10

Hazaküldhet-e egy diákot a tanár?

Ellenőrző , 2009.11.08. 08:00

 Sokan emlékszünk még arra a történetre, amikor egy tanár hazaküldött egy diákot az osztálykirándulásról és ezért felelősségre vonták. Mint korábban egyik kommentjében ígérte, Adani elküldte nekünk az ominózus történetet, annak minden dokumentumával együtt.

 

Üdv Ellenőrző blog!

Egy történetet küldök, ha úgy gondolod vagy gondoljátok, hogy érdemes mehet ki az oldalra.

http://www.angelfire.com/crazy/rip/

Az egyik volt tanáromról van szó, aki középiskolában tanított és igen ő tényleg egy nagyon jó tanár és tényleg ért a szakmához, fegyelmet is tud tartani és el tudja érni, h tiszteljék. Az érdekesség itt az ,hogy tényleg minden részletre kiterjedően le van dokumentálva pontosan mi történt, és sok dolgot én is meg tudok erősíteni, bár akkor már nem jártam oda, viszont az írásokban megemlített emberke közül többet is azóta is jól ismerek.

Köszönöm.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr861480760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2009.11.10. 16:24:24

Úgy látom, nem igazán olvasták végig a sztorit mások...
Szerintem nem jó tanár. Akár az is lehetne, valahol máshol, egy másik rendszerben. Nem a módszereivel van gond, hanem azzal, hogy ezek a módszerek nem illeszkednek bele abba a környezetbe, amit most az iskolák (jogilag, pedagógiai szempotnból, stb.) biztosítanak.
A meghallgatás ereménye tulajdonképpen az, hogy jó tanárnak tartják (~eredményes), viszont rossz embernek. Ha az én gyerekemmel szemétkednének nem sajnálnék tőle egy sallert valamelyik sötét sikátorban.

Adani 2009.11.11. 21:50:41

Téged nem tanított, engem igen 3 évig. Akkor mikor tanított nem volt népszerű, sokan utálták, de most már felnőttként mindenki azt mondja, h hasznos volt és már mindenki másképp látja. És igen van olyan tanár ,aki képes fegyelmet tartani és felkészülni az óráira, h érdekesek legyenek és igen fel tudja kelteni a lusta diák figyelmét is. A trágár beszéd meg hát istenem, a diákok nyelve ez hát ő is így beszél, nem ezen kéne fennakadni pláne, h melyik diák az, aki nem szokott káromkodni már tizenévesen?

A volt osztályfőnököm is hasonló fajta tanár volt és az iskola igazgató már mikor odajártunk akkor is macerálta, pedig ő nem ilyen volt, nem használt trágár szavakat, de tudott fegyelmet tartani szigorú is volt ,de igazságos is és tudta az ember mire számíthat nála, és igen vasfegyelmet követett meg és a tananyagban sem ismert engedményt, de azt jól meg tanította és keményen számon is kérte. Az igazgatóval meg akkor veszett össze mikor közölte, h ő csak azért nem jobb jegyet senkinek ,h az iskola átlaga jobb legyen, nem a fog a semmire jó jegyet adni. Az igazgatónak pedig ez nem tetszett. Mellesleg éppen 2004 óta mióta mi elballagtunk kezdtek ezek előjönni pont a legjobb tanárokat üldözte el a suliból és igen azóta a színvonal mint egy nyeletlen balta süllyed töretlenül.

cu 2009.11.13. 03:36:35

@Bona: "A meghallgatás ereménye tulajdonképpen az, hogy jó tanárnak tartják (~eredményes), viszont rossz embernek" Bár csak átfutottam, de nem értem miből szedted ezt ki. Szerintem inkább valami olyasmi lehetet az ellenmondás oka, h alpvetően jó tanárnak tartják, de nem minden lépése ok a diákok számára,:ami elsőre is lejön, ill Adani is mondja, szigorú volt. Szerintem azok a diákok akik tizenévesen nem háborognak legalább egy kicsit ha ennyire irányítani akarják ill nem szidják a tanárukat ha kérdezik őket azok nem normálisak:) könnyen lehet, h ez is benne volt az osztály vélményében. Érdemes megnézni a re:szutykot, egyrészt mert halálra röhögtem magam, másrészt ami szerintem a „szutyok”-ból is elsőre lejön, csúnya csúsztatások vannak a jegyzőkönyvben.
Az lehet, h alapvetően túlságosan az volt (szigorú), de ugye minden iskolába kell egy ilyen tanár...
Amit olvastam az alapján rengeteg extra időt és munkát fordított erre a csoportra, ami nálam tipikus jó tanár ismérv.
De a hazaküldés szerintem szükségtelen és felelőtlen volt, még akkor is, ha ennyire "előkészítette". Azt viszont nem értem, h h lett ebből ekkora ügy, mivel az anyuka sem tűnt a levele alapján egy vérengző típusnak. Ez tipikusan az az eset, amit négyesben meg kellet volna beszélni, vagy esetleg osztálytársak közreműködésével.. Minedenki hibázott, bocsánatkérés mindkét oldalról, aztán nem kell már többet foglalkozni vele.
Mellesleg nem értem miért nincs több komment

Adani 2009.11.13. 08:30:28

Igazad van és igen alá tudom támasztani az ellen szutyokban ritka nagy részét, több ismerősöm is van, aki úgymond karnyújtásnyira volt az egésztől és mindent hallottak. A hazaküldés pedig nem volt szerintem gond, és a gyerek cska magának köszönheti ,h így járt. Az újságban nagyon nyomták ezt a pénz és kaja valamint iratok és a csomagjai nélkül küldték haza. Ami azért érdekes, mert nála volt a szálláson lévő szobának a kulcsa, de mikor a hazaküldés megtörtént dühösen a földre hajította és utána vonult el. Ha nem teszi akkor a holmijához hozzáfért volna. Pénzt pedig adtak neki, sőt a helyszínen is rendeztek gyűjtést, de mikor visszsagyalogolt a szállásra ( a személyi nála volt hiszen a hídon csak azzal engedik át). Párkányból Esztergomba átgyalogolni meg max. 1 órás séta ( a szállásig). A szálláson volt az egyik felnőtt kísérő, később ő adott neki pénzt is, sőt kocsival elvitte a vasútállomásig is. Esztergomból meg egy átszállással eljuthatott Békéscsabáig, ráadásul A Keletitől egy másik kiránduló osztály is a vonaton volt ahol az egyik kísérő az igazgató volt. Amiről nem írnak, h később a gyerek csomagjait maga a tanár vitte ki Újkígyósra. Ott is kapott nyilván hideget-meleget.

Az viszont tény, h érdemes végigolvasni mert tényleg jókat lehet röhögni rajta. Az óráit is tartotta amúgy, nem egyszer nagyon vidáman teltek és még napokkal később is tudtunk röhögni ha egy-egy kifejezés eszünkbe jutott.

kukko 2009.11.13. 12:06:30

Sajnos manapság az a tapasztalatom, hogy egyre kevesebb tanár viszi el osztálykirándulásra a gyerekeket. Ez egy olyan plusszmunka, amit nem írnak elő senkinek, ha mégis vállajlja, akkor nagy felelősség is hárul rá, persze semmilyen ellenszolgáltatást nem kap cserébe. Jogai az osztályteremben is elég korlátozottak, hát még egy ilyen kiránduláson. A kérdés az, hogy van-e az osztálykirándulásnak pedagógiai haszna. Ha nincs, akkor meg kell tiltani, ha van akkor támogatni kellene.

Adani 2009.11.13. 12:22:25

@kukko:

Viszont a tanár elmehet teljesen ingyen, hiszen a szülők fizetik az osztálykirándulást. Egyébként jó dolog az, a közösségnek is jót tesz, valamint lehet tanulmányi haszna is, ha olyan helyre mennek, ahol talán ragad is rájuk valami. Mi voltunk pl. a planetáriumban, a Terror házában meg az Operaházban sőt a Parlamentben is. Jó kis kirándulás volt.

cu 2009.11.13. 18:29:35

@Adani: A felelőtlent nem így értettem, egy 17 éves már nyilván tud egyedül közlekedni és röhejes h úgy állították be mintha a szerencsétlen kis gyermeknek (gyakorlatilag felnőttnek) végeláthatatlan megpróbáltatásokat kellett volna elszenvednie míg végül hazajutott, és ez is tulajdonképpen csak a szerencsének köszönhető. De ha történt volna valami baleset, ami ugye bármikor, bár kis eséllyel megtörténhet, akkor kb biztos vagyok benne h a tanár saját magát hibáztatta volna. (Könnyen lehet h a szülők ill diákok is) Egyszerűen nem ér ennyit. Ez a hazaküldés szerintem max. úgy működhet, ha szülő vállalja, h probléma estén gondoskodik a diák hazaszállításáról. (Persze az is igaz, h szintén felelőtlen (és gondolom a tanár szerint még felelőtlenebb) egy olyan diákkal kirándulni (amikor ugye a tanárra van bízva) aki nem működik együtt.)
Az osztály tanulói megbánták később, h ekkora balhé lett ebből? (szerintem a jk miatt azért bőven volt felelősségük, ilyen idősen már tudni kéne úgy nyilatkozni, h tényleg az jöjjön le amit gondolnak)

marcipán2 2009.11.13. 22:08:28

@Adani: Már miért fizetné ki az osztály (a szülők) a tanár kirándulásának költségeit? "Nehogy már én fizessem ki a nyaralását!" (Ezt nem én találtam ki, valóban elhangzott egy kollégám osztályában, már jó 5-6 évvel ezelőtt.) Ráadásul ma a családok nagy része olyan anyagi körülmények közt van, hogy nem tud/akar áldozni még a saját gyereke kirándulására sem.
SZóval az ábra ez:
Ha több napos osztálykirándulást szervezel
1. az emiatt elmaradó óráidat nem fizetik ki(illetve levonják a túlóráidból).
2. A munkanapokon napi kb. bruttó 800 Ft. felügyeleti díjat kapsz
3. Hét végén semmit.
4. Fizeted az utadat, szállásodat, estébé.
5. Ha vmelyik kölyök fél óra szabadidő alatt alkoholmérgezést kap egy kocsmában, te kerülsz bajba.
6. A vezetés finoman jelzi, hogy ELVÁRJA, hogy több napos osztálykirándulást szervezz.
Ennek ellenére az a véleményem, hogy nagyon sok élményt tud adni egy ilyen program.
Talán tényleg jó ötlet ez a szülőkkel aláíratott nyilatkozat, és a problémás tanulók otthon hagyása (kb. fél osztály)

Adani 2009.11.14. 20:47:57

@marcipán2:

Ha teljes költséget nyilván nem, de a szállást és az ellátást a tanárnak is fizetik. Legalábbis nálunk így volt. Meg volt szervezve, h hová megyünk és, h az ofő visz el minket ő lesz a felnőtt kísérő. Amikor meg ugye kaját meg szállást rendeltünk akkor úgy, h n+1 főre na az osztályból kirándulók a +1 meg az ofő. Sőt elsőben busszal mentünk és a Volántól béreltük a buszt sofőrrel és a buszsofőr össze költségét is fizetni kellett. Az osztálykirándulás meg osztálypénzből volt fizetve, amit az osztályba járók fizettek havonta ill. a diákok szülei ugye és csak ők más nem.

Adani 2009.11.14. 21:13:09

@cu: Megpróbálok sorban reagálni.

"Ez a hazaküldés szerintem max. úgy működhet, ha szülő vállalja, h probléma estén gondoskodik a diák hazaszállításáról. "

Ugyan, hiszen a papírt aláírta a szülő, sőt a szülőin ha minden igaz akkor szóban is megbeszélték a tanár elmondta, h igen, akivel baj lesz azt haza fogja küldeni és ezt vállalják ha elengedik a gyereket kirándulni, tudjanak róla, h így lesz. A szülők mellesleg az iskola házirendjébe ill. a munkaköri leírásra hivatkoztak mondván a tanár felelősséggel tartozik a kiránduláson lévő gyerekért vagy vmi hasonló. De aztán a bíróság is kimondta ( az oldalon kint is van vhol), h a hazaküldés után már nem volt a kirándulás résztvevője a gyerek.

Egyébként volt már rá példa máskor is, h hazazavartak nyári táborokról gyerekeket. Pl. én voltam címerezőtáborba is 15 évesen és igen akkor is volt, aki rosszul dolgozott vagy rendetlen volt vagy egyéb okok miatt, de hazaküldtek ráadásul az a tábor kb. a semmi közepén volt egy hosszú bekötőút végén egy autóúttól és bizony sokat kellett gyalogolni egy buszmegállóig. Nyári táborokból is küldtek haza gyerekeket, akik nem tudtak viselkedni.

Egyébként tesómmal is történt majdnem hasonló eset. Már elballagott általánosból 8. ban de még nyáron ment táborba, mert a suli szervezett ilyet és hát a sok 8.-os összeveszett pár tanárral, volt vmi nézeteltérésük és ugye akkor már jött az is, h vélt vagy valós sérelmeiket is elő lehet már adni, mert úgyse járnak már oda, már nem lehet őket büntetni. Aztán meg jött a telefonhívás többek között nekünk is, h menjünk érte és hozzuk haza vagy neveljük meg. Anya meg mondta, dehogy fog ezért utazni több 100 km-t, tegyék fel egy vonatra és küldjék haza ha valami nem tetszik, vagy büntessék meg ha büntetni akarják, miért kell neki azért odamenni mikor ők ott helyben meg tudják tenni?

Hazaküldve egyikük se lett úgy tudom, azt se tudom mi volt a konfliktus oka és pontosan hányan voltak benne, de sokan ez biztos és a nagy részük már elballagott diák volt.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása