8

Mit akarnak a bécsi diáklázadók?

Ellenőrző , 2009.10.25. 07:05 · 2 trackback

Azt mondják az osztrákokról, hogy higgadtak, türelmesek, ezért is kerültek eddig nagyon jól ki - a svájciakhoz hasonlóan- a nagy világkrízisekből, háborúkból. A saját magukat inkább okosnak, mint türelmesnek tartó sógorainknál azonban most elszakadt a cérna, az egyetemi és főiskolai hallgatók megelégelték, hogy a fejük fölött döntenek mindenről, a németek kiszorítják őket a saját egyetemeikről, -habár érvényben van a Numerus Clausus, ami biztosítja az osztrák fiatalok elsőbbségét a németekkel szemben-, tandíjat és felvételi vizsgát akarnak bevezetni a zsúfoltság elkerülése végett, ráadásul a Bolognai rendszernek sincsen se füle se farka. A BA végzettséggel elhelyezkedni nem lehet -mi is említettük már egy posztunkban ugyanezt a problémát-, teljes a káosz azon a téren, hogy milyen végzettségnek is felel meg a  hagyományos, régi rendszerben.

Az osztrák fiataloknak elegük lett, bezárkóztak a Bécsi Egyetem nagyelőadójába (Auditorium Maximus), a rendőrség rájuk is zárta az előadó terem ajtaját, aztán kinyitotta és elvonult, mivel nem tudta, mit is kellene tennie ilyen esetben. Nem meglepő a tanácstalanságuk, hiszen a '70-es évek óta nem volt hasonló diákmegmozdulás Ausztriában. A megmozdulás a Képzőművészeti Egyetemen kezdődött a rossz körülmények és a Bolognai rendszer miatt, gyorsan átterjedt azonban Bécs többi egyetemére is. A rendőrség 300-400 diákról beszél, egyes cikkek 1000, illetve 2000 diákot említenek. A csütörtök délelőtt kezdődött sztrájkot "open end"-nek hírdetik, tehát addig maradnak, amíg érvényt nem szereznek követeleseiknek, illetve meg nem tudnak egyezni Johannes Hahn gazdasági miniszterrel. Abból, hogy vele szeretnének megegyezni a fialatok nyilvánvaló, hogy elsősorban az "Ingyenes oktatást-mindenkinek" - "Bildung für alle - und zwar umsonst!" jelszónak szeretnének érvényt szerezni, a többi csak ráadás.

A srácok nem bíznak semmit a véletlenre, az Audimaxból twitteren nyomják a bejegyzéseket (http://twitter.com/unibrennt), élőben küldik a videofelvételeket ustreamen  maguk informálva a közvéleményt. Akit érdekel a téma, az németül olvashat többet az eseményekről:

diepresse.com/

heute.at/

salzburg24.at/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr201473152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csökkenő férőhelyek az egyetemen és vár a Fidelitas! 2009.12.08. 23:42:49

A Fidelitasnál próbálják megfejteni mi bassza a csőrüket a középiskolásoknak, és akkor azt kell nekik mondani. Erre azért van szükség, mert a közigazgatásba készül távozni a Fidelitasosok zöme. Azokat pótolni kell. Az Egyenlítő tv hangfelvétel szerint ...

Trackback: 1968 light - Most Bécsben 2009.10.25. 12:00:19

Ezennel megszakítjuk adásunkat és élőben közvetítjük Bécs idei 1968-át. Ok, ok, ez valójában annyira nem breaking news. A szerencsés és fejlett nyugaton ilyen könnyed forradalmak évente megesnek; emlékezzünk csak a pár évvel ezelőtti francia egyetemfog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.10.25. 11:29:57

"habár érvényben van a Numerus Clausus, ami biztosítja az osztrák fiatalok elsőbbségét a németekkel szemben"

Az mitől lenne Numerus Clausus? Bűn az, hogy a saját hazájában az oszik túlsúlyban akar lenni az egyetemen?

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2009.10.25. 12:02:19

@matyi10: hát elég nagy baj... ugyanis az eu-ban nem igazán lehetne megkülönböztetni nemzeti alapon.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.10.25. 18:35:07

@Hangulatjavító Intézkedéscsomag: Nem ismerem a hatályos törvényeket de pl azt tudom, hogy Németországban ha van regisztrált munkanélküli egy adott munkakörre (német) akkor nem kaphatja meg eu-s állampolgár azt az állást.

elod72 2009.10.26. 09:29:53

@matyi10: Meg 2011-ig sikerult kitolni a szabad munkavallalas joganak korlatozasat (kizarolag Nemetorszagban es Ausztriaban). Aztan szabad a vasar.

A Numerus Clausus (NC) csak annyit jelent, hogy a kapacitas hianya miatt nem vehetnek fel mindenkit, aki az adott helyre jelentkezik (= a ferohelyek szamanak maximalasa). Egyfelol mindenkinek joga van a felsooktatashoz, masfelol az intezmeny kapacitasai nem vegtelenek.
Az osztrak NC valoban (egyedulallo modon!) korlatozza a felveheto nem-osztak hallgatok szamat bizonyos szakokon (orvosoknal 75% osztrak, 20% EU, 5% nem-EU), ez azonban NEM EU-konform.

"Bűn az, hogy a saját hazájában az oszik túlsúlyban akar lenni az egyetemen?" Nem bun. Csak ellentetes az EU filozofiajaval.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.10.26. 14:23:28

@elod72: Lehet, hogy osztrákiában előbbre valók az osztrák érdekek mint az EU-s filozófia.

Viszont a jelenséget NC-ként definiálni megtévesztőnek és rosszizűnek tartom a magyar történelem ismeretében...

elod72 2009.10.26. 18:36:19

@matyi10: Ők maguk nevezik így. A "keretszám" latin elnevezése, semmi köze a zsidók kirekesztéséhez. Utóbbi magyar sajátság, bár máshol is próbálkoztak vele, kevésbé hatékonyan.

"Lehet, hogy osztrákiában előbbre valók az osztrák érdekek mint az EU-s filozófia."
Sokaknak nyilván. Hiszen az ország neve is: keleti tartomány. Mi meg tőlük is keletebbre vagyunk...

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2009.10.29. 12:58:31

@matyi10: elod72 jól mondja. ez már csak nagyon korlátozottan van így, s már nem is sokáig.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása