84

Megéri-e a költségtérítéses képzés?

Ellenőrző , 2010.07.22. 08:00

A ponthatárok mai közzététele teszi aktuálissá posztunkat. Sokan döntenek a költségtérítéses képzés mellett, azt gondolván, hogy megéri anyagi áldozatot is hozni, az áhított szakra való bejutás érdekében. Levélírónk a költségtérítéses képzés árnyoldalát mutatja be nekünk.

 

Kedves Ellenőrző blog! 

Az én történetem 2009. februárjáig nyúlik vissza, amikor is be kellet adni a felvételi jelentkezésem. Már akkor is igyekeztem eltökélt és céltudatos lenni, így csak egy egyetemet írtam be, és abból is csak az úgynevezett slágerszakokat(nem divatból, hanem, mert ez érdekel). Úgy gondoltam, hogy ha oda nem vesznek fel, akkor nem is érdemlem meg, hogy felsőoktatásban tanuljak. Így nem volt mentegetőzés, tanulnom kellett, ha nem akartam leégni, leginkább magam előtt.Júniusra rendben leérettségiztem, pár fájó hibát leszámítva tényleg kihoztam magamból a maximumot és így egy egész korrekt pontszámot sikerült összeszednem a felvételimre. Azonban hiába a magyar viszonylatban sok pont, a ponthirdetésnél kiderült, hogy pár ponttal lecsúsztam az államilag finanszírozott ponthatárról, így pedig mehetek költségtérítésesre. Mivel csak az számított, hogy bekerüljek egy jó közgazdász diplomát adó szakra, nem foglalkoztam igazán azzal, hogy az esetleges pluszteher milyen mértékben fog érinteni. Mivel mindenki nagyban támogatott engem, hogy majd segít finanszírozni az egyetem költségeit, így hát belevágtam a kalandba. Így utólag viszont kétszer meggondolnám, a másfél évvel ezelőtti döntésem. Körülbelül hatszázezer forintomba került ez az év, leginkább a tandíj, és az elmaradt ösztöndíj miatt (mert költségtérítéses diák lehet akármennyire jó tanuló, nem kaphat ösztöndíjat). Maga a tandíj, tanórára lebontva olyan ezer forintos óradíjat jelent, ami összehasonlítva egy nyugati egyetemmel nyilván nem sok, de ha azt nézi az ember, hogy 'ingyen' is tanulhatna, és csak egy paraszthajszál választja el tőle, akkor azért bosszantó lehet. Már csak azért is, mert az utolsó fillérig magamat kell finanszíroznom, gyakorlatilag zsebpénzt se kapok, és a tandíjamat is nekem kell kigazdálkodnom, így pedig azért nehéz(diákhitel nem opció!). Természetesen megpróbálok átkerülni államilag finanszírozott szakra,újrafelvételizéssel, de ez körülbelül kizárt, mivel idén is akkora túljelentkezés volt a szakomra, hogy a pontok aligha mennek lejjebb. Öröm az ürömben, hogy valószínűleg felvesznek egy másik szakra,ami már államilag finanszírozott lesz, így előreláthatóan egyszerre fogok két szakot csinálni, ami mellett, elvileg megint előkéné teremtenem, egy középkategóriás használt kocsi árát. Nem lesz könnyű, de nyáron külföldi munkavállalással talán kivitelezhető.
A felvételi pontszámhirdetés most lesz Július 22-én. Nem izgulok,szinte bárhova felvennének államilag finanszírozott szakra(bölcsésztől-orvosig bármire), csak ahova járok oda nem fognak.Közhellyel élve; az élet nem habos-torta,így legalább szokom. Ja igen, és egy jó tanács is; ne akarjatok mindenáron bekerülni egy olyan egyetemre/fősulira, amiért komoly pénzeket kell fizetni, mert közel nem biztos, hogy az a több-százezer forint megéri az oktatás színvonala vagy a presztízs miatt.

Üdv
CSD

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr682167811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SiKom 2010.07.22. 13:47:23

Tipikus b....sz. Sorry.

El kellene döntsd, hogy megéri-e neked az évi 600 ezer, vagy sem?
Ha megéri, akkor miért a panasz?
Ha nem éri meg, akkor meg miért mentél oda? Közgazdász akarsz lenni, és ilyen alap pénzügyi dologgal nem vagy tisztában?
Vagy: miért nem dolgoztál egy évet (akár külföldön), hogy utána újra felvételizhess?
Nyelvvizsgád van?

Piros Mogyoros 2010.07.22. 13:50:43

Nem teljesen ertem a problemat:

1. Ha jol tanulsz, atkerulsz allamilag finanszirozottra (hugom ezt tette)
2. 5*600 000 Ft az mar akkor megeri, hogy ha a kovetkezo 40 evben, havi 3 500 Ft-tal tobbet keresel (ha belevesszuk, hogy kiesik 5 ev, netto 200 000 Ft szakmunkas jovedelem, akkor havi 32 000 az osszeg). Ekkora kulonbseg csak van egy jo kozgazt es egy jo kozepiskolat vegzett netto bere kozott
3. A koltsegterites jo, mert lehetoseget ad ingyen tanulni a jo tanuloknak, es fizetett azokkal, akik nem olyan okosak vagy nem olyan szorgalmasak (kulonben az arany lehetne 10% adozfizetok penzebol, 90% sajat penzbol, de ez ugye csak egy alom)

Cunning Linguist 2010.07.22. 13:51:55

Most mi is volt a poszt lényege? A rinya?: )

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.07.22. 13:54:27

"Megéri-e a költségtérítéses képzés?"
Megéri-e elrepülni a Holdra?

Clarimonde 2010.07.22. 13:58:45

nemértem.
miért nem hagytál ki egy évet? elmész dolgozni, közben tanulsz, és ha az egy év + ráfordítás után is hiányozna az a néhány pont, akkor az addig megkeresett pénz azért még mindig a segítségedre lehet, ha az önköltséges képzés mellett döntesz.

Diákhitel miért nem opció? erre találták ki.

fehso2 2010.07.22. 14:00:48

1. Csináld a másik szakot, ahova felvesznek. Nem írtad, hogy melyikre jársz, de nagyon sok helyen nem olyan fontos ez. A jó egyetemen szerzett papír fontos, a szak kevésbé.

2. Menj el dolgozni közben 1-1 évre, és ha teheted, külföldre! Nagyon hasznos, izgalmas része lesz az életednek, és pénzt is tudsz félretenni.
Én gyorsan be akartam fejezni az egyetemet, és gyorsan dolgozni akartam. Így is lett, de már megbántam! Úgyis dolgozni fogsz 35-40 évet, 1-2 évet adj magadnak még pluszba, mielőtt beállsz a robotba!

3. Egyébként, ha jó szakmáért fizetsz évi 600e-t, akkor megéri.
Egy használhatatlan, vagy "szerelem" vagy keveset hozó diplomáért nem. Az előbbi befektetés, az utóbbiak hobbik.

maxwell murder 2010.07.22. 14:01:19

Én azt hittem lesz valami "poén" ebben a postban. Hát nem...

TonTomika 2010.07.22. 14:13:13

Állami képzésre CSAK akkor lehet átkerülni költségesről, ha az adott szakon valaki nem teljesíti a kredit minimumot. Én (szintén költséges képzésre jártam) ezt konkrétan nevetségesnek tartom, ahová én jártam, ott jellemző volt, hogy az államis diákok nagy része (TISZTELET A KIVÉTELNEK!) nagy ívben tojt arra, hogy milyen az átlaga, mert így is megkapott mindent. Ingyen. Tanulhat az ember akármennyire jól, nem veszik át, csak akkor ha valaki kiesik a helyéről.

Én a képzés közbeni átvételt úgy oldanám meg, hogy tanulmányi átlag szerint legyen a beosztás, akinél van jobb a költségeseknél, azt vegyél le fél évre az államiról. Tuti hogy kevesebb lenne az egyetemista alkoholista és kocsmatöltelék.

fehso2 2010.07.22. 14:13:54

Egyébként legyél közgazdász! :)

Mérd fel a piaci lehetőségeket! Szegmentáld a piacot, határozd meg, kinek szánod a terméket és vizsgáld meg van-e igény a termékre.
Majd mérd fel, hogy a termék (saját magad) fejlesztésére szánt összeg megtérülő beruházás lesz-e. Hajlandó-e a piac megfizetni (magasabb fizut adni) a fejlesztések költségeit?

Káposztakukac 2010.07.22. 14:14:34

igazság szerint az lenne egészséges, ha minden felsőoktatásban tanuló fizetne. nem feltétlenül 600-at per év, elég lenne mondjuk 200 is, de máris sokkal kevesebb naplopó lenne az egyetemen, aki csak azért jár be, hogy melegedjen aztán kap egy fecnit, amivel úgysem tud mit kezdeni. ugye, kedves bölcsészek, kommunikációs-marketingesek?

TonTomika 2010.07.22. 14:19:30

@Káposztakukac: Én is ezt tartanám helyesnek, és mondjuk aki kiemelkedő teljesítménnyel bír annak csökkenteni a díját. Azzal viszont szembe mennék, hogy egy médiás végzettséggel nem lehet megélni. :) Meg lehet, viszont csak a papír nem elég hozzá ez tény.

Khayness 2010.07.22. 14:24:11

Költségtérítéses nem kaphat ösztöndíjat? Úgy látszik rossz helyre adta be a jelentkezését az illető.

TonTomika 2010.07.22. 14:31:04

@Khayness: Tudsz olyan helyet ahol lehet? :) Akkor az a suli valószínűleg a saját kasszájából fizeti, nem pedig az államtól kapja. Ha jól tudom az iskolák az államtól kapják az ösztöndíj és szociális támogatásra a pénzt, nekem legalábbis ezzel magyarázták hogy miért nem jár semmi. Mert még szociális támogatás sem jár ugye, egyedül a bursa hungarica-t lehet igénybe venni, ha megkapja az ember.

Lehet hőzöngeni, hogy költséges minek akar szoctámot, csak nem érdekes...sok ember nem azért megy költségesre mert annyi pénze van és leszarja, hanem azért mert van egy életcélja, amit másképp nem tud elérni.

Piros Mogyoros 2010.07.22. 14:35:07

@Káposztakukac:

Az egy jo rendszer lenne, ha a legokosabb 10% osztondijat (tandij+esetleg egyeb juttatas, amit kaphat megelhetesre) a kevesbe jol teljesito 90% adna. Normalgorbe menten lenne az osztalyzas, es ha valaki a kovetkezo felevben kicsuszik a 10%, akkor fizet annak, aki ugye benne van. Igy nem az adofizetoknek kellene eltartani a lusta diakokat, es ok is motivaltak lennenek, hogy tanuljanak.

Mondjuk ennek lenne egy eleg komoly, es Magyarorszagon teljesithetetlen alapfeltetele:

objektiv osztalyzas.

Roa 2010.07.22. 14:42:32

@Káposztakukac: Nem ez a megoldás.
@Piros Mogyoros: Hanem ez. :) Legalábbis az alapja.

@fehso2: Az 1. pontra: közgáz-pénzügy vs. közgáz-szociológus. Azért nagyon nem mindegy...

szvacccs 2010.07.22. 14:42:57

Egy kis kedvcsináló:

Főiskola előtti fizetésem: minimálbérre bejelentve, zsebbe kiegészítve nettó 110 000 Ft, éves prémium 0 Ft

Főiskolai tandíj: nettó 560 000 Ft , diákhitelből finanszírozva. (középkategóriás főiskolában, munkaerőpiacon keresett, de annyira nem menő szakon tanultam azt amihez kedvem és érzékem is volt. Kiváló tanulmányi eredményemért még összesen 100 000 Ft költségtérítés csökkentést is elnyertem belső pályázaton) + nyelvvizsgához egy felkészítő nyelvtanfolyam 35000, nyelvvizsga 22900 Ft összesen 582900

Adóvisszatérítés: évente 60 000 Ft 3 éven keresztül: 180 000 Ft (ebből kettő évet máris igénybe vettem)

Diploma utáni fizetésem: teljesen legálisan, bejelentve nettó 155000 Ft, plusz cafeteria havi 17500 Ft plusz éves prémium nettó 150 000 Ft, mivel még csak kezdő vagyok.
A főnököm már jelezte, hogy januártól átsoroltat magasabb bérsávba, mert nagyon meg van velem elégedve.
Plusz kiküldtek a francia anyacég belső képzésére, ami nem csak szuper volt, de az önéletrajzomon is jól mutat, plusz fizetik a nyelvóráimat munkaidőben és a második nyelvvizsgámat, mert a cégnél két nyelv, angol és francia használatos.
Ha továbbra is meg vannak velem elégedve, akkor 2011-től évente 1 továbbképzést vagy tréninget maximum bruttó 350 000 forintig fizetnek nekem.

A diákhitelt természetesen nem az alaptörlesztővel, hanem havi 25000 forinttal fizetem és az éves prémiumomat is oda fogom utalni, sőt a nagyitól kapott szülinapi, karácsonyi pénzeket is arra fordítom, mert így tényleg „ügyfélbarát” a konstrukció, és valóban hamarosan ki tudom majd fizetni. Ha emelkedik a fizetésem, akkor a törlesztőt is emelni fogom. Már anyáéknak, nagyiáknak is szóltam, hogy ha bármikor kedvük és fölös pénzük van, ne nekem, hanem a diákhitelbe dobják.

Remélem fentiek bizonyítják, hogy érdemes volt tanulni költségtérítésesen. Ha nem, íme még egy adalék: középsuliban kettes-hármas lett az érettségim, mert épp lázadtam, ezért lettem költségtérítéses, most viszont, hogy kiváló alapdiplomám van, épp várom, hogy felvettek-e egy jó egyetemre, államilag finanszírozott masterre.

Arra az esetre is van tervem, ha nem vesznek fel: elvégzek egy OkJ-s képzést, és szerzek még egy nyelvvizsgát, azzal már sikerülni fog kiváló diploma mellett, nem igaz?

Anyadamedve 2010.07.22. 14:47:40

Mi a francért nem veszed fel a diákhitelt? Ha jól keresel simán visszafizeted. Ilyen alacsony kamattal sehol nem kapsz hitelt.

firg_firg 2010.07.22. 14:52:34

Ilyen helyzetben érdemesebb varni egy évet, és ha csak kicsivel maradt le a ponthatarrol, akkor ragyurni, közben dolgozni, nyelvet tanulni, és köv. évben valszeg meglesz az allamilag finanszirozott képzés is.

Ha sajat pénzböl fizetem akkor meggondolnam, hogy beletoljak-e 3+ millat egy olyan papirba
- ami masoknak ingyen van
- jövöre lehet hogy nekem is ingyen lehet
- birok-e 5 éven at ennyi penzt fizetni, vagy féluton bukik a cucc
- késöbb fogok-e vele annyival többet keresni, hogy visszajöjjön (a kezdö közgazdaszok fizujat tessék megnézni, elmultak a 90-es évek és a gyors manager karrierek)

firg_firg 2010.07.22. 14:55:45

@Piros Mogyoros:

"objektiv osztalyzas."

Szobeliztetés vége, helyette tesztiras, multiple choice, ird be a végeredmény, stb.

Piros Mogyoros 2010.07.22. 15:06:01

@firg_firg:

En eddig sem ertettem pontosan, hogy lehet, hogy a tanarok hangulata hatarozza meg az hallgatok jovojet. Ez egy nagy lutri. Aki meg ertetlenkedik, hogy miert kapott rosszabb jegyet, az meg porul jar. Az is furcsa, hogy semmilyen forum nincs a tanarok teljesitmenyenek ertekelesere. Hogyan biztositja az egyetem a megfelelo szinvonalat, ha nem tudja, milyenek az oktatoi?

Ez nem egy olyan rendszer, amibe magabiztosan fektet tobb evet az ember az eletebol.

loláb 2010.07.22. 15:10:37

Ha te JÓ közgazdász vagy, aki érti a dolgát, akkor kevésbé sztáregyetemet elvégezve is megtalálod a helyedet. legfeljebb az elején kicsit jobb an szívsz az első álláskeresésnél, esetleg fél-egy évet olyan helyen fogsz dolgozni, ami nem egyenlő álmaid munkahelyével.

De ha érted a dolgotdat, akkor tökmindegy, hol végzel, ugyanis egy jó szakembernél nem azt nézi senki sem, hogy hol végzett.

Ha viszont csak divatból mentél közgazdsáznak, akkor a corvinusos diplomád ellenére sem leszel alkalmas arra, hogy értelmes munkát végezz.

Tehát, szerintem, így is, úgy is rossz döntést hoztál. Erőn felül vállasz terhet egy olyan dologért, ami messze nem jelent akkora pluszt, mint ami nélküle kiesik.

Sokan misztifikálják túl a jó egyetem jelentőségét, pedig az sokkal kisebb, mint gondolnák. Egy közepes egyetemen, ahova államilag finanszírozott képzésre bekerülsz, is lehet annyit tanulni, mint amit egy jó egyetemen, slágerszakon a tanulógépek produkélnak (akiket mondjuk negyedannyira érdekel az adott szak, mint téged).

Szóval, én azt mondom: menj át egy másik egyetemre, államilag finanszírozott szakra, és a felszabaduló idődben TDK-z, vagy igyekezz olyan gyakorlatot szerezni (értelmes gyakornoki programokon, külföldön), ami a leendő poziciód alapján hasznosnak tűnik (esetleg szakirányú OKJ-s képzések, ha a szakod olyan).

Mert a fenekedet kitörölheted egy könyvszagú sztárdiplomával, és polcpakolói gyakorlattal, én munkaadóként biztosan azt választanám, aki a tanulmányai mellett TDK-kon, meg a pozicióhoz megfelelő gyakorlatokon vett részt.

Piros Mogyoros 2010.07.22. 15:28:28

@loláb:

Szerintem egy egyetemnek nem csak a hirneve fontos, hanem szakkoleszek, kikkel jarsz egy csoportba, miket csinalsz, es hol csinalod delutan es a hetvegeken...az 5 ev eletformalo tapasztalat es nem csak konyvolvasas. Nem is csak arrol szol, hogy mennyit keresel utana, hanem, hogy milyen ember leszel. Ez a masodik sokkal fontosabb, mert jo fellepesu, jo kapcsolatokkal rendelkezo, kellemes szeelyisegu, celratoro stb. szociologuskent en tobbre ertekelnek egy munkaerot, mint jo matekoskent. Az matekot mindig meg tudja csinalni valaki, gondolkodni nehezebb.

Parasite 2010.07.22. 15:55:01

mivan? csak én nem fogom fel a bejegyzés mondanivalóját?

Mille38 2010.07.22. 16:04:48

Mint hasonló helyzetben levő ifjú szülője: megértem a poszt íróját, de a lényeget NEM mondta el. Vagyis hogy a tudás, amit kap, az megéri-e az árát. Mi nemcsak hogy a tandíjat, de még albérletet is fizettünk a fiunknak, és abból, amit elmondott nekünk az év során, eléggé kételkedünk abban, hogy a pénzünkért kap-e tudást és képességfejlesztést. Ugye ott kezdődik, hogy az alapszak 3 év. A tanárok előre közölték, hogy ezzel nem sokra fognak menni. Pszichológia szak, ezzel tesztet vehetnek majd fel, de még nem értékelhetik. Nem is csodálom: egész évben egyetlen képességfejlesztő, kommunikációs, személyes bevonódást igénylő órájuk sem volt, azaz nem voltak gyakorlatok, (csak statisztikából, ami valljuk be, kevéssé segít egy pszichológusnak). Itt írdd és mondd, az első év során senki sem akadályozza meg, hogy súlyosan elmebeteg egyének végezzék el a pszichológia szakot. Őszintén felvetettük magunkban, hogy ennyi pénzből külföldön is tanulhatna, hiszen nyelvet is beszél.
A többit majd talán a fiam leírja. Mi szülők teljesen le vagyunk döbbenve, mi még olyan egyetemre jártunk (gépész, ill. gazdasági), ahol mégiscsak volt személyiségfejlesztés, volt valami pályafelkészítés. Nem hiszem el, hogy ez lenne a fejlődés útja.

Mille38 2010.07.22. 16:05:49

Nem tudom, hogy a lényeget hangsúlyoztam-e: nem a költségtérítéses rendszer hibáját írtam le, ez általános probléma a szakon.

croesus aka. the grinder 2010.07.22. 16:33:45

Én sem értem a panasz okát. A költségtérítésesek havi 50e diákhitelt vehetnek fel, ami éppen annyi mint a posztoló ráfordítása. Ha a megszerezett diploma nem növeli 8%-kal a várható fizetését (= diákhitel törlesztője), akkor ne menjen az adott szakra. Egyébként meg fizesse ki szépen a képzése költségeit. Ilyen egyszerű.

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.07.22. 16:37:02

És akkor még nem is beszéltünk a költségtérítéses levelező képzésről...

Mellesleg az "ingyen" is pénzbe kerül, csak nem a hallgatónak, hanem az adófizetőknek.

kameee 2010.07.22. 16:48:24

Én 5évig jártam az egyetemre, szintén költség téritésesre, mellete dolgoztam, ebböl tudtam magam fentartani (semmi anyagi segitséget nem kaptam) szükös évek voltak de 100X osan megérte. Mire végeztem volt 5év munkatapasztalatom a többi friss diplomással ellentétben. És ugyan a képzés kb 3millióba volt összesen ez néhány év alatt megtérül. Bár nem buliztam végig az 5évet hanem minden melóztam , viszont a képzés végére már saját autóm volt és egy berendezett/felszerelt lakásom...nem volt könnyü de megérte.

Mkiki 2010.07.22. 17:16:46

"Természetesen megpróbálok átkerülni államilag finanszírozott szakra,újrafelvételizéssel, de ez körülbelül kizárt, mivel idén is akkora túljelentkezés volt a szakomra, hogy a pontok aligha mennek lejjebb."

De tényleg nem értem, hogy miért nem próbálsz még több pontot összeszedni, ha annyira szeretnél átkerülni akkor miért azt várod, hogy a pontok lejjebb menjenek, inkább tegyél azért, hogy a Te pontjaid menjenek fentebb. Ha csak egy nyelvvizsgád van, esetleg még egyet megcsinálni, vagy valami OKJ-s képzést, esetleg az érettségin javítani, hiszen Te magad írtad, hogy pár fájó hibát leszámítva kihoztad magadból a maximumot, akkor ezt a pár fájó hibát kellene kijavítani.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.07.22. 17:46:16

hatszázezerbe beleszámoltad az elmaradt hasznot is?

lol

Közgizda...

metal · http://electric.blog.hu 2010.07.22. 18:34:47

És pár év múlva jön a következő rinya poszt, hogy kifizetett évi 6k-t, és a társadalom még munkát sem ad:). Piacképes dolgokat kellene tanulni, mert azért megéri a 6k!

kompakt 2010.07.22. 18:45:56

@szvacccs: riszpekt, mert összeszedted magad és nem a "hányásigbulizom"-ból állt a főiskola, hanem güriztél egy sort, és lám megvan az eredménye. irigyellek, én ehhez lusta és hülye vagyok! igaz, belőlem nem is lesz sose közgazdász... :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.07.22. 18:48:33

Ezen nem tudok napirendre térni:

"Körülbelül hatszázezer forintomba került ez az év, leginkább a tandíj, és az elmaradt ösztöndíj miatt (mert költségtérítéses diák lehet akármennyire jó tanuló, nem kaphat ösztöndíjat). "

Bakker, ha elmentél volna lapátolni 80k-ért, az egy év alatt 960000 HUF. Ehhez hozzá kell adni tandíjadat.
Így, igazából 1,3 MILLIÓBA' van az éved!

Ebbe gondolj bele!

De, ha ügyi vagy, és 120k-ért vállalsz munkát, akkor máris 1,7 millió a képzésed költsége!
Hát megéri ez neked?

Mária néni 2010.07.22. 18:49:06

Kicsit sok a főiskola, egyetem az országban, kicsit sok a marketinges, a kommunikációs szakember és a hóldkóros-képzés, kicsit sikan tanulgatnak túl sokáig ingyen, ahelyett, hogy dolgoznának és fizetnének adót, ahelyett, hogy más adójából tanulás helyett isznak, szipuznak és panaszkodnak.
Önfegyelem, kitartás, szorgalom. Csak ennyi hiányzik a fiatalokból!

metal · http://electric.blog.hu 2010.07.22. 19:07:28

@Mária néni: "kicsit sikan tanulgatnak túl sokáig ingyen, ahelyett, hogy dolgoznának és fizetnének adót,"

Ehhez azért annyit tegyünk hozzá, hogy dolgozhatnának, ha lenne hol! Amúgy egyetértek.

elektronik (törölt) 2010.07.22. 19:09:52

Nem újrafelvételizni kell, hanem úgy tanulni, hogy átsoroljanak államira.

MÁJklub (törölt) 2010.07.22. 19:31:13

Fontos opció: nem kell újrafelvételizned, vagy ugyanis egy átsorolásnak nevezett valami, így ha van min. 27 kredited, és az átlagod is jó (mondjuk 4,0) akkor minden bizonnyal átvesznek (ha nyilatkoztál arról, hogy az átsorolásban részt akarsz venni).

Ennyi, mellesleg ha a fenti opciókat nem teljesítetted, nincs 27 kredited, akkor az államiról is áttettek volna költségesre, akkor meg mindegy is...

MÁJklub (törölt) 2010.07.22. 19:36:03

@Mária néni: valószínúleg Te pl. pont az vagy, akit fel sem vennének, azért mondod.
Amúgy igen, egyet értek, hogy kevesebb egyetem kéne, sőt, bizony, az egész oktatási rendszert átalaktanám (mondjuk akár a svéd-modellel kombinálva is) s a gimiből gimis tudással, de szakmával menne ki az ember, s gondolná át, kell-e neki egyetem.
Ja, és szerintem egy 3 éves BSc-s képzés senkinek nem árt, sőt...

Mária néni 2010.07.22. 19:38:24

@MÁJklub: Sajnos (vagyis szerencsére) én pont olyan vagyok, akit fölvettek, elvégeztem elsőre és dolgozom azóta is és fizetek adót.

I.C.ram 2010.07.22. 19:39:36

Én se mennék itthon költségtérítésesre. Szerintem nem éri meg. Kicsit hozzárak az ember, és már külföldre is mehet jóval nevesebb intézményekbe, ahol ráadásul dolgozni is lehet mellette. annyira sajnos nem jó a magyar oktatás, hogy megérje. viszont sajnos nekem is kell majd fizetnem 1-2 félévet, mert párhuzamos képzésen vagyok, mindkét szak állami (közgáz+bme), így a féléveim kettesével fogynak, mert 2 év különbséggel jelentkeztem a két szakra.

Röfi 2010.07.22. 19:41:24

én havi 78e forintot spóroltam egy okj-s FSZ költségtérítéses szakkal (saját cég és így nem kell dupla minimálos járulékot fizetni) és mivel jól tanultam ezért most átsoroltak állami támogatottra, így 250e forint tandíj jön ki a két évre. A meg nem kapott ösztöndíjjat költségként számolni gáz dolog. A járulékot figyelembe véve levonva a befizetett tandíjjat 1,682M forintot spórolok a két év alatt, +80e kb a diákbérlet miatt, plusz ha ilyen átlagom lesz akkor hozzá jön 2x190e forint ösztöndíj . (és mivel eddig éltemben egy támogatott félévem se volt semmi lelkiismeret furdalásom sincs, ennek sokszorosát fizettem ki adóba eddig, mielőtt jön a flame)

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.07.22. 19:43:08

aztamindenit. valamiért FIZETNI kell?
azonnal vissza Grósz Károllyal, de minimum egy Németh Miklós.

sok esetben (pl. egészségügyhöz tartozó kör) kötelezővé is tenném egy fajta kaució fizetését: ha az egyetem után itthon vállal munkát, akkor fizetéskiegészítés lesz belőle, ha külföldön, akkor az itthon maradt kollégák részére ugyanez.

Buzzword 2010.07.22. 19:56:48

Ugye milyen kellemetlen a meritokrácia, ha a pénisz keserűbbik oldalán áll az ember? Ha bevállalnál egy kis parkolóház-őrzés/árufeltöltés + diákhitel kombót, kétszer ennyiért végigtolhatnál egy IBS-t is (az ismeretségi háló miatt hasznosabb, mint a Marx Tudományegyetem).
Ha már nem értesz semmihez, csináld stílszerűen!

Bambano 2010.07.22. 19:57:36

Közgázra nem éri meg költségtérítéssel menni.
Felesleges közgazdásszal Dunát lehet rekeszteni, az, hogy majd jól fogsz keresni, álom.

metal · http://electric.blog.hu 2010.07.22. 20:03:39

@Bambano: Erre utaltam már én is. Jelenleg mérnöki, informatikai képzésre érdemes költségtérítésesre járni, a többire még államilag finanszírozottan is kérdéses (hiszen utána már túlképzett lesz egy csomó munkára).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.07.22. 20:16:10

@metal: Főleg olyan közgázra nem érdemes járni, ahol nem tanítják meg azt, hogy az elmaradt hasznot nem a ki nem fizetett ösztöndíjjal, hanem a meg nem keresett pénzzel kell számolni.

Bélabácsi 2010.07.22. 20:25:40

Kedves posztíró,

én már 17 évvel ezelőtt úgy diplomáztam, hogy az addig vezető években MINDEN egyes forintot én kerestem meg. Könyvre, albérletre, utazásra (250 kilométerre jártam egyetemre a szülői háztól), kajára, bulira, MINDENRE.

Küzdjél csak meg a papírodért. Nem pedig végiglavírozni a nagy meleg takonyban. Mert ezért nem ér a mostanában végzett közgazdészok fele szart se - fogalmuk sincs arról, hogy az "érték" szó nem a tőzsdén megtermett százalékos hasznot jelenti.

És főleg: NE SÍRJÁL. Felnőtt ember vagy. Fogd be a szád és küzdj !

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.07.22. 20:30:00

@Bélabácsi: már ne haragudj, de egy közgazdász értékét _csak_ a százalékban mérhető haszon jelenti.

ppppalika 2010.07.22. 20:32:22

Többen emlegetik a 10% állami, többi fizetős felosztást.

Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a "nép" leszavazott egy ettől enyhébb megosztást is... Sajnos.

Bélabácsi 2010.07.22. 20:38:26

@kolbászoszsömle: ...és bizony legvégső soron ebből lett a subprime válság, kolbászoszsömle. Abból a sok-sok rövidtávú haszon iránti törekvésből. Na de ebbe ne menjünk bele, messzire visz.

A közgazdász szakma lényege nem egyenlő a mindenáron minél hamarabb történő haszonszerzés iránti törekvéssel. Még ha az utóbbi húsz évben mindenki ezt is látta és efelé is ment.

A posztíró a költségekről rinyál - ahelyett, hogy azt mondaná: befektetek most, erőt-energiát-időt, amiből pénz lesz, amit a tanulmányokra fordítok, amit majd a magasabb tudásom okán később bevételként elkönyvelek. Vagy még inkább: meg se írta volna ezt a posztot.

Mária néni 2010.07.22. 20:46:58

@Bélabácsi: Jól nyomos Béla Bácsi! Minden szavad igaz. Így kellé ezekkel a kis rinyáló taknyiokkal. teljesítmény semmi, követelőzés a maximumon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.07.22. 20:57:04

@Bélabácsi: Főleg a legutolsó mondatoddal értek egyet!

A többivel is (mivel az nem zárja ki azt, amit én állítottam), de főleg az utolsóval.

zsoci 2010.07.22. 21:06:12

ökör vagy:

Mi az hogy a diákhitel nem opció??? Ez a legjobb lehetőség.
Az meg hogy közgazdász szak szerinted ennyire értékes...........

Bélabácsi 2010.07.22. 21:10:14

@zsoci: pontosan így van - te el tudod képzelni, hogy akinek ennyi esze van, abból HASZNÁLHATÓ közgazdász lesz ? No, én nem.

Mária néni 2010.07.22. 21:16:45

@zsoci: Aki fölveszi a diákhitelt az hülye. ha ugyanezt teszi egy közgáz hallgató, akkor ki kell rúgni, mert bizonyította, hogy alkalmatlan erre a szakmára.

daniferi 2010.07.22. 21:27:14

Itt egy bejegyzés, hogy mennyire is sok vagy kevés a pont és mennyire meg van lőve az ember, ha nincs, aki támogassa: tudtad.blog.hu/2010/07/22/felveteli_amikor_a_sok_pontbol_keves_lesz

Nem kell ahhoz közgazdásznak lenni, hogy rájöjjünk, aki mögött nincs megfelelő anyagi háttér, az meg van lőve, ha felsőoktatásról van szó.

Bélabácsi 2010.07.22. 21:32:51

@daniferi: a belinkelt bejegyzésből nem értem pontosan, milyen logikával vezeted le az "akinek nincsen pénze, az nem tanul tovább" tézist. Ami en bloc hülyeség, merthogy ezer és egy dolgot lehet csinálni amiből normális pénzt lehet keresni a tanulmányok mellett. Persze kevesebbet alszik az ember, ha a szemináriumok és előadások után napi 4-5 különórát kell lenyomjon, és nincs napi bulizás csak heti mert nem erre keresel stb. Nálam így ment, és ment. Napi 4-5 óra alvással, de ment. Ma is megy. Csak akarni kell és nem rinyálni.

daniferi 2010.07.22. 21:39:16

@Bélabácsi: Csak én úgy vagyok, hogy vagy dolgozom rendesen napi 8 órát, vagy megyek híd alá. Nálam nincs olyan opció, hogy otthon lakom, eszem a házi kosztot, csak legfeljebb buliba nem járok. Nem mondom, hogy aki szegény, az nem tanul tovább, csak lényegesen beszűkülnek a lehetőségek. Mint ugye amikor csak az állami, levelező lehetséges, de az ha indul is, magas a ponthatár, amit mondjuk nehéz elérni, ha az embernek már a középiskola mellett is dolgoznia kellett rendszeresen.

daniferi 2010.07.22. 21:40:00

@Bélabácsi: Ja és nem rinyálok, mert mint a linkelt posztban is írtam, jövőre újrapróba :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.07.22. 21:40:35

gondolom Corvinus..

nekem is 450 pontom van.. bárhova elég lenne, csak oda nem.. orvositól jogon át repülőmérnök szakig bárhova..

ismerős a cipő :)

igazából amúgy a BSc úgysem elég semmire.. szóval egy BME vagy BKF vagy a vidéki szarokon kívül bármelyik jó.. csak végezd el! hahh.. aztán MSc-re lehet menni még menőbb helyre, sőt, külföldre, és azon, az igazi diplomádon majd a menő egyetem pecsétje lesz, és mérget vehetsz arra, hogy a kutya nem fogja megkérdezni, hogy a BSc-t hol szerezted. no meg ott az MBA is.

nekem pl. az a tervem, hogy a repülőmérnök diplomámra ráhúzok egy műszaki menedzsert (amely önmagában semmnire sem jö, de így a kettő együtt már izgalmasabb), s ez lesz a híd, amelyen átsétálok egy menő MBA-ra. mindezt annyi idő alatt, amely alatt épphogy elvégzeném a BSc közgázt a corvinuson.. szerintem egy MBA mégiscsak többet ér, mint egy BSc, legyen azon bármilyen menő egyetem pecsétje..

msgmsg 2010.07.22. 21:47:29

Kedves Posztíró,

Kérlek ülj le egy sarokba, gondolkodj el, hogy mit is akarsz valójában ("Nézz magadba, Luke!" - ugye)...

...aztán kiba gyorsan hagyd ott az egyetemet és kezdj valami olyasmihez, aminek nem a felsoroltak akármelyike lesz a vége:

- 50 év robot alkalmazottként vagy kisvállalkozóként szar pénzért,
- a robot miatti korai egészségkárosodás -> még kevesebb lóvé
- minimális szabadidő
- szar házasság/kapcsolat az előző három pont miatt
- zéró nyugdíj (jó, lehet, a mobilszámládat pont fedezi majd),
- minimális magánnyugdíj, ha egyáltalán megéred (lásd. 2. pont) és nem lopják el

és még lehetne sorolni.

Ha körülnézel, az emberek 90-95%-a így él és/vagy épp ebbe az irányba tart. Igen, az itt rendszeresen kommentelők is. Ha megnézed a "boldog" nyugdíjasokat, szintén hasonlót látsz.

Kapjál már magadhoz, állj ki a sorból, kezdj valamit az életeddel és legyél szabad ember. A nyugdíj nem kor, hanem pénz kérdése...

Nekem sincs diplomám, pedig a BME-n kezdtem tanulni nemszar karon, csak abbahagytam, mert nem volt benne (nekem) perspektíva. De ez nem volt akadálya annak, hogy a válság előtt 7számjegyű pénzt keressek. Legálisan. Nettó. Mo-n. (nem politikában :) ) Persze nem a válság miatt veszítettem sokat, hanem én voltam balf@sz, de ez egy másik sztori... :)

Szóval, hogy ne akarj kishazánkban diplomát ilyen színvonalú oktatás mellett, mert attól nem leszel se több, se jobb, se gazdagabb. Nézz körül és meglátod...

Uff, én beszéltem

Bebes 2010.07.22. 21:49:48

@Mária néni: "Aki fölveszi a diákhitelt az hülye."
Ez elég sommás megállapítás, amelyet egy szál érvvel sem támasztottál alá.

Amúgy nem értem a posztírót és a jogos meg nem annyira jogos panaszokon túl ő sem tett semmit azért, hogy jobban megértsük.
1. Miért is "nem opció" a diákhitel?
2. Az autóvásárlás és -fenntartás hogy fog beleférni az eleve finanszírozhatatlannak mondott költségeibe, és hogyan tudna tanulás mellett munkát vállalni, ha egyszerre két egyetemre fog járni?
3. A 600 ezerbe nagyvonalúan beleszámolta elmaradt haszonként azt is, hogy nem kap ösztöndíjat, de a várható haszon (amit a diploma jelent) kimaradt a számításból.

Summa summárum, a posztból nem az jön le, amit a szerzője állít - hogy nem éri meg költségtérítéssel tanulni egy jó szakon -, hanem az ellenkezője.

Bebes 2010.07.22. 21:55:17

@msgmsg: Amit itt előadsz, azt úgy hívják, hogy kognitív disszonancia:-))

Addig teljesen érthető, hogy melléállsz a saját döntésednek és (elsősorban a magad számára) kimutatod, mennyire helyes volt. Még az sem lehetetlen, hogy a te esetedben valóban ezzel jártál a legjobban.
De azt magad sem hiheted, hogy ma ez a nyerő karrierrecept, ami tömeges boldoguláshoz vezet.

msgmsg 2010.07.22. 22:01:21

@Bebes: Egyetértek. A sok sokdiplomásnak nehezére esik a beismerés, hogy tulajdonképpen éveket áldoztak olyasmire, amiért cserébe 40-50 évet robotolhatnak, hogy egyáltalán megéljenek és valójában nem is biztos, hogy ezt akarták. Így aztán divatban tartják a "szerezz diplomát" életérzést, sőt még a takkerektől is megkövetelik a nyelvvizsgát...

Nem, nem tömeges. A tömeg diplomázni akar. Én arról beszélek, hogy aki a tömeggel megy, az pont oda fog érkezni, ahova a tömeg...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.07.22. 22:08:15

költségtérítéses szakra akkor éri meg menni, de akkor NAGYON, ha még később komolyan tervezzük, hogy elvégzünk egy komolyabb, drágább, másik szakot.

nagyon sokan verik a fejüket a falba egy diploma után, hogy miért, óh miért nem költségtérítésesen csinálták az amúgy "filléres" első szakukat, mert akkor most lenne lehetőségük még tanulni, akár a legdrágább helyen is..

én például áldom az eszem, hogy a BSc-t költségtérítésesen csináltam (pedig felvettek volna államira is a 450 pontommal), mert most így még mindig tudok bárhova menni, több százezerbe, millióba kerülő szakokra is!

msgmsg 2010.07.22. 22:10:57

ja, amúgy csak halkan szólok, hogy nem minden államilag támogatott félév látszik azokban az adatbázisokban. Minél régebbiek, annál kevésbé...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.07.22. 22:12:45

@msgmsg: erre meg azt tudom mondani, hogy persze, a tököm sem akar tanulni meg gürizni még egy-két semmire sem jó diplomáért, de hát mit csináljak, ha utcát seperni sem vesznek fel a mérnök diplomámmal jelenleg? üljek itthon, a plafont bámulva? egyet tehetek: miközben állást keresek, tanulok valamit, hátha még jó lesz valamire.

azt meg haggyuk már, hogy diploma nélkül itt minden második hozzászóló milliárdos lett. persze, a 90-es évek zavaros vizeiben, meg az elmúlt mocskos 8 évben meg lehetett sokmindent csinálni, csak gyomor kérdése volt..

egy jobb diploma azért egyben azt is jelenti, hogy az illető képes volt egy olyan szellemi teljesítményre, amelyre mások nem. én ezt sok esetben többre becsülöm, mint az ügyeskedést.

msgmsg 2010.07.22. 22:20:23

@Bukowszky: azért mert valaki nem a diplomáért tanul, még nem kell, hogy elhagyja magát. Melós dolog egzisztenciát építeni, akármit csinálsz.

Na mégegyszer: nem, nem mindenki. A Mindenki, az hajt a diplomára, meg a havi fix-re. Az eredmény meg látható.

99-ben _kezdtem_ az egyetemet

szellemi teljesítmény: egyrészt az is az, ha megtanulod betéve a Bp-i telefonkönyvet, másrészt mi az, hogy mások nem? Kik nem? Hiszen már szinte mindenkinek van

Joe84 2010.07.22. 23:06:51

"mert költségtérítéses diák lehet akármennyire jó tanuló, nem kaphat ösztöndíjat"

"Természetesen megpróbálok átkerülni államilag finanszírozott szakra,újrafelvételizéssel"

Ha annyira jó tanuló vagy, akkor már átkerültél volna államilag finanszírozott képzésre. Jegyek meg kreditek alapján átsorolnak.

metal · http://electric.blog.hu 2010.07.22. 23:22:33

@msgmsg: Tuti MLM ügynök vagy! Mikor hozod elő a "Gyere és keress nálam sok pénzt, semmi munkával" szöveget?

msgmsg 2010.07.23. 00:39:50

@metal: gratulálok, leülhetsz, egyes... az IT szektorban dolgozom.

kapufa...

metal · http://electric.blog.hu 2010.07.23. 10:44:58

@msgmsg: Hát a szöveged alapján pedig 99,9999%-ra biztosra vehető, hogy MLM ügynök írta. Ha nem hát nem! Annyit azért elmagyarázol, hogy az IT szektorban egy jó IT diploma miért is kárhoztat 50-60 év gürcölésre? Nekem is van, 5 éve szereztem, azóta már saját vállalkozást vezetek. Nem hiszem, hogy ez a diplomától függ, inkább egyéni tulajdonságoktól, az emberek 99% munkásnak alkalmas, vállalkozónak nem!

msgmsg 2010.07.23. 11:13:41

Nem kárhoztat feltétlenül, de tény, hogy a jelenlegi iskolai és képzési rendszer egy dologra tanít meg, hogy hogyan légy jó alkalmazott. Pl. az ÁVF-ről kikerültek sem a főiskolán tanulják meg, hogy hogyan kell vállalkozni, hanem először elbuknak egy, két vagy három vállakozást, miközben megfizetik a tanulópénzt (amiről azt hitték, hogy a suliban már megfizették, micsoda naivitás!) és a negyediket vagy az ötödiket meg sikerre viszik. Ha egyáltalán eljutnak eddig és nem adják fel közben. Persze mindenhol vannak kivételek, előfordul, hogy már az első cég is sikeres lesz, de egyrészt ez ritka, másrészt meg annak a sikernek sem az iskola a záloga.

És hogy miért van ez így? Mert így épül fel a rendszer. Az esetek 99%-ban olyan emberektől tanul az ember az iskolában, aki esetleg egy élet munkájával jutott el oda, hogy havi 150 nettóért tanítja az okosságot.

Most komolyan! Ilyen emberektől mit lehet tanulni az életről???

Nyilván az adott szakterületen van (tegyük fel) mindegyiknek _elméleti_ tudása, ami alkalmassá teszi arra, hogy megtanítsa az elméletet az elméletben, de a fejében lévő tudás mindössze addig juttatta el az életben, ahol tart. Igen, valakinek ez a hivatása és ez rendben is van. Valaki meg azért tanul, metr tényleg érdekli az, amit tanul, ez is teljesen jó és szép. Sőt, kell is.

De senkinek ne legyenek illúziói, hogy az, hogy egyetemre jár és diplomát nyelvvizsgára meg OKJ-s képesítésre halmoz, az szükséges és elégséges feltétele annak, hogy kihagyja vagy lerövidítse az előtte lévő 40-50 évet, amit robottal kell töltenie. Se egyik, se másik. Ami ehhez kell, azt máshol, máshogy kell megtanulni. Akinek meg jó az említett jövőkép, attól meg bocs, ez nem nekik szól, ők csinálják azt amit szeretnek és reménykedjenek, hogy később sem kell majd mást csinálniuk.

De ha valaki mást akar, mást kell csinálni, ilyen egyszerű.

loláb 2010.07.23. 15:35:23

@Piros Mogyoros:

Én inkább úgy fogalmaznék: az egyetemnek a hírneve fontos legkevésbé.
Főleg egy közgazdászképzésnél. Ott ugyanis nincs akkora képzés színvonal beli különbség két egyetem között, mint mondjuk mérnök szakokon a BME/Győr, és a többi egyetem között.
Most már az sem igaz, hogy akármiféle kapcsolatokat lehet építeni egy egyetemen, ebben a tömeges felsőoktatásban ez már nem működik.

A közgazdászképzésben mindenhol csak a nagyon nagyon alapvető dolgokat tanítják meg, és a tényleges tudás a gyakorlati tapasztalatoktól függ.

A jó egyetem abban segít, hogy felvegyék a delikvenst éllből azokra az értelmes pályakezdő pozíciók egyikére, ami tényleg közgazdász végzettséget kíván. Mert a legtöbbhöz nem szükséges. Viszont akármilyen, középfokú közgáz végzettséget igénylő munkahelyről, fél-egy év után lehet továbbmenni, és akkor már, munkatapasztalat birtokában sikerrel lehet pályázni a jó állásokra is.

Viszont ezért erőn felül kár vállani terheket. Jobban megéri, ha inkább elmegy valami közepes egyetemre, évfolyamelsőként végez, TDK-zik, külföldi gyakornoki programokon vesz részt, csinál 2 felsőfokú nyelvvizsgát, esetleg köztársasági ösztöndíjra hajt, és VALÓBAN a tanulásra koncentrál az egyetem alatt, nem arra, hogy a jövő hónapban miből fizeti az albérletet.

A jó egyetem az első munkahelynél lényeges, mert nélküle esetleg egy kisebb, fél-egyéves vargabetű után találja meg az álmai állását. Néhány év szakmai gyakorlat után, ha valóban jó abban, amit csinál, (és ezt képes előadni egy interjún!), akkor a kutya meg nem vakkantja azt, hogy nem a corvinuson végzett.

Piros Mogyoros 2010.07.23. 18:05:32

@loláb:

Mivel voluszinu senki nem olvassa mar a bejegyzest, ezert csak roviden, foleg a posztolo megnyugtatasara, velemenyenek formalasara:

1. igaz, elso helyen fontos
2. igaz, munkatapasztalat sokat segit, hogy tovabbperduljon az ember, es kozepszeru papirral is lehet jo pozicioba kerulni, ha a tudas megvan

3. az ember megiteleseben, szemelyisegeben, onertekeleseben nagyon sokat szamit, hogy milyen helyre jart, a helyen voltak-e lehetosegek kulfoldon tanulni, milyen szinten tanult meg egy-egy nyelvet, kikkel beszelgetett, milyen temakrol 5 even keresztul, mi volt a hobby, mi volt a sport, mi volt a kedvenc szorakozohely stb stb. Ezek azt is meghatarozzak, hogy milyen emberekkel lesz egy hullamhosszon az elete soran, milyen feleseget valaszt stb. Ezert tovabbra is azon a velemenyen vagyok, hogy egyetlen fillert nem szabad sporolni a jovon, es egyetlen percet nem szabad olyan iskolaba jarni, ami az ember szintjehez kepest nem a maximalisat nyujtja minden teren. Az ido eltelik, megegy egyetemre nincs lehetoseg, mert idoben nem fer bele, 25 evesen meg mar mas a fokusz, mint 18 evesen, es elete vegeig meghatarozo lesz, hogyan dontott 18 evesen.

Summa summarum: ha 3, vagy 12, vagy akarmennyi millio Ft-ba kerul a Corvinus, ne valts lejjebb. Ha ossze tudsz rakni egy LSE-t, vagy egy Chicago Schoolt, valts azonnal!

Bebes 2010.07.24. 02:54:07

@msgmsg: Én nem vitatom, hogy a te szempontodból igazad lehet, de vállalkozni keveseknek van merszük és tehetségük (akinek van, az valóban sikeres lehet diploma nélkül is). Csupán azt vitattam, hogy a recepted általánosan alkalmazható.
Egyrészt az átlagos képességű emberek vitathatatlanul jobban boldogulnak diplomával, másrészt vannak területek, ahol nem elég a veled született adottság, igenis ki kell művelned magad (orvoslás, tudományos kutatás stb.)

Bebes 2010.07.24. 03:05:25

@msgmsg: Nem akarok beléd kötni, hidd el, de van benned valami tenyérbemászó:-)) Félretéve a tréfát, úgy tűnik, nálad a sikeres vállalkozó áll a piramis csúcsán, és magad is ezekről a hófödte csúcsokról tekintesz alá a szürke alkalmazottakra, mint pl. tanárok, orvosok, hivatalnokok, neadjisten rendőrök. De a csúcsragadozók gyerekeinek is szükséük van (diplomás) óvónőkre, tanárokra, orvosokra, a vállalkozóknak szakképzett jogászra, könyvelőre, hovatovább takarítónőre, ezért jobban meg kéne becsülnöd a társadalmi megosztásban különböző szerepet vállalókat.

csadeev 2010.07.24. 17:29:50

Köszönöm mindenkinek a sok hozzászólást, még annak is aki viszonylag primitíven fogalmazott:). Pár komment szerencsére már válaszolt a felvétődött kérdésekre, így én csak röviden foglalom össze a dolgokat. Azért tanulok a Corvinuson,mert a tanítás színvonala ugyan nem a legtökéletesebb, DE! olyan infrastruktúrát ad a hátad mögé például a szakkollégiumokkal, diákszervezetekkel, mindennapos top-manager előadásokkal, hogy egyszerűen nem éri meg mondjuk egy BME-GTK-n tanulni. Ezen kívül azt is elfelejti a sok posztoló, hogy manapság, főleg MO-on a kapcsolati tőke fontosabb,mint a valós tudás. A poszt egy része pedig valóban a szenvedésről szól, mivel a rövidtávú finanszírozási gondjaimat nem akarom kivetíteni az életem további részére, most pedig nem látom azt, hogy két szak mellett, hogy fogok például "LAPÁTOLNI nyolcvan rongyért". És ha itt tartunk szerintetek nem versenyképes egy közgazdász+informatikus diploma kombó:D? Ne vicceljünk már. JA igen és sok ember írta, hogy ha olyan jól tanulok, akkor miért nem kerülök át, páran már szerencsére leírták ennek a valós okát. Ez pedig a következő:30 kreditet még a leghülyébb államis is össze tud hozni, amivel bennmarad 'ingyenélni', főleg első évben, ergo lehet 6,0-ás átlagod, ha nem esik ki senki, maradsz fizetősön. És nyilván azért fizetek körülbelül fél milkát egy évben, mert MEGÉRI hosszú távon, de ez azt hittem egyértelmű:D
Pár vázlatpont még pluszban:
-Most is dolgozom, mint az év nagy részében.
-Az még nem tiszta, hogy hol fogom az életem leélni, de biztos, hogy lesz vállalkozásom.(nem leszek Multi rabszolga)
-Elképzelhető, hogy mindent lepassziválok, és megyek Angliába világot látni.

csadeev 2010.07.24. 17:39:51

Kognitív disszonancia egyébként tényleg jelen van az írásomban, még pedig a következőért. Az én helyzetemben akármennyire is szenvedés a pénzt előteremteni, de megéri. DE! rendeget ismerősöm van akinél tisztán látszik, hogy nem éri meg, mert az iskola is szar,és még fizetni is kell, és ezt a színvonalat akárhol lehoznák, egy ANA-s képzésen. Ezzel csak felakartam nyitni pár ember szemét, akik csak azért járnak költségtérítésesre, mert mondjuk egyetemnek hívják az adott intézményt és nem főiskolának.

asf123asd 2011.09.03. 17:38:00

mi a fasznak akarsz egyszerre két szakot végezni??? van neked eszed?:D 1,5éve jársz egy egyetemre de már rögtön más szakot is el akarsz kezdeni. vége az lesz hogy mindkettőt elbaszod. lehet ezt ügyesebben is.

asf123asd 2011.09.03. 17:44:01

mondjuk halkan megsúgom hogy corvinuson ahol ugye csak bekerülni nehéz tényleg nehéz átkerülni. viszont egy elte jogon ahol romai jogból 10ből 4 ember megbukik már kcisit más a helyzet.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása