9

Tanárok a pszichiátrián

Ellenőrző , 2009.10.03. 09:25

Pereces leveléből arról értesülünk, hogy egy Gyesről visszatérő fiatal kolléganőt az üzemorvos pszichiátriai vizsgálatra küldött. Nem lehet tudni, hogy egy új rendelkezés ,vagy egy túlbúzgó üzemorvos hibája eredményezte ezt a mindenképpen furcsa helyzetet.

Tisztelt Ellenőrző!

Az évenkénti kötelező üzemorvosi vizsgálat után holtsápadtan jött fel a tanári egy fiatal kolléganőnk. Szeptembertől jött vissza Gyesről és az üzemorvos elküldte pszichiátriai vizsgálatra, hogy vajon alkalmas-e a tanításra?! Általános döbbenetet keltet ez a hír többiek körében is, mivel egyikünket sem küldték még soha a pszichiátriára, de még az iskola pszichológusánál sem voltunk eddig, különösen nem kötelező jelleggel.

Próbáltuk közösen megfejteni, hogy vajon miért is van erre szükség? Annyira elszokott volna a tanítástól, az otthon töltött nyugodt 3 év alatt, hogy talán alkalmatlanná is vált rá? Az üzemorvos a tanárnő saját gyerekeit félti a tanítás okozta káros pszichés hatásoktól, gondolván, hogy  a hirtelen idegi leterhelést nem bírja majd és otthon kárt tesz a saját gyerekében? Alapvetően tanácstalanok vagyunk, különösen, mert nem tudjuk, miből is áll egy ilyen vizsgálat? Elbeszélgetésből, mint a pszichológusnál? Valamilyen műszeres mérésből? Mi történik, ha alkalmatlannak bizonyul, kirúgják?

Más iskolában is bevált gyakorlat az, hogy pszichiátriai vizsgálatra küldik a Gyesről visszatért kollégákat? Nagyon furcsának tartom ezt, különösen egy olyan pályánál, ahol a felvételi során semmilyen pszichológia/pszichiátriai szűrést nem végeznek.

Köszönettel:

Pereces

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr871424318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.03. 10:21:13

Nem rossz ötlet a pszichiátriai vizsgálat ABBAN AZ ESETBEN, ha egységesen, minden tanárnál elvégeznék a pályára lépéskor. De egy ilyen random rábökéssel szerintem csak a hölgy lelki nyugalmát bontják meg, ráadásul a kollégák is furcsán fognak nézni rá az esetleges előítéletek miatt (pszichiátria = bolond, idegbeteg, miegymás). Egyáltalán az üzemorvos hogyan állapítja meg ennek a szükségességét?

gyuzsu 2009.10.03. 10:46:35

Engem egy tíz évvel korábbi és óvatlanul kikottyantott problémám miatt nőgyógyászhoz küldött. Bár hogy az miként befolyásolta volna a tanításomat, az nem derült ki. ettől még simán lehettem volna súlyosan drogfüggő is, de arra irányulóan még kérdés sem volt.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.10.03. 13:59:39

@Ms. Mazsola: "De egy ilyen random rábökéssel szerintem csak a hölgy lelki nyugalmát bontják "

Szegényke... több beutalót soha nem szabad neki adni nehogy nagyon megviselje.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.10.03. 14:55:04

@matyi10: Gondolom Te teljes nyugalommal járkálsz pszichiátriára, ha egyszer oda kapsz beutalót... Ez nem egy vérvétel vagy tüdőszűrő, amire lazán mész, hanem igenis elgondolkodtatja az embert, hogy miért küldhették oda, netán még a kedves kollégák is lenézik, hogy ,,ezt még pszichiátriára is küldték".

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.10.03. 16:56:28

@Ms. Mazsola: Teljes nyugalommal mentem. Amikor sorozáson voltak, akkor is elküldtek. És, hogy mit szól a külvilág? Engem nem érdekel. De ha mégis akkor nem avatom be őket. Hiszen ne feledd vagy tőlem vagy az orvostól tudhatják csak meg, hogy hova kaptam beutalót. Egyébként a cikkből csak az nem derül ki, hogy miért küldték oda az illetőt. Elvégre vmi oka kellene, hogy legyen. Hiszen - mint írod - eznem vérvétel, amire csak úgy elküldenek.

noirA 2009.10.03. 18:37:19

@matyi10: A sorozásnál kötelező a pszichiátriai vizsgálat...ergó mindenkinek mennie kell. Ha minden tanárnak át kellene esnie rajta nem lenne cikk...

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2009.10.04. 07:37:25

@noirA: Valószinűleg nem mindnek van rá szüksége. Elég érdekes lenne az az orvos, aki az alapján írná a beutalóit, hogy mit fognak szólni hozzá kollegák nem gondolod?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.04. 08:43:58

@noirA: Én a sorozást már megúsztam, de a hozzá tartozó 16 éves kori vizsgálatokat nem. Ott neurológia volt, és a doki teljes mértékben úgy viselkedett velem, mint egy elmebeteggel, annak ellenére, hogy a beutalón rajta volt, hogy a kötelező vizsgálatról van szó. Nyilván annyi beteggel volt dolga (idősebb ember volt, 60 körül), hogy nem volt már képes másképp viszonyulni egy pácienshez. Vicces volt, de ha ezt úgy játsszák el valakivel, hogy nem kötelező vizsgálat van, akkor nem lehet jó...

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.20. 10:45:04

Azt furcsállom, hogy a kolléganő miért nem kérdezte meg az üzemorvostól, hogy mégis miért kap oda beutalót. Azért engem érdekelt volna, és nem egy blogon próbálnék erről informálódni, ahol nyilván esély sincs az érdemi válaszra, hanem az egyetlen olyan szereplőtől, aki érintett...

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása