7

Mit dolgozik a Felsőoktatási és Tudományos Szakállamtitkár?!

Ellenőrző , 2009.11.12. 17:40

Kedves levélírónk elküldte nekünk a, blogunkban korábban már felvázolt problémára kapott levelét. A felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályaitól már megszokott lekezelő, bunkó stílust úgy látszik, a Felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár oktatja, levele mindenesetre mintapéldánya annak a "de fontos dolgom van, ne zavarjon, nem látja, hogy ebédelek/sminkelek/telefonálok/beszélgetek stílusnak", amit a To-k részéről naponta tapasztalhatunk. Tényleg, egy adófizető állampolgár ne levelezgessen, dolgozzon! (Kiemelés tőlem)

 

FELSŐOKTATÁSI   ÉS   TUDOMÁNYOS   SZAKÁLLAMTITKÁR

FELSŐOKTATÁSI   FŐOSZTÁLY

Iktatószám: 26.212-1/2009.

Ügyintéző: Soósné dr. Faragó Magdolna

Tel.: 473-7121

Hiv. szám:

Melléklet:

Tárgy:

 


Kedves .....................!

 

Levelében tájékoztatást kér arról, hogy miként tudja érvényesíteni korábbi tanulmányait a tanári mesterszakon, és állásfoglalásunkat kéri az Ön szerint „méltánytalan helyzetben”. Sajnáljuk, hogy - noha csak hallomások és nem a jogszabályok ismerete alapján vonta le következtetéseit – nem várta meg információinkat, hanem felháborodott levelét  párhuzamosan megküldte a Miniszterelnöki Hivatalba és Miniszterelnök úrnak külön is.

A leírt helyzet ugyanis nem méltánytalan.

 

Ön egyetemi szintű tanári szakon végzett, és jelenleg egy második tanári szakképzettséget nyújtó képzésre nyert felvételt a tanári mesterszakon.

A 15/ 2006. (IV. 3.) OM rendelet tanári mesterképzési szakjának képzési és kimeneti követelményei külön nevesítik a követelményeket az Ön sajátos előtanulmányai szerinti esetekre, s pontosan meghatározzák a korábbi tanári diplomája alapján kötelezően csökkentett tanulmányi időt és követelményeket is. 

A tanári mesterszakon az újabb, oklevelet adó tanári szakképzettség megszerzésére irányuló képzésben egyetemi szintű tanári szakképzettség birtokában a képzési idő 2 félév, 60 kredit lett. Ennek belső tartalmi arányai a következők: a szakterületi képzési elem 40 kredit (ez nem változik a korábbi oklevele alapján, tekintettel arra, hogy új szakképzettségről van szó); a pedagógiai, pszichológia képzési elem az első tanári oklevelet szerzők 40 kreditjéhez képest 10 kreditre csökkent (és az ennek részét jelentő szakdolgozat sem követelmény); a féléves 30 kredites összefüggő külső iskolai gyakorlat pedig szintén a korábbi tanári oklevelére való tekintettel csökkent 30 kreditről 10 kreditre (lásd a fenti rendelet 4. mellékletének 4., 5. és 6. pontját).

 

Vagyis az Ön levelében „tanárszakos tárgyaknak” nevezett tárgyak alóli felmentés kérdésében nem mindegy, hogy melyikre értette, hogy azt mondták: nem kaphatnak felmentést a már végzett tanárok, hiszen ezek a tanárszakos tárgyak a fenti módon differenciálódnak, és a háromból két területen összesen 50 kreditértékű a csökkenés a korábbi tanári oklevelére való tekintettel. A „felmentést kaphat/nem kaphat” kérdésfelvetés sem pontos, hiszen nem a korábbi kreditek összevetésével határozzák meg, hogy mi alól járhatna a felmentés, és mi alól nem, hanem a képző intézmény határozza meg a két elemben a 10-10 kreditnyi tantárgyak vagy tevékenységek tartalmát.

 

Még egy megjegyzést fűzök az Ön által bemutatott helyzetleíráshoz: A fent idézett rendelet azt is meghatározza, hogy az újabb tanári szakképzettség megszerzésére irányuló képzésben milyen szakterületi előismeretek megszerzése szükséges a belépéshez. A tanári szakképzettségek közismereti csoportjában (ahová az Ön leendő angoltanári szakképzettsége is tartozik) nem követelmény a teljes alapképzési szak elvégzése, elegendő a szóbanforgó szakon 50 kreditértékű szakterületi ismeret megszerzése is. Ön tehát ezt a követelményt „túlteljesítette” – holott itt is lett volna kedvezmény az első tanári oklevelére való tekintettel.

 

Remélem, sikerült megindokolnunk, hogy miért tarthatnánk inkább mi „méltánytalannak”, hogy kérdések helyett a helyzet félreértelmezéséből fakadó negatív következtetésekre jutva egyszerre többféle szervezetet is foglalkoztatott levele megválaszolásával.  

 

Budapest, 2009. november 10.

 

Üdvözlettel:

 

 

 

Szövényi Zsolt s.k.

főosztályvezető

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr331520774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mette 2009.11.12. 18:52:59

Leveleket fogalmaz. Most éppen azon gondolkozik, hogy hogyan is tehetne neked keresztbe. Egyébként, nem ők vannak értünk?

2009.11.13. 19:52:05

Most hol van ebben a bunkóság? Részletesen megválaszolt egy felvetést az ügyintéző, amit aztán aláírt a főosztályvezetője.
De hol van ebben a szakállamtitkár?

mette 2009.11.13. 20:42:55

@hErpEsz: Ha neked ez elfogadható stílus, akkor lehet egy életed. A szakállamtitkár nevében érkezett a levél, az ügyintéző legfeljebb begépelte és elküldte.

Csavarhúzós 2009.11.14. 19:44:50

Szerintem is tök normális stílusú válasz. Normális ember, aki tudja hogy nem körülötte forog a világ, nem ír csak úgy levelet a miniszternek, csak rendkívüli esetben, ha például orvosolhatatlan jogszabálysértést tapasztal. Ehhez ugye előtte utánanéz a jogszabályoknak...

De a teljes történetet még mindig nem ismerjük, csak próbáljuk rekonstruálni, nem ártott volna összefoglalni az előzményeket.

Ha jól sejtem, akkor volt valamilyen nem-angol egyetemi diplomája, mondjuk magyar-töri. Ezután elvégezte az angol szak Bsc-t, majd ment Msc-re és nehezményezi, hogy miért nem kap felmentést abból, amit már tanult főiskolán.

A tényleg bunkó és lekezelő, ám őszinte válasz valami ilyesmi:

Hát így jártál, kedves levélíró, tulajdonképpen nem kellett volna a Bsc.-t elvégezned, (3 év?) elég lett volna egy egy éves részismereti képzés. (Feltéve ha tudsz amúgy angolul, meg nagyjából képben vagy az angol irodalomban) Mielőtt a Bsc-t elkezdted, ennek utána kellett volna nézned.

A tanári szakképesítésed ott van figyelembe véve, hogy a korábbi rendszerben a főiskola utáni egyetem levelezőn az általában három év volt, ÉS nem mehettél volna rögtön egyetemre. (Most sem mentél, mert nem néztél utána a lehetőségeknek) Most meg egy év, tekintettel a létező egyetemi diplomádra, és még szakdolgozatot se kell írnod.

Hogy az egyetem milyen korábbi krediteket hogy ismer el, az az ő belső ügye. Létezik viszont az "előzetes kreditelismerés", azaz még a tandíj befizetése előtt kideríthető hogy mi várható - lehet próbálkozni másik egyetemen is, hátha ott mások a feltételek.

Ha az egyetem elismerné a korábbi főiskolai kreditjeit, azzal egyenértékűnek ismerné el, ami "furcsán nézne ki". Ha viszont komolyabbat követelne a fizetős hallgatóktól, akkor nem lennének fizetős hallgatók. A helyes hozzáállás tehát: örülni kell, hogy a tíz kreditet olyan könnyű kurzussal töltötték ki, amire neked előismereteid alapján már nem kell komolyan készülni.

De ezeket nem írhatom le így nyíltan, különben is a faxom tele van, nem ombudsman vagy érdekvédelmi szervezet a minisztérium, hanem irányító-törvényelőkészítő. De ha a saját érdekedben fontos jogszabályoknak így nem nézel utána, ezt már meg sem kísérlem elmagyarázni.

louise 2009.11.15. 08:05:22

@Csavarhúzós: Ez is egy lehetséges hozzáállás. Szerintem meg ez egy újabb példája annak, hogy mennyire szarba se nézik a tanárokat és a tanárszakos hallgatókat. Én is elkezdtem egy BA képzést 3 éve és annyira fogalma sem volt senkinek a világon arról, hogy milyen jogszabályok is vonatkoznak ránk, hogy nem volt kitől információt kérni. Ez egy kihelyezett tagozat volt, a tagozat vezető azt mondta, hogy ne kérdezzünk tőle semmit, mert nem tudja megmondani, hogy ez a BA mire is lesz jó. Ilyen volt a helyzet 3-4 évvel ezelőtt! Össze sem lehet hasonlítani a mostanival,utólag már mindenki okos.

louise 2009.11.15. 08:06:00

@Csavarhúzós: Ráadásul bunkónak lenni a legkönnyebb. Portásország rulez.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása