23

Kötelező-e átvenni a diplomát?

Ellenőrző , 2010.06.22. 14:19

Érdekes kérdéssel keresett meg minket, egyik olvasónk. A felsőoktatásban uralkodó állapotok miatti tiltakozásként nem venné át a BA diplomáját. Kérdése arra vonatkozik, hogy mehet-e így tovább MA-ra, illetve van-e ennek bármilyen jogi következménye.

 

Szia!

A véleményedre lennék kíváncsi.

Komolyan fontolgatom, hogy az idén megszerzett diplomámat nem veszem át, tiltakozásul az ellen, ami ebben a szakmában és úgy általában a magyar felsőoktatásban folyik.

Megtehetem ezt? De jure és de facto milyen következményei lehetnek?

Pl. jelentkeztem az idén MA képzésekre. Ezzel a döntésemmel akkor ez is semmissé válik?

Köszönöm, szia!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr412100967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.06.22. 15:12:38

Szerintem mindenhez, amit utána kezdeni akarsz vele (pl MA), rendelkezned kell a diplomával. Ez azt jelenti, hogy a kezedben van a papír, nem azt, hogy megszerezted (=minden feltételnek megfeleltél, jogosult vagy rá, esetleg nevedre kiállították.) Birtokolnod kell. Így tudod igazolni, hogy van, bemondásra nem megy.

Ha tiltakozni akarsz, ne menj el az ünnepélyes diplomosztóra, vedd át a tanulmányin, kérvényezd, hogy küldjék el postán. Vagy ilyesmi. Így semmiképp sem szúrsz ki magaddal, de kifejezed vele, amit akarsz. (Hiszen nem úgy teszel, mint a többiek.)Mivel ez az egész átveszem-nem veszem át kizárólag magadnak és a közvetlen környezetednek szól, csak magadat kell meggyőzni arról, hogy jó így. (Se a szakma, se az intézmény, se a magyar felsoktatás egésze nem fogja ugyanis észrevenni, de ezt biztosan tudod.)

Mindenesetre számomra elég hiteltelen az egész szándék továbbtanulási tervek mellett (ugyanabban a szakmában, ugyanabban a felsőoktatási rendszerben)...

gyuzsu 2010.06.22. 20:22:58

Lunanyuszinak szerintem igaza van.
Erkölcsileg nekem sántít a dolog: ha tiltakozol valami ellen, akkor ne akarj annak a rendszernek a része maradni. Ha nem tudsz azonosulni az egyetem ünnepélyes önfényezésével, akkor vedd át a TO-n.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.06.22. 22:12:49

Kedves kommentelő!

Ez így valóban hiteltelen, hiszen ez csak egy gesztus, de a tetted (továbbtanulás) legitimáló cselekedet. Van helyette egy másik javaslatom:

Menj el a diplomaosztóra, majd amikor a dékán át akarja adni neked a diplomát, egy villámgyors mozdulattal rántsd le a nadrágját! Közben teli torokból kiáltsd: Békét Vietnamnak!

Szerintem ezzel célt érnél, hatékony tiltakozás volna.

Üdvözlettel,
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

mothe 2010.06.23. 07:39:02

Szerintem vedd át (ünnepélyesen vagy hétköznapi módon), hiszen megszerezted, a tiéd. Azután végezd el a további két évet, és változtasd meg a rendszert azzal, hogy remek szakember leszel, és keress olyan fórumot, ahol érvényesítheted a véleményedet és a megoldásaidat.

De ne dacból tedd: ezt Marlon Brando is megpróbálta az Oscar-díjjal és a világon semmit nem ért el vele (ráadásul később még az is kiderült, hogy az indián lány, aki a nevében átvette a díjat igazából egy mexikói színésznő volt).

akrosztikon 2010.06.23. 20:04:32

Kedves posztoló!

Ne bonyolítsuk túl a helyzetet.

Ha nem veszed át a diplomádat, annak nem lesz semmilyen következménye, senkit nem fog érdekelni. Az oklevelet az erre vonatkozó szabályok szerint megőrzik. Az MA felvételid sem fog semmissé válni, csupán a felvételi követelmények elégtelen teljesítése miatt sikertelen lesz a felvételid, hiszen nem fogod tudni igazolni, hogy megszerezted a felvételihez szükséges BA diplomát. Arról, hogy nem nyertél felvételt az adott MA szakra, hivatalosan értesíteni fognak. Természetesen az MA felvételid sikertelensége szintén nem fog senkit érdekelni.

kinoxalin 2010.06.24. 08:10:42

Ennek ebben a formában mi értelme van? Ha tiltakozni akarsz, akkor minek végezted el a sulit? Már 1-2 félév után láthattad, hogy mi megy a felső-oktatásban, ráadásul tovább is akarsz tanulni! Hozzáteszem, ez rajtad kívül senkit sem fog érdekelni, nem lesz semmilyen következménye azon kívül, hogy páran hülyének fognak nézni, de a rendszert nem fogod megrengetni ezen cselekedeteddel...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.06.24. 11:18:40

lol

Én hagytam abba egyetemet, mert nem tetszett rendszer...

De az milyen egy girinctelen dolog, hogy úgy tiltakozol, hogy elvégzed, csak a külsőségeket nem akarod megtartani?
Ehhez kell a pofa:
Úgy ellenzékiskedni, hogy közben a csöcsön lógsz!

Sansa 2010.06.26. 07:40:00

Szerinted kit fog érdekelni? Ha esetleg senki nem venné át, de az hogy csak te egyedül...

Amúgy meg ha annyira tiltakozol, és nem vagy megelégedve az oktatással, minek mész MA képzésre?

egyenlítő 2010.06.27. 21:05:17

Moldova György (1957, Színművészeti) pl. soha nem vette át, igaz, nem is záróvizsgázott, pedig azt is felajánlották neki, hogy küldje be bármelyik munkáját szakdolgozatként. Az évfolyamról előbb-utóbb mindenki átvette, még Csurka is.

Ha úgy érzed, hogy vagy akkora személyiség, mint ő, és nyom valamit a latban a tetted (az övé senkit sem érdekelt, az iskolai vezetés kivételével), akkor ne vedd át, és viseld a következményeit. A többit bízd az utókorra :-)

Rabyn 2010.07.01. 13:33:33

Látom tényleg nyári szünet van:))

phpdev 2010.07.01. 14:51:36

Sajnos már nagyon régóta nyári szünet van itt. Nem is tudom mikor jelent meg itt egy jó poszt utoljára. Kár volt érte, mert nagyon jól kezdődött.

Marr 2010.07.01. 22:35:52

@phpdev: én meg pont annak örülök, hogy csak azért nem kerül ki bejegyzés, mert felkelt a nap:) írj egyet sztem

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.07.03. 01:09:13

kolbászoszsömlének igaza van.
nekem már csak a szakdolit kellett volna megírnom, de nem tettem meg. és nem is fogom. illetve leadni nem fogom. megírni szerintem meg fogom, aztán majd odaadom a tanszékvezetőnek, vagy valakinek elolvasásra. de leadni, meg államvizsgázni nem fogok.

megitális rózsa 2010.07.08. 17:59:58

@Vérszegény éjszakai dúvad:

"nekem már csak a szakdolit kellett volna megírnom, de nem tettem meg. és nem is fogom. illetve leadni nem fogom. megírni szerintem meg fogom, aztán majd odaadom a tanszékvezetőnek, vagy valakinek elolvasásra. de leadni, meg államvizsgázni nem fogok."

Miért pont most állsz meg?

Miért nem korábban?

Kidobni éveket az életedből?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.07.08. 22:45:52

@megitális rózsa:

"Kidobni éveket az életedből?"
Igen, jogos kérdés, mindaddig, amíg azt gondolod, hogy ma Magyarországon a diplomának van bármilyen értéke is.
Szerintem nincs, aminek értéke (használhatósága?) van, az a kapcsolati tőke, ha a kezemben lenne a diploma, akkor sem lennék beljebb egyetlen lépéssel sem a munkaerőpiacon.
De azért nem kidobott évek, mert mindazt, amit az egyetemen megtanultam (nem lexikális tudás, sokkal inkább gondolkodásmód, vagy világkép) az az enyém marad, és köszönöm szépen, az egyik legjobb dolognak tartom az életemben.
A tanulást élveztem, de a papírral semmire sem megyek.

QWERT 2010.07.14. 15:03:59

Persze, hogy át kell venni. Hiszen beíratkozáskor mit fogsz bemutatni?
Egyébként ha annyira tiltakozni akarsz, akkor miért mész tovább mesterre???
Tiltakozok, de mégse???

trotil 2010.07.14. 23:17:18

Kár, hogy meghalt a blog...

kinoxalin 2010.07.18. 23:54:22

@Vérszegény éjszakai dúvad: ha szabad bölcsész szakra jársz, akkor tényleg fölösleges befejezned, mert valóban sehova nem kellesz, és még lehetne sorolni az értelmetlen szakokat, de azért ilyet kijelenteni, hogy semmi szükség a papírra, mert a diploma értéktelen, kicsit erős! Pl. egy villamos-mérnök oklevél eléggé piacképes, és elég fasza kezdő fizetést lehet vele kifogni, de te tudod, ha a diploma értéktelen, akkor minek jársz/jártál a felső-oktatásba, erre rájöhettél volna az 1. félévben, és mehettél volna kapálni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.23. 09:58:12

@kinoxalin: Amen. 0 kapcsolati tőkével 0 órás gépészként - hivatalosan az sem voltam, mert nyelvvizsgát később csináltam meg - 1 hét alatt találtam állást. Szakmában. Azt csinálom, amire "kiképzetek". Nem sza fizetésért és megszakadni sem kell. Másépp hogyan írnám ezt itt most. :)

Binary_ 2010.07.25. 11:39:36

Én sem voltam ott a diplomaosztómon, kicsit hasonlóan is éreztem: nem akartam kezetfogni olyan emberekkel, akik csak hátráltattak a boldogulásomban. Ettől még persze a diplomát megszereztem, és a Taulmányi Hivatal küldte is a papírt, hogy vegyem át a doksit.
Mindettől függetlenül MSc-re felvettek, el is kezdhettem, és végül a Tanulmányiban is átvettem a papírfecnit.

kinoxalin 2010.08.04. 00:37:29

@molnibalage: Pontosan erről van szó! Szerencsére van még jó pár olyan szak, főleg természettudományos, amivel nagyon sok mindent lehet kezdeni, nem kevés pénzért, de nyilván neked nem kell bemutatni... :-)

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása