58

Biztonságtechnikai tárgyakat a tanárképzésbe!

Ellenőrző , 2009.11.15. 07:59

Sajnos minden nap tapasztaljuk az iskolai erőszak erősödését. Nem csak a szülők lépnek fel egyre agresszívebben a tanárokkal szemben, a diákok is erőszakosabbak egymással, gyakran veréssel/verekedéssel intézik el a vitás ügyeiket. Mit tehet egy tanár egy ilyen helyzetben? Mihez van joga és mi lenne az elvárható magatartás? Ezekre a kérdésekre keresi a választ kedves levélírónk.

 

Kedves Ellenőrző!

Az iskolai erőszak terjedésével foglalkozó híradások kapcsán  gondolkoztam el azon, hogy vajon milyen eszközök vannak nekem, tanárnak a kezemben? Meg tudom-e védeni a gyereket az iskolában egyre terjedő erőszakkal szemben?

A szülő elindítja reggel iskolába a gyerekét és elvárja -jogosan-, hogy biztonságban tudhassa, ne kelljen azon is aggódnia, hogy nem éri-e a gyereket fizikai inzultus az iskolai nap során.

Vegyünk például egy egészen egyszerű példát, összeverekszik két fiú/lány, odamegyek, hogy szétválasszam őket, de mit tudok tenni? Nyilván rájuk szólok, de ha nem engedelmeskednek, nem tudok mit tenni. Hívhatnék férfi kollégát, ha lenne.

Bejöhetnek illetéktelenek az iskolába, akár lopni, verekedni, rendet bontani, de sem megelőzni, sem megakadályozni nem tudjuk bejutásukat. A diákok bármit behozhatnak, senki nem néz bele a táskájukba, így fordulhat elő, hogy késsel fenyegetnek meg diákokat, pénzt követelve tőlük felsőbb évesek. Akkor még a drogról, szexuális inzultusról, vagy csak a "sima" verésről nem is beszéltünk.

Nem tehetek semmit, nincsen semmilyen jogosítványom. Felszólíthatom, hogy hagyja el az iskola területét és hívhatok rendőrt, de gyakorlatilag ebben ki is merül egy tanár eszköztára. A napvilágra került verekedésekről, diák alázásokról, tanár verésről szóló felvételeket is a cinkostársak mobilfelvételeinek "köszönheti" a nagyközönség.

Sajnos már ott tartunk, hogy szükségessé válhat az önvédelmi tárgyak beiktatása a tanárképzésbe, talán legegyszerűbb lenne egy biztonsági őr 100 órás képzését beilleszteni a sok felesleges és elavult pedagógiai tárgy helyett. Például lehetne a specializáció az "idegen nyelvű ügyintéző és tolmács" helyett, hogy "személy és vagyonőr", lassan már egyébként is a gyerekfelügyelet a legfőbb tevékenységünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr801492359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manager2008 2009.11.15. 10:13:00

Nyilvánvalóan teljesen felesleges a tanárok biztonsági őrré való kiképzése.

A probléma nagyon egyszerűen megholdható lenne.

1. Az iskola akár állami akár egyházi, vagy magán üzemeltetésű, egy olyan hely ahol az ott tartózkodók biztonságának érdekében a jog által is biztosított eszközöket kell és szabad használni.
- biztonsági kamera rendszer
- beléptető rendszer és személyi azonosító rendszer (rádiós kártya, stb)
- biztonsági őr
- a rendtartás megszegők ellen jogos szankciók alkalmazása (kitiltás, rendőrségi intézkedés, kártérítés gyorsított végrehajtása, stb.)

Ha az intézménybe csak ellenőrzött látogatók jutnak be, és a jogellenes tevékenységükre fényderül (kamera, tanuk, bejelentés, stb.) akkor az intézmény megitélésére legyen bízva hogy eltilthassa a belépéstől meghatározott időre vagy végleg. A bekövetkező intézkedések hatására pillanatok alatt vagy megszünnek az események vagy eltünne a renitensek, és a dolgok rendbe jönnek.

Ha esemény történik, akkor a video felvétel alapján eljárás indulhat, a biztonsági őr beavatkozhat, stb. Az intézkedés költségeit pedig a vétkes fizesse meg, minimum 50000 Ft +Áfa kezdő díjszabással. Aki nem fizet azt tiltsák ki végleg.

Ha valaki nem fizet, vagy egyéb okból kitiltják akkor mehet máshová (nagy az ország) vagy eddig tartott a képzése.

Mellesleg a francot sem érdekli hogy egy totálbunkó, primitív ember elvégzi e az általános iskolát, vagy mást. Menjen utcát söpörni ha kap munkát, vagy fát vágni az erdőbe.

A béna, tehetetlen intézmények és az őket nem támogató jogrendszer, a kiszolgáltatott tanárok együttes tevékenysége miatt van ez a helyzet.

Sajnos a folyamatosan növekvő nem európai kultúrát elismerő réteg előbb utóbb úgyis kikényszeríti a fenti intézkedések meghozatalát, de minek erre várni.

Ha a saját gyermekemet inzultus éri, akkor jelenleg csak azt tudom tenni hogy megszegve a törvényeket saját kezüleg rendezem le a konfliktust, (+a gyermeket kiképzem önvédelemre) ami nem mindig sikeres, ugyanis a tettes is rendelkezhet családi erőforrásokkal. Egy iskolai konfliktust viszont nem biztos hogy háborúval kell elrendezni.)))))

Egy társadalom attól társadalom és jogállam hogy nem az egyéneknek kell a saját védelmüket ilyen szinten megvédeni. Ha mégis ez a helyzet akkor eljutunk az amerikai iskolai fegyveres konfliktusokig. Lehet venni a gyermeknek gázpisztolyt, aztán fegyvert és testőröket, a az iskolák pedig védett magán intézményekké alakulnak, a renitensek meg tanuljanak a fűben ülve háromig számolni. Egyébként sincs szükségük az iskolában tanultakra, kiképzi őket a család.....

Pierr Kardán 2009.11.15. 10:15:26

Mi a jó lótúró az a krav maga?!?!

Pierr Kardán 2009.11.15. 10:18:31

Rákerestem a guglin...

Mi a francért kell azonnal kiprovokálni a zsidózást olyan esetekben is, amikor magától elő se jönne :-((((

Tita73 2009.11.15. 10:19:11

Valamikor régen nekem volt egy tanárom, egy férfi. Ő a napköziben direkt verkedtette a fiúkat! Kitett egy nagy szőnyeget, középre állította a vitás feleket, mi a többiek kőrbeálltuk Őket! A tanár azt mondta: "Tessék, intézétek el a problémákat!" És ment a bunyó! Felügyelet alatt. Úgyhogy nem voltak a szünetben verekedések, mert mindenki csak annyit mondott: "majd délután a Feri bácsinál elintézzük!"
Mai napig eszembe jut és nem tudom eldönteni, hogy ez a módszer helyes volt-e vagy sem?

manager2008 2009.11.15. 10:24:13

@Herr SturmLiberator:
Egyetértek, de azt sem a tanár alkalmazta, hanem a pedellus (fűtő, kapuőr stb.) feladatokat ellátó személy, aki a delikvenst levitte a szenespincébe, és jól elverte ahogy csak kell.
De akkor nem jött be 50 ember az iskolába hogy megtorolja a sérelmeket.

Nem rég mesélte valaki hogy a Dunántúli gimnáziumban egy ""lány erőszakosan kölcsönöket kért a gyerekektől (1-2 ezer forintokat hetente). Aki nem adott azt elverte mint a cimbalmot. Aki adott annak nem adta vissza természetesen, majd amikor azok panaszt tettek a tanárnál, bejött az iskolába 5 azaz öt kigyúrt harcos és megfenyegette a tanárt hogy ne macerálja a kishúgot.

Ez a konfliktus nem volt látványos, de az egyébként is szegény kislányok havi étkezési ellátmányát is jelentő pénz elvétele, a rendszeres verés, a félelem, stb. gyakorlatilag az oktatás eredményességét pillanatnyilag megszüntette, hiszen teljesen ki voltak akadva a dologtól, másra sem tudtak gondolni, mint az "ebédpénzre".
Az iskola tehetlen és a tanárok nem tettek semmi, őket ki védi meg?
Még nem tudom mi let a dolog vége, de valószínű az is hogy komoly összecsapás lehet a dologból a szülők reagálása miatt, ugyanis rendőri intézkedés nem történik a kis összegek és a tanuk megfélemlítése miatt.

PeZe 2009.11.15. 10:27:46

@Pierr Kardán: Miért provokálná ki a zsidózást? Ha kung fut írt volna a cikk szerzője, akkor jönne a kínaizás? Esetleg alternatíva lehetne a baranta? Attól, hogy valami zsidó származású, mint a krav maga, még lehet valami hasznos és jó...

manager2008 2009.11.15. 10:30:08

@Tita73: Nem gondolod komolyan hogy ez helyes lehet. A tanárt ha ma ilyet engedélyezne és a gyermekem lenne akit elver valaki egy mondvacsinált konfliktus miatt a tanár szeme láttára - én vonnám felelősségre ugyanilyen módon.
Ilyen eljárást alkalmaztak persze régen a hadseregek és a börtönök, a fogolytáborok stb. Ott láthatta filmen a tanárod. Tetszett neki és kipróbálta.
Az benne a hiba hogy a konfliktus redeti okát nem vizsgálta és a fizikai erőszak alkalmazása bármilyen konfliktus rendezésére nem megoldás.
Ha a tévében láttál már box meccset akkor talán felrémlik hogy vannak ott is sérülések, pedig ott van rendes ring, puha szőnyeg, boxkesztyű. Az iskolában meg kőpadló, nincs kesztyű, viszont van fal a ring kötél helyett.
Ha nem győztelek meg akkor bocs..

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.11.15. 10:32:41

Az egyértelmű, hogy a negatív fejlemények a cigány kisebbséghez köthetők.

manager2008 2009.11.15. 10:35:00

@Pierr Kardán: Mellesleg magyar zsidó találta ki, és az ide való citálása egy marhaság. Nagyon veszélyes (de szuper hatékony) önvédelmi módszer, egy iskolába nem való, inkább katonai, terrorista elhárító, vagy következményekkel nem törődő önvédelmi alkalmazásra való, vészhelyzetekre.
Idétlen és képzetlen tanároknak nem jó semmire. Ha alkalmaznák akkor a "család" úgyis agyonverné őket az iskola után, mert a "kis ártatlan tanuló" komoly sérülésekkel kerülne haza a "kis család" köreibe, akik minimum zászlóaljnyi erővel vágnának vissza és lebontanák az iskolát minimum. ))))
Mindenesetre érdekes lenne a dolog, a lapoknak lenne mit írni, a bírók meg nem unatkoznának.

glabla 2009.11.15. 10:44:27

@Pierr Kardán: te hülye vagy? a krav maga az egyik legelismertebb és leghatásosabb önvédelmi harcművészet ha egyáltan lehet ennek nevezni. számtalan hadseregben alkalmazzák nem csak izraelben. aki erre meg zsidózik az álljon oda egy krav magás elé.

Mylady 2009.11.15. 10:47:16

Az idegenek ellen lehet tenni. Nálunk anno a gimiben a tanítás kezdetekor bezárták az iskola kapujait. Tanítási idő alatt csak a főbejáraton lehetett bemenni, ahol portás ült. Emellett minden napra ki volt jelölve 2 diák, mint ügyeletes és az első emeleten a lépcsőnél ültek és vigyáztak arra, hogy órák alatt senki idegen ne menjen fel az emeletekre (ott voltak a tantermek).

Pierr Kardán 2009.11.15. 10:47:23

@PappZe: Ha önvédelemről van szó, akkor használjuk az önvédelem, vagy a harcművészet szót. Ha mindenképpen idegen szót akar valaki használni, akkor erre a karate szó a legmegfelelőbb. Jó még a kung-fu is, mert ezt is érti mindenki.

A krav maga szó az átlagemberek túlnyomó többségének ismeretlen. Ha viszont valaki utánanéz a szó jelentésének, akkor onnan azonnal azt kérdi, hogy valakinek miért pont ez a szó jut eszébe "alapértelmezésben" ha önvédelemről van szó...

nyalifalibiszibaszi 2009.11.15. 10:51:08

Pierre Kardán, te zsidófób ökör. A Krav Maga nem azért lett megemlítve, hogy az olyan túlérzékeny majmoknak, mint te, legyen lamentálni valója, hanem mert az egy olyan önvédelmi forma, amihez nem kellenek külön specális eszközök, mivel a Krav Maga azt tanítja, hogyan kell a mindennapi életben megtalálható átlag használati tárgyakkal (kulcscsomó, cipősarok)hatékonyan védekezni.
Az, hogy pont "zsidó" neve van, az kurvára nem releváns ebben a cikkben.
Az olyanok, mint te szítják itt a feszültséget, mert MINDENBE bele kell látni valamit, ami miatt reklamálnod lehet. Menj haza és sajnáld magad egyedül.

Pierr Kardán 2009.11.15. 10:52:12

@glabla: Még jó, hogy kérdés formájában írtad, mert egyébként csúnyákat gondolnék rólad!

Igenis provokációnak tartom, ha zsidó eredetű szavakat használnak olyan helyen, ahol legalább 10 magyar vagy közismert idegen szó megfelelően használható lenne.

Lehet, hogy krav maga a legjobb harcművészeti ág (bár gondolom, hogy ezt vagy 100-an cáfolni fogják itt a kommentekben), de akkor is felesleges eleve beépíteni a bombát egy blog beharangozójába!

nyalifalibiszibaszi 2009.11.15. 10:52:18

@Pierr Kardán: nem, a harcművészet meg a Krav Maga tök más.

Thera 2009.11.15. 10:53:06

@Pierr Kardán: Talán mert Krav manga teknikával egy 40 kg-s sose sportolt nő is maxot hozhatja ki magából mig kung-fu több év gyakorlást és a test megváltoztatását igényli.

Pierr Kardán 2009.11.15. 10:55:19

@nyalifalibiszibaszi: Az már jobb! Már anyázol, már üvöltesz!!

Aki a krav maga szót beírta, az máris elérte a célját!

Nem én szítom az ellentéteket, hanem az, aki 10 alternatíva közül egy zsidó szót alkalmaz, mert tudja, hogy erre ugrani fognak :-(((

Egyébként aért vagyok zsidófób, mert fogalmam sincs arról, hogy mit tanít a krav maga ?!?! Örülj neki, hogy te alapértelmeztten tudod...

maydayray 2009.11.15. 10:57:32

Pierr Kardán, szerintem guglizd még egy kicsit a krav maga-t. úgy értem olvasd is el, amit írnak róla.

Pierr Kardán 2009.11.15. 10:59:44

@maydayray: Gugliztam...

Sehol sem látom azt írva, hogy ez a legalkalmasabb módszar az iskolákban a kémiatanárnők számára az iskolai házirend fenntartására.

Akkor pedig akármelyik más szó is megfelelt volna...

JohnnyB 2009.11.15. 11:00:13

Kicsit úgy érzem, hogy sokan pedagógus azzal takarózik, hogy nincs semmiféle jogosítványa, holott ha lenne, akkor sem használná. Középsúlyos értelmi fogyatékosok iskolájában (is) tanítok, legtöbben lakásotthonosak, a maradék meg nagycsaládból származik, gyakran vannak összezördülések, de én úgy elhajítom 2 ellenkező irányba a verekedőket, hogy csak lesnek. Tegye fel a kezét, aki szerint ez fizikai erőszak. Határozott, erélyes fellépéssel, következetességgel sok dolognak elejét lehet(ne) venni, csak valóban nem mernek semmit tenni, inkább végignézik. Aztán meg csodálkoznak, ha holnap nekik megy a kedves diák.

Mr_Orange · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/355-bmw 2009.11.15. 11:00:56

szerintem kellene minden iskolába 1-2 biztonsági őr akik ott vannak teljes tanítási időben. ennyi...

nyalifalibiszibaszi 2009.11.15. 11:03:35

@Pierr Kardán: Örülök is, mert ez azt jelenti, hogy szélesebb a látóköröm, mint neked.
És még egyszer elmondom: a Krav Maga NEM alternatívája pl. a karaténak vagy a "harcművészetnek". Utóbbiak hosszas felkészülést, bizonyos fokú erőnlétet kívánnak, míg a Krav Maga inkább arra tanít, hogy átlagember létedre ne blokkolj le egy durván stresszes helyzetben sem, és az első kezed ügyébe akadó akármivel (plüssnyúl) is tudj hatékonyan védekezni.
Érted már? Most ha kung-fut ír szerencsétlen blogger, az mennyivel jobb? Csak mert azt több ember (hiszi, hogy) ismeri? Ne is haragudj, de ha te már ebbe is zsidózást látsz bele, akkor veled van gond.

Pierr Kardán 2009.11.15. 11:11:37

@nyalifalibiszibaszi: Tényleg utolsó reakcióként írok. Nem tudom, hogy mit tanít a krav maga és nem is akarom tudni!

A világ két részre osztható. Az egyik rész szerint a krav maga nagyon jó. A másik rész, meg nem tudja, hogy mi az. A karatéről viszont mindenki tudja, hogy micsoda. Tehát ha nem eleve megosztó módon akarok írni valamiről példát, akkor a karate szót használom!!!

nyalifalibiszibaszi 2009.11.15. 11:13:44

@Pierr Kardán: És mivel nem kívánom az egész napsütötte vasárnapomat itt tölteni, így gyorsan még hozzáteszem, hogy magasról leszarom, hogy szereted-e vagy sem a zsidókat. Nem érdekel, mert nincs jelentősége a cikk szempontjából.
A bajom veled az, hogy ha valamihez nem értesz (előfordulhat, én se értek mindenhez), akkor guglizd ki, OLVASD EL, és gondolkozz, mielőtt ostobaságokat írogatsz ide. Nem a zsidófóbságod vagy a zsidószereteted húzott fel, hanem a butaságod. Ennyi.
További szép napot mindenkinek.

nyalifalibiszibaszi 2009.11.15. 11:17:02

@Pierr Kardán: Na jó, utolsó utáni:
Idézet tőled:
"Nem tudom, hogy mit tanít a krav maga és nem is akarom tudni!

A világ két részre osztható. Az egyik rész szerint a krav maga nagyon jó. A másik rész, meg nem tudja, hogy mi az."

A kilencvenes évek eleje táján a világ két részre volt osztható: az egyik rész szerint az internet nagyon jó volt. A másik rész meg nem tudta, hogy mi az. Ha így maradt volna, talán te se írnál ide ekkora baromságokat.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2009.11.15. 11:18:21

@Pierr Kardán: Nem tudom feltűnt-e, hogy egyedül te vagy az aki a zsidó témát előhozta....senki másban fel se merült...pedig ideje lett volna rá....

Nem is tudom ki szítja az indulatokat...

hoozászólok 2009.11.15. 11:20:35

@Pierr Kardán: Az a baj, hogy nem akarod tudni mit tanít a krav maga, de mégis hozzászólsz.
Teljesen más a megközelítése mint az általad említett harcművészeteknek, és elsőként a krav maga jelent meg ezzel a tisztán önvédelmi megközelítéssel Mo-on. Most már van pl. a Defendo is.
Jó, hogy leírta a cikk írója a "krav maga" szót, mert ha valaki hatékony, rövid idő alatt elsajátítható önvédelmet szeretne, akkor menjen krav magázni, tanárnéniknek is hasznos. Mielőtt kapnám a kritikát: nem vagyos krav magás, defendos, de 19 éve foglalkozom küzdősporttal, harcművészettel.
Jogos a cikk: nálunk is volt, hogy a diák hátracsavarta a tanár kezét és még így is az iskolában maradt...! Pedig itt már kezdődhet az önvédelem.

Filipposz 2009.11.15. 11:22:46

Nah őrülök h természetesen megint sikerült kisiklatni magunkat a szokásos témákra... Azt lehetne, hogy kivételesen megpróbáljunk az eredeti téma mélyebb okain gondolkodni? Szvsz az oktatás azért van válságban, amiért az egész ország és vica-verza: az oktatás mélyrepülése egyre mélyebbre zülleszti az országunkat. Ha már - úgy tűnik - az ezt felismerők száma elérte azt a bizonyos "kritikus tömeget", akkor nem arról kéne inkább itt és a többi fórumon is vernyákolni, hogy '90 után az oktatás "reformja" rossz irányba indult el, becsődölt, és mindannyiunk közös érdekében azonnal koncepciót kell váltani?

Akkoriban talán még elhittük, hogy a demokrácia és a liberálizmus lesz a megoldás minden nyavajánkra. Azóta a többség - remélhetően - belátta, hogy a gyakorlat ennél jóval bonyolultabb, árnyaltabb. A valódi demokrácia/szabadelvűség NEM azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Pl. ha én azt csinálnék, amit akarok, az néha nagyon sokaknak fájna... De természetesen nem így cselekszem, hanem a társadalmi minimálnormák betartásával, és ez így van jól.

Jó néhány tanár barátom, ismerősöm van, egyvalamiben értenek csak egyet: ez így nem mehet tovább, a tanítás csak hierarchikus és rendezett körülmények éri el célját. Sajnos a levélíró tapasztalatait meg tom erősíteni: a tanárok félnek.

kacsa65 2009.11.15. 11:32:44

@nyalifalibiszibaszi: Teljesen egyetértek veled. Az öncélú zsidózás parasztság, ez nem volt az, az antiszemitizmus kiradírozásának pedig kétoldalúnak kell lenni. Ebben Pierr Kardán inkább akadájozó tényező, mint segítő. Ha azt mondom Weisz Manfréd, akkor megkérdezi, hogy miért nem Ganz Ábrahámot mondtam?!!!!

kacsa65 2009.11.15. 11:35:44

Bocsi, helyesen akadályozó tényező.

nyalifalibiszibaszi 2009.11.15. 11:37:54

@kacsa65: Köszönöm, megfogalmaztad helyettem, amit mondani szerettem volna :)

gorillka 2009.11.15. 11:39:36

@JohnnyB: igazad van. Bezzeg az én időmben... :-)
Tehát a 70-es években sem volt nádpálca, pajeszhuzogatás, pofozás, sarokba állítás.
Rend volt, a tanár a személyiségével tartott rendet. Ha valamelyik gyerek vegzálta a másikat, behívták a szüleit és a szülő nem leüvöltötte a tanár fejét, hanem otthon "megbeszélte" a gyerekkel.
Talán megoldás lenne, ha nem lenne tankötelezettség, ha el lehetne tiltani az iskolától. Legyen magántanuló, de családi pótlék csak teljesített év után járjon.

Kisbefektető 2009.11.15. 11:46:11

Meg kell mondanom, én elítélem a cikk írójának ezen hozzáállását, hogy nagy ívben leszarja, hogy esetleg a verekedő gyerekek kárt tesznek egymásban, hanem felnőtt létére a saját testi épségét félti. Általános iskolában a mi osztályunkban is rendszeresek voltak a verekedések, aminek akkor én is rendszeresen szenvedő alanya voltam, tanári kar pedig meg kell mondjam, akkor is tehetetlen volt.Az ilyet a gyerek nyilván azonnal érzi, ezért csak a hecc kedvéért engem pl. simán kilógattak az 3. emeleti osztályterem ablakán cipőmnél fogva. Ja és a gyerkőcöt azzal győzték meg, hogy szedjen már be, hogy valamelyik osztálytárs benyögte, hogy "alattunk van az igazgatói..."

Nem igaz, hogy nem lenne meg egy tanári karnak az eszköztára arra, hogy a rendbontó gyermekeket visszavegyék, egyszerűen arról van szó, hogy nincs benne a munkaszerződésükben, hogy elejét vegyék az agressziónak, helyette örülnek, hogy kényelmes munkájuk van, akkor is jön a lé, ha szarul tanítanak, hisz fizeti őket az állam.

kb. ennyi.

KCB 2009.11.15. 11:51:43

@Pierr Kardán: "Igenis provokációnak tartom, ha zsidó eredetű szavakat használnak olyan helyen, ahol legalább 10 magyar vagy közismert idegen szó megfelelően használható lenne."

Csinálod itt műBALHÉT, pedig csak egy BALEK vagy aki össze vissza HADOVÁL, nekem viszont HERÓTom van az ilyen TRÓGERekből. Mert itt a neten csak BRAHIból jár a szád, de az életben ha nincsenek ott a HAVEROK, te is csak egy nulla vagy. Majd egyszer MELÓba menet véletlenűl belekötsz egy BÖHÖM nagy SRÁCba és elhagy a MÁZLId, aztán jól megkapod a magadét a BEHEMÓT PACÁKtól.
Miért lenne BOTRÁNY, hogy zsidó szavakat használ valaki, te nem szoktál talán? Vagy csak a tudatlanságodra vagy büszke?

Mert az összes nagybetűs szó jiddis eredetű te alul művelt...

Javaslom ezentúl tartózkodj a használatuktól...

PeZe 2009.11.15. 11:52:06

@Pierr Kardán: Talán azért, mert a krav maga teljesen hatékony lenne ilyen szituációkban, és mert van olyan verziója is, amit lehet iskolai körülmények között is hatékonyan használni. Nem csak azt tanítják meg, hogy hogyan védd meg magad, hanem azt is, hogy hogyan alkalmazd, ha nem akarsz sérülést okozni, csak egy támadást elhárítani.

"Tényleg utolsó reakcióként írok. Nem tudom, hogy mit tanít a krav maga és nem is akarom tudni! "

Ha ez az alfája és omegája a gondolkodásmódodnak, akkor csak szánni tudlak. Ha nem kedveled a zsidókat, akkor sem árt, ha utánanézel néhány fogalomnak, a tudás az számodra is hasznos lehet.

KCB 2009.11.15. 11:55:04

Elég elszomorító ha a tanárok már magukat féltik akkor hogyan számítson arra a szülő hogy ha csemetéjét veszi elő valamelyik iskolatársa akkor bátran fordulhat a tanárához...

Dee_ 2009.11.15. 12:05:26

Régen ha verekedtek a gyerekek, a szülőket behívták, azok otthon elbeszélgettek a rendbontókkal. Most egyrészt nem jönnek be, nem érdekli a szülőket, vagy talán még örülnek is, hogy ilyen tökös a gyerekük. A tanár avatkozzon közbe? Nézze át a táskákat reggelente? Már jönnek is a szülők a személyiségi jogokkal, a gyerekek füle hallatára lehordva a tanárokat. Csoda, hogy nincs tekintélyük?
Emiatt van kevesebb jogosítványuk is. A szülők nem nevelnek, de azt sem engedik, hogy más tegye akkor sem, ha szükséges.

tenkes kapitánya 2009.11.15. 12:12:35

Tanulmányim a 60-as évekre datálódnak.Kedves tanárok abban az időben rend vala,mert tekintélye volt a tanárnak,már aki kivivta magának.Emlékszem a sorakozókra mikor az udvaron reggel sorakoztak az osztályok,mikor megjelent az igazgató néma csend és hullaszag volt:)))Amúgy nagyon korekt és szigoru de igazságos volt a direktor.De nála rendnek kelett lenni,mindegy volt hogy milyen nációhoz tartozott a diák.Igaz viszont ha most élne nem tudná fentartani ezt a rendet mert a diáknak jogai vannak nem pedig az iskolának:(((

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.11.15. 12:16:55

@kacsa65: Kedves Kacsa Ganz is zsidó volt tehát nem teljessen jó a példa. Érdekes, hogy a cikkben én nem látom a Krav Maga-t leírva mig a kommentekben igen.

Egyébként érdekes lenne ha a pedagógusok Krav Maga-t tanulnának. egyrészt nem mindegyiknek van erre affinitása másrészt meg botrány lenne abból, hogy ha egy szűlő vagy egy diák ellen alkalmazná és ne adj' Isten komoly sérüléseket okoznának.

Persze az is igaz, hogy akiről tudni vélik, hogy Krav Maga-t tanult, annak feltételezhetően nagyobb tekintélye lesz. :)

/ Elnézést a sok szóismétlésért. De annyira tetszik a Krav Maga szó csengése, hogy muszáj volt többször leírnom. És a végére egy kis off: Isten éltesse Kertész Imrét a nyolcvanadik szülinapján. ;-) /

OrulunkVincent? · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.11.15. 12:20:41

tényleg meg kell tenni bizonyos lépéseket, mert elképesztő milyen állapotok uralkodnak egyes iskolákban. több 8. 9. kerületi iskolához volt már szerencsém, illetve dolgoznak ott ismerőseim és elképesztő dolgok történnek. eleve gondoljatok bele, hogy a diákság 90%-a roma (a durvább fajtából), akiknek aztán nem sok kell, hogy kést rántsanak meg hasonlók (a szüleiknek sem).

manager2008 2009.11.15. 12:42:37

Ha az állam gyenge, akkor az általa elrendelt kötelező oktatást sem tudja megfelelően végrehajtani.
Az iskolában megjelenő, tanulni vágyó gyermek sem tud tanulni ha a többiek nem hagyják, és így ő is egy európai szinten értéktelen oktatásban vesz részt, az esélyei sérülnek.
El kell dönteni hogy mi a cél, és ha a tanuló balhézni jár be az iskolába akkor másik intézményt kel neki kijelölni pld a Hortobágyon. Ha nem jelenik meg akkor pénzbüntetés, ha nem fizeti be a szülő akkor elzárás kap vagy közmunkát, stb.

A rend fogalmát kell értelmezni újra. Ha meg nincs rend, akkor felejtős az oktatási rendszer, az iskolát be kell zárni mert nem melegedő helyet finanszírozunk az adónkból, már bocs, ahol lehet a lányokkal találkozni a Rómeónak.

Legyen egy kérlelhetetlen, vaskalapos adminisztráció, ami előre látható intézkedéseket hoz, és aki nekimegy a dolognak az jól kiérdemelt szankciókat kapjon.

Nevetséges ahogy reagáltak a benzinkút tolvajlásra is, emberi jog hogy lopja a benzint, a kutas joga meg elviselni a veszteséget. Szuper. Persze akutas is hülye, hogy nem használt sorompókat stb.

PeZe 2009.11.15. 12:50:03

@matyi10: mi köze ehhez Kertész Imrének?

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.11.15. 12:54:54

@PappZe: Semmi. Azért írtam oda, hogy off. Csak úgy eszembe jutott.

elod72 2009.11.15. 13:30:50

Az a baj ebben az esetben is, mint egyebkent a blogon megjeleno posztok nagy tobbsegeben, hogy a szerzo leir egy nyilvan letezo problemat, amelyekre semmi, de semmi eloremutato valaszt nem lehet adni.

"Milyen eszközök vannak nekem, tanárnak a kezemben?"

Bocsanat a kritikaert, de ezt a kerdest itt olyan feltenni, mintha en 20 ev villanyszereles utan kerdeznem, hogy hogyan donthetem el, melyik vezetekben van aram. Ezzel a kerdessel valahol a tanari palya legelejen kellene elougrani, legkesobb a hospitalas alatt.

"Nem tehetek semmit, nincsen semmilyen jogosítványom."

Erdekes, hogy az agressziot sokan probaltak egy oszton kieelesekent definialni. Ok is ezt mondtak: az agressziv ember nem tehet semmit egy ilyen elementaris belso kenyszer ellen. Mindenkeppen kenyelmes allaspont, mert eltorli a felelosseget.

Ha esetleg valaszt var a megfogalmazott kerdeseire, akkor a kovetkezoket ajanlom:
1) Az iskola "kulso" biztonsagara vonatkozo otleteket (kapuk zarasa, portas, akarmi) probalja elovezetni az illetekesnek (igazgato ?), idealis esetben irasban. Ha buneset tortenik, gondoskodjon rola, hogy feljelentes legyen a vege. Vallalja fel az ezzel jaro kellemetlensegeket.
2) A "belso" biztonsag eseteben tegyen meg mindent, ami erejebol telik. Ez leginkabb a bunosok szankcionalasat jelenti, es azt, hogy nem forditja el a fejet. Ne gondolja, hogy nem tud szankcionalni. Semmi esetre se alkalmazzon eroszakot, es igyekezzen hatalmaval ne visszaelni. Eroszak mindig lesz, ezert a mertekenek csokkentese a cel, nem a felszamolas. Az eroszak fo forrasa a frusztracio (ill. az eroszakos semak masolasa), ebbol most van eleg tanarnak, gyereknek, szulonek.

Kisbefektető 2009.11.15. 14:07:37

@elod72:

egyetértek a kritikáddal, igazából én sem értem, hogy egy gyerekekkel foglalkozó tanár hogy a fenébe nincs tisztával a felnőtt-gyermek közti erőviszonyokkal, illetve azzal, hogy miként kell egy gyermeket kezelni? Vagy ez már túl nagy felelősség lenne?

Az én válaszom a fenti kérdésre, hogy a gyermekekkel következetesen kellene a tanórákon bánni, és nem szabadna megengedni, hogy a gyermek az erőt próbáljon egy tanárral.

Filipposz 2009.11.15. 14:13:02

@elod72: Kérlek, ne haragudj rám, hogy 1szerűen nincs erőm reagálni ennyi hangyaeszűségre. Attól tartok, hogy egy igazi született hülye vagy. Javallat: ezentúl kizárólag villanyszerelési blogokat olvasgass, és azokba se kommentelj. Köszi.

Filipposz 2009.11.15. 14:21:40

@Megvagyhadnagy: Hát tőled ennél lényegesen konstruktívabb hozzászólást vártam volna, bocs. Nem a tanár, hanem a gyerek él vissza azzal, hogy itt egy olyan antikultúra lett bevezetve, ahol az általad említett erőviszonyokkal tilos élnie a tanárnak. A gyerekek még mindig nem kisméretű felnőttek, sokkal inkább ösztönlények, mint mi vagyunk, nevelésüket ennek megfelelően kell megoldani. Mielőtt bárki azt a primitívséget reagálná erre, h akkor most üssük-verjük a gyerekeket, közbeszólnék: állítsa le magát. A '80as években voltam általános iskolás, összesen talán 2-3 alkalomra emlékszem, amikor pl. Laci bácsi a lapátnyi tenyerébe szorította vmelyik izgága diák fejét, és ezzel azonnal helyre lettek téve az "erőviszonyok", kitűnő hangulatban és hatékonyan ment tovább a tanulás. A "megfenyített" diáknak nem lett semmiféle lelki nyűge, ma boldog családapa. Szóval nem kéne itt erőltetni ezt a libertariánus nyavalygást, hanem 1szerűen normális állapotokat kell teremteni az iskolákban (is).

elod72 2009.11.15. 14:22:58

@Filipposz: "De természetesen nem így cselekszem, hanem a társadalmi minimálnormák betartásával, és ez így van jól."

Konstruktiv megjegyzeset ezuton koszonom. Valaszat forwardolom @Megvagyhadnagy-nak is, ha nincs ellenvetese.

Meg szerencse, hogy vannak azok a "minimalnormak"! ;-)

Filipposz 2009.11.15. 14:25:05

@Megvagyhadnagy: Télleg rendesen ki vagyok rád akadva, Hadnagy uram.

"hogy a fenébe nincs tisztával a felnőtt-gyermek közti erőviszonyokkal, illetve azzal, hogy miként kell egy gyermeket kezelni?" Kapaszkodj meg: ők tisztában vannak vele.

"és nem szabadna megengedni, hogy a gyermek az erőt próbáljon egy tanárral." Pont erről van szó! Milyen konkrét tiltó módszerekre gondolsz?

Filipposz 2009.11.15. 14:27:58

@elod72: Pontosítsunk. Nálam, és még néhány ilyen idealista hülyénél megvannak. Azoknál, akik 20 rokonból kordont állítanak az iskola elé, hogy terrorizálják a tanárnőt, nincsenek. Akik pedig ezt bármilyen formában támogatják, bátorítják, nem tudom, miféle normáik vannak. Ennyi.

elod72 2009.11.15. 14:36:13

@Filipposz: Valoszinuleg kulonbozo blogokat olvasunk. En itt nem olvastam olyat, hogy barki tamogatna a kordon allitasat, vagy tanarnok terrorizalasat. Bar On bizonyara jobban tud olvasni a sorok kozott is. Vagy talan a minimalnormai lettek kisse elhangolva.

Kisbefektető 2009.11.15. 17:45:03

@Filipposz: Filiposz, szerintem nem olvastad el elég figyelmesen amit írtam.

Nekem az a gondom, hogy a posztoló azon problémázik, hogy miként tudja megvédeni megvédeni magát az agresszív tanulókkal szemben

A válaszom: Ha ez nem megy neki, akkor válasszon más hivatást, és hagyjon fel az általános iskolai tanítással, mert nem ért a gyerekekhez.

Egyébként a probléma itt azon gyakorlatból ered, hogy egy csomó iskolából az ilyen problémás (verekedős) gyerekeket azonnal kipenderítik, aztán vannak bizonyos gyűjtőiskolák, vagy gyűjtőosztályok, ahova ezeket összeengedik. Aztán csodálkoznak, hogy emberfia nincs, aki rendet tartson közöttük.

Azt is elmondom, hogy a párhozamos osztályokban nálunk nem volt jellemző a napi szintű verekedés, csak nálunk. Illetve testvéremék is tök normális osztályba jártak - persze verekedések néha voltak, de azt a tanerők kezelték.

A mi osztályunkban mi 6.-ban kaptunk egy pályakezdő (tapasztalatlan) csajt, aki pont olyan volt, hogy nem tudta magát sem megvédeni. 8.-ra kezelhetetlen lett már az egész osztály. (annyira, hogy eseteben a tanerők áprilisban értesítették a szüleimet, hogy nem tudják garantálni a testi épségemet - így az utolsó két hónapban már nem jártam iskolába. ez a 80-as években volt...

Egyébként hogy mi van mostani osztálytársaimmal? Többségük jól van, családos ember. De pl. kettőről is tudom, hogy most épp nem ül börtönben, mert kiengették. Ki csalásért ült, ki gyilkosságért....

De térjünk vissza újra a postoló kérdésére? Szóval az egésznek az a megoldása, hogy a gyerekeket megfelelően kezelni kell tudni. Következetesen kell velük bánni, és nem ütni-vágni.

Kisbefektető 2009.11.15. 21:59:03

pár dologra még reagálnék:

"Bejöhetnek illetéktelenek az iskolába, akár lopni, verekedni, rendet bontani, de sem megelőzni, sem megakadályozni nem tudjuk bejutásukat."

ez milyen iskola? A mi időnkben is volt folyamatosan kapuszolgálat, ez a gyakorlatban annyi volt, hogy a 7.-es és 8.-osok egymás váltva ügyeltek - 2 fő 2 órán át ült a kapunál egy fülkében - annyi volt a feladat, hogy a késők ellenörzőjét elvettük, az idegeneket meg nem engedtük be. Működött, mert nem voltak lopások.

"A diákok bármit behozhatnak, senki nem néz bele a táskájukba, így fordulhat elő, hogy késsel fenyegetnek meg diákokat, pénzt követelve tőlük felsőbb évesek."

hát azért a bármi az túlzás. Tudod anno nálunk is kreálták a szabályokat, hogy nem lehetett behozni matchboxot, moncsicsit, meg szotyolát. Aztán egyszer volt szotyolaellenőrzés. Az egyik lánynál ott volt a 3kg-os zacskó szotyola, amit a nagyon szigorú ellenőrzés ellenére sem találtak meg. Csak az egy gyerek zsebében egy szexkép akadt fenn - amiért az illető igazgatói intőt kapott.. - meg még sorolhatnám, hogy hányszor lettek átverve a tanárok, és hány tanár tette magát nevetségessé.

Persze volt idő, amikor néhány gyerkőc többszáz petárdával járt iskolába, és azt árulta. Amikor ezek miatt voltak razziák, akkor azok mindig előkerültek - volt is belőle rendesen balhé.

No meg amikor ment a Linda, akkor pár gyerkőc nuncsakuval járt iskolába. Volt olyan gyerek, akinek a 6. nuncsakuját kobozták már el, aztán megunták.

melkaart 2009.11.16. 05:54:22

@Megvagyhadnagy: A protaszolgálat remek dolog, de hogyan akadályozza meg azt, hogy az udvarra belógjanak illetéktelenek, mint ahogy pl. mifelénk történni szokott?
Másfelől igazad van, valóban probléma, hogy a problémás gyerekek felgyűlnek bizonyos iskolákban, ahonnan enne következtében a tanulni akarók menekülnek. 18 éves koráig az ember tanköteles, praktikusan nem rúgható ki - ez szerintem a gondok alfája és omegája. Ha nem volna az oktatás kötelező - ellenben mindenféle juttatások (családi pótlék, ilyesmi) az iskolai teljesítménytől függnének (pl a 2. igazolatlan óra után bukta arra az évre, máris jobban megbecsülnék magukat. Ehhez kellene a tanárképzést, a tananyagot alaposan átgondolni, a minőségi oktatás anyagi feltételeit megteremteni (méltatlan helyzetnek tartom, hogy a diákok hoznak krétát az iskolába, papírt, hadd ne soroljam), és akkor várhatnánk javulást.

Kisbefektető 2009.11.16. 10:32:07

@melkaart: nyilván az épület olyan volt, hogy csak egy helyen lehetett bejutni az iskolába, ezt mi is tudtuk, hogy a késünk, akkor nincs mese, ellenőrző leadás beírás stb.
középsuliban viszont több helyen is be lehetett jutni, én pl. mindig a konyhán keresztül mentem be, amikor késtem

egyébként voltak tanárok, akik tudtak rendet tartani. pl. mert le tudták kötni a problémás gyerkőcöket. Az a helyzet, hogy a fenti köpködések közepette az elfelejtődik, még a legproblémásabb gyerek is olyan, hogy ha olyan feladatot kap, aminek ő látja a hasznát, akkor azt megcsinálja, és nem rosszalkodik, nem kezdi el verni a másikat.

Mert az értelmetlen verekedések miből is kerekedtek mindig? Tanár genya volt a gyerkőccel, utána valamelyik szünetben szétpüffölt valamit. pl. magyaróra mindig úgy kezdődött, hogy tanár kihívta az egyik problémás gyerkőcöt, a gyerek elkezdett felelni, tanár feltett egy-két kérdést amire nyilvánvaló volt, hogy gyerkőc nem fog tudni válaszolni tanár ezután: jóvan kisfiam, egyes leülhetsz. Következő órán ugyanez. Rákövetkező órán ugyanez.
Orosztanár is csinált hasonló genyaságokat. O.f. pedig (énektanár) pedig hogy áll az osztályhoz? jézus mária milyen hülyék ezek a gyerekek. Ezekből sose lesz semmmi, még inas sem, lusták, trehányak, buták stb. stb. - ment rendesen a lelki terror" - pár gyerkőc pedig úgy 6.-ban bemakacsolta magát.

a gyerekek nagyon is pontosan tudták, hogy melyik tanár mennyire volt gennyláda, és melyik volt normális - a gyerekek is ennek megfelelően bántak a tanárokkal (volt akit tiszteltek, volt akit kevésbé)
Az egyik tanárnő állandóan rikácsolt, meg krétát dobált felénk, meg a gyereket simán kirángatta a padból, de volt tekintéje, még a legbátrabbak sem mertek vele kikezdeni.

Adani 2009.11.20. 10:57:14

Lusta vagyok végigolvasni minden hsz-t, bocs ha már volt mint ötlet ,de sztem a legjobb az lenne ha tornaóra keretén belül is tanítanának alapvető önvédelmi fogásokat. Sokkal hasznosabb tudás lenne mint 10 kör futás a pályán meg a sima formagyakorlatok. Nem kell fekete öves meg tudomishány danos mestert faragni mindenkiből, de pár alapvető önvédelmi fogást meg lehetne tanítani, h ezzel megvédheti magát és ennek a tudásnak bármikor hasznát vehetik. Hosszútávon pedig a bűnözési mutatók is csökkennének valószínűleg az utcai támadásoké biztosan, hiszen ma kb. 99%-ig biztos lehet benne a támadó, h a kiszemelt áldozat nem tud vagy nem mer védekezni. Ha mindenki tanulna alapszinten önvédelmet akkor már nem lenne biztos benne ,h nem fog védekezni és lehet, h meggondolja, érdemes-e.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása