260

A kettes is jó jegy!

Ellenőrző , 2010.01.27. 08:00

Helicobacter kommentjét találtuk érdemesnek arra, hogy az Elégséges orvosok posztra válaszként megjelentessük. Érdekes egy orvosis szemszögéből látni a dolgokat, azért annyit hozzátennék, hogy a Btk-n sem két nap egy vizsgafelkészülés, még puskával sem...

 

Úgy érzem, talán egy érintett többet tudna mondani ezekről a dolgokról...és lássatok csodát, érintett vagyok.

Per pillanat harmadéves vagyok a szegedi orvostudományi egyetemen, a vizsgaidőszak vége felé tartunk ugyebár... Amikor elolvastam ezt a bejegyzést, először csak ringattam a fejem elképedve, bár tudtam, hogy ez felmerülhet emberekben. DE üzenem a "mű" jól tájékozott kreálójának, -mert ugye a fent nevezett karon van idejük ilyeneken gondolkozni, hogy ki mit csinál ha vizsgára készül, mert két Kosztolányi idézet között el lehet merengeni, nekünk sajnos nincs túl sok szabadidőnk...- hogy ha hőn szeretett háziorvosának belenézne az indexébe, nem biztos, hogy ott a legfényesebb jegyeket látja, mégis őt keresi, bízik benne. Miért? Mert addigra már megtanulta az orvos, hogy mi az amire szüksége van a praxisában, és mi az, amivel egyszerűen nem tud elbánni, és továbbküldi a beteget.

Tudjátok, mondjuk a gépészmérnök sem ért annyira a villamossághoz, és fordítva, pedig rokon szakma. Ugyanez van nálunk, egy idő után mindenki azt tanulja, amit szeret, amit fontosnak tart, és abban lesz jó. A vizsgákon pedig mindent kérdeznek, néha arra hegyezik ki, hogy bebizonyítsák, szar vagy. Ebből fel kell állni, és arra kell gondolni, hogy majd ha ezen túl vagy, akkor már jó lesz, tanulhatsz mást...Addig pedig le kell nyelnünk a keserű pirulát, hogy igen, olyat is kell tanulni, amitől hányingerünk van, és mondjuk nem egyenlő a követelmény a leadott anyag minőségével, érthetőségével, hanem sokkal nagyobb... Sőt azt is be kell tudnunk egyszerűen, hogy néha pofára megy, néha egyszerűen olyan bazi nehéz feladatok vannak, hogy azt is kétlem, hogy maga a prof meg tudná csinálni.

Nem tartom magam hülyének, hiszem már minden féléves vizsgán túl vagyok, mikor a többiek még szenvednek, de én is megszenvedtem a sajátommal, volt, hogy sírógörcsöt kaptam. Minden vizsgámra minimum két hetet tanultam, volt 3 nehéz. A többit nem is számolom. Így is két hármasra és egy kettesre futotta... És mikor megláttam az ETR-ben a jegyeimet, ujjongtam. Kb 150 társam irigyel emiatt. Az évfolyam fele. és ha ebből puskázunk és elkapnak, kizárnak az egyetemről... Elenyésző mennyiségű ember meri megtenni, de minden tiszteletem az övéké, annak ellenére, hogy igen, magunkat csapjuk be. Csak mi nem ábrándos Júliákról ,meg háborúkról tanulunk, és nem két nap egy vizsgafelkészülés, mint a BTK-n...

Lássuk be, mesélni könnyebb, mint EKG-t elemezni, endokrin betegségeket magolni, mikróbákat benyalni, pathológiai rendellenességekre rámutatni, aorta nyomásgörbéket rajzolni fejből... Szóval aki nem hiszi, járjon utána. Én örülök a kettesemnek, és akkor is jó orvos leszek, ha azt a nyelvészek kétlik is. Ők ne járjanak orvoshoz. Ettől függetlenül kíváncsi lennék, ha ő bekerülne erre a karra, mit érne a puskáival. Nekünk is lehet egy kis mákunk néha. Én nem irigylem tőlük.

Remélem senki önérzetét nem sértettem meg, csak egy belsős szemszögéből szerettem volna pontot tenni a dologra, mert kicsit csípte a szememet a belefröcsögött rosszindulat. Üdv Néktek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr141704480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ptp989 2010.01.27. 08:52:16

ez így van szerintem majdnem minden szakon, ha komolyan veszi vki; és igenis mindenhol vannak igazságtalanságok ... melyeken felül kell valahogyan emelkedni :)

Binary_ 2010.01.27. 08:58:28

Mélységes tiszteletem a poszt írójának, sok sikert kívánok majdani orvosi pályafutásához, gratulálok a sikeres vizsgákhoz, és köszönöm, hogy a bölcsészfajtákat is a helyére tette!

Üdv: egy villamosmérnök

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.27. 09:08:17

Kedves blogposztíró!

Ez egy igen arrogáns poszt lett. Csak tudnám, mire van nagy arca az írónak. És miért néz le másokat?

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

Doryyka 2010.01.27. 09:16:36

ez nekem is mindig b*ta a csőrömet-vegyészmérnök vagyok. Hogy a bölcsész megírathatja mással a diplomáját, és aztán ő is diplomás lesz, míg én a laborban rohadtam miatta, nem keveset. Nem panaszkodok, én választottam, imádom. Csak nem ugyanaz a szint. @ifj. Farkas Gyula: arra, hogy ő megtanul majd gondolkodni. Amíg más nem biztos.

jeep 2010.01.27. 09:24:10

@ifj. Farkas Gyula:

Még hogy arrogáns? Írhatta volna ezt a posztot bármelyik műszaki egyetemista is.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.27. 09:25:07

Ha a levél írója ezzel az átlaggal már keménynek érzi magát, akkor milyen lehet a többség?

eloszto · http://eloszto.hu 2010.01.27. 09:27:42

Ez esetleg mindenhol ok, ahol van idő elgondolkodnim, utánanézni.
De a sürgősségin nem, ott nem. Ott azonnal és a legjobb kell.

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 09:28:43

A szomorú az, amikor a diáknak a vizsgán szinte kockázat nélkül van lehetősége jobb jegyet szerezni, és mégis megelégszik a kettessel, örül neki. Mindezt esetleg kitűnő gyakorlati jegy mellett. Különösen az elkeserítő, hogy szinte mindenki ebbe a kategóriába esik már, alig van kivétel. Nem tudom, orvosi szakon hogy megy, én ezt informatikán tapasztaltam. Mi még annak idején többen mentünk pótzh-ra is néegyest megajánlott gyakorlati jeggyel, és többen voltunk, akik vizsgán is bukásnak érezték a négyest. Én volt, amikor hármas helyett egyest kértem, hogy javíthassak. És jeles is lett a vége, megérte.

ktami 2010.01.27. 09:29:47

Ez az állandó harc elgondolkodtató. Nem értem, miért kell mindig egymásnak esni. Egyszerűen fel kell mindenkinek fognia, hogy igenis szükség van a mérnök, orvos mellett bölcsészre, aki majd a gyerekeidet tanítja, aki képes lesz magasabb szinten megtanulni egy nyelvet, mint más.
Nem kell a bölcsészeket sem egy kalap alá venni. Egyetemenként, szakonként változók az elvárások. Két nyelvszakosként szívesen megnézném, melyik leendő mérnök lenne képes annyit seggelni, mint mi. Nulláról kezdtük a nyelveket, BA-nak hála a 3. év végén felsőfokú vizsgát kell abszolválni.
Megkérdezném a többieket, akik mondjuk több magasabb szintű nyelvtudással kerültek be anno a felsőoktatásba: mennyi ideig tartott összeszedni csupán egy középfokút? 6-8-10 év? Ennyi..

helixP 2010.01.27. 09:31:15

Azért nem hiszem, hogy minden bölcsész 2 napokat készülne a vizsgáira, kicsit átestünk a ló másik oldalára. Az viszont tény, hogy az egyetem alapvetően tanulni tanít meg és a legtöbb esetben alapvetően mást csinálsz a munkahelyeden, mint amit az egyetemen megtanítottak. Viszont ha megtanultál tanulni, akkor alkalmazkodhatsz az új feladathoz.

rezsöatya 2010.01.27. 09:31:54

A kettes nem jó jegy. Én anno - hű, de régen is volt, - nem azért voltam jeles a felsőfokú tanodában, mert stréber voltam, hanem választott szakmámnak örültem és mindent meg akartam tanulni, amit meg lehet. Professzoraimtól, évfolyamtársaimtól, könyvtárból...(internet még nem volt!). És jó érzés, hogy amit tanultam és teszek azt magas szinten tudom tenni. Soha nam értettem meg a vizsgán éppen átcsúszó diákokat. Akkor minek jelentkezett az egyetemre? Adalék: nagyobbik lányom orvosin ötösökre vizsgázott mostanában...is.

MorcM 2010.01.27. 09:33:09

@eloszto: az hogy ki a jó orvos szerintem nem a jegy határozza meg

ktami 2010.01.27. 09:33:25

és látom magam körül a rengeteg mérnököt, akik 1 éjszakás tanulásra alapozva járnak vizsgázni, "hátha összejön véletlenül" alapon, a félévközi óralátogatásuk minimális. És igen, tudom, hogy könnyebben fognak jobb munkát kapni.
Aki pedig orvosira ment, az tudta, mit vállal. Nem értem az állandó siránkozást. Mehetett volna OKJ gyógymasszőr tanfolyamra is.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.01.27. 09:40:40

@MorcM: közhelyezgetünk-közhelyezgetünk?:)

Laciii 2010.01.27. 09:41:11

@Balogh Ádám Software:
Mikor és hova jártál?
Ahol a négyes sokaknak nem elég jó ott túl könnyen osztogatnak ötöst. Meg ha annyi időd van, hogy egy megajánlott jegy helyett vizsgára készülj és ez nem vesz el időt a többi vizsgádtól, akkor ott valami túl laza.

Köldökszösz (csodalampa) 2010.01.27. 09:41:18

@ktami:
Nem vagyok teljesen bizonyos, hogy ezekre az emberekre rá merném bízni a gyermekem tanítását. Gondolom Te magad is láthatod, milyen képességű emberek járnak a felsőoktatási intézményekbe. A logikus gondolkodás ritka, mint a fehér holló.

nyelvvizsga: 2 félév felsőoktatási kötelező képzés (heti 2*2 óra) plusz intenzív 1 hónapos tanfolyam (het 5*4 óra). Nulláról kezdtem a németet, és így lett meg a középfokú.
Persze nem a kocsmában filozofáltam, hanem tanultam.

@Doryyka: A két diploma értékét ne hasonlítsuk össze. Nézd meg mennyien vannak állás nélkül bölcsész diplomával és mennyien vegyészmérnöki diplomával.

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.27. 09:41:37

"Lássuk be, mesélni könnyebb, mint EKG-t elemezni, endokrin betegségeket magolni, mikróbákat benyalni, pathológiai rendellenességekre rámutatni, aorta nyomásgörbéket rajzolni fejből... "

Igen, és azt is lássuk be, ha egy bölcsész rosszul elemez egy verset, abba senki nem hal bele, de ha neked nem sikerül jól megtanulni a szakmát, és hibázol, az életekbe kerülhet!

leone007 2010.01.27. 09:43:01

@eloszto: pedig @MorcM-nek igaza van ám. :)

leone007 2010.01.27. 09:43:59

@metal: a szakmát nem az egyetemen tanulják az orvosok.

Iridium 2010.01.27. 09:44:21

Bár nem tartozik szorosan ide, de mi történne, ha az egyre hígabb felsőoktatás még lejjebb süllyedne? Értem ezalatt azt a rengeteg embert, akik épp csak átbukdácsoltak általánosban meg középsuliban, de az ezernyi egyetemi, főiskolai lehetőség közül egyet sikerült megragadniuk? Mikor kerülünk arra a szintre, hogy az orvosira, műegyetemre, jogra olyan könnyű lesz bekerülni, mint a Mónika-showba? Ill. mi lesz, ha nem lesz elég "jó képességű" jelentkező a konkurens iskolák miatt, és kénytelenek felveszni és átrugdosni olyan embereket, akik a hátukra sem kívánják az egészet?

Aztán lesznek majd tök biztonságos hídjaink, épületeink, hót nyugalommal fogok beülni egy vakbélműtétre vagy rábízni a gyerekem taníttatását ennyire "képzett" emberekre? Bár elég ratyi film volt az Idiocracy (nem emlékszem a magyar címére), de bízom benne, hogy nem úgy fog alakulni a jövő az oktatásban ahogy abban a vígjátékban. A levél hangulata alapján a posztíró számomra szimpatikus, nekem úgy tűnik, hogy Ő tényleg azért van ott, hogy ne csak a padot melegítse. De mi van sok más társával, vagy megannyi bölcsész, háer, műszaki menedzser meg a cukrosbukta-építész diplomájáért küzdő emberkével? Nem lehetne őket csak kirúgni a fenébe, elküldeni valami középfokú végzettséget adó 1 éves tanfolyamra, és senkinek nem rabolnák az idejét, pénzét, életét? Ja, az az ideális világ lenne...

fehérlófia 2010.01.27. 09:45:50

Sajnos nincs nálam az a Vekerdi könyv, amiben egy felmérésről olvastam, nem tudok pontosan idézni.
A felmérést a budapesti vörös diplomás (csupa jeles) orvosok körében végezték, több éven keresztűl. Na és mit találtak? Azt, hogy egy ilyen diplomás sem alkotott semmit az egyetem után, értve ez alatt publikációkat, sikeres praxist, stb.
Ez "tudományos kutatás". Az én tapasztaltaim nem tudományosak, de azt látom, hogy a középiskolás osztálytársaim közül a második vonal az, amelyik igazán elért valamit. Lehet vitatni, hogy ki számít sikeresnek és ki nem, de én nem tudom annak tartani, hogy ha valaki fizikatanár egy isten háta mögötti faluban. Lehet az is szép hivatás, de a fizika területén nem fog nagyot alkotni.

Átokfajzat 2010.01.27. 09:46:54

az igaz, hogy a SE-n sokszor kell nagyon rohadt sokat kell tanulni, de a kettes-hármas színvonal harmadévben nem nagyon irigyelendő ott.

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 09:47:22

@rezsöatya: Na ez az! Informatikán azt tapasztalom, hogy a diákok utálnak programozni. Netről lopnak megoldást, mással iratják meg, csak a minimumra törekednek. Mi lesz, ha majd napi 8 órában kell ezt csinálniuk? Az egy dolog, hogy analízisből ezt csinálják, arra valószínűleg nem lesz szükségük. Na de a szakmájuk lényegét képező tantárgyakat miért utálják? Miért jelentkeztek ide, ha nem ez az, amit szívesen csinálnak. Bár nálunk még megmagyarázhatja a dolgot az, hogy jól keres egy informatikus - majd jól pofára esnek, amikor az állásinterjút egy teszt előzi meg - na de az orvosokra még ez sem jellemző. Persze ott a hálapénz is. Kíváncsi lennék a hálapénzt megkövetelő, elfogadó és visszautasító orvosok összesített tanulmányi átlagára. Nem csodálkoznék, ha az utóbbiaké lenne a jobb.

Chapell 2010.01.27. 09:47:25

Aki a jegy miatt tanul, és attól van orgazmusa, hogy csak neki lett 3-asnál jobb jegye az évfolyamban, lelke rajta. Bizonyítási kényszer, az élet csak ezen területén sikeres, van ilyen.

Ami a fontos, hogy legtöbben azért elégszenek meg a rosszabb jeggyel (mondjuk pont informatika karon), mert baromira mindegy, hogy az a jegy hanyas annak, aki egyetemi sikerélményen kívül mást is el akar élni. Főleg sok szakon (az orvosin gondolom kevésbé) rengeteg olyan tárgy van, aminek baromira nem lesz haszna, hacsak oktatni nem akarom. Én a "megelégedett ketteseimmel" már most egyetem alatt többet értem el a szakmám területén, mint mások kitűnő osztályzattal egész életükben. Azért mert engem érdekel a szakmai rész, megtanulom, gyakorlom.
Azokat nem értem, akik informatika szakon programozásból bukdácsolnak, és harmadszor vizsgáznak, holott nem pont ezért mentek oda? Megértem aki a tananyag felét/háromnegyedét kitevő matekkal birkózik, de komolyan, programozásból?

leone007 2010.01.27. 09:48:02

@Iridium: "fogok beülni egy vakbélműtétre" na hát igen, amikor a laikusok okoskodnak, és megmondóembert játszanak.

thisiswhatklfisabout 2010.01.27. 09:48:11

Nagyon régóta olvasom a blogot, egyetlen dolog van ami engem zavar. Akár a posztokat, akár a kommenteket olvasom, mindig a következőre vagyok figyelmes: amit ÉN tanultam / tanulok / dolgoztam / dolgozok az MINDIG nehezebb, mint bárki másé, amit más csinál, azt pedig kivétel nélkül KÖNNYEBB mint amit én csináltam. A bölcsész az egy életképtelen valami, az orvosjelölt kettessel megy át a vizsgáin, stb. Csak itt most ebben az egy bejegyzésen belül lehet ezekre találni példát.

Kérdésem: nagyon nehéz lenne elismerni, hogy mindegyik (hangsúlyozom, mindegyik) szakmának / végzettségnek / ágazatnak megvan a létjogosultsága, mindenhol vannak olyanok, akikre fel lehet nézni, és olyanok, akiknek a szakmája / diplomája semmit nem ér, magával a tulajdonosával együtt.

Most, hogy ezt leírtam, feljebb lapoztam és láttam, hogy már valaki ezt leírta más szavakkal. Bocs, nem rákontrázni akartam, csak tényleg fel**sz agyilag, hogy akármilyen jó a post, akármilyen tanulságosak a hozzászólások, egyfolytában megy a trollkodás.

is 2010.01.27. 09:48:16

@Krajcs: az osztályozás relatív. nem a számot kell nézni, hanem hogy hányadik a sorban. ha a legjobb kiosztott jegy a hármas volt, azt is összesen hárman kapták meg a 100-ból, akkor az, aki kapta, igen fasza ember. a tanár osztályoz hülyén. és hiába 5-ös, ha a 90%-nak ötös, akkor az szart sem ér.

S. Annyi 2010.01.27. 09:49:00

@Balogh Ádám @Krajcs: Miért van a sebészek arca előtt maszk?

Hogy ne derüljön ki, ki volt a tettes.

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 09:50:35

@fehérlófia: Való igaz, hogy a legjobbak általában nem a színjelesek, mert ők főleg a jó jegyért tanulnak. A legjobbak azok, akik bizonyos területeken a legjobbak közé tartoznak, és a többit is megcsinálják valahogyan. Nem harmadszorra kettessel puskázva, legalábbis nem minden tantárgyból, hanem hármas-négyes szintre. De valamiből a legjobbnak kell lenniük, amihez elhivatottságot éreznek. A mostani diákok túlnyomó többségéből ez hiányzik, ők mindenből csak valahogy szerencsével, puskázással stb. akarnak átcsúszni, és megszerezni valahogy azt a papírfecnit. Amivel persze nem fognak sokat érni, mert a munkahelyek újabban tudást is mérnek, pont ezek miatt.

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 09:53:46

@Chapell: Pontosan ezt írtam én is. Oprendszerek gyakorlat az nálunk POSIX programozás. Nem elmélet, nem elavult dolgok, nem haszontalanságok, mert tapasztalataink alapján alkottuk meg. Mégis lehangoló a hallgatók többségének a hozzáállása. Utálnak programozni, csak a jegy kell nekik. De akkor mit keresnek itt???

szakértőbb 2010.01.27. 09:57:33

>Elenyésző mennyiségű ember meri megtenni, de minden tiszteletem >az övéké,

Ha nem baj, akkor azert en nem tisztelem annyira a puskazo csalokat:-)
Jobban azt, aki esetleg masodik-harmadikra jut at egy vizsgan, megha csalas nelkul is...
Valahogy nekem (meg sok mas ismerosomnek) is sikerult par diploma csalas nelkul is, igaz, csak matek, meg fizika meg info, ilyen light-os dolgok, nem orvosi:-)

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 09:57:44

@is: Ez csak a tisztességesen felkészülő diákok esetén igaz. Nálam vizsgán előfordult, hogy a hármas volt a legjobb jegy, és nem azért, mert rohadt szemét vagyok, hanem mert beugrón ennyi a maximálisan megajánlott. Sikeres beugróval lehet szóbelizni, ami egy szakmai beszélgetés, rontani gyakorlatilag nem lehet, csak annak, aki puskázott a beugrón és semmit nem tud, mégsem sokan vállalják. Idén kétszer vizsgáztattam, egyszer 0, egyszer meg 1 fő az alkalmanként 18-ból. Nem matematika, hanem operációs rendszerek, minimálisnál is kevesebb formalizmussal, gyakorlatias szemlélettel.

Iridium 2010.01.27. 09:59:41

@leone007: ja, tényleg, elfelejtettem, hogy Te sokkal jobban értesz hozzá... Ki is vagy? :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.27. 09:59:53

@helixP: A nagyon buta bölcsésznek lehet, hogy kell három nap.

Chapell 2010.01.27. 10:01:35

@Balogh Ádám Software: Igen, láttam egyre gondoltunk :D Amúgy persze, a programozásnak is vannak "izalmassági" fokozati. Amikor 3-4 mátrixalgoritmust kell C-ben megírni, az embernek a végére elmegy az életkedve is, de azért rengeteg kreatív dolgot lehet a feladatkiírásba belevinni.
Én is utálnám, hogy közgazdász lennék, mert nem érdekel. A megoldás? Nem megyek közgazdásznak.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.01.27. 10:01:46

Megint megy a forgás-morgás, tök fölöslegesen. Minden egyetemen -sőt karon- van egy "szokásos átlag". Én műegyetemista voltam (elég rég), de aki akkor és ott 4,5 feletti átlagot tudott produkálni, az vagy stréber volt, vagy beteg. 3,00 felett már nem kellett fizetni, 3,50 felett már tanulmányi ösztöndíj járt. És nem azért, mert a Műegyetemnek annyi pénze volt. Nekem k. sok UV-m volt, nem is voltam az a tanulógép, tehát engem nem lehet átlagnak tekinteni, de az biztos, hogy félévente-évente egy UV tök normális volt, olyan emberre meg nem emlékszem, aki UV-mentesen végezte volna el az öt évet. Ami nálunk az átlag volt, azért a BTK-n már kinézték volna az embert. Nem azért, mert a műegyetemista nem tanul, nem a frászt nem. éjfélig, kettőig simán húzza a vonalat, de volt nekem olyan, hogy reggel hatra végeztem a beadandó rajzzal. Viszont -sokakkal ellentétben- azt sem hiszem, hogy egy bölcsész, vagy egy jogász élete "csak játék és mese". Nekik is megvan a maguk csúf, gonosz Hókuszpókja. Nekem például tuti nem lenne fenekem végigolvasni és bemagolni azt, amit nekik kötelező, ugyanígy az orvosokat is kevéssé irigylem az anatómia szigorlatért. Valószínűleg ezért lettem mérnők, és nem más. :-)
Azt hiszem, hogy az igazi igazolást az élet állítja ki egy papír értékéről. Akikkel 20 év után tartom a kapcsolatot, mind dolgoznak, a válság sem nagyon intett be nekik, tehát nagyon rossz szakemberek nem lehetnek, és húsz év után kábé mindenki lesz...ja, hány UV-m volt, és milyen átlagokkal abszolváltam a féléveket, legfeljebb ha egy pohárt bor mellett összejövünk, jókat anekdotázunk azon, amikor az egész tankör az én acél meg vasbeton házi feladatomat gyártotta a leszedett erkélyajtón, nehogy félévet kelljen ismételnem.

Andreas82 · http://tigri.blog.hu/ 2010.01.27. 10:03:57

Kedves posztíró,

Ez nem volt kedves. Nem a legcélszerűbb dolog a másik teljesítményét az esetleges prekoncepciók alapján megítélni, vagyis ha valami ismerősöd azt meséli a BTK-ról, hogy be se jár és mégis 2-3-4-est kap, meg hogy büfészak, meg a többi hasonlót...hát oszd el hárommal. Egyébként sem illő a más képzésen lévőket szidni. Nyilván azért nem mentem orvosnak, mert nem éreztem az elhivatottságot, míg a tanári pályához igen.
Persze lehet láblógatva is csinálni az egyetemet, arról azonban elfeledkeztél, hogy a legtöbb BTK-s két-, vagy akár háromszakos is. Esetemben az angol mellé a földrajz társult, tehát egy egyetem két külön kara, annak minden szépségével. Érj át egyik óráról a másikra Lágymányosról az Ajtósira 15-20 perc alatt (nyilván nem megy), heti 40 órák (az órarendet egyeztesd, nehogy két gyakorlat üsse egymást!), 2x annyi vizsga (nyáron július elején-közepén végeztem az összessel), utána terepgyakorlat, stb. Nem, ez nem siránkozás, én választottam, nagyjából tudtam is, hogy ez lesz.
Mielőtt elhamarkodottan ítélkeznénk, ezekbe is érdemes belegondolni. És sose tudhatod, hogy nem egy ilyen "lusta bölcsész" fogja-e tanítani a te gyerekedet. Így egyetemistaként, később diplomásként (értelmiségiként) nem kell beállni a bölcsészeket szidalmazó sorba.
Természetesen nem jó jegy a kettes (bár elégséges!), de van, hogy megelégszik vele az ember. Az, hogy az orvosin mire jó, te tudod.
Nem értek egyet az "elégséges orvosok" posztban leírtakkal, de azzal sem, amit erre reagáltál. Ez van. :)

Chapell 2010.01.27. 10:03:57

@Balogh Ádám Software: Btw most látom, hogy ugyanarról az egyetemről, ugyanarról a szakról beszélünk, mindketten aktívan, csak a pad két különböző oldalán :)

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 10:04:00

@thisiswhatklfisabout:Én nagyon keveset tanultam, sokszor puskáztam, volt, hogy nagy szerencsém is volt mert ismertek a tanárok és pofára adták a jobb jegyet, elismerem én nem adtam volna magamnak diplomát! így ok :DD?

ktami 2010.01.27. 10:04:12

@kolbászoszsömle:
sok bölcsésznek sokkal több félévközi munkaórája fekszik egy jegyében, mint a nem bölcsésznek, aki jóformán csak a vizsgaidőszakban látja az egyetemet - hű de sok ilyet ismerek!

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 10:05:07

@utcai_arcos: de nem is százhúsz bruttóért gályázok egy iskolában...

leone007 2010.01.27. 10:10:23

@Iridium: találgass 3at... És tényleg sokkal jobban értek hozzá. :)

luckky24 2010.01.27. 10:14:27

Én egyet értek a post írójával!!

FelixJager 2010.01.27. 10:15:38

Manuális orvosi szakmákban szerintem egyáltalán nem számít, hogy a mikrobiológiát hanyassal abszolválta az illető. A diploma után úgyis azzal telnek a rezidensi évek, hogy amivel a későbbiekben foglalkozni szeretne azt begyakorolja, ha szerencséje van, akkor ehhez talál is egy jó tutort, intézményt. Emellett kórházi munkájából adódóan alapvető belgyógyászati feladatokat lát el. Nincsenek egzotikus betegségek, hanem Mari néni unalomig ismert dekompenzációja van, meg Pali bácsi diabetese.
Más: ki kezelje a lyukas fogadat? Aki PhD-t írt annak elektronmikroszkópos megjelenési formáiról, de nem tud beverni egy szöget a falba, ezért utálja amit csinál(nia kéne) vagy egy "csak" cum laude végzett, jó kézügyességgel, munkaszeretettel.

Nekroteka 2010.01.27. 10:16:19

@ktami: Nem vagyok mérnök, de tudom, hogy olyan nincs mérnökök körében, hogy 1 napos tanulás.
Építő-, illetve építészmérnökök: beadandó házik, tervrajzok, számítások, makettek ezerszámra egész félévben, és a vizsgáik sem egyszerűek, nem 1-1 napokat tanulnak, hanem a félévközi munka és állandó számonkérés mellett elég nagy hajtás van vizsgaidőszakban is.
Gépész-, illetve villamosmérnökök: nem véletlenül mondja mindenki, hogy nekik nincs életük. Lehet, hogy nem kell annyit magolniuk, mint mondjuk egy jogászhallgatónak, de ha hülye vagy, ott az nem segítene amúgy sem. Ezenkívül ott is van kötelező óralátogatás, programok és egyéb beadandók írása, és mondjuk egy 7-kredites analízisvizsgára sem egy estét áldoznak be.
Vegyész-, és egyéb mérnökökről nem tudok nyilatkozni.

thisiswhatklfisabout 2010.01.27. 10:16:52

@utcai_arcos: Tökéletesen bebizonyítottad és hoztál példát arra, amit mondtam. Szóval kérdésedre válaszolva, igen, így ok.

artanis 2010.01.27. 10:19:00

@Nekroteka: oh, 7 kredites anal1-2 vizsga.. és az még könnyű volt..

diszlokáció 2010.01.27. 10:19:42

Az elégtelen és az elégséges között minőségi, az utóbbi és a kitűnő között pedig mennyiségi különbség van. Aki kettest képes szerezni, az képes jobbat is ha akar, csak több időre van szüksége. Kivel ne fordult volna elő, hogy egyik héten még bukott, ismétléskor pedig jelest kapott, és csak annyi történt, hogy újra átolvasta az anyagot és helyre kerültek a tudnivalók. A kettesért megkövetelt minimum már messze több az orvosin, mint amit a mindennapi gyakorlat igényel, a látásmód kialakításához pedig elég. Persze vannak ott is zsenik, de belőlük nem nagyon lesz háziorvos, sőt orvos sem.

Adaren 2010.01.27. 10:21:12

Sziasztok!

Nem akarok senkit megbántani, de megint elcsúszunk a lényeg felett. Én egy bölcsész - jogász keverencs vagyok, avagy van egy bölcsész diplomám és most jogásznak tanulok. Mindkettőt jó nevű egyetemen csinálom, (PPKE - ELTE) nem sose hallott "felsőoktatási intézményekben". Egyet nagyon fontos tisztázni: BTK-n is vannak ISZONYÚ nehéz tárgyak. Ott is van, hogy 2 hét kell a vizsgára, és ott is kaphatsz kettest. Miért? Mert ott is van, hogy pofára, hogy szerencse, hogy, hogy, hogy... Jogon is.
Nem hinném és nem is tapasztaltam, hogy az ÁJK-n vagy a BTK-n valami könnyebb, nehezebb lenne. Midnenhol van szóró tárgy, mindnehol játszik a szerencse. Maga a tanulás, a módszer a más. Jogon baromi sokat kell gyorsan, pontosan biflázni. Benyeled, visszaböfögöd. BTK-n meg sokat kell olvasni, tájékozottnak lenni, sok forrást, sok helyről összefésülni és ezt minőségileg megérteni, feldolgozni. Csak a dolog módszere a különbség. Mindkettőt nagyon szeretem, és bár nem tudom milyen az orvosi (csak ismerősök vannak), de szerintem ott is inkább metodikai különbségek lehetnek. Ha jó, valódi tudást adó helyre jársz, akkor mindenhol követelni fognak. És igen, szerintem sem leszel rossz orvos attól mert kettesed van, mint ahogy én sem leszek rossz jogász pusztán azért, mert kettes lett a polgári jogom. Ha meg nem ért ezzel valaki egyet: tessék utánunk csinálni! :)

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 10:22:45

@thisiswhatklfisabout: bár egy kidolgozott tételsoromat aztán még két évfolyam használta felkészülésre, de az véletlen volt ;).

Grafithuszar 2010.01.27. 10:23:44

@Csokis: "...Azt hiszem, hogy az igazi igazolást az élet állítja ki egy papír értékéről...."

Pnotosan. BME-VIK -en végeztem. Az elején a kettesért harcoltam, és fogalamam sincs hányszor vágtak el a vizsgán(nem egyszer az biztos). De az átlagom folyamatosan javult az évek folyamán, és amiből, igazán érdekelt, abban tényleg nagyon jó voltam. Jelenleg is ezen a területen dolgozok, és nem véletlen hogy mind fizetést, mind munkakörülményeket tekintve, ezerszer jobb dolgom van mint a legtöbb bölcsésznek....

Csigorin 2010.01.27. 10:23:53

Ez egy régi vita hogy "elégséges orvos ne műtsön ", meg elégséges mérnök ne tervezzen inkább gépet...
A dolog úgy áll, hogy ez pont fordítva van, az elégséges szintjét emelik úgy, hogy az egyetemen tisztában vannak vele, hogy bizony az elégséges már műteni fog, és gépeket tervezni, ezért olyannak adjuk meg a kettest, aki már erre képes, aki már nem robbantja fel a gyárat, stb. Műegyetemen, orvosin stb az egyestől mennek felfelé, és bizony keményen bizonyítanod kell a kettesért is! Az más kérdés hogy ha már bizonyítottál, akkor viszonylag könnyen el lehet menni 4esig, de egy 2es és egy 4es közt nálunk (BME) nincs olyan sok különbség, az nem sokon múlik. Az 5ös megint más, azt úgyszintén megnézi a legtöbb tanár hogy kinek ad, de minőségi ugrás az 1 és 2 és a 4 és 5 között van. Nem kell lenézni azt aki 2est kapott, mert nagyon keményen meg kell azért is küzdeni.

ktami 2010.01.27. 10:24:28

@Nekroteka:
7 kreditért szenvedjen is! Míg mi átlag 2, max. 3 kredittel szívunk.. Arányok, ez a kulcsszó

Nekroteka 2010.01.27. 10:26:27

@ktami: Arányok, ja, de akkor ne mondd azt, hogy a mérnökök egynapi tanulás után reménykednek A Csodában. :D

artanis 2010.01.27. 10:31:10

@ktami: ugyebár.. 2kredit elvégzése ha minden igaz, 2*30 = 60 befektetett munkaórát követel (egy két kivételt eltekintve), legalább tanterv szerint.

tehát egy 2 kredites tárgy elvégzése a vizsgaidőszakban biztosan nem igényel többet 2 napnál..

szcsongor 2010.01.27. 10:32:12

@luckky24: En is egyetertek. De semmikepp se egyet ertek :) (egyeterteni az egy szo, nem ketto. Na jo, nyelvtannaci mod OFF :))

BISMARCK 2010.01.27. 10:39:33

Látom a többség "bölcsész" ellenes? Van köztetek olyan aki pontosan definiálni tudná, hogy mit jelent számára a bölcsész?
Én az ELTE-n végeztem történelem szakon, ami bölcsész szak. Felháborítónak tartom amikor a "bölcsészezők" ezt a szakot egybe veszik a xy egyetem művelődésszervező v kommunikációs szakával. Itt az ELTE-n van még egy-két szak, régész, levéltár, latin, amiket nagyon nehéz elvégezni.
Ami a mással megíratott szakdolgozatot illeti. Ha fizetsz érte szinte bárhol lehet, bármelyik egyetem, bármelyik szakán. Ami a nehézséget illeti. Egy töriszakos szakdolgozatnak a bírálója az utolsó lábjegyzetet is megnézi. Alapból elfogadhatatlan ha nem épül saját kutatásra. Ilyenkor a bíráló elmegy a levéltárba és felkéri azokat az iratokat, amiket a szakdolgozó is használt és összeveti.
Hogy milyen nehezek a vizsgák? Várok bárkit egy ókorszigorlatra, meg lehet nézni. Vagy egy latin záróvizsgára ami egy középfokú latin nyelvvizsga nehézségével egyenlő. A levéltárosoknak ugyanez csak ők szótárat sem használhatnak a fordításhoz. Hajrá.
És hogy mi ennek a haszna vagy a társadalmi hasznossága? Az, hogy bölcsészek nélkül beszélni sem tudnátok. Az az két- három ezer passzív szó, ami egy orvos, mérnök szókincsét alkotja vajmi kevés.
Én nem irigylem az orvosokat vagy a mérnököket, rájuk nagy szükség van, de forr bennem a düh ha így lenéznek másokat.

ktami 2010.01.27. 10:41:10

Lényeg a lényeg: reál érdeklődésűből nem lesz humán, humánból pedig reál. És ez így a jó.

bela2255 2010.01.27. 10:44:07

BME Villanykaron végeztem. Már megvolt a hivatalos állami papírom mindenféle érintés, villám védelem, stb kérdésben, mégis elsőre halálfejes vizsgát írtam. Ennek lényege az volt, ha valaki meghal a megoldásaid miatt, te mész a börtönbe x+n évig, és számolj el magaddal. Éreztük értünk teszik. Szerintem orvosin is ez van. Nem lehet a végtelenségig ötletelni, fellebbezni, másodfokon műteni.

Kedves bölcsész-jogász stb. hölgyek-urak ezen azért érdemes elgondolkodni. A műszaki, orvosi ... területen van "objektív" mérési lehetőség. Pl. a jogban ahol naponta minden változik mit kérhetnek számon?Pont olyan mintha a csillagász úgy működne, hogy naponta véletlenszerűen felkel valahol a nap, na akkor ma ott van kelet.

lüke 2010.01.27. 10:44:42

gratula:)

gimis ötös, felvételi, elit képzés
kettessel, remek követelmény......
hát igen...
egyszer réges régen elvégeztem az orvosit kettes nélkül:)
sose bőgtem jegyért, s a vizsgákra is tanultam, ha nem is két hetet, csak két napot....
a követelmény más volt, most mondhatjátok:)
de látom, mit tudtok ti/tánok:)

saska80 2010.01.27. 10:45:57

Kedves Mindenki! Szerinted, amikor VIP-számlát nyitsz Svájcban a bankárod az indexeddel, illetve a diplomáddal fog nyaggatni?

mooocsing 2010.01.27. 10:49:51

@jeep: Most nem keresem meg újra, de az úriember műszaki egyetemista.. egy kis iwiw csodákra képes. Mondjuk lehet, hogy az őskorból ragadt itt, ezzel a fejjel.. :D

Amúgy a cikkel teljesen egyet értek!

bela2255 2010.01.27. 10:52:44

@BISMARCK: Nem a bölcsészettel van baj, hanem az eredményekkel és hozadékaikkal. A bölcsészet szubjektív dolog. Nem vitatom a reáliák is azok, de legalább vannak jól lefektetett alapjai, ami alapján dolgok működnek. Kérnék egy történészt, vagy más ideillő bölcsészt, vagy más diplomást, tervezzen valami élhető társdalmat. (Közgazdász kizárva, az ha már kérdez is hazudik)

A mérnök tud valamit tervezni, és működik. Az orvos, a gyógyszerész tud valamit, amivel legalább eséllyel tud gyógyítani.

A bölcsészek pedig nem képesek a legfogékonyabb korban (alsó tagozat) rendesen megtanítani gyerekeinket írni, olvasni, beszélni.

Ariadne12 2010.01.27. 10:53:13

@ktami: Ez érdekes, eddig úgy tudtam, hogy a bölcsész nyelvszakokon alapfeltétel a nyelvtudás, arra alapul az egész, azt tökéletesítik. Részemről 6 osztályos gimiben 5 év alatt megvolt egy francia közép- és egy angol felsőfokú, különórák nélkül, de egy középfokút szinte mindenki összeszedett ott. Rigó utcai, mert akkor még csak az volt, de azóta van hozzá nemzetközi is... Szóval a nyelvvizsgára felkészülés azért nem olyan nagy szám, pláne nem egyetemi feladat.

A poszthoz: sok sikert kívánok az életben az írójának, és teljesen egyetértek vele. Az egyik klasszikus és kifejezetten "szemétkedős" jogi karon végeztem (nappalin), így saját tapasztalat is, hogy vannak tárgyak, oktatók, ahol, akiknél szép lehetsz, de okos nem. Ezen egyszerűen túl kell lépni, a lehetőségekhez képest mindent alaposan megtanulni, utána úgyis az dönt, hogy mennyire tudja ezt a tudást felhasználni, továbbfejleszteni az ember. A munkaerőpiaci boldogulás nagyon sok mindenen múlik, és ennek csak egy része a tárgyi tudás, kell még alkalmazkodóképesség, kommunikációs képességek, fejlődőképesség és sok más.

A jegyek szerintem sokszor gyökeresen eltérhetnek a valódi tudástól is, például jogi egyetemen a "biflázós" diákok egy része tökéletes válaszokat tud adni egy vizsgán, pontosan ismeri a jogszabály szövegét, jó jegyekkel végez, de a logikai képességeket is igénylő valódi feladatoknál, jogeseteknél már meg van lőve. Egy dolog a tárgyi tudás, de azt össze is kell rakni, alkalmazni kell, és a logikus gondolkodás nem függ az érdemjegyektől...

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 10:53:55

@saska80: Nem,de én szeretném előtte az övét megnézni :DDDD

Evil One 2010.01.27. 10:57:53

Nálunk pl szart sem ért az oktatás, a nagy része használhatatlan, elavult, elméleti anyag volt.
A vizsgán át kell menni, ennyi a cél, be kell nyalni a hülyeséget, aztán amióta dolgozok, úgyis nap mint nap új dolgokat tanulok és addig fognak alkalmazni, amíg erre képes vagyok, egészen 65 éves koromig. Hát ez van.

Ariadne12 2010.01.27. 10:58:48

@crazymokus: Az utolsó mondatomat pontosítanám: annyiban függ az érdemjegyektől a logikus gondolkodás, hogy amiről nem is hallott az ember fia/lánya, mert sosem tanulta át az adott anyagot, előadásra nem járt, puskázott a vizsgán, na azokat a nem létező ismereteket logikus gondolkodásnál sem lehet felhasználni. De a vizsgákkal ellentétben a gyakorlatban nem kell fejből tudnom a pontos jogszabályszöveget ahhoz, hogy megoldjak egy esetet, elég tudnom, hogy van egy adott tartalmú rész (vagy akár csak azt, hogy hol kell lennie, ha van ilyen), és hogy azt hol találom. Úgyis mindig változik... :D

Ariadne12 2010.01.27. 11:00:23

@Evil One: 65? Optimista vagy, lesz az 75 is pár évtized múlva. :P

Cyberbird 2010.01.27. 11:00:44

@ktami: Azért ülj be egyszer egy 7 kredites analízisre, vagy egy 6 kredites diszkrét matekra, és vizsgázz belőle, meglátod mi a különbség egy 2-3 kredites tárgyhoz képest.
Bár az is igaz, hogy nálunk szánalmas volt hogy Adatstruktúrák, algoritmusok, Objektumok tárgy 2 kredites volt, a közgazdaságtan 1 meg 3 kredites.
Pedig elég erős különbség volt a két tárgy (informatikus szemmel látott) hasznosságában és nehézségében.

Binary_ 2010.01.27. 11:03:30

@ktami:
Az a baj, barátom, hogy a mérnöki pályán a vizsgaidőszak egy sétagalopp, nálunk a szorgalmi olyan 3 hónapon át, mint a bölcsészek viszaidőszaka (ami sacc/kb egy hónapos). Az orvosin pedig mindkettő rémálom, ezért legyen ott a kettesnek is tisztelet. Nem véletlen, hogy külföldön a magyar rezidensek esetében nincsen szűrés, bárkit örömmel várnak. Vajon a magyar bölcsészekkel is így van?
Amúgy meg, ha bölcsészkarra mégy nyelvtudás nélkül, akkor igen, Veled van a baj, de igenis elvárható, hogy 3 év alatt megtanulj egy nyelvet felsőfokon, ha csak ezt csinálod.
Mérnökként három nyelvvizsgám van, kettő felsőfokú és egy középfokú. Nekem ehhez nem kellett tíz év, ahogy írtad, de még egyetemen sem kellett ezt hűdenagyon tanulni, mint egy bölcsésznek. Azt kéne látni, hogy egy nyelv az szükséges, de nem elégséges tudás.
És igaz, bölcsészekre szükség van. Csak nem ennyire, és nem ilyen alacsony színvonalon, éppen ezért ne lehessen bármelyik nyelvszakos bölcsészből nyelvtanár.

szerintem___1 2010.01.27. 11:04:45

@ktami: igen, azok a gépész hallgatók nem is lesznek mérnökök. Ha mégis, akkor valószínűleg a Gábor Dénes nevezetű "viccen" szerzik majd meg a diplomájukat.

napisokk 2010.01.27. 11:06:43

A kettes jó jegy. Meg kell becsülni. Aki nem volt benne, sosem tudja, milyen az, amikor hiába tudja az ember az anyagot, ha a tanár buktatni akar, akkor kérdez olyat, hogy buktathasson, ha kettest akar adni, akkor kettest ad. Pofára megy minden, aki csinos szőke csaj, az előnyben van, és nem a tudás számít, hanem a vizsgáztató aktuális hangulata, meg a szimpátiája.

(Hülyeséget mondani lehet, de ezt fennhangon kiabálni azért már kínos.)

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2010.01.27. 11:11:50

@Iridium: Idiocracy - Hülyék paradicsoma. Mert elektrolit van benne!:D

Straight 2010.01.27. 11:12:45

@eloszto:
Idézet a szegeden követelt orvosi élettan (Fonyó) könyvbő:
"Az endokrin hipothalamus diffúzabban elhelyezkedő neuronjainak az axonjai az eminentia mediaban végződnek és az ott szekretálódott nerohormonok a peptid crh trh gnrh lhrh shrh avp szomatosztatin dopamin a hypophisys portális keringés kapillárisain keresztül érik el az adenohypophysyst." (a betűrövidítések kiemelten fontosak)

Ezt képzeljétek el 1 hét alatt 1500 oldalon keresztül. És ez még egy viszonylag érthetőbb szövegrész csak épp itt volt nyitva a könyv. És elhihetitek nekem hogy egész nyugodtak lehettek a példában említett sürgősségis orvos szakértelme felől is ha épp nem tudja hogy ezek a szarok éppen pont hogy jutnak 1 cm el lejebb az agyban vagy hogy a feszültségfüggő Na csatornákat zárt állapotban éppen pont milyen ligandun dugaszolja el. Garantálom nektek hogy egy aktív orvos se fogja ezekre tudni a választ max a kutatók.
Ja és jelzem van tapasztalatom a szegedi orvosi intézetekről és hallgatóikról és megjegyezném hogy a postoló a felső átlagba tatrtozik.
Nekem 2 hetem volt 1500 képlet és 250 szintézis bemagolására. A 2 hét itt 2 vizsgát jelent.

És igenis jó jegy a kettes. És az nem 30% tudást jelent. Nemtudom bölcsészéknél mennyi az annyi de orvoséknál gyógyszerészéknél az annyi 60-70% nálunk (gyógyszerész) van példa a 90% ra is mint az elégséges ponthatára. És bizony nálunk is kell faszságot tanulni és én nem érzem magam rosz szakembernek mert nem tudtam anno bebizonyítani differenciálszámítás segítségével hogy miért hatékonyabb az oxigén alapú élet más létformáknál. (létező kérdés fizkém vizsgán)

Tehát kérek mindenkit hogy mielőtt ledegradálja a kettest bizonyos egyetemeken előtte tájékozódjon mert amíg bizonyos karokon a félévi anyagot válltáskában lehet hordani addig én ugyanezt csak utazóbőröndben tehetem meg.
És nézzetek utánna hogy mi az a kórélettan élettan anatómia patológia fizikai kémia gyógyszerészi kémia farmakológia farmakognózia stb... mielőtt azt mondják hogy a kettes szar.

trainz 2010.01.27. 11:15:28

@ifj. Farkas Gyula:

Talán azért mert a bölcsészek szarra sem jók? :)

Egy mérnök.

ktami 2010.01.27. 11:17:06

3 felsőfokúval érkeztem az egyetemre. Sorry. És olyan nyelvszakra mentem, amit nem tanítanak gimnáziumban. Mert nem láttam értelmét a tucatnyelvek továbbragozásának. De a nyelvszak nem csak az angol-német-francia csodahármast takarja..
Mellesleg villamosmérnökökkel lakom, látom milyen "megerőltető" a szorgalmi időszak nekik. Heti 1 labor plusz 2-3 gyakorlat..

De itt részemről abbahagyom a vérszívást. Mert emberek vagyunk, különböző képességekkel, érdeklődéssel, tehát szerintem ez a bölcsész kontra mérnök vita már a gyökereinél halott. Ezt mindenkinek be kell látnia.

kutykurutty 2010.01.27. 11:19:03

anelkul, hogy hsz-eket olvastam volna: engem az irrital, amikor az egyetemen, (igaz, nem bolcseskar, ahnem TTK) a prof foliain BOTRANYOS helyesirassal szerepel a vazlat. Az ok, hogy nem bolcsesz, de azert egy minimum helyesiras sztem egy bizonyos IQ szint folott elvarhato lenne, nem? hogy lesz az ilyenbol professzor, amikor meg az erettsegin sem engednem at? Es o vizsgaztat engem...?
egyebkent az en muszakis ismeroseim szetpuskaztak az agyukat, azt ne hasonlitsuk mar az orvosihoz...

trainz 2010.01.27. 11:19:08

@BISMARCK:

Ha évente maximum egy régész, meg levéltáros végezne akkor nem lenne semmi gond a bölcsészekkel.

Egyébként egy bölcsész vicc:

Mit mond a munkanélküli bölcsész a dolgozó bölcsésznek?

Egy BigMac-et kérek krumplival.

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 11:22:02

@trainz: látom agyad bizonyos részei elfelejtettek kifejlődni.

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 11:23:19

@Straight: na jó, de ismerd el,hogy ez nem első év első féléves vizsga,mert nem hiszem, hogy ezt addigra valaki megérti ;).

marczy 2010.01.27. 11:25:11

@Balogh Ádám Software: Az infó kapcsán: sajnos van olyan eset, hogy az egyetemen megutáltatják valakivel még azt is, hogy megszületett, nemhogy a programozást. Ezt persze egyeteme válogatja, Szegeden pl. sokkal gyakorlatiasabb és eladhatóbb dolgokat tanítanak, mint az ELTE-n. Ez utóbbit csak Fejér Lipótoknak meg Lovász Lászlóknak tudom ajánlani, ami a veleszületett matektudást illeti. Azok viszont nem mennek progmatra, hanem "mezei" matematikus szakra. Szerintem a matematikus haverom is áldja az eget, hogy nem progmatra ment...

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 11:25:25

@trainz: húú,micsoda eredeti mérnöki humor.engedd meg hogy leboruljak a nagyságod előtt Mérnök Úr. De nem baj,majd elmúlsz 20 és addigra talán megérted.

trainz 2010.01.27. 11:25:48

Természetesen a Kodolányi, meg GDF és Zsigmond Király nem tekinthetők felsőoktatási intézménynek. Tulajdonképpen egyik hazai egyetem sem.

Egyébként meg nehogy már az határozzon meg valakit ,hogy ki mennyit tanul a vizsgákra. Én ezek szerint csicska vagyok mert nem tanulok napokig, hanem ami érdekel azt megjegyzem egy hallásra.

A történelem is érdekel, minden hülyeséget megjegyzek töriből ,mégsem mentem se történész, se történelem szakra, mivel tudom, hogy nem élnék meg belőle soha az éltben.

Straight 2010.01.27. 11:26:46

@BISMARCK: A bölcsész nálam konkrétan Humán szakon tanuló hallgatót jelent.

Ebből a lófaszisztika szakosokkal van csak problémám aki irigyli az én 5 vizsgámat mert neki 15 van és "mind szigorlat" a suli első félévében... hmm... biztos azért mert szigorú a tanítóbácsi...

Volt már lakótársam olyan bölcsész is hogy ihaly. Azt hiszem német szakon tanult egyetemi szinten (nem a lófaszisztika kategória). Amíg A személy állítja hogy a suli első félévében arab nyelvű nyelvjárásokról tanulnak addig a németszakos delikvens nyelvjárással 2 év elteltével találkozott (ha jól emlékszem) de akkor aztán beszélni is meg kellett tanulni ám rajta. Vannak olyan bölcsészek is hogy le a kalappal. Nekem a büfészakokkal vannak problémáim.

BISMARCK 2010.01.27. 11:31:07

@trainz:
Levéltáros nem végez minden évben.
Aki pedig munkanélküli régészt lát az szóljon.

marczy 2010.01.27. 11:31:54

@Balogh Ádám Software: Hát igen, a POSIX, na annak van értelme. De legalább első évtől kezdve ilyesmit tanítanának... Amit a Műegyetemen az ember pofájába tolnak, az MÉRNÖKI MUNKA MÉRNÖKÖKNEK, vagy hát legalább ezt próbálják elhitetni a hallgatóval. De akkor tolják már bele a programozóknak is a pofájába azt, ami tényleg PROGRAMOZÓI MUNKA PROGRAMOZÓKNAK.

trainz 2010.01.27. 11:32:53

@utcai_arcos:

Egy bölcsésznek ennyi is elég a humoromból.

Mit? A sok középszerű tanárt meg anglisztikát végzőt?

Egyébként térdre !

Az Úr ezt parancsolja.

Ja és nézegess álláshirdetéseket!

Straight 2010.01.27. 11:33:56

@utcai_arcos: Ez élettan vizsga másod év első félév.:)
Na de mindjárt nézek neked első féléveset is.
Szentágithai funkcionális anatómia első év első félévétől.:)
1571. oldal lap közepe
A Nodi lymphatici submandibulares.A platysma és a lamina superficialis és fasciae cervicalis között rendszerint egy a gl. submandibularis és egy mögötte.
hmmm... Igazi fasza anatómia. :) így elnézve ismét megállapítom hogy inkább 1500 képlet mint ez.:P
A funkcionális anatómia az orvosok első tárgya és első szórótárgya egyben. És első év első félévétől ezt nyomja.

artanis 2010.01.27. 11:36:49

@marczy: a bme-n nem programozókat nevelnek, azért ezt ne felejtsük el. kb mint az épitészeknél, ő csak tervez. itt is ez van, megtervezem az egész szoftvert/rendszert/architekturát, aztán majd a kódoló emberkék szépen lekódolják stb.

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 11:37:56

@trainz:
1.Hol itt úr? Csak egy parasztot látok, talán Buda felé?
2.He??
3.Még sok is.

Evil One 2010.01.27. 11:41:10

@marczy:

Így van, amikor nagy nehezen kisírtuk, hogy legyen már egy-két aktuálisabb technológia is a tantervben, akkor is olyan lelkesedéssel oktatták, hogy inkább a netről tanultam meg, ami érdekelt. Hát így lehet is színvonalas képzést csinálni, aki magától nem tanult a suli mellett konkrét hasznosítható anyagot, az kikerülve az iparba csak pislog nagyokat, mert szarhoz sem ért, pedig azt hitte, hogy igen.
De azért olyan tudásanyaggal szórni ki a népet, ami már csak egy múzeumban hasznosítható... az agyam eldobom.

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 11:42:22

@Straight: korrekt :).Én is nézek House MD-t! Mi csak ilyen szarokat olvasgattunk és fordítottunk, de egy mérnök gondolom gyorsan megszerkesztette volna ;):

Fæder ure þu þe eart on heofonum,
si þin nama gehalgod.
to becume þin rice,
gewurþe ðin willa, on eorðan swa swa on heofonum.
urne gedæghwamlican hlaf syle us todæg,
and forgyf us ure gyltas, swa swa we forgyfað urum gyltendum.
and ne gelæd þu us on costnunge, ac alys us of yfele. soþlice.

bowrain 2010.01.27. 11:44:44

Teljesen mindegy milyen ágazatból, de ha magát valamire tartó ember azt mondja a másik ágazatra, hogy az felesleges, nincs értelme, szar stb., akkor azt nem tekinthetjük a saját ágazatában sem értelmes, széles látókörű embernek, hanem csak egy gépnek, aki a saját ágazatának a rabszolgája, a tudományos gépezet nyeszlett csavarja.
Más: valaki mondja meg, miért van olyan iszonyúan sok rossz orvos, Valaki mondja meg, miért van olyan iszonyúan sok rossz tanár... A mérnökök, építészek miért nem kreatívabbak, miért nem tanulnak valamit az önkifejezésről... - tehát sokáig lehet sorolni minden ágazat hiányosságait

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 11:46:45

@Balogh Ádám Software: ez is vazzee, mint a másik... ne tanuljál analízist, mi a tökömnek, csak akkor ne gondold magad mérnöknek. Programozni meg lehet tanulni 3 hét alatt is, ha valakiben megvan az absztrakciós készség, ha nincs, akkor meg fél év alatt. Programozó kisiparosnak nem kell egyetem.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.01.27. 11:47:35

Nagyon fontos: NE ÁLTALÁNOSÍTSUNK.
A "Bölcsész" egy sztereotípia, de mint szakma, nem létezik.
Vannak nyelvszakosok. Nekik köszönhetjük - többek között - a filmek fordításait (az irodalom lehet, magas téma lenne néhány kommentelőnek, ezért nem hivatkozok rá).
Vannak tanárok. Ők nevelik gyermekeinket olyan környezetben, ahol sem anyagi, sem társadalmi megbecsülésben nincs részük, és mégis, vannak közöttük jók.
Vannak újságírók, akik oknyomozással, véleményezéssel, tényközléssel támogatnak mindet mindennapjainkban.

Közülük azokra, akik tisztességgel és becsülettel végzik a munkájukat, nagy szükség van.

És vannak a többiek. Esztétika-filozófia szak remek példa. Se haszna, se értelme, még erőltetetten sem. Tökéletes hobbi, vagy nyolcaddiploma azoknak, akik gondolkodás, véleményformálás terén már felmutattak valamit. De nem szakma, és aki ekként tekint rá, az próbáljon filozófiából sütött kenyeret enni, esztéta által kovácsolt késsel felvágni azt.

Az irodalom bizonyos mélységen túl öncélú hobbi. Tömegesen képezni rá "szakembereket" szép dolog, egy szép és új világban, ahol a társadalmi alapvető szükségletek biztosítva vannak, a kutatás-fejlesztés mindenek felett áll és a fáradt ember legfőbb igénye a szellemi felfrissülés - talán egy ilyen világban lehet néhány irodalmárnak helyet találni. De jelenleg ez értelmetlen és öncélú képzés, amelyet kizárólag magánúton, állami dotáció nélkül lenne szabad tanítani. Mondom ezt úgy, mint egy több száz fős irodalmi társaság egykori vezetője, több irodalmi tudományos konferencia résztvevője. De ez hobbi, nem szakma.

Amikor az egyetemet berúgások, füvezések szünetében
nappali melegedőnek használó, önmagára és környezetére igénytelen emberekről - azaz a sztereotip bölcsészekről - beszélünk, ne sértsük meg a hozzászólás elején felsorolt rendes, tisztességes embereket, akik szakmát tanulnak, amelyből majd megélnek.

Üdvözlettel - egy közgazdász

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 11:48:05

@utcai_arcos: de most mennem kell,vége a BME-n a viszgának, sok bigmeket kell még addig megsütnöm!

ged 2010.01.27. 11:51:04

Ha minden leendő és orvos legalább ilyen kötelességtudattal állna hozzá a szakmájához, akkor tudnék bízni az orvosokban!

Straight 2010.01.27. 11:55:30

@utcai_arcos: Az igen.:) Ez valami óangol vagy miaszösz?
Ne érts félre van fentebb egy kommentem ahol leirtam hogy mi a különbség eközt és a büfészakos közt amivel nekem a problémám van. És én ezt nem Hause MD ből szedtem hanem az épp előttem fekvő tankönyvekből amiből gyógyszerész neurobiológia tantárgyra készülök éppen.
Nem véletlen kapta az egyetem jelzést a bölcsész szakok jelentős hányada és jelentős különbség van a mostanában olyan divatos arabisztika meg türkmenisztika meg mittudomén milyen ótvarságok között amiket (mifelénk) sok tanulójuk egyetemnek csúfol de ahhoz csak annyi közük van hogy az egyetem oktatja.
Amire azt mondják hogy egyetem az álltalában nem könnyű. Sőt. Ugyan tudok kivételről de az elenyésző.
A baj az hogy sokan összemossák az egyetemi képzéseket a főiskolai vagy még lentebb lévőkkel .

virus 2010.01.27. 11:55:56

@bowrain: "Más: valaki mondja meg, miért van olyan iszonyúan sok rossz orvos, Valaki mondja meg, miért van olyan iszonyúan sok rossz tanár... A mérnökök, építészek miért nem kreatívabbak, miért nem tanulnak valamit az önkifejezésről... - tehát sokáig lehet sorolni minden ágazat hiányosságait"

Pontosan mire gondolsz?Mire utal a rossz?

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 11:58:16

@droid_: Félreértesz. Matematikai alapozó tantárgyak igenis kellenek. Ellenben az analízis oktatása egy bizonyos szint fölött már önkényes. 2 félév mindenképp kell, 4 indokolható, a 8 teljesen felesleges. Azóta persze változott a tanterv, de még mindig nagy az analízis túlsúlya a diszkrét matematikai tantárgyakhoz képest. Márpedig egy programozónak elsősorban diszkrét matematikára van szüksége, a digitális világban a folytonosság fogalma ismeretlen. A diszkrét absztrakciós készséget kell fejleszteni, nem a folytonosat. Fizikusoknál más lehet a helyzet, akár fordított is, ahhoz nem értek.

bbi 2010.01.27. 12:00:01

@Csokis: Én nem olyan rég végeztem szintén Műegyetemen. A helyzet azót sem változott. Annyi a különbség, hogy vasbeton, acél és egyéb házik Autocadban készülnek :)

Ha a Zh-k átlaga túl jó volt, akkor tuti volt valami bibi. Akkor volt jó a Zh, ha a teljes átlag 2,5-3 között volt. Ha valaki a mecha szigorlatára kettesnél jobbat kapott, akkor vagy nagyon nagy mázlista volt, vagy valami zseniféle...

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.01.27. 12:01:33

@bowrain: Nem az ágazatnak vannak hiányosságai, hanem az oktatásnak. Nem szemléletet ad, hanem számonkér egyes alapokat, amelyek csak részben nélkülözhetetlenek. Találkoztam közgazda egyetemi programban olyan pszichológiai kocepcióval, amely kizárólag (!!!) gyermeknevelés-lélektannal foglalkozott - az oktatónak ez volt a szakterülete és reklámpszichológiáról, kommunikációs technikáról, egyéb, egy közgazdásznak elengedhetetlen területről szó sem volt (tudnám, hogy akkreditálhatták az egyetem ezen szkát, nem csak e területen voltak hiányosságok).

Természetes, hogy igénytelenné válik a szakma művelője, ha nem azzal foglalkoznak, hogy bevezessék a mélységeibe, hanem csak számonkérnek és hozzászoktatjálk a hallgatót a vizsgára való felkészülésre - ami gyökeresen más, mint a tudomány elsajátítása.

smithyke 2010.01.27. 12:04:14

Vegyészként én is végi szenvedtem a vizsgaidőszakot, és bizony jó az a kettes ha szintézismódszerről, vagy a mindenki által termodinamikai egyenletekről hírhedt fizkémről van szó.
Ajánlom következő videót:
www.youtube.com/watch?v=YzL4tYjNQv8

marczy 2010.01.27. 12:04:20

Én infó-bölcsész keverék volnék amúgy, az előbbiből van diplomám, az utóbbiból PhD-zek. Ismertem olyan bölcsészt, hogy 20 vizsgája volt egy félévben, plusz egy dolgozat megírására átlagban 2 nap... Azért ahhoz is fenék kell. Aki meg lébecolt meg nem tudott, azt a szigorlaton úgyis kivágták, de úgy, hogy a lába nem érte a földet. Ha meg ezt nem teszik meg, akkor az valóban az egyetemet minősíti.
Én nem óbégatok, csak próbálom a dolgomat tenni, van olyan tárgy, ahol 25-30 oldalnyi dolgozatot várnak el 2 kreditért... Hiába, ez PhD, nálam az van, hogy ha 25 oldalt kell írni, akkor 25 oldalt írok. Itt, a doktorin nincs értelme mással íratni a dolgozatodat, mert ezek alapján kérnek fel téged publikációra, és forog a neved, aztán később már kedvezőbben fogadják a cikkedet felkérés nélkül is.

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 12:06:16

@Straight: Ezt találtam mint hasonlót, igen óangol akarna lenni -hasonló.Nekünk a Beowulfot kellett olvasni és fordítani. Hát az aranyos volt :). És persze, megértettem, nem is azért mondtam Házi dokit :D.

aprókavics (törölt) 2010.01.27. 12:07:59

Es ismet a filozofusok kerultek elo... Kozvetlen gyakorlati haszna valoban nincs (bar sok termeszettudomanynak se). De egy kultura onmagaval szemben tamasztott igenyessegenek egy mutatoja lehet, hogy milyenek a filozofusai. Persze a tobbseg a filozofia szo hallatan a kontinentalis filozofiara gondol es nem mondjuk analitikus filozofiara vagy szimbolikus logikara, ami reszben magyarazza a terulet negativ megiteleset. De csak reszben, mert a hianyos tudas azert nem ment fel az alol hogy paran szanakozva ne nezzek az ilyet. (Es itt nem magamra utalok.)

Erdemes utananezni pl. hogy a logika milyen hatassal volt a modern matekra vagy informatikara. Vagy ugy altalaban a filozofia a tudomanyokra. Erdekes tema. Ahogy mas tudomanyok interakcioja is.

Nem teljesen ertem, hogy mi szukseg van itt bolcsesz vs. mernok vitara. Kell a kulso kapaszkodo az identitas kialakitasahoz? Ha nem vagy bolcsesz/ nem vagy mernok mar senki vagy?

Idet 2010.01.27. 12:08:44

@BISMARCK: Teljesen egyetértek!

magique 2010.01.27. 12:08:45

Az orvosképzéssel van azért egy igen nagy probléma. Akik onnan kikerülnek, többnyire rendelkeznek a szükséges szakmai alapokkal és azokkal a készségekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy választott mesterségüket elsajátítsák. Ami viszont hiányzik a rendszerből, az éppen a humánum. Az orvostanhallgatókat minimális mértékben készítik fel arra, hogy akikkel foglalkozni fognak; emberek, és gyakorta többet kell foglalkozni majd a pszichológiával, mint a patológiával. Persze az empátiát nem lehet egy heti 2 órás gyakorlaton elsajátítani, de kísérlet sincs arra, hogy a helyzet javuljon, pl. előszűrés, vagy fejlesztés formájában.

Idet 2010.01.27. 12:15:00

@bela2255: A bölcsészet szubjektív dolog? Szerinted egy nyelv rendszere, nyelvtana, szókészlete stb. szubjektív? Vagy az irodalom tényei, a már létező művek? Nem nagyon lehet, mondjuk a latin rendhagyó igéket vagy a héber ragozási paradigmákat szubjektíven kezelni... ha csak úgy nem: vagy megtanulom, vagy nem.

pittiman 2010.01.27. 12:15:42

a jogi egyetem tök jó! érdemes előadásra járni, mert nem a könyvet mondják el, hanem tök mást, és nem lehet elkérni attól, aki bejárt. A számonkérés is tök jó, most ötödéven bukott meg polgári nemperes eljárások című tárgyból 140 ember kb. Ja, 184-en vizsgáztak. nyilván mindenki hülye, ötödéven is. És akinek ez a tárgya nincs meg jövőre ugyanekkor felveheti, elvégzi, utánna tavasszal államvizsgázhat, mert ugye nálunk államvizsgafélévben nem lehet semmilyen tantárgy hátra. Abszolutóriummal kell nyomni. meg vannak olyan tárgyak, ameelyiken 400-an vagyunk, és egyetlen egy ember vizsgáztat mindenkit. Először írásban, majd szóban. Nyilván tökre pontos képet tud alkotni az ember tudásáról, amikor 100 ember 6 oldalas vizsgáját 4 óra alatt kijavítja. 600 oldal 4 óra alatt. nyilván kibogarászva a csúnyán írók írását stb. Meg nyilván az a tanár is tök pontos képet tud alkotni a diák tudásáról, aki 2-3 előadást tartott, vagy annyit sem, és soha nem látott hallgatókból kell egy nap alatt 40-et levizsgáztatni. az egész jogi egyetem egy hömpölygő massza, ezres nagyságrendű diáksereggel, és a tanárok se tudnak ezzel mit kezdeni. Az elit nubmber one jelleg pedig abból fakad, hogy 5-6. éves embereket is kirúgnak az egyetemről, úgy, hogy pl. csak az az egytárgya maradt. ezért elit. gyertek, járjatok ide ti is!

virus 2010.01.27. 12:17:03

@magique: Ez igaz,de nem csak orvosira érvényes,bármely szférában.
De viszont valami szinten tartózkodni is kell,mert különben megemészt a dolog.

Jimbo75 2010.01.27. 12:17:10

Nem tudom posztoló mire föl rinyál, valaki kényszerítette esetleg, hogy orvosnak menjen? Miért nem ment bőőőőcsésznek, akkor ő állna a fasz másik oldalán. Arrogáns, csak tudnám mire....

marczy 2010.01.27. 12:17:56

@utcai_arcos: óangol miatyánk, jó kis nyelv volt az, még volt benne normális nyelvtan, kb. mint a németben...

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.01.27. 12:20:17

@virus:
a tanárral szemben megfogalmazott létező követelmény ma annyi, hogy legyen többé-kevésbé felkészült abból, amit tanít. De ez kevés.
A jó tanár jó előadó, fel tudja kelteni az érdeklődést, az óráján képesek a hiperaktív gyerekek is odafigyelni, és amikor kicsengetnek, a diákok egy (jó esetben jelentős) része úgy áll fel, hogy többet tud, mint annak előtte és nem kell ahhoz otthon tanulnia, hogy fel tudja idézni az órán hallottakat.

Rossz tanár az, aki a fenti képesség híján elmondja szóban a tankönyvben is szereplő száraz tényeket és elvárja, hogy a gyerek pontosan visszaidézze.

Sóbányába küldendő, aki emellett saját tudatlanságából/frusztrációjából/vallási, politikai stb világnézetéből fakadóan saját véleményét erőlteti a gyerekekre (ez különösen történelem oktatásnál érhető tetten)

Mindenkinek ajánlom fogyelmébe a "Veszélyes kölykök" camű filmet, Michelle Pfeiffer főszereplésével a témában.

Idet 2010.01.27. 12:20:47

@magique: Van benne valami. Jóatyám (már nyugdíjas) sem fényeskedett a vizsgázások terén, mégis, egy kisváros négy nemzedéke született a keze alatt, soha műhibát nem vétett, sok meddő asszonyt segített gyermekáldáshoz, pedig akkor nem volt még sem Czeizel, sem lombik, vagy ha volt is, a világ végén nemigen lehetett hozzájutni.

Maab 2010.01.27. 12:23:50

Sajnos azt látom, hogy pl. az orvostársadalmon belül inkább a szolidaritás működik; nem dobják ki maguk közül azokat sem, akik bizonyítottan nem alkalmasak a pályára, mert már olyan hibá(ka)t követtek el, ami nem megbocsátható. Nem jut a közvélemény tudomására az illető neve, az adott intézmény legfeljebb megszabadul tőle és ki tudja, hol bukkan fel újra. Nyilván amiatt foglalkoztat ez több embert, mert ezen emberek élete múlhat, egy bölcsész munkájánál nem. És lehet még tovább gondolkodni: szeretnénk-e olyan házban lakni, amit statikából elégséges építész tervezett, vagy kivitelezésben kontár mesteremberek építettek? (pl. Lágymányosi-híd hídfőinek kivitelezése)Akarunk-e olyan tanárokat a gyermekeink iskolájába, akik csak diplomaszerzési céllal és/vagy nyári szünidő miatt lettek azok?
Azt hiszem, nagyobb szakmai kontrollra és önkontrollra lenne szükség.
(Valamelyik kommentben olvastam, hogy majd úgyis valahova szakosodik az illető és akkor majd azon a szakmai területen kiváló lesz, de hát erre meg azt lehet mondani, hogy nem árt, ha egy orvos egyben látja a beteg embert.)

nyanyanya 2010.01.27. 12:28:20

En is ugyanugy tudok orulni a kettesnek, mivel nalunk jogon a kettes es otos kozotti kulonbseg kb 10%, igy a 90%at igyis ugyis tudni kell...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.01.27. 12:30:49

@bbi: 2,5-3 közt? Csak így, racionális számmal, mi több, tizedes törttel kifejezve? Micsoda mérnök vagy te, hogy még ezt sem tudod? :-D A mondás úgy szól, hogy "Akkor van jól belőve a ZH pontozása, ha a jegyek átlaga e és π közé esik". De tudtommal ez a TTK-n is így van.

Kristl 2010.01.27. 12:33:19

Nah.
Mintha túlságosan is tobzódna itten a "hígul a felsőoktatás" nézet és duma.
Igen, vannak problémák a bekerülők felkészültségével sőt a kikerülőkével is. Ez egyértelmű...

De azért valamit nem ártana tisztázni mielőtt mindenki nekiáll bőszen reformálni.

A magyar oktatás színvonala szar. Általánostól az egyetemig bezárólag.
Régi agyonfoltozott és reformált beteg tematikájú katyvasz. Rengeteg valóban felesleges témával, olykor túl differenciáltan, túl sok anyaggal és a lényeg elsikkad olykor a nagy töménységű adat (és szemét) közt.
Ez a humán tudományokra ugyanúgy igaz mint a reálra.
Régebben, párszáz évvel ezelőtt egy jó nevű jezsuita intézményben tanulni remek volt. De akkor az a szellem lefedte az akkori közgondolkodást, és emellett az akkori tananyag "naprakész" volt. Teszem azt 1-2 életrajz ismerete meg a memoriterek rendben vannak. De azóta mintha megszaporodtak volna a híres emberek és azok életrajza is.
Tényleg ennyire fontos minden író és költő hogy ismernünk kellene ezeket? Aligha.
Tényleg ennyire fontos minden évszám, hogy ez a számonkérés alapja nem a történelem "összefüggései" és maga a folyamat? Biztosan nem.
De ezek később is megjelennek. Biztos hogy olyan fontos egy elemző módszer megtanulása, amely gépei 50+ éve vannak szolgálatban és már az egyetem is alig használja? Hehe.

Szimplán felszaporodott a tudás és tananyag. Szelektálni kellene, ritkítani, vagy szelektíven leadni. A változó korhoz igazítani a tanórák mennyiségét és felépítését valamint a számonkérés módját is.
Csak ezzel szembenézni senki sem hajlandó a kulcsemberek környékén.

Melquart 2010.01.27. 12:34:09

Nagyon viccesnek talalom, ahogy a meg nem ertes koszon vissza nehany posztbol a kulonbozo karokat illetoen. Ahogy fentebb mar emlitette valaki, mindegyiknek megvan(meglenne) a maga ertelme es feladata.

Szerintem a rossz bolcsesz sokkal kartekonyabb, mint a rossz orvos. A rossz orvos par halalozas utan egyertelmuen eloveheto, mig a rossz bolcsesz(TANAROK) kartekonysagat csak eltelt evtizedek utan lehet felfedezni(ha felfedezik, amikor szembesulni kell azzal a nem elhanyagolhato tennyel, a gyerekekbol HDD-t csinalnak, akik a legelemibb logikai "feladvanynal" is meghasalnak. Arrol nem is beszelve, hogy igy az onallo velemeny alkotas kepessege is serulni fog, kivalo taptalajt adva a politikai agymosasra).

Eppen ezert nem ertem a kar(nem a padot melegito diak)megbecsulesenek teljes hianyat.

Idet 2010.01.27. 12:34:21

@utcai_arcos: Ajjaj. Meg Merseburger Zaubersprüche, Hildebrandslied, meg a Carmina Burana a maga kis vegyes szövegével... hogy egy másik indogermán szakot említsek.

Pistike_ 2010.01.27. 12:38:04

Lehet itt hisztizni meg jegyezni, meg egymásra mutogatni, az élet majd eldönti ki a szar és ki nem ... Ennyi.

Idet 2010.01.27. 12:39:57

@Kristl: Összefüggés csak tények (esemény, név, évszám a történelemben)között létezhet. Ebből következően az adott korban való tájékozódás is ennek a függvénye. Copyright by Komoróczy Géza. NEM vagyok az eszetlen biflázás híve, de van, amit tudni kell, és nem lexikonok, net stb. után kapkodni.

2010.01.27. 12:41:53

Mao:
Azért nem lettem építész, mert a szakközépben az építéstan tanné felmásolta a táblára a könyvet, amit nekünk bele kellett másolni a füzetbe, aztán hazamehettünk. Sejted micsoda érdekes órák voltak, kábé vagdostam a tini-ereim közben.
Soha senki sem bukott meg, ha kész volt a rajza, tök mindegy milyen szar volt (amit főleg az osztálytársak rajzoltak pénzért egymásnak).

Dr_utcai_arcos 2010.01.27. 12:42:31

@marczy: nekem ezért is állt égnek tőle a hajam :).de valahogy, khm...,túléltük ezt is.

Kristl 2010.01.27. 12:43:13

@Idet:
Szvsz nem. Pl Hunyadi János törökellenes harcai önmagában kurvasok évszámot tartalmaz. Az egyszerü időrend és 1-2 évszám ismerete bőven elegendő ahhoz hogy az egészet folyamatában lásd nem kell bebilflázni hozzá az összeset.
Én se tudnám megmondani hónap napra az összes csatáját pedig az egyik kedvenc témám.
Úgyhogy Komoróczy Géza szimplán hülyeséget beszélt.

BISMARCK 2010.01.27. 12:53:08

@Kristl:
Nem gondolnám, hogy Komorócy Géza hülyeségeket beszélne. Aki történelem szakos, vagy asszirológus, mint ő, annak tudnia kell, ennyi.
Nyilván középiskolai szinten ez felesleges.

Idet 2010.01.27. 13:02:25

@Kristl: Tudod, kiről beszélsz?
Nem hiszem, hogy abban a helyzetben vagy, hogy lehülyézd őt.

A dolog lényege: az évszámok miatt rinyáló akkori hallgatókat tette helyre, meg azokat, akik állandóan az összefüggésekkel jöttek, amikor az adott kérdésről nagyon hézagos ismeretekkel rendelkeztek.

A példád kurv@ rossz, mert kihagyod belőle az európai történelmet például, meg a törökökét, hogy x csata idején máshol mi történt, miért történt, volt-e befolyással valamire és így tovább.
Nem arról szól a történet, hogy hónapra-napra minden csata. De 1-2 évszám?
Rajzoltál már vaktérképet, amire be kell jegyezni az adott területen a városok és földr. nevek helyét? Átlag 50 db-t. Ókortörténetből csináltunk ilyeneket. Senkinek sem okozott gondot mondjuk Egyiptomnál x korszakban a földrajzi viszonyok felidézése, ami abszolut jól jött a tanulmányokban. És - ha tanítasz, egy ilyen fölvázolásával fejből szakmai tekintélyt szerez a tanítványaid előtt. Ó, bocs, előtted a tekintély nyilván szitokszó!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.27. 13:03:24

@bela2255:

Hehehe, Farkas Hadas páros ?
Nekem hála istennek, elsőre sikerült, de abban az évben az én vizsganapomon voltak utoljára könnyebb kérdések.
Az utánam következő turnus már gyűjtögette a halálfejeket :D

De korrekt volt a faszi, mert felajánlotta, hogy aki hármasnál jobb vizsgát ír, de mégis megbasz valakit a delej a hibájából, akkor ingyen védi őt a bíróságon.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.01.27. 13:03:27

Olyan nekem is volt folyamatirányításból, hogy jobban tudtam bizonyos dolgokat a 2-es tudásommal, ami 5x-re lett meg, mint aki elsőre megcsinálta mákból jobbra. Pl. Nyquist görbét kivállóan tudtam rajzolni. :) szerintem ketten hárman tudták még az évfolyamból rajtam kívűl.
Ez a vizsga volt a véglet, a többi tárgyat elsőre vagy másodikra megcsináltam.

Nade 2010.01.27. 13:03:49

"Lássuk be, mesélni könnyebb, mint EKG-t elemezni..."
Látom, már tojáshéjjal a fenekeden gyakorlod azt a szakmai gőgöt, ami sok végzett (leendő) kollégád kisebb-nagyobb tudását is elfedi Magyarországon.
Miből gondolod, hogy a tanulmányait vagy már munkáját jól végző mérnök, jogász, tanár (igen, jól látod) számára több lehetőség van mellébeszélni, mint egy orvosnak. A hazai társadalom pénzben kifejezett értékítéletének torz volta - mely Rákosiék "zseniális" hálapénz trükkjéből ered - éppen manapság kezdi a maga teljes valójában kiteljesíteni, hová jut ez az ország ezzel a szemlélettel.
A kettesről meg annyit, hogy szívesebben gyógyíttatom magam olyannal, aki summa cum laude, illetve maximális teljesítménnyel végzett. S ez mindegyik felsorolt pályára igaz.

lurvacomment · http://lurvacomment.blog.hu 2010.01.27. 13:06:23

szerintem is jó jegy a kettes, főleg szociológiából.

KenSentMe 2010.01.27. 13:07:09

Istenem.. minden cigány a maga lovát dícséri.. de azért félelmetes, hogy idejönnek tanítónők, hogy "hát itt aztán kell tanulni".. meg idejönnek magyar szakos bölcsészek.. minden tiszteletem a posztoló orvoshallgatónak, ő legalább tanul is valamit.

1.) a karok egy részéről onnan lehet látni, hogy vicc, hogy túl magas a szakátlag. Ahol 4,00 fölött van a szakátlag, ott tessék elgondolkodni, hogy mit jelent a "megszórás", meg hogy mit tanítanak. Egy kar erősségére az is egy jó mutatószám, hogy hány ember szóródik ki közben. Ha most egy mérnöki karnál ez az arány 1:2-1:3 között van (helytől és felvételtől függően) valahol, ez egy jó kiindulási érték, mert léteznek ennél erősebb és gyengébb helyek is. Ahová mindenkit felvesznek/amit mindenki el tud végezni/ahol mindenki magas átlagú, az akkor sem "valami rendkívüli tudás", ha ezt te bemagyarázod magadnak.

2.) Én tiszta szívemből el tudom hinni, hogy a bölcseleti tudományok magas szinten játszva ugyanolyan kemény játékok, mint a természettudományok.. hogy pl. egy nyelvésznek vagy egy filozófusnak olyan összetettségű rendszereket kell átlátnia, mint mondjuk egy matematikusnak, vagy hogy egy kellően bonyolult teológiai vitához egy laikus értelmesen hozzászólni sem bírna. Egy jó ügyvédnek pengének, gyorsnak, okosnak kell lennie. Csak hogy úgy vettem észre, hogy ahová valóban okos emberekre van szükség, ott szakmánként máshogy és máshogy oldják meg a szelekciót. Van, ahol nem tudod elvégezni magát a szakot, van, ahol nem kapsz munkát.. stb. Például egy orvos könnyen (könnyen?) kap munkát, úgyhogy ott közben húznak a nadrágszíjon.. német egyetemi újságban láttam valahol az "első éves joghallgató vagyok, minden vizsgám kettes, szerintetek mire váltsak, hogy legyen valaha munkám?" tartalmú olvasói levelet, szerintem nagyon tanulságos.

3.) Várom az "óvónőképző jaj de kemény hely", "félelmetesen durva a gyógypedagógia szak", "a szociológia engem kikészít" és hasonló posztokat.. muhaha.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 13:08:05

@Balogh Ádám Software: azért az a digitális világ, amiben a folytonosság ismeretlen, elég szervesen kapcsolódik a valósághoz. Amiben a folyamatok jórésze diffegyenletekkel vagy sztochasztikus modellekkel közelíthető, még akkor is, ha ezeket diszkretizálva használjuk. De ha egy oktató szerint is felesleges a matematikai tudás az integrálon túl (ez ugye kb. 2 félév), akkor nem tudom miért csodálkozom, ha a hallgatónak a spektrumról a discovery jut eszébe, a Fourier meg biztos egy sampon :S

lurvacomment · http://lurvacomment.blog.hu 2010.01.27. 13:08:55

inkább egy becsületes kettes, mint egy becstelen ötös.

Ariadne12 2010.01.27. 13:10:20

@pittiman: No igen, elsőnek a most működő karok legalább felét, de inkább háromnegyedét be kellene zárni az alacsony oktatási színvonal miatt,aztán a maradékban lefelezni a felvettek létszámát, akkor talán a létszám gondok megoldódnának... Hiába tehetséges és jó eszű, szorgalmas valaki, ha Mucsaröcsöge-felsőn, esetleg ráadásul levelezőn végzi el a jogot, iszonyú nehezen, vagy leginkább egyáltalán nem fog tudni eljutni odáig, hogy be is bizonyíthassa, mit is tud...

Felrémlett az első év, amikor videós kivetítőt barkácsoltak a római jog előadáshoz, mert a kb. 200-250 fős terembe - micsoda meglepetés - nem fért be a 300 fős évfolyam. Meg az etr előtti időkből való vizsga feliratkozások, amikor A/0 nagyságú (!) lapokra írtuk fel filccel a nevünket, ezekkel a tekercsekkel érkezett mindenki az említett túl kicsi "nagyterembe", ahol a vizsgaidőpontokat soroló tanársegéd orra előtt a padokon ugrálva próbáltuk az előttünk állónál magasabbra emelni a táblát... TTK-s barátom külön eljött megnézni egyszer, mert nem akarta elhinni, hogy így megy. :)

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.27. 13:16:58

Ezt a "mikróbákat benyalni"-t elképzeltem. Kemény volt. :)

Bármennyire furcsán hangzik, a kettes egy relatív dolog. Nem mindegy, hogy a kettes 40%-tól, vagy 90%-tól van meg. Az értékelés szubjektív voltáról már nem is veszélve.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2010.01.27. 13:18:41

@lurvacomment: ebben mondjuk igazad van, a szociológia egy baromság én is utáltam, mint a...

Idet 2010.01.27. 13:20:40

Szerintem nagyon ostoba kérdésfeltevés a "melyik jobb", "melyiknek van haszna". Ez olyan, mintha a mogyoróbokrot összehasonlítanánk a szecskavágó géppel. Nincs értelme. Nyilvánvaló, hogy a reáliákra és a humaniorákra egyaránt szükség van, mindnek van helye a nap alatt, csak talán a humaniorák "haszna" rejtettebben nyilvánul meg, nem olyan kézenfekvő. Aki a humán tudományokat pocskondiázza,és viszont, ott valami balsaja frusztrácija működik, és az illető/k a saját szakmájában sem lehet valami nagy ász.
Ez az én véleményem.

Idet 2010.01.27. 13:24:27

Bocs a kissé kusza fogalmazásért, de kora reggel óta a gépnél ülök, (nem pusztán kommentezés!)és már elfáradtam kissé.

Straight 2010.01.27. 13:29:50

@Nade:
Én látom hogy milyen jegyekből milyen szakemberek fejlődnek ki. Gyógyíttasd magad summa cum laudés orvossal ha akarod és találsz egyet minden szakterületre. De hidd el nekem hogy én sokszor szívesebben mennék egy laudés vagy esetleg rites orvoshoz a bajommal ugyanis ahhoz hogy ezeken a helyeken valaki a summa cum laudét elérje túl nagy áldozatokat kell hozni konkrétan fel kell a delikvensnek áldozni minimum 5 orvosoknál 6 évét és ezt szó szerint értem. Mindent. Az esti tv nézéstől kezdve az összes szórakozási lehetőségig bezárólag mindent. Nem lesz ideje megnézni egy filmet elolvasni egy könyvet elmenni akár csak havi egyszer is szórakozni és nem egy diákot láttam aki elsős korában életvidám volt kedves lelkes és 4-5 év múlva egy idegroncsá vált. Nem lehetett hozzászólni folyton ideges volt csontvékonyra fogyott és abszolult nem lehetett vele beszélgetni semmiről. De átlagot csinált. Megjegyhzem még ez sem volt elég a summa cum laudéhoz.
Volt olyan aki feláldozott ezért mindent. Gyakorlatilag megszűnt élni aztán belefutott egy tantárgyba (kórélettan) ahol a prof értő tudást követelt meg és mivel ráállt az agya a horribilis mennyiségű lexikális tudás bemagolására az értő tudást nem tudta megszerezni és megbukott. Ez a lány utánna öngyilkosságot kísérelt meg. És lehet mondani hogy haha mit sirnak az egyetemisták amikor én reggel 10 től este 6-7ig dolgozom minden nap. Tessék megpróbálni reggel 8 tól este 6 ig tanulni utánna megvacsorázni és tanulni 10 ig utánna jóéjszakát kívánni a szülőknek ha esetleg othon tanul a delikvens és tanulni 1 ig utánna a nap fénypontjaként a dicovery következő reklámblokkjáig (max 20 perc) nézni a tv-t és másnap kezdeni elölről és ezt folytatni minimum 5 évig.

Vagy pedig lehet élni az életed és kiegyensúlyozott emberként jó szakemberré válni néhány kettessel abban az egyetemben. Legroszabb esetben nem leszel Dr House és nem jut eszedbe hogy ha a betegnek fáj a nagylábujja akkor akár az is előfordulhat hogy pinagomba nő a szájában. Hanem elküldöd röntgenre és kiderül hogy azért fáj mert belerugott a fotelbe.

Bohun 2010.01.27. 13:30:38

@fehérlófia: Csak egyet tudok érteni. Bár ez is általánosítás, de minden volt évfolyamtársam és gimnáziumi osztálytársam közül az lett a legjobb, aki soha nem volt "színötös", mert mindig volt valami, amit jobban kedvelt és emiatt valami mást elhanyagolt. Viszont nem magolta be szó szerint a mindenkori tananyagot, hanem műveltségből, széles látókörből, érdeklődésből tudta pótolni a "kevésbé szimpatikus" vizsgán a hiányosságokat. Ezekből lettek a legkreatívabb mérnökök, művészek, orvosok és - bár viccesen hangzik - jogászok is ("kreatív jogász" :D ).

Nade 2010.01.27. 13:30:44

"minden cigány a maga lovát dícséri.. de azért félelmetes, hogy idejönnek tanítónők,"
Ez az! Már a hozzászólásomat követő első szövegben kijött ez a beteg hazai szemlélet.
Mit gondolsz? Ausztriában hülyék az emberek, hogy egy mérnök, orvos, pedagógus jövedelme (valódi jövedelme) nagyjából egy szinten van? Esetleg, "talán" van némi összefüggés azzal, hogy a gazdaságuk teljesítménye, ezzel együtt az emberek életszínvonala és az említett szakemberek jövedelme nyolcszor magasabb a magyarországinál!

waldheimrudi 2010.01.27. 13:38:02

két Kosztolányi-idézet között...
csak így egyszerűen, indoklás nélkül: anyádat

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.01.27. 13:38:07

Azért a szakmák között abban van különbség, hogy ha a statikus mérnök vagy a sebész orvos elkúr valamit, annak emberéletben mérik a következményét.
Ha egy közgazdász elb@sz valamit, akkor mi van? Semmi. Max. pénzügyi veszteség. A bölcsésznél még az sem.
Ebből adódóan a felelősségtudat is egészen máshogy alakul a különböző szakmákban.

emi19 2010.01.27. 13:43:23

Sziasztok!

Másodéves orvostanhallgató vagyok a szegedi orv.tud. egyetemen. Mélységesen felháborított az "elégséges orvosok" cikk és bizonyos téren jogosnak tartom ezt a reagálást.
Nem nézek le egy kart sem. Az egyik legjobb barátnőm a jogi karon, másik a btk-n van, tudom milyen nekik a rendszer és a követelményszint. És az a probléma, hogy még így is kijelenthetem, hogy hiába visznek két kart párhuzamosan, lazán többet tanulok még így is náluk. Mert hiába van az, hogy én csak egy kart viszek, a negyedik szemeszteremben keményen 3 vizsgával, amiből az összes szigorlat, de nekem a viszgáim egyenként vannak olyan szintűek, mint a többi kar 3-4 vizsgája egybevéve! Ráadásul hiába görnyedek majdnem minden nap a könyv fölött (sajnos nem túlzás!) még így is az összes vizsgán összeteszem a két kezemet, ha nem kell vizsgakurzusként vagy évismétléssel szenvednem, hanem ahogy fogalmaztak csak egy elégségest kapok! Több kommentben olvastam, hogy az elégséges azt jelenti hogy elégséges a tudásod... Egy nagy francokat! Lehet hogy ha mondjuk az "elégséges orvosok" írójának a kezébe adnánk a Funkcionális Anatómia 3kötetét, az Anatómia Essentialis 4 kötetét és mondanánk neki hogy nesze gyerek itt van, tanuld meg és gyere vizsgázni, nem írna ilyen szöveget, mert kívülállóként elhiszem, hogy tényleg megfordul a fejében az ilyen jellegű kérdés, de ha élesben benne lenne, akkor már befogná a száját.... Nem leányálom az egyetem, mert rohadtul de nem úgy osztályoznak, ahogy a tudásod megérdemli.... De ez van, ezt választottuk...
Csak szükségét éreztem, hogy az ilyen tudatlan, saját magát ilyen cikkel lejárató "bölcsézkedő" ember, ilyen jellegű támadása ellen megvédjem magam...
Mellesleg a mi kis bölcsészünk az utolsó mondatában saját maga minősíti a saját karját és a saját szakmai tudását... Ezek után még jobban elgondolkodom azon, hogy hogy jön ő ahhoz, hogy még minket is szekáljon....

Nade 2010.01.27. 13:44:08

Látod,
Straight 2010.01.27. 13:29:50
- erről beszélek. Egy olyan értelmiségitől, mint amilyennek feltehetően tartod magadat, elvárható, hogy ne vétsen alsó tagozatos helyesírási hibákat. A lenézett pedagógus, tanár idejében nem megtanultak is visszaütnek, aminek csak külső jele, hogy valaki így írja le: "idegroncsá"...

RobDN 2010.01.27. 13:44:14

Kórélettan kettes? Ezért bárki eladta volna a lelkét is harmadévben nálunk is :)

Metal_Storm 2010.01.27. 13:44:21

Mindenkinek igaza van azzal, hogy nehéz összehasonlítani az egyes szakokat. Nekem Veszprémben sikerült környezetmérnöknek végeznem.

Jókat mosolyogtam a buszon, amikor nem mérnökkarosak mondták, hogy fú... 8 nehéz vizsgám volt és kb. ennyi könnyű és mind sikerült. Az átlag 4 körüli lett. Ilyenkor mindig irigykedtem kicsit belül. 8 nehéz vizsga. Nekem nem volt olyan vizsgaidőszakom, ahol 4 nehéz vizsga volt. A 3 is elég volt ahhoz, hogy valamelyikre ne jusson idő. Milyen boldog voltam, amikor 3 lett a szerves, szervetlen összevont kémia szigorlat, 2 a fizikai kémia, 3 a műszaki hőtan.

Senki ne jöjjön most azzal, hogy minimalista vagyok. Mind a 3 imént felsorolt tárgy vízválasztó volt. Csak a szerves része 4 tankönyv volt annak a szigorlatnak, tele helyes színes gumó + pálcika szerkezeti képlettel.

Az is igaz, hogy kinek mi nehéz. Azért a mérnök karosokat sem kell félteni a seggelés ügyében. Nekem pl. meg kellett tanulnom a teljes periódusos rendszert a fontosabb vegyületekkel. Nem két nap volt megtanulni.

Valóban vannak olyan tárgyak, amire 1-2 nap elég vizsga előtt. De ennek előfeltétele, hogy rendszeresen látogatni kell az órákat.

Puskázás. Csak a seggelős tárgyakon lehetett. A nem seggelős szóbeli vizsgákon azért megnézném ;). Ahol érteni is kell, komplex megoldást alkotni, ott nem ér semmilyen puska semmit. Abban az esetben, ha számolási példánál puskázta ki valaki az összefüggést és helyes megoldásra jutott, annak már nem kellett a puska.

Valószínű, hogy az is jelentett valamit, hogy amíg én 11 félévig oda jártam a 10 helyett, sose volt kiírva 4,8-as ösztöndíj indexnél nagyobb... Nem azért mert az égsz kar agyilag gyenge volt...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.01.27. 13:49:36

@saska80: nem, de nem is kommentelsz munkaidôben.

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 13:55:30

@droid_: A BSc 3 év, az MSc 5. Ezalatt kell megtanítani a diákokat programozni illetve programokat tervezni. Ebbe nem fér bele minden a világ teremtésétől kezdve. Egy szoftveresnek nem feltétlenül kell tudnia az elektronika elméleti fizikai hátterét, neki a szoftvertervezési és szoftverfejlesztési tudását kell matematikailag megalapozni. Ott is van épp elég matematika, amit meg nem tanítanak, mert helyette az analízist nyomják orrba szájba. Olyat kell tanítani, amire szüksége lesz a végzett diplomásnak a munkája során.

Állítsuk meg a ......... 2010.01.27. 14:02:57

Árulja már el valaki , hogyan vezethet több klinikát egy olyan prof , akinek csak egy középfokú angolja van , de mellé felhalmozott vagy 7 szakvizsgát , az illető mikor foglalkozott igazi gyógyítással?
Ha jól tudom nem is olyan régen az orvosin csak a latint kellett biflázni és nem volt egyéb nyelvvizsga , volt aki csak a legutolsó
doktori értekezésére szerezett középfokot angolból.

BISMARCK 2010.01.27. 14:03:25

Mérnökök!
Mi a helyzet a BME-én kívüli műszaki egyetemekkel ill. főiskolákkal. Én ebben nem vagyok szakértő. Ugyanakkor apám az. Ő a forgácsolás technikának ill. a szerszámgép készítésnek az egyik ha nem a legnagyobb koponyája. Az ő véleménye szerint aki nem a BME-n végzett az nem ér semmit. Ill. aki BA-n végez az sem.
Akkor ezek olyanok mint a bölcsészeknél a Kötegyánon működő esztétika szak?

davidmoyes 2010.01.27. 14:07:56

@Idet: Ennyi. Nincs mit hozzátenni..

"Lássuk be, mesélni könnyebb, mint EKG-t elemezni, endokrin betegségeket magolni, mikróbákat benyalni, pathológiai rendellenességekre rámutatni, aorta nyomásgörbéket rajzolni fejből... " EZ a kedvencem. Várlak szeretettel Bak Borikához széles és keskeny nyomtávú vasútvonalakat rajzolni fejből. Meg topográfiát magolni. Pár száz város ide vagy oda..

Guido (törölt) 2010.01.27. 14:09:28

"Lássuk be, mesélni könnyebb, mint EKG-t elemezni..." - lehet, hogy te zseni vagy, de a legtöbb társad harmadéves orvosként a pitvarfibrillációt sem ismeri fel, az EKG elemzésről meg ne is beszéljünk. Amúgy biztos jó orvos leszel, mert a pofád már elég nagy :))

BISMARCK 2010.01.27. 14:10:48

@davidmoyes:

Bak Bori, régi szép emlékek :)

Állítsuk meg a ......... 2010.01.27. 14:12:13

Az orvosi karon nem vágják át a kettes tanulókat az állami finanszírozású oktatásból a fizetősbe?

Acsabi44 2010.01.27. 14:12:36

Nálunk ez így megy (ELTE TTK):
-ötös átlag: Folyamatosan mindent szó nélkül tökéletesen beseggel, a laborban meg jómunkásember módjára megcsinálja amit a főnök mond neki. Kezdeményezőképessége nulla, őt már gimiben is arra idomították, hogy amit a főnök mond azt meg kel csinálni hatosra, és ennyi. Jó laboráns lesz, de önálló gondolatokkal nemigazán fogja gazdagítani az emberiséget.

- négyes-hármas átlag: Ami érdekli azt megtanulja ötösre, ami nem abból meg levizsgázik valahogy. Tudja, mi szeretne lenni, ismeri a saját korlátait, ami nem megy azt nem erőlteti. Esetleg a laborban is rengeteget dolgozik, emiatt kevesebb ideje van tanulni, az átlaga fél-egy jeggyel is rosszabb. De ott használható tudást szerez, élőben begyakorolja ami a többieknek csak száraz tananyag marad, kezdeményezőképessége fejlődik. Használható tudós lesz belőle.

-három alatti átlag: Ő igazából nem tudta hogy mire vállalkozott amikor ide felvételizett/ csak a diákbérlet miatt jár az egyetemre.

Egyetlen kivételt ismerek, az illető egyrészt nagyon okos másrészt annyit tanul, hogy a mennyiség átcsap minőségbe. Az évfolyam legjobb tanulója és jó kutató is.

emi19 2010.01.27. 14:14:06

pcr!

Valószínűleg a 7 szakvizsgájával vezethet intézetet az az olyan prof! Mert ugye egy szakvizsga 5 év tömény gyakorlat, meg igazi gyógyítás! Vagyis a konkrét válasz az, hogy összesen 35 év tömény napi betegkapcsolattal sikerül annak a profnak most több intézetet vezetni! A nyelvvizsgákkal kapcsolatban, mikor az orvosin ahogy mondod csak a latint kellett bebiflázni, addig a többi karon nem is kellett még nyelvet tanulniuk a diákoknak kötelezően... És ha már a profoknál tartunk elhiheted, hogy nem csak egy nyelvet beszélnek középfokon.... Ja és még így is kijelenthetjük, hogy nagyon sok olyan szakma meg főiskola van még most is, ahol nem is kell semmilyen nyelvtudás....

kukutyinnneee 2010.01.27. 14:15:37

Ne felejtsük el, hogy az orvos kezében a legnagyobb a kincs, az emberélet van! Ők ezt tudták és vállalták. Többségük gőggel, magabiztossággal és hihetetlen bizonyítási vággyal érkezik az egyetemre, hogy majd ők megmutatják a világnak, hogy kell jól elvégezni az iskolát. Aztán koppannak. Ezután talpra állnak, abbahagyják vagy mások ócsárolásába kezdenek...
És szerintem az orvostanhallgatók igenis örüljenek, hogy a vizsgán derülnek ki a hiányosságaik, nem pedig élesben, mikor a hibák már életeket, műhibapereket vonzhatnak magukkal.

BISMARCK 2010.01.27. 14:16:16

@emi19:

Nono!
Történelem szakon mindig is kötelező volt a latin. És ez nem orvosis meg jogászos gyógylatin.

standup 2010.01.27. 14:17:05

Kicsit két irányból hadd szóljak hozzá. Egyrészt az is számít, kinek mihez van "affinitása". Nekem pl a nyelvek csettintésre mennek, egyik középfokúmat 1 hónap alatt csináltam meg nulláról. Más meg vért izzad. Viszont matekból ami másnak "tökegyszerű", azt nekem a tanár hónapokig verte a fejembe.

A nyelvérzék miatt nyelvszakra mentem. Hááát, egyrészt marha kemény volt, mert az egy dolog, hogy én autodidakta módon, kedvtelésből gyorsan tanulok nyelveket, de egy fonológia és fonetika ZH-n bárki füle kettéállna.
Azért hagytam ott, mert túl "elvont"-nak tartottam. Magát a nyelvet nem gyakoroltatták.
Jelentkeztem egy idegennyelvű gazdasági képzésre. Itt most azért szívok, mert a számolós tárgyak nem az erősségeim és sokkal több energiát kell belefektetnem, mint másnak.

Értsük meg, hogy mindenki máshoz ügyes, máshoz van érzéke. Műszaki szakirányon a felvételit se érteném, annyira messze áll tőlem. Kémia totál kínai - nem is mentem vegyészmérnöknek.
Mások viszont a nyelvvizsgával szívnak éveket, mert nekik meg az a nehéz.
Ettől senki se jobb vagy rosszabb, csak nem vagyunk egyformák. Ami nekem gyerekjáték, azért más vért izzad. Ami neki gyerekjáték, azért meg én izzadtam vért...

Szóval mind a bölcsész szakot láttam belülről, mind a gazdasági szakot. Mindegyikben vannak olyan szivatós tárgyak, aminél szórják ki az embereket, vagy az okosabbja is örül a kettesnek, amikor az 5. UV-n nagy nehezen megszerzi.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 14:17:52

@Balogh Ádám Software: Akkor el is jutottunk a számomra érthetetlenhez: tökömért kell szétszedni egy jól működő 5 éves egyetemi képzést (okl. mérnök-informatikus) egy 3 és egy 2 évesre, ha a +2 évnek akkor van értelme, ha az első 3 olyan. Ha viszont nincs +2 év, akkor az első 3 nem lehet olyan, hanem ilyennek kell lennie. Áldom az eget, hogy volt szerencsém egyben csinálni...

demizson bobby 2010.01.27. 14:18:35

@BISMARCK: annyi kiegészítést tennék, hogy aki BME-n végez az sem ér sokkal többet. Pécsen pl. amellett, hogy híg az emberanyag, a feltételek sem adottak, így a jobbak sem tudják "kifutni" magukat, a gyengébbek meg véletlenül sem tudnak "felzárkózni".
Ugyanakkor látni kell, hogy vidéken is fejre megy a játék, egy idézetet közölnék: "Vönöczky nem akarta, hogy mérnök legyek".

BISMARCK 2010.01.27. 14:19:32

@kukutyinnneee:

Ahamm.
Szt. János kórház gyerekügyelet. Lejön a 25 éves Dr. kislány. Megvizsgálja az öt éves fiamat. Majd vért akar venni. Megszúrja a jobb kézfejét, forgatja a tűt a gyerek kezében de nem talál vénát. Segond, van bal keze is. Azt is megszúrja, ott is forgatja, de ott sem talál. Jön a nővér, és lőn, ő rögtön talál. Szakértelem? Tudás?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 14:19:55

Ja most látom: MSc 5 év, írod. Nem, az MSc 2 év, ha megvan a BSc. Igy van értelme az előző kommentemnek.

pagodalom 2010.01.27. 14:21:33

Hát öregem, te nem való vagy orvosira! Én a SOTE-n végeztem, csak hogy elhidd, értek hozzá. HArmadévben kórbonctan, kórélettan, mikrobi tárgyakból 2-3?! Hmmmmmm. Akkor mi is érdekel? Mert ez valamennyi szakmához kell. És ennyi tanulásnak mindössze ez az eredmény?! Háááát...
VAlószínűleg nem odavaló vagy. AMúgy nekem és sokunknak elég jó jegyeink voltak és nem kellett megszakadni érte. Belefért jó sok buli is. Úgyhogy én a te helyedben szépen csöndben maradnék és nekiállnék tanulni, vagy elmennék máshová.
Ráadásul ekkora marhaságokat írni!

davidmoyes 2010.01.27. 14:21:33

Egyébként, a sértett posztíró védelmében: A kettes igenis jó jegy, a legtöbb egyetemen.
Minden szaknak megvan a saját szopatása..

BISMARCK 2010.01.27. 14:21:36

@demizson bobby:

Nos, ha jól emlékszem apám is adott meg vizsgahelynek maró műhelyt. Aki öltönyben jött az rögtön bukó. A lányok azonnal mert fizikailag nem voltak elég erősek a beugró feladat végrehajtásához.
Valahogy szelektálni kell.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 14:25:22

@Balogh Ádám Software: ja és még valami. Sztem a mérnök-informatikus nem egyenlő a "szoftveressel" meg a "programozóval". Ahhoz nem kell 5 év, de még 3 se biztos.

Ariadne12 2010.01.27. 14:26:39

@BISMARCK: Az igazán jó orvosok túlnyomó többsége már lelépett külföldre dolgozni, szerintem... Bár hálistennek nekem pont jó orvosokkal volt dolgom, amikor nemrég ebbe a kórházba volt szerencsétlenségem bekerülni, nem saját lábamon. Itt kellene tartani valahogy a jó orvosokat is, például meg kellene fizetni őket.

Állítsuk meg a ......... 2010.01.27. 14:27:20

@emi19:
Rosszul tudod, bocsi!
A külkeren és a sima kerfősulin már az első évben belépő volt még az átkosban egy nyelvvizsga az utolsóra mégegy.
Én ismertem olyan profnőt , aki 50 múlt , mire levizsgázott egy nyelvből , az orvosi latin az nem számit nyelvtudásnak.
Nos ettől függetlenül valahogy úgy tűnik nekem a régi orvosok , még nyelvvizsga nélkül is többet tudtak mint a maiak.
Lehet , hogy ez csak nekem szúrja a szemem?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.01.27. 14:29:30

@demizson bobby: "Vönöczky nem akarta, hogy mérnök legyek".

Azért erre van (volt) orvosság. Nekem volt olyan geodézia előadóm, aki valamiért (máig sem tudom, hogy miért) pikkelt rám. Kétszer elhúzott, harmadikra csak azért mentem át, mert épp síelni volt, és valaki más vizsgáztatott. Mondta is a vizsgáztató, hogy "harmadszorra milyen szépen megtanulta a kedves kolléga az anyagot". (Ja, meg az én anyámat. Akkor már négy nyarat figuránskodtam végig, minden csoporttársam engem kért mérőpárnak a gyakorlatokon, mert a szintidő negyede alatt álltam pontra, és mértem le a feladatot. Következő nyári munkámon meg én csináltam a szabatos szintezést a végzett geodéta helyett, mert ő egyetem óta nem csinált olyat, és elfelejtette, bennem meg akkorra már megbízott.) Szóval következő félévben vizsgaidőszak előtt lementem a tanszékre, megnéztem az előzetes mérőtábori beosztást, és akkorra írtam be magam vizsgára, amikor a faszi mérőtábort vezetett Kenesén. Gondoltam, hogy a kedvemért csak nem jön fel vizsgáztatni. :-)

emi19 2010.01.27. 14:29:37

@pagodalom:

A harmadéves laktársam üzeni, hogy igazad van! Most el is gondolkozott, hogy akkor valóban elmegy egy olyan helyre, ahol nem kell megszakadni a tanulásban, jó jegyet kapsz és még bulizni is van időd! Irány a SOTE! XD

demizson bobby 2010.01.27. 14:30:07

@BISMARCK: ez nem helyes módja a szelektálásnak. Az élet szelektáljon, ne x.y., és hidd el az élet az én szakmámban meg is teszi.
Említett "kollégánál" helyesen és szépen kellett írni, mert egy mérnöktől ez elvárható. Én meg azt várom el, hogy az emberek életét ne törje ketté egy ilyen maradi fasz.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.01.27. 14:30:53

@davidmoyes: Megint csak a műegyetemi folklórból: "Mindegy, csak görbüljön!"

demizson bobby 2010.01.27. 14:33:27

@Csokis: említett majmot nem lehetett kivédeni. :(
Vannak bizonyos kutyaszarok, amikbe mindenkinek kötelezően bele kell lépni :)

davidmoyes 2010.01.27. 14:36:36

@Csokis: "Bölcsek tanácsa"?
Olyan van a BTK-n is. :)

alumi 2010.01.27. 14:37:07

Ari, ahogy a sok iskolapadban szocializálódott azon tipródik, vajon kinek a diplomája, mennyit ér...

Nem a diploma számít, hanem, hogy az életbe kikerülve mit tesztek le az asztalra!
El lehetne már felejteni az összehasonlítgatást.

Respect az orvosoknak, de azért hadd ne sajnáljam már őket, hogy csontvázakat tanulmányoznak, és hülye latin szavakkal illetnek betegségeket, hiszen nem pisztollyal a fejüknél adták be a jelentkezésüket anno pont erre a karra!

Mindenki csinálja amit vállalt, aztán a diplomázás után lehet bizonyítani.

(ja, és közgazdász vagyok, mielőtt lebölcsészezne valaki)

emi19 2010.01.27. 14:40:35

pcr!

Ha már ennyire rámentünk a nyelvekre, megnyugtatlak, nem sokan vannak olyanok, akik ne beszélnének a latinon kívül más nyelvet! Én speciel folyékonyan beszélek angolul és olaszul, emellett még az angol szaknyelvihez és szaktolmácsolást fogom elkezdeni, és nem utolsó sorban még megértetem magam úgy ahogy spanyolul, a franciát meg most kezdem el... Szóval az egy dolog hogy az idősebbek nem beszélnek, mert nekik nem kellett, de ma már nagyon sokan ugyanúgy beszélünk angolul, mint bárki más más karon!
Abban meg nem értek veled egyet, hogy a mai orvosok kevesebbet tudnak mint a régiek! Ugyanannyit, de ha túlzásnak is tűnik egy picivel többet is tudnak, mint a régi nagyok! Mert mostmár itt a szakmai tudás mellett bejött egy jó adag technikai tudás is, ami nélkül már nem úgy lehet gyógyítani! Lehet, hogy a régi orvosok is elkövettek olyan hibákat, amikért műhibapereket lehetett volna indítani ellenük, csak akkor még a lehetőség nem adódott úgy ezeknek az elindítására mint ma! Nem védem azokat az orvosokat akik nagyon nagy hibákat csinálnak mert elkövették azokat! Csak az nem tetszik, hogy egy-kettő ilyen orvos miatt az egész szakmát ráncigálják meg! Olyan embereket, akik meg tökéletesen végzik a munkájukat!

Bohun 2010.01.27. 14:50:11

@Binary_: nem is lesz: a jobbak biztosan nem tanárnak mennek!

Acsabi44 2010.01.27. 14:56:29

"A kettesnél jobb jegy nincs, csak szebb"

Bohun 2010.01.27. 14:56:37

@BISMARCK: ez eléggé telitalálat... és amúgy a magyar régészek külföldön is elég keresettek (bár egyesek szerint a régészet nem is bölcsész szak)

Állítsuk meg a ......... 2010.01.27. 15:08:58

@emi19:
A régi orvosok nyelvtudásáról beszéltem , nem a mostani orvosokét firtattam.
Egyébként nekem az a tapasztalatom , hogy a műhibákért , ami lehet , hogy az orvos részéről kicsinek tűnik , az a beteg oldaláról egy életre szóló kellemetlenség lehet.Szülési sérülések , rossz diagnosztizálás stb, stb.
Egy dolgot tartok irigylésre méltónak azt a gépezetet , ami beindul olyankor , mikor egy orvos oltári nagy műhibát követ el és mégis védi az egész szakma.Védik az igazságügyisek , védik a munkatársak , védi a vezető.

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 15:14:13

@droid_: Az ELTE programtervező informatikus nem mérnök szak. Egy igazi szoftvertervezőnek pedig kell a sok matek, de főleg diszkrét matek.

Állítsuk meg a ......... 2010.01.27. 15:25:36

Csak azt nem értem , hogy miért kell többnek , szebbnek , jobbnak gondolni magatokat bármelyik más egyetemistástól , főiskolástól , vagy egyszerű embertől.
Nem értem mire fel van ez nagy beképzeltség hmmm?

Kristl 2010.01.27. 15:28:40

@BISMARCK:
Így van. Máris rátapintottál a lényegre. Ált Isk és Gimis szinten hót felesleges ennyi évszámos magolás.
Töris szakon kell, bár én találkoztam nem egy törissel aki évszámot tudta ugyan meg hogy mi történt de a miértről lövése se volt.

"A példád kurv@ rossz, mert kihagyod belőle az európai történelmet például, meg a törökökét, hogy x csata idején máshol mi történt, miért történt, volt-e befolyással valamire és így tovább.
Nem arról szól a történet, hogy hónapra-napra minden csata. De 1-2 évszám?
Rajzoltál már vaktérképet, amire be kell jegyezni az adott területen a városok és földr. nevek helyét? Átlag 50 db-t. Ókortörténetből csináltunk ilyeneket. Senkinek sem okozott gondot mondjuk Egyiptomnál x korszakban a földrajzi viszonyok felidézése, ami abszolut jól jött a tanulmányokban. És - ha tanítasz, egy ilyen fölvázolásával fejből szakmai tekintélyt szerez a tanítványaid előtt. Ó, bocs, előtted a tekintély nyilván szitokszó!"

Nem hagytam ki belőle az európai történelmet. Beleírtam, úgy hívják "összefüggései" :]
Látod mennyire nehéz is érteni? Magával a kifejezéssel hadilábon állhacc.
Amúgy igen rajzoltam... Sőt szvsz meglehetősen jó vaktérképet tudnék/tudok rajzolni. :]

A szakmai tekintély nem szitokszó, de nem is ultima ratio. Hülyeséget beszélt és ennyi.
Ha valaki történész lesz tudjon évszámokat. Összefüggések és értelmezések mellett... (mellékesen hadtörténelmi/gazdaságtörténeti szinten a török kor kurvára nincs feldolgozva olyan szinten amit egyes sandhursti munkákban látni, ergo ez minősíti a magyar "szakmát" de az előtte lévő korszakok is erősen gyengék...)

Tehát vissza a kályhához. Sztem egy átlag éretségire készülő nebulo az ált iskola alatt kb szeresse meg a történelmet és sok érdekes eseménnyel legyen tisztában. Köv szinten éretségire (középsuli) vegyék át a világtörténelmet és mo vonatkozásait, mellette tanuljanak meg látni összefüggésekben hogy a napi politikában is tudjanak... ez lenne a szerepe. Tudják értelmezni kinek mi az érdeke és miért úgy viselkedik ahogy. Pont.
Aztán ha valaki évszámokat akar magolni meg stb. az menjen történésznek vagy csinálja hobbi szinten.
Magyarul az egyetem alatti képzésnek nem előegyetemnek kéne lennie.

Egyetemi témában meg továbbra is az a véleményem ami. Bár ez főleg a műszaki felsőoktatást érinti. Nézzék meg hogy 80 évvel ezelőtt vagy akár 50 évvel ezelőtt mi volt a tananyag, és mit követeltek milyen szinten. Rá fognak döbbenni hogy az anyag azóta sokkal bővült, és az alkalmazási rész elveszik a sok részletben.
Biza.
Ha már volt fent környezetmérnök, ahho kapcsolódva leírnám, hogy nevezéktanra és sztereokémiára kb harmad annyi idő jut v annyi se mint kellene a kémiai tanításban, ami nála még nem is gond de a vegyész/vegyészmérnök stb területen igen. :]

Kristl 2010.01.27. 15:29:49

@Idet:

"A példád kurv@ rossz" innentől természetesen neked, csak a "válasz erre" bigyóval hadilábon állok. :]

proli a bőcsész 2010.01.27. 15:33:59

aki szerint egy bölcsész két kosztolányi idézet felett mereng vizsgaidőszakban,ajánlom,hogy jelentkezzen klasszika-filológiára,vegyen fel mellé mondjuk egy újgörög minort,aztán utána verje itt a bő nyálát.az orvostanhallgatók illetve a műszakisok meg vannak győződve arról,hogy ebben az univerzumban csak nekik kell tanulniuk...képzeljétek,a mi karunkon is jó jegy a kettes,általában vért pisikélünk érte,tárgyaim 95 %-a gyakorlat,nem pedig kollokvium és elhihetitek nekem,hogy nem éppen leányálom egy ógörög szótár felett görnyedezni hajnali kettő körül egy átlagos hétköznap,ennek ellenére az én választásom volt és távol áll tőlem,hogy itt siránkozzak amiatt,hogy mennyit kell tanulnom...mielőtt még rámzúdulna a szitoklavina,kijelenteném,hogy abszolút nem érdekel,hogy mennyire leszek a diplomámmal hasznos tagja a társadalomnak(valószínűleg semmilyen mértékben sem...),az sem érdekel,hogy mennyire lesz piacképes a diplomám(valószínűleg semennyire sem...).bármilyen hihetetlen sok karrierista egyén számára,vannak olyan emberek,akik azért jelentkeztek egyetemre,hogy bizonyos őket érdeklő dolgokkal behatóbban foglalkozzanak.én nagyon becsülöm azokat,akik pl.:orvosnak tanulnak,leginkább azért,mert tudom magamról,hogy nem bírnám az orvosokra nehezedő felelősség súlyát,viszont égbekiáltó módon szánalmasnak tartom azt,ahogy itt páran a bölcsészettudományokról vélekednek.quo quis sapientior est,eo modestior solet esse.

eszmerálda 2010.01.27. 15:44:48

azért nincs az égvilágon semmi értelme ennek a vitának, mert egyszerűen egyeteme, tárgya válogatja, hogy mi a kettes szintű tudás. van ahol a kettes azt jelenti hogy valamit a nagy homályban talán sejteget a vizsgázó, van ahol meg a kettes az 'elégséges' tudás, azaz elég arra, hogy arra az ember ráépítse a következő tárgyát, eléggé tudja az anyagot ahhoz, hogy ezt a későbbiekben használja. példa: semmelweis egyetem, első két év: az újonnan felvett diákok teljesen random módra két évfolyamfélre lettek osztva, mindkettőben ugyanazokat a tárgyakat tanítják, más intézetek. az első félben az évfolyamátlag mindig legalább egy jeggyel alacsonyabb, mint a másodkban. most ugye van az a lehetőség, hogy az első évfolyamfélbe osztott embereknél megérzett valamit a számítógép, és azok kapásból hülyébbek, mint a második félben, avagy a számonkérési rendszer teljesen más, máshol húzzák meg a határokat. kettest kapni mindenhol körülbelül ugyanannyira nehéz, de a második félnél ha megvan a kettes szintű tudás, utána sokkal szívesebben adnak jobb jegyet. amúgy az orvosin a kettes általában azt jelenti, hogy az a használható tudás 'alja', azaz azért olyan általában nem fordul elő, hogy a 'kettes' orvos a teljesen ostoba, inkompetens valaki, aki a szájüregben keresné a vakbeledet. a kettes az 'elég'. és mindenkit megnyugtatva, a fiatal orvosokat akkortól engedik effektíve gyógyítani, amikortól már nyugodt lélekkel rá lehet bízni a beteget, a lényeg tudást úgyis a szakképzésen szedi magára az ember, tehát a diplomaátlag kb csak a helyosztóban számít, utána az a lényeg, hogy a szakorvosképzésen ki mennyire melózik. a rite orvos is lehet ugyanannyira jó szakember ha becsületesen megtanulja a szakterülett, és a másodéves tárgyakat meg általában úgyis mindenki elfelejti 32 éves korára.

BISMARCK 2010.01.27. 15:55:34

@Kristl:

"(mellékesen hadtörténelmi/gazdaságtörténeti szinten a török kor kurvára nincs feldolgozva olyan szinten amit egyes sandhursti munkákban látni, ergo ez minősíti a magyar "szakmát" de az előtte lévő korszakok is erősen gyengék...)"

A török kor elég jól fel van dolgozva. Javaslom a következő szerzők munkáinak alapos tanulmányozását: Fodor Pál, Pálffy István, Ágoston Gábor, Káldy-Nagy Gyula. Ha végeztél még adok pár szerzőt.
Szal, ez hülyeség.
Ami az összefüggéseket illeti. Ahhoz pont kellenek az évszámok, különben tudni fogja, hogy spanyol örökösödési háború és Rákóczi szabadságharc, de ha nem tudja, hogy mikor volt, azt sem fogja tudni, hogy ezek egy időben voltak, akkor hogyan vonja le az összefüggéseket?
Szal, ez is hülyeség.
Még vmi?

davidmoyes 2010.01.27. 16:05:21

Ezt a török kor nincs feldolgozva dolgot én sem értettem...

Kristl 2010.01.27. 16:09:15

@BISMARCK:
"@davidmoyes:
"mellékesen hadtörténelmi/gazdaságtörténeti szinten a török kor kurvára nincs feldolgozva olyan szinten amit egyes sandhursti munkákban látni"

Caymans 2010.01.27. 16:09:25

@proli a bőcsész: no pont az ilyen embereknek kellene fizetősön tanulniuk.

Idet 2010.01.27. 16:10:07

@BISMARCK: Erre gondoltam. Meg arra, hogy az ember harmadéves korában lehetne egy kissé szerényebb.

Meg arra, hogy Komoróczy Gézát (vagy bárkit) lehülyézni, az nagyon egyszerű. Aki ilyet tesz, az is nagyon "eccerű". Harmadéves korában. Ez azért nem semmi.

Idet 2010.01.27. 16:10:50

@Kristl: Nem azért, de szerinted ez egy értelmes mondat?

Kristl 2010.01.27. 16:11:05

Ellenőrző kérdés: "Szulejmán mohácsi csata előtt miért a duna azon partján haladt amin haladt és miért arra...?"

Kristl 2010.01.27. 16:12:16

Használhatjátok a könyveket.

@Idet:
Igen az.

Idet 2010.01.27. 16:18:42

Sandhurst?! Azannya! Nagyon érthetnek a Közép-Kelet Európai történelemhez!
A rákócziánus idők, a saját gyarmati politikájuk, a 2. vil.háb.-ról nem is beszélve, hagyatkozzunk csak az angolszász tört.-politikai megítélésre, ami a mi régiónkat illeti! Ld. követi jelentések, ami hozzáférhető. Mármint török ügyekben, anno középkor.

Kristl 2010.01.27. 16:24:12

@Idet:
ha úgy érzed nincs rá időd hogy "kikeresd" akkor a kristl@citromail.hu-ra küldheted a megfejtést.

Idet 2010.01.27. 16:24:59

@Kristl: Domborzat, kémjelentések,közelebb volt a nyugati határ, a francnak kellett volna mégegyszer átkelni a Dunán? Tisztában voltak a magyar hadak helyzetével, politikailag és hadászatilag is.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.01.27. 16:29:55

@Balogh Ádám Software: programtervező informatikus? Ez régen matematikus volt, nem? De fenntartom, hogy akinek egy kis integrálás felfoghatatlan, az ne menjen informatikusnak, se mérnöknek, se programtervezőnek. Ugyanez igaz a programozásra is.

Ariadne12 2010.01.27. 16:33:12

@proli a bőcsész: "az sem érdekel,hogy mennyire lesz piacképes a diplomám(valószínűleg semennyire sem...).bármilyen hihetetlen sok karrierista egyén számára,vannak olyan emberek,akik azért jelentkeztek egyetemre,hogy bizonyos őket érdeklő dolgokkal behatóbban foglalkozzanak"

Örülj, hogy megteheted ezt, megengedheted magadnak, hogy egy piacképtelen, csaknem biztos munkanélküliséget ígérő szakmát tanulj. A legtöbben nem tehetjük meg ezt, mert a számlákat akkor is ki kell fizetni, ha az én szívem vágya a skandinavisztika vagy az arab nyelv szak, és ha nem fizetem, a híd alatt kell aludnom azzal a nagyon érdekes témában szerzett diplomával...

Nem bántásként írom, de vagy milliomos vagy, vagy nagyon fiatal lehetsz, vagy pedig idealista, ez utóbbi két esetben ahogy mondani szokás, egyszer majd a bilibe lóg a kezed, és felébredsz... Nem a levegőbe beszélek, az egyik legjobb barátnőm például művészettörténész-magyar szakon végzett, mert ez érdekelte - most egy nyelviskolában kénytelen robotolni, minimálbér körül, alig tudja kifizetni a rezsijét, és szenved. :(

Kristl 2010.01.27. 16:33:50

@Idet: Domborzatnak és kémjelentésnek van hozzá köze, mégis micsoda? A hadászati és politikai értelmére vok kíváncsi.

Ariadne12 2010.01.27. 16:34:38

@crazymokus: Jut eszembe, két ismerős pedig skandinavisztikán végzett, mert ez volt az álmuk, ők most banki ügyintézőként dolgoznak. Ez utóbbi viszont nem volt az álmukban...

Idet 2010.01.27. 16:43:49

@Kristl: Pocsék, mocsaras területen foglalt hadállást a magyar sereg. Tudható volt a törökök számára - kémjelentések - hogy Tomori nem fog időre megérkezni. A kémjelentések szerint a magyar vezetés (politikai) szétforgácsoltságáról is hírt kaptak, tudták, hogy nem kell egységes fellépésre számítaniuk, így az idő nekik dolgozik. A pestisre nem számítottak, de arra nem számított senki.

emi19 2010.01.27. 16:44:48

Sértőnek találom pcr amit írsz!
Semmivel sem tartom magam többnek mint a többi ember! Miért kellene? Nem szeretem a matematikát, szégyen vagy nem szégyen nem tudok deriválni meg integrálni.... csodálom azokat, akik viszont értik is hogy mit jelentenek ezek a kifejezések és tudják is használni! Miért kellene lenéznem egy villanszerelőt vagy egy gázszerelőt? Azért mert nincs diplomája? vagy mert nem orvosira járt? Kit érdekel az ilyen? Aki intelligens és művelt, az akkor is az lesz ha csak egy szakmunkásképzőt vagy egy orvosi vagy bármilyen egyetemet végez is el! Elismerem, hogy sok arrogáns egoista orvos és orvostanhallgató van! De ugyanezt elmondhatjuk a jogi karra, a bölcsézkarra vagy bármilyen más karra! Mert mindenhol vannak ilyen emberek! Azért mert mondjuk van egy ilyen önimádó ismerősöd nem szabad egy egész kart minősíteni! Mint már a legelső kommentemnél is írtam, olyan két karra jár a legjobb barátnőm amik szerinted számomra "alantasak". Egyáltalán nem nézem le őket amiket csinálnak! Elismerem hogy más az érdeklődési körük, mást tanulnak egészen más rendszerben mint ahogy én!vÉs ennyi! Tiszteletben tartjuk egymás pályáját és megy tovább az élet!
Ebben az egészben az a legrosszabb, hogy van egy ember, aki nem lát bele a mi rendszerünkbe és ez alapján elkezd minket osztani... Mi jogon? Ki ő, hogy olyan dolgok felett hozzon ítéletet és indítson lejárató kampányt az orvosok ellen, aki semmit sem ért hozzá és nem lát bele? Ez a szomorú.... És az, hogy emiatt idegen emberek elkezdik a nem a saját karjukat szidni.... Felesleges és hülyeség is....

davidmoyes 2010.01.27. 16:53:50

@Kristl: A mondatot értettem. Azt, hogy miért mondja, na azt nem. :)

davidmoyes 2010.01.27. 16:55:58

Apropó! Hogy jön a Sandhurst Giovanni da Burgióhoz, vagy Brodarics Istvánhoz?

Kristl 2010.01.27. 17:56:37

@Idet:

Nem a kérdésre próbáltál meg válaszolni.
Vonult. Ment egyik helyről a másikra, céllal.

@davidmoyes:
Lásd a kérdésem. A mohácsi csata és előzményei elvileg a magyar történelem egyik, sokak szerint legfontosabb eseménye. Elvileg agyonelemezve és oktatva.
Tehát egy egyszerű kérdésre ha az elemzőmunkák nívósak, akkor a vitapartnerek tudnak válaszolni. Főleg hogy a könyveket is használhatják a kérdéshez, atlaszt, googlet. Tőlem holnap még a prof urakat is megkérdezhetik.

Ergo azért mondom, mert a magyar történelemszemlélet és oktatás akárcsak a többi terület le van ragadva úgy jó száz évvel ezelőtti nívón.
Már szerintem ugye, ha nincs, könnyen lehet cáfolni. Itt a kérdés. :]

Coligny 2010.01.27. 18:13:25

@Kristl: Tényleg nem kötekednék veled, de megkérdezem, mire alapozod a véleményed? Illetve az is érdekelne, hogy ezt az elmaradottságot, "leragadást", melyik területén érzed a magyar történettudománynak?
Előre is köszönöm ennek a kifejtését!

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.27. 19:07:58

Kedves @emi19: !

Idézlek:
"Mellesleg a mi kis bölcsészünk az utolsó mondatában saját maga minősíti a saját karját és a saját szakmai tudását..."

Na, most akkor jön a kérdés: ki néz le kit? Kissé arrogáns vagy.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

BISMARCK 2010.01.27. 19:45:30

@Kristl:

Azért ott ment mert a római kor óta ott ment az út. Nándorfehérvárnál átkelt a Dunán, majd Eszéknél a Dráván és Buda felé vette az irányt a Duna jobb partján. Így jutott el Mohácsig.

Van még vizsgakérdés?

Mint már írtam egyszer ez a korszak a hazai történetírás egyik legjobban feldolgozott korszaka.

QWERT 2010.01.27. 20:59:43

Balogh Ádám Software 2010.01.27. 09:47:22

Az informatikusok nem szeretnek programozni? Igen, valóban van, hogy az elején nyögvenyelősen megy, de azért egy idő után belejön az ember. Egyébként az informatikus és a programozó nem jelenti ugyanazt. Informatikusok között vannak pl. hálózatbiztonsági szakemberek is. Nyilván programozást ők is tanulnak. Sőt az informatikatanárok is, komolyabb szinten, mint ahogy azt egy kívülálló gondolná.
Az informatika nem csak a programozásról szól.
Én sokkal nagyobb problémának látom a logikus gondolkodás hiányát, valamint hogy a tanult dolgok nem egyesülnek az ember fejében, így egy hirtelen felmerülő komplex probléma megoldása nehézségekbe ütközik.
Netről leszedni a programot? Más szakos soha nem szedett le beadandót a netről? Már középiskolába is a műelemzések egy része az internetről származik, az olvasónaplókról nem is beszélve.
Másrészt interneten rengeteg jó dolog van, és miért baj az, hogy ha az ember azokból beépít a saját programjába? Vannak dolgok, amik nem pattannak ki az ember fejéből csak úgy, de ha látod, akkor megérted, át tudod alakítani, fel tudod használni. Ez is igényel némi szakértelmet, sőt ebből még az is látszik, hogy a hallgató talpraesett, problémamegoldó készsége jó.
Egyébként a beadott programokat meg kell védeni, szinte kivétel nélkül. A tanár nem szedi le a fejedet, ha mondod neki, hogy segítséget kértél, csak akkor, ha fogalmad sincs, hogy miről van szó.
A Pitagorasz-tétel pl. általános iskola 5.-6. osztályában tananyag. De mégsem a gyerektől várjuk el, hogy találja ki, jöjjön rá a képletre, hanem megtanítjuk neki, hogy hogyan is van, elmagyarázzuk az összefüggéseket, megmutatjuk hogyan alkalmazható. A gyerek érti, kap érte egy ötöst, mégse az ő érdeme a tétel "feltalálása". Ez így van rendjén. Miért kéne megírni egy olyan programrészt, amit már más megírt? Ha tudom, hogyan működik, testreszabom, és felhasználom a saját programomban. Ha meg komplett függvényt veszek át, akkor mi van? Hiszen ez a moduláris programozás lényege.

Kristl 2010.01.27. 22:08:09

@BISMARCK:

Eszék és a korabeli út már közeledik. Ám a kérdés még mindig ugyanaz. :]
Ha feltesszük hogy Szulejmán nem volt hülye, sőt ami azt illeti kifejezetten remek hadvezér volt, akkor a választása nem automatikus az út ismeretében, bár kétségtelenül megkönnyíti a választást.
Tehát cél/eredmény stb. tükrében továbbra is nyitott a kérdés. Amiben az út léte megkönnyíti a választást de nem önmagában való ok. Eszék önmagában szintén kevés, mert az ő flottájával átkelhetett volna máshol is, ha szán rá időt.

@Coligny:
A hozzáállás, és a módszer. Vagy mese mese meskete, vagy száraz semmi adatömlesztés. Gondolkodás és próba nélkül. Lényegében megcsontosodott rendszer, amit a nevek tekintélye ural, és nem enged túl sok frissességet így a témák újragondolását is nehezíti.
Oktatásban pont ez tükröződik. Ha kapsz egy halom mesét a régmúltról meg x mennyiségű száraz tényszerű magolnivalót azzal sokra nem mész.

flort 2010.01.28. 00:22:00

@Bohun: a magyar régész, amint külföldön keresett. Hol élsz te, bakker?

BISMARCK 2010.01.28. 06:24:38

@Kristl:

Pedig ennyi az ok, nem több. Néha nincsenek világra szóló okok a cselekedetek háta mögött, ha neked mása véleményed, légyszíves oszd meg velünk, úgy is erre vársz. Rólad eszembe jut az a hobbi "történész" aki egész nap a múzeum kiállítótermében nézelődik, bele-bele hallgat a tárlatvezetésekbe és ha a tárlatvezető elvét egy fél évszámot vagy eltéveszti egy fegyver átmérőjét pár milliméterrel, akkor közbeszól és fél órás előadást tart róla.
Más kérdés van még vagy vége a vizsgának?

Állítsuk meg a ......... 2010.01.28. 09:20:38

emi19 2010.01.27. 16:44:48
19 évesen ?
Mire fel sértődsz meg?
Talán mégis sértőnek szántam?

emi19 2010.01.28. 10:30:24

@pcr: :D:D:D Ennyit a cimkézésedről.... Honnan veszed azt, hogy 19 éves vagyok???? Nem lehetek idősebb? Ha meg alapból sértőnek szánod amiket leírsz, akkor el kellene gondolkoznod azon, hogy mennyire is való vagy te ilyen oldalakra..... Amúgy meg, ha 19éves is lennék, ami nem vagyok,akkor is inkább az ilyen maradi gondolkozású rosszindulatú ember véleményére, mint amilyen te is vagy, magasból teszek. Én tudom, hogy jó orvos leszek a jegyeimtől függetlenül, szóval innentől kezdve már a te vádaskodásod sem izgat.... Erről ennyit...

Kristl 2010.01.28. 10:35:04

@BISMARCK:
Nem erre várok. Arra várok, hogy ki tudod e keresni a könyvekből, egy agyonelemzett téma kapcsán a "lényeget" vagy sem. Vagy kiderül, hogy sokszor foglalkoztak vele, de elemezni elfelejtették.
Most kiderülhet, hogy igaz e vagy sem.

Mellékesen legtöbbször van oka a cselekedeteknek. A történelem nem valamiféle embertől távoli erők szimpla áramlása. Emberi döntések húzódnak meg mögötte és okok.
Nyilván a járványok és éghajlat változása ennek némileg ellent mond, de ezért tettem fel olyan kérdést amilyet. :]

Amúgy még támpontokat is adtam. Domborzat pl. Tedd fel a kérdést magadnak, hogy ha nem húzódik arra út, akkor is arra ment volna v sem, stb.

Amúgy ha jól számolom ez volt a 3. személyeskedés a vitában :)
és nem miliméterekről vitázunk. Sőt ami azt illeti az az évszámos eposziaskodó történészek mániája.
Úgyhogy visszautasítanám. :]

BISMARCK 2010.01.28. 10:42:56

@Kristl:

Nos, adtam egy választ ami szerintem megállja a helyét, ha szerinted nem, az a te bajod. Engem ez a téma kb. ennyire érdekel.
Talán a névválasztásomból is rájössz, hogy én a történelemnek más korszak iránt érdeklődöm. Ha ez téged ennyire érdekel és mindenáron a "tudásodat" akarod fitogtatni, akkor menj be az ELTE múzeum körúti épületébe, keresd meg Horn Ildikót és beszélgess erről el vele. Többek között magyarázd meg neki, hogy szerinted ez a téma nincs jól feldolgozva.

Állítsuk meg a ......... 2010.01.28. 11:25:17

@emi19:
Csak annyit árulj el , milyen szakterületen?
Nehogy "VÉLETLENÜL" találkozz velem:DDDDD

davidmoyes 2010.01.28. 11:36:04

@Kristl: Ami azt illeti, én sem értelek. Ez az egész annyira agyonelemzett, hogy bármelyik tanulmány górcső alá veszi a kérdésedet és (sajnos) több választ is ad rá..
Példának okáért Perjés Géza bácsi szerintem ezzel feküdt és kelt.

BISMARCK 2010.01.28. 12:37:04

@Kristl:

Még egy apróság. A törökök - és általában a hódító - nem azért nyer meg egy csatát vagy veszít el mert kiváló hadvezér az uralkodó vagy vmelyik parancsnok, hanem mert felkészültebb, összességében. A törökök sem Szulejmán zsenialitása miatt nyertek, hanem mert Magyarország a széteséshez közeli állapotban volt.

Kristl 2010.01.28. 13:10:07

@BISMARCK:

Apróság igen. Ám Sun Tzu óta tudjuk hogy a parancsnok/vezető ennek megfelelően választ, és a választása döntő sok esetben.
Mo szétesés közeli állapota meg igencsak köszönhető a korábbi török tevékenységnek (déli portyák és elnéptelenedés, a hivatásos álomány kivéreztetése stb).
A "felkészültség" meg mintha összetevője lenne a hadvezéri képzettségnek. Tipikus, hogy kendőzzük el a személyi döntéseket a történelemből.

Nyilván a duna azon partján ment az út, és Eszéknél volt az átkelő. Római út. Eddig okés, a Rómaiak hasonló dologra használták a folyót amire ő. Fedezéknek (mellette utánpótlásszállítás). A keletről jövő bárminemű segélyhad a nyugati csapatokkal nem tud egyesülni csak ha átkel a folyón, és zargatni sem a felvonulását (utánpótlását) a pár évvel korábban kivérzett magyar folyami flottilla" híjján pláne a török fölény mellett ez eleve nehéz vállalkozás lett volna. A felvonulási terület megválasztásával elért 2 másik stratégiai célt is. A horvát/potenciális itáliai segélyhadak felvonulását nehezíti, hisz a balaton környéki római út még portyatávolságban van... ergo a Horvát 7-15kra becsült segélyhad sem érhetett fel "időben". Ugyanakkor ismét keleti szerzők munkái (ha a kínaival nem is, de a bizánci és perzsa szerzők műveit ismerhette sőt valszeg ismerte is) a székes főváros" ellen intézett támadás pszichikai hatása... amely csatavállalásra készteti a kevéssé kompetenseket sokszor a kompetenseket is.
Ergo lépéskényszerbe hozta a királyt. Mindezt egy korlátozott célú háborúval (mivel mo meghóditása v szétverése nem volt még napirenden).
RÓmai + kereskedelmi út ment másfelé is, ha szimpla hódítás vagy későbbi hódító terv lett volna a célja, akkor egy Zágráb elleni támadás, vagy egy olt mentén erdélybe irányuló csapás ugyanolyan sőt lehet jobb irány lett volna (a zágrábi mindenképp).
Ellenben sem az erdélyi hadakat nem kötötte le, sem a horvátot. A cél és felvonulási terület megválasztásával nem is volt rá szüksége. (Domborzati viszonyok + a magyar kulcs haderő állapotának ismerete).
Lényegében a diplomáciai rendezés szempontjából tökéletes volt az irány.
Lényegében a védelmi jellegű hadiutat fordította a visszájára. (Vélhetően római térképeket is látott v azok feldolgozását...)
Ám ha az út másfelé húzódik akkor már más a szitu, akkor ha az a part járhatatlan, más terv után néz.

Ezt a magyar történetírás úgy kezeli, hogy a déli területek "nyitottak voltak" meg "logisztikai rémálom". Elfelejtik hozzátenni hogy miért. Hisz ennyi jófelé folyó folyó mellett alig pár természetes átkelővel megtámogatva érezhetően hülyeségnek tűnik. (Ha ránézel egy domborzati térképre láccik.

@davidmoyes:
Módszer és felfogás kérdése. A szimpla sodródó leírás kényelmes, és olyan "papírtermő" jellegű. Csak van különbség aközött hogy leírom hány szírma van egy margarétának meg aközött hogy miért annyi.

Kristl 2010.01.28. 13:14:58

@BISMARCK:

Ez nem nektek szánt vizsga akart lenni, hanem egy olyan téma ami "agyonelemzett" és oktatott. Elvileg összefüggéseiben...
Éretségi téma, ergo egy történelmet szerető/tanuló kommentelő is ismerheti.

A logikusan felépített és gondolkodásra sarkallo tanítás és a szimpla magoltatás különbsége ezen sztem jól tetten érhető.
Az egyik ilyen pl Eszék szerepe és fontossága. Sztem ezerszer fontosabb mint az hogy mikor vette be a török v mikor égette fel Zrínyi a hidat percre pontosan.
Mégis, a szerepét a legtöbb törikönyvben sem találod meg. Sőt.

emi19 2010.01.28. 13:17:03

@pcr: :D:D Ennyi izgalomra neked is szükséged van pcr! Nehogy biztonságban érezd magad amiatt, hogy nem találkozhatsz velem....:D:D:D:D:D

BISMARCK 2010.01.28. 13:22:13

@Kristl:

Ha ennyire érdekel akkor ne a laikusoknak szánt irodalmat olvasd, hanem vedd a fáradságot és nézz meg egy szakirodalmi bibliográfiát, vedd a kezedbe a Hadtörténeti Közlemények számait és kezd el lapozgatni. Nagyon sok erről szóló komoly írást fogsz találni.
Ez a korszak az egyik legjobban feldolgozott és publikált korszaka hazánk történelmének, mindenféle szempontból.

davidmoyes 2010.01.28. 13:50:15

"Mo szétesés közeli állapota meg igencsak köszönhető a korábbi török tevékenységnek (déli portyák és elnéptelenedés, a hivatásos álomány kivéreztetése stb)." Marhaság. A törökök csak kihasználták a kedvező lehetőségeket. (igazad van, de ez csak egy összetevő a sok közül)
"Ergo lépéskényszerbe hozta a királyt. Mindezt egy korlátozott célú háborúval (mivel mo meghóditása v szétverése nem volt még napirenden)." Marhaság. A király hónapokkal (ha nem évekkel) előtte lépéskényszerbe került.
"a székes főváros" ellen intézett támadás pszichikai hatása... amely csatavállalásra készteti a kevéssé kompetenseket sokszor a kompetenseket is." mi?
"Lényegében a diplomáciai rendezés szempontjából tökéletes volt az irány." Oké, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy így is maradjon...

"A keletről jövő bárminemű segélyhad a nyugati csapatokkal nem tud egyesülni csak ha átkel a folyón,.." Mi van Szapolyaival?

"Ezt a magyar történetírás úgy kezeli, hogy a déli területek "nyitottak voltak" Ami azt jelenti, hogy az összes határvédelemért felelős végvár török kézen volt.. Egyébként nem vonulhatott volna fel ilyen zseniálisan...
Értelek, csak az a bajom, hogy mindent ennek a hadtörténeti vonatkozásnak rendelsz alá..

davidmoyes 2010.01.28. 13:59:38

Jut eszembe: Ha ekkora géniusz volt (a törvényhozó), miért nem tudta ezek után megoldani a logisztika kérdését egészen haláláig..

Állítsuk meg a ......... 2010.01.28. 14:05:21

@emi19:
Az izgalom és a félelem nem ugyanaz.
Ha pathológus , akkor már nem tudsz nagy kárt tenni bennem:DD
Bár ha a szövettant nézzünk ..........

emi19 2010.01.28. 14:47:07

@pcr:
Ha te félni akarsz, akkor félj..... Nem akadályozlak meg benne! Meg őszinte leszek, nem is nagyon akarom! Ha neked ez kell, akkor megkapod... :D:D

Állítsuk meg a ......... 2010.01.28. 15:00:55

@emi19:
Mondjuk nagyon kicsi az esélye , hogy mi valaha is összetalálkozzun, mert
1.Pathológiára ritkán járok:DD
2.Inkább a spontán égést választom
3.?
4.Még lehet , hogy nem is leszel orvos:DDDDD

emi19 2010.01.28. 15:35:26

1. Ki mondta, hogy patológus leszek? Mert hogy én egy szóval sem az is biztos....:D
2. Ha szenvedni akasz, akkor szenvedj
3. Retteghetsz, mert meg fogom kapni a diplomám!:D:D:D:D
4. Ha egyszer kiderülne hogy hol is élsz pontosan, odaköltöznék, hogy az elégséges jegyekkel megszerzett diplomámmal megédesítsem napjaid!:D:D:D:D:D:D:D

Állítsuk meg a ......... 2010.01.28. 15:44:46

@emi19:
1. A mi járó-és fekvőbeteg ellátó intézményünkben nem alakalmaznak 50 %-os orvosokat
2.A kettesekből lesznek az egyesek:DDDDD
3.Nem szeretek orvoshoz járni
4.Rettegni egy orvostól?Akkor te bérgyilkosnak készülsz nem is orvosnak

emi19 2010.01.28. 15:52:42

@pcr:
Szerintem te is meglepődnél, ha látnád egy-kettő orvosnak a diplomáját abban az intézetben; ha már a kettest megkapom egyes nem lehetek; senki sem szeret orvoshoz járni; és az orvostól nem kell rettegni... vagyis az átlag nem retteg, csak azok, akiknek van arra idejük, hogy ilyeneken filózzanak, mint a kiinduló cikk is volt...
Arra jöttem rá, hogy teljesen felesleges is nekünk most itt ilyen hülye pontokba szedett nagy véleményekkel dobálózni, mert én úgysem foglak meggyőzni az igazamról, te úgysem fogsz engem meggyőzni az igazadról.... Akkor most minek vesztegessük el erre az időnket?!
Ha neked az a véleményed, hogy a kettes orvos nem orvos, akkor nincs is miről beszélgetnünk egymással...:S
Legyen további szép napod!

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.28. 17:17:13

Kedves @pcr: !

Szerintem hívd el randira emi19-et!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója

Helicobacter 2010.01.28. 19:37:02

Hát most láttam, hogy kirakták a hozzászólásom önálló posztként. Nem gondoltam volna, hogy ekkora vihart kavar, csak védtem a mundér becsületét. Ahogy bárki más megtette volna a helyemben, mert védi a saját szakát. És válaszolva itt egy-két megjegyzésre:
1.: nem vagyok beképzelt, engem is bántottak már egy pár dolog miatt, ez némileg elvette az önbizalmam. Sajnálom, ha valakinek így jött le.
2.: Csak a karomat ért támadás miatt fejtettem ki a véleményem, mellesleg a harmadév saját fórumán elég nagy felháborodást keltett BTK-s poszt.
3.: Sajnálom, hogy az irományom alapján ítéltek meg, lehet hogy élőben is találkozunk és azt sem fogjátok tudni, hogy én voltam. Sőt, még szimpatikusnak is találhattok. Lehet, hogy nagyon sok bölcsésszel jóban lehetek, anélkül, hogy tudnák, mit írtam.
4.: Nem nézem le a szakokat, mindegyik nehéz a maga nemében.
5.: A véleményem a saját szakommal kapcsolatban, függetlenül attól, mit írtam: Aki kurvának áll, ne sírjon, ha basszák... Így felvállalom, hogy nem sírok, mert sokat kell tanulni.
6.: felesleges a további vita, részemről kiszálltam.
7.: Elég sok BTK-s barátom van, akiknek eszükbe sem jut baszogatni, mert én orvosnak tanulok.

Sziasztok

emi19 2010.01.28. 19:58:23

@ifj. Farkas Gyula:

:D Szerintem azzal a randival senki sem járna jól....:D

Állítsuk meg a ......... 2010.01.29. 08:02:28

Szerintem sem.
Rég kinőttem a hallgatói korból és már nem hiszek a mesékben:DD

M. Péter 2010.01.29. 18:07:37

@Bohun: Az a problemad, hogy nem tudod elkepzelni, hogy valaki annyira okos legyen, hogy magolas nelkul egyszeruen megertse az anyagot es negyed- vagy tizedannyi ido alatt megtanulja, mint a magolos, es igy marad boven ideje, hogy pl. sajat dzsesszzenekart vezessen.

Aaaarrrggghhh.... 2010.01.30. 01:44:58

@pagodalom: A SZOTE és a SOTE harmadéve közt van némi különbség. Nem azért vannak a harmadéves sotésoknak jobb jegyeik átlagban mint nekünk, mert hülyék vagyunk, elhiheted. Nálunk eléggé kevés ember van aki átmegy elsőre kórélettanból (volt egy nap pl, mikor a 107 vizsgázóból 8-at ment át, pedig mindenki széttanulja magát), és a legjobbak is keservesen megszenvednek a kettesért.
Én is három hetet tanultam már rá, de ez is kevés volt (remélhetőleg jövő héten nem így lesz). És nem azért, mert nem érdekel, hülye vagyok vagy lusta vagyok, mert eddig szinte mindenből tudtam hozni legalább egy hármas-négyes szintet, vagy még jobbat, csak ez egyszerűen így megy a szotén, sajnos. Ha ez felétek máshogy van/volt, akkor valószínűleg kevésbé kérik szigorúan számon a dolgokat.

¤ 2010.01.30. 13:04:37

@Nade: no igen, akinek csak ennyi jön le az egészből... biztos nyelvtant fogsz tanítani általános iskolásoknak.

¤ 2010.01.30. 13:12:07

@pagodalom: tessék megnézni a statisztikákat, különösen az orvosi egyetemek rangsorát illetően.

Bohun 2010.01.31. 20:48:56

@flort: csak néhány ország: Anglia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Írország, Dánia, Németország; és ahová csak szakmai együttműködés céljából hívták: Szudán, Törökország, Peru, Kazahsztán. Hírtelen ennyi jutott eszembe. Hát itt élek...

Bohun 2010.01.31. 20:57:47

@M. Péter:
sajnos nem egészen értem a válasz lényegét. Ha arra vonatkozik, hogy valaki különösebb megerőltetés nélkül is lehet színötös, egyszerűen azért, mert zseni, de legalábbis kimagaslóan tehetséges, akkor egy szóval nem írtam sehol, hogy kizártnak tartom a lehetőséget. Ha jól látom, kifejezetten az osztálytársaimra és évfolyamtársaimra gondoltam, és azt is lírtam, hogy általánosítás. Akkor mi értelme kötözködni?

akrosztikon 2010.02.01. 16:27:55

@Blackes Eyes: Te most komolyan azt akarod itt elhitetni a naív, idetévedő olvasókkal, hogy a SZOTE a legjobb orvostudományi egyetem Magyarországon?

Most komolyan?

Te tényleg nem tudod elképzelni, hogy sok, nálad jobb képességekkel rendelkező hallgató van, aki ad absurdum a SOTE-t választotta és fel is vették?

Aaaarrrggghhh.... 2010.02.01. 21:49:29

@akrosztikon: Én nem ezt mondtam, de végül is mondhattam volna ezt is. Mert nézd meg a statisztikákat, nem a SOTE-t fogod az élen találni, hanem Szegedet. (Az idetévedő naiv olvasóknak ugyanezt tanácsolnám.) Az, hogy nehezebb oda bekerülni, csak azért van, mert a budapestiek és a környékbeliek inkább a sotét választják közelsége miatt.

Egyébként meg te aztán rohadtul nem tudhatsz semmit az én képességeimről, de ha még tudnál is, akkor sem arról beszéltem. Én egy szóval nem mondtam, hogy a SZOTE azért keményebb, mert én nem bírtam eddig megcsinálni a kórélettant. Az bizonyítja, hogy a szote harmadéve durvább, hogy míg egy előtted szóló sotés elmondta, hogy náluk a többség 3-4 körül vizsgázott, addig nekem van több olyan csoporttársam aki eddig színötös volt, most meg második nekifutásra kapta meg a kettest, meg úgy általában a vizsgát teljesítettek 95%-a kettest kapott. Ha erre azt mondod, hogy azért mert a sotén ennyivel jobb képességű hallgatók vannak, akkor ott biz vissza kéne venni az arcból rendesen, mert meglehetősen nagy. Én egyébként nagyon kényelmesen kerültem volna be a sotéra is, csak inkább szegedet választottam, és nagyon sokan vannak még így rajtam kívül. Tehát ha azt hiszed, hogy hozzánk csak az aljanép jár (ami kb a kommented üzenete volna), akkor ajánlanám, hogy tégy egy kisérletet nálunk a harmadéven, azután amikor annyi tanulással amennyi a sotén elég volt a továbbmenetelhez elbuksz, de csúnyán, akkor talán ráébredsz, hogy itt nem elég az, ha kellően nagy az arcod. Mert nekünk nem az jutott, hogy megcsináljuk kényelmesen 4-5-re a vizsgákat úgy hogy még közben bulizgatunk is.

Még annyit, hogy Szegedről nem véletlenül mennek át jópáran harmadévre a sotéra...

Aaaarrrggghhh.... 2010.02.01. 22:40:46

@akrosztikon: Hozzátenném, hogy nem úgy értem ezt, hogy mi annyira nagy istenek vagyunk, csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem kéne lenézni a szotét és a szotésokat, akik akár hiszed, akár nem, nem kevésbé kiválóak mint a sotésok.

mikrokozmosz 2010.02.01. 23:00:15

A jó orvos egyik ismérve számomra az, hogy képes felmérni saját képességeit, de van hozzá elég intelligencája, hogy azokat ne fitogtassa, ugyanis tudja, hogy a cél, amit kitűzött, a betegek gyógyítzása sokkal többet ér annál, semhogy elmerüljön az exhibicionizmus bugyraiban.. ha Te, kedves SOTÉS, azért lettél orvos, hogy ezt csináld,m és közben lenézz másokat, akkor el kell, hogy keserítselek, de Te mentél rossz helyre. Ettől ugyanis nem leszel több, de sokkal inkább kevesebb.. Majd ha bemegy hozzád egy munkás a rendelőbe, aki azt mondja, hogy fáj a lába, akkor mit fogsz neki mondani? Hogy ember, mekkora balfasz vagy, nem látod, h beütötted, miért nem borogatod vizes ruhával?? Mert ha a saját fajtádat is képes vagy lenézni, az számomra azt jelenti, hogy nem tisztelsz se Istent, se embert.. A tudást midneki megszerzi, bármelyik egyetemre megy, a magyar orvoskarok hihetetlen lexikális biztonságot adnak. Mond csak, kinek képzeled magad, hogy ezt, vagy akár a Vidéki egyetemek diákjainak képességeit megkérdőjelezd? A praxisodban majd lehet, hogy te szarod a spanyol viaszt öcsém, de hogy az életben nem, az tuti.. és ezt a betegek is tudni fogják...

Aaaarrrggghhh.... 2010.02.02. 00:10:31

@mikrokozmosz: Úgy van. Így elolvasva mit írtál, jobban kifejezted mit akartam írni.
Tehát mégegyszer, helyesbítésképpen: semmi bajom a sotéval, egyedül azzal van bajom, ha valaki lenézi a szotét, és akrosztikon kommentje pont erről szólt. Nekem soha eszembe nem jutott, hogy lenézzek akárkit, azért mert más orvosi egyetemen tanul.
Egyébként én eredeti kommentemben nem írtam olyat, hogy a szote jobb, csak annyit írtam, hogy abból amit pagodalom írt az következik, hogy nálunk szigorúbban kérik a kórélettant. Ebből szerintem nem feltétlenül következik, hogy a szote jobb mint a sote.

a viki. · http://ezerlepes2.blogspot.com 2010.02.22. 13:33:15

Elég rossz indulatú vagy, és ez igencsak elveszi az élét a panaszodnak. Mindenkinek a maga terhe a legnehezebb... Ki mondta, hogy orvos légy... Ha a vizsgáid miatt hisztizel, mit fogsz csinálni a betegeiddel?
Remélem, nem találkozunk.
Az idegeidet ki fogják készíteni az értetlenkedő betegek, lusta nővérek, fáradt kollégák...
Akkor majd rájössz, hogy jó elővenni egy olyan kikapcsoló írást, amit az általad degradált irodalmár és bölcsész "kortársaid" írtak meg. Amíg te hisztiztél egy beteggel... Senki nem kérte, hogy te artériákat rajzolj ahhoz, hogy meg tudj élni. És a kettes, az nem jó jegy! Nem jó jegy! Annak, akit egy hármas tudással megmenthetnél (-tél volna), annak nem mindegy. Gratulálok..

Helicobacter 2010.03.03. 19:35:10

@sarkanyka: Abban az esetben, ha ez nekem szólt, szeretnék rá reagálni. Nem, nem tartom magam rosszindulatúnak, csupán egy rosszindulatú írást reagáltam le ilyetén módon. Mert ha támadnak, védekezem, és rosszul esett, hogy a kemény munkával megszerzett jegyeimet minősítik. Általában olvasok könyveket, amiket általam nagyra becsült, intelligens írók, költők, történészek stb produkáltak. Azokból tudom, hogy a bölcsészek értelmes változata nem degradál le egy szakmát sem, csak mert nem olyan, mint az övé. Igenis, megbecsülik a jó orvosokat. És ha olvastad volna, hármasaim vannak többségében a nagy tárgyakból. Szóval az általad emlegetett, áhított hármashoz kicsit több közöm van, mint gondoltad. Oké, most azt fogjátok írni, hogy kevés... Meg hogy nagyképű vagyok. Hát, nekem elég, a másik meg hidegen hagy.

Híresen nagy empátiával és jó beszélőkével rendelkezem, tehát az értetlenkedő betegeken mosolygok, és türelmesen elmagyarázom nekik, mit hogyan kell érteni. Lusta nővéreket nem ismerek, ennek az általam nagyra becsült szakmának olyan jeles képviselőivel találkoztam, akit szorgalomban nagyon sok orvos megirigyelhetne... Kedves párom édesanyja is az, szóval nekem Te ne beszélj. A fáradt kollégákkal meg csak el tudok bánni, én is fáradt leszek sokszor, ebben biztos vagyok. Hiszti??? Apukám, hol élsz? Tenni kell a dolgot, nem hisztizni. Mellesleg a címet nem én adtam a posztnak, de a kettes hogy úgy fogalmazzak: nem rossz jegy. A rossz jegy az elégtelen. Bár ha kis tárgyakról van szó, mindig maximális elvárásaim vannak magammal szemben. Többnyire csak ötöst fogadok el magamtól. Nah ott rossz jegy a kettes.

Nem panaszkodom, hiszen nem kenyerem. És lehet, én is abban reménykedem, hogy nem találkozunk. Az egész SZOTE harmadév ebben bízik, amely évfolyam 2/3-ának kettes lett a féléve egy bizonyos tárgyból. És nem vagyunk sötétebbek, mint a SOTÉ-sok. Ezt bizton állíthatom.

Jah és egyébként lehet nincs szerencséd, mert már találkoztunk :) Szép napot és vegyél be egy vérnyomáscsökkentőt vagy egy nyugtatót!!! :D

Üdv Néktek!

Helicobacter 2010.03.03. 19:39:55

Éééééés még valami: az általunk megszerzett diploma valamennyire biztos megélhetést teremt minden végzett orvos számára. Nem akarok senkit sem bántani, de hány olyan bölcsészt ismersz -elnézést a szakmától- aki meg tud élni csupán a diplomájából? Nah öcsém, erre varrjál gombot!

Pampogo 2010.03.05. 15:52:03

Egy dolgot mondhatok, mint SOTÉS:

1) NINCS különbség a négy magyar orvosi egyetem között. Van aminek éppen ez az erőssége, van aminek az, de a végzett orvos képességeit a saját képességei határozza meg, és hogy mennyit volt hajlandó befogadni a tanulása során. Szóval részemről SOTE=POTE=SZOTE=DOTE

Helicobacter 2010.03.06. 18:54:46

Köszi! Nekem is ez a véleményem, tulajdonképpen nem egymást kéne alázni. Mindenki ugyanolyan hallgató, mint én vagy akárki a DOTÉ-n, POTÉ-n, SOTÉ-n. Ámen.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása