115

Pihenőév minden pedagógusnak?

Ellenőrző , 2009.10.21. 08:07

Stefanek65 küldte nekünk ezt az inkább elkeseredett mint felháborodott hangú levelet, amelyben a Fidesz vezető oktatáspolitikusának elképzeléseiről fejti ki a véleményét. Nehéz vele nem egyetérteni:

Tisztelt ellenőrző!

Ezúton szeretnék beírni egy elégtelent a Fidesz ellenőrzőjébe. Lehetett volna ebből egy jeles is, de a volt oktatási miniszternek köszönhetően ronda nagy bukás lett a végeredmény. Azért vagyok mérges, mert a most elővezetett javaslatuk egyik részével mélyégesen egyetértek. Pokorni úr egy a napokban tett nyilatkozatában kifejtette a közktatás helyzetéről vallott nézeteit, és felvázolt a a párt elképzeléseit. Nagy örömömre a pedagógus életpályamodell bevezetését ígérte, amelynek lényege, hogy a tanárok központilag finanszírozott munkavállalóvá válnának. A rendszer hatévente kötelezővé tenné, hogy a tanárok minősítési eljáráson vegyenek részt. Ha nem vizsgáznak, marad a fizetés helyi szinten, és szintet sem léphetnek.

Ez azért lenne hihetetlenül fontos, mert ami jelenleg az iskolákban folyik, az nem nevezhető ellenőrzésnek. Bár papíron minden rendben van, a tanórákat érdemben senki sem ellenőrzni, a legtöbb helyen szinte azt csinál és tanít egy tanár, amit akar. Ezért lenne fontos egy minőségbiztosítási rendszer felállítása, ami kötelezően elszámoltatná a pedagógusokat. Ez nekünk is jó lenne, hiszen azok, akik nem valók közénk kipottyannának a rendszerből, hiszen egy felkészült peadógusnak nincs félnivalója egy ilyen ellenőrzéstől.

Amiért azonban mégis elégtelent kell beírjak Zoltán ellenőrzőjébe, az nem más, mint a pedagógus pihenőév felvetése, ami olyan szinten abszurd a jelenlegi helyzetben, és olyannyira a pedgógusok ellen hangolja a közvéleményt, hogy ennél ártalmasabb húzást el sem tudok képzelni. Az érdemi dolgok helyett most megint utopisztikus elképzelésekről, választási fogásokról van szó, ami nagyon kártékony az oktatásügyre nézve. Remélem Pokorni úr elgondolkodik ezen, és mielőbb korrigálja a hibáját.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr681354780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l3v1 2009.10.21. 14:45:10

@szaGértő: "lőtte a tanár szólt, hogy aki tudja a válasz, jobb kézzel jelentkezzen, aki nem tudja, az bal kézzel"

Nálunk előre meg volt beszélve a tanárral, hogy ki fog jelentkezni, vagy, hogy ki melyik témából készüljön fel jobban :)

Dr.Bio74 2009.10.21. 14:45:30

Tíz évenként rekreációs szabadság? Hát ha pont ez segít, legyen, de szerintem egy adott helyzetben tízév alatt ötször is beállhat az agyhalál. A napi munkát kellene jó írányba, megfelelő terhelési szint mellett terelni, mert a rekreáció már csak halottnak a csók esete lehet szerintem jelenleg. (mondom ezt nem tanárként, de rendszeresen kiégve)

peterfaxo 2009.10.21. 14:51:59

@Cpt. Flint: persze a köztisztviselők, akik pl. az apeh-ban dolgoznak és adót szednek. és itt jön a közfeladat, amit "belekevertem", hogy ezekhez mind az adóra van szükség és ha azt ugye nem szedik be a köztisztviselők... szóval csak arra utaltam, hogy összetett a dolog, és nem megoldás, hogy a köztisztviselőket elküldjük...
de ez valóban nem a tanárokhoz kapcsolódik.

sutyerák 2009.10.21. 14:52:54

A kokszolóban dolgozó melósnak meg korkedvezmény sem jár,nem hogy rekreációs szavazólefizető baromság,-65 évesen(ha megéli) bedobják a koksz közé,oszt jónapot!
Ez így helyes.
Pokornit meg legyenek szívesek kihelyezett munkásnak a vasgyárba küldeni!

Cpt. Flint 2009.10.21. 14:57:48

@peterfaxo: off: Ezért írtam neki válaszul, hogy ahhoz jogszabályokat is kellene változtatni (csak zárójelben: köztisztviselő vagyok én is). De amúgy az adót nem az apehosok szedik be, többnyire önbevallasz és önadózol. Az uccaseprési és szemétszállítási adó (kommunális adó, bár szemétszállításnál ráadásul olyan verzió is van ugye, hogy közvetlenül díjat fizetsz a szolgáltatónak) meg önkori beszedés... szóval nem ily' egyszerű.
on:

ponindex 2009.10.21. 15:01:32

Hát, kedves emberek, úgy van ez, hogy ideje lenne tudomásul venni, hogy életpályánkat túlnyomó részben a bennünket oktató-nevelő pedagógusok, jobb vagy rosszabb oktatási intézmények határozzák meg. Ehhez képest társadalmi megbecsültségük, a rájuk fordított figyelem, anyagi és társadalmi erőforrás mértéke konvergál a nullához. Itt is keményen osztják az észt olyanok, akik semmit nem tudnak erről a munkáról, de hát nálunk ehhez is mindenki ért, mint a politikához és a focihoz... Kicsit több alázatot és empátiát, véleményalkotás előtt pedig alapos tájékoződást és megfontolást javasolnék.

is 2009.10.21. 15:01:49

nem Pokorni javaslatával van önmagában gond. hanem azzal, hogy ez semmilyen ltalános költségvetési, társadalmi modellbe nem illeszkedik. ennek van költsége, az adócsökkentésnek van költsge, a vagyonadó eltörlésének van költsége stb. stb. csak az emberek 95%-a nem képes egy hetet átlátni, hogy még miket össze nem ígérnek, amit LEHETETLEN megcsinálni, mert nincs rá pénz. de a lgjobb, amikor Varga Mihály (leendő pénzügyminiszter) azt mondja, hogy de van 300 milliárd 'hitelességi tartalék', és a Költségvetési Tanácsnak kell szólnia, hogy az 1,2%-os állampapírhozamot jelentene a mai 6,2% helyett, egyik napról a másikra (értsd: olyan hülye vagy, hogy az már fáj).

szóval pénz nincs, csak jól hangzó ígéretek. ez így nem komoly, nem is szabad vele érdemben foglalkozni.

ca2 2009.10.21. 15:06:54

"De ez a hétévenkénti rekreációs szabadság nem hülyeség, bár ezzel most sokak dühét zúdítom magamra"

Egyáltalán nem zúdítod magadra sokak dühét, legfeljebb csak a retardált balliberális posztolókét, akiknek az a dolguk, hogy az ellenzéket sározzák, de jelen helyzetben ehhez már igen nehez találnak muníciót, így kínjukban összehordanak hetet-havat.
El ne hidd már, hogy azért fogunk a pedagógusokra haragudni mert nem heti 30 órában tanítanak!
Minden épeszű ember tudja, hogy az oktatás a legjobb befektetés a társadalom számára, az oktatás lezűllesztése meg a legnagyobb csapás ami egy társadalmat érhet.
Ha a posztíronak nemtetszik, hogy ma "mindenki azt és úgy tanít amit és ahogyan akar", akkor forduljon Magyar Bálint elvtársához, ő majd elmagyarázza neki, hogy a magyar oktatás lezüllesztésében mi volt a ráció!

ponindex 2009.10.21. 15:14:57

@ca2: Nem értem, mért kellett idesz*ni egy nagy határ szépen bűzölgő politikát? Képzeld, nem kell ahhoz elkötelezett jobbosnak lenni, hogy valaki ne haragudjon a pedagógusokra, és elgondolkodjon egy ellenzéki javaslat lehetséges pozitív szándékain, hozadékán. Egyébként tőlünk nyugatabbra a kiégéssel szintén meglehetős mértékben fenyegetett szociális szférában is működik a hétévenkénti rekreációs szabadság.

Bummer 2009.10.21. 15:17:29

Remélem, a posztíró meg legközelebb először elolvassa, amiről ír.
Nevetséges, hogy olyat ad Pokorni szájába, amit nem mondott.
Nem pihenőévről, hanem fél(!) éves tanulmányi szabadságról van szó, ami bizony nagyon-nagyon nem ártana!!!

ca2 2009.10.21. 15:20:29

@ponindex:" elgondolkodjon egy ellenzéki javaslat lehetséges pozitív szándékain"

Ez teljesen kizárt! Ugyanis az ellenzéknek még csak ötletek szintjén vannak javaslatai,(vagy még úgy sincsenek) de vannak akik már tudják, hogy azok biztosan nem jók.
Na akkor most ki keverte ide a politikát?!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.21. 15:22:46

Ha ehhez ragaszkodnak, akkor ez lesz a FIDESZ kórházi széfje...

ca2 2009.10.21. 15:23:54

@ponindex: "Stefanek65 küldte nekünk ezt az inkább elkeseredett mint felháborodott hangú levelet, amelyben a Fidesz vezető oktatáspolitikusának elképzeléseiről fejti ki a véleményét. Nehéz vele nem egyetérteni:"

Továbbá felhívnám szíves figyelmedet, hogy a fenti idézet ezen poszt bevezetője, tehát a politikát azt hiszem nem én hoztam be a vitába!

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 15:25:59

Kedves Pedagógusok!

Tessék a gyerekeket megtanítani írni-olvasni-számolni (rendesen!)

Majd ha ez sikerült, utána lehet szó reinkarnációról. Egyébként a tavaszi-nyári-őszi-téli szünet az nem reinkarnáció? Tudom, hogy nem 100%-ban pihenőidő, de azért biztos lazább a nyár, mint az emberek 90%-ának.

Én EGY-KÉT NAP reinkarnációs szabadsággal már kiegyeznék!!

Perillustris 2009.10.21. 15:30:20

Nem hétévenkénti, hanem hétvégenkénti. :P

halihalo 2009.10.21. 15:31:40

@idelle: Ez nagyon demagóg. Ha már ilyen szinten kell vitatkozni, akkor a magáncégek nagyobb részét nem vennéd észre egyáltalán. ugyanis sajnos a magyarok többsége mindent az államtól vár...

Glory 2009.10.21. 15:31:42

@sutyerák: nem mert o meg megkapta a "kedvezmenyet" fiatalon amikor a kesobbi tanar a tanulassal volt elfoglalva, addig a kesobbi munkasember lehet hogy semmit nem csinalt. persze ez sarkitott pelda es ertem en hogy mit szeretnel mondani, de akkor is ugy erzem hogy mindennek ara van. ha fiatalon b@sztal tanulni, akkor kesobb ne sirankozz ha azok akik gondolvan a jovore, azt elerve nagyom kedvezmenyeket, joletet (ami pont a tanarokra egyaltalan nem igaz) tudnak elerni. ez a tipikus irigyseg: csak azt latni hogy neki mi van de hogy ennekem ugyanez miert nincs arra mar nem keresni a valaszt.

halihalo 2009.10.21. 15:33:22

@Cpt. Flint: Látom, nem láttál még tanárt és iskolát közelről. Várom tipped, mennyi az a hosszú szabadság.

Glory 2009.10.21. 15:36:00

@Cpt. Flint: szerinted egy tanarnok abbol all a napja, hogy bemegy az iskolaba majd delutan haza akkor azt kell sajnos mondanom, hogy TEVEDSZ. jobb lett volna nem megszolalni.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 15:37:03

@halihalo: Azért azt mindenki tudja - nekem pl a testvérem tanár, látom - hogy a tanároknak igenis van szabadidejük. A nyári szünet alatt, ami barátok között is két és fél hónap, gyakorlatilag lófaszt se csinált. Egyszer-egyszer bement fél napra, és ennyi.

Nem elég pihenés ez?

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 15:38:21

@Glory: A tanárok nagy része pedig olyan sebességgel dolgozik, mint egy reumás teknős. Sokuk feladatait meg lehet csinálni feleannyi idő alatt is... Csak nem szokták a gyors munkát.

halihalo 2009.10.21. 15:39:54

@Bio74: Mindegy, hogy 10 vagy 7 éve. Egyik sem segít igazán. Az segítene, ha nem heti 50-60 órát kellene dolgozni, hanem mondjuk csak 40-et. ugyanis ha valaki komolyan veszi a 22 óráját, és még osztályfőnök is mellette, akkor legalább ennyit dolgozik. Ha meg nem, akkor jönnek az olyan hőbörgők, mint itt is, hogy nem megfelelő az oktatás színvonala. Persze, hogy nem. Mitől lenne az, ha nincsenek meg a megfelelő feltételek hozzá. Ne higgye már senki, hogy passzióból dolgozik a tanárok közel 100 százaléka még 1-2 másik állásban is.

halihalo 2009.10.21. 15:43:19

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: Hát akkor elmondom neked, hogy a nyári szabadság az tavaly július 7-től augusztus 21-ig tartott. Hogy téged idézzelek, egy lófaszt két és fél hónap. Ezen kívül, ha év közben van családi esemény, ami miatt szabadságot kell kivenni, akkor az csak fizetés nélküli lehet. Év közben pedig nem 40 órás a munkahét, hanem 50-60, és a hétvégék egy része is foglalt az iskolai programok miatt. Ha ezt összeadod, akkor máris kevesebb, mint az agyonnyomorgatott versenyszférában.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2009.10.21. 15:45:19

Az egyéves rekreációs szabadság jelentheti azt is, hogy nem kell tanítania, gyerekekkel foglalkoznia, de nem lenne tényleges herevere, hanem el kellene járnia továbbképzésre, effélére..

halihalo 2009.10.21. 15:46:00

@ca2: ennek semmi köze a jobb vagy baloldalisághoz. ennek a józan észhez van köze.
Aki felismeri, hogy ebben az országban nem nagyon van más "nyersanyag", mint az emberi erőforrás, az hajlandó áldozni az oktatásra. Aki az erősebb kutya elvét követi, azt meg lásd fentebb pár hozzászóló esetében.

elod72 2009.10.21. 15:52:07

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: Tessek mondani, mi magyarul a "reinkarnacio"? Mert olyan jol hangzik.

(Aki nem tud arabusul...)

Perillustris 2009.10.21. 15:54:13

Feleslgesen elbeszélnek sokan egymás mellett, miközben valószínűleg arról van szó, hogy rengeteg tanár a belét kiköpi, hogy naprakész és jó tanár legyen, más részük viszont magasról szarik bele mindenenbe, s csak a mindennapi túlélésre gyúr.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 15:57:08

@elod72: Jogos, regeneráció lett volna. Őszinte leszek, fogalmam sincs hogy sikerült ezt írnom :-)

Gábor mester 2009.10.21. 15:57:52

Kedveskéim! Tarcsa (sic!) fel a kezét az, aki tartott már 6 órát egyvégtében, tízperces szünetekkel, 36-os létszámú kültelki osztálynak! Köszönöm. Most csak azok hagyják fenn a kezüket, akik ÉNEK órát tartottak! Bálintka, Zolika, hozzátok ki az ellenőrzőtöket! A többieknek - remélem - világos, miért van szükség rekreációs szabadságra - a "békén hagyott", közmondásos "évi három hónap" pedagógus-szabadságon túl...

Glory 2009.10.21. 15:58:01

@elod72: :D most nezem :DD akkor en is most elmegyek egy kicsit reinkarnalodni :DDDDD

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 16:00:37

@halihalo: Hát vannak olyanok akik jobban leterheltek és vannak olyanok, akik kevésbé.

Én csak azt mondom, amit látok. Hogy tanár ismerőseim (összesen két fő plusz a testvérem)
- amikor elindulok haza már otthon vannak
- amikor elindulok dolgozni még otthon vannak
- amikor én otthon dolgozom (mert ezt a szituációt felismerem), őket (szinte) sose látom dolgozni. Lehet, hogy délután kettőtől ötig megcsinálnak mindent otthon amíg én még mindig a munkahelyemen vagyok? Elképzelhető ugye...
- amikor én nyáron bent rohadok ők nem dolgoznak, csak "alkalmi jelleggel"

Ez tapasztalat.

Elnézést kérek az általánosításért, de ezeket látom. Vélemény?

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 16:02:32

@Glory: Elírtam elírtam elírtam elírtam elírtam lehet ostorozni :-)

Glory 2009.10.21. 16:02:48

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: 2 percre laknak a sulitol te meg 2 orara a munkahelyedtol :P

Bartoki 2009.10.21. 16:03:23

A tanároknak úgyis folyamatosan kötelező továbbképzéseken kell résztvenniük, amiket a mostani helyzetben elég nehéz a napi tanítási munkarend mellé beiktatniuk (pl. természetesen nem helyben van a továbbképzés, hanem el kell járni a központokba).

Simán lehetne ezeket az ilyen pihenőévekre koncentrálni.

Másrészt meg lehet hogy lenne értelme 8 év tanítás után csinálni a pihenőévet, mert akkor egy osztályfőnök 1, vagy 2 osztályt teljesen végig tudna vinni, és nem kellene ofőt cserélni. A legjobb talán az lenne ha pl. 8-10 évente keletkezneik "joga", és azt 4 éven belül kellene felhasználni, a legalkalmasabb időzítéssel.

insect02 · http://autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/363-ferrari 2009.10.21. 16:06:04

hogymi?? pedagógus pihenőév? az meg mi? mire fel? nem is értem. hogy jut ilyen egyáltalán eszébe valakinek? és mivel indokolja? vicc az egész.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 16:06:33

@Glory: Ez egy elképzelhető magyarázat lenne...

chabba (törölt) 2009.10.21. 16:08:39

Nekem semmi bajom nem lenne azzal, hogy hat évente ne dolgozzanak egy évig, de ne hívják pihenőévnek. És legyen kicsit más a szerkezete. Azaz az első 6 hónap tényleg legyen pihenés, de kötelezően. Ugyanis jelenleg a tanárok egy része nyáron feketén fusizik, perecet árul a turistáknak a Balatonon napi 12 órában, meg ilyesmi. Aztán megy a csodálkozás, hogy a tanár szeptemberben milyen lestrapált. Persze meg lehet érteni a fusizó tanárt is, a tanári fizetést tényleg ki kell egészíteni, mert egzisztencia-teremtésre a jelenlegi összeg alkalmatlan.

A pihenő félévet követően pedig egy egyetemen/főiskolán elvégzett tanulmányi félév egy, az általa tanított tantárgyak terén általa érdekesnek tartott témákban, a végén pedig egy szolid vizsga.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.21. 16:09:20

Na most tényleg, komolyan kérdem. Tényleg úgy érzik a tanárok, hogy nekik JÁR egy egész év szabadidő x év után, vagy ez csak egy őrült politikus agymenése?

Csak azért kérdezem, mert itt már mindenki tüntet mindenért, itt mindenkinek jár minden, támogatás, egyebek, én meg mindig úgy érzem, hogy benne vagyok a "kuss, dolgozz, adózz sokat és örülj hogy nem toloncolunk ki" malomban.

Vagy én látom rosszul?

Krisz30 2009.10.21. 16:19:10

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: Igen, Te látod rosszul. Nem szabadidő, hanem kötelező továbbtanulás( csak másképp van megfogalmazva ), tudod olyan mint amikor Téged vagy engem elküldenek kötelező angol vagy szakmai tanfolyamra.

Ez alatt az év alatt megismerhetné az új módszertanokat, az esetleges szakmai változásokat stb-stb.
Ez aféle befektetés, azt várnánk tőle, hogy ezáltal növekszik a tanárok hatékonysága melynek következtében a 7 ledolgozott év alatt megtérül az 1 év "felkészítés" ára.

a katona fehérben 2009.10.21. 16:19:23

@ca2: "Egyáltalán nem zúdítod magadra sokak dühét, legfeljebb csak a retardált balliberális posztolókét, akiknek az a dolguk, hogy az ellenzéket sározzák"

Lehet, hogy számodra ez teljesen elképzelhetetlen, mert a jelek szerint nem tartozol közéjük, de hidd el, még van ebben az országban néhány olyan ember, akinek nem egy párt mondja meg, hogy mit gondoljon, hanem képes önállóan saját véleményt alkotni valamiről... Rettenetesen szánalmas és fárasztó, hogy a hozzád hasonló elvakultak kényszeresen poltikai oldalra sorolnak be másokat egyetlen konkrét témában kifejtett véleményük miatt.

IZs 2009.10.21. 16:22:27

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: Aha , ma 38 rajzot javítottam ki, egy óra alatt mert lassan dolgozok, biztos meg lehetett volna 10 perc alatt is csinálni kb, így: nézegetem 10-20 mp, jegyet ráírom és szignálom 5 mp, naplóba beírom 10 mp, veszem a következőt. De mégis eredményesebb a dolog, ha bejelölöm a hibákat, jelzem a hiányokat, megdicsérem ami szép/jó, esetleg berajzolom a jó megoldást és ezután osztályozom a hibák-kivitel függvényében és nem hasraütéssel, ez pedig lassú munka. De csinálhattam volna mondjuk egy tesztkérdéseket tartalmazó feladatlapot( persze az is idő), azt pikk pakk lehet javítani, de attól rajzolni ( géprajzolni)nem tanul meg a diákság

Bummer 2009.10.21. 16:22:37

@reklámbuzi:
Az ATV is megszólaltat mindenkit, kivéve az ötletgazdát. Ugyanúgy csúsztat mint a posztoló, meg a levélírója.
NEM arról van szó, hogy 8 év után elmehetnek 1 évet nyaralni a tanárok, hanem hogy az angol, svéd, portugál rendszerhez hasonlóan a tanárok n év után a kiégésüket megelőzően kérhetik, hogy ne tanítási tevékenységgel foglalkozzanak 6-12 hónapig, hanem kutatással, tanulással stb.!!!

Fat Jew Biatch 2009.10.21. 16:26:44

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: Rosszul látod, mert valószínűleg a "kuss, dolgozz, adózz sokat, élj bűntudatban a sok szegény miatt, ne sokat betegeskedj - de azért lehetőleg dögölj meg nyugdíj előtt" malomban vagy benne.

elod72 2009.10.21. 16:31:01

Az otlet (tudjatok, a rehabilitaciora, vagy mi is volt az az idegen szo :-) nem rossz, de az orszag jelenlegi gazdasagi helyzeteben nem tobb politikai fogasnal. Tanarnak, nem-tanarnak egyarant az lenne az erdeke, hogy eloszor felzarkozzunk az angol, svéd, portugál gazdasaghoz. Ez majd a reflexes irigyseget is csokkenti, azt a melyzsigeri, melymagyar "nehogy mar neki jobb legyen, mint nekem"-et.

jo.e 2009.10.21. 16:31:28

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem:
Ez jó volt :)) Akkor Te biztos a 45 perces órát is lenyomnád 22.5 perc alatt. V. 45 perc alatt 2x annyi ismeretet gyömöszölnél mondjuk a 8 éves kis fejecskékbe. Tudod te 1általán, hogy mit írsz? V. csak nyomkodod billentyűt és most ez sikerült?
Az ismerőseid meg beleértve a testvéredet is sztem szar tanárok és magasról tesznek a munkájukra. Ha meg annyira baresz nekik, miért nem mentél te is tanárnak?
Mindezek ellenére sztem sem jogos az 1 éves pihenőidő v. akárminek is nevezzük, de nem hiszem, h. a tanárok többsége komolyan igényelné ezt. (csak annyira mint mindenki más :) )

Bummer 2009.10.21. 16:32:57

Vajon a posztoló javítja majd a hülyeségét?

Bűnös 2009.10.21. 16:43:01

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem:

Ez a tipikus demagóg duma. Ha ennyire jó, akkor miért nem mész el tanítani?

Nem vitatható, hogy vannak a tanári pályának előnyei, s a tömegek ezt, s szinte csak ezt látják. A hátrányokat nem. Például a felelőséget, a kiszolgáltatottságot, a stresszt. Aztán életpálya mi van? 40 év alatt akár 1,8szorosára is felmehet a bruttó béred. Muhaha. Pályamodell? Jön egy kormány, s egyik napról a másikra elveszi azt is, amit eddig törvény garantált.
Aztán jönnek az okosok és kitalálják a nemzeti alaptanterv nevű szart, ami garantálja, hogy a gyerek ne tudjon gond nélkül iskolát váltani. Sőt, akár osztályt se, mert ott más tankönyvcsaládot használnak. A tanártól várják, hogy nevelje meg a gyereket a szülő helyett. Kérdem én mikor? Tanítási órák vannak, kötelező tananyaggal. A szünetben nem lehet baszogatni a gyereket. Talán a heti 1 osztályfőnöki órán kéne 30 gyereknél pótolni, amit a szülők 6-18 év alatt elmulasztottak? Ha a gyerek beszól, leszar nyelni kell, mert max. intőt adhatsz neki. Amit a legtöbb szülő leszar, vagy még be is szól, s örülhetsz ha nem ütöttek meg. S közben szedd be a különböző pénzeket, s vigyázz rá, hogy ki ne lopják a táskádból. Persze társadalmi munkában. Sőt, vidd el őket kirándulni, de persze ezért se tudnak fizetni, sőt aznapra még az óráidat se írhatod be, mert nem tartottad meg. Így ugrott az esetleges túlórákért járó pénz is, amit egyébként is 2 hónap késéssel kapsz meg. Ha éppen számfejtik időben.
És még sorolhatnám.

ca2 2009.10.21. 16:45:50

@halihalo: Magának a kérdésnek természetesen semmi köze elvileg a politikához, de hogy a mai Mo-on mennyire van hozzá köze, ahhoz elég elolvasni a poszt bevezetőjét.

bunko_jobbos 2009.10.21. 16:51:17

Mért lenne ez rossz dolog? A tanárok megbecsültsége elég alacsony, legalább ez tegye vonzóvá ezt a pályát.

A másik érv, hogy erre nincs pénz. Ha az elvtársak vezetik továbbra is az országot, akkor nem csak erre, hanem semmire sem lesz pénz. Ha meg eltakarodnak, akkor szép lassan sok mindenre lesz. Ez az érvelés kb. a segélyes egyénére hasonlít, aki panaszkodik, hogy nem lehet megélni a segélyből, közben meg cigizik, és iszik. Ja, öcsi, ha te irányítanád Magyarországot (mint ahogy most van), akkor tényleg nem jut semmire.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.21. 16:53:53

Nem hiszem, hogy azon a szinten állna az oktatási rendszer és persze az egész ország, hogy ezt komolyan fel lehessen vetni. Választási blöff az egész.

ca2 2009.10.21. 16:56:43

@a katona fehérben: Ja! Van néhány olyan szabad gondolkodású géniusz -akiknek körébe Te nyilván beletartozol- akik teljesen elfogulatlanul gondolkodnak,de amit a fidesz politikusa mond az szerintük csípőből marhaság. "A fidesz elgondolásai nem jók, mert Pokorni pihenő évről elmélkedik és az nagy ellenszenvet váltana ki a pedagógusokkal szemben"- Ez egyfelől teljes logikai bukfenc-mert már miért váltana ez ki ellenszenvet-, másfelől meg "pártfüggetlen" csúsztatás, ugyan is Pokorni egyáltalán nem azt mondta, amit a bérposztoló idézett.
Mindezek alapján bátran ki merem jelenteni, hogy nem az én gondolkodásom fertőzött politikailag, hanem a fentebb emlegetett retardáltaké, ugyanis a poszt létrehozásának semmiféle oktatással kapcsolatos célja nem volt, pusztán csak annyi, hogy hajánál fogva előrángasson valami gyagya indokot, aminek alapján a fidesz alkalmatlanságát lehet bizonygatni.

Girhes Joe 2009.10.21. 17:15:09

Ez a hétévente egy év szabi kb. olyan mézesmadzag, mint az ingyen utazás 65 év fölött (emlékeztek Gyuszi bára, még repülőre is be akarta vezetni). És kb. ugyanannyira hülyeség is. Akkor már inkább általánosan kellene bevezetni minden munkavállalóra a lehetőséget, kb. a szülési szabadsághoz hasonlóan, de fizetés nélkül, hogy aki tudott eleget félretenni (ergo megtermelt eleget), az pihenhessen azért tíz évben egyszer többet is egyszerre egy-két hétnél.

elod72 2009.10.21. 17:21:23

@ca2: Enyhe uldozesi mania? A Ca2 nick ugye nem az erekben mesz formajaban lerakodott kalciumra utal?

Reggie 2009.10.21. 17:23:37

Az en kozepiskolamban (nem allami v egyhazi) megkapjak ezt az egy evet, ami alatt vegig tovabbkepzesen vannak. Cserebe sokkal jobbak mint egy atlagos kozepiskolai tanar.

malloc (törölt) 2009.10.21. 17:41:10

Egy kis ízelítő a versenyszférából, azon belül is az autóiparból.

Reggel 8.00 check-in, mikorra lesz kész jellegű emailek (angol/német) megválaszolása
Délelőtt: munka +telefonok (angol/német) miért nincs még kész.
Fél óra kaja délben.
Délután: ugyanaz mint délelőtt.
Fél ötkor lejár a munkaidő. Elméletileg.
Gyakorlatilag 6-kor hazamész mert már nem vagy képes érdemi munkára, agyhalott vagy.

Pénteken kettő után kisvártatva látod az embertömeget, akik már nem dolgoznak, ahogy korzóznak az utcán. Te bent vagy még este is, mert más nem csinálja meg helyetted, ha nem csinálod meg, ki vagy rúgva.

Napi minimum 8 órában, heti 5 nap ugyanez. Teljesítmény-alapú bérezés. Ehhez hozzájön: a fizetésed felét elviszi az állam. A MÁV - bár sosem utazol vele - viszi a pénzed. Ehhez 31 évesen van 23 nap szabadnapod. Majd hallod a hírekben: sztrájk, 250ezer Forint pluszpénz a semmiért, pihenőév. és így tovább.

Kedves Tanárok, közalkalmazottak, köztisztviselők.. nem akarok megbántani senkit, de ha esetleg úgy érzitek hogy szar a munkátok, lehet egy próbát tenni a versenyszférában. Ahol ha szarul végzed a munkádat, másnap már nem kell bemenned.

Aki úgy gondolja, hogy jár neki a megkülönböztetett "bánásmód" állami dolgozóként, gondoljon azokra az ezrekre, aki ténylegesen termelik az adóforintokat, nem pedig az államilag kifizetett fizetés adórészét adják vissza az államnak.

Mert ha így folytatjuk, tisztel Hölgyeim és Uraim, (lassan mondom hogy Pokorni Úr és a komplett impotens magyar országgyűlés is megértse szélsőbaltól szélsőjobbig), a versenyszféra munkásai lelépnek, hogy egy másik országban kamatoztassák tudásukat. És akkor nem lesz mit szétosztani.

Mint ahogy már most sincs.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2009.10.21. 17:41:43

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem: Isten vagy, mert kimondtad, hogy a nem tanárok miért utálják a tanárokat. És sírnak-rínak, mint a fürdősk..... Az életpályamodellről meg annyit, hogyha olyan lesz, mint a köztisztviselőké, akkor rögtön elkezdenek sztrájkolni és fröcsögni, mert abban azért van olyan, hogy 6 év alatt 0,05%-ot változik a fizetésed. És ezt pont a legérzékenyebb 30-40 éves korod között. Addíg amig ők 30 évesen keresnek annyit ennyi munkával, mint én 40 évesen, addig befoghatják.

indapasssucks 2009.10.21. 17:44:42

"A rendszer hatévente kötelezővé tenné, hogy a tanárok minősítési eljáráson vegyenek részt."

Politikai rövidpórázt sejtek.

ca2 2009.10.21. 17:45:10

@elod72: Már mi az üldözési mánia? Politikát látni egy politikai posztban (ugye ez a bevezető:Stefanek65 küldte nekünk ezt az inkább elkeseredett mint felháborodott hangú levelet, amelyben a Fidesz vezető oktatáspolitikusának elképzeléseiről fejti ki a véleményét. Nehéz vele nem egyetérteni:), vagy azt állítani, hogy miután a a balliberális oktatáspolitika padlóra küldte a magyar oktatást nem maradt más muníciótok mint azt bizonygatni, hogy az ellenzék még alkalmatlanabb lenne?!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.10.21. 17:45:51

@peterfaxo: "Ne legyünk már korlátoltak!"

hát, akkor ne legyél. legelőször is, esetleg üsd fel az értelmező szótárt az i-nél mint irónia.

ca2 2009.10.21. 17:46:06

elod72: Már mi az üldözési mánia? Politikát látni egy politikai posztban (ugye ez a bevezető:Stefanek65 küldte nekünk ezt az inkább elkeseredett mint felháborodott hangú levelet, amelyben a Fidesz vezető oktatáspolitikusának elképzeléseiről fejti ki a véleményét. Nehéz vele nem egyetérteni:), vagy azt állítani, hogy miután a a balliberális oktatáspolitika padlóra küldte a magyar oktatást nem maradt más muníciótok mint azt bizonygatni, hogy az ellenzék még alkalmatlanabb lenne?!

2009.10.21. 17:54:02

Ez történik abból, ha egy egykori tanár, akinek van tapasztalata, és normális elképzelései, bevesz a mondandójába demagóg, szavazatvadász hülyeséget, ami életszerűtlen, és a nem-tanároknak valóban felháborító. A pihenőév külföldön működik, alapvetően nem hülyeség, de jelen helyzetben sokkal fontosabb dolgokat kéne rendezni. Erős szűrés után erős tanárképzés, a maihoz képest kisebb létszámmal(kidobálni a "máshova nem vettek fel, ez is jó lesz" alapon tanárképzőre járókat), pénzbeni elismerés a tanároknak(80-100 nettóért nem várhatnak minőséget, csak a vakon elhivatottaktól, de azok kevesen vannak, és nekik ez a pénz duplán megalázó), rengeteg hasznos módszertani képzés (nem a '80-as évek szintjén és kötelező kamutanfolyamokkal), az iskolai erőszak durva szankcionálása, ilyesmik.

ca2 2009.10.21. 17:54:56

@malloc: Na ezt a versenyszféra-állami szféra demagógiát hagyjuk!
Ha bármilyen termelékenységi mutatót nézel abból rögtön látod, hogy nemzetköti összehasonlításban Mo-on a versenyszféra még az állami szféra teljesítményét is alul múlja.
Azt meg mint a versenyszférában dolgozó merem állítani, hogy ha én úgy dolgoznék mint a mo-i autóipar, akkor már réges-régen lehúzhattam volna a rolót.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.10.21. 17:58:39

@Bűnös: nagyon ügyes vagy. Minden Nick Foglalt... felsorolta a pozitívumokat, te felsoroltad a negatívumokat, én átlagoltam, és kijött, hogy mivel a tanároknak semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint az átlag-dolgozóknak, ezért lófasz jár nekik, nem rekreáció.

Asszem végeztünk is a témával. ;-)

2009.10.21. 18:06:00

@malloc: Tök jó, menjen az összes léhűtő közalkalmazott, ktv versenyezni, aztán majd ha a gyereked nem tud iskolába járni, a szaros leveleidet nem tudod feladni, az autódat nem tudod forgalomba helyezni, senki nem ad össze a csajoddal, a rendőr (mert nincs ugye, mert rohadt közszféra) nem megy a késes cigány után, aki pofánvágott, akkor majd hátradőlhetsz. Istenem, ekkora barmokat. Vessük össze, társadalmi szinten kinek van több haszna, az autópiari telefonálógép papírnyalónak, vagy a tanárnak, rendőrnek, postásnak. (Tudom a rendőr korrupt, a postás lop a tanár meg kibasz a gyerekkel. De azért próbáljuk ki nélkülük.)

malloc (törölt) 2009.10.21. 18:20:01

@ca2: nem demagóg. Ha így lenne, én nem dolgoznék most ott. Melyik cégnek érné meg egy olyan országban gyártani/fejleszteni, ahol szarul dolgoznak az emberek? Vagy a M.o-i beszállítókra gondolsz? A selejt kihal, aki tudja teljesíteni a követelményeket, bent marad. Ilyen egyszerű a képlet. Nem megy tüntetni, hogy neki pedig jár ami eddig járt. Nem hozta amit vártak tőle, és ennyi. Sakk-matt. Ez a versenyszféra, most tök mindegy hogy autóipar, gumikacsa, stb.

Amúgy meg, milyen teljesítményről vagy minőségről beszélsz az állami szférában? A bürokratikus, rugalmatlan, hosszú ügyintézésre gondolsz? Vagy arra gondolsz amikor két ember mellé már jár egy vezető is? Vagy arra gondolsz, hogy azért vannak még mindig ennyien mert senki nem merte kirúgni őket? Igen, ez tényleg teljesítmény. Egy ilyen rendszert fenntartani ennyi ideig. De nem nekik teljesítmény, hanem azoknak, akik mindezt fizetik, te meg én..

sanyix 2009.10.21. 18:20:06

szerintem kvára nem járna több szabadság senkinek. pl a férgeknek (politikus) miért járt annyi szabadság, amiről még egy iskolás gyerek is csak álmodhat (nyári szünet+ téli, őszi, tavaszi együttvéve), holott semmit sem csinálnak, de még ha csinálnának is, ott a tetűnagy fizetésük(egyéb juttatások) "fáradozásaikért" cserébe.

És úgy egészben a vezetőknek nem kellene hogy több szabadság járjon, ugyanis pont ők azok akik a legkevesebbet dolgoznak.

Mindenkinek az országban ugyanannyi szabadsága legyen... kész.

Laciii 2009.10.21. 18:26:50

Nekem is jó lenne egy kis rekreáció, főleg akkor jut eszembe mikor Szerda este 10 után elindulok haza és megvan a heti 40 óra, de ez még csak a fele, meg akkor mikor az évi 22 szabadnapból van otthon az ember karácsonykor a családdal, vagy végre nyaralna egy hetet, de két nap után jön a telefon, hogy dühös ügyfél veri az asztalt és tegnapra kellene a bugfix.

Bevallom nem tudom mit csinálnak a tanárok a szünetekben, és az órán kívül is van dolguk, de ne csináljunk már úgy, mintha a többiek percre pontosan 40 órát dolgoznának egy héten és 50 szabadnapjuk lenne.

malloc (törölt) 2009.10.21. 18:26:57

@shitgun: látom nem vagy képes a sorok között olvasni. A példa azért volt az autóipar, mert jelenleg erről tudok hiteles képet festeni. De tudok hiteles képet festeni az állami szektorban dolgozókról, akiket jól meg lehet egy beruházáshoz venni. Köszi, közelről ismerem a szituációt, de a gyomrom fordult fel tőle, ezért sem dolgozom már ott.

Senki nem mondta hogy nincs szükség az állami szférára. Dehogy nincs. Van, de nem ennyire, nem ekkorára, és nem ilyen szerkezetben.

halihalo 2009.10.21. 18:33:24

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem:
Nem jár, de van rá példa a világban. Pl. az USA-ban is van.
De erről már leírtam, hogy nem ez a megoldás, hanem szerintem az lenne jó, ha rendes bérért 40 órát kellene dolgozni egy héten, és nem 50-60-at, mint most éhbérért.

malloc (törölt) 2009.10.21. 18:36:05

@shitgun: jajj, most látom, megneveztél: autóipari papírnyaló telefonáló.

Nem talált.

A helyes megfejtés: fejlesztőmérnök.

Akinek a munkája hozzájárul ahhoz hogy te épségben be tudd venni a kanyart.

halihalo 2009.10.21. 18:43:59

@malloc: Oké, akkor leírom a holnapi napom, rendben? reggel 7-től nulladik óra 8otthonról 6-kor indulok), mert a diákok kérték, hogy segítsek nekik (lehet,ki fogják fizetni, lehet, nem, mert nincs rá pénz.) 8-tól egy dupla óra, majd félóra alatt rohanás át egy másik épületbe mert 10-től már jön a következő 5 órám sorozatban ott (a szünetekben, ha "szerencsém" van, a diákok elengednek néha a mosdóba, és nincsenek kérdéseki :)) ), mégpedig negyedórás szünetekkel. Ezeknek vége háromkor. Ekkor elő kell keresnem az aznapi óráim osztályainak naplóit, és beírni az órákat, hiányzókat, jegyeket. Ezekre a holnapi órákra még ma este fogok felkészülni, ami a nyolc óra esetében legalább két óra még, de lehet, hogy több lesz, mert ha valamelyik csoporttal dolgozat vagy gyakorlás kell, azt még össze kell állítani. Ha nem okt. 23 lenne pénteken, akkor még holnap az öt órai hazaérkezés után dolgozatokat kellene javítanom, és felkészülni a pénteki 5 órámra, ami még plusz minimum másfél óra. Összeszámoltad???? Ja, és persze nekem is van négy gyerekem, akikkel néha foglalkozni kellene.

halihalo 2009.10.21. 18:50:17

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem:
"- amikor elindulok haza már otthon vannak"
Én pl. nem szeretek egy zsúfolt tanáriban javítani, készülni, ezért otthon csinálom. Napi min másfél-két óra, de sokszor több. Nem is beszélve arról, hogy bármelyik technikatörténeti múzeum megirigyelné a bent lévőszámítógépeket. Semmire nem jók.
"amikor én nyáron bent rohadok ők nem dolgoznak, csak "alkalmi jelleggel"
A nyár nem csak abból az alig hat hétből áll.

Laciii 2009.10.21. 18:53:06

@halihalo: nyári szünetben mi a program?

malloc (törölt) 2009.10.21. 18:59:22

@halihalo:

Senki nem mondta hogy ti nem csináltok semmit.

Nektek is inkább örülni kellene, hogy van munkátok.

Ritkán szólalok meg, de már tele a tököm azzal, hogy sír mindenki, és mindig az "állami szektor" sír.

Időközben volt egy válság is. Hány tanárt/közalkalmazottat stb rúgtak ki emiatt, és hány versenyszférában dolgozót? Hány munkatársad lett munkanélküli? A leépítések miatt hány olyan szülő van akinek napi gondja hogy nem tudja miből adjon enni a gyerekének, miből fizesse a hiteleit?

Hallottad őket bármelyik nap is hogy sztrájkolnak? Hogy Pokorni azt mondja nekik hogy ti is kaptok pihenőévet?

Komolyan nekik akarjátok elmagyarázni, hogy milyen nehéz tanárnak/közalkalmazottnak lenni?

halihalo 2009.10.21. 19:03:06

@malloc: Örülök, hogy van munkám. Mellesleg, az elmúlt 10 éveben több tízezer tanárt rúgtak ki.

halihalo 2009.10.21. 19:06:55

@Laciii: A nyár, mint már írtam, tavaly pl. július 7-től augusztus 21-ig tartott, mert ez volt a nyári szabadságom. Eközben, ha nem akarok éhen halni a családdal együtt, akkor persze tanítok magániskolában, és vizsgákra készítek fel emberereket, napi 5-6 órában. Ezen kívül a mi iskolánkban 12-féle tábor volt a "nyáron", amiből én személy szerint kettőben vettem részt, 2×1 hét. Ha ezt levonod a 6 hétből, máris csak négy marad, és ha abból a napi 5-6 órát levonod, akkor praktikusan semmi nem maradt. A hétvégék esetleg, mert nincsenek javítandó dolgozatok, mint évközben.

halihalo 2009.10.21. 19:14:12

@malloc: "Komolyan nekik akarjátok elmagyarázni, hogy milyen nehéz tanárnak/közalkalmazottnak lenni?"

Komolyan nekem akarod elmagyarázni, hogy milyen nehéz a versenyszférában, amikor elég bemenni egy boltba, ahol 3-4 ember támasztja a pultot, és hozzád sem szól, ha segítségre van szükséged? Vagy az ügyfélszolgálatokon (nagy magáncégek), amikor órákat vársz, mert éppen a haverokkal beszélik meg az előző napi filmsorozatot, és látványosan tesznek az ügyfélre? Ez lenne a nehézség, ami miatt sajnálni kell a versenyszférát?? Általánosítani és demagógnak lenni én is tudok. Ez nem segít.
Az elmúlt 10 évben egyszer kaptam 30 ezer jutalmat, és csak az elmúlt évben kb. 8 százalékkal csökkent a kézhez kapott fizetésem.
amúgy, kényszerből a versenyszférában is dolgozom, ismerős vagyok, nem kell bemutatni, és koránt sincs akkora különbség a teljesítmény között, mint itt sokan be akarják álltani. A nagy különbség a bérekben van... Idén a versenyszféra +2%, közszféra -8%.

elod72 2009.10.21. 19:25:13

Miért ez a szembenállás (verseny- vs. közszféra)? Miért kell tüzet köpni a másikra? Nem kéne. Inkább szánalmas mint nevetséges. Mindenki magát fényezi, és igyekszik lehúzni a másikat. Mi köze ennek ahhoz, hogy értelmes ötlet-e a pihenőév (vagy ezzel ekvivalens akármi)? Nem az, úgy mellesleg.

Laciii 2009.10.21. 19:29:11

@halihalo: a nagy magáncég ügyfélszolgálatán ilyenkor elég azt mondani, hogy vagy foglalkoznak veled, vagy mész máshoz és küldesz egy mailt a főnöknek, ez pl. okmányirodában nem működik.

halihalo 2009.10.21. 19:48:59

@Laciii: Az okmányirodánál is elmehetsz máshová, nem kötelező a lakhelyed mellettibe menni, és ott is lehet írni a főnöknek... Én már mindkettőt megtettem. Érv mindenre van...
De a lényeg az, hogy sok dolgot kellene változtatni. És amíg minden változtatási kísérlet a társadalom részéről merev ellenkezésbe ütközik, senki ne is várjon sokkal jobbat. Sajnos a mindent az állambácsitól váró mentalitás nagyon benne van a magyarokban...

2009.10.21. 19:58:19

@malloc: Igen a tudásodat pedig biztos az űrből szerezted. Tuti nem szarrágó tanároktól. És nincs autóm, úgyhogy szarok a tudományodra. Én mint magyartanár, hadd engedjem meg magamnak ezt a nagyképűség, többet teszek a dolgok folyásáért, mint te.

malloc (törölt) 2009.10.21. 20:23:01

@shitgun: no comment.

Szép nicked van, tudod is mit jelent? Vagy csak magyarul tudsz?

Tudásomat mérnököktől és olyan magyartanároktól szereztem, akik nem hiszik nagyképűen, habzó szájjal, hogy az irodalom mindenek felett.

Részemről vita lezárva, jó gyaloglást. Mert ugye a busz is jármű.

halihalo 2009.10.21. 20:24:47

@malloc: "Mert ugye a busz is jármű."
Hát, ebben sokszor nagyon kételkedem... Elég egy után menni kb. 5 percig... :))

malloc (törölt) 2009.10.21. 20:29:58

@halihalo: na ja. Az euro6os motorral szerelt autómat meg 2 évente zöldkártyáztatni kell.

2009.10.21. 20:55:17

@malloc: Hasonló jókat, világmegváltást, ilyesmi. Nem az irodalom a lényeg de hagyjuk, neked autó, nekem más.

Glory 2009.10.21. 21:03:14

@malloc: te anyad hasaban tanultal meg angolul, nemetul, illetve ott tanultad meg azt emi eleg volt ahhoz hogy az oneletrajzodat alkalmasnak talaljak a munkara. pffff vak vagy ember vilagtalan aki csak azt latja ami elotte hever de nem latja az odaig vezeto utat.

karnagyúr 2009.10.21. 21:36:52

A pihenőév nem ördögtől való, nyugat-európai országokban működik ez a rendszer. Abban az esetben, ha hasznosan tölti idejét a pedagógus (pl. továbbképzésre jár, nyelvet tanul stb.) - az mindenki számára üdvös lehet. Hiszen valljuk be őszintén, a jelenlegi továbbképzési rendszer úgy rossz, ahogy van.

Azzal is egyetértek, hogy bizonyos időközönként független bizottság ellenőrizni fogja a tanárok munkáját. A jelenlegi minőségbiztosítás szerintem úgy szar, ahogy van. A régi szakfütyi-rendszer szerintem jó volt, nekem kedző tanárként jól jött, hogy a magyar- sőt az ének szakos szakfelügyelő is látogatott időnként. Csak jó emlékeim vannak ezekről az alkalmakról. Figyelmesek voltak, segítőkészek, és tévedés azt hinni, hogy csupán színjátékok voltak ezek az órák. Hiszen ellenőrizték a füzeteket, megnézték, ki hol tart stb. Ezekből azért lehet következtetéseket levonni.

karnagyúr 2009.10.21. 21:51:26

Néhányan még mindig ott tartanak, hogy mit akarunk a heti 20 órával.

Akkor tessék:

1. A főállásomban heti 29 órát tanítok (alapóraszám + fakultációk, felzárkóztatók, szakköri foglalkozás)
2. Magyartanárként napi kb. 1 órát foglalkozom javítással, ugyanennyit minimum (de inkább többet) olvasással. Persze, hétvégén is.
Ez összesen (szerényen számolva) 43 óra.
Ezért nettó kb. 100.000 Ft fizetés jár.

3. Másodállásomban óraadóként heti 6 órát tanítok. Így járunk 49 óránál...
4. Végül az egyik színház karnagya és zenei munkatársa vagyok - ez húzós időszakban 5-6 óra munkát is jelenthet naponta, máskor persze sokkal kevesebbet.

Nem panaszkodom, mert nincs unalmas életem, mindezt én választottam magamnak, és nem kedvelem, ha egy pedagógus sokat vernyákol - tudta, mit választ. De: rühellem azokat, akik lekicsinylik, ócsárolják az általunk elvégzett munka mennyiségét. A minőség megint más kérdés.
Szeretném idézni Kosáry professzort, aki egy helyütt elmondta, hogy a húszas-harmincas években egy középiskolai tanárnak heti 13 órája volt, külön irodája és szakkönyvtára. Pazarló volt? Az. Drága? Drága. De világszínvonalú.

malloc (törölt) 2009.10.21. 21:54:47

@Glory: ráhibáztál. Angolul magamtól, mert muszáj volt. Vagy érted amit leírnak vagy lehet máshol próbálkozni.

malloc (törölt) 2009.10.21. 21:56:10

mielőtt félreértenétek:

lehet máshol próbálkozni = lehet más munkát keresni ahol nem kell a nyelv

SOPIANAE 2009.10.21. 22:13:59

Nagy figyelemmel olvastam a hozzászólásokat,melyek igen érdekesek voltak. Sajnos a politika ide is "betette" a lábát. Miért??? Tanult,művelt emberek lévén azt kell elmondani,hogy a mai társa-dalmi rendszerben miért "nehezebb" tanárnak lenni. Mely dolgok he-lyesek és mely dolgok helytelenek a jelenlegi oktatási rendszer-ben?Mit tesznek Ők a saját környezetükben a problémák megoldása érdekében és mit tudnak mások -diákok,szülők,önkormányzatok,stb.- tenni a javîtás érdekében? Miért viszik be a politikát és a val-lást a mindennapokba akkor, ha az nem valamelyik tantárgy része? Egy magasan képzett embertől én azt várom el, hogy a politikai és vallási hovatartozása ellenére objektiven, tárgyilagosan oktasson. Az általános iskolákban ez elengedhetetlenül fontos!!! Fontos továbbá,hogy a Tanárok ne nyűgnek,hanem hivatásnak érezzék a tanitást. Csodálatos dolog átadni a tudásunkat az utódoknak. Ez minden szakmában igaz. Amit "adok magamból" azt kapom később visz-sza másoktól.

malloc (törölt) 2009.10.21. 22:27:44

Miért nincs például normális szakmunkásképzés? Amikor én voltam szakmunkástanuló, volt egy hét elmélet, egy hét gyakorlat. Megtanultunk S betűt kalapálni (az de szar volt), reszelni, vasat fűrészelni, árkot ásni, oszlopot állítani, majd felmászni rá, kábelt kötni meg még számtalan egyéb dolgot = azaz használni a két kezünket. Amikor dolgozni kezdtünk a szakmában, nem úgy mentünk oda mint holmi nyeretlen kétéves.

Most meg?

Tonnaszámra gyártjuk az egyetemekre az olyan hallgatókat, akik ha diplomájukat kézhez kapják, szart se tudnak kezdeni vele. Egy mérnöki diplomával nagyobb az esély, mert erre még van piac, de kinek kell ennyi bölcsész? (És itt remélem a bölcsészek nem kezdenek el flamelni, mert sajnos ez a tény).

Azt azért elmondhatná valaki, hogy a tanárok tisztelete miért csorbult meg? Nem lehet hogy már ők is kezdenek érdektelenné válni? (kivételek természetesen mindig vannak)

gyuzsu 2009.10.21. 22:30:56

@malloc: Valóban ténylegesen nem termelünk adóforintokat. Bár azon azért elgondolkodotam, hogy ha nem lenne tanár, akkor ki a jóságos atyaúristen tanítaná meg azokat az adóforint termelő szakikat a szakmára, meg írni-olvasni, meg stb. Szóval ez így méretes demagógia.
A másik meg a menjünk a versenyszférába, aztán majd meglátjuk. Ha ez ilyen egyszerű lenne. MOndjuk van egy magyar-történelem szakos középiskolai tanári diplomám, egy közoktatási vezetői és egy mentálhigiénikusi is. Tudod ezekkel a végzettségekkel úgy kapnak utánam aversenyszférában, hogy alig győzöm a jelentkezőket elhessegetni. No persze mehetnék mondjuk takarítani, vagy efféle, akkor meg az lenne a bajod, hogy az adóforintokból szerzett szakmámat miért is nem használom. Van sapka vagy nincs sapka...

gyuzsu 2009.10.21. 22:38:25

@malloc: elég sok tanárt rúgtak ki az elmúlt évek során. A közszájon és a médiában olvasható adatok pontosságáról csak annyit, hogy amikor 2007 őszén a híradóban elhangzott az az adat, hogy "és Budapesten már csak tanár nem tudott elhelyezkedni" akkor - minő furcsa - ebből a négyból magamat is beleértve én személyesen ismertem hatot. (sic!)

malloc (törölt) 2009.10.21. 22:54:47

@gyuzsu: azt hiszem ezt már kiveséztem, itt nem arról van szó hogy nem kell tanár, meg rendőr, meg polgármester meg mittudom én még mi.

Hanem arról, hogy vazze, jusson már eszébe az is az embereknek hogy van itt vagy pár százezer/millió ember, aki kussol, mert örül hogy van munkája, olyan amilyen, és nem kap semmiféle pihenőévet, még pihenőnapot sem. A saját munkámból kezdtem el kiindulni, és a véleményem az egésszel kapcsolatban kifejteni. Szerintetek az pl normális hogy katonaként/rendőrként fiatalon már nyugdíjas lehet? Én örülök ha megérem azt a kort, meg hogy akkor lesz aki fizesse a nyugdíjam.

gyuzsu 2009.10.21. 23:03:31

@malloc: tanítottam évekig börtönőröket, no az sem egy stresszmentes munka. Sőt rendőröket is tanítottam (épp csak képosztafejeknek nem tartottam az utóbbi 20 évben órákat), az sem habostorta.
Szerintem az, hogy egy oktatással, pedagógiával foglalkozó blogban a tanárok kifejtika véleméynüket, ez azért nem tekinthető egy kifejezett sírdogálásnak és panaszáradatnak. Ilyen alapon senki ne panaszkodjon semmilyen közegben, otthon sem, a kocsmában sem, sehol sem. A tanári lét problémái elég kevés helyet kapnak országos médiában, kivéve ha valaki megvert egy diákot vagy épp őt verték meg.
Aki meg kussol, lehet hogy a saját szakmai közegében nem is kussol anyira.
Csak az oktatásnak annyiban más a helyzete, hogy ehhez mindenki érteni vél, de legalábbis konkrét tapasztalata volt és van. Ugyanezt mondjuk a cipőfelsőrészkészítésről nem mondhatjuk el. És ez nem a két szakma értékkülönbségét jelzi, pusztán az érintett közönség nagyságát.

malloc (törölt) 2009.10.21. 23:22:50

Nem értek az oktatáshoz.

Én csak annyit látok, hogy mint minden más, ez sem működik logikusan, hatékonyan ebben az országban, amihez hozzájönnek ezek a remek ötletek mint a pihenőév. És mivel nem működik megfelelően, nem foltozgatni kellene... Főleg nem úgy, hogy közben a dolgozók egy másik rétege úgy érezze, hogy ő nem érdemli meg a pihenőévet.

sorstárs 2009.10.22. 22:01:14

@malloc:A jó szakmunkásképzésünket nem a tanárok szüntették meg, sőt többen próbálkoztak a megvédésével, de a nagy okos feljebbvalóink kitalálták a 18 éves tankötelezettséget és ezzel úgy gondolták, sajnos sok szülő is, hogy ha már ott van az a szegény gyerek 4 évig , akkor érettségizzen le. Ja, hogy nem képes megtanulni a gimnáziumi anyagot? Nosza butítsuk le az érettségi vizsgát. Adjunk SNI minősítést a legbutábbaknak és , akkor fel is lehet menteni az írásbeli érettségi alól, mégis teljes értékű érettségi bizonyítványt kap. És máris odajutottunk, hogy delikvens nem tudja leírni az anyja nevét, de felvételt nyert a Tökfalvi Főiskola Semmirevaló szakára.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása