9

Mikor vonulnak utcára a magyar diákok?

Ellenőrző , 2009.11.18. 08:00 · 1 trackback

A legfrissebb híradások szerint Németországban is utcára vonultak a diákok, jobb oktatási feltételeket, kevesebb óra és vizsgaszámot követelve. Követeléseik között szerepel az oktatásra fordítandó támogatás növelése és az oktatás korszerűsítése is. A megmozdulások Németország több pontján egyszerre indultak, a középiskolai és egyetemi diákok utcai felvonulással és iskola elfoglalással hívták fel magukra a figyelmet.

Ennyi a dolog konkrét hír értéke, de a magyar köz,- és felsőoktatásban dolgozók számára ez ennél sokkal többet jelent. Hiszen, ha nekik ott rossz, akkor mi mit szóljunk?! Köszönő viszonyban sincsen egymással a két ország oktatásra fordítandó támogatása, oktatási feltételei, a korszerűsítésről már nem is beszélek. Aki járt már Németországi iskolában, csak csendesen remélni tudta magában, hogy egyszer majd mi elérjük ezt a szintet, néma áhítattal nézte az akár már 10 évvel ezelőtt is meglévő számítógéptermeket, a tankonyhák felszereltségét, a menza állapotát. Talán mi most tartunk ott, ahol ők 10-15 éve. Mert nálunk aztán tényleg nincsenek meg az alapvető feltételek sem! A németeknek nem tetszik a saját felsőoktatásuk? Jöjjenek ide egy félévre és sírva szaladnak vissza a saját kipárnázott életükbe. Itt majd ülhetnek 300-an a 100 főre tervezett előadóban, vizsgázhatnak félévente 10-11-t, mert most lehet még kifizetni az érte járó pénzt az oktatóknak, ráadásul potyoghat is közben a fejére a vakolat.

A német diákok vonultak utcára, pedig okunk igazából nekünk lenne rá. Siralmas az iskolák állapota, felszereltsége, ellátása. Az oktatást elszánt és erőn felül teljesítő, naponta megalázott pedagógusok viszik a vállukon, amíg bírják. A diákokat nem érdekli az iskola állapota -megszokta, hogy rossz-, az oktatásra fordított összeg -megszokta, hogy évről évre kevesebb-, az oktatás színvonala -annak örül, ha nincs is egyáltalán-. Alapvető probléma, hogy rossz felé tartunk, nem Németország, hanem Ukrajna a cél.

Mit rontottunk el az évek alatt,  hogy nem sikerült öntudatosabb, magára és környezetére igényesebb diákságot nevelnünk?! Miért nem állnak ki jobban a jogaikért, a lehetőségeik korlátozása miért nem szólítja az utcára őket?!  Ennyire minden rendben lenne a magyar oktatással?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr361533515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Posztdiktatúra az oktatásban 2009.11.18. 22:33:21

Körülnézve a hazai politikai kultúra és civil szféra állapotán, a dahrendorfi jóslat eredeti vérmes reményeim ellenére –  egyre kevésbé mondható pesszimistának. Az első húsz év máris elillant a hatvanból, és a demokratikus...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.18. 08:52:00

"...a diákokat nem érdekli az oktatás szinvonala-annak örül,ha nincs is egyáltalán..."
Akkor mi a baj? Az ilyen ne menjen az utcára tüntetni.ha egyszer nincs baja.
At ilyen felduzzasztott,felhigított felsőoktatástól komolyan ezt várja valaki? Lehetőségük van ,csak élni kellene vele,és nem 6-7 év alatt fejezni be egy főiskolát.

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.11.18. 09:45:08

én mennék tüntetni ha valaki megszervezné... de nem fogja. a hök is egy remek jelenség. aki tevékeny és van ideje a suli ügyeivel foglalkozni az belép oda és (fizetésért!!!) segget nyal a dékánnak és társainak. ők aztán nem fognak tüntetéseket szervezni maguk ellen. amúgy én is inkább örülök, hogy a félévente 220ezres tandíjamat valahogy ki tudom nyögni és mellette nem igazán kapom meg azt amit elvárnék, de valójában igaz, hogy ez van, ezt kell szeretni. akinek kell a papír az végigszenvedi ezt az egészet. ennyi. félreértés ne essék én nem azért járok egyetemre mert kell egy diploma vagy akármi, hanem azért mert azt a szakmát amit évek óta hivatásként kezelek és célként tűztem ki magam elé, csak úgy engedik hogy csináljam ha megvan a diplomám (persze azt a területet amire én pályázok úgy se nagyon, mert kell még utána legalább 4 év szakképzés szintén milliókért). az viszont rohadtul zavar, hogy a suliban nincs egy normális büfé sem, az előadótermek kicsik, a vonatközlekedés nincs megoldva normálisan és a konditermet most zárták be, mert elromlott egy gép, kihívtak egy szerelőt aki véletlenül észrevette, hogy a gépek (10-ből 3 működött) már 20 éve életveszélyesek és nemigen kéne használni őket. ja és persze ott vannak félévente a vizsgák amikből ha 10-12-t meg is csinálsz akkor is alig végzel az éves anyaggal (tavaly pl. ba képzést a diákok kb. 20%-a tudta időre befejezni a szakon) namindegy. ez van. ezt kell szeretni...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.18. 11:50:56

Mikor mennek majd utcára? Majd ha lesz ingyen sör, egyszerű.

Jobb 2009.11.18. 14:16:37

Oszi bácsi megoldja mint, mindent

Kukkantsatok rá kicsit :D

polir.blog.hu/2009/11/18/molnar_oszkar_rasszista

melkaart 2009.11.18. 19:52:55

@nsocsi: Szerintem az idézet a közoktatásra vonatkozott, az egyetemista miért ne örülne, ha van oktatás?
Annyiban árnyalnám a képet, hogy a lustaságon/trehányságon kívül sok oka lehet annak, hogy csúszik az ember az egyetemen. Én csúsztam mert nem hirdettek adott félévben az év végi szigorlathoz szükséges tárgyat, csúsztam azon, hogy nem fértem be a szigorlati előfeltétel tárgyra, amiből kevesebb helyet hirdettek, mint az évfolyam, csúsztam a munkám miatt, és mert a feleségem hurcoltam egyik orvostól a másikig vizsgaidőszakban, ami valahogy fontosabb volt akkor. Más tészta, hogy volt félév, amikor 18 vizsgám és 2 szigorlatom volt, meg egy alapvizsga. Persze az ember lehet trehány is, de csupán az egyetemen töltött évei számából messzemenő következtetéseket levonni szerintem kár.

Koborlovag 2009.11.20. 13:37:34

Tényleg attól vagyunk európaibbak mindenkinél ha az egekbe növeljük a felsőoktatási férőhelyek számát???? Tényleg az a megoldás, hogy fejkvótát használunk a finanszírozásra?

A felsőoktatás már állati híg, a tudás amit megszerzünk ott már messze nem igazi tudás, sőt legtöbbször csak vizsgáról vizsgára görcsölés. Az oktatókat meg az a kényszer szorongatja, hogy a megfelelő számú egyént meg kell buktatni hogy a következő félévben ne legyen túlcsordulás.
Nem egészséges a rendszer, viszont senki nem akarja megpiszkálni, mert akkor ugye " a jövő nemzedék jövőjét húzza le a klotyón"... Pffff...

Talán lehet hogy a felsőoktatásban mégis inkább az elitista felfogásra volna szükség és nem a tömegoktatásra?

misc · http://misc.blog.hu 2009.11.21. 09:51:23

a magyar felsőoktatás elviselhető állapotban van, az osztrák állapotokhoz képest mindenképpen..

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.21. 10:19:21

@SCUMM: Jelenleg az aktuális korosztály tagjainak túlnyomó többsége bekerül valamilyen felsőoktatási intézménybe. Ez azt jelenti, hogy még átlag alatti intelligenciával is tízezrek jutnak be minden évben. Ez pedig röhej. 80-90-es IQ-val főiskola??? Aztán csodálkozik a delikvens, hogy milyen állati nehéz még egy büfé-ruhatár szak is?

misc · http://misc.blog.hu 2009.11.21. 13:36:22

@bm613: valóban röhej.. és akkor képzeld el, milyen lehet ausztriában, ahol felvételi sincs, mindenkit felvesznek akárhová :)

a magyar felsőoktatás szerintem alapból rendben volt a bolognai rendszer előtt. a bolognai reform pedig nem rontott túl sokat a helyzeten, legalábbis egyelőre. a fő probléma az akkreditációval van, túl sok alacsony színvonalú főiskola indíthat államilag támogatott képzéseket, olyan hallgatók számára, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne a felsőoktatásban. megdöbbentő adat, hogy a felsőoktatásba jelentkezők 95-98%-a bekerül valahova, a rendkívül alacsony színvonalú képzések államilag támogatott férőhelyeinek megszüntetésével sokat lehetne javítani a helyzeten.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása