14

Terror az iskolában

Ellenőrző , 2009.12.20. 08:00

Sajnos napi rendszerességgel olvashatunk-hallhatunk híreket az iskolai erőszakkal kapcsolatban. Levélírónk az egyik legutóbbi ilyen híren gondolkodott el, hogy vajon arányban áll-e a büntetés az elkövetett bűnnel.

 

Üdvözletem!

Akár 8 évet is kaphat az a középiskolás, aki zsarolta és verte társait, olvashattuk a tegnapi hírek között. Nem szerepelt a címoldalon, hiszen sajnos már nem hat az újdonság erejével egy ilyen hír, sőt lassan már nem is számít hírnek. Vizsgálható ebben az esetben sok mindenkinek a felelőssége, több felnőtt is észrevehette volna, hogy nem stimmel valami, különösen, ha már fizikai erőszakig fajultak a dolgok. Tudniuk kellett róla a tanároknak, észre kellett venniük egy ennyire agresszív viselkedésű diákot, az osztálytársak egészen biztosan tudták, hogy mi folyik a szünetekben és elsősorban a szülőnek kellett volna azonnal reagálnia, amikor azt látja, hogy az egyébként -a cikk szerint- szorgalmas, jó magaviseletű gyerekének megváltozik a viselkedése.

Akár 8 évet is kaphat, de nem fog. Elengedik egy ejnye-bejnyével, a zsarolt, megvert, félelemben tartott diák pedig cipelheti magával egész életében a megalázottság érzését. Az iskolában  mindenért büntetés jár, csak az erőszakért nem.

index.hu/bulvar/2009/12/15/zsarolta_verte_osztalytarsat_a_kozepiskolas/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr141600435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pszichoapu 2009.12.20. 09:09:55

ELítélik majd 1-2 évre( jogerősen kb 2-3 éves procedúra utan, addig szabadlábon védekezik tehát szabadon grasszál ugyanúgy) de felfüggesztettet fog kapni, mert tele vannak a börtönök. A büntetőjog sajna nem követi olyan gyorsan az élet változásait mint kellene. Nézzétek meg Átányt: főleg roma gyerekek szarrá törték az iskolát, csavarogtak. Most hoztak egy rendeletet, hogy este 9 után nem lehetnek utcán szülöi felügyelet nélkül és a szülö köteles kifizetni a kárt amit a gyerek okozott. Helyes. De miért nem lehet ezt törvényben, országos szinten? Mit keresnek 11-13 évesek diszkókban, késő este, éjjel?
Szerintem le kellene vinni a büntethetőség korhatárát a jelenlegi 14 évről 10-re.Ez a mai realitás.Valamint a szülői felelősséget is bevonni. Ha a 10-13 éves kiskamasz rongál, verekszik, zsarol , lop ott elsősorban a szülői nevelés ill. annak hiánya tehető felelőssé. (Angliában pl. az iskolaigazgató kötelezheti a szülöt "parental classes"-ra, szülői továbbképzésre ahol elmondják, hogy hogy kell gyereket neveni. Ha a szülő nem hajlandó részt venni ezen, akkor pénzbírság. És hagyjuk a médiát meg a kortárscsoport befolyását. a szülő dolga az, hogy ezek ellenére elmagyarázza a gyereknek, hogy amit a tévében lát meg amit a haverok mondanak az nem feltétlenül van úgy/helyes)

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.12.20. 09:42:44

@pszichoapu: <i>" Szerintem le kellene vinni a büntethetőség korhatárát a jelenlegi 14 évről 10-re.Ez a mai realitás."</i>

Jó de mit érsz el vele? Ha javitóintézetbe kerül egy gyerek ott már csak rosszabbodik. Addig rendben van, hogy bűn büntetést von maga után de egy fiatalkorúnál még azt is figyelembe kell venni, hogy formálható és a büntetésvégrehajtás csak rosszabbá teszi ergo hoszzú távon a társadalomnak csak több gondja lesz vele.

<i>" És hagyjuk a médiát meg a kortárscsoport befolyását."</i>

Sajnos elég nehéz figyelmen kivűl hagyni. Minden ember meg akar felelni egy általa ideálisnak tartott képnek. A a fiatalokra fokozotabban igaz. Ha a szülő nem tudja vagy nem akarja specifikus környezetbe járatni a gyerekét (egyházi vagy alternativ iskolák stb.) akkor bizony tudomásul kell vennie, hogy a gyerekére a média és/vagy a haverok fognak hatni. Persze ezt is kontrolálhatja és kirgadhatja a környezetéből a gyereket lakhely/iskola váltással de ez nem mindenkinek adatik meg.

pszichoapu 2009.12.20. 10:19:13

@matyi10: a ja vitóintézet még mindig jobb mint ha azt tanulja meg már tizenegynéhány-évesen hogy nincs következéményye annka ha tesz valamit csak az ejnye-bejnye.....csukják be aztan ha meint elkövet valmit mikor kijön akkor megint csukják be. Tanuljon rendet.tudom hogy vaskalaposnak hangzik de ma már szerintem nem lehet másképp hatást elérni, a szép szó, amegrovás csak arra hat aki bizonyos civilizációs szintet elért agyilag.
Média: persze hogy elég nehéz, nem is lehet figyelmen kívűl hagyni. nem ezt mondtam, hanem azt, hogy ennek ellenére a szülő dolga az,hogy elmagyarázza a gyereknek hogy amit ott lát az helyes vagy helytelen.Ezt hívják nevelésnek. Nem csak dolgozom napi 8-10-12 órát a gyerek meg benkőt meg barűátok köztöt néz aztan az a fasza meg menő, hogy fingunk baszás után a nő orra alá meg elkötjük a buszt aztan milyen vagányak vagyunk. Itt kell belépni a szülőnek és beszélni ezekről a dolgokról.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.20. 11:12:45

@pszichoapu: "Szerintem le kellene vinni a büntethetőség korhatárát a jelenlegi 14 évről 10-re."

Szerintem ki kellene végezni az ilyeneket...

"a ja vitóintézet még mindig jobb mint ha azt tanulja meg már tizenegynéhány-évesen hogy nincs következéményye annka ha tesz valamit csak az ejnye-bejnye.....csukják be aztan ha meint elkövet valmit mikor kijön akkor megint csukják be. Tanuljon rendet."

Ettől nem fog rendet tanulni. Sem ő, sem a többiek, csak elkezdődik egy olyan spirál, hogy mivel nem hat, szigorítanak, aztán az sem hat, és megen szigorítanak, és az lesz a vége, hogy egy sima iskolai pofozkodásért mehet a böribe a gyerek.

Bameg, ezek gyerekek. Nem beszámíthatók. Nem kellene őket az első blikkre leültetni.

Turboanyu 2009.12.20. 11:31:30

@kolbászoszsömle: Azért tegyünk különbséget aközött, hogy egy normális körülmények között élő gyerek ellopott egy almát a zöldségestől vagy valaki rendszeresen bántalmazza és zsarolja a környezetében élőket. Előbbi esetben elég egy alapos fejmosás, utóbbi esetben - különösen ha a szülő sem együttműködő és csak örül, hogy a kisfia követi családi hagyományt és önállóan szerez zsebpénzt - a kölköt a többi tanuló érdekében ki kell emelni a környezetéből. Azzal, hogy az ő kis lelkét védjük, nehogymá' megsérüljön, attól az iskolának a felelősségébe tartozik a többi tanuló. Ha választani kell, hogy egy tanulót kelljen pszihomókushoz vinni vagy 40-et, mert rettegve mennek iskolába a bántalmazó/zsaroló miatt, akkor én az előbbire szavazok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.20. 11:47:34

@Turboanyu: Igen-igen!
Ez tényleg jó ötlet!

Ha a méltóságos Zöldséges fia bűnözik, vagy a tekintetes Polgármester lánya, esetleg a magasságos Kocsmáros fia, az ne essen már ugyanolyan törvényi megítélés alá, mint a Feketeseggű Jóska fia-lánya...

Ezt így lehet, hogy tényleg megvalósítható lenne.

Adani 2009.12.20. 12:45:19

Szerintem is le kéne vinni a büntethetőség korhatárát 10 évre, persze minden kis hülyeségért nem kell leültetni, pl. almalopásért nem csak ha többszörösen visszaeső. Attól ,h egyszer csokit lopott a boltból és kap érte még lehet rendes gyerek, de már pl. 20. alkalommal is csokit lopott akkor már igen is büntessék meg komolyabban. Emlékeztek a Blahán késelgető kis 11-12 éves gyerekre? Nem tudtak vele se mit kezdeni nem büntethető ha beviszik az intézetbe megszökik mert nem lehet bezárni. Azt kéne csinálni amit pl. Oroszországban. Van ilyen intézet pl. a Tajga közepén is onnan szökjön meg ha tud. Lehetne nyitni egy ilyen javítóintézetet valahol a puszta közepén aztán onnan próbáljon meg megszökni.

Turboanyu 2009.12.20. 17:59:58

@kolbászoszsömle: Nem tudom mit nem lehet érteni azon, hogy a kettő között mi a különbség. Nem az a lényeg, hogy valaki a polgármester vagy a helyi atyaúristen kölke. De ha egy, a gyerekeit tisztességgel nevelő könyvtáros apa és ápolónő anya, amúgy normális kölke ellop egy almát a zöldségestől, akkor nem kéne egyből nevelőintézetbe zárni. De ha a csemete veréssel zsarolja ki a többiek pénzét, terrorizálja a fél iskolát, a behívott szülő meg nem azt mondja a tanárnak, hogy bocsánat, elkapom a kölköt és jobban figyelek rá, hanem hogy a "k... anyádat b... szájba, legalább az enyém életrevaló és önálló keresettel rendelkezik", nos ez utóbbi esetben a gyereket talán nem kéne a többi közé engedni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.21. 16:34:50

Rendben, be büntessék meg a gyereket, de akkor engem sem, amikor szilánkosra töröm a kezét, hogy soha többet ne tudjon ököllel fenyegetni senkit. Deal? Deal.

Amúgy meg ebben az esetben a közmunka nagyon is alkalmas büntetési forma lenne. Pl. iskolatakarítás, parkápolás, javítgatás...szigorúan iskolaidőben, amikor a többi gyerek is lássa. Esetleg nem a saját iskolájában, hanem valahol máshol, hogy az erősgyerek ne tudja megjegyezni, hogy ki is röhög rajta...

kukatr 2009.12.21. 23:33:36

az országban sokan vannak akinek nem szabad, hogy gyereke legyen, mert nevelni nem tud. nem, nem csak a romákra igaz ez. egy felnőttet már nehezen változtatsz meg, ugyanúgy rosszul fogja nevelni a gyerekét. aki nem tud értelmesen bánni a gyerekekkel, annak ne legyen gyereke. a bűnözőket meg börtönbe zárni.
persze a szegregáció önmagában nem oldja meg a problémát, a gyereknevelésre is fel kéne készíteni a fiatalokat.
rendet kell tartani és segíteni az embert. külön-külön semmit sem ér.
mondjuk ez a gondolkodásmód rakás más problémát is megoldana. csak valahogy eddig ez nem sikerült hazánkban...

2009.12.28. 16:18:31

Én úgy gondolom, mindegy, hány éves egy gyerek, ha erőszakos, korának megfelelő intézkedéseket kell hozni. Valaki azt írta, hogy dehát ezek gyerekek. Kor alapján igen, de ha szétverik az iskolát,a társaikat, netán tanárt vernek, annak legyen következménye. Nem igazán vigasztalna, ha a fiamat valaki zsarolná, vagy megverné, és csak azért nem intézkednének, mert még gyerek a tettes. Ez a fajta humanizmus csak az önbíráskodást erősíti. ( az enyémet mindenképpen)Persze eszköz az kevés van az állítólagos kiskorúak ellen mind a törvények, mind az iskolai szabályok terén. Egyetértek az egyik íróval : Rendnek kell lenni mindenhol. Én ezért nem tanítok már, mert nem volt rend az iskolámban, és ez nem csak rajtam múlt.
www.iskolarendszer.blog.hu

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.28. 18:56:39

"Én ezért nem tanítok már, mert nem volt rend az iskolámban, és ez nem csak rajtam múlt."

Annyira trehány vagy, hogy azt sem tudod leírni, hogy nem rajtad múlt az, hogy nem volt rend.
Az, amit leírtál, az azt jelenti, hogy te is az oka voltál annak, hogy nem volt rend.

Szóval, mit is akarsz te rendrakó?

2009.12.28. 19:37:51

@kolbászoszsömle: Nem vagyok trehány, te viszont arrogáns, és sértő vagy. Bár ezt már más hozzászólásaidban is olvastam, nem is kellene csodálkoznom. De hát valakinek ilyennek is kell lennie, aki örökösen sérteget másokat, de érdemben nem tud hozzászólni. Igen, valóban én is oka voltam annak, hogy nem tudtam rendet tenni olyan osztályban, ahol 30-ból 15 veszélyeztetett volt ilyen-olyan okok miatt. Ezért fogalmaztam meg a hozzászólásomat úgy, ami miatt trehánynak neveztél. Remélem, a gyerekeid is úgy tisztelnek téged, ahogy te a hozzászólókat. Kímélj meg ezektől a megjegyzésektől, én sem támadtalak semmivel, pedig lehetne, de ez a blog gondolom, nem erről szól. És hogy mit akarok ? Például azt, hogy ilyen bunkók ne kössenek bele másokba. Hogy tiszteljék a mások véleményét, még ha félreértik is, mert ugye te értetted félre. És azt is akarom, hogy akik már nem tudják a munkájukat elvégezni egy elfogadható szinten, azok próbáljanak meg váltani. Persze ez nem könnyű. Gondolom, ebbe is bele fogsz kötni, de ha téged ez boldoggá tesz, akkor szabad a pálya

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.28. 20:35:05

@Turchi: Szóval rajtad is múlt, hogy nem volt rend az osztályban, és ezt belátva abbahagytad a tanítást, majd egy ilyen helyen osztod az eszet, hogy rendet kell csinálni.
Ez így együtt kicsit furcsa. A trehányságot visszavonom, bocsánat érte.

"Intézkedésekkel."

Az állítólagos kiskorúak (mellesleg a kiskorúság egzakt kategória - az egzakt azt jelenti, hogy pontosan, egyértelműen meghatározott, ha nem ismernéd a szó jelentését, míg az állítólagos az egzakt egyik ellentéte) ellen foganatosított intézkedésekkel.
Erre mondom azt, hogy akkor meg kell őket ölni, hiszen a verés nem használ, a rossz jegy/intő nem érdekli őket, az internálás pedig csak időben kitolva eszkalálja a problémát.

Az "intézkedések" szerinted mit jelentenek?
Te miféle "intézkedéseket" tartanál kívánatosnak és autentikusnak?

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása