44

Mit csinál az iskola rendőre?

Ellenőrző , 2010.02.25. 08:00

Az iskolai lopásokkal szemben mindenki tehetetlen, a diákok szétszórtak és nem vigyáznak az értékeikre, a portás gyakran tehetetlen, a tanárnak pedig se ideje, se eszköze megoldani ezeket a kellemetlen helyzeteket. Jó ötletnek tűnt az Iskola Rendőre kezdeményezés, de ahogy levélírónk leveléből is kiderül, nem sok látszata van a munkájának.

Kedves Ellenőrző blog!

Sajnálatos eset történt a kislányom iskolájában a múlt héten, ellopták egy osztálytársa telefonját. Szóltak azonnal az osztályfőnöknek, aki széttárta a karját és annyit mondott, hogy nem kell telefont hordani az iskolába! Alapvetően egyet kell vele értenem, nem létszükséglet 12-13 éveseknek a mobil, habár másoknak sem az, de azzal nem értek egyet, hogy akkor akár el is lophatják. Kíváncsi lennék, hogy hány tanárnál van mobil, és ők sérelmezik-e, ha ellopják tőle?! A történet lényege, hogy az egyik élelmesebb kislány megkérdezte, hogy nem lehetne-e szólni az iskola rendőrének, talán ő eljárhatna az ügyben, ha már a tanárok tehetetlenek. Az osztályfőnök erre azt válaszolta, hogy van jobb dolga is az iskola rendőrének, mint hogy eszetlen tinik mobilja után futkosson, ami nyilván szintén igaz, de arra nem kapott/kaptunk végül is konkrét választ, hogy mit is csinál az iskola rendőre és mikor lehet vele találkozni. Gyanítom, ez is csak olyan szakfelügyelős dolog, hogy a rendőrség szólt az Önkormányzatnak, hogy kellene egy kis plusz látszat tevékenység, szolgáltatás ugyan nem nyújtanak érte, de jól mutat PR oldalon. Az iskola meg, mint mindenki játszótere, nem tud mit tenni, kitesz egy plakátot az ajtóra, hogy mindenki jól lássa, hogy bizony itt Szabó József vigyáz a rendre, vagy a portás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr541779961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.02.25. 08:34:44

Elég gáz, ha ellopódik a mobiltelefon, akkor erre az a reakció, hogy minek vitte be, nem létszükséglet...
Az meg még gázabb, ha a szülő (a tulajdonos) egyetért ezzel.

A leggázabb, meg ha nem jelentik az iskolarendőrnek, merthogy minek...

Doryyka 2010.02.25. 09:37:36

Tehnap kaptuk meg a választ: Gyerekeket molesztál. (Mondjuk ő talán portás volt, de exrendőr).

2010.02.25. 09:51:29

@Doryyka: a cikkben szereplő osztályfőnök a molesztálást is elintézné annyival, hogy minek panaszkodik a kislány, a panaszkodás nem létszükséglet

tamasoft 2010.02.25. 09:54:45

Ezek szerint a bejelentés el sem ért az iskola rendőréhez!? Így nehezen tud eljárni, ha tudomására sem hozzák a dolgokat. Az iskola rendőre egyébként egy normál rendőr, aki elvállalta pluszban ezt a feladatot is. Előadásokat tart (osztályfőnöki órán a gyerekeknek), igény szerint a szülőknek konzultációt.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.25. 10:18:59

@tamasoft: És ilyen már régen is volt.

Mellesleg a feljelentést a szülő teheti meg. A tanár mit csináljon?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.25. 10:22:23

Gyerekkorom óta nézem azokat a fránya amerikai filmeket, ahol a gyerekek bemennek az iskolába és a folyosókon lévő szekrényekbe pakolják be a személyes cuccaikat.
De ez egy nagyon bonyolult megoldás, elhiszem, hogy megvalósíthatatlan, hiszen annak feltörésekor valóban foglalkozni illik az üggyel, míg a diák így nem tud mást tenni, mint a táskájában vagy a padjában hagyni dolgokat, amit vagy cipel magával még a büfébe is vagy ott hagyja szabad prédának. Kamerát ugye nem szabad felszerelni, mert sérti a tolvaj és a verekedő diák, meg tanár jogait.

Szelid sunmalac 2010.02.25. 10:29:17

Iskolanak rendore? Ilyet sem hallttam meg, pedig nem olyan regen jartam iskolaba. De az iskola arra valo, hogy felkeszitsen az eletre. Vagyis: nem hagyom elo az ertekeim felugyelet nelkul olyan helyen ahol sokan fordulnak meg, mert kulonben nyoma veszehet es bizony eletszeru, ha az nem fog elokerulni. Szerintem az iskola ilyen szempontbol nagyon is eletre nevelte a nebulot! Meg az is tanulsag, hogy a rendor a munkajahoz amugy sem ert, csak a baszogatashoz. Szinten eletszeru.

arconfosom 2010.02.25. 10:40:23

Mit csinál az iskola (nyugalmazott) Rendőre? 12 éves lányokat molesztál ?

Seregbontó 2010.02.25. 11:00:07

Mindenképp szólni kellet volna a rendőrnek, mivel neki joga van arra, hogy átkutassa a diákok táskáját (ezt a hőbörgésre hajlamos szülők sem tagadhatják). Egy váratlan "razziával" simán elő lehetett volna keríteni azt a mobilt valamelyik szünetben. Persze a nemtörődömség ellen nincs orvosság.

Seregbontó 2010.02.25. 11:00:48

Mindenképp szólni kellet volna a rendőrnek, mivel neki joga van arra, hogy átkutassa a diákok táskáját (ezt a hőbörgésre hajlamos szülők sem tagadhatják). Egy váratlan "razziával" simán elő lehetett volna keríteni azt a mobilt valamelyik szünetben. Persze a nemtörődömség ellen nincs orvosság.

Seregbontó 2010.02.25. 11:01:38

Bocs a dupla kommentért, először nem jelent meg.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 11:02:25

Nyugalmazott rendőr 40 évesen , biztonsági cég alakalmazza és még fegyverviselési engedélye is van:(((
A szemét pedofil !

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.02.25. 11:03:51

ezt nem értem.

mi az hogy ne vigyen mobilt az isibe a gyerek, mert hogy nem létszükséglet? akkor a tanár se vigyen, merthogy neki sem az. használja munkaidő után.

szerintem a gyerekek 90%-a nem használja a telót, de a szülő érzi biztonságosabbnak, hogy el tudja érni a gyereket, meg a gyerek is a szülőt, ha pl lekéste a buszt haza tud szólni hogy kések 1 órát ne aggódj vagy tudjaatököm.

Margo35 2010.02.25. 11:16:34

Sajnos nálunk ilyen minden évben előfordul 1-2 ilyen eset. Tűnt el mobiltelefon, pénztárcában hagyott pénz, ékszer stb. Az iskola megteszi a feljelentést. A rendőrség ki sem jön! 40-nél több helyiség, 700 diák, nem fognak mobiltelefonokat keresgélni, van jobb dolguk is (rendőr mondta telefonba). Ráadásul az iskola előtt park van, a diáknak nincs más dolga, mint a razzia hírére kihajítani a bizonyítékot a parkba. Sose kapják el.
Az iskola házirendjében szerepel, hogy nem tudunk felelősséget vállalni az értékekért. Testnevelők óra előtt összeszedik és szekrénybe zárják a diákok értékeit, de egyébként vigyázzanak rá maguk.
Iskolaszekrény: nálunk pl. a folyosó egyik oldalán termek, a másik oldalán ablakok vannak. Hova tegyük a szekrényeket? Ennek ellenére van kb. 30 db, aminek a fele üresen áll, mert évi 1500 Ft-ot kell fizetni a cégnek, aki telepítette. Fizesse ki az iskola minden diáknak? Miből?
Persze a diákok is megérik a pénzüket. Rendszeresen hagynak nálam a biológia előadóban könyvet, füzetet, ezt-azt. Egyszer három napig őriztem egy pénztárcát pénzzel, személyivel, diákigazolvánnyal, bérlettel, mindennel. 3 nap után én kerestem meg a diákot, hogy "Öreg, nem hiányzik a bérleted?", addig eszébe sem jutott keresni. Érdekes módon az otthagyott mobiltelefonokért 1 órán belül visszajönnek...

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 11:17:35

Jobb is ha a gyereknél telefon van , az enyémnél anno nem volt 9 évesen , amikor eltörte a lábát a suliban a tanár meg nem hívott fel , de akkor mi a fenének kell beírni a naplóba a szülő telefonszámát.
Szóval a tanítónéni nem szólt hogy 1 óra magasságában balesetet szenvedett a fiam , a mentőállomás a szomszédban volt , de a czuki tanárnő nem érezte át a gyermek fájdalmát , csak hazafelé 1/2 5-kor értesültem róla , hogy be kell szállítani mentővel a balesetire és még engem baxogatott a traumatológus , hogyha 1 órakor történt a dolog suliban , miért csak most kerül dokihoz a gyerek , mondtam ennyi esze van a tanárnak, Téma le volt zárva , "csak" 3 napi bennfekvés , meg 6 hét gipsz következett.
A fene a fejét az ilyen tanítónak és órán történt , csak ő éppen akkor miniben volt és jég volt kint , hát ő meg fázott és nem is látta a balesetet.
Egész délután ott ültette a fiamat órán a padban.

Igenis kell a telefon!

fullánkhegyező 2010.02.25. 11:36:20

Nem szeretem,mikor generációs nézeteltérést csinálnak minden divatőrületből.Azért mert ,ha az ember elmondja a véleményét,a fiatalabb titánok,mindentudó újgeneráció azonnal elintézi:"most más korban élünk" szöveggel.
Azért megkockáztatok néhány megjegyzést.
Emlékszem,mikor az asztali csöves rádiókat felváltotta a
"7 TRANSISTOR 2 BAND " felíratú táskarádiók világa.
Az akkori fiatalok,- már aki megengedhette magának,
-a fejük mellet tartva felemelve vitték az utcán a legújabb tecnikát,a hangerőt persze a legnagyobbra állítva.
A törvényhozók kénytelenek voltak szabályozni.
Vonaton,autóbuszon egy idő után TILOS volt bekapcsolni.
Ma ugyanez úgy néz ki ,hogy a lakótelepi lakás ablakábam kint van a hangfal és üvölt a lakodalmas.
Ma a mobil telefon a nélkülözhetetlen kütyü.
"nagyon fontos,hogy legyen a gyereknek,hogy el tudjam érni"

Emékszem egy hadiüzem 2 szintes kutatólaboratóriumában összesen 1 telefon volt a folyosón.
Az akkori router így működött:"Dr KÖBÜKI TELFOOOON!"
Na és itt vagyunk.
A mobilt a 90-es években találóan elnevezték bunkofonnak.Sajnos a vele kapcsolatos viselkedés azóta sem változott.
Az összes mobilforgalom szókincse néhány szóból áll.

" Mondjad!,hol vagy most?,itt vagyok a mosószereknél,most szállok ki a kocsiból,majd csörizek"
Az iskolába vinni teljesen felesleges a néha nem is legolcsóbb mobilt.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 11:46:50

@fullánkhegyező:
Nem felesleges , mert tud telefonálni a szülőnek egy baleset esetén , ha már ezt a pedagógus nem teszi meg és nem hívja azonnal a mentőket.
Nálunk több ilyen baleset is volt , annál sem látott semmit a tanár , mert nem volt ott velük , akkor a fiam osztálytársának egy kislánynak tört be az orra , az a szülő is 4 órakor szembesült a történtekkel , mikor érteement a suliba a kislányáért , én is láttam , ahogy az addigra már megkékült arcú kislányt háborogva hozta ki a suliból az anyuka.
Vannak olyan bunkó tanerők , akik miatt kell a mobil.
A harmadik ilyen balesetnél már a gyerek kérezkedett ki és utcai fülkéből volt kénytelen felhívni az édesanyját , azzal , hogy eltört a karja.
Mint elmondtam a mentőállomás szomszédos volt az iskolával.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 11:53:42

Ja és ezek a balesetek mind ugyanannak a tanárnak az óráin történtek meg , ugyanabban a osztályban alsós korukban.

fullánkhegyező 2010.02.25. 11:59:22

@pcr: "utcai fülkéből volt kénytelen felhívni az édesanyját "

Erről beszéltem.Ha valami rendkívüli történik van megoldás.
Persze elképzelem mikor az anyuka 60 km -re dolgozik és a szalag mellett megszólal a telefonja,a törött lábú gyereke elharapott nyelvvel próbálja magyarázni." Anya! nincs nagy gáz,majd hívjál vissza mert én lemerülök!"
Egy 28-35 fős osztályban minden gyereknél ott kell lenni egy 20-80 ezer forintos kütyünek?
Hátha eltörik ma kezem,Meg különben is a WC-ben nem tudom lefényképezni hogy nőtt tegnap óta a mellem mert az IWIWrw fel kéne már tenni valamit a tegnapi már olyan uncsi ,meg gáz.
Ja meg a yutub-ra is kéne már egy kis kissebségi bunyót felnyomni.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 12:04:45

@fullánkhegyező:
Szerintem nem az eltört kezű nebulónak kellene értesíteni a szülőt , az a tanító feladatköre.
Az én fiamnak a lába tört el , tehát esélye sem volt eljutnia a telefonfülkéig és még csak 9 éves volt.
Az eltört orrú lánynál , meg simán rá kellett volna kenni a tanárra a dolgot , mert ennek a nőnek abból állt a fenyítés , hogy padba illetve a táblához verte a kisdiák fejét.

Mindezek ellenére sajnos nem sikerült kirúgatni a tanerőt , pedig volt még egyéb sara is :(((

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 12:05:44

És igenis szükség van a telefonra pont az ilyen közveszélyes , bunkó tanárok miatt.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 12:09:43

NÁLUNK NEM VOLT KISEBBSÉGI BUNYÓ EZ DEBRECEN ELSŐ 5 ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK EGYIKE VOLT, A TANULMÁNYI EREDMÉNYEK VISZONYLATÁBAN!

fullánkhegyező 2010.02.25. 12:13:46

@pcr: "sajnos nem sikerült kirúgatni a tanerőt"

Kíváncsi lennék Te mit és hol vagy valamilyen "...erő"
A stílus kisértetiesen hasonlít egy régi világ
mindenhovaelérakezemjólvigyázz káderszövegére.
Abban egyetértünk,hogy mint minden terület a pedagógus pályán sem a legrátermetebbek vannak.
De egy felelős szülőnek az lenne dolga,hogy gyermekét a lehető legjobb iskolába elhelyezze,vagy átheyezze.A tanárt "kirugatni" talán nem a szülők dolga.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.02.25. 12:17:13

@espadazo - Játékbolt::
Létezik ilyen szekrény nálunk is sulibox néven. Az más kérdés, hogy ki használja és ki nem.

@pcr: Ha szüksége van rá a gyereknek, akkor bizony vegye tudomásul a szülő, hogy egy több tízezer forintos műszaki cikket elhagyhat a gyermek. Érdekes lenne ha egy rendőrnek ilyen hülyeséggel kéne foglalkoznia.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.25. 13:03:23

@pcr: Azért nem semmi iskola a gyerekedé... úgy értem, ennyi sérülés jobb helyeken 3 évtized alatt nem jön össze az összes évfolyam viszonylatában sem.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 13:06:36

Ez pedig Debrecen első 5 iskolája között szerepel , mármint a tanulmányi eredmények viszonylatában.
Az eset nem pont most történt , azóta már végeztek , de nem is olyan rég történt , hogy feledésbe merüljön.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 13:09:17

@fullánkhegyező:
Nem hinném , hog pont egy gyermeknek kellene menekülnie egy ilyen helyről , ha egy pedagógus a hibás.
Mit tanítanék akkor a gyerekemnek , meneküljön el minden probléma elől?

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 13:42:27

@fullánkhegyező:
Ja és mégegy , mivel a pedagógus nyilván nem fogja magát feljelenteni az Oktatási Hivatalnál és ha az igazgató is falaz neki , akkor mégiscsak a szülőknek kellene lépni.

@matyi10:
Nálunk is volt , de nem box , hanem szekrény a kabátok tárolására , amit nekünk szülőknek kellett kifizetni.
Rendőr inkább a pedagógus mellé kellett volna.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 13:47:12

@fullánkhegyező:

"mindenhovaelérakezemjólvigyázz káderszövegére"
Ez igy ebben a formában nem igaz mert én nem szoktam feljelenteni senkit , de a gondolataim azok.............

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.02.25. 14:00:52

@pcr: Gondjára bízott kiskorúak sérelmére folytatólagosan elkövetett bántalmazás során eltörte a gyerek orrát a tanár (súlyos testi sértés), és nem lett kirúgva sem?

Meg törött lábra, kézre nemmentőhívásra sem?

Ki kúrja azt a tanerőt, hogy ezeket megúszta?

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 14:06:34

@kolbászoszsömle:
Ha elolvastad volna , nem azt írtam , hogy ő törte el a gyerek orrát , de annyi sara volt , meg szerette a gyerekek fejét a táblához koccintani , meg a padba verni , hogy simán ráfoghattuk volna.

A szexuális kérdésre a válasz:
1. A saját vállakozó , nagypénzű férje
2. Az egyik szülő apukája , nevezzük Kövérnek , mert úgy nézett ki mint egy disznó , multimilliomos vállalkozó pasi (20 millás BMW , úszómedencés házikó)
3.Meg aki értenyúlt

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.02.25. 14:32:50

@pcr: Az inkább az öltözőszekrény. de ha felnézel a sulibox.hu-ra akkor láthatod, hogy az ott lévő szekrények értékmegörzőként müködnek.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.25. 14:40:17

@matyi10:
Köszönöm az ajánlást , de az ilyen értékmegörzőkről a Horváth Ágnes féle , felesleges széfbeszerzések jutnak eszembe , és nem szeretnék mégegyszer bármely iskola számára szülőként a saját pénzemmel "önkéntes" alapon hozzájárulni efféle eszközök beszerzésére.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.02.25. 14:50:04

@pcr:

Na jó de azért furcsa, hogy egyszer azon agyalunk, hogy hogy lehetne kivédeni az iskolai lopást; a következő körben meg, ami megoldás születik rá azt nem fogadjuk el, holott jobbat nem tudunk. Szvsz. a korházi széfek beszrzését is valószinűleg az előzhette meg, hogy csomó ember sírt, hogy nem tudja hová tenni a fuxot, amit bevisz. Amikor meg felállították valamiért nem kellett.

zsooofi 2010.02.25. 17:10:19

Nálunk voltak a suliban szekrények, pedig a folyosó egyik oldalán ablak van. 3-4 fős fa szekrényeink voltak a termet ajtajai közötti részeken, lakat rajtuk, nem is volt soha lopás. A portás néni pedig elég vadul elbánt a besurrant tolvajjal:)

zsooofi 2010.02.25. 17:11:58

plusz: Ugyanezek a szekrények már a szüleim korában is megvoltak (ők is oda jártak), még az iskola készítette őket, egyszerű fa, javítani nem volt nagy szám, bár nem is ütöttük-vertük őket.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.26. 09:25:53

@matyi10:
Nemcsak a fuxot lopták el , nagy tévedés , hanem a dokiknak szánt 50-100-200 forintokat , sorry

Amúgy a megoldás nem a szülő dolga , főleg nem a pénz megszerzése.
Mi fizettünk már eleget az iskolában , a függönyöket ,a terítőket, padfestést , falfestést , táblafestést, terítőket ,egy egész terem újraburkolását , fénymásolópapírra pénzt és ezt nem önként és dalolva , ja meg ott volt még az osztályonként csináltatott öltözőszekrények ügye, felsőben mikor új termet kaptak ugyanezt akarták eljátszani velünk.
Az iskola fejőstehénnek nézte a szülőket.

IZs 2010.02.26. 11:37:27

@pcr: Mint szülő egyetértek veled, hogy jó ha van mobil a gyerekeknél, megnyugtató, tudom hívni, tud hívni, ha bajban van, erre a célra egy egyszerű használt készülék is megfelelő, azt nem lopja el senki. Tanárként, ofőként azonban nem tudom mit tehetnék, hogyan kerítsem elő az elveszett holmit? Ha a többiek táskáját-zsebeit kirakatom a vétleneknek megalázó és korántsem biztos, hogy a vétkesnél ott van még a keresett cucc, és akkor jól ki is röhög, és egyébként sincs jogom és kedvem se a diákok személyes dolgai közt kutakodni, nyomozgatni. Tehát mit vársz a tanároktól?

Állítsuk meg a ......... 2010.02.26. 13:09:01

Mit várok a tanároktól?
Tanítást , meg azt , hogy egészségesen kapjam vissza délután a gyermekemet (ezzel a balesetekre utaltam) , vagy ha mégis történik baleset , akkor legyen szíves a pedagógus engem azonnal értesíteni , ha már nem képes mentőt hívni ennyi.

A drága mobiloknak szerintem sincs helye a suliban, az olcsóbbaknak viszont igen , de ha lopás történik a suliban , akkor értesítsék a rendőrséget.
A mi időnkben még nem voltak ilyen sajnálatos dolgok , a kabátunk a bezáratlan szekrényekben , vagy kint a folyosói fogason lógott
szabadon.

IZs 2010.02.26. 18:26:17

@pcr: Kizárt dolog szerintem, hogy egy súlyosan sérült gyerekhez, ne a mentőt hívják először és utána értesítsék a szülőt, ez az oktatási törvény szerint a kiskorú esetében kötelező. A rendőrség értesítésével is egyetértek, nálunk így járt vona el az igazgató a régi suliban, az új helyemen nagyon ritkán van bent a diri, gondolom a helyettese intézkedne, és valóban manapság kicsit többb cucc tünik el, de a talált holmikat sokszor hónapokig őrizgetjük, mert senki se keresi.

Marr 2010.02.27. 13:08:24

Nálunk a suliban nem volt ilyenkor kérdés... Ha lopás történt, hívta az igazgató vagy a helyettese a rendőrt, ha baleset, akkor a mentőt, bombariadó után fizette a lúzer diák szülője a tűzoltók kiszállási díját. Mit kell ezen túlbonyolítani?

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása