383

Embertelen felsőoktatás?

Ellenőrző , 2009.12.25. 17:33

Sok szó esett már az arctalanná vált felsőoktatásról, illetve arról, hogy egyes főiskolák és egyetemek diplomagyárrá alakulva ontják magukból a felkészületlen hallgatókat. Levélírónk saját tapasztalatát osztja meg velünk, megmutatva, hogy az oktatóknak is nehéz ebben a rendszerben dolgozniuk, hiszen nem is az oktatást, tanítást várják el tőlük, csak azt, hogy asszisztáljanak ennek a tökéletlen rendszernek a működéséhez.

Kedves Ellenőrző!

Saját történetemet szeretném megosztani veletek, válaszként a felsőoktatás szinvonal romlásáról panaszkodó posztokra. Nem vagyok már fiatal, a II. Világháború után születtem egy elszegényedett családba, ahol a legfontosabb érték a tudás volt, nálunk ugyanis sajnos tényleg igaz volt, hogy csak azt nem vehetik el tőlünk, ami a fejünkben van. Minden testvérem továbbtanult, a szüleink mindent megtettek, hogy segítsék a tanulmányainkat. Jó tanuló voltam középiskolában, így nem is volt kérdéses számomra, hogy továbbtanulok, egyből fel is vettek egyetemre, ahol az évfolyamunkon a mi szakpárunkon 6 hallgató volt összesen -csak összehasonlításképpen írom, hogy nem ritka az évfolyamonkénti 600 hallgató sem napjainkban-. Végzés után az egyetemen maradtam doktorálni, utána pedig  egy ideig középiskolában tanítottam, amit nagyon szerettem. A város legjobb gimnáziumában tanítottam, okos, továbbtanulni vágyó diákokat, sokukat fel is vettek. Nagyon szép 10 éve volt ez az életemnek, de engedtem a csábításnak és elmentem az egyik helyi főiskolára tanítani. Hízelgett a lelkemnek, hogy főiskolán tanítok, és a fizetésem is sokkal több lett, mint a középiskolában, de a kellemes érzés csak az első vizsgaidőszakig tartott és a kínjaim csak nőttek az elmúlt 12 év alatt. A felsőoktatás embertelen, szeptemberben megérkezik egy arctalan tömeg és ez a tömeg gyakorlatilag arctalan is marad, mert gyakran 200-300 ember ül az előadásaimon, írásban vizsgáznak, szemináriumra csak kevesen járnak, ugyanis nem vezethetünk katalógust, legfeljebb saját használatra, de az, hogy valaki nem járt szemináriumra még nem jelenti azt, hogy nem kaphat félévkor gyakjegyet. Előfordult pár éve, hogy nem adtam egy diáknak gyakjegyet, mert nem láttam egész félévben, de írt a rektornak, ő pedig utasított, hogy adjak lehetőséget a hallgatónak a gyakjegyszerzésre. Írt egy 2 oldalas dolgozatot, nekem pedig adnom kellett rá egy kettest. Ott tartunk, hogy gyakorlatilag el lehet egy bölcsész szakot végezni úgy, hogy be sem dugja a hallgató az orrát az intézménybe. Vizsgán persze megbuktathatom, ha akarom, de miután elolvastam és értékeltem kb. 400 dolgozatot, nem nagyon van kedvem a felével újraíratni. Vajon hogy lehetne szinvonalas felsőoktatást elvárni egy olyan rendszerben,  ahol bejön a hallgató szeptemberben, esetleg néha megjelenik előadáson, bead egy nagyon gyenge dolgozatot és kettest kap rá, pedig legszívesebben az érettéségijét is megnézettetném, hogy valódi-e a tudása alapján. Nekem személy szerint az is gondot okoz, hogy a hallgatók nagy része gazdag hülyegyerek, akit apuci befizetett egy diplomára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr241622720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.12.25. 19:01:33

Ez nem a magyar felsőktatás gondja, hanem csak és kizárólag a tietek, ott dolgozó oktatóké. Ugyanis csak az egyetemi/kari HKR tilthatja a katalógus vezetését, a törvény ezt nem teszi.

Nálunk az ELTE TTK-n a gyakorlatok/szemináriumok katalógusa sose szűnt meg, sőt, két éve már az előadásokon is ismét dönthet úgy az előadó, hogy katalógust vezet.

Tessék a következő kari tanácson fölvetni a hkr módosításának kérdését, nem nagy dolog!

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.12.25. 19:32:01

@Benbe: Nem nagy. Legfeljebb az állásába kerül ha túl sokat akadékoskodik.

2009.12.25. 21:07:25

Az állásába? Ok, szeretném tudni az intézmény nevét, hogy a gyermekem véletlenül se menjen oda.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.12.25. 21:11:19

Ez vajon egy szó szerinti idézet, és a bölcsészkaron oktató oktató tényleg leírta az utolsó előtti mondatában, hogy "érettségiét", vagy pedig szimpla elgépelés miatt maradt ki az a j?

furdofiucska 2009.12.25. 21:16:46

Jo nehez dolgokat kell tanitani a szeminariumon es a vizsgan azt kell kerdezni.
Aki nem tudja ki kell rugni. Nehany ev, es megtanuljak hogy erdemes szeminariumra jarni.

Aradebil 2009.12.25. 21:18:42

@Benbe: Azért a TTK-n sincs minden rendben,de ezt gondolom te is tudod

azlok23 2009.12.25. 21:20:40

Nálunk a fontosabb (értsd nem 2 kredites kvótaszintet bővítő órák) előadásokon volt katalógus. Intézmény és tanszék függő. Egyébként egy kód vagyok a rendszerben… Az indexel sorbanállással és a pótjegybeírással szivattak a legtöbbet. Ahol most tanulok, ott nicns index… végre… így 2010 hajnalán…

Kuruttya 2009.12.25. 21:23:35

Jelentem a BME VIK-en sem lehet végezni bejárás nélkül. A gyakorlatok és laborok kötelezőek, illetve 2+ kredites tárgyakból gyakorlatot tartani is kötelező, méghozzá 20nál kisebb csoportokkal. Így pedig már nem is olyan arctalan a dolog..

aqswdefr 2009.12.25. 21:23:50

@furdofiucska: néhány év, és bezárhatják a boltot. Hallgatószám alapján kapnak pénzt.

titantoma 2009.12.25. 21:26:31

A legnagyobb gond az irgalmatlan mennyiségű államilag támogatott hely. Főleg bölcsészeknél, amiből a tizede elég lenne, mint amennyit most képeznek. Persze ha csökkenteni akarja valaki, akkor mindenki ugat, hogy a továbbtanulás jogától fosztja meg az embereket. Ja, így meg a mi adóforintjainktól fosztanak meg a kedves hallgatók (félévenként a hallgatói normatíva 120 ezer Ft), akik piacképtelen diplomák tömkelegét kapják a képzés végén. Aztán meg csodálkoznak, hogy nem kapnak állást a fantasztikus diplomájukkal.

Panaszkodni meg könnyű, kíváncsi vagyok a kedves posztíró olvasta-e már a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatot, vagy csak mondta neki valaki, hogy nem lehet katalógust tartani (ami szerintem nonszensz, ha meg mégis, az minősíti az intézményt is).

mysisterstheslayer 2009.12.25. 21:31:28

Na jó.
Én tanítottam egy vidéki egyetem irodalmat pár évig. Egyik félévben el kellett mesélnem Ádám és Éva történetét, mert nem volt ismert pár hallgató számára. Utána eljöttem az intézményből.
Több mint 5 éves sztori, de kizárt hogy azóta javulás történt volna.

==T== 2009.12.25. 21:31:41

Én idén csináltam meg a második diplomám. Levelezős közgazdász képzés. Nálunk is ezvolt nagyon sok tárgyból, ennek ellenére a több mint 200-as kezdőlétszűmból 22-en kaptunk diplomát a nyáron. A következő 2 évben szerintem még 40-50-en megszerzik, de az indulók legalább fele addigra sem.

A diplomagyártás leginkább a bölcsész karokon működik, mert az ott tanultakat bármilyen idióta be tudja egy kettesre magolni, ha meg nem, átengedik. Viszont deriválást, integrálást, valószínűségszámítást, operációkutatást már nem. Valamit kezdenui kéne már a bölcsészkarokkal, mert pénzkidobás ami ott megy.

==T== 2009.12.25. 21:32:51

Bocs a gépelési hibákért, nem megy tökéletesen a tízujjas....

Parasite 2009.12.25. 21:37:33

azért kell a sok diák, mert kell a fejpénz, ezt mindenki tudja. régóta így van. a főiskolák pedig kőkeményen szórnak első félévben, hisz az tövább növeli a diákok számát, ami megintcsak több fejpénzt jelent. tudatlan, életképtelen emberek diplomáznak le végül, nulla gyakorlati tudással. ugyanakkor ma ott tartunk magyarországon, hogy a diploma nagyon ritka esetben ér bármit is, mert a munkahelyek 90%-án elő sem kerül soha amit a főiskolákon oktatnak, annyira le van maradva a rendszer. nem véletlen a betanítás, a továbbképzés és egyéb külön oktatás amit a cégek maguk finanszíroznak, hogy valamennyire használható emberük legyen végül. ami persze soha nem lesz, mert pont hogy a lényegre nem tanít meg egyik iskola sem, az életre, önállósságra, logikára, hogy az ember maga tudjon megoldást találni egy felmerülő problémára, és ne mástól várja a segítséget. pedig a magyar munkaerővel nem feltétlenül van probléma, hiszen külföldön a legtöbb esetben kemény munkával megállják a helyüket. itthon kell csak úgy dolgozni, hogy ne nyújts sokat, mert még a végén kiderül hogy jobb vagy a főnöködnél és abból még akár problémád lehet. rossz a morál, rossz a hozzáállás. ha a fejekben nem lesz rend, az országban sem várhatunk többet.

Kuruttya 2009.12.25. 21:41:20

@Parasite: "logikára, hogy az ember maga tudjon megoldást találni egy felmerülő problémára, és ne mástól várja a segítséget."

Nyilvánvalóan rossz egyetemre jártál :)

pandacsökiboborján 2009.12.25. 21:42:08

a bölcsészdiploma megszerzése után már csak egy célja lehet egy ilyen tagnak: a média- és kommunikáció elvégzése. Ha hasonlít Brad Pittre, akár a Fókuszt is vezetheti. Haszontalan emberek ezek.

Parasite 2009.12.25. 21:44:35

@Álmos: nem akarok negatív reklámot az iskolámnak, nem hiszem hogy egyedi eset és ők tehetnének róla. a rendszer rossz.

feketehun 2009.12.25. 21:44:43

Örömmel tanúsíthatom, hogy nálunk (a Pázmány jogi karán) jobb a helyzet (ami persze sok esetben kellemetlen következményekkel jár). Az előadásokon nagyrészt nincs ugyan katalógus, de a szemináriumokat kimondottan komolyan veszik. Van példa olyan gyakorlati órára, ahol az oktató az év elején korrekt módon közölte, hogy minden héten részt kell venni az órán, különben nincs aláírás. Hamisított orvosi igazolások meg feszt nem érdeklik.
Nem állítom, hogy folyamatában mindig felhőtlen boldogsággal tölt el ez a helyzet, de tudásszint-emelés szempontjából üdvös.

Káposztakukac 2009.12.25. 21:46:22

a fizetős felsőoktatás ebben az országban sajnos tabu. ezek szerint olyan gazdagok vagyunk, hogy megengedhetjük magunknak a több tízezer bölcsész meg marketinges felsőoktatási képzését állami pénzen, hogy aztán olyan melókat kapjanak, amelyre egy érettségivel rendelkező is túlképzettnek számít. nem egy bölcsészdiplomás portást ismerek...

Pukker 2009.12.25. 21:47:44

Értem, hogy zavar a dolog, de mit tudsz tenni vajon? Vagy mi lenne a cél? 600 kiválóan képzett bölcsész? Ha nincs ötleted, akkor tűrjél, vedd fel a fizetést és tegyél magasról az egészre.

De mondjuk csinálhatnál szakkört is 20-30 emberrel, akik önként mennek oda, ha jó előadó vagy elragadod őket és megszeretteted velük a témát és ők számonkérés nélkül is vágni fogják a témádat. Lesz belőle diplomamunka, doktorandusz. Egyszóval mindaz ami neked sikerélmény lehet a napi roboton túl. Sokkal könnyebb dolgod van, ha a témád ráadásul piacképes is... Hosszú idő után meg műhely leszel, ahonnan kikerülők az utódokat is támogatják és szépen kialakul az amire vágysz (minőség, siker, csillogás). Következő 12 éved simán rámegy erre.

A világ rettenetesen nagy, rengeteg dolog van ami leköti az embert, nem is tud választani, mi az ami fontos, mi az ami nem. Keresd meg azokat, akik potenciálisan érdeklődhetnek, adj nekik kedvezményt (megajánlott jelest), hogy köréd gyűljenek, a többi viszont rajtad múlik.

Kalapból nyúl 2009.12.25. 21:48:11

Bokros Lajos megmondta: a felét be kéne zárni. Kamufőiskolás diploma értéktelen, ezt mindenki tudja. A jobb állásokra meg belépő a diploma, ami azt jelenti hogy képes a delikvens megtanulni a bonyolultabb dolgokat, és nem egy ostoba alak. Én így látom.

lámalány 2009.12.25. 21:48:45

@==T==: Én 2004-ben kaptam a BGF-en levelezőn közgazdász (másod)diplomát. Pedig -bevallom őszintén- még csak nem is konyítok a témához. Minősíthetetlen és katasztrófa volt az oktatás. :( Pedig volt opkutatás, integrálás, számvitel szigorlat stb.

Parasite 2009.12.25. 21:49:40

@Kalapból nyúl: feltéve, ha olyan iskolában szerezted a diplomádat, amit ha meglátnak, nem dobják az önéletrajzodat azonnal félre (vagy egyből a kukába)

Parasite 2009.12.25. 21:51:57

nem mellékesen nagyon sok ostoba diplomást ismerek. túl sokat :/

Káposztakukac 2009.12.25. 21:52:03

@feketehun: a jogi kar ma még mindig valamilyen szinten "elitképzésnek" számít. ezen persze lehet röhögni, mert még a legjobb jogi egyetemen is annyi életképtelen, műveletlen hülyét láttam, hogy csak na, de még így fényévekkel jobb a helyzet, mint egy kommunikációs/marketing fősulin, vagy akár egy bölcsészkaron.

hagymásbab85 2009.12.25. 21:54:43

Teljes mértékben egyetértek az írással és minden egyes szava igaz is. Én a szakunkról több emberrel csak a záróvizsgán találkoztam. Ez holt komoly!!! Azt sem tudtam kik és honnan jöttek. Alapvető probléma, hogy aki bejár órákra, semmivel sincs nagyobb előnye, mintha nem járna be, sőt, milyen dolog az, hogy én órákra járok, mert minek...... Én bejártam minden órára és volt akik ezt értékelték is.
Katalógus van akinél van, van akinél nincs. Van aki poénból csinálja, jelentősége semmi, és van akinek az előadásain még a plafonon is lógtak az emberek.
Tiszta sor, hogy sokakat apuci beirat a suliba, kifizeti a gyereknek azt a 4-6 évet, aztán ennyi idő alatt vagy megveszi a diplomát, vagy annyira holt hülye volta gyerek, hogy otthagyta a sulit. Nekem is volt olyan szaktársam, aki a polgármester apuci kicsi fia volt, de egyébként sík hülye a gyerek. Volt gazdag családból származó szőke picsa is, aki a záróvizsga előtt kérdezte meg tőlem, mi az az 1:100 arány és magyarázzam el neki a méretarány lényegét.
Nonszensz, hogy több százan járunk 1-1 órára, ahol jó ha a terem 60-80 fős. Vagy ha 400-an vagyunk az előadóban, de a tanárt csak az első 4-5 sorban lehet hallani.
Nagyon sok dolog nem kóser a felsőoktatásban, de mivel ez így jó az iskoláknak és a diákok többségének is, nem lesz változás!!

laccc 2009.12.25. 21:57:00

Amúgy is csak a balfaszok mennek akármilyen btk-ra... :P

gitáros 2009.12.25. 21:58:31

Persze, igazad van, de:

"Vizsgán persze megbuktathatom, ha akarom, de miután elolvastam és értékeltem kb. 400 dolgozatot, nem nagyon van kedvem a felével újraíratni."

Akkor ne panaszkodj, Te is részese vagy a rendszernek.

"Nekem személy szerint az is gondot okoz, hogy a hallgatók nagy része gazdag hülyegyerek, akit apuci befizetett egy diplomára."

Közöd? Pont ugyanaz a tennivalód velük is, mint a többiekkel.

daniferi 2009.12.25. 22:00:30

Melyik az a szak, ahova be se kell járni?

A pontjaim alapján sok helyre felvennének, de sajnos levelező kilőve, mert arra nincs pénzem, a nappalira meg be kell járni, mellette meg nem tudok dolgozni, hogy megéljek :) Szóval hova menjek, ahova be se kell járni, elég, ha nagyjából megtanulom az anyagot? :)

Pukker 2009.12.25. 22:01:02

@Káposztakukac: Miért baj a sok diplomás egyébként? Az is baj hogy tudnak olvasni írni? (Győzikéhez nem kellene). Társadalmi elvárás a diploma, az senki akinek nincs. Gazdag fia szerez egyet, igaz okos nem lesz tőle, de kit érdekel. Munkaerőpiacon tán találkozol vele? Az életben összefutsz valakivel, rögtön a diplomája megléte felöl érdeklődsz? Nem tökmindegy mi van neki?

A középiskolában régen nem tudnak tudást adni a népeknek (kivéve ahol igen). Elmegy főiskolára, egyetemre, ahol 3-8 év alatt megkapja azt, amit középiskolában illett volna. Az élet kemény, 22-28 évesen kerül ki a munkaerőpiacra, ahol rájön nulla a diplomája.

Igazad van, a bölcsész diploma pénzbe kerül, de még mindig sokkal kevesebbe mint egy orvos vagy mérnök. Sokkal olcsóbb, ha bölcsészeknél veri magát a delikvens. Mert ott olcsóbb. Gazdaságilag is az a jobb, ha az olcsóbb szakokra iratkoznak a diplomakelldemindenáron emberkék. Ott kellene kiválasztani azokat, akik tényleg jó bölcsészek lesznek és nekik megtalálni azt az utat, ami mentén kiemelkedhetnek a tömegből.

harcihippi 2009.12.25. 22:01:03

en megertem a tanar reszerol, hogy kellemetlen, hogy olyan hallgatoknak is jegyet kell adni, akik nem jarnak eloadasra. A masik oldalrol viszont nem tartom "jogosnak" a katalogus-igenyt az eloadasokon. Volt olyan tanarom, akinel minden eloadason reszt vettem, alairtam minden katalogust, felev vegen megis kivagott a zh-rol azzal, hogy nem jartam orara. Ja kosz, igy tenyleg szivesen jarok eloadasra.
Tavaly tavaszi, es az idei oszi felevben is volt egy-ket olyan targyam, amibol ismetlek es mas targy gyakorlata miatt nem tudok eloadasra jarni. Ilyenkor mi szerepeljen a kataloguson?
Inkabb ertek egyet azokkal, akik azt mondjak: eloadason kell leadni reszletesen az anyagot es azt visszakerdezni. Nalunk sok targybol nincs is jegyzet, az eloadasanyagbol van zh es vizsga. Ha valaki nincs bennt, nem tud vizsgazni. (Kiveve persze, ha valahonnan megszerzi az anyagot.) Ennyi az egesz. Nem sirni kell, hogy lustak a hallgatok, hanem olyan minimumkovetelmenyt tamasztani, amit semmittevessel nem lehet teljesiteni. (Es igen, en is utalom azokat a tanarokat, akik ezt csinaljak, de legalabb nem a ket szep szememert kapok diplomat, hanem tenyleg megtanulok valamit)

laccc 2009.12.25. 22:02:10

"deriválást, integrálást, valószínűségszámítást, operációkutatás"

HÚHA ! :D

daniferi 2009.12.25. 22:04:01

@Csabikuci85: Pár éve jártam egy csajjal, építészmérnöki szakon tanult és én segítettem neki állandóan a műszaki rajzok olvasásában, mert azt se tudta, hogyan fordítsa. Vicces :)

nickxy 2009.12.25. 22:05:27

Érdekes az írás. Azt nem értem ha ő az oktató, miért nem irat olyan zh-t, házit, vizsgát, amin ha valaki átmegy, akkor az azt jelenti, hogy megüti a hallgató az általa felállított követelményrendszerben a kettest. Emiatt nem kellene panaszkodni, hogy milyen buták a végző hallgatók, hiszen ez rajta is múlik. Nem kell félni attól, hogy 90% esetleg megbukik, nálunk ez így van(néhány fontos/nehéz tárgyból, a többinél a 30-50% bukás megszokott). Hallgató vagyok teszem hozzá, szóval a másik oldalról szemlélve is úgy gondolom, hogy ez a helyes az oktató részéről. A TVSZ-t meg be kell tartani(diákok és tanárok közösen készítik el), ha egyszer nem kötelező bejárni akkor nem az, de ettől még lehet olyan vizsgát/zh-t íratni, hogy csak az megy át aki megérdemli!

Megjegyzem még, hogy egyáltalán nem vagyok éltanuló, eddigi átlagom az egyetemen kb 3.5, szóval nekem is megvoltak a saját problémáim, buktam is sokszor, de most végre diplomázok a 11. félévemben egy 5 éves képzésen. Nálunk teljesen megszokott, hogy nem 5 év az egyetem elvégzése.

Pukker 2009.12.25. 22:07:22

@harcihippi: Ki van ez találva. Ha magas a mérce, akkor sok a bukta, sok a pótzh, a pótvizsga. Mind idő, javítani kell, macera, adminisztráció. Csak a legkeményebbek maradnak ezen a vonalon.
Őket majd előveszi a HÖK és a hallgatói véleményezés, aztán az szmsz azon szakasza, ami a sok bukással járó vizsgákra vonatkozik. Miszerint ha sok a bukta, akkor lehet hogy az előadások nem fedik a vizsgaanyagot, a jegyzet nem naprakész stb. Aki ezen is keresztűl veri magát, abból legenda lesz. Idáig kevesebben jutnak el, mint amennyien a legvéresebb vizsgáin átjutnak.

Norx 2009.12.25. 22:10:01

Pedig szemináriumon a legtöbb helyen ki van adva tvsz-ben hogy hány hiányzás felett bukta.

harcihippi 2009.12.25. 22:12:54

@Pukker: hat.. nalunk GTK-n allat- es novenytanbol MKK-s anyagot kernek. Ez meg a tanarok szerint is tulzas, allattenyesztesen a bukasi arany durvan nagy, aki atmegy, az is kettessel altalaban. Meg sem zugolodik senki, hanem leul tanulni. Akinek nem megy, negyedik felev vegen elkoszon, mert nincs 60 kreditje. (Ezt is hulyesegnek tartom mondjuk, mert ket evig foglalja a helyet allamin masoktol..)
Nyilvan en is orulok amugy annak, ha konnyu egy vizsga, meg mosolyert kettest kapok (volt ilyen..). De utana meg rossz szajizzel jovok haza, mert elgondolkozom rajta, hogy ha nem kell teljesiteni vizsgan, akkor a diplomam mit fog erni? Inkabb megszenvedek a kettesert, meg elmegyek ketszer vizsgazni (szigoruan ketszer, mert a harmadikert fizetni kell :]), de akkor legalabb tudom, hogy dolgoztam is a jegyemert. Aki felhaborodik azon, hogy egy egyetemen/foiskolan tanulni kell, ne is felvetelizzen. Nem kotelezo a diploma...

irrelevant 2009.12.25. 22:13:31

Már az egyetemre bekerülésnél el van cseszve a dolog. Köszönjük a mára tragikussá vált helyzetet azoknak, akik eltörölték a szóbeli felvételit, így lehetővé téve olyan gyakorló elmebetegek és súlyosan retardáltak egyetemre kerülését is, akiknek nem hogy érettségit nem szabadna adni, de rögtön sárga cédulát kellene nekik kiállítani. Utána pedig összevonták az írásbeli felvételit a primitív szövegértési feladattá butított érettségivel. Ilyen, teljesen szűretlen emberanyaggal nem lehet mit kezdeni, főleg az új osztott képzés szűk 6 félévében.

Mindent vissza kellene csinálni...

Káposztakukac 2009.12.25. 22:13:34

@Pukker: az, hogy ez az örökös diplomavágy össztársadalmi probléma, sajnos tény. de ennek is az az oka, hogy akkora diplomástúlképzés van, hogy bolti eladónak is akár többdiplomás jelentkezők közül lehet válogatni. és legyünk őszinték, bolti eladónak szakközépsulis érettségi is bőven elég lenne. tehát nem az kellene célnak lennie, hogy a drága orvos vagy mérnök képzés helyett a sok hülye az olcsó bölcsészkaron kössön ki, és ott állami pénzen még feleslegesen elbasszon 3-6 évet, hanem az érettségi után rögtön elmenjen dolgozni egy olyan munkakörbe, ami a reális tudásának megfelel, még ha az tényleg csak portás vagy hegesztő vagy akár vízvezetékszerelő. csak ugye manapság mindenkiben az a kép él, hogy csak akkor lehetsz sikeres és boldog, ha egy felhőkarcoló 15. emeltén lévő irodában dolgozol iróasztal mögül vezető beosztásban. na meg az a tévképzet is él, hogy erre mindenki képes, egyéni képességeitől függetlenül...

dean23 2009.12.25. 22:14:06

Nálunk (Pollack) tanára válogatja, h. él-e a katalógus adta lehetőséggel, ami 70%-on való megjelenést igényel a hallgatótól. Volt olyan aki kivágta a fél évfolyamot és nem volt picsogás a dékánnál. Ha már az adófizetők pénzzén lébecolunk ott akkor ez a minimum ami elvárható, h. bejárunk.

quesada 2009.12.25. 22:16:02

"...Ki oda se ballagott, még jutalmat is kapott..."

beerbearer 2009.12.25. 22:16:58

Ne az döntse már el, hogy valaki elvégez-e egy adott tárgyat (/szakot), hogy mennyire vesz részt az órákon. A szemináriumoknak, gyakorlatoknak az a célja, hogy segítsék a tárgy elvégzését. Ha valaki képben van az anyag adott részével, ne szivassuk már a bejárással.
Arról nem beszélve, hogy sokkal normálisabban lehet haladni egy kisebb létszámú, de érdeklődő csoporttal, mint egy rakás passzív emberrel, akik csak a jelenlét miatt vannak ott, és csak zavarják az órát.
Szerintem.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.12.25. 22:19:06

Az előadáson az oktatók csak összezavarják az embert.
Kellene rendes jegyzet, amiből fel lehet készülni a vizsgákra, egyértelmű követelmények, a tanár meg magyarázzon úgy, hogy a kevésbé okos is felfoghassa.

Ami hatásos eszköz viszont: volt nálunk olyan egyik tárgyból, hogy plusz-minusz, azaz kis röpdoga 1 egyszerű, nagyjából kiszámítató kérdéssel az előző óra anyagából. Nagyon hasznos volt. Kis csoportoknál alkalmazható.

Pukker 2009.12.25. 22:19:44

@harcihippi: Én BME villanykar, az is szórós fajta. Ott sem maradtak meg a buta népek (kivétel persze volt, van és lesz is). A BME ezért elit a mérnökképzésben (nem leszólva más intézményt!). Aki csak diplomát akar az Gábor Dénes. Aki tud is, de nem annyira az főiskola (kandó, pollack stb). Utóbbiak közül is sok rendes ember kerül ki, elég elolvasni a hazai felsővezetők önéletrajzát.
De valahova a többieknek is menni kell, nem?

Pommedadam 2009.12.25. 22:22:20

Nahát, milyen meglepő, hogy egy noname főiskolán nem elég színvonalas az oktatás. Az meg főleg vicces, hogy nem lesznek elég képzett bölcsészeink, akik gyakorlatilag nem jók semmire.

quesada 2009.12.25. 22:22:50

Kérdezem a tanártól:
Biztos, hogy ezt a problémát a neten egy posztban, névtelenül kell fölvetnie?
Beszélt már erről a kollégáival, főnökeivel?
Ha nem, miért nem?
Ha igen, mire jutottak közösen?

XtolZig 2009.12.25. 22:24:02

"manapság mindenkiben az a kép él, hogy csak akkor lehetsz sikeres és boldog, ha egy felhőkarcoló 15. emeltén lévő irodában dolgozol iróasztal mögül vezető beosztásban."
Ez részben igaz is, de azért a mindenki erősen megkérdőjelezhető.
Pl. aki bölcsésznek, kommunikációra stb büfé-ruhatárra adja be a jelentkezést, az azzal a mozdulattal le is mondott erről..
Ha mindenkibe ez élne tudatosabban jelentkeznének az emberek.
Fentebbi hozzászóláshoz meg, hogy levelezős közgáz diplomájával fogalma nincs arról mi az a közgazdaságtan.
Hát most erre mit mondjak, legalább nem a nappalisokat kell utálni, mikor rávilágitanak arra hogy nagyjából semmit nem ér a levelezős diploma, hanem legalább "saját magatoknak" valljátok ezt be, hogy miért is landol egyből a kukába a levelező szó elolvasása utána a cv.

Pukker 2009.12.25. 22:25:21

@Káposztakukac: Erre vágynak, megkapják. Mi ebben a gond? Mónikát is akarják, azt is megkapják. Piacgazdaság ezen alapul, nemdebár?
Hogy makro szinten az a jobb, ha padban töltenek el 4 évet vagy munkanélküliségben, azt nem tudom, de a sejtésem az, hogy az elöbbi a jobb.
Egy diploma bármilyen pozicióban jól jön, valahogy a takarítónőnek is kell. Legalábbis ha a HR írja ki az poziciót.

Az én személyes meglátásom az, hogy bár 15 éve kell a nyelvvizsga, mégsem beszélnek a népek idegen nyelven. Sőt elmondható, hogy három mondatot sem tudnak leírni normálisan.

Pukker 2009.12.25. 22:28:49

@XtolZig: büfészak? Melyik komoly intézménynek nincs büféje vagy kocsma a közelben, amit a hallgatók tanszéknek titulálnak?

harcihippi 2009.12.25. 22:28:53

@Pukker: "De valahova a többieknek is menni kell, nem?"

A felsooktatas celja nem a jo szakemberek kepzese? Nem az, hogy az egyetemrol kikerulve a leheto legjobban ertsek ahhoz, amirol papirom van?
Minket ket es fel eve azzal zaklat a szakiranyvezetonk, hogy a szakdolgozatban a valasztott temaban meg kell haladni a jelenlegi best practice-t. Nekunk ugy kell kikerulni az egyetemrol, hogy megkerdojelezzuk a palyatarsaink szakmai hozzaerteset, es _kijelentjuk_, hogy mi jobbak vagyunk. Es ehhez nyilvan megfelelo tudast is igyekeznek parositani.
Mas kerdes, hogy ez a szakirany nevenek csak egyik felere igaz, az agrar kepzesi teruleten osszesen ket temakorben vagyok otthon, es arra sem lesz szuksegem soha.
De igazabol arra akartam kilyukadni, hogy a tobbieknek nem "kell" menniuk sehova. Ha nem eleg jok ahhoz, hogy a legjobb helyek egyikere vegyek fel oket, nezzenek mas szak utan. Csak azert, hogy nulla, vagy minimalis szakertelemmel lediplomazzon az ember, nem kell tovabbtanulnia.

v2peti 2009.12.25. 22:32:34

" Kalapból nyúl 2009.12.25. 21:48:11
Bokros Lajos megmondta: a felét be kéne zárni. Kamufőiskolás diploma értéktelen, ezt mindenki tudja. A jobb állásokra meg belépő a diploma, ami azt jelenti hogy képes a delikvens megtanulni a bonyolultabb dolgokat, és nem egy ostoba alak. Én így látom. "

Az a baj, hogy Bokros Lajos pajszerrel akar órát javítani. Azaz magát a főiskolát zárná be, és nemcsak a bölcsészeket rugdosná ki, holott tőlünk nyugatra is sok városban van felsőoktatás. Csökkenteni inkább úgy kéne, hogy egy egyetemre 10 000 helyett 7000 embert vesznek csak fel.
Na meg a 1000 fős szak lefelezése helyett bezáratta volna az 1 fős szakokat, holott pont azokra van nagyobb szükség. Mert évente (kétévente) egy egyiptológust elbír az ország mert szükség van ilyen emberekre is, viszont évente 1000 médiakommunikációs szakemberre nincs szükség, ott töredékére kellene levinni az ingyenes képzést, és a 95%os keretnek csak fizetőst kéne indítani, és csak mondjuk 5% mehetne ingyen. Akkor az az 5% megbecsülné a helyet, ha nem akar repülni onnan.

KenSentMe 2009.12.25. 22:32:57

Szerintem nem Isten a katalógus.. sok esetben tényleg csak a kefeevés, ilyen provinciális, tanársegédi státusban megrekedt kis pöcsök kezében fegyver, hogy szivassák az embert. Ha egy egyetemi szakot el lehet úgy végezni, hogy egyszer sem kell bemenned, az igen is az intézmény nyitottságának egy fokmérője.. az más kérdés, hogy emellett pengének kell lenned nagyon, de az órákra való bejárás és a vizsgán elért komoly siker sok esetben nem korrelál.. az egyik legjobb barátom (szintén BME VIK, mert valaki már verte erre magát) rájött 2 év után, hogy tökéletesen felesleges bejárni az órákra, mert csak időkidobás.. onnantól kezdve a könyvtárba járt délelőttönként, és pompásan megtanulta a vizsgaanyagot.

Alapvető élelmiszer 2009.12.25. 22:33:58

@harcihippi: Az első vélemény, amivel egyet tudok érteni. A katalógus szívatás, kicsinyes hatalommánia az oktató részéről. Miért érdekli az őt, hogy a 300 fős osztályból 20-an vagy 270-es ülnek bent? Ha meg csak az első két sor van feltöltve, az sokkal inkább jelzés a tanár pocsék stílusára (vagy péntek este 18 órakor van az óra).
Az oktató adjon le úgy, hogy az érdekes legyen, és akkor a hallgatóság törni fogja magát a bent létre. Ne csak fahangon felolvassa a tankönyvi tudnivalókat (ahogy velem is megtörtént, aztán a lehető legváltozatosabb rendszert eszeltük ki az aláírások hamisítására). Vagy kérdezzen vissza olyat, ami ténlyeg csak az előadáson hangzott el, bár részben az is szívatás, mert akkor a jegyzet a tök felesleges.

v2peti 2009.12.25. 22:36:38

De már a középiskolában kéne rendbetenni a dolgokat. Azaz a természettudományokat megszerettetni a diákokkal, hogy minél többen válasszák az egyetemen a reál szakokat. Bár nem könnyű egy fizikus szak, de jól lehet vele keresni. (ha nem itthon, akkor külföldön)

Pukker 2009.12.25. 22:36:56

@harcihippi: Miből gondolod, hogy ez a célja, egy linket produkálhatnál mellé. Tán egy oktatás szakértő megteszi.
Hülye érv, de a bölcsész szakok léte eleve kizárja, hogy az legyen a célja, ami szerinted (mert bezárták volna őket).

Elit egyetem szakmai elitet képez, a jelek szerint ide jársz te. A többiek máshova, a cikkben sem olyan helyről van szó, mint a tied.

Nádasi Balázs 2009.12.25. 22:40:27

Nyilván sokaknak van sokféle emléke egyetemről, és az alapján tudja mondani, hogy szükséges-e bejárni órára, szükséges-e, lehetséges-e a katalógus. Én jártam úgy előadásra, nagyon jó előadók -- Kulin Ferenc/Margócsy István/Szilágyi Márton -- nagyon jó óráira, hogy az előadássorozat elején/végén/elején közölte a tanár, hogy nem ebből lesz a vizsga, mert az előadás csak egy bizonyos dologra koncentrál, ami ugyan része a vizsgának, de a vizsga az előadás anyagánál jóval nagyobb területet ölel fel. Mindenki eldönthette, akar-e bejárni, vagy nem. Szemináriumon hasonló, erősen tanárfüggő, mennyire vezet katalógust, de azért a komoly tanárok megtették. Vagy Orlovszky Géza, aki a történet szerint egyszer még le is írta fórumba, hogy ha az ember szigorú, és valóban tanítani akar, akkor nem jönnek hozzá hallgatók, ha meg nem akar tanítani, akkor meg mire való az egész...

Bölcsészkaron való legnagyobb élményeim egyike, amikor egy lányzó sírva jött ki vizsgáról, és a másik lányzó úgy vígasztalta, hogy "Mi, meg mert buktatni ez a szemét? Most már akkor biztos, hogy szólok az apámnak hogy veresse meg az embereivel." Vagy olyanok jártak tanárira, akik meg nem tudtak szólalni hangosan, és szegény szemináriumot tartó oktató nagyon finoman csak annyit tudott mondani, hogy "Magának inkább egy kutatóállás lenne való, nem gyerekekkel való foglalkozás." Nagyon kevés tanár "mer" egy hallgatót kivágni tanárképzésről, azon az alapon, hogy a tanárjelöltről ránézésre látszik, hogy alkalmatlan. Nyilván úgy vannak vele, hogy átengedik a hallgatót, az megkapja a diplomáját, aztán úgyse veszik majd fel őt semmi normális iskolába.

De azokkal értek egyet, akik szerint adott főiskola vizsgaszabályzatában van a hiba, igenis lehet katalógust vezetni szemináriumon, akár még előadáson is, csak utóbbi nagyon hülyén veszi ki magát, amikor a titkárnő végigfut az óra első tíz percében a sorok között.

Alapvető élelmiszer 2009.12.25. 22:41:12

@XtolZig: Akkor most megint ott tartunk, hogy ebben az esetben meg kell szüntetni a levelezős/estis/táv képzéseket, és mindenkinek irány a nappali, ahol viszont ne szívassuk bejárással azt, aki kényszerből van nappalin, mert ugye nincs távoktatás.

@Káposztakukac: Miért meglepő, hogy mindenhez diploma kell?!? A cégek kezdték az elszállást, emlékszem rá, amikor a 90-es évek elején szóba került a pályaválasztás, és a takarítónőtől már akkor érettségit meg angol nyelvtudást kértek. Ma meg nem ritka, hogy az egyszerű adatrögzítő, titkárnő, betanított munkás mellé ki van írva, hogy alapfeltétel a diploma. Persze, hogy meg utána a társadalom. És szeretnék az ilyen követelményt megfogalmazó HR-essel beszélgetni, mit vár? Egy diplomás mennyire lesz lojális, hogy 3/5 év tanulás után, középfokú nyelvvizsgával valakinek az lesz a legfontosabb, hogy sanyi főnök két cukorral, lali főnök meg édesítővel issza a kávét?

XtolZig 2009.12.25. 22:43:18

@Pukker: Hát szerencsére engem ilyen élmények nem érnek, én ilyen emberekkel nem kerülök hál istennek kontaktusba soha, csak itt olvasom ezeket meg hallom csoporttársaktól.
BGFre járván(azon belül is közgazdásznak tanulván(és nem bölcsészHR-re meg stb, aminek semmi köze nincsen hozzá)), ezek a nagy részét nem érzékelem, akiknek itt nincs helyük azok nagyrészt a második negyedévtől már maguk nem jártak be mert látták hogy ez nekik esélytelen itt.(gondolom eztán irány a 2 utcával lejjebbi elitkommunikátorképző, ahova egyik volt ismerősöm jár, mikor találkoztam vele, nem tudta megmondani milyen tárgyai vannak felvéve..)
Véleményem szerint ezen problémák 95%-a amik itt fel lettek sorolva, abból a társadalmi elvárásból ered(ami szintén itt ki lett fejtve), hogy teljesen motiválatlan hallgatók kerülnek be a felsőoktatásba(tisztelet annak a nagyjából 10%-nyi kivételnek aki nem).

Pukker 2009.12.25. 22:43:28

@VRbagoly: Nem verem magam. Egyébként én se sokat jártam előadáson. Sőt könyvtárban sem, mégis 4 felett volt az átlagom. Rámbízták, hogy tanulom meg. Dr nem lettem, Msc igen. Ráadásul nem portás vagyok. Pont azt csinálom, amit tanultam. Mondjuk inkább úgy, hogy szakmában vagyok.

lámalány 2009.12.25. 22:44:38

@XtolZig: Én meg azt mondom, hogy az iskolát kell utálni. Mert nem azért nem ér semmit a diploma, mert a diák nem akar tanulni (persze olyanok is vannak), hanem azért, mert ennyire botrányos az (ottani) oktatás színvonala. Nem adnak le semmit és nem is nagyon kérnek számon semmit. Minden tanárnak tele van a hócipője az egésszel és alig várja, hogy megszabaduljon az aznapi melótól. :( Akkor így hogy tanuljon meg a diák bármit is?? Ott(!) csak és kizárólag a pénzre utaznak, amit kénytelen vagy befizetni, mert ez már nem az első diplomád.

Pukker 2009.12.25. 22:48:19

@XtolZig: Akkor szerencséd van. Bár amit én a BGFről tudok, az nem ez. Nézzél kicsit körül, az is tele van büféssel.
Másrészt az élet kemény, a munkaerőpiacon dől el, hogy mire lesz lehetőséged. A szakmai tudás hangoztatása ott sajnos kevés. De nem hátrány!

kacsa. 2009.12.25. 22:58:08

Amíg az egyetemeknek/főiskoláknak az az érdeke, hogy minél több embert felvegyen, mert utánuk kap fejpénzt, addig ne csodálkozzon senki. Nevesebb egyetemek és/vagy ritkább szakok talán megengedhetik maguknak, hogy válogassanak, de ezek sem mind.
Egy kis létszámú szakra járok, amit pont a kis létszám miatt szeretek, de ez sokaknak szúrja a szemét, mert nem mindegy, hogy a tanár ugyanazért a fizetésért 20, vagy 400 embernek tart előadást. És ez (szerintük) gazdaságtalan.
A term. tud. képzéseken általában van gyakorlat, amin kötelező részt venni és van, ahol -elvileg- az előadások látogatása is kötelező. Szvsz. hasznos dolog bejárni az órákra, de ez utóbbi bevezetésének nem örültem. Van pár trükk, amivel a diákokat órára járásra, tanulásra próbálják szoktatni pl.: amikor csak a jegyzetből nem lehet felkészülni a vizsgára, vagy 5000 Ft a 3. vizsga, vagy amikor a diák tudja, hogy ha 2 éven belül összehoz 10 bukást, akkor búcsúzhat az egyetemtől.
@Pukker: Járnak, jártak ismerőseim a BME villanykarra és a többségük nem lábát lógatta, de hallottam már olyat, hogy a prímtényezős felbontást kellett a diákoknak elmagyarázni. Szóval állítólag ott is fajulnak el a dolgok. Persze sok emberből óhatatlanul akad pár sík hülye.

XtolZig 2009.12.25. 23:00:48

Vannak büfések, ezért is tettem hozzá hogy nem közgáznak álcázott bölcsészhallgatókról van szó, hanem valódi közgazdászokról(pénzügy/számvitel/gazd elm./gazd-menedzs(talán)).
lámalány: egy levelezős véleményét hallották, azt nem tudom hogy levelezőn ki tanit mit és hogyan, de nappalin ez kissé másképp néz ki. Ezt szerintem elkeseredésedbe irod, amiért semmit nem kaptál itt(és hát órák nélkül, szakmai vezetés nélkül belekezdve nem is fogsz sehol ennél többet), de nyilván ezt te sem gondolod komolyan, elég csak egy véleményezést/rangsort nézned, máris láthatod állitásod cáfolását messzemenően.
Ui.: Én még nem találkoztam olyan levelezőssel, akiről egy percig is feltételeztem volna hogy bármi papirja is lehet az adott szakmáról(pl. közeli rokonom elte levelező jog utána, egy egyszer jogi alaptani fogalmat nem tudott nekem elmagyarázni stbstb..).
Lehet dobálni a köveket meg önteni a kátrányt rám, levelező az unatkozó kismamák otthoni szórakoztatásán és a már 30 éve dolgozo, de legyen valami vicc papir az esetleges elörelépéshez-en kívül semmire nem jó.(ma 2009be ebbe az országba, nem teljesen általánositva)

seabeast 2009.12.25. 23:01:00

Gáz a főiskola ha nem teszi kötelezővé a gyakorlaton való megjelenést, ennyit mondatok. Nálunk kötelező, három hiányzás a megengedett és ha ennél több jött össze elégtelen a félév. Sőt, pár éve még az előadások is katalógusosok voltak...

zsoltikam · http://catapult.blog.hu 2009.12.25. 23:03:30

@XtolZig: a levelezo pontosan arra jo mint a nappali kepzesu diplomak 95%-a. szoval felesleges ezt annyira hangoztatnod.

lámalány 2009.12.25. 23:06:57

@XtolZig: ebben én is egyetértek. Valszeg ez a levelezős képzés miatt van így. De akkor tényleg visszajutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy levelező/távoktatás/esti egyáltalán ne legyen?
Vagy mondjuk szedjék ráncba ezeket a képzési formákat is?
És azt már csak csendben jegyzem meg, hogy a diplomámon egyáltalán nincs utalás arra, hogy ezt nappalin vagy levelezőn szereztem-e. Nyugi, én abszolút nem használom, nem is nagyon hangoztatom, hogy van ilyenem, de ezek az emberek is ronthatják simán egy iskola megítélését. Akkor mégiscsak a sulinak kellene csinálni valamit, nem?
Én személy szerint nagyon haragszom rájuk. :(

Dr.Hook 2009.12.25. 23:07:47

A bölcsész diploma fikázása a jelenlegi trend, itt szeretném megjegyezni, hogy nem csak a praktikus tudás a frankó és nem lehet mindenki műszaki tálentum, nagyobb gáz szerintem az üzlethez semmilyen szinten nem értő, biznisz-sulik bulija. A bölcsészettel pedig ne a kommunikáció szakot azonosítsuk, ez vicc. Egyetemen beugrót lehet szerezni egy "másik világba", de a beugró még éppen csak bejuttat, bent is kell maradni, túl sok a diplomás, lehet, de a hülyék száma -sajnos- konstans.

Ink · http://inkk.blog.hu/ 2009.12.25. 23:07:51

Elvégeztem egy nagy és jó egyetemen egy könnyű szakot, és minden nap (haha:D) szembe találtam magam az emberek rosszallásával. ("és mit csinál egy olyan?!...)
mert hát ehhez mindenki ért. :) és mindenki pontosan tudja, mit lehet ott tanulni és mit nem. És amúgy is aki nem villmérnök dreamvégzettséget szeretne, mert más érdekli, az hát... ássa el magát.
Akkor is, most is tudom, hogy aki akar és van benne kurázsi az ilyen végzettséggel is simán pénzt termel. Emellett: már amikor engem felvettek (100an kezdtük) akkor is látszott, h abból 30 ember való csak egyetemre, úgy egyáltalán.

Szóval szerintem tizedelni a hallgatói létszámot és a pénzt átmozgatni a gimikbe, szakközepekbe, hogy értelmes tanárok segítsenek eldönteni a gyerekeknek, h mégis merre érdemes fejlesztenie magát. Itt dől el szinte minden.
Egyetemen egy szemináriumom nem volt, most egy közgáz fősulin a fele csak az. De itt meg tesznek a gyakon rá, h értem e, hiába erről szólna az óra:)
Fentebb vlk írta, h ha a tanár érdekesebben ad elő, úgyis bejárnak, én is ezt vallom. És nem is értem, h mi akadályozza meg őket, komolyan érdekelne, hogy miért nem aktuális témákkal operálnak az előadók?

emzperx 2009.12.25. 23:07:58

Én naív meg azt hittem a BMF mérnökképzésénél nincs lejjebb.
Nálunk még estin is katalógusozhat az oktató bár az inkább csak a hallgatók idejének rablására szolgál meg az olyan oktatók megmentésére, akiknek a kutya sem látogatná az előadásait.

2009.12.25. 23:08:10

nem értem a problémát. posztoló nem élvezi a munkát. ok. tré. keressen új állást. ennyi. amúgy miért is gond az értéktelen diploma? ez a célkitűzés, nem? sok legyen, mindenki örüljön.

@==T==: nem, nagyon sok helyen működik még diplomagyártás, nem csak a btk-kon. gazdasági főiskolákon, fizetős lószarokon, és komolynak tűnő helyeken is. és nem ezen múlik, hogy kiből mi lesz, hanem hogy utána mit produkál. ha végiggondolom, hogy az ismerőseim közül ki, mit csinál, milyen diplomával... röhögnöm kell, eléggé.

az csak a hab a tortán, hogy az állásinterjún jó eséllyel olyan hr-essel futsz majd össze, akinek fogalma nem lesz róla, hogy mi az a deriválás, de biztos örül majd, hogy ezt is tudod.

szóval sok a hiba a rendszerben, a mostani problémafelvetéssel a jéghegy gombostűnyi tetejét lehelgetjük.

bloggerman77 2009.12.25. 23:08:28

valahol nem értem ezt a bölcsészellenességet, főleg nem azt az abszurd marhaságot, hogy 60 főből a végén diplomát kap 600.

Fenéket.

A történelem szakot 200-an kezdtük, és 5 év után diplomát kapott a kezdő 220-ból 25-30. Aztán a következő 2-3 évben kifutott még 20-30, de ezek már második szakkal is.

A 200 kezdőből már az 1. év végi ókortörténeti szigorlaton kibukott a fele (vagy már el se jutott odáig, mert megbukott a gyakorlati órákon) - persze voltak pótszigorlatozók, volt aki háromszor is nekivágott...
Aztán ugyanez a középkori szigorlatnál, újkorinál... az újkori szigorlatnál a tanár vigyorogva közölte senki ne számítson kegyelemre - az írásbelin megbuktatták a szigorlatozók kétharmadát.

A gyakorlati órákon mindig vezették a jelenléti ívet, 3 hiányzást engedtek, utána semmi, még orvosi igazolással se... Volt, aki előadáson is vezette a jelenlétit... Szigorú számonkérés a szemináriumon, repkedtek az elégtelenek, buktatás félév végén...

Igaz, ez ELTE-BTK volt, és 6 évvel ezelőtt.

Remélem nem sokat romlott azóta, bár mióta a HÖK-nek van beleszólása a vizsgáztatásba...

kacsa. 2009.12.25. 23:08:30

@XtolZig: Azok az ismerőseim, akik levelezőre járnak, többnyire csak azért járnak, hogy legyen arról papírjuk, amit már réges-rég csinálnak ;)
Azokat az ismerőseimet meg le tudnám nyakazni, akik félév közben hívnak bulizni és meglepődnek, ha azt mondom nekik, hogy tanulnom kell. Mer' hogy félév közben minek tanulni...

Káposztakukac 2009.12.25. 23:09:50

@Alapvető élelmiszer: azért az angol nyelvtudás a takarítónőnél szerintem soha nem volt alapfeltétel...:) a cégek azért emelték olyan magasra a mércét, mert volt miből választani. az ingyenes felsőoktatás velejárója, hogy tényleg manapság nem nagyon van olyan érettségiző, aki nem végezne el valamilyen felsőfokú képzést. ez egy rossz vicc. manapság a túlképzés miatt egy diploma kb. érettségi értékűvé degradálódott. csendben jegyzem meg, hogy nem is kell nagyin távolra menni, elég csak a szomszédos ausztriába, vagy mondjuk németországba átnézni. ott az érettséginek is van még értéke. na meg a diplomának. bár tény, hogy pld. németországban annak ellenére, hogy 80 millióan élnek, évente kevesebb bölcsész végez, mint nálunk...

Pukker 2009.12.25. 23:11:18

@kacsa.: egy tanárom azt mondta, hogy nem az a baj ha nem tudom. Azért vagyok ott, hogy megtanuljam. Ha utána sem tudom, az a baj.

A középiskolákból elég vegyesen jönnek a hallgatók, első pár félév a felzárkóztatás, hogy a minimumot mindenki tudja. Én pl. gimnázium után sötét voltam a szakmai részhez, a szakközepesek meg a matekhoz. Villanytan szigorlat ellenben mindannyiunknak volt (matek is).

Én is ismerek olyat, aki végzés után is hülye maradt mindenhez, de sebaj, jó főnök lesz (lett) belőle :)

Dr.Hook 2009.12.25. 23:12:41

@XtolZig: Ennyi butaságot honnan vettél, kategórikus véleményű, kis barátom?

Bivalyrobi 2009.12.25. 23:13:22

Nem sirjon mar senkinek a szaja. Ilyen a rendszer a kommunizmus ota
(jobbik.net/index.php?q=node/1341 ":Miklós Imre villamoskalauz múltja életpályája szempontjából egyáltalán nem lényegtelen elem, ugyanis az 1951-ben alakuló ÁEH elsõ elnöke, Kossa István ugyancsak "fütyülõs" kalauz volt egykoron. A DISZ-bõl 51-ben elbocsátott késõbbi államtitkárt e korábbi kapcsolata segítette a hivatal munkatársai közé. És hogy kezdõdött a munka? Miklós - saját elmondása szerint - szabadkozott a hívó szóra: - Azt sem tudom, mi az az egyházpolitika! Mire Kossa: Nem baj, b... meg, majd megcsináljuk! Megcsinálták!"

A rendszer azota is igy mukodik. Elobb kell jo kapcsolatokat kiepiteni, munkat szerezni, aztan estin, levelezon befizetni a pizt es megkapni a diplomat. Ha valamiert fizetunk, akkor kapni is kell erte valamit. Nem? (bocsi nincs ekezet a mostani billentyuzetemen)

Nymus 2009.12.25. 23:14:04

@otvospeter: "Mindent vissza kellene csinálni... "

Es meddig menjunk vissza? Pokorni fele fejpenzig? Vagy megtovabb?

Káposztakukac 2009.12.25. 23:15:09

@Dr.Hook: senki nem a bölcsészeket szidja, hanem a bölcsész-túlképzést. biztos szükség van évente néhány tucat, esetleg pár száz emberre, akik értenek kanthoz meg hegelhez, na de több tízezer minden egyes évben???

haribodog 2009.12.25. 23:16:37

@Benbe: egyetértek, ELTE BTK, ha úgy hirdeti meg a tanár, még az előadáson is kötelező a katalógus és a jelenlét. Persze egy 200 fős előadásnál nem ellenőrzi senki, de szemináriumon nem kapsz jegyet, ha nem jártál be. Ezt sürgősen meg kellene reformálni nálatok, vagy bezárni az egészet.

Pukker 2009.12.25. 23:16:47

@Káposztakukac: na akkor nézzél át ausztriába,hogy ott milyen a felsőoktatás. Oda felvételi nélkül mehetsz és el is végzed, ha van pénzed. :)

kacsa. 2009.12.25. 23:18:36

@Pukker: Az igaz, hogy aki kérdez, 5 percig hülye, aki meg nem, az egész életében, csak kicsit gáznak tartom, pl. amikor egy 2. éves fél óra alatt nem tudja felrajzolni egy olyan program folyamatábráját, aminek annyi a lényege, hogy bekér egy számot és megmondja arról, hogy prímszám-e.

vidi-master 2009.12.25. 23:19:13

sziasztok, jómagam elte történelem - földrajz szakos vagyok.
1) szerintem a a nem mérnök szakok 95%-át el lehet végezni bejárás nélkül.
2) az, hogy nem járnak be az előadásra, általában három okból kifolyólag történik: lustaság, gyenge előadás, rossz időpont
3) önmagában az, hogy valaki bejár az előadásra, nem jelent semmit, mert nem jelenti azt, hogy az illető figyel-e, vagy csak melegedni, beszélgetni megy be
én sok előadást elvégeztem úgy, hogy nem jártam be, viszont sok előadást meg úgy végeztem el,hogy bejártam, és végig figyeltem. teljesen felesleges bejárni, ha az ember nem fog figyelni, mert akkor csak a többiek munkáját rontják el.
ami a bölcész szakokat fikázókat illeti: van amit a mérnök tud jobban és van amit a bölcsész. sajnos - tapasztalatból mondhatom - számos mérnök, közgazdásznak szánalmasan gyenge az általános műveltsége, az olvasottsága kriminális. nyilván mindenkinek más a fontos, ettől függetlenül azt gondolom, hogy a bölcsész szakok semmivel nem kevesebbek, mint bármelyik másik egyetemi képzés.

Nymus 2009.12.25. 23:19:33

Azt kene sok gyereknek latnia, hogy maganak tanul, nem apucinak... A munkhelyek nem azt varjak, hogy papirod legyen, a papir csak egy belyeg (az asztalon jobbra, vagy balra kerul a papirod), ettol meg meg kell nekik feleljen a tudasod.

Tovabba ha 30 bolcseszre van szukseg, akkor 30 hely ingyenes, a tobbi fizetos (minden felevben a legjobb 30). Volt erre probalkozas, de a tisztelt nep leszavazta, ne hogy mar fizetni kelljen egy oktatasert. Szoval akkor most ne sirjunk!

Szoval felolem barki tanulhat bolcsesznek, arra szorja a penzet amire akarja.

vidi-master 2009.12.25. 23:20:43

@vidi-master: javítás: rontja el; mérnöknek.

irrelevant 2009.12.25. 23:21:18

@Nymus: Általában hülyének szoktak nézni, amikor azt mondom, hogy a Kádár-rendszer oktatása alapvetően jó volt. Nem volt sem fejpénz, sem korrupt hök, osztott képzés, minor szak, lebutított érettségi, rehabtankönyvek, stb. Amióta az általános- és középiskolákban kinyírták a poroszos oktatást, azóta van óriási színvonalesés.

emzperx 2009.12.25. 23:21:30

"Vizsgán persze megbuktathatom, ha akarom, de miután elolvastam és értékeltem kb. 400 dolgozatot, nem nagyon van kedvem a felével újraíratni."

Egyébként pont erre van a tesztkitöltős vizsga. Azt gyorsabban lehet értékelni mint megírni. Az elfogadhatatlan érv, hogy nekem ez túl sok ezért inkább átengedem.

AzO8 2009.12.25. 23:22:47

Nem olvastam vegig az osszes kommentet, szoval lehet, hogy masnak is szemet szurt ez:

"de miután elolvastam és értékeltem kb. 400 dolgozatot, nem nagyon van kedvem a felével újraíratni."

Szoval szerintem itt a baj. Hogy a fenebe jon a kedves leveliro ahhoz, hogy a diakokra panaszkodjon, amikor nem kepes elvegezni a feladatat. O is hozzajarul ahhoz, hogy az emlitett melysegekben van az intezmeny, ahol tanit. Igy persze, hogy odamennek a buta gyerekek.. Mindenkepp megvan a kettes.. Mi kell meg?
Amugy meg a penz nem minden. Nyugodtan vissza lehet menni a jo kozepiskolaba tanitani (es lehet vallalni magantanitvanyokat fizetes kiegeszitesnek).

Amugy az altalanos helyzetrol, ti. milyen rossz a felsooktatas, mar nem is erdemes beszelni.. Szerencsere vannak meg igazan jo magyar egyetemek, vagyis inkabb jo szakok, ahol nem adtak lejjebb. Az okos diakok ezeket megtalaljak, es magas, nemzetkozi szinvonalu kepzesben reszesulnek.
Sokaknak sir a szajuk, hogy nem gyakorlati a kepzes, de szerintem ez kulon elony, hisz barmilyen ujdonsag megtanulasa nem okoz problemat a biztos elmeleti alapokkal rendelkezo embereknek, mig egy "gyakorlatiasan" oktatott egyed csak egy bizonyos dolog hasznalatara van beidomitva, es ha azt lecserelik, akkor mar nem, vagy csak nagyon nehezen fogja tudni tartani a lepest.

Dr.Hook 2009.12.25. 23:24:41

@Káposztakukac: Milyen több tízezer, mégegyszer mondom a kommunikáció......stb, ilyen, olyan, nem reál kategória még nem bölcsészet. Érdekes, milyen szigorú lesz mindenki, a diploma megszerzése után, előtte meg eladná a kis lelkét egy elégségesért, ugyan kérem?

Nymus 2009.12.25. 23:26:24

@otvospeter: mondjuk az sem a legjobb hozzaallas, hogy ha bukik akkor szevasz. Az elozo rendszernek valahol szerintem erdeke volt, hogy keves "okos" ember legyen. Vagy rosszul latom?

Pukker 2009.12.25. 23:28:08

@vidi-master: Felsőoktatásban az általános műveltség a cél? Az a középiskola, nem?
Mérnök, közgadász, jogász ma az ami piacképes. A média, kommunikációs szak még népszerű. A többi meg van, piaci értelemben kevés értéke van, társadalmi szinten meg kiszámíthatatlan.
Orvos (állat is) most nem említem. az kissé bonyolultabb. Van még néhány szakma ami inkább csak rétegszinten értelmezhető (erdész, agronomus ilyesmi)

15 éve az informatika szakok voltak népszerűek, könyvtárinformatika, informatikai menedzser (ebben két népszerű szó is szerepelt). Most a kommunikáció ilyen, majd elmúlik.

coloska8 2009.12.25. 23:29:09

Sziasztok. Kicsit off, de annyit dobálóztok a kommunikációs képzéssel, hogy nem tudok nem írni. Most végeztem kommunikáció BA-n, a szak hetede-nyolcada csinálta meg időben. Katalógus előadásokon is van, más szakokról áthallgató egyetemisták (pl. szociológusok, nemzetközi tanulmányosok) közül is csomóan buknak a mi tárgyainkból. És sokan a kommunikációs minoruk miatt csúsznak túl a főszakukkal.
A szakirányom PR volt, kérdezzétek a google-t, hogy hány PR ügynökség van Magyarországon. Egy rakat. Plusz minden multinak van kommunikációs osztálya, szóval nincs hiány munkahelyből, de persze ettől még tényleg túlképzés van. De ha az ember külföldben is gondolkodik, akkor nagy baja nem lehet. Újságírókat is oktatnak nálunk, az is egy létező szakma, sok ezer ilyen állás van az országban. Pár kommunikációs végzős pedig persze az akadémiai pályát választja. Szóval röviden: vannak kommunikáció szakok, ahol követelnek, és igenis lehet mit kezdeni a diplomával, ha az ember jó abban, amit csinál.

Káposztakukac 2009.12.25. 23:30:00

@Pukker: igen, csak nem megy minden hülye egyetemre, mert diploma nélkül is tud érvényesülni a munkapiacon...

Dr.Hook 2009.12.25. 23:31:01

@AzO8: Ott a pont, totál egyetértek.

lolperec 2009.12.25. 23:32:20

eij a büfészakok..
bezzeg a Kandós combinomérnök jelöltek..
bele van lépve a szádba, ha nem jársz be..
letíltanak, a rektor meg elhajt a pitsbe.. jól is teszi..
rend is van.. meg valamennyire tartjuk a színvonalat is.. :)
bár érezni, hogy zsetont kap a főiskola a fölvettek után..
igaz, a selejt ki is van szórva első szemeszter végén.. ^^

venpet 2009.12.25. 23:37:10

Azért a kötelező katalogus se olyan jó megoldás, mert akkor a katalogus miatt bejárnak a diákok aludni, beszélgetni, keresztrejtvényt fejteni, internetezni stb. Inkább úgy kéne a hallgatoságot bejárásra bírni, hogy érdekes órákat tartanak, és ora közben megoldanak olyan feladatokat, amilyenek a vizsgákon is vannak. (mondjuk ez számolgatós tárgyaknál az igazi)

Káposztakukac 2009.12.25. 23:37:51

@coloska8: én konkrétan nem is szidom annyira a kommunikáción végzetteket. legalább alapszinten értenek ahhoz, amire az üzleti életben van szükség. ezzel szemben szegény szabad bölcsészek... persze, lehet menni könyvtárosnak, ki tudja minek. de akkor ne panaszkodjunk a szar fizu miatt se...

Pukker 2009.12.25. 23:39:07

@AzO8: Ezen az általános műveltségen kicsit elgondolkodtam.
Közgazdász havernek csak rémlik m iz Ohm törvény (15 éve érettségizett). Én meg nem tudom, mire épül svájc gazdasága. Közösen nem tudjuk Sri Lanka fővárosát. Arra a kérdésre, hogy hány évig tartott a száz éves háború végképp nem (118 egyébként), De hogy kik háborúztak és miért, arról lövésünk sincs és az időszakot is csak 100 év pontossággal tudnánk belőni.
De mi már csak ilyen gumicsizmások vagyunk.

ui.: ez az általános műveltség szerintem bölcsész ármány, amivel takaróznak. Ők nem értenek semmihez, csak az általános műveltséghez :)

matkó 2009.12.25. 23:42:17

A bölcsészkarok színvonala tényleg a béka segge alatt van, ha átlagolunk. Még a három nagy is (ELTE, DE, SZTE) rengeteget romlott mind hallgatókban, mind oktatókban. Az ELTE BTK-n gond nélkül lehet professzor nem is egy nem-nagydoktor, ami felvet némi gyanút a minőségbiztosítással kapcsolatosan.
De az igazi tragédia mindig is a főiskolák színvonaltalansága volt, amit a kétszintű képzés felerősített, és ráadásul a főiskolák úgy próbálják a saját problémáik kezelését megoldani, hogy bárkit felvesznek.
De a "bárki" az oktatókra is vonatkozik, azokra a csupa főiskolai tanárból álló tanszékekre, ahol olyan alakok szaladgálnak, mint e poszt bejegyzője, akinek fogalmazáskészsége bölcsész létére is gyalázatos, helyesírása bizonytalan, gondolatai felszínesek, és a rendszer lényegéből semmit se lát, csak a maga pitiáner érintettségét.

autosave 2009.12.25. 23:43:14

némelyik főiskola papírgyár. a papírgyár a felvett emberek számából él. ha bevezetik a katalógust, vagy a szigorú számonkérést, a papírgyárba nem jönnek a hallgatók, csődbe megy... folytassam? :S

Ken-chan 2009.12.25. 23:44:47

@Nymus: Éljen a bölcsészek fikázása! Csak tudod van, aki zsenge korának köszönhetően érettségi után vágyakat dédelget: például ne adj Isten, tanár akar lenni: és csak a gyakorló tanításán jön rá, hogy a kapott képzés szar volt. Igen, kevesebb bölcsész kell. De nem mindenki matekzseni. Menjen OKJ-s képzésre, egyetem helyett? azzal sem lesz rózsásabb a helyzet. Érettségi a követelmény a munkahelynél? Felsőfokú végzettség előny. Na, aki ebből kijön, hogy mit is szeretnének a munkaadók, le a kalappal.

bridgeman 2009.12.25. 23:46:09

Tessék jó előadást tartani, és akkor be fogunk járni. Illetve be fognak, én már túl vagyok rajta. Szerencsére hallgattam jó előadásokat is, innen lehet őket felismerni:
- kontextusba helyezik az anyagot, akár minden óra elején-végén (!) - és nem csak a szakszavak hálóját építgetik
- használható (piacképes, eladható, _kihagyhatatlan_ alapozó) tudást adnak
- valamilyen szinten interaktívak (az oktató visszakérdez, a ZH-kon kívül van pár kis házifeladat, a hallgató kérdezhet)
- az elméleti anyaghoz van sok szemléltető/gyakorlati példa

Dr.Hook 2009.12.25. 23:47:48

@Pukker: Ez tetszik, bölcsész ármány! LOL!

bigthereal 2009.12.25. 23:50:46

katalógus gyakon is, előadáson is, 1 max. 2 hiányzás a félévben, ez megoldható módszer és senkinek sem fáj!
a hallgatónak az a dolga, hogy bejárjon eladásra, gyakorlatra! kész

trogger 2009.12.25. 23:50:59

Nincs kedved újraosztályozni/íratni?! Akkor ne rinyálj, te ingyenélő, lusta fasz!!!

Dr.Hook 2009.12.25. 23:54:34

@trogger: Az ilyenek miatt, kár bármely témát is felvetni, "ingyenélő" Te mi vagy, testvér?

Pukker 2009.12.25. 23:57:14

@bigthereal: a hallgató fizet és tudást vár, nem értelmetlen marhaságokat. Nem dögunalmas előadást, nem időpocsékolást. Majd ő eldönti hogyan tanulja meg. Számonkérésen meg kiderül, jól döntött-e.

Az átkosban kötelező volt bejárni, 90es évek elejtől szűnt meg a kötelező előadás. Az hogy ott vagyok egy előadáson az ég világon semmilyen minőségi jelentést nem hordoz (főleg a mai mobilos, laptopos világban)

Nymus 2009.12.25. 23:59:34

@Ken-chan: Ha tanar szeretne lenni, akkor nem fog osszeesni egy gyakorlo oktatason. Ha csak a sok foglalkozas kozul az jonn be neki legjobban, az szerintem meg keves. Tudom milyen a tanarkepzes, eleg kozelrol szemlelem, de ismerem azt is, hogy a 11. teteltol nem kell megtanulni, mert sose kerdezi...

Amugy meg inkabb menjen OKJ-s kepzesre, minthogy millio tortenelem tanart kepzunk az orszag penzebol.

bridgeman 2009.12.26. 00:00:38

@Pukker: Egyetértek, nem a katalóguson múlik a színvonal, hanem az előadáson/számonkérésen

zsoltikam · http://catapult.blog.hu 2009.12.26. 00:01:50

@Pukker: na, azert 100bol ma 2 tanulo ha fizet, kb olyanok az aranyok a felsooktatasban.

?aztaaa? 2009.12.26. 00:03:15

nehany eve beiratkoztam levelezore. Igy 30on tul gondoltam nekem is illene diplomaval buszkelkednem.
Tevedtem. Oktatas minosege kritikan alluli. Tisztara mint a vagohidon. Mentunk mint az okrok, esz meg nulla. Szoval nem vegeztem el.
Miert?
Mert 30on tul palyakezdo diplomaskent eselyem egyenlo a nullaval. Oreg vagyok mar minimalberert bohockodni.
A felesleges energiat befektettem a munkahelyembe. Jelenleg 7, azaz het szamjegy brutto fizetesem van. Lehet utanam csinalni.

Gondolgoztam is hogy belevagok egy Manager konyv megirasaba>
Hogyan lehetunk sikeresek diploma nelkul?

Ettol fuggetlenul ha ujra 20 eves lennek elmennek foiskolaba. De csak komoly, elismert, hasznalhato diplomat ado iskolaba.Az osszes tobbi pusztan penzkidobas.

Vegszokent: Ne azert jarjal foiskolara hogy legyen diplomad, hanem azert hogy HASZNALHATO tudast megszerezve talald meg a szamodra megfelelo munkat

Advocatus_Diaboli 2009.12.26. 00:04:47

Eleve megvan a véleménye arról, aki bölcsésznek megy. Mennyivel tette jobbá a világot bármelyik is? Bölcsésznek csak az megy, aki naplopó akar lenni egész életében.

Pukker 2009.12.26. 00:06:00

@zsoltikam: egy linket kérek, hasra én is tudok számokat mondani.

Kenedy1 2009.12.26. 00:06:59

NA ÉS MI A HELYZET PL AZ IBS-el??

Nymus 2009.12.26. 00:08:04

Szerintem nem lenne hulyeseg, a tandij bevezetese, mert!

o a diaknak joga van a penzeert az asztalra verni, hogy nem erre fizetett ki ennyi penzt

o a diak is odatenne magat, ha mar ennyit fizet

o az egyetem is tudja, hogy nem az allam penzevel jatszik, hanem masokeval

tudom, sok embernek nincs penze tandijra:

o diakhitel
o diakmelok, egyetemi projektekbol tamogatas

mashol mukodik, csak nalunk cseszte oda a politika...

bridgeman 2009.12.26. 00:08:04

@zsoltikam: Mindenki fizet. Ha mással nem, az idejével. Másképp mondva: a felsőoktatásban az a legdrágább, hogy a diák 3-6 évig nem dolgozik.

Pukker 2009.12.26. 00:08:45

@elinnen: gratulálok a hétszámjegyhez. Bár egy minimálbéren előnek is összejön az ÉVES hétszámjegy. De tényleg, nem semmi.

Ken-chan 2009.12.26. 00:09:53

@Pukker: Ez nem egészen így van. ha az jön be neki a legjobbanm akkor az még kevés? Ezt az elhívatottságot is simán meg lehet ölni. Nem az jött be a legjobban, azt szerettem volna. Az ország pénzéből, amiben a szüleink, és a saját bevételből származó adó is benne van? A másik atanítás: az ember kedvét vette el: ilyen feltételekkel csak szükségből, de nem örömmel tanítani, pedig én még elit iskolában voltam. az meg már szükségből tanítani, megette a fene, bele lehet szokni, de még nem találkoztam olyannal.
igen, vissza kell fogni a képzést, kevesebb ember kell.

klondike 2009.12.26. 00:12:57

Akkor ment el a kedvem az ELTE-BTK-tól, amikor a tantárgyból, aminek a nevét sem tudtam hármassal átengedett a tanár.
Tudom engem is minősít, de talán őt jobban.
Nem, nem sz.ptam le.

?aztaaa? 2009.12.26. 00:15:43

@Pukker:
koszonom.

De mondhatom egy baratom peldajat is:

vizvezetekszerelo szakmunkaskepzo, esti erettsegi.

Foallasban havi netto 100e, munkaido utan vizoraszereles, csopogo csapok szerelese, kadcsere, stb, SZAMALARA dolgozva min. 400e/ho.
adott esetben megvan a 7-800e is. Tisztesseges munka, allando kuncsaftok, semmi mokerolas, semmi atveres.

ugyhogy el lehet gondolkozni a sok konyvtarosnak.......

bmezei 2009.12.26. 00:15:46

Azok akarják bevezettetni a tandíjat akik ingyen jártak egyetemre.Szóval hogy is van ez ők járhattak ingyen én meg fizessek vagyis a gyerekeim majd fizessenek hát egy a ló izét. Az írásról meg annyit ő az oktató buktassa meg aki nem járt be az órára vagy irasson olyan zh-t ami az óráján hangzott el és így lehet szűrni.Erről ennyit.

zsoltikam · http://catapult.blog.hu 2009.12.26. 00:19:17

@elinnen: a 400e bol meg ha leadozik mindent tisztessegesen, akkor marad neki mennyi is? 150k? (najo ez fugg egypar dologtol, de a lenyeg: nem sok). egyebkent ezt nem hiszem el.

?aztaaa? 2009.12.26. 00:20:28

@bmezei:

Fogalom zavarban vagy szerintem. A felsooktatas nem jar alanyi jogon mindenkinek. Jarjon annak aki kimagasloan vegzi el a gimnaziumot, es valamilyen tantargyban kimagaslo tehetsege van.

De az osszes tobbi gyerek legyen vizvezetekszerelo, asztalos, lakatos, stb..... mert szerintem kozel az ido, amikor ezekkel a szakmakkal sokkal jobban lehet majd keresni mint egy atlag, vegigbukdacsolt diplomaval.

Pukker 2009.12.26. 00:21:12

@elinnen: vicces fiú vagy te... Munkaidő után 400e és semmi sumákolás. Miért dolgozik ez az ember munkaidőben egyáltalán? 4-7-800e mellé kell az a a 100 mindenképpen, ugye? Éhen halna a család.

?aztaaa? 2009.12.26. 00:23:30

@zsoltikam:

nem pont igy van.
Mert mivel van foallasa, sokkal kedvezobb az adozasa. Afat befizeti, es ezzel le van tudva.
Gyakorlatilag csak igy eri meg, foallas mellett.

a 400e. pedig netto...:)

@persze az igazsaghoz az is hozzatartozik szabadido nagyon ritka. Viszont a munkanak van latszata.

sanyix 2009.12.26. 00:24:35

hát nem csak a bölcsészeknél van így. Ismerős az elte ttk-ra jár, vagyis járogat vizsgaidőszakban(akkor sem kell megerőltetnie magát, sokszor elég valamit szépen rizsázni, max elolvasni egy könyvet). Amúgy hawaii egész évben...
Tudja hogy semmi, csak azért csinálja hogy az a sok begyepesedett hülye diplomamániás cégvezető azt lássa a papírján hogy "diploma" tudja hogy semmit sem tud kezdeni ezenkívül vele, de a sok idiótának ez kell...

Én egy olyan intézményt próbáltam ahol bizony nem elég ez, és nehéz... de abbahagytam, más miatt... értelmetlen faszságokat tanítanak ami bár nehéz és bonyolult, de KURVÁRA használhatatlan a szakmán belül. Kb ez a 2 véglet van a magyar felsőoktatásban. Vagy 0 tudást ad, vagy nagy tudást ami a szakmában bizony használhatatlan, nem arra van szükség, hanem más tudásra.

Pukker 2009.12.26. 00:24:45

@elinnen: tegyed már hozzá, hogy szerinted. Vagy szerinted igy kellene lennie. Mert jelenleg bizony nemcsak az gimnáziumi kiváloknak ingyenes a felsősoktatás.

Bivalyrobi 2009.12.26. 00:24:45

"Azért a kötelező katalogus se olyan jó megoldás, mert akkor a katalogus miatt bejárnak a diákok aludni, beszélgetni, keresztrejtvényt fejteni, internetezni stb. Inkább úgy kéne a hallgatoságot bejárásra bírni, hogy érdekes órákat tartanak, és ora közben megoldanak olyan feladatokat, amilyenek a vizsgákon is vannak. (mondjuk ez számolgatós tárgyaknál az igazi)" NA ez tok igaz!!!

"némelyik főiskola papírgyár. a papírgyár a felvett emberek számából él. ha bevezetik a katalógust, vagy a szigorú számonkérést, a papírgyárba nem jönnek a hallgatók, csődbe megy... folytassam?"
"a hallgató fizet és tudást vár, nem értelmetlen marhaságokat. Nem dögunalmas előadást, nem időpocsékolást. Majd ő eldönti hogyan tanulja meg. Számonkérésen meg kiderül, jól döntött-e."

"Az átkosban kötelező volt bejárni, 90es évek elejtől szűnt meg a kötelező előadás. Az hogy ott vagyok egy előadáson az ég világon semmilyen minőségi jelentést nem hordoz (főleg a mai mobilos, laptopos világban)". Na ez is igaz. The time is money. rengeteg olyan tanar van, akit ki kellene rugni, mert vagy semmi ertelme nincs annak, amit tanit, vagy o is baszik ra, inkabb csinal mindenfele masodallasokat. Amikor en jartam egyetemre, akkor sok tanarnal az orak fele elmaradt, sokszor be sem mentem szeminariumra, es utana derult ki, hogy elmaradt a sok luzer meg ott ult benn:)))))

?aztaaa? 2009.12.26. 00:25:54

@Pukker:

mert kulonben hulyere adozna magat. Foallasban felejtos a dolog. Kizarolag akkor eri meg ha van egy bejelentett foallasod, es az mellett csinalod. EVA.

de biztos van itt valaki aki pontosan leirja hogy miert is eri meg foallas mellett valalkozonak lenni.

bmezei 2009.12.26. 00:26:02

@elinnen: az én gyermekeim ne legyenek vívezetékszerelők olyan egyetemre kell járniuk amire utána van kereslet. Én is bölcsész beállitotságú vagyok mégis gépészmérnöknek tanulok mert arra van kerelet nameg jól lehet keresni. A tandíjról meg annyit azok mondták pár éve a bevezetését akik egyetemista korukba ingywen jártak ÉRTED ezt akartam mondani. NEM VAGYOK FOGALOM ZAVARBAN.

El Argentino 2009.12.26. 00:26:50

A problémát mindenki látja. Majd akkor lesz változás, ha becsületes emberek lesznek a döntéshozói székekben.
Ha az én zsebem dagadna a fejpénztől, én sem változtatnék...

?aztaaa? 2009.12.26. 00:27:44

@Pukker:

jogos a felvetesed:

SZERINTEM. persze lehet hogy tevedek.

Marr 2009.12.26. 00:27:49

@klondike: Én tudtam a nevét, ötös.

Igen, nekem is elment a kedvem a BTK-tól az ilyenek miatt is, meg mert egy szervezetlen tudás- és ambíciónyelő. Majd egyszer folytatom, ha összeszedtem minden energiám.
Volt tanárom, akinél a gyakorlatokon a keretet egy, a felsőoktatás színvonaltalanságáról és a diákok tehetségtelenégéről szóló beszéd adta meg minden alkalommal. Taszít az ilyen hozzáállás.

bloggerman77 2009.12.26. 00:28:00

@Advocatus_Diaboli:

"Bölcsésznek csak az megy, aki naplopó akar lenni egész életében."

**

A jó édes anyukádat, azt.

Az megy bölcsésznek, aki kénytelen egész életében a hozzád hasonló bunkókkal, meg a büdös kölkeikkel foglalkozni.

sanyix 2009.12.26. 00:28:49

@sanyix: szóval kevesebb felsőoktatási intézményt az országba, a kontár áltudós doktorok meg professzorok így mehetnének a híd alá osztani a "hasznos" tudományukat... nem milliókat keresnének mert az elvtársak beültették egy jó pozicióba.

b. á. 2009.12.26. 00:29:05

Érzékenyen érint a téma, végig sem olvasom a sok szart, pedig biztos van értékes komment is.

Imádom, amikor ugyanazt a szalonidióta szöveget nyomatják le a kretének a felsőoktatás elkurvulásáról, amit már kívülről fúj a száz éves takkernéni is.

Na ez szánalmas. Slágerként nyomni, hogy kormányzati szinten hogy el van kefélve az egész, here-dere, holott sokszor kiderül, hogy maga az iskolavezetés nincs tisztában a saját jogszabályi lehetőségeivel, azaz azokkal a lehetőségekkel, amikkel jobban meg tudja szűrni a saját felvételizőit. De nem, nem merik, marad a rinya, a felelősség súlyát pedig a legkényelmesebb áthárítani valami kellően elvont vagy nehezebben számonkérhető intézményre, mint a puhapöcsű kormány vagy egyenesen maga A Társadalom.

Hoppácska, a BME-n vagy a SOTE-n nem romlott a színvonal vagy legalábbis nem annyit. Miért is?

Pukker 2009.12.26. 00:29:33

@elinnen: Tehát van egy fal állása az elvárt minimálbérért. Egyébként számlára melózik és a cég bevételét a saját személyes nettó jövedelmeként kezeli. CSak semmi sumákolás, ugye?
Mondtad, hogy érettségig jutottál, de legalább ne legyél rossz példa.

bloggerman77 2009.12.26. 00:30:36

@Marr:

minek is vesznek fel olyant pl. nyelvszakra, akinek nyelvi felkészítőre kell járnia, és olyat, aki fel van háborodva, hogy a nyelvszakon nem magyarul vannak bizonyos órák? :)

Ilyen 10 éve nem fordult elő!

El Argentino 2009.12.26. 00:31:22

@b. á.: Azért, mert ha összedől egy ház, vagy rossz helyez kezded megejteni az első metszést, akkor gond van.
Ha hülyeként mész be és hülyeként jössz ki az egyetemről, BTK-s diplomával, hol a probléma? Én nem látom.

?aztaaa? 2009.12.26. 00:32:15

@bmezei:

ertem en, sot meg meg is ertelek.

De nekem nem lenne ciki ha a gyermekem azzal alna elo hogy pl:asztalos szeretne lenni.
Persze en is jobban orulnek ha valami NOBEL Dijas nagymeno lenne belole, de legyunk realistak:)

Az asztalos az az ember, aki a bolcsesznek, ( aki kb.130e keres) megcsinalja a konyhaszekrenyt 5 nap alatt, es legrosszab esetben is keres rajta min. 70/80e ft-ot :):)

ugyhogy annyira nem gaz a ketkezi munka. szerintem.

bigthereal 2009.12.26. 00:32:41

@Pukker: de hordoz, mert az a feladatod, hogy ott legyél!

és ha egyszer már hallod az anyagot, és megérted, akkor sokkal könnyebben fogod megtanulni. a hallgatónak jó, hogy ott legyen az előadáson! természetesen az oktatónak is, mert sokkal jobb 150 embernek magyarázni, mint 30-nak...

bloggerman77 2009.12.26. 00:32:45

@sanyix:

"nem milliókat keresnének mert az elvtársak beültették egy jó pozicióba. "

**

El vagy tévedve, a zegyetemeken a tanárok 90%-a (vagy még több) jobbos.

Idris 2009.12.26. 00:33:47

1.A hallgatók 80%-a nappali,alapképzésben az egyetemeken,főiskolákon csak lézeng és töltelék.
2.Magyarországon manapság úgy néz ki,hogy szégyen a szakmunka,a szakma és mindenki(értsd:szülő,társadalom)azt veri a gyerekbe,hogy az egyetemen,főiskolán a helyed...
3.NE TANDÍJJAL SZŰRJENEK,HANEM TUDÁSSAL(emelt szintű érettségit kötelezővé tenném)...ÍGY MINDENKI JÓL JÁRNA...AKI TUD ÉS TELJESÍT,ANNAK VAN HELYE AZ INGYENES FELSŐOKTATÁSBAN...AKI MEG NEM TELJESÍT,ANNAK LEGYEN MEG A LEHETŐSÉGE,HOGY FIZET ÉS TANUL VAGY TÖRŐDJÖN BELE ÉS TANULJON SZAKMÁT...manapság egy iparos többet keres,mint egy diplomás...
4.Véleményem szerint mintkét oldal hibás...tanár és diák is,a tanárnak elege van a rossz infrastruktúrából,a 40-50 fős szemináriumokból,hogy a diák nem jön el vizsgázni,hogy szart sem tudnak,semmit nem olvasnak el,kevés a pénz...és a végén inkább feladja.Azt van olyan tanár is,aki főálláú,de hetente csak egyszer jelenik meg a tanszéken,nem találja a diák,nem kutat,publikál...tudja,hogy szinte elmozdíthatatlan és ezt ki is használja...
5.AKI KÉPTELEN A KÖTELEZŐ NYELVVIZSGÁT LETENNI A VÉGZÉS UTÁN KÉT ÉVEN BELÜL,ANNAK MEG VISSZAFIZETTETNÉM A KÉPZÉS KÖLTSÉGÉT(rengeteg ilyen van)...
6.Még sok dolgot írhatnék,de most hirtelen ennyi...ja és még egy dolog,a leírt probléma nem csak a bölcsészekre jellemző,de arányaiban nézve igaz lehet...

dru. (törölt) 2009.12.26. 00:34:26

A levélírónak nem tudom miért sír a szája. Bölcsészkartól, kommunikáció és médiatudomány szaktól, turizmus-vendéglátástól, Corvinustól meg ehhez hasonló szaroktól nem tudom mit vár. Oda csak agyatlan zombik járnak. Ment volna inkább fizikusnak, akkor legalább le is tenne valamit az asztalra. Vagy tanuljon szakmát és menjen autószerelőnek pl. Annak is több értelme van, nem úgy, mint a fent említett ovis szakoknak.

bloggerman77 2009.12.26. 00:35:02

@El Argentino:

a SOTE-n meg fizetős szakon is szereznek orvosi diplomát...

Kikből is lesz orvoslátogató gyógyszerügynök? Na belőlük...

El Argentino 2009.12.26. 00:35:19

@dru.: Jaj, ha mindenki fizikus lenne, ki döntené be a gazdaságot? :D

?aztaaa? 2009.12.26. 00:35:39

@Pukker:

:)
adott a lehetoseg mindenki elott. Foallas mellett vallalkozonak lenni nem nagy dolog. Kihuzol egy evet , es gyakorlatilag csak az EVAt fizeted. Azaz a netto, az netto.

Hogy ez rendben van-e, vagy nincs, ez egy mas kerdes. De ez jelenleg teljesen hivatalosan mukodik, es senki nem fog beledkotni.

Atlasz 2009.12.26. 00:35:44

Volt szerencsem megnezni kozelrol nehany foiskolat es egyetemet. (nem jartam mindegyikre szemelyesen) Magyarorszagon, Szlovakiaban es Csehorszagban is hasonlokat tapasztaltam nemi elteresekkel. Valamiert azt hiszik, hogy az, amit gyakorlatokon oktatnak tenyleg gyakorlati oktatas. Sajnos gyakorlati oktatas cimen is olyan anyagok kerulnek a diakok kezebe, amit bemagolni kell valamilyen modon. Hol az a vizsga, amihez valodi logikai gondolkodast es hozzaertest kell bizonyitani egy technikumon? Eleg keves olyan akad. Lehet, hogy a bolcseszeknel konnyen jon a diploma, de mashol se hibatlan a rendszer...

El Argentino 2009.12.26. 00:35:59

@bloggerman77: Akkor van ilyen is, de műteni biztos nem fog, mert ott van felelősségre vonás.

bmezei 2009.12.26. 00:36:27

@elinnen: mondom ezért vagy mérnök vagy informatikus. Én azt csinálnám hogy a bölcsész meg jogi meg büfé szakokat radikálisan lecsökkenteném hogy hány embert vehet fel és mérnöki meg orvosi meg gazdasági irányba biztosítanák több helyet. Tanulni jó tanulni kell hogy könnyebb életed legyen. Nameg a tudás hatalom.

bloggerman77 2009.12.26. 00:37:31

@Idris:

ugye tudod hogy éppen a műszaki egyeteken a legnagyobb a nyelvvizsgát letenni nem tudók aránya? :)
És még ők szidják a bölcsészeket, LOL...

bigthereal 2009.12.26. 00:38:21

@bmezei: mióta büfészak a jog, hülyegyerek?

bigthereal 2009.12.26. 00:39:11

@bmezei: mióta büfészak a jog, hülyegyerek???

El Argentino 2009.12.26. 00:39:39

@bigthereal: Leülsz, seggelsz, magolsz, csá...

?aztaaa? 2009.12.26. 00:40:18

@bmezei:

egyetertek :)

vegul mindig kiderul hogy a sok ember ugyanarrol beszel, csak mas iranybol kozeliti meg. :):)

bmezei 2009.12.26. 00:40:49

@bigthereal: nem azt írtam olvasni tudni kéne ott van az a vagy szócska látom nem jártál közép suliba. Jogászra egyébként is mi szükség van csak a pénzt viszik

Marr 2009.12.26. 00:43:12

@bloggerman77: Már épp kezdtem elfelejteni... De még mindig kiborulok, mikor eszembe jut, hogy 2-3 hónap után még magyarázni kellett nyelvszakon a "tárgy" fogalmát. Nagyon rosszul viseltem. Mondatelemzéshez elég lett volna magyarul tudniuk. Kicsit hányingerem van most is a gondolattól, hogy azok az emberi lények is magyar érettségivel élik az életüket.

bloggerman77 2009.12.26. 00:44:05

@bmezei:

nehéz ugye felfogni, hogy aki tehetséges mérnök lesz - jó a logikai képessége, fejben megold egy harmadfokú egyenletet - azokból jóval kevesebb van, mint aki jó irodalomtanár lenne?

Szerinted miért bukdácsolja végig a diákok kétharmada a középiskolát 2-es matekosztályzattal?!

Ja éa egy reálos a "büfészakokon" elvérezne 2 perc alatt, elképesztő tudásbeli hiányosságokat mutatnak fel műszaki végzettségű emberek.

Úgyhogy mindenki a saját háztája előtt söprögessen...

Trackback: 2009.12.26. 00:45:00

Bölcsész diplomával szabadúszó fordítóként télen thaiföldi tengerparton függőágyból dolgozni = PRICELESS

Öltönyös majmok, kacagok rátok!

?aztaaa? 2009.12.26. 00:46:56

a nyelvvizsgarol meg csak annyit hogy:

nem az iskolanak csinalod, hanem MAGADNAK.

Ha nincs hasznalhato targyalokepes, magabiztos nyelvtudasod, akkor bajban vagy. Egy bizonyos szint felett elengedhetetlen.

Tul vagyok mar nehany interjun,es meg kell hogy mondjam sehol nem neztek meg a nyelvvizsga bizonyitvanyomat. Leultettek a kulfoldi ugyvezeto ele, es hajra. Ha tudsz, akkor udv a csapatban, ha nem, akkor viszlat.
Es lehet lobogtatni a nyelvvizsgapapirt.

dru. (törölt) 2009.12.26. 00:49:07

@bigthereal: hát képzeld el hogy az. az se ér szart se.
@El Argentino: úgy van.
@bmezei: ezzel egyetértek, kivéve a gazdaságit. bár mindegy, az se zavar legyenek, öljék csak egymást a Corvinuson.

Marr 2009.12.26. 00:49:56

@elinnen: Nyelvvizsga-téma kicsit off, de: ha nem akarsz a közigazgatásban dolgozni, tehát nem kell a papír, akkor semmi értelme... Esetleg külföldi egyetemi felvételinél a jó drága és könnyű egynyelvűeknek.

Egyébként meg minél több nyelvet kell tanulni, minél jobban, nyelvvizsga-központokat meg elkerülni.

bmezei 2009.12.26. 00:50:41

@bloggerman77: nem kell annyi irodalom tanár annál több mérnök viszont kell. kettő:a mérnöki szakot el kell végezni akár kettes voltál akár ötös érteni fogod a dolgot mert a főnököd azt nézi értesz e hozzá nem azt hogy elte meg pázmány btk. Értesz hozzá értesz tudod csinálni igen keresel 150 200 ezer forintot igen. Erről ennyit. Ne sértegessél kispajtás tedd magad takarékra.

dru. (törölt) 2009.12.26. 00:51:22

@Trackback:: fordító akárkiből lehet, nem kell ahhoz bölcsésznek lenni. felesleges diploma.

Atlasz 2009.12.26. 00:52:39

@Trackback:: Nincs miert kacagnod. Diplomaszerzes elott es oltony nelkul eltoltottem nehany szep honapot Redmondban es korulneztem mashol is a vilagban. Most egy par honapos mexikoi "kirandulas" van kilatasban. Senki se kerdezte, hol hamisitottam diplomat ill. egyaltalan van-e nekem olyan. Azt neztek, meg tudom-e oldani a feladatot. Fuggoagyat nem kerek, koszonom. Abban kenyelmetlen laptoppal dolgozni. Inkabb fizessenek egy finom staeak-et es par jo sort vacsira. Es meg az IT-sekrol mondjak, hogy maganyosak es magukba fordulok munkajukban...

z 2009.12.26. 00:53:50

Sokan, akik visszasírják a régi állapotokat, nincsenek tisztában azzal, hogy a világ is változott azóta.
Nem az van, mint régen, hogy képezni kell 10% értelmiséget, aki majd megszervezi, hogy dolgozzon a maradék 90% a földeken meg a gyárban. Egyetemnek hívnak sok intézményt, de ez csak a neve, mint ahogy az érettséginek is, de azért azt nézni is kéne, hol kapta meg az az ember azt a papírt és elárulom, nézik is, ha munkát keres az illető. Egyáltalán nem menne a mai világban az úgy, hogy bevágunk mindenkit asztalosképzőbe azért, mert a SOTE-BME-ELTE szentháromságba nem fér be a karonként 10 hallgató közé. Valamit meg kell majd tanulnia, és meg is fog, mert különben éhen hal, de érettségi után az állam inkább betereli egy egyetemre vagy főiskolára hogy hátha az jó lesz, mert ha munkanélküli segélyre megy pár hónap fizikai munka után, utána már tuti nem fog felvételizni sehová, (mint azt pár ismerősöm példája mutatja is). Ezért van már a bolognai rendszer is, ahol csak nagyjából kell megmondani, mit szeretne tanulni az ember, és később szakosodik, mert 18 évesen az embernek erről általában tökre nincs semmi fogalma.
Bölcsészre meg szükség van, az nem mindegy, milyenre. Én például nem látom, hogy a magyarok annyira pengék lennének idegen nyelvből, dehát biztos nincs szükség nyelvtanárra, fordítóra (ami én is vagyok, bár még a diplomám nincs meg, de munkám az már akad bőven, és a fizu sem rossz).

Marr 2009.12.26. 00:55:13

@Atlasz: Nekem a függőágy elég meggyőző érv pedig a bölcsészet mellett... Esetleg elmennék egy síterepre szabad bölcsészkedni.

Bivalyrobi 2009.12.26. 00:55:22

Vedendo a bolcseszeket el kell ismerni, hogy minden szakon vannak jo es rossz oktatok, szorgalmas, torekvo es lusta diakok. Szoval nem lehet 1 kalap ala venni mindent. A masik, hogy nem olvasnak az emberek. Tudomasul kell, venni, hogy a vilag megvaltozott. regen nem volt sem TV (illetve keves adas, hetfo-szerda szunet), sem szamitogepes jatekok, sem csevegoprogramok, sem internet, sem telefon mindenkinek, sem laptop, sem smartphone, sem Monika show sorolhatnam. Egesz generaciok nonek fel ilyen szemeteken, es miert? Mert olcso!!!!!!!! Mert konnyu!!!!!! tvt nezni, pc n jatszani, csevegni, internetezni a legegyszerubb dolog a vilagon, alig kerul penzbe, de rengeteg idot elrabol azoktol, akik olvasni szeretnenek.

Bolcseszkar:
eros szakok: nyelvszakok, regeszet, muveszettortenet, informatika
kozepes: tortenelem, irodalom, konyvtar, leveltar, muzeologia, neprajz
kamu: filozofia, media, politikaelmelet, szocialis munka, szocialpolitika, kisebbsegkutatas (utobbiak neha el vannak valasztva a bocseszkaroktol, a szinvonaluk szanalmas)

Jogi kar:
altalanos jogasz eros, itt van rangsor: ELTE az elso, futottak meg: Pecs, Szeged, Miskolc, Debrecen. A kihelyezett karok haaat. ugye Deutsch Tamas is miniszterkent kapott diplomat. Jogaszoknak mindig lesz munkajuk, tele vannak naplopo jogaszokkal a miniszteriumok (akik jok, azok amaganszferakban vannak, de le kell fizetni 20 milliot es bekerulsz sztarugyvedhez irodaba).

Kozgazdasag:
Alapkepzes felkapott, nehol magas nyelvi kovetelmenyek is vannak, ami pozitivum
jo: BKE, PSZF Budapest, konyvelok, penzugyesek
vitatott:MBA kepzesek
kamu: HR esek, PR esek, es szocialpolitikusnak is az megy el tobbnyire, aki nem jo semmire kozuluk. Es sokan kapcsolattal vannak szinten miniszteriumokban, onkormanyzatoknal, sot magancegeknel is!!!!!!!!.

Kommunikacios foiskolak:-))))) NA jobb ezekrol nem beszelni. Osszehasonlitaskent kb. olyanok, amint az a sziniiskola, ahol Koltai Robi az igazgato, es a Baratok Kozt szereploi a tanarok )-DDD Csupa bekepzelt idodota, aki ujsagiro, tvs, radios stb. akar lenni, de latszik is a legtobb cikken, hogy hulyek mennek el ujsagironak.

Orvosi es noverkepzok: roluk rosszat nem hallottam, szerencsere, max. a Kende Peter konyvekben...

Rendor, honvedsegi iskolak: talan nem tul rosszak, csak keves a lehetoseg es a fizu utana

Muveszeti iskolak: fil-, szin- , ipar-, festo stb. Vegyes kep. vannak, amelyek jok, meg vannak, amelyek rosszak.

mernoki, termeszettudomanyi iskolak: a Budapestirol es Miskolcirol jokat hallottam. De hallottam olyan cikkekrol, hogy GD bol ne jelentkezzenek allasra. nem is csoda. nehany csajismerosom oda jart, egy hazban laktunk. Egesz nap csak piazas meg tv nezes ment. Es ok epitenenek csaladi hazakat jajjj

dru. (törölt) 2009.12.26. 00:56:27

@bloggerman77: Ekkora faszságot te hol hallottál?
"Ja éa egy reálos a "büfészakokon" elvérezne 2 perc alatt, elképesztő tudásbeli hiányosságokat mutatnak fel műszaki végzettségű emberek."
ez bullshit úgy ahogy van. tudod egy reálos tud GONDOLKOZNI, ez a nagy előnye van a büfészakosokhoz képest mondjuk. ilyen kis gagyi szakok nem okozhatnak akadályt. tapasztalatból tudom.
És méghogy a reálosok bukdácsolnak matekból? mivan? hol élsz te? akik műszaki/természettudományi pályára készülnek, mind 4es 5ös szinten teljesítenek. jó eszük van.

Marr 2009.12.26. 01:00:24

@z: Tényleg nem vagyunk pengék. A saját nyelvünkből sem. Összefügg.

A társadalomudósokat miért nem emlegeti itt senki? Vagy az is bölcsész nálatok?

z 2009.12.26. 01:01:08

@dru.: jaja, ezért magyaráztam én is már annyi mérnöknek meg közgazdásznak a present perfect és a past simple közti különbséget hónapokig, több-kevesebb sikerrel
mert aki a matekot tudja, az már vág mindent

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:01:14

@z: gratulálok. és szerinted a nyelvtanításhoz, fordításhoz mi szükség bölcsész karra? semmi.

Atlasz 2009.12.26. 01:02:09

@Marr: A sifelszereles mar keszenletben nalam is. Csak a megfelelo idojarast varom. De oda sielni megyek, nem dolgozni. Esetleg "bolcseszkedni" is fogok egy par kupica atfozott szilva elfogyasztasa utan :-D

bloggerman77 2009.12.26. 01:03:07

@bmezei:

Mit kispajtásozol, te észlény? Csak nem magadra vetted, hogy lövésed sincs a "büfészakok" minimumáról?

Az ilyen kettessel végzett, ámde nagyarcú okostónikkal teli van a műszaki szakma.

Azóta dívik ez, mióta telepakolták a műszaki "értelmiséget" szakbarbár büdöslábú parasztokkal az ötvenes években, akik jól tudták az egyszereggyet, a felduzzasztott iparba meg kelletek a megbízható munkás-paraszt mérnök káder elvtársak - na azok hozták be ezt a hatalmas műszaki öntudatot.

bmezei: ma már nincs szükség mérnökökre, mert nincs hol mérniük, tekintve, hogy az ipar úgy kissé megszűnt Magyarországon... nem vetted még észre? Gyakorlatilag megszűnt a kohászat itthon, de képzik a kohómérnököket a dunaújvárosi főiskolán. De minek?

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:03:19

@z: kurvára nem az a lényeg a nyelvtudásnál, hogy tudd, hogy mi a különbség a present perfect és present perfect continous között, hanem, hogy tudd használni a nyelvet és tudj beszélni.

El Argentino 2009.12.26. 01:03:42

@z: hahaha, azt magyarázhatod a magyarok 90%-ának az örökkévalóságig.
Mikor én tanultam egy nyelvsuliban, jogászok is csak bambán pislogtak. :D

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:06:07

@bloggerman77: nincs szükség mérnökökre? hahaha:D ekkora faszságokat is csak egy bölcsész tud összehordani. ezt azoknak mondd (sokan vannak), akik építő/építész/villamos/gépészmérnökök Magyarországon. mondd csak meg nekik, hogy nincs szükség rájuk.

Marr 2009.12.26. 01:06:32

@Bivalyrobi: A kommunikációt nem is értem, hogy lett önálló diszciplína. Tanultam sokat. De semmit nem lehet kezdeni semelyik részével, ha úgy igazán nem értesz még valami máshoz is... Oké, ezt minden más tudományágról el lehet mondani, de ennél hatványozott.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.26. 01:08:48

Köszönjük Pokorni Zoltán!

Atlasz 2009.12.26. 01:09:43

@z: 18 evesen meg nem tudja eldonteni, hogy _kb._ mit is szeretne? Es ez szerinted rendben van? Mikor dontse el vegre? 40 evesen mar eleg erett lesz? 18 evesen mar tobb, mint 10 eve elvezi az oktatasi rendszer osszes elonyet es hatranyat. Csak feltunt neki, hogy a sok tananyag kozul melyik volt neki a legszimpatikusabb es hogy a kornyezeteben elok peldajabol mivel tudna o is ervenyesulni? Mar van valasztojoga, erettsegizik es meg nincs olyan erett, hogy errol elgondolkodjon? Talan felre kene tenni a konyveket es az egeret es kinezni egy valodi ablakon...

Marr 2009.12.26. 01:10:00

@dru.: Hadd vitatkozzak ezzel. Nem konkétan a múltidőket kell tudnod, de nyelvtan nélkül elveszel, félremehez az egész nyelvtanulásod. Kell a nyelvtan, kell látni az összefüggéseket a beszéd/egyéb mögött.
Mármint ha nem csak turistának készülsz valahová.

bloggerman77 2009.12.26. 01:11:18

@dru.:

hmm, egyik utcánkbeli srác közlekedésmérnöknek tanult. Hat évvel diploma után megvolt a nyelvvizsgája (egy középfok C - nekem bölcsészként egy középfok C, egy alapfok C meg a szaklos kötelező latin kellett...), két év múlva már munkát is talált..

:)

Bivalyrobi 2009.12.26. 01:13:16

@Marr: www.bkf.hu/
Kommunikacios es Uzleti foiskola
Ott onallo diszciplina.
Kihagytam a vendeglatast, e pedagogiat(helyette makarenkoi pofon kellene asszem) meg a sportot, de remelem ez nem baj.......
Ja es a jogon meg a BTK n is a politologuskepzes es beka segge alatt van.
Kb. annyira hasznosak, mint a tozsdei elemzok es a biztonsagpolitikai szakertok

bloggerman77 2009.12.26. 01:15:00

@dru.:

sajnos, munkám miatt vagyok kénytelen építő, villamos stb. mérnökökkel együttműködni... olyan sötétek, hogy lámpát kell gyújtanom mellettük.

És általános üzemmérnöki, üzemeltetői mérnöki diplomával (diplomaátlag: 2-es...) végeznek olyan munkát, amit ott tanulnak ki a munkahelyükön. :P

bmezei 2009.12.26. 01:16:28

@bloggerman77: látom tae vagy az iq fighter a gépészmérnök nem mér. Én karbantartó mérnök leszek és keresik mint a cukrot a büfészakokkal ellentétben. Én is dunaújvárosba járok. Egyébként a bosch vagy az audi vagy akármelyil cég azonnal feltudna venni. apám is gépészmérnök és lás csodát 28 év alatt még egyszer sem kellett munkát keresni a munka megtalálta és ráadásul ő egy multi cégénél dolgozik. Mielőtt írsz vmit gondolkozz már és vegyél vissza magadból:)

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:17:09

@Marr: érdekes én soha a büdös életben nem tanultam angolul például, fogalmam sincs mi a különbség az előbb említettek között (jó ha elgondolkodnék rajta meg tudnám mondani), ennek ellenére folyékonyan, majdhogynem anyanyelvi szinten beszélek NYELVTANILAG HELYESEN angolul. hogyisvanez? ja és még emellett 1 nyelven anyanyelvi szinten, 1 nyelven folyékonyan középszinten, egy nyelven meg alapszinten beszélek. de persze én nem vagyok bölcsész, akik min 5 nyelven beszélnek folyékonyan ugye??? A FASZT! ismerek nem egy bölcsészt, jó ha 1 nyelvet tudnak normálisan. de azért köszönjük szépen!!! akkor mi alapján fikázzák itt egyesek a mérnökök nyelvtudását? ez a bölcsészekre is vonatkozik ám!!!!

Bivalyrobi 2009.12.26. 01:17:29

@Atlasz: Ha nem olyanok ma szuleid, hogy beledverik vagy bevezetnek (zenesz, orvos, mernok, bankar neha a jogaszszulok is), akkor bizony egy 18 eves nem sokat tud a valo vilagrol. Hacsak nem jarta meg a fiatalkoruak bortonet. Mennyire realis az a kep, ami az orszagrol a TV ben, sajtoban, radioban van? Le vannak maradva 5 evvel. Akinek meg a szulei nem vittek semmire, annak mit tudnak tanacsolni???

Atlasz 2009.12.26. 01:18:06

@Marr: Napi szinten targyalok tobb nemzet fiaval angolul es mas nyelven. Nem soknak van kozuluk nyelvvizsgaja es nekem nem is tunnek turistanak. Eloiteletek es problemak nelkul meg tudjuk beszelni, amit kell es par vicc is belefer. Kb. ugy allsz hozza a nyelvtudashoz, mint az az autoszerelo, aki szerint ne is vezessen autot, aki nem tud egy nagygeneralt elvegezni a motoron...

Marr 2009.12.26. 01:19:12

@Bivalyrobi: Nem fogalmaztam egyértelműen, lehet, hogy be kéne iratkoznom a BKF-re?
Értem én, hogy vannak ilyen szakok egyetemeken meg erre-arra, de nem látom a létjogosultságukat. Kb. minden más lehet működőképes szak az én univerzumomban, de a kommunikáció alól kilóg a lóláb.
Hasznos, de önmagában értelmetlen.

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:19:23

@bloggerman77: azt nem mondtam, hogy nem kell nyelvtudás! az nagyon is kell és sajnos ebben az egyetemisták eléggé rosszul állnak.

Trackback: 2009.12.26. 01:20:13

@Atlasz: hát én hónapokat töltök trópusi tengerpartokon, "munkaidőben". Senki nem kérdi, honnan dolgozom.

Ja és "steak", ha már az idegen nyelveknél tartunk. Én kifizetem magamnak. Hm, eszem is egyet Londonban két hét múlva, és majd még egyet Szingapúrban rá egy hétre.

Aloha!

z 2009.12.26. 01:22:49

És vegyük hozzá azt is, hogy én tanultam gimiben pl. latint. Nem értettem, mire jó, szenvedtem vele, aztán mostanában jöttem rá, hogy nem volt az hülyeség, nem hiába tanították régen is. Pont a volt kémia tanárom mondta, hogy a nagy tudósaink, többek közt azok, akik a Manhattan-terven dolgoztak a világháború alatt, ezért is voltak annyira pengék, mert tanították még nekik is keményen, és ha valami, akkor az megtanít gondolkodni (a nyelvtana) és seggelni is (a memoriterek). Ő is ezért tartotta az egyik leghasznosabb dolognak, amit életében tanult. Meg ha azt az ember megtanulja, már tudja az alapját kb. az összes indoeurópai nyelvnek, ami nekem is sokat segített.
Mérnök az kell, tény. De én sokkal magasabb szinten tanítanék filozófiát, művészettörténetet, zenét is (ahogy tették a "régi szép időkben" is), mert ezek meg olyan dolgok, amik által az egyetemes emberi kultúráról, a gondolkodásról, az életről kapunk képet. Szakbarbárt is lehet képezni, de ha csak annyit tud, hogy hogy építsen hidat, de azt már nem, hogy minek építünk mi emberek hidat (azon kívül hogy fizetést kapunk érte), az már régen rossz.
Eleve hülyeség egyébként is ez a humán-reál összehasonlítgatás, meg hogy mi a tudomány, meg az érték, meg mi nem. A hét szabad művészetben még egy helyen volt a számtan, mértan, nyelvtan, dialektika, retorika (na ezt se lenne hülyeség tanítani, egy értelmes, 3 perces előadás megtartásáért lassan már szinte Nobel-díj jár), csillagászat meg a zene, és senki sem azt nézte, hogy melyik alsóbb- meg felsőbbrendű. Kell az egész, hogy valaki művelt ember legyen, és hogy tudja is ezeket, ahhoz emberek, akik tanítják, bölcsészek vagy nembölcsészek.
Ez egy ilyen szocializmusból itt ragadt hülyeség egyébként, hogy a műszaki ember az az ember, a többi meg idióta bőőőőőőcsész. Sehol máshol nyugatabbra nem találkoztam ezzel a felfogással.

luciferc 2009.12.26. 01:23:03

Az egyik nagy egyetem Természettudományi Karán oktatok. Az a nagy helyzet, hogy az elcseszett finanszírozás miatt a minél több hallgatóban érdekeltek az egyetemek. Nem minőséget, mennyiséget kell képezni. Ez pedig azzal jár, hogy tavaly és tavaly előtt is, mikor a 400 hallgatóból 250-et elhúztam, mert egy gyenge középiskola szintjét sem hozták, akkor szépen jött egy "kérés", hogy nem kellene ilyen keményen, mert ha elfogynak (elmennek máshova, feladják, stb.) a hallgatók, akkor felkopik az állunk, szóval utóvizsgákon enyhébben kellene. És ez nem valami bivalybasznádi zugfőiskola, de az áramot itt is pénzért adják... Szerintetek idén fogok ilyen mértékben buktatni és kitenni magam egy újabb kérésnek? Nem, hiszen minek. És így szépen tönkremegy az ország.
Köszönhetjük ezt az összes kormánynak az elmúlt 20 évben, és kiemelten oktatási minisztereinknek, többek között az mta (sic!) mostani elnökének, aki most valamiért nagyon fúj a tömegképzésre, meg a diplomagyárakra. Pedig annak idején nem nagyon volt ellene.

Marr 2009.12.26. 01:23:19

@dru.: A megjegyzésem a többségből indult ki, aki nem talál (akár csak tudat alatt) rendszert egy nyelvben.

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:25:31

@bloggerman77: ez tényleg siralmas. az ilyenek általában az elején kipotyognak...az egyetemen pedig elvileg már olyat tanul az ember ami érdekli, és épp ezért a legjobbat kéne nyújtania, tanulnia saját magának, hogy később a szakmájában jó legyen. én legalábbis így vagyok vele. azok a mérnökök akikről te beszélsz meg valószínűleg szarnak az egészre és nem érdekli őket a dolog, csak jól hangzik, hogy mérnök, ezért mentek oda...
mondjuk az más, hogyha azért bénázik, mert most jött egyetemről és csöppent bele a dolog gyakorlati részébe.

bloggerman77 2009.12.26. 01:27:26

@z:

"Ez egy ilyen szocializmusból itt ragadt hülyeség egyébként, hogy a műszaki ember az az ember, a többi meg idióta bőőőőőőcsész."

Én is ezt írtam bmezeinek, aki erre lesértődött. :)

Szóról-szóra igaz, amit írsz, mert nekem pl. jórészt olyan régivágású reálos tanáraim voltak, akik tájékozottak voltak a komolyzenében, irodalomban, történelemben, művészettörténetben.....

És volt olyan fiatalabb reálos tanárom, aki nyíltan megmondta, hogy ha a diploma megszerzéséhez kötelező nyelvvizsgát egy évvel hamarabb vezetik be, mint ahogy ő végzett, akkőr ő nem lett volna soha tanár...

Bivalyrobi 2009.12.26. 01:27:26

@Marr: Most mar mindent egyetemen fognak oktatni, es a mosogatashoz is 3 eves gyakorlat kell majd:-))))

nyelvvizsga:
1. Persze, hogy nem ez szamit, de allambacsinak meg a nyelvvizsgaztatoknak jo penzt hoz a konyhara.
2. Minek tanuljon egy egyetemista meg mas nyelvet, ha nem nyelvszakos bolcsesz? Ugysem hasznalja semmire, mert magyarorszagon magyarul kell tudni. ha meg kulfoldi jon ide fogadjon tolmacsot (teremtsen munkahelyet). Amugy minden idiota meg tud tanulni beszelni angolul ha kinn el 2 evet nyelvteruleten es intenziven tanul meg kommunikal. De lehet, hogy egy konyvet mar nem tud elolvasni, vagy egy nehezebb szoveget kielemezni. Addig ez nem baj, amig nem anyannyelviekkel beszel, de ha szerzodest kotnek, akkor olyen ember kell, aki ott van a top-on mert atverik mint sz.r a palankon.

coloska8 2009.12.26. 01:29:30

Kedves Reálfetisiszták! Az tudjátok, vajon, hogy amit most itt csináltok, az veszélyesen hasonlít valamiféle bölcsész/társadalomtudományos jellegű közös gondolkodásra? Arról érveltek, hogy milyen oktatás jó a társadalomnak vagy az indivídumnak...
Ha bölcsésznek lenni faszság, akkor ezt az értelmetlen vitát hagyjátok abba, és menjetek autót/űrhajót szerelni, úgyis csak annak van értelme. A társadalom meg majd biztos működik magától, nincs szükség gondolkodni róla.

Marr 2009.12.26. 01:29:50

@Atlasz: Örülök, hogy elégedett vagy a nyelvtudásoddal. Nekem ennyi kevés lenne.

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:31:06

@z: abban egyet kell értenem, hogy a nyelvtanra és helyesírásra keményebben rá kéne állni a tanároknak, mert az, hogy beszélni meg írni nem tudnak a tizen- és huszonévesek az nevetséges.

Atlasz 2009.12.26. 01:33:18

@Bivalyrobi: Talan a legjobb volna kicsit atalakitani a gimnaziumokat. (Szerintem inkabb megszuntetni, de ez az en radikalis velemenyem.) Az altalanos vegen mar erezheti a gyerek, hogy mi jon be neki jobban es valasztasra kenyszerul. (Ebben segithetik a tanarok es a szakkorok vezetoi is, nem csak a szulok.) Legalabbis dontenie kell, hogy real vagy human irany erdekli jobban. Miert ne lephetne at, ha rajon, hogy nem jol dontott? Mire elvegzi a kozepiskolat, jo esetben tanult egy szakmat az erettsegi melle. Ha rajon, hogy megse ez az igazi, meg mindig valtoztathat egy adag plussz munkaval, ha eddig nem tette. (Vol osztalytarsam, aki ujsagiro szakra ment elektros erettsegivel, volt aki pilota vagy uzletember lett.) Az altalanos (mindenbol egy keveset es semmit se rendesen) kozepiskolai oktatassal kapnak negy ev haladekot, aztan kapjanak meg 2-3 evet a foiskolan? Ez igy mar 7-8 ev, amit elidoztek ahelyett, hogy kiprobaltak volna egy iranyt, meg ha rosszat is.
A TV-ben mutatott realitast inkabb nem kommentalom. Kar a megkopott billentyuzetemert..

z 2009.12.26. 01:33:52

@dru.: Látom nem látod a lényeget. Tudni az egy dolog, de hogy meg tudod-e tanítani, az egy másik. Nagyon nem mindegy a különbség a kettő között. Nálunk az volt az alap egyetemen, hogy tudod, első évben. Nyilván nagyszerű nyelvérzéked van, azért tudsz ennyi nyelvet, de ha én leírom egy átlagembernek, hogy akkor ilyen egy kérdőmondat, és megkérdezi hogy mi az hogy do meg does, akkor nem mondhatom azt, hogy az kell oda, azt kész, mert megkérdezi, hogy akkor az "Is he a doctor?"-ban miért nincs. És ha azt mondom neki, hogy csak, mert abba nem kell, nem valószínű, hogy érti majd, miért nem. Ezért felírom neki hogy meg kell nézni, hogy ha egy mondatban ige van, akkor van az ún. QASI szabály (question word, auxiliary, subject, infinitive), ahol a dolgok ilyen sorrendben követik egymást, és ha nincs kérdőszó, ugrunk a segédigére. És sok embernek az is új, hogy nincs az angolban kiejtve dupla mássalhangzó, és szerintem ezt el is felejtené elmondani az, akinek nem mondták, mert hát ő tud angolul magától is. És most még felnőttekről beszéltem, hogy 6, 8 meg 12 éveseknek mit lehet és mit kell tanítani 45 percben és egy félévben meg évben, az már egészen más tészta. Persze gyógytornásznak lenni is csak annyi, hogy húzd ki magad, úgy mint én, látod, nekem magamtól is megy.

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:35:14

@coloska8: ja hogy aki érvel, beszél, vitatkozik az már rögtön bölcsész? képzeld, ezt az emberek csinálják a nap 24 órájában, még diploma se kell hozzá. ja, és a gondolkodást meg hagyd csak meg a reálosoknak.

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2009.12.26. 01:35:54

nekem a második szakom szintén btkn van, minden évben 8-10 szemináriumon van, ahova muszáj bejárni. iskola függő, hogy mik az elvárások a diploma megszerzéséhez.

Marr 2009.12.26. 01:36:08

@dru.: Most meg mégis kell neked a nyelvtan! Vagy párral feljebb nem neked írtam? Mondom, hogy összefügg a magyar (nyelvtan) tudásod azzal, hogy később hogyan tanulsz bármi más nyelvet, valamint vice versa.

coloska8 2009.12.26. 01:38:46

@dru.: Nem, de aki ezt foglalkozásszerűen űzi az bölcsész, vagy társadalomtudós. Én elfogadom, hogy a gépek tudnak jól meg rosszul működni, és hogy kellenek szakemberek ahhoz, hogy jól működjenek (meg persze, hogy létezzenek egyáltalán.) Te meg fogadd el, hogy valakinek a kultúrához, társadalomhoz is érteni kell, még ha ez a tudás sokkal kevésbé megfogható.

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:39:48

@z: jó, igazad van, nekem a nyelvek csak úgy maguktól jönnek, ez meg nem mindennapi eset.
és nem mondom, hogy egyáltalán nincs szükség bölcsészekre, mert van, csak jóval kisebb mennyiségben és azok között is ki kell szűrni a jókat. nézd meg egy gimnáziumban, én nem régen jártam oda, és elmondhatom, hogy egy nyelvet nem tudnak rendesen, számomra ez felfoghatatlan, igaz nekem nem volt szükségem arra, hogy tanítsanak, de a többségnek van, a tanárok meg marha szarok, hát ennyit a bölcsészekről.

Marr 2009.12.26. 01:40:47

@coloska8: Nincs egy erről szóló South Park rész? Mindenki megértené belőle, hogy nem fekete és fehér a dolog...

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:44:25

@coloska8: kell, de a mostani bölcsészek, ahhoz nem értenek amiről tanulnak! sajnos oda az alja jár, és feleslegesen sokan vannak. felőlem menjenek sokan bölcsésznek, de ne az állam fizesse már, a jövendőbeli munkanélküliek taníttatását, fizessék maguk a tandíjat. annak a néhány tehetséges és tényleg okos diáknak, akiket érdekel, amiről tanulnak, azoknak persze járhat a támogatás.

dru. (törölt) 2009.12.26. 01:50:17

@Marr: szerintem nincs. vagy az amikor Kyle papája és Kenny apja újra barátkoznak?:)
tényleg nem fekete-fehér a dolog, és szükség van bölcsészekre is de a bölcsészkar tele van ostoba léhűtökkel (és ez a 99%), akik azért járnak oda mert könnyű elvégezni és lesz egy diplomájuk ezáltal. persze természettudományi karokra is járnak olyanok, akiken elcsodálkozik az ember, hogy ez hogy kerül egyetemre, csak az a különbség, hogy pl. fizika/biológia/kémia szakon ezek elég hamar kiesnek, mert nem könnyű az anyag.

Atlasz 2009.12.26. 01:50:31

@Marr: Igyekszek javitani rajta amikor csak tehetem. Bar nem konyvekbol. Ket nyelven beszelek anyanyelvi szinten (igaz, nem mindig az irodalmi nyelvet) es tovabbi kettot kommunikativ szinten. Tervben van egy otodik, mert neha hianyzik, de mostanaban erre nem jut eleg idom. Muszaki beallitottsagu kollegaim kozott szerintem nem vagyok atlagon aluli.
Viszont nekem nem volna eleg, ha csak ugy tudnam hasznalni a szamitogepem, hogy valaki mas beallitott rajta nekem mindent es szegyelenem, ha keptelen volnek egyedul is kicserelni az olajat, akkut vagy nehany izzot a sajat automon. Meg sorolhatnam, mivel van gondjuk a nyelveszeknek es a bolcseszeknek, de miert is? Ha az o szakteruletukon akad gondom, hozzajuk fordulok es forditva. Nem vagyok nyelvesz es ok nem mernokok. Nem nezem le oket azert, mert nem tudnak akkut vagy izzot cserelni es ok sem szoktak lesajnalni, mert egy szamukra elementaris dolog nekem gondot okoz. De ezzel kicsit eltertunk a tematol...

_python_ 2009.12.26. 01:50:39

@coloska8: igen, ez, ami itt folyik a kommentezésben, úgy hívják, hogy vita. Eszmecsere. Erre minden értelmes (értsd: nem tajgetosz-pozitív) ember képes. A bölcsészek arra büszkék, hogy ezt tanulják? Hmm... érdekes. Inkább vagyok egy normális alapműveltséggel rendelkező "reálfetisiszta", mint bölcsész. Volt itt valaki aki arról papolt, hogy a bölcsészeknek mennyire jó az alapműveltségük, a mérnököknek mennyire nem. Hát kérem tapasztalatból mondom, hogy bölcsészek többségének meg halvány gőze nincs olyan tudományokról mint kémia, biológia, fizika... Valóban, nem olvastam végig József Attila verseit, nem olvastam el a 'világmegváltó' novellákat, és regényeket, de szerintem a műveltséget nem ebben mérik... a bölcsészek szerint igen. Grat.

Vilag Proletarjai Egyesuljetek 2009.12.26. 01:56:40

Angliaba jarok masoddiplomas kepzesre, jonevu egyetemen. Abszolut diplomagyar, mint otthon. Ilyen marad a kepzes otthon is, csak a finanszirozas fog megvaltozni mogotte.
Ne szidjuk szerintem a magyar felsooktatast, relative nem rossz ahhoz kepest mennyi penzbol mukodik.

coloska8 2009.12.26. 02:00:40

@_python_: Nem baj, hogy nem olvastad el a József Attila összeset. De azért gondolom az sem baj, ha olyan tanítja a gyermekednek az irodalmat, aki igen.

"úgy hívják, hogy vita. Eszmecsere. Erre minden értelmes (értsd: nem tajgetosz-pozitív) ember képes. A bölcsészek arra büszkék, hogy ezt tanulják?"

Vásárolni és eladni is tudok, mégis úgy gondolom, hogy szükség van közgazdászokra.

Látszólag értelmetlenül vitatkozó bölcsészek nélkül nem tudnak létrejönni nagy közösségek, kell a kultúra összetartó erőnek (lásd mítoszok, vallások, ideológiák stb.) Nagy közösségek (mondjuk államok) nélkül pedig nem lehet felhőkarcolókat építeni. Szükségünk van egymás különböző tudásaira.

Atlasz 2009.12.26. 02:01:37

@dru.: En sem ertettem, hogy mit keresek egy olyan egyetemi gyakorlaton, ahol 20 emberbol 18 eszeveszettul kormolt, hogy kiszamolja harom 10k ellenallasbol epitett feszultsegoszto kimeneten az feszultseget 3-al oszthato tapfesz mellett... (pedig tudtommal ez benne van a gimnaziumi tananyagban is) Ez tiz eve volt, azota biztosan sokat javult a helyzet :-) Szoval kerul termeszettudomanyi szakokra is eleg sok ballaszt. Nem irigylem azokat az ugyes tanarokat, akik tanitani szeretnenek. Nincs konnyu dolguk egy iskolan sem.

z 2009.12.26. 02:02:33

@dru.: Ez attól függ, melyik gimnáziumban. Persze, nem akarok mindent relativizálni meg folyton általánosítani, de nálunk pl. senki sem volt akkora penge... mert az pl. szerintem nem létezik, hogy a matekot pl. egy osztály 30%-a értse rendesen, nálunk pedig ez volt, lehetett járni külön tanárhoz már kilencedikben, pedig általános nyolcadikban sokaknak még ötöse volt (lehetett az is az ok, hogy a matektanár rögtön kiválasztotta, kikkel fog foglalkozni, meg faktra vinni, a többiek meg mentek mellékvágányra, mert azokból úgyse lesz semmi, pedig istenbizony, ha jól magyarázták, én is megértettem mindig). A kémiaórákból meg konkrétan nem értett senki semmit, 2 ember volt, aki összekaparta magát és önszorgalomból meg más tanárokkal megtanulta, hogy mehessenek gyógyszerésznek.
Ezért azt nem vitatom, hogy jobban kéne szelektálni magán a tanárképzésen (ami ugye egy külön szak), de hogy ez csak a bölcsészekre vonatkozna (de vonatkozik!), azzal nem értek egyet. Ha valaki nem akarja csinálni, az ha bölcsész, menjen ásatásokra meg szótárt írni, ha reálos, akkor meg sarkkutatónak, de ne a diákokon vezesse le a frusztrációját, amiért nem lehetett az (mert sajnos ezt látom a legtöbb iskolában).

dru. (törölt) 2009.12.26. 02:06:22

@Atlasz: pedig ez a fizikának a legizgibb része:) ezt általában szokták is szeretni. igen, kerülnek természettudományira is ilyenek, de azok hamar kiesnek, mert nagyon nehéz az anyag, a büfészakokon meg csak magolni kell, azt meg mindenki tud. gondolkodni viszont nem.

Marr 2009.12.26. 02:08:17

@Atlasz: Elbizonytalanodtam, hogy mi most vitatkozunk-e, mert egyetértek. Viszonylag széles látókör kell, és kész.

z 2009.12.26. 02:13:44

És ha egy mérnök azt mondja, neki sokkal többet kell tanulni egy diplomáért mint nekem, meg nehezebb, legyen neki igaza, biztos. Nálam meg egy mozdonyvezetőnek kell kevesebbet tanulnia, de ez nem azt jelenti, hogy holnaptól én vezetem a mozdonyt be a nyugatiig, mert innentől őrá nincsen szükség. Én ezt vállaltam, lehet, hogy ha több matekot meg fizikát tanultam volna, lehettem volna mérnök, ő meg nyelvtanár, ha jobb lett volna nyelvekből, de ez van, ettől még nem kell senkinek lenéznie senkit, mert valakinek meg kell csinálnia mindet.

dru. (törölt) 2009.12.26. 02:19:06

@z: ebben igazad van. nálunk a töritanár volt egy köcsög fasz már elnézést, pedig full ötös voltam töriből egész általánosban és nagyon szerettem is, de gimiben a tanárnak sikerült megutáltatnia velem, megtanultam az anyagot, még a nem kötelező részeket is, penge voltam, évszámokat is odavissza, a tanulásomra meg 3as 4eseket kaptam, mert utált és állandóan basztatott, aztán így már a kedvemet is elvette attól, hogy tanuljak, úgyhogy a kukába is vágtam a könyvet. Ja és a hibátlan!!! szóbeli érettségimből levonta a pontok 50%!!! csak a jófiú strébereket szerette, ha valaki nem volt a kiskedvence, az akárhogy tanult baszhatta.

Advocatus_Diaboli 2009.12.26. 02:20:11

@bloggerman77: "A jó édes anyukádat, azt.

Az megy bölcsésznek, aki kénytelen egész életében a hozzád hasonló bunkókkal, meg a büdös kölkeikkel foglalkozni."

Köszönöm, hogy ezzel a beszólással minősített magad és a bölcsészek többségnek értelmi színvonalát. Ehhez nem kell diploma.

Megkérdezném, hogy melyik magyar filozófus, szociológus és egyéb naplopó végzettségű emberke tett bármit is jobbá ebben az országban?!!!!

Látom tanár vagy. :-) Én azt látom, főleg az megy tanárnak, akit máshova nem vesznek fel. Emiatt sajnos inkább a gyerekek szenvednek a buta tanároktól, mint fordítva. Tisztelet a kivételnek.

z 2009.12.26. 02:20:51

@_python_: És az a műveltség honnan jön hozzád, reálfetisisztához? Mert én nem ismerek egyetlen matek-fizika-kémia-irodalom-történelem-biológia-művtöri-filozófia-angol-német-testnevelés-ének-zene-szakos tanárt sem, valamelyiket mindegyiknek tanítania kell. Bölcsész vagyok, szerintem sem ebben mérik, hanem abban, hogy valamennyit azért mindenki kapjon mindegyikből. Nem tudom, ki találta ki azt a hülyeséget, hogy a bölcsészek szerint csak a bölcsésztárgy kell, a többi meg nem.

Atlasz 2009.12.26. 02:21:46

@Marr: Az a jo a jo vitaban, ha meg tudjuk talalni azt is, amiben egyetertunk :-) Aztan keresgelhetunk tovabb a temakban ;-)

dru. (törölt) 2009.12.26. 02:29:57

ja, itt a nagy filozófus bölcsészeknek üzenem: bizton állíthatom, hogy Magyarország (egyik) legjobb magyar tanáránál tanultam. a tanárúr kikötötte az igazgatónak, hogy csak reálosokat tanít, mert ők tudnak gondolkodni, a humánosokkal ellentétben!!! és bizony igaza van. az óráinkon értelmes gondolatok, megfigyelések születtek a versekről, regényekről, amíg a humános órákon csak a szenvedés ment(síkhülye volt a nagy részük). bizony, a reálosok messze lekörözték a humánosokat a saját tárgyukban. és ez minden évfolyamon így volt. ja hát kérem a mű megértéséhez gondolkodni kell, azt meg a reálosok tudják. csak ennyit akartam

coloska8 2009.12.26. 02:30:27

@Advocatus_Diaboli: (többek között) a szociológusok szolgáltatják az inputot a kormányzati döntésekhez, a pártok közpolitikai állásfoglalásaihoz, stb. A filozófusok nélkül pedig nem lennének olyan politikai filozófiai fogalmaink, mint baloldali, jobboldali, stb. Modern ideológiák nélkül nincs modern politikai piac, nincs demokrácia.

coloska8 2009.12.26. 02:35:05

@dru.: és a magyar tanárod, akit tisztelsz és elismersz is titkon közgazdász volt?

z 2009.12.26. 02:35:35

@Advocatus_Diaboli: Hát jó, mondjuk egy filozófus:

Apáczai Csere János, (Apáca, 1625. június 10. – Kolozsvár, 1659. december 31.), filozófiai és pedagógiai író, a hazai művelődés, tudományosság és nevelésügy úttörője, aki közt szolgáló tevékenységében harmóniát teremtett erdélyi, magyar, európai és egyetemes emberi értékek között.

Biztos ismered, van róla elnevezve valami iskola is.

Nymus 2009.12.26. 02:38:17

Mindegyik mestersegnek megvan a sajat szerepe a tarsadalomban, egyik nelkul nem megy a masik sem...

Orulok, hogy nem csapott at a beszelgetes politikai kopkodesbe, es hogy viszonylag "asztali hangulat" volt.

yo8

dru. (törölt) 2009.12.26. 02:42:17

@coloska8: sajnálom ez nem jött be. konkrétan egyetemeken is tanít bölcsészeket és jogászokat. nem közgazdász, hanem magyartanár, de ezt már leírtam. mellesleg nem csak általam elismert, hanem mindenki által, híresen jó.

Atlasz 2009.12.26. 02:42:43

@Advocatus_Diaboli: ...es sokan mennek programozonak vagy rendszergazdanak mert jol megfizetik. Errol jut eszembe a "napos csibe root jelszoval...", ha mond valamit.
@bloggerman77: + Mindketten lemondjatok a masik szakmajat es lehet, hogy kozben azon gondolkodtok, hogy miert higul a sajatotok?
Lehet, hogy nehany szociologus mar rajott es a megoldason dolgozik :-) Majd kiderul, hogy mit kezd a megoldassal a populista politika, amely megkapta a legtobb tanar es mernok szavazatat...

coloska8 2009.12.26. 02:44:17

"Minden pálya dicső, ha belőle hazádra derül fény" :) Jó éjt neked is.

Atlasz 2009.12.26. 02:45:46

@Nymus: Egyetertek veled. Es bocsi, ha az elozo valaszommal arra terelem :-(

z 2009.12.26. 02:46:05

@dru.: Nem tudom, én mondjuk mindig sokkal jobb voltam humán tárgyakból (irodalom, történelem), mint az osztályomból bárki (igen). Ebben benne foglaltattak a reálosok is. Az viszont jófej tanár lehet, aki csak bizonyos tanulókat hajlandó tanítani, ha én lennék az igazgató egy iskolában és egy tanár ezzel állna elém, valószínűleg megmondanám neki, hogy vagy tanít mindenkit, mert ez egy iskola, vagy alapítson irodalmi klubot, ahová meghívja a zsenijeit, de a saját pénzén, szabadidejében.
Tanítani mindenkit kell, ha középiskolában tanítasz, akkor olyan szinten. Egyszer elmegyek IT-helpdeskesnek, de azt kikötöm, hogy csak olyat kapcsoljanak hozzám, aki ért is a számítógépekhez, a többivel ha lehet, én nem idegesíteném magam.

coloska8 2009.12.26. 02:51:40

@dru.: Félreértesz. Csak azt akartam mondani, hogy lám, elismered egy bölcsész ember bölcsész munkakörben végzett munkáját. Ezek szerint mégiscsak jók a bölcsészek a saját területükön. Legalábbis egyet biztosan ismersz.

dru. (törölt) 2009.12.26. 02:55:53

@z: de itt nem arról van szó, hogy egy osztályon belül fogott egy adag gyereket, hogy azokat igen a többit nem, hanem az évfolyamon belül kap egy osztályt. ő meg csak reálosokat választott és teljesen igaza volt.
amúgy humán tárgyakból én is nagyon jó voltam, mind töriből, magyarból meg tanulás nélkül 5ös voltam, pedig mondom, hogy nagyon jó és nagyon szigorú tanárom volt. szerettem a humán tárgyakat is, de a természettudomány mindig is jobban érdekelt, és el se tudtam képzelni, hogy mit kezdhet valaki a humán tárgyakkal??? meg mindig hajtott a vágy, hogy megtudjam, hogy mit csinálnak a sejtek, részecskék, miért van az úgy ahogy, hogyan működik egy élő szervezet stb.

dru. (törölt) 2009.12.26. 03:00:26

@coloska8: így van! egyet ismerek. sőőt kettőt is mert az egyik nyelvtanárom is hasonlóan híres és nagyon jó. én nem mondom, hogy nincs szükség bölcsészekre és mind hülyék. az ilyen kiváló emberekre nagyon is szükség van, de nézd meg hány bölcsész van és abból mennyi tud felmutatni ilyen eredményt! sajnos a bölcsészkarra kerül a legalja, akiket ez az egész nem érdekel, csak diploma kell, ezt meg mégiscsak egyszerűbb elvégezni, mint az orvosit mondjuk.

dru. (törölt) 2009.12.26. 03:02:44

@dru.: és miattuk nézik le annyira a bölcsészeket. meg hát azért az tény, hogy a természettudományi területek nehezebbek. de attól még egy bölcsész is lehet ugyanolyan értékes, okos ember, mint egy atomfizikus.

z 2009.12.26. 03:10:43

@dru.:
"mit kezdhet valaki a humán tárgyakkal???"

Azt tanulja többet, meg abból szerez diplomát. Engem is érdekel, mi hogyan működik, sejtek, részecskék, csillagok, motorok, atomok, minden. Gondoltam rá nemrégiben, hogy felvételizek biológiára, mindig jó voltam belőle, érdekel is nagyon. De ez nekem inkább hobbi, másnak meg fordítva van, ennyi. Jó éjszakát mindenkinek!

keria 2009.12.26. 03:12:28

Az ELTÉ-t 37-38-ban megkezdő nagyapámnak meséltem, hogy milyen vacaknak találja egy barátom a bölcsészkart, mire ő: Ja, az már akkor se ért semmit, amikor én jártam oda.

Nem a létszámon múlik, sokkal inkább a tanárokon: a jó és hasznos órákra bejártam, a rosszakra pedig nem, ilyen egyszerű az egész.

roland_ 2009.12.26. 03:25:58

a sok bölcsész fikázónak, annyit elmondanék, hogy jómagam bölcsész vagyok, keleti(héber-arab) nyelvszakra járok, valószínű nem felhőkarcoló 15. emeletén fogok dolgozni, de nekem kiválóan megfelel ez a jövőkép is, nem értem ez másokat miért zavar.
viszont, én ezért k'''rvára megküzdök jelenleg 5 nyelven tanulok, de majdnem minden keleti nyelvszakos kolléga min. 3 különböző nyelvet tanul a képzése során, kötelező szinten, szal akinek akkora az arca, hogy mekkora büfé a bölcsész az próbáljon meg egy komolyabb szakot nálunk és megnézzük mikor vérzik el.
arról nem beszélve, hogy átlagban nálunk is 10%-20% végez a kezdéshez képest.

Rigor_mortis 2009.12.26. 03:40:11

@Atlasz: Igyekszem, vazze, mert ikes ige! Magyarból bukta! Anyanyekvi szinten meg senki nem beszél idegen nyelvet (az adott országban születetteken kívül), még az sem, aki éveket tölt az illető nyelvterületen...

De tiszteletre méltó az önbizalmad (vagy nagyképűséged...)

Rigor_mortis 2009.12.26. 04:00:45

Tényleg, mondd már meg, melyik az a két nyelv, amelyet "anyanyelvi" szinten beszélsz, mert a magyar - a hozzászólásaid alapján - nem tartozik közéjük.

Rigor_mortis 2009.12.26. 04:01:37

Tényleg, mondd már meg, melyik az a két nyelv, amelyet "anyanyelvi" szinten beszélsz, mert a magyar - a hozzászólásaid alapján - nem tartozik közéjük.

Rigor_mortis 2009.12.26. 04:02:31

Tényleg, mondd már meg, melyik az a két nyelv, amelyet "anyanyelvi" szinten beszélsz, mert a magyar - a hozzászólásaid alapján - nem tartozik közéjük.

Rigor_mortis 2009.12.26. 04:03:28

Tényleg, mondd már meg, melyik az a két nyelv, amelyet "anyanyelvi" szinten beszélsz, mert a magyar - a hozzászólásaid alapján - nem tartozik közéjük.

neurotikk! (törölt) 2009.12.26. 04:14:18

Regi tema ez az ismerosok koreiben.
Mennyisegi oktatast var el a politika, ami azt jelenti, ugyanabbol az emberanyagbol gazdalkodva csak csokkentett ertekkellehet tobb diplomast kiallitani.
Tobb diplomas valtozatlan korulmenyek kozott csokkentett tudast jelent diplomara vetitve.
Ennyi.
Koznapi szohasznalattal a diploma erteke csokken.
Mas szempontbol a szakemberek hozzaertese megbizhatatlan lesz (regebben aki diplomat kapott attol bizonyos tudast el lehetett varni. Manapsag mar nem).
Ha bolcseszrol van szo, akkor kit erdekel. Nem eletekrol van szo konkretan, napi szinten.
De mi van ha mernokokrol beszelunk? Akik hazakat terveznek amiben elnek az emberek, vagy akik jarmuveket terveznek amikben kozlekednek az emberek. Vagy eszkozok amikkel a letuket biztositando dolgoznak?
Ha letkerdes szakrol beszelunk, az egesz sokkal elszomoritobb es aggasztobb.
Ugyanabbol az emberanyagbol - politikatol fuggetlen - tobben kapnak lehetoseget fontos dolgokat csinalni. Ahol a szinvonal ezek szerint alacsonyabb. Az letkerdest befolyasolo szinvonalrol van szo, a letezest befolyasolorol. Kevesbe alkalmas emberek fognak letfuggo dolgokat letrehozni.
Na itt a baj.
Mikor fog eloszor rosszul tervezett mernoki dolog embereket olni?

neurotikk! (törölt) 2009.12.26. 04:16:59

Regi tema ez az ismerosok koreiben.
Mennyisegi oktatast var el a politika, ami azt jelenti, ugyanabbol az emberanyagbol gazdalkodva csak csokkentett ertekkellehet tobb diplomast kiallitani.
Tobb diplomas valtozatlan korulmenyek kozott csokkentett tudast jelent diplomara vetitve.
Ennyi.
Koznapi szohasznalattal a diploma erteke csokken.
Mas szempontbol a szakemberek hozzaertese megbizhatatlan lesz (regebben aki diplomat kapott attol bizonyos tudast el lehetett varni. Manapsag mar nem).
Ha bolcseszrol van szo, akkor kit erdekel. Nem eletekrol van szo konkretan, napi szinten.
De mi van ha mernokokrol beszelunk? Akik hazakat terveznek amiben elnek az emberek, vagy akik jarmuveket terveznek amikben kozlekednek az emberek. Vagy eszkozok amikkel a letuket biztositando dolgoznak?
Ha letkerdes szakrol beszelunk, az egesz sokkal elszomoritobb es aggasztobb.
Ugyanabbol az emberanyagbol - politikatol fuggetlen - tobben kapnak lehetoseget fontos dolgokat csinalni. Ahol a szinvonal ezek szerint alacsonyabb. Az letkerdest befolyasolo szinvonalrol van szo, a letezest befolyasolorol. Kevesbe alkalmas emberek fognak letfuggo dolgokat letrehozni.
Na itt a baj.
Mikor fog eloszor rosszul tervezett mernoki dolog embereket olni?

malar 2009.12.26. 05:30:50

@Rigor_mortis:
"Anyanyelvi szinten senki sem beszél idegen nyelveket"...

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. 1-2 kivételtől eltekintve nyilván mindig érezni lehet majd az adott ember kiejtésén, hogy nem anyanyelvi nyelvet beszél, ugyanakkor a beszéd és kiejtés helyessége lehet ugyanolyan jó, mint bármelyik anyanyelvű beszélőé.

Én pl németből voltam eléggé pöpec 5-10 évvel ezelőtt.. megérteni még ma is tökéletesen megértem, de nem használtam és az aktív szókincsem elmúlt :( Átvette a helyét előbb a spanyol aztán az angol. Na a németemről meg nem mondtad volna, hogy valójában nem német vagyok.

Ma pl az írott angolom elég jó ahhoz, hogy rendre angolnak, vagy amerikainak nézzenek. A beszélt kiejtésem sajnos pocsék, de ez leginkább azért van, mert nem használom az angolt eleget élő szóban.

Tegyük hozzá:
Az én esetem speciális annyiban, hogy természtes érzékem van az idegennyelvekhez. Ez tapasztalataim szerint eléggé ritka. A környezetemben az emberek többsége küzd a nyelvekkel.

Összegezve:
Megfelelő gyakorlattal és tudással, no meg némi tehetséggel megáldva nem lehetetlen anyanyelvi szinten beszélni idegennyelveket is.

belzebubó 2009.12.26. 05:50:19

Addig örüljünk,amig a valóban felelősségteljes munkaerőt pl. a pilótákat nem magyar büfészakon képzik, képzeljétek el akkor mi lenne velünk.Potyognánk lefelé. De az is kész mázli, hogy az autók nagy részét a világban német mérnökök tervezik, viszont értük valóban kapkodnak mindenfelé a világban Ázsiától-Ausztráliáig ellentétben a magyar felsőoktatásban végzett emberekkel, akiket sajnos sehol a világon nem jegyeznek.

És az is fölöttébb elgondolkodtató, hogy Svájcban a lakosság 8%-a végez felsőoktatási intézményben ezzel ellentétben ott tartanak ahol...Nincs tengerük,mégis a legkeresettebb hajómérnökök mifelénk Szingapúrban a svájciak de egész Ausztráliában,Ázsiában kapkodnak értük.
Magyarországon nincs egyetlen nagy nevű használható kutatóintézet vagy egyetem sem, mint például a Karolinska Svédországban vagy a Németországban a heidelbergi vagy a Robert Koch. Nincs egyetlen gazdasági felsőoktatási intézmény ami valóban magas szintű tudást adna,mint az LSE Londonban vagy a bármelyik Liga egyetem az USA-ban.
Sem a mérnöki teljesitményben sem a nyelvtudás terén sem a gazdasági képzés során elsajátitott tudásssal, sem semmilyen téren nem rúg labdába ma a világban egy magyar diplomával senki. Sajnos ez van és ezen mielőbb változtatni kellene.
www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results
És nem kell azzal jönni, hogy kicsi ország vagyunk, a fenti listában szerepel egy 4,5 millió lakosú városállam,Szingapúr 2 egyeteme is a 100 legjobb egyetem sorrendjében. Persze magyar professzorok is dolgoznak itt akiknek otthon tele lett a töke. Ez kell,hogy nem csak a használható diákok hanem a legjobb tanárok is dobbantsanak külföldre? Tényleg csak a nyelveket nem beszélő,használható tudással nem rendelkező, külföldön versenyképtelen emberek maradjanak Mo. azzal a pár százezer iskolázatlan romával? Merre halad Mo.? Ébresztő!

ikri 2009.12.26. 05:50:37

@bmezei: Azért, nm kellene az informatikus képzést sem a bölcsész felé emelni, olyan emberek kerülnek ki a főiskolákról --s egy-egy egyetemről is--, hogy az arcpirító, olyanok, akik a saját szakterületükön is teljesen analfabéták. Ma odáig terjed egy átlagos, műszaki informatika szakon végzett infós tudománya, hogy windows környezetben elindítja az AutoCad-at és ismer néhány Adobe alkalmazást, meg tudja mi az az IP meg a registry.

Az angoljuk meg csapnivaló, a szakmai nyelvről már nem is beszélve.

belzebubó 2009.12.26. 05:59:05

@malar: Svédekkel a világban kevés helyen találkoztam olyannal,akiről nem hittem azt élből,hogy amerikai,de nem csak én,hanem amerikai angol nyelvtanár ismerősöm is amjerikainak hitte a legtöbbet. Miért? Mert olyan a nyelvoktatási rendszerük és nem szinkronizálnak minden fos filmet, gyerekkorban már emiatt tökéletesen megtanulják a kiejtést. Ők azt mondták ez a titok.

ikri 2009.12.26. 06:13:56

@belzebubó: Meg az, hogy a skandináv nyelvek ugyanazon észak-germán nyelvcsaládhoz tartoznak, mint az angol.

Angol és német nyelvtudással teljesen jól meg lehet érteni egy egyszerűbb, dán nyelvű írott szöveget. Persze a nyelv verbális részére ez már nem vonatkozik.

Advocatus_Diaboli 2009.12.26. 06:32:32

@coloska8: "(többek között) a szociológusok szolgáltatják az inputot a kormányzati döntésekhez, a pártok közpolitikai állásfoglalásaihoz, stb. A filozófusok nélkül pedig nem lennének olyan politikai filozófiai fogalmaink, mint baloldali, jobboldali, stb. Modern ideológiák nélkül nincs modern politikai piac, nincs demokrácia."

Hát ez kegyetlen rossz példa volt. Kockadobással jobb döntéseket lehet hozni, mint ami itt 8 éve megy. Egyébként meg a demokráciát semmire nem tartom. Inkább a meritokrácia híve vagyok, ahol a döntéseket azok hozzák, akik értenek hozzá. Nem, pedig azok a barmok, akiket a náluk még hülyébbek szavaztak meg.:-)

Meritokrácia = Olyan társadalom amiben az egyén pozíciója a teljesítményétől függ

@z: "Hát jó, mondjuk egy filozófus: Apáczai Csere János, Biztos ismered, van róla elnevezve valami iskola is."

Nézz körül Panglos mester. Magyarország a világok legjobbika? Nagyon nem! Az itteni tanárok legjobbak a világon? Nagyon nem! Hát akkor azon kívül, hogy iskolát lehet elnevezni róla nem sok haszna volt sajnos. :-/

@Atlasz: "...es sokan mennek programozonak vagy rendszergazdanak mert jol megfizetik."

Így igaz. Van is verseny rendesen köztük. Nem úgy, mint az állami szférában a sok bölcsésznek. Sőtt az informatikusoknak még a bölcsészekkel si versenyezniük kell a munkahelyekért, aki olyan okosnak képzelik magukat, hogy egy más szakma tdását is csuklóból kirázzák. Egy példa: Még sem sem széradt a bölcsész diploma az ifjú titán zsebében és jelentkezett egy jól menő informaiktai céghez SAP-ra. Valószínű hallhata, hogy ezzel jól lehet keresni, hát pálykezdő bölcsészként azon nyomban 600.000,- Ft-ot kért. Talán mondanom sem kell, hogy úgy kivágták, hogy a lába sem érte a földet.

lyesmith 2009.12.26. 07:17:01

Ha jól mlékszem TTK gyakorlaton hármat hiányozhatott nálunk a diák igazolatlanul, különben nem kapott jegyet. Egynémely gyakorlaton egyet sem lehetett igazolatlanul hiányozni.

A könyvtár-ruhatár-büfészakok átka. Mivel gykorlatilag használhatatlanok a diplomák sem a diákok sem a tanárok többsége nem értékeli a szakokat.

Fizetőssé kéne tenni az egyetemet és mindjárt érdekévé válna a diáknak hogy bejárjon és tanuljon, és hogy olyan szakra járjon amiből vissza tudja keresni a tandíjjat.

lyesmith 2009.12.26. 07:26:10

@roland_: "hogy mekkora büfé a bölcsész az próbáljon meg egy komolyabb szakot nálunk és megnézzük mikor vérzik el."

Mégis melyik szakra gondolsz és mit tervezel csinálni vele ha elvégzed?

bean 2009.12.26. 07:31:32

Apám (aki Magyarország egyik legnagyobb gyógyszergyárában volt laborvezető) mondta pár éve hogy a műszerek olyan bonyolultak lettek hogy már diploma nélkül senkit nem tud felvenni.

A nyelvvizsgáról meg annyit, hogy pl. az IELTS-t elfogadják Ausztrália, Anglia, Kanada, Írország, Új-Zéland és Dél-Afrika szinte összes egyetemén (az USÁ-ban is több ezer helyen), Ausztrália és Kanada pedig megköveteli a kivándorláshoz. Ilyen nyelvvizsgát érdemes letenni... (a másik ekkora pedig a TOEFL de azzal tudomásom szerint nem lehet kivándorolni).

lyesmith 2009.12.26. 07:34:48

@z: Apácai Csere János egy olyan korban élt amikor tudomány így TTK még nem is létezett, vagy nagyon gyerekcipőben élt. (a modern tudomány gyakorlatilag Humboltal kezdődött, Newton lélekben legalább annyira volt alkímista, csillagjós mint fizikus) Az ő dejében a filozófia volt a magyarzat egyik eszköze. Ez a XIX.században tökéletesen idejemúltá vált.

prof. med.univ. doktor 2009.12.26. 07:35:14

Az oktatás színvonala már alsó tagozaton is rossz és hiába mondom, hogy a fejétől bűzlik a hal, semmit nem tehetünk ellene. Végigböngészve a hsz-eket, látom, mindenhol a rektor, dékán, ig., stb. adja az itinert, hogy át kell engedni a diákot, akor is, ha nem tud semmit. Az oktató meg max. az orra alatt anyázhat csendesen...Később meg majd, amikor eláraszt minket a dilettánsok serege és kihalnak az öreg szakik, akiktől még tanulni lehet valamit, akkor sírunk,hogy elcsesztük? Most sem értek egyet a kompetencia alapú tanulás létjogosultságával ebben a formában és a színvonal direkt módon történő csökkentésével.A történet ennél nyilván bonyolultabb, de úgy tűnik,a normatív támogatás lett az Isten.

lyesmith 2009.12.26. 07:36:50

@bean: IELTS csak akkor érdekes ha a közigazgatásban akarsz elhelyezkedni. Amúgy természetsen hasznos elvégezni.

prof. med.univ. doktor 2009.12.26. 07:44:56

Még valami. A kommentek jó része hemzseg a helyesírási hibáktól. Siralmas.

lyesmith 2009.12.26. 07:52:20

@ilonkanéni: Az olyanokra gondolsz, mint pl. a szóközök elhagyása?

Bird 2009.12.26. 07:52:40

Végigolvasva a kommeneket, sok minden jutott eszembe.

Annak idején nem volt motiváció és lehetőség a nyelv megszerzésére, ezért sajnos soha sem fog a negyven feletti műszakiak többsége rendesen megtanulni egyetlen idegen nyelvet sem, ami most már szégyellnivaló.

Szakközépben tanítva szaktárgyat hamar szembesültem azzal a dilemmával, hogy az estis-levelezős szakmunkásokat nem kellene-e kivágni elsőben, de azután úgy gondoltam, hogy még mindig jobb, ha négy évig ott csücsülnek esténként, mert csak ragad rájuk valami. Ha kirúgtuk volna őket, akkor is folytatják a szakmát, de sok mindenről nem hallottak volna, amire szükségük lenne a munkájukhoz. És mellesleg tanultak humán tárgyakat, ami szintén nem volt kárukra. (A legjobb magyar dolgozatot az Algériából érkezett diák írta...)

Bizonyára ez lehet a magyarázat a felduzzasztott létszámú felsőoktatásra is.

Fentebb sokan megszólaltak csapnivaló helyesírással, többen bölcsészek is. Hiller István oktatási és kulturális miniszter mondta 2009. dec. 14-én reggel hétkor a közszolgálati tv-ben:
"...más a helyzet az általános iskolába, más a helyzet a gimnáziumba és más a szakiskolába." Rákérdeztem erre a minisztérium sajtósainál, de természetesen nem válaszoltak. Nincs egy tökös riporter, aki rápirítson az oktatás első emberére?

Az egyik gyermekem nem adhatta be a szakdolgozatát a legelismertebb közgáz legmenőbb szakán, mert csak angolul tudott, igaz, hogy azt csaknem tökéletesen. Egy évig járt a Goethe-intázetbe, megszerezte a szakosított nyelvvizsgát, így lediplomázhatott. Most jön a poén: mire használja a németet? Ha találkozik egy némettel, akkor azt kérdezi tőle németül: ugye folytathatjuk angolul?...

LustaDick 2009.12.26. 07:55:02

Nálunk főiskolán az előadásokon nem volt katalógus, de a gyak. órákról max. 1-et lehetett hiányozni. A másik fontos dolog, hogy óriási különbség van a nappalisok és a levelezősök között. Utóbbiak döntő többsége ugyanis saját pénzén, saját elhatározásból jelentkezett a főiskolára és napi 8-10 óra munka mellett állt helyt. Ja, és nem nagyon voltak köztünk 25 év alattiak. Persze volt itt is, aki leszarta, aki más jegyzetéből akart vizsgázni, mert a tárgy nevét se tudta megmondani, de nem ez volt a jellemző. Ami pedig a kommunikáció szak fikázását illeti (bár én nem arra jártam, de voltak komm. tárgyaink is): médiatörténet, komm.elmélet tárgyakból pl. 70% volt a bukási arány. Róka tanárnő ugyanis nem szívbajos, halomra szórta az embereket. Hozzá tartozik viszont az is, hogy ő az előadáson korrektül leadta az anyagot, így érdemes volt bejárni az óráira (ha másért nem, hát azért, hogy az ember tudja, az 1500 oldalnyi kötelező irodalomból melyik az a 400, amit a ketteshez okvetlenül tudni kell).

Jimbo75 2009.12.26. 07:55:07

Az biztos, hogy néha Én is megnézném az érettségit pár embernél, mikor odajön hozzám, hogy azt a kék könyvet keresi, ami a kötelező a tantárgyából, de se címet, se szerzőt, de még csak azt sem tudja, hogy ki oktatja. Vagy a Kodolányi János-féle PR könyvet keresi, de amikor megkérdezem, hogy ugye a Kodolányi főiskola által kiadott könyvre gondol, akkor meg azt mondja, hogy dehogy, a Kodolányi János által írt PR könyvre...
Akkor azt mondom, hogy itt qrva nagy baj, ha ilyen emberek fognak diplomát kapni...

prof. med.univ. doktor 2009.12.26. 07:57:20

@lyesmith: Is. Mondatkezdő nagybetűk, múlt idő jelének helytelen használata. Ha elgépelés, akkor legalább nézzék meg a kommentet, mielőtt elküldik és javítsanak. Ennyi. Új nickem:Péchy Blanka

LustaDick 2009.12.26. 08:00:29

Kiegészítés: nálunk a diplomához 2 nyelv minimum középfokú, szakmai anyaggal bővített ismerete kellett.

neurotikk! (törölt) 2009.12.26. 08:02:07

z 2009.12.26. 01:22:49:
Csak a kiegyensulyozottsag kedveert reagalok, ami ha jol latom neked is kenyered, ez tetszik, meg ha a merleg masik vegen is allsz.
Szep dolog a dialektika, a nyelvtan, a retorika, ha van mit vele kifejezni. Onmagaban semmi.
Semmi.
Ismetlem, onmagaban semmi.
Mint ahogy a mernoki dolgok, ha nem tudjuk megosztani masokkal, nem hasznos a kozossegnek.
Ez is mint minden onnantol van megmeretve, hogy a kozossegnek mennyire van szuksege ra. Kozvetlen, direktben, vagy kozvetve, anelkul hogy akar tudatosulna, mindegy.
A mernokseg az egy olyan, hogy nem kell kiallni erte. Beszel onmagaert. Olyat hoz letre ami letkerdes, kozvetlen latszik a haszna. Ennyi.
Sajna ebben a bolcsesz dologk nem allnak valami jol. Kozvetve sok hasznuk van, sajnos sokszor nagyon nagyon kozvetve. Nem kell ehhez szocializmus vagy barmifele egyeb elvrendszer, hogy "a többi meg idióta bőőőőőőcsész" legyen. Kiegeszito tevekenyseg, ez van.
Nagyon is hasznos a maga szintjen. Nem er semmit barmifele okos mernoki dolog ami az emberiseg kozvetlen hasznara valik, ha nem tudja atadni az ember, nem tudja elmagyarazni, ha nem tud kiallni az ujert a bevallt vilagrend elleneben. Ilyenkor nagyon is jol jon a kiegeszito tudas. Retorika, nyelveszet, a fejlesztesekben az altalanos gondokodas, szociologia, barmifele kulturalis dolog. A human dolgok a real dolgok mellett.
A human dolgok, ha esetleg elkerulte a figyelmed, nem hianyoznak egy jo mernoki kepzes keretebol. A mernokesztetika az egy fontos targy. Persze azok utan, hogy az esztetikus targy megall vagy hasznos. Mert ha nem akkor nem sok ertelme van az esztetikanak, ugye? : )
Ugyanigy a nyelvek a retorika szep dolgok, ha van mondanivalo. Ha az amit elmondunk es kiallunk erte egy irrealis dolog, a realitastol tavol all, akkor nem sok ertelme van, sot! Karos ha haszontalan, irrealis dolgokert allunk ki helyes kozlesu eszkozokkel. Vagy ha a megtanult altalanos gondolkodast olyan dolgokra hasnaljuk amelyek tobbet emesztenek fel mint amennyi elonyt adnak. (itt a megfigyelo eszreveheti, nem beszeltem penz vagy szellemi elonyrol, barmi beletratozik, akar mernoki letesitmenyeknel, nem elhanyagolhato vizsgalodas targya a hozzaadott ertek elve, ahol az ertek nem penz onmaga).
Szoval csak azt akartam hozzaadni, a mernoki dolgok lenyegre toroek, de nem hianyzik beloluk a human dolog, sot. Talan csak hasznosabb a megelhetes szempontjabol mint barmi human dolog, ellenben nem nelkulozheti a human dolgokat semmikepp a megfelelo mennyisegben, a megfelelo fazisban.

Talan kicsit off ez a tema, de talan nem.
A kepzesi fokusz szempontjabol semmikepp nem off.

prof. med.univ. doktor 2009.12.26. 08:04:00

@belzebubó: Egyetértek. A finnek egyáltalán nem szinkronizálnak, a finn gyerekek nagyon jól olvasnak és a szövegértésük is kiváló.

Bird 2009.12.26. 08:06:01

Az összes hozzászólást végigolvasva több minden jutott eszembe.

Évtizedekkel ezelőtt nem volt motiváció és lehetőség az idegen nyelvek tanulására és használatára, ezért a negyven feletti műszakiak többsége már sohasem fog megtanulni rendesen más nyelvet.

Ma már két nyelv a követelmény a diplomához. Az egyik gyermekem jól tud angolul, de nem adhatta be a szakdolgozatát második nyelv nélkül, ezért eljárt a Goethe Intázetbe és letette a szakosított nyelvvizsgát. Most, ha találkozik egy némettel, azt kérdezi tőle németül: ugye folytathatjuk angolul? Ezért az egy mondatért kínozta magát egy évig...

Valamikor szakközépben tanítva az estis-levelezős szakmunkásoknál felvetődött bennem, hogy nem kellene-e a többséget az első félévben kirúgni. De azután arra jöttem rá, hogy még mindig jobb, ha négy évig esténként ott csücsülnek, mert ragad rájuk valami mind a szakmai, mind a többi tárgyból.

Talán ez a szemlélet is lehet az oka a felsőoktatás tömegesedésének.

Fentebb is elég sok rossz helyesírású kommentet lehet olvasni.
Hiller István miniszter mondta dec. 14-én reggel hétkor az m1-en: "...más a helyzet az általános iskolába, más a helyzet a gimnáziumba és más a szakiskolába". Nincs egy bátor riporter, aki rápirítana az oktatási és kulturális tárca első emberére!

LustaDick 2009.12.26. 08:10:21

@Bird: Neked negyedóránként ugyanaz a több minden jut eszedbe? :o)

georg 48 2009.12.26. 08:11:31

Na, most mit kell rinyálni?
Ez kellett! Ebbe az országba kell hatszázezer bölcsész, hatszázezer jogász, hatszázezer orvos. Kész, vége is. Ennyi.Itt van, amit akartak. Nincsenek munkahelyek, szakember nem kell, miután szakmunkásképzés sincs. Kellenek tanárok, orvosok, ügyvédek, csak melózni ne kelljen! Most ontják az egyetemek a hülyéket, akik nem tudnak elhelyezkedni. És nekik áll feljebb. Fel vannak háborodva, mi az hogy nem tudok háromszázezerértsemmit tenni? Itt van amit főztek!

tlvajferi 2009.12.26. 08:16:00

ilyen az evolució, miért kell ezen csodálkozni?

különösen nem kell csodálkozni ezen egy olyan országban, melynek jelenlegi miniszterelnöke egy fmi által kinevezett janicsár

ott ahol gyurcsány, orbán, horn, bokros, antal, kádár, rákosi karakterű emberek lehettek országvezetők, ez a legkisebb probléma

neurotikk! (törölt) 2009.12.26. 08:25:19

@georg 48: jol beszelsz.
A 'háromszázezerértsemmit'-rol eszembe jut, a probamunka mostansag sokkal gyakoribb mint regen.
Nem tudni hogy aki elvegzett egy szakot az mit tud.
Es nem akarok remisztgetni, de mernoki szakokon is igy van egyre inkabb. A flexibilis kepzes azt jelenti, a hallgato kivalasztja mit tanul. Regen azt tanulta ami a szakmahoz szukseges volt, manapsag azt amit kivalaszt.... Ajjaj.
Nem anyira rossz a helyzet mint hangzik, mert azert az eroszakolt politika mellett- atjarhato es tomeges kepzes - a regi motorosok beleeroltetik azt ami szakmailag szukseges.
Meg ha ereszteniuk is kell a szinvonalbol.
Mondjuk epuletszerkezetek statikaja temakorben, hisz a tomeges kepzes hatasara nepszeru es elorelathatolag jobban fizeto szakokra inkabb bejutnak ertelmesebb hallgatok, mernoknek marad a tobbi, raadasul tobben. Ha ki akarjak allitani az elvart szamot, mindenkepp ereszteni kell a korabbi szinvonalbol (tanar ismerosom meselt rola, hogy panaszkodott a diakonkormanyzat, mert az evfolyam 80%-a megbukott abbol ami evtizedeken keresztul a szinvonal volt).
Hogy orvosoknal ez hogy van, nem tudom, remelem kevesbe igy.

kekeckecc 2009.12.26. 08:26:08

@luciferc: Teljesen egyetértek: az elmúlt 20 év nagyszerű oktatáspolitikája eredménye mindez. Anno még kampányt lehetett azzal nyerni, hogy megháromszorozták a felsőoktatásban tanulók számát... az emberek meg benyalták, hogy ez milyen jó dolog. Az én tanárom az ELTE magyar szakán mesélte, hogy mikor ő kezdte, úgy 40 évvel ezelőtt, 10-en voltak a szakon, kb. ennyi magyartanárra volt szükség a 9,5 milliós Magyarországon akkoriban. Most, hogy- hogynem, 350-en tanulnak magyartanárnak, csak az ELTÉn.

neurotikk! (törölt) 2009.12.26. 08:35:04

@georg 48: ... de legalabb a munka erteke novekszik.
Hiany van/lesz szakmunkabol, kenytelenek jobban megfizetni oket.
Persze ki? A sok elhelyezkedni keptelen, keveset tudo, alig valamihez erto tomegtermek? A munkanelkuli tulkepzettek? Hat ok nem tudnak megfizetni egy hozzaerto embert, nincs mibol. Ugyan ki fizet olyasmiert amire nincs szuksege, miert is lenne bevetele egy szuksegtelen tomeg-tulkepzettnek?

==T== 2009.12.26. 08:38:48

@lámalány: Akkor úgy látszik én jobb helyre jártam, mitn a BGF, mert nálunk pár tárgyból ill. szigorlatból szórták az embereket rendesen. A másik komoly szűrő a szakmai középfokú volt, de a többség az elsőn fennakadt.

Persze nálunk is voltak szánalmasan komolytalan tárgyak - A tárgyak közül a különösen a marketing, de részben a számvitel is - de pl. a statisztika, a kontrolling és a kereskedelmi menedzsment szintén szívatós volt.

@szorgalmas:

Na igen, van pár igen "jó írű" gazdasági főiskola - Gyöngyösről hallottam, meg talán Mezőtúrról - amiken szerintem is csak a bezárás segítene, de szerintem iszonyat felháborodás lenen sokak részéről, ha meglépnék.

----

Szerintem amúgy sokat segítene a helyzeten, ha lenne egy normális emelt szintű érettségei, és csak azzal lehetne bejutni a felsőoktatásba, ill. egy középfokú nyelvvizsgának már az érettségire, de legkésőbb a fősuli megkezdése előtt meg kéne lennie...

Claritas 2009.12.26. 08:40:21

@RAMBO: Pokorni az elmúlt 8 évből melyikben irányított oktatást?

==T== 2009.12.26. 08:41:16

@kekeckecc: Önmagában a hallgatói létszám növelése örvendetes lenne, csak sajnos a képzés színvonala, az átugrandó léc magassága jelentősen csökkent. Ez visszavezethető arra is, hogy az általános iskolát egy csomó funkcionális analfabéta hagyja el - mert ugye a liberális cél, hogy jól érezze megát a gyerek az iskolában, meg nehogymár szegregáljunknk, stb - és ez továbbgyűrűzik a középiskolába, majd a felsőoktatásba. + a szülők sem úgy állnak hozzá a dolgokhoz, mint régen....

Claritas 2009.12.26. 08:45:42

szerintem a gyurcsányozás, orbánozás nem ide való. ha már valaki, talán az tehet róla,akinek a fejéből kipattant először a kreditrendszer,utána meg ez a jelenlegi agyament ostobaság, a bolognai rendszer. a kredittel az a bajom, hogy szerintem a diákok átverése: anno ha nem tanultunk,kivágtak és pont. jelenleg sok ezer kölyök húzza az időt a kreditrendszerrel, pedig valójában nem lenne helyük a felsőoktatásban. az érzet viszont, hogy értelmiségiek,megvan...
a bolognai rendszer egy nagy rakás xar. az iskolák nem átjárhatók, és ne is legyenek azok. igenis legyen rangja egy jobb egyetemnek, mert jelenleg nem érdemes középiskolában jól tanulni, úgyis bejut valahova a gyerek a szükséges minimum ponttal:(

neurotikk! (törölt) 2009.12.26. 08:54:00

@==T==: "Önmagában a hallgatói létszám növelése örvendetes lenne"
No way!!!
Onmagaban a letszam novelese rossz!
Akkor helyes ha igeny van ra a tarsadalomban.
Namarmost ez nem szokott felmerulni senki fejeben hogy 'dejo lenne ha tobb diploma papirt adnanak ki'.
Sokkal inkabb, 'keves az orvos', vagy, 'kellene egy vizvezetekszerelo', vagy 'hasznalhatobb szamitogepre lenne szuksegem': szoval kozvetve: 'jobb informatikusok kellenenek'.
Ez a letszam novelese onmagaban, ez az ami elb.sza az egeszet.
Vajon miert ment diplomara - papir! - a volt baratnom, es vajon miet nincs eselye az egyebkent jo szakember ismerosomnek elhelyezkedni papir nelkul? Csak mert manapsag ez lett az erettsegi! Teljesen foloslegesen. Mennyisegi oktatas a minosegi helyett.
Onmagaban a noveles a leheto legrosszabb.
Akkor kell novelni ha szukseg van ra, ugyebar.

Bird 2009.12.26. 08:54:18

@LustaDick:
Ezer bocsánat, de úgy láttam, hogy valamiért nem ment el (feljebb nem láttam, mivel a nagy forgalom miatt sokkal följebb volt az első beírásom), és mivel nem mentettem el elküldés előtt, elég bosszantó volt újra bepötyögnöm. De azért a jogos megjegyzésed mellett az általam leírtakra is reagálhatnál.

==T== 2009.12.26. 09:02:09

@Nymus: De a diák a pénzéért nem azért reklamálna, hogy keményebb legyen a suli.

Tudom, mert nálunk is ez volt. A hallgatók kb. fele fizetős volt, és nem a szigorúbb vizsgákért, alaposabb előadásokért reklamáltak, hanem hogy az előadásnak legyen vége amikor megy ez vagy az a busz/vonat, mert a későbbivel már nincs kedve menni, és fel voltak háborodva ha valahol ne mpuskázhattak.

==T== 2009.12.26. 09:03:53

@Beela: Nézd, a kiművelt emberfők sokasága sohasem rossz. Magyarország egyik baja, hogy tele van hülye, buta emberekkel, akiket meg lehet vezetni. Korunk legsikeresebb országai - főkleg akik az utóbbi pár évtizedbewn lettek sikeresek pedig tele vannak jól képzett emberekkel.

==T== 2009.12.26. 09:05:08

@Beela: A létszámot nyilván differenciáltabban kellettvolna emelni, de sajnos az emberek inkbb akartak egy könnyű szociális munkás/intézményi kommunikátor oklevelet, mint egy mérnökit/természettudományit.

min 2009.12.26. 09:17:01

fejétől bűzlik a hal...

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.12.26. 09:40:15

Ezért tart itt ez a szerencsétlen ország, mert minden bunkó kaphat diplomát, függetlenül attól, hogy a hamburgeren kívül ragad-e más is a fejébe...

Don Quixote de la Ferko 2009.12.26. 09:42:01

Jó olvasni a kommenteket. Szinte minden diák hülye, az oktatók a zsenik.

Van egy rossz hírem. Az oktatók is azokból kerülnek ki, akik pár éve hasonló színvonalon zavarták le a felsőoktatást.

belagezabela 2009.12.26. 09:45:00

Ezt kell csinánie?
Produkcijó.

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.12.26. 09:47:02

A túlképzett ostobák pedig, akik csak simán azért akarnak diplomát, hogy "ne kelljen dolgozni", sokkal több kárt okoznak hosszútávon, mint egy köztörvényes bűnöző. A bűnözőt egyszer elkapják, a buta diplomás élete végéig a köz pénzéből nézegethet köldököt. Mert ugye mindegyiküket "nyomja valaki" aki szintén proletár szartakarítóból lett vezérigazgató..

Borsodban nemrég két köztisztviselőről is kiderült, hogy nem is volt érettségijük, mégis vezető beosztásban voltak. Velük mi lesz? Hiszen súlyos tízmilliókról döntöttek úgy, hogy eleve csalással szereztek döntési pozíciót. Ez miért nem minősített eset? Nem értem ezt az országot.

==T== 2009.12.26. 09:47:41

@luciferko:Igazad van, az oktatás színvonalához az oktatók nagyban hozzájárulnak...

Don Quixote de la Ferko 2009.12.26. 09:51:07

@0o0o:
Üdv a szép új világban.
A baj az, hogy a mai világban senkit nem érdekel a képzettség. Teljesen elfogadott az, hogy a 8 fős csapatunkban vagyunk négyen diplomával, a csoportvezetőnk középfokú, a műszaki vezetőnk középfokú, oszt a vicc kedvéért a középfokú műsz.vez. oktat a felsőfokú végzettséget adó tanfolyamunkon.

heraklész 2009.12.26. 09:51:22

Aki olyat leir, hogy úgy lehet bölcsész diplomát szerezni,hogy valaki be sem jár az egyetemre az még életében nem látott egyetemet belülröl.Nehogy beszopjátok ezt a hülye bloggot!

Vorta 2009.12.26. 10:08:23

Helló

Én BMF-es vagyok és nálunk kötelezőek az előadások, katalógus, fényképezés az ottlévő hallgatókról, minden van. Hogy lehet az, hogy valahol ez "nem törvényes", nálunk meg már csak retina szkennelésig nem megy el a dolog?

érdeklődő 2009.12.26. 10:11:07

Nálunk ( gazdálkodástudományi kar...) kurvára felesleges bejráni bizonyos szemináriumokra, mert inkább magadnak ártasz vele. Bizonyos esetekben meg létfontosságú. Nem ez fogja megoldani a problémát, hanem a létszámkorlátozás. De tényleg magyarázza már el nekem valaki, hogy a 5438953297293172910219743927 médiakommunikációs szakosra milyen piaci igény van? ( azon kívül, hogy a junijónak egy némileg jobb munkanélküliségi képet vetít...? )

Mackó 2009.12.26. 10:16:54

Két műegyetemista találkozik:
-Szia, te bölcsész vagy?
-Á dehogy! Csak elbambultam...

Szakállas, de nem tudtam kihagyni ;)

thehandsomest (törölt) 2009.12.26. 10:39:04

PTE KTK

Nálunk az oktatók kurva jól megoldották de tényleg. Előadásokra nem kell bejárni. Azokra a gyakorlatokra amikre pedig nem fontos bemenni ott katalógus van ahova pedig >érdeked< hogy bemenj ott semmi nincs. Azonban meg kell említeni hogy a 12 előadásból 3-on katalógus van belső használatra. Ez annyit tesz, hogy ha pl 53 pontod van és átmennél, de nem voltál benn: megbuksz. Bennvoltál: átmész. (50%-tól adják meg a kettest ált.-ban)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.26. 10:40:51

a levélírónak nincs igaza és nem való tanárnak, általános iskolába sem.

szerény meglátásom szerint a TUDÁS a lényeg, és nem az, hogy a hallgató hányszor ülte végig az első sorban a dögunalmas előadást. ha a vizsgán tudja az anyagot, akkor tudja. a tanár hogy jön ahhoz, hogy azt firtassa, hogy hol és mikor és miből és hogyan készült fel? ha tudja, átmegy, ha nem, nem. ennyi. felnőtt emberek vagyunk, nem ovodások.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.26. 10:43:18

Nyugtasson mega tudat, hogy komoly műszaki iskolában ez nincs így. BME-n elég nehéz lenne így végezni, mert van olyan félév, hogy heti 2 mérésed van, vagy több. Azon ott kell lenni, mérni is kell, és sok esetben midegyikről JK-t kell beadni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.26. 10:46:01

"Nekem személy szerint az is gondot okoz, hogy a hallgatók nagy része gazdag hülyegyerek, akit apuci befizetett egy diplomára."

még ha van is benne egy hajszálnyi igazság, ez akkor is előítéletes, osotba, primitív és aljas kijelentés. azonnal elbocsátanám, ha én lennék a rektor.

Parajpuding 2009.12.26. 10:46:15

Mára sajnos a diploma egyszerű dokumentummá degradálódott - néhány ritka kivételtől eltekintve - amely mögött tudás, értelem, teljesítmény, szorgalom egyáltalán nem feltételezhető. Ennek megfelelően az sem meglepő, ha egy takarítónői álláshoz is lassan diplomát várnak el. Felborult a világ értékrendje e területen is.

Én a mai diplomásokat nem tartom sokra (semmire), egy jó szakiparost annál többre. Az az idő sincs távol, amikor egy jó szakiparos többszörösét keresi a diplomás semmirekellőnek.

Természetesen az, hogy mindez a helyzet kialakult, éppen a diplomagyárakból kikerülő íróasztal-szakembereknek köszönhető, akiknek lassan már elméleti tudása sincs, gyakorlati pedig már régóta nincs. Diplomából hajtogatott tasakkal a fejükön élnek, így semmit nem látnak és értenek a világból. De ez bőven elég a nagy archoz.

Ha röviden akarom összefoglalni: értéktelen és kártékony emberhorda lett a felsőoktatásból kikerülőkből. Különösen értendő ez a himi-humi z kategóriás intézmények hallgatóira, valamint a haszontalanul sok bölcsész, szociológus, politológus, jogász, közgazdász stb. diplomásra.

És ne feledjük, lassan ezek fognak oktatni is, vagyis irány a tudatlan és értéktelen világ, vak vezet világtalant alapon.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.26. 10:52:57

@Parajpuding: Azért kedves, hogy így élből leszólsz olyan diplomásokat, akik valóban értenek is valamihez. Egy jó szakiparos is ahhoz ért, amihez. Ő valamihez ért, amihez én nem és ez fordítva is igaz. Mindenkinek meg van a maga helye.

szakiii 2009.12.26. 10:58:41

Én is BME-villanykarosként elmondhatom,hogy a BME a mérnökképzésén vmit nagyon jól csinál,vagy csak próbál csinálni annak ellenére hogy belerondítottak a magyar felsőoktatásba ezzel a Bsc/Msc képzéssel//mondom ezt kicsit rossz szájízzel,mert hát minket szívatnak,de én azt nézem ,hogy a diplomám mennyit fog érni a jöbőben.A számonkéréseknek tömkelege van,főleg a szaktárgyakon,de a gyakorlatok 90%-a is katalógusos,és ha már háromról vagy 4ről hiányzik az ember akkor bukta a tárgyat.Valamint heti felkészülést is kérnek,melyet kiszhárthelyik formájában illetve nagyzárthelyik formájában kérnek számon.Egy szemeszter alatt van olyan tárgy amiből 2-3 nagyzárthelyi,ill. hetente vagy kéthetente kiszárthelyi van vagy ezek kombinációja,és ha az ember nem lángelme,zseni akkor ezekre a nagyzárthelyikre még az sem elég ha bent vagy az előadásokon,gyakorlatokon,kemények kell még egy zárthelyire is órákat,akár 2 napot is tanulni...hát még a vizsgák:)nem véletlenül van az h 25ike este leültem a január 5-ikei vizsgámra készülni,mikor január 7ikén van egy másik is...

Egy kitartó és szakmáját szerető villanykaros

Steve the Great 2009.12.26. 11:03:26

@Bukowszky: Elvben ez igaz lenne, csak éppen általában a be nem járók kb. 20%-a tudja valóban jól a dolgokat, a maradék meg kettessel átküzdi magát valahogy. Megérte bárkinek is?

lüke 2009.12.26. 11:03:27

ott:)
nemcsak a bölcsészkart.....
talán boncolni nem lehet otthon,
csak az egzisztencializmust:)

coloska8 2009.12.26. 11:13:59

@Advocatus_Diaboli: Sejtettem, hogy a politikai jellegű példa valakinek nagyon nem fog tetszeni. Én hiszek abban, hogy az is egy szakma és lehet jól csinálni. És ahhoz pedig kellenek azok az információk, amiket a szociológusok szolgáltatnak.

dr.pupak30 2009.12.26. 11:20:38

levelezőn végzek, végeztem több főiskolát. a matematika tanár reflexiója az volt, hogy a nappalisok kutyaütők, a levelezősök akik komolyan veszik a tanulást.
egyébként nem értem miért baj, az ilyen jellegű tömegoktatás. annál jobb, minél szélesebb réteg jut minél magasabb szintű oktatáshoz. legyen tömegoktatás, legyen szigor, legyen egy pár elitegyetem, ahol a leendő táltosokat képzik, akik majd megmondják nekünk a tutit. a baj az, hogy nincs elitképzés, mert a magukat sztárnak képzelő egyetemek európai viszonylatban sehol sincsenek, nemhogy világviszonylatban. látszik is a mindenkori magyar értelmiségi rétegen. nemhogy meghatározni és befolyásolni nem képesek egy ország gondolkodásmódját arculatát, még vezetni sem képesek azt.

anarch 2009.12.26. 11:21:30

Nem bejárásnak sok oka lehet. Példák az életből: tanulás mellett dolgozni is KELL, különben nem fog összejönni a nem létező tandíj vagy éppen most minek nevezzük meg ugye a kolesz/albérlet. Sokan csinálnak párhuzamosan több intézményt is (jellemzően műszaki + valamiféle pénzügy/gazdasági), ütköznek a gyakorlatok/mérések/előadások. S vannak a felolvasó tanárok is, akikhez értelmetlen bejárni mert csak felolvas egy jegyzetet, vagy egyszerűen nem tud előadni és könnyebb valaki jegyzetéből megtanulni. Szóval a személyes nem-jelenlét szerintem kevésbé problémás.

Az már sokkal inkább az, hogy ha valaki elvégzi és utána totálisan alkalmatlan. Elkezd dolgozni, de nem érti ami le van írva. Nem tanult meg tanulni vagy értelmezni egy szöveget. Nomeg veszi fel a svájci frank hitelt, ráadásul többet mint amit fizetni tud, mert összeadni azt már nem tud.

qhanti 2009.12.26. 11:26:31

Sziasztok!

Előre bocsájtom, hogy bölcsész vagyok, de a postban leírt probléma nemcsak a bölcsészkarokon létezik (műszaki, TTK, közgáz)a tömegképzés mindenütt a minőség hanyatlásával jár együtt. Arról ,hogy a bölcsész tudásra szükség van-e, csak annyit: praktikus okokból nincs szükségünk képzőművészetekre,zenére, irodalomra, filozófiára, szociológiára,stb.
Ebben az esetben úgy élnénk mint a robotok, én pedig nem szeretnék ilyen világban élni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.26. 11:26:33

@Steve the Great: egy tanárnak akkor sem az a feladata, hogy önmagában az órai jelenlétet bármilyen formában értékelje. Arra ott a vizsga: a hallgató meg vagy tudja az anyagot a vizsgán, vagy nem. És egy tanár nem beszélhet ilyen stílusban a hallgatóiról. Nem kötelező tanítani, ha ennyire nem érti, miről szól ez az egész.

ursus artos 2009.12.26. 11:28:57

Miért baj az, hogy egy előadásra kétszázan járnak? helyes, járjanak csak, ráadásul költséghatékony.
Minadozáltal aki a félévi vizsgán nem teljesít: kirugni.
A poszt írójának javaslom, hogy először a mérnök szakokon ismert "tíz kicsi kérdés, tíz perc" szűrja ki a felkészületleneket, aztán írásbeli és jöhet a szóbeli. Sokkal kevesebb munkát igényel ez, mint 200 írásbeli dolgizatot kijavítani.
(Egyébként is a kollokvium lényege a szóbeli felelet. Írásbeli számonkérésnek ott vannak a zárthelyik.)
Ki van itt kérem dolgozva a rendszer, csak mindent arra kellene felhasználni, amire való. A beadandó beszámoló, az kérem az aláírásért megy. A gyak.jegyért a zh, a vizsgajegyért a kollokvium. Ha valahol spórolsz, akkor annak a minőségromlás lesz az eredménye.

ursus artos 2009.12.26. 11:30:16

@Bukowszky: Ez a baj. Önérzet az van. De alázat és tudás az már nuku.

kpityu2 2009.12.26. 11:31:03

Bölcsészeket Magyarországnak! Le a mérnökökkel, gazdákkal, esztergályosokkal, utcaseprőkkel! Termeljenek a kínaiak ! Cserébe kapnak tőlünk színes-szagos Excel-táblát, Powerpont-bemutatót. Biztos sok cipőt, ruhát, kenyeret, mobiltelefont adnak ezekért cserébe.

coloska8 2009.12.26. 11:32:11

@qhanti: egyetértek, én sem szeretnék olyan világban élni. Viszont a képzőművészetekre, zenére stb. teljesen praktikus pszichológiai okokból is szükségünk van (lásd művészeti terápiák). A szociológia meg nem nagyon való a sorba az egy alapvetően tök praktikus tudomány (persze, vannak elszállt elméletek, de mindent lehet alkalmazni valahogy.)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.26. 11:32:20

@ursus artos: alázat? alázatomat a tudásnak és a szakmának tartogatzom, nem a dilettáns, inkompetens oktatóknak, akik csak a múlt rendszerbeli kommunista kapcsolataiknak köszönhetik a főiskolai állásukat!

qhanti 2009.12.26. 11:34:40

@coloska8: Én csak azért raktam1 sorba, mert ezek az ágak direkt módon nem termelnek profitot sem nemzetgazdasági sem egyéb szinten. Jómagam történelem szakon végeztem és szerintem azért van szükség a történelmi tudásra, hogy felelős döntéseket hozhassunk a jövőnkről, amit a múlt ismerete nélkül nem tudunk megtenni.

coloska8 2009.12.26. 11:35:24

@kpityu2: Egyetlen, bölcsészeti képzés mellett érvelő kommentelő sem mondta, hogy nincs szükség a reálosokra, úgyhogy nem tudom, kivel vitatkozol.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.12.26. 11:38:34

Egy jó oktató sosem írna ilyen végtelenül szűklátókörű, előítéletes, osotba levelet. Egy jó oktató előadásán még a csilláron is lógnak a hallgatók, akkor is, ha nincs katalógus.

lyesmith 2009.12.26. 11:38:45

@qhanti: "Arról ,hogy a bölcsész tudásra szükség van-e, csak annyit: praktikus okokból nincs szükségünk képzőművészetekre,zenére, irodalomra, filozófiára, szociológiára,stb."

Praktikus okokból szükség van mindezekre szakonként kb 10-re minden évben.

Nincs szükség évi több ezer végzős bölcsészre akiknek 95 százaléka nem fog a szakmájában dolgozni.

Csak azért mert valaki szereti az irodalmat nem kell magyar szakra járni. Akkor kell magyar szakra járni ha feltett szándéka az illetőnek hogy egész életében a magyar irodalommal, nyelvészettel stb-vel foglalkozik. Nem kell angol vagy skandinalisztika szakra járni csak azért hogy valaki megtanuljon angolul vagy svédül.

coloska8 2009.12.26. 11:39:22

@qhanti: "felelős döntéseket hozhassunk a jövőnkről, amit a múlt ismerete nélkül nem tudunk megtenni." És ez miért nem termel direkt profitot? Főleg, hogyha profitnak számítjuk a negatív hatású döntések elkerülését.

dean23 2009.12.26. 11:42:31

Véleményem szerint 2-3 szaktól eltekintve az összesen túlzott tömegképzés folyik. Van ahol tanulnak egy szakon 3-400-an és elég lenne 20-30, ill. vannak olyanok ahol tanulnak 80-an, de szintén elég lenne 20-30. Tehát mások az arányok.
Arról nem beszél senki, h. a középiskolákban 1-1 osztályban miért tanulnak 36-37-en? A színvonal pofáncsapása itt is jelen van.
Amíg a rendszer fenn áll úgysem lesz változás. Az oktatás csak egy eszköz a politikusoknak a szavazatszerzésre, tehát marad az amit mindenki hallani szeretne. Mindenkinek ingyen diploma! Az más kérdés, h.-e miatt egy kalap sz...rt se ér már sem az érettségi, sem a BSc végzettség!

qhanti 2009.12.26. 11:43:22

@lyesmith: A pici probléma ezzel az, hogy kb. 15 éve sok jogászra volt szükség, rá is álltak az egyetemek. 5 év alatt be is telt az ország jogásszal, most már nem kell, de ettől még nem végez kevesebb jogász. Természetesen nem kell magyar szakot végezni ha szereted az irodalmat, ugyanakkor ha igazán érdekel, akkor ott kapod meg azt a tudást amire vágysz, már ha jó az egyetem. Arról meg ne is beszéljünk, hogy nem minden állásnak van szakja az egyetemen, tehát mindenhol működik az, hogy orvosi egyetemet végzek mert orvos akarok lenni. Sok munkához bölcsész diplomát kérnek, mert műveltség és jó kommunikációs képesség kell a betöltéséhez.

ursus artos 2009.12.26. 11:45:31

@Bukowszky: mondom én, hogy nincs benned alázat, a szakma iránt meg főleg. Az oktató olyan, amilyen. De a főiskolai létnek pontosan az volt az értelme, hogy a huszadik visszadobott tervezési feladat után, huszonegyedjére is meg kell csinálni és mosolyogva beadni. Előbb-utóbb sikerül. Ha csak hepciáskodsz az adott esetben nettó seggfej tanárral, akkor csak rövidebbet húzhatod.

coloska8 2009.12.26. 11:45:47

a médiatudomány állítólagos szükségtelenségéhez: nincs szükség olyan szakemberre, aki azzal van tisztában például, hogy a műsorok hogyan hatnak a gyermekekre? Hogy milyen médiatartalmak segítenek hozzá egy kevésbé agresszív társadalomhoz? Vagy hogy milyen médiaszabályzás hat egy nyílt, egészséges demokrácia kiteljesedésének, megerősödésének irányába?
Persze, azzal egyet értek, hogy túl sokan vagyunk (és igen, ez divat, és el fog múlni), de órákon keresztül tudom sorolni, hogy mire használható az a tudás, amit kapunk.

zeroember 2009.12.26. 11:46:06

Mindnképpen szeretném kifejezni a véleményem, mert én például nem úgy gondolkodom az egyetemről hogy akkor jó ha megmondják nekem hogy mit csináljak. Egyáltalán nem leszek boldog attól ha egy tanár annyi beadandót ad, hogy ezzel kb meg is szabja hogy mennyit készülök az adott tárgyból a következő zh-ra/vizsgára. Azt hiszem egy egyetemistától elvárható hogy meg tudja ítélni hogy készül és mikor, mennyit tanul, nem kell ehhez egy tanár(vagy apuci, nagymami stb.) hogy megmondja.

Hogy bemegyek-e egy adott órára egyáltalán nem attól függ hogy van-e katalógus vagy nincs. Vannak órák melyekre akkor bemegyek egy oda-vissza átbulizott éjszaka után tökmásnaposan is mert 1. jók 2. fontosak. Számomra egy egyetem egy nagyon nagy tudástár amiből meríthetek amennyit szeretnék. A beadandókat is így fogom fel. Azok lehetőségek hogy megmutassam hogy önálló munkára milyen szinten vagyok már képes. Mert ez lesz az igazán fontos a későbbiekben, hogy önállóan, saját kútfőből mit tudsz kezdeni. Ma szerintem az a jó az egyetemekben (az enyémen legalábbis feltétlenül), hogy a diákra bízza a döntést hogy mennyire kíván belemélyedni az anyagba. Nem irdatlan sok kötelező tananyaggal, hanem inkább sok választható, fakultatív tanulási lehetőséggel operál. Ez tényleg ahhoz vezet hogy kevesen érzik úgy hogy rosszul választottak szakot/intézményt, mert nagyon sokfelé el lehet szépen kanyarodni, úgy hogy minden úton értékes tudást szerezhet a diák, továbbá jelentős önállóságra nevel. Azt hiszem ez sokkal jobb annál mint néhány helyen, ahol a temérdek beadandó és irdatlan nehéz zh-k meg vizsgák keltette "félelem" viszi rá a tanulókat a tanulásra.

Attól hogy nagyon szépen megírod az 5000. zh-t és nincs hiányzás a neved mellett lehetsz még teljesen alkalmatlan az értékes munkára. És az állítás ellentettje is működik. Mert igaz az, hogy vannak akik fogékonyabbak, rátermettebbek az önálló problémamegoldásra. Ezek közül fognak kikerülni akik azt mondják hogy na jólvan nekem ez most nem kell megtanulom inkább otthon, tök logikus, nem fog problémát okozni. Szerintem ez elfogadható. A tudás megszerzésének mikéntje magánügy.

Azok akik azért nem járnak órára mert nem érdekli őket mert ellazázzák, egy óriási lehetőséget hagynak ki azzal hogy nem használják ki amit az egyetemen kaphatnának. Majd megbánják 5-10-15 év múlva, akkor panaszkodhatnak. De büntetni szerintem őket sem kell. Aki államilag támogatottként bekerült az egyetemre annak (elvileg, sajnos ma ez kurvára nem valósul meg ami nagyon nagy hibája a rendszernek a mindenféle 300 pontos szakokkal...) meg kell lennie a tudásának és értelmének hogy értékes, értelmiségi tagja legyen a társadalomnak, így megérdemli a lehetőséget hogy tanuljon az egyetemen. Ha ezzel a lehetőséggel nem, vagy csak részben él az az ő döntése. Szerintem a költségtérítésesekről itt nem érdemes beszélni, ők gyakorlatilag megvásárolnak egy szolgáltatást. A szomszédodra sem szólsz rá hogy használja gyakrabban a porschéját ha már egyszer megvette.

KiNG 2009.12.26. 11:46:49

Véleményem pontokba szedve:

1. Hasznosság. A felsőoktatási szakok anyagai sok helyen még csak nem is közelítik azt a tudáskört, amire a szakmában tevékenykedő munkaadóknak szüksége van; legyen szó itt elavult, pusztán elméleti informatikai tudásról, vagy elvont közgazdasági elméletekről. Valahol humorosan megjegyezték, hogy egy BCE-s közgáz oktató még a sarki zöldségest is csődbe vinné. :)

Megoldás lenne az, ha gyakorlati ismereteket oktatnának, akár egy-egy későbbi munkáltató tehetne javaslatokat, milyen ismeretek szerepeljenek egy szak tantervében. Hiszen a hallgató, az egyetem, a tudás, a szak nem önmagáért létezik céltalanul, hanem azért, hogy a későbbi munkavállaló biztosítani tudja anyagi szükségleteit, a szektorok még nagyobb profitot termeljenek, emelve így a közjót és az átlagos életszínvonalat.

2a. Motiváció. A hallgató nem motivált a tananyag elsajátításában. Ez egyrészt azért van, mert kevésbé hasznos dolgokat tanul (lásd 1. pont), másrészt csupán azt a tudását értékelik, amit úgy szerez, hogy szorgalmi időszaki semmittevése után egy vizsgaidőszaki 3-5 nap időtartam alatt magol. Aztán vizsga után másnap elfelejt.

2b. Vizsgarendszer. Érthetetlen módon Magyarországon egy tárgyból többször is lehet vizsgázni, szinte kínálva azt a mentalitást, hogy "Nem baj, ha megbukok, vagy el se megyek, majd másodszorra sikerülni fog. Hülye lennék nem kihasználni ezt a lehetőséget ebben a laza környezetben."

Az érdemjegy kialakításában nagyobb szerepet kell kapnia az egyéni kutatómunkának, önálló alkotásoknak, beadandó dolgozatoknak, és a kötelező, szükséges anyagot akár heti, kétheti rendszerességgel zárthelyik formájában visszakövetelni. Nem arról van szó tehát, hogy ne legyenek vizsgák, hanem arról, hogy naprakészen tartott ismereteket értékeljenek, ne pedig pár nap alatt bemagolt, s utána köddé váló ismereteket.

3a. Tömegképzés. Természetesen senkitől nem szabad elvenni a szabad szakválasztás jogát, de a bölcsész, jogász, kommunikációs és egyéb súlyosan tömegtermelő szakok csupán kis százalékát államilag finanszírozottként működtetni, a többit - a választási jogot meghagyva s a hallgató igénye miatt - költségtérítéses képzésként.

3b. Oktatói összetétel. Siralmas, hogy lassan 2010-ben járunk, és egy egyetemi oktató vagy pszichésen alkalmatlan a tudás átadására idegbetegség, kisebbségi érzések vagy egyszerű szenilitás miatt (ez esetben azonnali áthelyezés lenne szükségszerű), vagy pedig nem rendelkezik azokkal az ismeretekkel, hogy egy egyszerű .ppt anyagot összeállítson vagy egy e-mailt elküldjön. A jövő embereit képezik, és elég szomorú, ha arra alkalmatlanok teszik ezt.

4. Jelenléti ív. Szükségtelen, az oktatók hozzáállásával és a tudás hasznossá tételével kell elérni azt, hogy a hallgatók az órákra bejárjanak. Az egyetem van a hallgatókért és nem a hallgatók az egyetemért.

5. HÖK. Menjen a jó kurva anyjukba az a semmittevő, lusta, alkoholista, bukdácsoló banda, akik ráadásul korruptak, hazugok, seggnyalók, és még pénzt is kapnak ezért. Felkértek anno erre, de értelemszerűen nem fogadtam el a fertő-tagságot.

:)

dean23 2009.12.26. 11:47:58

@szakiii: Az ismerősöm a Pollackon végzett villamosmérnökként és elmondása szerint utoljára volt színvonal, mert az idős tanáraik nyugdíjba mennek. Ők nem csak az anyagot követelték meg, de a mérnökhöz és úriemberhez méltó viselkedést is elvárták a hallgatóktól. A nem megjelenés órákon fel sem merült hisz azt gyakorlatilag emberszámba se vették aki csak beesett félév végén!
Most meg jönnek a "jófej" fiatal suhancok tanárnak akik semmit sem tanítanak...

szakiii 2009.12.26. 11:48:22

@dean23: az összes villamosmérnök,gépészmérnök,mechatronikai,építőmérnököt felszívja a munkaerőpiac:)
nem csak a BME-set
csak hát ezek a karok nem nagyon népszerűek,mert gógyi is kell hozzá:)

lyesmith 2009.12.26. 11:52:11

@qhanti:

" 5 év alatt be is telt az ország jogásszal, most már nem kell, de ettől még nem végez kevesebb jogász."

Ahogy 15 éve felfuttatták a jogász szakot most ugyanúgy le kéne építeni. Mivel ahogy mondtad nicns rájuk szükség. Egyszerűen tandíjjal, magas szintű felvételivel és számonkéréssel meg kéne válogatni hogy csak a legkiválóbb és lehelhivatottabb emberek menjenek jogásznak. Ez esetben elegendő számú kiváló jogász lenne az országban. Az viszont nem működik hogy csak azért mert fejpénzt kap az egyetem továbbra is ontsuk a jogászokat akik aztán nem tudnak elhelyezkedni.

"ugyanakkor ha igazán érdekel, akkor ott kapod meg azt a tudást amire vágysz, már ha jó az egyetem"

Ugyanakkor ezt meg kéne fizetni. Ugyanis az nagy probléma, hogy az állam az adófizetők pénzén taníttat olyanokat akiknek nincs szándékában a a kapott tudást felhasználni.

"Sok munkához bölcsész diplomát kérnek, mert műveltség és jó kommunikációs képesség kell a betöltéséhez."

Például? Én soha nem tapasztaltam azt, hogy a bölcsész végzettség feltétele lenne a műveltségnek és a jó kommunikációs képességnek.

Rókakígyó 2009.12.26. 11:53:15

Ez a levél tipikusan mutatja a tanári kar minőségét. Miután kedves posztíró ezekből az emberekből él, soha, érti! soha nem hülyézheti le őket. És ha ilyet teszm akkor az ön fejében a tizede sincs annak, mint azoknak, akiket tanítania kellene.

dr.pupak30 2009.12.26. 11:54:19

@KiNG: nem a höknél gyakorolnak a későbbi politikusok? :)

versense (törölt) 2009.12.26. 11:54:38

Kodolányi (tudom, tudom...:)) kommunikációszak (tudom, tudom.. :)) volt olyan csoporttársam, akit félév elején a beíratkozáskor láttam, illetve vizsgaidőszakban tűnt fel újra... de ugyanez van most a külkeren. van olyan csoporttársam, akiről már azt hittem, hogy otthagyta a sulit. az egyik vizsgán kiderült, hogy tévedtem. na jó, ez mondjuk már levelező..

lyesmith 2009.12.26. 11:55:21

@coloska8: "hogy a műsorok hogyan hatnak a gyermekekre? Hogy milyen médiatartalmak segítenek hozzá egy kevésbé agresszív társadalomhoz?"

LOL nézel TV-t? Olvasol újsgot??? A média "szakembereknek" halvány fingjuk nincs arról, hogy mi hogyan hat a gyerekekre vagy hogy mi tesz agresszívvá valakit.

qhanti 2009.12.26. 11:55:42

"Például? Én soha nem tapasztaltam azt, hogy a bölcsész végzettség feltétele lenne a műveltségnek és a jó kommunikációs képességnek."

Nem feltétele, mint ahogy a matematika szak elvégzése sem feltétele annak, hogy tudjál számolni, de azért nagyobb esély van arra, hogy 1 matematikus jobban megbirkózik a számokkal, mint más.

Sajnálatos, hogy ma szakbarbárokat képeznek és szaktól függetlenül is félművelt a diplomások jó része.

szakiii 2009.12.26. 11:59:01

@KiNG:
abban igazad van h a gyakorlati képzés nulla,vagyis szinte nulla...
azért a BME diákjaiban a motivációnak muszáj elvként kell meglennie,mert ha elbuksz egy vizsgát,és van még 4 rajta kívül,akkor hiába van ott a lehetőség,hogy pótolhasd ott van már a többi is mellette,és nekünk nem olyan tárgyaink vannak melyekre felkészül az ember fél-1 nap tanulással,még ha másodjára is megy rá:S
szóval adott karokon jóó a több vizsgalehetőség,így is meg van nehezítve a diák dolga,máshol meg lehetne szigorítani,mert én is elképedve hallom más egyetemen főiskolán tanulóktól hogy tényleg be sem tezsik a lábukat az egyetemre,és csak a buli a szórakozás a semmittevés...
én meg vért izzadok hogy az építész barátnőmmel hétközben pár órát együtt töltsek:S

dean:
nálunk is öregednek ki a tanárok de a suhancok kifejezés itt azért erős túlzás akik átveszik az előadó szerepet a 70 éves bácsiktól,azok 45-50 éves ha nem idősebb emberek/ami nem is baj,mert egy 70 éves bácsi mire képes most retorikailag,de komolyan??/,uhogy nálunk szerencsére nem suhancok tartják az előadásokat
a gyakorlatokat pedig nem baj h fiatalabbak tartják,legyen az egy 24-25 éves doktorandusz,ő úgy is közelebb áll a diákhoz,mint egy 50 éves ember,közvetlenebb,jobban magyaráz,szerintem:)

dr.pupak30 2009.12.26. 12:00:21

@versense: a tudás megszerzésének rengeteg módja van. a tudásbázis mindenki rendelkezésére áll. nem értem miért lovagol mindenki azon, hogy bejárnak vagy nem járnak be. a tudást önnállóan is meg lehet szerezni.
nem régen volt a hvg-n egy jó cikk a szovjet atomtudósokról akik a szovjet hidrogénbombát fejlesztették. volt akinek középiskolai végzettsége volt, amikor a projekten elkezdett dolgozni. a szakmát laboratóriumokban kezdték és menet közben fejlesztették magukat arra a szintre, hogy később bevonják őket ilyen jellegű kutatásokba

bontottcsirke 2009.12.26. 12:01:32

Szerintem a felsőoktatás egy egyszerű papírgyárrá alakult. Nálunk (tanári kar) 180 ember volt egy évfolyamban, a többsége ostoba és igénytelen.
Nem mondom, hogy én egy patent-tájékozott-megaisten tanár lettem, de még így is gáz visszagondolni. Sok tag még középfok szinten sem tudta az angolt, így meg elég érdekes volt Hemingway novellákról beszélgetni.

lyesmith 2009.12.26. 12:03:01

@qhanti: ", mint ahogy a matematika szak elvégzése sem feltétele annak, hogy tudjál számolni"

Szerintem ezzel nagyon mellé lőttél. :)

tölgyes 2009.12.26. 12:03:51

Magyar Bálint nem élt hiába.. Hiller segítségével akkora pusztítást vittek végbe a felsőoktatásban is, hogy azt még megkeserüljük!!

coloska8 2009.12.26. 12:04:34

@lyesmith: Nézek TV-t, olvasok újságot. A médiakutatók érdemi munkáját szakmai folyóiratokból ismerd meg, ne a médiából. Abban természetesen igazad van, hogy a médiahatás még ma is egy nehezen megfogható valami, de pár elméletről (agenda settig, framing, priming) már bebizonyosodott, hogy jól használható a befogadás modellezéséhez. A társadalomtudományokban nem igazán vannak törvények, az ok-okozatiság általában bizonytalan, a megismerés sosem lehet teljes (lásd Popper műveit ezzel kapcsolatban.) Az lenne a gáz, ha a médiakutatók azt mondanák, hogy mindenre tudják a választ. Megjegyzem, hogy az agykutatók sem tudják. Meg persze a fizikában is van egy csomó megoldatlan probléma, a tudomány már csak ilyen.

Rókakígyó 2009.12.26. 12:04:36

Mellesleg senkit nem lehet megtanítani semmire. Amíg felsőoktatásban vettem részt annyi sz.. előadásra kellett volna járnom, hogy csak na. A tekintélyuralom ebben az országban teljesen bevett szokás. A sikeresség korántsem múlik azon, hogy i hogyan teljesít a főiskolán, egyetemen. A mi toronymagas évfolyamelsőnk most vadászmester. De bőven vannak munkanélküliek és alkoholisták és betegek is az ismerettségi körben. Sajna ez az ország sok tehetséges embert darál be. Műveljétek kertjeiteket!

qhanti 2009.12.26. 12:06:43

@lyesmith: Miért is? Csak az tud számolni aki matematikus? Csak az beszél angolul aki angol szakot végzett. Szerinted amíg az egyetemeken a társadalom 0,00001% végzett, addig senki nem értett semmihez?
De mondhatok konkrét példát (bár úgyis azt mondod majd, hogy a kivétel erősíti a szabályt)
Gerald Durrell semmilyen biológia, zoológia szakot nem végzett, még is kiváló zoológus lett, amit több egyetem is díszdoktori címmel ismert el és mellesleg jó író is volt (irodalom szakot sem végzett)

snakekiller23 2009.12.26. 12:08:00

Mondják itt sokan, hogy bezzeg a Kádár-rndszerben akkor ez még nem csesződött így el. Hát _ennyire_ még valóban nem, de a leépülés már akkor megindult. Amikor már lassan 40 éve anyukám volt középiskolás már akkor olyan tanárokkal és olyan minősíthetetlen színvonallal találkozott (egy jobbnak tartott suliban) ami már jelezte, hogy nagy bajok vannak. Egyszerűen mióta az úri, polgári elit kiváltságából tömegtermékké tettük a gimnáziumot és az érettségit a fokozatos romlás szinte bele van kódolva a rendszerbe. Jóval Pokorni-Magyar-Hiller előtt tömegével képezték és alkalmazták a semmirevaló, alkalmatlan embereket tanárnak, mert a Ratkó indukálta demográfiai bumm szívta fel a tanerőt, mint a szívacsot; a mennyiség és a minőség szorzata azonban e téren nem nagyon változott. Így lett nagyátlagban közepesen szar a középiskolai oktatásunk, a szakképzésünk meg egyszerűen kritikán aluli. Persze ez lassacskán totál anullálta az érettségi értékét és a tömegeket, meg a munkaadókat is a felsőoktatás irányába ösztökélte. Egy alapvetően elitképzésre, szocialista tervgazdaságra berendezkedett felsőoktatásra zúdult így rá először az intézményi liberalizáció, kreditrendszer, párhuzamos költségtérítéses képzés, aztán a bolognai rendszer segítségével az addiginál min. 3-4-szer nagyobb diáksereg. A ballaszt legnagyobb részét persze az új intézmények, kihelyezett tagozatok, kvázi diplomagyárak szívták fel; de az elit egyetemeken is félelmetes létszámrobbanás ment végbe, ami a fejpénz-rendszerrel, alulfinanszírozottsággal együtt elkerülhetetlenül a színvonal zuhanását hozta. Régen pl. gyógyszerészt 1-2 helyen képeztek az országban és már akkor is a SOTE-t tartották egyedül mértékadónak, ma min. féltucat helyen folyik képzés jórészt az ezerfelé szétszórodott régi pesti oktatógárda és utódaik által, ami miatt kb. egyenletesen pocsék lett a színvonal a régihez képest. Az oktatói gárda, az infrastruktúra a legjobb helyeken is alig bírja el a megnövekedett létszámot és a rengeteg crossover, specializálódó képzést: nincs elég tanár, nincs elég tanársegéd, nincs elég terem, labor, eszköz; a meglévő tanerő meg annyira be van fogva egy arctalan, személytelen húsdarálóba, (többszázfős évfolyamok, keresztfélévek, stb.) hogy halkan ugyan de fel-fel merül, hogy ilyen BSc képzésstruktúra mellett képes-e a valaha 5 éves képzést nyújtó intézmény valamirevaló MSc-t indítani, pláne minőségi doktoranduszképzést fenntartani. A másod- harmadrangú sulikról már sokan, sokat írtak, már szinte szóra sem érdemesek. Kevés és felelőtlenül osztogatott a pénz, rossz a struktúra, rosszak az alapok és bizony rosszak az eredmények is. Tessék megnézni a rangsorokat, a nagy arcunk ellenére a külvilág szemében olyan messze vagyunk az un. világszínvonaltól, hogy az kétségbeejtő (gazdasági, társ. tudományi képzésben egyenesen botrányos a lemaradás).

Nem látom az ötleteket a kiútra; a deklarációk szintjén megrekedő politikai akaratból, meg civil panaszkodásból és ötletelésből sose volt hiány.

dr.pupak30 2009.12.26. 12:11:20

ja ez a papírmizéria csak itt van. itt nem is adnak lehetőséget olyan tehetséges embereknek, akik nem tudnak papírokat lobogtatni. informatikában számít, hogy mit végeztél? az számít mikor végezted és hogy az új technológiát meg tudod-e tanulni. ennyi

Harald hardrode 2009.12.26. 12:11:33

Komolyan, miért sír mindenki azon, hogy be kell járni, nem kell bejárni? Meg péntek 18.00 előadás. Egyetemre azért mész, hogy tudást szerezzél, önszántadból. Akkor fogadd el, amit diktálnak, aztán kussolsz ha államin vagy. Ha fizetősön, akkor meg elmehetsz, ha nem tetszik, nem kötelező fizetni. Sok hülye bölcsész picsog, hogy svéd irodalom miért péntek délután van. Csak, bazzmeg az is nap, akkor is be kell járni. Miért az egyetem legyen rád tekintettel, hogy dolgozol, hazautazol. Ha akkora májer vagy és mindent meg tudsz oldani, akkor ezt is. Egyeseknek nagyon nagy az egoja, hogy milyen a kapcsolat közte meg az egyetem között. Képzeld el, hogy nem halsz bele ha bejársz és tanulsz. Üregi bölcsészként havi 50.000 ösztöndíjam van, így dolgoznom nem kell. Jah, hogy tanulok? Meg, hogy a tanárok le se szarják, hogy szabályzat szerint nem lehet külföldi anyagot feladni? Minden németül, angolul és franciául van, jah kérem ez egy ilyen szakma. Tanulni kell, hasznos, de tényleg.

lyesmith 2009.12.26. 12:26:53

@qhanti: Azért mert a hsz-edben azt írtad hogy sok állást direkt bölcsészeknek hirdetnek meg mert fontos a jó kommunikáció és a műveltség. Erre írtam hogy hozzál példát, mert szvsz a bölcsész szakkal sem jó kommunikációs képesség sem műveltség nem jár jobban együtt mint bármelyik TTK-s szakkal.

Egy két autisztikus zsenin kívül senki nem lett úgy kiválló matematikus hogy ne tanult volna felsőoktatásban matematikát. Azonban írók, művelt, kommunikatív emberek ezrei nem jártak bölcsész szakra.

Egyszerűen nincs kapcsolat a között hogy valaki mennyire kommunikatív vagy mennyire művelt és a között hogy járt e BTK-ra vagy sem.

Agent Cooper 2009.12.26. 12:55:06

1. Az, hogy lehet szerezni jegyet bejárás nélkül, az nem feltétlenül rossz. Ha bejárás nélkül is felszedi az ember a tudást, akkor tökmindegy.

2. Bejárni az MIT-n sem kell. A lényeg, hogy tudod-e a dolgot, vagy sem. Ez meg a vizsgán/dolgozaton kiderül.

3. Abból, hogy kötelezően bent kell lenni, nem következik, hogy minőségibb lesz az oktatás. Sőt, saját tapasztalat alapján egy tanári objektivitást csökkentő tényező. Pofára lehet jegyet adni, általában ezt is teszik.

4. A teljes magyar felsőoktatás elavult, nem csak a BTK. Ha 1000 embert képzünk egy szakmába, amiben reálisan csak 10 ember tud megélni, akkor ott a pozíciókért való harcban elsődleges lesz a személyes ismeretség, a tekintélyelven alapuló "szakmaiság", a seggnyalás, a klasszikus urambátyámrendszer.

5. Az előbbi a következőket biztosan érinti: Építész, építőmérnök, közlekedésmérnök, jogász, közgazdász, bölcsész, politológus, pszichológus, biológus, filmrendező, grafikus, a sort lehetne folytatni.

6. Amit TTK-t, BME-t illeti. Programozó szakon az oktatott ismeretek 90%-a kamu, pusztán valamilyen tantárgy, a valós szakmai-keresleti viszonyokhoz semmi köze.

7. Az egész rendszer teljesen diszfunkcionális. Az egyetemre járás célja nem a tudás megszerzése, hanem a tárgyak teljesítése, a jegyek megszerzése, és vizsgák leküzdése, de legfőképpen a diploma, a papír megszerzése.

8. A komolyabb cégek nem diplomát kérnek, hanem felmutatott szakmai referenciát.

Stupidella 2009.12.26. 13:05:42

"miután elolvastam és értékeltem kb. 400 dolgozatot, nem nagyon van kedvem a felével újraíratni."

Pedig nem ártana...

Nálunk mostanában az államvizsgán derül ki, hogy úgy lavírozott el a diák a végszóig, hogy olyan dolgokat sem tud, amit még egy laikus is simán megválaszol... Aztán meg balhéznak, hogy megbuktak az államvizsgán, mennek panaszra a dékánhoz, hogy szerintük pikkelt rájuk a vizsgáztató.

Nagymedve 2009.12.26. 13:23:15

Még emlékszem, pont a BBC-n hallgattam (angolul:)))nagyon anno egy rektori interjút ahol elhangzott: "please, open the doors" azaz nyissák meg az egyetemek, főiskolák kapuit,majd közben eldől,hogy ki marad, ki megy, kinek való,kinek nem.
Aztán nem ez lett belőle amiről beszámolt a blogger.
Most annyiból változik a helyzet,hogy kevesebb lesz az új tanuló egyrészt demográfiai okokból,másrészt rohadt drága lett a fizetős suli, plusz a közlekedés.
Mindamellett nálunk a kontra-szelekció érvényesül,azaz megfelelő helyre kell születni,megfelelő embereknek megfelelő dolgokat mondani, a megfelelő helyen ott lenni és így valóban lehet boldogulni(ettől nem biztos,hogy boldogokleszünk!)
Hiába van diplomám,(a második BKF-es:)), elhelyezkedni, ha lehet egyáltalán,csak valami olyan helyre lehet hathatós ismeretség nélkül,ahol átlagbért (se)adnak. Az meg nem elég,mert most diákhitelre 40 et kell fizetnem(nekem is hazudott Kovács László),lakásra meg 50-est...
Inkább elmentem biztosítási ügynöknek:))
www.egytankbenzin.hu

Aztán próbálom ezt csinálni,mert 37 évesen pl.Írországba menni mosogatni nem perspektíva. Nem a meló miatt,mert most is 10-12 órát dolgozom mint EV.,hanem szellemileg rombolja az embert. Ezt láttam egy barátomon.

Kasia 2009.12.26. 13:25:34

@Harald hardrode:
Ez nem ér, én kishíján megszakadtam, ami havi 15.000 ösztöndíjra volt elég... hol fizetnek ennyire jól? :)
Egyébként meg érdekes, mostanában mennyire divat lett leszólni a bölcsészeket...kb. mint az emo-sokat. :) Bölcsész vagy? Fúj, semmirekellő! Emo-s vagy? Szintén! Főleg, ha a kettő együtt. :D
Am. a bölcsészkar nem csak a kommunikáció, magyar, filozófia szakból áll, nem ezek alapján kéne általánosítani. (Tudom, valaki mindjárt felsorolja a felsőoktatási tájékoztatót, hogy megmutassa, ő aztán tájékozott...)
Nincs rájuk szükség? Legyen. Jövőre diplomázok, de állásom már van,leendő végzettségemnek megfelelően, protekciómentesen... Szóval nem lehetetlen.

Nagymedve 2009.12.26. 13:25:52

Aztán ez lett belőle...(nem tudom miért maradt ott a nem, medvebocs!)

coloska8 2009.12.26. 13:34:03

@Kasia: A bolognai rendszeres kommunikáció szak nem is a bölcsész képzési területhez tartozik, hanem a társadalomtudományihoz, szociológiára épül az egész. Persze ettől még sokszor a bölcsészkaron van neki hely, meg más nem bölcsész szakoknak is.

weekthor · http://budapestkave.blog.hu 2009.12.26. 13:42:08

Azért mert az arctalan tömeg megkapja a diplomáját, attól még ugyanúgy arctalan tömeg marad az egyetem falain kívül is. Körülbelül úgy kell elképzelni az egészet, mintha ugyanaz lenne a helyzet mint mondjuk 30-40 évvel ezelőtt. Egy szakon továbbra is ugyanúgy csupán néhány hallgató és néhány oktató jár össze diskurálni nagyokat az adott tudományággal kapcsolatban, mindössze annyi változott, hogy az idők során odakeveredett még 3-400 további hülyegyerek is. Ám attól még mert ott vannak, még nem valószínű, hogy megkapják azt, amit egy egyetem és az oktatója nyújthat. Természetesen ők is kapnak egy diplomát, de hát most tényleg ez a fontos? Ugyan már!

Kasia 2009.12.26. 13:46:50

@coloska8: Attól,h. BA-ban átsorolták, még ugyanúgy a bölcsész szakokhoz tartozik. Ami viszont nem értek, h. a pszichológia mit keres itt...
A témához is hozzászólva: Jelenleg úgy tűnik, nem vizsgázhatok egy tárgyból, mert óraütközés miatt nem jártam be az előadásra, az oktató viszont szabályzatra hivatkozik, miszerint kötelező a részvétel. Tehát a témaindító post tuti nem nálunk íródott... Szemináriumokról 3-at lehet hiányozni, nyomós indokkal esetleg 4-et, ebből nem engednek.

coloska8 2009.12.26. 14:17:27

@Kasia: "Az így létrejött közös alapszakon szerezhető diploma megnevezése kommunikátor, melynek választható szakirányai intézményenként eltérőek, és a társadalomtudományi képzési terület részét képezik."

http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php?b_id=51

És mint mondtam szociológiára és egyéb társadalomtudományokra épül a képzés, nem mondjuk irodalomra, de persze pár bölcsész tárgy is van. És nem lehet kommunikáció és médiatudomány mellé minort választani, mert az csak a bölcsészettudományi képzésben van.

coloska8 2009.12.26. 14:19:43

@Kasia: meg az online szakkeresőben is társadalomtudományi képzéseknél kell keresni, meg a nagy kék könyvben is. Az OKTV-n is a társadalomtudományi kategóriában indulhatnak a kommunikációsok. De a lényeg persze, ahogy már mondtam, hogy maga a képzés teljesen társadalomtudományi alapokon nyugszik, ha megnézed, hogy milyen órái vannak a hallgatóknak.

Mindfield 2009.12.26. 14:23:39

"hogy valaki nem járt szemináriumra még nem jelenti azt, hogy nem kaphat félévkor gyakjegyet. "

Ezt nem értem, hogy csinálják. Három hiányzás, utána bye-bye gyakorlat nem?

Kasia 2009.12.26. 14:26:18

@coloska8:
Akkor legyen igazad. :)

malar 2009.12.26. 14:40:23

@belzebubó:
Való igaz, a svédek, dánok, norvégok remekül beszélnek angolul és sok esetben németül is. Persze az ő dolgukat megkönnyíti, hogy rokonnyelvekről beszélünk a magyar pedig teljesen idegen mind nyelvtanában, mind kiejtésében az említett nyelvektől.

Ettől függetlenül tény marad, hogy az idegen nyelvű műsorok a tévében nagyban hozzájárulnának ahhoz, hogy az emberek idegen nyelveket beszéljenek. Sajnos ez egy 22-es csapdája, ugyanis addig nem életszerű idegen nyelvű, feliratos műsorokat adni, amíg az emberek nagy része nem hogy az adott nyelven beszélni, de még magyarul olvasni sem tud helyesen. Ugyanakkor az idegennyelv ismeret nem lesz készség szintű mindaddíg, amíg az emberek nem kényszerülnek rá, hogy napi szinten használják a nylvet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.26. 16:14:07

@Bukowszky: Ezt remélem nem a komoly műszkai tudományt oktatókról gondolod. Ők nem véletlenül vanak, ott ahol. Majd, ha csak felfogod kis % annak, pl. amit egy Stépán Gábor vagy Lajos Tamás tud, akkor esetleg szólj. Vagy te is ilyen szinten levő ember vagy?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.26. 16:23:12

@Agent Cooper: Csak éppen műszaki terülten sokszor nincs elég ember. Én 2008-ban végeztem. Nyelvvizsgám nem volt még akkor, de 1 hét alatt találtam állást, magasan az áltagos kezdőfizetés felett és pontosan a szakmámban. Az elkövetkezednő 4 hónapban még engem hívogattak, hogy lenne egy állás NEKEM! Volt aki tőlem kér tanácsot, hogy adjam meg haver vagy akárki számát, aki most végzett, mert olyan sürgősen kell neki ember. A valáság előtt ilyen igyény volt műszaki szakemberre. Csak az nem talált állást, aki nem akart.

Életemben 2 interjún voltam összesen életemben. A fejvadászcégnél és a főnökömnél, mikor felvettek. Soha semmilyen állsábörzén és hasonló rendezvényen nem jártam. Ja, hogy a BME-s gépész diploma az nem csak papír, hanem tényleg tudás is van mögötte? :)

Agent Cooper 2009.12.26. 16:36:14

@molnibalage: Amit te most mondasz, az egy ismert logikai/kognitív baki, vagy a hamis érvelés egy fajtája. Úgy hívják, hogy anekdota.

en.wikipedia.org/wiki/Anecdotal_Evidence

vagy más formában

en.wikipedia.org/wiki/Availability_heuristic

Sajnos a helyes érvelés szabályait nagyon kevés helyen oktatják.

ppppalika 2009.12.26. 17:19:24

@dru.: "És méghogy a reálosok bukdácsolnak matekból? mivan? hol élsz te? akik műszaki/természettudományi pályára készülnek, mind 4es 5ös szinten teljesítenek. jó eszük van."

Sajnos legalább a fele nem ilyen az oda kerülőknek...

ppppalika 2009.12.26. 17:28:45

@z: "Ezért azt nem vitatom, hogy jobban kéne szelektálni magán a tanárképzésen (ami ugye egy külön szak),"

:)

Nem külön szak az... Ugyanarra a matematika, kémia alapszakra jelentkezik, mint akiből matematikus vagy vegyész lesz. Aztán 3 év után a 40 helyre jelentkező kb. 20 főből ki lehet válogatni a legjobbakat. :)

ppppalika 2009.12.26. 17:42:42

@Claritas: "Pokorni az elmúlt 8 évből melyikben irányított oktatást? "

Ahogy minden oktatási miniszternek, úgy neki is része van a mai állapotok kialakulásában. A tömegesítés az ő ideje alatt öltött tűrhetetlen méreteket - szerintem.

ppppalika 2009.12.26. 17:48:29

@ursus artos: "(Egyébként is a kollokvium lényege a szóbeli felelet. Írásbeli számonkérésnek ott vannak a zárthelyik.)"

Szerinted a tanárként végzők hányszor kollokvál[t/n]ak szóban mostanság, mire államvizsgára bocsáttattak? Nem kell hozzá két kezed, hogy összeszámold! :(

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.26. 18:07:39

@Agent Cooper: Miért is? Az összes közeliu haverom már az egyetem elvégzése előtt dolgozott és inkább az volt a gátja a suli elvégzésének, hogy volt aki többet dolgozott, mint tanult.

Esetleg valami érv tőled két nevetséges linken kívűl?

we 2009.12.26. 19:15:01

@molnibalage: nem annyira nevetséges, mert az érvelésed tényleg csapnivaló. A saját/baráti társaság helyzetedből levonni következtetést az általános egészre sajnos nem minősül bizonyításnak, maximum önigazolásnak.

Egyébként abban egyetértek, hogy a válság előtt könnyebb volt műszakinak lenni. 5 éve végeztem vidéki fősulin és nagyon gyorsan találtam jó állást. Tavaly jöttem haza külföldről akkor is rengeteg helyre hívtak interjúzni, nem volt probléma elhelyezkedni. Most úgy látom a mérnökök sem pattoghatnak, jobb ha mindenki ül a seggén és megpróbálja kibekkelni ezt a helyzetet. Nem szivesen cserélnék a mostani végzősökkel, mert száguld lefelé az ipar, emiatt kevesebb ember kell. Dehát ez van.

we 2009.12.26. 19:24:08

a témához néhány gondolat:
a bölcsész-műszaki ellentét szítása tipikus komplexusos problémákra vezethető vissza:) Pl. vannak bölcsészek akik a kultúra letéteményeseinek hiszik magukat, de szerintem a többség tök jófej tud lenni. Ugyanígy a mérnököknél meg vannak, akik hejjj de okosnak hiszik magukat de könyvet utóljára általános iskolában olvastak (leszámítva a "kötelezők rövident":). Ez egy mesterségesen generált ellentét, aminek a hátterében a diákság identitáskeresése állhat ("bunkó műszakiak" --><-- "semmirekellő bölcsészek"). Szerintem ezt azért fősuli után már ki lehetne nőni.

Szerintem 1 félév felsőoktatás alanyi jogon járhatna, de aztán legyenek szivesek szórják ki azt aki nem odavaló, de kőkeményen. Minden szakról legyen az mérnök vagy tanár! Sajnos hozzá kell tegyem, hogy a mérnökin is nagyon esik a szinvonal, nem csak a tanári szakokon.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.26. 20:18:34

@we: 8-ból 8? Még ha van szórás is köztük és erősen eltér az áltagtól, akkor is durva arány. Az ikertesóm építészként végzett. Már a 3. év után dolgozott részmunkaidőben.

Atlasz 2009.12.27. 04:03:04

@Rigor_mortis: Iiigen, neha bekeverek 1-2 hibat, ilyenkor belul elszegyellem magam es kibeszelem magam arra, hogy csak informatikus vagyok :-)
Megesett velem, hogy egy ilyen adott orszag teruleten szulettem es nem az anyaorszagban.

Atlasz 2009.12.27. 04:06:23

@Rigor_mortis: Iiigen, neha bekeverek 1-2 hibat, ilyenkor belul elszegyellem magam es kibeszelem magam arra, hogy csak informatikus vagyok :-)
Megesett velem, hogy egy ilyen adott orszag teruleten szulettem es nem az anyaorszagban.

Binary_ 2009.12.28. 08:44:16

Majd ha a felsőoktatási tanulmányaim (BME villany MSc) során találkozom olyan előadóval, aki eltöltött legalább egy évet az iparban, és tanít olyat, amiről én a magam másfél éves ipari gyakorlatával úgy gondolom, hogy hasznos a való életben, akkor lesz értelme arról beszélni, hogy hány órára járjak be a munkanélküli, zöldfülő előadógárdához.

Ági0917 2010.01.04. 15:04:09

Mindenkinek megvan a véleménye az oktatásról, a diákokról, a tanárokról! Van mindenféle diák, és tanár is! És az oktatás romlásáról is tehet a tanár is szerintem!
Ennek a cikknek az írója szidja a diákokat és a rendszert amikor maga bevalja hogy inkább ad egy 2-est a diáknak mint h végig kelljen olvasnia még 1 dolgozatot! Aztán csodálkozik hogy a hülye diák az is marad (miért is erőltetné meg magát ha így is megvan a tárgy)
Ha ennyire unja a munkáját fogjon valami másba mert így sose fog javulni a rendszer!
Ha az állam nem tesz semmit akkor annak kell aki tud (kezdve a tanároktól), mert mindig van kiskapu!
Én 1 természettudományi karos diák vagyok! Nekem se tetszik a rendszer, de én is keresem a kiskapukat (ideje korán elkezdeni szakdolgozni, kutatásokba bekapcsolódni, stb...), hogy minél képzettebb legyek és megérje ez a jó pár év amit itt töltök!

Ouaid (törölt) 2010.01.06. 14:54:42

@we: Szerintem a levélíró arra gondolt, hogy a bölcsészetet nehezebb tanítani. Például mert nincsenek jó tankönyvek. Tehát nem elég elolvasni és megérteni a tankönyvet, hanem kell hozzá a tanár magyarázata is, azaz bemenni az órára.

Persze a mérnöknek sem árt, ha tippeket hall a nála sokkal tapasztaltabb oktatójától.

gabcigirl 2010.01.06. 16:42:45

@szakiii:

Bocs de nem nagyon csípem ezt az állandó bölcsészrugdalást minden fórumon. Ugyanis: rengeteg humán végzettségű embernek van fenomenális melója, miközben műszakisokat gyakran nem veszik fel a kritikán aluli kommunikációs képességek meg a gagyogó szintű angoltudásuk miatt.

Aki szerint a humán dolgokhoz nem kell ész, az sem tanult még semmit életében komolyan szerintem...

Ouaid (törölt) 2010.01.06. 21:59:17

@gabcigirl: Lehet ezt ragozni. Programozó ismerős mesélte, rémüldözve, hogy "állítólag végeztek egy kísérletet, behívtak egy állásra tíz programozót és egy bölcsészt, és az nyerte meg az állást, mert el tudta adni magát."

Ez meg a másik véglet.

A humán diplomáról röviden a munkaadók annyit szoktak mondani, hogy "hát, nem jelent FELTÉTLENÜL hátrányt".

Alapvetően aki normális, jól szituált, van esze és munkafegyelme, az találni fog munkát, legalább minimálbéren. A mérnökökből tipikusan a munkafegyelem hiányzik, a bölcsészekből a gyakorlati érzék.

De ez a megkülönböztetés ostobaság, mert például a jogászok is bölcsész területnek számítanak, pedig hát nekik vastagon kell a gyakorlati érzék (nem egyszerű ám a zavarosban halászni). Az egész bölcsészabuzálás a meglévő különbségek gyerekes félreértelmezése. Én láttam már ötvenéves matektanárt hirtelen rádöbbenni arra, hogy a szavaknak formájuk van. A legtöbb értelmes ember azért tisztában van a humán műveltség értékével, még akkor is, ha csak távolról tiszteli.

Cinnouse 2010.01.07. 14:24:50

@Ouaid: :)
én egy időben TTK-BTK-s voltam, és az egyik helyen az egyiket szidták az oktatók, a másikon a másikat. azóta csak azt tartom igazán széleslátókörű embernek, aki mindkettőben látja az értéket. ehhez hasonlóan: a tudóst pedig aki nem látja be, hogy bármilyen kutatást is végez, a végén biztos filozófiai kérdésekbe fog botlani, azt nem érdemes komolyan venni.

Ouaid (törölt) 2010.01.07. 17:31:55

@Cinnouse: Jó tudni, hogy vannak ilyen emberek, de azért azt gondolom, hogy a sztereotípiák nem véletlenül alakultak ki. A legtöbb előítélet a valóságon alapul, csak eltúlozza vagy félreérti azt.

gabcigirl 2010.01.27. 10:49:43

Nem nagyon csípem hogy a humán diplomásokat sokan nemes egyszerűséggel csak a "nem akar dolgozni" kategóriába akarják állandóan begyömöszölni.

Én pl. újságcikkeket gyártok napi szinten - nem bulvárt, nem celebeset meg igénytelen vackokat, hanem sokkal fajsúlyosabb és utánajárósabb témákat viszek. Ami legalább annyira fárasztó tud lenni mint matekfejjel programozni meg tárgyakat tervezgetni. Persze nyilván vannak szép számmal akik "médijábaakarokdógozni" szemlélettel meg 2-es IQ-val állnak neki ilyesmit tanulni, de nem kéne általánosítani azért.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.01.28. 19:16:26

@dru.: www.nol.hu/belfold/20091224-azt_a_lecet_ugorjak_at__amit_elejuk_allitunk

Készül egy tanulmány, amiben az idén szeptemberben az ország fontos intézményeiben egységesen megíratott fizika és kémia kritérium-zárthelyik eredményeit elemzik. A konklúzió kb. az, hogy az egyetemisták fele, ha egyetemi saját, nem központi fölvételi vizsga lenne, be sem kerülne, jelenleg pedig melegedni járnak be.

Ugyanez a környezettan, stb. tanszakokon valószínűleg még rosszabb.

members.iif.hu/rad8012/kriterium/felmeres2009.ppt

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása