49

Prinz Dani válaszai

Ellenőrző , 2010.03.24. 08:00

Prinz Dani újra billentyűzetet ragadott, hogy a kommentekben felmerülő kérdésekre és megjegyzésekre válaszoljon.

Kedves Ellenőrző blog!

,,Mi forog kockán? - Oktatás és gárdulás” című cikkem amellett próbált érvelni, hogy az állampolgári ismeretek, a modern történelem és általában a jelenleg meghatározó társadalmi kérdésekre való reflexió teljes hiánya az oktatási rendszerben legalábbis részben felelős a rasszista és egyéb nem túl szimpatikus nézetek terjedéséért. Paradox módon a hozzászólások visszaigazolták, amit mondani akartam. Három hozzászólásra szeretnék részletesebben is válaszolni.

,,Akik a kötelet fogták”

Egy hozzászóló jogosan vetette fel, hogy nagyon nehéz olyan dolgokról beszélni, amelyekről saját emlékeink vannak, de legalábbis a szüleink átélték őket. ,,Nehéz dolog olyanról beszélni, amiről emlékek vannak. Vegyük mondjuk '56-ot. Annak a szülei, akik a kötelet fogták, bizonyára másként emlékeznek a történtekre, mint azok, akiknek a testvérének, gyerekének, apjának a nyakára tették.” - írja. Ezzel egyet kell értenem, valóban nem egyszerűek ezek a kérdések. Viszont annál fontosabbak, több okból is. Egyrészt nem nagyon látok más módot, hogy megelőzzük a buta és leegyszerűsítő nézetek terjedését, és lehetőséget adjunk arra, hogy a felnövő generáció értelmes keretben, egészében tudja az eseményeket értékelni. Másrészt pont az ilyen eseményekről való beszélgetés vezethet minket rá, hogy a történelem egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, és kritikusan kell hozzáállnunk. Természetesen az igazi probléma az, hogy az egész nemzetnek nem sikerült feldolgoznia történelmét és szilárd eszmei alapokra helyeznie a jelenleg fennálló rendet, mint arról a további általam megválaszolt hozzászólások is tanúskodnak. Szóval nehéz ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, de egyáltalán nem lehetetlen, elég Németország példájára gondolnunk.

,,Estefelé ott grasszálnak”
Minden bizonnyal tanárnak vallja magát az a hozzászóló, aki a következő kommentet engedte meg magának:
,,Kisvárosi (45 000 lakos) gimnáziumában tanítok. Nincs túl nagy éjszakai élet nálunk, este 6 után kiürülnek az utcák, behúzódnak az emberek a házaikba. 
Amikor arról beszélgetünk a gyerekekkel, hogy mire vigyázzanak, amikor szórakozni járnak (drog, ismerkedés stb.), mindig elhangzik az intelem: SOHA ne menj egyedül este a Thököly útra vagy a Gázgyár út mögé. Senki nem mondja ki, de mindenki tudja, hogy miért. Mert estefelé ott grasszálnak 8-10 fős csoportokban a cigány fiatalok, és megverik, megalázzák vagy elveszik a mobilját, pénzét stb. az arra tévedőknek. 
Természetesen a "cigány" szót ki nem ejteném a világ minden kincséért a számon. Ha ugyanis valahogy kikerülne az osztály falain kívül (márpedig kikerülne), hogy én sértő megjegyzéseket tettem rájuk, akkor másnap reggel itt tüntetnének az iskola előtt egy-két jogvédő vezetésével, én meg mehetnék a munkaügyi hivatalbe segélyért (mellesleg retteghetnék a saját és családom biztonságáért). Mert egy ilyen rasszista mint én, csak nem taníthatja a gyerekeket, nem?
Szeretném tudni, akkor most ki a hibás, ha a tanárok nem vállaják fel, hogy égető társadalmi kérdésekről beszéljenek a diákjaikkal?”
Kár. Hogy tanárnak vallja magát. Tippem szerint egyébként dunaújvárosi, de ki tudja. Mindenesetre SOHA nem megyek majd egyedül este a Thököly útra, pláne nem a Gázgyár út mögé. Elég szomorú, ha ma Magyarországon csak azért nem ejti ki a cigány szót a tanerő, mert fél az állása elvesztésétől egy-két túlbuzgó jogvédő miatt. Csak így tovább, jó példát mutat a gyerekeknek.

Még ebbe a kategóriába tartozik a ,,Talán nem kéne ráhamuzni a ciőőre meg tanárokat mezsgyekaróval agyonverni.” hozzászólás. Érdekes, hogy én soha nem írtam, hogy egy cigány hamuzott rá az osztálytársam cipőjére. Én csak annyit írtam, hogy az osztálytársam azt mondta, hogy egy ,,buzi cigány” hamuzott rá. Ez nagy különbség. Ugyanis egyáltalán nem az áll mögötte, hogy azt gondolta, hogy az illető meleg volt vagy hogy cigány, hanem hogy jelenleg ezek a szavak körülbelül káromkodásként funkcionálnak a magyar tinédzserek szókincsében. Ez pedig nem jó, hiszen ez rendkívül sértő a cigány származású és meleg magyarokra.
Végül beszélgessünk egy kicsit kedvenc hozzászólásomról.

A ,,kedves” író

,,Ilyen átlátszó politikai kampányanyagot mi a jó fészkes fenéért kell kitenni? Ez a szép, cizelált fogalmazás mód is nagyon jól körbehatárolja a "kedves" író hovatartozását. (Amit az író állít: az iskola tehet róla, hogy nem mondja a diákoknak melyik sorba kell állni, hanem van pofájuk saját maguk dönteni.)” mondja egyik kedves vendégünk.
Miért mióta titkolom a politikai hovatartozásomat? Bárki rákereshet az interneten a nevemre, és kideríthet rólam egy csomó mindent. Például azt, hogy szeretem az összes magyarországi pártot és politikust fikázni. Például három éve itt:  HYPERLINK "http://www.nol.hu/archivum/archiv-449920"http://www.nol.hu/archivum/archiv-449920 HYPERLINK "http://www.nol.hu/archivum/archiv-449920" két éve itt:  HYPERLINK "http://sites.google.com/site/danielprinz/links/hiteltelenl"http://sites.google.com/site/danielprinz/links/hiteltelenl és még sokszor máskor:  HYPERLINK "http://sites.google.com/site/danielprinz/links"http://sites.google.com/site/danielprinz/links
Lehet, hogy a rendezett és logikus érvelés (ld. ,,cizelált”) nem arra szolgál, hogy eltakarja a liberális mételyt, amelyet a magamhoz hasonló ballibsi fiatalok az anyatejjel szívnak magukba, hanem annak a tünete, hogy lehet, hogy nekünk van igazunk? Az érveinkre lehet egyébként logikus cikkekben válaszolni.
Ez a hozzászólás kiválóan példázza, mi a gond. Ha ugyanis a politikai hovatartozásom alatt azt értjük, hogy nem hiszek a zsidó világösszeesküvés elméletében, akkor valóban kiderül a politikai hovatartozásom. Egyébként pedig nem. Nem kérek semmi a cikkemben, amely túlmenne egy társadalmi és emberiességi minimumon, a Magyar Köztársaság Alkotmánya szellemének tiszteletén vagy bármilyen egyéb alapvető értéken. Úgy tűnik azonban, hogy ma már ezek is kockán forognak, mint eredeti cikkem címe is állítja. A rasszizmus, a homofóbia és a hülyeség meg a szűklátókörűség egyéb formái a civilizált emberiség számára nem elfogadottak. Tőlünk nyugatra semmilyen elfogadott és hosszútávon is működő párt támogatója nem írna le olyanokat, mint amilyeneket több hozzászóló is megtett. Sem konzervatívok, sem liberálisok, sem szociáldemokraták. Na mindegy, ezek a dolgok lehet, hogy tényleg egy másik blogra tartoznak. Meg az iskolára.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr431851413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2010.03.24. 09:31:17

Akkor ezek szerint nem vagyok civilizált ember.
De jó lenne ha ilyen primitívek nyernék meg a válsztást mint én.

Akkor a civilizáció mondjuk elmehetne a Marsra.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.03.24. 10:38:22

Azért mártírszerepet nem szánnék a Gázgyár utcát emlegető tanárnak. Sajnos sokakban él az a kép, hogy aki a kisebbséget negatív kontextusban említi, az rasszista, náci, kirekesztő, demagóg, xenofób, nem européer, és egyébként is egy mucsaj paraszt. Nyilván a tanár sem próbálja ki, hogy a "Gázgyár utcában a cigányok kirabolnak és beléd rakják a kést." kijelentés után még hány napig lesz állása.

Lehet, hogy már az átkosban is tanított, és tudja, hogy van a szólásszabadság, meg a szólás utáni szabadság, és a kettő messze nem ugyanaz?

Squazee 2010.03.24. 11:46:49

Azzal egyetértek, hogy szükség lenne némi "állampolgári ismeretekre, a modern történelem és általában a jelenleg meghatározó társadalmi kérdésekre való reflexióra", mert a tudatlanság félelmet és téveszméket szül.

De vannak tapasztalatok is, mint a csoportban "grosszáló cigányok" esete is. Ez nem városi legenda. Nálunk is megmondták az iskolában, hogy vigyázzunk jobban XY helyen, mert ott egy lány füléből kitépték a fülbevalóját és elvették a mobilját. Ezt egyébként nem csak kisebbségiekre jellemzőm de legnagyobb hányadában rájuk. Épp ezért nem mondhatja a tanár sem, hogy csak a cigányokkal vigyázzon az ember vagy akármi.

szabidoki 2010.03.24. 12:20:55

Annyira szép, mikor egy amerikai egyetemen tanuló ifjú titán osztja az észt az itthon maradtaknak, hogy a rasszizmus nagyon csúnya dolog ám! Fúúj!
Áruld már el Dani, ottan a nagy vízen túl, miért van rossz híre Harlem-nek meg Bronx-nak? Nem lehet, hogy a többségében fekete, bűnöző lakosság miatt? Az nem rasszizmus? Vagy tegyük fel másként a kérdést, szívesen sétálnál a barátnőddel este Harlemben?
Azt kéne felfogni lassan, hogy itthon kezdenek nagyon rossz irányt venni a dolgok, és akinek a dolga lenne a helyzet rendezése, vagy legalábbis kordában tartása, az épp inkább szítja az indulatokat. Szerintem az emberek túlnyomó többsége azt még elnézné, hogy a cigányok munka nélkül, a mi adónkból fizetett segélyekből élnek nem is rosszul, legfeljebb morognának egy sort, hogy ez mégse járja, azt viszont már kevesen tűrik felháborodás nélkül, hogy cigányokra láthatóan nem vonatkoznak a törvények, bármit büntetlenül megtehetnek és meg is tesznek. Lopnak, rabolnak, ölnek, mégsem történik semmi. Ha esetleg a rendőrség elkezd nyomozni, az ügyészség állítja le, ha az ügyész esetleg vádat emel, a bíróság felmenti a tettest, ha esetleg el is ítélik valamilyen nevetséges időre, a mi büszke Sólymunk azonnal kegyelmet gyakorol. Ha valaki szót emel, az rögtön rasszista lesz. A törvényi környezet úgy van kialakítva, hogy gyakorlatilag szaporítjuk a cigányokat ész nélkül. Persze most, hogy a Jobbik előretört a cigányellenes programjával, a szocik is észbe kaptak, és már az ő programjukban is szerepel, hogy vidéken csökkenteni kell a bűnözést, vissza kell fogni a segélyeket, meg hasonlók, gyakorlatilag kicsit átfazonírozták a Jobbik vonatkozó programpontjait. Akkor már az MSZP is rasszista?
A probléma sajnos nagyonis valós, és nagy hiba pusztán rasszizmusnak tekinteni.

Prot\\\' 2010.03.24. 12:41:16

Szívesen olvasom egyetemi hallgatóként ezt a blogot, érdekelnek az oktatással kapcsolatos észrevételek, vélemények, hisz ebben az országban élek, de ez a hozzászólás valami elképesztő.

Borsodi városban nőttem fel, ahol a város lakosságának jelentős része cigány. Persze nem lehet etnikai kérdést említeni, mert a cigányság jellemzően két részre szakadt. Egy, durván fogalmazva, civilizált és egy "középkori" szinten élő rétegre. Előbbi persze semmiféle hátrányban nem részesülnek, ugyanolyan életet élnek, mint bármelyik tisztességes ember, sőt, ha valaki "lecigányozza" azt sértésnek tekintik. A másik réteg viszont potenciális veszélyt jelent bárkire. Fényes nappal lopják le a cserepet a tetőről, ellopják a kerítést, gyakorlatilag mindent, ami mozdítható. Naponta történik garázdaság, vagy súlyos testi sértés azokon a városrészeken, haol ők találhatóak meg, illegális fakitermelés, minden amit el lehet képzelni, vagy újságban olvashat az ember.
Kérdem, ha valaki 6-7 éves korától olyan környezetben nő fel, hogy "ne menj arra a környékre, mert ki fognak rabolni" vagy nem egyszer kővel dobálják, vagy a nála 3-4 évvel idősebbek elől futnia kell, mert rossz helyen játszott, akkor el lehet várni hogy toleráns és megértő legyen? Ha naponta találkozik 12 éven át, hogy iskolatársa, bár írni és olvasni nem tud, soha nem bukik, mert a tanári kar fél a családtól, esetleg, hogy rasszistának lesz bélyegezve? Hogy előfordulhat, hogy két hazafelé tartó diákot több mint tizen meglincselnek mert nem cigány, és a rendőrség nem tesz semmit a diákok védelmében?

És hozzátenném, az igazán kemény környékek még csak nem is ezen a környéken voltak, aki már tette be a lábát Abaújba vagy Szatmárba az tudja, hogy ott milyen körülmények és közbiztonság van... Esetleg említhetném Magyarország talán legérdekesebb iskoláját, a Diősgyőr-Vasgyári iskolát (ahol a legnagyobb az igazolatlan hiányzások száma, és az iskola falain belül elkövetett bűncselekmények száma).

Szóval a kedves bejegyzés írójától annyit szeretnék megkérdezni, hogy vannak-e ilyen tapasztalatai, vagy az ország jelentős részének problémáit érezte esetleg a saját bőrén, vagy a napilapokból értesülve ítéli meg, hogy ki miért és hogyan lesz rasszista, vagy gárdista.

Prot\\\' 2010.03.24. 12:49:15

Utólag elnézést kérek, ha csapongó voltam az előző hozzászólásomban, és az esetléges nyelvi vagy helyesírási hibákért. Mentségemre szóljon, hogy feldühített a bejegyzés.

BoNa 2010.03.24. 13:17:45

Nevetséges. Az állampolgári ismeretek oktatásának semmi köze ahhoz, hogy a tanár egy valós veszélyre felhívta a figyelmet. Ez is egy veszélyforrás, felelősségérzetre vall, hogy megoszta a gondjaira bízott tanulókkal. Ha majd nem cigányok lesznek azok, akik ilyen helyen áldozatra várva grasszálnak, akkor nem lesz ingerenciája ebben a szituban a tanárnak cigányokról beszélni. Mindenestre megint olyan érzésem van, hogy valaki az első vagy második kerületben található, In-Kal security által védett utcában álló, többemeletes kertes ingatlan ízlésesen berendezett szobájából osztja az észt.

adsfghjkk 2010.03.24. 13:22:49

Vajon attól fogják az emberek megszeretni(vagy legalábbis kevésbé utálni) a cigányokat, hogy megtanítják mindenkinek az iskolában : "a rasszizmus rossz dolog", vagy attól, hogy a mindennapi életben változásokat hoznak?

BoNa 2010.03.24. 13:29:53

@Domaaa: Válaszolva a Te kérdésedre, de összekapcsolva az én (pont a Tiéd fölött lévő) kommentemmel: Rákerestem a srácra a wiwen, egy találat van, középsuli is stimmel, ő az. Szóval aki a II. kerületben lakik, jelen pillanatban az Egyesült Államokban tanul, annak baszottul fogalma sincs róla.
Nem sajnálom tőle, nem irígykedem, de nem látja, nem érzi, nem érti.

Koborlovag 2010.03.24. 14:24:09

Sziasztok!

Itt újra az elmélet vs. gyakorlat problémáról van szó. Hiába tudjuk mindannyian, hogy egy "ideális Mo.-on" nem volna helye semmi faji diszkriminációnak ( sem pozitív sem negatív módon ), a valóság épp nem támasztja alá ezeket az álmokat.
Nem törvények és nem rendeletek fogják megoldani ezt a kérdést, hanem egyfajta belső átrendeződés, egyfajta "szemléletváltás". A kisebbség sem egy homogén csoport, nekik is vannak vezetőik, akiknek a változás, változtatás élére kell állnia, ahogy a jelenlegi szociális visszaélések gyökerének elvágása pedig a "politikai elit" feladata. Ezt nem az egyszeri ember fogja tudni megoldani, illetve ha őrá lesz bízva, abból a francia forradalom stílusában fog megoldást találni.

Ugyanakkor igenis volna szükség arra, hogy az iskolában tágítsák a nebulók világképét. Tudom én hogy csak töredéküknél volna esély erre, de az még mindig pont egy töredékkel több, mintha semmit nem tennének az érintettek. Ha csak anyu-apu világképe létezik a gyerek számára, akkor ne legyen már meglepő hogy nem látunk semmi fejlődést az újabb és újabb generációkban!

Én személy szerint nem látom aggályosnak, hogy Dani "from USA" osztja az igét, hiszen ő nem egy külhonban felcseperedett legényke, itthon létezett 18 évet, így szerintem a világképe nem feltétlen tapasztalat nélküli, viszont ha szabad azt mondanom: idealista. És még ezzel sincs semmi baj, hiszen az idealizmusban gyökerezik a fejlődés, a szebbre-jobbra törekvés igénye. Csak sajnos akik ezt az idealizmust gyakorlatba tudnák ültetni, no ők nem rendelkeznek ezzel a világnézettel.

Én sok mindenben osztom Dani gondolatait, mégha láttam már saját szememmel is a lecsúszottságot, a jövőkép nélküli létet.

Tullututu 2010.03.24. 16:57:44

Én mán rettentően unom ezt a Dani kölköt... Kicsit pátoszos, kicsit modoros, kicsit sablonos, szóval uncsi...

Ide nekünk egy jó kis cigány-tanárverős rémtörténetet...;-)vagy valami hasonlót, ami lehet jókat puffogni ;-)

Daihelyon 2010.03.24. 18:38:06

Most komolyan, egy ilyen nulla tartalmú levelet minek kirakni? Válaszoljon egy posztban és kész.

Dani, marha okosnak hiszed magad, meg marha nagyra tartod magad, de NULLA vagy, csupa nagy betűvel.

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.24. 20:04:59

Majd a szeresztők eldöntik, hogy cikk formájában is kiteszik-e a válaszaimat, de érthető módon eléggé felidegesítettem magam.

@bontottcsirke: Egy civilizált embernek van jobb dolga is, mint rasszista/antiszemita/homofób vagy akármilyen gyülölködéssel foglalkozni. Lehet például jó könyveket olvasni, tv-t nézni, sörözni vagy koncertre menni. Ha a primitív emberek (értsd a Jobbik és a hozzáhasonlóan elborult, zavaros eszmerendszereket követő pártok), akkor én valóban elköltöznék, ha nem is a Marsra, de minimum Bécsbe. Mi a probléma a Jobbikkal és társaival? Először is az, hogy nem rendelkeznek értelmes, megvalósítható, erkölcsileg elfogadható megoldással egyetlen problémára sem. Másodszor is olyan emberek alkotják ezeket a szervezeteket, akik nem képesek másokkal értelmes módon együttélni, őket embernek tekinteni. Ahhoz képest, hogy mindenkinél nagyobb magyarnak hiszik magukat, nem hajlandóak befizetni egy nyamvadt kerékbilincs bírságot, de időnként egymás zsidózásával is képesek időt eltölteni. Vegyük észre, hogy én a többi pártot sem szeretem, de ők legalább valamilyen szinten elismerik, hogy a másik is ember, bár egyre kevésbé.

@szabidoki: Sétálnék-e a barátnőmmel Harlemben vagy a Bronxban? Egyrészt a Bronxból vannak ismerőseim, egyáltalán nem félek tőlük. Másrészről a barátnőm fekete. És tényleg. De nem félek tőle. Hogy még érdekesebb dolgokat mondjak: egy olyan városban tanulok, ahol az emberek 60%-a latino, 20%-a pedig fekete. Nahát, nem félek, még az iskolában, ahol tanítok is jól elvagyok, pedig ott aztán tényleg mindenki ,,kisebbségi". Sajnálom.
Nem szelektív kicsit a memóriád? Mórhoz, a Kulcsár-ügyhöz, a BKV-botrányhoz például mi közük a cigányoknak? Egyáltalán hányan dolgoznak Magyarországon? Tudomásom szerint kevesebb mint 4 millió ember tartja el az egész népességet, pedig csak mondjuk az emberek 10%-a cigány...
Az pedig egy legenda, hogy az emberek a segélyekből élnek. A segélyek egy minimális megélhetési szintet se nagyon tudnak biztosítani. Szerintem az itt kommentelő legtöbb embernél több adót fizet be családom és kevesebb jóléti szolgáltatást vesz igénybe, mégsem fogok arról panaszkodni, hogy mások rajtam élősködnek. Van jobb dolgom is.
A rasszizmus egyik fő oka a lúzerség. Ha az ember nem tud mit kezdeni magával, akkor kitalálja, hogy kit lehet basztatni.

@BoNa: Baromira nem élek az általad leírt körülmények között. Szerintem több ismerősöm van, aki nagyon nagyon szegény, mint neked. De még ha igaz is lenne, hogy persze csak azért vagyok ilyen, mert jó körülmények között élek, akkor az osztálytársaim, akik szintén hasonló körülmények között élnek, miért rasszisták? Biztos a borsodiakkal szolidarítanak...

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.24. 20:19:01

Vagy ahogy Orbán Viktor is mondta: ,,cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak". A rasszizmus lényege, hogy azt állítod, hogy a cigányok általában bűnözők, és azért, mert cigányok. Ez nyilvánvalóan hülyeség.

elod72 2010.03.24. 20:40:08

@Prinz Dániel: Dani, ne feltétlenül Bécsbe költözz! Emlékszel még: "magyar ne lopj!", ezt sok boltban kirakták. Ott a magyar egy kicsit cigány...

Amúgy maximálisan egyetértek a poszttal. Talán annyit lehet kifogásolni rajta, hogy ezúttal kevés köze van az oktatáshoz. Mondjuk nem ez az első, és valószínűleg nem is az utolsó eset.

Hitchiker 2010.03.24. 20:53:54

@Prinz Dániel: és amikor a tanár azt mondja hogy ne menjenek a gázgyár utcába, mert megkéselhetik őket, akkor nem általánosít, hogy a magyar lakosság 10%-a ott áll váltva egymást és éppen az késel aki soros, hanem azt hogy van a cigányságnak egy része, ami kezelhetetlen az állampolgár számára, mert veszélyezteti mind vagyon mind a létbiztonságát
nem az összesre érti ezt, hanem a cigányság egy rész halmazára

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.24. 20:58:41

@Hitchiker: Persze. De mindketten tudjuk, hogy arra gondol, hogy ez amiatt van, hogy cigányok, ami rasszizmus. Különben meg valószínűleg egyáltalán nem csak cigányok élnek a Gázgyár utcában, tehát ott kezdődik az általánosítás, hogy azt mondod, hogy cigány mindenki, aki ott lakik. Aztán úgy folytatod, hogy ha odamész meg fognak támadni, mert cigányok. Ez szerintem elég problémás.

adsfghjkk 2010.03.24. 21:22:15

@Prinz Dániel:
"De mindketten tudjuk, hogy arra gondol, hogy ez amiatt van, hogy cigányok, ami rasszizmus. "

Egyrészt honnan tudhatnánk hogy a másik mit gondol? Ezután a gondolatrendőrség következik?
Másrészt senki nem kezdene cigányozni, ha nem lenne ott néhány, és nem tehetnék szabadon azt amit tesznek. Győzködheted az embereket, hogy a rasszizmus rossz, senkit nem fog érdekelni, amíg egyesek látszólag büntetlenül megtehetnek sok mindent.

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.24. 21:31:15

@Domaaa: Mi ez a büntetlenül izé? Magyarázza már el nekem valaki, hogy mióta tesznek "egyesek" büntetlenül dolgokat. Biztos lemaradtam valamiről. Mármint azt vágom, hogy Hagyó Miklós et al. büntetlenül tehettek meg sok mindent, de ő talán még a legelvakultabb kurucok szerint sem cigány.
Halottál már egyébként a Pusoma-ügyről?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.24. 21:33:41

Én csak azt nem értem, hogy miért ezen a büdösbőrűs részen kell fennakadni!

Az, hogy a tanár ne mondja azt, hogy ne menjetek arra, mert ott megkéselnek dzsipók, az szerintem rendben van.
Mert lehet, hogy nem is dzsipók késelnek arra, hanem malájok, vagy rétinégerek, vagy pirézek, vagy csak olyanok, akik még mindig azt hiszik, hogy EFOT van, vagy rövidlátó Magyarok Nyilai, akik dzsipónak nézik azt, aki arra jár, ezért megkéselik...
Ha pedig _pontosan_ tudja, hogy ott a redvások bicskáznak, akkor húzzon a rendőrségre, és tegyen feljelentést, ne a diákjait riogassa, meg ne itt káricáljon, hogy elnyomják, mert nem mondhatja ki, hogy a cigányok bicskáznak.

Hitchiker 2010.03.24. 21:46:28

@Prinz Dániel: ez szerintem erős ferdítés, sőt inkább sztereotipizálás ami egy liberális válasza arra ha rasszizmust vél felfedezni valahol
szerintem inkább arra gondol, hogy abban az utcában elég nagy valószínűséggel cigány az elkövető a (és itt szigorúan a poszt által említett) hely tapasztalati alapján

szerintem a reakciód alapján reflexből gondolod azt hogy a tanár zsigerből rasszista lehet miközben ezt csak a tapasztalatai mondatják vele a hely alapján hogy félti a gyerekeket az ott járástól

hogy visszatérjek a blog témájához én média értelmezést oktatnék az iskolákban és általánosságban ugyanis ennek az állapotnak szerintem nagyrészt az az oka hogy kijelenthetjük tényleg léteznek cigány bűnözők (habár nem az átlagtól nagyságrendekkel kiemelkedőbb arányban) akik a már említett potyautas életmód sztereotípiával (ami az szintén valamivel jellemzőbb a cigányságra) nagyobb ellenszenvet váltanak ki az emberekből ezért jelentősebb is a média visszhangjuk mivel a médiumok csak arról beszélnek amiről az emberek tudnak "csámcsogni" ez vissza is kerül általuk az köztudatba

ezt pedig egy öngerjesztő folyamatnak tartom
és mondhatod azt hogy a fenti cigányságra vonatkozó megállapításom nem igaz de én erre azt mondom hogy a médiának lehet hogy nincs mindig igaza de részigazságokat mindig mond
és a média értelmezés oktatása eme részigazságok felismerésére és helyén kezelésére tanítaná a gyerekeket így pedig talán nem szélsőséges megoldások születnének meg az emberekben (rasszizmus vs. elvakult liberalizmus)

(akár a saját példámból is tudok példákat mondani hogy valamiről a meggyőződésemnél árnyaltabb véleményem alakult ki egyszerűen csak azért mert túl sok hatás ért a médiából és kívülről így nem tudok racionálisan dönteni és ez alól senki sem lehet kivétel

de ez igaz lehet rád is mert a tengerentúlon erős liberális hatások érhetnek amik eltolták a véleményedet abba az irányba amiket most képviselsz)

bocs hogy sokszor használtam a liberalizmus szót jobbat nem találtam arra amit képviselsz
no offense

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.24. 21:53:09

@Hitchiker: Ha az a "liberális" álláspont, hogy attól, mert cigány, még nem bűnöző, akkor mi a "konzervatív" álláspont? Ennek az ellentéte?

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.24. 22:05:22

@Domaaa: Biztos jó ötlet azt a Magyar Hírlapot idézni, amelynek hasábjain például Bayer Zsolt folyamatosan zsidózik?
Egyébként az, hogy egy cigány megölt valakit és nem ítélték el, hol bizonyítja, hogy 1. a cigányok mind verekedősek 2. a cigányokat nem ítélik el? Az én iskolámban egy tudomásom szerint nem cigány osztálytársam úgy vert meg valakit, hogy az elvesztette a heréjét. Ebből még bírósági ügy sem lett.

adsfghjkk 2010.03.24. 22:20:01

@Prinz Dániel:
Valóban nem teljesen hiteles forrás, de akkor már rákérdeznék h te mit tekintesz hiteles forrásnak? Index, népszabadság, hírszerző? Ez a hír ugyanúgy fennvan azokon az oldalakon is, csak véletlenül ezt találtam meg elsőre. A lényeg ugyanaz: ma magyarországon egy ember megölését meg lehet úszni felfüggesztett börtönnel.

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.24. 22:23:41

@Domaaa: Tényleg fent van a Hirszerzőn:
www.hirszerzo.hu/cikk.gyilkos_tizeneves_rajmund_bokszolonak_keszult.54039.html
Érdekes, hogy nekik nem kell a cigány szót megemlíteniük. Azon lehet vitatkozni, hogy helyes volt-e a bíró ítélete, de én (biztos naív vagyok) még mindig nem látom, hogy ennek mi köze van ahhoz hogy az illető cigány. És hogy ez hogy bizonyítja, hogy a cigányokat nem ítélik el.

Nervus 2010.03.24. 22:25:53

off:
Akit esetleg érdekelne a múltkori kérdésekre a válasz:
nervus.us.to/?p=122
Ott a válasz, hogy mi is az a "képzeletbeli" iskola.
on

Cartman (ex Cartman) 2010.03.24. 23:26:43

@Prinz Dániel:
Tudom, ezzel most szépen beteszem magam sokaknál a rasszista skatulyába, de muszáj feltennem a kérdést, hogy szerinted vajon mégis mi az alapja az itthon tapasztalható "előítéletnek" a cigányokkal kapcsolatban? Biztos, hogy ez csak abból ered, hogy eltérő a bőrük színe? Vagy hogy mások a szokásaik? Nem lehet, hogy sokan közülük TETTEK azért, hogy ez így alakuljon? (Másképp megközelítve a kérdést: hogyhogy nincs meg nálunk ugyanez az előítélet más népcsoportokkal kapcsolatban?)

Az - szerintem - teljesen normális dolog, mondhatni evolúciós fejlődésünk eredménye, fennmaradásunk (egyik) záloga, hogy a minket körülvevő világról igyekszünk átfogó képet kapni, az egyes eseményekből következtetéseket vonunk le, és általános érvényű szabályokat alkotunk. Ha nem fejlesztettünk volna ki magunkban "előítéleteket" a mérges gombáról vagy az oroszlánról, akkor rég kihaltunk volna. Lehet arról papolni, hogy a rasszizmus nem megoldás és lehet arról beszélni, hogy megfelelő neveléssel / oktatással a cigánygyerek ugyanarra képes, mint bármely embertársa, de amíg ez irányba nem TÖRTÉNIK semmi, addig - az egyes ember számára - marad a túlélés ösztöne: jelen esetben ez azt jelenti, hogy nem megy a Gázgyár út mögé, és erre figyelmezteti azokat is, akiket óvni akar. Ez van. Jól teszi. Nekünk ezt hagyták a politikusok. És pont azok tehetnek leginkább a kialakult helyzetről, akik a legnagyobb liberálisnak / antifasisztának vallják magukat. Tüntetni, hisztizni, fasisztaveszéllyel riogatni sosem voltak restek, de TENNI nem tudtak / nem akartak semmit. (Félve vetem fel: talán mert nem állt érdekükben. Talán úgy gondolták, amíg oszthatnak "szélsőjobb" kártyát, addig van létjogosultsága az ő antifasiszta cirkuszuknak is. A kialakult helyzetért tehát elsősorban az szdsz és az mszp felelős! Nem akartam ide politikát keverni, de ez a téma máshogy nem tárgyalható. Ja, és hadd fejezzem ki ezúton is örömömet, hogy az szdsz már elnyerte méltó büntetését... :) )

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.24. 23:37:07

@Cartman (ex Cartman): Ha nem akarod idekeverni a politikát, minek teszed? A teljese magyar politikai elit felelőssége, beleértve a FIDESZ-t, az MSZP-t és az SZDSZ-t, hogy nem történt semmi.
Abban egyetértünk, hogy a szélsőjobbkártyát sokan kihasználják, ezt én sem szeretem, nem gondolnám, hogy ,,fasisztaveszély" van, amely a szociálliberális koalíció trágya kormányzását legitimálná.
De a rasszizmus erkölcsileg elfogadhatatlan. Például a jobboldalon hangoztatott keresztény értékek szellemében.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.24. 23:38:46

És az előzőhöz még két gondolat:
1. Tanítottam olyan iskolában, ahol nagy volt a cigány diákok aránya. Megkapták tőlem ugyanazt a tiszteletet és törődést (pozitív értelemben :) ), mint a többiek. Az is lehet, hogy még többet is.
2. Fentiekből következően TUDOM, hogy ez nem valamiféle faji / genetikai kérdés. Ettől függetlenül én se költöztetem a családomat a város bizonyos részeire. Mert azt is tudom, hogy ott nagyobb lenne az esélye, hogy valami rossz történik velük.

Avarga 2010.03.24. 23:49:47

www.nol.hu/belfold/gyorshir__megis_miskolc_rendorkapitanya_marad_pasztor_albert
most csak az eredményt találtam, mert nem volt kedvem keresni, de szerintem mindenki emlékszik arra, amikor egy egyszerű statisztika elmondására a fél ország felhördült, hogy rasszista kijelentés...
Először is élesen elválik egymástól a városi és a falusi cigányság kérdésköre és teljesen más megoldást kell rájuk találni. Kőbányán vannak olyan házak, ahonnan a lakás tulajdonosa nem mert befeküdni kórházba, mert tudta, hogy mire kijön nem marad érték a lakásában és ráadásul valószínűleg 3-4 roma család fog benne lakni (ez megtörtént eset). Én most nagyrészt a falusi cigánysággal szeretnék foglalkozni, mert ehhez vannak ötleteim\javaslataim.
A cigányozásnak, ahogy a zsidózásnak is több oka (viszonylag hasonlóak) az egyik, hogy a legtöbb ember fél az ismeretlentől, az újtól... ezt lehet javítani a különböző kultúrák megismertetésével, és ez csak részben az iskola feladata, a szülőnek normális esetben legalább akkora része van benne, mint a tanári karnak.
A másik ok, hogy mivel gazdasági válság van, ezért az emberek nagy része rosszabbul él, mint régebben, és erre teljesen normális pszichológiai reakció a bűnbakképzés. Ezért általában a leggyengébb, vagy a leggyengébbnek gondolt embert\embercsoportot fogják hibáztatni a gyengébb életminőségért. Magyarországon a romáknak viszonylag gyenge az érdekképviseletük, van ugyan kisebbségi önkormányzatuk, de az nem működik megfelelően. Itt megvan a másik tanítható dolog: a mai demokráciát is tanítani kéne az iskolákban. Gondolok itt az alkotmányra, a választási rendszerre, a kisebbségi érdekképviseletekre.
A harmadik ami engem zavar az az, hogy miközben a köztudatban az él, hogy egyféle cigány létezik ("büdös"), aközben nagyon sok féle van. A romák régebben vándortáborokban éltek, és ahol letelepítették őket ott maradtak, sokszor nem ugyanabból a törzsből származó családok szomszédos falvakban. Ezek az éles határvonalak még mindig megvannak, legalábbis vidéken. Gondolok itt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, ahol vannak olyan települések, ahol egyetlen család "fehérbőrű": igen, kitaláltátok a polgármesterről van szó, aki nem mellesleg a helyi boltot is üzemelteti.
Arról a területről (Miskolctól ÉNy-ra) vannak még történeteim, például vannak olyan falvak, ahol az összes földet a rendszerváltás után felosztották a falu lakosai között, akik viszont rövid úton túladtak rajta (pénzt beosztani nem tudás-> erre is lehetne tanítani a gimiseket) és így egyetlen tulajdonos kezében van egy teljes völgy, ahova az Alföldről hozat munkásokat, mert "olcsóbb".

És kedves Prinz Dani, igenis meg lehet élni segélyből. Mondjuk kell hozzá 4-5-6 gyerek, és az, hogy a lány már 13-14 éves korban szüljön, de kivitelezhető. Igaz, nem lesz az életszínvonal eget rengető, de megélnek.

Tehát javaslataim (oktatás témakörben):
- oktassunk mindenkit a körülöttünk élő nemzetek kultúrájára
- oktassunk mindenkinek gazdasági ismereteket (hogyan gazdálkodjunk havi X pénzből, úgy hogy közben adót is fizetünk)
- tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy a cigány is ember (ez lenne a legfontosabb szerintem)
- a mélyszegénységben élő embereknek szakmunkásoktatást kell szervezni
- nemzetközi szervezetek segítségét kell kérni az eldugott faluk iskoláinak megfelelő minőségűvé tételévé
- meg kell engedni az "etnikai osztályok" létrehozását-> csak cigányok egy osztályban, mert mindkét félnek jobb, ugyanis a két kultúra gyökeresen különbözik egymástól. Lásd azt, hogy a roma gyerek otthon már 6-7 éves korában beleszólhat a felnőttek beszélgetésébe, és nem érti, hogy az iskolában miért nem teheti ugyanezt
- a városi cigányság felzárkóztatására pedig ki kell találni valamit, de ehhez én nem vagyok elég okos...

Avarga

Cartman (ex Cartman) 2010.03.24. 23:56:24

@Prinz Dániel:
"Ha nem akarod idekeverni a politikát, minek teszed?"
Mert - ahogy írtam is - ez a téma máshogy nem tárgyalható. A politikusok juttattak ide minket, és - ahogy szintén említettem - azon belül is ELSŐSORBAN az szdsz és az mszp. Elsősorban! Nem kizárólagosan!

"De a rasszizmus erkölcsileg elfogadhatatlan."
Épp ez a röhej az egészben, hogy ez az előítélet nem rasszizmus. Hiányoznak hozzá a "kellékek". Nem készültek mindenféle (ál)tudományos tanulmányok a cigányok kisebb agytérfogatáról, vagy genetikailag kódolt bűnöző hajlamukról. Valószínűleg azért, mert nincs is rá igény. Nem hinné el ezeket a hülyeségeket senki (néhány súlyos idiótán kívül). Csak végre megoldást szeretnének az emberek az ilyen jellegű mindennapi problémáikra. A legtöbben igazából azt se tudják milyen megoldást, de semmiképp sem pogromokat, vagy gázkamrát! Oktatás? Jó, legyen! Szociális rendszer átszabása? Az is jó! Rendőrség megerősítése? Pláne! Csak nyugiban élhessek végre, és ne kelljen hallgatnom Gusztos ostobaságait arról, milyen fajgyűlölő vagyok. Holott egyszerűen csak félek!

Cartman (ex Cartman) 2010.03.25. 00:11:22

Még egy gondolat, aztán részemről jó éjszakát kívánok!

Azzal, hogy rasszizmust kiáltunk egy-egy cigányokkal kapcsolatos problémafelvetésre (és azt próbáljuk megoldani), lényegében negligáljuk az igazi problémát. Ezért ezt a megközelítést el kéne már végre felejteni! Csak olaj a tűzre! (Ha még nem tűnt volna fel...)

Squazee 2010.03.25. 00:15:56

@Cartman (ex Cartman): Ne becsüld alá azért az ember befolyásolhatóságának és hülyeségének végtelenségét. ;)
A politika és a média zseniálisan kihasználja ezt. Hopsz, most előítéletes voltam minden újságíróval és politikussal. Rossz cica. :P

bontottcsirke 2010.03.25. 06:49:44

@Prinz Dániel:

Nézd Dániel. Te a tipikus pesti álértelmiség hangját képviseled, akik a rózsadombról próbálják megoldani az ország problémáit. Idealizmusod korodnak köszönhető. Tudod mindent meg lehet venni csak a tapasztalatot nem. Úgyhogy azt kívánom tapasztalj és tájékozódj más helyekről is mint az index. És légy alázatos az élettel szemben.
Ti akkor fogtok pofára esni amikor az ország zömmel olyan emberekre fog szavazni 'akik nem tekintenek másokat embernek'.

Tehát azt mondod a jobbik nem tekint partnernek egy csomó embert.

Az elmúlt nyolc évben baszki ezrek haltak meg mert szar volt a sürgősségi ellátás meg hosszú a várólista. 10 százalékos a munkanélküliség ők meg talicskában tolták ki a lóvét. Viktorka meg oda sem állt a saját elvhaverjai mellé amikor azoknak szépen a szemét lövöldözték ki.
Még csak vissza sem fordult a luxusautóval pedig tudta mi folyik.

Soroljam még? És neked a jobbik a rém? Majd akkor ha ők is hülyék leszek. Addig meg hadd tegyenek már le valamit az asztalra.

Mi lesz, ha ők győznek? Majd kiköltöztök Bécsbe mind?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.25. 07:09:20

@bontottcsirke: Baszki, azt a bandát, amelyik rendről meg törvényességről magyaráz, miközben a Budaházyt a képviselőjelölteknek szóló mentelmi joggal akarja kiszabadítani a böriből és az egyik vezetője a tilosban parkolását, kerékbilincsét akarja ugyanezzel megúszni, Te többre tartod, mint a mostani garnitúrát?

Elhiszed, amit a rendről meg a fegyelemről papol?

Cartman (ex Cartman) 2010.03.25. 07:52:59

@kolbászoszsömle:
Hadd védjem meg bontottcsirkét (bár nem szorul a védelmemre :) )!

"Elhiszed, amit a rendről meg a fegyelemről papol?"
1. Még mindig hitelesebb, mint az összes többi párt együttvéve. Egész egyszerűen azért, mert még nem voltak a húsosfazék közelében. Nem tudjuk, mit kezdenének vele.
2. Most majd bekerülnek a Parlamentbe, és meglátjuk. Személyes véleményem szerint vagy különbek lesznek, mint a többiek, vagy eltűnnek a süllyesztőben.
3. Az, hogy ilyen gyorsan ekkora támogatottságra tettek szert, jelzésértékű az egész politikai elit számára: nincs senkinek bebetonozott helye a képviselőtestületben. Már csak ezért örülök az előretörésüknek. Az eddigi protestszavazatok mindig "a körön belül" csapódtak le. Fontos üzenete van annak, hogy most nem így lesz.
4. Minden egyéb csak marketingstartégia kérdése. Undorítónak találod? Nézz körül egy kicsit a mai magyar közéletben! Egy posvány az egész. Egyik párt "erkölcsi magaslatairól" szemlélve se lehet elítélni a Jobbikot. Tudom, szar ügy, de ez van.

bontottcsirke 2010.03.25. 08:38:36

@kolbászoszsömle:

Kerékbilincs meg Budaházy bakker?

Nézd már meg 8 éve mi folyik kedvesem. Ilyen csak banánköztársaságokban megy tirpákiában van.

Az meg a másik, hogy az emberek esélyt sem adnak a kibontakozásra és ez az idegesítő, nem az, hogy mit gondolnak egyesek a jobbikról.

Nekem sem szívem csücske, meg sokan is vannak ezért hülyék is kerültek bele, de ez még mindig kevesebben, mint ami most van.

Szerintem nagyságrendekről beszélünk.

Arról nem is beszélve hogy százezreknek meg ők jelentenek reális alternatívát és gondolhatod, hogy nem azért mert mindenki NÁCZI.

BoNa 2010.03.25. 11:12:39

@Prinz Dániel: Dani, már ne is haragudj, de pontosan mit akarsz Te itt megideologizálni? Hogy bárki élhet a II. kerületben, ha kedve tartja, és az csak úri passzó, hogy sokan pl. a nyolckerben élnek? Hogy bárki kimehet egy amerikai tanulmányútra, csak el kell indulnia? Hogy gimnazistaként bárki publikálhat a Népszabiba, csak kérnie kell? Bocsáss meg, de pont ezek a gyermekded érvek bizonyítják, hogy a nem közös valóság okán egyszerűen nincs súlya a szavaidnak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.25. 12:49:29

@Cartman (ex Cartman): Most azon kezdünk el elmélkedni, hogy ezek nem képmutató kis gecik péniszpumpával, hanem csak marketingolnak?

@bontottcsirke: A probléma ott van, hogy ELNÉZED nekik ezt, pedig még csak a hatalom kötelében vannak.
Meg reális alternatíváról beszélsz, pedig az az alternatíva nem reális, amit a Jobbik nyújtani tud.
A Jobbik vezetői genderisták, akik pár éve azt ünnepelték, hogy milyen csodás dolog, ha a gyereknek két anyja, vagy három apja van.

Most meg ájtatósmanóznak.
Innen úgy néz ki, hogy nem az ő eszük jött meg, hanem a Tied ment el.

szabidoki 2010.03.25. 13:16:42

@Prinz Dániel: nem tudom nem észrevenni, hogy ugyan feldobtad, hogy vannak ismerőseid, meg fekete a barátnőd, de a kérdést, nevezetesen, hogy sétálnál-e a barátnőddel este Harlemben/Bronx-ban, nem válaszoltad meg. Nem túl szép vitatechnika az sem, hogy a mondandóm érdemi részére nem reagálsz, ehelyett apróságokon lovagolsz, de játszhatunk így is.
Való igaz, hogy Mórhoz, BKV-hoz nincs közük a cigányoknak, Kulcsár esetében már felmerült, hogy "van benne vonó", de ez apróság. A probléma az, hogy amikor az elhíresült cigánygyilkosságokat nyomozták, felmerült indítékként a bosszú, akkor a nyomozók lenyilatkozták, hogy több ezer (már nem emlékszem a pontos számra, nézz utána, ha érdekel) olyan ügyet néznek át, ahol cigány volt az elkövető, és olyan súlyú bűncselekményt követtek el, ami indokolhatja a bosszút ellenük. Több ezer (!) eset! Hivatalosan lekommunikálva. Rasszizmus vagy tény?
A büntetlenséget erősíti Dugó úr, meg annak a cigány családnak az esete is, ahol most kegyelmet kaptak, nem kell letölteni a jogerős börtönbüntetést, amit azért kaptak, mert nem járatták iskolába a gyereket. Dugó úr ugye áramot lopott, mert "hát kell a gyereknek",a buta értelmiségiek petíciót írtak, de a riportban látszott, hogy a putriban megy a tévé meg a számítógép...
Á, csak felidegesítem magam azon, ahogy eltakarod magad elől a valóságot, és ezt megpróbálod mindenkire ráerőszakolni...

bontottcsirke 2010.03.25. 13:44:09

@kolbászoszsömle:

Ó, mindent tudó inka tollaskígyó. Osszál még, hadd szívjam magamba a tudást.

És ezeket ai információkat honnan vetted? A titkosszolgálatnál vagy netán?

Tehát imádjuk mostani vezetésünk mert nekik mindent el kell néznünk. (ebből ugye ez jön le, mert még csak meg sem említed írásaidban, hogy az úgyenvezett baloldallal meg mi a probléma)

Nézd én csak ismételni tudom magamat, hogy nem a Jobbikkal álmodom és nem járok a rendezvényeikre sem, és nem vagyok valami elégedett ahogy ott mennek a dolgok, de az biztos, hogy kioktató stílusod, valamint sajnálatra méltó idealizmusod kezd gyomorforgatóvá válni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.25. 14:03:02

@bontottcsirke: Morvai genderista. Ehhez nem kell a titkosszolgálati csatornáimról lekérni az adatokat.
Ez egy olyan tény, minthogy a pápa katolikus.

És abból, amit írtam Neked, egyáltalán nem következik az, hogy imádni kell a mostani vezetést.
Ha azt mondom, hogy a Jobbik fele szarosfaszú a másikfele meg genderista, abból nem következik az, hogy a maszop, vagy a fidesz vagy dzsipók, vagy a hülyezöldek jobbak lennének náluk.

A Béla hazudik kijelentés nem jelenti azt, hogy a Józsi igazat mond. Persze, ehhez fel kell nőni agyilag, hogy megértsd.
Szavazni így is elmehetsz, oszt majd a kognitív disszonancia segít feldolgozni, hogy lehet, hogy szaros a szenya, de egyrészt nincs is vastagon kenve, másrészt a színe az már hasonlít a nutelláéra.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.25. 14:26:08

@kolbászoszsömle:
"Most azon kezdünk el elmélkedni, hogy ezek nem képmutató kis gecik péniszpumpával, hanem csak marketingolnak?"
Teszi a kötelességét, gyarapítja a hazát! Vagy legalábbis igyekszik mindig készen állni rá. Ez szerintem dícséretre méltó. Gúnyolódás helyett inkább tessék példát venni róla!

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.25. 14:52:55

@BoNa: Ez most mit jelent? Írd már le légyszi, hogy mindezek azért vannak mert én is a Washington-Bratislava-Fokváros vonalon mozgok és része vagyok az új-zélandi világösszeesküvések. Netalán a szüleim ÁVÓ-sok voltak, most pedig Demszky Gábor legjobb haverjai, és minden vasárnap az Apró-villában ebédelünk.

A szüleim közalkalmazottak, körülbelül havi 200 ezer forintot keresnek. Nincsen autónk. 10 évet a magyar állami oktatásban töltöttem, majd megpályáztam egy nyilvánosan megpályázható ösztöndíjat: evime.hu/
Utána meg egy másikat, és kijöttem Amerikába. Ahol nem fizetek az egyetemért. Nem azt állítom, hogy ezt bárki megteheti, nincsenek illúzióim az esélyegyenlőségről, de biztos sokan megtehetnék, ha körülnéznének. Na mindegy. A Népszabadságnak is lehet egyébként dobni egy emailt. Amúgy ha megnézed, hogy miről szólt a cikkem, akkor az MSZP/SZDSZ-t fikáztam benne.
Ne legyenek már illúzióink, mint valami hülye rózsadombinak, aki soha nem jön le a hegyről. A Jobbik pont olyan hiteltelen mint a többi párt, és pont úgy ugyanolyan emberek alkotják, akiknek volt már korábban közük a politikához. Lófaszt új erő.

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.25. 14:57:08

@szabidoki: Tudodmit, sétálnék. A nyolcadik kerületben is előfordult már. És kb. pont ugyanannyira félek, mint a Rózsadombon. Függetlenül attól, hogy kik laknak ott. Különben meg mért apróság, hogy próbálod a magyarországi helyzetet az amerikaihoz hasonlítani, én meg elmagyaráztam, hogy miért nem hasonló?

Őszintén szólva nem értem ezt a több ezer izét, viszont ha érteném se látnám, hogy ez hol bizonyít bármit is a cigányellenes érvekből. Abban egyetértünk, hogy szar a magyar igazságszolgáltatás, sőt. Nem csak az oktatásnak vannak nagy problémái, de az eü-nek vagy pl. az igazságszolgáltatásnak is. De ez nem indokolja, hogy igazad lenne a cigányok büntetlenségével kapcsolatban. Ha vannak jobb érveid, szóljál.

Prinz Dániel · http://prinzdani.tk 2010.03.25. 15:03:38

@bontottcsirke: Van egy nagy különbség a között ahogyan a Jobbik fos meg ahogyan a többiek szarok. A Jobbik szerint a cigányok, zsidók, melegek stb. körülbelül nem emberek. A többi párt meg iszonyú korrupt. Én még mindig inkább az utóbbit választom, mert ezen lehet változtatni. Egyrészt.

Másrészt szerintem is elfogadhatatlan ahogy a politikai elit próbálja korlátozni a Jobbikosok szólásszabadságát, elfogadhatatlan ahogy 2006 őszén tüntetőket vertek. Felelősségre kellene vonni a rendőri vezetést, és börtönbe csukni őket.

De a Jobbik radikalizmusa kurvára nem alternatíva. Nézd meg mi történik Szlovákiában például. Ilyen amikor egy radikális párt hatalomra kerül.

bontottcsirke 2010.03.25. 18:07:57

@Prinz Dániel:

Nézd én egy kicsit árnyalnám a dolgokat, mert akinek nekimentek az nagyjából nem véletlen és nem mondanám rájuk, hogy rasszisták, de az biztos, hogy határokat feszegetnek.
Csak tudod, ha az ember eljutott a szakadék szélére, akkor sokszor nem maradt más alternatíva.

Én magam részéről lezárnám a vitát, mert két lehetséges utat látok:

1. A Jobbik kinövi gyermekbetegségét és képes lesz modern kommunikációba csomagolt nemzeti stratégiát alkotni, ami javarészt hasznos.

2. Győznek párton belül az agyasok és átmennek totál idiotizmusba.

Babos Piri 2010.03.25. 21:37:37

Apafejek! Nekem egyszer egy vietnami pacák lökte a sódert. Amikor a lemezbarázdabillegetőn megszólalt egy jó rock, fel is kért. Irtó könnyed mozgása volt! De aztán csak traubira hívott meg, úgyhogy megmondtam neki: almás vagy, öregem!
Lö pá,
Piri

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása