5

Adóvisszatérítés, ki jár jól?

Ellenőrző , 2010.01.14. 08:00

Kovács Marietta levelét olvashatjátok ma, aki arról számol be, hogy MÁK arról tájékoztatta a gazdasági vezetőjüket, hogy kétféleképpen vehetik igénybe az adóvisszatérítést a számfejtőprogram tökéletlensége miatt. Lehetőség van a maximális összeg igénylésére, de ha nem jogosult rá, akkor büntető kamattal köteles visszafizetni, illetve nem veszi igénybe és jövőre kapja csak meg. Reméljük, van más lehetőség is...

 

Középiskolai tanár vagyok, közalkalmazott, bérünket a MÁK számfejti és utalja a folyószámlára. Tegnap volt nálunk egy rendkívüli nevelőtestületi értekezlet, amit a gazdasági vezető tartott a szuperbruttósításról és az ezévi adóváltozásokról, és arról, hogy hogyan érinti ez a pedagógus fizetéseket. Ezen a következő hangzott el:
2 510 000 Ft éves jövedelemig jár 15 100 Ft/hó adóvisszatérítés. E fölött a jövedelemhatár felett ez az összeg csökken és kb. 3 800 000 Ft-os éves jövedelemnél teljesen megszűnik (lehet, hogy nem teljesen pontosan emlékszem a számokra). A mi tantestületünkben zömmel olyan kollégák vannak, akik bruttó bére most (szuperbruttósítás nélkül) 200 000 Ft és 250 000 Ft között van, tehát járna nekik adóvisszatérítés, de valószínűleg nem a teljes összeg.
De a gazdasági vezető a következőket mondta: kapott egy levelet a területileg illetékes MÁK-tól (Győr), hogy a számfejtő program töredék adóvisszatérítést nem tud kezelni, ezért vagy a teljes 15 100 Ft-os összeget számfejtik, vagy semmit. Erről nekünk nyilatkozni kell, hogy melyiket választjuk. Amennyiben nem kérjük az adóvisszatérítést, de járna, a különbözetet a 2010-es évi adóbevallásban (azaz legkorábban 2011. márciusában) fogjuk tudni visszakérni, kamat nélkül. Ha valaki kéri a teljes összegű adóvisszatérítést, de csak kevesebb járna neki, annak a különbözetet BÜNTETŐ KAMATTAL EGYÜTT kell visszafizetnie jövő évben. Ezután természetesen nálunk senki nem merte kérni, hogy utalják át neki az adóvisszatérítést.
Érdekelne, hogy ez tényleg így van-e, vagy csak a gazd. vezető értett félre valamit a levében, illetve hogy megteheti-e a MÁK, hogy visszatartja/nem fizeti ki a nekünk járó adóvisszatérítést. És hogy jogos-e az, hogy a MÁK büntetéssel való fenyegetéssel éri el, hogy több mint egy évig ne jussunk hozzá ezekhez az összegekhez.
Ma olyan információt kaptunk, hogy lemondható az adóvisszatérítés év közben is, ezért több kollégának azt javasolt a g.vez, hogy most kérje ki a 15 100 Ft-ot havonta, figyelje a jövedelme alakulását, és mondja le az adóvisszatérítést július-augusztus környékén. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Mondják ők.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr751668830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.01.14. 08:38:58

A MÁK nem szokott ilyen görény lenni, főleg nem állampénztári szerepében, ráadásul a számfejtő programot kiegészíteni a töredék adóvisszatérítéssel kb. egy középiskolás gazdasági-informatikus tagozatú csimotának is kb. a minimumfeladat (kéne, hogy legyen).

A MÁK programját (és vele a folyamatos fejlesztést és karbantartást) bizonyára közbeszerezték, van tehát valahol egy cég, ahol azok ülnek, akiknek más dolguk sincs, mint ezeket a kódokat megírni.

Kora Délutáni Kornél 2010.01.14. 12:50:21

Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy ezeket a visszatérítéseket tényleg nem tudja kezelni a bérszámfejtő program.

Azért gondolom így, mert:

1. (Esetleg más számokkal, de) az adójóváírás ügyében hasonlóan működött a rendszer az előző év(ek)ben is, tehát a probléma régen napvilágra került volna.

2. Csodálkoznék, ha az államkincstár különböző területi egységei más és más programot használnának ugyanarra a feladatra. Az allamkincstar.gov.hu oldalon úgy írnak a "központosított illetményszámfejtés"-ről, mint egy működő dologról. Így aztán ugyanennek a problémának minden más régióban is fel kellene merülnie, ami már szerintem elérte volna a sajtó ingerküszöbét.

3. Ugyancsak a központosított illetményszámfejtés miatt, ha van ilyen probléma, azt tippem szerint a központi szoftverben minden bizonnyal napokon belül javítják. Az informatikai cégek az állami megrendeléseket alapvetően bizalmi/haveri alapon kapják, egyik szállítónak sem hiányzik, hogy ilyen könnyen javítható, iskolás hibával lehessen mutogatni rá.

A fentiek alapján arra tippelek, hogy nem tudják (értsd: nem lehetséges vagy ők nem tudják technikailag) vagy nem akarják megoldani a részleges visszatérítést.

A legvalószínűbb szerintem az a magyarázat, hogy jogszabály szerint a visszatérítést lehet kérni vagy nem kérni, köztes eset nincs.

Kíváncsian várom a helyes megfejtést. :)

KDK

Marr 2010.01.15. 22:34:37

Ez nincs rendben, írják csak meg a programot, különben pofára eshet, aki tömegesen visszatartja a fizut.

dirndel 2010.01.15. 23:33:20

Az adójóváírás addig számfejthető, amíg el nem éred a jogosultsági határt. Ez "szuperbuttóban" 3.188.000 Ft. Ennél magasabb jövedelemnél csökkeni kezd.

Törvény szerint, adóelőlegnél (tehát számfejtéskor) addig vehető figyelembe, amíg ezt az összeget el nem érte a jövedelmed*1,27 (=szuperbruttó). Ha túl sokat vagy keveset vehettek figyelembe évközbeni számfejtéskor, akkor a különbözetet az évvégi adóbevallásban kell rendezni. Ez egyébként évek óta így van, csak az összegek változnak.
Tehát vagy 15100 Ft vagy semmi nem adható évközben adójóváírásként. (Most azzal nem kavarok, hogy mi van ha nem bér hanem egyéb jövedelemként szerzel jövedelmet.)

Csavarhúzós 2010.01.16. 22:46:28

>A mi tantestületünkben zömmel olyan kollégák vannak, akik bruttó bére most (szuperbruttósítás nélkül) 200 000 Ft és 250 000 Ft között van,
-Öregecskedő tantestület? :-) Vagy mindenki PhD?

-Amúgy minket úgy tájékoztattak, (írásban, tehát feltételezem utánanéztek), hogy büntetőkamatot csak akkor kell fizetni, ha valaki RÉSZBEN SEM jogosult adójóváírásra. De olyasmiről is szó volt, hogy ha valaki túllépi a határt, akkor eleve nem ad neki a rendszer adójóváírást, tehát azoknak kell különösen figyelni, akik más forrásokból is jövedelemhez jutnak. (Szintén MÁK-ügyfél iskola)

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása