1

+10 kredit, maradhat?-Bologna reload

Ellenőrző , 2009.11.15. 18:00

Több olyan komment is érkezett, miszerint a Felsőoktatási és Tudományos Szakállamtitkár irodájától érkezett levél stílusa nem hagy maga után semmi kívánni valót. Levélírónk erre reagálva küldte el nekünk az ugyanarra a levelére, a Bologna Bizottságtól érkezett válaszát. A válaszokat Derényi András úrnak köszönjük. A felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályán dolgozó, telefont lecsapkodó ügyintézők után felüdülés a levelét olvasni. Újabb példája annak, hogy aki igazán érti, amiről beszél, az a nagyon bonyolult dolgokat is el tudja egyszerűen magyarázni, ráadásul kedves, emberközeli stílusban. Nekünk ez a mérce.

 

Kedves ...................,
köszönöm megkeresését. Megértem felháborodását, különösen, ha félreérthető előzetes tájékoztatást kapott, lehet kellemetlen más feltételekkel szembesülni, mint amelyre számított.
A tanárképzés új modelljét egy kormányrendelet (198/2005 sz. Korm.rend.) átfogóan és egy oktatási miniszteri rendelet (15/2006. sz. OM rend.) 4. melléklete részletesen szabályozza. Ebben igen részletesen (és ezért elég bonyolultan, nehezen érthetően) le van írva és meg van határozva, hogy a tanári mesterképzés három nagy eleméből (szakmai tárgyak modulja, pedagógiai-pszichológiai tárgyak modulja, szakmai gyakorlatok) milyen előzetes tanulás (és képesítés) esetén milyen mennyiéget (kreditet) kell elvégezni. Azaz a képző intézmény - jelen esetben az egri EKF - nem teljesen a maga kénye-kedve szerint jár el, amikor valamennyi teljesítendő kreditet előír, hanem az említett miniszteri rendelet szerint. (Hogy az előzetes tájékoztatás, amit adott a főiskola, mennyire volt pontos, általános, esetleg félreérthető, az más kérdés. És valószínűleg a többi képző intézményben sem annyira egyértelműen rózsaszín a helyzet, ahogy arról a hírek szólnak, hiszen az itt említett rendelet őket is köti.)
 
Az Ön és társai konkrét esetére térve: ismét áttanulmányoztam a fent jelzett miniszteri rendelet hatályos állapotát, hogy ne (esetleg hibás) emlékek alapján válaszoljak. S arra jöttem rá, hogy a pontos választ megnehezíti, hogy nem tudom, hogy pontosan milyen tanári szakon tanul most az EKF-en. Mert ettől függ az, hogy a három nagy képzési modulból mennyit kell tanulnia. Leírásából az tűnik kézenfekvőnek, hogy csak angol tanári mesterszakra jelentkezet (hiszen németből/germanisztikából rnedekezik egyetemi szintű -- azaz a jelenlegi mesterrel azonos szintű - tanári képesítéssel). Még ez esetben is lehet kétféleképpen értelmezni a helyzetét: úgyis, hogy a főiskolai angol diplomáját fejeli meg/ emeli magasabb szintre, de úgy is, hogy a meglévő egyetemi német tanári diplomája mellé szerez egy újabb - mester szintű - szakképzettséget (s nem árulja el, hogy angolból van már egy főiskolai végzettsége). Ez a kétféle értelmezés azért érdekes, mert a két esetr más-más kreditgyűjtési kötelezettséget ír elő a miniszteri rendelet.
Amennyiben a főiskolai képesítését upgrade-eli, akkor alpesetben 2 félév alatt 60 kreditet kell teljesítenie, amely úgy áll össze, hogy a szakterületi (jelen esetben angol) tárgyakból 30 kreditet, a pedagógiai-pszichológiai tárgyakból 10 kreditet, a szakmai gyakorlatból 20 kreditet kell teljesítenie (a hivatkozott OM rendelet 4. melléklet 4.3.a) pont, 5.1.2, pont és 6.1 pont 5. francia bekezdése alapján).
Amennyiben az egyetemi német tanári képesítését egészíti ki egy újabb (ezúttal angol) tanári képesítéssel, úgy 2 félév alatt 60 kreditet kell teljesítenie, amely úgy áll össze, hogy a szakterületi (jelen esetben angol) tárgyakból 40 kreditet, a pedagógiai-pszichológiai tárgyakból 10 kreditet, a szakmai gyakorlatból 10 kreditet kell teljesítenie (a hivatkozott OM rendelet 4. melléklet 4.4.b) pont, 5.1.2, pont és 6.1 pont 7. francia bekezdése alapján).
 
Mint látja, nem túl egyszerű a helyzet, de az egyértelmű, hogy teljes egészében nem kaphat felmentést a pedagógiai-pszichológiai tárgyak alól. Bármelyik helyzetben értelmezi is saját magát (vagy Önt a főiskola) a rendelet szerint 10 kreditet gyűjtenie kell. (Nyilván azért csak ennyit és nem 40-et, mert 30 kreditet eleve elismernek a korábbi főiskolai vagy egyetemi ped-pszich. tanulmányaiból). Azaz a helyzet azért jobb, mint ahogylefesti, de kétségtelenül nem tanulásmentes.
 
 
Remélem, hogy sikerül dűlőre jutniuk a főiskola tanulásszervezőivel e kérdésben és jó tapasztalatokat szerez a képzés során.
Üdvözli,
Derényi András

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr531500626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aya_nielsen 2009.11.26. 15:04:42

kedves, emberközeli stílus, csak ilyen helyesírással szerintem érettségit nem adnak...

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása