30

Elégséges orvosok

Ellenőrző , 2010.01.17. 08:00 · 1 trackback

Levélírónk rövid eszmefuttatását olvashatjátok arról, hogy ér-e valamit a puskázással szerzett jegy és számít-e, hogy ki-milyen módszerrel szerzi meg a diplomáját. Van-e következménye később, felhasználás közben a puskázással szerzett jobb jegynek?

Vizsgaidőszak van, az ember halálra tanulja magát, mégsem sikerül mindenből mindent megtanulnia. Ilyenkor gyártja a puskákat, mindenféle fondorlatos módon próbál hozzájutni az esetleges vizsgakérdésekhez, rövidített változatokat olvas el, szóval próbálja lerövidíteni a tanulás fáradságos folyamatát. Az egyik ilyen próbálkozásom közben ötlött fel bennem a kérdés, hogy mi van akkor, ha ezt nem csak mi bölcsészek csináljuk így, hanem mondjuk az orvosisok is?! Nem tanul meg mindent, hanem puskázik, les, csal és megkapja a kettest. Akarom-e, hogy engem később egy kettessel esetleg átcsúszott orvos kezeljen?! Mi van akkor, ha nem is puskázott, csak eleve kettest, esetleg hármast kapott, tud-e annyit a kettes szint, hogy ne kezeljen félre egy beteget? Gondolom, hogy gyakorlatban nagyon sok mindent tanulnak még és nem elsősorban az egyetemen szerzett tudást használják (ők sem), de nyilván súlyosabb következménye van az ő bizonytalanságuknak, mint ha én nem tudom, hogy az USA tagállamai mikor és milyen sorrendben csatlakoztak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr611634308

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fiatal orvosok 2010.03.04. 08:32:21

Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása. Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tünteté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norx 2010.01.17. 08:53:17

hehe, nem első :-)

Norx 2010.01.17. 08:54:03

Aki puskázik, saját magát csapja be. Viszont lesz ösztöndíja.

Adani 2010.01.17. 10:03:38

Mindenhol vannak tárgyak, amiket valszeg úgysem használsz soha. A mérnök informatikus képzésen pl. én is puskáztam analízisből meg statisztikából meg fizikából, de hát egy informatikusnak nem fontos az ,h tudja ,h az ideális gáz térfogatát hogyan kell kiszámolni vagy hogy kell egy kettős integrált kiszámítani. Viszont ha pl. azt sem tudja hogyan kell bekötni egy UTP kábelt, vagy hogyan működik egy hálózat akkor már gondban lehet később is. De az pl. nem baj ha nem tudja fejből az összes router beállításokat hiszen azt megnézheti később is, két perc guglizással meg is találja, aki tudja hol keresse.

Biztosan tanulnak az orvosin is olyat, amire később nem lesz szükségük, de ott van gyakorlat is és ott sztem kibukik ha az elméletet nem tudja. Akkor pedig úgyis megbuktatják, ez a tanárok felelőssége is. Ha pedig kettesre tudja akkor az azt jelenti, h ahogy a neve is mutatja elégséges vagyis elégséges a tudása. Az orvosin biztosan szigorúbb követelmények vannak a kettesre is. Még nálunk is 51%-os tudás kellett a ketteshez. Középiskolában információ technológia órán a tanár 60%-tól adta meg a kettest. Azt mondta, h aki elektromos eszközökkel dolgozik annak kell legalább 60%-ot tudni, h ne csapja agyon az áram vagy ne tegye tönkre a berendezést. Főleg mikor mondta osztálytársam, h 0 pontot kapott a témazáró egyik feladatára pedig mindent jól csinált csak a közepén nézett el egy tizedesvesszőt. A tanár meg erre mondta, h ilyet sem szabad, mert képzelje csak el ha 50 ohm helyett 5 ohm jön ki és ilyen ellenállást építenek be és szétég egy akár milliós berendezés. Biztosan szigorúak az orvosin is, ott kell is ez a szigor. A bölcsészeknél meg tényleg mindegy, h csak a fél könyvtárat tudja fejből vagy az egészet.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.17. 18:27:15

jaj.jaj orvos a kettessel...

Mire oda jut, hogy önállóan dolgozhat, több gyakorlata van a szakmájában, mint amennyi egy átlagos nyugdíjas informatikusnak lesz a sajátjában.

A másik, meg hogy nem dr. House-i esetek vannak, hanem megfázott, szedjen aspirint, mert ha nem, akkor anélkül gyógyul meg.

ppppalika 2010.01.17. 21:37:05

@kolbászoszsömle:
"Mire oda jut, hogy önállóan dolgozhat, több gyakorlata van a szakmájában, mint amennyi egy átlagos nyugdíjas informatikusnak lesz a sajátjában."

Ez így butaság. Az orvos a lehetséges eseteknek sokkal kisebb részét látja, mint egy informatikus.

Michael Collins 2010.01.18. 07:39:51

@ppppalika: Ezt a kérdést elég nehéz eldönteni, hacsak nincs olyan ember aki megfelelő szinten és ideig gakorolta mindkét szakmát.
Hasonló a helyzet a tökön rúgás kontra szülés esetéhez.
Bár én is erősen hajlok arra, hogy mire egy orvostan hallgatóból önállóan dolgozó orvos lesz, nagyságrendekkel több gyakorlatra tesz szert mint egy önállóan dolgozó informatikus.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.18. 10:41:33

@ppppalika: nem butaság, demagógia.
Egy olyan túlzás, amivel arra próbálok rávilágítani, hogy egy önállóan dolgozó kezdő orvos is gyakorlott szakember.

Szalacsi_Dezső 2010.01.18. 15:30:02

Ööö! Most ez hogyan kapcsolódik a bloghoz?
Bár maga a kérdésfelvetés jogos. És nemmbiztos, hogy a kórházban/rendelőben a főorvos volt az eminens az egyetemen, mégis mindenki hozzá akar kerülni. Miért felttelezzük, hogy a főorvos többet tud(oké tudom, hogy ez bizonyos év szakmai gyakorlat után kapható cím csak, de nem feltétlen jelent szakmai kiválóságot)

ppppalika 2010.01.18. 20:12:12

@kolbászoszsömle: kellőképpen felkészült, de nem gyakorlott. A kezdő orvos korábban még nem igazán viselte a egyedül a felelősség terhét, ami nélkül igazán gyakorlott egyszerűen nem lehet.

Luthien_ 2010.01.21. 13:54:32

Adani ügyesen rávilágított a dolgok lényegére, nyilván vannak kevésbé fontos tárgyak ott is, másrészt a komolyabb tárgyakat megcsinálni, nagyon nehéz. Unokatestvérem Szegedre jár az orvosira, és állítása szerint, van amiből több, mint 90%-ot kell teljesíteni a ketteshez. Igen, a ketteshez. És még jogos is, hisz senki nem akar betegként amatőr kezek közé kerülni.

kleine_katze 2010.01.24. 16:17:55

tényleg nagy felelősség. ezért végzünk kevesebben mint a bölcsészek. és természetesen végeznek olyanok is, akiknek nem kellene, mert ugye nem mindig a tudásnak megfelelő jegyeket kapunk. de ha nem így lenne, akkor szegény orvosi műhibaperekből élő ügyvédekkel mi lenne?

Helicobacter 2010.01.26. 17:47:43

Úgy érzem, talán egy érintett többet tudna mondani ezekről a dolgokról...és lássatok csodát, érintett vagyok.

Per pillanat harmadéves vagyok a szegedi orvostudományi egyetemen, a vizsgaidőszak vége felé tartunk ugyebár... Amikor elolvastam ezt a bejegyzést, először csak ringattam a fejem elképedve, bár tudtam, hogy ez felmerülhet emberekben. DE üzenem a "mű" jól tájékozott kreálójának, -mert ugye a fent nevezett karon van idejük ilyeneken gondolkozni, hogy ki mit csinál ha vizsgára készül, mert két Kosztolányi idézet között el lehet merengeni, nekünk sajnos nincs túl sok szabadidőnk...- hogy ha hőn szeretett háziorvosának belenézne az indexébe, nem biztos, hogy ott a legfényesebb jegyeket látja, mégis őt keresi, bízik benne. Miért? Mert addigra már megtanulta az orvos, hogy mi az amire szüksége van a praxisában, és mi az, amivel egyszerűen nem tud elbánni, és továbbküldi a beteget.

Tudjátok, mondjuk a gépészmérnök sem ért annyira a villamossághoz, és fordítva, pedig rokon szakma. Ugyanez van nálunk, egy idő után mindenki azt tanulja, amit szeret, amit fontosnak tart, és abban lesz jó. A vizsgákon pedig mindent kérdeznek, néha arra hegyezik ki, hogy bebizonyítsák, szar vagy. Ebből fel kell állni, és arra kell gondolni, hogy majd ha ezen túl vagy, akkor már jó lesz, tanulhatsz mást...Addig pedig le kell nyelnünk a keserű pirulát, hogy igen, olyat is kell tanulni, amitől hányingerünk van, és mondjuk nem egyenlő a követelmény a leadott anyag minőségével, érthetőségével, hanem sokkal nagyobb... Sőt azt is be kell tudnunk egyszerűen, hogy néha pofára megy, néha egyszerűen olyan bazi nehéz feladatok vannak, hogy azt is kétlem, hogy maga a prof meg tudná csinálni.

Nem tartom magam hülyének, hiszem már minden féléves vizsgán túl vagyok, mikor a többiek még szenvednek, de én is megszenvedtem a sajátommal, volt, hogy sírógörcsöt kaptam. Minden vizsgámra minimum két hetet tanultam, volt 3 nehéz. A többit nem is számolom. Így is két hármasra és egy kettesre futotta... És mikor megláttam az ETR-ben a jegyeimet, ujjongtam. Kb 150 társam irigyel emiatt. Az évfolyam fele. és ha ebből puskázunk és elkapnak, kizárnak az egyetemről... Elenyésző mennyiségű ember meri megtenni, de minden tiszteletem az övéké, annak ellenére, hogy igen, magunkat csapjuk be. Csak mi nem ábrándos Júliákról ,meg háborúkról tanulunk, és nem két nap egy vizsgafelkészülés, mint a BTK-n...

Lássuk be, mesélni könnyebb, mint EKG-t elemezni, endokrin betegségeket magolni, mikróbákat benyalni, pathológiai rendellenességekre rámutatni, aorta nyomásgörbéket rajzolni fejből... Szóval aki nem hiszi, járjon utána. Én örülök a kettesemnek, és akkor is jó orvos leszek, ha azt a nyelvészek kétlik is. Ők ne járjanak orvoshoz. Ettől függetlenül kíváncsi lennék, ha ő bekerülne erre a karra, mit érne a puskáival. Nekünk is lehet egy kis mákunk néha. Én nem irigylem tőlük.

Remélem senki önérzetét nem sértettem meg, csak egy belsős szemszögéből szerettem volna pontot tenni a dologra, mert kicsit csípte a szememet a belefröcsögött rosszindulat. Üdv Néktek!

Helicobacter 2010.01.26. 18:09:42

Kiegészítésként: természetesen úgy gondolom, hogy közöttünk is vannak jó és kevésbé jó szakemberek, mint mindenhol máshol. De itt is hírük meg, a jónak és a rossznak is. Ha egyszer pl elrontották a padlóburkolást, nem biztos, hogy legközelebb azt a szakembert hívod föl. Másoknak meg lehet pont az az eklektikus stílus tetszik, amit neked leraktak a nappalidba. Ennyi.

Zzz007 2010.01.26. 18:16:12

És próbálj meg 1700 oldal anatómiából puskát írni a szigorlatra...

Sanya23 2010.01.27. 11:21:38

te egy mekkora f@sz vagy apám... tipikus bölcsész.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 11:38:38

@Adani: jól van apám, ha te életed végéig UTP kábeleket akarsz dugdosni, akkor ne is tudd az analízist... csak akkor minek melegedsz apád meg a köz pénzén egyetemen?

Adani 2010.01.27. 13:12:12

@droid_:

Már régen nem egyetemen vagyok ott nem is voltam soha csak főiskolán, de már 2 éve befejeztem. És igen akkor megtanultam kettesre az analízist ( egyiket kettesre másikat hármasra) amikor kellett, de azóta se használtam semmire. Hálózatokból viszont a megtanult ismereteket már használtam. Sőt többször is, azóta pedig képeztem is magam belőle ( CCNA vizsga)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 13:24:35

Azta, 2 év munkatapasztalattal remekül el lehet dönteni, mi volt fontos a képzésedben. Irigylem az önbizalmad. Egyrészt. Másrészt meg az én környezetemben éppen a matematikai tudás kell, és nekem tökmindegy, hogy milyen protokollokon megy át ez a komment hozzád, mégsem hirdetem, hogy a Cisco vizsgád felesleges.

nitro1 2010.01.27. 20:27:34

Az analízis meg a fizika az inkább alapozás, amire bármilyen mérnöknek szüksége LEHET az életében a munkájához. Lehet, hogy soha nem lesz olyan feladata, ami miatt kenni-vágni kellene ezeket, de lehet, hogy ilyen területen fog elhelyezkedni, és akkor nagyonis. Én például informatikus vagyok, mégse szoktam programozni, sőt utálok is. :-) Ellenben az IT rendszerek kiépítése és működtetése igenis érdekel, és ezen a területen is dolgozom.

Aaaarrrggghhh.... 2010.01.30. 02:58:48

Én is a SZOTE harmadik évfolyamán küzdők népes táborát gyarapítom és én arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet "halálra tanulni" magadat egy olyan tárgyból, amiből aztán puskával átmész?

A levél többi részére: szerintem olyan nincs, hogy kettessel "átcsúszott" orvosis, mert a kettest sem adják könnyen nálunk, aki azt megkapja, annak már elég komoly mennyiségű biztos tudása van. Az "elégséges orvosoknak" is nagyon nagy szaktudása van, félrekezelni nem fog, legalábbis rendkívül ritka, hogy így tenne. Rossz orvos inkább attól lesz valaki, ha félválról veszi a munkát vagy az empátia hiányzik belőle.

Puskázni igen bonyolult lenne, mert 1. viszonylag nehéz elrejteni olyan mennyiségű puskát, amivel átmész (de legalábbis nagyon hanyagnak kell lennie a tanárnak, hogy ne vegye észre, mikor a jó nyolcszáz - ezer oldalas puskából igyekszel lázasan kikeresni a megoldást); 2. a vizsgák elenyésző hányada írásbeli, szóbelin meg gyakorlatilag lehetetlen puskázni; 3. ha még valamilyen istentelen szerencse folytán sikerülne is a szóbeli vizsgán puskázni, akkor is szinte mindig belekérdeznek a tételtől teljesen eltérő dolgokba is. De egyébként hülyeség is lenne csalni a vizsgán, mert minden épül az előző tárgyakra, tehát előbb vagy utóbb mindenképp meg kell tanulni az anyagot.

Tehát nálunk a "halálra tanulás" kifejezés azért jóval kevésbé elrugaszkodott a valóságtól, mint a levélíró esetében. Legalábbis szerintem ha már puskához és mindenféle ilyen-olyan trükkhöz kell folyamodni, akkor ott már nemcsak ez a kifejezés hat komikusan, hanem a mindenféle egyéb hatásvadász jelzők nélküli tanulás volta is megkérdőjelezhető.
Félreértés ne essék én nem a bölcsészeket akarom szidni kollektíven, mert aki rendesen csinálja abból jó tanár/egyéb szakember lesz és minden tiszteletem az övé. De felháborítóan sok az olyan, aki csak a lábát lógatja és elvan az egyetemi évei alatt, megelégszik a kettessel-hármassal (ami, mint azt több btk-s ismerősömtől tudom többnyire eléggé gyatra teljesítmény), legidegesítőbb esetben még sóhajtozik is nagyokat, hogy mennyire halálra kell tanulnia magát, miközben hülye kérdéseken gondolkodik tanulás helyett. (Akinek nem inge, ne vegye magára!) Aztán persze ha valaki ezt meg meri említeni, akkor nagypofájú, arogáns, mindenkit ócsároló utolsó ember, meg megy az anyázás (ami ugye, mint tudjuk igen kutúrált és konstruktív módja a véleménykifejtésnek, láthatólag jól megtanulták a btk-n hogyan lehet jól előadni és megvédeni egy véleményt. Ezúton küldeném nekik gratulációmat hozzá.) - elég csak megnézni Helicobacter válaszára írt kommenteket, lehet találni rengeteg ilyet. Komolyan, kevés szánalmasabb dolog van annál, mikor egy álláspont védelmében felhozott legsúlyosabb érv a másik szidása.

Tehát szerintem teljesen igaza van Helicobacternek, és bár sok kedves kommentelő igyekezett a válaszát arogánsnak és nagypofájúnak beállítani, én abszolút meg bírom érteni, és osztom a véleményét. Egyszerűen arról van szó, hogy nem igazán tud toleráns lenni az ember ha a harmadéven kínlódik, rengeteget tanul évközben és vizsgaidőszakban egyaránt, majd a tényleg nagyon nehezen megszerzett jegyét pár mondatban lealacsonyítják egy "csak kettes" szintre, és megkérdőjelezik a tudását. Ez az én szememben is eléggé vérlázító dolog.

További szép estét!

¤ 2010.01.30. 12:57:48

tudod, a vizsgaidőszakban, amikor orvosisként annyira sok szabadidőm van, én is el szoktam mélázni például azon, hogy titeket miért hívnak bölcsészeknek. ha olyan bölcs vagy akkor miért "nem tanulsz meg mindent, hanem puskázol, lesel, csalsz és megkapod a kettest"? gratulálok. hogy te mekkora fasz vagy.

Helicobacter 2010.01.31. 16:17:55

Köszi Blackes Eyes... ha ezt én mondom, akkor még beképzeltebbnek tűnök. De hát aki nem ismeri a dörgést, annak nem lehet magyarázni. Én bele is fáradtam, nem éri meg. Forronghat itt mindenki, jelentkezzen a SZOTÉ-ra, Dr. Prof. Habil stb..Szabó Gyula tárt karokkal várja:D. Ott írjon puskát!:P

mikrokozmosz 2010.02.01. 09:49:31

Sajnálom azokat az embereket, akik céljuk, és fantáziájuk nem lévén bölcsészbüfészívóskocsmaszakokon tengnek-lengnek, és másra sincs idejük, mint a többi emberrel foglalkozni, akikben megvan mindaz az empátia, és jóérzés, hogy másokon akarjanak segíteni, és ezért egy egész életen leresztül képesek kűzdeni... Bocs, nem sajnálom, szánom őket. Az orvosi szakma nem csak az egyetemről szól barátom! Kapj az agyadhoz, ahhoz a kevéshez, ami van, mert hogy észosztásnál nem álltál sorba, az is biztos. Mond csak, még ha lenne is lehetőség a puskázásra, még ha el is tekintenénk attól, hogy az anatómia 4000 oldal, az élettan 2000, a bikém 600, a kórélettan, pathologia, és mikrobiológia pedig még egyszer ugyanennyi, ha nem több, nem beszélve a klinikumról, ki lenne az az eszeveszett barom orvosis, aki nem akarná megtanulni?? Hiszen a tudásából gyógyít majd betegeket. Ha ez nincs, akkor hiába képeztette magát 6 évig az orvosin. olyan, mintha neked nem lennének meg azok a könyveid, amiket semmitmondóan kielemezgetsz:) Így már érted, drágám?:) Ne tévessz össze minket a saját fajtáddal... köszi

Aaaarrrggghhh.... 2010.02.01. 21:59:39

@Helicobacter: Nincs mit.

Közben eléggé szigorodnak a kommentek, és erre furcsa módon az egész folyamatot elindító illető semmit nem reagál, pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy mit válaszol a kérdésemre.

mikrokozmosz 2010.02.01. 22:23:34

@Blackes Eyes: Tudod, hogy szólna az ő nyelvén?:) "..a gép forog, az alkotó pihen...":) amúgy az ő helyében én is behúznám fülem(farkam, már akinek amilye leledzik).. a hallgatás szorult helyzetben erény, és amúgy sem biztos, hogy lenne elég IQ ennyi orvosissal szemben..

stnl 2010.02.12. 22:21:02

Ó.de kár,hogy csak most láttam meg ezt a bejegyzést... "fél"bölcsészként orvosok között dolgozom... ehh :)

Emeske 2010.02.22. 11:22:18

Azért szánalmas az emberek orvosokhoz való hozzáállása itt Magyarországon. Black Eyes, helico, mikrokozmosz, egyetértek veletek maximálisan.
És csak egy kis anekdota,h éreztessem a BTK-ÁOK különbséget... Másodév első felében volt azt hiszem,mikor a fejlődéstant kellett tanulni és rohadtul örültünk,h jajj de jó,csak az ált. fejl.tan kell a demóra,csak 180 oldal a könyben,van rá 4 nap. Erre délután jött egy BTK-s (nyelvszakos!) ismerősöm,h kivanap*cse,elege van,holnapután zh-t írnak és milyen rengeteg az anyag. Kérdezem,h milyen dolgozat lesz,erre közli,h szódolgozat,majd demonstrálásképp lobogtat 2,azaz két darab A4-es, szimpla oldalas fénymásolatot,h azt kell megtanulni. egy zh-ra KÉT OLDALT!!!!!!!!!!!!!!!

Erről ennyit.

Megjegyzem, anyukám 25 éve orvos, 2 szakvizsgája van,vagy 8-10 éve főorvosként dolgozik és havi 120-at kap kézhez talán. Jól megfizetik,nemde?

Emeske 2010.02.22. 11:25:33

@Adani: Egyébként tökéletesen igazad van. Ha valaki tudja,h nemtom, mondjuk szemész akar lenni és azt maximálisan elsajátítja, TDK-zik, kutat,akkor nem értem,miért kéne a szemére hányni,h "csak" kettese volt mondjuk szülészetből... ki a sz*rt érdekel,h ha az a szakterület,amiben szeretne elhelyezkedni,abban tényleg igazán jó?

Emeske 2010.02.22. 11:28:47

@droid_: Nem értem,mi bajod, Adani volt az egyik legértelmesebb kommentelő.

Adani 2010.02.22. 12:10:32

@Emeske:

Na igen az orvosin azért elég magasak a követelmények ott nem lehet olyan könnyen puskázni. Egy vizsgára akár 5-600 oldalnyi szöveget kell megtanulni, abból megnézném hogyan ír az ember puskát úgy, h minden bennelegyen. Ráadásul úgy, h ne vegyék észre.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása