52

Ez aztán a disznóság!-Sertésinfluenza

Ellenőrző , 2009.11.05. 08:00 · 2 trackback

Naponta halljuk a tv-ben, rádióban, hogy egyre bővül az ingyenes H1N1 elleni oltóanyaggal beoltandónk köre, közéjük tartoznak a 14 éven aluli gyerekek és az általános iskolák dolgozói is. Gréti leveléből azonban arról értesülhetünk, hogy bizony a helyzet korántsem ennyire rózsás, a háziorvosok megtagadhatják az oltás beadását, illetve a drágább megoldást javasolják, mivel nekik az jobban megéri.

 

Sokat tépelődtem szülőként, hogy beadassam-e a gyerekeimnek az újinfluenza elleni védőoltást. Sok minden szól mellette, de legalább ennyi ellene is. Egyikünk sem volt soha influenzás, nem is voltunk beoltva, most sem terveztük, de kaptunk egy levelet hétfőn (11.02.), hogy máig (11.04.) nyilatkozzunk arról, hogy engedélyezzük-e, hogy a gyermekünk az iskolában/óvodában ingyenesen megkapja a védőoltást? Az kerületi Önkormányzat ingyenesen beoltatja a kerület óvodásait és óvodai dolgozóit, valamint a 14 éven aluli gyermekeket és az általános iskolák dolgozóit az intézményi oltás keretein belül. Úgy éreztem rábeszéltek, legyen.

Megkérdeztem ma a gyerekorvosunkat, aki az óvoda orvosa is egyben, hogy mikor lesz az oltás és ő mit gondol? Megtudtam, hogy a kisebbik fiam óvodájában, ahol ő a gyerekorvos, nem lesz oltás, mert ő nem olt be 150 3-6 közötti gyereket. Mikor meglepődtem, gyorsan hozzáfűzte, hogy ő nem vállalhatja a felelősséget az oltás kockázatai miatt. Javasolja inkább a hagyományos influenza elleni oltást, vegyem meg a patikában 900 ft és ő beadja +900 forintért. Nem nagyon tetszett, de  mit tudok tenni.

Délután a rádiót hallgatva világosodtam meg:Az ingyenes oltóanyagért csak 200 Ft-ot kérhet el a törvény szerint az államtól, egyébként pedig annyit kérhet az oltásért, amennyibe az oltóanyag kerül. Ha tényleg ez az oka annak, hogy nem vállalják a gyerekek ingyenes oltóanyaggal való beoltását, akkor szégyeljék magukat!

A családom több tagja is beoltatta már magát az új influenza ellen, kivétel nélkül ingyen kapták az oltóanyagot és az oltást is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr611498445

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oltás miért van? 2009.11.05. 10:26:40

Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy léte...

Trackback: Oltás miért van? 2009.11.05. 09:26:19

Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy léte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászóló 2009.11.05. 09:25:44

Én már túl is vagyok a sertésen, most megyek vissza kontrollra (már ha beengednek majd a rendelőbe). Amúgy nem késő már az oltáshoz a szezon közepén? Úgy tudom, hogy kell egy pár hét amíg kifejti hatását az anyag.

tilla77 2009.11.05. 09:50:04

az oltás nem 900 ft, és az orvosnak nem ennyibe kerül. Joga van annyit kérni, amennyibe az oltás kerül. Nem kívánom senkinek azt az adminisztrációt, amit nekik végre kell hajtani egy oltás után. Nem védem az orvosokat, de kedves posztoló minden egyes saját kérésre történő oltás után, azaz, ami nem kötelező, az orvos kérhet pénzt, a beadásért- legyen ez kullancs, tüdőgyulladás, hepatitis. Szerintem ne szégyelljék magukat. A tudatlan ember mond csak ilyet, inkább utána kéne nézni bizonyos dolgoknak és utána írni pocskondiázó posztot. Amúgy pedig egy oviban vagy iskolában, ha én lennék gyerekorvos én se oltanám be a gyerekeket. Nincs semmiféle kutatás, eredmény, hogy kinek mit lehet, annak meg semmi értelme, hogy beoltatod a gyereket és utána 2 hétig lázasan fekszik otthon és nem tudod mi a baja. Az aktiv immunizáció amúgy is kb 2 hét alatt alakul ki. És azt sem mondja senki, hogy ha már nátha jellegű panaszaid, vagy bármilyen jellegű panaszod van, akkor sem szabad beoltatni magad. Szerintem a gyerekorvosnak igaza van.

Bit Rot 2009.11.05. 09:57:22

Mexikó népessége: kb. 110 millió
Halottak száma: 242 fő

Magyarország népessége: 10 millió
Ha vetítjük a fentit, az kb. 22 halottat jelent.

heliox 2009.11.05. 10:00:27

@Bit Rot: Ebből a 22-ből te hány akarsz lenni?

sic! 2009.11.05. 10:13:57

@Bit Rot: Mai adat: Mo-on 319 igazolt újinflueznás eset, ebből 5 halott.

sebi77 2009.11.05. 10:14:06

Ha 10-ed ilyen mértékben figyelnénk az egyébként is meglévő veszélyekre kurva sokan szoknának le a dohányzásról.

sic! 2009.11.05. 10:14:43

Ja, és a járványos fertőzéstől még messze vagyunk.

beleszolok 2009.11.05. 10:27:07

Aki sokallja az oltás beadásának az árát, az beadhatja magának, vagy a családtagjának. Ugyanúgy, mint ahogy felfúrhatsz egy képet a falra, nem kell hozzá szakit hívni.

sic! 2009.11.05. 10:28:21

A szezonális influenza ára kb. 900 Ft. Ennyiért veszed (recept alapján) a patikában, és további 900 Ft-ot fizetsz az orvosnak a beadásért.
Azért 30000 Ft-ért nyugodtan beadhatná a doki az oviben - ott sorozatban, gyorsan megy, két perc egy gyerek.

Az oltóanyagért való felelősség amúgy nem az orvosé, hanem a gyártóé. Az orvos felelőssége csak annyi, hogy ne adja be olyannak, akinek nem szabad (mert pl. tojásallergiája vagy hasonló betegsége van, vagy még nincs 1 éves). Persze az orvos többet kap a betegek gondozásáért, mint az egyszeri oltásért. A szülő meg szív, mert külön el kell vinni a rendelőbe a gyereket, veszekedni az orvossal, hogy igenis adja be.

Azt sem felejtsük, hgoy a be nem oltott gyerek fertozni fog, a beoltott nem. Az oltás nem csak azt védi, aki be van oltva, hanem azokat is, akik nincsenek. Magyarán a be nem oltottak élősködnek a beoltotakon, sőt, veszélyeztetik azt a kevés embert, aki valamiért tényleg nem oltathatja be magát (pl. csecsemők, stb.).

Hülyeség azt írni, hogy nincs kutatás és tapasztalat az oltóanyaggal kapcsolatban - _40 éve_ használjuk ezt az oltást itt Magyarországon (csak az antigént kell minden évben kicserélni rajta, azt meg még mindig veszélytelenebb ellenőrzött mennyiségben és elölt formában kapni, mint ellenőrizetlen mennyiségben, élő és fertőzőképes "természetes" formájában).

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.11.05. 10:29:40

Az ÁNTSZ-nél egy nem kötelező védőoltás beadása 900 forint. A hozzá kapcsolt kötelező orvosi vizsgálat, tanácsadás, megbeszélés 4000 forint.
Plusz az oltóanyag ára.
Miután a nem kötelező védőoltásokért az OEP egy kanyi vasat nem fizet, lévén ezt az EbTv tiltja, miért csodálkozik bárki azon, ha egy orvos egy ugyanolyan nem kötelező védőoltásért elkér 6000 forintot?

Felhívom mindenki figyelmét a Polgári Törvénykönyvre. Az oltásért ÉRTÉKARÁNYOS díjazás jár, és nem annyi, amennyi jut.

Tessék bátran használni a kalkulátort.:-)

200 forintért egy orvos ma a szemét nem mozdítja meg, ha tartja magát valamire. Ha az ÁNTSZ is megvágja a polgárt, az oltócentrum is piaci árat kér, akkor én miért is legyek ingyencsóró?

www.oltokozpont.hu/index.php?id=289

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.11.05. 10:36:09

Nincs tapasztalat, az OMNINVEST egyetlen koldus study-t hozott össze a vakcinájával kapcsolatosan,az is csak a szerokonverziót vizsgálta.
Ráadásul az "influenzás" jelentett betegségeknek maximum a 15%-a influenza. A többi ellen nem véd az oltás, bár ez ellen sem biztos, hogy véd, hiszen sem field study, sem experimental study nem történt.:-)
Ezek csak felveszik a zsozsót, és röhögnek a markukba Cipruson.:-)
De ennél fontosabb, hogy egy önkéntes oltás a beteg döntése. Nem szabad ajánlani, lebeszélni, mert az már befolyásolás.És onnan kezdve ketyeg a felelősség, ami bizony az orvosé is lehet, mert a termékfelelősségi láncolatnak ő is része.
Aki nem ismeri a vonatkozó törvényt a termékfelelősségről, ne osszon észt a témában.

sic! 2009.11.05. 10:39:29

A konkurenciánál egyébként van egy jól összefoglaló az influenzáról, arról is, miért a fiatalok és erősek halnak bele: www.origo.hu/tudomany/20091103-h1n1-uj-influenza-vedooltas-vakcina-20-es-50-ev-kozott.html

baliquez 2009.11.05. 10:52:59

Nincs "újinfluenza", a gyógyszermultik pénzéhsége a régi.

Emlékezzünk hogyan kezdődött. Mexikóban megjelent egy gyenge tünetekkel járó igen alacsony mértékű elhalálozást okozó de potenciálisan fertőző- és terjedőképes vírust. Emellett a Baxter laboratórium pár hónapja szétküldött vakcinamintákat eme "új vírus" ellen szinte a mexikói megjelenéssel egyidőben a világ számos országának kutatólaborjaiba. Csakhogy - állításukkal ellentétben - nem vakcinákat küldtek szét hanem a 1917-es spanyolnátha RNS-ével felturbózott szezonális influenza-vakcinát, amitől sorra döglöttek meg a kísérleti állatok, volt nagy csodálkozás. A Baxterről (ami a Bayer leányvállalata) idén kiderült hogy tudatosan HIV-fertőzött vérkészítményeket is forgalmazott hemofíliásoknak. Bezáratták? Ugyan.

Két hónappal ezelőtt egy amerikai/izraeli kettős állampolgárságú biotechnológus tudóst brutális erővel és elképesztő körültekintéssel tartóztatott le az FBI bevetési csoportja. Egy rádióműsorban készült kitálalni a H1N1-ről, arról hogy egy érdekszövetség tudatos népirtást tervez, és Ukrajnában lesz a kiindulási pont. Mindez két hónapja történt, rá lehet keresni. Letartóztatása után azonnal kiadták Izraelnek, azóta semmi hír róla.

A terv egyszerű: hisztériát kelteni, majd amikor az emberek tömegesen beoltják magukat, az "oltóanyag" a szezonális influenzával együtt szövődményeket, esélyesen világjárványt okoz. Ukrajnában nagyon sokan beoltatták magukat, eredmény több százezer fertőzött, igen súlyos tüdővérzéses tünetekkel, és több száz halott.

A Föld édesvíz-készletei végesek + nem kicsit népesedtünk túl = többit össze lehet rakni logikusan. Kevesebb emberen könnyebb uralkodni. További kellemes napot.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.11.05. 10:54:01

@sic!: tegnap egy blogban sok okos írta, hogy ő kurva egészséges ezért nincs szüksége az oltásra. Ehhez képest:
"az összes újinfluenzában elhunytak körülbelül ötödének nem volt más betegsége".

Bit Rot 2009.11.05. 10:56:22

@heliox:
"@Bit Rot: Ebből a 22-ből te hány akarsz lenni?"

Mekkora demagóg kérdés! Hányan halnak meg közúti balesetben egy évben Magyarországon? És te hány akarsz abból lenni?

Bit Rot 2009.11.05. 10:57:20

@sic!:
"@Bit Rot: Mai adat: Mo-on 319 igazolt újinflueznás eset, ebből 5 halott."

Hogy lehet, hogy Magyaroszágon rosszabbak az arányok, mint az "elmaradott" Mexikóban?

(Bár szerintem nem lehetnek rosszabbak.)

Sonka Nery 2009.11.05. 11:02:15

@Bit Rot: Mekkora demagóg érv! Autóbaleset ellen mióta adnak védőoltást?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2009.11.05. 11:06:04

Olvassátok ezt, hogy miért nem akar egy orvos oltást beadni:

giulio.freeblog.hu/

sic! 2009.11.05. 11:09:28

Még pár adat:
oltás nélkül a lakosság várhatóan negyede-harmada betegszik meg, és 1000-ből egy eset halálos.
Tehát: ha nem oltunk, 2,5 millió ember betegszik meg, ebből 2500 meg is hal (plusz még néhány a terhes nő magas láza következtében elvetélt magzat).
Ha 9 millió embert beoltanánk, akkor ebből 9 esetben lépne fel allergiás reakció (azonnal, tehát még az orvosi rendelőben, ergo időben kezelhetően), és további legfeljebb 9 esetben Guillain-Barré-szindróma, bár kérdéses, hogy van-e összefüggés az oltás és a GB-sz. között.

Tehát max. 18 kezelhető oltási komplikáció áll itt szemben kb. 2500 halottal, akinek kb. a bő fele amúgy makkegészséges lenne.

Pénzügyi haszon:
Ha oltunk: a magyar oltóanyaggyártó.
Ha nem oltunk: az egyetlen antivírus-gyógyszer, a Tamiflu gyártója nagy nemzetközi multi. És persze nyernek a magyar háziorvsok, mert többet kapnak az influenzások kezeléséért, mint az oltásért.

hkalman 2009.11.05. 11:09:55

@Bit Rot: Nem feltetlenul rosszabbak az aranyok, csak ugye mar nem vizsgaljak az influenza tipusat kotelezo jelleggel csak par erre kijelolt helyen. Szoval a statisztika erosen torzit...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.05. 11:14:43

1. Nem a halálos áldozatok miatt kell az oltás, hanem azért, hogy ne legyen járvány, és az országot ne úgy kelljen működtetni, hogy az emberek fele otthon van, másik negyede őket ápolja, a dolgozók 25%-a meg próbál kenyeret sütni, meg Pakson uránrudakat húzogatni, meg az erőműben áramot csinálni, meg a kórházban a kismillió beteget ellátni, meg a nyugdíjakat elutalni, meg a halottakat eltemetni, meg a tömegközlekedést működtetni, meg - meg - meg...

Teccikérteni. Mivel a gyerekek össze vannak zárva, együtt tanulnak-játszanak, majd amit napközben megszereztek, viszik haza teljesen logikus és átgondolt lépés őket oltani.

A vakcina ugyanúgy készül évtizedek óta, a hőzöngést az orvosok kezdték, mert egész nyáron nem mondták meg nekik, hogy mennyit kapnak az oltásért, és akkor kicsit morcik lettek (és nagy tömegben amúgy is látványosan sértődékenyek).

Aki meg azt mondja, hogy a ciprusi offshore miatt nem oltatja magát, az gondoljon bele, hogy mennyit költ amúgy gyógyszerre, illetve a gyógyszergyártók forgalmának mekkora része lenne egy 10 Mrd Ft-os vakcinaprogram (amit amúgy is megrendeltek már, ki van/lesz fizetve).

Teszteletlen? Mit teszteljenek rajta, ugyanúgy készül, mint az évtizedek óta gyártott influenzaoltás. Tojásban szaporítva, formalinnal elölve.

Ebből pörög fel a gyógyszeripar? Lónak a faszát, ha van 4 + 2 millió rendelve, darabja legyen akár 2000 Ft, akkor is 8-12 Mrd Ft-ról van szó (és az oltás nem is kerül ennyibe, valami 1200 Ft az elszámolóára az állami rendelésnek).

Szerintetek mennyit költünk évente gyógyszerre? Ha a gyerek megfázik (és egy szezonban 8-10 felsőlégúti nyavaja nem extrém a gyerekorvos szerint), minden alkalommal orcsepp-köptető-éjszakára gyulladáscsökkentő-lázcsillapító négyes simán belekerül körönként 4000 Ft-ba, néha többe.

Aszpirin, nyugatatók, vérnyomáscsökkentők, gombaellenes szerek, tökmagkapszulák, coldrex, no-spa, orrcsepp, szemcsepp, antiallergiás készítmények...

Idősek gyógyszerei, gyógyszerek a kedvezőtlen mellékhatásokra, majd ezek kedvezőtlen mellékhatásaira...

Halolajkapszula a gyereknek, mert kell az omega zsírsav, nyugtató, hogy ne legyen hiperaktív, plussztabbletta, hogy élénkebb legyen...

Antidepresszánsok, sportkrémek, ezerféle vitamin és nyomelem, beszéljünk a hüvelygombáról...

Immunerősítők, szezonális influenzaoltás, rotavírus, himlőoltás, kötelező oltási program, kullancsoltás...

Homeopátia erre, gyógynövény arra, egy kis méz, egy kis kamilla, szigorúan gyógyszerkönyvi minőség...

Gyógytea a havibajra, fogyásra, méregtelenítésre, tejbelövellésre, élénkítésre, nyugtatásra.

Kötszer, hintőpor, A-típusú elsősegélycsomag motorra, B személyautóba, 3 évente lejár...

Tényleg ez az 5-10 Mrd Ft kell a gyógyszergyártóknak?

csizkek 2009.11.05. 11:16:02

@Bit Rot: A demagog pont te vagy! Miert halnak meg csak ennyien kozuti balesetben? Mert kiba sokat koltenek biztonsagra, megveszi a nep a legzsakot, bekoti az ovet, megveszi a draga otot. Ha ez nem lenne akkor hanyan halnanak meg? Az oltasod az autod es a kifizetett, fejlesztett technika'
Ha van oltas hanyan halnak meg es hanyan ha nincs?
Konnyu dobalozni az ezrelekekkel, de ha pont vagy a szerencsetlen, akkor a halalozasi arany kereken 100%!

sic! 2009.11.05. 11:18:49

@Bit Rot: De ugye nem csukott szemmel mész át a zebrán?
- Attól, hogy nem leeht minden vezélyt kivédeni, még célszerű lenne legalább azt kivédeni, amit viszonylag könnyen tudunk.

kaboca36 2009.11.05. 11:18:59

nem értem miért támadják az orvosokat ennyire ,hiszen neki kell vállalnia a felelöséget az oltásért. Ha ö úgyérzi hogy az oltás nem megfelelöen biztonságos a gyereknek akkor szerintem joga van mást ajánlani. Talán kellene valami szabályozás ami felmenti a felelöség alól. Talán ezért is lesz majd kötelezö az oltás.

Nem pedig büntetni azért mert más véleményen van.

sic! 2009.11.05. 11:23:23

@kaboca36: Még egyszer, gyk: NEM az orvos felel az oltásért. Ő csak azért felel, hogy ne adja be olyannak, akinek nem szabad (pl. tojásallergia, egy év alatti kisgyerek). Az oltóanyagért a gyártó felel.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.05. 11:23:45

Sajnalom, hogy az emberek meg mindig azt hiszik, hogy az orvosok a penz alapjan merlegelnek a vedöoltasokrol. Itt a felelössegröl van szo.
Magyarorszagon nincs az embereknek valsztasi lehetöseguk, csak a magyar vakcinat kaphatjak,a többit kizartak a piacrol. Miert? Nem olyan nagy az arkulönbseg.A vaccinak között viszont igen nagy a kulönbseg a mellekhatasokban. A hatasrol szinte sehol nincs meg bizonyitek.
A magyar vaccina teljes elölt virus tartalmaz, nem csak a virus egy reszet mint a GSK es a Baxter vakcinaja. Ennel fogva jobban allergizal. A GSK vaccinaval az a baj es emiatt több orszagban nem engedik hasznalni, hogy tartalmaz egy hatast fokozo adalekot, ami maga is felelös a mellekhatasokert.
Az amerikai orrba fujhato vaccina viszont legyengitett (nem elölt virust)tartalmaz,ott meg emiatt balheznak. A legjobbnak most a Baxter keszitmenye tunik, nen veletlenul ezt rendeltek meg Nemetorszagban a kormanytagoknak es a hadseregnek. A pornepnek pedig a GSK vakcinat. A masik alapvetö kulönbseg a thiomersal( oldhato higany) tartalom. A magyar vaccina figyelembe veve a nemzetközileg engedelyezett mennyiseget, ennek 10- szereset tartalmazza. 240 kg-os testömmegu ember max. dozisa van benne. Ezt meg tetezik avval, hogy egyszerre adjak be a szezonalissal. Az vajon hanyszoros megengedett higanytartalom? A GSK keszitmenyben ez 24 kg.-s ember max adagja. Azert ez jelentös kulönbseg. Szoval nem könnyu a valasztas, de nem is lehet otthon valasztani, csak abbol, hogy keri valaki, vagy nem.
Ha ezek utan az orvos is tanacstalan, az higgyetek el hogy nem a penzröl szol.
Beszelunk mi a penzröl is, mert az is nagyon fontos,de nem aktualisan a vedöoltassal kapcsolatban, hanem az egeszsegugy jövöje szempontjabol. Amig nem lesz rendes finanszirozas (ennek a fizetes csak egy resze) addig nem lesz rendes egeszsegugy sem!! Az embereknek inkabb a hosszabbtavu celert kellene kuzdeni, tämogatni az egeszsegugyiek követeleset, követelni az egeszsegugynek jaro tisztesseges finanszirozast, mert csak igy kaphatnak egyszer valoban szinvonalas ellatast. Amikor a növerek szrajkoltak Svedorszagban magasabb fizetesert,az emberek az utcara mentek szimpatia tuntetest szerveztek melletuk. Pedig a szrajk miatt az amugy is nagyon hosszu varakozasi idök megduplazodtak. Fel kellene hagyni a kicsinyeskedö pocskondiazasokkal. Evvel a nep, csak maga alatt vagja a fat es hajtja a vizet a valtozasokban nem erdekelt felsö ´tiz inkabb par ezer, rablo javara.
A mellekelek egy linket.. Mindenki döntse el maga, hogy ennyi mellekhatas sok vagy keves, tombol a jarvany vagy nem.

psycho.blog.hu/2009/11/01/sulyos_megbetegedesek_az_influenza_vakcinatol

sic! 2009.11.05. 11:25:04

@kaboca36: Ja, és az orvosnak nem "érzenie" kéne, hanem szakmáját értenie (különös tekintettel az orvosi statisztikákra).

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.05. 11:26:29

@baliquez: Egyébként meg nem igaz, hogy kevesebb emberen könnyebb uralkodni.

Több ember, nagyobb káosz, nagyobb zavaros, több érdekcsoport, nagyobb megosztottság, nagyobb uralkodás.

Bit Rot 2009.11.05. 11:31:33

@sic!:
"@Bit Rot: Mai adat: Mo-on 319 igazolt újinflueznás eset, ebből 5 halott. "

Ez érdekes:
Afganisztán: 299 eset, 1 halott
Csehország: 309 eset, 1 halott
Horvátország: 313 eset, 1 halott
Laos: 242 eset, 1 halott
Kenya: 417 eset, 0 halott

És akkor: Magyarország: 319 eset, 5 halott (???)
Mitől ennyivel rosszabb magyarnak lenni?

www.flucount.org/

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.05. 11:32:54

@Bit Rot: A legtöbb itteni halottnak mondjuk volt más baja is. Igaz, valószínűleg kint sem csak az egészségesek kapták el.

allasvarazs · http://www.allasvarazs.info 2009.11.05. 11:35:51

@sic!: "Az oltóanyagért való felelősség amúgy nem az orvosé, hanem a gyártóé. "

...és meg tudod mondani, ki a gyártó és kik állnak mögötte, ha tényleg szükség lenne felelősségrevonásra? :)

dizo 2009.11.05. 11:54:38

@sic!: Áruld már el, hogy miből következtetted ki, hogy a magyar háziorvosok többet kapnának az influenzások kezeléséért, mint az oltásukért.. Egy fillérrel sem kapnak többet, akkor sem, ha az egész körzetük ágynak dől...

Szerintem egyébként rosszak a számításaid. 7.3 millióból 143-an haltak meg H1N1 következtében Floridában. Makkegészséges kb. az ötödük volt: www.doh.state.fl.us/Disease_ctrl/epi/swineflu/Reports/reports.htm#Deaths

A floridaihoz hasonló arányokat feltételezve MO-n 2500 halott helyett max kb. 200-zal kellene számolni, és ezekből kb. 40 lenne egészséges. Persze 1 is sok, ez nem vitás, de mások az arányok. Jó lenne egyébként összehasonlítani a korábbi normál influenza járványokkal.

allasvarazs · http://www.allasvarazs.info 2009.11.05. 12:23:08

Tud esetleg valaki információt a gyártó kilétéről?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.05. 12:38:32

@sic!:
Vannak kesöi szövödmenyek is amik evek mulva jelentkezhetnek. Hol lesz akkor mar az Omninvest! De ez csak feltetelezes.
Amit sokan elfeljtenek, hogy van egszer egy gyarto, aki felel a termekminösegert, de csak az ajtoig. A haziorvos felel azert hogy alapos vizsgälattal kizarja azokat a betegeket, akik nem kaphatjak meg es hogy helyes technikaval adja be az oltast, illetve a fellepö szövödmenyeket a szakma szabalyai szerint lassa el. Eddig ez tiszta. De van ugye szallitas es raktarozas is. Na ezert ki felel? A gyarto nem az tuti. Az orvos sem, hiszen nem vesz reszt a folyamatban. A kiszallito ceg es az ANTSZ pedig megtagadja meg azt is valaszoljon az orvosok evvel kapcsolatos kerdeseire, nem hajlandok igazolast adni rola, felelösseget vällani erte, hogy pl folyamatos volt a hutölanc. stb. Na ez a legerzekenyebb resze a felelössegnek. Olyan felelösseget is az orvosok nyakaba akrnak varrni, amihez semmi közuk, de meg az informatiokat is megtagadjak töluk erre vonatkozolag.Teljesen rendben van,hogy mindenki vällaja a felelösseget a maga reszeert. De vajon az ANTSZ -nek es a Keszletgazdalkodasi Intezetnek miert van joga kiszallni a felelössegböl? Az orvos az utolso läncszem a folyamatban. ha ez elötte ällok nem igazoljak amit kell es nem vällanak felelösseget, akkor termeszetes, hogy ök sem vällalhatnak az egeszert.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.05. 12:51:55

@szil5: A többi oltóanyag esetén (akár kötelező oltás, akár egyéni kérés) megkapja az orvos az igazolást a hűtőláncról? Pl. himlőoltást megveszed a patikában TE, és elviszed a dokihoz. Persze a doki is elmondja, hogy tedd hűtőbe, a patikában is a lelkedre kötik, te sem vagy hülye, de...

Akkor ez most érv itt?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.05. 13:07:02

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

A többi vödöoltäst nem a Keszletgazdalkodasi Intezet szallitja ki, most allam erdekböl nekik adtak ezt a feladtatot. 5 autoval es hutötaskäkkal rohangalnak az orszagban mint pok a falon. Erröl a gyogyszereszek mondhatnänak többet. Nincsenek is felkeszulve ra. A Gyogyszernagykereskedelmi cegek, megfelö szallitoeszközökkel rendelkezenk es ezt kell is igazolniuk, egyebkent bezarhatnak.Öket most kizartäk a terjesztesböl.
Igen a többi eseteben van igazolas a szallitas es tärolas megfelelössegeröl.Ezeket a cegeket, patikäkat es a rendelöket rendszeresen ellenörzik.
Mas: mär az is jogsertö, hogy sem a dobozon, sem az ampullän nem szerepel lajarati idö. Az orvosoknak arrol sincs irasos informatiojuk, hogy mikor jär le az oltoanyag szavatossaga.
Az alkalmazäsi leiratot többször modositottak. Az elsö leiratokbol pl "kifelejtettek", hogy van benne higany. Aztan nagy lett a felhördules, erre gyorsan beleirtak es meg ezer masik hiba.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.05. 13:16:48

@szil5: El tudnád mondani, hogy mennyiben készül máshogy ez a vakcina, mint a szezonális influenza-vakcina? Akkor a lejárata vajh, hogy alakulhat?

Persze nemakarásnak nyögés a vége. Illetve amiből kihagynak, az a korrupció. (ld. még miért csak a Készletgazdálkodási Intézet hordhatja ki, a GYógyszernagykereskedelmi cégek miért nem. Amúgy gyógyszer-nagykereskedelmi az kisbetű és kötőjel, csak hogy az iskola falain belül maradjunk! :) )

És hogy fordulhat elő az, hogy patikában nekem ideadják a hűtve tárolandó injekciót, amit a doki ad be, akár napokkal később? Én sem ISÓmból oldom meg a feladatot! ;)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.05. 13:50:05

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Nem ette meg a drogmotor, csak közben dolgozom.
A törvenyi elöiräsok egyforman ervenyesek minden gyogyszerre. Ez sem kivetel. A lejarati idöt nagyon sok minden befolyäsolja az adalek anyagok is. Te biztosan tudod, hogy ugyanaz van mindket oltasban?. Igen ezt az iget hirdetik a nepnek hogy a mar meglevö vaccinaban, csak a virust csereltek ki. Es biztos az hogy ez nem befolyasolhatja a lejarati idöt. Olyan igazolast sem adtak ki, hogy ennek a vakcinanak ugyanaz a lejarati ideje, mint masiknak. Nem mindta ettöl ez ervenyes lenne. Lejarati idö nelkul egy gyogyszer nem gyogyszer, hanem veszelyes hulladek. Erre is vannak szabalyok . A korhazban ahol dolgoztam rendszeresen ellenöriztek az osztalyokon tartott gyogyszereket es ha nem volt jol olvashato a lejarati idö, akkor ki kellett dobni.

Te magad vagy felelös a tarolasert a patika es az orvos között. Ha a lanc többi tagja bizonyitani tudja, hogy nem hibazott, akkor az a te felelösseged es bajod a törveny elött is.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.05. 13:52:48

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Mo-n, de mashol is eloiras hogy rajta kell legyen az ampullan/dobozon (doboz ugye nincsen front-kiszerelesben szallitjak ki) hogy mikor gyartottak, es mikor jar le. Az mar csak az orszag szegyene, hogy ennek ellenere forgalomba kerult vakcina es utolag korrigaltak a hibat (normalis esetben nem lehetne forgalmazni, fuggetlenul attol hogy milyen technologiaval csinaltak). Mivel az ANTSZ megbunteti azokat akik megszakitjak - a nem letezo - huteslancot ezert jogos igeny, h bizonyitsa/igazolja valamivel hogy ok nem szakitottak meg. (afaik errol van par foto is a kulonfele bulvar/napilapokban). Egyebkent a gyartastechnologia hasonlo/ugyanaz csak a virustorzs mas, ennek inkabb abban van szerepe, hogy lehetnek emiatt egyeb szennyezo anyagok az oltasban amik mas, nem kivant mellekhatasokat idezhetnek elo. Csak sajnos erre sem erkezik valasz gyartotol.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.05. 14:14:54

Minden mas orszagban kötelezö a vakkcinakat szennyezöanyagra szurni es igazolast kiadni erröl.(meg is teszik) A gyarto pl. erre a kerdesre sem hajlando valaszolni. Vagy szurtek, vagy nem. Erröl viszont semmifele hivatalos igazolas nincs az biztos. Retrovirus es madarleukemia virus maradvanyok talahatok bizonyos tojasalapu vaccinakban. Nem mondom, hogy a magyarban van.Na de akkor miert nem lehet ezt igazolni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.05. 14:29:51

@szil5: A blogmotor rész csak annak szólt, hogy nem jelent meg egyből az előző válasz, még frissítés után sem.

Az általad is hivatkozott, oltás körüli kezdeti szerencsétlenekedés valóban csúnya történet, és más gyógyszercég más gyógyszereivel kapcsolatban kétségem sincs azzal kapcsolatban, hogy mennyire lett volna ilyen engedékeny az összes eljáró hatóság. Ez egy hosszú és szomorú történet az egyenlőkről, meg az egyenlőbbekről. Illetve ismerve a gyógyszercégek "lobbierejét" (értsd: ahogy akarod...) mégiscsak van bennem egy kis kétely... :(

Az egyszeri nővér viszont biztos hogy mehetne táncosnőnek, ha kiderülne, hogy olyan gyógyszert adott be, amin nem volt olvasható a lejárat.

Azzal kapcsolatban meggyőztetek, hogy a példámban szereplő himlőoltás kapcsán enyém a felelősség. Viszont ezzel párhuzamosan miért nem elég a Készletgazdálkodási Intézet felelőssége? Ott is nyilvántartják, hogy ki hova mennyi oltóanyagot vitt (valószínűleg a sorszámok is megvannak). Van felelős, a KGI cégként, a futár személyesen.

A másik oldalon meg ott lennének a halott, vagy sérült gyerekek. Nem nagy vigasz, hogy van felelős.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.11.05. 14:41:12

@tilla77: Nem gondolom pocskondiázónak a posztot, csak annyit írt, hogy ha tényleg az oltások után járó pénz miatt beszéli le az orvos a szülőt az oltásról, akkor szégyelje magát. És szerintem is szégyelje!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.05. 14:52:32

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Lehet, hogy tökeletesen muködnek ,de megsem hajlandok erröl nyilatkozni. Az orvostarsadalom csak azt keri, hogy mint minden mas tisztesseges intezmeny es ceg, vallaljon a munkajaert irasban felelösseget. Az ilyen iranyu megkeresekre meg csak nem is reaglnak, viszont eröpozitiobol komolyan fenyegetöznek es zsarolnak.
Mas: Az is micsoda disznosag, hogy miutan sok orvos ketelkedik es kerdez, veszelyben lattak a kampanyt. Törveny mondja ki, hogy vedöoltast csak orvos adhat be. Ez a mai napig ervenyes. Mit csinaltak? Hoztak egz miniszteri rendeletet, hogy növer is olthat.
Van egy bizonyos törvenyi hierarchia. Semmilyen miniszteri rendelet nem irhat felul ervenyes törvenyt.
Remelem egy növer sem lesz olyan hulye, hogy ezt bevällalja.
Most kiszallok, mert tenyleg dolgoznom is kene.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.05. 16:03:17

Úgy látom már ezzel az influenzával is megy a parasztvakítás!
1.) Többségében olyanok haltak bele, akik krónikus betegek voltak!
2.) Tudja valaki egyáltalán, hogy mi van az oltóanyagban?
3.) Voltak kísérletek, megbízható pontos eredmények?

Semmi értelmét nem látom beadatni a H1N1 elleni védőoltást, mert még azt sem tudja senki, hogy egyáltalán az segít e, másrészt, ha nem muszáj nem károsítom feleslegesen a szervezetemet!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.05. 19:08:48

@s_timcsi:

Már ajánlották előttem mások ezt a blogot.

giulio.freeblog.hu/

Mostanában főleg az influenzáról szól,de sok mindent megtudhattok belőle az egészségügyben uralkodó tarthatatlan helyzetről és annak hátteréről.

hex.kelly 2009.11.07. 16:35:45

Fura ez a nagy hiszti. A főnököm felhívta a külföldi partnereinket. Megkérdezte tőlük, hogy náluk van-e H1N1 hiszti, meg oltás a gyerekeknek, meg sajtókapmány. Kiderült, hogy sem Németországban, sem Ausztriában nincs, cégvezetők is azt mondták, hogy a szezonálissal szúratják magukat, mint minden évben, de a H1N1-ről szó sincs, a gyerekeket meg pláne nem oltják. A legjobb a szlovák kolléga volt, azt mondta, náluk nincs világjárvány, pedig a komáromi híd csak 200 m hosszú :-) És ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miért nincs oltási kampány olyan országban, ahol nincs oltóanyag-gyártás, és miért van nálunk, ahol meg van oltóanyag-gyártás? Gazdasági érdekből talán? Vagy csak véletlen egybeesés?
Az oviban beszélgettünk a szülőkkel, három gyermekorvos is azt mondta még 3-4 hete, hogy ők nem oltatja be magukat a H1N1-gyel, csak a szezonálissal, és a gyerekeiknek is csak szezonálist adnak, nekünk is ezt javasolják. És a sajtó is azzal volt tele, hogy gyermekorvosok és felnőttorvosok is így gondolják országszerte. És valamelyik nagykutya még perelni is akarta a "rémhírterjesztőket." Aztán két-három nappal ezelőtt már zord arccal csak annyit mondtak, hogy ők már be vannak oltva. Csakhogy azóta nem került nyilvánosságra semmilyen újabb kutatási eredmény, vagy hatástanulmány. Most akkor gondoljuk azt, hogy esetleg valaki szólt nekik, hogy nem szabad a H1N1 oltás ellen beszélni???

Adani 2009.11.09. 10:11:22

Én már döntöttem ,nem fogom beoltatni magam, szerintem nem lesz itt semmiféle járvány, csak médiahiszti az egész. A madárinfluenza is az volt. Mellesleg annak ,h belehalj ha elkaptad ha amúgy egészséges vagy kisebb esélye van mint egy lottó ötösnek. Arra ,h ha beoltatod magad és emiatt éled túl, mert amúgy belehaltál volna az esély 1:200000. Ez pedig szintén minimális. Mellesleg nem egy ember, aki egészséges lábon kihordta a h1n1-et. Pár nap alatt elmúlt a betegség, C vitamin, NeoCitran meleg tea, ennyi kell hozzá.

Egyébként a kötelező oltásokon kívül amit még gyerekkoromban kaptam soha nem oltattam magam semmivel, gyógyszert sem szoktam szedni szinte soha, fejfájásra, megfázásra stb. sem csak ha nagyon muszáj, de akkor is 99%-ban csak enyhe recept nélkül kaphatóakat és azt sem sűrűn. Megeszek 1-2 almát naponta meg igyekszem sok gyümölcsöt enni és alig voltam beteg az elmúlt 4-5 évben max. télen egyszer menetrend szerint jön egy megfázás ( a legkeményebb téli időkben mikor -10 meg -20 fokok vannak), de azt is pár nap alatt kiheverem. Ennél durvább csak egyszer volt, de akkor Bulgáriában nyaraltunk és pont az utolsó nap mikor hazaindultunk kaptam el valami helyi fertőzést, magas láz és gyengeség, enni sem tudtam, mert semmi sem maradt meg bennem, na annak már kellett 4 nap is mire kihevertem, de csak az első kettő volt nagyon rossz, az első azért, mert utazni kellett, ami ilyen állapotban nem leányálom.

Csavarhúzós 2009.11.10. 10:09:15

@giulio_vecchio: "Miután a nem kötelező védőoltásokért az OEP egy kanyi vasat nem fizet, lévén ezt az EbTv tiltja, miért csodálkozik bárki azon, ha egy orvos egy ugyanolyan nem kötelező védőoltásért elkér 6000 forintot? Felhívom mindenki figyelmét a Polgári Törvénykönyvre. Az oltásért ÉRTÉKARÁNYOS díjazás jár, és nem annyi, amennyi jut. "

-Részemről azért csodálkozom rajta mert az én értékarányos NAPI fizetésem kevesebb, mint a Doktor Úr által elkért hatezer Ft. Ráadásul kapja a kártyapénzt is, amiért cserébe évek óta semmit nem veszek igénybe. Szerencsére más orvosok nem ennyire lehúzósak, kollegák többféle körzeti orvosa mind vagy ingyen adta, vagy csak az oltóanyag árát kérte el.

Nekem vannak orvos rokonaim, úgyhogy hétvégén beoltatom magam a családi ünnepség szünetében, az oltóanyagot megveszem. A fenti sok godolatot olvasva egy dolgot nem mérlegel senki. OK, vannak nagyon ritka esetek, amikor a védőoltás öl, meg amikor az influenza öl. De a tipikus eset az, hogy 10-50% eséllyel pár napig ágyban fekvő beteg leszel, kontra semmi bajod nem lesz (de elbuksz kb. 3500Ft-ot). Én utóbbit választottam, figyelembe véve, hogy
-valakinek fűteni kell
-családom is kisebb eséllyel fertőződik meg
-nem szeretek beteg lenni (akkor sem, ha cserébe dolgozni kell)
Az 50% esélyt onnan kalkuláltam, hogy mint sokféle, sokfelől jött ember között megforduló tanár, nagyobb eséllyel fertőződök, mint mondjuk nyugdíjaskorú szüleim.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása