22

Minden diák cigizik?

Ellenőrző , 2009.09.14. 16:04

Érdekes kérdést vet fel Traktoros levelében. Valóban érzékeny pontja az iskoláknak a dohányzás visszaszorítása, a sok jó kezdeményezés ellenére, sajnos egyenlőre a látványos siker elmaradt.

 A blog témájához kapcsolódónak gondolom az iskolai dohányzás témakörét is.
Én magam ugyan már kinőttem az iskolás korból, de emlékszem rá,  hogy annak idején mi is a WC-ben cigiztünk szünetekben és nagyon gyorsan elnyomtuk, ha tanárt láttunk közeledni. Mostanában viszont azt látom, hogy a diákok nyugodtan cigiznek az iskola előtt, sőt néha felnőttek is vannak velük -nem feltételezem, hogy tanárok-, pedig, ha jól tudom 200-300(?) méteren belül nem lehet dohányzni az iskolán kívül sem.
Ennyit enyhült a szigor, vagy ennyire tehetetlenek a tanárok és a kormány a fiatalok dohányzásával szemben?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr721374919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

melkaart 2009.09.14. 17:59:01

Utóbbi. A szigor jó dolog, de mit teszel a dohányzáson kapott diákkal? Amíg tanköteles, ki nem rúghatod - maximum kereshetsz neki más iskolát. Minden mást nagyjából körberöhögnek, nem mostanában voltam diák, de más akkoriban is az számított embernek a koleszban akinek igazgatóija volt - na, ez felerősödött azóta. Másrészt van olyan kilencedikes - 17 éves tanítványom, aki napi 2 doboz körül szív - nincs önálló keresete, tehát ezt nyilván a szülők finanszírozzák, és nyilván megengedik, hogy otthon dohányozzon. Egészen pontosan mit is csináljak vele?:-) Amúgy az alkohol is hasonló, van tizedikesem aki rendszeresen piásan jön be...

keresztenyAkos 2009.09.14. 18:00:31

Én, mint tanár azt tapasztalom, hogy a mi kis falusi iskolánkban az a legnagyobb baj, hogy miközben a szülő megengedi, sőt megveszi a gyereknek a cigit, aközben mi meg tiltjuk a suliban. Így elég nehéz bármit is tenni, én járőrözök a szünetekben a rejtekhelyeken és elveszem ha látom és tudom. Hangsúlyoznám ez egy általános iskola!

Remy 2009.09.14. 18:12:43

@keresztenyAkos: Általánosban?! Hát, ez nagyon durva! Nem gondolom magam naívnak, de azért azt nem gondoltam volna, hogy egy tizenpáréves gyereknek a szülei engedik a cigizést, sőt ők veszik is! Így tényleg nagyon nehéz bármit is tenni ellene!

keresztenyAkos 2009.09.14. 18:23:16

@Remy: Jó azért azt hozzátenném, hogy halmozottan hátrányos helyzetűek a gyerekek és a szülők is, de én azt gondolom itt igazán nagy kihívás tanítani!

melkaart 2009.09.14. 18:24:17

@Remy: Azt ne felejtsd el, hogy 18 évesen is járhat valaki általánosba, 16 éves hatodikosom volt is már. Mondjuk már jó 15 éve is dohányoztak hetedik-nyolcadikban az igazi laza srácok - manapság általánosabb a jelenség. Egyébként a jelen körülmények közt - asszem most gyűjtöm az eleven szenet fejemre - nem vagyok biztos benne, hogy érdemes tiltani. Nem ismerem pontosan a nikotinfüggés hatásmechanizmusát, de pszichikai függőséget biztosan okoz - és ha az osztály fele-harmada azon pörög órán, hogy mennyire hiányzik neki a cigi, kijár WCre órán, mert gyújtania KELL, akkor nemtom nem jobb-e tanárként szimplán elfordulni, ha rágyújt a szünetben. NEm ez az iskola álláspontja (gondolom helyesen), így én sem engedem szívni a népet - de nem hiszem, hogy ettől ne dohányoznának. CSak épp nem látom...

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2009.09.14. 18:37:05

@melkaart: Hú, azért ez még nagyon sokkal botrányosabb így. Megértem, hogy tanárként az ember tehetetlen,de hol a határ? Igyon, drogozzon, bármit csinálhasson, mert ugye inkább hadd csinálja, csak nehogy bepörögjön órán?! Az iskola álláspontja nyilván más, nem is lehet ugyanez hivatalból sem, de azért csak van valami visszatartó erő! Én is cigiztem gimiben a wc-ben, mert a többiek is cigiztek, de azért nem volt központi kérdés az életünkben. A szülőket értem legkevésbé.

louise 2009.09.14. 18:42:12

Én az első szülőin elmondtam, hogy nincs cigizés, se ivás. Aki ezekben támogatja a gyerekét azt én jelentem fel kiskorú veszélyeztetéséért. Nem is cigizik senki az osztályomban, egy fiúnál találtam egy párszor cigit, eltörtem, azóta vagy nem hozza, vagy máshová dugja. Persze nem lett volna ekkora a szám, ha mondjuk 3 db kétajtós szekrény kinézetű apuka ellenezte volna a szándékomat. Egyébként ha nyilvánosan szóba kerül, akkor a szülők nagyon együttműködőek, egyik sem akar rossz szülőnek tűnni, még akkor sem, ha igazából az.

louise 2009.09.14. 18:47:34

@melkaart: Elő a szondát és behívni a szülőt. Nem járható út?

melkaart 2009.09.14. 18:49:02

@Ellenőrző: Nem, természetesen ne csinálhasson bármit, csak nem igazán tudom mit tehetnék ellene - a szülő ellenében dolgozni nem olyan könnyű, és semmilyen eszközöm sincs, maximum a személyes példamutatás, meg a megkérem szépen, ne tegye...A szülők meg szintén nehéz eset - van, aki 3 osztállyal jár a gyereke fölött, levelezőn, van aki mindennap megveri a gyerekét, van aki 16 órákat dolgozik, hogy el tudja tartani őket...meg tudom érteni, hogy a gyerek pótszerekhez nyúl. Szülők felvilágosítása, képzése lehetne az a pont, ahol meg lehet bontani a kört - de ugye ismeretes az a jelenség, hogy a problémás gyermek szülei sosem tűnnek fel szülőin/fogadóórán...

melkaart 2009.09.14. 18:51:38

@louise: Biztos vagy abban, hogy megszondáztathatod a gyereket? Nem vagyok naprakész az aktuális jogszabályokkal, viszont szondám sincs - még nem szériatartozék:-)

louise 2009.09.14. 18:57:40

@melkaart: Biztos. Én nem, mezei tanárként, de az igazgató mindenképpen. Nálunk már olyan is volt,hogy a tanárt szondáztatták meg, az már keményebb dió volt. A diákot lehet, talán kell hozzá a szülő engedélye. Nálunk nagyon jófej az igazgató, mindent megtesz azért, hogy rend legyen az iskolában. Nyilván belátja, hogy ha iszik a gyerek, könnyebben okoz galibát, az meg nem hiányzik a sulinak egyáltalán. Talán 10 éve volt, hogy egy közepesen berúgott gyerek kiugrott a negyedikről, azóta nem ismer tréfát ezzel kapcsolatban. Nálunk nincsen se ivás, se drog, cigi van, mert azt a jóisten sem tudja sehonnan kiírtani, bár egyre kevesebb szerencsére.

melkaart 2009.09.14. 18:59:31

@louise: ÉS mi történik azzal, akiről kiderül, hogy ivott pl?

Remy 2009.09.14. 19:07:18

@melkaart: Ha tanár, akkor viszlát, ha diák, akkor ejnye-bejnye. Nevetségesen hangzik, de ennek is van hatása.

melkaart 2009.09.14. 19:12:00

@Remy: A diákra vonatkozott a kérdés, vajon hány ejnye-bejnye kell, hogy kiröhögje az egészet? (úgy lehet, cinikus vagyok:-)) Nálunk azt találták ki idénre, hogy önkormányzathoz megy a panasz, és majd ők lejátsszák a szülőkkel - kicsit sokallom a bábákat, de kincstári optimizmussal várom a fejleményeket.

Remy 2009.09.14. 19:24:05

Hát, ha már nekünk nincsen eszköz a kezünkben, hátha nekik van, bár kétlem. Nálunk nem röhögi ki a diák, nem szeretnek annyira az igazgatóiban lenni, pláne nem minden héten. Nem jellemző egyébként nálunk az ivás, a cigi sokkal inkább. Egyébként nem is értem,hogy az ÁNTSZ-t miért nem érdekli jobban az egész? Egy-egy suli előtt naponta sok mindenkit meg lehetne büntetni, az talán nagyobb visszatartó erő lenne.

gyuzsu 2009.09.14. 21:21:50

Szondáztatni csak szülői beleegyezéssel lehet, és a szülő nem érdekelt abban, hogy a gyerekére fegyelmi vétséget bizonyítsanak. Közel elit iskolában hányta össze magát hetedikes (kisgimis) lány, suliorvos szerint alkohol és /vagy fű, de a szülők felé már csak a gyomorvírusról beszélt, asmi szegény kislányt letámadta.
Ugyanezen kislány 28 igazolatlant gyűjtött, zömét késésekből, szülő a jogászával íratott levelet, hogy nincs jogunk összeadni a gyerek késéseinek perceit igazolatlan órává. (volt jogunk amúgy).
A dohányzó gyerek a sokadik igazgatói és fegyelmi után sem tesz mást, mint dohányzik. Soroljam még? És ezek nem hátrányos helyzetű gyerekek, hanem jó családok okos (?) gyerekei, leendő egyetemisták.
Tudnék még mesélni sokat az eszközteleségünkről, a szülői odanemfigyelésről és a kamaszok határnemismeréséről.

gyuzsu 2009.09.14. 21:22:57

Sőt suli előtt dohányzó gyerekre nincs jogom rászólni, emrt az nem az iskola már. Ott cask a rendőr tehetne bármit is.

kobak · http://kobak.org 2009.09.15. 08:59:13

@gyuzsu: A goldon úgy lehetne segíteni, ha a boltokban nem szolgálnák ki a 18 év alattiakat, ha a szórakozóhelyekre nem engednék be a dohányosokat, ha a rendőrök megbüntetnék a dohányzó kiskorúakat...

Amíg ez nincs meg, addig hiába küzdünk az iskolában, mert kiröhög a diák, amikor elkérem az ellenőrzőjét.

Zsuuli (törölt) 2009.09.15. 18:22:32

Ahova én jártam gimnáziumba, ott a 18 éven felüli diákoknak volt kijelölt dohányzóhely az udvaron.

melkaart 2009.09.16. 16:37:11

@Zsuuli: Ilyesmi van nálunk is, de ez egyrészt rossz példával jár elöl (szülők panaszkodnak - teljes joggal), másrészt köteles vagyok én tudni, hogy ki 18 éves? Jó, ahol tanítok tudom, de nem kérhetem el a személyit, hogy kiderítsem. Szerintem Kobak mondta ki az igazat - nem kell eladni 18 év alattiaknak, ahol meg a szülőtől kapja, ott szankcionálni, akár egybekötve a szölőknek tartott felvilágosítással.

Adani 2009.09.30. 12:47:31

Nálunk is tiltották meg próbálták igazgatóival meg ilyesmikkel büntetni, de teljesen értelmetlen. Hangsúlyozom ez középiskolára vonatkozik 200-2044 között voltam középsulis egy békéscsabai középsuliban. Általános iskolában még nem olt annyira divat a bagózás én is középiskolában kezdtem el és ott is szoktam rá.

A tiltás semmit sem ér egyrészt, aki dohányos az úgyis rá fog gyújtani hiszen lételeme. Ha pedig tilos akkor rejtett helyen csinálja, pl .a Wc-ben, ami egyrészt tűzveszélyes, mert egy sietve gyorsan eldobott csikk, amit nem nyomtak el megfelelően könnyen tüzet okozhat. Másrészt viszont vágni lehet a füstöt a retyóban így rendeltetésszerűen sem lehet használni. Harmadrészt pedig csak több lesz a mocsok meg mert a szétdobált csikkek meg a földre hamuzások is ott maradnak. Már az én időmben is volt olyan suli 8 nem a miénk) ahol inkább engedték, az udvaron kijelöltek dohányzóhelyet, ahol voltak hamutartók és közölték ,h ott lehet máshol nem a csikket pedig kéretik a hamutartóba dobni, máshol pedig ne találjunk csikket és meg ne lássuk máshol ,h bagóztok. Hatott és működött a dolog, a dohányosok betartották a játékszabályokat csikket a hamuba, máshol nem. És mindenki jól járt. A dohányzó diák, nyugodtan elszívhatta a bagóját, nem itt-ott dobta el a csikket tűzveszélyt okozva, hanem a helyére, aki nem dohányzott annak nem kellett a cigifüstöt szagolnia a retyóban meg máshol, egyszerűen lekerülte a dohányzót.

Megjegyzem mi sosem a WC-ben bagóztunk, inkább kimentünk a suli mögé ott volt egy trafóház és az ideális hely volt erre. De ha lehetett volna az udvaron akkor ott dohányoztunk volna.

A tiltás értelmetlen azért is mert ugye a tiltott gyümölcs az valahogy mindig vonzóbb és sokan csinálják majd csak azért is, mert tilos. Tenni úgysem lehet ellene ezért jobb engedni, abból nem lesz baj.

elod72 2009.10.01. 10:27:22

Alapveto problema a hitelesseg hianya. Hogyan ervel az a tanar, aki maga is massziv dohanyos? Emlekszem, a gimnaziumi tanariban vagni lehetett a fustot. Volt olyan tanarom, aki vegigcigizte az orat.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása