20

Boxzsák tanárok?

Ellenőrző , 2010.01.18. 08:00

Ildi a médiában megjelent cikk kapcsán -  index.hu/bulvar/2010/01/16/eltortek_egy_tanar_ujjat_debrecenben/ -  gondolja tovább a történteket és próbálja megérteni a lehetséges kiváltó okokat. Egy szülő eltörte egy tanár ujját, azután, hogy a lánya intőt kapott. Sajnos mindennapos esetről van szó, levélírónkat ezúttal a kiváltó ok és lehetséges következmény aránytalansága háborítja fel.

 

Kedves Ellenőrző!

Egy budapesti általános iskolában tanítok, ahol sok probléma merül fel az iskolai erőszakkal kapcsolatban. Ezek nagy részét a diákok egymás közötti agressziója teszi ki, de sajnos egyre gyakoribbak a tanárokat ért inzultusok, támadások is. Hozzánk zömében SNI-s gyerekek járnak, ráadásul fővárosi az iskola, talán ennek is köszönhető az agresszió markáns jelenléte, legalábbis mi -a tantestület-, eddig így gondoltuk. Olvasom a napokban, hogy egy debreceni középiskolában eltörte egy szülő a tanár ujját, amikor az udvaron(!) rátámadt a lányának szaktanárit adó tanárra. Nem térek magamhoz azóta sem, nem azért mert nem hallottam még ilyet és naiv kék szemmel nézném a világot, hanem az agressziót kiváltó ok döbbent meg. Egy szaktanári miatt?! Amikor én voltam iskolás, egy ilyen eset kapcsán a gyerek ujját törte el az agresszív szülő, nem a tanárét, ráadásul aki tanít tudja -bár nyilván más is-, hogy ma már egy szaktanári kutyafüle, gyakran be se írjuk, mert minek, a szülő el sem olvassa, a gyerek írja alá, az iskolai fegyelmezésben igazán szerepe nincsen. Nálunk legalábbis. Legfeljebb azért írjuk be, hogy a nagyon fegyelmezhetetlen gyerek esetében nyoma legyen a szülő felé és a Főváros felé is jelezni tudjuk, hogy folyamatosan gond volt a gyerekkel, vigyék máshová. Mi lehetett a kiváltó ok így a félév végén? Sokból bukott a gyerek és a szülő a tanárt tette felelőssé érte? Ritkán vált ki a gyerek teljesítménye ekkora feszültéget a szülőből. Sokkal valószínűbbnek gondolom, hogy valamilyen családi, társadalmi feszültséget vezetett le az anya a tanáron, aki a saját munkahelyének udvarán sincsen biztonságban. Gondolom kap majd 3 hónap felfüggesztettet és a következő esetben majd nem ő megy be, hanem a testvére, sógora, aki éppen ráér. Különösen elgondolkoztatónak tartom, hogy vidéken történt az eset, ahol a közösség visszatartó erejének nagyobbnak kellene lennie, mint Budapesten, ahol gyorsan el lehet tűnni az arctalan tömegben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr331678546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.18. 11:02:46

Hogy te egy mekkora barom vagy!

debrecen egy kurvanagy város. Az nem vidék, te pesti agyhalott.
Az nem az a hely, ahol fehérremeszelt templom, meg pasztorromantika.

ezzel a mentalitással nálam kinyitottad a bicskát. Ha ilyen lenézéssel viseltetsz más irányába is, akkor egyszer valaki pofán fog vágni.
Teljesen jogosan
tanár...
hülye...

Koborlovag 2010.01.18. 13:28:27

@kolbászoszsömle: Nem értem a felháborodásod, már ne is haragudj. A bejegyzés szerzője nem parasztozta le a vidékieket, egyszerűen él azzal a picit naív romantikával, hogy bár a főváros a bűn és a terror melegágya, de talán még vidéken van az emberekben tolerancia, tisztelet a tanár felé és a közösségnek van még aggressziótól visszatartó ereje.

Amúgy sajnos ez már messze nem fővárosi kérdés, ez egész országot érintő, ÉK-től, DNy-ig.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.18. 13:44:12

@Attila78Bp: A szerző egy tipikus pesti bunkó, aki életében nem mozdult még ki abból a városból, vagy ha igen, örült, hogy van áram a szobájában, és hogy az RTL klub még fogható szórt analóg adásként, csak kár, hogy csíkos a fekete-fehér junoszty, de hát ugye ez a vidék.

Az az előfeltevés, a szerint Magyarország 2-3. legnagyobb városában mindenki ismer mindenkit, így nem lehet eltűnni az arctalan tömegben egy feltételezett civilizációs hiányosság tényként való kezelése.
Ez lehet, hogy Neked, mint budapesti nem tűnik fel, de ez számomra sértő.
Ha a sértegetés nem volt szándékos, akkor húzzon vissza a tisztelt tanerő az iskolába, ahol megtanítják fogalmazni, ha meg szándékos volt, akkor meg az anyjába, és ott sértegesse azt, aki körbeveszi.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.18. 14:50:41

Kedves blogolvasók!

Nocsak! Felütötte fejét az urbánus - vidéki ellentét is?

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.18. 16:27:02

@kolbászoszsömle: Én is pesti vagyok és a következő sztereotípiák élnek bennem:

- Pesten kivűl minden vidék az országban
- Mindenki mezőgazdaságból él vagy munkanélküli, a gazdák folyton sírnak.
- A férfiak a kocsmában ülnek és este csak aludni mennek haza és azért, hogy elverjék az asszonyt.
- Utálják a Pestieket, mert elkényelmesedett, gőgös, minden vidékit lenéző baromnak tartják; de titokban irigylik a magasabb fizuért és az így megszerzett javakért.
- Mindenki-mindenkinek a rokona így minden házasság vérfertőzés is egyben.
- Minden házban van tisztaszoba és minden férfi ért a karikás ostorhoz.

Szólj, ha esetleg valamelyik sértő vagy igaztalan számodra.

@ifj. Farkas Gyula: Kedves jó Farkas Gyula!

Feltétlenül muszáj egy egymondatos kérdés után ilyen kacifántos aláírást iderittyenteni?

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.18. 18:20:25

Kedves kommentelő @matyi10: !

Kérlek alássan, az előbbi kétmondatos hozzászólás volt.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

elod72 2010.01.18. 20:36:55

@kolbászoszsömle: Debrecen a 2. legnagyobb város. Résnyire nekem is kinyílt a bicska a zsebemben a fentieket olvasva. Ehhez tartozik, hogy 0-18 éves koromig fővárosi voltam, ezután ugyanennyi ideig szegedi. De hát próbál az ember a tartalomra koncentrálni, és elvonatkoztatni a formáról...

Amúgy unalmassá vált ez a blog. Ez a poszt a huszadszor írja le ugyanazt; a szülők immár a tanárt verik a gyerekeik helyett, jaj de kár. Dagonyázás a mocsárban. Kár, hogy ekörül forog a magyar oktatás.

Na, Isten áldjon bennetek...

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.18. 22:10:00

@ifj. Farkas Gyula: ebben az esetben valóban indokolt a szignó! ;)

@elod72: Igazad lehet! Pont olyan lett ez a blog mint a bkv figyelő, ahol n+1-szer megjelent már az, hogy: A cigányt és a badibildert nem ellenörzi az ellenőr de engem igen. :)

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.18. 22:10:36

Persze az is lehet, hogy mindig ugyanaz a post jelenik meg. Csak a nevek és dátumok cserélődnek. ;)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.01.19. 08:00:07

Ki mit tud elmondani az iskoláról?

...

...

És mi az, ami még nem jelent meg a blogon?

...
...

És kinek van valami építő jellegű hozzászólása?

elod72 2010.01.19. 08:47:06

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Csak egy pelda, ami mellett siman elment a blog: www.fn.hu/belfold/20091209/bevalt_receptek_iskolai_eroszak/

Nekem nincs idom posztot irni belole, de jeleztem a blog gazdajanak, hogy a tema erre erdemes lenne. O meg jelezte, hogy nem ir posztokat, irjak en... Ebben maradtunk :-(

Hetente olvasok olyan (szamomra) erdekes temakrol, ami tulmutatna a "de keves a fizetes, de rossz a gyerekanyag, de agressziv a szulo, de rossz a tanar" varialasan, de valahogy ez nem szivarog be ide. Kar.

Koborlovag 2010.01.19. 09:47:17

@kolbászoszsömle: Hozzátenném a teljesség kedvéért - jóval keletebbről származom, mint kishazánk második legnagyobb városa, szóval a vidék ismerete nagyon is megvan a zsigereimben.
De továbbra is azt érzem kedves komment-társ, hogy téged nem első sorban ez a poszt dühít, hanem a buta ( ám itt meg nem jelenő ) főváros-vidék szembeállítás ellen tiltakozol. Mondjuk ez a szembeállítás, főleg ha a vidéket a szellemi sötétség szinonímájaként használják engem is pont úgy sért.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.19. 11:58:22

@bontottcsirke: nem, csak én tudok nagyobb bunkó lenni bárkinél és vannak dolgok, amiket gyűlölök.
Ezek közül az egyik az, ha egy pesti úgy beszél/gondolkodik arról, ami nem Budapest, mintha az valami alulcivilizált, falusias dolog lenne.
A másik amit utálok, amikor egy olyan ember megy el tanárnak és osztja az észt, akinek az előítéleteit nem tudja megváltoztatni a valóság.
A poszt írója ezt egyszerre teljesíti, aztán itt nyíg, hogy megrakják, mint a szekeret, az egész tantestület nevében.

Ha arra az a válasz, hogy mivanmá besértődtél, hogy elküldöm a kurvaanyjába azt aki sérteget, akkor komoly gondok vannak.

Kb. ez az oka annak, ami miatt a szülői tettlegességekre sor kerül.
A lenézés, lesajnálás nem az a dolog, amit tolerálni szoktak és ha valaki fittizni kezd a szellemi fölényével, státuszával, akkor vannak körök, ahol erre az az autentikus reakció, hogy lecsapják a négyszemű okoskodót.
Ennek a felismeréséhez egészen alapszintű pszichológiai-szociológiai ismeretek, vagy egyszerűen a józan paraszti ész elegendő.
A konstruktivitási, együttműködési hajlam hiánya, a piedesztáról megmondom a tutit, te meg megtanulod, de úgysem, mert hülye vagy fiam/lányom mentalitásnak előbb-utóbb verés lesz a vége.
Az elkövetőt majd börtönbe zárják és minden megyen tovább.

A rendszer jó.
Főleg, mert egy ilyet is élni hagy.

@Attila78Bp: én főleg a buta és előítéletes tanár ellen tiltakozok.
Az, hogy én mit gondolok a tirpákokról, göcsejiekről, palócokról, csángókról és székelyekről, az nem jelenik meg az írásaimban, ugyanis _én_ tudok disztingválni.
Csak van, amikor nem akarok.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.19. 15:28:12

@kolbászoszsömle: "A lenézés, lesajnálás nem az a dolog, amit tolerálni szoktak és ha valaki fittizni kezd a szellemi fölényével, státuszával, akkor vannak körök, ahol erre az az autentikus reakció, hogy lecsapják a négyszemű okoskodót."

Ez mind nagyon szép és elhiszem, hogy bugriséknál ez a dolgok természetes menete. De fel kell fogni, hogy más embereknél meg nem az még ha az ő kicsi önérzete megsérült. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.19. 18:51:38

@matyi10: Vannak dolgok, amik meghaladják a Te felfogóképességedet.
Ezek közé tartozik fenti probléma felismerése is.
Az a baj, hogy sajnos buta vagy ahhoz, hogy megértsed azt, hogy miről beszélek.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.01.19. 18:57:22

Tipikus. A pesti leparasztozza a vidékit, a vidéki kikéri, a pesti lesajnálja...

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.01.19. 20:02:25

@kolbászoszsömle: Elképzelhető. De ezért verekedni... Na de kérem... :)

fragolka 2010.01.23. 10:27:03

Olvastam a cikket, amiben arról a kiadványról esik szó, amelyben az iskolai erőszak elleni módszereket gyűjtötték egybe. Érdekes. Nekem az jött le, hogy kommunikáció az alapja mindennek.
Hallottatok hasonló kezdeményezésekről? Módszerekről?

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása