9

(r)Educatio

Ellenőrző , 2010.01.29. 08:00

Abban szinte mindenki egyetért, hogy tarthatatlan a felsőoktatás -bár véleményem szerint a komplett magyar közoktatás- helyzete. Sokan, sokfélét gondolnak erről, másban látják a megoldás kulcsát. Levélírónk elsősorban a létszámcsökkentés és ezáltal a finanszírozás megreformálásában látná a dolog megoldását.

Kedves Ellenőrző blog!

Új irányt kell vennie a magyar oktatásnak, ha nem akar tovább csúszni a lejtőn, ezt a kijelentést hallottuk egy rektori tájékoztatón, igaz informális formában történt ez a kijelentés, mégis meglepődtünk azon, hogy kivételesen egyetért valamiben a Hallgatói Önkormányzat és az Egyetem vezetése. A probléma megoldását természetesen más módon képzeli a két oldal -ami nem is lenne gond, ha lenne beleszólásuk-, az egyetlen közös pont természetesen a pénzhiány. A rektori hivatal tájékoztatása szerint csökkenteni kell a hallgatói létszámot, úgy, hogy ne fejpénz formában finanszírozzák a felsőoktatást, teljesítmény alapú támogatást és bérezést szeretnének, valamint visszaállítani az egyetemi campus függetlenségét, önálló jog és hatáskört. Ez persze szép álom, de ha a fele megvalósulna, akkor is lenne valami remény ennek a tarthatatlan helyzetnek a megszüntetésére. A hallgatói oldal természetesen nem korlátozná a hallgatói létszámot, sőt mindenféle felvételi -emelt szintű érettségi-, szóbeli meghallgatás, alkalmassági vizsgát is törölne, emellé magasabb szinvonalú oktatást, jobb körülményeket és teljesen ingyenes oktatást -tankönyv, könyvtár, felszerelések- képzelne el. Valóban paradicsomi állapot lenne, de nyilván nem sok köze van a valósághoz.

Első lépésként a finanszírozást kellene megváltoztatni, ezáltal elkerülhető lenne, hogy a felsőoktatási intézményeket minél több hallgató felvételére kényszerítsék, olyan épületek falai között, amelyeket sokkal kevesebb hallgató befogadására terveztek. Felesleges terhet ró a megnövekedett hallgatószám az oktatókra, technikai személyzetre egyaránt. Az igazi vesztesek azonban maguk a hallgatók. Szemfényvesztés az állam részéről azt állítani, hogy jól járnak a most érettségiző diákok, hiszen könnyebben és magasabb létszámban juthatnak be a felsőoktatási intézményekbe, hiszen ez sokuk esetében csak a konkrét munkábaállást késlelteti, sokuknál pedig egyenesen megnehezíti, sőt ellehetetleníti. Gondoljunk bele, hogy sokan vannak, akikből nagyon jó szakember lehetett volna, ha nem a felsőoktatásban tanul tovább és munkanélküli bölcsész, jogász, stb. lesz, hanem szakmát tanul. Egy MA diplomával a zsebében azonban nem fog már visszatalálni a szakképzésbe, illetve csak nagyon nehezen, így maradnak a képesítést nem igénylő munkák. Ki járt jól? A szülő, aki fizette 5 évig a kollégiumot, eltartotta,  hiszen nem tudott közben munkát vállalni. A hallgató, aki ott áll 5 év elteltével úgy, hogy nem tudja, mihez is kellene kezdenie a szinte értéktelenné vált diplomájával. Az állam, ami ugyan kicsit kozmetikázhatta a statisztikát, áttette egyik zsebéből a fiatalt a másikba, de nem tudott olyan utat mutatni neki, ami alkalmassá tenné a munkaerőpiacon való sikeres szereplésre.

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a mai felsőoktatásban nincsenek nyertesek, csak vesztesek, sürgős reformokra van szükség, mielőtt tényleg teljesen elértéktelenedik a diplomáink értéke, mert ha művelt főket sem tudunk kinevelni, nagyon sötét jövőt vízionálok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr311708805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.01.29. 08:27:51

Az állam feladata a fiatal számára utat mutatni, a piacon használható szakmát adni a kezébe?

elod72 2010.01.29. 09:17:04

A felsooktatas nem egyenlo az oktatassal.

Amugy az oktatast onmagaban aligha lehet megreformalni. Olyan az orszag mint egy rakos beteg teli attettel; meg lehet gyogyitani nagy erofeszitessel az egyik szervet, de ez nem sokat jelent a beteg szempontjabol. Hogy kicsit vilagosabb legyek: minket a mainal sokkal jobb szinvonalon tanitottak az egyetemen, az Onok adojabol. Huszonoten voltunk az evfolyamban. Talan oten maradtak otthon, a tobbiek mind kulfoldon elnek, ott fizetnek adot, azt az orszagot gazdagitjak. Ez kinek jo? Semmi ertelme remek oktatast csinalni, milliardokat olni abba, hogy okos embereket kepezzunk mas orszagoknak. Nem all meg az az erv, hogy elmegy 10%, de marad nekunk 90% okos ember. A helyzet az, hogy elmegy 95%. Ez borzaszto hatasfok.

Egy remek orszagot kene csinalni eloszor! Vagy legalabb egy kozepeset ;-) Egyelore szinte semmi eziranyba mutatot nem latok, es ez szomoru...

Starlark 2010.01.29. 10:56:50

Jó volna ha az állam csak azt a képzést támogatná amire van kereslet. Ha ennek ellenére vki mégis ruhatár szakra akar járni hát fizesse meg. Rögtön elgondolkodna hogy tényleg akarja-e.
És ha már a népszavazás úgy döntött állambácsi fizesse tovább a képzést akkor pedig aki dobbantani akar rögtön ezt fizesse vissza vagy X évet dolgozzon szépen itthon míg visszaadja ezt az államnak és az adófizetőknek.

A munkahelyem így működik. Tanulmányi szerződést kötöttünk én elvégzem a szakmérnökit ők állják egy részét, de ha két éven belül mehetnékem lenne akkor bizony tejelnem kell.

Nem értem miért gondolják még mindig sokan azt hogy ingyen kaphat bármit is?!

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.01.29. 13:58:28

@Starlark: Senki nem kaphat ingyen semmit. Nekem is el kellett olvasnom a kommentedet, hogy agybajt kapjak tőle. Honnan a retekből tudja akárki is, hogy öt év múlva mire lesz kereslet? Amikor anno 1977-ben magyar-angol szakot választottam, mindenki azt mondta, miért nem oroszt, az angollal nem fogok állást találni magamnak.
Már 1981-ben, amikor végeztem, sem volt igazuk, hát még később.
De ha valaki lát a jövőbe, ugyan, mondja már meg, mik lesznek a jövő heti lottószámok!

Rabyn 2010.01.29. 14:28:22

Abban én is egyetértek, hogy ha valaki itthon állami finanszírozásban tanul, akkor igenis dolgozzon itthon x évet és csak utána mehessen külföldre, vagy fizesse ki a képzése költségeit.

Az, hogy mindenki aki egyetemre akar menni önköltésges legyen, elvetélt ötlet, mert akkor a csóró, ámde tehetséges egyének nem tudnának tovább tanulni, mivel az első év költségét sem tudnák állni. Amikor elsőéves voltam, akkor volt erről a szavazás, és az ismerőseim 90%-ának abba kellett volna hagynia az egyetemet, ha tandíjasak lettünk volna, és volt köztük minden, az orvostól, a vegyészen át a bölcsészig.

Starlark 2010.01.29. 15:12:11

@miriamele:
Nagy valószínűséggel lehet tudni hogy mire végzel mivel tudsz elhelyezkedni.
Hogy most utána megrekedsz ott és nem képzed tovább magad az más tészta.
Azt is be kéne látni hogy azzal nincs vége a tanulásnak hogy megkaptuk a diplomát. És most nem a céltalan hobbiból diploma vagy nyelvvizsga halmozásra gondolok, mert az mögött se lesz gyakorlat és semmire se mész vele.

Azt meg ne mondja nekem senki hogy az állam részéről egy marha jó befektetés ennyi potenciális diplomás munkanélkülit képezni.

Daihelyon 2010.01.29. 19:31:35

@Starlark:
"Nagy valószínűséggel lehet tudni hogy mire végzel mivel tudsz elhelyezkedni."

1. És akkor a lottó számokat is meg tudod mondani.

2. Mindig mindenre van szükség. Bele lehet bárkit kényszeríteni, hogy pl ács legyen, és lesz belőle egy borzasztó szakbarbár, közben lehet, hogy jó angol tanár lenne belőle. Ezt senki, még Te sem tudod/látod előre.
Tudod kire van szükség: tehetséges szakemberekre. Ha valaki valamiben jó és szereti, akkor abban el fog tudni helyezkedni.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.29. 19:58:26

Kedves blogolvasók!

Felsőoktatásban tanuló ismerőseimet körbekérdezve sikerült széles palettán bemutatnom a mostani szakokat. Itt: kosbor.blog.hu/2010/01/29/felsooktatas_2010

Remélem, hasznosnak találjátok!
Üdv:
ifj. Farkas Gyula

Starlark 2010.01.30. 22:53:08

@Daihelyon:
Azért olyan marha nagy jós tehetség nem kell hozzá hogy nagy valószínűséggel pl egy agrár, egyiptológus, filozófus stb... diplomával nem fogsz könnyen a szakmádban állást találni.
Míg egy CNC vizsgával két kézzel kapnak utánad, valószínű többet is fogsz keresni mint pl egy friss diplomás jogász.
Vannak állásbörzék, nem titkosak, lehet tájékozódni.

Ha viszont úgy érzed te ennek ellenére egy marha jó filozófus lennél és jól fogsz tudni keresni vele akkor fektess be a tanulásba hisz meg fog térülni.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása