23

Elfogadható-e a tanár-diák szerelmi viszony?

Ellenőrző , 2010.04.19. 11:00

Levélírónk véletlenül bukkant egy újságban egy fényképre, ami kolléganőjét ábrázolja a családjával. Legnagyobb megdöbbenésére az ifjú férj tavaly érettségizett és az említett kolléganő volt az osztályfőnöke.

Kedves Ellenőrző!

Baráti társasággal kirándultunk a hétvégén és az egyik pihenő közben előkerült egy újság, amiben meglepődve fedeztem fel az egyik iskolánkban tanító fiatal tanárt, amint mosolyogva tol a férjével egy babakocsit. Döbbenetemet nem az okozta, hogy férjhez ment és gyereke született -hiszen erről tud az egész tanári kar-, hanem az nem volt eddig publikus, hogy a férje és gyermekének apja az egyik volt tanítványa. Mondhatnánk most azt, van ilyen, évek múlva találkoznak és hirtelen fellobban köztük a szerelem, de itt most nyilván nem erről van szó, mert a fiú/férj/apa tavaly érettségizett és a fiatal tanárnő volt az osztályfőnöke.

Engem felháborított a dolog, a társaság több tagja -nyilván főleg a hímneműek-, nem ítélték meg ennyire szigorúan a dolgot. Szerintük viszonylag gyakran előfordul a tanár-diák szerelmi viszony, osztálykirándulásokon összemelegednek, a szertárban randizgatnak, iskola után gyakorlatilag együtt élnek. Én szeretném azt hinni, hogy ez csak az ők fantáziájában van így, mert természetesen az említett urak egyike sem élt át ilyet, csak hallott már róla. Tanárként nem tudom elképzelni, hogy ilyen szituációba keveredjek, nem azért, mert két fejem van és három szemem, és a kutya sem kezdene ki velem, hanem mert azt gondolom, hogy egy erkölcsi normát képviselek, amibe nem fér bele a rám bízott diák elcsábítása. A legtöbb fiatal tanárnő átéli azt, hogy udvarolnak neki, kávézni hívják, szerelmes levelket kap, de tudni kell a helyén kezelni a dolgokat, udvariasan le lehet építeni ezeket a próbálkozásokat. Nem tartom helyesnek, ha az iskola szemet huny az ilyen esetek fölött, valamint azt sem, ha az ilyen  hozzáállású tanárok a pályán maradnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr911933253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabyn 2010.04.19. 11:04:08

Nem akarom elkeseríteni a bejegyzés szerzőjét, de igen előfordul ilyen, nem is egyszer, sőt felsőoktatásban még gyakoribb is.

Persze én se tudom elképzelni, hogy beleszeressek egy nálam ennyivel fiatalabb férfikezdeménybe (mert azért a 18 éves fiúk még csak kezdemények, főleg a mai társadalomban.).

Egyébként gyakoribb az, hogy férfi tanárok szeretnek bele lánydiákokba, nálunk is volt olyan, hogy a huszonéves ének-magyar szakos tanár az érettségi banketten már kézen fogva jelent meg az akkor érettségizett évfolyamtársammal.

Bene Robi 2010.04.19. 12:08:36

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

txtmkr 2010.04.19. 12:23:31

Mi ezzel a gond? Különben is, már leéretségizett, nem? Kinek ártanak? Tényleg, nem értem.

bontottcsirke 2010.04.19. 12:26:12

A férfiaknál divat, főleg érettségi vagy diplom aközbenután. Nem akarlak én sem elkeseríteni, de ha benne találja meg az igazit onnantól már nem érdekes, hogy volt diák. Valljuk be őszintén egy tanár egy gimnáziumban 600-800 gyerek között mozog, akinek a többsége lány. Na most szerinted?

Adani 2010.04.19. 17:35:48

Szerintem sincs ezzel semmi baj felnőtt emberek mind a ketten, és miért ne lehetne jó tanár ettől függetlenül? A munkája alapján ítéljék meg ne másért. Ha a munkáját jól el végzi akkor senkinek semmi köze ahhoz, h szabadidejében mit csinál. Se ahhoz, h kit választ élete párjának.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.19. 21:42:41

Amikor hazaviszi bemutatni, és azt mondja a tanerő, hogy nem, nem családlátogatás, hanem háztűznéző, valószínű leakadt a szentkép a falról...

Egyébként az egyetemen, ahova jártam, ez bevett szokás volt és a középiskolában is.

Adani 2010.04.19. 22:23:32

@kolbászoszsömle:

Tele a padlás olyan történetekkel, h hány egyetemen történik meg vizsgaidőszakban, h a diák vagy a tanár felajánlja, h ha a vizsgán a tudásával nem mehetne át akkor "másképpen" is lehet vizsgázni.

És hát megeshet, h 1-2 történet ezekből valós. Ez már valóban helytelen, de ha nem a jobb jegyért hanem szerelemből megy akkor nincs vele semmi baj.

De olyan is volt mikor a diáklány felajánlotta, h talán másképpen is elintézhetnék a vizsgát és a tanár rá is állt félrevonultak és megoldották majd megkérdezte, h akkor hanyas is legyen? A diák meg közölte, h ötös megdolgozott érte. Visszakapta az indexét egy bazinagy karóval meg egy 5ezressel. Avagy mikor a vizsgára bejön egy ember szmokingban totál kinyalva meg egy miniszoknyás kivágott blúzos csaj a tanár meg közli ,h a kurva és a pincér menjen haza a többiek befelé.

Az is általános, h a nők szóbeli vizsgára kivágott mindent láttatni engedő felsőben mennek vizsgára, és lehet, h jelent +1-2 jegyet némelyik tanárnál, de arról is szól történet, h egész vizsga alatt majd kiesett a szeme úgy nézte tanár a tőgyeket majd közölte, h úgy döntött megnézi legközelebb is ("szép blúza van kollegina, megnézem legközelebb is" azzal vágta is be a karót)

2010.04.20. 10:19:50

Nekem a volt tanítványom a barátnőm már három éve, érettségi után három hónappal jöttünk össze, ő nagyon felnőttes, én nagyon gyerekes vagyok, a köztünk lévő 8 év ezzel szépen ki is egyenlítődik. Nincs ezzel semmi baj, amíg nem aktív diák és aktív tanár jön össze. Az nem jó.

Squazee 2010.04.20. 11:23:47

Én sem értem a felháborodást különösebben, régen, talán 25 éve volt már, az egyik tanárom a volt diákját vette el, miután az leérettségizett. Ezzel így ilyen formában nincs semmi probléma.
Baj csak akkor van, amint azt többen is írták előttem, ha még aktív a tanár-diák viszony. Ez bonyodalmas, kellemetlen és sok problémát tud okozni.
Az egyetem egy külön világ. :)

Jester 2010.04.20. 15:41:28

Volt barátnőmmel 12.ben végig kacérkodott az ofője, aztán érettségi után randira hívta... Na most. Ésakkormivan.

sirT 2010.04.22. 09:39:36

erről szólt a másik komment, hogy a tanárok mindenből problémát csinálnak, főleg amihez semmi közük

Bambano 2010.04.22. 10:43:23

Kékharisnya...
Ha érettségizett, akkor a magyar jog szerint jogképes, azt vesz el, akit akar, stb. stb. És vannak pasik, akik szeretik, ha a nő pár évvel idősebb.

régi sorstárs 2010.04.22. 11:50:19

a vágy az VÁGY, és ha nagyon fűti a tanárt/diákot, nem tud ellenállni neki. és nem is kell ellenállnia a vonzódásnak.
ha nincs benne pedofília, vagy vmi jogtalan dolog, hát akkor pedig miért ne élhetné meg bárki a vágyát azzal, akivel kívánják egymást?
csak azért mert a hölgy tanár, a srác meg még fiatal fiú? ugyanmár, ne legyünk már prűdek...
ha egy 35 éves pasas jön össze egy 40-es nővel, azt miért "szólják meg" kevesebben?
akinek szúrja a szemét, hogy két, egymásra vágyó ember összekerül, az sepregessen a saját háza táján, foglalkozzon a saját magánéletével, párkapcsolatával, mielőtt bárkit is elítélne!!!!
ha az ő bőrükben lennénk, mi is így tennénk...
minden kedves ítélkező élje meg a vágyait, utána magasról tenni fog rá, hogy a szomszéd fiú összeállt-e a tanárnővel, vagy sem...
mert boldog és beteljesedett lesz, és nem fogja a saját életét másra kivetíteni.
szép élményeket mindenkinek!

satie · http://321.hu/sas 2010.04.22. 12:10:48

fiatal tanár vagyok és általában elég hamar elég közvetlen kapcsolatot alakítok ki a 20 körüli lányokkal, akik a tanítványaim, DE!:

Amíg tanítom őket, nem fogadható el a tanár-diák szerelmi viszony, legfeljebb akkor, ha tanítvány az adott tantárgyban amúgy is kitűnő, különben nem lesz 100%-osan objektív az értékelés.

Alikam 2010.04.22. 13:57:22

@régi sorstárs: na jó, azért igen nagy differencia van a között, hogy 5 év korkülönbség van úgy, hogy 35-40 évesek, vagy úgy, hogy 15-20:)

Nem elítélésről van szó, hanem betegségről, mert az beteges, ha egy huszonéves, szülő elmondása szerint csinos tanárnő két éve nyomul a nála hét évvel fiatalabb diákjára.

Már a tanár-diák viszony önmagában eléggé veszélyes, osztályzatok, szociális dolgok, miegymás...

De így meg aztán pláne problémás a helyzet.

régi sorstárs 2010.04.22. 17:04:47

@Alikam: ha már nagykorú a srác, és semmi megrontás nincs a dologban, miért ne?
(olyan esetről beszéltem, ami már nem pedofil-gyanús:-), és a cikkre reagáltam, ahol érettségit követően kavarodott össze az exdiák és az extanárnője....(nem a maira), hanem arra, ami után komenteltünk.
pusszantás!:-)

Nagyvakond 2010.04.22. 17:36:11

Én is aszondom, hogy pusztán kínos, kellemetlen bonyodalmak elkerülése miatt "nem érdmes" összejönni középiskolásként tanárral. Ám ha valakik ezt vállalják, vagy kibírják elviselik a "bujkálást" akkor az nem "erkölcstelen" - főleg nem visszataszító stb.

Tanítottam én is gimiben, iszonyat gyönyörű lányok voltak (hatalmas létszámú suli), az osztályomban egy lány volt, akinek az anyjának (kolléganőm) megmondtam, hogy ha nem lennék az ofője, biz'a "hajtanék" rá... Csak mosolygott...

[Azóta eltelt öt év, és elvettem feleségül ... egy másik kolléganőmet!]

www.avert.org/age-of-consent.htm

Nagyvakond 2010.04.22. 17:36:53

J@Nagyvakond: Ja, igen: az előbbi linket pusztán érdekességből küldtem, részben kapcsolódik a témához.

Seele · http://zelee0609.wordpress.com 2010.05.24. 15:38:26

Én pedig azt nem értem, hogy mindig vannak olyanok, akik talán puszta irigységből, vagy csak mert nem tudják, mit kezdjenek a saját szabadidejükkel, másokat fúrnak. Azt sem értem továbbá, hogy ha egy tanár nem úgy cselekszik, ahogyan a társadalom fütyül, akkor egyből meg van hurcolva, ha pedig hibátlanul él és teszi a dolgát, akkor semmibe veszik! Ez tipikus magyar mentalitás, álszemérem, és irigység. Emberek: fogjuk már fel, hogy a világ nem tökéletes, akkor a tanároktól miért várjuk ezt? Én csak azt csodálom, hogy sokakat nem feszélyez ez az erkölcsi nyomás.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.01. 21:48:08

@Rabyn: viszont felsőoktatásban már kicsit más a dolog, két felnőttről van szó. de ott se szerencsés. itt meg pláne nem. főleg, 18 évessel? teljesne kölyök még.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.01. 21:49:52

@Adani: érdekes, nálunk ez se volt divat...mármint, a kivágott blúzban vizsgázás.

Adani 2010.06.01. 22:12:44

@Animacs:

Nálunk majdnem minden csak csinálta. Átlagban +1 jegy néha +2, azért már megérte.

Just_blogging 2010.08.18. 11:07:34

Kedves Posztíró!
Kedves hozzászólók!

Ebben a témában ez a harmadik poszt, amihez hozzászólók. Azt gondolom, hogyha érettségi után lépték át az intimitás határát (első csók), akkor nincs semmi baj. Nálunk is az érettségit lezáró igazgatói beszéd (elég merev volt az igazgatónk) része volt, hogy mostantól fel vagyunk mentve az iskolai szabályzat alól. Érettségivel megszűnik a tanár-diák viszony.

Ez esetben nekem mással van bajom. Ha a tanárnő "fiatal", akkor a férj valószínűleg még fiatalabb. Szép dolog a szeretet és még szebb dolog a szerelem, és legszebb dolog egy csöppség, de a tanárnő magatartásával az a fő bajom, hogy biztos, hogy ilyen fiatalon apává kellett tennie azt a srácot. Élnem kell a gyanúperrel, hogy "bölcsebb" lett volna még év(ek)et várni, mert talán egy kicsit éretlen volt a ffi, amikor abba belevágott.

UFF!

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása