17

Pökni, vagy nem pökni?

Ellenőrző , 2009.10.16. 08:06

Újabb levelet kaptunk Nsocsitól, most egy felvételi feladatsor megoldásának helyességén gondolkodik. Változhat-e egy szó jelentése az idők folyamán, illetve módosulhat-e a javító személyének tükrében?

Magyar felvételi feladatsorok,8. osztály-1.feladatsor:
"Gyakran panaszolkodnak az Anyaszentegyház Doctori a régi tévelygők-ellen, hogy sokan közzűlök pökték és szidalmazták a keresztyén hitet,..." /Pázmány Péter/

Feladat: a pökték szó jelentése
Megoldás az útmutató szerint:-büszke, pökhendi
Nos. Én abban a gimiben tanultam, ahova most a gyerek készül. Nem örültek volna ennek a megoldásnak akkoriban. Mellesleg a gyerek szerint is sántít ez a megoldás.
Kérdés:- Miért fogadta el??

Még egyben nem vagyok biztos. Mi az esetlen szó töve és miért??Kösz!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr351450395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.16. 09:13:38

"Gyakran panaszolkodnak az Anyaszentegyház Doctori a régi tévelygők-ellen, hogy sokan közzűlök PÖKTÉK és szidalmazták a keresztyén hitet,..." /Pázmány Péter/

"Kurva sokszor elborult az agyuk a köcsög főmufti csuhásoknak, hogy aki nem kurvára vallásos, azok sziggyák meg FIKÁZZÁK a templomba járókat..." /Dzsozi/

Ma magyarul így mondanánk. A "büszke" és "pökhendi" mint jelentés itt nyilvánvalóan hibás, hisz a Pázmány idézetben a pök igeként szerepel. Nem szabad elfogadni az útmutató megoldását, ha a pök-re valami szidalmazással, becsmérléssel, leszólással kapcsolatos jelentést ír a felvételiző.

Az esetlen töve szerintem az esik ige. Viszont nem közvetlenül "nem esik" az esetlen jelentése, hisz az esetlen éppenhogy botladozik, ügyetlen, nehézkes. Viszont az esély alapja is az esik, és ha az esélytelenből vezetem le az esetlent, egyfajta rövidülésként, összevonásként, akkor helyes megoldást kapok, hisz az esetlen ember általában esélytelen is.

És igen, valóban nem vagyok nyelvész. Mondhatni esetlenül mozgok a területen.

elod72 2009.10.16. 09:48:41

A pök az bizony a köp. Hangatvetes tortent (1 <-> 3). Ezzel a modszerrel lett nekunk a violabol ibolya (viola > iwola > ibolya). Meg meg van egy csomo.

Szinten nem vagyok nyelvesz, de nekem az esetlen inkabb az ugyefogyottal analog. Annyira bena ugyved, hogy egy ugyet sem biznak ra. Egy esete sincs. Hmmm? Eleg esetlen etimologia :-)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.10.16. 10:53:17

A megoldás az útmutató szerint:es-:szótő,-etlen:fosztóképző
Ebből a magyarázatból csak a fosztóképzőt értem. Kérek egy magyar tanárt!!Mi az az es?? (azonkívül, hogy szótő)

lyesmith 2009.10.16. 10:57:06

köp lesz az. Bár nem vagyok benne biztos hogy "köp" vagy "pök" a régebbi szó, sem arról egyáltalán egyik régebbi e mint a másik. Lehet hogy valamelyik csupán tájszó.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.16. 11:29:54

@nsocsi: ez esetben a megoldás helyes, de nem értelmezhető, hisz akkor egy meg nem botló emberről van szó, aki viszont véletlen sem esetlen... mindegy, nyelvészek.

Esetleg tudna valaki érvelni a következő relációk ellen? :)

"A kétség az egység kétszerese."
"Én inka vagyok, de a bátyám az még inkább."

Illetve a kietlen szónak mi a szótöve?

Valamint volt pár éve magyarérettségin egy feladat (talán ez volt az első "haladó szellemű" magyarérettségi.

Nevezze meg a humor forrását a következő szövegben:

"A szappan panasza: engem mindig eláztatnak."

Helyes válasz szerintem, de biztos nem az útmutató szerint: ez kurvára nem volt vicces...

De az útmutatók már csak ilyenek.

elod72 2009.10.16. 11:55:59

@lyesmith: A pök lesz a regebbi. Tereh <-> teher megvan? Elobbit mar nem is hasznaljuk (bezzeg Arany imadta).

elod72 2009.10.16. 12:01:48

@nsocsi: ez aranyos

es-etlen --> 1) es, 2) etlen

szoto=es (I/3. szemelyben es+ik)
fosztokepzo= etlen (ezzel nem is volt gond, ugye?)

Az ik-es igek mar csak ilyenek... Csak az "alszik" tovet meg ne kerdezd... :-)

Adani 2009.10.16. 12:25:38

És azt meg tudjátok mondani hogyan kell valakit csuklásra felszólítani? Ezt anno a magyartanáromtól is megkérdeztem ,de nem tudta megmondani, h a csukolj jó-e de szerinte így.

Adani 2009.10.16. 12:28:33

@Adani: Egy másik érdekes kérdés fizikából ,h mi történik ha egy fénysebességgel haladó járművön. bekapcsoljuk a fényszórót? Ugye fénysebességnél elvileg nem lehet gyorsabban menni tehát nem világíthat előre.

Ezt sajnos nem kérdeztem egyik fizika tanáromtól sem, de meg fogom ha megint találkozok velük.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.16. 12:52:25

@Adani: Gondolom ez úgy jött elő, hogy "Ne csukoljál!"

Magyarul ezt úgy mondjuk, hogy "Hagyd abba csuklást!" :)

Adani 2009.10.16. 12:58:29

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

De hát léteznie kell felszólító módnak is, nem? Az meg vagy csuklj vagy csukolj, de az előbbit nehéz kimondani.

elod72 2009.10.16. 13:05:24

@Adani: Tenyleg nem is vilagit elore. Ez szerintem nem olyan dobbenet. Amikor a repulo hangsebesseggel megy, akkor is frankon feltorlodik a hang, igaz?

Viszont ahhoz mit szolsz, hogy all egy auto, amellett elmegy egy masik 120 km/h-val. Es pont egyszerre felkapcsoljak a villanyt. (Plusz csavar: mindketten egyszerre, azonos iranyba (elore), azonos erovel kidobnak egy teniszlabdat. A teniszlabda a mozgo auto eseteben joval messzebb repul, ez logikus.) Es hat hiaba volt a mozgo auto eseteben a fenynek meg "plusz" 120 km/h "hatszele", pont egyutt fog haladni az allo auto fenyevel. Ha ezt megmagyarazod, kozel jutsz a terido megertesehez. Jo, mi?

Adani 2009.10.16. 13:15:37

@elod72:

Érdekes viszont ha fénysebességgel mozogna az autó és kihajítanál egy teniszlabdát belőle akkor elméletileg nem előzheti meg. Ha viszont nem fénysebességgel mész akkor a teniszlabda meg kell előzze az autót.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.16. 13:57:36

@elod72: Az a durva, ha a fénysebességgel mozgó autó hátrafelé kezd világítani!

Akkor ott megáll a fény? És ha áll, akkor mit tudunk róla?

A megoldáshoz első lépésként osszuk el nullával... :)

elod72 2009.10.16. 15:08:05

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Kezdunk elmenni egy nagyon vad iranyba! :-)

Nem akar valaki egy uj posztot nyitni? Lehetne a cime pl. terido. En nem vagyok fizikus, csak amator erdeklodo, de talan benezne par szakerto is... Ha mar ilyen oromtelien nagy az igeny.

Addig is egy ujabb kerdes: ha en 50 km/h-val megyek a sajat savomban, On pedig szembe jon ugyanennyivel, akkor nekem ugye olyan, mintha On 100-zal kozeledne. Ha urhajon ulunk, es On a fenysebesseg 90%-val jon szembe, es en pont ennyivel megyek elore, akkor a remek, urhajomba epitett sebessegmero (tudja, olyan, amivel a mozgo rendorautobol is lehet sebesseget merni) mennyinek fogja merni az On sebesseget? Fenysebesseg * 1,8 ?
Az nem fog nyerni...

PS: Allo feny nincs. A fotonnak addig van tomege, amig mozog. Az imenti kerdesben csak "kiforditottam" a "hatrafele vilagitas" problemat.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.19. 08:53:04

@elod72: Szerintem simán lehet az egymáshoz viszonyított sebesség 1,8 fénysebesség. Egyvalami nem mehet gyorsabban a fénynél, de két valami összess sebessége simán lehet több, miért ne lehetne?

Pl. ha két csillag 10 fényévre van egymástól, a fotonjaik 5 év múlva 5 fényév távolságban találkoznak.

Csavarhúzós 2009.10.19. 23:30:31

A spec.rel. nem egyszerű, az eredeti kérdésre a válasz az. A relativitás elve kimondja, hogy
-az egyenes vonalú egyenletes mozgás és a nyugalom semmilyen kísérlettel nem különböztethető meg (most ez érdekel minket)
-a fény minden vonatkoztatási rendszerben fénysebességgel terjed.

Ha tehát egy fénysebességgel mozgó (ez elérhetetlen lehetőség egy nem nulla tömegű dolognak...) autó fényszóróját felkapcsolva (első-hátsó, stb.) pont úgy hogy fog világítani előre, mintha az autó állna. Ugyanis hogy mozog vagy nem, az relatív, saját szempontjából mindenki áll, a többiek mozognak....

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása