307

Tényleg felesleges tanulni?

Ellenőrző , 2009.10.11. 08:35

Köszönjük a leveleket, amiket küldtetek, és továbbra is bátorítanánk mindenkit, hogy a írja meg nekünk akár a véleményét valamely iskolai dologgal kapcsolatban, avagy osszon meg velünk egy konkrét esetet, ami rávilágít az iskolai problémákra. Ezúttal Endo tisztelt meg bennünket azzal, hogy leírta elkeseredettségét, amit a diákok motiválatlansága, tanácstalansága és cinikussága miatt érez. Nehéz kérdéskört boncolgat, Azt, hogy lehetne a mai diákságot, akik elé a média elérendő célként a pénzt és hírnevet állítja rávenni arra, hogy megértsék, nem csak ezek az értékek vannak a világon, és nemcsak a magamutogatással lehet ezekhez közelebb jutni.

Kedves Ellenörző blog!

Először is szeretném elmondani, hogy kedvelem a blogot, örülök neki, hogy valahol végre az iskolai problémákat is meg lehet beszélni. Én lassan 30 éve vagyok tanár, sok mindent láttam és hallottam már, kevés dolog lep meg -egyesek szerint ez a fásultság jele, szerintem Buddha sem kapta fel a vizet mindenen-, de nagyon elszomorít, ahová a mai fiatalság tart. Össze sem lehet hasonlítani akár az 5 évvel ezelőtt érettségiző osztály tudását, hozzáállását az idei év 12-eseivel. Semmi nem érdekli őket, motiválni szinte lehetetlen, nincsenek célok, illetve egy van: a sok pénz. Az, hogy odáig hogyan lehet eljutni, nem világos számukra, egyet tudnak, tanulással nem. Be kell látnom, igazuk van valamilyen szinten...

Más kérdés, hogy jól jelzi a színvonalat, hogy a "nem csak kenyéren él az ember", náluk úgy fogytatódik, hogy: hanem sörön is. Miért is tanuljon ma egy fiatal?

Általános iskolai végzettséggel elhelyezkedni lehetetlen, ez meg is kérdőjelezi az általános iskola mai formában való létjogosultságát. Egyfajta szűrőként funkcionál, ki, hová menjen továbbtanulni. Gimnáziumba az megy -legalábbis eddig így gondoltam-, aki érettségizni szeretne, onnan továbbtanulni, vagy olyan szakmát választani, ami érettségihez kötött. Ehhez képest, beülnek a padba 9.-ben és 4 évig várják, hogy valaki kitalálja helyettük, hogy mi is legyen, mihez kezdjenek az életükkel. Ahelyett, hogy körülnéznének, hogy mihez értenek, mihez lenne kedvük és tehetségük, negatív példaként tekintenek a tanárokra, hogy ugye-ugye, nem éri meg tanulni! "Tanár úr is mennyit tanult, aztán mire vitte?! Bezzeg a mittudoménmelyik celeb, annak milyen kocsija van, pedig le sem tudja írni a nevét!" Hát, igen. Én le tudom, anyagilag viszont nem tudom felvenni a versenyt egyik B-ketegóriás hírességgel sem. Segítsetek, hogy motiváljam őket?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr421435705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SINtelen 2009.10.11. 09:34:21

Bárki bármit mond a mai fiatalságot egy valamivel lehet motiválni Fegyver a fejükhöz azt vagy tanulsz vagy pusztulsz. A piacorientált liberális világkép teljesen kiölt mindent az emberben és csak fogyasztói szinten tekint az emberre pedig mi magyarok igazán tudhatjuk az eszünk az egyedüli amivel el tudunk érni bármit is.

Jedlik_ 2009.10.11. 09:38:25

Sehogy nem kell motiválni őket. Egyre később válnak felnőtté a fiatalok, és ezért egyre kevesebb a tanári befolyás. A saját hibájukból fognak tanulni. Ez van.

IP · http://indianexposure.blogspot.com 2009.10.11. 09:38:26

Ötlet: a Haszon magazinban szoktak lenni interjúk sikeres magyar vállalkozókkal. Olyanokkal, akiknek a termékeivel naponta találkozunk. Ezek az emberek keményen megdolgoztak, tanultak a sikerért. Őket lehetne példaként állítani. Vagy ha a hazai internet világát nézzük: iwiw és Vatera - mert most csak ez a kettő jut eszembe. Fiatal, tehetséges srácok indították, aztán mennyire jó üzlet lett belőle. Ahogy apám mondja: kell egy ötlet. Ilyen, és ehhez hasonló példákat kéne eléjük állítani. És sulykolni beléjük, hogy a celeb egy eldobható árucikk, ami nagyon nem tartós.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.11. 09:38:32

mondjuk a celebek, adócsalók stb. MÁS rendes emberek pénzéből élnek, mivel maguk nem termeknek semmit.
És valaki azt mondta, hogy jobb az igazságtalanságo elszenvedni, mint elköveni, ert

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.11. 09:39:21

@peetmaster: ...mert akor legalább a lelkiismeretünk tiszta marad.
(bocs, elment valamiért korábban.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.10.11. 09:40:47

Ha csak a pénz motiválja őket, akkor azzal kell. Mutatni kell nekik statisztikát, hogy mennyit keres egy átlag érettségizett és mennyit egy mérnök, vagy egy informatikus.
Rögtön izgalmasabb lesz a matek- és fizika óra... :)

Aki viszont továbbtanulás szempontjából reménytelen, azt is valamilyen használható hiányszakma felé kellene orientálni (CNC-marós, asztalos, akármi)

Olyan pályát nem tudok mondani, ahol magyar, vagy történelem kell, és ahol sokan jól keresnek. Nehezebben megfogható az előnye a humán ismereteknek ebben a "piaci igény"-központú szemléletben, amiről én beszélek. Sajnos.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.10.11. 09:44:35

Nekem érettségim sincs, mégis szellemi munkát végzek: 3d grafikával foglalkozom, játékprogram fejlesztőként. Ilyet nem nagyon tanítanak itthon, vagy legalábbis dedós szinten. Jellemző, hogy a középiskolában már jobban tudtam programozni, mint a tanár... aztán meghúztak pár tantárgyból és így lettem szakmunkás. :) De tovább tanultam otthon azt ami érdekelt, szorgalmas voltam, kitartó, és marha sokat foglalkoztam a dologgal. Így most jó szakmám van ami ráadásul a hobbim is.
Az is durva, hogy programozni is jobban tudok mint a munkatársaim egy elég nagy része... (ugyanis mikor még otthon autodidakta módon tanultam a számítógépes dolgokat, programozni is megtanultam).

A mai fiatalok nagy részének a bulizás az életcélja, és erre büszke is. Ki is közösítik maguk közül azokat akik nem így gondolkodnak. Egy csomó ilyennel találkoztam a munkahelyen, ahol persze nem nagyon állták meg a helyüket.

Volt több ismerősöm akiket ingyen tanítottam volna, de nekik inkább a hivatalos papír kellett, nem a tudás. Aztán később csak olyan melót találnak amit utálnak. Persze az alapvető baj hogy minden munkát utálnak...

A másik pedig a magyar betegség: a munkautálat. Egyenesen büszkeség ha utálsz dolgozni, ha lógsz, ha munkaidőben netezel, vicces videókat nézel, játszol.
Persze az is szomorú hogy létezhetnek ilyen munkahelyek ahol ezt meg lehet tenni...

Áh, sokat lehetne még írni erről...

max_headroom 2009.10.11. 09:45:24

Eszedbe ne jusson motiválni őket! Ki fog akkor egy nyirkos téli napon is olajat cserélni az autómon?

Shore 2009.10.11. 09:47:33

"Segítsetek, hogy motiváljam őket?"

Sehogy. Valakinek kell Tesco pénztárosnak is lennie:)

Komolyan: Sehogy. A motiválás szvsz inkább a család, mint a pedagógus dolga.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.11. 09:48:27

Értem a problémát, én is azért mentem gimibe, mert nem tudtam még, mi leszek, ha nagy leszek. Ott meg vártam a megvilágosodást... Esetleg valamiféle kötelező pályaválasztási tanácsadás jól jönne. Ez alól a lusta ,,antiszociális" egyedek sem húzhatnák ki magukat, és akkor legalább mutatnának valami utat, hogy merre tovább. Ha nekem anno a töritanár nem dugja az orrom alá az eredeti kiegyezési törvényeket, majd később az egyetem nyílt napjáról szóló szórólapot, ma sem találtam volna ki magamtól, hogy mit is szeretnék csinálni.
@IP: nagyon egyetértek.

Winston Smith 2009.10.11. 09:48:29

Meg kell nekik említeni, hogy celebből van néhány tucat az országban, míg semmihez nem értő emberből nagyon sok. 10 000-ből 1 semmihez nem értőből lesz celeb, a maradék 9 999 pedig szarul keres.

Tanult, hozzáértő emberből (mérnök, közgazdász, informatikus, jogász) 10 000-ből 9 000 egész jól keres, 1 000 pedig nagyon jól.

Idet 2009.10.11. 09:48:39

A helyzet az, szerintem, hogy ha otthonról nem hozza a gyerek a "motiváltságot", akkor nagyon gázos a dolog. A külvilág, a kortárs közösség, az a nyavalyás média, minden a tanulás ellen szól. Ha otthon nem vésődött be az értékrend, attól tartok, nem is fog. Hajdanában-danában még elképzelhető volt, hogy egy elhivatott, karizmatikus tanáregyéniség hatni tudott a tanítványaira. Csakhogy ma ez a külvilág ellenében csaknem lehetetlen. Nem, mert nincsenek olyan tanáregyéniségek, vannak ma is, de a túlerő egyszerűen elsodorja őket. Talán egy-két gyereket meg tudnak menteni az épeszű, normális életnek.

Otthon kell ezt a feladatot elvégezni, az az igazság -- szerintem. Hogyan lehetséges ez, az már más kérdés.

manyuska 2009.10.11. 09:52:48

Egyrészt: aki középiskolás korában már itt tart, hogy a tanulás értéktelen, arra 80 % valószínűséggel nem lehet hatni, késő.
Másrészt: a tanár személyisége hat a diákra. Egy valóban talpig ember tanár mellett a gyereknek eszébe se jut ezekkel a szánalmas kocsi- meg celeb-dolgokkal előjönni, mert érzi, milyen nyamvadék az indoklás. Én is tanár vagyok, tudom, mit beszélek. Személyes tartás, az egyéniség mintája a motiváció. Az ilyen tanár diákjai között néhányan mindig maguk is tanárok akarnak lenni, olyan hatással van rájuk a pedagógus.
Csak ilyen tartásuk keveseknek van a szakmában.
És hát igen, aki több évtizedes tanítás után nem tudja, mivel motiváljon... annál nincs rendben minden. Ennyi idő alatt rájöhetett volna, hogy is működik ez a példamutatás-dolog. (Már bocs).
Tanári karizma vagy van, vagy nincs. Persze senki sem hiszi el, hogy épp neki nincs, ezért nyakra-főre a fiatalokat szidják az ilyen tanerők.

cellimega 2009.10.11. 09:53:05

Nyári munkára szoktam őket biztatni. Ott rájönnek, hogy érdemes tanulni, különben mehetnek érettségi után a szalag mellé.

Winston Smith 2009.10.11. 09:53:27

Ja, és amúgy a celebek sem keresnek olyan nagyon jól. Fekete Pákóról láttam egy riportot - 1,5 szobás lakásban lakik, 10 éves használtautóval jár. Ez egy átlag kezdő mérnök életszínvonal...

A celebek közül a playboycicák élhetnek luxuskörülmények között, ha átmennek luxuskurvába és gazdag pasikkal dugnak.

Sajnos azonban

- ezt a pályát a nők 99 %-a nem tudja befutni a megfelelő testi adottságok hiánya miatt,
- 30+ évesen általában dobják ezeket a nőket egy fiatalabbért, tehát mehetnek a másfélszobásba, használtautóval.

Don Bolesz 2009.10.11. 09:54:13

a fiam mis egyedikes, azt mondta még a nyáron "a nevemet le tudom írni, a számokat ismerem minek menjek iskolába" de azért olyan munka kellene neki ahol adnak autót, telefont és kertesházat tud venni :)

Seravy 2009.10.11. 09:55:18

Szerintem ott a gond hogy mindent kötelező tanulni, és nem csak alapminimum szinten. Ez hiba. Mindenkit más érdekel, mindenki másban tehetséges. Szerencsés esetben van 1-2-3 valamennyi tantárgy ami érdekli, de a többi is kötelező mindenkinek. Jó esetben. Rossz esetben eleve úgy áll hozzá hogy ő ezt nem kérte, nincs is haszna, tehát utálja, és akkor már az érdeklődés ki sem fog alakulni. Nekem viszonylag szerencsém volt, találtam olyan tantárgyakat amik érdekeltek, azokban jó is voltam, de az összes többit utáltam, és kényszermunkaintézményként tekintettem az iskolára amiatt hogy rámerőltették.
Erre az egyetlen megoldás az volna hogy az alap, tényleg élethez szükséges dolog lennének csak kötelezőek (ilyesmit gyakorlatilag nem is nagyon tanítanak, és amit igen az elvész a sok felesleges tudás között), és minden más érdeklődéstől függően választható, kb 3-4 kötelező bemutató órával az elején ahol meglátja hogy az adott tantárgy egyáltalán miről is szól. Ugyanis motiváció CSAK AKKOR alakul ki az emberben ha benne van az az érzés, hogy igen, ezt én választottam, érdekel, és akarom csinálni. Mivel a jelenlegi rendszerben ilyen választási lehetőség nincs, és az is teljesen nyilvánvaló hogy haszna sincs a dolognak, teljesen természetes hogy motiváció sem lesz. Ellenben 12 évet iskolapadban ülni miközben tudod hogy nincs értelme, elég ahhoz hogy elmenjen a maradék kedved is mindentől. És amikor azt is hozzáteszik hogy kötelező, és ha mégsem jársz be akkor börtönbe küldik a szüleidet, na akkor egy életre meglesz a rossz véleménye a felnöttekről, mert ez nem más mind a hatalommal való csúnya visszaélés, diktatúra.

Idet 2009.10.11. 09:55:19

@Ms. Mazsola: Egyetértek. Ugye-ugye, az a töritanár!

Uhu20 2009.10.11. 09:56:05

[i]" Össze sem lehet hasonlítani akár az 5 évvel ezelőti érettségiző osztály tudását, hozzáállását az idei év 12-eseivel. Semmi nem érdekli őket, motiválni szinte lehetetlen, nincsenek célok, illetve egy van: a sok pénz."[/i]

Azért ez túlzás. Egyrészt az utóbbi időben szerintem már nincs színvonalromlás - ugyanis beállt egy elég alacsony szintre a dolog. Másrészt, azért sokuknak vannak céljai és lehet őket motiválni. Persze iskolája, osztály válogatja.

Nahoten 2009.10.11. 09:56:57

Érdekes kérdés.

Talán fel kellene vázolni a celebipar működését.
Fel kellene rajzolni, azt a piramist, melynek csúcsán az a pár celeb áll, akik tényleg keresnek az ügyön, és megmutatni azt a rengeteget, akik alattuk vannak és csak veszítenek.
Ki lehet mutatni, hogy az alul levők jóval többet vesztenek, mint a pár nyertes nyer, tehát balekok és csak kihasználják őket.
Majd megmutatni, hogy valószínűleg hol fognak elhelyezkedni a piramisban ha ezt az utat választják.

Utána megmutatni, hogy a celebipart fenntartó vállalatok belsőleg hogyan működnek, és hogyan keresenek egyszer ezen a piramison, utána pedig azon a sok balekon akik nézik őket, SMS-t küldenek stb.

Megmutatni, hogy ezeket a "laza" celebeket futtató cégek, milyen szigorú belső -kizárólag a közgazdaságon alapuló-, belső rend szerint működnek.

Mivel nem vagyok tanár, kíváncsi lennék a fenti módszer űködésére a válóságban.

Hasonló témával foglalkozott egy könyv, valami Lökonómia, vagy hasonló című.
Közgazdasági szempontból elemezte a drogterjesztő hálózatokat. Azok felépítése is hasonló piramis elvet követ: Felül van a kisszámú haszonélvező, alul vannak az egyszerű dealerek.
Kimutatta, hogy résztvetvők összességében többet keresnének, ha egyszerű állásban helyezkednének el, mintha így a nagy pénz reményében a piramisban csücsülnek, még akkor is,
ha a börtönüntetéseket nem veszik figyelembe.

hpsodium 2009.10.11. 09:57:23

Hát hogy segítenéd????Nem Úgy mint eddig az biztos.sajnos elmondható hogy piacképes tudást az iskolába szerezni lehetetlen.Sok kisokos aki a mai fiatalokat hordja le csak azért teszi mert ez könnyű.A tanár akinek x ideje diplomája van azt hiszi az ö tantárgya a világ közepe .Gondolkodjunk már el rajta hogy változtatni kéne a társadalmi mentalitáson.

Üdv: nem diák

labove 2009.10.11. 09:58:44

Magam is érdekelt/érintet vagyok a témában.
Előljáróban: A kolléga 100%-ban tisztán lázja/tapasztalja adolgokat.
elso.blogter.hu/356511/mit_tanultal_az_iskolaban_mire_hasznalod

És magamról...
elso.blogter.hu/298880/a_rossz_tanar

hpsodium 2009.10.11. 09:59:35

Jaaa és mindené a celebeket okolni??? Mi hoztuk őket létre.Sajnos ezt sokan nem veszik észre. NE NÉZZ TV_T BATMANNNNNNN

Donor 2009.10.11. 10:02:34

Én csak örülök ha sok a hülye gyerek, legalább lesz sok olcsó rabszol...izé alkalmazottnak való és nem lesz annyi konkurencia nekem.

Egyébként mégis mitől legyenek motiváltak? Már a szüleik is rabszolga munkát végeztek, így csak annyit tud hogy azt nem szeretné csinálni.

De azért nem kell pánikba esni. Rabszolgának való celeb példaképű kölkök mindig voltak, csak más stílusban jelentek meg.
Amikor én voltam iskolás akkor is ez volt a duma a tanárok részéről, hogy ez a mai fiatalság egyre rosszabb, pedig visszatekintve csak mások voltunk nem feltétlenül rosszak.

Azok a gyerekek akiknek a szülei értelmesek, példaképek a gyereknek és nevelik őket nem csak a TV elé lökik, azok a gyerekek továbbra is okosak lesznek és sokra vihetik.

Én ismerek pár ilyen srácot akiken már most 10 évesen látom hogy nagyon sokra viszik.
Ismerek 15éves embert aki érettebben gondolkodik mint sok felnőtt.

Tehát nem jelenteném ki hogy ez a korosztály kárhozatra van ítélve, inkább csak azt hogy aki ezt mondja az öregszik ;-)

vividos 2009.10.11. 10:03:14

Az én ötlet motiválásra (nem vagyok tanár):
- Számokkal, statisztikákkal megmutatni, mennyivel kisebb az esélye valakinek, hogy "celeb" legyen, mint hogy tanulással jó mérnök, orvos vagy egyéb válljon belőle.
- Minden lehetséges alkalommal rávilágítani (és inkább humoros formában, mint keserűen és kiábrándultan), hogy ami a tévéből ömlik, az szenny és agymosás.
- Számukra is népszerű filmekből, ismert színészekkel bejátszásokat mutatni osztályfőnöki órán, amelyekből a szereplő példaként állhat eléjük. IP ötlete is nagyon jó a sikeres vállalkozókról.
- Fotókat mutatni arról, hogyan él, milyen értékek vannak az életében mondjuk Győzikének, utána egy sikeres magyar építészmérnökének, vagy a NASA-nak dolgozó fiatal magyar csillagásznak. És hogy hová jutnak 5-10 év múlva.
- Sok-sok külföldi példát mutatni: Svájcból, Svédországból; olyan helyekről, ahol még valamennyire helyén van az értékrend.

Idet 2009.10.11. 10:04:08

@Seravy: Az érvelésed szerintem több ponton is támadható.
1. Semmilyen tudás sem fölösleges. Nem tudhatod - tapasztalatok híján -- mikor mire lesz szükséged.
2. Mindenfajta tudást meg kell alapozni, különben púpos jégen jársz később -- be fog szakadni alattad, ha csak a levegő van a jég alatt.
3. A tanulás maga készségfejlesztő, trenírozza az agyadat.
4. A "magam választottam, én, akarom, engem érdekel" filozófia azért áll gyenge lábakon, mert az élet nem így működik. A legtöbbször kényszerűségből választunk, és ha valaki soha nem tanulja meg, hogy a "nem kedv kérdése"-feladatokat is fegyelmezetten elvégezze, az nagyon nehezen fog boldogulni, és mindig másokat fog hibáztatni a kudarcaiért.

A. B. Normal 2009.10.11. 10:04:42

@manyuska: kb. ugyanezt mondanám el másik irányból: szvsz. nem olyan biztos, hogy a pénz érdekli őket, bár tényleg ezt mondják. Alapvetően jól akarják érezni magukat, és biztonságban élni. Ha én tanárként jókedvű vagyok, nyílt és intelligens, s látszik, hogy nem stresszelem magam szarrá hülyeségeken, az a legjobb példa. Nem sok celeb tudja ezt, plusz én testközelben vagyok. Nyilván, egyáltalán nem cél, hogy a tanári pályához csináljak kedvet (bár az sem baj), hanem hogy élő példán lássák, hogy nem a státusz meg a vagyon határozza meg az élet minőségét.

Adani 2009.10.11. 10:04:42

Az se, baj ha valaki nem akar, akkor nem is kéne rá kényszeríeni. Nem kell mindenkinek érettségizni, mert van, aki nem akar tanulni és nem is fog, de hát istenem ha nem kar akkor ne tanuljon a krumplit meg kell kapálni valakinek. Menjen el valami szakmunkásképzőbe és tanuljon ki egy szakmát. Lehet, hogy nem érdekli már a gyereket az iskola meg a tanulás meg unja, viszont ha mondjuk kezébe adnának egy fúrógépet vagy akár ásót lapátot stb. akkor prímán eldolgozgatna vele. A mérnök és a szakember megtervezi a vízvezeték hálózatot, kijelölik az optimális nyomvonalat, meghatározzák ,h milyen csöveket kell használni, hiszen ez a szakmájuk ehhez értenek, megtanulták hogyan kell. A szakmunkás pedig akinek érettségije sincs, az pedig megássa a csatornát, mert neki ez jutott és ő munkájára is szükség van. Lehet, h soha nem fog egy könyvet sem elolvasni életében ,de hát elolvassák majd mások, lehet, h csak annyiból áll a napja majd, h elmegy reggel melózni majd délután elissza a pénzét a kocsmában, de nem is lehet mindenki több diplomás professzor. Miért ne lehetne valaki 8 általánossal vagy akár anélkül utcaseprő vagy kukaborogató? Ahhoz nem kell diploma, a takarításhoz sem kell. Elég nagy marhaság, h manapság már kukásnak meg takarítónak sem lehet elmenni érettségi nélkül, pedig hát ehhez tényleg nem kell ( az is igaz, h az érettségin a leghülyébbek is át tudnak menni, mert nevetséges, sőt 205 óta még könnyebb lett). Nem a legjobb meló kukásnak meg utcaseprőnek lenni, de sok ész sem kell hozzá, és ez is olyan munka, amit el kell végezni valakinek, mert fontos. Ha nem végezné el senki akkor belefulladnánk a szemétbe.

Elveszett Angyal 2009.10.11. 10:05:58

Nagyon sok érdekes felvetés van.
Most egy másik jutott eszembe: "Tanár úr is mennyit tanult, aztán mire vitte?" - ha szereted a munkádat, ezt talán el lehet mondani nekik. Hogy te azt az értékrendet éled, ami a tiéd, és tök jól elvagy egy halom drága szemét nélkül. És hogy nem a tárgyak tesznek téged valakivé, hanem te adod meg a tárgyak és a környezet jelentését és értékét.
Hogy az itt és most-ot te alakítod és nem valami ócska PR-es. Légy erős, ne ők szippantsanak be téged, hanem te mutass nekik valamit, amit választhatnak. És ne keseredj el, ha nem ezt választják. Az ő döntésük, de a te lehetőséged, valami értéket mutatni nekik. Tudom, hogy nehéz, de ha még nem is sikerül, elmondhatod, hogy megtettél mindent. Kitartás.

Uhu20 2009.10.11. 10:08:10

@Seravy:

Tévedsz. :)
[i]
"Szerintem ott a gond hogy mindent kötelező tanulni, és nem csak alapminimum szinten"[/i]

Ez az első tévedésed: egyrészt mi az, hogy "alapminimum" szint; másrészt meg a követelményrendszer jelentősen csökkent a mondjuk 15-20 év előttihez képest. Szóval szerintem lehet mondani, hogy "alap"szintű az oktatás.

[i]"Erre az egyetlen megoldás az volna hogy az alap, tényleg élethez szükséges dolog lennének csak kötelezőek (ilyesmit gyakorlatilag nem is nagyon tanítanak, és amit igen az elvész a sok felesleges tudás között..."[/i]

Na, mesélj, mi tartozna ebbe a körbe??

[i]"és minden más érdeklődéstől függően választható, kb 3-4 kötelező bemutató órával az elején ahol meglátja hogy az adott tantárgy egyáltalán miről is szól."[/i]

Ez egy újabb tévedésed. Egy 14 éves diák pár "bemutató" órából majd nyilván precízen felméri, hogy mi érdekli akkor, ill. 2, 4, 6 év múlva....ne röhögtess! :)
Ez a 22-es csapdája egyébként: amíg bizonyos szinten nem ássa bele magát a tárgyba, addig nem képes eldönteni, hogy ez tetszik neki vagy nem. Másrészt, pár tárgyra lehet, hogy nem is azért lesz majd szüksége, mert az érdekli, hanem mert az a felvételi tárgya...

[i]"Mivel a jelenlegi rendszerben ilyen választási lehetőség nincs,"[/i]

Ez sem igaz...lásd 11. évfolyamtól a fakultációkat vagy általában a szakköröket stb. Eleve különbözőek az iskolák is: vannak informatikai, nyelvi stb tagozatok, orientációk.

"és az is teljesen nyilvánvaló hogy haszna sincs a dolognak..."

Na, mesélj, miért teljesen nyilvánvaló???

[i]"És amikor azt is hozzáteszik hogy kötelező, és ha mégsem jársz be akkor börtönbe küldik a szüleidet, ... mert ez nem más mind a hatalommal való csúnya visszaélés, diktatúra."[/i]

Ja. Inkább elmennének 15 éves korukban szalagmunkára vagy kapálni a földekre....igen, legyen demokrácia! Legyünk a 10millió szalagmunkás és kapáló országa.

Esperes úr 2009.10.11. 10:08:12

Celebgyári segédmunkásként annyit üzennék a szerencsétleneknek, hogy ezek legtöbbször nem a saját kocsijukkal járnak, a középszerű szponzorok gönceit kell hordaniuk, és még csak nem is keresnek sokat, használják őket, amig meg nem unják, aztán mehetnek a picsába, hogy aztán néha sírjon esetleg egyet valamelyik bulvárlapba. A csajok esetleg kifoghatnak valami gazdag faszit, és akkor jól élhetnek (anyagilag), különben előbb-utóbb kénytelenek valami egyszerű munka után nézni.

Csak néhánynak jön be a kasza, de a több tízezer celebjelölt fiatalnak tényleg kár erről a "szakmáról" álmodoznia.

Ha igazán gazdagok akarnak lenni, akkor menjenek bankárnak, jogásznak vagy politikusnak. Az előbbi kettőhöz kellene tanulni is (matek, magyar, töri, nyelvek), az utóbbihoz elég segget nyalni, és szélesre tárni a zsebeket.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.10.11. 10:12:50

@martin_hope:
"Győzikének, utána egy sikeres magyar építészmérnökének"

Ez mondjuk félig-meddig OFF téma, de:

www.nol.hu/archivum/archiv-389226

wergida.blogspot.com/2007/08/hzzanak-innen.html

Röviden összefoglalva: iszonyatos túlképzés van Magyarországon építészből is, az ok a jól ismert kvóta-rendszer. Gyakorlatilag teljesen túltelített a piac, ami a válság miatt amúgy is tovább szűkül, és az állami megrendeléseken kívül nem nagyon lesz itthon kereslet. (pár napos hír, hogy mennyire szigorú feltételekhez akarják kötni a jövőben a hitelfelvételt)

ON

Szerintem egy átlaggyereknél olyan foglalkozást érdemes megcélozni, ahol az átlag is normálisan keres.

Idet 2009.10.11. 10:14:17

@cellimega: Talált, süllyedt. Ez nálunk a férjem első házasságából való nagylányánál bejött. Ő nem tanul, minek az, az anyja is arra biztatja, hogy menjen dolgozni, keressen pénzt, az az igazi. Összes lökött barátnő szintén erre noszogatta. Egy nyáron elküldtük dolgozni, nem is szalag, vagy multipénztáros, hanem valami belvárosi ajándékboltban dolgozott. Szeptembertől úgy ment az egyetemre, mint a szél! Jó eszű lány, azzal nem volt gond. Csak a motivációval.

Adani 2009.10.11. 10:19:22

@"Össze van karcolva!":

Régi vicc és van valóságalapja is, h médiában ill. bankszférában dolgozáshoz 4 dolog kell: éberség, stréberség, héberség.

"Ja. Inkább elmennének 15 éves korukban szalagmunkára vagy kapálni a földekre....igen, legyen demokrácia! Legyünk a 10millió szalagmunkás és kapáló országa."

Ha nem akar tanulni és csak az az életcélja, h napi piamennyiség meglegyen akkor minek tanuljon, menjen a szalag mellé vagy krumplit kapálni. Tényleg felesleges akkor tanulnia ezt anélkül is megtehetné.

Főiskolára sem kell menni feltétlen még akkor sem ha jól akarsz keresni. Egy szakmunkás ha jó szakmát választ kereshet többet mint egydiplomás. Pl. kőműves vagy vízvezetékszerelő kereshet jobban, van is, aki jobban keres.

WUT (törölt) 2009.10.11. 10:20:09

@"Össze van karcolva!":

".. Csak néhánynak jön be a kasza .."

és még nekik is minden nap alázniuk kell magukat inkább siralmas, mint szórakoztató celeb-műsorokban, miközben például az operatőr még náluk, a celebek jól-kereső kisebbségénél is többet keres. de az igaz, hogy ő kitanult egy szakmát.

a gyerekeket nem kell sehogy motiválni, majd rájönnek maguktól, amire rá kell jönni, csak kicsit később, de szerintem nincs minden veszve, ha középiskola végén még totálisan céltalan a gyerek.. legkésőbb akkor kezdenek majd el kapisgálni valamit, amikor néhányan közülük már huszonévesen sikeressé válnak, vagy akkor, ha hirtelen elveszítik a szülők által biztosított hátteret. akkor majd hirtelen motiváltak lesznek mindenre. az előbbi a jobbik eset, amikor a versenyszellem támad fel bennük, az utóbbi a rosszabbik, mert akkor már késő tanulni.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2009.10.11. 10:25:22

Tisztelt Tanár úr!

Tisztelt tanárnők, tanárok! Nagyra becsülöm Önöket, akik életüket tették fel erre a pályára, ami rögös, de legalább hálátlan. A motiváció szerintem a gyerekeknél a környezetük letükröződése. Szüleik vagy munkanélküliek, vagy éjjel-nappal güriznek a megélhetésükért, a gyereknek meg ott van az elektromos baby-sitter, a tv. A tv-ből meg bocsánat, a plasztikus kifejezésért, ez a fos ömlik, mert erre van igény. A nézők nagy többsége szeret azon szórakozni, hogy náluk szellemileg visszamaradottabb lények ott szerncsétlenkednek. A gyerekek sajnos hajlamosak ezt példának tekinteni, mert más példákat nem látnak maguk előtt.

Tanár úr, keressen meg olyan embereket, akik valóban elértek valamit, kérje meg őket, hogy egy nem tudom milyen óra keretében mutassák be azt, hogy mit értek el, és ez mennyi munkába és tanulásba került. Lehetőség szerint olyan embereket kell ehhez keresni, akik anyagilag is jól jártak életpályájuk során, mert a gyerekeket nagy általánosságban az elkötelezettséggel, elhivatottsággal valóban nem lehet megfogni, mert ezen tulajdonságokhoz valóban sokkal több kell...

Akár ezen a fórumon is tud találni ilyen embereket. Már egy barátomnál én is tartottam ilyen spontán "beszámolót", mert Németországban szuperexpresszek fedélzeti programjának a fejlesztésével foglalkozok, és ez a srácokat nagyon megfogta. (Kissé csodálkoztak, hogy a tanulás és a két idegen nyelv - angol, német - ehhez alap.)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.11. 10:28:25

Mindenkinek azzal kellene foglalkoznia, amit szeret. Ha ez megvalósulna, élhető társadalom lenne itt. Csak hát itt Kelet-Európában az a gond, hogy

-a legtöbb embernek tényleg halvány fingja sincs arról, hogy mit akar, azon kívül, hogy egy valag pénzt akar meg celeb lenni - és miért? mert nem lát normális mintákat, az átkozott valóságsókban nem az agysebészek vagy pilóták vagy mittudomén kertészek életét mutatják be, hanem ingyenélő iskolázatlan primitív senkiket.

-az itt élő emberek nem segítik egymás boldogulását, még aki tudja, hogy mit szeretne, azt is akadályozzák, gátolják.

Donor 2009.10.11. 10:31:27

@endike: Héé te az én osztálytársam voltál a Wesselényiben :D

A probléma az hogy a mai iskolarendszer elnyomja az ilyen tehetségeket, nem pedig erősíti.
Én a főiskolát nem tudtam elvégezni ugyan így mint te az érettségit, de diplomás helyen dolgozom, és szeretem a munkámat.
Nem bántam meg hogy nincs papírom róla, mert a papír szerzése számomra is felesleges időpocsékolás lett volna, a valóban értelmes dolgok tanulása helyett. Ez persze az iskolarendszer hibája, mert a tantárgyak 90%-a csak azért volt hogy legyen mire fejpénzt szedni, meg legyen mivel kiszórni az embereket.
Arra a 3 tantárgyra ami hasznos is lett volna már nem jutott időm.

Jellemző hogy matekból meghúztak (pedig szeretem) de sokdiplomás nagyarcú embereket égettem be amikor valami valós problémát kellet megoldani matematikával. Csak okoskodtak hogy ez bonyolult meg körintegrál meg minden, én meg kiszámoltam és levezettem nekik egy pitagorasz tétellel :D Persze akkor jöttek hogy ez nem elegáns meg minden. Akkor levezettem nekik mátrixal is amire azt mondták hogy elegáns és érdekes módon az egyszerűsítések után ugyan az a képlet jött ki amit én kisujjból ráztak az asztalra.

Viszont ami a közös bennünk hogy érdekel valami amire nagyon erősen rágyúrtunk önszorgalomból. És itt az érdeklődésen van a hangsúly. Sajnos manapság tényleg nem érdekli a fiatalok egy részét semmi, így pedig nem lehet jó szakember belőlük.
Az érdeklődést pedig gyerek korban lehet felkelteni, ez a szülők vagy a környezet felelőssege. Ha a bigbránert nézik akkor az lesz a példakép.

kutasbandi 2009.10.11. 10:32:18

A szülői példamutatás a legfőbb fegyver. Ha otthon soha senki nem olvasott, akkor a gyerek sem fogja értéknek tartani.
Konkrét példamutatás: Apa fogja a gyermekét, és hajnalban kiviszi az egyik buszmegállóba, hogy lássa a gyerek, hogy milyen az, amikor reggel 6-ra kell egy gyárba járni valakinek, egész életében. 70e-ért. Sok sok életunt ember. Ezzel csak azt kell bemutatni, hogy ha nem tanul a gyerek, akkor nem lesz más választása. Ha tanul, akkor még mindig lehet gyári munkás, senki nem akarja erről lebeszélni.
Fontos lehet még az alibi illetve a semmit nem érő felsőfokú tanulmányok mellőzése. Első a stabil, jól fizető állás megszerzése, másoddiplomának meg mehet bármilyen hobbi szakra, akár az egyiptológia, régészet érdekli, vagy akármi más.

LeoMinor 2009.10.11. 10:32:56

Ezzel a témával hosszasan lehetne foglalkozni, tudósok és szakértők -akik sokat tanultak- is hiába törnék rajta afejüket, mert annyira összetett, hogy miért nem tanulnak a mai fiatalok /ezalatt ált.isk.-tól főiskoláig, sőt még onnan is tovább értem/... Ha a gyerek otthon azt látja, hogy a szülei nem csinálnak szart se, akkor ő sem fog, VAGY ellenkezőleg, elege lesz, és elmegy dolgozni, aztán valahogy tanul is mellette, vagy fordítva.. VAGY ha mind2 szülő kidolgozza a belét, akkor a gyereknek esze ágában nem lesz tanulni, mert nincs, aki nevelje, él kényelmesen, bulizik, számítógépezik, csavarog... és a munkához való hozzáállása is nagy kérdőjel... A munkát azért vettem bele, mert azok a diákok, akik végeznek diákmunkát, előbb belátják, hogy neki bizony tanulnia kell, hogy ha előrébb akar jutni az életben, vagy pedig hamar megtalálja azt a szakmát, amit szeretne csinálni, ellentétben azokkal, akik elvégeznek vmilyen középiskolát, egyetemet, csak mert valahol tovább kell tanulni- ők kijönnek a kis papírkájukkal mindenféle munkatapasztalat és értékítélet nékül, és örülnek, hogy végre vége ennek a szarnak, nem is ezzel akarnak foglalkozni, mert ugye nem ők választották ezt az iskolát.. /persze tisztelet a kivételnek!!

Ötlet: be kellene vezetni valamilyen szakmai napokataz iskolákban /pl 8.oszt.ban heti 1 napot a diákok az általuk kiválasztott munkahelyen töltenek, hogy lássák, mit is csinál Juli néni, az adminisztrátor, Lajos bácsi, az eladó, vagy Gizike, az állatorvos.../ hogy a diákoknak lehetősége legyen kipróbálni, belenézni egy adott munkakörbe, és még idejében önálló döntést tudjanak hozni. Lehetne ezt ált. isk. 8.ban és gimiben is.

Donor 2009.10.11. 10:34:22

@max_headroom: Az autószereléshez már kell motiváltság és ész...a gumi szerelés jobb példa lett volna :)
Nekem ez a hobbim, és akár egy nyirkos téli napon is kicserélem az olajat...a saját kocsimban :)

Donor 2009.10.11. 10:35:45

@Shore: Azért a pedagógus is tud motiválni ha ügyes. Nekem voltak ilyen tanáraim, de ugye nekik már hozott anyagból kell dolgozni, szarból pedig nem lehet várat építeni.

tuli1 2009.10.11. 10:36:38

@martin_hope: Svájc vagy Svédország nem olyan jó példa, a fiatalok sokkal kevesebbet tanulnak, és még kevésbé motiváltak, mint itthon. Mivel a fodrásznői fizetésből is egész jól megél az ember, egyáltalán nem igyekeznek, hogy valami bonyolultabbat tanuljanak. Ez általában igaz minden társadalomra: minél nagyobb a jólét, a társadalomnak annál kisebb része motivált a hasznosítható tudás megszerzésében. A hiányzó hányadot importálni kell, most épp Kínából, Indiából. Szerintem nem állunk olyan rosszul közoktatásban, mint Svédország, csak a hanyatlás látványosabb fázisát éljük át.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.11. 10:37:28

ez egy ördögi kör amúgy, nap mint nap érzem, kezdő hivatásos pilótaként, hogy a kedves kollégáim megfolytatnának egy kanál vízben, csak hogy közelebb kerülhessenek a húsosfazékhoz.. és persze nap mint nap hátbaszúrják őket is mások, ugyanennek reményében.. és végül hova jutunk? sehoba, minannyian ugyanabban a szartengerben fetrengünk. gondolom ugyanez megy minden szakmában.

arról már letettem, hogy a magyar valaha összetartó nép lesz, de ha legalább odáig eljutnánk, hogy nem gyilkoljuk, mocskoljuk, ócsároljuk egymást, hanem egyszerűen csak békénhagynánk egymást, már sokkal könnyebb lenne boldogulni. mindeninek.

és ha az emberek azt látnák, hogy képesek korrupció, gennyes kapcsolati hálók és lélekpusztító megalkuvások nélkül elérni dolgokat, akkor lehet, hogy nem csak annyi lenne a céljuk az életben, hogy lelketlen celebek legyenek egy valag pénzzel.

(megjegyzem, a magyar celebek többsége atom csóró, épp ezért lehet őket minden legalja mocsokságra rávenni)

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.10.11. 10:37:35

A középiskolai anyag nagy részét megtanulni egyszerűen felesleges.
Én sem tanultam mondhatni semmit, tavaly érettségiztem, egy kivétellel mindenből ötösre. Tanultam 3-4 napot az egész évben.

Amivel foglalkozni szeretne az ember, azt érdemes tanulni, a többit teljesen értelmetlen. Gond csak akkor van, ha tényleg semmilyen elképzelése nincs valakinek.

blacklord 2009.10.11. 10:42:28

@Uhu20: Azért megjegyezném, hogy de működik. Pl. Angliában pont ez van, relatív korán kifut az, amikor még sok mindent KELL csinálni (GCSE), és 16-18 év között már csak 3 tárgy heti 4 órában kötelező (A-levels). Az átlag diák kevesebbet tud mint a magyar (érezhetően), a motivált csinálhat többet is, és az adott tárgyaikban jobban teljesítenek az emberek, mert ŐK választották őket. És általánosságban motiváltabbak, céltudatosak és főleg sokal magabiztosak az emberek, pedig amúgy a lexikális össztudásuk kevesebb (viszont az sokkal jobban be van épülve, ezért is teljesítenek jobban a PISA-teszteken, szinte minden téren).
Én nemzetközi érettségit tettem amúgy, amiben benne van a választás, csak épp kategóriákra bontva - azaz anyanyelv, idegen nyelv, matek (alap, közép, magas, ultra), természettudomány, társadalomtudomány és plusz-egy (többek között művészetek, vagy még egy nyelv, esetleg fizika mellé biológia vagy kémia, stb). Össze nem lehet hasonlítani a motivációs szintemet (ekkor voltam 17) az 1 évvel előtte levő, erős budapesti gimnáziumban tapasztalttal. Az más kérdés, hogy egy ilyen rendszer, bár szerintem összességében sokkal egészségesebb embereket nevel, bonyolultabb a tanároknak, és drágább is a megvalósítása.

És hogy mik azok a dolgok, amiket az iskola nem tanít?
Lássuk csak:
- alapvető ügyintézés (állami hivatalok, bank, posta), mik a fő feladatok, amikért ezeket használjuk, mik a jó stratégiák
- pénzügyi alapismeretek (hitel, betét, forint vs. deviza, részvények, kötvények, állampapírok, kockázatosabb formák, warrant, short, stb
- KRESZ
- első segély (pl. 3 ! nap alatt el lehet sajátítani a
szívmasszázst, ami aztán készség szinten évtizedeken át megmarad)
- demokrácia és politika működési folyamatai - akár az se baj, ha a tanár a saját értékrendjét átadja, csak legyen rá kötelezve, hogy ezt mindig mondja is
- a civil szféra és amivel hathatunk az előzőekre

Ha ezekről több fogalma lenne az átlag érettségizett embernek, egyből sokkal hatékonyabb és versenyképesebb országunk lenne (az idegen nyelveket már meg se említem...) És ezekre azért lenne honnan áldozni (sok embernek matek, kémia, biológia, földrajz, de van még bőven).
Na ennyi elég is lesz így első körben... :-)

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 10:42:59

Egyetértek azokkal, akik a pozitív példák bemutatását, a tanári magatartás és leginkább a családi háttér fontosságát hangoztatják, de megtörténhet, hogy én szülőként normálisan nevelem, de nem lát megfelelő tanárt maga előtt, vagy még tanár is akad, de hiába nevelem én normálisan, ha a korcsoportjában a többieknek a szülei nem fordítanak erre túl nagy gondot és ennek megfelelően alakul ki a gyerekei értékrendje is? Nyilván nem szigetelhetem el a korcsoportjától, de annak a befolyása bizonyos kor felett nagyon erős már...marha nehéz, na.

Donor 2009.10.11. 10:43:24

@manyuska: Reneszánsz ember c. filmet javaslom megnézni. Tanároknak kötelezővé tenném a "motiválás eszközei" továbbképzés keretében, de persze csodák nincsenek vannak akikre nem lehet hatni.

Nekem volt egy tanárom aki valami magas tudományos fokozat és pozíció ellenére jött oda egy műszaki iskolába irodalmat tanítani.
Azt mondta azért mert ez érdekes kihívás.
Mondanom sem kell hogy én utáltam az irodalmat, de megszerettem neki köszönhetően.

éslkdfélsakdgsdgasdg 2009.10.11. 10:45:10

valahogy az egész iskolarendszer felborult már. szerintem egy diáknak az lenne a feladata hogy bemenjen az iskolába, beüljön órára és hallgassa amit mondd a tanár és később megírja belőle a dolgozatot a tanárnak meg az hogy bemenjen a munkahelyére és tanítson. ehelyett állandóan megy a dráma minden hülyeségről, a fél óra elmegy tök értelmetlen dolgokkal mert azt hiszi a tanár és a diák is hogy valami nagyon interaktív dolognak kéne lenni a tanulásnak

puffancs 2009.10.11. 10:47:24

ahogy itt olvasom a hozzaszolasokat, elegge elkeserito, hogy sok atlag magyar ugy gondolkodik, hogy nem kell motivalni a fiatalokat, mert valakinek kell tesco-penztarosnak (ami egyebkent tipikus DIAKmunka) is lennie, ill valakinek az autodon olajat kell cserelni.

ezek mutatjak, hogy az atlagmagyar munkara mint vmi alantas szegyellnivalo tevekenysegre gondol.

nekem egyetemi diplomam van, es nagyjabol kitorolhetem vele a seggem mert olyan melot vegzek, amit egyetem nelkul is kivaloan ellatnek. nem szegyellem, h nem vagyok egy marie curie, nem lehet mindenki kivetelesen kiveteles, es lehet ugy teljes eletet elni, hgy nem jar mindenki a csodamra.
teljesen teljes eletet lehet elni es megtanulni ertekelni az aprobb oromoket.

a volt evfolyamtarsaimhoz hasonloan vegzek olyan munkat, amihez nem kell masters, csak en egy heten keresek annyit, mint ok egy honap alatt. mert elmentem magyarorszagrol. mert otthon nem lehet megelni.
mert azert dolgozol, hogy az adodat ki tudd fizetni. meg a szamlakat es egyszeru kajakat. max. nincs perspektiva. persze, hogy csak a penz erdekli a fiatalokat.

mert nincs penz otthon. mert nem lehet megelni.
ilyen egyszeru

Herrera kapitány 2009.10.11. 10:47:39

@Seravy: teljesen egyetértek, pontosan ez az oka szerintem!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2009.10.11. 10:48:31

@Non est volentis: mondok egy pályát. megélhetési politikus. elég hozzá történésznek vagy irodalmárnak lenni, sőt a diplomát is ráérsz megszerezni akkor, ha már befutottál és elintézik neked...
@Shore: ez az!!! a tesco-pénztárosok műszak vége előtt remek motiváló tényezők.

globále javaslatom:
kuruc.info/r/6/48208/
mindenki értelmezze szája íze szerint a cikket...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.11. 10:49:11

@Pitypalatty úrfi: az ilyenekből lesznek a szakbarbárok, akik remekül értenek a szakmájukhoz, de fogalmuk sincs a világ működéséről és arról, hogy más emberek miért csinálnak máshogy dolgokat. ebből egyenesen következően frusztrált, maguknak való emberek, akik még ha el is mennek (szigorúan kollégákkal) este meginni egy sört, képtelenek egy mondatba nyolc szakmai kifejezésnél kevesebbet belepakolni. Abszolút torz a világnézetük és torzan ítélnek meg másokat, és szakmájukban is csak egy bizonyos szintig jutnak el, hiszen egy szint felett képtelenek meglátni a perspektívákat és emiatt rossz döntéseket hoznak. továbbá nem vitás, hogy ha mindenki ilyen lenne egy társadalomban, akkor az egy véres, embertelen diktatúra lenne.

monyon le 2009.10.11. 10:52:28

Motiváció? Mi az? Motiválni a kis pöcsöket tényleg nem leht, vagy csak drasztikus módszerekkel!

Pl. Levetíteni nekik azt a riport sorozatot, amit az M1 - Kék fény című műsora készített a Tököli fiatalok börtönében!
ezzel egyidejűleg fellépni a Magyar MTV (zene TV) sorozatai ellen, miket is kora reggeltől, késő estig nyomnak - agymosásra kiélezett minisorozatok az Amerikai fiatalokról! Nyomjon zenét inkább.

nahátnahátnahát 2009.10.11. 10:57:20

meg kell mutatnod az érem másik oldalát

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.10.11. 10:57:30

@Bukowszky: Nem igaz, már ha a magam példájából indulok ki. Te azt feltétezed ezzel, hogy információhoz jutni kizárólag az iskolában lehet, ami egyáltalán nincs így, sőt. Nem akarom felsorolni, hogy mi minden érdekel még azon kívül, amit épp az egyetemen tanulok, de elég sok minden, és kifejezetten tájékozottnak gondolom magam.

Másrészt viszont, tényleg látom néhány csoporttársamon az egyetemen, hogy túlságosan be van szűkülve már most. De ez nem annak kérdése, hogy tanutak, vagy nem tanultak mást a középiskolában. Sőt, úgy vettem észre, hogy akik mindent szorgalmasan megtanultak, azok olyanná válnak mint egy gép. Zokszó nélkül, mindent szolgai hozzáállással bemagoltak. Szerintem ők sem fogják sokra vinni ezzel a mentalitással.

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 10:58:31

@monyon le: az tényleg durva, a tinikérók, meg tuti pecók, meg a többi szar, múlt héten egy-egy részt megnéztem mindegyikből, de nagyon felhúztam magam. Tényleg nem csoda, hogy a mai tinik olyanok, amilyenek...a Magyar MTV-n jóformán nincs is zene már, csak ezek a baromságok.

tobias2 2009.10.11. 10:58:31

@Adani: "Régi vicc és van valóságalapja is, h médiában ill. bankszférában dolgozáshoz 4 dolog kell: éberség, stréberség, héberség." E három közül a két legfontosabb a számolni tudás.

Csomorkány 2009.10.11. 11:00:19

Én egyszer, akkor már második diploma felé tartó értelmiségiként, Münchenbe mentem nyári munkára szalag mellé dolgozni - többet kerestem, mint idehaza valaha fogok, de nem ez a sztorim lényege.

A sztorim lényege, hogy két hónapig egy munkásszállón összekerültem három magyar vendégmunkás szakival, akik emberségből máig érvényes példát mutattak nekem. Voltam katona, nincsenek illúzióim az egyszerű néposztály kiváló erkölcseiről, de ezek a fickók tényleg erkölcsi elitet jelentettek.

No, az egyik kifejtette, hogy "nézd, én lehettem volna maffiózó. Két osztálytársamról konkrétan tudom, hogy belépett a maffiába, és én is kaptam egyértelmű ajánlatot. De belegondoltam, hogy nem járnék jól. Most reggel 8-tól du. 4-ig vízvezetékszerelő vagyok. Akkor leteszem a szerszámokat, és nem vagyok tovább vízvezetékszerelő. Ha maffiózó lennék, 0:00 perckor már maffiózó volnék, és 24:00-kor még mindig maffiózó lennék.

Megélhetési rasszista 2009.10.11. 11:00:26

@Idet: Elég szomorú, ha valaki kényszerpályán mozog, és azért tanulja meg pl. az OKJ-s asztalosságot, mert már semmi másból nem tud megélni.
Én egyetértek Seravy-val, én már az általános iskolában, felső tagozatban bevezetném a kreditrendszert, de legalább a komoly tagozatosságot. Én pl. tanultam technikát ált. iskolában. Utáltam, gyűlöltem, mai napig nem látom értelmét, miért jó, hogy megtanultam, milyen állványos fúróval kifúrni egy fadarabot. Miközben otthon kézivel dolgozom. Flexet is magamtól tanultam meg használni. A papírgyártás rohadtul nem izgat, mert készen veszem a Tescoban. Ehelyett szívesebben tanultam volna több kémiát, fizikát, de erre ugye csak heti 2,2 óra volt.

min 2009.10.11. 11:00:29

Anno nekem a tanárom a tudtom nélkül cserélte fel az iskolákat ahova jelentkeztem. Mondván az elsőre ahova szerettem volna menni, úgyse vesznek fel. (később elvégeztem azt a sulit is)Szóval kedves tanárok először magukba is nézzenek körül, hogy miért is tart itt az oktatás. Amilyen a parancsnok olyan a katona.

Megélhetési rasszista 2009.10.11. 11:04:05

@werem: Ezek csak a jéghegy csúcsa. Mert maga a fő a probléma az itthoni MENTALITÁS. Ez az "uram-bátyám világ", ami itthon van. Szerintem mindenki tudna 2-3, durvább esetben 9-10 olyan esetet felsorolni, ahol csókos került akár megfelelő képzettség híján is olyan helyre, ahova 10-20 másik sokkal képzettebb, jártasabb ember kerülhetett volna. De ugye a mi kutyánk kölyke-elve sokkal fontosabb volt, így most aki esetleg tanul(t) 12-16 évet, azt látja, hogy a szomszéd Béla, akinek apja jó helyen van, be tudta nyomni a Gézát, és már most annyit keres, amennyit te diploma+2nyelvvizsga kombóval fogsz.

min 2009.10.11. 11:05:22

@Megélhetési rasszista: A mai gyerekek meg olyan technikai szerencsétlenségek, hogy csak na. Lehet, akkor nem érdekelt a technika de adott egy alapot, hogy más eszközökre, anyagokra ne nézz bambán. Kellenek az ilyen órák de korrekt értékeléssel. A credit rendszer marhaság mert egy 10 éve honnan a fenéből tudja, hogy mit szeretne ha nem is tudja mit takar a tárgy a valóságban. Azért áltlános iskola mert általános ismereteket kellene átnyújtani. A középsulitól specializálhatja magát bár ott is sőt a felsőoktatásban is egy csomó sallang, oda nem való tantárgyat kénytelen tanúlni az ember

yanchi345 2009.10.11. 11:06:43

Szerintem a 8 általános se legyen "kötelező" meg "alanyi jogon": ha valaki 16 éves koráig nem szerzi meg, fizessen az oktatásért. A bukott évekre nem jár családi pótlék 18 alatt sem, a középfokú oktatás pedig abszolút fakultatív. Lezüllesztett mindent, hogy csupa jóindulatból bent tartják a társadalmi selejtet az oktatásban, ahelyett, hogy nagy politikusunkra hallgatva elismernék, hogy hülyének lenni alkotmányos jog. Aztán ki lehet mondani, hogy szakma/érettségi nélkül nincs minimálbér, nincs rendszeres segély. Az autodidakta zsenik (l. endike) úgyis megtalálják a számításukat, a többi meg majd tanul a saját példáján.
Ne félj, a következő generáció majd igyekszik, hogy megéljen.

Hozzászóló 2009.10.11. 11:06:45

Adanival értek egyet. Szerintem arányait tekintve ma túl sok fiatal végez el több iskolát, mint amennyire a gazdaságnak/társadalomnak szüksége van. Nem kell diploma, ha valaki utazási irodában akar dolgozni, mint ahogy nem kell érettségi sem boltban kasszásoknak. Azaz, ez csak az én véleményem. Mert a valóságban mindenféle papírokhoz kötik az állásokat, egyre több és több rostán kell átrágnia magát a munkára jelentkezőnek. A munkáltató így szeretné a legjobb jelentkezőt megtalálni. Ez érthető is, az éremnek viszont két oldala van. A másik oldalról ugyanis ez frusztráló a diákok számára, mert lehet 2 diplomája, 3 felsőfokú nyelvismerete, így is max japán turistákat fog elterelgetni a Mátyás templomban kevés pénzért. És joggal fogják kérdezni, hogy akkor mi értelme van tanulni?!
Az én ötletem hasonló lenne, amit Amerikában látni pl. (bár ott még több a diplomás kukásember, csak hogy csavarjunk egyet), szerintem jó ötlet: minden diák szülője bemegy egy osztályfőnöki óra keretén belül (akár hétvégén egy órára) és elmondja, hogy mivel foglalkozik, mit tanult, hogy azt csinálhassa, mit kellene még tanulnia, hogy továbbléphessen, mi volt az a dolog, amire igazából nem is volt szüksége soha?
Ezt kiegészíteném egy rendszeres, kötelező pályaválasztási túrával. Ez mondjuk havonta egy alkalom lenne, amikor az osztály (ez ált. 8. osztály vagy középiskola) elmegy pl. egy gyárba és végigmennek a diákok a "szamárlétrán": megnézik a Józsit, ahogy összeszereli a mütyürt, Bözsit a könyvelőt, Istvánt, a mérnököt. Beszélgetnek velük, hogy mit tanultak, mire volt/nem volt szükségük blablabla. Aztán következő hónapban elmennek mondjuk egy nyomdába, szennyvíztisztítóba, kutatólaborba stb. stb. és megnéznek ezerféle dolgot, megismernek szakmákat, amikről talán nem is hallottak még. Ki kell nyitni a szemüket, hiszen rengeteg dolog van, amiért érdemes küzdeni, csak nem tudnak róla. És ez nem az ő hibájuk, hanem az egész rendszeré, hiszen nincs példakép előttük, nem látják, csak a celebeket, mert a média (értsd újságok, tv) ilyen. Ha az a média, amiből a gyerekek a legtöbbet kapják a korukban (értsd iskola, szülők) igényes, színes, kézzelfogható példákat nyújt majd, akkor hamarabb rákattannak a pozitívakra. És ez nem pénz kérdése, csak szervezés és akarás kell hozzá.

Donor 2009.10.11. 11:06:58

@Idet: Emiatt a hozzáállás miatt utálják a gyerekek az iskolát :D
Persze az, hogy azt tanulja ami érdekli, önmagában hülyeség, főleg ha nem érdekli semmi.

Én úgy szoktam tanulni, hogy kitűzök egy konkrét célt, elég magasat amire amúgy nem vagyok képes és megcsinálom. Amíg elérem a célt addig sok mindent kell hozzá tanulnom, szerteágazó témákban.

Ha nem tudsz kitűzni olyan célt amihez a te általad tanítandó tudás szükséges, akkora az a tudás felesleges!!!
Ja és az nem cél hogy "tanuld meg vagy megúzlak". Ez terror.

Ennek így van értelme, de cél nélkül minden hülyeséget bemagolni, hátha szükség lesz rá, vagy mert trenírozni kell az agyat, na azt nem veszi be a gyomrom.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.11. 11:07:16

@Pitypalatty úrfi: És tudod milyen ritka az ilyen ember, pláne a fiatalok közt (nem a mai generációra gondolok, hanem bármely kor aktuális fiataljaira)? 90 % kapva kapna az alkalmon, hogy le se kell szarnia azokat a témákat, amik nem érdeklik. A humán érdeklődésűek a Pitagorasz-tételig sem mennének el matekból, az atom fogalmát sem tanulnák meg kémiából, a reálosok azt sem tudnák, hogy van egy Himnuszunk, meg hogy volt olyan, hogy Római Birodalom. Azokról meg ne is beszéljünk, akik egyáltalán nem akarnak tanulni.

Széles látókörű embereket kell képezni, amennyit csak lehet. Mindig lesz, aki nem fog tanulni, és tudatlan marad, de ne tegyük ezt az utat könnyebbé.

monyon le 2009.10.11. 11:11:02

Volt anno a GEO-Magazinban (2009/07) egy nagyon megrázó cikk az Indiai fiatalok (és itt kőkeményen gondolok a hátrányos helyzetű, nincstelenekre)kitörési lehetőségéről, illetve a világ LEGNEHEZEBB felvételi vizsgájáról az IIT - vizsgájáról.

Itt a mezítlábas gyerekek, fázva össze zsúfolódva küzdenek azért, hogy több tíz ezer társukkal egyetemben felkészüljenek a kihívásokra. Vagy átmész a felvételin, vagy maradsz továbbra is a NYOMORBAN! Más választási lehetőség nincs!

Ezek a szerencsétlenek rájöttek arra, ha tovább tanulok, kitörök a nyomorból, esetleg elérhetek valamit, hogy támogassam a szüleimet, családomat - és esetleg karriert futhassak be! De idehaza a kényelmes Európában, fel sem merül a "nyomor" mint kihívás!
Javasolnám sok kisebbséginek, és homályos elméjű tininek, hogy olvassa el ezt a cikket és utána sírjon az élet nagy dolgairól, a megélhetési celebekról ... stb.

És itt van még egy cikk: www.geo-magazin.hu/nepek-es-kulturak/iskolaba-akarok-jarni

Megélhetési rasszista 2009.10.11. 11:11:24

@min: Én továbbra is tartom magam a leírtakhoz.
Az a 10 éves, aki meg nem tudja eldönteni, az homokozhatna tovább az általános iskolában, de aki igenis, képes "specializálódni" azt hagyni kellene, és nem mindenáron visszahúzni a mocsárba, mert ez egy "elvárt minimum".

Tanulságos, amikor megkérdezi a riporter egy-egy tehetségesebb gyerektől, hogy miért nem itthon kamatoztatja a tudását, akkor két válasz szokott jönni:
a., mentalitás, légkör
b., a porosz oktatási rendszer, amely leszarja, melyik gyerek mihez ért jobban, mindenkibe beleveri a kovalens kötést, Csajkovszkij életrajzát, India vízrajzát, a tökéletes kötélremászást, stb.

Lopez 630310 · http://seifcallcenter.mindenkilapja.hu 2009.10.11. 11:14:21

Sajnos itt nem a képzettség, a tudás számít, hanem a kapcsolati tőke! Ki, kinek az utódja, boldog őse, rokona, ismerőse stb.

Idet 2009.10.11. 11:17:13

@Megélhetési rasszista: Én nem azt mondtam, hogy csak a kényszerpálya a tuti. Sőt. De ezzel az eshetőséggel -- szerintem -- tudni kell együtt élni, sőt kezelni azt. Bejöhet betegség, munkanélküliség, millió más dolog, amikor azt kell tenni, amit muszáj, nem amit szeretek.

A kémia-fizika dologgal teljesen egyetértek.

Asszem 2009.10.11. 11:22:29

Szerintem nem felesleges tanulni, csak nem mindegy mit. Gazdasági ismereteket, jogi alapismereteket, cégalapítási ismereteket, vállalkozási tudnivalókat, tőzsdei kereskedést, hiteleket, munkajogot, internethasználatot, valamint mindezek mellett a szabadidő értelmes eltöltését kellene tanítani, mert én azt is látom, hogy hiába jött be valakinek az élet és keres sok pénzt, mégsem boldog, mert nem tud magának tartalmas programokat szervezni, viszont az a sok szar, amivel kitölti az idejét pont annyira egészséges a lélek számára, mint a gyorséttermek a test számára. Összességében az iskolának tényleg az életre kellene megtanítania a gyermeket, a pragmatizmus nem bűn, az értelmetlen idealizmus viszont önmagát bosszulja meg, ennek az eredményét látjuk most.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.11. 11:24:05

@Donor: Nem magoltatni kell elsősorban, hanem magyarázni, hogy megértsék a diákok a világot (a természet és a társadalmak működését, a művészeteket stb.) valamilyen szinten. Ez kétségtelenül nem erőssége a mai oktatásnak.
Ehhez persze kellenek konkrét információk is, amiken keresztül magyarázni lehet.

Mi lehet ennek a célja? Egyrészt szerintem önmagáért is hasznos a tudás (nem az összefüggéstelen, elszigetelt információmorzsák, hanem valamiféle rálátás a dolgokra), de elhiszem, hogy sokan nincsenek így vele. Viszont a tudatlan embert könnyű átverni. Hatalmas pénzek vannak például az áltudományokban, ilyen csodabogyó, olyan varázslámpa, földsugárzás-árnyékoló, meg ilyesmik...

Idet 2009.10.11. 11:26:45

@Donor: Alulról felfelé:
1.honnan tudod, mi a hülyeség, míg nem ismered az illető dolgot?
2.A "tanuld meg, vagy..." tényleg terrorista hozzáállás, és nem is hatásos, de én nem állítottam, hogy ezt kellene tenni.
3.Tudod, itt a baj a többséggel, erről beszélünk. Te kitűzöd azt a célt, képes és hajlandó vagy gürizni érte, mert valljuk meg, a tudni jó, de a tanulás folyamata nem mindig lélekemelő..., szóval, a gyerekek vagy fiatal felnőttek ezt nem tanulták meg.
4.Nem állok így hozzá. Viszont változatlanul az a véleményem, hogy bizonyos fegyelmezettség és akarat nélkül semmire sem lehet menni. Ide tartozik a nemszeretem-dolgok elvégzése is -- nem öncélúan, hanem a későbbi, valós célok megvalósítása érdekében.

Alapvetően azonban egyetértek veled.

monyon le 2009.10.11. 11:30:20

@Megélhetési rasszista:
Minap olvastam a következő képzési formáról - Épületgépész technikus (magyarul vízvezeték szerelő, légtechnikai szerelő..)

A képzésben 70% az elmélet, és csak 30% a gyakorlat!!!!

Ergo - képezzünk sok-sok elméleti vízvezeték szerelőt, ki még egy 1/2" csövet sem tud megkülönböztetni a villanykapcsolótól! És csodálkozunk a sok diplomás munkanélkülin?
Felső oktatásunk teljes mértékben elméleti tudásra alapoz. Semmi gyakorlat, semmi kutatás-fejlesztés (hú pedig ez a kifejezés ma nagyon trendi). Úgy ahogy a MTA elnöke mondta "diploma gyárak vannak ma Mo-on" és lehurrogták!!!

Probléma van a költségvetésben az iskolák, felsőoktatási intézmények finanszírozásával. Persze mivel annyi bennük a "semmittevő", hogy képtelenség finanszírozni őket.

Valaki legyen már tökös és csapjon az asztalra, mondjuk azzal:
- 5 évig nincs jogi, bölcsész, PR/Marketing képzés finanszírozás
- van helyette viszont mérnök, kutató és gyakorlati képzés támogatás

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.11. 11:34:33

Mutass be nekik egy hajléktalant. Vagy inkább legyen a házi feladat interjú egy hajléktalannal, és egy elemzés, hogy hogyan lehet ezt elkerülni.

ElCapitan 2009.10.11. 11:38:33

szerintem amikor diák a tanárnak magyarázza az értékrendjét, abban van egy adag implicit jófejkedés is, hogy élvezze a tanár megdöbbentését, a beszélő learassa társai csodálatát, miközben kicsit érzi, hogy nincs teljesen igaza

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.11. 11:40:27

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Elképzelem a hajléktalan válaszait... nagy részüknél optimális esetben talán kijön egy épkézláb mondat: "adj piát, köcsög", "pénzt baze" vagy hasonló. Kisebb részüknél ennyi sem. És talán akad pár száz az egész országban, akivel lehet normálisan beszélni.

Donor 2009.10.11. 11:41:31

@Bukowszky: Én műszaki területen dolgozok. A műszaki emberek elég összetartóak.

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 11:44:19

@monyon le: ez azért nem jó, mert mi van, ha valaki az elkövetkező 5 évben szeretne bölcsész- vagy jogi karra járni, de nem fizethet milliókat a tandíjra (a finanszírozás nélkül ugyanis iszonyatos árakat kellene fizetni a képzésért)? Lehet, hogy nagyon tehetséges, jó szakember lenne amúgy, de emiatt el lenne zárva ettől, mást meg nem tudna csinálni, mert mondjuk, a reál tárgyakban nem erős.

Az a gond, hogy pár éve gyakorlatilag nincs felvételi vizsga és minden barmot felvesznek. Az én időmben kemény felvételi vizsga volt, a jelentkezők töredéke került be és még kevesebb végezte el. Érdekes módon aki elvégezte, az el tudott helyezkedni...

De a mostani helyzet miatt ne az szívjon már, aki pechjére most kezdene tanulni és pont ezeken a karokon...

Szerintem a drasztikus létszámcsökkentés és a kemény felvételi vizsga lenne inkább megoldás...ja és nem kéne szerintem 152,394 jogi karnak sem működni, a régi ELTE, Pécs, Szeged és Miskolc-négyes tökéletesen elég volt és lenne ma is. Ötödekkora évfolyamokkal.

kitudja 2009.10.11. 11:45:18

érdekes, hogy ennyi embert késztet hozzászólásra ez a blogbejegyzés.

úgy tűnik visszasírhatunk régi időket, amikor a pedagógus még megbecsült ember volt, s szavai legalábbis elgondolkodtatták a tanítványait.
talán a mindennapokat uraló, válogatás nélkül ránk zúduló információtömeg az oka, amiből bárki lehetőségei szerint tetszésére válogathat, hogy a ma tanulói csupán magukkal egyenrangúnak (s ez már sokszor szerencsés esetnek mondható) tartják tanáraikat.
emellett a pedagógus többszörös hátányba került: az iskolák felszereltsége (pl. számítógép), az óraszám, a társadalom jelen állása, az alacsony fizetés, a "semmittevő, lógós" besorolás, ezek mind magukban is alkalmasak arra, hogy ellehetetlenítsék egy mégoly lelkes szakember munkáját.
rádásul a magyar szeret szenvedni, de még inkább nyavalyogni, csámcsogni elmúlt, jelen és eljövő szenvedésein. a fiatalok kellő alapossággal szívják magukba ezen életforma megnyilvánulásait, s gyakorolják a mindennapokban élvezettel. (ez kissé paradox: miért is teszik tulajdonképpen, hiszen nem az a másolandó, amit szüleiktől látnak, sőt, az gázos, de úgy tűnik a tunyaság legyűri a mintakövetés cikis valóságát.) mindenesetre az uniós országok között egyedülálló módon a magyar fiatalok a legpesszimistábbak, olyannyira, hogy még az idősebb honi korosztályokon is túltesznek, ami azért már tényleg nem semmi.

valaki korábban felvetette, ill. talán többen is, hogy a gazdaság szükségleteit inkább figyelembe kellene venni a továbbtanulásra felkészítés során. (már ha van ilyen, hogy továbbtanulásra felkészítés. ha nincs, legyen.) talán ideje, hogy felébredjenek gazdasági ágak, bárminemű, szakemberhiánnyal küzdő vállalatok, és idejekorán juttassanak a tanulókhoz az adott területhez kapcsolódó, érett és izgalmas anyagokat, biztosítsanak szakembert (a mának megfelelően előadni képes, a közönségét elvarázsoló tálentumot) az érdeklődés felkeltésére, mert az a nagy helyzet, hogy ezt a pedagógus már nem tudja megtenni.

visszatérve a korábbiakra: mindenki azt hiszi, hogy többet tud a másiknál, s ez épp az iskoláskorban kezdődik: csak olyan kelthet álmélkodást, ébresztheti rá őket tévedésükre, aki az előadása terén specialista. ebben az ultraspecializált világban minden tudomány különleges résztudományokra bomlik, amelyeknek szakértői kizárólagos szakértők, s velük szemben a tanár maga csupán egy bűvészként leleplezett polihiosztor.

de ez ez igazság, hogy polihisztornak lenni minden korban háládatlan tevékenység volt.

bigthereal 2009.10.11. 11:45:56

az egyetemen is hasonló a helyzet, nem nagyon tudják a gyerekek, hogy mihez kezdenének magukkal...

itt nem nagyon vehető észre az színvonalcsökkenés, de ez elitképzés, persze:P

a fegyelmezéssel viszont nincs sok gond! azért az nem mindennapi érzés, mikor másfél órára teljes kussba teszel egy 180 fős évfolyamot:)

jamon 2009.10.11. 11:47:15

Szerintem a tanár fejében sincs minden teljesen a helyén.
Miért gondolja azt, hogy ahogyan ő él, az a jó, és ahogyan mások, az a rossz?
Sokféleképpen lehet élni.

A celeb létnek vannak előnyei, hátrányai. Érdemes esetleg elmagyarázni a gyerekeknek az ezzel járó következményeket (pld. sok pénz gyorsan, kiégés, stb.)
Esetleg elmagyarázni a fogyasztás, mint életcéllal kapcsolatos előnyöket, hátrányokat.
Mit jelent gazdagnak lenni?
Mit jelent a sok pénz?
Hogyan értelmezzük a sikert?
Mi az élet célja, milyen lehetőségek vannak.

Amíg a tanárok a múltban élnek, és a saját sebeiket nyalogatják, nehéz lesz eligazodást kínálni a gyerekek számára. Az a baj, hogy először nekik kellene eligazodniuk.
Szánalmas dolog arra hivatkozni, hogy régen jobb volt, meddig menjünk vissza a történelemben?
A jelenhez kell igazodni, nem a múlthoz.

Robinzon Kurzor 2009.10.11. 11:48:44

@SINtelen:
Pont a piacorientált gondolkodás hináya termeli ki ezt az igénytelenséget.

bigthereal 2009.10.11. 11:49:45

@zs0: hogyan magyarázza el egy tanár, hogy mit jelent gazdagnak lenni????:)

Quicksilver 2009.10.11. 11:50:47

Minden államnak az az érdeke, hogya népesség legnagyobb része buta legyen - ergo irányítható.

Ez ilyen egyszerű.

monyon le 2009.10.11. 11:52:23

@ördög_: igazad van! De mint fejlettebb "kultúr- országokban", van egy olyan intézményi forma, amit úgy neveznek, hogy ÖSZTÖNDÍJ.
Támogatva ezzel a tehetségeket, kiszűrve viszont a tehetségtelen padkoptatókat. Ezzel még is kevesebb összeg menne el mint jelen esetben.

Egy szó mint száz, sok a felsőoktatási intézmény, nincs motiváció, viszont van helyette kőkemény agyelszívás! Hiszen ha a polgárokat butítja a "felső vezetés" könnyebb őket befolyásolva birkáknak tekinteni! Oszt meg és uralkodj!

Zrinyi2 2009.10.11. 11:54:49

Nem lehet motiválni? És a gyerekek a hibásak és különben is hülyék? Ez is nagyon szép pedagógus hozzáállás, már elnézést mindenkitől.
Mindenkit lehet motiválni, csak meg kell találni a módját. Persze ez idő és energia.

Nálunk a poroszos módszereket vegyítették megfelelő arányban a színes, kreatív feladatokkal a gimiben, amikben a belénk vert tudást ki tudtuk próbálni a gyakorlatban(fizika órán folyadék molekulák átmérőjének mérése). És valahogy nagyon is élveztük ezeket. És persze buliztunk éppen eleget mellette. De valahogy mindenki bejutott egyetemre és főiskolára, és mindenki olyan helyre, ahova szeretett volna.

Ha a diák választhat a színes szagos mindenhonnan ömlő celebvilág és az egyszerű száraz tankönyv között, nem is tudom, hogy mit választ.
Kis kreativitással és az internet kínálta lehetőségekkel nagyon érdekes és izgalmas feladatokat lehetne ám összeállítani, amikkel meg lehet fogni a diákokat és fel lehet kelteni az érdeklődésüket.

Uram-bátyám rendszer és a motiváció: A kapcsolati tőke, rohadt fontos a mai világban. De ha szépen el van magyarázva a gyereknek, hogy a megfelelő kapcsolati tőkére csak bizonyos helyeken tud szert tenni, például ha bekerül az egyetemre és együtt vedeli az olcsó vizezett sört az előadáson megismert gazdag szülők gyerekével egy egyetemi buliban. Egyből több kedve lesz ahhoz, hogy bejusson a felsőoktatásba. SZVSZ

Lord_Cica (törölt) 2009.10.11. 11:55:44

Motiválni? Egyszerű, csak józan ész kell hozzá: az, hogy egy celeb híres, nem függ attól, hogy mennyit tanult. Attól függ, hogy mit csinált, milyen műsorban vett részt. Ők celebek akarnak lenni? 10 millió emberből, 100 celeb közé bekerülni nem túl nagy esély... Másrészt ha tanulnak, az nem zárja ki, hogy celebek legyenek, de ha mégsem sikerül akkor találhatnak munkát.

Donor 2009.10.11. 11:56:34

@tobias2: na hát a számolni tudásom már megvolt az általános iskolában is ehhez, csak sajnos a többi nem stimmelt :(
Meg nem is érdekel :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.11. 11:56:55

@monyon le: Mint tudjuk, derék népünk megbuktatta azt az elképzelést, hogy a "padkoptatók" fizessenek, a tanulni akarók és tudók pedig ebből normális összegű ösztöndíjhoz juthassanak.

Lord_Cica (törölt) 2009.10.11. 11:58:00

Ez szemléletesebb: készítess mindegyikkel amerikai típusú önéletrajzot, jelenlegi végzettségük/nyelvvizsgáik stb. szerint. Keressetek álláshírdetéseket, és mond meg nekik, melyikre mi miatt utasítanák vissza.
(szerintem konzultálj egy HR-es ismerőssel előtte)

Gico 2009.10.11. 11:58:49

Bennem anno fel sem merült, hogy nem az általános->gimnázium->egyetem a jó sorrend...ezt hoztam otthonról, a szüleim valahogy azt a képet alakították ki bennem, hogy aki nem ezt az utat járja végig, az sikeres ember nem lehet. Ez persze nem feltétlenül igaz, csak azt akarom ezzel mondani, hogy nem a tanár kell, hogy motiváljon, hanem a szülő.

sensimilla 2009.10.11. 12:04:32

Nem volt türelmem végigolvasni a kommenteket, lehet, hogy volt hasonló, de szeretném elmondani, hogy a gimiben mindig talpraesett voltam és nagyszájú, életigenlő és, lázadó, szabályok ellen szegülő. Mindig azt hallgattam, hogy milyen okos vagyok, és miért vagyok ilyen lusta, az összefüggéseket tisztán láttam olvasni és szöveget értelmezni tudtam, az okoskákkal ellentétben. Magolni nem csak hogy nem tudtam, nem is akartam, eltem inkább, buliztam, és haverkodtam. A főiskolán nagyon jól éreztem magam, olyan szakmát tanultam, ami érdekel, amit szeretek, és már most 24 évesen előadtam konferencián, interjúztak velem szaklapban, szóval friss diplomásként elég sikeres vagyok. Megnéztem a minap iwiwen, mi van a többiekkel. Az osztály üdvöskéje a Várpalotai általános isiben tanítónő. Szép pálya, nem az a gondom, de ez a perspektíva nem csoda, hogy senkit se motivál.

Tibike15 2009.10.11. 12:05:34

igen, ez a perspektíva ma magyarországon, ha sok pénzt akarsz, akkor politikus legyél vagy uzsorás
egyikhez sem kell sok ész

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 12:09:58

@monyon le: az ösztöndíj nagyon jó megoldás, egy baja van csupán: elég sok olyan egyetemi vizsga van, amelynél igen sokat számít a szerencse-faktor, ezen belül is a vizsgáztató személye és szimpátiája, ha egy gyengébb szemeszter becsúszik (mondjuk, elég két peches vizsga és máris 4,5 alá kerül az átlaga), az amúgy jól teljesítő hallgató elveszítheti az ösztöndíjat és vele együtt azt a lehetőséget, hogy folytathassa a tanulmányait...A mázlivizsgázókról vagy a megvett vizsgákról ne is beszéljünk...

Valahogy tényleg ki kéne dolgozni egy működő modellt, de én - két felsőoktatási intézmény elvégzése után - azt mondom, iszonyú nagy a szubjektivitás szerepe egy vizsgán. Pl. elég egy vizsgázó, aki a nap elején felhúzza a profot és utána repül a következő 5 diák, akármit mond, vagy a statisztika, állítólag bizonyos tanszékeken az oktatók vizsga közben átrohangáltak egymáshoz "Te hányat húztál meg?" "Eddig hármat." A vizsgáztató visszanyargal és a következő 3 nála vizsgázó sorsa meg van pecsételve.

Ismerek kitűnő eredménnyel végzett diákokat, akik a munkahelyükön nem állták meg a helyüket, mert egy biflázós stréberke nem biztos, hogy érti is, amit benyalt.

Nem tudom, kell az ösztönzés, de a csak érdemjegyeken alapuló dolgokat nem tartom túl szerencsésnek...

Az túlképzéssel érintett szakmákban a karok és a hallgatók drasztikus létszámcsökkentését viszont mindenképpen szükségesnek látom.

musi 2009.10.11. 12:10:11

Alapból az egész iskola rendszer úgy szar, ahogy van. Egy rendkívül okos tanárom mondta egyszer: "alkalmatlan diák nincs, csak alkalmatlan tanár" - és mennyire igaza van! Persze ez egy ördögi kör, mert a sok rossz tanárt szintén sok rossz tanár 'tanította'...

Másik dolog meg, hogy rengeteg HASZONTALAN baromságot tanítanak "kultúra" meg "általános műveltség" címszó alatt... A gyerekek NEM tanulnak semmit, hanem olyan ADATOKAT magolnak be, amik haszontalanok és SOHA a büdös életben nem lesz rá szükségük! (pl XY költő mikor élt és még sorolhatnám...)

monyon le 2009.10.11. 12:10:29

Pozitív példaképek kiemelése lenne a fő cél a motiváláskor!
De ennek ismerete hiányában a mai befásult pedagógusok sem jutnak előbbre.
Ha megkérdeznénk egy pedagógust, hogy példaképeket vázoljanak fel a fiatalok előtt megtorpannának úgy 5-10 felsorolása után, és ebből a felsorolásból a java a mostani sportolók, színészek, esetleg gazdasági személyek nevei kerülnének elő!

A f@sznak van szüksége pl. a 100 leggazdagabb magyar kiadványra! Agyelszívás, irigység táptalaja!

Mai társadalmuk nem is tudja, hol vannak azok a "super hősök" kik motiválhatnák a fiatalokat.

Tudja e valaki közületek, hogy a világ legjobb tengeri versenyvitorlását magyar építi - www.paugercarbon.com/, úgy hogy még tengerünk sincs!

vagy tudják e a fiatalok, hogy kinek köszönhetik a golyós tollat, a gyufát, az elektromos mozdonyt, a helikopter, a számítógépet, a karburátort, az atom bombát, c vitamint...

De tudják azt ki Kiszel Tüncike, Fekete Dákó, Dukai, Zimányi, Debreceni...

És mint mostanság egy szálló ige: google a barátod, wiki a barátnőd, twiter a családod!

csgabor 2009.10.11. 12:12:29

Tényleg nem kell őket motiválni. Azzal a kevéssel kell foglalkozni aki akar tanulni, a többit meg le kell szarni.

Az a baj, hogy kevés jó példát látnak maguk előtt. Pedig tanulással sokra lehet vinni, akár sok pénzt is lehet keresni (persze egyelőre nem Mo-n). Én lényegében csak tanulással értem el mindent az életben, most 33 éves vagyok, közel havi egymilliót keresek nettó, és még professzor sem vagyok. De ami még ennél is fontosabb, azt csinálom amit szeretek, és nem dolgozom magam halálra sem.

Silverf@x 2009.10.11. 12:13:17

Ma már nem lehet kedves kis kreatív játékokkal motiválni a gyerekeket, mert a médiából ömlő hangos zaj elnyom mindent. Ez a probléma már általános iskolában kezdődik, ahol a délutáni játékos foglalkozások a gyerekek kb 20%-át kötik le, a többieket inkább a csúfolódás, a verekedés.
A kamaszok pedig látván szüleik kudarcait, a mindennapi élet kudarcait, lázadó életkorukból fakadóan persze, hogy nem fognak árral szemben úszni, miközben azt látják, hogy ebben az országban az érvényesül jól, aki buta, lop, csal, hazudik és erkölcstelen. Csak azt nem értik meg, hogy ez egy szűk réteg, ahova nem lehet csak úgy bejutni és ez a rendszer egyébként egy rossz irány és hosszú távon fenntarthatatlan. Ahhoz, hogy ezt átlássák kellene egy kis józan ész, némi élettapasztalat és tájékozottság. Ördögi kör.
Egyébként egyetértek azzal, hogy nem kell mindenkinek egyetemre járnia, és hogy az állam érdeke sem az, hogy tanult emberekként a szavazók átlássák, hogy mekkora szart kavarnak itt. De ettől még nem kellene kizárni a lehetőséget, hogy az arra érdemesek és tehetségeket megtalálják a saját útjukat. Szerintem senki sem úgy lett sikeres, hogy már születésétől fogva tudta, hogy mit szeretne csinálni és minden egyebet kizárt a látóköréből. Egy értelmes ember nyitott mindenre. Ha nem tartja magát értelmesnek, miért ment gimnáziumba? Régen ez valahogy jobban a helyén volt. De tényleg, miért kell mindenkinek gimnáziumba mennie? Persze erre is van egy tippem, például azért, mert az általános iskolában a gyerekek csak betűket felismerni tanulnak meg, szövegértést már nem. Úgyhogy az érettségi lett egyenértékű a hajdani 8 osztállyal. Szintén gratuláció az oktatási minisztériumnak.

Gico 2009.10.11. 12:16:17

Hozzátenném, hogy az oktatási rendszerünk szörnyű. Senkinek nem ad motivációt, nem szerez örömet az, hogy fejleszti a lexikális tudását napi 6-7 órában a gimnáziumban. Nyílván szarra nem lehet várat építeni, de mi mégiscsak kissé túlzásba esünk. Én is a halál izéjére kívántam az egészet, szünetben 15 perc alatt "lefényképeztem" az anyagot, dogáztam/lefeleltem 4-esre, óra végére már el is felejtettem szinte mindent. Soha nem is volt, és nem lesz szükségem semmire, amit bebifláztattak velünk.
Ezért nincs sikerélménye sok gyereknek matekból, fizikából, mert azt is seggeléses módszerrel próbálják tanítani, persze, hogy nem ért belőle szart sem. Így aztán kevés jó műszaki, gazdasági szakember lesz, és sok bölcsész, meg kommszakos meg jogász.
Persze az, hogy egyetemre kerülni már nem büszkeség és státuszszimbólum, hanem majdhogynem magától értetődő a nevetséges felvételi követelmények miatt már más kérdés.
Én még pont belecsúsztam (hála az égnek) az egyik utolsó 5 éves képzésbe a Műszakin..hát akiket most bsc-re fel bírnak venni, valami botrány.

SLacc 2009.10.11. 12:20:37

Höhö!

Én már nem mondom, hogy tanulj, oszt keresel. Azt mondom, hogy tanuld meg a szakmádat nagyon, mert hiány van belőletek, és keresni fogsz. Viszont aki nem a szakmára való, azt kivágom.

Zrinyi2 2009.10.11. 12:25:05

Nem tudom, ezt a fizess, ha nem tanulsz rendszert a BME-n nagyon jól megoldották. Ha bukod a kreditet fizess minden bukott kredit után. Pár hat credites tárgynál ez az összeg már szépen el is éri a havi minimálbért
Ha sok a panasz a tanárra, hogy nem megfelelő vagy passióból buktat, és a diákértékelés is alátámasztja ezt, akkor viszont repül.

corrado 2009.10.11. 12:26:35

@ördög_:
"az ösztöndíj nagyon jó megoldás, egy baja van csupán: elég sok olyan egyetemi vizsga van, amelynél igen sokat számít a szerencse-faktor, ezen belül is a vizsgáztató személye és szimpátiája, ha egy gyengébb szemeszter becsúszik (mondjuk, elég két peches vizsga és máris 4,5 alá kerül az átlaga), az amúgy jól teljesítő hallgató elveszítheti az ösztöndíjat és vele együtt azt a lehetőséget, hogy folytathassa a tanulmányait...A mázlivizsgázókról vagy a megvett vizsgákról ne is beszéljünk..."

kivételek, kivételek, kivételek...
kivételekre nem lehet rendszert építeni.
becsúszik egy gyengébb félév és a hallgató elveszítette minden reményét?? na ne már!! kitartás is van a világon, nem fog mindenkinek minden elsőre sikerülni, de ettől még nem dől össze minden.

Uhu20 2009.10.11. 12:30:09

@blacklord: Amit felsoroltál, hogy nem tanít az iskola, azok közül csak a Kresz nem tananyag. A többi (pénzügyi alapismeret, demokrácia stb - amiket felsoroltál), mind része a 2000-ben érvénybe lépő kerettantervnek (ami mindenhol kötelező).

Gyalogtank666 2009.10.11. 12:31:13

A magam részéről egyszerűen megszüntetném a gimnáziumot a jelenlegi formájában és kötelezővé tenném, hogy minden középiskola adjon szakmát is. Úgy legalább nem teljesen esélytelenül vágnak neki az életnek, hanem legalább egy valamire alkalmasak lesznek. Aki meg tovább akar tanulni, azt nem zavarja majd, hogy szakmája is van, legfeljebb nem használja.

KillArmy 2009.10.11. 12:31:24

Nos, ez egy jó téma, végre hozzá tudok szólni! :) Szóval, 16 éves vagyok (gimi, 11.osztály), és nagyon igaz dolgokat írnak itt sokan! Osztálytársaim 60-70%-a csak azt tanulja meg amit már feltétlenül kötelező, pl versek, amiknek aztán sok értelme nincs. Kötelezőket senki nem olvassa, mivel senkit nem érdekel, nem az a dolog módja, hogy olvasd el ezeket mert én azt mondtam, ennek semmi értelme! Bevallom én sem tanulok túl sokat, mondhatjuk motivációs problémának, ez van!
Szerintem az egész oktatási rendszer hibás...10 éve még nyilván működött ez a módszer, de azóta akkorát fordult a világ hogy az valami hihetetlen! Régen ha valaki visszaszólt a tanárnak 1-2 pofon volt a minimum, ma nyíltan sértegetik a tanárt, aki vagy kimegy sírni, vagy átadja az osztályt másnak! :)
Már általános iskolában el kéne kezdeni ahhoz szoktatni a gyerekeket amihhez értenek, amit szeretnek csinálni! Én annyit már 10 évesen is el tudtam dönteni, hogy nem a humán érdekel, de jó eséllyel pl a fizika, kémia sem!
Hirtelen nem tudok mást írni, de az biztos, hogy ennek 15-20 év múlva meglesz az eredménye, addigra kezdenek elfogyni az értelmiségiek!

ui.: egyébként a motivációban a fő gond valóban az, hogy nem látom értelmét a tanulásnak! ( én pl. sporttal szeretnék foglalkozni, nyilván ahhoz is kell tudás, talán több is mint egy átlagos munkához, de ebbe a tudásba nem tartozik bele a sok értelmetlen tantárgy, amik miatt 4-5 körül érek haza minden nap )

Uhu20 2009.10.11. 12:32:40

@min: Azért ez akkor is törvénytelen volt, mikor - gondolom, 90 előtt - az általad leírt eset történt.

KillArmy 2009.10.11. 12:33:11

Ja, még valami! A mi sulinkban úgy próbálják motiválni az embert, hogy aki 17éves vagy öregebb, és az előző évi tanulmányi eredménye 4,00 fölött volt, az ingyen teheti le a jogsit! :) Szerintem ez nagyon jó kezdeményezés, de nem olcsó az biztos..

Uhu20 2009.10.11. 12:35:05

@KillArmy: Javaslom, hogy fusd át a magyar vízilabda-válogatott névsorát. 3 (2, 1, attól függ, kiről van szó)olimpiai arany mellett is fontosank tartották, hogy lediplomázzanak.

monyon le 2009.10.11. 12:36:07

@KillArmy:
Szívesen olvasnék még több véleményt korosztályodtól, nem csak tőled másoktól is! Így lenne igazán hiteles ez a Vasárnapi kis eszmecsere.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.10.11. 12:36:29

ez jó hír

jó lenne, ha végleg beszüntetnék azt, hogy hittételek sulykolnak állami intézményekben, tudományos dogmákat vernek amúgy normális emberekbe

szétválhatna végre az állam, meg a hitoktatás

Uhu20 2009.10.11. 12:37:08

@Gyalogtank666: Na és te 13 évesen milyen szakmát adó iskolába jelentkeznél? Nyilván felmérnéd, mi érdekel, hogy tudsz majd elhelyezkedni.....nem mindenki van úgy 13 évesen, hogy ez el tudja dönteni.
Egyébként meg ne akarj lsz megszüntetni semmit. Mindenki menjen oda, ahova szeretne.

Uhu20 2009.10.11. 12:39:39

@zs0: Érdekes, ahogy fogalmazol. A több tízezernyi tanárt egykalap alá veszed. Pedig, ahogy a vízvezetékszerelők, vagy a diákok, a tanárok is sokfélék.

monyon le 2009.10.11. 12:40:48

@wmiki: A Hit oktatása "tartást ad"! Sok emberből pont ez hiányzik. Az értelmes és emberi értékrend, tisztelt, megbecsülés amit próbál jó irányba terelni.

Anno volt a fiatal fiuknak a katonaság - ma ennek hiányában nem tanulják meg a kis puhapöcsüek a rendet, fegyelmet, elhivatottságot.

KiNG 2009.10.11. 12:42:44

Vegyünk egy gimnáziumot, ahol is az intézmény jellegéből adódóan kötelező tárgyak, óraszámok a különböző évfolyamokon a következőképpen alakulnak:

Magyar nyelv és irodalom: 148-148-148-128
Történelem: 74-74-111-96
Emberismeret és etika (11. évf.): 37
1. idegen nyelv: 111-111-111-96
2. idegen nyelv: 111-111-111-96
Matematika: 111-111-111-128
Informatika (9. évf.): 74
Bevezetés a filozófiába (12. évf.): 32
Fizika (9-11. évf.): 56-92-74
Biológia (10-12. évf.): 56-74-64
Kémia (9-10. évf.): 74-74
Földrajz (9-10. évf.): 74-74
Ének-zene (9-10. évf.): 37-37
Rajz (9-10. évf.): 37-37
Testnevelés: 74-74-74-64
Osztályfőnöki: 37-37-37-32

Ehhez jön még némi "nesze semmi, fogd meg jól" tananyag (társadalomismeret, tánc és dráma, mozgókép és médiaismeret, művészetek) a 9-12. évfolyamon: 37-37-74-64

Szabadon tervezhető: 56-37-148-160 (160= 5/hét)

Összes óraszám heti szintű megfeleltetése:
148= 4/hét (12. évf.: 128!)
111= 3/hét (12. évf.: 96!)
92= 2,5/hét (1 félév 2 órás, 1 félév 3 órás)
74= 2/hét (12. évf.: 64!)
56= 1,5/hét (1 félév 1 órás, 1 félév 2 órás)
37= 1/hét (12. évf.: 32!)

HÁT NEM VESZIK ÉSZRE, HOGY ENNEK SEMMI ÉRTELME?!
Döntsük már el, hogy ideális esetben élhetetlen, hasznavehetetlen polihisztorokat akarunk -e képezni, rosszabb esetben nem tanulós, bukdácsolós, semmirekellő ifjúságot, VAGY pedig nagy tudású, kreatív, lelkes szakembereket!

Mert ha az utóbbit, akkor ez a tanterv HIBÁS és ROSSZ!

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 12:43:32

@corrado: de ha nem folytathatja, akkor már másodszorra sem fog sikerülni neki, mert nem járhat oda, ha nem tudja kifizetni a tandíjat (ami ugye - feltételezve, hogy évekig nem ad semmit az állam pl. egy bölcsészkarnak - nem kétezer Ft/hó lenne)...az egész monyonle azon felvetéséből indult ki, hogy bizonyos karokat 5 évig nem kellene egyáltalán finanszírozni. Amúgy az indítékokban egyetértek vele, csak példával próbáltam azt érzékeltetni, hogy egy nem kevés embert jó eséllyel megoldhatatlan nehézségek elé állíthatna.

A kitartásról amit írtál, egyetértek veled is.

Pedró27 2009.10.11. 12:43:35

@puffancs: Hát ez jó!

"teljesen teljes eletet lehet elni es megtanulni ertekelni az aprobb oromoket."

Aztán:

"a volt evfolyamtarsaimhoz hasonloan vegzek olyan munkat, amihez nem kell masters, csak en egy heten keresek annyit, mint ok egy honap alatt. mert elmentem magyarorszagrol."

Kérdés: aki megtanulta értékelni az apróbb örömöket, annak miért kell a világ végére elmennie ahhoz, hogy boldog legyen?

Na persze a válasz is itt van:

"mert nincs penz otthon."

Vagyis a pénz miatt.

A sok apró öröm közül a legfontosabb az apró(mármint az aprópénz!) :DDDDD

Donor 2009.10.11. 12:49:40

@Idet: Lehet érdekes célt kitűzni olyan tantárgyakban is ami nem feltétlen érdekel mindenkit, de alkalmas az érdeklődés felkeltésére.

Fizikában szerintem Öveges Prof. volt ennek a mestere.
Nekem megvan az összes felvétele hogy ha lesz gyerekem akkor ő is tanulhasson az öregtől.

Irodalomból is volt szerencsém jó tanárhoz aki először beetetett minket Rejtővel (órán felolvasás, majd olvasd el magad ha érdekel)amin simán halálra röhögi magát bármelyik tinédzser, aztán jöhettek a komolyabb művek is már. Mondanom sem kell hogy azóta sem olvastam szépirodalmi művet, de akkor is jó volt amit akkor elolvastattak velünk.

monyon le 2009.10.11. 12:51:42

@Pedró27:
Miért kell elmenni Mo-ról? Azért, hogy tapasztalatot szerezz! Majd haza jőve ezt a tapasztalatot kamatoztasd! Ez volt az egyik alapelve pl. a Japán gazdaságnak is!

Szakembereket képeznek odahaza, majd kiküldik őket a nagyvilágba TANULNI / OKULNI! Egy idő múlva visszahívják őket, tapasztalataikból építve fejlesztik gazdaságukat.

Gyermekeimnek is azt javasolnám, húzzanak el külföldre, majd egy idő után jöjjenek haza és érvényesítsék tapasztalataikat. DE - ma Mo- ezt nem támogatja senki, még mindig az "elavult öregek" nyomják vezetőkként a bőrfotelt, semmi esélyt nem adva a visszatért fiataloknak! Példa erre a magyar idegenforgalmi szakma.

Uhu20 2009.10.11. 12:53:08

@KiNG: Sok tekintetben egyetértek veled, valóban változtatni kellene kicsit az arányokon.

Ugyanakkor van pár dolog, amiről nem feledkezhetsz meg:
1. Ahhoz. hogy eldöntse a diák, hogy milyen irányban szeretne elhelyezkedni/továbbtanulni, szüksége van az adott tárgyak bizonyos szintű ismeretére. A hsz-od attitűdjéhez igazodva, úgy is mondhatnám, hogy kell bizonyos mennyiségű kémiatanulás, hogy eldöntse, hogy ő bizony nem akar vegyész lenni...:) (és persze azt elfogadod, gondolom, hogy viszont az jó dolog, hogy páran elmennek vegyésznek....de ehhez, ennek az eldöntéséhez is kell az alapkémia).

2. A tantárgyak tanítási-tanulási jellege is eléggé megváltozott, ezt azért vedd észre. Nézz meg egy 10 évvel ezelőtti töri felvételi feladatsort és egy mait (ill. az ehhez igazodó iskolai dolgozatot). A maiban pont az van meg, amit hiányolsz....

3. A ""nesze semmi, fogd meg jól" tananyag (társadalomismeret, tánc és dráma, mozgókép és médiaismeret, művészetek)"...így írod legalábbis...szóval ezek pont azokat a jártasságokat, képességeket fejlesztik, amiket hiányolsz

Szóval a hsz-od kissé magyarbálintos lett, aki még ma is azzal az iskolarendszerrel, tanítási-és vizsgagyakorlattal hadakozik, ami már rég nem létezik...

Asszem 2009.10.11. 12:53:35

Na még egy könyvajánló, szemléletformálásnak: Robert T. Kiyosaki: Gazdag Papa, szegény papa, illetve Gazdag gyerek, okos gyerek című könyvei.
Én ezt fogom tanítani a gyerekeimnek.
Idézet az ajánlóból:
"Ez a könyv azokat a szülőket kívánja segíteni, akik észrevették, hogy megváltozott a világ és gyanítják, hogy a jelenelgi oktatási rendszer nem elégíti ki gyermekeik speciális igényeit..."

Az egyik legfontosabb üzenete a könyvnek, hogy az igazi bizonyítvány, amit az életben kapunk, az a bankszámlánk és a fizetésünk. És ezt most a jó értelemben véve mondja, tehát nem azért a pénz a mérce, mert minden más értéktelen, hanem a pénz az, ami által meg tudjuk teremteni magunknak a szabadidőt és az erőforrást arra, hogy értelmesen (tartalmasan) éljük az életünket.

Nyilván napi 9 óra agysorvasztó robot után senkinek nincs ereje a valódi kultúrára, aminek a befogadásához igenis energia szükséges, inkább maradnak a habkönnyű rózsaszín mesék, a mások által megálmodott álmok, na ezért kell dolgozni keményen, hogy legyen pénzünk arra, hogy legyen szabadidőnk arra, hogy ne így kelljen élnünk.

remélem nem voltam félreérthető :-)

sertésmájkrém 2009.10.11. 12:56:56

@manyuska: 2 féle embert láttam aki így vélekedik:
- a gyengét aki magának is hazudik és nem veszi észre mit tartanak róla
- a hülyét, aki úgy alkot véleményt, hogy nem találkozott még ilyen gyerekanyaggal.

Sokáig csak a 2. típust uismertem, de abból rengeteget. Az elsőt nehéz felismerni, mert jól álcázza magát.

Donor 2009.10.11. 12:57:06

@bm613: Vannak sokan akik még nem itták el az agyukat.
Én beszélgettem egy ilyennel.
Bányász volt. Jól keresett szolgálati lakás ilyesmi. Jól elvolt aztán hirtelen kiesett alóla minden. Félre nem rakott pénzt, máshoz nem értett. Jelenleg kisebb alkalmi munkákból él.

De tanár barátom is van aki ugyan így járt 3 diplomával. Neki annyi szerencséje van hogy anyjánál lakik, de csak ezért nem munkanélküli.
Pedig nem buta csak simán nem tud alkalmazkodni a kapitalizmushoz.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.10.11. 12:58:27

A gyerekeknek azt kellene látniuk, hogy a társadalom tiszteli, becsüli a műveltséget, a tájékozottságot. Ma nem látják ezt...

Motivációnak meg a pénznél is nagyobb az örök élet lehetősége! Gazdagként is lehet bejutni a mennyek országába - az nem bűn - ám a sok pénz léte, a pénz hajszolása bizony veszélyes, és tévútra vezet.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2009.10.11. 12:58:42

@sensimilla: Pillanatnyilag lehet, hogy igazad van, de majd nézd meg ugyanezeket az embereket az iwiw-en (ha még lesz) 10 - 20 év múlva - magaddal együtt. Lehet, hogy a lány, aki tanárnőnek ment, sokkal több mindent tud majd felmutatni, mint te, vagy bárki más az osztályodból. A siker egy dolog, meg a pénz is. A lényeget még nem látod, arra még van pár éved. (Család, viszonyod a világgal, magánéleted sikerei vagy kudarcai, stb..).

sertésmájkrém 2009.10.11. 12:59:33

@Uhu20: Nála az utóbbi 5 évben ért el a hullám, ennyi, más már ezt tapasztalta jóval hamarabb. Megint mások meg azt hiszik csak rajtuk múlik és 3-4 év múlva fognak megdöbbenni. Mint pl manyuska. :)

Pedró27 2009.10.11. 12:59:42

@monyon le:

Szia!

Teljesen igazad van, én is lehúztam három évet külföldön. A megjegyzésem nem erre vonatkozott.

Kicsit vicces, hogy valaki leírja, hogy elment külföldre, a pénz miatt és végleg, majd elkezd bölcsen azon elmélkedni, hogy a boldogság titka az, hogy becsüljük az élet apró örömeit.

kuki123 2009.10.11. 13:01:00

mivel a sok adócsaló, lopásból seftelésből élő felnőtt jól él....de nem kicsit nagyon, mivel a politikai elit dettó ugyanezt csinálja: minden haveri alapon...zero tudással bármit elérnek
apa jól menő vállalkozása (ami persze szimpla adócsalás miatt megy jól)

a bűnözőket nem lecsukják....sőt propagálják...láttátok a TV2 hal a tortás lecsukott "sztárokat"....NO COMMENT

gazdasági bűncselekmény HA elfogják HA rábozonyítják na akkor kap 2 évet felfüggesztve....és a vagyon már rég ki van menekítve

ha lefoglalják akkor is bőven csurran cseppen

ez mind példakép... a 20 év politika felelős ezért

aki meg NEM ilyen környezetbe kerül az megtapasztalja, hogy basza meg tanultam szarra sem vittem dettó mint apám
elég egyértelmű hogy nem a tanulást fogja választani

JOBBIKOT A PARLAMENTBE
KORMÁNYOZZON A JOBBIK

Netuddki. 2009.10.11. 13:01:06

Sajnos nemcsak a gyerekekkel van a baj. A magyar oktatás is olyan amilyen. Erre szerintem a legjobb péda a levélíró, amikor azt kérdezi hogyan motiválja a gyerekeket.
Az okok szerintem itt is azok amik úgy az egész társadalomban. Kicsi a fizetőképes kereslet, nincs számonkérés, előbbrejutás.
Meg kéne már kérdezni ugyan mire költik azt a rengeteg adót amit beszednek tőlünk. Oktatásra, egészségügyre biztos nem, vagy legalábbis nem annyit amennyit kellene.

érdeklődő 2009.10.11. 13:03:34

Tavaly előtt érettségiztem. És azt kell mondjam, hogy ami az én generációmat illeti, lesújtó.

Életképtelen, seggagyú, haszontalan, diszlexiás, lusta fos volt az osztálytársaim fele. A másik fele meg orvosi egyetemen van, vagy egyéb olyan szakokon, ahová még ebben az új, lebutított rendszerben is nehéz volt bejutni.

10 évvel ezelőtt maximum az lehetett a különbség, hogy az olyan típusú emberek, mint azok az osztálytársaim akiknek tényleg nem ártott volna X évet földmunkával tölteni gimnázium helyett, azok feltehetően akkor földmunkával vagy egyéb szakma tanulásával töltötték az idejüket.

Mit a lófasztnak kell 100000000000000 szabadbölcsész, marketinges meg médiaéskommunikációszakos...??????

Komolyan mondom, ha találkozok egy ismerőssel, aki pl. elmegy kozmetikusnak, leborulok a bölcsessége előtt...

Uhu20 2009.10.11. 13:05:06

@Asszem: Szerintem az a könyv egyfajta parazita-szemléletet sugároz. Vannak más kiadványok, amely ugyanúgy az "életre nevel", de nem olyan sunyi módon, mint Kiyosaki.

Asszem 2009.10.11. 13:07:32

@Uhu20: érdekes vélemény, miben nyilvánul meg a parazita szemlélet? nyitott vagyok a véleményem felülbírálatára. Továbbá érdekelne, milyen könyveket ajánlanál még, ami nem parazita de mégis az életre nevel?

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.11. 13:08:26

@corrado: Igenis befolyásolhatja az egész életedet egyetlen gyengébb félév is. Ha jelen pillanatban átcsúsznék költségtérítésesre, azonnal ott kéne hagynom az egyetemet, mert egyszerűen nem tudnám kifizetni a 210000 forintos tandíjat. Számomra nem apuci-anyuci építi a jövőt, hanem saját magam! Így viszont nem lehet elvárni, hogy minimális keresőként ki tudjam fizetni a tandíjat. Az állami támogatás megvonása egyet jelentene: az tanulhatna, akinek apuci-anyuci jól keres, akkor viszont beltenyészet alakulna ki a diplomások között, hiszen csóró családból sosem kerülhetnénk be a rendszerbe.
Ráadásul orbitális baromságnak tartom a jogi karok finanszírozásának megvonását. Érdemes a létszámot csökkenteni, de ha pár évig csak nagyon minimális jogász képeznek az egyetemeken, akkor egy-két évtized múlva el fog öregedni a jogászi társadalom.Furcsa egyébként, de nem igazán hallani munkanélküli jogászokról. Tudom, hogy rengeteg ügyvéd quasi nyomorog, de már fentebb kifejtették, hogy nem feltétlenül a pénz az egyedüli érték, amiért érdemes tanulni és dolgozni.

Metz 2009.10.11. 13:14:24

Nem értem miért sápitoztok, egy olyan világot termetettünk ahol a penz a legföbb forrasa az emberi jólétnek. A pénzhez meg nem a legtöbb esetben nem a tanulas hanem az ugyeskedes a szerencse es mas szerencsetlenek kiahasznalasa vezet (lásd celebek).
Olyan ez a mikor a szulo sapitozik hogy a gyerek nem olvas kozben Ő maga minden este a TV elott ül és nézi a monikasót.

manyuska 2009.10.11. 13:14:44

@LeoMinor: Nagyon jó ötlet, a Kádár-korban volt is évente 2 hét kötelező munka, a diákokat gyárban dolgoztatták, és mit ad isten, ez olyan hatással volt ránk, hogy mint a szél, elkezdtünk tanulni a főiskolára-egyetemre. Addig nem tudtuk, mi akarunk, de azontúl annyit igen, hogy nem szeretnénk vastag gumiszagban élni napi 9 órán át, olyan kollégákkal, akikkel a tévéműsoron meg a főzésen kívül nem lehet másról beszélni, és akik kiközösítenek, ha kiderül, hogy színházba jársz, mert akkor "biztos lenézed őket".
Azokról pedig, akik itt olyan nagyra vannak, hogy iskola nélkül is értelmiségi munkát végeznek, csak annyit, hogy kilóg ám a lóláb. Senki se állítja, hogy a felsőoktatásban minden órának haszna van, a 3/4-ük valóban időpocsékolás, de ez csak azoknak ürügy arra, ahogy ne szerezzenek papírt, akiknél gond van az önfegyelemmel, és nem tudják magukat nemszeretem dolgok elvégzésére is rákényszeríteni.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.10.11. 13:17:08

@Donor: mai szemmel sajnos Öveges egy bohóc

(az előadásmódjára gondolok természetesen, nem a tudását akarom kétségbe vonni)

Uhu20 2009.10.11. 13:21:11

@Asszem: üdv,

A parazita-szemléletet arra értettem, hogy a "Kiyosaki-recept" csak úgy tud működni, hogy azt kevés ember alkalmazza - ugyanis a recept több eleme is csak mások rovására valósítható meg.
Konkrétabban: Kiyosaki a könyvében rendszeresen a "kiskapukra" hívja fel a figyelmet, pl. hogy - legálisan persze - hogy tudjuk elkerülni az adófizetést, vagy hogy hogy tudunk hasznot húzni mások elesett helyzetéből (pl. mikor a házvásárlásról ír).

Hogy milyen könyvet ajánlok? Hát olyanokat, amelyek bemutatják a pénzügyi-gazdasági-stb témát, de nem mások ellenében. Tőzsdés vonalon mondjuk Kosztolányi sztorizgatós könyveit, vagy a "Tőzsdepszichológia" c könyvet (nem Kosztolányi és nemcsak a tőzsdéről szól), vagy mondjuk a portfolio.hu füzeteit.

kitudja 2009.10.11. 13:25:17

@Pitypalatty úrfi:
ezen az alapon azt is mondhatnád, hogy a múlt tudósai mai szemmel nézve buta tökök. nem túl alapos meggondolás. hm?

Asszem 2009.10.11. 13:27:40

@Uhu20: köszönöm a választ, megfontolom, a portfólió füzeteket ismerem (daytrade, technikai elemzések, stb.), egyébként ilyent is lehetne oktatni. amikor amerikában jártam a középiskola utolsó évét, ott volt kifejezetten ilyen iskolák közötti virtuális tőzsde játék, kis csoportokba dolgozva kellett elemezni az információkat és vételi vagy eladási döntést hozni, aztán következő héten jött az eredmény, hogy jó volt-e a döntés, mindez év végéig tartott. Ilyesmit kéne az itten oktatási rendszerbe is.
egyébként kiyosaki ha jól emlékszem eléggé a "birtokoljunk minél több ingatlant", mint forrást elméletre hegyezi ki a mondandóját és ez a mostani válság idejében lehet, hogy már nem is annyira aktuális, mindenesetre az fontos, hogy a gyerekeknek sokkal erősebb pénzügyi kultúrát kellene tanulniuk az iskolában, mert pénz nélkül hiábavaló olyan kultúrára oktatni őket, amelyet nem fognak tudni megfizetni.

MP 2009.10.11. 13:27:42

Szerintem tudni felesleges. Mert sok helyen nem a valódi tudásodra van szükség hanem a papírodra.

röntgenszeműlány 2009.10.11. 13:30:04

Tartok tőle, hogy a "mai fiatalság"-gal kezdődő mondatok nagy része oltári baromsággal fejeződik be. A történelem során bármikor megkérdezettek nagy része szerint a világ több ezer éve folyamatos hanyatlásban van. Öt évvel ezelőtt nyilván nem ittak sört a gyerekek, és nem is akartak pénzt keresni egyáltalán. Az emlékek távolról sem alkalmasak bárminemű vélt vagy valós folyamat objektív megítélésére.

A legnagyobb gondot sohasem a fiatalság, hanem a levélíróhoz hasonló, világvége hangulatot árasztó tehetségtelen tanárok okozzák. Egy blogon vár ötleteket a motiváláshoz? Jézusom.

changebug (törölt) 2009.10.11. 13:30:11

Hát tanulni tényleg nem éri meg, mert a befektetett munkát/időt nem nagyon akarják megfizetni.
Az más kérdés, hogy nem tanulni még annyira sem éri meg.

Talán azzal lehetne motiválni, hogy
"lehet fiam, hogy én egy szaros tanár vagyok aki éhbérért, olyan állatokkal foglalkozik mint te, de te fiam csak szarpucoló vagy kurva vagy élő szervdonor leszel. mert már csak erre lesz igény.
lehet hogy az előző tehetségtelen generáció még kihúzta mint - ügynök, ügyfélszolgálatos, ügyintéző, árufeltöltő, területi képviselő, ilyen-olyan manager vagy jogász és más alja munkák valamelyikével, de neked fiam ez már nem fog megadatni.
És most fiam engedelmeddel elmegyek maszekba tanítani egy fokkal jobban eleresztett elkényeztetett köcsögöt 5000 forintos óradíjért mert kell a pénz a nyaralómra"

Én talán így motiválnám őket, hogy egy kis értékrendet is tanuljanak.

Szerintem, nem tehetsz semmit sajnos.

monyon le 2009.10.11. 13:30:13

@MP: Eléggé demagóg ez a véleményed! Ha így lenne sok vállalkozás már tönkre is mehet e miatt.

Uhu20 2009.10.11. 13:40:28

@Asszem: Ebben egyetértünk.

Egyébként 2000 óta minden gimnáziumban kellene tanítani, összesen 18 órában alapvető gazdasági-pénzügyi témákat. Sajnos, sok helyütt elszabotálják, elkannibalizálják a tárgyat (hivatalosan megvan a tárgy, de a valóságban pl. törióra van helyette).

imbecilegirl 2009.10.11. 13:43:10

sziasztok!
mint középiskolás mondanám, végzős vagyok, és tudom, hogy miben vagyok jó, de hiába végzem el az egyetemet, valószínűleg akkor sem tudok a szakmában elhelyezkedni. és ez a humán szakmákra általában érvényes. valóban nem érzem magam motiváltnak, mert nem látom a célját az egésznek, valamint nincs rá lehetőségem, hogy valóban kibontakozzak a suliban, és ne csak lexikális anyagot böfögjek vissza.

akkor meg mégis miért hajtsak?

Burgermeister 2009.10.11. 13:43:21

Sajnos sehogy!

A szülő az első. Ott van minden elbaszva.

Aztán a társaság, hogy kivel barátkozik.

És még az a geci média, a fogyasztói társadalom ahol egy érték van a pénz/hírnév.

Aztán jöhetne az iskola, a sportegyesület, satöbbi. Elvanezbaszva!!!
Sajnos.

Donor 2009.10.11. 13:47:06

@monyon le: A helikoptert pl Sikorski ;-) aki nem magyar.

egyenlítő 2009.10.11. 13:48:39

Ezt nézzézek meg: Steve Jobs - Stanford egyetem - 2005
Aki nem tudná: Jobs = Apple + Pixar
www.viddler.com/explore/kis-szolgyemi/videos/2/

KiNG 2009.10.11. 13:48:45

@Uhu20:

Általánosban írni-olvasni-számolni tanulunk, nyelveket kezdünk elsajátítani, megismerjük alapjaiban a kölcsönhatásokat, az állat-növényvilágot, a történelmet, az irodalmat, ami szerintem jelenlegi formájában jó.

Hiszem azt, hogy az egészet, a jellemet, a motivációt, a jövőképet a középiskola rontja el, amely manapság szánalomra méltó fokon üzemel.

1. Való igaz, szvsz az lenne ideális, ha minden tantárgynak lenne egy alap, közép és emelt változata. A mai anyagnak kb. a közép felelne meg, az alap a szakközepek/szakmunkások által nyújtott tudásnak, míg az emelt a faktokon tanult tudásnak felelne meg. Az alap a MIT?, a közép a HOGYAN?, az emelt a MIÉRT? kérdésekkel lehetne jellemezhető.

Vessük össze ezt a tantervi leosztást azzal a szükségességgel, amit a való élet diktál!

Egy diáknak valóban testnevelés órákra van szüksége? Heti kettőre?
Szerintem nem! Egy diáknak testi egészségre, biológiai életképességre van szüksége, ami kb. heti 5 órát igényelne, mondjuk napi szinten 1-et, kötelező lenne, de nem kizárólag az iskola keretein belül. És lehetne folytatni a sort a többi tárggyal...

2. Nagy baj, hogy felvételinek elfogadják a középszintű érettségit, nem csak az emeltet...
Jelenleg emeltet csak anglisztika, germanisztika, romanisztika nyelvi bölcsész képzésen kérnek, pedig illene mindenhol alkalmazni ez a kategorizációt.

3. A tárgyakat, amiket említesz hozzácsapják másik, főbb tárgyakhoz. A társadalomismeretet a történelem, a tánc és drámát, valamint a mozgókép és médiaismeretet a magyar, a művészeteket pedig a rajz/ének keretein, "hatásán" belül tanulják, így kikövetkeztethető, hogy a tanárok a fő tárgy felé húzzák az oktatást.

monyon le 2009.10.11. 13:59:38

@Donor: Helikopter - Kámán Tódor!! :)
Vitatkoznak sokan is e miatt, hogy Sikorski mit adott felfedezéshez

KiNG 2009.10.11. 14:02:05

@imbecilegirl: szervusz!
1. Tanulj angolt és franciát/németet/spanyolt, minél többet!
2. Legyél vagy orvos, mérnök, közgazdász, pszichológus, vagy pedig tanulj meg egy kiváló "kétkezi munkát"/szakmát!
3. A nyelvi ismereteddel és szakmai tudásoddal MENJ KÜLFÖLDRE boldogulni!

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.11. 14:07:06

@werem: Ez a színvonal(talanság) nem most jött össze, ilyen volt már negyven éve is, csak akkor nem lehetett beszélni róla.
A tanaraknak elsősorban magukba kellene nézni és nem a politikát okolni. A politika mindig is ilyen volt, ment a saját feje után.
A tanarak és az iskolák viszont még sose voltak ilyen gerinctelenek, ennyire kontárok és gyávák. Kivéve azt a 4-5 embert, aki talán van.

ergerberger 2009.10.11. 14:11:48

"Kedves Ellenörző blog! 30 éve vagyok tanár, sok mindent láttam"

Kivéve a "Helyesírásunk" c. kiadványt.

manyuska 2009.10.11. 14:13:56

@imbecilegirl: Azért hajtsál, mert így viszont automatikusan takarítónő, vagy prosti lehetsz csak. Ez tetszene?

Asszem 2009.10.11. 14:15:26

@ergerberger: a hozzászólásod konstruktivitásának teljes hiánya sajnos a legrosszabb pedagógusokra jellemző stílus tökéletes példája.

imbecilegirl 2009.10.11. 14:17:02

@KiNG: igen, ez ismerős, tudok angolul, és olaszul is tanulok, szeretem a nyelveket. de nem akarok külföldre menni, szerintem nem az a megoldás, mint amit a macskák csinálnak, hogyha elkoszolódik egy hely, akkor odébbmennek. sok szar van a világban, de külföldön sincs kolbászból a kerítés. és ha dönthetek, hogy elmegyek, vagy itt maradok nehéz időkben is, de az megoldással jár, akkor maradok, mert nekem többet ér az, hogy a gyerekem is beszélje az anyanyelvem, lássa a Mátrát meg a Hortobágyot, és magyar meséket halljon.

pont ezért szeretnék szociológiát tanulni, mert még vagyok annyira naív, hogy inkább megpróbálok tenni valamit a javulás érdekében. lehet, hogy nem ez a legjobb módja, de még nem találtam ennél jobbat.

imbecilegirl 2009.10.11. 14:19:33

@manyuska: nem kell rögtön bunkózni. úgy értettem, hogy pl most suli mellett dolgozom, és azt látom, hogy sok diplomás a munkatársam, de egyáltalán nem számít, és annyit keresnek, mint én.

tehát sok diploma mögött nincs valós érték.

manyuska 2009.10.11. 14:21:39

@imbecilegirl: A szociológia mellé keress egy olyan OKJ-s tanfolyamot, amiből majd a számlákat is fogod tudni fizetni.

manyuska 2009.10.11. 14:22:29

@imbecilegirl: Ki bunkózott? Te írtad azt, hogy nem érdemes tanulni.

ergerberger 2009.10.11. 14:23:23

@Asszem: "@ergerberger: a hozzászólásod konstruktivitásának teljes hiánya sajnos a legrosszabb pedagógusokra jellemző stílus tökéletes példája."

De nem is vagyok pedagógus.
A levélíró viszont állítólag az, és már levele legelső szavába beletörött a bicskája. Ez bizonyítani látszik azt a teóriát, miszerint "aki tudja, csinálja, aki nem tudja, az tanítja".

manyuska 2009.10.11. 14:24:47

@imbecilegirl: Mindig azt hittem, hogy a diploma az értelmiségi életminőségről is szól, de ezek szerint az emberek a pénzen kívül nem látnak mást mögötte.

ergerberger 2009.10.11. 14:27:01

És azt tudtátok, hogy mi a különbség a pedagógus és a pedofil között?

Megfejtés: a pedofil tényleg szereti a gyerekeket.

░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░
░░░░░░░▓▓█░░░░██▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░▓▓▓▓░░░
░░░░░░░▓█░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░▓▓████▓▓░░
░░░░░░░▓█░░░█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓███░░░░░▓░
░░░░░░░▓▓██▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█░░░█▓░
░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█░█▓░░
░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓░░░
░░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░
░░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓████▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░
░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓██████▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓████▓▓▓░░░
░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓████▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓██████▓▓░░░
░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓████▓▓▓░░░
░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░░
░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█░░░░░█████░░░░█▓▓▓▓▓▓▓░░
░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░████░░░░░▓▓▓▓▓▓▓░░
░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░█░░░░░░█▓▓▓▓▓▓▓░░
░▓░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓█▒▒▒▒▒▒████▓▓▓▓▓▓▓▓░░
░░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓█▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░░
░░░▓░▓▓░▓▓░▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓█▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓░░▓▓▓░░
░░░░░░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓▓█▓▓███▓█▓▓▓▓▓░░░░░░░░░

manyuska 2009.10.11. 14:29:05

@ergerberger: Inkább ne írj ide, ha csak ilyenek jönnek elő belőled, szerintem.

Krézihajtány 2009.10.11. 14:31:37

Azért az mindenképp megjegyezném, hogy a diákok motiválatlansága legalább felerészben a tananyag bűne.
Most őszintén: ki a faxt érdekel h xy költő mikor hol született, meg a hasonlók?? Aki ilyen pályára megy, majd megtanulja.
A tananyag érintőlegesen sem foglalkozik az élet legalapvetőbb dolgaival: pénzügyek, kresz, elsősegély. Jó esetben a gyerek megtanul számolni és egy használható nyelvet kábé, a többi teljesen felesleges.

imbecilegirl 2009.10.11. 14:35:50

@manyuska: mivel értelmiségiek között nőttem fel, ezért akkor is rengeteget fogok olvasni olyan témákban, amik érdekelnek, ha nem járok suliba. ezért a papír arra fog kelleni, hogy a munkáltatómnak bizonyítsam, hogy tudom miről van szó. ergó, igen, és ahogy mondod az életminőség=azzal a színvonallal, amin élsz, amit pénzen tudsz megvenni. (a ház amiben laksz, a könyvtárbérlet, színházjegy, minden ami a mindennapi élethez kell, és a kultúr tevékenységek is pénzbe kerülnek) tehát igen, ez is a pénzről szól.

vagy te 210 könyvvel a fejedben az után szeretnél pénzt kapni, hogy hogy tudsz kenyeret sütni??

Asszem 2009.10.11. 14:36:39

@ergerberger: akkor jó, ha nem vagy pedagógus. Igen, elkövetett egy helyesírási hibát, nem tudni, hogy véletlen, figyelmetlenségből, de ebbe belekötni és ebből az egy hibából általános következtetést levonni ("aki nem tudja, tanítja") a legsúlyosabb hiba, amit pedagógusként elkövethetnél, amikor azt keresed, hogy mi az, amit az illető nem tud és nem azt nézed, amiről szó van.

Mivel nem vagy pedagógus, ezért akkor csak annyit mondok, hogy a vitakultúrád alacsony sajnos. Részemről be is fejeztem ezt a vonalat.

manyuska 2009.10.11. 14:38:20

@Krézihajtány: Aztán ebből lesz az olyan ember, aki szerint Petőfi középkori, Szibériába száműzött költő volt. Meg aki szerint 1956-ban sújtotta hazánkat a második világháború.
Butaság ellen nem a tananyagcsökkentés az orvosság. (Amúgy tényleg szörnyűek pl. a kötelező olvasmányok, egészen életidegenek. De nem a lebutított tovább butítása fog segíteni. Nézd meg, mi lett a mára egészen primitívvé változtatott felsőoktatással.)
Az élet alapvető dolgait amúgy nem a szülő dolga lenne megtanítani???

manyuska 2009.10.11. 14:39:15

@imbecilegirl: Ne haragudj, annyira logikátlanok a hsz-eid, hogy nemigen tudom őket értelmezni.

glabla 2009.10.11. 14:39:46

Én 22 éves vagyok és bár a gimnáziumot már egy ideje otthagytam én a főiskolán is azt tapasztalom egyszerűen nem menő ha valaki tanul. Nem az a menő ha valaki mindent vág és jók a jegyei hanem aki leszarja az egészet és puskázással átmegy 2-essel úgy hogy bese járt az előadásra. Nem tudom mi lesz majd pár évtized múlva mikor majd kihalnak az okos emberek.

Uhu20 2009.10.11. 14:40:50

@KiNG: Akkor nézzük pontonként,
1. A kategorizálás valóban jó, de szerintem elég a kétfokozatú (közép és emelt), több okból:
-technikailag több problémát is okozna még egy szint bevezetése (tanulócsoportok létszáma, átjárhatóság, stb)
- ha a tudásszintet nézzük, akkor a mai emelt sok esetben nem haladja meg a régi (akkor még nem létező) középszintet, a mai középszint meg nagyon sok esetben az általános iskolai szint körül van. Azaz ez a két szint szerintem elegendő.

A tesiórákban egyetértek egyébként;a gond az, hogy a tanuló ifjúság kevésbé (rengetegen felmentetik magukat)

2. Teljesen egyetértek. Az állam megszabhatná (hiszen ő a finanszírozó), hogy kötelező az emelt.Egyébként nemcsak az számít, hogy hol kötelező, hanem hogy hány helyen van jó esély bejutni - nélküle.

3. Ebben is igazad van. Ezt neveztem korábban elkannibalizálásnak. De erről nem maga a rendszer tehet, hanem az illetékes igazgatók, tanárok.

Mike36 2009.10.11. 14:43:13

ez a poszt kortalan
iródhatott volna 100 éve is, akkor is így láttad voolna

manyuska 2009.10.11. 14:43:14

@glabla: Azért nem halnak ki. Még sose haltak ki. Okos emberre különben alapból nincs szükség, ők a természet luxusa. A majmok is milyen jól elvoltak iskola nélkül (míg félig-meddig ki nem irtotta az élőterületük csökkentésével őket az ember, de az már más tészta).

Mike36 2009.10.11. 14:48:08

@Zrinyi2: hehe, azért látszik, hogy a többség itt tanár
és hogy is mondjam , nem akarok sértő lenni, de gondolkodási köre beszükült az iskolákra (hiszen végül is abban éli mindennapjait)
mintha kapcsolati tőkére az egyetemen lehetne szert tenni
na ne! de most komolyan
köze nincs hozzá
max a ti fejetekben (már bocsánat)

manyuska 2009.10.11. 14:50:33

@Mike36: Érdekes, az én kapcsolati tőkém fele az egyetemről származik. Te oda nem jártál, nyilván azért nincs neked onnan.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.11. 14:52:51

A tanulók motiválatlansága csak a környezetüket tükrözi. Elsősorban a szülők és a tanarak motiválatlanságát. A szülőkkel nincs mit tenni, de a tanaraknak hivatalból nem szabadna beszűkült, tudatlan, szociopata, politikai ámokfutónak lennie, ennek ellenére legalább a fele az.
Ez a fő baja szerintem az egész iskolai rendszernek. Nincs válogatás, szelekció, bárki tanár lehet, aki akar, mintha csak a ruhatárba keresnénk embereket.

manyuska 2009.10.11. 14:53:08

A tehetetlen/tehetségtelen tanár mindig a diákokat hibáztatja, figyeljétek csak meg. A "gyerekanyagot" (nem véletlen a szóhasználata sem).

Mike36 2009.10.11. 14:53:26

@Uhu20: azt várod, hogy olyanok oktassák, akik jó eséllyel életükben nem láttak még egy multit belülről, nem tudják milyen az, hogy minden tegnapra kell, meg nincs hétvége? olyanok oktassák, akiknek fogalmuk sincs, hogy kell vállalkozni, mik a buktatói, mik a mindennapi problémák? (biztos van aki tudja, de csak nagyon kevesen - nem az ő hibájuk, egyszerüen beleszocializálódtak a közszférába)

Asszem 2009.10.11. 14:55:58

@Dávid..: de nagy az arcod, hogy ilyen nyugodtan lebénázz más embereket, persze nyilván te el sem tudsz képzelni olyan szituációt ahol egy vezető arról panaszkodna, hogy nincs a kezében eszköz a beosztottak motiválásához, mert például meg van kötve a keze a szar és használhatatlan teljesítményértékelési rendszerrel, vagy a felesleges és buta folyamatokkal, stb., stb., mindegy, a lényeg, hogy szerinted az a tanár, aki ki meri mondani, hogy ma nem tudja a gyerekeket motiválni arra, hogy nyilvánvalóan felesleges és értelmetlen dolgokat magoljanak be úgy, hogy ebből biztos, hogy semmi hasznuk nem lesz sem rövid sem hosszú távon, az a tanár szerinted béna.

Mégis, hamár ennyire jól látod az oktatás nagy problémáját, világosíts meg minket, ostoba pedagógusokat, hogyan motiváljunk fiatal embereket értelmetlen dolgok elvégzésére?

Mike36 2009.10.11. 15:00:55

@manyuska: így van, szólj be, jaj de szellemes
most aztán jól megmaszontad :)
biztos nagyon fiatal vagy
később az egyetemi, sőt bármely más iskolai kapcsolataidnak nem feltétlenül lesz jelentősége
megismersz majd másokat, a régi kapcsolatok pedig elkopnak, ha tetszik, ha nem
40 évesen már nem az egytemi haverjaid fognak munkát adni a cégednek, vagy segítenek másik állást találni, hanem a szakmai kapcsolataid. Vagy neked nincsenk olyanok? 1:1 :D

manyuska 2009.10.11. 15:00:58

@Asszem: Ha vki értelmetlennek látja a tantárgyát, ez minek tanítja?

Asszem 2009.10.11. 15:02:24

@manyuska: azért mert az életben néha vannak olyan nehéz pillanatok, amikor az embernek olyasmit kell csinálnia, amit értelmetlennek tart. Boldog ember lehetsz, ha veled még sosem fordult elő ilyen, hogy olyasmit kellett csinálnod, amiről te is meg vagy győződve, hogy az rossz, de nem tudsz változtatni rajta...

Mike36 2009.10.11. 15:03:04

"hogy nincs a kezében eszköz a beosztottak motiválásához, mert például meg van kötve a keze a szar és használhatatlan teljesítményértékelési rendszerrel, vagy a felesleges és buta folyamatokkal" talán azért vezető, hogyha szar, változtasson rajta. tudod ez a dolga. a minél hatékonyabb működés.

manyuska 2009.10.11. 15:03:48

@Mike36: Közel 50 éves vagyok. Az egyetemi kapcsolataimnak köszönhetem azt, hogy jelenleg is van munkám. Ők ugyanis a szakmai kapcsolataim is lettek, további szakmai kapcsolatokhoz juttatva, lévén hogy hasonló végzettségűek vagyunk.

Mike, senki se mondja, hogy tanulj, ha így utálod.
Ne tanulj.
Nem kell az neked.

manyuska 2009.10.11. 15:04:58

@Asszem: Most már tényleg kíváncsi vagyok rá, mi az, aminek a tanítását ilyen fölöslegesnek látod. Hittan, vagy mi az? :)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.11. 15:06:51

@Asszem:
Csak úgy süt a soraidból a depresszió.
Tőlünk kérdezed a szakmád alapjait, hogy hogyan motiválj?
Elárulom: legyél érdekelt a minőségben, keress értelmet a munkádban, és találj is.

A buta folyamatokra panaszkodás csak szánalmas kifogás.

Asszem 2009.10.11. 15:07:47

@Mike36: igen, azért vezető a vezető, hogyha szar, változtasson rajta. Csakhogy tudod nem minden vezető egyben vezérigazgató is, sőt, így vannak olyan esetek, amikor a vezető keze is meg van kötve. Gondolom nem sok ilyen szituációban voltál még, különben nem intéznéd ezt el ilyen könnyen.

Asszem 2009.10.11. 15:09:41

@Az igazi Svarc Enegger: "legyél érdekelt a minőségben, keress értelmet a munkádban, és találj is."

Jó, ez nagyon szép bullshit, gyere be akkor hétfőn a gimibe és ezek alapján motiválj 30 embert, akik vastagon szarnak rád, a tárgyadra, a munkád minőségére ... persze, hogy szomorú lesz az ember, de ez gondolom természetes.

dtk74 2009.10.11. 15:10:52

@Mike36: A szakmában nehéz magad kinőni ha nincsenek kapcsolataid. A felsőoktatásban és a munkásévek elején megalapozott bizalmi-szakmai kapcsolatokból jöhet egy anyagi egzisztenciális felfutás, és bár később jönnek új kapcsolatok, ha nem indulsz el ezen az úton, akkor hosszú időre, vagy végleg lemaradsz. Akit nem jegyeznek 30 évesen, az nehezen tör ki a másodvonalbeli szerepből később.
Az iskolai kapcsolatok kellenek. Jómagam 26 évesen kezdtem el nappalin főiskolára járni, szakmát és kapcsolati tőkét szerezni. Utána letelepedtem a városban ahol tanultam (és ahol előtte egyszer jártam életemben, többszáz km-re családtól,és minden rokontól) majd az iskolai indítással céget építettem. Előtte próbáltam csak szakmából elindulni, úgy nem ment.

Asszem 2009.10.11. 15:12:02

@manyuska: amit feleslegesnek tartok? jó kérdés. minden olyan dolog, aminél nem tudnék nem bullshit választ adni arra, hogy miért ezt az információt tartjuk érdemesnek és fontosnak arra, hogy a diákok ismerjék. egyébként önmagában a memoriterekkel, az agytornával nincs bajom, tehát lehetne egy telefonkönyv-magolós tárgy is, csak ne az egész oktatás legyen az.

manyuska 2009.10.11. 15:12:06

Mondjuk egy mezőgazdasági szakiskolában elég reménytelennek látszik Shakespeare-t tanítani. Pedig: ott a Hamlet története. Átvenni a sztorit, ha máshonnan nincs energiájuk, egy rövidítésből. (Több, mint a semmi, ha alig tudnak olvasni.) Utána feltenni a kérdést: mivel szerezhette volna vissza Hamlet a trónt, amiből az anyja és a nagybátyja kitúrta? Hogy érvényesíthette volna az érdekeit?
Lesznek ötletek. Lesz, aki azt mondja majd, meg kellett volna mérgeznie Claudiust. Lesz, aki szerint vissza kellett volna mennie Wittenbergbe egyetemre, hagynia kellett volna a trónt a fenébe. A lányok meg fogják jegyezni, hogy de már milyen szemét volt azzal a szegény Opheliával.
Hozzá fognak szólni.
És akkor már sikerült is a "reménytelennek" ítélt óra.

manyuska 2009.10.11. 15:13:02

@Asszem: Hát erre a kérdésre elég nyilvánvalóan nem tudtál válaszolni. Így kamu ám vitatkozni, hogy nincs is valójában miről, csak a személyes depi figyel a háttérben, tények helyett.:(

Asszem 2009.10.11. 15:13:45

@manyuska: family guy-t ismered? amikor brian shakespeare-t tanít egy normál középosztályban, majd egy lepukkant suliban... érdemes megnézni, gyönyörűen benne van minden :D

Mike36 2009.10.11. 15:14:10

@manyuska: ne tanuljak? erre meg hogy jutottál? neked komplexusaid vannak? egyszerüen enm értem
te az egyetem közelében maradtal, szakmai! kapcsolataid is onnan vannak. jó. nekem aztán nem fáj. te dolgod
de engem mire fel gyalázol?
vagy csak az ember a szemedben aki egyetemen dolgozik?
mit szólsz hozzá, 5 évet dolgoztam a Műegyetemen. igen biztos én voltama portás vagy felmostam, persze. Dolgoztam verenyszférában is előtte, ég és föld a különbség. A közszéfra olyan mint egy büdöd mocsár. De te csak lubickolj benne boldogan, és nézz le vadidegeneket ok nélkül Gőgben már jó vagy így 50 évesen. Van belőletek elég, a belem kifordult tőletek. Azért is hagytam ott az egészet, és nem is vagyok kiváncsi senkire.
Ajánlom magamat

Asszem 2009.10.11. 15:15:32

@manyuska: igen, valóban nem tudtam rá konkrétumokban válaszolni, ezt elismerem, én is csak bullshitteltem tények helyett, ez igaz.

manyuska 2009.10.11. 15:16:44

@Mike36: Nem a közszférában vagyok, vállalkozóként dolgozom. Nem az egyetem közelében dolgozom, sose dolgoztam az egyetemen.
Egy sor se passzol rám azokból, amiket leírtál.

Mike36 2009.10.11. 15:18:07

@Asszem: naja, gondolod nem
hát igen
gondolom nem jártál egytemre, gondolom nem voltál ilyen helyzetben, minek tanulsz
mennyi látnok!
azért irtam ilyen egyszerüen, mert ilyen egyszerü, vagy megcsinálod vagy kibasznak. ha azt mondod szar a rendszer, ne magyarázkodj. azért vagy ott hogy megold. nem megy? majd megcsinálja más
nem mindenhol van büdös tespedtség, meg ejráérünkarramég, meg mire belekezdünk eltellik egy év, meg nulla számonkérés

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.11. 15:18:18

OFF:
Címlapos lett a poszt, vagy mi a fene, máskor nem szokott ekkora fröcsögés lenni?! Miért nem lehet érvekre ellenérvekkel felelni, mellőzve a személyeskedést és ócsárlást? (Elnézést, tudom, hogy semmi közöm a bloghoz, de figyelemmel szoktam kísérni az olyan posztokat, amikhez véleményt fűztem.)

Mike36 2009.10.11. 15:20:23

@manyuska: látod, én nem vagyok olyan tévedhetetlen mint te
no meg nem én kezdtem a szemétkedést
valamivel nem értesz egyet, ez előfordul, akkor egyből be kell szólni a másiknak? lenézően beszélni vele, holott lövésed sincs ki ül a másik oldalon? ettől érzed magad erősebbnek?

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.11. 15:20:49

@Asszem:
Látom neked minden bullshit, ami nem arra szolgál, hogy támogassa a "jaj nekem, de nehéz!" mantrát.
Amit írtam, az nem egy egydélelőttös program, hanem életmód.
Ha nem találsz értelmet a munkádban és ezért nem is akarod jól csinálni, akkor nyilván kényszermunkának tekinted. Elvárod, hogy mások fogják állandóan kezedet és rámutassanak a dolgodra.
Rendben, egy rabszolgától nem is várok mást. De egy felnőtt, gondolkodó ember ne sírja tele a fórumot, hogy nehéz az élet. Nohiszen.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.10.11. 15:21:00

Sok a diplomás orbánféle /semmihez sem értő/, reform kellene itt is!

Asszem 2009.10.11. 15:21:28

@Mike36: nyilván te a saját példádat látod csak és nem túl erős az empátiás készséged, ha el sem tudsz képzelni olyan szituációt, amikor egy vezetőnek is meg van kötve a keze és nem tud változtatni azon, ami szar, pedig szerintem nem csak pedagógusok, hanem multinál dolgozó közép vagy akár felsővezetők is tudnának mesélni olyasmiről, amiről tudják hogy szar, szenvednek tőle, mégsem tudnak rajta változtatni. Ha ez nem így volna, nem lenne a Dilbert olyan sikeres...

Mike36 2009.10.11. 15:21:48

@dtk74: ok, mindenkinek más az élete

Uhu20 2009.10.11. 15:22:56

@Mike36: Persze. De mikor pénzügyi alapismeretkről beszélünk, akkor nem a multi JIT elvéra (vagy a tőzsdei P/E mutatóra) gondolunk. Inkább egyszerű, tényleg alapismeretekre, az meg azért megy nekem is...:)

Mike36 2009.10.11. 15:23:02

@Asszem: de, el tudom képzelni :) komolyan
csak ennek nem így kéne működnie

Mike36 2009.10.11. 15:24:06

@Uhu20: ok, nem akartam megsérteni senkit

Uhu20 2009.10.11. 15:24:07

@Orbán helyett jobbat, hiteleset érdemlünk!: szerintem eltévesztetted a topikot. Keress valamilyen orbánozó fórumot, van belőle épp elég.

Asszem 2009.10.11. 15:24:40

@Az igazi Svarc Enegger: nekem az a bullshit, ami jól hangzik itt a fórumon, de hétfőn az osztályteremben nem működik. Megnéznélek téged egy osztály élén, mit tudnál kihozni azokból a dolgokból, amiket itten elmondtál...

Próbálj meg már valami konkrétumot mondani, te mivel motiválnál? Mivel tudnál rávenni 25-30 eléggé különböző hátterű, képességű, személyiségű és motivációjú embert, hogy időt és energiát fektessen a tárgyad megtanulására?

Uhu20 2009.10.11. 15:25:14

@Mike36: Nem vettem magamra. :)De tényleg, a szakmánkívüliek úgy beszélnek a tanárokról, mintha egyféléek lennének. Pedig több 10ezren vagyunk...:D

manyuska 2009.10.11. 15:25:25

@Mike36: Neked szimpla üldözési mániád van. "Gyalázlak", "szemétkedtem", azt írod. Írd már, milyen szavakkal gyaláztalak. (Nem tudod leírni, mert kitaláltad az egészet csak.)
Azt írtam, ha nem akarsz, ne tanulj. EZ gyalázás??????

Zrinyi2 2009.10.11. 15:25:52

@Mike36: Jó, oké, igazad van kissé rosszul fogalmaztam.
Normális szinvonalú felsőoktatási intézményekben(nem is a képzésen van a hangsúly, hanem az intézményen), nagyobb eséllyel fogsz találkozni olyan emberekkel, akik kihatással lehetnek a szakmai pályádra, mint egy egyszerű vidéki kultúrdiszkóban.
Lévén párszor már meg lett szűrve a társaság mire odáig eljutott.
És véletlenül sem azt akartam írni, hogy csak és kizárólag egyetemen lehet kapcsolati tőkét építeni, de egy 18-19 éves embernek szerintem rohadt jó hely erre.

manyuska 2009.10.11. 15:25:56

@Asszem: Érdekes órákat kell tartani.

manyuska 2009.10.11. 15:29:20

Jó pár idegroncs ír ide, úgy tűnik:(
Én vissza dolgozni, pá mindenkinek.

Mike36 2009.10.11. 15:32:43

@manyuska: "Érdekes, az én kapcsolati tőkém fele az egyetemről származik. Te oda nem jártál, nyilván azért nincs neked onnan. "

"Mike, senki se mondja, hogy tanulj, ha így utálod.
Ne tanulj.
Nem kell az neked."

mindezt azért, mert azt merészeltem mondani, hogy a kapcsolati tőkét nem az egyetemről szerzi az ember. ez ennyire sértő, hogy egyből személyeskedni kell? vagy mondom, ettől érzed magad erősebbnek?

Mike36 2009.10.11. 15:34:04

@Zrinyi2: teljesen igaz
csak én már nem vagyok 18

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.11. 15:34:19

@Asszem: épp ez a lényeg, leírtam az előbb: nem hétfőn kell működnie az osztályteremben, hanem benned.

A kérdésed tipikusan hárító jellegű, már önmagában is hazugság.
A konkrétumokat neked kell kitalálnod, ez a szakmád. Vagy talán azt hitted, hogy olyan iskolában fogsz majd tanítani, ahol mindenki baromira érdekelt, jó hátterű, diplomás családból jön és az orvosira készül?

Asszem 2009.10.11. 15:34:37

@manyuska: Baszki, hogy erre eddig nem jöttem rá! Tartsak érdekes órákat! Köszönöm! Edutainment! Jeee! Még sosem hallottam. Bárcsak ne lennék ilyen unalmas fasz, és akkor minden gyerek arcon pörögve akarna az asztalon állva kapitány-ó-kapitányt szavalni :-)

Jó, egyébként igen, ha az óra unalmas, akkor végképp nehéz motiválni, ezt elismerem, de azért hidd el, a dolog ennél azért kicsit több.

johnyb (törölt) 2009.10.11. 15:35:02

mivan? minek kellene motiválni? mindenki el tudja dönteni, hogy megtanulja-e az anyagot, vagy sem. az én ofőmnek is mindig az votl a nagy "küldetése" hogy motiváljon, vagy javítgasson minket. Kit érdekel ez? első éves egyetemista vagyok mo top3-as egyetemén, mindig is leszartam ezt a fajta "javítgatást&motivációt" azt tanultam meg amit akartam, csaltam, és rohadt sokat ittunk,téptünk meg cigiztünk (ahogy most is) és semmit sem bántam meg ebből. Miért kellene? gazdasági szakon vagyok és az első hét után világos volt, hogy a középiskolás tantárgyaim adtak egyfajta általános műveltséget, de semmire sem megyek vele az egyetemen. Ha orvos vagy tudd a kémiátbiológiát, ha közgazdász a matekot, ha bölcsész az irodalmat és a törit blablabla, mindenki azt tanulja amire szüksége LESZ, ne azt amire azt próbálják mondani hogy szüksége van.
"az öt évvel ezelőtti osztály..blablabla" kit érdekel de tényleg??

Mike36 2009.10.11. 15:36:34

@manyuska: bizonyára
legközelebbi témánál majd benyögöm, hogy biztos érettségid sincs, azért irsz ekkora botorságokat, ez lesz a fő érvem, milyen vidám leszel majd!

Asszem 2009.10.11. 15:42:14

@Az igazi Svarc Enegger: a kérdésem nem hárító jellegű, csak rávilágít arra, hogy kívülről könnyű okosokat mondani. "Benned kell működnie", hehe, ja, meg "legyél érdekelt a minőségben, keress értelmet a munkádban, és találj is.", viszont a "konkrétumokat neked kell kitalálnod"...

Ha jobban megfigyeled, azok a bölcs tanácsok, amikkel elláttál olyan általános bullshitek, hogy MINDEN szakmára igazak, persze nyilvávalóan a konkrétumokat az adott szakma képviselőjének kell tudni...

És itt ezen a blogon épp egy szakma képviselője panaszkodott erről, tehát ezért lenne célszerű ebben a szakmában konkrétumokról vitatkozni, nem a levegőbe beszélni. Te pedig a levegőbe beszélsz.

surranómacska 2009.10.11. 15:43:19

@johnyb: Abszolút egyetértek. Nagyon demagóg duma ez a "motiválni kell mert különben mi lesz". Mindenki a maga életét alakítja és aki hülye és motiválatlan, az így járt, a többi úgyis megtalálja a saját útját szentbeszédek nélkül is.

lyesmith 2009.10.11. 15:44:04

Nem tudom most milyen az oktatás az általános iskolában. 20 éve amikor én jártam oda az okatás színvonala a béka segge alatt volt. Most már látom hogy annyi szemetet tanítottak velünk állatalános és közép iskolában hogy az egyszerűen elképesztő.

Ha a diákok nem akarják azt megtanulni, akkor nekik van igazuk. Abban is nekik van igazuk, hogy sok pénzt akarnak keresni. Attól függ a jövőjük, attól függ a családjuk jövője.

A kérdés az hogy miért nem azt tanítják meg általános és közép iskolában hogy hogyan lehet pénzt keresni???

Általános iskolában meg kéne tanulni írni-olvasni, fogalmazni, emberek előtt beszélni, érvelni, meg kéne tanulni a matematika, kémia, fizika azon alapjait amlyet a az emberek a való életben nap mint nap használnak. pl kamatszámolás, lakáselektromosság alapjai, gépjárművek alapjai, kémia gyakorlati alapja, háztartási vegyiruk mibenléte és biztonságos használata. Történelem alapja, összefüggések szintjén.

Felesleges magyar nyelvtani szabályokat magolni, felesleges verseket magolni, felesleges évszámokat megtanulni, felesleges ének-zenét tanítani (legyen fakultáció ha valaki igényli)

Középiskolában lehet foglalkozni történelemmel (enciklopédiát tömni a gyerek fejébe hanem megtanítani hogy hogyan használja az enciklopédiát), lehet foglalkozni bővebben természettudományokkal, tervezéssel, de leginkább a logikát kéne megtanítani és azt hogy hogyan lehet céget alapítani, hogyan lehet egy céget menedzselni, mi az a csőd stb. Azt kéne megtanítani hogy milyen szakmák vannak a világban, miből csinálnak mások pénzt, azért hogy tudják milyen tényleges lehetőségeik vannak.

Az sem árt ha tényleges gyakorlati példákon keresztül tanítják a matematikát, fizikát és kémiát.

A diákok nem idióták ha látják hogy a tanár ténylegesen szem előtt tartja a jövőjüket, ha látják hogy amit tanulnak az ténylegesen használható valamire akkor oda fognak figyelni.

Ja és mindenkit meg kéne tanítani angolul.

Asszem 2009.10.11. 15:46:00

@Mike36:
"mindezt azért, mert azt merészeltem mondani, hogy a kapcsolati tőkét nem az egyetemről szerzi az ember. ez ennyire sértő, hogy egyből személyeskedni kell?"

azt azért tegyük hozzá, hogy nem pontosan ilyen szerényen merészelted ezt mondani, hanem kijelentetted, hogy:

"de gondolkodási köre beszükült az iskolákra (hiszen végül is abban éli mindennapjait)mintha kapcsolati tőkére az egyetemen lehetne szert tenni na ne! de most komolyan köze nincs hozzá
max a ti fejetekben (már bocsánat)"

Mike36 2009.10.11. 15:48:35

@Asszem: hm... jogos, tényleg ezt irtam, ő meg magára vette :S

Uhu20 2009.10.11. 15:49:16

@lyesmith:

"Nem tudom most milyen az oktatás az általános iskolában."

Ez volt a kulcsmondat.

lyesmith 2009.10.11. 15:50:58

Azért arra is kíváncsi vagyok hogy a szerző tanár mit tanít? Meg arra hogy ha szívére teszi a kezét akkor szerinte mi használható abból amit tanít.

"Gimnáziumba az megy -legalábbis eddig így gondoltam-, aki érettségizni szeretne, onnan továbbtanulni, vagy olyan szakmát választani, ami érettségihez kötött."

Akkor most azért van a gimnázium hogy érettségit adjon, vagy azért hogy a diákokat hasznos dolgokra tanítsa?

Ha csak azért van hogy bemagoltassa a magyar irodalmat/nyelvtant történelmet mert azokat a pontokat továbbviszi az ember a felvételihez akkor ássák el magukat. Ráadásul ezt a tanárok is így látják. Akkor a rendszer rossz. Akkor ássák el magukat a tanárok, mert ez esetben nem tanítani akarnak hanem pontot szerezni.

robill760 2009.10.11. 15:53:25

@lyesmith: Ja és mindenkit meg kéne tanítani angolul.

De csak azt lehet megtanítani, aki legalább egy icipicit akarja. Te vajon mit csinálnál egy olyan osztályban, ahol 28-ból csak 3 akarja egy kicsit, de ők sem elég okosak ahhoz, hogy felfogják a passzív szerkezeteket? Én 5 évig voltam ebben a helyzetben, tehetetlen voltam, ma már nem tanítok...

johnyb (törölt) 2009.10.11. 15:54:26

igen a gyakorlat tényleg fontos lenne, matematikánál főleg. Amit nálunk, és bárhol az országban "gyakorlati fizika oktatásnak" az nevetséges.
A poszt írójától kérdezném, hogy mért gondolja azt egy középiskolai tanár hogy a 30 gyerek aki bent van az óráján annak végig rá kellene koncentrálnia, odafigyelnie "motiválva lenni"? Miért nem jó hogy ha van 30-ból 12 akit érdekel a történelem akkor azzal a 12-vel foglalkozik az adott anyag normális leadása közben? Ezzel megteremti az esélyt mindkét oldal számára, akit nem érdekel annak is ott van, oda tud figyelni (ha akar), jegyzetelnie, másolni stb. Az a 12 akit meg ténylegesen érdekel, és a továbbiakban is szüksége lenne rá meg megkaphatná azt a megfelelő figyelmet amit a tanár 30 diák között osztana el.
Teszem azt ha én sebésznek tanulok, készülök és csak oda jelentkezem miért kellene történelmet tanuljak még 17-18-19 évesen??

R.M.E. 2009.10.11. 15:55:35

csökkenthetnék a tananyagot is, pl. fakultációs rendszert már korábban be lehetne vezetni, (nem tudom volt e már erről szó, lusta vagyok végigolvasni kommenteket) hogy mindenki csak azt tanulja ami érdekli őt. Persze nyilvánvalóan mindenből kellene valamit kötelezően megtanulni, de teszem azt, ne kelljen már a sejtplazma összetevőiről tanulni, szerintem az csak orvosokat érdekli...

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.11. 15:59:22

@Asszem:
Igen, én tényleg a pálya széléről kiabálok be és nem tartom kezemben a tanári hivatás kulcsát.

Általános emberi kívánságaim és elvárásaim vannak, mint mindenkivel szemben. A konkrétumok ott vannak a te osztályodban, hiába nyafogsz, senki nem fogja helyetted megoldani. (hacsak nem az utódod)

Talán készíts egy táblát "Adjatok már nekem konkrétumot!" és tüntess vele, ha végképp ilyen tanácstalan vagy. Semmi használhatót nem találtál ezen a fórumon? Egyetlen mondat sem volt értelmes? Akkor tényleg itt az ideje, hogy feladd.

Uhu20 2009.10.11. 15:59:46

@johnyb: Mert gondolkodó embernek nevelnek, nem pedig gépnek.

Uhu20 2009.10.11. 16:01:01

@Az igazi Svarc Enegger: Kezd(?) sima demagógiává fajulni a vita.

Asszem 2009.10.11. 16:04:26

@Az igazi Svarc Enegger: na örülök, hogy ezt beláttad, egy lépéssel közelebb kerültél a valódi probléma megértéséhez, amiről a poszt szólt. Véleményem szerint a kérdést nem lehet azzal lesöpörni az asztalról, hogy azért, mert vannak tehetségtelen, nyavalygó, motiválni képtelen, unalmas, nem életrevaló, abszolút nem pedagógusnak való emberek akik mégis a tanári pályán maradtak kényszerből (mert máshol esélyül sincs), szóval azért, mert sajnos sok ilyen pedagógus van, minden pedagógus, aki panaszkodik vagy elkeseredett, az utóbbi kategóriába tartozik.

Soha nem lehet tudni, hogy egy-egy kifakadás mögött mennyi küzdelem, szenvedés, próbálkozás, csalódás, újrakezdés, lemondás, megaláztatás, siker, elismerés, stb. van.

Az is biztos, hogy változik a világ és változnak az emberek. Most pedig megyek dolgozni, mert készülnöm kell a holnapra.

theresa 2009.10.11. 16:04:49

Nagy érdeklődéssel olvastam a hszeket, ugyanis napi szinten csinálok magamnak problémát abból, mivel és hogyan motiváljam a 17 éves gyerekemet. Először a környezetről: én elég nagy baráti körrel rendelkezem, heti szinten fordulnak meg nálunk értelmiségi barátok, szinte mind diplomás - engem kivéve, de állom a sarat a társaságban. Az apja ötvenes, mai napig sportol, élni nem tudna nélküle. A gyerek pedig csak neten csetel, könyörögni kell neki, hogy néha menjel el a barátaival, mert ápolni kell a barátságot. Sportról hallani sem akar. Tesped és engem ver a víz ettől.
Tanulás: amikor én voltam ált.iskolás, még volt technika óra, amit valaki feleslegesnek vélt fentebb. Azon alapvető dolgokat lehetett megtanulni, kiderülhetett, valakinek van kézügyessége, felkeltette az érdeklődést valami iránt, leginkább fiúknál a szerkentyűk. Tavasszal nyáron pedig a "gyakorlati kertben" dolgoztunk. Voltak szüreti munkák, nyáron pedig mezőgazdasági táborok vagy diákmunkák, ahol a gyerek valóban rájöhetett, hogy mi az a fizikai munka. Aztán eldöntötte, tanul inkább vagy neki az is bejön. Ma semmi nincs, nyáron képtelenség munkát találni diáknak. Inkább rohadjon le a gyümölcs, de már nincsenek táborok, amelyek keretében dolgozhatnának a diákok. De miután egyedül nevelem a fiamat, nekem kell elmutogatni az alapvető csavarhúzást, mert persze nem érdekli, de úgy gondolom, egy fiúnak ezt illik tudni. Ilyen háttérrel nem meglepő, hogy nem érdekli a szakmunka. Középiskolába jár, és naponta csak ezt hallom: nyugggi, tudom, hogy érettségi lesz - és a legaktívabb napokon tanul kb. 20 percet.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.10.11. 16:06:53

Itt a fórumon a tanarak teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy a tanár, maga a probléma része. Amíg ezt nem ismerik fel, csak szócséplés várható.

Lehet itt mondani borzasztó körülményeket, de amíg ilyen önmagába forduló, érdektelen a szakma, nem lesz semmi.

Ugyan mi akadályozza, hogy értelmes javaslatokat dobjanak be a köztudatba?

johnyb (törölt) 2009.10.11. 16:09:44

vagy csak mért olyan nehéz elismerni hogy változott a világ?
hogy 17 évesen az ember netpókeren keres pénzt nem pedig gyümölcsöt szed vmi szánalmas építőtáborban?

theresa 2009.10.11. 16:14:43

@johnyb:
nem a pénzkereseten van a lényeg, hanem, hogy megismerkedjen a munkával. Mert szerintem az nem hátrány akkor sem, ha valaki diplomás. mindeközben társaságban van, míg a netpóker közben is a gép előtt ül, mint ált. egész nap. Ettől szűkül be. Ezen tudna változtatni az iskola.

Uhu20 2009.10.11. 16:23:53

@johnyb: Azon nem gondolkoztál el, hogy hogy lehet az, hogy te bekerültél a szakodra? Hisz' magad írtad, hogy nem igazán tanultál, csaltál stb és mégis egy topegyetemen vagy?

Nincs hiba a mátrixban? :)

psr6 2009.10.11. 16:24:19

A tanárok nekem se voltak példák, de nem anyagi okoból, az sose érdekelt. Hanem azért, mert úgy éreztem, nem túl hasznos amit tanítanak. És 80%-a nem is az. Fentebb olvastam a gazdasági és háztartási dolgokat - na, az akkor még nem is volt.... Ezért megkerestem ami engem érdekel, és ez a szerencsém. (92-ben érettségiztem, és én voltam a tanárok rémálma).

Vannak a rokonságban kamaszok, és pont úgy van, ahogy a postoló írta - maga a nihil... üres fejek, motiválatlanság, én se tudok mit kezdeni velük, pedig nem vagyok tanár, és korban is csak 35.

Nekem akkor szerencsém volt, hogy sokminden érdekelt, és nem tudom, ha majd az én gyerkőceim nagyobbak lesznek, mit is tudok kezdeni velük. Nem csak a tanárokon múlik ez, sőt, hiszem, hogy nem rajtuk, elsősorban. Ha nem tanul történelmet meg irodalmat, az nem érdekel. Érdekelje bármi, csak valami...

üdv
R

lyesmith 2009.10.11. 16:26:10

Nem tudom most milyen az oktatás az általános iskolában. 20 éve amikor én jártam oda az okatás színvonala a béka segge alatt volt. Most már látom hogy annyi szemetet tanítottak velünk állatalános és közép iskolában hogy az egyszerűen elképesztő.

Ha a diákok nem akarják azt megtanulni, akkor nekik van igazuk. Abban is nekik van igazuk, hogy sok pénzt akarnak keresni. Attól függ a jövőjük, attól függ a családjuk jövője.

A kérdés az hogy miért nem azt tanítják meg általános és közép iskolában hogy hogyan lehet pénzt keresni???

Általános iskolában meg kéne tanulni írni-olvasni, fogalmazni, emberek előtt beszélni, érvelni, meg kéne tanulni a matematika, kémia, fizika azon alapjait amlyet a az emberek a való életben nap mint nap használnak. pl kamatszámolás, lakáselektromosság alapjai, gépjárművek alapjai, kémia gyakorlati alapja, háztartási vegyiruk mibenléte és biztonságos használata. Történelem alapja, összefüggések szintjén.

Felesleges magyar nyelvtani szabályokat magolni, felesleges verseket magolni, felesleges évszámokat megtanulni, felesleges ének-zenét tanítani (legyen fakultáció ha valaki igényli)

Középiskolában lehet foglalkozni történelemmel (enciklopédiát tömni a gyerek fejébe hanem megtanítani hogy hogyan használja az enciklopédiát), lehet foglalkozni bővebben természettudományokkal, tervezéssel, de leginkább a logikát kéne megtanítani és azt hogy hogyan lehet céget alapítani, hogyan lehet egy céget menedzselni, mi az a csőd stb. Azt kéne megtanítani hogy milyen szakmák vannak a világban, miből csinálnak mások pénzt, azért hogy tudják milyen tényleges lehetőségeik vannak.

Az sem árt ha tényleges gyakorlati példákon keresztül tanítják a matematikát, fizikát és kémiát.

A diákok nem idióták ha látják hogy a tanár ténylegesen szem előtt tartja a jövőjüket, ha látják hogy amit tanulnak az ténylegesen használható valamire akkor oda fognak figyelni.

Ja és mindenkit meg kéne tanítani angolul.

lyesmith 2009.10.11. 16:27:47

na ez mi volt?? Bocs a duplázásért, egy áramszünet bekavart.

A blog moderátor esetleg törölhetné

pucros 2009.10.11. 16:28:24

Tanulni nem felesleges, csak senki nem látott még olyat. DE olyat se, aki tudja, hogy hogy kell.

A közoktatás az összes szereplőjével azt hiszi, hogy a tanulás az vagy a tanítás szükségszerű következménye, vagy pedig olyasmi, amit rá lehet hagyni a gyerekre hogy itt van ezt tanuld meg.

Az egy iszonyat ami idő és energia elfecsérlődik állítólagos tanulással.

A gyerekeim agya mint a szivacs, a 12 éves lányom simán elmondja nekem a hétrétegű OSI modellt, de amikor megkérdezem hogy és mindez mit jelent, azt mondj, fogalma sincs... de szerinte az infótanár néni se tudja, mert könyvből diktálta nekik. És persze nem is értheti, mert amit eddig informatikából tanultak, az vagy ilyenfajta lediktált de érthetetlen szöveg amit be kell magolni, vagy pedig tipográfia, azaz hogyan kell használni a Microsoft Word-öt.

És nemcsak infó, ilyenek vannak természetismeretből, töriből, mindenből.

Amikor néha elakad a leckeírásban és megmutatja milyen feladatokat kell megoldaniuk, égnek áll a szőr mindenemen. A feladatmegoldás felerészt abból áll, hogy ki kell találni, milyen korlátok között gondolkodott és mire gondolt a feladat kitalálója.

Komolyan, én szoktam mondani, hogy ne tanuljanak. Így ne. Csak az számít, hogy milyen képességekere tesznek szert. Magolni csak verset, a többit 1. értse meg, 2. tudja kifejezni, amit ért. De amúgy azt tapasztalom, hogy inkább csak pocsékolják az iskolában és rabolják az otthon töltött időt.

georg 48 2009.10.11. 16:30:31

Egyáltalán nem kell tanulni!
Manegernek, üzletkötőnek, autóversenyzőnek, motorversenyzőnek, mindenféle ribi celebnek hülyén is jó.
Másra meg úgysincs szükség ebben a nyomoronc országban!

johnyb (törölt) 2009.10.11. 16:31:30

@Uhu20: nincs hiba mert kiderült hogy odavaló vagyok, a képességeim megfelelők egy ilyen szintű felsőoktatási intézményhez, még ha a jegyeim és a könyvek fölött eltöltött idő nem engedne erre következtetni.
Ha hibát keresünk akkor az az hogy SEMMI kapcsolat sincs a középiskola és az egyetem között.

lyesmith 2009.10.11. 16:33:06

@robill760: Esetleg fel lehetne hívni a figyelmüket arra hogy a sok pénz keresése az angol tanulással kezdődik. Hogy esélytelen ténylegesen celebritynek lenni angol nélkül. Jó lehetőség népszerű filmeken keresztül tanítani az angolt.

SZVSZ én betiltanám a filmek szinkronizálását. Ámbár ez már nem tanári hanem politikai kérdés.

kondor 2009.10.11. 16:35:00

Én is pedagógus vagyok, és nem a mundér becsületét védeném, de...
Az elmúlt két évtized oktatáspolitikájára meglehetősen rányomta bélyegét a neoliberális gondolkodás, elsősorban Magyar Bálint hatása. Törekvései nagyrészt megvalósultak, az oktatásnak egyre kevésbé meghatározó tényezője a pedagógus. Egyetlen szempontból maradt jelentős tényező: a felelősség oldaláról. Ha szarul működik a rendszer, akkor bizonyára szarul dolgozik a pedagógus. Amúgy semmi szükség rá, a fejlődés kerékkötője, sokkal fontosabb a tanulók egymásra hatása, az alkalmazott módszerek korszerűsége és a modern infokommunikációs technikák jelenléte az oktatásban, valamint az iskola minden polgárától egyforma jogokat és kötelességeket elváró demokratikus légköre. (Ahol, ha a diáknak fegyelmit kellene adni, először egyeztető tárgyaláson kell megpróbálni elérni, hogy igérje meg, jó lesz. S ha ezt megteszi, nem kaphat fegyelmit.) S hogy mennyire felesleges kerékkötő a pedagógus, azt tökéletesen jellemzi a bére!
gyermekek.blog.hu

lyesmith 2009.10.11. 16:40:08

@theresa: Érdekli a számítógép? Ha komolyan foglalkozik vele akkor remek megélhetési forrás. Esetleg bátorítsd hogy használja a számítógépet munkára, pénz szerzésre, tanuljon tovább abba az irányba.

17 éves gyereket nem fogsz tudni rászoktatni a sportra. Azt 5 éves korában kellett volna megtenni. Most már csak abban reménykedhetsz hogy magától rájön jobb izmosnak és fitt-nek lenni mint nyeszlettnek. Már csak a csajozás miatt is.

Uhu20 2009.10.11. 16:40:11

@johnyb: Nem a képességeidre céloztam, hiszen azokat nem is ismerem. Arra akartam kilyukadni, hogy szerinted rendben van-e az, hogy az általad top3-nak nevezett egyetemre így be lehetett kerülni (gondolok itt a felvételire).

johnyb (törölt) 2009.10.11. 16:47:11

@Uhu20: nincs tökéletes rendszer, de az előzőhöz képest ez egy előre lépés. Kiélezett a verseny, az osztálytársaid is az ellenfeleid; csak teljesen személytelen. lehet a sarokba huzódó kis senkiházit felveszik, és kiképzik hogy legyen ő mindenféle ceo mindenféle kompániánál, csak soha a büdös életbe nem lesz az, mert természeténél fogva alkalmatlan. A rendszer korántsem tökéletes szerintem de haladunk egy nagyon elfogadható felé (nehéz a korábbi kiskapuk miatt; '90-es évekbeli bizonyítvány + nyelvvizsga=érettségi)

theresa 2009.10.11. 16:49:10

@lyesmith:
Nem érdekli a számítógép, csak "idióta" játékokat játszik.
Gyerekként sok mindent kipróbált, mindig volt valami nyűgje, hát kerestünk mást. Mindig bedőltünk neki, míg végül ráhagytuk. Ez volt a baj. Én is már csak a csajokban bízom :)))))

lyesmith 2009.10.11. 16:53:07

@werem: Tévedsz boldog vagyok sokat olvasok verset is prózát is.

De nem az iskolában szerettették meg velem. Általános iskolában utáltam mert csak egy haszontalan kötelező időhúzás volt. Ha a tanáromon múlik akkor az általános iskolában felgyújtom a könyvtárat. Kötelező versekm, kötelező irodalom. Egy nagy kalap sz@r. Az akit érdekel a művészet az nem az isolában fogja megszeretni.
Megszerttethetik az olvasást, de nem a kötelező irodalommal. (Legnagyobb mellétrafálása az oktatási rendszernek hogy olyan alkotásokkal próbálják meg megszerettetni az olvasást, amiknek a megértése/szeretet még egy felnőttnek is gondot okozna)

Soha nem fogod bemesélni nekem hogy van az a 14 éves gyerek aki felfogja és élvezettel olvassa pl az Íliászt (Azt csupán az egyetem alatt szerettem meg). Soha nem fogod bemesélni nekem azt hogy van olyan gyerek aki József Attilát nem tartja nyamvadt köcsögnek, Adyt meg szifiliszes narkósnak. Nesze neked példakép :) (Na ők ma sem a kedvenceim) Mit kéne leszűrnie egy gyereknek A Pál utcai fiúkból? Hogy legyél kis nyamvadt mint Nemecsek Ernő és majd jól meghalsz fiatalon?

Zrinyi2 2009.10.11. 16:54:25

Szerintem igenis hasznosak voltak azok az órák, amikor fizikát kémiát biológiát történelmet stb-t oktattak nekem középiskolában. Megismertem az adott területek alapvető szakzsargonjával. Hiába lettem közgazdász, használnom kell ezeket az ismereteket.

Milyen szép kis szituáció lenne, ha menedzseri szaknyelven elkezdenék beszélgetni egy mérnökkel az adott problémáról, mire az mérnöki szaknyelven válaszolna. Magyarul beszélnénk mindketten, de valahogy nem igazán értenénk egymást, vagy ha igen, akkor is csak nagyon nehezen szvsz.

Mindenki tanuljon meg angolul és.....?

Mihez kezd az angollal? Félreértések elkerülése végett, nem akarom degradálni, de az angol is csak egy eszköz, a mai világban egy nagyon-nagyon hasznos eszköz, és szinte nélkülözhetetlen, de pont olyan eszköz, mint mondjuk a kémiai szakzsargon ismerete, önmagában nem sokat ér szvsz.

Uhu20 2009.10.11. 16:56:58

@werem: Greenspean is azt mondta, hgy a 21. században azok lesznek a nyerők, akik a közgazdaságtan mellett jártasak lesznek a filozófiában, etikában, művészetekben.

Azt nem tudom, hogy miért pont ezeket emelte ki, de pl. nálunk is Jaksity (az egyik vezető brókercég igazgatója) is hasonlóan gondolkodik.

lyesmith 2009.10.11. 17:00:44

@theresa: Passz. Még sohasem találkoztam olyannal akit semmi nem érdekelt volna. Alapvetően úgy gondolom hogy meg kell találni azt hogy kit mi érdekel és meg kell adni a lehetőséget arra hogy az mélységben megismerhesse. (Ismerek olyat aki ólomkatona gyártásból gazdagodott meg. Nekem eszembe se jutott volna mint szakma.) A számítógépes játékok általában jók arra hogy növeljék az összpontosítást, motiválhatják az angol tanulást.

Uhu20 2009.10.11. 17:05:25

@johnyb: Hogy érted, hogy az "előzőhöz képest"?

lyesmith 2009.10.11. 17:07:16

@Zrinyi2: A szakzsargont meg lehet tanulni kb 3 óra alatt. Nem kell hozzá 4 év.

Az angol csupán arra jó, hogy ma gyakorlatilag feltétel minden munkához. Aztán lehet vele szakirodalmat olvasni, hogy ne avuljon el a tudásod két év alatt. Nem mellesleg ha beszélsz angolul akkor lehet külföldi munkát találni. Meg lehet ismerni a külföldi módszereket, technikákat hazahozva lehet azokat kamatoztatni.

Az sem árt ha mégérted az zenét/filmet, amit halgatsz/nézel

theresa 2009.10.11. 17:16:53

@lyesmith:
Hááát, látod, ez az én nagy problémám. Durva hibákat nem találok a nevelésében.
Az angollal kapcsolatban igazad van, a német középfokúja megvan, angolul meg simán eltársalog játék közben úgy, hogy azt suliban még nem tanulta.
Sajnos, elméletben ezt jól meg lehet vitatni, de gyakorlatban nem sok esély van a változásra. Talán meg kell várni, míg maguktól megtalálják a célt, amiért küzdeni kell.

Zrinyi2 2009.10.11. 17:25:30

@lyesmith: Megtanulni meg lehet, de használni is fogod tudni rendesen 3 óra után? Fogod is érteni, hogy mi-mit jelent?

Angol: (szóval csak angollal, más tudást nem feltételezve):
1. tudsz tanulni, tudod csiszolni a tudásodat. De mivel csak angolul tudsz, máshoz nem értesz, ezt vegyük most tárgytalannak(elnézést a tolmácsoktól, tényleg értékes a szakmájuk)
2. El tudsz menni vele külföldre angolul beszélőnek
3. Ki tudod tölteni a segélykérő űrlapot
Lényegében semmire sem tudsz csak angollal menni.

Kell hozzá más mögöttes tudás is, hogy tényleg tudd hasznosítani.

lyesmith 2009.10.11. 17:57:03

@Zrinyi2: Ugye nem akarod most azt bemesélni hogy azért tudod a történelmi vagy a magyar irodalmi szakzsargont használni mert tanultad közép iskolában. Tényleg tudod annélkül hogy rákeresnél hogy mi a hexameter, vagy hogy mikor élt Platón? Esetleg hogy mit írt Arisztotelész a mérsékelt kormányzásról? Hogy mi a szerepe egy praetornak az ókori Rómában esetleg hogy kicsoda Jámbor Lajos?

És nem egy nyelv nem fogja megváltani az életedet. De lehetőséget ad arra hogy jobban kamatoztasd azt amit megtanulsz. Lehetőséget ad olyan dolgokat megtanulni amit Magyarországon nem tanítanak. Lehetőséget ad kommunikálni külföldiekkel, kapcsolatokat építeni. Többet használ mint 4 évig rajzot tanulni. (egyetlen művész sem rajzórán tanulta meg amit tud)

lyesmith 2009.10.11. 18:05:08

@Zrinyi2: Nem mellesleg ha elolvasod az eredeti commentemet azt láthatod hogy támogatom a TTK-s tantárgyak középiskolás oktatását. A történelm oktatást is.

Csak nem olyan módon ahogy azt ma tanítják. Nem látom értelmét lexikális tudás magoltatásának.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 18:27:34

@johnyb: "hogy 17 évesen az ember netpókeren keres pénzt"

Ne fogsz te attol bofogni, amit a netpokeren keresel.
A szerencsejatek a hulyek adoja.

Zrinyi2 2009.10.11. 18:34:07

@lyesmith: Na akkor olvass vissza egy picit kérlek.:D
Szerintem azt írtam, hogy egy nagyon-nagyon hasznos eszköz az idegen nyelv. Önmagában nem sokat ér. Pont olyan, mint egy szakmának, egy területnek a szakzsargona.
Ha tudod használni, nagyon sokat ér, de ehhez kell egy háttértudás.:D

Nem, igazad van, sajnálatos módon nem tudom milyen verslábakból áll össze a hexameter. Viszont alapvetően nem biológia jegyzeteket szednék elő, hogy megnézzem miaz.
Az ókori görögök és rómaiak az öltözködésükön, harcászatukon, fegyvereiken kívül nem igazán érdekeltek. Nem tudom neked megmondani milyen szerepe volt pontosan a szenátusban a preatornak:D Jámbor Lajosról sem maradt fenn sok írásos emlék(pontosan el tudjam neked mondani milyen ember lehetett) viszont nagyon szépen el tudom neked mondani a frank nehézlovasság és gyalogság felszerelését, alkalmazott harcászati módszereiket stb. :D Ezek hogyan fejlődtek ki és hogyan hatottak egymásra.

Igazad van: Nem vagyok művész, nem lettem az, de pl le tudok rajzolni nagyvonalokban ábrákat, szemléltető eszközöket. Vagy éppen egy mesterembernek azt, hogy mire gondoltam.
És egy ilyen ábra sokszor ezerszer többet ér, mint akármennyi szó.

Megélhetési rasszista 2009.10.11. 18:36:08

@Uhu20: Miért kéne mindenkinek pl. néptáncot tanulnia? Én azt érzem a hozzászólásaidból, hogy neked még mindig sokkal jobban tetszik a poroszos rendszert, ahol minden gyerekbe ugyanazt akarják beleverni. Magyar Bálint abban nagyon tévedett, hogy fűnyírószerűen csökkentette a tananyagot, holott sokkal inkább differenciálni kellene a tananyagot. Pl. létrehozni reál és humán gimnáziumot, ennek megfelelően szortírozni. Egy vegyészpalántának miért kellene tudnia a Rimbaud verseit? Vagy egy magyartanárnak készülődő gyereknek miért kellene tudnia a peptidek felépítését? És középiskolában miért kell újrakezdeni sok tananyagot?

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 18:41:46

@lyesmith: "SZVSZ én betiltanám a filmek szinkronizálását."

Egyetertek. Skandinav orszagokban sem szokas, es en meg eletemben nem lattam olyan sved turistat, aki ne beszelt volna folyekonyan angolul.
Bar nem tudom, vegulis hulyenek maradni ma mar alkotmanyos jog.

Megélhetési rasszista 2009.10.11. 18:41:48

@theresa: Na de miért kéne megismerkedni? Az ilyen emberek szoktak puffogni a cégeknél, hogy az IT-s semmit nem dolgozik, "mert egész nap a gép előtt ül". Miért csak az a munka, hogy ha valaki betonozik gyümölcsöt szed, csövet hajlít? Részben a netpóker is munka - agymunka. Valaki ott találja föl magát és ott fut be karriert.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 18:45:44

@Megélhetési rasszista: "Valaki ott találja föl magát és ott fut be karriert."

Van aki meg nyer a lotton. Akkor most ez a perspektiva?

Uhu20 2009.10.11. 18:47:08

@Megélhetési rasszista: Nem értem, hogy ezeket miért nekem címezted. Ugyanakkor, annak komoly okai vannak:
1. Egy 12 éves kisdiák egyszerűen nem képes bizonyos dolgok felfogásra és, maradva a példádnál, ha mindent csak egyszer tanulnánk, akkor mondjuk Goethe vagy Zrínyi esne ennek áldozatául,
2. Ennél fontosabb, hogy az emberi agy nem úgy működik, mint egy winchester, hogy egyszer rákerül az adat és - ha nem éri baleset - ott marad évtizedekig. Az emberi agy szereti a ciklikus, koncentrikus tanulást....így működik.

Rimbaud-t meg nem azért kell ismernie valakinek, mert irodalmárnak megy (és még jöhetne sok-sok példa más tárgyak kapcsán), hanem mert nem vegetatív gépek vagyunk.

theresa 2009.10.11. 19:00:39

@Megélhetési rasszista:
Nekem semmi bajom az IT-s kollegákkal, miután én analfabéta vagyok e téren, kifjezetten csodálom őket és igénylem, hogy a közelemben üljenek. :))
A netpókerrel sem lenne semmi gondom, ha lenne egy biztos szakmája, aztán az mellett csinálja, ha meg annyira fut a szekér, felhagyhat a munkájával. De erre alapozni, hogy majd befut....
Az egész nap a gép előtt üléssel viszont van bajom, mégpedig az, hogy antiszociális lesz.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.10.11. 19:31:42

@Heckantrieb:
"A szerencsejatek a hulyek adoja. "

Ez többnyire így is van, DE nem igaz a pókerre. Alapvetően azok a szerencsejátékok, amik a bank, vagy a szervező cég "ellen" mennek (pl. rulett, lottó)tényleg csak lehúzzák az embert (statisztikailag). A póker más. Ott ha jó vagy, elnyerheted a hülyék pénzét. Persze többen vesztenek mint ahányan nyernek, de némi ésszel+gyakorlással pozitívba viheted a mérleget. Szóval szerintem érdemes megpróbálkozni vele, a gondok akkor kezdődnek, ha valaki nem ért semmihez (a pókerhez sem!), és kijelenti hogy ebből fog élni.

Heckantrieb (törölt) 2009.10.11. 19:41:17

@Pitypalatty úrfi: "Ott ha jó vagy, elnyerheted a hülyék pénzét."

Oke. Es mi sugja neked, hogy a nyertesek kozott leszel?
Mert ugye oda mindenki ugy megy be, hogy majd o jol megkopasztja a hulyeket. Ha nem igy lenne, uresek lennenek a pokerszobak.

lyesmith 2009.10.11. 19:52:34

@Zrinyi2: "viszont nagyon szépen el tudom neked mondani a frank nehézlovasság és gyalogság felszerelését, alkalmazott harcászati módszereiket stb. :D Ezek hogyan fejlődtek ki és hogyan hatottak egymásra."

Na EZT biztos nem történelem órán tanultad... :D

lyesmith 2009.10.11. 19:57:01

@theresa: A játék is szocializál, de alapvetően igazad van. Kérdés persze hogy mennyit szocializálódik pl az iskolában. Van akinek az után hogy 8-9 órát emberek között van már nem hiányzik a társaság. Ha főiskolába, egyetemre megy főleg ha kollégiumban lakik szocializálódhat még eleget. Ha jól értelmezem nem netpókerezik hanem WoW-ot tolja egész nap. :)

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.10.11. 19:57:56

@Heckantrieb: Részben igazad van, nincs rá garancia, hogy nem te leszel a fish (azaz a béna játékos, aki sokat veszít), ezért rizikós a dolog. Viszont a képességek és a játéktudás döntenek a szerencse mellett, ezért ha jó vagy, nyersz hosszú távon. Kis téttel is el lehet kezdeni, és akkor kezdőként (=rossz játékosként) nem fogsz annyit bukni, hogy tényleg fájjon. Ha látod, hogy neked ez nem megy, abbahagyod.

Bármilyen valódi munkával is előfordulhat, hogy nem vagy benne elég jó, ezért nem tudsz vele pénzt keresni. Igaz, itt veszíthetsz is, de csak akkor veszítesz sokat, ha hülyén állsz hozzá. Nyilván veszélyes dolog tud ez lenni, de akinek van esze,annak megéri.

Remy 2009.10.11. 21:10:24

www.underline.cz/objednavka/
Aztán, majd ha nálunk is elkezdik nyomni ezeket a pólókat, senki se mondja, hogy nem szóltunk időben.

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 21:20:08

@lyesmith: az fel sem merül benned, hogy valakit nemcsak a vállalkozás érdekel, hanem orvos, mentős, tanár, vegyész, biológus akar lenni? Szerinted a fő tananyag középiskolában a vállalkozásalapítás és management legyen?

Ezek nem mindenkinek kellenek. Majd megtanulja szakirányú oktatás keretei között...."miből csinálnak mások pénzt", jah, nem mindenkinek ez az életcélja.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.10.11. 21:26:10

@ördög_:
"jah, nem mindenkinek ez az életcélja. "

Az biztos. A többségnek egyáltalán nincs is.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.10.11. 21:26:53

Az otthoni helyzetnél, már ami az iskolákat és az oktatást illeti sokkal rosszabb is van.
3 éve Svédországban élünk. Az itteni oktatás színvonalát a béka azon bizonyos alsó testrészével összemérni erős pozitív túlzás. Sajnos otthon még mindig mintának állítják a svéd rendszert. Itt már rájöttek, hogy tévedés volt és elkezdtek visszakozni, de mire rendbe teszik a dolgaikat az bizony jó néhány évtized lesz.

Akit bővebben érdekel a téma itt olvasgathat róla:
psycho.blog.hu/tags/oktat%C3%A1s

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 21:57:54

@Pitypalatty úrfi: hát lehet, de azért vannak olyan emberek is a világon, akik egy bizonyos hivatást választanak és azért képzik magukat. Van, akit a pályaválasztásnál nem az motivál, hogy mennyire tud belőle meggazdagodni, hogyan tud vele ügyeskedni. Bár ezt sok embernek nagyon nehéz elképzelni :D

lyesmith 2009.10.11. 22:06:04

@ördög_: De felmerül bennem. Ezért ÍRTAM hogy nyomni kell a TTK-s tárgyakat. Azt áruld el hogy szerinted egy "orvos, mentős, tanár, vegyész, biológus"-nak mi a jó francért kell a felvételihez magyar nyelv és irodalom??? Miért kell enciklopédikus tudás magoltatásával tölteni az időt? ének-zenével, testneveléssel (fontos de nem oktatásban a helye), rajzal? Azzal hogy József Attila milyen verset írt és melyik évben éppen miért volt maga alatt? Ha valakit érdekel úgyis utánnanéz, akit meg nem érdekel az úgys elfelejti. De NINCS RÁ SZÜKSÉG!

Nem olyan sok az a négy év középiskola hogy minden szeméttel töltsék az ember fejét. EHELYETT bőven lehetne gazdaságtant, válalkozási és alapvető közigazgatási ismereteket tanítani. Hogy a szerencsétlen diák az iskolából kikerülve tudjon ügyet intézni, tudja milyen jogai és kötelességei vannak. Hogy ha van egy ötlete akkor meg tudja azt valósítani. Akár az egyetem után. Meg arra is gondolni kell aki mondjuk nem akar vagy tud továbbtanulni, hanem szakközépet végzett vagy ne adj isten gimnáziumot (továbbtanulás nélkül) és NEKIK igenis égető szükségük van arra hogy tudják mi a következő lépés. Akár válalkoznak akár alkalmazottak lesznek.

lyesmith 2009.10.11. 22:08:45

@lyesmith: Felmerül a kérdés hogy mi van azzal aki rajztanár akar lenni, vagy nyelvész. Nos ebben az esetben a válaszom az hogy nagyon sajnálom őket de ők az a kisebbség akiknek az elhivatottságát fakultatív órán kell(ene) követnie.

Schocex 2009.10.11. 22:21:06

én csak annyit mondok, hogy az embereknek meg kéne tanulni beszélgetni és eszmét cserélni és egymás tudásából okulni. mert ordibálni, veszekedni, arcoskodni azt már nagyon tud a magyar, de biztos hülye vagyok én is

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 22:22:28

@lyesmith: hát, fene tudja, én nem láttam kárát annak, hogy humán irányú pályaválasztásom ellenére tanultam reál tárgyakat is gimnáziumi szinten, a faktrendszer nem tudom, most létezik-e, nálunk működött.

Nyomni kell a humánt is, nemcsak a reált. Egyrészt műveltség miatt (most nem a költők születési idejéről beszélek, nemcsak az volt irodalomórán), majd a faktválasztásnál eldönti az ember, merre tovább és azt tanulja emelt óraszámban.

Valahogy nem hiszem, hogy ezt a vállalkozás-dolgot kéne tizenévesek között agyonmantrázni.

monyon le 2009.10.11. 22:47:18

@Schocex: ehez még hozzá tenném hogy MEGBÍZNI! Meg kellene végre bízni egymásban!

Csavarhúzós 2009.10.11. 22:47:26

>Én le tudom, anyagilag viszont nem tudom felvenni a versenyt egyik B-ketegóriás hírességgel sem. Segítsetek, hogy motiváljam őket?
-Ha nagyon jól fizetett lenne a tanári pálya, mondjuk minden diák szülőjénél gazdagabb lennél, akkor az motiválná őket a tanulásra? Ez akkor azt is jelentené, hogy nagyon nehéz lenne tanárnak bekerülni, tehát akiknek most nincs motivációja, azoknak akkor sem lenne, mert elérhetetlen célnak éreznék. Szóval ez egy mellékvágány, pszichológiai játszma. Én visszakérdeznék, hogy "Miért, szerinted én azért tanultam sokat, mert azt gondoltam, hogy majd sokat fogok keresni?" Nem gondoltam azt, sőt, hanem egyszerűen szeretek okos lenni, érdekeltek a dologok, ma is folyamatosan utánajárok, ha valamit nem értek, (pl. hogy miért csökkenti az inflációt, ha a jegybank kamatot emel, pedig akkor a kamatokkal növelve több pénz lesz majd) akkor is ha távol esik az eredeti szakomtól. Nem az a lényeg, hogy ezt el is mondjam, elindul egy beszélgetés, azzal lehet valamit kezdeni. Csodát tenni persze nem lehet, nem is várom el magamtól, ezért nem is bosszant a diákjaim motiválatlansága. Én megteszem, ami szerintem a legjobb, de a világ meg olyan, hogy sokkal több szórakozást kínál, mint nekünk annak idején. Némileg emiatt rosszabb a helyzet, de ugrásszerű változást nem látok. Annak idején egy gyenge gimibe jártam, csak hárman tanultunk tovább, szörnyű dolgok derültek ki érettségin egyesekről... A lustaság általános volt, sőt tulajdonképpen én is alig tanultam gimiben. Ehhez képest jártam angol nyelvtanfolyamra (én még az a generáció vagyok, aki nyelvvizsga nélkül kapott diplomát), és a középiskolás csoporttársak nagy szorgalommal készültek, sőt távolabbi terveik is voltak. Tehát régen is sokféle diák volt, meg ma is, csak optikai csalódást okoz az, hogy a tanár általában szorgalmas osztályokból jutott be a felsőoktatásba, s így nem ismeri a lusta osztályok hangulatát, azt hiszi hogy vele vagy a korszakkal van valami baj. Gyors tréningként ajánlom a "Story telling" c. film második részét (a film ugyanis két független film egymásutánja, ahol egy extrém alulmotivált diák az egyik főszereplő, akinek irreális életcélja, hogy TV-show-t vezessen. Akár a diákok is megnézhetik, szintén hogy legyen közös téma a beszélgetéshez. A film első részét nem ajánlom, mert hátha a "fuck me nigger, fuck me hard" résznél jön be az igazgató az osztályterembe... De a blogolvasóknak azt is ajánlom, végül is egy tanár-diák viszony közben hangzik el.

Csavarhúzós 2009.10.11. 22:48:55

...mármint hogy NEMRÉG jártam nyelvtanfolyamra...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.11. 22:54:46

@ördög_: "Nyomni kell a humánt is, nemcsak a reált."

A humánt nyomják. A reált is, csak azt el... 10-15 éve is röhejesek voltak a reáltárgyak óraszámai, most meg abból is visszavettek egy csomót... a humán meg megy orrba-szájba. Irodalom, nyelvtan, töri, művészetek mindenféle fajtái, a megszokottakon kívül már kiegészítve filmmel, tánccal, médiával is... naná hogy fontosak, de a másik oldalon mi van és hány órában??? Milyen egy 12-es órarendje? A kötelező tárgyak közt egyedül a 3 matekóra képviseli a reált, ennyit kell "elviselnie" egy humánosnak.
Nézd meg az érettségit is: 3 humán, 1 reál és 1 választott. Tehát a humánosok 80 % humánnal és 20 % reállal mehetnek, a reálosok meg 40-60-as arányt kapnak, nem annak a javára, ami az érdeklődésüknek megfelel. Arról ne is beszéljünk, hogy a középszintű matek érettségit egy közepesen visszamaradott kölyökmacska három nap éheztetés után megírná hármasra.

Anke 2009.10.11. 23:02:54

Szerintem az egyik oka a motiválatlanságnak, hogy annak ellenére, hogy információs társadalomban élünk, a gyerekek nagyon kevés foglalkozást ismernek. Így volt már egy-két generációval ezelőtt is, amikor már nem volt szokás a szülők foglalkozását örökölni, követni.
Érdemes lenne heti rendszerességgel iskolai szinten szakmabemutatót szervezni, ahogy kóborló is írta szuperexpressz fejlesztővel, szakáccsal, aki a neurológia és a kémia eredményeit használja fel a főzésnél, biofizikussal, mentőssel.
A másik oldalról a gyerekeknek kellene feladatként kiadni, hogy egy-egy kétkezi szakma képviselőjével rövid riportot készítsenek, mutassák be annak a szakmának a szépségeit és a professzionális szinthez szükséges háttértudást, mutassák be, hogy az a szakma az egyik embernél miért sikeres, a másiknál pedig miért nem,vagy hogy mely országokban becsülik meg a kétkezi munkát és miért. Mindenképpen pozitív kimenetele legyen az előadásnak.
OFF téma: nemrég olvastam Feynman Mit érdekel mások véleménye könyvében, hogy az Indiai útján elment egy szegénynegyedbe egy bevándorlót kért meg, hogy vigye körbe. Az illető bemutatott neki pár helyi ember, (nem szó szerint idézem) az az öreg a sarokban Amerikában taníttatja a fiát, az a két asszony közösen vett egy varrógépet és most másoknak varrnak, stb stb. majd megjegyezte a riksás, nem értem pedig kevesebbet keresnek mint én, mégis vitték valamire, én is szeretném valamire vinni, de sehogysem sikerül, na majd talán ma sikerül, mert X lóra fogok ma tenni a versenypályán és hátha nyerni fogok.

Anke 2009.10.11. 23:17:32

Ahogy a topikban is jól lejött, a főiskolát, egyetemet végzett emberek lenézik a kétkezi munkát végzőket. Csoda, hogy a gyerekek is? Egy kémikus ismerősöm felháborodott, hogy hogy merem az ő "értékes" munkáját összehasonlítani egy buszvezetőjével. Az ilyenkor eszébe sem jut, hogy ő is buszon jár dolgozni. Vagy itt a topikban is ajánlotta valaki, hogy a szülő vigye ki a gyereket a reggeli buszhoz, hogy lássa milyen rossz a sok melósnak korán kelni. Ennyire nem kellene lebecsülni a munkájukat.

Valószínűleg ezek a melósok is azt látták a tanáraiktól, hogy tanáraik még a saját érdekeik megvédéséért sem tudnak összefogni, hogy nemcsak szegények, de magányos harcosok is. Persze ez nagyon jellemző úgy általában a magyarokra. Azt tudjuk, hogy az ember csoportban érzi jól magát. Meg kellene tehát tanítani a gyerekeket, hogy hogyan tudnak minőségi jólétet szervezni maguk köré, megtanítani nekik, hogy ne az államtól várják, hogy munkahelyet és szociális jólétet teremtsen nekik, mert igen is egy egyszerű melósnak is lehet normális életszínvonala, sőt ugyanolyan színvonalú életet is élhetne, mint egy vállalkozó (nyilván más előnyökkel és hátrányokkal), de ehhez meg kell tanulni együttműködni. Ha például érdekvédelmi egyesületükkel bölcsit, ovit szerveznek a munkahelyükre, vállalati segítséggel önképző körökben fejlesztik magukat, hogy előre léphessenek, a jól képviselt érdekvédelemmel pedig normálisabb anyagi biztonságot érhetnének el stb.
Legyen az egy bármilyen kis egyszerű egyesület, amit megalapítanak az iskolában a gyerekek tanári segítséggel, például a kóbor kutyákért, bármi, csak tanuljanak meg együttműködni, és a kis eredményeknek is örülni.

Szerintem nagyon sok ember valójában kevesebbel is teljesebbnek érezhetné az életét, ha nem szajkóznák neki azt, hogy többre is vihette volna. Tudjuk jól, hogy a szellemi képességek nem ugyanolyanok mindenkinél, ezzel nem azt akarom mondani, hogy rosszabb, vagy jobb, hanem valaki inkább kreatívabb, valaki pedig analitikusabb képességgel rendelkezik.

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 23:21:59

@bm613: fene tudja, abban a városban, ahol én jártam középiskolába, messze jobban nyomatják a reál tárgyakat, ami amúgy az azokat tanító tanárok színvonalán is meglátszik...mármint jobbak a reálos tanárok. Bár régen jártam már középiskolába, úgy hallottam, még mindig ugyanez a helyzet "odahaza".

Abból a gimiből, ahová én jártam, nagyobb arányban és nagyobb sikerrel felvételiztek reál irányú egyetemekre, főiskolákra.

Szerintem ezt intézménye válogatja amúgy...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.11. 23:30:12

@ördög_: Sok múlik az iskolán és a tanárokon, igen. Lehet pluszórákat is tartani, lehet tagozatos osztályt is indítani. De a követelmény, a hivatalos elvárás egyértelmű. Humánból mindenképpen kell egy csomó óra és vizsga, reálból alig.

ördög_ (törölt) 2009.10.11. 23:37:05

@bm613: teljesen átlaggimi voltunk, csak a humán részt leszarták :(
Mindegy, szóval annyira erős volt a reál, hogy még alapvetően humános diákok között is volt, aki felmérte, hogy reálból nagyobb esélye van felvételizni és arrafelé mozdult. Humános tanárok között volt olyan, akivel 3. év végén még épphogy elkezdtük a 3. éves anyagot, reálból ez egész egyszerűen megengedhetetlen volt.

Alapvetően azonban egyetértünk abban, hogy a reált nagyon is kell nyomatni, mert egészen másféle tanítást és tanulást igényel, fontosabb a szerepe a tanárnak az anyag megértetésében.

Zrinyi2 2009.10.12. 08:26:38

@lyesmith: Igazad van, ezeket nem konkrétan a történelem órán tanultam.
Viszont volt egy nagyon jó töritanárom, aki az órákat rendszerint színesítette valamilyen az adott részhez, korhoz tartozó tárgyi anyagok körbeadásával, bemutatásával. pl: hozott be sisakokat, láncinget, kardot, pajzsot, puskákat, gázálarcot stb. Ezeket meg lehetett taperolni, fel lehetett próbálni, megnézni a súlyukat stb. Megtanultunk egy rakat korhű kocka és kártyajátékot. Vagy éppen megnéztünk egy jó filmet délután. Ardeneki offenzíva kapcsán a "halál 50 órája".
Akármennyire is ömlik a színes szagos info a netről, ezzel még nem tud versenyezni az internet. Naná, hogy sok mindenkit megfogott, és sok mindenkinek felkeltette az érdeklődését, és tanultuk a törit rendesen matek-fizika tagozatos osztály létünkre.
Nekem annyira megfogta a fantáziámat, hogy a mai napig hobbiként foglalkozok történelemmel, kísérleti régészettel, pedig nem ez a szakmám.

elod72 2009.10.12. 10:14:43

"A szenvedés alapvető oka a nem-tudás, a rálátás hiánya." (Buddha)

Elnezest, ha mar irta valaki, nem olvastam az osszes hozzaszolast. Buddha tudott valamit...

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.12. 16:11:01

@johnyb: sok középiskolásnak lövése sincsen róla, hogy az érettségi után milyen területen tanuljon tovább, a tanár nem vállalhatja a felelősséget azért a 12 diákért, aki esetleg tudja, hogy ő jogász, bölcsész stb akar lenni, és tudatosan tanulja a történelmet, nekik is és a másik 18-nak is ugyan úgy meg kell tanulnia!

Középiskoláig az alapműveltséget szedjük össze, hogy legyen fogalmunk dolgokról, a világról, a környezetünkről. Lehet, hogy aztán soha az életben nem lesz szükség Pitagorasz tételére, de legalább lesz róla fogalmad.

Uhu20 2009.10.12. 20:02:22

@Anke: "Ahogy a topikban is jól lejött, a főiskolát, egyetemet végzett emberek lenézik a kétkezi munkát végzőket."

Én ezt nem éreztem.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 16:14:08

A páromat nem érdekelte a tanulás, amikor középiskolás volt,leérettségizett, és akkor nem tanult tovább, most felnőtt fejjel jött rá, hogy hiba volt, és most 10 év elteltével ült be ismét az iskolapadba. Idővel az ember rájön (jobb esetben) a tanulás fontosságára, tinédzserkorban pedig a szülő feladata a gyerekére figyelmi és terelgetni a megfelelő irányba.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.20. 08:07:54

@Uhu20: én csak azt tudom, hogy a több szakvizsgás egyetemen is tanító, kandidátus kutató- és kórházi főorvos professzor doktor péhádé stb stb apám egyszerűen nem tud szót érteni a nem éppen agysebész mesteremberekkel.. ha nem dolgozik tisztességesen, percek alatt elzavarja őket a francba.. mosolyogni szoktam azon, hogy egyszerűen nem tud lesüllyedni az ő kommunikációs szintjükre és így elég nehéz együttműködiük, ezért inkább (szintén dr) anyukám szokta az ilyen dolgokat koordinálni..

ugyanakkor egy biztos, és ez a lényeg, ezért mondom ezt most itt:

a korrekt, rendesen dolgozó szakikat nagyon is megbecsülik szüleim és nagyra tartják, elismerik, hogy kitűnőek a szakmájukban és jó emberek! csak hát ilyenből sajnos nagyon kevés van!

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása