125

A tanárok nem mondanak igazat?

Ellenőrző , 2009.12.07. 08:00

Gyakran előfordul, hogy egy iskolai konfliktus kapcsán bemegy a szülő, hogy tisztázza a tanárral, vagy az igazgatóval a helyzetet. Ezek a megbeszélések gyakran segítenek megoldani a problémát, az alábbi helyzetből viszont éppen az ellenkezőjére derül ki. Az anyuka inkább elhitte a gyerekének, hogy megverte a tanár -sőt szerinte még az igazgató is falaz neki-, minthogy a gyerekét alaposabban kikérdezve, rájött volna arra, hogy igazából mi is történt.

 

Kedves Ellenőrző!

Egy sajnos nagyon tipikus történetet szeretnék megosztani veletek. Általános iskolában tanítok, elég nehéz dolgunk van a gyerekekkel, nehezen motiválhatóak és taníthatóak, de a legnagyobb gondot a szülők jelentik számunkra. Konkrétan a szülők hozzáállása az iskolában történő dolgokhoz.

Egy férfi kollégámmal történt, hogy miközben az igazgató kihívta egy percre az osztályból, a diákjai összetörtek egy nagy tükröt a teremben. A kollégám tényleg kiabálva mondta a gyereknek, hogy miért nem tudott jobban vigyázni, akár súlyosabb sérülés is lehetett volna az esetből. Hazament a fiú, másnap megjelent az édesanyja, hogy a tanár megverte a gyerekét, feljelenti a tanárt, de az igazgató is tegyen lépéseket az ügy tisztázása érdekében. Mivel az igazgató is fültanúja volt a jelenetnek, egyből mondta, hogy nem így történt, hanem csak rákiabált a tanár a fiúra, de azt is inkább csak azért, mert megijedt, hogy mi lehetett volna ebből a szerencsétlen esetből. Az anyuka elment, de azért feljelentette a tanárt, hiszen a pofozás az igazgató távozása után is történhetett és egyébként sincsen meggyőződve arról, hogy az igazgató igazat mond, nem csak falaz a tanárnak és ezáltal az iskolának. Behívatták a fiút is, aki azt mondta, hogy nem kíván az ügyben nyilatkozni (6.-os). A kollégánk csak annyit mondott a fiúnak, hogy szeretné, ha elgondolkozna a tettén, milyen komoly bajba sodorta őt a felelőtlen kijelentésével, de másnap az anyuka rövidre zárta az ügyet és mind a 4 gyerekét kiíratta az iskolábó

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr251569063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 08:29:11

Hát, szar ügy. Ez ellen nem sok mindent lehet tenni.

A tantónéni, a "négy gyerekét" folyószövegben BETŰVEL írjuk.

elod72 2009.12.07. 08:33:03

"rájött volna arra, hogy igazából mi is történt"

Ott tetszett allni? Vagy a tanar mindig igazat mond? Nem kene ex cathedra itelkezni. Aki nem kovetett el semmit, annak nincs is mitol tartania. A szulonek meg joga van masik iskolaba iratni a gyerekeit, akarmilyen indokkal.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 08:36:07

@elod72: "Aki nem kovetett el semmit, annak nincs is mitol tartania. " - aham, ez bizonyára így van...

elod72 2009.12.07. 08:56:05

@kolbászoszsömle: Miert, mi tortenik azzal, aki ilyen kabatlopasi ugybe keveredik? Nyilvanos megkovezes?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.07. 09:07:41

@elod72: Sokáig fog rágódni rajta,hogy kié is az a kabát,az történik.
Huszonöt éve történt,hogy az egyik 7 éves óvodásom bepisilt alvás alatt.Ébresztéskor derült ki, a dajkám és húsz gyerek követte az eseményeket.Tehát,az ejnyén kívül más nem hangzott el,hozd a zsákod,fiam,ruhacsere.Nem volt semmije,a saját gyerekem zokniját,bugyiját adtam rá,tesója hazavitte.Anyja megjelent öt perc múlva üvöltve, hogy én megvertem a gyerekét,mert bepisilt.Levette a cipőjét,és azzal fenyegetett a gyerekek előtt.A vezető segített végül leszerelni.Óriás szerencsém,hogy bent volt a dajka és a gyerekek akik igazoltak engem.Azóta sem értem azt az esetet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.07. 09:15:07

A hülyegyerek széttört egy tükröt, amiből nagyon komoly baleset is származhatott volna. A minimum az lett volna, hogy a tanár lekever egy istenest maflást, és nem üvöltözik, mint egy menstruáló picsa.

De persze a mai progresszív világunkban ez már túúúúl barbár, mucsai dolog lenne.
Nem tudom, hogy fent, hogy gondolják a gyereknevelést...

Annyi minden esetre biztos, hogyha velem történt volna anno 1999, és egy üvöltözéssel megúszom, lapítok, mert ha kiderül akkor otthon tényleg kapok.

repecs 2009.12.07. 09:15:21

webkamera a teremben. A tanárt is motiválná hogy a szülők/igazgató ránézhetnek és a gyerek is tudja hogy a szülő is ránézhet.

Krisz30 2009.12.07. 09:19:38

@repecs: És mi lenne a termen kívül? Abból hogy a teremben nem kevert le neki, még a folyosón megtehette, vagy az utcán is megvárhatta tanítás után. Figyeljük meg az egész napját! Sőt, még jobb: Bizonyítsa a tanár, hogy nem kevert le neki! ;)

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.07. 09:24:42

Az iskola ma egy olyan intézmény, ahová azért jár a gyerek, hogy legyen mivel elütnie az időt. Akár szó szerint is. A tanár meg azért jár tanítani, mert túl hülye volt ahhoz, hogy ügyész legyen. Akár gyerek, akár tanár oldalon, aki kivételnek érzi magát-mivel egyik jelző sem illik rá- azért jár az iskolába, mert van. 'oszt jó napot...

Hozzá Szóló 2009.12.07. 09:28:05

@repecs: Mondanék egy jobb helyet, hová tennék kamerát b****g!
Csak lehet, hogy nagyon megsértődnél!

Nem inkább ezen a helyzeten kellene változtatni?

Bocsi, ez pl senkinek nem szúr szemet?:

"Behívatták a fiút is, aki azt mondta, hogy nem kíván az ügyben nyilatkozni (6.-os)."

MI VAN?
Nem kíván nyilatkozni? Hát próbálta volna meg bárki ezt a dumát elsütni a mi sulinkban, hogy kérdezik, szembesítik és NEM KÍVÁN NYILATKOZNI....???

Tényleg senkinek nem tűnik föl, hogy nem az USA-stílust kellene a gyerekeknek alapértelmezettnek gondolni? Hát mi ez? Te jó isten...

A másik meg a kamerájával.... basszus... a másik amerikamajom... beszarok, komolyan

elod72 2009.12.07. 09:29:41

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: Persze, sokaig fog ragodni rajta, de valamilyen mertekben ez "foglalkozasi artalom", nem?

En "csak" egy olyan esetet lattam, ahol az ovono (nagyon helyesen) kozolte a szulokkel, hogy a gyerekuk enyhen autista. A szulok ezt nem akartak tudomasul venni, ezert inkabb feljelentettek az ovonot. Ettol meg neki volt igaza, nem is lett semmi baja. (Az ovono nyilvan nem diagnosztizal, de koteles a szulokkel megosztani megfigyeleseit.)

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.12.07. 09:34:06

"másnap az anyuka rövidre zárta az ügyet és mind a 4 gyerekét kiíratta az iskolából"

Probléma megoldva, a tanár megszabadult egy problémától úgy, hogy nem kellett újabb konfliktus. Kitűnő.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.07. 09:34:10

@elod72: Tényleg "foglalkozási ártalom".És miért vagyunk olyan hülyék mindig,hogy csak idealistán akarjuk szemlélni a nevelést?!
Nem kérdés,megállapítás.:)

Terézágyú 2009.12.07. 09:35:52

@elod72:
"Ott tetszett allni? Vagy a tanar mindig igazat mond? Nem kene ex cathedra itelkezni. Aki nem kovetett el semmit, annak nincs is mitol tartania. A szulonek meg joga van masik iskolaba iratni a gyerekeit, akarmilyen indokkal."

:))))
Úgy tudtam, hogy elod72 egyből a tanárokat kezdi el szidni :))))
Sőt ugye egyből két tanárt: szerinte a tanár is meg az igazgató is hazudik.
A gyerek meg természetesen nem :)

dr. Wilbur Swain 2009.12.07. 09:45:56

mikor és mitől lettek ilyenek a szülők? (nekünk is volt tavaly olyan ügyünk, amikor a szülő kijelentette, hogy ő a gyerekének hisz, és nem nekünk, és pont)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.07. 09:48:08

@dr. Wilbur Swain: Aki a kérdésedre válaszolni tud,az megoldotta az oktatás problémáinak nagy részét!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.12.07. 09:49:09

Többi gyereket megkérdezni, azok nem látták, hogy a kisfiúcska betörte a tükröt, és hogy a tanerő csak kiabált? A kisfiúcskának meg mondjuk othton nem mondták, hogy törni-zúzni nem kéne?
De jó hogy nem tanárként dolgozok (ha már van hozzá végzettségem :) )

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 09:50:02

A szülő egyetemleges feladata, hogy nevelje a gyermekét. Az iskoláé pedig az, hogy tanítsa. Ez sokszor komplex módon összeadódik, s nem létezik egyik nélkül a másik. Mivel, hála az "új nevelési elveknek" - a pedagógusnak egyre kisebb a mozgástere nevelés ügyben, ez a feladat a szülőre hárul. Az, hogy a szülők mit produkálnak ez ügyben - nos azzal mindenki szembesül, s esetünk is példája ennek.
A szülő kivette a gyereket az iskolából! Bravó, biztos a másik háromnak is jól esett, hogy kiszakították a környezetéből, melyet esetleg még szerettek is.
A hülye szülő tipikus esete, amennyiben a történet hű a fentiekben leírtakhoz.

elod72 2009.12.07. 09:51:22

@Terézágyú: Bar latszolag egy nyelvet beszelunk, megsem ugyanazt jelentik nekunk ezek a mondatok :-)

En eppen NEM szidok senkit. A szidas nalam mast jelent.
Sot, valoszinuleg a tanarnak van igaza. Csak annyit probaltam jelezni, hogy a beharangozo ezt tenykent kezeli, ami nekem csipi a szemem. De ez izles dolga...

Ha a lanyom azt mondana, hogy XY tanar megutotte az iskolaba, akkor abbol indulnek ki, hogy igazat mond. Nalad ez maskent van?

2009.12.07. 09:57:41

Négy gyerek. A többi asszem világos....

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.07. 09:57:52

"kiíratta az iskolábó" abbó? :D

Komolyra fordítva, mikor nekem egyszer anyám férje (már nem először) lekevert egy nagyot, utána hallani véltem, hogy még mondott is valami csúnyát, amit anyámnak a pofonnal együtt el is újságoltam. Ő tagadta, hogy ezt mondta volna, és hamarosan én is elbizonytalanodtam. Ma sem tudom, hogy indokoltan vádolta-e, lehet ugyanis, hogy sokktól csak beképzeltem. Egy gyerek is sokféle szinten érzékelhet egy ráripakodást, ami az agresszió egy verbális formája. Az, hogy ez az ő szűrőjén keresztül hogyan csapódik le, majd hogyan próbálja ezt az infót dekódolni az anyjának, sokat számít, mert ezalatt a valóság akaratlanul is jelentősen torzulhat.
Amúgy persze nem akarom védeni a büdös kölkét, csak ez is egy nézőpont :)

tirarira 2009.12.07. 09:59:31

Egyébként nemtől, identitástól, hovatartozástól függetlenül sajnos nem lehet álltalánosítani. Ismerőseim között sok tanár van, idősebb tapasztaltak is. És amikor a 13-14 éves gyerek megfenyegeti a tanárt, hogy "tessék vigyázni, mert kiszúrom a tanítónéni v. bácsi autójának a kerekét", stb stb, akkor azzal mit tud a tanár csinálni? Elvégre az a vagányság a többi gyerek szemébe, hogy ha ő a májer, beszól mindenkinek, és a többi "tanuló" őt tiszteli, felsőbbrendű érzése van. Tanárnak nincs eszköz a kezében, mert ha egy újjal is hozzáér a gyerekhez jönnek a szülők. Ha meg egy felnőtt ismerőse a tanárnak esetleg iskolán kívül megpróbál "elbeszélgetni" a gyerekkel, az meg hogy néz ki? Vagy ha mégis, akkor feljelentik az embert, és mehet a bíróságra, vagy a dutyiba, mert önbíráskodik. Rendben van, aláírom, vannak olyan tanárok, akik értenek a gyerek nyelvén, vannak akiknek nehezebben megy, de én azt gondolom, hogy a sok ilyen esetből lehet arra következtetni, hogy nem egyedi esetek ezek. Úgyhogy sajnos nem tudom, de azt én is elmondom, hogy ha én ilyeneket mondtam volna a tanárnak, akkor mehettem volna egy hétig a sarokba kukoricán térdepelni (képletesen szólva).

elod72 2009.12.07. 10:01:17

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: Nem hiszem, hogy barmit megoldok, de a sajat nevemben batran nyilatkozhatok :-)

A tanarok, az orvosok, a rendorseg 1989-ig egy megkerdojelezhetetlen autoritas volt. Amit mondott, az ugy volt, es be lehetett fogni a szadat.

NAGYON JO, hogy ennek vege. Ha az orvos bennfelejti a paciensben a torlokendot, ha a tanar idegbeteg mondjara viselkedik, ha a rendor kilovi a szemedet, akkor lehet reklamalni (most ne terjunk ki ra, hogy milyen eredmennyel, lassan talan az is javul). De a valamit valamiert elv itt is ervenyesul, ennek a jonak meg kell fizetni az arat. Azaz pl. neha (gyakran?) igaztalanul is megvadolhatnak egy tanart. Az uj rendszer igy mukodik. Isten hozta a demokraciaban!

A szulok is tanulok ebben az uj rendszerben. A tanarok is. Sokat benazunk. De a problema gyokeret en nem itt latom.

2009.12.07. 10:03:05

Halkan megjegyzem, hogy nincs jövője annak a társadalomnak, amely a gyermekeit oktató tanárt inkább ellenségnek, mint szövetségesnek tekinti. Hülyék persze vannak a tanárok között is, azok ellen tenni kell a szülőnek. De sajnos ma a szülők jelentős részének alapból az a hozzáállása, hogy aki tanár, az nyilván ostoba máshoz, meg különben is egy lúzer, a gyereket meg az "életre kell nevelni", tehát nem baj ha fikázza alázza a tanárát...
Aztán az ilyen szülő hőbörög legjobban, mikor tizenévesen kicsúszik a gyerek a kezéből, s akkor jön a sirám, hogy az iskola miért nem nevel...
A gyereknevelés szövetséget követel meg a szülő és az iskola között. De ehhez mindkét fél akarata szükséges kérem tisztelettel.

herodes · http://www.gamblers.hu 2009.12.07. 10:04:12

@zulu: nekem is négy gyerekem van. mi lett most neked ebből világos, he?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.07. 10:05:27

@elod72: Csak az a baj,hogy a tanulás közben nagyon sokat bénázunk,és ez a gyerekek rovására megy.Van egy tanulságos történetem a blogomban:Csoda az iskolában c.
Hol a probléma gyökere?

2009.12.07. 10:05:57

@elod72: Az nem demokrácia, hogy a gyerek bármit megengedhet magának, a tanár pedig ezt tehetetlenül kénytelen elviselni. Ez anarchia.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 10:05:57

@herodes: zsidócigánynéger vagy...
Esetleg református lelkész.

Bár az ugyanaz.

2009.12.07. 10:06:36

@herodes: Egy hasonló helyzetben a dolgok tisztázása nélkül kiíratnád-e mindet a suliból? He?

Terézágyú 2009.12.07. 10:07:07

@elod72:
"Bar latszolag egy nyelvet beszelunk, megsem ugyanazt jelentik nekunk ezek a mondatok :-) En eppen NEM szidok senkit."

Te sosem. Te mindig szigorúan a tényeket említed.

"Csak annyit probaltam jelezni, hogy a beharangozo ezt tenykent kezeli, ami nekem csipi a szemem. De ez izles dolga...
Ha a lanyom azt mondana, hogy XY tanar megutotte az iskolaba, akkor abbol indulnek ki, hogy igazat mond."

Tényként kezeled? Másnak ez csípi a szemét. De ez ízlés dolga.

herodes · http://www.gamblers.hu 2009.12.07. 10:09:56

@zulu: ne ködösíts, te nem helyzetről, hanem négy gyerekről beszéltél. és bár a többi hozzászólásod alapján nem tér el a véleményünk az ügyről, attól nekem még csipi a szemem, hogy a négy gyerekből vonod a végső konzekvenciádat.

elod72 2009.12.07. 10:12:30

@Terézágyú: Most utoljara valaszolok szemantika targykorben:

1)abbol indul ki
2)tenykent kezel

1 nem egyenlo 2.

Sikerul ezt a lecet atugrani?

Terézágyú 2009.12.07. 10:12:48

@elod72:
"Ha az orvos bennfelejti a paciensben a torlokendot, ha a tanar idegbeteg mondjara viselkedik, ha a rendor kilovi a szemedet, akkor lehet reklamalni (most ne terjunk ki ra, hogy milyen eredmennyel, lassan talan az is javul). De a valamit valamiert elv itt is ervenyesul, ennek a jonak meg kell fizetni az arat. Azaz pl. neha (gyakran?) igaztalanul is megvadolhatnak egy tanart. Az uj rendszer igy mukodik. Isten hozta a demokraciaban!"

Szóval a demokrácia hátrányokkal járt nekik?
Akkor most már csak az a kérdés, hogy a szülőnek vannak-e hátrányai a demokráciából... Ja természetesen nincsenek. Neki csak jogai lettek hirtelen. Bisztoss előtte elvótak nyomva...
Hurrá, érdemes szülőnek lenni. Tanárnak meg nem.

Micsoda hülyeségeket tud kihozni belőlem ez az elod72... :)

Michael Collins 2009.12.07. 10:13:15

@dr. Wilbur Swain: Amikor én iskolás voltam, pont fordítva volt! Akkor ez engem nagyon zavart, de most látom, hogy sokkal jobb.
Persze az én anyám is bement a suliba, de azért, hogy megtudja a részleteket és nem vádaskodni.
Persze van olyan, hogy a tanár nem mond igazat, de sokkal több esetben "csúsztat" a diák! És a szülő elfogult. De akkor is a tényeket kell megismerni, mielött vádaskodik bárki is.
Anyuci meg szarjon/szűljön sünt, ha ilyen hülye volt :)!

2009.12.07. 10:15:19

@herodes: Minden tiszteltem a családodé, eszem ágában nem volt hogy megbántsalak. De tegye fel a kezét, akinek négy gyerekről, a tanárt veréssel vádoló, ostályberendezést romboló csemetéről, és a gyermekét irracionálisan is védő(?) szülőről nem az jut az eszébe, hogy megint egy szokásos esetről van szó. Na, az enyém lent maradt. :-)

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 10:15:28

@elod72: Ha az orvos bent felejtette a törlőkendőt a páciensben, nos annak régen is volt következménye, max. nem volt annyira publikus, mint manapság. Meg nem lehetett perelni érte a kórházat.
De volt következménye , mert az akkor is és most is műhiba.
A rendőr sem a saját elgondolása szerint lőtte ki valaki szemét, hanem mert felhatalmazást, horribile dictu, parancsot kapott rá.
Ma egy pedagógust lealázni bizonyos körökben menő dolog, mert van egy olyan réteg nálunk, aki mindenkinél okosabb, pláne egy "lúzer tanárnál".
Egyébként hol látod a probléma gyökerét?

Terézágyú 2009.12.07. 10:16:25

@elod72: "Most utoljara valaszolok szemantika targykorben:"

Nekem ne válaszolj szemétika tárgykörben, mert én nem kérdeztelek ebben a tárgykörben :))) Pláne, hogy merek én valamit kérdezni tőled, aki szinte isteni tökéletességben állsz fölöttünk??? :-O

Neked van igazad. Mindenben.

dr. Wilbur Swain 2009.12.07. 10:17:38

@Michael Collins: az a baj, hogy a kedves szülő hiába "szarik sünt", nem csak az ő baja lesz később a hülye kölke, hanem az egész társadalomé (pláne, ha neki is lesz gyereke, aki ugyanolyan szar szülő lesz, és ugyanúgy a tanár fog szívni éveken át)

herodes · http://www.gamblers.hu 2009.12.07. 10:19:49

@zulu: ez még igaz is lehetne. csak nekem az utolsó momentum nem stimmel, hogy azonnal kiveszi a négy gyereket. "ők" nem veszik ki a gyereket és viszik máshová, ha összerúgják a port a tanárral :)

elod72 2009.12.07. 10:20:09

@zulu: Nincs is igy. Csak olyan jo ezzel takarozni...

Finomitva elfogadom: tobbet engedhet meg maganak, mint amit egy tanar koteles lenne elviselni. De konyorgom: kinek kene ezt a problemat megoldani? Nyilvan a tanaroknak.

Az elobb emlitett ovodaban az ovonok hetente tartanak egy ertekezletet, amin valamennyien reszt vesznek. Ez a delutani piheno alatt van, addig egy szulo vigyaz a gyerekekre. Es megbeszelik a problemakat. Otletekkel allnak elo. Mit kene mashogy csinalni? Aztan esetleg megbeszelik a szulok valasztott testuletevel. Aztan megcsinaljak. Es ez nem csak kicsiben mukodik.

Ott a pedagogus szakszervezet. Vagy akarmelyik szakmai forum. Tortenik valami eloremutato? Erre meg nem volt eleg 20 ev, hogy az utasitasokat ne felulrol varjuk...

_wood_ 2009.12.07. 10:20:22

"de másnap az anyuka rövidre zárta az ügyet és mind a 4 gyerekét kiíratta az iskolábó"

kecskejóllakós, káposztamegmaradós?

Terézágyú 2009.12.07. 10:21:07

@zulu: "De tegye fel a kezét, akinek négy gyerekről, a tanárt veréssel vádoló, ostályberendezést romboló csemetéről, és a gyermekét irracionálisan is védő(?) szülőről nem az jut az eszébe, hogy megint egy szokásos esetről van szó. Na, az enyém lent maradt. :-)"

Az enyém fent volt. Ez egyáltalán nem a cigányokra jellemző manapság már. Ahogy írtam, hány de hány szülő leírta már a neten, hogy mi mindent csinálna a tanárral (iiletve szemével, csontjaival egyenként), ha hozzá merne nyúlni a gyerekéhez...

Ahogy @ÁkiBáki: írta: "Ma egy pedagógust lealázni bizonyos körökben menő dolog, mert van egy olyan réteg nálunk, aki mindenkinél okosabb, pláne egy "lúzer tanárnál"."

2009.12.07. 10:21:45

A probléma gyökere ott van, hogy szülővé vált az első olyan generáció, akinek a nevelésére már nem tudtak elég időt fordítani az szülei, mert hajtani kellett a pénzért. Ezért elég sokan úgy gondolják, hogy ők majd megkeresik a lóvét, megveszik a gyereknek azt, amiért nyafog, de mindez úgy kizsigereli aaz mebert, hogy foglalkozni már nem ér rá a kölökkel, meg a nevelés amúgy is az iskola dolga. Hát azért fizetjük a tanárt az adónkból, nem?

Na ez a baj. Tele van tizenkét éves kölkökkel az éjszaka. Ez nooormális? Hol a szülő???

papamaci1 2009.12.07. 10:23:10

A helyzet még sokáig fog romlani, mielőtt javulni kezdene.

Az iskola nyitott és szabadelvű, az utcán csavarognak a gyerekbandák (Makarenkó !) a képzetlen, tanulatlan végzőst nem veszik fel .....

Michael Collins 2009.12.07. 10:26:45

@zulu: A kulcsos-gyerekek kulcsos-gyerekeiből milyen felnőt lesz, ilyen megengedő (rosz értelembe vett liberális) társadalomban? Belegondoni is rémálom!

2009.12.07. 10:26:56

@elod72: "Ez a delutani piheno alatt van, addig egy szulo vigyaz a gyerekekre."

És ha közben valamelyik gyereknek baja esik, az egész bagázs megy a sittre.

Kiváló ötlet, hogy a szülők és a gyerekek nem megfelelő hozzáállása, a jogalkotók eszement rombolniakarása (vö.: SZDSZ, Magyar Bálint, Hiller István) miatt a pedagógusok rendezzenek brainstormingot hetente.

Hát nem. Tessék elfogadni a társadalomnak, szülőnek, mindenkinek, hogy a jogok és kötelességek mindenki számára kéz a kézben járnak. Nincs olyan, hogy nekem csak jogom van, kötelességem semmi. Illetve manapság van, de már látjuk következményeit.

2009.12.07. 10:27:31

@Michael Collins: Pontosan erről van szó. A rémálom már megkezdődött.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 10:30:30

@zulu: Ez a jogok, kötelességek dolgot kicsit nem értem!

A fenti esetet alapul véve, mi a kötelessége a szülőnek, vagy minek kellene jogának lenni a tanárnak?

Pl. a tanári eszközrendszerbe bele kellene tartoznia szerinted a verésnek, a szülő kötelességek közé pedig a... Ez nem is tudom, hogy mi... Köteles tűrni? Vagy hogyan gondolod?

Mert nagyon szépen hangzik ez a jog és kötelesség duma, de miféle konkrétumokra gondolsz?

elod72 2009.12.07. 10:32:10

@ÁkiBáki: "Egyébként hol látod a probléma gyökerét?"

Nehez erre roviden valaszolni. Talan a kiabrandultsagban/frusztracioban. Szeles tomegek elegedetlenek.

Nincsenek strategiai celok. A politika raszokott arra, hogy "Gyozike show"-t adjon az embereknek, ahelyett, hogy racionalis celokat jelolne meg. Racionalis cel lehetne a burokracia felere csokkentese, a MAV/BKV rancba szedese, normalis adozas, a kozszfera anyagi megbecsulese.

Tul jol eltunk a Kadar-rendszerben (nyilvan relativ). Csak kevesen ertik, hogy ennek is ara volt, es nem is az allamadossagra gondolok. Hany embernek testesiti meg ez a kor az elveszett paradicsomot? Tul soknak.

Hagrid 2009.12.07. 10:39:55

Az esetről: jól tette az anyuka, hogy kiíratta a gyerekeit, a sulinak rosszabb így anyagilag (fejkvóta), de jobbat tesz vele az osztályközösségnek, tanárnak és a szégyen sem éri olyan keményen a gyerekeit...

Általánosítani nem szabad. Van mikor a tanár a durva, nem megértő és kegyetlen (vagy épp túl elnéző, mutyizó) s van, hogy a gyerek már elég rafkós ahhoz, hogy szemrebbenés nélkül hazudjon a szüleinek, tanárának stb.

Itt az anyuka helyében nagyon aggódnék attól, hogy milyen lesz a fia felnőttként potom 5-10 év múlva...

Michael Collins 2009.12.07. 10:40:23

@kolbászoszsömle: "Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért" - JFK.
Vannak emberek / csoportok / kisebbségek, akik csak a jogaikkal vannak tisztában! És fogalmuk sincs a kötelességükről, vagy nem akarnak azokkal foglalkozni!
A szülő KÖTELESSÉGE, hogy nevelje és tanítsa gyermekét. Nem csak az, hogy tanítassa! Az alapvető erkölcsi és morális elveket optimális esetben a gyerekek otthon tanulják meg! Ezért fontos a szülő szerepe, odafigyelése.

2009.12.07. 10:40:27

Szomorú, hogy lassan ott tartunk, hogy a tantermeket, és mindent be kellene kamerázni, hogy kiderüljön az igazság. Bizonyára előfordult már a történelemben, hogy egy tanár hazudott, de nem hinném, hogy ez a jellemző. Nekünk volt olyan diákunk, aki időnként levetette magát a földre, előtte persze véletlenül nekiment a tanárnak, majd közölte, hogy a tanár akkorát ütött rajta, hogy elesett. Még szerencse, hogy a többi gyerek nem falazott neki, de ha éppen fenyegetőzni kezdett, akkor a többiek is inkább azt monták, nem láttak semmit.

Michael Collins 2009.12.07. 10:41:47

@Hagrid: A sulinak jobb így, mert a fejkvótát asszem novemberben rögzítik. Tehát az a suli szív, ahová mennek a gyerekek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 10:45:31

@Michael Collins: OK, de az esetnél maradva: a tanár kimegy, benn, a gyerekek rosszalkodnak, és véletlen kitörik a tükröt.
Itt miféle kötelességmulasztást követett el a szülő, mit kellett volna másként csinálnia?

Terézágyú 2009.12.07. 10:47:14

@kolbászoszsömle:
"Pl. a tanári eszközrendszerbe bele kellene tartoznia szerinted a verésnek, a szülő kötelességek közé pedig a... Ez nem is tudom, hogy mi... Köteles tűrni? Vagy hogyan gondolod?"

Nem, a verés nem tartozhat bele az eszközrendszerbe.
De vegyük észre, hogy a verés jelen van a közgondolkodásban. A gyerekek verik egymást, a gyerekek verik a tanárokat, a felnőttek szintén verik egymást, sőt a felnőttek kifejezetten kultiválják manapság az erőszakot. Már említettem, hogy hányan vernének szívesen tanárt, de hányan vernének szívesen kalauzt, szagló hajléktalant (olvassatok blogokat!), vagy hányan írják le szemrebbenés nélkül (a neten), hogy lámpavasra a politikusokkal, hogy el kéne a törni a kezét a graffitizőknak stb. órákig lehetne sorolni.
Ezt hogyan lehet összeegyeztetni azzal, hogy a mai szülők saját bevallásuk szerint nem verik a gyerekeket, még egy taslit sem adnak nekik, sőt mélységesen elitélik a verést, mint szankciót, és főleg elítélik olyankor, amikor netalántán egy tanár ad egy taslit, és olyankor pláne elitélik, amikor csak egy halvány gyanú merült fel, hogy a saját gyerekük kapott egy taslit...???

Szerintem itt a gond. Ez a szkizofrénia. Hogy a mai ember szívesen tetszeleg az erőszakmentességben, de akár a legkisebb gyanúra (hogy másvalaki rosszat tett vele) kitör belőle az erőszakos "vadállat"...

Michael Collins 2009.12.07. 10:47:39

@kolbászoszsömle: Nem kellett volna vádaskodni az iskolában, és persze a gyermekének sokkal korábban meg kellet volna tanítania, hogy nem "illik" hazudni!

DArchAngel 2009.12.07. 10:47:50

@Hirmondo Helen: ezt kár volt. Remélem, azért nem gondoltad komolyan.

Hagrid 2009.12.07. 10:48:25

Nem mindegy, mi volt a kár? Igen, a tanárnak tulajdonképp az első gyerek terembelépésétől kezdve a kilépésig benn kell lennie. Egek! S ha a folyosón törnek ki egy üveget? Nincs olyan gyerek, aki szembehazudja ilyenkor a tanárt? Akad...s ez a szomorú, erról szólt a történet.

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 10:48:28

@elod72: Óóó, ez így azért túl egyszerű lenne.
Jól éltünk a Kádár-korszakban? Valóban, ha Etiópiához hasonlítjuk, akkor igen. De ha csak a szomszédos Ausztriához, akkor is?
Túl azon, hogy most is fizetjük. Még mit fizetünk? Azt a politikusi tehetetlenséget, alkalmatlanságot, hogy húsz év alatt senki nem merte vállalni az akkor felépített, és már akkor finanszírozhatatlan szociális rendszerek lebontásának ódiumát. Mert hogy ezzel kellett volna kezdeni.
MÁV, BKV, ? El sem jutunk ide, ha csak egy kicsit is felelősen, valóban a nemzet érdekeit szem előtt tartó politikusaink vannak. És időben lépnek. Mert mindenki azzal takarózik, hogy éppen nem volt megfelelő az időszak erre.
S egyet azért ne felejtsünk el: húsz ( !!! ) év múlt el.
Adalék: most jött haza Kínából egy ismerősöm, húsz év alatt két olyan város nőtt ki a földből, az egyik tíz, a másik nyolc millió lakossal, ahol húsz éve a homokot fújta a szél.
Nem mondom, hogy mi is tarthatnánk itt, mert tudom, hogy irrealitás lenne. De arányaiban azonban, hol vagyunk ehhez?
Nézz körül. Lehangoló.

Michael Collins 2009.12.07. 10:51:48

@Hagrid: Én 88-ban éretségiztem (boldog békeidők voltak a gimis éveim), de már mi is hallottunk olyan sztorit, hogy amikor a tanár rajtakapta cigizésen a diákot és csak ketten voltak a WC-ben, a gyerek belefejelt a tükörbe, majd kaján vigyorral közölte a tanárral, hogy azt mondja, a tanár verte bele a fejét!

2009.12.07. 10:54:12

@kolbászoszsömle: Természetesen a tanárnak nincs, és ne is legyen joga verni a gyereket. Viszont joga van a tanárnak az ártatlanság vélelmére. annyi a véleményem a konkrét esetről.

Ami a jogok és kötelességek egyensúlyának megbomlását illeti, ezernyi konkrétumot tudok mondani.

Például a gyerek ma annyit hiányzik amennyit akar. Legfeljebb osztályozóvizsgát kell tenni.

Például a pedagógusnak nincs joga kiküldeni az óráról a diákot, akármilyen módon is zavarja az óra menetét, netán alázza a tanárt.

Például ott tartunk, hogy akármit követ el a nebuló, tizennyolc éves koráig nem lehet kicsapni az iskolából (vö. demoraizálás)

Például ott tartunk, hogy a nemzetgazdaság jelentős szegmense (vö. vendéglátóipar) él meg a tinédzserek alkoholizálásából és bár ez ellen törvények vannak, leszarja a végrehajtó hatalom, és leszarja szülők jelentős része mint egyén is.

Akarsz még?

Foriel 2009.12.07. 10:56:03

Az igazgató és a tanár is hibás. Nem kellett volna üvöltözni a gyerekkel. El kellett volna érni 6.-ra, hogy tanárnak is és az igazgatónak is legyen olyan tekintélye, hogy ha bemegy, a gyerekek elcsendesednek és szépen elmondják ki volt a tettes. Akkor pedig meg kellett volna fizettetni a tükröt a gyerek szüleivel, illetve ha nem derül ki ki volt, az osztállyal.

Egyébként képzeljük el a helyzetet! Szépen csöndben tanulnak a gyerekek, mindenki el van foglalva a dolgával, példát old meg, olvassa a feladatot. Bejön az igazgató, felállnak a gyerekek, megkéri a tanárt, jöjjön ki egy szóra, a tanár megkéri a gyerekeket, hogy folytassák tovább a munkát, kimennek. És ekkor betörik a tökör?

Nem, a gond, hogy valójában ott nem volt tanítás, csak egymás alázása. A gyerekek alázták a tehetetlen tanárt, a tanár a vele szemétkedő gyereket. Eszméletlen nagy energiabefektetést várnak el a tanártól (próbáljon meg bárki órát tartani a nyóckerbe' itt a blogról) és ilyen keveset fizetnek érte. Megéri? Nem! Akkor mért nincs a tanárokban annyi önbecsülés, hogy fogják a cókmókjukat? Hova tenné akkor anyuka a gyereket, míg dolgozik? Mért elégedik meg a társadalom azzal, hogy az úgy nevezett közoktatás csak bébiszittel minimálbérért cserébe?

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 11:00:48

"El kellett volna érni 6.-ra, hogy tanárnak is és az igazgatónak is legyen olyan tekintélye, hogy ha bemegy, a gyerekek elcsendesednek és szépen elmondják ki volt a tettes."
Na ezt sikerült elcseszni az elmúlt húsz év oktatás politikájával. Többek között.
De szívesen várok receptet, hogy kellett volna elérni, mikor mindenkinek meg van kötve a keze???

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.07. 11:01:39

@Foriel: Eszembe juttattál vmit. Miért hívja ki az igazgató egy percre a tanárt az osztályból?Várja meg az óra végét, menjen be súgja a tanár fülébe,ha nem publikus,de órán senki ne hívja ki a tanárt.

isti77 2009.12.07. 11:02:21

Nem kell tanárnak lenni ahhoz, hogy egy kitalált történet alapján meghurcoljanak, az állásod, a megélhetésed, a becsületed veszélybe kerüljön egyetlen gyökér állítása alapján, akár csak azért, mert unatkozott.
Ez megtörténhet egy bolti eladóval, egy orvossal, egy buszsofőrrel, akárkivel, aki emberekkel érintkezik valamilyen formában a munkája során.
Ha figyelemmel kíséred az Index fórumait (pl.: Tékozló Homár, BKV figyelő), legalább hetente egyszer találkozol olyan történettel, ami tuti, hogy kacsa (a legjobban azt imádom, amikor még egy teljesen semleges jelenetet is mellékelnek a sztorihoz "bizonyítékként").

Terézágyú 2009.12.07. 11:04:23

@ÁkiBáki:
"El kellett volna érni 6.-ra, hogy tanárnak is és az igazgatónak is legyen olyan tekintélye, hogy ha bemegy, a gyerekek elcsendesednek és szépen elmondják ki volt a tettes."
Na ezt sikerült elcseszni az elmúlt húsz év oktatás politikájával. "

Azért azt ne higgyük, hogy korábban ez működött :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 11:07:45

@Michael Collins: Ha nem megy be "vádaskodni" akkor az azt jelenti, hogy nem is próbálja tisztázni a helyzetet.
A gyerek "hazudása" nem illik-nemillik kérdés, hanem egy nagyon fontos momentuma az értelmi- és személyiségfejlődésnek.

A feljelentgetés persze nem adekvát válasz erre a problémára.

@Terézágyú: A probléma gyökerét én inkább abban látom, hogy a magát az erkölcs felkent őrének tartó szervezet felsővezetése is titkolózott, ha szaros lett a palacsinta (meg a rudi), és ez gyűrűzik lefelé.
Egyszerűen a "kéz kezet mos" elv, amióta a tekintély, mint olyan megszűnt érvnek lenni, gyanakvóvá teszi az embereket.

Eldönthetetlen, hogy mi történt az iskolában. Valószínű a gyerek tévedett szándékosan (de még az is lehet, sőt, már valószínű hogy ő maga igaznak hiszi azt, hogy megütötte a tanár), erre pedig két válasz van: az egyik, hogy azt mondja neki a szülő, hogy ezzel kell élned, a másik, meg, hogy kiveszi onnan.

A feljelentgetés viszont, és ezt megen leírom, szerintem nem fér bele.

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 11:07:49

@Terézágyú: Hát tudod, ez még nálunk működött. Persze én az elmúlt évezredben jártam suliba, ahol még nem hallottak a liberális oktatási rendszerről. Nagyban játszott a poroszos.Annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Terézágyú 2009.12.07. 11:12:02

@kolbászoszsömle:
"Valószínű a gyerek tévedett szándékosan (de még az is lehet, sőt, már valószínű hogy ő maga igaznak hiszi azt, hogy megütötte a tanár), erre pedig két válasz van: az egyik, hogy azt mondja neki a szülő, hogy ezzel kell élned"

Bizony!!!

@ÁkiBáki:
"Hát tudod, ez még nálunk működött. Persze én az elmúlt évezredben jártam suliba"

Én is :) Ezért véltem így :)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.12.07. 11:12:28

Nem értem, hol itt a probléma. A gyerek vádaskodik, de bizonyítani nem tud, sőt tanuk vannak rá, hogy hazudik. A szülő a gyereknek hisz, majd másik iskolába vonul át. Ügy vége.
A konfliktus mindennapos, csak az a ritka, hogy megoldás is van.

Dick The Nick 2009.12.07. 11:13:06

F@sza hogy ennyi életképtelen embert sikerül majd ki nem nevelni az oktatási és jogrendszer miatt. Ez egy ismert szülő kategória. Tanulni már ő is hülye volt így egyetlen agyfunkciója maradt az anyai ösztön, emellett reakciója választ ad a gyerek viselkedésére is.

2009.12.07. 11:13:35

Igazából én úgy gondolom, hogy alulról felfelé kell építkezni. Ha én megadom azt az odafigyelést s gyerekemnek, ami jár neki, foglalkozom vele és nem csak pénzzel, ruhával, cuccokkal látom el, akkor joggal várhatom el, hogy a gyerekemmel ne frusztrált idegbeteg pedagógusok foglalkozzanak.

De ha magam is frusztrált idegbeteg vagyok, aki csak hazazuhan este, megkérdi a gyereket hogy mi volt a suliban, majd a jól ismert válasszal: "semmi" megelégszem, akkor miért csodálkozom azon, hogy a tanár is ilyen. Ha magam is leszarom a saját gyerekemet, akkor miért gondolom úgy, hogy másnak istenként kéne a tenyerén hordoznia?

A gyereknevelés elsősorban a szülő kötelessége. Nem elég világra hozni, és testi jólétét biztosítani. Iszonyú torz lélekké válik, ha csak ennyit kap. E mellé pedig kell a színvonalas jó iskola, az elhivatott pedagógus, aki a partner szülőnek partnere tud lenni. Ezt ma sokan hiányolják.
Jogosan. De tessék mondani, a társadalmunk többi szelete amúgy rendben van, jól működik? Ugye nem. Nem lehet kiragadni egy szegmenst, és elvárni annak jó működését, ha ez a szegmens egy általános ganédombba van beágyazva.

Ha a társdalomnak nincsenek világos, pozitív értékei, ha a törvényszegés kvázi szükséges az életben maradáshoz, ha felnőtt tagjai is megkérdőjelezik a jogok és kötelezettségek, igények és teljesítmények egyensúlyának szükségességét, akkor az egy elöregedő, dekadenciába forduló, hédonista és halálraítélt társadalom.

Magyarország, 2009.

Na, lépek mert nem nő a GDP.:-)

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 11:14:44

@Terézágyú: Mellékesen: Czája Mátyásnak hívták a tornatanárom, és még ma is látom a csillagokat, amekkora maflát kaptam tőle. De négy év alatt egyszer. Érdekes, elég volt :-)

Foriel 2009.12.07. 11:15:26

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:

"Miért hívja ki az igazgató egy percre a tanárt az osztályból?"

No, ha kihívja, hát kihívja. Ha amúgy is rend van, akkor nincs azzal gond. A gond azzal van, hogy vajon egy 6.-os osztályban teljesen csöndben törik össze egy tökör, olyan 30-as évekbeli vagányok-e ezek a gyerekek, akik teljes kussban, hangos előzmény nélkül tudják a tökröt összetörni? Én nem hiszem. Ezt az igazgatónak is hallania kellett volna és szépen bemenni a terembe és pusztán a jelenlétével rendet tenni. Vagy utána nem nem elrohanni, hanem érdeklődni, hogy hogy is volt ez.

A gond a végtelen megalkuvás: az igazgató -- mint mindegyik -- pontosan tudja, hogy nem folyik az órákon tanítás, de úgy tesz, mintha OK lenne. A tanár is úgy tesz a környzete előtt, mintha minden OK lenne. Egymás előtt a barom igavonó tanárok a nagy iskolázottságukkal megjátszák magukat, ahelyett, hogy kiállnának egymásért.

De neeem: "nálam semmi baj, nálad", "Óh, nálam sem, nagyon jók a gyerekek". Szánalmas képmutató banda (én is az vagyok, ne értsétek félre! :), akik csak a pénzért sírnak, de összefogni nem akarnak. Megérdemeljük!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 11:16:25

@zulu: Ezek közül egyik sem releváns ebben az esetben.

"Például a gyerek ma annyit hiányzik amennyit akar. Legfeljebb osztályozóvizsgát kell tenni." - azért léphet a gyerek a következő osztályba, mert megvan hozzá a tudása, vagy azért, mert eleget ült a padban, és megvan hozzá a tudása?

"Például a pedagógusnak nincs joga kiküldeni az óráról a diákot, akármilyen módon is zavarja az óra menetét, netán alázza a tanárt." - Itt a tanár ment ki. Ehhez sem volt joga.

"Például ott tartunk, hogy akármit követ el a nebuló, tizennyolc éves koráig nem lehet kicsapni az iskolából (vö. demoraizálás)" - Ez lehet, hogy probléma. Viszont egy tükör összetöréséhez nem tudom, hogy mi köze van egy tizenkétéves gyerek esetében.

"Például ott tartunk, hogy a nemzetgazdaság jelentős szegmense (vö. vendéglátóipar) él meg a tinédzserek alkoholizálásából és bár ez ellen törvények vannak, leszarja a végrehajtó hatalom, és leszarja szülők jelentős része mint egyén is." - aki tizenhatéves korában később ér a kocsmába, mint a tanárja, a lúzer. :) De ezt sem igen értem, hogy jön a tárgyhoz.

Terézágyú 2009.12.07. 11:22:44

@Terézágyú:
Hozzáteszem:
ez vált követendő példává, hogy
Hangoztatni kell az erőszakmentességet, de ugyanakkor büszkén be kell vallani, hogy "adott esetben" viszont nagyon erőszakosak leszünk, és ezt nem is kell szégyellni, sőt a blogokon is ajánlgatni kell, hogy "üss bátran, ha bántanak, ha zavarnak" stb.
(Ismétlem: a neten én ezt a tendenciát látom)

Én éppen ellenkezőleg vagyok: bevallom, hogy adott esetben kicsúszna a kezem alól egy pofon, de nem vagyok rá büszke, és arra sem, ha adott esetben belőlem is "kijönne a vadállat", és eszembe se jutna a neten hergelni másokat, hogy "persze, üss csak, mások úgyis csak ebből értenek" stb.

A fentiekből következik egyébként, hogy erőteljesen különválasztanám a "tenyérből kicsúszott taslit" és a szisztematikus, hosszantartó verést, még akkor is ha leszögezhetjük, hogy a egyik sem követendődolog.

herodes · http://www.gamblers.hu 2009.12.07. 11:26:33

a sok mélyenszántó gondolat, és messzemenő következtetés szerintem azért picit elrugaszkodik a postban leírt eset súlyosságához képest. ez már kicsit "ma egy tornapapucs, holnap a világ??????" ízű :) (aki nem tudná, honnan az idézet: www.youtube.com/watch?v=tTekdhIA1EY )

ennél sokkal keményebb szülő-tanár konfliktusok vannak nap mind nap az iskolákban, amik ennél sokkal irreálisabb végkifejlettel érnek véget, ha egyáltalán véget érnek.

Ez a szülő szimplán hülye volt, és egyáltalán nem biztos, hogy etnikum.

2009.12.07. 11:29:26

@kolbászoszsömle: Amit te művelsz, azt kekeckedésnek hívják. Nem látod a fától az erdőt.

Michael Collins 2009.12.07. 11:30:29

@kolbászoszsömle: Ahhoz hogy megtudja a szülő, mi is történt, ahhoz persze be kell mennie az iskolába. De érdeklődni és nem feljelentéssel fenyegetőzni!
Az illiket direkt idéző jelben írtam!

Michael Collins 2009.12.07. 11:35:54

@Foriel: Arra nem gondoltál, hogy a diákok keltette alapzaj (ordítozás) simán elnyohatja egy rituális gyilkosság hangeffektjeit is?

kutya vacsorája 2009.12.07. 11:40:35

sziasztok,
és mi van, ha mégis a gyerek mondott igazat? - gondoljuk már meg, pont nem tudunk semmit, egy állítás egy tagadás.
de más dolgokat sem értek:
- (már más is kérdezte) miért hívja ki bárki, akár az igazgató a tanárt az óráról? asszem a fegyelmezés ott kezdődik,h.a tanárok komolyan veszik egymást, egymás munkáját a diákokat. ha ez nincs így, akkor kezdik el - lehet máskor is, de akkor biztosan - a diákok is leszarni az egészet.
- minek tükör a tanterembe? mi ez? balettiskola?

Rebca 2009.12.07. 11:43:29

Szép befejezés:

"mind a 4 gyerekét kiíratta az iskolábó"

PUFF vége :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 11:45:25

@zulu: Amit meg Te azt az előző hozzászólásodban (zulu 2009.12.07. 10:54:12) ignoratio elenchi-nek, amit meg ebben (zulu 2009.12.07. 11:29:26) azt argumentum ad hominem-nek.

fehso2 2009.12.07. 11:50:12

Amerikában élő barátom mesélte, hogy ott az oviban belenevelték a gyerekébe, hogy hívja a 911-et (gy.k.: rendőrség, stb.), ha bármi rosszat tesz a szülő vele szemben.
Ez elvileg oké, csakhogy, ha próbálja kicsit keményebben fegyelmezni, akkor a gyerek megfenyegeti, hogy ráhívja a zsarukat.
Nálunk még csak a tanárokat szivatják, ott a szüleiket is. Odaát, már itt tartanak!

Foriel 2009.12.07. 11:52:31

@Michael Collins:

Ha jól szervezett foglalkozás zalik, ami nem csak egy jól elvagyunk együttlét, akkor az a bizonyos önigazoló "alazajod" még óvodában sincs. Ha zsong a fejed a többiek alapzajától, akkor semmi sem fog az agyadban megmaradni abból, amit az órán tanultál. Ahogy a gyerekek nagy részének tényleg nem marad meg semmi az agyában -- lásd érettségi.

@kutya vacsorája:

"minek tükör a tanterembe? mi ez? balettiskola? "

Én be sem megyek egy olyan terembe, ahol nincs tükör és mosdó.

"és mi van, ha mégis a gyerek mondott igazat?"

OK, de gondolj bele, egy tükörért, akármilyen liberális is vagyok, kijár egy alapos verés. Kell az, hogy az üvegszilánkok miatt valaki már 12 évesen olyan ragyás legyen mint a Kern András? Gondatlan veszélyeztetésért még a rendőrökkel is elvitetném a kölyköt, had tanuljon felelősséget! És még a szülő is megköszönhetné: otthagyná a 4 gyereket egyedül mert leugrik tejé' a boltba és kirötik az övegablakokat? Na menjél már ... :))))

fehso2 2009.12.07. 11:53:34

@kutya vacsorája: Családban lévő tanár iskolájában volt olyan gyerek, aki molesztálással vádolta a tanárát. Ügy lett belőle, amiben a tanár kikészült, a település lakói, kollégái, talán még a családja is "úgy nézett rá".
Később a gyerek elmondta, hogy csak kitaláció az egész. Szóval a fene se tudja.
Szerintem is kamerákat a suliba, aztán nincs vita. Ide jutottunk.

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 11:57:41

@fehso2: Ezért a legtutibb állás pszihiáternek lenni odaát. Felnő a gyerek, úgy, hogy mindent szabad, aztán amikor elkezd dolgozni, akkor koppan, hogy mégsem úgy működik a világ, ahogy azt lefestették neki. Mert van főnöke, vannak szabályok, melyeket be kell tartani, van egy rakat ember, akivel együtt kell élni, stb. Aztán megzökken és rohan egy lélekgyógyászhoz, hogy akkor most mi van?
Nem jobb az elején kezdeni?

Chalabre (törölt) 2009.12.07. 11:57:46

cím: "A tanárok nem mondanak igazat"...

Valóban. Ők sem tökéletesek, emberek. Ők is tudnak hazudni, akár a gyerekek. Ezzel a poszttal ez sajnos nem lett bizonyítva és nem is lehet. Minden eset egyedi.

A posztíró sem magáról ír, és még akkor sem kellene elhinnünk, ha vele történt volna, hiszen nem tüntetett fel semmilyen bizonyítékot. Így meg, hogy egy kollégájáról ír, vagyis csak hallotta az esetet, hiszen nem volt jelen, így meg nem is értem miről kellene itt diskurálni. Miért kellene itt bárkinek is elhinni bármit is bizonyítékok nélkül. Az lenne csak igazán a baj, ha mendemondák alapján ítélkeznénk. Ezek után vajon mit tanít, milyen példát mutat a diákoknak?

ohrana 2009.12.07. 11:58:17

@dr. Wilbur Swain: Mitől lettek "ilyenek" a szülők?
Ha beismerné, hogy a gyermeke hazudott, besározott egy ártatlant, de előtte összetört egy tükröt, azzal a saját szülői mivoltának csődjét ismerné be. Vagy legalábbis azt hiszi - a mai eredménycentrikus világban a legtöbb agyatlan azt hiszi, hogy tökéletes, és nem hibázik.
A gyermekek (hatodikos mindenképpen!) PONTOSAN úgy viselkednek, ahogy a szülőktől látják. gesztusoktól a szóhasználatig, a felelőségtudattól a szorgalomig mind-mind egy minta követése.
Nincs álságosabb mondat, mint hogy "fogalmam sincs, honnan vette/kitől tanulta ez a gyermek!"
A rövid válasz: ez erkölcsi tudat kihalása. Fél évszázada azt hallják (és látják), hogy lényegében bármit meg lehet tenni, ha az egyénnek arra támad kedve - ebben a rendszerben nincs helye az önuralomnak, és becsületességnek. A felelőségrevonás nem a "bűnösre" vonatkozik, hanem bárkira, aki kéznél van. Nagy Imrétől taxisgyusziig.

Chalabre (törölt) 2009.12.07. 11:59:37

Ahogy a diák, úgy a tanár ártatlansága sem lett bizonyítva... Akkor mi ez? Hinni a templomban kell, nem a neten.

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 12:00:02

@fehso2: Ja, egy nyomorult buszra nem engedi feltenni az ombucccman!

Chalabre (törölt) 2009.12.07. 12:03:38

Hallgattassék meg a másik fél is (ahogy a bíróságon, hiszen kikérnénk magunknak, ha a jelenlétünk nélkül, mások ilyen-olyan véleménye alapján neveznének hazugnak minket), amelyre itt nem volt lehetőség. Addig csak elfogult, egyoldalú képet kaphatunk, ahogy itt is. Aki ez alapján ítélkezik, az igazságtalan.

Közöd?? (törölt) 2009.12.07. 12:06:04

anyuka jól tette, annó engem is megpofoztak meg még pár gyereket és simán tagadták, amelyik tanár megüt egy gyereket azt helyben agyon kell lőni.

fehso2 2009.12.07. 12:06:07

@ÁkiBáki: Pedig ez lenne a tiszta. Már csak azt kellene eldönteni, hogy a szülő a neten is bármikor "benézhessen" a gyerekhez, vagy csak akkor nézik vissza a felvételeket, ha valakinek panasza van.

Szerintem el fogunk jutni ide is. Buszokra már néha szerelnek nálunk is, nem?

Terézágyú 2009.12.07. 12:10:11

@Közöd??:
" Közöd?? 2009.12.07. 12:06:04
anyuka jól tette, annó engem is megpofoztak meg még pár gyereket és simán tagadták, amelyik tanár megüt egy gyereket azt helyben agyon kell lőni."

Na itt a jó példa arra , amit mondtam :)

rózsakeresztes 2009.12.07. 12:13:38

egyszerű a megoldás: a jelenlévő gyerekek és felnőttek közül több írja le, mit látott, mi történt, s az írásos vallomásokkal lehet szembesíteni a szülőt. Először csak szóban, de ha kéri, akkor normál fegyelmi eljárásban is, annak minden következményével egyetemben. Mikor nálam volt egy minősíthetetlen cselekedete egy lánynak, az anyuka a megbeszélés után szó nélkül elvitte más iskolába a gyereket, mert nem volt védhető a gyerek hazugsága.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.12.07. 12:18:05

Egyébként én úgy vettem az ilyenek elejét az ilyen ügyeknek, a saját gyerekeimnél, hogy jó előre tisztáztam velük: Hallani sem akarok olyat, hogy a tanár hüje, pikkel rám vagy őrült. Mindig a tanárnak lesz igaza és kész.
- A gyakorlatban aztán ez működött is. Panaszkodtak ugyan, és én sokszor elismertem, hogy elméletileg igazuk van, de akkor is az a helyzet, hogy egy elméletért cserébe nem lehet felborítani a rendszert. A tanár igazságtalanságait is bele kell kalkulálni az életbe.
Ezt sikerült megértetnem velük és végül nagyon kevés rossz tapasztalattal végeztek. Sokkal kevesebbel, mint én, annak idején.

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 12:20:21

@fehso2: Még nem sikerült ezt átvinni. Tudod, személyiségi jogok, stb. Egyelőre még mindenki a személyiségi jogainak megfelelően okádhat, firkálhat, rongálhat, te meg fizetheted, hiszen végül is így működik, nem?

fehso2 2009.12.07. 12:23:14

@ÁkiBáki: Olyan antidemokratikus és elmaradott helyeken, pl. mint Dublin már vannak kamerák a buszon.

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 12:23:47

@Az igazi Svarc Enegger:
Nem ezt emlegetik úgy, hogy az " életre nevelés"?

Michael Collins 2009.12.07. 12:26:02

@Közöd??: És ha a szülő megüt egy tanárt? Az zárassék ki a reinkarnáció örök körforgásából? Nem vagy kicsit szélsőséges?

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 12:26:15

@fehso2: Iiigen, de az a süppedt agyú, demokráciában lemaradt, lóherezabáló Írország.
Bocs, de mi fejlettebbek vagyunk :-)

Dax 2009.12.07. 12:26:43

nyilván nem cigányok voltak

Közöd?? (törölt) 2009.12.07. 12:32:20

Jó hogy itt szakmányban gyalázzák a tanárok a szülőket, és kérdezgetik mi lett velük. Én azért megkérdezném mi lett a tanárokkal? Alig pár normális tanárom volt majdnem két évtized alatt, mi az oka ennek? A többi idegbeteg nyűgös pikkelős szivatós geci volt és nagyban játszotta ocsmány kisded játékait a gyerekekkel.

Közöd?? (törölt) 2009.12.07. 12:32:55

@Michael Collins: azt a szülőt ki kell tüntetni, annak még fontos a saját gyereke!

Terézágyú 2009.12.07. 12:39:42

@Közöd??:
Neked elod72-vel kéne beszélgetned... :)

neked vajon mit mondana? :)
Kár, hogy már nincs itt...

cso zsi 2009.12.07. 12:42:36

@elod72: Az nem demokrácia, az "liberalizmus".
A demokratikus Ámerikában köll egyenruha, vagy iskolaköpeny, kivéve a lepukkant sulikat, ahová az amúgy is pénztelen szülők gyerekei járnak. Mi is utáltuk a köpenyt, de megvédte a "szép ruhát".

A jelenlegi helyzet az, hogy besavanyodott/kistudású tanárok (tisztelet a kivételnek) próbálnak oktatni síkhülye gyerekeket (tisztelet a kivételnek), akiknek minden más fontosabb, mint a tanulás.
Míg előbbinek nincs joga, utóbbinak nincs kötelessége, és nem is kéri számon rajta senki.
Ez a hiénafalka napi rendszerességgel utazik velünk együtt, és még a kerület is mindegy. (nem feltétlenül kisebbségi!!)
Elég sok általános és középiskolába vagyok bejáratos, a szüneteket vagy egy iroda mélyén, vagy a kocsiban próbálom átvészelni.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.12.07. 12:43:16

Manapság magyar, vagy legalábbis normális embernek nincs négy gyereke..., de nem is z a lényeg! Jól tette, ha a tanárnak tiszta a lelkiismerete, akkor nincs mitől tartania!

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.12.07. 12:53:55

ennyi a megoldás. irassa ki a gyerekét ha nem tetszik valami... amúgy olyanról még nem hallott senki, hogy a gyerekeknek azt is meg kell tanulniuk valamikor, hogy vállalják tetteikért a felelősséget, illetve, hogy hazudni nem szép dolog és szintén következményekkel jár? nem birom az ilyen tulbuzgó szülőket...

Terézágyú 2009.12.07. 12:54:14

@boogieee:
"Jól tette, ha a tanárnak tiszta a lelkiismerete, akkor nincs mitől tartania! "

Akkor nem bánod, ha téged is bevádol valaki valamivel? Ha tiszta a lelkiismereted, akkor nincs mitől tartanod!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 12:55:00

@cso zsi: Az nem a liberalizmus, amikor a gyereket arra biztatják, hogy jelentse fel a szülőt.

Ezt csinálták a kommunizmusban, meg a Harmadik Birodalomban is.

Szóval a nagy liberalizmusellenességed mögül azért ne írj egy tekintélyelvű hatalomgyakorlási módszerről úgy, mint a liberalizmus hibája.

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 12:59:42

@kolbászoszsömle: Öööö, meg azt hallottam, ez a divat a Negyedik Birodalomban is, hogy ráhívjuk a szülőre a yardot, mert jogunk van hozzá, ha éppen nem úgy viselkedik, ahogy mi szeretnénk.
Valóban ez nem a liberalizmus egyik túlburjánzása, ez valószínűleg a poroszos, tekintélyelvű nevelési módszer sajátossága.
Hát, hiába, változnak az idők.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 13:03:12

@ÁkiBáki: Az állami hatalom mindenhatóságába vetett hit nem liberális erény.

Metzgerei 2009.12.07. 13:08:16

A gyerekszám szerintem semmit nem jelent. A magam részéről éppenséggel az olyan beszólásokat rühellem, amikor közlik, hogy 2 gyereket még fel lehet nevelni jól "a mai világban", na de hármat már nem...
Miért? Látott valaki erről gazdasági kalkulációkon alapuló prezentációt? És azért, mert valakinek több gyereke van, miért lenne szükségszerű, hogy nem törődik velük?
Szerintem éppen fordítva van: ahol sok a gyerek, azért sok, mert szeretik őket és velük akarnak lenni, és éppen az egykékre jellemző az elkényeztetettség, ami abból fakad, hogy mindent ráhagynak és megvesznek neki, csak maradjon már veszteg... Az anyai ösztön életre hívta őt, de közben kiderült, hogy tévedés volt... Bocs az általánosítástól, de több ilyen példát láttam, mint az ellenkezőjét...

Egy ilyen kérdésben egyébként, amiről a cikk szól, semelyik oldal nem vétlen, ez evidens, de szerintem az egyik mégis elrugaszkodottabbá vált a másiknál: igenis manapság nem a rossz tanárok jellemzőek inkább, hanem a nem nevelt gyerekek, akikkel nem foglalkoznak, csak annyira, hogy jól megtanítsák a jogaira, hogy aztán profi módon visszapofázhasson a tanárjának, és lehazudja az eget is otthon...
Írta valaki, hogy ha a gyerek otthon mesélne, kinek hinnél, neki vagy a tanárnak? Én a saját gyerekemnek, igen, de meg is tanítottuk neki, hogy a hazugság mekkora bűn... A cikkbéli gyereknél ez minden bizonnyal kimaradt...

És hogy miért nem foglalkoznak a szülők a gyerekeikkel? Mert borult az értékrend: mert a pénz mindennél fontosabb. A hitelt fizetni kell lakásra, autóra, és nagylábon kell élni, mert "megérdemlem..." Divat túlzott mértékűre növelt élettérben élni, amelynek velejárója a munkától való erős függőség és a sok utazgatás napi szinten a kispiripócsi lakhelyek miatt (mert a kertes ház elengedhetetlen a boldogsághoz!) - mindezek miatt a gyerek az, akire az utolsók között van idő. Hát ezért. Amcsiktól irigyelt és átvett rossz életstílus.

Terézágyú 2009.12.07. 13:12:23

@Metzgerei:
"A gyerekszám szerintem semmit nem jelent. A magam részéről éppenséggel az olyan beszólásokat rühellem, amikor közlik, hogy 2 gyereket még fel lehet nevelni jól "a mai világban", na de hármat már nem..."

Valójában egyébként a hagyományos társadalmakban a legkisebb gyerek már megörökölte a testvérei cuccait, tehát "olcsóbb" volt, másrészt a nagyobb testvérei már vigyáztak rá, a szülők mehettek dolgozni...

Ismétlem: a hagyományos társadalmakban...

ÁkiBáki (törölt) 2009.12.07. 13:13:08

@kolbászoszsömle: Ez tagadhatatlan :-)
Egyébként nem kell nekünk a szomszédba menni egy kis feljelentgetősdit gyakorolni, megy az nekünk mindenféle izmus nélkül is. Lásd nyilas-, ávós-, Kádár-, apeh-korszakokat.
Ebből a szempontból nagypálya Mo. Mindegy a rendszer, a technika ugyanaz. Sajnos a fogadó technika is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.07. 13:33:24

@Terézágyú: másrészt a nagyobb testvérei már vigyáztak rá, a szülők mehettek dolgozni...

József Attila: Iszony

:D

pszichoapu 2009.12.07. 13:34:12

Nem olvastam végig az összes kommentet, ha esetleg leirta volna már valaki akkor bocs.
szóval: a tanárnak azonnal ellenfeljelentést kell tenni( vö.: hallgatás=beleegyezés)becsületsértés/rágalmazás/jó hírnév megsértése miatt amiert olyat feltételeztek rola amit nem követett el. aztán birosag, egy rakás tanú és rögtön kiderül az igazság , hatalmas vagyoni/nem vagyoni kártérítest kérni és anyuka legközelebb 3 szor meggondolja kivel vádaskodjon. Én tuti feljelenteném.
Figyelem : ugyanez a technika alkalmazható amikor valakit pl. hamisan nemi eröszakkal vádolnak meg.Nő/diáklány/stb. állitja hogy a férfi/tanár megerőszakolta/tapizta/stb. ellenfeljelenetés a fenti cimszavakkal, azonnal helyszinelőket kérni, (igazságügyi) orvosszakértőt, és ha nem találnak pl. ujjnyomot a lány ruháján sem erőszakos behatolásra utalo jeleket/serüleseket / stb. akkor meg tudod védeni magad. a továbbiakat lásd fent. Túl sok az unatkozó, felületes kis hülye picsa aki a tv-ből szedi az énképét és azt hiszi neki mindent szabad mer' demokrácia van, nem? Hát nem.

Közöd?? (törölt) 2009.12.07. 14:10:00

@Terézágyú: tényleg kár mert így soha nem fogom megérteni mit is akartál most ezzel. én még emlékszem milyen volt iskolába járni és mekkora szar volt a tanáraim nagyrésze. Persze voltak, kevesen piszkosul jó emberek is!

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.12.08. 12:53:06

Azért van olyan tanár, aki hazudik, ezt lássuk be. A másik fel, meg a szülő úgyis a gyereknek fog hinni, nem a tanárnak!

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása