415

Irígyek a tanárokra?

Ellenőrző , 2010.05.18. 08:00 · 1 trackback

A tegnapi posztunkhoz érkezett kommentek közül választottunk egyet, ami -a mi véleményünket is képviselve- végigveszi az "érveket" és szisztematikusan végiggondolva azokat, válaszol is rájuk.

 

Üdv Mindenkinek!
Végig olvastam a kommenteket és sírni támadt kedvem a sok buta és irigy ember hallatán. Tisztelet a kivételnek! Nem bírtam ki, hogy ne szóljak közbe én is.

Én szerintem, a becsületes és dolgozni akaró, gyerekeinket oktató (és sajnos sok esetben nevelni kénytelen) pedagógusnak minden tisztelet kijár!( én remélem, hiszem, hogy ilyenből van a több) Szerintem, ennél nehezebb hivatás nem sok van, mint amikor egy gyereknek tudást és képességei alapján irányt kell mutatni, hogy legalább egy fokkal legyen okosabb a kedves szülőjétől. Sajnos a mai világban valóban többet ér egy jó mobil, mint a munkában eltöltött nehéz évek. Láthatjuk egyre többször a tv híradóban , azokat az eseteket, amikor a hirtelen gazdagodott szülők gyereke vagy a családot börtönben ülő apával, (esetleg bodza szedésben megfáradt) gyermekét tehernek tekintő anyával természetesnek tartó csemeték megverik, leköpik stb. a pedagógusokat. És azokat a szülőket is akik neveletlen, buta, a tisztelet szót hírből sem ismerő gyermekeiket védik meg a tanár „agressziójától” (hangosan rászólt)
Ez sajnos a magyar valóság. Meg az, ahogy itt nekiestek azoknak a pedagógusoknak, akik meg merték kérdezni miért lett kevesebb az amúgy sem túl sok járandóságuk.

Akkor egy pár megjegyzés az itt megjelenő ötletekről:
„Sok a szabadsága ne pofázzon”- típusú hozzászólóknak: a valós szabadság sajnos nem 3 hónap, mert tanévzáró után és tanévnyitó előtt még több hetet töltenek a pedagógusok az iskolában. Értekezletek, könyv csomagok elkészítésével, stb vagy egyszerűen az iskola termeinek kifestésével (budapesti „elitiskolai” példa) De javasolnám mindenkinek kipróbálni azt a szabadságok, amit 30-35 gyerekkel kell eltölteni, azzal a kitétellel, hogy a pedagógust büntetik meg (rosszabb esetben veri össze az édes szülő, testvér, rokon) ha valamelyik szófogadatlan nebulónak valami baja esik, esetleg a másfélórai rimánkodás után elszakad a cérna a pedagógusnál és ne adj isten lekever egy fülest a részeg, bedrogozott természetesen ártatlan tanulónak.

„A hozzá nem értő, buta pedagógus” biztos van ilyen is, de szerintem nehéz lehet annak, akinek először a köszönésre kell megtanítani a gyereket, és csak ezután juthat idő a szorzótáblára. (tudom már nem biztos, hogy tanítják) Vagy azt a szülői példát követő gyermeket okítani, akinek édes szüleje „nekem sincs érettségim mégis merdzsóval járok, nekem ne ugasson a tanárnő” kijelentésekhez hasonlókat ismételget.

„Miért nem fénymásolja a könyveket?” Mert szerzői jog védelme alatt állnak, és sajnos nagyon sok iskola olyan rossz anyagi körülmények kötött van, hogy egyszerűen nincs fénymásoló, vagy nincs papírra pénz.

„A finn és egyéb oktatási rendszereket kell követni” legyünk liberális, gyerekeket nem korlátozó, mindenféle jogokkal dobálódzó emberek. Csak azt szeretném kérdezni vették a fáradságot és utána néztek mennyit keres egy ottani pedagógus? Milyen jogai vannak ott a pedagógusnak. Nekem volt egy nagyon jó tanárom, aki mindig azzal kezdte mik a kötelességünk és csak utána jöttek a jogok

„A védő burokban élő pedagógusok” védelmében csak annyit, hogy aki itt dolgoznak, azt mindig utolérik az aktuális kormányok minden rendelete, és nincs lehetőség kiskapukat keresni, mint a „versenyszférában” dolgozóknak. Itt sokszor több diplomás emberek dolgoznak kicsit sem megbecsült helyen legalább annyit, mint a napi 8-10 órát dolgozó nem pedagógusok.
„Nekem sem jár külön pénz a tanulásra, neki miért járna” Mert nekik sajnos minden évben meghatározzák az asztal mögött ülők, hogy mit tanítsanak. És kérdezem, hány versenyszférás esztergályos, autókereskedő, kisfőnök (előre elnézést kérek a felsorolt szakmájú emberektől) tanul újra a szakmájáról , vagy ha igen azt be is építi a szolgáltatása árába , ellentétben a pedagógusokkal, akik a szakmában eltöltött év, végzettség után naggyából fix fizetést kapnak

Hú, ezt lehetne ragozni még pár oldalon keresztül, de aki érteni akarta az úgy is érti.
Tehát még egyszer:

Igen is tisztelet (és pénz is kellene, hogy járjon) jár azoknak, akik ezt a hivatást választották ilyen körülmények között!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr72010433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Becsapós pletykák 2010.05.18. 12:37:36

 Szeretem, ha megígérnek valamit, hogy ebből és ebből lesz a számonkérés, elmondanak x típusú feladatot és naná, hogy a nagy pillanatban az x+1. fajtát kérdezik. Félreértés ne essék, nem azért hőbörgök, hogy mennyit kell tanulni, hanem azért, mert...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

killermoney 2010.05.18. 15:13:32

@Nyunyócska: Jó te lehet nem mondtad sry. A posztíró viszont igen.

babraba 2010.05.18. 15:14:08

@belevau: jajjjj, elnézést, ezzel egyetértek... továbbá azzal is, hogy vannak ágazatok, melyeknek kifejezetten rosszat tesz, ha profittermelővé léptetjük elő őket (ilyen valóban az eü., az oktatás, a környezetvédelem) DE: ezekben az ágazatoknak sem tesz jót, ha a tehetségtelenek sírják tele a gondjukkal a világot! Ismétlem én is újra /mer'a lényeg feletti elsiklás ezek szerint nem csak rám jellemző :)/ Egyetlen általam nagyra becsült tanárt sem hallottam még sírni (pedig vannak bőven!), hogy jajjjj, soha nem tudok tanítani, félek, hogy megvernek stb... Ellenben szar tanároktól csak azt hallom, hogy kevés a fizu, a gyerekek meg rosszak! Miért??????? Továbbá, azt a sámánt, amelyik szart nem csinált csak hordatta a cuccokat magának előbb-utóbb kivégezték, megkövezték, elüldözték, nem pedig odatartották még a másik orcájukat is!

Nyunyócska 2010.05.18. 15:14:49

@ktotti: Nem lehet minden iskola elit rendű. Akkor mi lesz a többi tanköteles gyerekkel? :)) Ha becsukjuk a szemünket és homokba dugjuk a fejünket is, attól még vannak.
És ott tanítani is kell valakinek.

Sonka Nery 2010.05.18. 15:15:48

@Trójai: "
"Szerintem egy tanárnak van akkora felelőssége mint egy orvosnak. "
Erre írtad:
- bahhh, akkor már egy autószerelőnek még inkább...

Elég vicces vagy. Pont TE sarkítottál ott, amikor azt írtad, hogy egy autószerelő munkája is egyentértékű az orvoséval."
- pedig láthatóan te sarkítasz, senki nem beszélt egyenértékűről, csak annyit írtam, hogy van akkora. Pl. elég csak egy fékrendszert rosszul összerakni és a busz az árokban landol negyven táborozó gyerekkel... a tanár-agyonmagasztaló beírogatás előtt gondolkozzál egy kicsit!

Egregor 2010.05.18. 15:16:38

@killermoney: A pedagógus fix fizetést kap, esetleg egy kevés prémiumot. Miféle öngondoskodást vársz el a tanároktól, vagy a bérből és fizetésből élő millióktól, amikor nulla megtakarítási lehetőség adódik, ha a családok tízezreinek negatív a büdzséje hó végén?! Gondolkodj már! Öngondoskodni csak megtakarítással lehet, megtakarítani meg a pozitív mérlegű "kincstárral" lehet. Majd ha lesz fejenként havi ötezer forintja minden pedagógusnak, amit nyugodtan saját számlára tehet, akkor elvárhatod, hogy öngondoskodjon.

A másik meg: igen, az irodisták szüljenek sünt. Az aktív állományú, ténylegesen veszélyes munkát végzők meg korendegményt kapjanak. Az a tanár, akit lestrapáltak a gyerekek, meg szintén korkedvezményt.

És nem pusztán stresszről van szó. Mondd, te hány emberért kell 100% felelősséget vállalj a munkád során, úgy, hogy ha bármi bajuk lesz, te mész börtönbe, még ha nem is te hibáztál?

nyafnyaff 2010.05.18. 15:19:01

@Egregor: Én mondjuk 32 fős osztályban tenultam, nyelvet 16 fős csoportban, mégis diplomás lettem, sőt mindenféle képességemet kibontakoztatták, sport, művészet, stb. Nem a létszám a lényeg, hanem a tanár egyénisége.

eremita 2010.05.18. 15:19:04

@eperlevélke: Probléma van az email rendszeremmel, csak olvasni tudok, írni nem. Elolvastam a leveledet, ha rendbe jön a gépem válaszolni fogok.

Egregor 2010.05.18. 15:20:30

@humán' négysör: igen, az autószerelőnek is nagy a felelőssége, nem vitás, ahogy a péknek is, vagy a hentesnek is. Talán az esztéták az egyedüli kivételek.

Minden szakmának van olyan hozadéka, ami emberek testi épségét veszélyeztetheti.

De az az autószerelő egyszer csinálja meg azt a fékrendszert, aztán működik évekig rendesen (jó esetben). A tanár meg éveken át, nap mint nap kell mindig egy picit csiszoljon a diákokon, újra és újra foglalkoznia velük, hogy a végén értelmes, önálló, gondolkodni tudó, felnőtt állampolgárok lehessenek majd.

Nem 45 perc, aztán fizetés felvétele és cigi...

nyafnyaff 2010.05.18. 15:20:52

@Nyunyócska: Én nem elit iskoláról beszéltem, hanem arról, hogy ha egy iskolába többen járnának, mint amennyi a férőhely, akkor lehet válogatni. Jó, erre nincs mindenhol lehetőség ezt elismerem, de ahol van ott sem teszik meg és ez már nagyobb probléma

Egregor 2010.05.18. 15:21:40

@ktotti: rajtad is sok minden állt, de ettől még nem lesz kevésbé igaz: kis csoportban lehet a legjobban haladni.

Bambano 2010.05.18. 15:21:41

@Egregor: miért, annak az iskolának mennyi értelme van, ahol van egy alsós osztály, 4 évfolyam, összesen 25 fővel, meg egy felsős? A tanár egyszerre tanítja az elsőst meg a negyedikest?

Nem mondtam, hogy az oktatást teljesen piaci alapokra kell helyezni, bár lehet, jobban járnánk. De az, hogy az oktatásban semmilyen szinten sem érvényesülnek egyetlen területen sem a piaci elvek, az röhej. Ha nincs elég diák, be kell zárni az iskolát. Ez olyan alapvető tény, amin akárki rugózhat, ettől még tény marad.

tíz fős osztályok, lol. a mostani oktatási rendszerben sincs egy csomó mindenre pénz, majd pont kétszer-háromszor annyi tanárra meg tanteremre lesz pénz... álmodozni lehet, csak az álmodozás alapján kialakított véleményeket ki fogják röhögni a döntéshozók. racionális vonalon lehet elindulni, máson nem.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:23:29

@Egregor: Azért ne mondjátok már, hogy minden tanár 90.000,- nettót kap jó? Ez kb a kezdő, egyszakos, főiskolai végzettségű, nem osztályfőnök.

Egregor 2010.05.18. 15:24:24

@ktotti: ott is vicc a szakszervezet, mint ahogy az egész országban az. Vajon a telekommunikációs területen dolgozók hány százaléka hallott a saját szakszervezetükről? Van ilyen egyáltalán?

Nyunyócska 2010.05.18. 15:24:37

@ktotti: "Én mondjuk 32 fős osztályban tenultam, nyelvet 16 fős csoportban, mégis diplomás lettem, sőt mindenféle képességemet kibontakoztatták, sport, művészet, stb. Nem a létszám a lényeg, hanem a tanár egyénisége."

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Ugyanis nem lehetek vonzó 32 embernek, habár törekszem rá. De emberek vagyunk, el kell fogadni mindenkinek, hogy nem mindenkivel jövünk ki tanár-diák kapcsolatban sem. Attól persze foglalkozni kell(ene) mindenkivel. És ez annál nehezebb, minél többen vannak, főleg ha bekerül néhány tudatos "ökörködő".

Egregor 2010.05.18. 15:24:59

@ktotti: Valóban, vannak, akik 120-140 nettót is megkapnak, olyan 50 éves koruk körül.

SH4RK 2010.05.18. 15:26:18

@eremita: Kérlek hagyd abba ezt a fórumtrollkodást, mert szégyellek veled egy társadalom tagja lenni.
Eddig direkt nem szóltam be a vitába, mert 4 pedagógus van a családban (szülők, testvér, barátnő), mégis okkal választottam inkább a versenyszférát, minthogy még egy büdös, neveletlen, köpködő kölyök füzetét, ellenőrzőjét kéne átnéznem, hogy egyáltalán csinált-e valamit az évben, rendesen vezette a jegyeit, minden hiányzása igazolt-e, stb..., vagy csak tespedt az iskolában, illetve kívül.
Okítsd te őket, hajrá! 5 év alatt mindenki belerokkan.

Egregor 2010.05.18. 15:26:39

@ktotti:

Sírj:
"pl. Egyetemet végzett középiskolai tanár 12 éve tanít, akkor ő a H4-ben van, tehát a minimális illetménye:148900 Ft bruttó összeg"

www.fzolee.hu/framework/2010_es_kozalkalmazotti_bertabla

Mi az a bruttó 150ezer, he?

macitalp 2010.05.18. 15:29:19

A kommentelők 90%-a hozza a megszokott magyar átlagszínvonalat. Kinek milyen munkája van, mennyi a pénze, kinek nehezebb, stb., stb. Az eszement baromság vitatkozik az elképesztő ostobasággal. Egy egész könyvet meg lehetne tölteni az itt leírt hihetetlen hülyeségek és hozzá nem értés cáfolataival. Csak éppen pont azok nem olvasnák el akiknek kéne.
Egy dolgot ajánlok a némi józan ésszel rendelkezők figyelmébe. A probléma 10-15 év múlva jórészt megszűnik, mert az általános iskolákból elfogynak a tanítók, tanárok. (A középiskolai helyzetet nem ismerem, lehet hogy onnan is.) A kerület legnagyobb általános iskolájáról van szó. Az 50 pedagógusból jelenleg kettő (2!!) van 35 év alatt. A végzett diplomás fiatalok ugyanis 1-2 év után elmennek a jobban fizető állásokba, vagy eleve a közelébe se jönnek az iskolának. Jó fizika, kémia, matematika és nyelvtanárt ma is nagyon nehéz találni, 6-8 év múlva pedig lehetetlen lesz. Nemcsak vidéken, itt Budapesten is.
A meghirdetett állásokra bőven van jelentkező, jönne boldog- boldogtalan csak éppen felkészült, kulturált, a gyerekekkel bánni tudó pedagógus nincs köztük vagy csak 1-2.
Komoly összegben mernék fogadni, hogy a pedagógusmunkanélküliség évtizedei után 8-10 év múlva bekövetkező pedagógushiány villámcsapásként éri majd az akkor éppen aktuális politikusainkat.
Pedagógust ugyanis nem lehet előállítani 1-2 év alatt. (Ellentétben az árokásással, arra 15 perc alatt be lehet tanítani bárkit.) De volt már erre is megoldás a szocialista rendszerben, a képesítés nélküli pedagógus. (Szereted a kémiát? Igen. Akkor te fogod tanítani!) Egyébként az én általános iskolás lányom is sokat panaszkodik a tanárokra. Azt szoktam neki mondani, hogy örüljön annak ami van, mert a nála fiatalabbakat még rosszabbak tanítják majd.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:29:33

@Nyunyócska: Teljesen igaz de én is tanítottam a tudatos ökörködőt 3 szor leégeted, abba fogja hagyni, mert a többi kiröhögi. Nálam bevált, igaz én elég öntörvényű vagyok és akaratom is van

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.05.18. 15:29:47

@Egregor: "a tanár, akit lestrapálnak a gyerekek..."
A baj az, hogy sajna az itt feltüntetett rengeteg ostoba kommentből látszik, hogy kisebb a probléma a gyerekekkel, mint a szülőkkel. Hogy csak néhány példát mondjak:
"- Az én gyerekem nem diszlexiás,mert nem kell neki pszichológus, és nem is hülye!" Odáig nem jutott el a szülő, hogy megkérdezze, mi az a diszlexia, és miért nem tud a gyerek kettest kapni nyelvtanból.
Vagy ott a másik példa, amikor a kedves szülő üvöltve lóbálta a papucsát, és fenyegetett egy kislányt, mert az meghúzta a lánya copfját. Csak egy megjegyzés: rendőrt kellett hívni, hogy le lehessen csillapítani.
"A tanárnak kell nevelnie a gyereket." Francokat. A szülő tanítsa meg köszönni, mielőtt elküldi iskolába. És ez csak a nagyon minimum.
De folytathatnám a sort, többekközt azzal a fantasztikus találmánnyal, hogy alsó tagozatban nem lehet buktatni. Így jut el valaki akár középiskoláig is úgy, hogy a szó szoros értelmében nem tud írni és olvasni. Láttam már ilyet. Mert a kedves szülő nem érti meg, hogy nem jó a gyereknek, ha továbbengedik elsőből úgy, hogy nem tudja a tananyagot. Továbbá az is érthetetlen sokaknak, hogy le kéne ülni otthon a kisgyerekkel, és tanulni vele, segíteni neki. És az esetek nagy többségében ezt hiába magyarázzák a pedagógusok. Emellett szinte elsikkad az, hogy két héttel ezelőtt az egyik kisfiú rugós késsel jött iskolába.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:30:34

@Egregor: Nana, én 34 évesen is simán megkaptam a 130 nettót.

belevau 2010.05.18. 15:32:39

@babraba:
Hát nézd, ha nem találkoztál még olyan tanárral, aki jó és panaszkodik, az nem jelenti, hogy ilyen nincs is. Vannak olyan pedagógusok, akikre a kutyámat se bíznám, kb. a tanárok 20%-a ez a kategória. Ez nyilván nagy szám, de van tisztességes 80%, akik pedig nem azt érdemlik, hogy a munkáját rosszul végző kisebbség alapján ítéljék meg őket. És azt se felejtsük el, hogy az ország különböző részein eléggé eltérő helyzetben vannak a tanárok, sőt egyes városokban is nagyban függ egy tanár helyzete, hogy melyik iskolában tanít. Ezen persze nem az oktatási rendszernek kellene változtatni, mivel ennek okai jóval mélyebben gyökereznek, mint az oktatás.
Tapasztalatom, hogy sokszor egy nagyon jó képességű tanár is belefásulhat abba, ha borzalmas az iskolai légkör körülötte. Gondoljon bele mindenki a saját szakmájába, hogyha annak normális menetét pár ember folyamatosan megakasztaná, és ez ellen semmit sem tudna tenni, akkor meddig bírná?

A tanár megverése nem mindennapos az iskolában ez tényleg baromság, de sok olyan iskola van az országban, ahol a tanár tudja, hogy egy-két gyerek keményebb megfeddésének akár az is lehet az eredménye, hogy az apuka tettlegességhez folyamodik. És azt gondolom, ha valaki erre felhívja a társadalom figyelmét, akkor erre nem az a normális válasz, hogy biztosan szarul végzi a munkáját a tanár.
Valaki írta előttem, hogy ha egy eladó mogorván viselkedik a vásárlóval, akkor nem az a megoldás, hogy megverem. Néha úgy érzem, hogy páran meg komolyan gondolják, hogy egy pedagógusverés esetében tényleg mentség az, hogy rosszul végezte a tanár a munkáját.

Tény, hogy nem élnek rettegéseben a tanárok, de a tanárverések mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Egregor 2010.05.18. 15:33:26

@Bambano: Racionalizáljunk, hm? Jó!

Akkor mostantól minden gyerekre vonatkozzon ISO minőségbiztosítási szabvány, az ettől eltérőeket pedig megrendszabályozzuk.

Egyenruha, egyenoktatás, egyenszámonkérés, szabványosított, központosított témazárók, vizsgák, feleltetések, stb.

De jó is lesz, igaz?

Milyen piaci elveket akarsz érvényesíteni? Most is van szabad iskolaválasztás, cserébe a jogvédők fröcsögnek, hogy szegregáció - holott a purgyék maguk szegregálják magukat, mert bizonyos c-arány felett elmenekítik a nem norvég színesfémmunkások a saját gyerekeiket, és maradnak a (majdnem) 100% c-osztályok, iskolák.

És nem az eltérő bőrszín miatt, hanem az állandó, büntethetetlen szabálysértések és bűncselekmények miatt, vagy csak azért, mert a kedves segílyes szülő miatt a szerencsétlen purgyé nem ismeri sem az evőeszközöket, sem a viselkedési normákat, de legalább büdös és tetves.

De ne élezzük ki a helyzetet a cigányokra.

Egyszerűen mondd meg, miket kéne szabadpiacosítani az oktatásban.

Egregor 2010.05.18. 15:34:27

@ktotti: a bértáblában az alapilletmények vannak felsorolva.

Nyunyócska 2010.05.18. 15:34:33

@ktotti: "Teljesen igaz de én is tanítottam a tudatos ökörködőt 3 szor leégeted, abba fogja hagyni, mert a többi kiröhögi. Nálam bevált, igaz én elég öntörvényű vagyok és akaratom is van"

Elvileg (!!!!!) nem alázhatod meg szóban sem. Szülő jogosan jönne be, főleg ha lenne rá 28 tanú is...
(Más kérdés, hogy nekem sincs sokszor más választásom, mint viccesen visszaszólni és a 95% ért is ebből. De pl. iskola szinten van egy lány, akivel senki -értsd: sokfélék vagyunk sokféle pedagógiai módszerrel-, de SENKI nem tud mit kezdeni. Én sem. Jogilag sem.)

killermoney 2010.05.18. 15:34:39

@Egregor: Mondjuk vegyük azt h hány tanár cigizik: nagyon sok, máris megvan az a hiányolt 5 ezer forint. Nem mondom van aki tényleg nem tud félre tenni de nagyon sok esetben akarat kérdése. Az hogy a magyar társadalomnak tényleg röhejes mértékű megtakarított pénze van nem csak azért van mert nem lenne miből hanem egyszerűen elbasszák...

Mondjuk én mérnök leszek úgyhogy elég komoly büntetőjogi felelősségem lesz, úgyhogy ezzel eléggé mellélőttél :) vagy ott van egy könyvelő ha vmit elront vagy megkérik hogy rontsa el simán börtönbe kerülhet.
Minden szakmába bele lehet magyarázni h miért kapjon éppen az korkedvezményt csakhogy akkor még annál is több embert tartana el az állam mint most. Múltkor olvastam h vmi 400ezer rokkant nyugdíjas van míg Szlovákiában 80ezer (ott kb 5 millióan élnek) ez egyszerűen röhej. Nem ne menjen nyugdíjba a tanár 40 évesen. Menjen a kommandós, tűzszerész, mentős, bányamunkás de a tanár ne.

Egregor 2010.05.18. 15:38:20

@Brannagh: Napestig lehetne sorolni az anomáliákat. Sok óvodás életében nem látott még zöldséget, mert az ebéd otthon porleves, és pizza. Nem tudják, mi az a főzelék.

A szülők közül sokan nem nevelnek, csak követelnek, és elvárják, hogy a pedagógus nevelje a gyereküket, ha meg megpróbálja, akkor nekik áll feljebb. Hogy merészelt rászólni?!?!

Az egészből a gyerekek jönnek ki a legrosszabbul.

Arnica 2010.05.18. 15:41:20

Engem pedig a "neveletlen, buta, a tisztelet szót hírből sem ismerő gyermekek" neveletlen, buta, a tisztelet szót hírből sem ismerő szülei készítenek ki nap mint nap, akikkel pedig ugyanúgy foglalkoznom kell (és gondolom, vagyunk még így páran). Mégsem vágnak hozzám évi több hét egybefüggő vagy egybe nem függő szabadságot azért, hogy kipihenjem a fáradalmakat, és nem mondhatom a felnőttnek, hogy fogja be a száját, mert kiküldöm a folyosóra, vagy mehet az igazgatóhoz.

Több pedagógus is van a családban. Hogy a legkirívóbb esetet említsem: heti 7 órát (!) ad le annyi fizetésért, mint amennyit én kapok heti 40 óráért + hétvégi ügyelet. Hogy a legkevésbé kirívót említsem: lead 30 órát egy héten, mellette egészen más területen folytat tanulmányokat, amit tanulmányi szerződés keretében az iskola fizet neki, de esze ágában sincs az új szakmája szerint elhelyezkedni, mert a szabadság, és az, hogy senki nem dumál bele a munkájába, mindennél többet jelent számára.

Persze, sírnak... De egyik sem tudja elképzelni, hogy másféle munkát vállaljon.

És a végére: ismerek jó tanárokat is. Nagyon keveset. Akik szeretik a tanítást, és nem szükséges rossznak fogják fel, hogy gyerekekkel kell foglalkozniuk. Nekik tényleg nincs idejük itt kommentelni, mert külön órákat adnak. Mert okosak, elismertek, és mert a gyerekek tőlük akarnak tanulni, és a szülők bennük bíznak annyira, hogy fizessenek is nekik a tanításért.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:41:57

@Brannagh: Erre én csípőből válaszolom, hogy az én gyerekemnek meg azért kellet logopédushoz járnia, mert a roppant felkészült tanár néni átszoktatta balkézről jobbkézre 1995-ben! Igen, ettől sajnos helyesírás problémái lettek, 2 évig hetente 2 szer jártunk logopédushoz. A példákat oda-vissza lehetne sorolni, mindenkinek egy kicsit igaza van.

Bambano 2010.05.18. 15:42:48

@Egregor: például ezt, hogyha nincs elég diák, bezárják az iskolát. Például gimiben azt, hogy amelyik tanár diákjait jellemzően nem veszik fel egyetemre, azt elküldik kapálni.

És már leírtam korábban: ha nem alkalmas a jogszabály az oktatás igényeihez, akkor azért kell tüntetni, hogy legyen rendes jogszabály.

Egyenoktatás van, nat-nak hívják. Egyenszámonkérés van, központilag osztják az érettségi tételsort, a nyelvvizsga kérdéseket és a különböző felmérések is (pisai teszt és társai) egységes feladatsoron alapulnak.

Ha az egyenruha érdemben javítja az oktatást, akkor legyen egyenruha. Szerintem nem, de nekem 8.

És igen, rendszabályozzák meg a tanárok azokat a diákokat, akik lényegesen eltérnek az elvárttól. Na nem mintha ez nem lenne jelen most is, hiszen nem csak 5-öst lehet adni dolgozatra, feleletre, hanem karót is, az is rendszabályozás.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:44:04

@Nyunyócska: A gyereknek joga van, neked meg diplomád. Nekem is hányszor mondták hogy joguk van. Igen az van, csak tudd érvényesíteni, mondtam én. Ja a jogukat én jobban tudom gyakorló jogász vagyok. Egy kis leégetésbe nem hal bele egyik sem. Nem megalázást mondtam, hanem leégetést, nem ugyanaz!

eremita 2010.05.18. 15:44:59

@SH4RK: Én bizony nem hagyom abba, ha nem teccik akko járasd a gyerekeidet továbbra is lerobbantott, porosz módszerekbe belekövesedett iskolákba fusztrált pedagógusok közé.

Saját mentségemre csak azt hozom fel -ha egyáltalán ilyent tennem kellene - hogy nem zsidózok, nem cigányozok, nem kommunistázok, mert itt az is akad bőven. De ez utóbbi úgy látszik nem csípi a kényes szemedet. Biztosan családi hátteredből adódóan.

Egyébként meg kénytelen vagy elviselni "vállalhatatlan" nézeteimet.

Egregor 2010.05.18. 15:45:31

@killermoney: Egyáltalán nem lőttem mellé, hiszen ezt mondom: minden szakmának, az esztétákat kivéve, van, vagy lehet emberéletet veszélyeztető vonatkozása.

De ha mérnök leszel, nem leszel felelős a lakók hülyesége miatt. Nem téged vesznek elő, ha valamelyik annyira ostoba, hogy a konnektort nyalogatja. Vagy igen?

Ezzel szemben a pedagógust simán meghurcolják olyasmiért, amire mennyiségi tulajdonságaiból kifolyólag (t.i. egy darab és nem képes mindenütt egyszerre jelen lenni) nem képes, mondjuk, osztálykiránduláson, vagy szünetben az iskolaudvaron húsz-negyven-száz gyerekre vigyázni.

Másrészt a megtakarításnál a káros szenvedélyekre költött pénzek eltörpülnek a puszta túlélésre elköltött pénzekhez képest. Ha a pénzed 80%+ ilyenre megy el (számlák, élelmiszer, ruházat) és még "luxuskiadásokról" (könyv, mozi, színház, utazás, ne adj isten nyaralás vidéken) sincs szó, akkor megtakarítani szinte lehetetlen.

ne igyon, ne dohányozzon, ne költsön semmire, csak ami a napi túléléshez kell, hogy évtizedek múlva legyen minimális pénze.

Ehhez valami nagyon igénytelen proli szellemiségű tahó képes csak, esetleg egy szent aszkéta.

cellimega 2010.05.18. 15:45:47

@eremita: a kontraszelekcióval kapcsolatban: nekem is van egy ilyen sejtésem. Emiatt további javaslatom a közalkalmazotti törvény módosítása. Jelenleg egy tanár szinte elbocsáthatatlan. Rengeteg gyenge minőségű munkát végző vagy pszichológiailag alkalmatlan (=nem tanárnak való) ember van a pályán.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:45:50

@Egregor: Igen, tudom. De mint fentebb írtam egy jó igazgató megoldja, ha többet szeretne adni. Pl akkreditált képzéseket szervez az iskolában, eseti tanfolyamokat stb., így több jut a tanárnak is. Ehhez persze olyan igazgtó kell, aki nemvárja a sült galambot, hanem tesz is valamit az iskoláért.

babraba 2010.05.18. 15:46:12

@Egregor: az oktatás racionalizálása nem ezt jelenti... Inkább azt, hogy egy kétszáz fős falunak a 10 gyerekére nem szükséges fenntartani iskolát, hanem valóban alkalmazni kellene az iskolabusz rendszert... Nem lehet tanyánként fenntartani iskolát, másfelől elbillen az egyenlő esélyek mérleg is, hiszen egy 10 fős alföldi iskolában nyilván könnyebb oktatni, mint egy 25 fős budapesti osztályban! ráadásul még kevesebb pénz jut bp-re, mert a vidéki tanár miért keressen kevesebbet, mint a budapesti (ugyan a vidékinek könnyebb, mert 60 dolgozat helyett - három osztály/évfolyam - összesen az iskolára kivetítve kell 10 db-ot javítania) ha u. a. a végzettségük?

zseti 2010.05.18. 15:47:10

@panteon: Naja, önző vagyok mi??? Idejétmúlt rendszer a korengedmény, sajnos! Másnak se, mert most, így igazságtalan.

Szerintem.
Szolgálati idő kedvezmény miatt teljesjogú nyugdíj jár a rendőrnek, a sarkon posztolónak is meg az irodistának is... Meg a tűzoltónak, aki a hullákat szedegeti ki az égő házból... Meg a szövőnőnek, aki nyeli a gyapju porát, meg a bányásznak (sztem ők már mind nyugdíjasok azóta), meg a dízeles buszsofőrnek. JAh. Laikus szemmel is, az egyik megérdemli, a másik nem. És idejétmúlt, mert minden más szakmában 40 év szolgálati idő kell, nekik meg 25.. igaz? Igazságos???

A korengedménn egyébként az, amikor a nyugdíjkorhatár betöltéséig a munkahely kifizeti a NYUFI-nak a TELJES nyugdíjköltséget. Ez járt mindenkienk, akinek a munkahelye szerződést kötött. Legfőképp a közszférában ment ez, ugye elismerjük....
És nem mellesleg, ha jól csalódom még átmenetileg van érvényben, és végre megszűnik.

Vagy az előrehozott nyugdíj? Az legalább már csak csökkentett összegű lehet.

Nem, nem irígykedem, és nem azt mondom, hogy másnak se legyen.. csak figyelek, és tovább látok a saját érdekköreimen, látom, hogy mi igazságtalan, és nem beszélek zöldségeket. Vége már annak a kornak, hoyg 55 évesen nyugdíjasok legyünk. Ennyi.

Mellesleg ha minden szakma korkedvezméyes nyugdíjra jogosítana, ami idegösszeomlást eredményezhet.. háááát....

Egregor 2010.05.18. 15:47:57

@ktotti: aztán délután már jön is be a segílyes család és alaposan elővesznek, hogy merted az egy szem Ronáldócskát megalázni te rasszista náci.

Mert sok helyütt ma már ez megy K-Mo-on.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:48:02

@Arnica: 40 óra tanítás, amikor 28 a maximum? Miről beszélsz egyáltalán?

internationale 2010.05.18. 15:48:53

@zseti: Ne legyen kötelező a korengedményes nyugdíj, de ha valaki 25-30 év tanítás után úgy gondolja, hogy ő most már nem képes teljes erőbedobással dolgozni, annak ne kelljen. Egy pedagógus, akár tetszik neki, akár nem, teljes lényével, személyiségével dolgozik mindig, ahogy belép az iskolába. Gondold már el: ül harminc gyerek az osztályban és 45 percig értelmesen és hatékonyan kell foglalkoztatni őket, miközben az egyiknek válnak a szülei, a másik nem kapott reggelit, a harmadik szerelmes, a negyedik nem aludt éjszaka... És a tanár általában 8 előtt lép be, s ha 16.00-kor ki is lép, még viszi magával haza a munkát: dolgozatokat, készülést, megoldandó problémákat, saját maga fejlesztését... és szép lassan belefásul vagy belebetegszik. Aztán meg szidják, mert "nem jó tanár".
Persze a dolog megoldható lenne máshogy is: féléves fizetéses szabadság öt évenként, egy éves másholtanítás (talán Hollandiában vagy Németországban van is ilyen). De erre még nagyobb lenne a társadalmi felháborodás.
Ha egyetemen tanítasz, akkor is térden állva kell kikönyörögni egy sabbaticalt, hogy nyugodtan kutathass, ne kelljen mást is csinálni; mi lenne, ha sima tanárok pihenni akarnának egy vagy fél évet! Pedig (még egyszer): egy tanár egy tanév alatt úgy lestrapálódik, mint egy hivatalnok két-három év alatt.
Hát ezért.

Bambano 2010.05.18. 15:48:57

@Egregor: az ország többségének hasonlóan nincs pénze semmire. ne csak a pedagógusok bajait lásd, lásd a többiekét is.

Arnica 2010.05.18. 15:49:41

@ktotti: Nem mondtam, hogy tanítok...

Egregor 2010.05.18. 15:50:04

@ktotti: semmit sem tudsz te a nem budapesti oktatási intézményekről, azt látom. Meséld már el ezt a megoldást egy h-bihari átlag igazgatónak, jó? Vagy szabolcsinak. Borsodinak. Akad pár megye.

molnibalage 2010.05.18. 15:50:47

@Bambano: 160 nettó + évi 350k cafeteriával kezdtem mind 0 órás mérnök, akinek még diploma sem volt a kezében, mert nyelvvizsgát picivel az államvizsga után tette le.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:50:59

@Egregor: Ne mond, hogy nem tudod megoldani. Akiről te beszélsz az fel sem fogja a finom humort, aki meg közűlük tanulni akar az nem zavarja az órát. Volt kisebbségi tanítványom nem is egy, soha nem akartak megverni a szűlők.

Bambano 2010.05.18. 15:51:56

@Egregor: Elővenni azt lehet, aki hagyja magát.

Egregor 2010.05.18. 15:51:57

@Bambano: nem csak a pedagógusokról beszéltem, hanem mindenkiről, aki hasonló cipőben jár. Nem lehet megtakarítani, ergo az öngondoskodás sem elvárható.

Aki meg az amerikai rendszert szeretné, az nyugodtan kiköltözhet, és ha koppan, akkor ne csodálkozzon, ha otthagyják megdögölni a sikátorban, mert biztosítás híján csak fájdalomcsillapítót kaphatott, de műteni már nem lehet.

internationale 2010.05.18. 15:52:09

@ktotti: Ó, van ilyen! Mert ha te nem tartod be, akkor bajban vagy, ha a munkahelyed nem tarja be... hát, így jött ki. Nekem is volt már 18 órám 14 helyett (mivel nálunk kutatni is kell, meg szakdolgozatokban segíteni, még a 14 is sok).

Egregor 2010.05.18. 15:52:37

@Bambano: keleten jártasd a szád, ne itt legyél bátor kommentelő!

nyafnyaff 2010.05.18. 15:52:39

@Arnica: Na látod, én meg igen, ezért a tapasztalataimat írom le.

Trójai 2010.05.18. 15:52:49

@humán' négysör: ha neked az "tanár agyonmagasztalás" volt megint csak sajnállak. Mindössze a racionalitást írtam le, tapasztalatból, nem úgy mint egyesek. (mert ugye nincs ilyen téren tapasztalatod)

eremita 2010.05.18. 15:53:23

@cellimega:

Sajnos a mai magyar valóságban azok a szakszervezetek is itt vannak, akik vezetőikkel együtt még mindig a szocializmusban képzelik magukat. Különösen kártékony a hatásuk a közalkalmazotti körben. Erős jogosítványaikkal minden reform és előrehaladás gátjai.

Egregor 2010.05.18. 15:53:39

@ktotti: és volt már az osztályod 30-60%-a kisebbségi, akik a putrisorról meg a telepről jöttek?

nyafnyaff 2010.05.18. 15:54:18

@Egregor: Ez igaz, de egyszer velem is szórakozott ilyen majd én megmutatom kesebbségi emberke. Ő ment el a suliból nem én. A többiekkel meg nem volt bajom.

Egregor 2010.05.18. 15:55:21

@ktotti: a kötelező, fizetés nélküli plusz órákról, kapásból.

cellimega 2010.05.18. 15:55:29

A szakmunkásképzést pedig addig nem lehet rendbe tenni, amíg marad a tankötelezettség határa 18 év. Így azok járnak szakiba, akikből nem mesterember lesz, hanem segélyből élő, bűnöző, betanított munkás, sofőr, stb. Akiből mester lehetne (jó gyakorlati érzékű, önálló, munkaszerető gyerek), azok inkább gimibe jönnek, hogy ne bűnöző fejek között töltsenek 4 évet. Szenvednek 4 évig az akadémikus tananyag miatt, feleslegesen. Elmennek egy főiskolára, vagy elvégzik, vagy nem, ahelyett, hogy szakmát tanultak volna.
Nem ők a hibásak, hanem azok, akik a félanalfabétákat arra kényszerítik, ill. ösztönzik (családi pótlék), hogy 18 éves korig suliban melegedjenek és unatkozzanak. A semmittevésre kondicionáljuk őket, bakker!

nyafnyaff 2010.05.18. 15:56:21

@Egregor: Az még nem de ha ezek lennének a lehetőségek, talán nem tanárnak mennék, mint ahogy nem is vagyok tanár. Ha senki nem tanítana ilyen suliban talán a politaka is találna megoldást, ugye?

Bambano 2010.05.18. 15:56:29

@Egregor: azt hittem, itt érvek hangzanak el, nem burkolatlan fenyegetések...
190 centi és 122 kiló vagyok. van még kérdésed? vagy inkább visszatérünk a kulturált vitához?

Egregor 2010.05.18. 15:56:49

@ktotti: megismétlem a kérdést: és volt már az osztályod 30-60%-a kisebbségi, akik a putrisorról meg a telepről jöttek?

Nekem is volt roma osztálytársam amikor még én jártam általános iskolába, 28 főből egy. Nem is volt vele gond.

Ma, amikor 30-60% is simán lehet a kisebbség aránya... inkább nem is gondolok bele.

Egregor 2010.05.18. 15:58:32

@Bambano: Akkor egy súlyban vagyunk, de a segílyeseket ez sem hatja meg. Kapa, kasza, kard, vipera, balta - alapfelszerelés náluk.
Ahogy mondtam: ne itt legyél bátor, menj el keletre, ott viselj ekkora mellényt, amikor öt fuxos kigyúrt kopasz bodzaszedő vesz körbe.

zseti 2010.05.18. 15:58:40

@Egregor: Nem is vagyok tanár, hogy 30 gyerek szedje szét az idegeimet :) Mert ezt választottam. Viselem is a következményeit. És nem is én akarok hamarabb nyugdíjas lenni... nemazért, mert irigylem magamtól, csak realista vagyok.

nyafnyaff 2010.05.18. 15:58:49

@internationale: Látod ez a gond, hogy mindenki mindent elvisel. Ha a tanároknak lenne érdekérvényesítő képessége, ahogy már írtam, nem itt tartanának

Arnica 2010.05.18. 15:59:03

@ktotti: Most akkor tanár vagy, vagy csak össze-vissza írogatsz? :) Bocs, nem várom meg a választ, mert ez így elég komolytalannak tűnik...

Egregor 2010.05.18. 16:00:57

@ktotti: Háháháhá :D :D

ez a nap vicce, lol!

Még hogy találna megoldást!

Igen: kényszerdeszegregáció. Kötelező beiskolázás a kisebbségnek. De mert a szabad iskolaválasztást nem tilthatják meg, a nemroma gyerekeket azonnal vinnék tovább.

Vagy, mint pár helyen csinálják már: tanárok és szülők mind romának vallják magukat, így az iskola kisebbségi státust kap, és megoldják, hogy nem megfelelő cigány purgyé még véletlenül se kerülhessen be.

De ez kényszermegoldás.

panteon 2010.05.18. 16:01:29

@Bambano: Akkor csak dagi vagy bakker.. :-)

nyafnyaff 2010.05.18. 16:02:51

@Arnica: Nemvagyok tanár, attól még taníthatok pl jogot, érted. Azért iraóogatok, mert 6 éve tanítok OKJ-s képzésen 18-20 éves korosztálynak. Bocs de ezt főiskolával nem lehet, csak jogi diplomával. Egyébként főállásban jogász vagyok.

Egregor 2010.05.18. 16:03:26

@babraba: Remek ötlet! Mintha nemrég hurcoltak volna meg pár önkormányzatot, ahol ilyesmit alkalmaztak. Iskolabusz-rendszerhez nagyon sok mindennek kell teljesülnie, kapásból az, hogy legyen pénz üzemanyagra, buszra, sofőrre. A szülőktől nem várható el, főként falusi, tanyasi emberektől, hogy összedobják.

Akkor meg honnan lesz? A mínuszos, csődközeli önkorm-októl? Vicc.

killermoney 2010.05.18. 16:04:55

@Egregor: Hát mondjuk azért nem, de a főnököm lehet le fog hordani azért mert a "brazil sor" nem dolgozik rendesen mivel olyan embernek nem feltétlen tudom elmagyarázni hogy mit csináljon aki nem tud olvasni pl. Valószínűleg lehetne még sorolni ilyeneket de nincs értelme.

Nézd én nem azt mondom h dőzsölnének a pénzben egyáltalán nem és szerintem is röhej ami fizetést kapnak. De itt a kultúráról van szó, nem egy olyan családot láttam ahol igen kevés pénzből próbáltak megélni de simán hozattak kaját meg vették a drága kozmetikai dolgokat meg cigi/pia is fogyott rendesen, aztán amikor a gyereknek cipő kell akkor jajj hát nincsen. Itt arról van szó h sok ember (és ezt most nem a tanárokra értem hanem általában) egyszerűen nem gondolkodik előre. Ha mondjuk tényleg csak 5 ezer forintot rak vki félre egy hónapban ami mondjuk ideális esetben 2500 forint per fő akkor lehet hogyha elromlik a tv, csöpög a csap, cipő kell a gyereknek, akkor lesz rá pénz. És igen tudom, van olyan akinek ez is sok, arról igenis gondoskodjon az állam de ez a kisebbség.

nyafnyaff 2010.05.18. 16:06:52

@Egregor: Miért mit gondolsz, az itt felvetett kérdésekre kinek kellene megoldást találni a tanárnak, a mérnöknek, a segédmunkásnak vagy a törvényhozásnak? Mondjuk ha a családi pótlék nem kifizetve lenne, hanem adókedvezmény lenne, a segély meg közmunka ellenében járna, sokan meglepődnének (nem csak kisebbségre gondolj ha lehet). Ezt vizsont csak törvénymódosítással lehet elérni. Szólj ha másképp gondolod! És még egy szemlélettel mindeni egyenlő jookkal rendelkezik sem többel sem kevesebbel. Ennyi

szumurri 2010.05.18. 16:10:16

@Bambano:
"Piaci szféra" vs közoktatás:
A bivajbasznádi Lekvárzsibbasztó Gépgyár új gépsorokat szerzett be. Az üzemeltetéshez speciális képzettség szükséges, az ehhez értő szakemberek száma azonban (különböző okok miatt) nem túl magas. A (sokadszorra) kiírt pályázatra jelentkező (megfelelő képzettségű és tapasztalatú) szakember fizetési igényeit a cég vezetése kénytelen kielégíteni, a tulajdonosok számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a drágán beszerzett eszközök ne maximális kapacitással működjenek, illetve a szakszerűtlen üzemeltetés következtében meghibásodjanak.
A bivajbasznádi "Hirig Ferdinánd" Gimnáziumban a Sors különös akaratából fizikát is tanít a nebulóknak. A fizika tanításához speciális képzettség (MSc tanári oklevél fizikából) szükséges, az ehhez értő szakemberek száma azonban (különböző okok miatt) nem túl magas. A (sokadszorra) kiírt pályázatra jelentkező (megfelelő képzettségű és tapasztalatú) szakember fizetési igényeit a gimnázium vezetésének eszébe sincs kielégíteni, inkább beküldi az órákra Gizikét, a drámatanárt. A tulajdonosok számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a "Hirig Ferdinánd" gimnázium többet fizessen a közalkalmazotti bértábla alapján járó minimális összegnél. A tulajdonos számára közömbös a gimnáziumban folyó munka minősége és szakszerűsége, mivel az okozott károk később jelentkeznek és nehezen forintosíthatóak, a többletköltség azonban azonnal jelentkezik és nagyon könnyen forintosítható.

Banya30 2010.05.18. 16:10:55

Nem olvastam végig az egész vitát, de a saját történetem el tudom mesélni.
2. osztályos koromban a tanító néni kijelentette, hogy belőlem nem lesz semmi, hülye vagyok és kész. Mindezt arra alapozta nagy szakmai rálátással, hogy nem voltunk gazdagok, így nem is tudtak anyámék ajándékot vinni neki. ezen én úgy megsértődtem, hogy következő évben szavalóversenyt nyertem, majd 2 év múlva már matek versenyt is. 8. osztályos koromban, szintén egy hasonló képességekkel rendelkező "pedagógusba" futottam bele, aki azért taposott gyermeki lelki világomba, mert anno apám osztálytársa volt és nem szívlelték egymást. Így a 4,7-es (mai napi pontosan tudom az osztályzatokat is) átlagomra 4-est adott félévkor (jelezem ez akkor felvételi pont volt, így kedvesen rontotta az esélyemet egy elit iskolára, ahol feltétel volt a matek, magyar, töri 5), ezen szintén úgy megsértődtem, hogy ettől a naptól kezdve csak hibátlan dolgozatokat írtam, hogy ne tudja lehúzni. És így jártam a középiskolás kémia tanárommal, aki azért közölte velem, hogy én hülye vagyok kémiából, mert a nővérem nem volt jó ebben a tárgyban. Ezt szó szerint meg is fogalmazta, szerinte a genetika nem téved. Hát 4.-ben ez a tanár jelölt kémia versenyre, amire csakazértisból nem mentem el. Mindezek után az egyetemen 5-ösre szigorlatoztam matekból is és kémiából is. Mérhetetlen csapást mérve ex tanáraimra. :)
Tanúság: azokból a tárgyakból lettem a legjobb, amikből "a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető pedagógusnak" típusú tanárok tanítottak. Elgondolkodom néha, hogy az irántuk érzett gyűlölet, a megaláztatás nélkül elértem volna mindezt? Akkor végül is ők most tényleg rossz tanárok? Lehet ők pontosan látták, hogy engem ez a típusú hozzáállás ösztönöz? Vagy csak kőtahó módszerükkel betaláltak?
Hol van a határ a rossz pedagógus és a jó között?
Anyámék is leüvölthették volna ezek fejét, vajon azzal nekem kedveztek volna? Pillanatnyilag biztos, de az idő mást igazolt.

zseti 2010.05.18. 16:14:00

@internationale: "Ne legyen kötelező a korengedményes nyugdíj, de ha valaki 25-30 év tanítás után úgy gondolja, hogy ő most már nem képes teljes erőbedobással dolgozni, annak ne kelljen. Egy pedagógus, akár tetszik neki, akár nem, teljes lényével, személyiségével dolgozik mindig, ahogy belép az iskolába."
Aki elhivatott a szakmája iránt az mind így tesz. Teljes erőbedobással dolgozik. És más szakmában is hazaviszik a munkát, a problémákat. És DIREKT nem példálózóm, mert belekötne valaki. És tényleg minden tiszteletem a jó tanároknak (van abból is bőven azért még), de más szakmánál sincs rekreáció, akiknek ugyanúgy szüksége lenne rá. Kitaláltok dolgokat, hogy korengedmény, rekreáció... komolyan, ez agyrém, hogy még ragaszkodtok is hozzá, amikor észérvek jönnek, hogy miért valóságtól elrugaszkodott. Engem ez a hozzáállás cseppet kiábrándít.
Ja, tudod mit?? Én is szeretnék félévente tengerpartra kiküldetést rekreáció céljából, állami támogatásból. És gonosz, önző, irígy kistörpe mindenki, aki nem azt mondja azonnal, hogy legyen nekem :))))

nyafnyaff 2010.05.18. 16:14:04

@szumurri: Vagy azért nem veszi fel a fizikatanárt, mert így megspórolja a bérét, ellenben Gizikének túlórát tud fizetni, ami kevesebb. És tudjuk, hogy Gizike olyan szépeket mond az igazgató frizurájára.

Egregor 2010.05.18. 16:25:30

@killermoney: majd ha műszakvezető leszel, akkor tudod rugdosni őket, de saját tapasztalatom az, hogy a legtöbb műszakvezető is b*szik mindenre, kivéve, ahol az ő nyakukba független ellenőr liheg.

Igen, vannak, akik elszórják a pénzüket mindenre, de nem is róluk van szó, meg a plazmatévét hitelre vevő idiótákról, hanem azokról, akik tisztességes munkával is a megélhetési határ alatt keresnek és hoppon maradnak.

Az nem válasz, hogy a munkaerőpiacon ennyit érnek. Az a válasz, hogy rossz a rendszer. Mert tisztességes munkáért tisztességes bér kell hogy járjon.

szumurri 2010.05.18. 16:25:37

@ktotti:
Nem. A tanerőt azért nem veszi fel, mert nem fél attól, hogy komoly büntetést kap a "Közokt. Törv. 17. par. 2. bek." megsértéséért. Aki büntethetne - a fenntartó - azt nem érdekli az ügy; akinek az érdekeit sérti a jelenség - a diák ill. a szülő - pedig panasszal élhet: a fenntartó felé. A kör bezárult.

Egregor 2010.05.18. 16:26:22

@ktotti: régen tudja minden gondolkodó ember, mire volna szükség, ez azonban még mindig nem válasz a kérdésemre.

killermoney 2010.05.18. 16:31:57

@Egregor: A rendszer rossz ebben egyetértünk. Személy szerint én inkább nem várom meg míg jobb lesz, hanem kalap kabát és irány a nagyvilág.

Aggie 2010.05.18. 16:34:16

@Banya30: engem az altalanos iskolai toritanarom kialtott ki tovabbtanulasra alkalmatlannak - a sors furcsa fintoranak koszonhetoen evekkel kesobb tori OKTV helyezessel jutottam be az egytemre. Nem szeretnek altalanositani, de minden tarsasagban van par ember, aki tud ilyen szorikkal szolgalni.

Par dolog szemetszurt a hozzaszolosokban.
Az egyik, hogy tudomasul kellene venni, hogy nem bantjuk sem szoban sem tettekben a gyerekeket - kisebb es nincsenek eszkozei a vedekezesre. Aki uti es veri a tanarait, azzal valoszinuleg az eleteben nem egyszer es nem ketszer viselkedtek hasoloan agressziv modon, nem tanult meg konfliktust kezelni. Az ilyen gyerek segitsegre szorul, ha nincs olyan halozat, ami ezt fel tudna karolni, akkor talan tenni kellene erte. Ez pedig nem a tesco penztarosok dolga, hanem a tanaroke lenne, akik gyerekekkel dolgoznak.
Tudomasul kellene venni, hogy az az oriasi szakadek, ami tanar es a diakok szulei kozott megvolt 100 eve, eltunt. Mindenki tud irni, olvasni, a nepesseg tulnyomo tobbsege erettsegizik, nagyon nagy szazaleka egyetemre, fosikolara jar. Az az ido elmult, amikor az irni, olvasni, szamolni tudasert tiszteltek az embert.
Hogy mekkora szukseg van lexikalis tudasra, azt nagyon at kellene gondolni. Sokkal fontosabb lenne, hogy a gyerekeket megtanitsak kommunikalni, szoveget ertelmezni, szabatosan fogalmazni.
90 bruttoval kezdenek az orvosok, 6 ev egyetem utan - ok nem 40 orat dolgoznak, ejszakai ugyeletet es a felelosseget nem szeretnem sorolni. Mire oda jutnak, hogy valoban jol tudnak elni, 35-40 evesek lesznek - de akkor sem 40 orat fognak dolgozni, nincs korai nyugdij, automatikus szabadsag karacsonykor, husvetkor, tobbhetes nyari pihenes.

fullerg 2010.05.18. 16:47:58

Mindenkinek igaza van egy kicsit és senkinek sincs..
Minden munkakörnek, szakmának megvan az előnye és a hátránya. Senkit nem lehet, és nem is szabad(na) az alapján megítélni, hogy milyen foglalkozást űz. Inkább az alapján kell megítélni, hogy az adott szakmában milyen teljesítményt nyújt, és mindezt milyen áron. Ez sokkal komplexebb, mintsem egy-egy szakmai sajátosság alapján leírjunk, ledegradáljunk valakit. Minden ember munkája fontos. Miért kell lenézni azt az embert aki egy boltban, egy gyárban, vagy bármelyik nem diplomát megkövetelő munkakörben tisztességgel végzi a munkáját? Ez tipikusan a "művelt" tanár ill. orvos vásárlók, ügyfelek jellemzője. Ott sem mindegyikre, de jóval nagyobb arányban, mint a kevésbé iskolázottak között. Talán le kellene a magas lóról szállni... Nem kell a mítoszt táplálni, hogy ez vagy az a szakma fontosabb, elismerésre méltóbb, mint a másik. Én a holtig való tanulásban hiszek, mert a világ, a követelmények állandóan változnak. Az önsajnálat még soha, senkit nem vitt előre. Ezzel együtt egyetértek: valóban a tanárok, az orvosok, az ápolók, valamint a közalkalmazottak túlnyomó része egyáltalán nincs megfizetve. Sőt megbecsülve sem. De miért gondolják, hogy ez nem igaz a bolti eladóra, a varrónőre, az autószerelőre, vagy bármelyik alkalmazottra, mondjuk egy nem budapesti, és nem Budapest közeli településen dolgozó embernél? Pedig náluk sem kolbászból van a kerítés. Felesleges pellengérre állítani a tanárokat, ők is ugyanolyan kiszolgáltatott helyzetben vannak, mint bárki más.

29 Palms 2010.05.18. 19:18:23

Beleolvasgattam a kommentekbe, bocs ha már volt. Volt egy tanár aki azt írta 25 órája van egy héten, és hogy az sok. 25 óra az napi átlagban 5 x 45 perc. Az 3,75 óra tanítással eltöltött idő. Marad még 4,25 óra a napi 8-ból, tehát a "haza kell vinnem a dolgozatot és ott javítom" jellegű sirámot nem érzem jogosnak.

De most komolyan, nincs bennem rosszindulat, csak érzek itt némi ellentmondást, és gondoltam megkérdezem hogy van ez.

Severus 2010.05.18. 19:30:14

@29 Palms: Úgy, hogy a pedagógusok átlagban 51 órát dolgoznak hetente, de a t7%-uk 60-nál is többet. A TÁRKI idei felmérése szerint. Az meg, ugye belátod, sok? van adminisztráció, gyerekfelügyelet, órára készülés, dolgozatjavítás. de guglizd meg a kutatást, részletesen leírják, mire mennyi idő megy el átlagban.

Cartman (ex Cartman) 2010.05.18. 19:30:42

@eperlevélke:
Mit értesz az alatt, hogy "van minőségbiztosítás az iskolában és az óvodában"? Konkrétan mire gondolsz? Csak azért, mert szerintem nincs. Ilyen általánosító, kiterjesztő értelemben semmiképp.

Severus 2010.05.18. 19:36:08

@Severus: azaz "a 17%-uk 60-nál is többet"
a gyakorlat az, hogy hazaviszik dolgozatot, és este, sokszor a gyerek lefektetése után javítják meg kszülnek a következő napra. Én legalábbis ezt láttam otthon mega környezetemben. Vagy Te láttál olyt, amikor délután 4-re mindezzel kész a pedagógus, utána meg hazamegy és boldogan a családjának él? Aki kötött munkaidőben dolgozik, az azt hiszi, hogy mindenki más naplopó...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.05.18. 21:53:39

@Severus: Manapság minden nap annyi dolgozatot írat minden tanár, hogy minden este az a program, hogy órákon keresztül dolgozatot javít?

Ez nem kötekedős kérdés, tényleg érdekel.

Emlékeim szerint mittomén matekból kb kétehtente írtunk, fizikából is, kémiából olyan hetente, fizkémből is, magyarból, történelemból, meg a hasonló kamutárgyakból pedig sokkal ritkábban.

Általános iskolában meg ritkábban írtunk és kevesebbet is.

Severus 2010.05.18. 22:07:00

@kolbászoszsömle: Nézd, igazából nem tudom, és őszinte leszek, az 51 órát is sokanak tartom, mert az ilyen időmérleg vizsgálatok mindig önbevalláson alapulnak, aztán persze inkább felfelé kerekítenek... De abban biztos vagyok, hogy aki komolyan csinálja, az nem ússza meg ezalatt. És nem csak a dolgozatjavítás van, hanem a dolgozatot ki is kell találni, összeállítani a tesztsort (majdnem annyi munka, mint kijavítani), meg fel kell készülni az órákra, megírni a képzési tervet (a NAT szerint az oktató feladata), szóval brutálisan sok az adminisztráció is, de azt nem számolják bele a a kommentelők az 5x45 percbe.

amúgy itt egy link, a részlete adatokat még nem tették ki a honlapra
www.168ora.hu/itthon/pedagogus-oraszam-nem-sok-nem-keves-54954.html

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.05.18. 22:09:57

Kedves kommentelő @kolbászoszsömle: !

Na igen, de vedd hozzá, hogy egy tanár nem csak egy osztályban tanít. Tudom, jóanyám matektanár!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

gyuzsu 2010.05.18. 22:15:30

@29 Palms: Nézőpont kérdése, hogy 25 óra sok vagy kevés. Szerintem sok, bár én ávek óta 28-31 órát tanítok a másodállással együtt. (másodállás nem magántanítás, hanem esti gimi, tehát ott is osztály)
Ugyan többek szerint is kamutárgy a magyar meg a töri, én ezeket tanítom, tehát lehet, hogy jogom sincs beszélni. Mindenesetre múltkor arcüreggyulladásom voltvolt, orvos belenézett a torkomba és első kérdése az volt, hogy tanár vagyok e? Állítólag látszik az igénybevétel az akkor amúgy panasznélküli torkomban.
Szóval aki szerint nem sok ennyi, az próbáljon egy nap 3,75 órát a normálisnál erőltetettebb hangon végigbeszélni. A magamfajta kamutárgyaknál ugyanis beszélni kell.

gyuzsu 2010.05.18. 22:17:47

Amúgy meg kíváncsi lennék, hogy ha egy közgazdász vagy jogász munkáját egy pénztároséval vagy eladóéval hasonlítanám össze, akkor egyik elitszakma képviselője sem hörrene fel, hogy hát nem egy szint?
No, hát a tanár is diplomás szakember, kéretik ne a betanított max. szakmunkák szintjével hasonlítani.

zizizuzu 2010.05.18. 22:18:47

@eremita:
Többször elmondtam már, ÉK Borsodban dolgozom. Idén országos versenyen 3. helyezett lett egy HHH-s gyerekem. Az érettségin az osztályom az általam tanított tárgyból 4,3-as átlagot ért el. Csak válogatnék az elmúlt 4 évemből, saját osztály termése:

- gyilkosság
- drog (fű,kokó)
- lopások
- terhesség

A fent előadottak akár a barátok közt ötlettára is lehetne, de sajnos valóság. Most szerinted szar munkát végzek, vagy nem? Szerinted jár valami plusz érte?

Ja, csak hogy hörögjenek a társadalom barmai.

Mellékállásomban többet keresek, mint a tanítással, és nem egy ilyen nagypofájú barmot szivattam már meg, mert kiderült, hogy a multiban dolgozó kis szopadék senki, olyan hülye mint a picsa. Miután elvégeztem a munkáját, vagy esetleg amit elbaszott, kijavítottam, még jól ki is röhögtem, miután kirúgták a francba. Érdekes módon a fent említett versenyszférás 10 órára soha nem mondják hozzá, hogy abból 4 óra kávézgatás, meg iwiwezés. Mikor meg a főnököd nyakonbasz, jössz ide sírni. Szintén érdekes, hogy azok a vállalkozók, akiknek dolgozni szoktam, mindig a versenyszférás gyökerekre panaszkodik, és csábítanának magukhoz.

Irigyek vagytok, mert utánam folyik a tinilányok nyála, sikeresebb vagyok, mint az ide író tanárfikázók többsége, és még szerény is vagyok :))

Na, üssetek.

Foriel 2010.05.18. 22:25:41

"a gyakorlat az, hogy hazaviszik dolgozatot, és este, sokszor a gyerek lefektetése után javítják meg kszülnek a következő napra."

Bizony, bizony. Az pszichológiai csapdahelyzet, hogy OK, mondjuk 2-kor vége a tanításnak és az ember hazarohan inkább vagy postára, vagy bevásárolni, ... De azt a sok dolgozatot csak ki kell javítani valamkor és marad a gyerekaltatás utáni néhány óra. Az első időkben én rendszeresen este 11-ig készültem, dolgoztam.

Aztán amikor láttam, hogy ennek semmi értelme és enélkül is csak ugyanannyit tudnak a gyerekek, és csak magamat szivatom, akkor jött a jó világ. Egy félévben egy osztálynak 1 írásbeli dolgozat. Példatár, mesélés, diktálás, szóbeli feleltetés. Ennyi. És végre tudtam végezni a hobbim, a hard-science kutatást :) Észrevette valaki? A kutya se. Addig és azt követően is leszarták a munkám -- mindenki :)))))

gyuzsu 2010.05.18. 22:32:33

@Foriel: Szerencséd van. 35 fős az osztályaim többsége, töriből van heti 2 óra (9-10. évfolyamon, utána már 3), félévente kötelező 3 jegyet adnom, ez nem jön ki nekem egy írásbelivel. egy témazáró 5-6 oldal, persze nem folyamatos írás, de mégis sok. el is kell tenni, meg elektronikus naplóban egy héttel előre bejelölni. És észre vennék, ha nem tenném.
magyarból meg ha tetszik, ha nem fogalmazásokat kell íratnom, 9-ben 1,5 oldal, majd évente nő a limit, különben érettségin nem tudnak minimum 3 (max. 8) oldalt írni.

Foriel 2010.05.18. 22:47:23

@gyuzsu: Te hol tanítasz? Az a helyzet, hogy én arról beszéltem, amikor oda se bagóznak arra amit csinálsz. Ez olyan iskolákban van mint az enyém (volt) a nyóckerbe' és a zizizuzué Borsodba'. Természetesen, ahol valamilyen minőséget kérnek, ott más lett volna a hozzáállásom.

A gond az volt, hogy lehetetlen volt minőséget kérni, mert a gyerekek zöme egy olyan külvárosi kultúrából érkezett, ahol nemhogy a másodfokú, de az elsőfokú egyenlet sem volt tiszta. Engem meg a Hamilton-Jacobi-egyenletekkel kábítottak az ELTÉn, OK, azt meg is tanultam, de a gettókölykökhöz azért ez nem elég. Oda gyógypedagógus, szociológus, védőnő, nevelőtiszt kell! Adekvát tehát zizizuzu kérdése:
"Most szerinted szar munkát végzek, vagy nem? Szerinted jár valami plusz érte? "
Olyat várnak el tőlem, amiben nem vagyok kompetens, ill. és itt jön a lényeg: legjobb esetben intelligenciából megoldom, mert ez a munkám, de rühellem, mert azt hazudták (köszönet a Pedagógia-Pszichológia Karnak), hogy nem csak gyerekmegőrzés lesz a dolgom.

gyuzsu 2010.05.18. 22:54:48

@Foriel: értem, nagyon is. Hát én egy elit kerületben, "fél"elit iskolában tanítok. Hogy finom legyek, nem szeretem. Kispesten jobban éreztem magam. Viszont (tudom, ezzel nem kezdünk mondatot) a nyóckerbe' lakom, és látom mi van itt.
Abban meg tökéletesen igazad van, hogy a ped képzés gyatra, nagyon gyatra. Bölcsévonalon az én időmben, bő 20 éve, tkp. nem is volt, csak tudományos képzés, a pedagógiai rész csak alibi volt. Semmi szaktudást, módszert, szemléletet nem kaptunk ahhoz, hogy mit kell csinálni, ha a rendőrség gyakrabban vendég a suliban, mint a szülő, ha drog, gyilkosság, terhesség stb. (zizizuzu példái)fordul elő.

gyuzsu 2010.05.18. 22:59:14

Másfelől meg elvárás nélkül is lehet minőséget csinálni: pl. mint ő: zoldbeka.freeblog.hu/
Az viszont biztosan igaz, hogy jó oktatást nem lehet a szent őrültekre alapozni, csakis az átlagosan jó színvonalat hozó sokakra. No, ez utóbbi nem megy tisztességes feltételek nélkül! A feltételekbe beletartozik, hogy a legjobban felszerelt iskolák pont nem az elitnek kellenek, hanem a nyócba' meg a keleti megyékbe, meg oda kellenek a legjobb tanárok, oda kell pedagógiai asszisztencia, kis csoportlétszám.......majd felébredtem és a bilibe lógott a kezem....

Foriel 2010.05.19. 08:15:38

"Másfelől meg elvárás nélkül is lehet minőséget csinálni:[...] Az viszont biztosan igaz, hogy jó oktatást nem lehet a szent őrültekre alapozni, csakis az átlagosan jó színvonalat hozó sokakra."

A kérdés, hogy miben minőséget? Pedagógia, nevelés, oktatás?

Ami az elsőt illeti szerintem kifogástalan gyermekmegőrző voltam. Illedelmesen viselkedtünk, meghallgattuk egymás, kicsit a tudományról is beszélgettünk. Nem kurvaanyáztuk egymást, nem törtük össze a berendezést, ... Persze ez elég sok energiájába kerül az adott pillanatban a tanerőnek, éppen ezért itt okatásról nem lehet beszélni. És amikor kicsönetnek már el is lehet felejteni, nem ülte meg az agyamat.

Voltak tapasztalt kollégáim, akik a nevelésben is kifogástalanok voltak, mélyreható változás idéztek elő a gyerekek életvitelében. Sok tanulógeneráció emlékezik rájuk tisztelettel. Ők a kivételes tehetségek, a gyöngyök, akiket az állam a disznók elé vet. Sajnos nálunk ezt a társaságot súlytotta leginkább az szuicídium és a rák. Egy ilyen nevelő tehetség 10 évvel korábban hal mint az átlag.

Ha viszont senki sem tanít, akkor abban az iskolában nem lesz oktatás. Egyszerűen az a helyzet, hogy az, hogy a gyerek magától tanuljon az oktatásban elengedhetetlen. Csak a közösség felhúzó hatásása lesz egy gyerek jó tanuló. Ezt most az egyetemen is látom. Ahol a tanulás a trendi, ott jól teljesítenek, ahol a konditerembe járás, ott nem.

tanmedve 2010.05.20. 06:11:43

@Bambano: "Például gimiben azt, hogy amelyik tanár diákjait jellemzően nem veszik fel egyetemre, azt elküldik kapálni."
Ezzel a mai rendszerben a legjobb tanárokat fogod kiszórni, akik nem adnak jó jegyet olyan könnyen. Ugyanis ha nem tűnz volna fel nincs felvételi vizsga. Teleszórni a bizonyírványt ötössel tuti felvétel.

Foriel 2010.06.01. 08:20:35

Magyar Bálint: "az a pedagógus, aki nem képes pár mondatban jellemezni diákját, alkalmatlan a pályára"

Én nem vagyok képes pár mondatban értékelni a gyerekeket. Sőt, írásban sem, sem hosszan, sem röviden. Viszont ha eljön a szülő a szülőire (ha eljön), szívesen beszélgetek vele arról, hogy milyen a gyereke. Akkor én most alkalmatlan vagyok?

MB: "amit alsó tagozatban egy diáknak tudnia kell, tanítási kérdés, nem pedig képességbéli, így ha egy gyereket meg kell buktatni, az a tanárt minősíti."

Tehát: mindenért a hülye, szar, tehetségtelen, lógós tanítónénik a felelősek. A gép jól működik. Már csak a tanítónéniket kell kiiktatni, és arendszer tökéletessé válik. Áhááhááááhhháháháh! Ez az ember bolond!

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.