34

Az orvosok nem puskáznak?

Ellenőrző , 2010.02.19. 15:01 · 1 trackback

Egy medikus tisztelt meg minket azzal, hogy elmondja véleményét az Elégséges orvosok posztunkra reagálva. Megtudjuk leveléből, hogy minden vizsga előtt aláríratnak egy nyilatkozatot a hallgatókkal, hogy amennyiben puskázáson érik őket, azonnal kicsapják őket az egyetemről.

Tisztelt Ellenőrző Blog!

Orvostanhallgatóként koránt sincs annyi időm, hogy rendszeres olvasója legyek a blognak, mégis a vizsgaidőszak elején kirakott Elégséges Orvosok c. posztra szeretnék érdemben reagálni.

Először is a Semmelweis Egyetem Általános és Orvostudományi Karán minden ZH és írásbeli vizsgadolgozat előtt a hallgatókkal egy nyilatkozatot iratnak alá, melyben vállalják, ha puskázáson kapják a hallgatót, azonnali hatállyal kicsapják az egyetemről. Azt hiszem sokaknak ez a rendszer hihetetlen, de szerintem minden egyetem minden szakán be lehetne vezetni. A vizsgák nagy része egyébként is szóban zajlanak, ahol esélytelen a puskázás. Ha mindez nem elég, akkor be kell látnia az embernek hogy muszáj megtanulnia és értenie pl. az anatómiát, hisz másképp, hogy tanulnának az emberek klinikai tárgyakat.
Az élet úgy hozta, hogy 1 év után családi körülmények miatt át kellett jelentkeznem a Debreceni Egyetem Orvosi karára. Egy példát említenék az ottani rendszerből is: a Computer Human Anatomy órát (igen, lehet csodálkozni, a szabadon választható tárgyak többsége már most angol nyelvű) Gary Kish M.D. tartotta és tartja mind a mai napig, ahogy még sok más világhírű vendégprofesszor emeli az oktatás színvonalát. Ha az ember ténylegesen egy példaértékű karriert akar befutni, egyszerűen nem engedheti meg magának képzése során, hogy ilyen kaliberű orvosprofesszorok mellett csalásra adja a fejét. Elég, hogy egyszer észrevegyék és ott rögtön azonnal el van kalapálva és semmi esélye sincs, hogy ezt helyrehozza (nemhiába belterjes az orvosi). Fényezhetném még tovább az orvosi karokat, de nem teszem hisz mind a 4 magyar orvosi kar bátran megállja helyét a világban, nem hiába tanul több külföldi orvosin Magyarországon mint amennyi magyar. Gimnáziumi barátaimmal sörözve viszont azt vettem észre, hogy néhol olyan alapvető problémák merülnek fel a bachelor képzések során, ami az orvosin elképzelhetetlen lenne. Nálunk szerencsére olyan homogén a hallgatók összetétele, hogy nem jelent gondot az, ha például angolul kell megszólalni vagy akár szombat délelőtt is van óránk vagy esetleg este 20.00-tól mert a tanár máshova nem tudta berakni, itt mindenki tanulni akar. A magasan kvalifikált orvosoknak csupán egyetlen egy hátránya van az ország számára. Hat év tanulás után a szakorvosit még csak-csak itt töltik el a hallgatók nagyrésze, de nettó 92.000 forintos rezidensi fizetésért dolgozni, finoman szólva méltánytalan a megszerzett tudás és a munkával járó felelősség arányában (Más foglalkozásokhoz nem szeretném hasonlítani az orvosokat, mert értelmetlen lenne és egyébként is minden állás és foglalkozás fontos, ezért a fizetést inkább azzal hasonlítsák össze, hogy az évente beszerzendő összes könyv és jegyzet ára 100.000 forint körül mozog). Nekem elhihetik, a hallgatók 99%-ának 6 év orvosi után nem az lesz a legnagyobb problémája, hogy külföldön állást kell, hogy találjanak, vagy akár anyanyelvi szinten kell beszélniük angol vagy akár német nyelvterületen.

Orvost a hazának, hazát az orvosnak

 

Üdvözlettel: egy medikus.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr521773646

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fiatal orvosok 2010.03.04. 08:32:11

Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása. Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tünteté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem3 2010.02.19. 22:52:12

valamennyire ertheto modon elfogult velemenynek erzem a levelet.
ki kell abranditanom az irojat. egyik szak hallgatoi sem kulonboznek jelentosen a tobbiektol a vizsgakhoz, kovetelmenyekhez valo hozzaallasban. elismerest erdemlo kivetelek viszont mindenhol vannak. hidd el, tapasztalom a "katedra" mindket oldalat orvosisokkal es masokkal es ez alapjan mondom. ha lehetoseged van egy jo rendszerben tanulni, hozd ki belole a leheto legtobbet! en speciel sokszor igenis kiabranditonak talalom, amit tapasztalok. de ismet: kivetelek es vegletek vannak. altalanositani nem erdemes. egyik iranyba sem.

Aptyuka 02 2010.02.20. 03:49:58

Közel a hatvanhoz jó emlékezni. A puskakészítést a felkészülés (tanulás) fontos elemének tartottam. Szívesen emlékszem a mechanika szigorlatomra, ahol minden segédeszközt megengedtek használni - volt, aki két szatyor tankönyvvel jött - ám hasznát nem tudtuk venni a speciálisan gondolkodásra kíváncsi szigorlaton...
A matematika szigorlatot négyesre tettem le, mivel az ötöshöz szükséges információ a számológépem aljára ragasztva várta a megfordítást...
Nem mertem megtenni...
Dr. Feit Magda tanárnő nézése, szigora, megérdemelt és jogos tekintélye ezt nem tette lehetővé.

Csak emlékeztem, bocsánat a zavarásért.

manyuska 2010.02.20. 07:39:07

Az intézményeknek nem érdeke, hogy a büfészakokról elveszítsék a normatívát hozó hallgatóikat. Humánszakos hallgatóknál evidencia a netről ollózott dolgozat, szakdolgozat, a puskázás.

nincs89 2010.02.20. 10:36:02

Ez fájt. Ezt ki hiszi el? Aki nem járt a Sotéra? :)
Ne legyünk már ilyenek könyörgöm.
A Semmelweis Egyetem hallgatójaként volt alkalmam párszor látni, hogy ki és hogyan puskázik bizonyos tárgyakból. Én inkább becsülettel bukom meg, akármilyen tárgyról is van szó, minthogy puskázzak. (mert azzal saját magam verem át) Nem ma kezdtem az egyetemet és velem még sosem írattak alá ilyen papírt.
Kaptak már el pár évfolyamtársam puskázáson. (az a vizsgája elégtelen lett, de mehetett újra vizsgázni és nem rúgták ki az egyetemről)
Sajnos van olyan évfolyamtársam is, aki Élettan szóbeli vizsgán is puskázott. Elkapták, de őt sem csapták ki.
Erről ennyit, szerintem ennyire nem kéne felvágni, azzal, hogy ki hova jár. Ez is egy egyetem, felelősség meg mindenütt van.
További jó tanulást!

Egy sotés medikus.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.20. 13:18:45

Ennek a levélnek mi a célja?

Az orvosok fényezése? Az orvosképzés fényezése? Az orvosképző intézmények fényezése? Az orvostanhallgatók fényezése?

Minek? Miért?

Zoli (SSDB) 2010.02.20. 14:45:52

Egyetértek a levél írójával :)

fogorvostanhallható medikus SOTE-ról :)

neofin 2010.02.20. 16:19:39

Más helyeken a Pokolra jutással fenyegetőznek ...

Pledge condemns cheaters to Hell, MTSU students asked to sign
www.wkrn.com/global/story.asp?s=11445552

És egy érdekes előadás - szintén a csalásról és az egyetemekről ...
www.ted.com/talks/lang/hun/dan_ariely_on_our_buggy_moral_code.html

Caymans 2010.02.20. 19:09:19

@nincs89: A humánmorfológiai és fejlődésbiológiai intézetnél neked nem volt vizsgád? Nálunk ott mindig aláíratták ezt a papírt. De ahogy visszaemlékszek a dgci-n is ha nem is kellett aláírni, emlékeztettek rá. No mind1, ez persze nem jelenti azt, hogy senki se puskázik, mindenki abból él meg amiből tud és véleményeddel együtt vallom azt, hogy jobb megbukni semmint úgy átmenni hogy nem tudsz semmit.

Üdvözlet a SOTE ÁOK 2. évfolyamfeléről:D

vidéki átlagjobbágy 2010.02.20. 21:15:44

ja az orvosok nem puskáznak, meg nem is finganak :D

amugy 92rugóért annyira nem rinyálnék, végül is csak nem kell kipengetni összesen 12 milliót a tandíjért :D

usz 2010.02.21. 17:58:43

Én is SOTE-ra járok és szigorlatokon valóban alá kellett írni azt az ominózus papírt amit azért vezettek be, mert a külföldi hallgatók az iphonejukba beszkennelt anatómia könyvekből írták a szigorlatot. (Asszem az utóbbi két-három évben vezették ezt be.)
Valóban nehéz puskázni ugyanis az anyag nagyon nagy és általában az összefüggéseket kell érteni, arra meg nem a puskázásra fordított néhány perc alatt jön rá az ember. De aki akar az tud és fog is. De a többségnek van annyi esze hogy tudja, magának tanul.
A blogíró naivitása kissé hihetelen.
A fizetésék pedig szerintem semmi összefüggést nem muatanak a puskázással. Puskézni nehéz, de lehet a fizetés meg kevés egy 24 éves napi min 8 órát dolgozó diplomás fiatalnak.

Iovianus 2010.02.22. 19:11:36

Nálunk a POTE-n sem szokás puskázni, 1-2 haszontalan tárgynál lehet de amint írtad is, a szóbeliken esélytelen a dolog, a többire meg nem lehet bevinni semmit nemhogy a százoldalnyi puskát ami kéne hozzá :D
Nem kell ennyire fényezni semmit, az tény, hogy emberéletek felelősségével a nyakamban nem kívánok havi 90e ft-ért itthon maradni, mikor máshol jobban meg is becsülnek...
Na de ez még a jövő.
Üdv a POTE-ről, a fogászatról :P

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.02.22. 20:16:12

Nem tudom, de nekem az a tapasztalatom, hogy minden normális egyetemen (ami tényleg takar valamit) úgy oldják meg, hogy a legfontosabb/legkomolyabb tárgyakból nem lehet puskázni, és erre alapvetően két módszert alkalmaznak:

1) Úgy sincs rá idő: Akkora nagy az anyag, hogy mire kikeresed elmegy vele az idő.

2) Igyekeznek összefüggéseiben, úgynevezett "szemétkedős" kérdésekkel operálni.

3) Illetve megemelik a kettes érdemjegy ponthatárát 55-65% körülire.

Ezek a tényezők együtt kvázi lehetetlenné teszik a puskázást, mert tudás nélkül a következő folyamatot nincs időd megvalósítni: I. A "szemét" kérdés megértése. > II. A releváns részek kikeresése a köbméternyi puskából. > II. A válasz olvasható leírása.

Na most ezt minden komolyabb tárgynál, komoly szakokon meg szokták csinálni. Én közgázra jártam a Corvinusra, ott tipikusan az Analízis, Számvital III., Számvitel IV. vagy olyan szaktárgyaim, mint az Árfolyammodellek, Empirikus pénzügyek, Pénzzügyi matematika ilyenek voltak. Persze a hokibb választható tárgyaknál volt lehetőség puskázásra, de ott meg úgy voltak vele, hogy minek választottad azt, ha amúgy nem érdekel, csak magadat basztad át vele. Kaptál "jó" jegyet, a lehetőséget, hogy fejlődj, meg elszalasztottad. Hát ebben igazuk is volt.

Haloperidol 2010.02.22. 21:02:36

Én a POTE-n voltam medikus, most ugyanott oktatok (ok, most PTE-ÁOK). Volt rá eset egyszer a 6 év alatt, hogy (bőrgy-ből, az írásbeli részre) vittem be puskát, de nem mertem használni. Szóbeli vizsgákon (az orvosin a 90% ilyen) úgysincsen semmi haszna az egésznek.

Jelenleg a mi tantárgyunkból írásbeli van, 66% a kettes határa, és eléggé sokan megbuknak. Én is elkaptam egypár hallgatót puskázáson, volt, aki emiatt kényszerült évismétlésre. Szegény csaj, sírt, persze, hogy ő nem is használta. Még el is hittem neki. De akkor is, ez egy olyan kockázat, amit vállalani kell, ha beviszed a puskát.

(Engem is kaptak el gimiben, és a tanár visszamenőleg az ÖSSZES dolgozatomra 1-est adott. Nem szóltam egy szót sem, mert azokon is puskáztam. Utána többet nem mertem, csak iszonyatosan el kezdtem tanulni...)

Ami egyébként mai szokás, hogy a hallgató, akit lekapnak, még neki áll feljebb. Egy Corvinusos oktató barátom mondta, hogy látta, hogy egy csaj beteszi a zsebébe a puskát, és amikor kérdezte, hogy mi van a zsebében, a csaj nem volt hajlandó megmutatni neki, és elkezdett az emberi jogairól visítozni. Végül is úgy buktatták meg, hogy benne volt a vizsgaszabályzatban, hogy megzavarta a vizsga rendjét. Szerintem ez a legnagyobb pofátlanság.

Legtöbbet és legpofátlanabbul általában az arabok és más keleti népségek puskáznak az angol évfolyamon az orvosin. Az északiak és a japánok SOHA nem csinálnak ilyet, németek is ritkán.

Haloperidol 2010.02.22. 21:09:58

@Iovianus:

Nálunk annak idején a POTE-n volt egy csaj aki kicsinyítve fénymásolta az EGÉSZ Ádám-féle bikém könyvet szigorlatra. Mellette ültem az első(!) sorban. Először elvettek tőle egy köteg papírt. Még maradt neki. Amikor elvették tőle azt is, akkor engem kezdett el kérdezgetni. Mondtam neki, hogy hagyjon békén. Nem tudom, hogy végül átment-e. A legtöbb ilyen amúgy sem jut túl az anatómián vagy az élettanon, mert szóbeli vizsgára úgysem tud semmit fénymásolni...

Én oktatóként nem vagyok ilyen szívbajos, mint az a 2 fiatal tansegéd volt annak idején, hogy az első lebukás után hagyták tovább írni.

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2010.02.23. 11:08:40

Brühühühü, én annyira, de annyira szmorú vagyok, mert nálatok sokkal okosabb vagyok, brühühü, és nem puksázok, de sokkal kevesebbet keresek mint ti. Pedig meg tudok szólalni angolul (fiygyelem, kuriózum!) vannak híres vendégelőadóim, és kemény tárgyaim. Ja meg, arcom, hogy húzzam a BA képzésen résztvevőket, akik nem az egészségért kikényszerített "hálapénzzel" kurválkodnak életük végéig. Szánalmas egy szar vagy.

varázsceruza 2010.02.26. 14:07:27

És igen, már pont ideje volt annak, hogy valaki verje magát az orvosi képzés miatt...
Szerény véleményem szerint az orvosokból az első egyetemi évtől kezdve csak egy dolog hiányzik, a többi ember iránti tisztelet, és némi alázat. Minden szakmához kell, csak máshol meg is van.

noirp 2010.02.27. 13:31:44

Rég olvastam ilyen nagyképű levelet. Megpróbálom a reakcióimat összefoglalni.
1) Ha egy puska miatt tényleg ki...nának az egyetemről, az az ideális eset lenne. De ideális esetek nincsenek.
2) Nem hinném, hogy akad ember a posztírón kívül, aki ennyire biztosan hiszi, hogy az orvosok rózsaketont hugyoznak és sosem billeg a glóriájuk. Ha volna alkalom, puskáznának agyba-főbe.

shenk 2010.02.27. 16:05:55

Ez a levél baromság, barátnőm sotés, ő is puskázik, ahol tud (bár tényleg a vizsgák 95%-a szóbeli, ott nem lehet).

A többiek is puskáznak, ha tudnak. Sőt, lógnak is, mert az előadások zöme szar, szar tanárok tartják, unalmasak, és aláírják egymást a diákok. Aki mást mond, az hülye, vagy hazudik :)

Az is kamu ám, hogy mindenki folyékonyan beszél angolul meg németül. Jézusom, ez a levélíró nagyon el van szállva magától:)

Ez a levél sztem valami PR-cikk lehet inkább, nem tudom, h ki írta, talán az Orvosi Kamarától valaki?:)

BISMARCK 2010.02.27. 21:05:06

@noirp:

Ez a rozsaketon nagyon jó!!!
De gyébként általánosságban igaz, hogy ha ide beír egy orvosis akkor arra - szerinte - úgy kell nézni mintha min. az ENSZ főtitkára mondta vna.
Nincs ott vmi "félisten vagyok" tanszék?

2010.02.28. 23:42:13

hááát... a nagyképűség (csak az orvosok beszélnek angolul, muhahahaha) és a humán szakok lenézését kivéve (mert csak a medicina a tudomány, ugye, pl a pszichológia már nem az, mert az humán, fújfújfúj...csak éppen a gyógyító szakmához szükség lenne rá...) lenne igazság a posztban, HA az orvosképzés fizetős lenne, ergo úgy működne mint egy rendes piacgazdaság, tehát lenne verseny.
Akkor nem tudnád megkérdezni a melletted ülőt, mert neki az az érdeke hogy ő menjen tovább, és te bukjál meg.
Persze ilyenkor még mindig előhúzhatnád a jegyzeteket a padból, és max az esküd akadályozhatna meg benne... meg a lelkiismeret.
Amúgy meg kár nagyképűsködni, ennek a blognak nem az a célja, szerintem.
De be fogok menni a SOTÉ-ra hogy megnézzem csupa fényes glóriát látok-e... :))

2010.02.28. 23:53:13

Az orvosok szentek, és ebből a posztból is látszik, hogy már az iskolapadban magukba szippanthatják némelyek, hogy ők bizony a proli nép felett állnak (nem gond ha angolul kell beszélni, muháháháhá) és kötelező lenézni a humán szakosokat, meg amúgy mindenkit.
Az orvosi szak homogén, hát persze, sznobéria!
És emiatt nem sül le a képéről azoknak az orvosoknak (tisztelet a kivételnek) aki elfogadja a hálapénzt, hiszen ők a "félisten" egyetemen tanultak (köszi, Bismarck!). Szánalmas.

2010.02.28. 23:55:05

Az orvosok szentek, és ebből a posztból is látszik, hogy már az iskolapadban magukba szippanthatják némelyek, hogy ők bizony a proli nép felett állnak (nem gond ha angolul kell beszélni, muháháháhá) és kötelező lenézni a humán szakosokat, meg amúgy mindenkit.
Az orvosi szak homogén, hát persze, sznobéria!
És emiatt nem sül le a képéről azoknak az orvosoknak (tisztelet a kivételnek) aki elfogadja a hálapénzt, hiszen ők a "félisten" egyetemen tanultak (köszi, Bismarck!). Szánalmas.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.01. 08:48:19

A posztíró tényleg el van kicsit szállva, tapasztalatom szerint a vizsgáztatók szigora intézetenként és személyenként is változik. És lehet, hogy a medikusokból csak úgy sugárzik a tudásvágy, de ez sokkal inkább igaz a külföldiekre, mint a magyarokra, persze tisztelet a kivételnek.
Viszont az, ahogy itt feltehetően felsőoktatást végző/végzett emberek anyázzák a posztírót és egymást, nagyon sokat mond a magyar közállapotokról.

negacsiga 2010.03.01. 22:54:11

"muszáj megtanulnia és értenie pl. az anatómiát, hisz másképp, hogy tanulnának az emberek klinikai tárgyakat" - ehh, inkább nem jellemezném az átlag orvostanhallgató anatómia tudását...
"a szabadon választható tárgyak többsége már most angol nyelvű" - ööööö, nem, nem az...
"olyan homogén a hallgatók összetétele, hogy nem jelent gondot az, ha például angolul kell megszólalni" - szódával elmegy, de csak szódával
"vagy akár szombat délelőtt is van óránk vagy esetleg este 20.00-tól mert a tanár máshova nem tudta berakni" - ha már pénteken van órája valakinek, a falat kaparja
"itt mindenki tanulni akar" - úúúúúáááááááúúúúúééééé .... ez fájt
Röviden ez a véleményem - egy orvosi egyetemi oktató

ewke 2010.03.03. 22:50:20

Véletlenül keveredtem ide, és nem bírom ki, hogy ne írjak pár mondatot. Nagyon rossz tapasztalatom van az elmúlt hetekben.
(És voltak évekig a daganatos szüleim kapcsán!!!!)
Oktató és mindenféle szakmai társaságban ott ülő orvosok (szájsebészeti klinika)minősíthetelenül viselkedtek velem, és egy baleset miatt külföldön megműtött fiammal. (Nagyképűség, arogancia és hát nem tudom mennyi gyakorlati szaktudás)
Egyre inkább örülök, hogy a fiamat külföldön megműtötték.Normálisan elmagyarázták telefonon, majd személyesen, hogy mit is csináltak vele és mit kell majd csinálni vele, mire figyeljünk oda stb. Na kis hazánkban aztán nem történt semmi, mert a magyar orvos meg sem nézte a leleteket, az orvos üzenetét a kollegának, mert ő jobban tudja.....Majd azon kívül, hogy időelőtt(?)eltávolították a rögzítéseket semmit nem tettek és nem mondtak. Nekik nincs idejük, nem kell többet menni.
Ezek orvosok nem fogják átadni azt az értékrendet amire ma Magyarországon szükség lenne: a hivatásod az, hogy embereket gyógyíts és segíts rajtuk! Minden tiszteletem azoké az orvosoké - akad ilyen is!!! - akik ezt nem felejtik el! Nagyon félek attól mit tanulnak tőlük a leendő fogászok, szájsebészek...
Még keresem a megoldást arra, hogy néhány illetékesnek is elmondjam a történetünk, mert ez már nálam is túlment azon a határon, hogy csöndben tűrjem. De előbb le kell nyugodnom, és elsősorban ORVOST kell találnom aki utókezeli a fiamat.

Pampogo 2010.03.04. 00:10:39

@ewke: Betegjogi képviselőhöz kell fordulnod. Az adott intézményben ki kell legyen írva a neve és az elérhetősége.

Pampogo 2010.03.04. 00:22:53

Orvostanhallgatóként mondom: amit a poszt írója írt, annak jó ha a 100-ad része igaz. Soha semmi ilyet nem irattak velem alá. Az viszont igaz, hogy szóbeli vizsgán elég elenyésző a puskázók száma. Én kizárólag kamu tárgyak esetén vetettem be ezt a trükköt, amikor nem volt időm tanulni. A fő tárgyak vizsgái úgyis szóban történnek, és meglehetősen nagy tananyagból. A klinikum vizsgái meg betegágynál történnek, ott elég nehézkes lenne a puskázás! Úgy érzem nem fertőzött meg az orvosi sznobéria engem, viszont az nagyon irritál, amikor látom, hogy a tisztelt média és politikusaink elérték a céljukat. Vagyis, ellenségképet formáltak az eü. dolgozókból és a tanárokból. Gratulálni tudok ehhez, az ország végső elsüllyedése, hogy tönkretették az egészségügyet, az oktatást és az igazságügyet minden létező eszközzel.

Bonának mondanám: a hálapénzt meg lehet köszönni a rendszernek. Az, hogy te kevesebbet keresel nem az orvosok hibája. Talán még csak nem is a tiéd. Sajnos a hivatalos orvosi fizetésből nem lehet eltartani a családod. Így kénytelenek vagy kurválkodni hálapénzből, vagy távozni az országból. Egyébként hálapénzből a szakorvosok egy igen szűk köre részesül. A létező szakterületek közül úgy három. De érezhetően neked nagyon-nagyon savanyú a szőlő, igaz? Angolul megszólalni ma már nem nagy dicsőség. Nekem is megy, meg még rajtunk kívül elég sok embernek. Remélem ezt te is belátod. Best wishes..

Állítsuk meg a ......... 2010.03.04. 09:39:31

Ez az írás nevetséges.
Méghogy csak ők tudnak angolul.
Gimnáziumi érettségire már volt a fiam barátnőjének egy német középfokúja , egy angol közép és felsőfok , elárulom , nem orvosira ment , de az egyik barátnője fogorvosira jár , hát annyi sutyerákot a világ nem látott.Orvosképzésben az átlag alattiakat miért nem csapják át térítésesre?Ha már ennyire nyomják , hogy a bölcsészkaron könnyű , ott viszont az átlag allatiak átrakják egyből a költségtérítésesre.
Méghogy nincs puskázás , hahaha :Biofizika vizsga nem tanári felügyelettel , lehetne mesélni.

Hálapénz nemcsak 3 féle szakorvosnál van , van az belgyógyásztól kezdve , a szemészen át a kardiológusig nagyon sok helyen:(((
A legaggasztóbb az , hogy sokszor nemhogy elvárják , hanem ellátás előtt kérik a pénzt .
Betegjogok és tisztelet? Az nincs!:(

Pampogo 2010.03.04. 16:58:04

Ezzel egyetérthetek még, hogy "nemcsak az orvosin tudnak angolul". Azért ha már annyi sutyerákot a világ nem látott, akkor idézhetnél már egy-két konkrétumot nyugodtan. Mert én például tudni vélem, hogy tanév közben a bölcsészkarosok szívnak, isznak, addig mi a könyveink felett görnyedünk a sikeres vizsgáért. Ez is elég sutyerák dolog, nem? Nálunk is persze vannak emberek, akik félválról veszik az egészet, de azok nem mennek át a sorsdöntő vizsgákon. Magyarul ,hülyék nálunk is vannak, meg a btk-n is. Bifozika vizsga nem tudom, hogy most hogy van. Amikor én csináltam, szigorlati tárgy volt, és 1 méterre ültem végig a tanárral szemben, még a tételek kidolgozása közben is. Hálapénz: igen, van ott, ahol te mondtad. Viszont nincs az aneszteziológusnál, a patológusnál, a radiológusnál, a gyerekorvosnál és még sorolhatnám. Szerintem azért kéne inkább tenni hápogás helyett, hogy valamelyik kedves kormányzat megoldja az oktatás és az eü. problémáját (akár ki is kényszeríteni megfelelő eszközökkel), és ha majd a szakorvosi fizetés nem 120 ezer lesz, és a tanári bér meg nem 110, akkor majd el lehet indulni a szaros gödörből kifelé. Most van ehhez az utolsó utáni pillanat!

medica89 2010.06.03. 10:40:10

Kedves Levélíró!
Ezzel nem képviseled az érdekeinket sőt leveleddel magam és társaim ellenszenvét vívtad ki. Önteltségeddel épp azt bizonyítottad be, hogy nem az emberekért, hanem a saját egódért fogsz gyógyítani. A nagyobb tárgyakból nem is lehetne puskázni, vicces is lenne a 4500 oldalnyi anatómiát pl kipuskázni. Ilyen nyilatkozattal amúgy én EGYSZER találkoztam a 3 év alatt, lehet a te idődben még volt. ANevetséges vagy, amiért emberfölöttinek tekinted az orvostársadalmat és elfogult vagy a tanárokkal szemben is. Ők se tökéletesek, főleg mikor néhány intézetnél olyat követelnek ami benne sem volt a könyvben és az előadásokon se hangzott el. Vagy amikor épp rossz a kedve és megbuktat. Persze tisztelem a legtöbb tanáromat, de csak azokat akik engem is tisztelnek.
Ja és ha gazdag akarnék lenni, politikusnak mentem volna. Én a testben zajló folyamatok megértésével gyógyítani akarok. Ehhez persze kell a biztonságos életminőség, de nem az az elsődleges.
3 éves medicák

arminkiss 2017.01.01. 21:58:41

@nincs89: Még jó, hogy többször, a végén az aláírásnál külön kiemelted, hogy te aztán nem akárhol vagy medikus, hanem a nagy SOTE-n..... Mintha a többi orvosi nem lenne legalább ugyanolyan jó...

arminkiss 2017.01.01. 22:00:11

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Semmilyen fényezés nem volt. Olvasd el az eredeti levelet! Az író csak reagált, és megvédte a "medikusok becsületét", miután egy BTK-s csaj a sárga földig hordta az orvosisokat ok nélkül.

arminkiss 2017.02.22. 00:34:36

Komolyan nem értem, miért emelitek ki többen is, hogy a SOTE... Mégis mit képzeltek? Hogy a másik három orvosin csak úgy hozzávágják az emberekhez a diplomát? Hogy elnézik a puskázást? Ahova én járok (orvosi, csak nem a nagy doktor semmelweis doktorképző ... -.-" ), ugyanúgy keményen ellenőrzik írásbelin is, és szóbelin is, és kemény szankciók vannak. Nem is merünk puskázni. Néha nem tudom, mit képzel néhány SOTE-s.. hogy mi felnyitjuk anat szigorlat közepén a Funkcit, a Sobottát, a Vezérfonalat meg a Röhlichet és onnan kiolvassuk??!!

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása