6

Bárki lehet tanár?!

Ellenőrző , 2009.10.05. 08:06

Balláb a napokban közzétett levélre reflektál, közelbről is megvizsgálva a kérdést, hogy lehet- e bárki tanár?

 

A pszichiátriai beutalásról szóló levéllel kapcsolatban gondolkodtam el azon, hogy ténylegesen bárki lehet-e tanár? A felvételikor egy 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványra van szükség, de a munkavállalásnál már nem kérik -tőlem legalábbis nem kérték-. Körülbelül ennyi kizáró ok van. A felvételin van valamilyen szakmai alkalmassági rész is, de azt, hogy bírja-e majd a felvételiző a tanársággal járó napi stresszt, senki nem vizsgálja. Az is igaz, hogy a felvételiztetőknek fogalma sincsen, hogy milyen stressznek van kitéve egy iskolában tanító tanár.

Azt kérdezték tőlem a tanári képesítő vizsgán, hogy mit csinálnék, ha a szivacs alá egy tampont tennének és észrevenném. Mivel akkor már egy éve tanítottam szakmukikat, nem ért meglepetésként a kérdés, illetve a szitu, mondtam, hogy kidobnám és tartanám tovább az órát. Na, ezen meglepődtek, pedig ennyi a megoldás. Ignorálni és nem engedni , hogy megzavarják az órát. Lenne értelme pszichológiai, pszichiátriai szűrést tartani a felvételi alkalmával, vagy a tanári képesítő vizsga előtt, mert amennyi idegbeteg, hatalommániás, gyógyszerfüggő tanár van, az már kétségbe ejtő. Nyilván ők sem így kezdték, de a mindennapok szélmalom harca rágja az ember idegeit rendesen. Legyen akkor 5 évente egy ilyen szűrés, és aki alkalmatlan az menjen el pihenni. Gondolom, nem sokan szeretnének elmenni egy év fizetésnélkülire, de biztosan lenne valami megoldás, nem kellene feltétlenül a süllyesztőbe kerülnie a krízis helyzetbe került tanárnak. Sajnos a realitás más. Nem érünk többet a társadalom szemében az egyszerhasználatos borotvánál, ha nem bírjuk jön más helyettünk. Ilyenkor szokott jönni az a mondat, amitől kinyílik a bicska a zsebemben:nincsenek már tanáregyéniségek, ezért vagyunk helyettesíthetőek bárkivel, bármikor.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr341425555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remy 2009.10.05. 20:56:49

Tényleg hülyeség így, de annyit változnak a kölykök is évről-évre, hogy pszichiáter legyen a talpán, aki tudja mekkora stresszt fognak okozni évek múlva. Egyénként is, mérjék a kölyköket, bírnak-e minket?!

melkaart 2009.10.06. 07:16:08

Szép dolog egy ilyen vizsgálat, vajon azok a pszichológusok vizsgálnak meg, akik azért mentek pszichológiára, hogy a saját lelküket rendbe tegyék (nem mondom, hogy mind ilyen, de ismerek párat). Aztán meg nem lesz alkalmas a tanári kar negyede (tegyük fel) - tömegek jelentkeznek tanárnak, főleg reál szakokra - mit tesz az igazgató? Összevont osztályok, esetleg jobb fizetéssel visszacsábítja a versenyszférából a jobbakat? Vajon alkalmas lennék a vizsgálaton, ha mélyen a szakember szemébe nézve némi pénzmag kíséretében nyújtanám át a TAJ-kártyám? Lehet a szándék jó és üdvös, de vajh hogy valósítsuk meg kicsiny hazánkban?

shenk 2009.10.06. 08:29:53

Kedves Ellenőrző!

Ha már abban kimerül a blog tartalmához való hozzájárulásod, hogy egy mondatot írsz minden bejegyzés elejére, igazán vehetnéd a fáradságot, hogy azt helyesen teszed meg, és nem maradnak ki betűk a szavakból.

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2009.10.06. 16:05:27

@shenk: Kedves shenk! Köszönöm az észrevételed! Ellenőrző

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.11. 12:11:31

Moszt komolyan, erre tamponos kérdésre miylen választ vártak?
Elkezdek hisztizni, sírvafakadok, majd egy székkel szétverem a főkolompos fejét?
Miféle béna kérdés ez? Ezen el szoktak vérezni a leendő tanerők? Akkor nem csodálom, hogy annyian kinyiffannak.

SLacc 2009.10.20. 10:12:02

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ja, mint a rajzszög a széken. Ha csak ülsz, és mosolyogsz, tudhatják, a lyukba ment... :D

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása