, hogy a multiban dolgozó kis szopadék senki, olyan hülye mint a picsa. Miután elvégeztem a munkáját, vagy esetleg amit elbaszott, kijavítottam, még jól ki is röhögtem, miután kirúgták a francba. Érdekes módon a fent említett versenyszférás 10 órára soha nem mondják hozzá, hogy abból 4 óra kávézgatás, meg iwiwezés. Mikor meg a főnököd nyakonbasz, jössz ide sírni. Szintén érdekes, hogy azok a vállalkozók, akiknek dolgozni szoktam, mindig a versenyszférás gyökerekre panaszkodik, és csábítanának magukhoz.

Irigyek vagytok, mert utánam folyik a tinilányok nyála, sikeresebb vagyok, mint az ide író tanárfikázók többsége, és még szerény is vagyok :))

Na, üssetek.

Foriel 2010.05.18. 22:25:41

"a gyakorlat az, hogy hazaviszik dolgozatot, és este, sokszor a gyerek lefektetése után javítják meg kszülnek a következő napra."

Bizony, bizony. Az pszichológiai csapdahelyzet, hogy OK, mondjuk 2-kor vége a tanításnak és az ember hazarohan inkább vagy postára, vagy bevásárolni, ... De azt a sok dolgozatot csak ki kell javítani valamkor és marad a gyerekaltatás utáni néhány óra. Az első időkben én rendszeresen este 11-ig készültem, dolgoztam.

Aztán amikor láttam, hogy ennek semmi értelme és enélkül is csak ugyanannyit tudnak a gyerekek, és csak magamat szivatom, akkor jött a jó világ. Egy félévben egy osztálynak 1 írásbeli dolgozat. Példatár, mesélés, diktálás, szóbeli feleltetés. Ennyi. És végre tudtam végezni a hobbim, a hard-science kutatást :) Észrevette valaki? A kutya se. Addig és azt követően is leszarták a munkám -- mindenki :)))))

gyuzsu 2010.05.18. 22:32:33

@Foriel: Szerencséd van. 35 fős az osztályaim többsége, töriből van heti 2 óra (9-10. évfolyamon, utána már 3), félévente kötelező 3 jegyet adnom, ez nem jön ki nekem egy írásbelivel. egy témazáró 5-6 oldal, persze nem folyamatos írás, de mégis sok. el is kell tenni, meg elektronikus naplóban egy héttel előre bejelölni. És észre vennék, ha nem tenném.
magyarból meg ha tetszik, ha nem fogalmazásokat kell íratnom, 9-ben 1,5 oldal, majd évente nő a limit, különben érettségin nem tudnak minimum 3 (max. 8) oldalt írni.

Foriel 2010.05.18. 22:47:23

@gyuzsu: Te hol tanítasz? Az a helyzet, hogy én arról beszéltem, amikor oda se bagóznak arra amit csinálsz. Ez olyan iskolákban van mint az enyém (volt) a nyóckerbe' és a zizizuzué Borsodba'. Természetesen, ahol valamilyen minőséget kérnek, ott más lett volna a hozzáállásom.

A gond az volt, hogy lehetetlen volt minőséget kérni, mert a gyerekek zöme egy olyan külvárosi kultúrából érkezett, ahol nemhogy a másodfokú, de az elsőfokú egyenlet sem volt tiszta. Engem meg a Hamilton-Jacobi-egyenletekkel kábítottak az ELTÉn, OK, azt meg is tanultam, de a gettókölykökhöz azért ez nem elég. Oda gyógypedagógus, szociológus, védőnő, nevelőtiszt kell! Adekvát tehát zizizuzu kérdése:
"Most szerinted szar munkát végzek, vagy nem? Szerinted jár valami plusz érte? "
Olyat várnak el tőlem, amiben nem vagyok kompetens, ill. és itt jön a lényeg: legjobb esetben intelligenciából megoldom, mert ez a munkám, de rühellem, mert azt hazudták (köszönet a Pedagógia-Pszichológia Karnak), hogy nem csak gyerekmegőrzés lesz a dolgom.

gyuzsu 2010.05.18. 22:54:48

@Foriel: értem, nagyon is. Hát én egy elit kerületben, "fél"elit iskolában tanítok. Hogy finom legyek, nem szeretem. Kispesten jobban éreztem magam. Viszont (tudom, ezzel nem kezdünk mondatot) a nyóckerbe' lakom, és látom mi van itt.
Abban meg tökéletesen igazad van, hogy a ped képzés gyatra, nagyon gyatra. Bölcsévonalon az én időmben, bő 20 éve, tkp. nem is volt, csak tudományos képzés, a pedagógiai rész csak alibi volt. Semmi szaktudást, módszert, szemléletet nem kaptunk ahhoz, hogy mit kell csinálni, ha a rendőrség gyakrabban vendég a suliban, mint a szülő, ha drog, gyilkosság, terhesség stb. (zizizuzu példái)fordul elő.

gyuzsu 2010.05.18. 22:59:14

Másfelől meg elvárás nélkül is lehet minőséget csinálni: pl. mint ő: zoldbeka.freeblog.hu/
Az viszont biztosan igaz, hogy jó oktatást nem lehet a szent őrültekre alapozni, csakis az átlagosan jó színvonalat hozó sokakra. No, ez utóbbi nem megy tisztességes feltételek nélkül! A feltételekbe beletartozik, hogy a legjobban felszerelt iskolák pont nem az elitnek kellenek, hanem a nyócba' meg a keleti megyékbe, meg oda kellenek a legjobb tanárok, oda kell pedagógiai asszisztencia, kis csoportlétszám.......majd felébredtem és a bilibe lógott a kezem....

Foriel 2010.05.19. 08:15:38

"Másfelől meg elvárás nélkül is lehet minőséget csinálni:[...] Az viszont biztosan igaz, hogy jó oktatást nem lehet a szent őrültekre alapozni, csakis az átlagosan jó színvonalat hozó sokakra."

A kérdés, hogy miben minőséget? Pedagógia, nevelés, oktatás?

Ami az elsőt illeti szerintem kifogástalan gyermekmegőrző voltam. Illedelmesen viselkedtünk, meghallgattuk egymás, kicsit a tudományról is beszélgettünk. Nem kurvaanyáztuk egymást, nem törtük össze a berendezést, ... Persze ez elég sok energiájába kerül az adott pillanatban a tanerőnek, éppen ezért itt okatásról nem lehet beszélni. És amikor kicsönetnek már el is lehet felejteni, nem ülte meg az agyamat.

Voltak tapasztalt kollégáim, akik a nevelésben is kifogástalanok voltak, mélyreható változás idéztek elő a gyerekek életvitelében. Sok tanulógeneráció emlékezik rájuk tisztelettel. Ők a kivételes tehetségek, a gyöngyök, akiket az állam a disznók elé vet. Sajnos nálunk ezt a társaságot súlytotta leginkább az szuicídium és a rák. Egy ilyen nevelő tehetség 10 évvel korábban hal mint az átlag.

Ha viszont senki sem tanít, akkor abban az iskolában nem lesz oktatás. Egyszerűen az a helyzet, hogy az, hogy a gyerek magától tanuljon az oktatásban elengedhetetlen. Csak a közösség felhúzó hatásása lesz egy gyerek jó tanuló. Ezt most az egyetemen is látom. Ahol a tanulás a trendi, ott jól teljesítenek, ahol a konditerembe járás, ott nem.

tanmedve 2010.05.20. 06:11:43

@Bambano: "Például gimiben azt, hogy amelyik tanár diákjait jellemzően nem veszik fel egyetemre, azt elküldik kapálni."
Ezzel a mai rendszerben a legjobb tanárokat fogod kiszórni, akik nem adnak jó jegyet olyan könnyen. Ugyanis ha nem tűnz volna fel nincs felvételi vizsga. Teleszórni a bizonyírványt ötössel tuti felvétel.

Foriel 2010.06.01. 08:20:35

Magyar Bálint: "az a pedagógus, aki nem képes pár mondatban jellemezni diákját, alkalmatlan a pályára"

Én nem vagyok képes pár mondatban értékelni a gyerekeket. Sőt, írásban sem, sem hosszan, sem röviden. Viszont ha eljön a szülő a szülőire (ha eljön), szívesen beszélgetek vele arról, hogy milyen a gyereke. Akkor én most alkalmatlan vagyok?

MB: "amit alsó tagozatban egy diáknak tudnia kell, tanítási kérdés, nem pedig képességbéli, így ha egy gyereket meg kell buktatni, az a tanárt minősíti."

Tehát: mindenért a hülye, szar, tehetségtelen, lógós tanítónénik a felelősek. A gép jól működik. Már csak a tanítónéniket kell kiiktatni, és arendszer tökéletessé válik. Áhááhááááhhháháháh! Ez az ember bolond!

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása