156

Hogyan tartsuk távol a szülőt?

Ellenőrző , 2009.12.03. 08:00

Az iskolai életbe gyakran ok nélkül beavatkozó szülők megnehezítik mindennapjainkat. Ildi egy nagyon érdekes taktikát oszt meg velünk, hogyan lehet megelőzni azt, hogy a gyerek otthon felnagyítva az órán történteket, arra késztesse a szülőt, hogy másnap személyesen, vagy telefonon panaszt tegyen a pedagógus ellen.

 

Kedves Ellenőrző!

Nagyon szeretem a blogot, rendszeresen olvasom! Tapasztalt kollégáimtól kaptam egy tippet, ami arra kiváló, hogy a szülő ne rohangáljon be állandóan az iskolába, ezt szeretném veletek megosztani. Nagyon egyszerű az egész, és tényleg működik. Gyakran előfordul, hogy kiküldünk egy gyereket óráról, amit egyébként nem szabad, és bejön, vagy betelefonál a szülő, hogy miért nem vehetett részt a gyerek az órán. A tanárt pedig az igazgató felelősségre vonja. Ennek kivédésére jó az alábbi taktika. Ha rosszalkodik a gyerek nagyon határozottan azt mondjuk neki, hogy: Menj ki a folyosóra, holnap pedig küldd be apádat! A gyerek ettől már nem érzi annyira nyeregben magát, azt gondolja, hogy neki is lehet veszíteni valója az ügyön és nem panaszolja el otthon felnagyítva a történteket. 15 éve tanítok, eddig még egy szülő sem jött be, ha így küldtem ki a gyereket óráról. Más történet, ha az igazgató helyettes találja a folyosón.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr901560142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 10:58:41

@Terézágyú: Bármilyen elképesztő, én elég rossz gyerek voltam. Még gimiben is előfordult, hogy a hajunknál fogva vittek a tanáriba, amikor egymás fejét vertük a táblába.
Tudom, hogy a gyerekek kegyetlenek és torzítanak és soha nem megyek be durrogva a suliba. Sőt, azt magyarázom a gyeröknek, hogy a tanító a nagyobb, fogadja el amit mond, nem állhatok ott felette.
Az viszont zavar, amikor kifejti a tanár, hogy nincs lehetőség a gyerekekkel egyedileg foglalkozni. Viszont amikor meg baj lesz az egyikkel (amúgy tehetséges, csak kicsit formabontó egyéniség), akkor egyből a tanácsadóba küldik.

Walmer 2009.12.03. 10:59:14

@espadazo: milyen haszonból??? vagy úgy gondolod az osztálypénzt megforgatják a tőzsdén? kérlek mond, hogy csak egy program vagy, ami csak egy szélsőséges álláspontot képvisel és nem egy ember, akinek tényleg ez a véleménye.

elod72 2009.12.03. 11:00:03

@Walmer: "Az emberek nagy százaléka pedig, sajnos, bunkó."

Te mondád... ;-)

"A stilus maga az ember." Ezt meg Buffon.

Walmer 2009.12.03. 11:01:23

@espadazo: ahá, innen fúj a szél. Szóval van egy SZERINTED tehetséges gyereked, aki egy kicsit "formabontó". Ez egy eufemizmus a pofátlan bunkóra?

Terézágyú 2009.12.03. 11:03:36

@elod72:
"A tanar termeszetesen levetetheti a gyerekkel a labat, finoman kozolve, hogy most nem otthon van, itt masok a jatekszabalyok. DE: ne tegyen megjegyzest arra, ami otthon tortenik. Ezzel atcsuszik az egesz egy masik kategoriaba. Nem kell minositenie."

Ez akkora duma, hogy erre nem tudok mit mondani :)
Komolyan.

Mellesleg a "finom közlés, hogy most nem otthon van" szintén minősítás ám! Úgyhogy bocsesz, hiába voltál óvatos, a szülő hozzád is beronthat, hogy ne foglalkozz az otthoni dolgaikkal!!! :))))))
Úgyhogy kénytelen vagy mást érvet kitalálni, hogy egy diák levegye a lábát. Mellesleg mi van ha nem veszi le? :)
A tanár kiküldheti? Ja azt nem... akkor mit is csinálhat vele?

"hiszen kvázi ő győzött a tanár ellenében"
"Az iskola nem csatater, ahol ket sereg nez farkasszemet! Gyerek, diak, szulo mind egy hajoban ul, csak nehanyan rossz iranyba probalnak evezni."
De persze nem a szülők ugye? :))))

Egyébként a fenti szöveget írd be a tegnapi levélhez is, amikor a gyerekek szivatták a másik gyereket...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:05:07

@Walmer: Ellenőrzés alatt azt értem, hogy a szülőnek bejárása volt a suliba, lehetett a tanerővel bármikor konzultálni és valahogy nyíltabb volt a rendszer. Nem tudom megfogalmazni, de most azt érzem, hogy erődítményt húznak a tanár és a szülő közé.

De lehet, hogy csak azért érzem így, mert vidéken jártam oskolába.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:06:04

@Walmer: Nem az enyémről írtam :-) Az enyémmel szerencsére semmi gond. Azért is tudok itt gépelgetni :-)

Terézágyú 2009.12.03. 11:07:05

@espadazo:
"Bármilyen elképesztő, én elég rossz gyerek voltam."

Én nem képedtem el :)

"Még gimiben is előfordult, hogy a hajunknál fogva vittek a tanáriba, amikor egymás fejét vertük a táblába."

Na, hát annyiban változott a világ, és az ellenőrzés, hogy manapság ezért sok szülő feljelentené a tanárt, mert a "hajnál fogva vivés" az bizony testi erőszak. A tanárnak ehhez soha nem szabad folyamodnia, a tanárnak kizárólag szép szóval kell hatnia a gyermeki lélekre.

Walmer 2009.12.03. 11:07:48

@espadazo: én is vidéken jártam iskolába és nem csodálom hogy nem tudod megfogalmazni, mert nem is lehet. A rendszer a mainál már nem is lehetne nyíltabb. talán csak akkor, ha k. szülő beleugatna óra közben, hogy a tanár mit, hogyan tanítson.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:08:00

@Walmer: Kend egyébként mivel foglalkozik? Tényleg csak kíváncsiságból, hogy kivel vitatkozom :-)
Szülői tapasztalatok alapján vagy csak úgy?

Walmer 2009.12.03. 11:08:45

@espadazo: ennek őszintén örülök.

Terézágyú 2009.12.03. 11:09:02

@elod72:
Nem mondod, hogy most abba mondatba kötsz bele, hogy "az emberek többsége bunkó" :))))

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:09:16

@Terézágyú: Nekem bementek a szüleim és szóltak a tanárnak, hogy csak szigorúan. Így utólag már nem haragszom érte :-)

Terézágyú 2009.12.03. 11:11:17

@espadazo:
"Nekem bementek a szüleim és szóltak a tanárnak, hogy csak szigorúan. Így utólag már nem haragszom érte :-) "

Akkor min vitatkozunk? :) Én is ezt mondom.

elod72 2009.12.03. 11:11:50

@Terézágyú: Annak a tudatositasa, hogy nem otthon van, miert lenne minosites? Tenykozles. :-)

"Mellesleg mi van ha nem veszi le? :) A tanár kiküldheti? Ja azt nem... akkor mit is csinálhat vele?"

Hasznos lenne, ha valamely tanari forum elerne, hogy ne kaphasson tanari diplomat az, aki erre a kerdesre nem tudja a valaszt. Aki az egyetemen/foiskolan nem tanulta meg ezt, azt gyorsan tovabbkepzesre kene kuldeni.

"De persze nem a szülők ugye? :))))"
Mindharom oldalon akadnak rossz iranyba evezok. Itt sem minositettem.

elod72 2009.12.03. 11:14:26

@Terézágyú: Szerinted is bunko az emberek tobbsege? Hogyan ismerjuk meg a bunkot? Es miert lett bunko? Annak szuletett? (egy bunko)

Walmer 2009.12.03. 11:15:05

@espadazo: kommentelgetek egész nap.
Néha belenézek a kedvenc pornóoldalaimba is. Mondjuk töriórám lenne, de nem hiszem hogy megtartom, mert egyrészt nem fizetnek eleget, másrészt amióta vannak ezek a gyerekjogok nem kegyetlenkedhetek, még csak padlóba sem döngölhetek senkit. Mondjuk tegnap megpofoztam egy 8 évest, egy hetedikest pedig megaláztam, de ez már csak amolyan levezetésféle volt. Szar az élet.

Terézágyú 2009.12.03. 11:17:39

@elod72:
"Annak a tudatositasa, hogy nem otthon van, miert lenne minosites? Tenykozles. :-)"

Szerintem meg nem. Na tessék.

"Hasznos lenne, ha valamely tanari forum elerne, hogy ne kaphasson tanari diplomat az, aki erre a kerdesre nem tudja a valaszt. Aki az egyetemen/foiskolan nem tanulta meg ezt, azt gyorsan tovabbkepzesre kene kuldeni."

Ilyen egyszerű a dolog?
Szerintem vezessük be a tanárképzésben, hogy csak az kaphat diplomát, akit ha bezárnak egy majomketrecbe, elérni azt szép szóval, hogy a majmok csendben üljenek.
Mindezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a gyerekek olyanok mint a majmok, egyszerűen csak ez egy extrém helyzetes szűrési mód lenne... :)

"De persze nem a szülők ugye? :))))"
Mindharom oldalon akadnak rossz iranyba evezok. Itt sem minositettem. "

Mivel azonban az eddigi hozzászólásaidban mindig a tanárokat kritizáltad, ezért feltételeztem, hogy itt is arra gondoltál. És ebbéli feltételezésemben nem ingatott meg az sem, hogy szerinted ez is csak tényközlés volt és nem minősítés.

Walmer 2009.12.03. 11:17:43

@elod72: ha valaki megkérne rá, hogy definiáljam az ostoba demagógiát, akkor a "Hasznos lenne.." kezdetű örökbecsűdet szó szerint felmondanám neki. Ugye hozzájárulsz, ha úgy alakul?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:20:02

@Terézágyú: Na, akkor csak megértjük lassan egymást :-)
Tehát semmi bajom a szigorral, hanem azzal, hogy ha nem indokolják és magyarázzák meg a szigort. Tessék nekem megmondani, hogy miért kapott körmöst a gyerek és ne azt, hogy jövő hónapban lesz fogadóóra, akkor mindent meg fog tudni a kedves szülő.
Ne is csodálkozzanak, ha a hazudik a gyerek otthon.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:22:03

Egyszer hallottam egy elmés monást: A pedagógia az önmaga által generált problémákkal küszködik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.12.03. 11:22:37

@Edömér: Csak a droid szülő nem megbeszélni megy be, hanem előadja, hogy szerinte mik kellene csinálni. Szerepzavarban szenved sok szülő és még ráadásul tahók is sokszor.

Terézágyú 2009.12.03. 11:22:42

@elod72:
"Szerinted is bunko az emberek tobbsege? Hogyan ismerjuk meg a bunkot? Es miert lett bunko? Annak szuletett? (egy bunko)"

Butaságot beszélsz, illetve kötözködsz :) És ezt veheted ténymegállapításnak is, de személyeskedésnek is :)

Egyébként elhangzott itt olyan megállapítás is, hogy a tanárok mind bosszúállóak, kegyetlenek, a menstruációjuk befolyásolja őket... vajon itt miért nem írtad, hogy a "stílus maga az ember"? vagy kérted ki magadnak a tanárok nevében? Ja mert azt nem vetted magadra, ezt meg magadra vetted. Nyugodtan gondolhattad volna, hogy az illető, aki ezt írta, az éppen a tanárokra gondolt (vagyis nem rád), vagy éppen azokra, akik bemennek verekedni a tanárral (vagyis nem rád :) stb. stb.

Vagy önmagában a "bunkó" szó nem tetszik? A "kegyetlen" az szebb? :)))

873ujr3rk 2009.12.03. 11:25:46

Hmm, felrakta a lábát ?
Sztem felesleges is megszólítani, ellenben bármilyen tantárgyból, bármikor iratható röpdolgozat. Akár úgy is h a delikvensnek mondjuk nem kell írni, a többieknek viszont igen. Aztan ha a dolgozatok átlaga jelentősen PI alatt van, majd elintezik a lurkók egymás közt, h legközelebb hova tegye a lábát a rosszaság.

Terézágyú 2009.12.03. 11:26:08

@espadazo:
"Tehát semmi bajom a szigorral, hanem azzal, hogy ha nem indokolják és magyarázzák meg a szigort."

Értem :)

"Ne is csodálkozzanak, ha a hazudik a gyerek otthon. "

Mert a gyerek ab ovo hazudós???? :))))) Ejnye de rossz véleményed van neked a gyerekekről...
Na persze ezt most csak elod72 cukkolására írtam, tudom, hogy nem így gondolod :)

Walmer 2009.12.03. 11:26:10

@espadazo: körmöst nem kap.
Az viszont nem működik, hogy ha a gyerek kap egy rosz jegyet, akkor a k. szülő egyből magyarázatot követel a tanártól, általában minősíthetetlen stílusban

Walmer 2009.12.03. 11:27:23

@873ujr3rk: ez szerintem is jóötlet, de amikor ezt elővezettem pár tanár havernak, jött a riposzt, hogy akkor meg az a baj, hogy dolgozattal fegyelmezel.

Terézágyú 2009.12.03. 11:27:53

@873ujr3rk:
"Hmm, felrakta a lábát ? Sztem felesleges is megszólítani, ellenben bármilyen tantárgyból, bármikor iratható röpdolgozat. "

na ebből lenne csak a haddelhadd!! :))

873ujr3rk 2009.12.03. 11:30:58

nálunk középsuliban működött. jellemzően matekból fordult elő akár olyasmi folyamányaként is ha az osztály nem gondoskodott krétáról, nem törölte le a táblát, esetleg zajongva fogadta a tanerőt.
és a meglepetés: ő volt az 1ik legnépszerűbb, érettségi találkozókra jellemzően őt hívjuk, nem a volt osztályfőnököt.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:31:45

Erre mondtam pl., hogy felelést videózgatni néha, dolgozatot pedig meg lehet mutatni a kedves szülőnek és annyi.
Anno egy ismerősöm bement a gyerek sulijába hőbörögni, hogy miért kapott egyest a leánya. Tanerő előhalászta a dolgozatot, amire fel volt írva, hogy A csoport, meg annyi, hogy : "Nem tudom és kész"
Szülő hazakullogott, gyerek megkapta a magáét otthon és többet nem volt ilyen gond.
A kommunikáció hatalma!!!!

Walmer 2009.12.03. 11:34:07

@873ujr3rk: Régen működött. ma nem. Régen az osztályból kiküldés is működött. ma a t. szülő botrányt csinál.

873ujr3rk 2009.12.03. 11:34:49

@Walmer: hogyan ? mégis mit tehet a tanár ellen ? lerajzolja ?

elod72 2009.12.03. 11:36:40

@Terézágyú: Nem egy malomban orlunk... :-)

Szerintem te tersz ki a valaszok elol. Szived joga. (Envedo mechanizmus.)
Buffon orokbecsuje mindenkirem vonatkozik. Ram is.

Walmer 2009.12.03. 11:37:32

@espadazo: De ez is milyen már. Miért kapott egyest? Azért mert a tudása elégtelen volt. vezessék együtt a naplót nem? Komolyan mondom agyfaszt kapok ettől. Miért. Mert . nem tanult a gyerek. Azért. Nekünk annak idején (80-as évek második fele) nem mentek be apáink, hogy miért kaptunk egyest. Tudták, hogy azért, mert nem tudtunk annyit produkálni, amennyi a ketteshez kell. Ennyi.
Otthon meg megnézhettük magunkat.

elod72 2009.12.03. 11:38:36

@Walmer: Hogyne, ha On is hozzajarul, hogy a "pedagogus bunozo" jellemzesekor idezzek hozzaszolasaibol. Igy rendben lesz?

Walmer 2009.12.03. 11:38:37

@873ujr3rk: feljelenti, telekürtöli a várost/kerületet/utcát mekkora szar ember is a tanár úr/nő, esetleg megveri.

Walmer 2009.12.03. 11:41:02

@elod72: mellényúlna uram/hölgyem. Hál' istennek nem vagyok pedagógus. De még csak egy nyomorult bűnöző sem. Ugyan van tanári diplomám, de (szerencsére?) egy percet sem tanítottam.

ciprike 2009.12.03. 11:44:03

Hol vannak olyan iskolák, ahol még tavol kell tartani a szülőt? Általában a szülők többségével nekünk az a bajunk (14 éve tanítok, s egyre inkább így van), hogy még szülőire sem jön be, ha behívjuk, akkor sem nagyon, meg a gyerekkel sem törődik, még annyira sem, hogy kiverje érte a balhét... Az ellenőrzőt sem nézik meg sokan. Akik meg rendszeresen bejárnak, azoknak a gyerekeit nem nagyon indokolt kiküldeni. Az igazgató v. a helyettes viszont óráról órára cirkál... Az ő megjelenésének esélye kb. 50-szeres a szülőhöz képest.

Alvarez 2009.12.03. 11:47:12

A tanári teljesítmény értékelésének nagyon rossz formája a bemegyek az igazgatóhoz, tanárhoz stb. balhézni Egyrészt azért, mert ezt kevés szülő tszi meg, tehát torz és nem reprezentatív a minta. Ezért kell egy olyan fórumot létrehozni, ahol MINDEN szülő (nem csak a balhésok) és MINDEN gyerek elmondja a véleményét, szakmailag helyes kérdéseken keresztül. Statisztikai módszerekkel kezelni lehet a kiugró adatokat.
A tanári értékelésnek része a tanulók teljesítménye is. A szigorú tanárt lehet, hogy a diákok nem magasztalják fel, de a szülők szerintem már igen és a tanulók teljesítményén is meglátszik pozitív irányban.

Nagyon fontos, hogy legyen következménye a tanári értékelésnek, mert az motiváló hatású, ill. a rossz tanárokat el lehet távolítani. Valamint a tanár se bánja, ha visszajelzést kap a munkájáról.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.12.03. 11:48:00

@Walmer: Sajnos nem csinálhatunk mindenkit mi! :-)
Vannak hülyék is. Azokkal azért kell türelmesnek lenni, nehogy a gyerekeik is olyanok legyenek majd!Egyeseknek több kell, másoknak kevesebb. Egy próbát mindenki megér, mert akkor van esetleg okom kerülni, ha már bizonyságát adta értetlenségének.

873ujr3rk 2009.12.03. 11:48:49

@Walmer: ugyan menj már. ez igaz lehet apró falvakban, esetleg egeszen kis városban, ugyanakkor ott az is igaz h a jó pedát jó pedának ismerik a fasz gyereket meg fasz gyereknek, így hiába rikácsol a fasz gyerek felmenője, nyilván betudják fasz mivoltának.

feljelenteni meg hol ? ugyan miért ? nem kérhet számon írásban, tetszőleges időpillanatban a pedagógus ?

DArchAngel 2009.12.03. 11:50:03

Úgy érzem, hogy itt több ember azt hiszi, hogy minden szülő normálisan áll a gyerek fegyelmezetlenségéhez. Ez nagy tévedés. Sok - az életben egyébként is nagyképű - embernek égő, ha gyerekük megbukik, rosszul viselkedik. S mint ilyenkor ennél az emberfajtánál lenni szokott, magukon kívül mindenkiben keresik a hibát. Ők nem lehetnek hibásak, mert az egójuk nem engedi, tehát a gyerekük sem lehet hibás, mert az övék. Innen könnyen kitalálható, hogy csak a tanár lehet a hibás. A gyerek ezt különböző kamuzással még fokozhatja.
mivel tehetik tönkre a tanárt? Először is, bántalmazhatják fizikailag, elég hírt lehet a helyi újságokban olvasni. A kifinomultabbak fenyegetőzhetnek feljelentéssel, és a legviccesebb, hogy fel is jelenthetik a tanárt elfogultságért, ami hosszas és a tanár számára megalázó procedúrát jelent.
Kisebb közösségben pedig a pletykálással, szurkálással, hátulról fúrással lehetetleníthetik el a tanerő életét.
Nem a levegőbe beszélek, anyukám tanár, ezeket nem magamtól találtam ki.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.03. 11:50:16

@873ujr3rk: Csodás! És védhető is, akárki akármivel jön.

A diák azzal, hogy felteszi a lábát, jelzi, hogy bár joga van a tanuláshoz, nem kíván ezzel élni.

Az elsajátitott ismeretek röpdolgozattal történő számonkérése egyfajta segítség a tanár részéről, hiszen az osztályzattal jelzi, hogy az elsajátítás mennyiben sikerült.

Amelyik diák viszont nem kíván tanulni, az erre a segítségre sem tart igényt.

Ezért nem ír dolgozatot, míg a többiek igen. Saját választása volt.

elod72 2009.12.03. 11:52:11

@Alvarez: Van, ahol ez mukodik, igaz az iskola szintjen. Ha van ra egy kis idod, probald ki, tetszoleges nemet varossal. Nem rossz...

www.schulradar.de/

Alvarez 2009.12.03. 11:56:50

@elod72: Sajnos nem tudok németül...

Walmer 2009.12.03. 11:56:54

@873ujr3rk: pont ugyanezeket mondtam én is, de lesöpörték az érveimet. Egy tanárnak állítólag tényleg meg van kötve a keze.

873ujr3rk 2009.12.03. 11:58:13

@DArchAngel: szerintem azért ha pl megkérné a szülőt h látogassa meg, megmutatná neki az adott tantárgyhoz kapcsolódó elvárásokat és elmondaná azt is, hogy a gyermeke mit nem tud, illetve hozzátenné, hogy hogyan kéne segíteni neki, nem nagyon hiszem h ne alakulhatna ki pozitív kapcsolat akár a legostobább apuanyuval is.

DArchAngel 2009.12.03. 12:00:13

@873ujr3rk: www.oktbiztos.hu/ugyek/jelentes2003/ertekeles.html
Tanulságos. Az én időmben (pedig annyira nem volt régen) még tanulgattunk az iskolás évek alatt, nem a jogszabályokat bújtuk. Néha becsapott a kaki a suliban, akkor vállaltuk érte a felelősséget. Volt, aki komolyan vette a lecseszés, volt aki nem, de mindenki vállalta, nem kifogásokat keresett.

Az iskola is szépen igazodott az ország többségéhez. Joga mindenkinek van, csak kötelessége nincs...

Alvarez 2009.12.03. 12:00:18

@espadazo: dolgoztam néhány évet minőségbiztosítási területen, így van fogalmam arról, hogyan teljesít az a folyamat, ahol nincs mérés és/vagy nincs beavatkozás a folyamatba a mérési eredmények alapján.

Persze a buli a célok egyértelmű kijelölésével kezdődik. Na már itt gondok vannak az iskolában...

DArchAngel 2009.12.03. 12:04:27

@873ujr3rk: Irigylem az idealizmusod. Ez a való életben nem működik. Az alulfizetett és bizonyos néprétegek által egyre inkább lenézett tanárt ezek az emberek egyszerűen nem kezelik egyenlő félként. Tudod, sok ember van, aki nem kér, hanem követel, és nagyon nem szokott hozzá, hogy ellent mondjanak neki. Hol van az megírva, hogy ilyen embernek ne lehessen gyereke?

malar 2009.12.03. 12:11:07

Nemtudom azok akik itt kettős mércéről, meg arról írogatnak, hogy mennyire nem helyes ilyet tenni a tanárnak hol élnek, vagy hány évesek.

Ha tanulók vagytok még, akkor csak annyit tudok mondani, hogy térjünk vissza a témára 5-10 év múlva.

Annak idején én se szerettem a kemény tanárokat, mert megnehezítették az ember életét, ugyanakkor visszagondolva a dolgokra valójában nekik köszönhetek nagyon nagyon sokmindent az iskolás évekből.

Amúgy pedig nekem volt olyan tanárom, aki gond nélkül kiküldött órárol, ha nem viselkedtél és utána másnap az óra anyagából feleltetett, majd utána is minden nap egészen addig amíg meg nem tanultad. Eszembe se jutott volna, hogy a szüleimnek panaszkodjak róla, de ha megteszem se értem volna el semmit, mert a szüleim teljes mértékben egyetértettek volna a tanárral abban, hogy igenis joga van fegyelmezni a diákjait.

Volt olyan tanárom, aki a kulcscsomójával koppintott a rosszalkodó gyerek fejére (márpedig itt kemény és nagydarab vas/acél kulcsokról beszélünk, nem ezekről a mai darabokról) és egyszer se jöttek be szülők panaszkodni rá, de nem is volt rendbontás az óráján, vagy visszabeszélés ha valakit utasított valamire.

Érdekes módon valahogyan "túléltem" ezeket a megpróbáltatásokat és nem úgy gondolok vissza rájuk, mint életem traumatikus élményeire. Mi több.. a fent említett első tanárnő az akit mind a mai napig az összes volt tanárom közül a legjobban tisztelek és szeretek. Sajnos csak utólag... mert ma már tudom, hogy amit akkor tett annak mennyi mindent köszönhetek.

A pedagógusok feladata a tanítás mellett a nevelés is.. ez talán nem is meglepő, tekintve, hogy diákéveink mekkora részét töltjük az ő kezükben.

Azt elvárni valakitől, hogy úgy neveljen csoportba szervezett gyerekeket, hogy közben nincs a kezében semmi amivel fegyelmezhetné őket, legalábbis szánalmas képmutatás aminek az eredménye remekül megmutatkozik a fiatalság egyre jobban degradálódó színvonalában.

Ha rajtam múlna, lazán visszaállítanám a régi időkben használt fegyelmezési formákat. Lehet a diákok utálnák, de abban is biztos vagyok, hogy az iskola befejezése után pár évvel már mindegyik hálás lenne érte.

takaroska 2009.12.03. 12:11:49

Esetleg a nyugtalan tanulót barátságosan megkéred, hogy hozzon neked egy almát a büféből. Szigorúan csak egyedül mehet, de persze akkor jön vissza az órára, mikor már ment egy kört - pisi, cigi, akármi megvolt - és van tíz perc nyugi az órán.
A szülőt meg tanácsos időnként - szintén barátságosan - meghívni egy-egy alkalommal, amikor épp korrepetálod a lurkót. Szembesülhet a gyermeke tudásszintjével, hozzáállásával.

873ujr3rk 2009.12.03. 12:13:09

@DArchAngel: ne haragudj én azt hittem h amikor valaki tanárnak áll, tisztában van azzal h nem kap rendes pénzt és adott esetben cigókat is kell tanítania.
ha ez meglepetésként éri, akkor nem biztos h rá merném bízni a gyermekem.
illetve. egy iskola nem csak tanulók, hanem tanárok közössége is, hogy milyen emberanyag kerül a kezük alá, az azt hiszem nagyban függ tőlük is, fleg ha figyelembe veszem hogy létező jelenség csak azért bejelentkezni egy adott altisi közelébe h a gyerek ott tanulhasson. ennek azért elég 1értelműen csak egy oka lehet, nyilván az h az ott tanító közösség kiemelkedő a többihez képest.
szóval h énszerintem ha egy iskola szar arról nem kizárólag az oda járók hanem részben az ott oktatók is tehetnek.

Terézágyú 2009.12.03. 12:14:56

@Alvarez:
"dolgoztam néhány évet minőségbiztosítási területen, így van fogalmam arról, hogyan teljesít az a folyamat, ahol nincs mérés"

Én meg dolgoztam olyan területen, ahol arról volt szó, hogy tartassak be bizonyos szabályokat felnőttekkel - hát ne tudd meg, hogy milyen eredményességgel... És elismerem a saját felelősségemet, de határozottan leszögezem a többi ún. felnőtt ember felelősségét.

Pl. az ilyen esetekben, hogy "Kérem itt várakozzék a vonal mögött." amire a válasz az volt, hogy "Ott várakozok ahol akarok! Engem ne utasítgasson senki!" stb.

lucgizi 2009.12.03. 12:15:33

Kedves pedagógusok! Megdöbbenve olvasom a bolgot és a kommenteket. Miért is kell távol tartani a szülőket az iskolától? Miért van az ha esetleg gondja egy szülőnek (tudom, felnőtt oldja meg egyedül)és telefonon érdeklődne az a a pedagógus aki még le is tagadtatja magát az válszolja a háttérben de jól hallhatóan "akinek hülye a gyereke az ne telefonálgasson".

873ujr3rk 2009.12.03. 12:19:24

@lucgizi: nyilván nem előzmény nélkül teszi. öntsd ki a lelked ! miért szerettél volna telefonálni, hanyadikos a gyermek, hanyadszor kerültél személyes vagy telefonos kapcsolatba a tanerővel, eddig mikről beszélgettetek ?

guy 2009.12.03. 12:20:40

Csak van valami a házirendben, hogy a gyerek mikor távolítható el az óráról... Egyébként meg 40 kilós vékonyhangú nők ne oktassanak, mert nincs tekintélyük a hormonokkal teli gyerekek előtt.

Alvarez 2009.12.03. 12:21:09

@Terézágyú: ha a beosztottaiddal nem tudod betartatni a szabályokat, akkor valószínűleg rossz vezető vagy.

Amúgy itt nem az igazgatók feladatáról beszéltem, természetesen az is fontos, hanem egy visszacsatolási rendszer kiépítéséről, ami állami feladat (minisztérium, önkormányzat). Jogszabályok alapján.

fragolka 2009.12.03. 12:22:54

@Alvarez: Egyátalán nem. A múlt évtől/tanévtől kezdve (nálunk) elkezdték a mínőségbiztosítási rendszert. Intéménytől függ, hogy mit, milyen arányban vesznek számításba. Egy biztos, a diákokat is végigkérdőivezik. Természetesen névtelenül.

Alvarez 2009.12.03. 12:24:12

@fragolka: akkor van fejlődés, ennek örülök! Milyen következménye van a tanárok értékelésének?

Terézágyú 2009.12.03. 12:25:34

@Alvarez:
"ha a beosztottaiddal nem tudod betartatni a szabályokat, akkor valószínűleg rossz vezető vagy."

Nem vagyok vezető :)
Nem a beosztottakkal kellett betartatnom, hanem a kliensekkel.
És igen, otthagytam.

Walmer 2009.12.03. 12:25:58

@Alvarez: kemény vagy Frisco.
Tartass be úgy szabályokat, hgy nem szankcionálhatsz. Aztán mondd el, hogy sikerült.

lucgizi 2009.12.03. 12:27:16

@873ujr3rk: Nem akarom kiönteni a lelkem. Lehet, h nem előzmény nélkül teszi, (pl elég gondja van neki is).De arra már rájöttem, h pedagógustól kérdezni nem szabad, mert egyből védekezni kezd,(és ezért támad is) hiszen a legártatlanabb kérdést is számonkérésknek veszi. Csak így igen nehéz párbeszédet kialakítani. Pedig néha mindenkinek jobb lenne.

Alvarez 2009.12.03. 12:28:14

@Walmer: ezt többször leírtam, hogy lehessen szankcionálni. A rosszul teljesítő tanár ne kapjon jutalmat vagy mehet máshova dolgozni.

DArchAngel 2009.12.03. 12:29:50

@873ujr3rk: Nem cigányokról beszéltem, bár ők is csinálják. A tanár hozott emberanyaggal dolgozik. Nem válogathatja meg, hogy kiket tanít. A felvételi elvárások - már ahol még van - így is a béka feneke alatt vannak, mert kell a gyerek, illetve az utánuk járó fejpénz.
Amit mondasz az olyan, mint hogy ha bányás meghal egy omlásban, akkor sincs semmi, vállalta azzal, hogy bányász lett.

Walmer 2009.12.03. 12:31:19

@Alvarez: Az értékelés pedig azért nem olyan egyszerű ám. Szülők értékelése számít meg a gyerekeké? Jobban honorálnak, ha jó az értékelésed? Kit értékel jól a nagy többség? Akinél szórja az ötösöket a gyerek? Akkor majd a tanerő lejjebb viszi a mércét. 2+ 2 egyenlő 5? nem baj fiam majdnem jó. Négyes.
És a szülő hogy értékel úgy, hogy csak akkor megy be az iskolába mikor üvöltözni van kedve valamelyik tanárral? Mit tud ő a fizikaoktatásról? Azt látja, hogy Lajoska kettes fizikából, a spanja Béluska meg 4-es a másik tanárnál. Biztos azért, mert a másik tanár jobban oktatja newton törvényeit.

Walmer 2009.12.03. 12:32:50

@Alvarez: de itt és most nem lehet!!! Ez a baj. Erről pofázunk 100 komment óta.

Alvarez 2009.12.03. 12:33:24

@Terézágyú: Volt egyenruhád? Egy pszichológiai kísérlet szerint nagysegrenddel jobban engedelmeskedünk annak, akin van egyenruha...

Terézágyú 2009.12.03. 12:34:32

@elod72:
"Nem egy malomban orlunk... :-)
Szerintem te tersz ki a valaszok elol. Szived joga. (Envedo mechanizmus.)
Buffon orokbecsuje mindenkirem vonatkozik. Ram is. "

Így van. "A stílus maga az ember." Te pl. elég gáz ember lehetsz - ahogy a stílusodból látszik, hogy itt dobálózol a picológiai kifejezésekkel :)

Terézágyú 2009.12.03. 12:35:29

@Alvarez:
"Volt egyenruhád? Egy pszichológiai kísérlet szerint nagysegrenddel jobban engedelmeskedünk annak, akin van egyenruha... "

És akin nincs annak a felszólítására még a lábunkat sem vesszük le az asztalról? :)

Alvarez 2009.12.03. 12:40:04

@Walmer: mit nem lehet? Ezt nem értem.

A globális véleményem pedig az, hogy egy társadalmat nem lehet a hülyékre alapozva felépíteni. Nem csak Béluska szülője létezik, szerencsére vagyunk értelmesek néhányan.

873ujr3rk 2009.12.03. 12:40:34

@DArchAngel: azon állításomra nem reflektáltál, miszerint azért a pedagógus kollektíva teljesítményén mégis múlik a tanulók hozzáállása, összetétele.

hogyan van ez itt ahogy én látom ?

adott körzetbe tartozó gyermek jellemzően, marmint, budapesten több iskola közül választhat. a legprimitívebb szűrés pedig a következő:

proliapuanyu leszarja hova jár a gyerek, beiratja a fizikailag legközelebbibe, vagy ahova prolihaver kölke jár.
gondolkodóapuanyu utánajár h melyik a jó iskola és oda viszi.
a jó iskola pedig azért jó iskola, mert a pedák azzá teszik s miután azzá tették, abba a szerencsés helyzetbe kerülnek h nem proliapuanyu kölkével kell kínlódni, hanem gondolkodóapuanyu gyermekeivel. azt mondom tehát h www.youtube.com/watch?v=D05bzVja-S8#t=4m2s

Walmer 2009.12.03. 12:41:06

@Alvarez: aztaqrva. Egyenruha. Én fogadni mernék rá, hogy még egy nyomorult, gyilkolásra beidomított németjuhászkutyát sem adtak mellé. A vállon diszkréten átvetett AK-47-ről meg ne is beszéljünk.

Walmer 2009.12.03. 12:43:21

@Alvarez: szankcionálni. És valóban, igazad van, de a hülyék akkor is többen vannak. És amíg ez így van ők ne értékeljenek. Máshogy kell megoldani.

Walmer 2009.12.03. 12:49:11

@873ujr3rk: a jó iskola az, ahol válogatott anyagból dolgoznak. Oda felvételi van (gecikemény)és többszörös túljelentkezés. Követelnek mint állat és oda valóban nem megy be anyuci kiabálni, mert egyest kapott a gyereke.
Hogy mitől lett jó iskola annak valszeg olyan okai voltak, hogy pl. ún. "jó" környéken épült fel és már az átkosban is, mikor még nem volt szabad iskolaválasztás, sokkal jobb "minőségű" volt a "gyerekanyag".

A proli szóval meg azért bánjunk már óvatosabban, vagy definiáljuk már mi a frászt is jelent.

873ujr3rk 2009.12.03. 12:52:41

@Walmer: állami iskolákról beszélünk-e ?

Walmer 2009.12.03. 13:02:06

@873ujr3rk: arról bizony, amennyiben mondjuk a Fazekas állami.

873ujr3rk 2009.12.03. 13:12:09

@Walmer: akkor legyen 1 azaz 1 kivétel. de a radnótiba pl már tavaly sem lehetett szóbeliztetni és a központi írásbeli alapján kellett válogatniuk.
fent azonban azt hiszem inkább áltisikről esett szó illetve átlagosnak tekinthető középsulikról.

btw a fazekasba sem vinné proliapuanyu a kölköt mert 1szerűen eszébe sem jut.

Walmer 2009.12.03. 13:27:40

@873ujr3rk: a Fazekas csak egy példa. Kismillió olyan ált. isk. van, ahol felvételi és soxoros túljelentkezés van.
természetesen nem alsós osztályokról beszélek, hanem 5-től fölfelé.

basszus kik azok a prolik???

DArchAngel 2009.12.03. 13:44:17

@873ujr3rk: Erre mit írjak? Nem mindenhol lehet megválogatni az iskolát, és a tanár sem válogathatja meg, hol kap munkát. Mi van akkor, ha az általad proligyerekként aposztrofáltakkal van tele az iskola? Az is a tanár hibája?

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.03. 14:07:44

Amikor én voltam gyerek, kb. 10-15 éve, akkor egyik gyereknek sem jutott eszébe otthon árulkodni, ma meg már semmit sem lehet csinálni, sehogy sem lehet fegyelmezni, mert az sérti a gyermek személyiségi jogait, fejlődését tudom is én, hogy mijét!

emiljuzso 2009.12.03. 14:57:29

@lucgizi:
Egy pedagógus végzettségű ember írta a vitaindítót. De a papírtól még nem vált pedagógussá. A tetejében olyan buta, hogy világgá kiáltja a szégyenét.
A pályám végén járok, de nem igazán emlékszem olyan esetre, hogy kiküldtem volna valakit az óráról. Mielőtt azzal vádolnának, hogy elit iskolában tanítok elárulom, hogy az osztályok több mint fele HH-s vagy HHH-s gyerek.
A szülők meg nem zavarnak, csak ne óra alatt akarjanak beszélgetni.

emiljuzso 2009.12.03. 15:03:05

"...a jó iskola pedig azért jó iskola, mert a pedák azzá teszik"
Szerintem meg a diákok teszik azzá. Sokszor megfigyeltem már a folyamatot. Elindul egy suttogó propaganda, hogy a környéken X a legmenőbb iskola. Megrohanják a kitűnők, s láss csodát! egy idő után jobb eredményeket mutat fel ez az intézmény, mint a többi.

Marr 2009.12.03. 15:33:24

Ezt a tanárt kéne kiküldeni az óráról a való világba.

cizella · http://anyuhamos.freeblog.hu 2009.12.03. 15:46:48

@Walmer: "miről beszélsz????? Akit padlóba döngölnek, azok a szerencsétlen hülye tanárok, akikhez már akkor is ordítva megy a tisztelt szülő, ha rossz jegyet mertek adni az ostoba kölküknek. Hányok az ilyenektől. Még szerencse, hogy nem vagyok tanár, mert úgy vágnám ki az ilyen apukákat, anyukákat az iskolából, mint a taknyot."

Hát talán a szerencsétlen hülye tanárokat kellene lecserélni normálisokra. Nem ingem amúgy, nem járok be iskolába számon kérni, nem szoktam tajtékozni a négyesektől, nem fűzök kommentárt a beírásokhoz, továbbá eszem ágában sincs megingatni a gyerekemnek a pedagógusokba vetett hitét.

Jó nagy családunk van, gyakorlatilag a város összes iskoláját ismerjük, gyereki, szülői vagy tanári oldalról.

Vannak A Pedagógusok. Akik azért tanítanak, mert szeretnek tanítani, és ehhez minden adottságuk meg is van. Teljesen mindegy, hogy milyen tantárgy az övék, mindig megtalálják a módját, hogy felkeltsék az érdeklődést. Lehet, hogy szigorúnak titulálják őket a gyerekek, lehet, hogy nem, nincs jelentősége, őket többnyire nem visszamenőleg szokták jó pedagógusnak értékelni a tanítványok, hanem azonnal. Róluk szokták mesélni, hogy "miatta lettem tanár", "neki köszönhetem, hogy megszerettem a fizikát", "ő biztatott, hogy tanuljak". Ingatag családi hátterű gyerekeknek olykor ők az egyetlen menedék. Nagyon kevesen vannak.

Akadnak elég sokan, akiknek így alakult az élet, hogy tanítaniuk kell, és ha már így alakult, akkor megpróbálják jól csinálni, több-kevesebb sikerrel. Általában belesimulnak a tanári karba, és ha az jó, akkor iparkodnak A Pedagógusok után.

És akkor ott az a réteg, amelyikről nem tudni, mit keres az iskolában. Idegesítik őket a gyerekek, rosszul vannak a szülőktől, képtelenek lekötni egy osztály figyelmét. Felkészületlenség, igénytelenség, nulla empátia, gúnyos fölényes megjegyzések ("szép kis szüleid lehetnek, mondhatom"). Szerintük minden baj okozója, hogy mindenféle jogaik teremtek a gyerekeknek és a szülőknek, és már nyaklevest se lehet adni. Visszasírják azt az időt, amikor a tanárnak még tekintélye volt, és közben elegánsan elsiklanak afelett, hogy akkoriban a papon meg a patikuson kívül a tanár volt a legokosabb, legtanultabb ember a faluban, persze hogy tekintélye volt, a kései elfuserált utódok viszont még a kétnapos továbbképzéstől is irtóznak. Hallani se akarnak arról, hogy a tehetséges munkatársaktól tanuljanak tanítani. Sosem érzik, hogy bennük van a hiba. A gyerekek buták, lusták, fegyelmezetlenek, rosszak, nem lesz belőkük semmi. Nem is biztos, hogy időben kiderül a szülők számára, hogy miért lesz falfehér a rosszulléttől a gyerek minden hétfő reggel. Borzasztó károkat tudnak okozni. Tegyék már a virtuális kezüket a szívükre a kedves erre járó pedagógusok: tényleg nem ismernek ilyen kollégát?

cizella · http://anyuhamos.freeblog.hu 2009.12.03. 15:48:51

@Marr: ehhez a tanárhoz kellene küldeni a többit, tanulni.

pszichoapu 2009.12.03. 19:17:26

midnight coder: egyetertek, pontosan ez van. tudjak hogy a középszintű éretesegin lófasz a szinvonal.de szerencsére meg fog valtozni: 2011 től kötelező lesz egy természettudományos tárgybol( amibe beleértik az informatikat is) erettsegit tenni ill a nyelvvizsgapontok csökkenek: a középfoku 35 helyett 28 at er csak majd a felsőfoku 50 helyett csak 40 et. 2014 től csak emelt érettsegivel lehet egyetemre menni. tanárként azt mondom: hurrá. végre lesz egy kis tekintelye ennek a szar rendszernek, végre tenni kell azert hogy felvegyenek. remélhetőleg.

pszichoapu 2009.12.03. 19:19:11

"Az iskola nem csatater, ahol ket sereg nez farkasszemet" te voltal már iskolában? dehogynem az. inkább 3-4 sereg (vezetőség, szülők, diákok, fenntartó, stb. soroljam?) van ott, tanárként meg állsz a közepén és minden oldalrol téged ütnek.

pszichoapu 2009.12.03. 19:37:21

minőségbiztosítás és szülők: csak két történet.
szülő: van nálunk egy gyerek, anyuka állandoan hozza-viszi, órak alatt néha is bent flangál a folyoson, majdnem minden szünetben felhivja mobilon, stb. a gyerek egy szorongó idegroncs, teljesen le van lassulva ha teljesiteni ekll mer tanynira izgul. igy lehet tönkretteni egy gyereket ám.........nincs olyan het hogy ne lenne bent anyuka kolegakkal tárgyalva, számtalmnszor elmondtak neki hogy hagyja békén a gyereket, semmi foganatja.
minősegbiztositas: nálunk is van ,csak 2 aspektus: a diákok egy jelentős része, mivel névtelen a minősítés, nem veszi komolyan/ felelőssegel a dolgot: lehuzzák aki nem szimpatikus és kész. volt olyan több évtizede tanito kolleganőt sok sikeres versenyfelkészites, stb. utan majdnem alkalmatlannak minősitették a diákok mert szigoru, következetes és nem hajlando ezekből engedni.
hát ennyi.

vizesnyolcas 2009.12.03. 19:56:56

@Alvarez: Na, én is foglalkoztam minőségbiztosítással. Éppen azért tudom, hogy minden olyan területen, ahol a minőség nem exaktul definiálható tényezők mérésével történik, a mérést nem műszer végzi, és a selejtet nem egy személytelen automatimus utasítja el, ott a minőségbiztosítási rendszer egy oltári nagy humbug. A legkevésbé sem a minőségért van, hanem helyette. Egy fügefalevél. És erre millió példám van. Persze kétségkívül nagyon jó üzlet, mert világszerte eltart pár ezer - hozzám hasonló - fehér galléros szélhámost. A rendszert ugye ki kell dolgozni, aztán tanúsíttatni, aztán jönnek a rendszeres auditok. Ezeket mind belülről néztem végig, nem sok közük van a minőséghez (kivéve a fent említett kivételeket). A homlokzat díszítéshez, ahhoz igen.
Az emberek (a tanulók) nagyon különbözőek. Az egyiknél már az is eredmény, ha eléred, hogy mossa a fülét, nem turkálja az orrát, ...; a másiknál meg akkor is alulteljesítettél, ha tizedik lett az országos tanulmányi versenyen, mert kicsivel több energiával dobogósra is "gyúrhattad" volna. Na, most melyik skála szerint fogod mérni a tanár teljesítményét?

elod72 2009.12.03. 20:02:19

@pszichoapu: Nem törvény, hogy az iskola csatatér legyen! A lányom általános iskolája biztos nem az, de gondolom, nem ez az egyetlen. Ha mégis csatatérré válik, akkor az baj! És talán a tanár tehet ez ellen a legtöbbet. Nem kell egyfolytában azt sulykolni, hogy midig a tanáron csattan az ostor, meg ő szorult a frontvonalak közé, mert ez nem igaz.

Adani 2009.12.03. 20:31:38

Ez jó, már általános iskolában is hallottuk sokszor ezt a szövege,t h ellenőrzőt ide és holnapra kéretem be a szüleidet. Még olyan ofőm is volt, aki el is jött hozzánk. Igaz a szomszéd utcában lakott. De mivel nem volt teljesen ép általában csak kiröhögtük itthon is.

harcica 2009.12.03. 21:13:07

Csak úgy heveny elmezavaromban elképzeltem, milyen volna, ha a tanár fejvadász céggel íratna ki pályázatot, kiket óhajt/hajlandó tanítani... Huhhh... mennyi kiművelt emberfő lenne itt:-)

harcica 2009.12.03. 21:19:37

@vizesnyolcas: a lányom alsós... már most van olyan sajátos nevelési igényű osztálytársa, aki némileg túlkoros, de a tanítók annak is örülnek, ha napi szinten úgy csupán 8-10x küldi el őket a kva anyjukba:-(

2009.12.04. 14:03:00

Kíváncsi lennék, mi lenne, ha minden tehetségtelen tanárt elküldenének a pályáról, ill. minden jó tanár, legalábbis aki még eddig tudott tanítani, a jelen helyzetre hivatkozva abbahagyná a pályát, és elmenne máshová dolgozni ? Kezdetnek nem lenne rossz. Talán akkor történne valami elmozdulás ebben a témában.
www.iskolarendszer.blog.hu

Straight 2009.12.23. 11:28:52

Az osztályfőnökömnek is volt egy nagyon jó módszere a kergegyerek problémára. Kb így nézett ki: AZONNAL HALGASSATOK!!! mINDENKINEK OSZTÁLYFŐNÖKI!!! hOLNAPRA MINDENKINEK 4 OLDALAS HÁZIDOLGOZAT: PETŐFI GENERÁCIÓKAT ÖSSZEKÖTŐ SZEREPÉRŐL!! HOLNAP MINDENKI FELEL!!
Na meg hát a szemmelverést is profi módon űzte. Ha be volt rágva senki sem tudott 2 másodpercnél tovább a szemébe nézni.:P
Olyan csöndben ültünk mint a kisangyal.:))

Amúgy nem értek hozzá de ha kisgyerekekre hangosabb rácsattansz icipicire összehúzzák magukat és csinálják amit mondassz. Gimnáziumban meg valóban nagyon jól lehet fenyegetni a gyereket a szüleivel.
Bár legalább itt nem perelnek be mint Amcsiéknál divat a szabad véleménynyilvánítás jogának megsértéséért ha a gyereket nyakonvágod mert lekurvázott egy tanárt.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása