63

Mi jár ingyen a gyereknek az iskolában?

Ellenőrző , 2009.11.26. 08:00

"A nevelési-oktatási intézmény költségvetésének terhére kell megszervezni az előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést, az intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozást, kirándulást, erdei iskolát."

 

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint nem terhelhető a szülőre az oktatási intézmények plusz kiadása, jelent meg tegnap az Indexen. Eddig értem is, de azt, hogy ez konkrétan azt jelenti, hogy ha az iskola, óvoda, bölcsőde szervez valamilyen plusz tevékenységet, szakkört, vagy bármit amit a gyerekem fejlődése érdekében jónak tart, azt az intézménynek kelljen kigazdálkodnia, már végképp fel nem fogom. Remélem, én értem félre a helyzetet.

Kedves Szabó Máté, ez ugye azt jelenti, hogy a nevelési-oktatási intézmény összeírja a tervezett programokat, leadja a tervezett költségvetést a Fenntartónak, a Fenntartó pedig annyival több pénzt utal az iskola számlájára?! Másképpen nehezen képzelhető el a dolog, mert azt nem is feltételezem, hogy a mai oktatási finanszírozás ismeretében elvárhatónak gondolja az iskolától, hogy valahonnan kigazdálkodja még ezeknek az árát is.

 Annyit sírtunk, hogy milyen szar volt a szocializmus, akkor most meg már ne azon siránkozzunk, hogy miért nem jár mindenkinek minden ingyen. Ez van, ingyen semmi sincsen, mindenért fizet valaki. Lehet, hogy éppen nem közvetlenül a szülő, de mint tudjuk az állam gazdálkodó és nem termelő szervezet, csak a  mi pénzünket tudja szétosztani. Kapitalizmus van, vagy bírja fizetni a szülő, vagy a gyereke nem megy erdei iskolába, vagy színházba, vagy bármilyen külön programra. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr521551717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koborlovag 2009.11.26. 09:23:20

Néha ezek az ombucccccmanusok mintha valami rózsaszín szemüvegen keresztül néznék a világot, vagy mintha egy másik dimenzióban levő Magyarországról egy csillagkapun át-átugorva osztanák az észt.:)

De most komolyan: ezt hogyan gondolja??? Amikor a fenntartási költségek is hibádzanak az éves költségvetésből akkor hogyan is feltételezi, hogy az iskola maga ki fogja tudni ezen plusz dolgok anyagi vonzatát spórolni belőle?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.11.26. 09:24:06

ja, ezen kibuktam. hol a faszba él ez az ombuccman idilliába?

sok isi még a közüzemi számlákat se tudja fizetni, nemhogy a gyerekek fejlődéséért kirándulások, egyéb programok szervezését.
agyam eldobom.

ezt az embert le kell váltani, nem ért ahhoz amit csinál. ilyet ma magyarországon csak egy idióta mondhat.

terra incognita 2009.11.26. 09:26:01

naná, sérül az oktatáshoz való jog. ennél jobban már csak az sérti, ha egy intézmény vezetője szarik bele az egészbe, mert a fizetését akkor is utalják.

zeneigéniusz 2009.11.26. 09:32:53

Természetesen ha magániskolába járatod a gyermeked, akkor a tandíjában benne lehetnek ezek a költségek. Ilyen iskolák pl.: Oxford, Cambridge, Yale, stb.

Amennyiben sajnos nem vagy képes gyermekedet a fent említett iskolákba járatni - tehát kurva szegény vagy - úgy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő diákok számát fogja gyarapítani csemetéd. Ebben az esetben sajnos együtt fog tanulni a kisebbséggel és egyéb tanulásban nem motivált gyermekekkel. Természetesen az állami iskolákban található tanáranyag is valószínű gyengébb - hiszen a jó tanarakat már átcsábították a fizetős iskolák. Ergo ha nincs pénzed, szinte esélyed nincs arra, hogy a gyermeked is feljebb kerüljön a ..........

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 09:46:13

Héhé, azért hátrébb az agarakkal, az ombudsmannak nem az a dolga, hogy költségvetési ügyekben rendelkezzen, hanem hogy szóljon, ha igazságtalanságot vél felfedezni. Szólt. Ennyi. Teljesen felesleges az indulatoskodás.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.26. 09:46:16

Az országgyűlési biztos ezzel elérte, hogy jövőre minden kirándulás, szakkör, múzeumlátogatás, színházlátogatás stb. költsége bekerüljön az iskola finanszírozásába/töröljék a fent hivatkozott jogszabályhelyet.

A nem kívánt rész törlendő.

Case closed.

Dee_ 2009.11.26. 09:54:26

Megértem a panaszkodó szülő helyzetét, ha az iskola előírja, hogy most ez és ez a tevékenység kötelező, és ennyi pénzt küldjenek be rá a szülők. Na de a kirándulások évtizedek óta magánfinanszírozottak, cserébe nem muszáj elmenni - legalábbis nálunk így volt. A szakkörök is ilyenek. Vagy ne legyenek kötelezőek, ha fizetősek.
Úgy tudom az ombudsmannak panaszkodó szülő azon is kiakadt, hogy tablóképre, erdészeti iskolai egyenöltönyre kell pénzt kiadnia. Oké, ne legyen kötelező belefizetnie, de akkor mosolyogjon rá a képről egy szál pulcsiban a gyerek, míg a többiek öltönyben vannak.
(Sajnos azt kell mondjam, ha továbbtanul a gyereke, ennél csak nagyobb kiadásai lesznek, ha segít a gyerekének, és vissza fogja sírni az érettségi évét, mikor az egyetemi tankönyvcsomagra fél évente kiadja a 30-50 ezer forintot...)

Pjotr Fjodorovics 2009.11.26. 09:56:12

Na, megint sikerült nagyon életszerű véleményt adnia az ombuccmannak! Én is felkaptam rajta a fejemet, hogy akkor egyébként mégis hogyan, miből oldja meg az iskola a külön programokat, amikor sokszor tényleg még a közüzemi számlákat sem tudja fizetni...

@mistinguett: az oké, hogy szólt, csak ez megint olyan tipikus jogászkodás lett - csak a betűket nézem, miközben ki sem mozdulok az íróasztalom mögül, hogy egyébként a való életben hogy mennek a dolgok...

@zeneigéniusz: aki állami iskolába jár, az miért nem motivált a tanulásban (illetve aki fizetősbe jár, az miért motiváltabb)????? Na nehogymár azon múljon a dolog, hogy kell-e osztálypénzt fizetni, vagy hogy elmennek-e a gyerkőcök évente egyszer erdei iskolába... És miért törvényszerű, hogy állami iskolában gyengébb a "tanáranyag"? Nem egy olyan ismerősöm van, aki állami iskolában tanít, de felkészült, lelkiismeretes, örömmel csinálja a munkáját.

Dee_ 2009.11.26. 10:03:24

@zeneigéniusz: A fizetős iskolák nagyon különbözőek. Lehet olyan is, ahol kinyalják a tanárok fenekét, de az én tapasztalatom az, hogy rabszolgának tekintve, évente váltogatva őket még a kötelező juttatásokat sem adják meg nekik (túlóra), mert kell az extra profit autóra, tévére, új lakásra. És ilyen helyen csak az marad, aki beletörődik, hogy kihasználják, vagy az igazgató személyes, jó barátja, esetleg családtagja...
Alapítványi iskola: csodásan hangzik, de ha fizetős, akkor abba bármilyen istenbarma szülő befizetheti a bűnrossz, máshonnan kicsapott, deviáns gyerekét, aki a gyereked osztálytársaként megkeserítheti mindannyiótok életét négy éven át. A szülő pedig érettségit vár el a pénzéért cserébe... Bármi áron.

OkoskaTo:rp 2009.11.26. 10:07:42

Így is beszedik a pénzeket, csak előtte aláiratják a szülőkkel, hogy ők szavazták meg. Aki meg tényleg képtelen kifizetni a 30ezer forintos erdei iskolát, annak a gyerekét megszégyenítve összevont ügyeletbe csapják arra a hétre.

Engem a havonta kötelezően beszolgáltatott "tisztasági csomag" jobban idegesít.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 10:18:47

@Pjotr Fjodorovics: Miért, hogy mennek a dolgok a való életben? Nem igaz, hogy egy csomó gyerek hátrányos helyzetben van, mert a szülei nem tudják kifizetni az osztálypénzt? De, igaz. Te a másik oldalt látod, hogy az iskola nem tud fizetni. Ez is igaz. Az ombudsman azonban nem az állami oktatásért felel, hanem a hátrányos helyzetűekért. Kiszúrt valamit, szólt, hogy ez a hátrányos helyzetűeket még hátrányosabb helyzetbe kényszeríti. Hát pontosan ez a dolga, ezért fizetjük, hol a gond? Az oktatásügy problémáját az oktatási minisztériumnak kell megoldania, nem az országgyűlési biztosnak.

Claritas 2009.11.26. 10:30:19

Szerintem szövegértési mehézségeitek vannak.
Nem azt mondta,hogy most eljön a Kánaán, és minden kölyök ingyen mehet Kenyába oroszlánt nézni osztálykirándulás gyanánt.Azt mondta, hogy ha az iskola ( iskola, és nem alapítvány,egyesület,stb) szervez szakkört,sportfoglalkozást, erdei iskolát,akkor bizony azt az iskola költségvetésének terhére kell tenni. Szerintem jogos.
Irritáló,hogy pedagógusok állami pénzen szerzett másoddiplomával szakköröket szerveznek munkaidőben, és ezért külön pénzt kérnek.
Az is irritáló,mikor erdei iskolát,sítábort,külföldi nyaralást szerveznek osztálykirándulásként, át sem gondolva,hogy mibe is kerülnek ezek a programok...a gyerekem osztályában van olyan szülő,akinek 3 gyermeke jár gimibe, és nem meri feltenni a kezét szülőin,hogy bocs,3 gyerekre nem szívesen fizetnék ki kirándulásonként 50-60 ezret...és kifizeti.

Arról már nem is beszélek,hogy a gyerekeinket talán nem szupernyaralásokra kellene hurcolni,az a szülő dolga,hanem a hazai,esetleg környékbeli nevezetességeket megismerni. Saját szememmel láttam olyan "osztálykirándulást",amit úgy szerveztek,hogy fél óra a Campona állatkertjében,majd 4-5 óra a plázában.

Na,ez a felháborító, nem az ombudsman "elvi" állásfoglalása.

Mielőtt beszólna valaki: igen,én szerencsés vagyok, és ki tudom fizetni a kirándulásokat,színházat,koncertet,könyveket,stb.

Remy 2009.11.26. 10:37:20

@Claritas: Szerintem nincsenek szövegértési nehézségeink, csak nagyon máshogy néz ki belülről az iskola, mint szülői szemmel. Tényleg felháborító szerinted, hogy állami pénzen szerez másoddiplomát egy pedagógus -meg mindenki más,de az nem akkora baj, úgy látom-?! Én tanár vagyok, van vagy 3 diplomám, mindet államilag finanszírozott képzésben szereztem, de nem tartok szakkört pluszpénzért, hanem havi nettó 92 456 forintért tanítom legjobb tudásom szerint a gyerekedet. Közben a saját fizetésemből veszem a zsebkendőt, wc papírt stb, mert annyi pénze sincs az iskolának.

Float 2009.11.26. 10:46:48

A lányaim iskolájában (körzetes, nem pézes) évente szoktak szervezni "erdei iskolát", ami persze nem a legolcsóbb program. Tavalyig ugye az volt, hogy aki fizetett, az ment. No most az lett, hogy valaki elkezdett nyavajogni a polgárjenő hivatalban, hogy ő nem bírja kifizetni, és nem akarja, hogy a gyereke amiatta vonyítson h ő nem mehet. Erre a polgiék letiltották az éves szokásos erdei iskolát MINDENKINEK. Hogy a rohadós komcsi bérnőstény édesanyját már, hogy egész évben rohasztják a szájukat a szaros bagóval, és havonta többet pipálnak el, mint amennyibe lett volna ez az egész, és mert nekik "szar", legyen mindenkinek szar.

Arról már nem is beszélve, hogy osztálypénzt szoktak szedni karácsony, pedagógus nap stb miatt is, mire az egyik kisebbségi védett fogyasztó kijelentette, hogy neki 4 gyereke van, nekik minden ingyen jár -- nem fizeti be. Komolyan elgondolkodtam azon, hogy itt vannak azok az emberek, akik minden áron vissza akarják rángatni az embert a semmibe; azoknak a gyerekei miért nem járnak a nekik megfelelő iskolába, ahol nem történik semmi, nem kell semmiért fizetni???

gorillka 2009.11.26. 10:47:13

@Claritas: Igazad van, de sajnos a gazdasági környezet nem támogat ennek létrejöttében.
Nálunk az iskola nem azt mondja, hogy a délutáni szakkör fizetős, hanem azt mondja, hogy nincs rá pénz, ezért nincs szakkör.
Több szülő felvetette, hogy fizetne érte, de az igazgató nem engedi (nyilván esélyegyenlőségi okokból).
A szülő pedig igenis tegye fel a kezét, ha nem tudja kifizetni a kirándulást, ne vegyen fel hitelt, ne a velencei kirándulás legyen a cél. Egy osztálykirándulásnak ne turisztikai szerepe legyen, hanem közösségépítő.
A szalagavatóra ne kelljen menyasszonyi ruhát bérelni, és a fiúknak a helyi varrónővel elszabott konfekció öltönyt varratni.
Ezek a kiadások a szülők hozzáállásán múlnak.
Ne akarjon a szülő többet mutatni, mint ami van.
Mindenki megérti, hogy 3 gyerekkel nem tud 40 ezret befizetni osztálykirándulásra.
Nálunk egyébként az van, hogy a tehetősebb szülők hozzájárulhatnak a rászorulók befizetéséhez.
Ezért nem fizetett osztálypénzt az, akiről tudtuk, hogy veri a férje és elissza a pénzt. Elég volt, hogy a két gyereke rendesen jár iskolába, kigazdálkodtuk.
És bizony a két pedagógus szülő gyerekének is volt, hogy más vette a színházjegyet. De ott már trükközni kellett, mert nem akarták elfogadni.
Egy jó szülői közösségben minden megoldható.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 10:48:06

Ja, meg egy kérdés.
Mikor én voltam diák, az volt a szokás, hogy mikor sítábort, osztálykirándulást, egyéb programokat szervezett "az iskola", akkor a tanárok részét a gyerekek dobták össze. Ez manapság már nem így van? A tanár is ugyanúgy befizeti az osztálypénzt, mint a diák? Tényleg kérdezem, rég jártam iskola felé.

avram iancu 2009.11.26. 10:52:19

Nyilvánvaló, hogy túlzás(nak tűnik) az ombudsman véleménye. Azonban szerintem az is túlzás, hogy a gyereknek az óvodába ágyneműt, WC-papírt, szappant, stb. kell bevinnie, mert azt nem finanszírozzák.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 10:56:12

@gorillka: "Mindenki megérti, hogy 3 gyerekkel nem tud 40 ezret befizetni osztálykirándulásra." Nem. A gyerek nem érti. Ő csak azt érti, hogy a többi megy, ő meg marad. És a szülő ezt nem szívesen nézi végig, ha tudja, inkább előteremti a pénzt valahonnan. Közben egy kicsit tönkremegy.

gorillka 2009.11.26. 10:56:28

@mistinguett: Miért fizetné be? Ő ott dolgozik. Te sem fizetsz, ha kiküldetésben vagy, hanem még te kapsz napidíjat.

Kravver 2009.11.26. 10:58:12

@mistinguett:
"Az ombudsman azonban nem az állami oktatásért felel, hanem a hátrányos helyzetűekért"

Dehogyis! El kellene olvasni cégre egyszer az ombudsmanról szóló törvényt. Első körben Szabó Máténak és akkor tán nem fecsérelné az időt/pénzt ilyen nyilvánvalóan az önnön létezésük célját igazoló vizsgálatokra.
Egyébként pedig az ombudsman ajánlása semmilyen kötelezettséget nem jelent senkire nézve.

Bors Világfiak 2009.11.26. 10:58:57

na jó, ezúttal nem spontán megírt olvasói levélre reagál ez a szabadidőben szerkesztgetett ellenőrző.blog, hanem egy indexes anyagra, és ez annyira kurrens téma, hogy ma is főlapi ajánlóba került; hát persze
értem én a formát, olcsóbb ez így, meg nem kell az újságírás elemi szabályait betartani, de a tegnapi provokáció meglehetősen sunyi dolog volt, tessék oktatási rovatot csinálni és aláírni az anyagokat
ha meg kimoderálnád innentől a kommentjeimet előbb beszéljünk, tudok a Flórián mellett egy jó helyet

Rigris 2009.11.26. 11:01:28

Az én gyerekem iskolájában a beiratkozáskor minden szülő kapott egy az igazgató által aláírt levelet, mely szerint az iskola alapítványát minden diáknak tanévenként X forinttal támogatnia KÖTELEZŐ.
Én még a tanévnyitó előtt négyszemközt megkérdeztem az osztályfőnököt, hogy és akkor ezt most így hogy, mire a válasz az volt, hogy az első tanítási napon az osztályba bement az igazgató, hogy megerősítse, az alapítványi támogatás KÖTELEZŐ.
Nem az összeg miatt, mert egyébként kevesebb, mint 10 buszjegy, de akkor is. Önként szívesen támogatok iskolai alapítványt, de ne legyen már KÖTELEZŐ.
Ezen kívül az év elején az osztályfőnök beszedett egy kis összeget mindenkitől (szintén kisebb mint 10 buszjegy), hogy ebből krétát vehessen, és felvetette azt is, hogy az osztályterem függönyét jó lenne kicserélni, mert nagyon tré (tényleg az), dobjuk már össze az árát.

Ja, budapest elit gimnázium - de legalábbis sokszoros a túljelentkezés, és nagyon büszkék - egyébként valószínűleg joggal - az oktatás színvonalára.

Az ombudsman léte önmagában egyébként szerintem is a demokrácia vadhajtása, de történetesen ebben az esetben igaza van. Ha valaki részt vesz a KÖZOKTATÁSBAN, és ennek keretében valami KÖTELEZŐ, akkor nem szabadna érte pénzt kérni. Amit az iskola nem tud vagy akar finanszírozni, az opcionális.
Az már döntés kérdése, hogy megkérdezik a szülőket, és ha a meghatározott többség úgy szavaz hogy legyen, akkor mindenkinek erősen javallt (mint pl. egy erdei iskola), vagy teljesen opcionális, és aki akarja, befizeti a gyerekét, aki meg nem akarja, az nem, és akkor a gyerek nem megy (mint pl. egy múzeum vagy színház).

Ja, és más téma, de idevágó: Angol nyelvű színházi előadásra megy az osztály, és szólt az osztályfőnök, hogy a jegy kb. 5 buszjegy, de Euróban kell fizetni (Budapesten van az előadás). Megnéztem a törvényt, Magyarország hivatalos fizetőeszköze a Forint, ezzel való fizetést nem lehet törvényesen visszautasítani (vesd össze pl. a sítábor-szervezések általános gyakorlatával). Ezt mikor tekinti át az ombudsman, ha már úgyis rajta van a témán?

peca1000 2009.11.26. 11:03:07

Nincs szükség ombudsmanokra. Egy rakás pénzt csak elvisznek, a való életről fogalmuk sincs, csak ellehetetlenítik az emberek életét.
Ott van az alkotmánybíróság. (Bár az is minek, sokszor).
Aki valamit nem tud fizetni, akkor ne vegye igénybe azt a szolgáltatást ami pénzbe kerül. A hátrányos helyzetűek már így is túl sok mindent kapnak, különböző segélyek formájában, abból bőven futná osztálypénzre is, ha már a kocsmára telik.
Barátnőm tanár, Baranya leghátrányosabb helyzetű iskolájában, nagyon is tisztában van ezzel a helyzettel.
Sokszor még papírra sincs pénz, amin dolgozatot írnak a gyerekek, azt is az osztálypénzből fedezik. Az állam szinte szart sem ad, ha igen, egy másik iskolán keresztül, ha az meg nem tartja magának.
Úgyhogy a tisztelt ombudsman út tehet 1 szívességet...

gorillka 2009.11.26. 11:03:34

@mistinguett: Én úgy gondolom, hogy az első szülőin meg lehet szavaztatni, hogy mennyi osztálypénzt tudnak vállalni. Annak terhére lehet a kirándulást megszervezni a diákok bevonásával (helyszín kiválasztása, programok).
Ebben az esetben nem marad ki senki, és nem kell senkinek szomorú szemmel otthon maradnia.
A hivatkozott mondatot a szülőkre értettem. Nem hiszem, hogy ennek el kell jutnia a gyerekekig. (mármint a vitának az anyagi keretről)
Ha pedig néhányan ragaszkodnak a Görög uticélhoz, vigyék el a gyereket a családi nyaralás terhére. Az is tud jó lenni. :-)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 11:05:48

@gorillka: A tanár nem fizet, mert ő ott dolgozik. És a gyerek mit csinál ott?

Valóban, ha a cég csapatépítő tréninget szervez, a cég fizet. De hát pont ezt mondja az ombudsman, hogy az iskolának kellene fizetnie. Akkor végülis egy véleményen vagy a biztossal, nem?

Gilderoy 2009.11.26. 11:05:52

Az esélyegyenlőség szempontjából jobb, ha egyáltalán nincs szakkör, mintha csak a tehetősöknek telik rá.

gorillka 2009.11.26. 11:09:16

@Gilderoy: igazad van. Akinek telik rá, úgyis elviszi magántanárhoz a gyerekét. Az esélyegyenlőség jegyében.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.11.26. 11:10:25

"Annyit sírtunk, hogy milyen szar volt a szocializmus"
Az a baj, hogy a kapitalizmusból csak a "semmi sincs ingyen" -t sikerült átvenni, a rendes munkáért rendes fizetést nem...

gorillka 2009.11.26. 11:14:58

@mistinguett: A gyerekeknek nem kötelező a sítábor, a kísérő tanárnak (1-2 létszámtól függően) igen.
A gyerek jól érzi magát, sportol. A kísérő tanár "kísér". A háta közepére nem kívánja a havasokat.
Én nem sajnálom a tanároktól.
Örülök ha az osztálytársaival közös élményben van része a gyerekemnek. Én nem tudom ezt neki megadni. Egyszerre max. 5 gyereket tudok elvinni és kb ennyiért vállalom a felelősséget is. :-)

2009.11.26. 11:20:42

a mi oktatási intézményünkben kitettek egy papírt a mosdóban a tükör mellé, hogy H1N1 meg moss kezet melegvízzel, szappannal. nos, melegvíz úgy ahogy, szappan persze egy csöpp sincs, miközben egy fél liter budget szappan 150 forint. biztos nem volt pénz az erdei iskola miatt...

MagyarZizzi (törölt) 2009.11.26. 11:21:10

@gorillka:
Jóságos Isten, hol laksz te?! A mennyországban?! Azonnal odaköltözöm, és adoptálom ezt az iskolát a belevaló összes szülővel együtt! Ha ilyen lenne a hozzáállás az egész országban, meg lenne oldva minden problémánk. Kár, hogy nem ilyen...
Az a baj, hogy a szülők nagyrésze szereti rázni a rongyot, és mindent megadni a gyereknek, akár a családi költségvetés hátrányára is. Az ilyenek kapnak piros sportkocsit ballagásra, varratnak két estélyit külön a szallagavatóra meg az érettségi bankettre, és szorgalmazzák, hogy Franciaországba menjen az osztály kirándulni. Persze hitelből. De magyarázd el egy gyereknek, hogy azért neki mindezt azért nem lehet, mert a család nem akar fél évig száraz kenyéren élni. Nem fogja megérteni, mert a gyerek csak azt látja, hogy a másiknak van, neki meg nincs. A sok álgazdag se tudja, hogy honnan jön a pénz, és elkezdik csúfolni csórikámat, kész a baj.
Az ombudsman meg hülyeséget mondott, még mégsem akkora nagyot. Az iskola nem tud fizetni. A szülő sem tud fizetni. Akkor ki fizet? Még leginkább a gyerek, de nem pénzzel, hanem a gyermekkorával...

gorillka 2009.11.26. 11:26:13

Amikor láttam az indexen a cikket rögtön beugrott ez a blog. Gondoltam, hogy itt a helye. Eddig főként ment az egymásra mutogatás (anyázás) a szülők és tanárok között.
Most itt az alkalom mindkét félnek hozzászólni és közösen megoldást találni.
Mert az állam-bácsi nem fog arra pénzt adni, hogy angolul tanuló 12-18 éveseink eljussanak egy hétre pl. Londonba, de a németül tanulók sem lesznek megtámogatva egy ausztriai út erejéig.
Érdekel a tanárok véleménye is. Ők mi alapján jelölnek ki uticélokat, mennyire vonják be a gyerekeket, beleszólnak-e nagy pénzügyi döntésekbe (szalagavató, ballagás)?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 11:45:18

@gorillka: Sítáborban sose voltam, nem volt rá pénzünk (ami ugye azt jelentette, hogy míg az osztály fele igazolt hiányzását töltötte Ausztriában, addig én bejártam tanulni), de az osztálykirándulásokon nekem nem úgy tűnt, hogy a gyerekek szórakoznának, a tanárok meg vért izzadva dolgoznának. Nyilván ez iskolától, tanártól és gyerektől is függ. Az én tanáraim nem a legjobb példát szolgáltatták, mindenesetre. Valamint tapasztalataim szerint osztálykirándulásra kvázi kötelező elmenni. Szintén tapasztalataim szerint a szegényebbek sokszor szégyellik a szegénységüket, a gazdagabbak meg néha szeretnek flancolni, így nem meglepő, hogy a szegényebb szülők gyakran nem mernek felszólalni szülőin, hogy az nekik sok lenne, pláne, ha megszólal egy nagyhangú, hogy "ugyan már, annyi semmire se elég!". És a "nem kötelező elmenni" is relatív, persze. Mindezzel együtt én nem látom, hogy mért ne lenne jogos felvetni, hogy az baj, ha egy iskola pénzt szed be kvázi kötelező dolgokért. Azt végképp nem értem, hogy ha a tanár, arra hivatkozva, hogy őneki ez munkaköri kötelesség, nem fizet osztálypénzt, akkor a gyereknek, akinek iskolába járni szintén kötelesség, miért kell fizetnie ugyanazért. Ja, hogy a tanulmányi kirándulás valójában minden csak nem tanulmányi? Hát legyen az.

nonolet (törölt) 2009.11.26. 11:47:32

KÜLÖMBSÉGET kell tenni ...a dolgok között!

Az OKTATÁS-KÉPZÉS céljából szervezett program költségéhez
SEMMI köze nincs a szülőnek, az ugyanis az INGYENES (adóból fizetett) oktatási program része.
Ilyen a tanulmányi kirándulás pl...vagy akár a sítábor, nyelvi tábor, ha az intézmény képzési céljába tartozik
Ekkor a pedagogus se nyavagjon, mert ez a MUNAKAKÖRÉNEK része
csak éppen ...az iskolán kívüli heylszínen valósul meg.
Szóval ezek a dolgok, azonosak azzal, mintha cég kiküldi a dolgozót dolgozni vidékre, külföldre...
Cég esetén mégsem jut senkinek eszébe beszedni adolggozótól az úti/szállás/kaja/stb. költséegt :-)))
(CEG=iskola, DOLGOZÓ=diák/tanár)
Szóval amikor elvileg KÖTELEZŐ a részvétel, akkor
azt az iskola KELL FIZESSE!!! mert az képzési költség.

Más dolog az, ha az eseményt az iskoal NEM KÉPZÉSI célból szervezi.Akkor ugye pont olyan MAGÁN szervezésről, van szó mintha Marinéni szervezné...az ismerősőknek. Akkor mindenki maaga döntheti el, hogy ..részt vesz-e rajta? ...és ha, igen, akkor maga fizeti a költégeketis.

Szóval két eset van, két fizetővel...
Mégha ez sokak számára már, felfoghatatlan bonyolult is.

Tehát:
Tanulmányi kirándulásra NE szedjen pénzt az iskola.
Magán kirándulásra...pedig szedjen...ha ő szervező/bonyolító.

Fénymásolási díj ugyanez...
HA a dolgozatlap, házifeladat lap az, amit másolni kell
AKKOR az az iskola költsége, mert az oktatás része a dolog.

gorillka 2009.11.26. 11:49:05

@MagyarZizzi: Vidéki kisváros iskolájáról van szó. Egy-két példa.
Az osztálykirándulás 3 nap, az Északi-középhegységben. Szállás olcsó szállón, kirándulás, játék.
Az egyik szülő az egész napos túra egyik pihenőjéhez epret és csokit vitt. Gondolhatod, hogy "értékesebb volt" a kitikkadt gyerekeknek, mint amennyibe a szülőnek került.
A varrónő megvarrta a függönyt (igen nálunk is kellett függöny).
Kisebb kirándulásokra megszervezzük az autókat.
És nem utáljuk ki, azt aki nem tud segíteni.

degreen 2009.11.26. 11:53:32

nem normális. menjen az ombucman inkább dolgozni....

gorillka 2009.11.26. 12:01:09

@mistinguett: Azt hiszem, ezen a téren szerencsésnek mondhatom magunkat.
De azt is megértem, hogy van, ahol gond még az iskolai "tisztasági csomag" kigazdálkodása is.
Ha szól a tanár, akkor én beviszem kétszer és ezt várom el a hasonló anyagi helyzetben lévőktől is.
Nehogy azért ne tudjanak a gyerekek kezet mosni, mert valaki sajnálja egy cigi árát a szappanra.
Az utóbbiakkal meg nem tudok mit kezdeni. Nem egy csónakban evezünk.
Egyébként emlékeim szerint az átkosban is fizettünk az osztálykirándulásért és a fellépő ruhát is osztálypénzből kölcsönöztük.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.11.26. 12:17:02

Mondjuk érdekesnek találom, hogy a nyugdíjasok megvásárlására szavazásokkor mindig van pénz, a gyerekek taníttatására pedig egyre kevesebb akad.

nonolet (törölt) 2009.11.26. 12:30:16

@gorillka:

...adót azért fizet a polgár, hogy
abból működjön pl. az iskola !

HA a polgártól még külön pénzt is szednek olyasmire amire
MÁR adozótt is...az gennyes lopás a fenntartó részéről.

Ha futja afganisztánra pl. akkor kell, hogy
fussa az iskolai költségre is az adóból...

HA mégsem akkor a költségvetést kell módósítani
HA a tuskó kormány n em teszi..akkor a kormányt kel cserélni!

Polgári öntudat emberek az kéne!!!

...nem pedig az önkéntes adakozás olyasmire,
amire adót szednek egyébként...nem is keveset!!!
(csak ellopják jelnetős részét)

Így húsz évvel a rendszerváltás után ....
Agyilag is rendeszert kéne már váltani
...sok-sok embernek úgylátom az írásokból.

Még mindig a kádári langymelegben
üldégélnek sokan, ahogy elnézem.

gorillka 2009.11.26. 12:48:38

@nonolet: a politikát hagyjuk. Az elmúlt években mindenki volt már hatalmon, de ezek a dolgok nem változtak.

gorillka 2009.11.26. 12:51:26

@newtehen: igen, mert a nyugdíjasnak van szavazati joga, a gyereknek nincs.
Nagyon kicsi az a réteg, akit érint (iskoláskorú gyermek a családban) és az sem homogén.
Nem szeretném a nyugdíjasokat bántani, de ugye ott a rövidtávú célokkal lehet nagyszerűen operálni, míg az oktatás hosszútávú.

Hozzá Szóló 2009.11.26. 13:31:08

Sikerül sokaknak megint a hülyeséggel foglalkozni és nem a lényeget kiolvasni az ombuccman szövegéből. Tipikus magyar szokás, nem is csodálkozom.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én emlékszem arra, hogy osztálypénzt kellett fizetni, amiből volt olyan év, amikor futotta összesen egy csomag írólapra egész évben, amit föl se használtunk egészen; a kirándulásokra és egyéb nagyobb kiadásokra KÜLÖN szedtek tőlünk pénzt, az "osztálypénz" címen beszedett összeget a tanárok elsikították.

Talán ennek megakadályozására találódott ki ez a dolog, nemde?
Hogy ha BÁRMI kiadás van, akkor azt a szülőin a szülőknek mondja el a tanár és kérje el a pénzt akkor és ott, vagy bármi, de ne az legyen, hogy üzen, hogy a gyerek hozzon egy ezrest, mert "egész évre kellhet bármire, költségekre", majd év végén elfelejtődjön az egész...

gorillka 2009.11.26. 13:50:22

@Hozzá Szóló: A nyolcvanas években érettségiztem. Emlékszem, én szedtem az osztálypénzt és nem loptam el. Remélem, a többiek is így emlékeznek. :-)
Manapság inkább a szülők kezelik. Van az SZMK, választott tagokkal, pénztárossal.

Pjotr Fjodorovics 2009.11.26. 15:35:33

@nonolet: Úgy tűnik, hogy inkább Te üldögélsz még a "kádári langymelegben" - azzal, hogy adót fizetsz, részedről minden le is van tudva, a gyerekednek ergo minden JÁR, tehát az iskola vigye a gyereket közpénzen táborba, külföldre, síelni? Vagy hogy?? Az adó az iskola működtetésére van (tanárok fizetése, írószerek, tábla, kréta, számítógép, stb. - más kérdés, hogy sajnos sok esetben még erre sem futja, ami szégyen), a nyári tábor meg osztálykirándulás ehhez képest "extra", vagyis nem közpénzből finanszírozandó, hanem igenis tessék hozzájárulni a szülőknek.

emiljuzso 2009.11.26. 17:11:49

@nonolet:
Butaságokat írsz. Évtizedek óta tanítok, s bármilyen színű kormány volt is hatalmon, a helyzet ugyanaz maradt: a legkiszolgáltatottabb helyzetben a gyerek és az iskola volt és gyaníthatóan ez nem fog változni.

emiljuzso 2009.11.26. 17:20:56

@mistinguett:
"... a tanár, arra hivatkozva, hogy őneki ez munkaköri kötelesség, nem fizet osztálypénzt, akkor a gyereknek, akinek iskolába járni szintén kötelesség, miért kell fizetnie ugyanazért?"
Láttál-e már strandon, vonaton, állatkertben stb. 2-3 gyerekkel anyukát? Ugye kicsikét zilált volt szegény? A pedagóg huszonpárral kell, hogy kiránduljon. Gondolod, hogy ez egy leányálom? Külön bért ezért természetesen nem kapunk. Tavaly óta új rendelkezés lépett életbe: ha tanítási nap is beleesik a kirándulásba, még a rendes bérünket is megkurtítják, hiszen nem tanítunk, "csak" 24 órás szolgálatban vagyunk. És te elvárnád, hogy fizessünk is érte...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 17:44:24

@emiljuzso: Félreértettél, nem várom el. Minden tiszteletem azoké, akik egy osztálynyi gyerekkel bevállalnak egy utazást, le a kalappal. A tavalyi rendelkezést, amit említesz, felháborítónak tartom.
Az általad idézett (inkább be-, mint) hozzászólással csak arra próbáltam rávilágítani provokatíve, hogy elvileg a gyerek is éppúgy "dolgozik" az iskolában, mint a tanár, ez neki nem szórakozás, sem valami kényszermegoldás a bébiszitter helyett. Értem én, hogy a tankönyvtől kezdve a rajzszakkörig fizetős egy rakat dolog, ezeket egy csomószor nyilván nem is lehetne másképp megoldani, de azért ne felejtsük el, hogy a diák se ügyfélként jár iskolába, hanem egyszerű állampolgárként. Ez neki kötelessége, és azért fizettetni, hogy a kötelességének megfelelhessen, ellentmondásos azért. Jó, nem lehet másképp, de próbáljunk már meg keresni valami kompromisszumot ahelyett, hogy valahányszor valaki megpiszkálja a szarkupacot, jobb híján felháborodunk, és morgolódunk, hogy nekünk miért rossz.

emiljuzso 2009.11.26. 18:26:41

@mistinguett:
Régebben (10-15 éve) ha egy gyerek nem tudott eljönni kirándulni, kifizettem helyette. Ma már nem 1-2 gyerekről van szó és nem fillérekről, pedig nem is megyünk messzire. Egy három napos kirándulás úgy, hogy én főzök, 12 ezerbe is belekerül. Iszonyatos szembesülni azzal, hogy a legszegényebbek otthon maradnak.
Persze dönthetnénk úgy is, hogy senki sem megy sehová, de ez sem jó megoldás. De a kirándulások ügye csak a jéghegy csúcsa.
Régebben több szakkör is volt az iskolákban. Ma már elvétve van néhány. Szinte csak az SNI-s gyerekek részesülhetnek külön, ingyenes foglalkoztatásban. Pedig a sajátos nevelési igényűek közé szerintem nem csupán az átlagosnál gyengébbek, hanem az átlagosnál jobbak is beletartoznak, de a tehetséggondozás ma nem divat.
Hidd el: az iskola tehetetlen. A költségvetése annyira szükreszabott, hogy még a krétát is darabja adják. Próbálkozunk persze, de ennyi lyukat nem lehet csak lelkesedéssel betömni. Mondok egy példát: 7. osztályban a magyar nyelv és irodalom heti óraszáma 3!! Semmire sem elég. Ingyen, szerelemből tartok még egyet, de csak 0. órába fér be, s egy rettegés az életem, mert ha kiderül, megbüntetnek.

sorstárs 2009.11.26. 19:53:14

@OkoskaTo:rp: Engem meg az bosszant, hogy évente két csomag 100db-os papírzsepit bead a szülő és ezzel elintézettnek gondolja a dolgot.És nem ad a gyereknek naponta legalább pár db zsepit. Így mire beér az iskolába már taknya-nyála egybe(bocsánat, de így van bármennyire undorító).Persze a beadott zsepiből kap rögtön, de igazából mi azért szedjük be hogy legyen az iskolában, ha valaki nagyon náthás és nem elég az a pár db. De azzal egy szülőnek tisztában kéne lenni, hogy egy náthás gyerek naponta ötvenszer törli az orrát, az ötven zsepi.

sorstárs 2009.11.26. 20:07:36

@Gilderoy: Természetesen,ha kolompár Fábió nemakar osztálykirándulni akkor a többi 25 is maradjon otthon. Az osztálykiránduláson olyan helyekre juthat el a gyerek, ahová kevés szülő viszi el sajnos . Mert az egy-két gyereknek kifizeti a gyerekelőadásra a színházjegyet,de ha az egész család menne azt már nem tudná megfizetni. Alföldi gyerekeknek hegyet mászni fergeteges élmény. A kedves panaszkodó szülő most ezektől fosztja meg a legtöbb gyereket. Mert nehogy azt higyjük, hogy ezek után az iskolák kockáztatják, hogy a felvilágosított szülők feljelentsék őket. Nyugodtak lehettek. Ezután elvétve lesz osztálykirándulás, színház és múzeum látogatás, erdei iskola. És nem a tanárok fognak ezzel veszíteni, mert bizony sokkal könnyebb 6 órát megtartani, mint 50 kisiskolást elvinni a 60km-re lévő színházba.( Szervezés, utaztatás megszervezése, kísérés,viselkedés megtanítása,stb.)

sorstárs 2009.11.26. 20:09:16

Bocs. Kolompár nem akar

sorstárs 2009.11.26. 20:22:57

@gorillka: Az a szülő aki panaszkodottaz ombucmannak,nem jár szülői értekezletre.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.11.26. 22:56:19

@sorstárs: Rossz szülő van rengeteg, figyelmetlen szülő dettó. Az iskola többek között éppen arra lenne való, hogy azok a gyerekek se legyenek elvágva egy életre, akiknek rossz szülő jutott. Ha a gyerek anyja olyan figyelmetlen, hogy nem csomagol zsebkendőt, a suliban van. Ha a szülő olyan sötét, hogy nem tudja megtanítani a gyereket viselkedni, az iskola megteszi. Ha a szülő olyan igénytelen, hogy nem törődik azzal se, mit eszik, eszik-e egyáltalán a gyerek, az iskola odafigyel erre is. Mármint a képzeletbeli, ideális, lilaködös iskola, az ilyen lenne. Az ilyen iskolaideál felé közelít az ombudsman észrevétele. Az a vélemény, amely szerint az a gyerek, akinek a szülei idióták, szegények vagy egyszerűen rossz szülők, meg így járt, máskor gondolja meg, hová születik, az meg ettől az ideális sulitól húz elfele. Nem azt mondom, hogy a tanárok hibája, hogy az iskola ilyen szar ma Magyarországon. De azért nem ártana felidézni, hogy mire találták ki ezt az intézményt.
És már megbocsáss, de 1. alföldi gyerek vagyok, és kurvára nem estem hasra a hegymászástól; 2. senki nem fog feljelenteni senkit, ez egy vélemény volt az ombudsman részéről, még törvényjavaslatról se beszélt senki, nemhogy jogszabályról, nem kell befosni, itthon hagyhatod a cigányokat, és mehetsz osztálykirándulni ezután is.

Csavarhúzós 2009.11.26. 23:29:58

Csak hogy pontosítsam, az ombudsman azt mondta, hogy ami benne van az iskola pedagógiai programjában (pl. erdei iskola), azaz kötelező, annak ingyenesnek kell lenni.

Ha az van benne a pedagógiai programban, hogy az iskola biztosítja a sítáborhoz a kísérőtanárt és az iskolabuszt, akkor a szállásért és a pályabérletért LEHET pénzt kérni, de részt venni a sítáborban nem kötelező.
Ha kötelező a matrózblúz, akkor bizony elvileg az iskolának kellene biztosítani. Sehol sem tudok ilyenről. Az iskolák védekezése, hogy de ennyi erővel a tankönyveket is ingyen kéne kapni mindenkinek.

Azt minden tanár szeretné, hogy legyen a ballagóknak öltönye, tablója, de sajnos nincs rá keret - sok egyébre sincs.

NemesekErnyo 2009.11.27. 09:40:54

Röhej, hogy egyetlen idióta kezdeményezés akarná megváltoztatni az eddig bevált jó gyakorlatot. Szerintem semmi rossz nem volt abban, hogy havi szinten elviselhető összegű osztálypénzt kellett bevinni. Gyerekem iskolájában a rászoruló tanulók összegét szülői értekezleten közös megegyezéssel elosztották, pár forinttal növelte a fizetendőt a többieknek. Józan ésszel felfogható, hogy ingyen ebéd nincs, amire nem telik, azt nem vesszük igénybe.

NemesekErnyo 2009.11.27. 09:46:24

@emiljuzso: Sajnos, a pedagógus nem tud mindent pótolni, ismerek tanárt, aki éjt nappallá téve mozgósította minden ismerősét, egyházi embereket, kollégiumokat, zenekarokat, hogy két éjszakát a lehető legolcsóbban tudjanak eltölteni. Úgy látom, nem igazán van benne köszönet, a minimálisra lefaragott kiadandót éppen úgy sokallják a szülők. Otthagytam a szülői értekezletet, amikor arról volt szó, hogy megér-e 550 Ft-ot a kirándulási étkezés, vagy inkább vigyünk-e hazulról 38 fokos melegben?

OkoskaTo:rp 2009.11.30. 00:45:32

@sorstárs: Adok a kölökkel zsepit. Mi több, reggel megmossa a fogát - mégis kell vinni fogkrémet is. Tényleg nem hiszem el, hogy az iskola működési keretéből épp a tisztasági cuccokra nem jut (digitális tábla minden második teremben, ötvennél több számítógép a gépteremben stb.). És az a bosszantó, hogy a t. pedagógusokban már fel sem merül, hogy álljonmegamenet. Nem kérnek, nem szavaztatják meg az első szülőin. Egyszerűen kiírják, hogy hozni kell, és aki nem hoz, annak beszólnak.

sorstárs 2009.11.30. 20:37:15

@OkoskaTo:rp: Már elnézést, de neked a főnököd ad zsebkendőt és fogkrémet? Legközelebb már azt kifogásolják a kedves szülők, hogy a gyereknek nem az iskola vesz váltócipőt, netán tornafelszerelést.A legtöbb iskolában ma még egy digitális tábla sincs és jó ha csak 2 gyerek jut egy gépre.

sorstárs 2009.11.30. 20:54:01

@OkoskaTo:rp: A digitális táblákat többnyire pályázaton nyerték, tehát legfeljebb pár százaléka terheli az iskola költségvetését. 500 gyerek tanévi papírzsebkendője kb. 1 millió forint . Gondoltad volna? Ez napi 10 forint értékű papírzsepi gyerekenként. Kis összeg egy szülőnek, de nagy egy egész iskolának. Azt már meg se említsem, hogy egyéb sok felesleges drága holmira bezzeg futja. A fogkrémet én speciel nem kérem, aki inkább fogorvosra költi a pénzét, szíve joga.

matteo14 2009.12.02. 13:02:39

@OkoskaTo:rp: Tisztasági csomag törvény szerint kötelező NEM lehet akár csak a váltócipő sem lehet kötelező.Mert: 1993. évi LXXIX. törvény 19. §
(2) (...) A pedagógus - a minőség, típus és ár megjelölése nélkül - olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell. Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása az iskola feladata

sorstárs 2009.12.04. 21:17:22

@matteo14: Holnap szólok, hogy most már nem kötelező a váltócipő. Sőt . Egyáltalán nem kell cipő.A tanteremben mezítláb leszünk, mert a tananyag elsajátításához nincs szükség cipőre.

respecta /01 2009.12.06. 14:42:23

Ellene akkor szóljon már bárki, aki pontosan tudja, mennyit vettek/vesznek el az intézményektől. Évek óta.
Még az is előfordulhatna, hogy a ma tiltakozók igen meglepődnének és holnap adománnyal keresnék meg az iskolát. Pont azt, ahová a saját gyermekük jár. Pont azért, hogy a szülői elvárásoknak eleget tudjon tenni az intézmény.

Nagy kár, ha egy intézmény nem kommunikál a szülőkkel. Hiba. Akkor nem lehet csodálkozni egyes kezdeményezéseken.
A hitelesség csodákra is képes, csak ezt sokan elfelejtik ill. nem tudják.
Példa erre, hogy anno "nálunk" is természetes volt, a rászorulók támogatása, ki ne maradjanak a srácok által nagyon várt oszt. kirándulásból. Nem az osztályfőnök felhívására, hanem a mi döntésünk alapján.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása