113

Általános, iskolai lerészegedés?

Ellenőrző , 2009.10.27. 08:02 · 1 trackback

Tanárként és egykori egyetemistaként is sokat tapasztaltunk, de a legfissebb levélben leírt állapotok bizony még bennünket is megleptek. Az, hogy a diákok egyre eszetlenebbül, és egyre kényszeresebben nyúlnak az alkoholhoz (és örülhetünk, ha csak ahhoz), számunkra sem újdonság, de azt az össznépi lerészegedést, amit levélírónk tapasztalt az idei iskolai gólyabálon, még mi is csak nehezen tudjuk elképzelni. A gyakorlatilag spontán detoxikálóvá alakult iskolai buli után mi sem csodálkozunk azon, ha jövőre már elmarad ez az "ünnep". Persze nem ez a jó megoldás, de mit lehet ilyenkor csinálni? A komplett elsős csoportot csak nem rúghatja ki az iskola. 

Tisztelt Ellenőrző!

Évről-évre gondot okoz iskolánban -de szerintem sajnos általános a probléma-, hogy megrendezzük-e egyáltalán a Gólyabált, vagy bármilyen iskolai rendezvényt, ugyanis egyre kevésbé tarthatóak kordában a diákok. 10 évvel ezelőtt rendszeresen voltak bulik az iskola tornatermében, aztán szépen abbamaradtak, mert egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban részegedtek le a diákok az ilyen bulik alkalmával. Most már egy jó ideje nincsen farsang sem, egyszerűen nem tudjuk biztosítani, hogy ne tudjanak alkoholt behozni a felsőbb évesek a rendezvényekre. A Gólyabál is délutánra került, általában már 7-8 óra között vége is van, de az eddigi mélypont az idei Gólyabál volt.

3 órakor kezdődött és fél 6-ra annyira részeg volt néhány gyerek, hogy a testnevelő tanárok felváltva hánytatták őket, leginkább azért, hogy a vödörbe ne essenek, mert tartani sem bírták magunkat. Odahívták a szülőket, volt, aki annyival elintézte a kérdést, hogy ugyan már, mit pattogunk, péntek este van a gyereknek is jár a szórakozás, de olyan is akadt köztük, aki azonnal kórházba vitte a gyerekét.

Ezek után valószínüleg jövőre már Gólyabál sem lesz, egyedül még a Szalagavató esélyes arra, hogy évek múlva is megrendezésre kerül, főleg azért, mert elég alacsony számban képviseltetik magukat kilencedikesek, a nagyok pedig már tudnak magukra vigyázni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr311461278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem tiltani, tanítani! 2009.10.27. 09:28:02

Nyitásképpen csak annyit mondanék, hogy szerintem a tiltásnak megvan a maga helye és ideje. Megtilthatjuk az ittas vezetést, a fürdést egy veszélyesebb partszakaszon, vagy szúrófegyverek bevitelét egy tömegrendezvényre. Ezek általában olyan tiltások, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maestro 2009.10.27. 09:37:20

Lehet hogy én vagyok naiv de nem is olyan rég, szűk 4 éve volt a szalagavatóm ahol a bálon egy csepp alkohol nem folyt, egyedül az a pohár pezsgő amivel koccintottunk a tanárokkal, de csak mi, végzősök. És mindenki kiválóan szórakozott.

utána az afterparty az egy másik kérdés, de azt már mi csináltuk magunknak:)

néhány nagyobb darab apuka a bejárathoz, átvizsgálás, egyébként pedig ráírni a meghívóra, hogy ha alkoholt találunk, már be se gyere és buktad a belépődet, és egyéb szankciók, nem lesz kedvük próbálkozni.

Dezsőjóska 2009.10.27. 09:38:57

@Adani: Én úgy tudom, hogy 18 év alatt TILOS!
Nem hallottam még, hogy egy boltot bezártak volna, mert piát adott el gyerekeknek. Ha ez általános lenne, mint pl az usában, akkor nagyobb rend lenne!

xstranger 2009.10.27. 09:40:58

@babu2000: A tipuskomment ugy szol hogy "Ez Magyarorszag 2009".

@Dezsőjóska: Ja jo is lenne az a nagy rend.

elod72 2009.10.27. 09:42:28

@Dezsőjóska: Rengetegen foglalkoznak a kovetkezmenyekkel, de alig valaki az okokkal :-)

A kovetkezmenyektol nem felni kell, a kovetkezmenyekkel tisztaban kell lenni...

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.27. 09:43:33

Oh, mintha a volt gimimről szólna a dolog :-D Nagyon nosztalgia, 12-ben már mi is azon szörnyülködtünk (mint az öreg nénik), hogy ez a mai fiatalság (értsd: kis lúzer gólyák) már az iskolában iszik. Főleg gólyabálon. Nekünk ez még nem jutott ki, ellenben 12-ben szétcsapós lett az osztálykirándulás, a szerenádra pedig szálljon jótékony lepel, de ezeket már nagykorúan tettük, és tanári közbeavatkozás nélkül el tudtuk intézni az az egy-egy embert, ha volt akkora barom, hogy túlitta magát.
Fentebb javasolták többen is, hogy állítsanak biztonsági őrt: hát, nálunk volt portás, a főbejáraton nem is hoztak be piát soha, de ha egy iskolának vannak utcára nyíló ablakai, csak 1őr/ablak megoldás esetén lehetne biztosítani az alkoholmennyiséget.
Az ilyen kis iskolai hülyeségen a 14-15 éves korosztály még tuti, hogy csak azért iszik, mert menő és mert lázadás, holott nincs cikibb, mikor egy gyerek részeg... Ja, de van: amikor mellé esetleg még lány is. Nem tudom, hogyan lehetne megakadályozni, a vasszigor és a felügyelet csak még nagyobb ügyességre és további lázadásra sarkall, a túlzott engedékenység pedig anarchiához vezethet...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.27. 09:43:36

@Adani: Ha bekerül az alkohol, aki lebukik vele, az onnantól kezdve tényleg tanulni jár az iskolába, és kész.

Igenis példát és erőt kell mutatni. Nem sok a vesztenivalójuk az iskolában, hát veszítsék el, ha nem tudják betartani a szabályokat!
Nem nagy veszteség.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.27. 09:44:46

*nem alkoholmennyiséget, hanem alkoholmentességet, elnézést.

gyuzsu 2009.10.27. 09:47:14

Sajnos nem ilyen egyszerű. Az átrvizsgálás, csomagellenőrzés jogszerűségéről nem tudok pontosat, de tartok tőle, hogy a személyiségi jogok megsértését jelenti, és arra a kedves szülők azonnal ugranak. Meg van kötve a kezünk.
Jónevű gimiben hányta össze magát órán egy diák, vagy kábszer vagy alkohol miatt, de a suliorvos kihátrált alólunk, és a szülőnek cask a soros gyomorvírusról beszélt. Szondáztatni csak a szülő beleegyezésével lehet.
Hallottam utcán beszélgetést diákoktól, hogy ki milyen trükkel viszi be a piát az ÓRÁRA! Nem nézhetek bele az üvegébe., nem kóstolhatom meg a kóláját, stb.
Másfelől a sulim felé két bolt esik. mIndkettőben kiszolgálnak diákot, ill. néha bemegyünk és fenyegetőzik valamelyikünk a feljelentéssel, akkor pár hétig betartják a szabályt.
És még sorolhatnám...
Szóval nem olyan egyszerű a dolog, mint azt néhány kommentező elképzeli.

uckmuckfuck 2009.10.27. 09:47:41

Mondjuk egy-két kirúgás szerintem megfékezné az ilyesmit. Ha nincs fegyelmezés, fegyelem sem lesz. Nem hánytatni kell őket, hanem megbüntetni.
Mondom ezt úgy, hogy én is ezt csináltam 16 évesen, de engem osztálytársaim a hátsó bejáraton csempésztek ki a suliból, mert nagyon nagy baj lett volna, ha olyan állapotban lebukok..

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.27. 09:52:10

@Ms. Mazsola: Nem kell nagy szankció, de az következzen be biztosan.

Kifelé szondázás, akinél sípol, színeződik, az a házirend nyilvánvaló, szándékos és durva megszegése miatt igazgatói intés, kirándulásról eltiltás, sítáborban nem vehet részt, stb. (Az igazgató majd körmöl, vagy kinyomtatja 320 példányban, és beragasztatja az ellenőrzőbe.)

Nem az a baj, hogy iszik egy sört, vagy egy pohár pezsgőt. Lehet, hogy otthon is megteheti. Az intés nem ezért jár, hanem azért, mert megszegte a szabályokat.

Hiszek abban, hogy vannak olyan gyerekek, olyan családok, ahol az intő komoly szankciókat von maga után.

Dezsőjóska 2009.10.27. 09:56:19

@xstranger: Azoknak a gyerekeknek, akik a munkahelyen szembesülnek először a tisztelet és elvárás fogalmával, meglehetősen kínkeserves életük lesz. Rengeteg ilyen lesz. Azok úgy érzik majd, hogy a világ összeesküdött ellenük. Lesz bevételük a pszichiátereknek bőven :)

Dezsőjóska 2009.10.27. 09:57:55

@gyuzsu: Milyen szemilyiségi jogok?! És a kötelességek?

pazola 2009.10.27. 09:58:22

@megegyszer: nekem nem a helyesirassal van bajom, hanem sokkal inkabb ezzel a resszel: " (és örülhetünk, ha csak ahhoz) "

Hat nem tudom, ha mondjuk seggreszeg diakok helyett betepett diakok lennenek, es a porcelanistenhez valo imadkozas helyett csendben magukba revednenek, vagy egymassal nevetgelnenek, az nyilvan sokkal rosszabb lenne.. ( es igen, az lenne a legjobb, ha nem lenne ez se, az se, de azert legyunk mar egy kicsit realistak )

Felvilagositas, legalizacio.

kukko 2009.10.27. 09:59:28

Néha még egy rossz amerikai sorozatot is érdemes megnézni. Egy Beverly Hills 90210 részben az egyik fiatal vett alkoholt - a boltos nem kérte el a személyiét -, elvitte házibuliba, de amikor mutogatta másoknak, akkor jól leégett, mert mindenki taplónak tartotta. Magyarországon azonban sem a felnőttek (szülők), sem a diákok nem érzik cikinek, ha egy középiskolás lerészegedik. Szerintem ez a probléma oka. Az iskolának meg ki kellene rúgnia az olyan embereket, akik annyira részegek egy iskolai rendezvényen, hogy nem bírnak megállni a lábukon. Persze a mai rendszerben akkora érték bármilyen diák egy iskolában, hogy ezt sehol nem teszik meg. Pedig egy-két kirúgás után is innának, de lenne kontroll, hogy annyit isznak, amennyit szerintük még nem vesz észre senki.

Adani 2009.10.27. 10:01:19

Nekünk középiskolában nagyon szigorú osztályfőnökünk volt. Elsőben azzal kezdte, h akit piáláson kap azt soha többet nem viszi. Se cigi se pia, akit elkap annak vége. Dohányos voltam már akkor is, cigi nélkül nem bírtuk ki az ment, piálás nélkül azt a 2 napot viszont ki tudtuk. Én tényleg nem ittam, volt, aki igen de csak keveset és nem töményet, h ne látszódjon meg rajta, tudtuk ,h észreveszi, hiszen mint mondtam szigorú osztályfőnök volt azt is tudta, h ki cigizik, csak nem szólt érte.

Másodikban már csak annyit mondott, h legalább ne előtte cigizzünk, amit be is tartottunk, tudta, h cigizünk tudnia kellett mert volt mikor hatosával meg nyolcasával vonultunk el egy ház mögé, persze a dohányosok. Akkor már volt ,aki piált is volt ,aki be is okádott, persze lebuktak és kiderült, nagy fenyítés beírás stb. Harmadikban már nem volt piálás viszont cigizni már előtte is mertünk akkor már nem is szólt érte. Piálni meg csak mértékkel ( max. 1-2 pohár sör).

Fel lehet lépni ellene, de engedményeket akkor is kell tenni. Volt olyan tanár ,aki kerek perec megmondta, h csak a kijelölt helyen és időben szabad fogyasztani szeszes italt. És be is tartották. Sőt azt is megmondta, h aki nem engedelmeskedik és probléma van vele azt haza fogja zavarni. És igen meg is tette egy gyerekkel, hazaküldte Párkányból. Kapott is érte rendesen elég kacifántos történet, be fogom ide küldeni. Mellesleg egy nagyon jófej tanárról van szó.

"Nem hallottam még, hogy egy boltot bezártak volna, mert piát adott el gyerekeknek."

Persze, h nem, mert nehéz tettenérni. Az, h tele van a kocsma tizenévesekkel és részegek? Mondhatja azt, h nagykorú vette meg nekik, az pedig nem tilos. A múlt héten is jött oda hozzám egy 16 éves ismerősöm ,h vegyek neki sört, mert nem akarnak adni neki. Megvettem odaadtam neki és passz. Ráadásul ha megnézel egy diszkót vagy egy kocsmát sokszor az átlagéletkor nemhogy a 18-at de a 14-et is csak éppen, h eléri. Ha komolyan betartanák azt, h 18 alatt nem adunk el alkoholt meg cigit akkor sok diszkó azonnal le is húzhatná a rolót. Főleg vidéken van ez így, akárhányszor betévedek egy ilyen helyre az átlagéletkor mindig 18 alatt, kis tinipicsák ránézésre 12-13 éveske rázzák a seggüket kb. egy szál semmiben, hasonló korú fiatalok csorgatják rá a nyálukat stb. De ahogy hallom Bp-n még durvább a helyzet és ott se jobb pl. a Bank diszkóban.

Dezsőjóska 2009.10.27. 10:01:37

@pazola: Dejó srác vagy! Persze! Adjunk a gyereknek spanglit, sör helyett!
Talán rossz helyen kampányolsz idióta!

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2009.10.27. 10:02:00

@kukko: 18 éves koráig tanköteles, addig nem rúgható ki. Áthelyezhető másik intézménybe, ha ott befogadják, de ehhez is szülői beleegyezés kell.

vivax 2009.10.27. 10:02:30

20 évvel ezelőtt - ált. isk. 8-adikban Badacsonyba szervezett a tanárnéni osztálykirándulást nekünk... Ott rúgtam be először életemben "férfi módjára" kb 1 liter olajsűrűségű igazi házi vörösbortól. Mondjuk nem okádtam össze semmit, de tagadhatatlanul más volt az a délután, mint a többi;) Egy jó emlékezetes lebaszást azért kaptunk az osztályfőnöktől - teljesen jogosan, de nem dramatizálta túl a dolgot. Értett a szakmához, jó pedagógus volt.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.27. 10:05:06

@gyuzsu: Tipikusan "tanári" megoldások...

Az átvizsgálás, csomagellenőrzés jogszerűsége: nem kötelező részt venni a rendezvényen. Az átvizsgálás beleegyezéssel történik, aki nem egyezik bele, nem léphet az intézmény területére, nem vehet részt a rendezvényen. Nem "kezeket a falhoz, lábakat szét - gumikesztyű felcsattint, vazelinba belecsap" mélymotozásról van szó. Akinek nem tetszik, az ballaghat hazafelé.

Akinél felmerül a gyanú, hogy alkoholt fogyasztott, szonda befelé, ha jelez, lehet hazamenni. A szondázás beleegyezéssel történik, beleegyezés nélkül lehet hazamenni.

A szülőket erről lehet és kell is tájékoztatni, szerintem semmi kifogásuk az ellen, ha a 14 évesek gólyabálját (fecskebálját, szecskabálját) szeszmentesen kívánja tartani az iskola. Lehet, és kell is kérni a megértésüket, segítségüket. Itt nem hiszem, hogy érdekellentét lenne tanár és szülő között. És amúgy a diáknak sem érdeke, hogy beálljon, mint a szög, de erről jó részüknek nyilvánvalóan egészen más a véleménye...

Ha meg nem tetszik, ez nem kötelező tanóra, tartsa ő a gyerek fejét, ha részegen akarja látni.

A közeli boltokkal pedig nem néha bemenni és fenyegetőzni kell valamelyikőtöknek, hanem az igazgatónak szépen aláírni a levelet, amiben felkéri a boltokat a törvénytelen állapot megszüntetésére, tájékoztatva őket arról, hogy a közoktatási tv. vagy mittudomén melyik törvény alapján neki kötelessége megtenni minden szükséges lépést az iskola tisztántartásáért, beleértve a fenntartó önkormányzat, illetve az országos szervek helyi hivatalainak eljárásának kezdeményezését.

És amikor a következő alkalommal bejön az ital, akkor valóban elindítani a levelezést a hivatalokkal.

Adani 2009.10.27. 10:05:06

@Ellenőrző:

Na igen ráadásul sok olyan hír volt ,h hadd ne mondjam milyen nemzetiségű gyerek terrorizálja az egész osztályt elszedi az értékeiket az osztálytársainak meg az 9iskolatársainak, verekszik, késel, a tanárt is fenyegeti és nem lehet vele mit kezdeni, de nem tudják még kirúgni sem ,mert csak akkor lehet ha találnak iskolát, aki átveszi. És ugye egy ilyen gyerekért nem kapkodnak két kézzel. Akkor meg nem hiszem ,h egy rendbeli ( vagy akár több) részegségért ki lehetne rúgni bárkit is, ha sokkal súlyosabb esetekért sem sikerül. Ide vezetett a liberális értékrend a tanárnak meg semmilyen eszköz nincs a kezében még pofont sem adhat, mert feljelentik.

DArchAngel 2009.10.27. 10:15:12

Sajnos vannak szülők, akik nem nevelik a gyereket, de nem ismerik be, hogy kudarcot vallottak ezen a téren. Nem tudom, hogy egyszerűen nem tudják elhinni, vagy csak a kudarccal nem akarnak szembesülni. De a lényeg, hogy ekkor úgy védekeznek, hogy a gyereknek mindent szabad, csakis a tanár lehet a hibás.
Mi is ittunk (osztálykiránduláson) már tizedikesként. Volt, aki mértékkel, volt kevésbé, de összességében figyeltünk egymásra és magunkra, nem léptünk túl egy határt. Később sem vetettük meg az alkoholt, itt-ott becsúszott egy-egy boa, de nem az lett a mérce, hogy ki volt előző este a legjobban készen.
Valamiért a mai fiatalokban sokkal jobban megvan az a bizonyítási kényszer, hogy ők már "nagyok", "felnőttek", "rajok" és úgy bírnak, csinálnak mindent, mint a nagyok. Emlékszem, hogy néha "ciki" volt gyereknek, fiatalabbnak lenni, de ezt nem hülyeséggel kell kompenzálni.

El Argentino 2009.10.27. 10:17:23

A szalagavató bizony erről szól, sőt, a legtöbb buli erről szól. Nincs ezen mit szépíteni. Nem igazán lehet megtiltani ezt a gyerekeknek, a legtöbben rájönnek, hogy nincs értelme minden héten, vagy teszem azt egyetem/főiskola alatt minden nap inni. Az eltörlését támogattam volna, csak felesleges nyűg volt az egész. Műsor, szalagtűzés, (a bankett talán nem) ahol jobb esetben nem untam annyira szét az agyamat. Ahogy egy előző hozzászóló írta, felvilágosítani kellene. Detox látogatás kiváló ötlet.

Art Mooney 2009.10.27. 10:17:46

eljen a liberalizmus, eljen soka!
eljen a liberalizmus, eljen soka!
eljen a liberalizmus, eljen soka!
eljen a liberalizmus, eljen soka!
eljen a liberalizmus, eljen soka!
eljen a liberalizmus, eljen soka!

ARK-9 (törölt) 2009.10.27. 10:18:11

Nem kell motozás, testüreg-vizsgálás, szekusok és hasonlók. Nyugodtan vigye be, igyon! - de akinél az alkoholszonda a buli végén elszíneződik, azt azonnali hatállyal az ország valamennyi középiskolájából KITILTANI - keresse segédmunkásként a kenyerét!

TAXI 2009.10.27. 10:18:32

Sajnos a bejegyzés nem tartalmaz semmi újdonságot. A "mai fiatalokat" -értsd 14 év körüli korosztályt- teljesen másként "nevelik"? Vagy valamilyen okból kifolyólag már velük születik a rendszerek elleni lázadás és a szülők illetve nevelők/tanárok szavának semmibevétele?
És pont én mondom, aki pénteken lép át a 20-as éveibe?!?
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de úgy néz ki, hogy mi kaptunk utoljára nevelést otthon...
Nem azt mondom, hogy 18 évesen ittam először, mert nem, DE minden körülmények között be tudom tartani a mértékkel elvet...

DArchAngel 2009.10.27. 10:22:24

@Dezsőjóska: Kötelességek? Ebben az országban egyre kevesebben veszik azokat komolyan.

Bambano 2009.10.27. 10:22:42

Azt hinni, hogy a gimis fiatalok csak isznak, elég naiv feltételezés. A többségük találkozott már partidrogokkal is és biztosan nem szűz.

Art Mooney 2009.10.27. 10:23:36

@ARK-9: azt tudod h ez nem megvalosithato a torvenyi szabalyozas miatt? a fene nagy liberalizmusban ugyanis SEMMIERT nem rughatsz ki gyereket (nyilt szini gyilkossagi kiserletert SEM RUGHATOD KI - a rendorok elviszik, meghallgatjak, kiengedik, es megy vissza az iskoladba a kov. nap) amig at nem veszi egy masik intezmeny!

Bobby Newmark 2009.10.27. 10:24:26

@Dezsőjóska: Hát az biztos, hogy egy füves cigitől kevesebb baja lesz, mint egy korsó sörtől...

Idióta..?

Art Mooney 2009.10.27. 10:24:58

@pazola: szuper ötlet. aki 12-13 évesen nem tud bánni az alkohol nevű droggal, azt remek ötlet az illegális drogok felé terelni! marha.

érdeklődő 2009.10.27. 10:26:11

7. osztálykirándulás: kis klikk csempészett martinit+vodkát. A többség elítélte.
8. oszt. kir. : Nem csempészett senki semmit, a tanárok miután elaludtak egy nagyobb klikk feltérképezte a falu kocsmaállományát.
9. oszt. kir. : A tanár miután elaludt felébredt, hogy üldözze az oszály 90%-át kitevő klikket a falu utcáin, mert olyan részegek voltak, hogy felverték az egész falut.
10. oszt. kir. : Mindenki részeg. Már majdnem sikerült a tanárt is leitatni.
11. oszt. kir: Megjelenik a fű.
12. oszt. kir: Nincsenek tiszta emlékeim.

Szalagavató: Tanárok-szülők jelenlétében mindenki tartotta magát, utána magánszervezésben buli hajnalig.

Szerenád: Tanár viszi elől a koccintós flakont.

elod72 2009.10.27. 10:27:09

@kukko: Jartal mar amerikai buliban? Ahol elvileg 21 eves kortol legalis a pia? Nos, hmmm, amit lathattal az egy propagandafilm volt.

OmegA404 (törölt) 2009.10.27. 10:29:16

Egyszerű a megoldás, minden nagyon részeg személyt automatikisan gyomormosásra és beöntésre vitettni a detoxikálóba, majd reggelig ágyhoz szíjazni, ahogy minden alkesszel csinálják aztán fegyelmi és a költségek kiszámlázása a szülőknek. Aki kicsit részeg azt meg nem basztatni.

Bobby Newmark 2009.10.27. 10:29:58

@Art Mooney: Ez tudod nem a liberalizmus problémája, hanem a _tankötelezettségé_. Azt kellene megszüntetni, alternatívaként meg ott lenne a Honvédség. Megoldana minden ilyen jellegű problémát, meg talán az árvízvédelmünket is.

Adani 2009.10.27. 10:30:18

@Bambano:

Igen, de ez ellen úgyse lehet semmit tenni. Nem rakhatsz rá erényövet és nem figyelheted 24 órában minden mozdulatát.

Mellesleg igen főiskolán előfordul, h kétnaponta részegre issza magát az ember, mi is csináltunk ilyesmit. Először ugye csak hétvégente ittunk aztán már hétköznap is egyszer és volt mikor kétnaponta sőt naponta sikerült. Volt mikor több napos fesztiválon voltunk és 4-5 napig folyamatosan részegek voltunk ment a piálás minden nap.

@ARK-9:

Ez hülyeség azért, mert egyszer berúgott kitiltani? Kemény büntetés lenne és ahogy a postban is írják megéri a komplett első évfolyamot kirúgni? Akkor lenne az igazi ha bevezetnék azt ,h néha szúrópróbaszerűen szondázás lenne pl. hirtelen rajtaütéssel. Ha mindenkit kitiltanál minden iskolából ,aki fennakad a rostán nem maradna diák. 100 középiskolás diákból 90 tuti fennakadna a többi meg azért nem mert éppen akkor nem ivott.

Bobby Newmark 2009.10.27. 10:32:37

@Art Mooney: Ja, hát ezért kéne legalizálni, és rögtön nem egy illegális, hanem egy veszélytelenebb drog felé lehetne terelni őket.

Egyébként megtalálják ők maguknak, úgyhogy nem tudom, milyen terelésről beszélsz.

korlat 2009.10.27. 10:33:30

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: hát most nem akarok ötleteket adni, de gondolom a gólyabált az iskolában tartják. Ugyan miért ne tudna a gólyabál napján reggel vagy előző nap bevinni bármit, azt elrejteni, majd a bálon elővenni és meginni. rafkósak ezek no, mi is azok voltunk. egyébként pedig tényleg durva, hogy "ezek a mai fiatalok" :) milyen korán kezdik. pedig én sem vagyok öreg, sőt...

baum · http://reflektor.blog.hu 2009.10.27. 10:33:37

Tényleg isznak a tanulók a gimi rendezvényein? Hogy mik vannak?

Én 33 vagyok, visszaemlékezve tanárral soha nem pálinkáztunk, pedagógussal igen, tanárral nem. Osztálykiránduláson, ilyesmi. Igaz, pedagógusként figyelt ránk, figyelt arra, hogy határt szabjon, emberként, egyenrangú félként kezelt minket. Volt tanár is, aki mellett nagyon berúgtunk, na ő aztán a zéró tolerancia híve volt. Azt gondolom, nem sok köze volt soha a való élethez, nem akart tanítani, csak az anyagot adta le.

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.27. 10:34:26

Azzal szerintem semmi baj, ha valaki 16-7-8 évesen iszik, de azt meg tényleg nem lenne nehéz megoldani, hogy az iskolába bevigyék. Ez egy álprobléma, ami miatt már megint lehet sírni. A megoldása pofonegyszerű, fentebb vázolták. Nem értem ezeket a posztokat... Mintha nem lennének valós problémák az oktatásban.

Art Mooney 2009.10.27. 10:34:47

@Bobby Newmark: aha, tehát legyen a fű legális, és ne kelljen iskolába járni. szép, kiforrott gondolatok. vagy már 15 éves? megtennéd, h amíg nem éred el a nagykorúságot, a számítógépezés helyett valami más elfoglaltség után nézel?

Vincenzo90 2009.10.27. 10:34:52

Liberális oktatáspolitika... A gyerek meg nem hülye, ő is ugyanúgy látja, hogy nagyon nincs rendben semmi az országban, mert lecsapódik ez a családokon is. Aztán ha attól boldog, hogy ihat állandóan, ne csodálkozzunk... Mellesleg szerintem azzal nem lenne semmi baj, ha 16-17 éves diákok legurítanak egy-egy sört. A gáz ott van, hogy 11-12 évesen vedelik az absintheot és anyucinak, meg apucinak meg fel sem tűnik, mert olyan egészségesen működik a család...

Art Mooney 2009.10.27. 10:35:28

@baum: olvasási problémák? isznak az --ÁLTALÁNOS-- iskolában.

Art Mooney 2009.10.27. 10:38:32

@Bobby Newmark: azaz te legalizálnád a fű fogyasztását a 11-13 évesek részére?

vivax 2009.10.27. 10:39:52

@Art Mooney: mondjuk tekerjen egy jó nagy spanglit...;)

Kacor007 2009.10.27. 10:40:30

@Art Mooney: Azért nem kell fene nagy liberalizmusról beszélni, ha nem térdeltetik rögtön a falhoz, tarkóra ettt kézzel, aki berúg 15 évesen.

Én megtettem. Piont 15 évesen, nyári táborozás alkalmával. Majdnenm detoxikáló lett belőle, de szerencsére a mentőben magamtól feleszméltem.

Nem vagyok büszke rá. Már. (egy ideig egyébként az voltam, és még egyetemista koromban is élveztem, hogy milyen figyelmet váltok ki a sztori elmesélésével - tudom, f.szkalap voltam)

De a felügyelő pedagógus és nem utolsó sorban a helyszínre rendelt apám is tudta a helyén kezelni az esetet. Leérettségiztem, elvégeztem az egyetemet és bizony ezen évek alatt is volt, hogy nagyon lerészegedtem.

Megházasodtam, háromgyermekes apa lettem, de a szomszéddal évente egy-két alkalommal még felpróbáljuk a gömbtalpas cipőt. Ugyanakkor a gyerekeim kiegyensúlyozottak, jól tápláltak és meggyőződésem, hogy szeretetteljes légkörben nevelkednek.

Nem biztos, hogy segédmunkásként ezt tudnám nekik biztosítani... Most akkor tényleg kell az általánosítás?

Kacor007 2009.10.27. 10:42:11

@Kacor007: Bocsánat, ARK-9-nek ment volna...

pazola 2009.10.27. 10:42:12

@Dezsőjóska: talan nezz utana par dolognak a frocsoges helyett, aztan majd kesobb gyere vissza, ha lehiggadtal :)

rexter 2009.10.27. 10:43:04

"orulhetunk ha csak ahhoz" he???
en sokkal jobban orulnek ha a fiam csak fuvet szivna idonkent, mint h seggreszegre issza magat.

baum · http://reflektor.blog.hu 2009.10.27. 10:43:21

@Art Mooney: max szövegértelmezési :) A szövegben mely részek utalnak arra, hogy ez általános iskola?

pazola 2009.10.27. 10:43:39

@Art Mooney: Detto. Amugy golyabal meg szalagavato mar 12 eves korban van? Es az alkohol ennyi idosen legalis? Nahat, az en idomben meg nem igy volt :P

citrix 2009.10.27. 10:44:13

A tinik úgy vedelik a piát,hogy azt egy kefekötő is könnyes szemmel nézné.Teljesen mindegy,tömény,bor,likőr csak ütős legyen.És még örülni kell,ha nem drogozik mellette.Ezen szinte mindenki átesik,csak a folytatás nem mindegy.Talán jobb is ha kocaivóként mindjárt nagy akar lenni és összekever mindent mindennel:ennek menetrendszerűen rókázás,gyötrelmes másnap a következménye.Nagyon gyötrelmes.Néhány ilyen "buli" után nagyon megtanulja a mértéket és a minőséget.Ha fokozetosan szokik rá az a legrosszabb,alkalmazkodik és kívánja (bírja) az egyre nagyobb és ütősebb dózisokat,onnan nehéz leállni.Én az első csoportba tartozok,cigivel is hasonlóan jártam,valahogy egy életre nem kívánom.A tiltás önmagában semmit nem old meg,annál kívánatosabb a dolog.Talán ha kötelezővé tennék a filmszakadásig ivást?

kételkendő 2009.10.27. 10:45:22

a volt iskolámban 10 évvel ezelőtt is több főből álló biztonsági szolgálat ellenőrizte az érkezőket. ha fontos a gólyabál, akkor több pénzt kell rá áldozni.

Adani 2009.10.27. 10:47:06

@Kacor007:

Való igaz már apáink idejében is így ment ( 23 vagyok). Fater is mondta, h igen 15 éves korára már ő is túlvolt az első cigin meg az első rókázáson is. Én is túlvoltam és igen ő is azt mondta, h ok fiam akkor mostmár tudod mivel jár ha mértéktelenül vedelsz mindenfélét tudod milyen hatása van az alkoholnak és tanuld meg tisztelni ha iszol akkor is mértékkel.

A városunkban meséltek egy történetet egy gyerekről, aki 18 éves koráig nem ivott és a szalagavatóján kezdte el és persze, h mindent mindennel ami épp szembejött azt megitta húzóra, és úgy berúgott ,h azt se tudta hol van másnap szedték ki a csatornából. Jobb az ha még 18 előtt ellenőrzött körülmények között átesik valaki a tűzkeresztségen tudja mivel jár tudja mennyit bír tudja mire kell vigyázni. Kezdő piálók esnek bele abba a hibába, h legurítja és nem érez semmit úgy gondolja, h ez nem hat és letol még több piát. És ugye mivel nem azonnal hanem csak lassan szívódik fel majd egyszerre fog beütni a mennyiség.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.27. 10:48:52

@pazola: Te komolyan azt gondolod, hogy az ellenőrző blogban fogják majd a pecsétet ráütni a könnyűdrogok legalizálásáról szóló törvényre?

Ugye, hogy nem...

Akkor meg miért itt nyomod ezt a szar dumát?

alumi 2009.10.27. 10:49:34

Akkora generációs szakadék nincs köztem és egy végzős gimis közt, és tény, hogy anno mi is eljártuk a magunkét, de számomra felfoghatatlan, milyen mélységeket képesek megütni a tinikölkök. (vedelés, fiúk leszopása a klotyóban szünetben, kemény drogok, ami a csövön kifér)

Kb. 6 éve tanítottam középsuliban két évig. MIndenféle korosztályt elsőstől, szakmenedzserig, illetve technikusokig. Sőt még estin, anyám korabelieket is. Ott is keveredett korpa a zab közé, de kezelhető mennyiségben, és szinten. Ma meg már tényleg a tiniribancok, és nagyarcú hülyegyerekek az általános, a többség. Mondjuk nem emiatt, de végül elhagytam a pályát és a multiszférába evickéltem át, de őszintén szólva nem bántam meg.

Csak azon tanakodom, hol lett elbaszva a dolog? Mármint, hogy ennyire szétesni látszik az oktatás, a tanároknak semmi tekintélye, a kölkök egója viszont mint a Himalája...

Bobby Newmark 2009.10.27. 10:55:48

@Art Mooney: Nem, részemről 18 év alatt mindent tiltanék. Igen, az _alkoholt_is_. De ha már választani kell (és bizony kell, mert olyan nincs, hogy egy kísérletezgető tini ne csapja szét magát _valahogy_), akkor inkább füvet szívjanak, mint igyanak, mert káros hatások szempontjából az a veszélytelenebb. És az lenne a cél, hogy minél kevesebb bajuk legyen, nem az, hogy eljátszhassuk nekik a nácit. Ugye?
Másik fele a dolognak, hogy amíg az egyik fogyasztása "csak" fegyelmi vétség, a másiké büntetőjogi, addig sokan az előbbi, károsabb szert fogják választani, és fognak üvöltve okádni az iskolai WC-kben..

A tankötelezettséggel kapcsolatban csak annyi a meglátásom, hogy van, akibe kár az energia, hogy tanítani próbáljuk. Ha viszont nevelni nem lehet, akkor idomítani kell, arra meg megfelelő lenne a katonaság. Nem túl európai megoldás, de a kemény állapotok kemény intézkedéseket igényelnek.

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.10.27. 10:59:58

hát a szalagavatón csak azért nem taccsrészeg mindenki (csak be van csípve), mert ott mégiscsak a szülők előtt kell színpadra állni valami produkcióval meg ilyenek... az azért működik, mert a diákok nem ott isszák le magukat a sárgaföldig, hanem utána a morrisons2-ben :) persze ehhez a sulinak már semmi köze :)

Zotya85 2009.10.27. 11:02:50

Jómagam 24 életévével én sem tartozom az öreg kategóriába, de hálát adok az égnek, amiért általában délután 4ig dolgozom, mert addigra már levonul a vonaton az iskolás csürhe. Elnézést, de nincs rájuk jobb, helytállóbb kifejezés. Aki rendszeresen utazik, tudja mire gondolok, felesleges is ragozni...pénteken, amikor csak kettőig vagyok, a könyv helyett inkább az mp3at ragadom meg, mert az olvasás gyakorlatilag lehetetlen hazafelé:)
Nevelni kellene a a kölköt, ha már megcsinálták

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.10.27. 11:05:26

@Ms. Mazsola: A lázdani akar, akkor döntse meg a kormányt...

stoppos76 2009.10.27. 11:06:38

Én a lépcsőről estem le a gólyabálon ezelőtt 19 évvel. Mégis rendes ember lett belőlem. :)

Art Mooney 2009.10.27. 11:07:49

@baum: a címbeli szójáték gondolom erre utal. (?)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.10.27. 11:07:56

@ARK-9: Törvényileg lehetetlen, mert 18 éves korig iskolába kell járni.

Art Mooney 2009.10.27. 11:08:50

@pazola: az alkohol beszerzése 18 év fölött legális, fogyasztása viszont ha jól tudom törvényileg sajnos nem szbályzott.

Bobby Newmark 2009.10.27. 11:09:01

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Még mindig több köze van a poszthoz, mint ennek a nettó leugatásnak...

Egyébként meg amilyen seggtájékozatlan az ország ebben a kérdésben, egy kis ismeretterjesztés soha nem árt. Főleg hogy ezt a blogot tanárok, pedagógusok is olvassák.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.10.27. 11:10:09

@elod72: Nem hiszem. Rokonom kint él. Az akit 2. alkalommal rajtakapnak, hogy 21 év alattinak ad el piát, asszem 3. hónapra becsukják. 3. alkaom után soha többet nem kap engedélyt. Szerinted ki kockáztat?

baum · http://reflektor.blog.hu 2009.10.27. 11:14:00

@Art Mooney: "egyedül még a Szalagavató esélyes arra, hogy évek múlva is megrendezésre kerül, főleg azért, mert elég alacsony számban képviseltetik magukat kilencedikesek, a nagyok pedig már tudnak magukra vigyázni."

Hmmm? Szalagavató általánosban?

Kacor007 2009.10.27. 11:17:30

Egyébként én nem látom a WC-ben cumizó tinilány-hordákat, pedig a fővárosban dolgozom, igaz vidékről ingázva.

Valaki írta itt, hogy a szülőket inkább kéne kapargatni e tárgyban az iskolának (ahogy apámat is rögtön ugrasztották a fent már elregélt esetben).

Nem látok ennyire előre az időben, de MOST KIZÁRTNAK TARTOM, hogy a jelenleg 6 éves lányomat 6-7-8 év múlva csak úgy elengedjem a pesti éjszakába. A szomszédom (igen, a gömbtalpas ;)) lánya 16,5 éves, és objektíve igen szemrevaló kiscsaj. De a normális nevelés eredményeként meg sem fordul a fejében az ilyesmi. PEdig nincs tiltva semmitől és mióta középsulis, neki is engedélyezett az asszonyi traccspartik elengedhetetlen cherry-s vermut-féléjének kóstolgatása. Cigizni nem akar, hangosan és előre köszön, nagyon vidám és felszabadult csajszi.

Így aztán továbbra sem értem az általánosítást...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.27. 11:17:32

@Bobby Newmark: Nos, ha nettó leugatásnak tűnik, akkor OK, annak szántam.

Nem értem, hogy a droglegalizálók miért érzik szent küldetésüknek, hogy mindenhol hírdessék az igét? Pont ezért a hozzáállásért nem bírom a krisnásokat, meg a "Neked mi a bűnöd?" érdeklődőket.

Majd ha lesz könnyűdroglegalizálós poszt (igény az lenne rá), akkor kapcsolódj be ezzel a vonallal, szerintem.

A lényegen ugyanis nem változtat az, hogy legális, vagy illegális drog van jelen ilyen mértékben az iskolai rendezvényeken. Abban ugye egyetértünk, hogy egyiknek sem kéne jelen lennie! Ezek után feleslegesnek érzem a "legalizáljuk a könnyűdrogokat, és ennek érdekében juttassuk el üzenetünket célzottan a pedagógusokhoz is" irányba terelni a vitát. Főleg úgy, ahogy pazola teszi...

Adani 2009.10.27. 11:21:17

@Zotya85:

Én is szoktam sulisokat látni reggel a Gödöllői HÉV-en, de ők még normálisabbak, nem hangosak nem piálnak ( reggel még) délután sem viselkednek rosszul, mennek haza és beszélgetnek. Persze néha frászt lehet kapni a hülye szövegeikről ( pl. október 22-én mentek ünneplőbe öltözve és mint kiderült nem tudják mit ünneplünk október 23-án örültek mert akkor nincs suli és szentségeltek mert most meg ünneplőbe kell menni és az nem jó).

@molnibalage: Na igen az egy más világ.

Egyébként való igaz annyi van csak a törvényben ,h 18 alatt nem lehet eladni neki piát. De az nem bűn ha iszik. És ugye ha akad vki aki már elmúlt 18 akkor megveheti neki akár a rendőr orra előtt is és átadhatja neki ott helyben. Esetleg ha nagyon szőröznek és nagyon oda akarnak csapni akkor kiskorú veszélyeztetése miatt lehet elővenni, de bizonyítani nehéz lesz, ráhúzni a dolgot még nehezebb és annyi papírmunka van vele, h 99.99999%, h egy SÜN!dőr sem akarja ezért megszívatni, mert saját magát jobban megszívatná.

Mercer395 · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/gazdasagi-informatikus.php 2009.10.27. 11:25:38

@Zotya85: ismerős, néha sajnos szoktam a tanítási idő vége felé utazni tömegközlekedésen, hát én sem kívánom senkinek. Ordibálás, köpködés(!), zenehallgatás mobilról, lökdösődés, stb. És már nem csak az áldott jó kisebbségünk csinálja ezt, mert az egész fiatalság kezdi átvenni ezt a stílust.

Mercer395 · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/gazdasagi-informatikus.php 2009.10.27. 11:27:22

@baum: a kilencedik osztály az mikor általános iskola? Hányszor buktál?:)

Adani 2009.10.27. 11:33:41

@Mercer395:

Akkor én szerencsések mondhatom magamat, h Gödöllőre csak kultúrált fiatalok járnak suliba? Telefonos zenehallgatás sincs mostanában régebben tényleg mindenki csinálta már kezdenek róla leszokni.

Art Mooney 2009.10.27. 11:45:41

@baum: hmmm? 12 orsztályos iskola?

baum · http://reflektor.blog.hu 2009.10.27. 11:49:50

@Mercer395: erről beszélek én is (nem, hogy hányszor buktam) :)

baum · http://reflektor.blog.hu 2009.10.27. 11:52:00

@Art Mooney: na kezd kicsit befáradni ez a vita és felesleges, mert technikai. Szerintem abban megállapodhatunk, hogy a poszt kb. a 15-16 évesek italozási szokásairól szól. Mondjuk ez meg a blogíró hibája, hogy nem derül ki egyértelműen az írásból.

érdeklődő 2009.10.27. 12:11:13

A piáláshoz a liberalizmusnak semmi köze. Piáltak a kommunizmus idején, a nácik vedelték a snapszot meg a bajor sört, piáltak a szesztilalom idején, dubájban is piálnak még az arabok is. Piálni mindig mindenki fog.

www.youtube.com/watch?v=cKlpYXtq_YE

érdeklődő 2009.10.27. 12:21:37

Korra, nemre, életkorra való tekintet nélkül.

El Argentino 2009.10.27. 12:22:00

Sörautomatát a sulikba?

érdeklődő 2009.10.27. 12:23:56

Kor= életkor :D kicsit megártott a pálesz reggel...

sorica123 (törölt) 2009.10.27. 13:14:29

@Art Mooney: az. Menjetek Magyarország 2009 kollégával sírva vigadni a sarki kisbüdösbe. Téged is órakkor szallagavató tanárúr tanított írni... és ami rosszabb, gondolkodni - vagy mit csinálni - is.

zwilling 2009.10.27. 13:33:17

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

a kötelező programokról való kizárás ajándék, nem büntetés.

extrovertalt 2009.10.27. 13:43:33

ugyan már. 'napjaink problémája'- hahh. elgondolkodtató. talán azért mert mindenkinek az tűnik a legmegdöbbentőbbnek, amit adott pillanatban maga körül lát. 10 éve nem ittak a gyerekek? 20? ugyanez volt, csíkosban. rutintalanul, ócska cefréket összevedelvén mit is várhatnánk.. annál hamarabb letisztul az ivási kultúrád, szaLLagavatóra már csak a 18-year-old single malt scotch xD
persze, fura a 15 éves, saját hányásában fetrengő feltörekvő ifjúság, de tegye a szívére a kezét mindenki és mondja azt, hogy nem volt detoxközeli állapotban középiskolás évei elején.
hátsó padból dunakaviccsal dobált eminens szerencsétlenekre (későbbi felsővezetők) nem vonatkozik a kérdés!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.27. 15:04:17

@zwilling: bocsánat, nem a kötelező múzeumlátogatásról volt szó, hanem mondjuk arról, hogy mehet-e osztálykirándulásra, vagy jelentkezhet-e a sítáborba, mehet-e kedvezményes bérlettel színházba, részt vehet-e a 24-órás vetélkedőn...

Egyébként én már akkor engedtem meg magamnak az IHB korszakot (Iszunk, hányunk, belefekszünk), amikor a személyi igazolványom 4 éves lett, én meg 18, és nem a szüleim feleltek értem, hanem én magamért.

Tudom, hogy ez furcsa.

@extrovertalt: És igen, mi is ittunk a kirándulásokon (bár az iskolai babazsúrokon nem emlékszem piára - vagy nem sokra), sőt, rengeteget kirándultam az iskola túrakörével, és a túrák valahogy mindig borvidéken voltak, és mindig valami pincéhez rendeltük a buszt a nap végén... Ott a (leg)felső tagozat (6 osztályos gimi utolsó két évfolyama) számára engedélyezett volt a kóstolás, fogyasztás - mértékkel és tartózkodással (nem, nem mértékünk a veder és az asztal alatt tartózkodunk). Este meg kinek-kinek belátására volt bízva, de a másnapi túra kötelező volt, és az senkinek sem volt jó más(az)naposan. Persze mindig volt egy két szerencsétlen, aki éjszaka kiütötte magát, és másnap kornyadozott az első ülésen, de a szerpentinen esélye sem volt a rókával szemben... és nem igazán sajnáltuk.

Ja, olyan gimi voltunk, amiről túl jó véleménye se a felsőoktatásnak (a felvételi arányszámok szerint), se a többi középiskolának nem volt, az itteni diákok meg nagyjából a zászlójukra írták volna, hogy "Nem azért jöttem a Sz-be, hogy tanuljak..."

Art Mooney 2009.10.27. 15:10:15

@sorica123: vicces, h TE beszelsz a gondolkodas hianyarol, amikor szosszeneted koszono viszonyban sincs a makacs tenyekkel.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.10.27. 15:56:55

Inkább inni kéne megtanítani a gyerekeinket. Persze ehhez a szülőknek is pedagógusoknak is kéne ismernie a kulturált alkoholfogyasztás szabályait. Amíg egy tantestületi kirándulás vége az, hogy a kemény mag lemegy mocsárba, addig nehéz mást csinálni. Nekem legalábbis -volt tanárként- ez a véleményem.
Mindössze öt évig tanítottam, ebből négy évig osztályfőnök voltam egy középiskolában. Nálam az volt az alap (kirándulás, buli, tábor) hogy ihatnak, még akár az orrom előtt is, de csak mértékkel. Ha valaki 15-16 évesen megiszik egy fél üveg sört, vagy egy pohár bort az ebédjéhez, annak nem lesz semmi baja. Baj abból van, ha zéró tolerancia van, és titkolni kell a piát. Akkor ugyanis előjön a tömény, hisz' annak nagyon előnyös a koncentrációja a dugdosáshoz. Elkezdik inni, és mire észreveszik, hogy nem kéne több, már késő, kezdődik a rókavadászat.
Első év őszén, a gólyatáborban megmondtam, hogy nem akarok részeg embert látni. Figyeljenek egymásra, ha valaki úgy tűnik, hogy túl sokat ivott, akkor állítsák le, ha késő, akkor az ő felelősségük (is), úgyhogy pofozzák, hánytassák, fürdessék, és főleg csinálják úgy, hogy észre se vegyem.
Bevált a dolog, négy évig nem láttam részeg gyereket (legalábbis a saját osztályomból) iskolai rendezvényen. Az érettségi banketten mondták el, hogy egy kivétellel nem is volt. Az a srác, aki második végén a belét is kihányta egy éjjel a természetismeret táborban, nem a zsíros vacsorától lett rosszul, mint mondták, hanem a másik osztály fiúi "virtusból" leitatták. De azért az enyémek mégis ügyesen csinálták, mert a fiúk életre pofozták, és kimosdatták a zuhanyban, a lányok fele takarított, a másik fele kimosta a koszos cuccokat, úgyhogy reggelre teljesen hihető volt, hogy csak az előző esti mócsingos gulyás volt mindennek az oka. :-) Büdös egy banda volt, de szerettem őket.

Bobby Newmark 2009.10.27. 16:04:11

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Tudod az a legnagyobb különbség, hogy a krisnások hazugságot(na jó, mesét) hirdetnek, "mi" meg tudományos tényeket(esetlegesen személyes tapasztalatokkal megtámogatva), a hazug politikai propaganda ellenében.

És ha valaki érzelmi indíttatásokból a faszságot terjeszti, akkor bizony bele fogok kötni, de legalábbis kijavítom. Gyűlölöm, amikor valaki ostobaságot terjeszt.

A hős 2009.10.27. 16:12:36

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Az a nagy helyzet hogy nem beviszik és ott isznak, hanem kimennek és már ittasan mennek be.

Az a baj h sok a balfasz ma, sosem értettem h mi értelme annak h igyak annyit hogy hánnyak tőle utánna. Szal nincs problémám az alkohollal, ha buli van én is szoktam inni, mértékkel. De az h eszetlenül bepiáljak... Van pár ilyen gyökér osztálytársam. Komolyan, az egész olyan szánalmas.

gyuzsu 2009.10.27. 19:18:58

@Dezsőjóska: a kérdés teljesen jogos. De sajnios nem mi találtuk ki ezt a szöveget, hanem a oktatási vezetés, ombudsman és társai. Szondáztatni sem lehet, mert a személyiségi jogok. Tavaly egy szülő jogászával azon leveleztünk, hogy jogos e a 13 éves láynának a késésit igazolatlan órákká összeadnom. A lánynak 24 igazolatlanja volt hetedikben kisgimiben.
Sajnos ma a logika az utolsó, ami a az iskolai szabályozókban megjelenik. REnd és fegyelem? Ugyan, az sérti szegény kis gyermekek lelkét, ki tudja milyen törést szenvednének....(remélem érezhető az irónia)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.27. 21:12:01

@gyuzsu: A jogok mellett gyakran akarjuk számon kérni a kötelességeket, majd ezek után biztosítani a jogokat, holott ez téves elképzelés. A jogok a kötelességek teljesítése nélkül is megilletik őket. Sajnos?

Persze milyen jogok? Az oktat(ód)áshoz való jog, meg az élethez és méltósághoz való jog, stb, amit az Alkotmány kimond.

Az viszont nem joga, hogy részt vegyen a szalagavatón - és ott azt tegyen, amit majd csak 10 év múlva szégyell... A szalagavatón való részvétel egy lehetőség, amit bizonyos feltételek mellett igénybe vehet. Nem értem, ez (és a többi hasonló szitu) miért ilyen bonyolult.

A szülő meg elmehet a jogászával oda, ahova én gondolom, nem véletlen, hogy ha elütnek egy kutyát, meg egy jogászt, az a különbség a helyszíneléskor, hogy a kutya előtt van féknyom. Persze ő is csak pénzért teszi azt, amit...A lányt meg meg kellett volna buktatni 5 tárgyból - ha jól értem a helyzetet, simán le lehetett volna feleltetni havonta egyszer, és teljesítményét elégtelennek minősíteni. Ha meg a tudása legalább elégséges, akkor végül is neki volt igaza...

A szülőktől meg nem kell beszarni. Még ha hangosak is a T. Szülők, a tanároknak általában igaza van, amikor konfrontálódik a szülővel, és a gyerek viselkedése nem, vagy nehezen magyarázható, még kevésbé menthető.

Ombudsman, meg önkormányzat? Menjen, teregesse ki a szennyesét, mire egy esetleges vizsgálat elindul, addigra rég eltelik a félév, a gyerek meg megbukott, esetleg a nyári szünet végén tehet vizsgát (ha még van ilyen). Apuci meg anyuci meg gondolkodjon el, hogy el szeretné-e rontani a gyerek nyári szünetét, vagy ráhagyja a nevelést a hozzáértőkre, ha már ő maga ezzel nem (volt) hajlandó foglalkozni! A legtöbben azt sem tudják, mi is konkrétan akármelyik ombudsman feladata, azt meg főleg nem, hogy hogy is lehet vele felvenni a kapcsolatot...

gyuzsu 2009.10.27. 23:28:46

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
ez egyfelől mind szép és jó, de: mi van, ha a gyereknek van annyi esze, hogy a kettest megszerezze. (jelen esetben van) másfelől meg mi van, ah megbukik x tantárgyból? Ma már nincs automatikus évismétlés 3 bukás után, hanem akárhányból tehet javítóvizsgát (na aki ezt a bölcs és gyerekvédő intázkedést hozta, az szívatja alegjobban a gyereket, emrt nincs az a szülő, aki ne hajtaná neki a porontyát akár 5-ből is vizsgázni, aztán annyi a pihenésnek.) Másfelől meg ha történetesen megbukik, akkor ugyan az én ozytályom megszabadul a problémától, de csak az alsóbb évfolyamra tettem át. (volt diák, aki 3x ismételte a hetediket a gimiban, és csak ez után vitte el a szülő...)

Igen, a szülőktől nem kell beszarni. Meg is írom iylen esetekben a kellően jogászosra sikerített levelemet és még igazgatói pecsétet is kapok rá. De: kell ez nekem ennyiért? Ha meg nem ennyire nyilvánvaló ügyben jön a aszülő, akkor biza kmolyan megnehezíti az életemet. Az ember bizonyos életkor után már cask azért is defenzívába vonul, mert pl. a saját gyerekeimnek nem bozótharcosra, hanem egy tűrhető mennyiségű időt velük ktöltö anyára van szükségük. És ne kelljen már mindig hivatáskodni, lehessen már az én munkahelyem is "cask" egy munkahely.
A fentiek egy kiégett 20 éve a pályán lévő vénség mondatai, lehet velük vitatkozni. De én tudom, hogy mi éri meg és mi nem. (www.iskola.freeblog.hu)

gyuzsu 2009.10.27. 23:30:05

Ja és még egy. sAjnos olyan világot élünk, ahol az igazgatók gondolkodás nélkül aszülőnek adnak igazat, mondjon az akármilyen baromságot. A tanár a hülye és a szülő a mindenható.

Adani 2009.10.28. 08:25:25

@gyuzsu:

Ez igaz, konkrétan tudok olyan esetről mikor a tanárnak igaza volt és helyesen cselekedett a szülő meg azzal érte el, h elvegyék tőle az osztályát, h a médiával fenyegetőzött.

Egyébként nem biztos, h okos ötlet azzal szívatni ,h minden tárgyból megbuktatni. Ha tényleg hülye mint a föld akkor lehet. Kaphat pl. órai munkára egyest, röpdogára mégegyet, majd másnap még egyet és úgy tudom három jeggyel már le lehet zárni egy félévet.

Viszont a szülő megteheti, h javítóvizsgát kér sőt kérheti független vizsgabizottság előtt történő vizsgáztatást is.

Volt olyan eset mikor fegyelmi tárgyalást tartottak egy diák ellen, aki ügyvéddel jelent meg, ugye ehhez joga van hiszen a védelemhez való jog megilleti. Az ügyvéd pedig bebizonyította, h nemcsak a vád alkotmányellenes hanem még a fegyelmi bizottság működése is, h hiszen a tantestület nem rendelkezik jogi végzettséggel sem engedéllyel, h ilyen kérdésben döntsön. Így kénytelenek voltak felmenteni a diákot ,akinek kb. annyi bűne volt, h betört egy ablakot. Még 90-es évek elején volt ez. Később pedig megbuktatták minden tárgyból, de az ügyvéd ekkor feljelentette a teljes tanári kart és független vizsgabizottság előtt vizsgáztatta le a gyereket, ahol persze simán átment mindenből 3 és 4 közötti átlaggal és igen megi s nyerte a pert.

IZs 2009.10.28. 15:10:27

@gyuzsu: Mi van veled, miért hallgatsz ?

gyuzsu 2009.10.28. 17:19:08

@IZs: itt vagy ott? Ott csak az időhiány miatt. Meg most valahogy nincs kedvem írni.

sorica123 (törölt) 2009.10.30. 18:30:58

@Art Mooney: a makacs tények azok, hogy hintázva ismételgetsz mondatokat és sírdogálsz a zértékválságon. Tényleg, szót se szóltam.
@Csokis: na ez az. Már nem lehet a 'mert-én-azt-mondommal' meg a 'mert-nem'-mel oltani a fiatalokat, mert egyszerűen ezekbe a panelekbe bele lehet kötni. És nem csak a drogos-piás-bunkó süvölvények kötnek ám bele, hanem mindenki, aki nem akar abban felnőni, hogy 'ne légy te arra kíváncsi, mit miért tiltunk meg neked, mi mondjuk a frankót skész'.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása