432

Ki a bűnös?

Ellenőrző , 2009.12.17. 08:00

Karácsony alkalmából a nem vallásos családban nevelkedő gyerek is találkozik Jézus születésének történetével és az ehhez kapcsolódó hitvilággal. Néha -szerencsétlen módon- agresszív és félelmetkeltő formában történik mindez, mint El Topo kisfiának esetében is, amikoris a tanító néni a Jehova Tanúinak füzetecskéit felolvasva sorolta a gyerekek bűneit. A történetek koránt sincsen vége, levélírónk az igazgatónőhöz fordult, személyes találkozót kérve, levelére azonban még nem érkezett válasz.

Sziasztok!

 
Előre kell bocsátanom, hogy nem vagyok aféle örökösen háborgó, reklamáló, gyereket az iskola, tanárok ellen hangoló szülő. Alapvetően az az elgondolásom, hogy még ha magamban a gyereknek adok is igazat egy-egy probléma esetén, ezt nem vele közlöm.
Tegnap azonban olyasmi történt, hogy majdnem a bőrömből ugrottam ki a felháborodástól, pedig ilyesmi ritkán esik meg velem.
A békásmegyeri Zypernovszky általános iskolába járó, első osztályos kisfiam zavart, zaklatott lelkiállapotban érkezett haza az iskolából. Ránézésre láttam, hogy valami nem stimmel, meg is kérdeztem, mi baj van? A gyerek azt akarta tudni, hogy hogy lehet az, hogy bár  nagyon igyekszik, hogy jó gyerek legyen, és mindig megcsinál mindent amit mondanak neki, és mindenkivel próbál kedvesnek lenni, mégis bűnös?
Néztünk rá, mint a juhok.
Hát kisfiam, hogy lennél te bűnös? Kitől hallottad ezt? A válasz sejthető, a tanítónénitől.
Elő is kotort a hátizsákjából egy vékony, színes brossurát, amiben Jézus életéről van valami zagyvaság és külön, keretes cikkekben magyarázatok.
Itt többször is le van írva szó szerint, hogy "Bűnös vagy, bűnben élsz, bűnben születtél, büntetést érdemelsz". Hozzá van téve, hogy csak azért nem kapsz személyesen büntetést a bűneidért, mert Jézus átvállalta azokat.
Rövid nyomozással kiderítettem, hogy a füzetke a Jehova Tanuinak kiadványa, és a tanítónéni tegnap ebből olvasgatott, meg magyarázgatott a gyerekeknek, karácsony alkalmából. Az iskola egyébként semmiféle egyházi kötődést nem vállal, és a mi nyilatkozatunkat sem kérték a gyerek esetleges vallási nevelésével kapcsolatban.
A srácot nagy nehezen megnyugtattuk, hogy nincsen semmi baj, nem bűnös, és nem is érdemel semmiféle büntetést, de a felháborodásom megmaradt.
Nagyon valószínűnek tartom, hogy törvényt is sértettek ezzel a baromsággal.
Egyelőre találkozót kértem, levélben az igazgatónőtől, de erre még nem reagált.
Ha nem ad személyes garanciát arra, hogy ez nem fordulhat elő több, kurva nagy botrány lesz, ezt megigérem.
 
El Topo
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr131601800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezőbándi 2009.12.17. 12:59:51

@sakha: "Sajnos a hívőknek ez a nem éppen értéksemleges megközelítése sokszor bántó."

A tolerancia nem az, ha elhallgatom az igazat, hanem az, ha nem hallgattatom el az általad igaznak vélt dolgokat.

És nem öntöm rád a szarosvödröt, ha olyat hallok, amiről én tudom, hogy nem igaz, de te nyilvánvalóan nem.

(Persze itt most nem rólad meg rólam van szó, hanem általánosságban...)

"Éppen ezért kell ilyen kérdéseket még vélemény szintjén is száműzni az iskolából. "

Ha a gyerek kérdez, válaszolni kell. Ha valóban az elveid szerint élsz - bármi is legyen az -, akkor kérdezni fog.

@Asszem: Igazad van, a kémiatanáros hasonlat félrevitte a dolgot, mivel amúgy is iskoláról szól a poszt. A lényeg az, hogy aminek az igazságáról valaki ___meggyőződött___ - a szénatomok száma, a fotoszintézis, a férj szerepe a családban, a gravitáció, akármi -, arról nem fog kétértelműen nyilatkozni.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2009.12.17. 13:02:19

Karácsony van.
A gyerekkel megbeszélük, hogy van ez a Jézuska dolog. Jézuska egy kisgyerek. Az apja a nagy Jézus, az anyja meg Mária, ez a keresztneve, a vezetkneve neki is Jézus: Jézus Mária.

Samuzia 2009.12.17. 13:03:30

@psychotic:
Kár hogy bezárták a Lipót- mezőt? Ez a hangnem még ott elmegy.

Mezőbándi 2009.12.17. 13:04:07

@Asszem: "Melyik hit előzze meg a megértést?"

Amelyik hit megelőzi, annak megfelelő lesz a megértés is. Ki mint vet...

Hitből - mondjuk inkább: a hit tárgyából - sok van. Megértésből pedig mindegyiken belül szinte végtelen számú fokozat.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.17. 13:04:36

@hidratszint:

Érzem a problémádat. Jézus közvetítő az ember és a felfoghatatlan Isten között. Jelkép. Amúgy a "feláldozta magát érted" szajkózása tényleg kontraproduktív, mert ez "csak" eszköz, nem a főcél.
Lényeg, hogy az Isten az élet Istene, a bűn meg elválaszt Istentől, meg a normális élettől. Van bűnbocsánat, ha hibáztál, akkor is lehetsz boldog, élhetsz normális életet, mert ez a teremtés célja.

Samuzia 2009.12.17. 13:06:02

@pcr:

Ha hiszed hanem minden tanár tisztában van a családi körülményekkel már aki foglalkozik is a gyerekkel. És nem helyeseltem a dolgot!! Ha megkérdezte is, akkor sem véleményezhette volna.

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:07:29

En azt mondom, hogy a keresztenyseg buziknak valo! Buzikat akarunk mi csinalni a gyerekeinkbol vagy tokos, eletrevalo kolkoket?! Szerintem a masodik! Tegyuk kotelezove a voodoo-t!

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:09:29

@B-road: Ember! Ez nagyon utos! Mi mutattunk egy kepet a felkoncolt Jezusrol, ahogy omlika vere, cafatokban log a keze-laba es rohognek rajta a tobbiek. Mondtuk, hogy ejszakanakent o lopozik be a lakasba es hagy ott mindenfelet a fa alatt. Persze mondtuk azt is, hogy Jezus sosem latott fenyofat sem.

Samuzia 2009.12.17. 13:11:08

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Igen láttuk ezt a hozzáállást már 1947- 1989 között, egy tehetetlen nemzedék ( tisztelet a kivételeknek) jött létre, akit az állam bácsi irányított és irányít most is.

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:12:31

@Samuzia: He? Volt itthon voodoo oktatas es en nem tudok rola???

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:13:17

@Samuzia: Marpedig de! Fenyorol es a Dolly-Rollrol! Engem te nem tudsz megingatni a hitemben gyaur kutya!

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:14:29

@zulu: Es tenyleg! De te ezt honnan tudod?! Meg csak tegnap este kezdett fajni a torkom...te figyelsz engem!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.17. 13:16:14

@Samuzia:

:-) Viccelsz? Nekik a fenyőről szól. Kötelező rituális tárgy.
Fenyő, ajándékok, rengeteg evés-ivás. Ezzé silányult a Karácsony, persze lehet másképp is tartani. Meg nem csak két napig kell a szeretetet ünnepelni.

Samuzia 2009.12.17. 13:16:28

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Inkább Karthago vagy Edda. Jajj Dolly Roll...

Samuzia 2009.12.17. 13:17:26

@Jobb híján MDF-es:
Hát van akiknek még el kell jutni ide

Franky4fingers 2009.12.17. 13:18:00

@hidratszint:

Kicsit butaságokat hordasz itten össze a megváltásról és a bűnbocsáantról. Vagy képezd magad, vagy szerintem, inkább csak csendben állj be a nemvallásos táborba, akkor senki nem kérdezi miért...

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:22:02

Praise da Lorda! He's gonna heil ya! Amen!

Marpedig a karacsony a csaladrol szol. El lehet mondani a vallasos hatteret is, persze. De en pl. a gyereknek mindenfele vallasrol meselek. Hogyan alakult ki, milyen tarsadalmi elvarasok menten es miert eppen ugy. Gyakorlatilag az osszes vallas a tomegek megnyugtatasara es a hatalom birtoklasara iranyul. Ettol persze meg a gyerek abban fog hinni, ami neki tetszik. Legalabbis amig nem fanatikus (legyen az kereszteny vagy barmi mas) es MAGANAK tartaj meg. Egy tanartol ugyanezt varom. Es ha nem, akkor jobb ha nem haragit magara, mert lecsap ra Thor kalapacsa, aztan b@szhatja a Jezuskat!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.17. 13:23:37

@hidratszint:

"az a minimum, hogy nem a jövőbeni hálálkodásért teszem, hanem jófejségből."

Neked kínkeservet jelent egy "köszömöm"-öt kipréselni magadból? :-)

Hálásnak lenni jó, ha tényleg van mire hálásnak lenni.
Isten nem a mi hálánkból működik, nem neki van szüksége a hálás szívre, hanem nekünk. Vidámnak és elégedettnek jobb lenni, mint depisnek.

Nacrea 2009.12.17. 13:25:00

Előrebocsájtom, hogy vallom a keresztény hit Bibliában megfogalmazott igazságait, és a gyermekem is ebben a szellemben nevelem!

Ennek ellenére a leírt eset szerintem felháborító az iskola és a tanítónő részéről!
Minden szülőnek joga van úgy terelgetnie a gyermekét hit tekintetében, ahogy ő jónak látja. Ha felnő a gyermek, úgyis saját akarátából fogja ezt követni vagy éppen egy más utat választani, ha nem szimpatikus neki a szülői példa.
Viszont nincs joga egy ÁLLAMI ISKOLÁBAN egy meghatározott és sarkított tanokat valló felekezet (Jehova tanúi) saját kiadványán keresztül lelki nyomást helyezni a gyerekekre!!! Lehet egy állami iskolában is karácsony alkalmából Istenről beszélni, lehet a BIbliáról beszélni, és ha ezt egy kiegyensúlyozott lelkületű tanító egy felekezeti tanokhoz szorosan nem köthető, a gyerekek nyelvezetéhez igazított képes könyvön stb...-n keresztül teszi meg, a gyerekek nyilván nem zaklatottan reagálnak az elhangzottakra!

Véleményem szerint az iskola és a tanító megsértette a te és gyermeked jogait, ezért javaslom, hogy nyújts be panaszt és felülvizsgálati kérelmet az Oktatási és Kulturális Minisztérium Oktatási jogok biztosához és a Közoktatási szakterülethez. Az okm.gov.hu honlapon megtalálod az elérhetőségeket. Szerintem mindenképpen szükséges, hogy írásban, hivatalosan maradjon nyoma ennek az esetnek, függetlenül attól, hogy milyen egyezségre jutsz az iskolával!

Ha a tanítónő a minimális empátiás készséggel rendelkezett volna, akkor a gyermeked boldogan újságolta volna el otthon, hogy milyen érdekes dolgokat hallott Jézusról és a szeretetről! Valami nagyon félrement nyilván, hogy nem így történt, szeretet helyett(mely az ÚSZ legfőbb parancsa), csak érzelmek korbácsolódtak fel céltalanul, vagy ha a tanító szemszögéből nézem: öncélúan.

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:26:45

@Nacrea: Megbocsajto vagyok veled, mert az USZ-ra hivatkoztal. Az OSZ nagyon gaz. Elobb nezetem meg a gyerekkel az Alien vs. Predatort, mint hagynam, hogy az OSZ-t olvassa.

kuki123 2009.12.17. 13:28:37

Bűnös vagy, bűnben élsz, bűnben születtél, büntetést érdemelsz"

LOL én ezt BDSM témában olvastam legutoljára... :D:D:D
A mondat értelmét egy felnőtt megérti, de egy gyereknél súlyos lelki és pszichológiai problémákat okoz én behívatnám a többi gyerek szülőjét is vagy legalább felvenni a kapcsolatot velük

azonnal kibasznám az iskolából a tanárt ..elsős gyereknek ilyet tanítani

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.17. 13:29:53

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Pedig az ÓSZ jobb, mint a hülye amerikai filmek, persze nyúlják is rendesen! :-)

Az ÚSZ ÓSZ nélkül tényleg csak egy buziknak való szeretetvallás lenne.

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:34:27

@Jobb híján MDF-es: Nekem mar a Jobtol hanyingerem volt anno. Foleg mert meg kepekkel is illusztraltak. Inkabb olvasok Bhagavad Ghita-t.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.17. 13:34:36

Egészen elképesztő, valóban törvényt is sértettek, lépéseket kell tenni haladéktalanul.

Téglagyári Megálló 2009.12.17. 13:35:21

@Afterburner:

hittanórán szerinted mi lehetne a helyes válasz?

Nacrea 2009.12.17. 13:36:14

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Az OSZ és az ÚSZ is történelmi eseményeket ír le (vélt vagy valós ki-ki döntse el szabad akaratból), tehát ezek között is nyilván vannak olyan részletek, amelyek egy gyermekben értetlenséget, félelmet, szorongást kelthetnek. Ezért fontos az, különösen kisgyermek esetében, hogy az életkori sajátosságait figyelembevéve legyen a "tálalás". Ha valaki úgy dönt, hogy szeretné ezeket megismertetni a gyerkőccel, akkor válasszon a mesélős, színes, képekkel illusztrált változatokból, amelyek a gyerekhez igazított kivonatokat tartalmaznak az eredeti leíráshoz(Biblia) képest. Én például már régebben megvettem a "Mózes" c. rajzfilmet videón, ami élménydúsan, vicces részletekkel, a durvább események letompításával mutatja be a történést. A gyerkőcnek tetszett, szívesen nézi, és nem kelt félelmet! Persze elsőre együtt néztük, mert ha mégis lett volna benne olyan részlet, már ki is kapcsoltam volna.

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:37:07

@Nacrea: Gyerkoc?! Te tanar vagy? Vagy bolcsesz?

Téglagyári Megálló 2009.12.17. 13:37:10

@hidratszint:

te ugye "maga módján vallásos" vagy?

Téglagyári Megálló 2009.12.17. 13:39:34

@sakha:

Ez az "értéksemlegesség" jó nagy marhaság, valami libi brossúrában olvastál erről?

Nacrea 2009.12.17. 13:45:31

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Csak egy átlagos és normális szülő, aki a saját gyermekének megpróbálja normálisan továbbadni a hitvallását. Amúgy pedagógus végzettségem is van, de már nem gyakorlom.

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:48:16

@Nacrea: Ertm en! Nincs is azzal semmi gond! Celebrate diversity! Csak a modorossagbol tippeltem ;)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.17. 13:57:36

A dalai láma a béke Nobel-díj viselője és a vallások közötti tolerancia élharcosa Palden Lhamót tiszteli védőszentjeként.

A buddhista hagyomány szerint ez az istenség saját kezűleg ölte meg a fiát, mert az nem akarta felvenni a buddhista hitet. Végül halott fia lenyúzott bőrével vonta be öszvérének a nyergét. Palden Lhamo egy véres tavon át vágtat, s kész rá, hogy a buddhista tan minden ellenségét megsemmisítse.

:-)

És ott nincs utána ÚSZ!

Szelid sunmalac 2009.12.17. 13:59:59

@Jobb híján MDF-es: Azert ezt szerintem te sem hiszed el! Az oszverek nem tudnak vagtatni! Foleg nem tavon! Kulonben is, meg ha hosszaban is teriti be a borrel a nyerget, az tutira leert volna a foldre...

sakha 2009.12.17. 14:01:45

@Mezőbándi:

"A tolerancia nem az, ha elhallgatom az igazat, hanem az, ha nem hallgattatom el az általad igaznak vélt dolgokat." Hogy a vélemény szó helyett az igaz szót használod (ugye nem értéksemleges) csak alátámasztja azt, amit mondok.
Nem gond ez, csak így nem lehet párbeszédet folytatni két eltérő nézetet valló ember közt. Ez nem is volt célja a térítő vallásoknak sosem.

Frunkp 2009.12.17. 14:02:39

Azért vicces,hogy a lényegben (a tanár ne próbálja szülők tudta,és beleegyezése nélkül befolyásolni a kisgyerekek vallási világképét) a nagy többség eggyetért, de gyorsan átment az egész egymás hitének,ateizmusának szídásába...

sakha 2009.12.17. 14:06:55

@Téglagyári Megálló: Igen. Persze. NIncs olyan -ez egy szóhasználat. JObban, vagy kevésbé elfogult vélemény van, és lehet törekedni, hogy vagy ilyen vagy olyan legyél. VAgy figyelembe veszed az eltérő vélemények (az adott helyzetben nem megcáfolható) megalapozottságát is, vagy leszarod. Kb ennyi a különbség.
Ilyen pl. a vallás és hit kérdése is.

Ezt is a brossúrában olvastam.

VilMarci 2009.12.17. 14:12:12

Aki jobban ismeri a Bibliát, pontosítson: Gondolom le van benne írva, hogy Jézus hogy beszélt a gyerekekkel. (Persze, ha beszélt velük egyáltalán.) Szerintem nem azzal kezdte, hogy "Bűnösök vagytok, de majd engem felkötnek egy keresztre, és akkor isten megbocsát nektek".
Tényleg: Jézus egyáltalán mondott ilyet? Mármint, hogy őt az apja küldte azért, hogy meghaljon értük? Vagy ezt a szerepet már utólag aggatták rá?

Mezőbándi 2009.12.17. 14:14:39

@sakha: "Hogy a vélemény szó helyett az igaz szót használod (ugye nem értéksemleges) csak alátámasztja azt, amit mondok."

Valóban, szándékosan nem használtam a vélemény szót. De most ez a mondandódnak pontosan melyik részét támasztja alá?

"Nem gond ez, csak így nem lehet párbeszédet folytatni két eltérő nézetet valló ember közt."

Már miért ne lehetne? Attól függ, hogy miről akar az a két ember párbeszédet folytatni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.17. 14:18:29

@VilMarci:

"Gondolom le van benne írva, hogy Jézus hogy beszélt a gyerekekkel. (Persze, ha beszélt velük egyáltalán.)"

Tanítványai el akarták küldeni az érdeklődő gyerekeket (gondolom azt gondolták, hogy nem nekik való dolgokról beszél Jézus), de Jézus leállította a tanítványait. Ekkor mondta az "engedjétek hozzám a gyermekeket!" ( 21 400 google találat, rengeteg képzőművészeti alkotás) mondatot.

Mezőbándi 2009.12.17. 14:21:09

@VilMarci: "Gondolom le van benne írva, hogy Jézus hogy beszélt a gyerekekkel."

Emlékeim szerint csak az van leírva, hogy tanította őket, illetve közölte a tanítványaival, hogy vegyenek vissza az arcukból (amikor nem akarták Jézus elé engedni a gyerekeket), merthogy pont "ilyeneké a mennyeknek országa".

Egyébként az is le van valahol írva, hogy aki a gyerekek közül egyet is megbotránkoztat (értsd kb.: kétségeket ébreszt benne az igazság iránt, vagy eltérít az igazság útjáról) annak jobb lenne, ha meg se született volna. Szóval, lehet értelmezni.

"Jézus egyáltalán mondott ilyet? Mármint, hogy őt az apja küldte azért, hogy meghaljon értük? Vagy ezt a szerepet már utólag aggatták rá?"

Hogyne, többször is mondta, hogy az Atyja munkáját végzi. Pl amikor 12 évesen a zsinagógában tanított.

Bobzen 2009.12.17. 14:25:09

Jézus levágott fitymájából vaj' hány ereklye lehetett annó?

sakha 2009.12.17. 14:31:25

@Mezőbándi: Azt a részét, hogy a párbeszédben részt vevők helyzetét már a kiinduláskor eltérően pozicionálja az effajta beszéd- és gondolkodásmód. Ha ugyanígy -csak éppen ellentétes ellőjellel -helyezi el magát a vitapartnered is, akkor a megértéseteknek nincsen közös halmaza. A vita meddő lesz.
Ahogy ált. a hitről folytatott viták meddők szoktak lenni.

Vermine 2009.12.17. 14:32:15

a vallásháború nem más, mint vita arról, kinek van klasszabb képzeletbeli barátja:))

amúgy sztem a vallás legyen magánügy és opcionális. nem kell ezt sem túlzásba vinni, mert megárt(ld. még: elmebaj). aki túlzásba akarja vinni mégis, jelentkezzen egyházi intázménybe, legyen belőle szerzetes/apáca, pap, lelkész stb.

iskolába kb olyan szinten kéne csak megjelentetni, h vannak a vallások, ezt meg ezt hiszik, stb. a gyerek eldönti, melyikkel szimpatizál. én tuti így fogom a gyerekeimet nevelni.

engem is megkereszteltek ugyan, jártam hittanra is, votlam elsőáldozó, de a személyiségem túlságosan is flegmatikus az efféle túllihegett áhitathoz, porbancsúszó bűnbánathoz meg mellet verő esdekléshez. azóta váltottam, nekem a mostani megfelel:)

az ún "térítést" is úgy kéne csinálni, h a térítő elmondja, miért jó az ő vallása, aztán vár, hátha jelentkezik vki. semmiképpen sem befolyásolja érzelmileg a másikat, mert az csalás...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.17. 14:38:25

@Zeldushka:

Igazad van, de nem lehet a gyerekeket üvegbúrában tartani, találkozni fog nacionalizmussal, homoszexualitással, rasszizmussal és vallással is. Egyéne válogatja, hogy min fog kiakadni.
Ebből az osztályból egy gyerek akadt ki ezen.

Vermine 2009.12.17. 14:47:50

@Jobb híján MDF-es: sőt, egyenesen tilos őket üvegburában tartani. meg kell nekik magyarázni mindent szépen az ő szintjükön, csak ebben a korban még totál elront(hat)ja őket, ha rájuk erőszakolunk egy bizonyos világképet/eszmét. azért nő fel ennyi ...-fób ember (ide behelyettesíthető akármi), mert ő úgy nőtt fel, h édesfiam, a ... bűnös és undorító, ezeket irtani kell. aztán felnő és írtja őket, anélkül, h egy .... is ártott volna neki életében.

ha pl a kölköm majd bőgve jön haza a sulibl, mert kiakad, h eredendő bűnös, akkor meg fogom neki mondani, hogy ezt nem a tantónéni dönti el, te bűnösnek érzed magad vmiért? nem? na akkor ne bőgj. ebből akár még értelmes beszélgetés is kerekedhet, hogy milyen vallás/világnézet mit tekint bűnnek és azt hogy kezeli. nehogymá azért rettegjen álmában, mer nem ment vasárnap misére, és most a pokolban fog égni.

SZVSZ az a bűn, amit szándékosan mások ellen elkövet egy ember. a többi nem. az, h magaddal mit teszel, nem bűn. de: addig ne üss meg senkit, amíg az meg nem támadott. nem szenteket nevelünk, viszont ok nélkül senki sem lehet gyűéölni. csak ha már bánt téged, de akkor ne hagyd magad!

tégy, amit akarsz, de ne árts másnak, mondja a választott hitem:) ebből akér ki is lehet találni ügyesebbeknek, hogy mi is az.

Mezőbándi 2009.12.17. 14:58:03

@sakha: "a párbeszédben részt vevők helyzetét már a kiinduláskor eltérően pozicionálja az effajta beszéd- és gondolkodásmód. Ha ugyanígy -csak éppen ellentétes ellőjellel -helyezi el magát a vitapartnered is, akkor a megértéseteknek nincsen közös halmaza. A vita meddő lesz."

Na de MIRŐL akarsz vitatkozni?

Ha én meggyőződtem valaminek az igaz voltáról, akkor nem fogok arról vitát nyitni, hogy "mi van, ha mégsem igaz, amiről _tudom_, hogy igaz". A hitből fakadó tudás nem konszenzus, vagy népszerű többségi álláspont kérdése.

Viszont "a hit hallás által vagyon", tehát én elmondom, amit tudok, aztán mindenki eldönti, hogy mit csinál az infóval. Nekem is elmondhatja mindenki, amit akar, aztán én is eldöntöm, hogy mit csinálok az infóval.

Ettől még rengeteg olyan téma van, amiben eredményes vitát lehet folytatni. Kicsit eltértem a poszt témájától...

Ejjnye Bejjnye 2009.12.17. 15:10:26

Kedves Posztíró!
Csak azért írok, mivel írásod, és a benne érződő célt tévestett haragod, megint a kereszténységet támadókat táplálja! A Jehova tanúi szekta sohasem volt keresztény, és egyetlen keresztény felekezet sem ért egyet a tanításukkal, ettől függetlenül vannak köztük rendes emberek is. Hogy az említett tanár, a feléd elkövetett bakitól eltekintve milyen ember, nem dönthetem ilyen kevés információ alapján. Azonban szeretném megkérdezni, hogy a gyermekedet ért vallási támadás iránt érzett vehemenciával utasítod-e el, ha éppen őt, vagy téged a munkahelyeden, baráti körben a csillagjegyedről , kínai asztrológiai állatjegyedről, vagy számmisztikai kérdésekről faggatnak? Sértésnek veszed-e, ha a tévében olyan filmet adnak, amelyik boszorkány, vagy egyéb mágikus technikákkal bombáz téged és gyermeked? Vagy kikapcsolod-e a tévé/DVD-ét, ha a szamurájok és egyéb harcművészek az igzság nevében állnak bosszút a gonoszokon jó sok vér kíséretében? Ugye sorolhatnám még azokat a hatásokat amelyek ellen senki nem tesz semmit, de ha egy keresztény, Jézusról mer beszélni valahol, akkor rögtön közútálat tárgyává válik.
Miért is?
Miért is cikizi mindenki a keresztényeket, de a bögyös boszorkányokról trendi dumcsizni? Hitelesebb jósokat faggatni...?

Állítsuk meg a ......... 2009.12.17. 15:15:51

A keresztéynséget nem kell támadni , leégette az már magát a boszorkányüldözéssel , a spanyolcsizmával.
Boszorkányok?:)))
A katolikus egyház még mindig itt tart?
Tudtjuk , hogy pl Loyolai Szent Ignác gyilkos volt és a vatikán kémje , de sorolni léehetne még a bűnös szenteket.

Szelid sunmalac 2009.12.17. 15:23:51

@Ejjnye Bejjnye: Na pont az ilyenekert, amiket te most itt osszehordasz! Na ezert basztatjak a keresztenyeket!

Levéltetű 2009.12.17. 15:28:37

@Ejjnye Bejjnye: No, és azt ki dönti el, hogy mi az egyház, és mi a szekta? Katolikusék?

Vermine 2009.12.17. 15:33:12

@Ejjnye Bejjnye: ezek közül egyik sem szól ki a tévéből és mondja a gyereknek személyesen, hogy születésétől kezdve bűnös, és hogy ha nem lesz az xyz követője, azonnal elkárhozik a lelke.
értelmesebb 6-7 éves gyerek azért már felismeri a virtuális tévéműsor-szereplő és a valóságos tanítónéni közötti különbséget...
itt a kulcs a személyességen van, hogy a posztíró gyereke személyes megszólításnak élte meg az egész szituációt, hogy a tantónénik NEKI mondta, h bűnös. a tévéműsorról aligha gondolja, hogy azt kizárólag neki, Pistikének csinálták a bácsik-nénik, hogy csak ő nézhesse.

sakha 2009.12.17. 16:14:06

@Mezőbándi: pl arról, hogy helyes-e vallási kérdésekről nyilatkoznia egy tanárnak. Ugye a vallás nemcsak valami testetlen belső hit, hanem életforma, értékrend -a mindennapi életben megnyilatkozó valami. Ami már rögtön ezer összeütközéshez vezet. Ezeket kéne megoldani, túlélni. Ehhez kéne a közös hang megtalálására való (ma hiányzó) törekvés.

emiljuzso 2009.12.17. 16:21:29

@Ejjnye Bejjnye:
Talán azért, mert ő a szülő. Joga van megválogatni, hogy mikor és milyen hatások érjék a gyermekét.
Én keresztény vagyok, de még nekem is sok, amit a hozzá nem értő emberek szemforgató gyülekezete művel a hitemmel. Volt olyan hitoktató (!!!!), aki megnézette az alsósokkal Mel Gibson Passióját. Szerinted normális az ilyen?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.17. 17:13:34

@Ejjnye Bejjnye: Nem bazdmeg, El Topo azért megy neki a tanárnőnek, mert a gyerek a karácsonyi készülődést az iskolában a tanítónénitől kapott hagymázas hülyeség miatt bűntudattal és rettegéssel élte meg. Idézek:

"...első osztályos kisfiam zavart, zaklatott lelkiállapotban érkezett haza az iskolából. ... A gyerek azt akarta tudni, hogy hogy lehet az, hogy bár nagyon igyekszik, hogy jó gyerek legyen, és mindig megcsinál mindent amit mondanak neki, és mindenkivel próbál kedvesnek lenni, mégis bűnös?
...
Itt többször is le van írva szó szerint, hogy "Bűnös vagy, bűnben élsz, bűnben születtél, büntetést érdemelsz". Hozzá van téve, hogy csak azért nem kapsz személyesen büntetést a bűneidért, mert Jézus átvállalta azokat.
Rövid nyomozással kiderítettem, hogy a füzetke a Jehova Tanuinak kiadványa, és a tanítónéni tegnap ebből olvasgatott, meg magyarázgatott a gyerekeknek, karácsony alkalmából."

Ok, odavetették, hogy Jézus meghalt érted. Ettől meg ne legyen még nagyobb bűntudata?!

Tökmindegy mit akart ez a faszhiányos kurva, a gyereket felzaklatta, kárt okozott benne.

Ha a gyerek attól jön haza zaklatottan, hogy a tanítóbácsi a faszát mutogatta, akkor helyes lenne El Topo felháborodása?

Se a tanítóbácsi fasza, se a tanítónéni vallási hovatartozása nem tartozik egy 6 éves gyerekre (még ha az említett pedagógusoknak joguk is van ahhoz, hogy az iménti részeik meglegyenek), PONTOSAN AZÉRT, MERT FELZAKLATJA, OLYAN KONFLIKTUSBA KEVERI, AMIHEZ NYILVÁNVALÓAN ÉRETLEN A GYEREK!!!

Ez ellen pedig a szülőnek kötelessége minden eszközzel védekeznie. És gyanítom, hogy egy bocsánatkérés ebben az esetben nem elég. Bocsásson meg neki az istene, ha akar! De gyanítom, hogy ekkora balfaszság után az is csak a fejét fogja... :facepalm:

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.12.17. 17:15:46

@Jobb híján MDF-es: Ha jól értem nem az egész ünnepet, csak a szót akartad kisajátítani a vallásod számára? Azt mi alapján? Ha téged ennyire zavar a nevezéktan, nevezd el "A Megváltó megszületése" címû ünnepnek, és egybôl kitûnik hányan buknak a Karácsony ezen vetületére.

Értem halt meg? Hiteden kívül ezt mi támasztja.

Mezőbándi 2009.12.17. 17:49:14

@sakha: "pl arról, hogy helyes-e vallási kérdésekről nyilatkoznia egy tanárnak."

ad 1: Szerintem, ha kérdezik róla, akkor nem csak szabad, hanem erkölcsi kötelessége is a tanárnak beszélnie. Egyébként pedig úgy kell élnie, hogy példát mutasson és "előidézze" azt, hogy a diákjai érdeklődjenek. Végül is "a mécsest sem rejtik véka alá".

ad 2: Viszont a konkrét esetben feltehetőleg nem járt el helyesen a tanítónéni, mert hatalmi pozícióból akart téríteni.

ad 3: Én ezt a véleményemet vitaképes álláspontnak tartom és a fenti hozzászólások alapján nem is tűnik konszenzusmentes véleménynek.

ad 4: A pozicionálásban igazad van, hiszen amennyire egy keresztény rendszerint nem fogja elfogadni, hogy egy keresztény igazságokat érintő vitában kizárólag a materialista-liberális keretrendszeren belül érvelhet, olyannyira igaz ez visszafelé is, hiszen egy ateista még kevesebbszer - szinte soha sem - fog a materialista érvrendszeren kívül eső érvekkel operálni. Vagyis én azt mondom, hogy Jézus érted is szenvedett, a materialista ezt nem tudja értelmezni. Ő azt mondja, hogy a vallásos befolyás káros a gyerekekre, én meg ezt nem tudom értelmezni. (Csak hogy most mondjak egy hirtelen példát.)

Asszem 2009.12.17. 17:52:22

@Mezőbándi: az ad4-ben igazad van, de ezért lett az egyház és az állam szétválasztva, hogy a különböző vallási nézetek ne ütközzenek egymással olyan területen, ahol a résztvevőknek nincs meg a szabad választási lehetőségük. az iskola erre tipikus példa.

Mezőbándi 2009.12.17. 17:53:31

@Mezőbándi: "ad 2: Viszont a konkrét esetben feltehetőleg nem járt el helyesen a tanítónéni, mert hatalmi pozícióból akart téríteni." És - teszem hozzá, amit korábban is írtam - bűntudatot akart kelteni egy bűntelen (cselekedeteiért még nem felelős) emberben. Megbotránkoztatta, nem éreztette vele a szeretetet, tehát helytelen volt, amit tett. Ha valóban így történt minden. Hiszen másfelől "ne ítélj, hogy ne ítéltess", így inkább a jelenségről lehetne beszélni.

Na. Ennyi.

Mezőbándi 2009.12.17. 17:57:06

@Asszem: Ez így van. Szét van választva, iskolában nem téríthetnek az egyházak, stb. Nem is kell, mert a család feladata az alapok lerakása.

Ejjnye Bejjnye 2009.12.17. 21:27:38

Most este átolvasva a kommenteket, azért megkérdezném, hogy egyesek élete valóban ilyen gyűlölködésről szól? És valóban értéket ad át az ilyen ember a környezetének, családjának? Miért nem lehet általánosítások nélkül gondolkodni, vagy szajkózni olyan buta érveket, hogy mit tett az inkvizíció? Persze a karitatív tevékenységekről egy szó sem esik ilyenkor. Ez a gondolkodásmód miben különbözik attól, hogy a Fradi szurkoló utálja az Újpestieket?

VilMarci 2009.12.17. 22:01:29

@Ejjnye Bejjnye: Olyat még nem láttam, hogy lovasrendőrökkel kellett volna feloszlatni egy hívő-nem hívő verekedést, tehát ennyiben talán jobbak vagyunk. Egyébként nem utálom a hívőket, ismerek is párat, együtt szoktunk vitatkozni az asztrológiapárti kollegákkal ebéd közben :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.17. 22:01:38

@Ejjnye Bejjnye: A karitatív tevékenységet megfizeti az állam az adómentességgel, és a fejkvótával, amit a kórházakban, iskolákban kap, plusz az adó egyszázalékokkal.

Én is karitatívkodnék ennyit, ha így kifizetnék...

Levéltetű 2009.12.17. 22:22:27

@Ejjnye Bejjnye: Miért lenne buta érv az inkvizíció felemlegetése? Nem öltek meg embereket csak azért, mert mertek másként gondolkozni? Nem kínoztak kényük kedvük szerint? Nem égettek boszorkányokat?

Ja, hogy az régen volt! Az mindjárt más! Akkor nem is kell elítélnünk, ugye? Elég annyit mondanunk, hogy butaság ilyeneket mondani, mert AZ nem az igazi vallás volt, bezzeg a MOSTANI az igen!

Jut eszembe, melyik vallásról is beszélünk? Mert ugye kereszténységből is annyi fajta van, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni.

És a karitatív baromsággal mit kell kérkedni? Egyrészt még a keresztények is úgy tanítják, hogy nem illik kérkedni, másrészt az adófizetők pénzéből én is szívesen karitatívkodok, mint ahogy azt már zsömle kolléga is kifejtette.

Ejjnye Bejjnye 2009.12.17. 23:53:51

@Levéltetű: Az adófizetők pénzén felül van a tized, amely egy olyan keresztény fogalom, amely valóban nem jellemző a teljes kereszténységre. Ezenkívül pedig a keresztény emberek adományai nem azonosak az állami normatívákal és egyéb lehívható közpénzekkel. Az adómentesség, illetve az adóból leírható adományok pedig már a múlté. És most is kérném - akár az inkvizíció kapcsán is - különválasztani azt a keresztényt aki felelős az inkvizícióért, és aki elszenvedte, akár mint mártír azt. Kéretik történelemleckét venni a reformációból, és utána vagdalkozni. Az akkori hívő keresztények ugyanúgy mint ti, ellene mentek a világiasodott, pénz és hataloméhes, magukat kereszténynek valló, de a szabályokat be nem tartó embereknek, vezetőknek, és a társadalom megjobbításán dolgoztak. Kevés sikerrel, de arra azért példát mutattak, hogy a saját életemért, és a velem interakcióba kerülő emberekkel lévő kapcsolatomért én vagyok a felelős. De nem gyűlölködtek. Szavaitokkal csak az a bajom, hogy a bennük rejlő igazságokat olyanoktól is számon kéritek, akiktől nem kellene.

Levéltetű 2009.12.18. 00:36:52

@Ejjnye Bejjnye:
Nem tudtam, hogy még mindig szed az egyház tizedet. Ez nekem új. És igenis az államfizetőkön élősködik az egyház: például akkor is részesül az jövedelemadómból, ha történetesen nem rendelkezem az 1%-omról. Ismered-e a vatikáni szerződést?

hu.wikipedia.org/wiki/Vatik%C3%A1ni_szerz%C5%91d%C3%A9s

Az adómentesség alatt nem tudom mit értesz, olyasmi a mai napig van:
"# teljes személyes mentesség a helyi adó alól, ha az egyház abban az adóévben, amelyet megelőző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett, kivéve az építményadót, ahol feltétel nélküli a mentesség
# teljes személyes mentesség a gépjárműadó alól
# teljes személyes mentesség a luxusadó alól, ha az egyház az eljárás megindítását megelőző naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme után társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett
# teljes személyes mentesség az ún. különadó alól
# teljes személyes mentesség a vagyonadó alól
# cégautó adómentesség, ha az egyház a gépkocsit karitatív célra használja
# teljes személyes illetékmentesség, ha az egyház a vagyonszerzést, illetőleg az eljárás megindítását megelőző naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme után társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett
# teljes személyes mentesség a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díja alól, ha az egyház a vagyonszerzést, illetőleg az eljárás megindítását megelőző naptári évben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme után társasági adófizetési kötelezettsége nem keletkezett."

Ugyanitt még ilyenek is vannak:
"# az egyházi személy után az egyház a minimálbér alapulvételével fizeti közterheket
# utazási utalvány alapján évente 12 alkalommal 50%-os kedvezményű menettérti utazásra jogosultak az egyházi intézmények dolgozói
# a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény szerint nyilvántartásba vett egyház lelkésze közfeladatot ellátó személy
# az egyház belső szabályai szerint szedett egyház-fenntartói járulékról, gyűjtött adományokról az állami, önkormányzati és közigazgatási szervek adatokat nem kérhetnek, és nyilvántartást nem vezethetnek"
Forrás:
www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1683

Abban meg szerinted mi a ráció, hogy azt akarod sugallni, hogy az inkvizíciót elszenvedett fél is keresztény volt? Volt más választása? Vagy netán az egyház MINDENKIRE rákényszerítette magát? De persze, tudom, nekem kuss, mert nem ismerem el a reformáció nagyszerűségét.

De még mindig nem mondtad meg, hogy melyik vallásról beszélünk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 00:40:10

@Ejjnye Bejjnye: "Az adómentesség, illetve az adóból leírható adományok pedig már a múlté. "

www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1683

Ejnye-bejnye...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 00:44:11

@Ejjnye Bejjnye: "És most is kérném - akár az inkvizíció kapcsán is - különválasztani azt a keresztényt aki felelős az inkvizícióért, és aki elszenvedte, akár mint mártír azt."

Én nem olyan kommunista vagyok, aki kiéheztette Ukrajnát, és a gulágokat működtette, hanem olyan kommunista vagyok, aki Hruscsovra mutogat, hogy ő bezzeg rámutatott a rendszer hibáira...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 10:10:35

@Ejjnye Bejjnye: "Kéretik történelemleckét venni a reformációból, és utána vagdalkozni. "

Szervét Mihály vs. Kálvin.
Egyéb?

Állítsuk meg a ......... 2009.12.18. 12:01:28

@Ejjnye Bejjnye:
Nem és nem.
Ismerek keresztény embereket , sőt közülük bigott katolikusokat is , de magamat különbnek tartom egyeseknél , még ateistaként(pogányként) is.
Nem szólok meg senkit azért , mert megkeresztelkedik , éppen ezért fenntartom magamnak azt a jogot , hogy ne ítélkezzen felettem földi ember azért , mert én nem ilyen szellemben nevelem a gyermekeimet.

Egyébként megmagyaráznád ,ha minden ember egyenlő , akkor miért nem lehet egy nőből pápa?

Asszem 2009.12.18. 13:58:04

@pcr: azért mert a nő nem ember ;-P

(plusz ugye a sör nem ital, a tészta nem étel és a medve nem játék...)

sorstárs 2009.12.18. 17:28:36

@ezmegmi??: A Karácsony Jézus születésének ünnepe. A szeretet és a család, meg a fenyőünnep csak a kommunistáknak kellett, mert nem tilthatták be a karácsonyt és valamit ki kellett találniuk. Így lett a Szent István ünnepből is Alkotmány ünnepe. Ma viszont mindenki abban hisz amiben akar, de én nem értem, hogy az ateisták miért ragaszkodnak a karácsonyhoz, meg a húsvéthoz, amikor nem hisznek benne. Egyszerű. Ne ünnepeljék! Menjenek dolgozni! Ne vegyenek a gyereknek ajándékot, akkor magyarázkodni sem kell, hogy mit is ünneplünk. Legfeljebb elmondjátok, hogy a hívő emberek mit is ünnepelnek, de mivel ti ezt nem hiszitek nem is ünnepeltek. Amúgy a tanító néni vagy Jehova tanúja vagy fogalma nincs az egész történetről és ő is a brossúrából tájékozódott. Mindkettő gáz.

Levéltetű 2009.12.18. 17:36:43

@sorstárs: Elolvastad egyáltalán a posztot, nagykeresztény?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 17:38:14

@sorstárs: faszomba mán a hülyeségeddel!
Seggbekúr a munkaügyes, ha dolgozni merek karácsonykor, meg húsvétkor, és a kibaszott pártotok kretén faszfeje a vasárnaopra is ugyanezt akarja.
Nah, ezér ugatnak az ateisták.
Mert klreikálisok agyhalott faszságai az ő életükre is kihatással vannak.
nah.

sorstárs 2009.12.18. 18:56:25

@kolbászoszsömle: Akkor ne dolgozz te szegény, de ünnepelned meg ajándékot venned nem kötelező. Ja és akkor a hívők meg háboroghatnának, hogy mért kellett nekik 40 évig kötelezően április 4-et meg november 7-et ünnepelni/ ünnepségen ott lenni/.Ez meg az ateisták agyhalott faszsága volt, hogy a te szavaiddal éljek. Viszont nem volt kötelező karácsonyfát állítani meg ajándékot venni a kölyöknek, mégis biztos kaptál te is.

sorstárs 2009.12.18. 19:06:30

@Levéltetű: Egy kommentre válaszoltam nem a posztra. A Jehova Tanúi nem keresztények. Minden keresztény egyház szektának minősíti őket, többek között a posztban is leírt hülyeségeik miatt. Itt és most nem fejtem ki, mert még rám fogod, hogy meg akarlak téríteni. Egyébként szerintem az állami iskolákban a Bibliáról, a kereszténységről, csak történelmi és művészettörténeti vonatkozásban kellene tanulni, mivel része a világtörténelemnek. De ugyanígy gondolom az iszlámról is. Aki hívő az úgyis elmagyarázza a gyerekének otthon vagy beíratja egy egyházi iskolába. A tanítónő viselkedését egyértelműen elítélem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.18. 19:47:11

@sorstárs: A jelen helyzet az, hogy a keresztények miatt nem szabad dolgozni karácsonykor, és a keresztények meg akarják tiltani azt, hogy vasárnap dolgozzak, és a keresztények azok, akik az élet egyéb területein is hatást akarnak gyakorolni a hittételeik alapján az én életemre.
Az, hogy mi volt negyven éven keresztül, az pont nem érdekel, mert a _jelen_ problémái foglalkoztatnak.
A bosszú (mondván negyven évig mi tűrtünk, most tűrjetek ti), bár tudom, hogy keresztényi kötelesség, engem nem hat meg, számomra nem érv. Tőlem mindenki azt ünnepel, és akkor, amikor és amit akar.
Nekem, ellentétben a keresztényekkel, nem okoz gondot az, ha más úgy gondolja, hogy az általam jelesnek tartott napokon neki egyéb dolga van, mint ünnepelni.
Április 4-e és november 7-e pedig sosem volt az ateisták ünnepe. Az a komcsik ünnepe volt.
Az, hogy valaki ateista, az nem jelenti azt, hogy komcsi is mellé.
Az csak annyit jelent, hogy nem hisz istenben.
Ha istenhívés a "kék", akkor az ateizmus annyit tesz, hogy "nemkék".

Ám, mindez nem számít, ugyanis ez a vita/diskurzus _nem_ az ateist-teista ellentét mentén folyik, hanem a liberális-bigott ellentét mentén.
Magyarán ott, hogy az ember eldöntheti-e, hogy mit és mikor akar ünnepelni, vagy ezt az állambácsi dönti el a törvényei segítségével.
Ilyetén módon a komcsik, meg a kerkók -számodra lehet, hogy meglepő módon-, de egy oldalon állnak. Mindkettő szerint a saját eszmerendszerének kitüntetett napjait törvényi támogatással kell ünnepeltetni mindenkivel.

sorstárs 2009.12.18. 20:49:42

A bosszú (mondván negyven évig mi tűrtünk, most tűrjetek ti), @kolbászoszsömle: Nem hinném hogy bosszúból kell karácsonykor nem dolgoznod. Amúgy mint már írtam a szocializmusban volt rá negyven év hogy megszüntessék, mint munkaszüneti napot, mégsem tették/ biztos féltek a keresztények bosszújától :) / És mostanában sem keresztények irányították az országot. A vasárnapi munkát pedig az unió szeretné megszüntetni és biztos vagyok benne, hogy sok bevásárlóközpontban dolgozó édesanya örülne neki. Sajnos ma Magyarországon a politika szintjén a kereszténység sem az ami és a liberalizmus sem és még a szocializmus is igen messze áll Marxék elképzelésétől. A vita viszont a legtöbb fórumon azt jelenti, hogy mindenki mondja a magáét és mindenkit leugat, aki nem ért vele egyet.Részemről azzal tudnék egyetérteni, ha mindenki kapna évente 10 napot amit fizetett ünnepként akkor venne ki amikor akar. Akkor mindenki szabadon ünnepelhetné amit akar. Csak sajnos ez azt hiszem utópia.

Levéltetű 2009.12.18. 21:00:03

@sorstárs: Ha levetetted a katolikus (feltételezem) arroganciádat, akkor olvass utána. A Jehova Tanúi is egyház:
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_Jehova_Tan%C3%BAi_Egyh%C3%A1z

Azt, hogy ti minek becézitek a többi egyházat belső körökben, hittanórán, templomban, leszarom. Most a külvilág felé kommunikálsz, fogalmazz ennek megfelelően.

metal · http://electric.blog.hu 2009.12.18. 21:13:01

@sorstárs: "hogy sok bevásárlóközpontban dolgozó édesanya örülne neki"

Nem muszáj bevásárlóközpontban dolgozni! Ha nem tetszik a vasárnapi munka, keressen másikat.

sorstárs 2009.12.18. 21:42:33

@Levéltetű: Ez egy fórum ,ahol az emberek leírják a véleményüket, nem tudományos értekezést és nem is doktori disszertációt. Ja igen a Jehova Tanúi is egyház , rendben és a Szcientológiai Egyház is az, de engedtessék meg nekem hogy egyiket se tartsam sem kereszténynek sem keresztyénnek .Ha ennyire jártas vagy biztos tudod mi a különbség.

sorstárs 2009.12.18. 21:49:35

@metal: Írhattam volna varrodát, vagy visszapillantótükör összeszerelő üzemet is. A környéken ugyanis ezek a lehetőségek és mindegyikben dolgoztatnak vasárnap is. Nem mindenki lakik a fővárosban. Sokan örülnek , ha bármilyen munkát kapnak és nem ugrálnak, mert van helyettük jelentkező bőven. És két - három kisgyerekkel nem olyan könnyű ingázni, főleg ha az apa is ingázik, vagy nincs is a családdal.

Levéltetű 2009.12.18. 22:12:52

@sorstárs: Sőt, ezt kapd ki, van még sok más egyház is. Én is nevezhetném a tiédet szektának, de nem teszem. (Érdekes, te a saját egyházadat nem tiszteled annyira, hogy mondjuk ebben a beszélgetésben felvállald.)

Úgyhogy törődj bele, hogy a saját klikkeden kívüliek szemében te ugyanazon a szinten vagy, mint a szcientológusok, a jehovások és a hitgyülisek.

metal · http://electric.blog.hu 2009.12.19. 09:54:43

@sorstárs: Ebben az esetben ne sírjon, hanem örüljön, hogy van munkája! Amúgy nem kötelező vidéken élni, oda lehet költözni, ahol van munka. Csak egyes embereknek jobb sírni, és gonoszokra mutogatni, mint megoldaniuk saját sorsukat! Ha jól emlékszem a te istened /bocsi Istened:)/ mond olyat, hogy "segíts magadon, és Isten is megsegít". Akkor a sok szerencsétlen miért csak sír, ahelyett, hogy csinálna valamit.

Cs@tLós 2009.12.21. 22:58:48

Látom, előjött itt a Karácsony mibenlétéről szóló vita, hogy akkor most Jézuska hozza-e a fát, vagy ki született akkor, vagy mostakkorkinekvanigaza. Engem a Bibliai maszlag nem érdekel. Ez egy nagyon hasznos kis könyv, ami örök morális tanulságokat hordoz magában, csak nagyon kevesen értik meg. Akik hisznek benne, azok jönnek a maszlag, fennkölt idézetekkel, hogy ki kit váltott meg, pedig az a mese része a dolognak....ettől sokkal nagyobb igazságok vannak benne arról, hogy hogyan kellene EGYMÁSSAL viselkedni. Mutass egy keresztényt aki ezt a részét magától is megérti és vallja is...és én rögtön mutatok 1 hazugot, aki a maszlag részét érti és a fennkölt dumákkal jön, mert az olyan magas szintű. Bah.
A karácsonyról sztem teljesen felesleges így vitatkozni, előbb mindenkinek a saját háza táján kéne sepregetni. Miről is szól nézettől függetlenül? Szeretet, békesség, egymás megbecsülése. Hány családban van ez jelen? Nagyon kevésben. A hazugságok korát éljük, a családok széthúznak, a családtagok nem őszinték egymással, nem tisztelik egymást. Nincs hitelük, sem egymás sem a gyerekek előtt. Ezért telik el a legtöbb család karácsonya veszekedéssel, meg feszültséggel. Ezen kéne inkább gondolkodni, nem azon, hogy ki kit váltott meg. És takarózni meg pláne nem kéne vele, hogy "juj, mi keresztények vagyunk, akkor nagyon szeressük egymást" apukának közben meg 6 szeretője van.
Bocs, hogy hosszú lett, ez az én véleményem a karácsonyról meg az ünnepkörről. Ja, meg a demagóg keresztényekről. Akinek nem inge, ne vagye magára. De aki jön erősködni, hogy ez ígymegúgy nem igaz, NA, pont AZOKRA igaz. :)

R.M.E. 2010.01.10. 11:47:49

én mondjuk vallásos vagyok és vallásos családban is nevelkedtem de azért ezt a részét a dolognak körülbelül 14-15 éves koromig egyáltalán nem vettük elő...

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása