103

Főiskolai nyelvtanítás (olyan is volt)

Ellenőrző , 2010.03.22. 08:00

Mindenki előtt ismeretes, hogy a nyelvvizsga hiánya komoly akadály a diplomázni vágyó végzősök előtt. Sokan csak az államvizsga után 1-2 évvel vehetik át a diplomájukat, addigra tudják letenni a nyelvvizsgát, habár a kreditrendszer bevezetése előtt sok felsőoktatási intézményben órarendbe igazítva szerepelt a nyelvoktatás, mára már csak térítés ellenében tanulhatnak a hallgatók nyelvet. Erről a sajátságos problémáról szól a következő levél.

Kedves Ellenőrző!
 
 
Városomban egy nagy főiskola kihelyezett tagozata működik, párszáz hallgatóval, igen családias hangulatban. A diplomához a hallgatóknak középfokú nyelvvizsgára volt szükségük két nyelvből, ezért komoly nyelvoktatás is volt, heti tíz órával, négy szemeszterben az egyik, majd két szemeszteren keresztül a másik nyelvből. Mit ad az úristen, a hallgatók elég nagy számban tudták teljesíteni a kimeneti követelményt, és boldogan vették át a diplomájukat.
Ez az idill addig tartott, amíg a kreditrendszer be nem jött, és ki nem derült, hogy a nyelvórákhoz valahogyan elfelejtődött a kredit hozzárendelése. (Nem tudom Magyar Bálint mit gondolt, bár nem hiszem, hogy meg tudná mondani)
 
Kredit nincs, óra sincs. Hiába írtuk meg gyönyörűen a a nyelvtanítás összes dokumentumát, új kormány jött, új miniszter, Pokorni Zoltán, új koncepció, tanuljon szaknyelvet az ifjúság. Minden addig elkészült anyagot félreraktunk, és nekiálltunk megtanulni az adott szakma nyelvét. Messze állt tőlem, de aztán annyira belejöttünk a kollegáimmal, hogy később könyvet is írtunk belőle.
 
De a tanárok fizetése biztosan nagyon megterhelte a rendszert, mert  az anyaintézménytől sokakat elbocsátottak. Mi a végeken még maradtunk, de iszonyú sok munkát jelentett az új szaknyelvtanítás tematikáját kidolgozni. Közben persze tanítottunk, már ha volt kit. Az első időben, amíg még emlékeztek a hallgatók a nyelvóralátogatás és a nyelvvizsga összefüggéseire, még nem maradoztak el, hiába nem járt érte kredit, és a tíz órából is csak hat maradt. Majd a csoportlétszámokat növelték meg, sőt, nem egy szintbe tartozó diákokat raktak egy csoportba. Nem vált be az újítás, a diákok el-elmaradoztak, mert nem kaptak az óralátogatásért kreditet. Abban az évben már nagyon sok olyan hallgató lett, akik nyelvvizsga hiányában nem tudták átvenni a diplomájukat.
 
Rettenetesen letoltak bennünket, pedig a családiasság miatt, a "végeken" jobban kézben tudtuk tartani a hallgatóinkat. (jártak is órákra, horribile dictu, még nyelvvizsgájuk is volt). Azt mondták, hogy meg kell mutatnunk, hogy érdemesek vagyunk arra, hogy maradhassunk, és a mi hibánk, hogy nem vizsgáznak le a hallgatók. Új tanszékvezetőt kaptunk, aki az addigi tantárgyainkat átnevezte, (újra kellett csinálni az egész tematikát és dokumentációt) és új tantárgyak is keletkeztek idegen nyelven. Kredit? Továbbra sem. Csoportlétszámok? Még 10%-kal feljebb. Óraszám? Heti kétszer kettő, azaz négy óra, először négy, majd két szemeszteren át, csak az egyik nyelvből. Kimeneti feltétel? Két szakmai nyelvvizsga. Eredmény? Még kevesebb diploma-átadás.
 
A következő évben (a történet kezdete óta a hetedikben) már csak az első éves hallgatóknak járt a nyelvoktatás, majd az egészet (szerintem) politikai okokból kiszervezték egy nyelviskolának. A tapasztalt tanári gárdát elbocsátották, a hallgatóknak fizetős nyelvtanfolyamokat szerveztek, amelyekre nem jelentkezett senki, vagy ha jelentkezett , nem indult be a csoport. Az oktatásban már korábban bent lévő hallgatóknak rengeteg nyelvórája egyszerűen elveszett, fogalmam sincs, hogy tűrhették birka módjára. Fel sem fogták, mi történik velük, körülöttük, stb.
Közben a bolognai rendszer szerint a két nyelvvizsgát három év alatt kell teljesíteniük úgy, hogy semmilyen nyelvórát nem kapnak. Szerintetek, most többen tudják teljesíteni?
 
Egy nyelvtanár
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr11848788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabyn 2010.03.22. 09:21:55

Sokan azért nem tudnak nyelvvizsgát tenni mert nincsen rá pénzük.
Nem csak a nyelvvizsgára, de az arra felkészítő tanfolyamra sem.
Ha rajtam múlna, vagy nem követelnék nyelvvizsgát az első diplomához, vagy ingyenessé tenném az első vizsgapróbálkozást. Akkor talán több sikerrel járnánk (bár valószínű, hogy buktatás akkor is lenne, ahogy a jogsinál).

paráznabillegető 2010.03.22. 09:23:17

@Rabyn: INGYEN DIPLOMÁT MINDENKINEK!!!

belakis 2010.03.22. 09:25:49

Én úgy hiszem minden középiskolában van nyelvoktatás. Tehát egy letett nyelvvizsga alap. A többi a diákon múlik, ha nem kocsmázni jár csak a felsőoktatásba.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 09:34:20

Micsoda? Két nyelvvizsga kell egy szaros BSC-hez is már? Mikor fogják már fel az isten barmai, hogy nem nyelvet kellene tanulni, hanem szakmaiságot. Remekül el lehet csacsogni hülyeségekről, de ki az a fiatal vagy középkorú, annál nem nagy szám az, hogy csacsog egy nyelven. Visznt ettől függetlenül még nem ért semmihez...

tollaszerge (törölt) 2010.03.22. 09:35:01

Borzalmas baromság két nyelvvizsgát megkövetelni, hallgatók nagy részének esélye sincs elsajátítani két nyelvet normális szinten. Sokat szenvednek vele, és a végén aki átcsúszik a vizsgán, az is jó eséllyel elfelejti. Hiszen a mindennapi életben kevesen használnak KÉT idegen nyelvet. Nekem pl spanyol volt a második, mára minimális szinten maradt csak meg.

Jóval több értelme lenne egy nyelvet megkövetelni, de azt normálisan. A többség pl az angollal találkozik annyit, hogy nem kerülne nagy erőfeszítésbe feltornázni, és még hasznos is.

A végére gonoszkodok egy kicsit: az egyetemek/főiskolák _oktatóinak_ hány százaléka tud érdemi szakmai kommunikációt folytatni KÉT idegen nyelven? Vagy akár csak angolul? Tapasztalatom szerint a többségnek gondot okozna akár egy órát megtartani idegen nyelven. Így elég nagy képmutatás a diákoktól két nyelvvizsgát megkövetelni.

klasztika 2010.03.22. 09:40:25

@belakis: Na ez azért nem így van. Én igenis végigtanultam az 5 évet, nagyon jó átlagokkal, de nem tudom kifizetni a második nyelvvizsga árát. Az elsőt a gimnáziumban szerencsére megcsináltam, de az egyetemen elsős koromban szintén a nullkredit és pénzhiány miatt a nyelvórákat törölték, az idegennyelvi tanszék helyén pedig fizetős nyelviskola működik. A követelmény pedig maradt két középfok C. Ezért nem kapom meg a diplomáimat.

daimjo 2010.03.22. 09:40:48

A felsőoktatásnak nem dolga az általános nyelvi képzés, maximum a szaknyelv (pl. szakfordítás, speciális angol nyxelvű tárgyak). Az., hogy a középiskolai nyelvoktatás ilyen állapotban van, nem tudunk mit kezdeni a felsőoktatásban. Ugyanez a helyzet a mamematika, fizika, stb. oktatással...
Egyébként nem tudom sajnálni a főiskolán, egyetemen dolgozó nyelvtanárokat, mindenekelőtt a magánórákat nyomják le az egyetemi infrastruktúrával, aztán talán a hallgatókkal is találkoznak. mindezt középnzen, legalább a járulékokat fizeti valaki. Amikor fel lett ajánlva, hogy relatíve magas órabérért ne közalkalmazottként, hanem beszámlázó szabadúszóként dolgozzanak, mindenki elkezdett tiltakozni... vajon miért...?
Egyénkélnt miért akar valaki diplomát szerezni nyelvtudás nélkül...? Ez nem pénz, hanem akarat és motiváció kérdése.
Ja, pl. a Nyiregyházi Főikolán a végzősök 45%-a nem kapta meg a diplomáját a nyelvvizsga hiány miatt... ugyanez a helyzet a Károly Róberten... no comment...

shenk 2010.03.22. 09:41:58

@Rabyn: angol nyelvhez interneten lehet találni kismillió anyagot. Aki középiskolában tanult pár évig angolul (esetleg már általánosban is), annak egyszerűen képtelenség, hogy ne tudjon letenni egy középfokú nyelvvizsgát. Tanfolyamra költeni hülyeség, ott a net. Esetleg vehetsz egy vizsgafeladatsor-gyűjteményt 2500-3000 forintért, és akkor begyakorlod az egészet. Ebben az esetben egyszerűen nem kifogás az, hogy "nincs pénzem a vizsgára".

@belakis: ez meg a másik, aki 3 év alatt nem tud megtanulni egy nyelvet középfokon, akár a nulláról kezdve, az ne akarjon diplomát.

Starlark 2010.03.22. 09:42:38

Én azt sem értem hogy középiskolában egy nem nyelvtagozatos osztálynak mi a francért tanítanak 2 nyelvet heti 3-3 órában ahelyett, hogy egyet tanítanának meg tisztességesen heti 6-ban...

A posztoló főiskoláján legalább a régi rendszerben volt normális nyelvoktatás. Ahová én jártam egyetemre ott egy vicc folyt nyelvtanítás néven kötelező részvétellel /még nem volt kredit rendszer/
Ha nem mentem volna ki egy évre Londonba még most se lenne nyelvizsgám, pedig akor még feltétel se volt a diplománkhoz.

shenk 2010.03.22. 09:44:09

@klasztika: már ne haragudj, de ez nevetséges. Mennyibe kerül egy nyelvvizsga? Még a telcnél is megúszod maximum 30 ezerből. Ha nincs ennyid, akkor menj el dolgozni. Én is a fizetésemből fizetem a magántanáromat. Sírni nagyon könnyű, csak nehogy valamit tenni kelljen.

daimjo 2010.03.22. 09:46:07

@tollaszerge: jogos a felvetés, de mit számít a hallgató jövője szempontjából, hogy a közgáztanára két nyelven beszél-e vagy sem...? Attól el lehet várni tőle, a saját érdekében. A jelenlegi magyar helyzet egy adottság (köszönjétek Kádárnak ezt is), de az 50-es 60-as generáció eltűnik, a fiatalabbak pedig nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Amúgy meg kinek tartanék idegen nyelvű előadást, ha a középiskolából nyelvtudás nélkül jönnek??? Egyébként nem jellemző a két nyelvvizsga követelése, sokaknak azonban az az egy eszperantó vagy lovári vizsga is gondot okoz. Normális intézményekben csak világnyelvet ismernek el...
De hogy lásd a fényt az alagút végén: doktori fokozatot (PhD-t, nem a nagyképű jogász doktori címre gondoltam) nem lehet szerezni két nyelvvizsga nélkül és a docensi kinevezéshez is idegennyelvű előadást kell tartani.

Starlark 2010.03.22. 09:48:01

@shenk: Vitatkoznék, ok én enyhén diszlexiás vagyok, nem és nem ment a nyelvtanulás iskolai keretek közt ha vért izzadtam sem.
Amit megtanultam az itthoni drillezős módszerrel jó ha 1 hónapig emlékeztem rá aztán totális radír.

Nekem egyedül az 1 év külföld + ottani nyelviskola ottani módszerekkel vált be. Amiket most írsz arra jó hogy szinten tartom a tudásom hátha egyszer szükségem is lesz rá. Azon kívül hogy eredetiben tudok filmet nézni vagy olvasni...

klasztika 2010.03.22. 09:48:45

@shenk: Rosszul fogalmaztam, mert a nyelvvizsgáig való eljutást, tehát az órák árát nem tudom most vállalni. Dolgozom, köszi a tippet:)
Nem sírtam, csak tiltakoztam a bulizós-semmittanulninemakaró nézet általánosítása ellen. Illetve az ellen, hogy a követelmény megmaradt, a feltételek pedig megváltoztak.:)

klasztika 2010.03.22. 09:51:31

@shenk: Rosszul fogalmaztam, én a nyelvvizsgáig való eljutást értettem, ezt nem tudom most vállalni. Dolgozom, köszi a tippet.:)
Az ellen tiltakoztam csak, hogy bulizós-semmittanulninemakaró általánosítást tegyünk..
Meg az ellen, hogy a követelmény maradt, a feltételek pedig változtak.
És nem nem akarom megcsinálni, csak most MÉG NEM tudom.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.22. 09:51:50

@molnibalage:
@tollaszerge:
Szerintem itt valami külker, vagy idegenforgalmi iskoláról van szó. Ott pedig érthető, ha kötelező a két nyelvvizsga. Ha tévednék, akkor viszont csatlakozom Hozzátok: legyen elég egy nyelvvizsga BSC-hez! Sőt, a legtöbb MSC-n is legyen elég egy...

keresztes barátom 2010.03.22. 09:52:32

Tény, hogy számos főiskolán fizetnek "nyelvtanárt", akinek az órája mit sem ér és az is h pofátlan módon drága egy nyelvvizsga.
Viszont egy szakmai nyelvvizsga sokkal könnyebb, mint egy általános. Meg kell tanulni plusz pár száz szót és mintafeladatokat gyakorolni. Rengeteg könyv van, amiből alapvető általános nyelvtudás mellett fel lehet készülni, nem kell egy teljes tanfolyam, elég ha megkérsz egy barátot, aki jól tud az adott nyelven, hogy segítsen a szóbelihez.
Alapvető általános nyelvtudás - elvileg hozzák középsuliból,mert úgy tudom minimum 1-2 nyelvvizsgával kerülnek ki a fiatalok. És nem általános a két nyelvvizsga általában csak egy kell, de akár ez, akár az, mikor a T. hallgató elolvasta a felvételi tájékoztatót, már a jelentkezés előtt tudta, h kelleni fog a nyelvvizsga, h átvegye a diplomát. Úgyhogy nem a kocsmában kell elinni a diákhitelt, hanem tanulni kéne.
De az is tény, hogy ezek a nyelvvizsgák sem jók semmire, mert pl. egy állásbörzén a legtöbb végzős/végzett egyetemi/főiskolai hallgató nem mer egy laza beszélgetésre odamenni az angol kollegához, mert "húú az durva". Viszont nettó 300e alatt nem megy el dolgozni.

shenk 2010.03.22. 09:52:40

@Starlark: oké, a te eseted speciális, de a többség (mondjuk 95%+) simán meg tudna tanulni ingyenesen, az internetről angolul. Csak ehhez le kell otthon ülni, és tanulni kell, ami ugye elég unalmas dolog a kocsma/buli/chat/akármi helyett.

shenk 2010.03.22. 09:55:11

@klasztika: angol felsőre suli és munka mellett kb. 5000 forintból készültem fel, szerintem ez azért megfizethető. Elhiszem, hogy mondjuk suli+munka mellett már a fasznak van kedve még angolozni is, na de ha ez a diplomám feltétele, akkor csak megcsinálom.

A régi feltételekről nem tudok, nekünk 1(!) szemeszter nyelvoktatás volt a főiskolán, de nem jártam be rá, mert már megvolt a nyelvvizsgám. EZ mondjuk tényleg édeskevés. Bezzeg a neptun üzenetek jönnek dögivel, hogy 20-30 ezer forintért mehetek angolra. Hát bekaphatják :)

shenk 2010.03.22. 09:56:21

@Cartman (ex Cartman): már most is a legtöbb Bsc és Msc-n is csak egy nyelvvizsgát követelnek. Egyes bölcsész és gazdasági szakokon kell kettő, meg pl. orvosin, ilyeneken. Nem tudok pontos adatot mondani, de utána lehet nézni, és szerintem kb. 80%-ban elég az 1 nyelvvizsga.

MortálWombat 2010.03.22. 09:57:18

Azért az elég gáz, ha vki az érettségiig nem bír kiizzadni két közepet.

klasztika 2010.03.22. 09:59:24

@shenk: Én tényleg akarok nyelvet tanulni.:)
A régi feltételek úgy működtek, hogy volt nyelvtanítás, heti 2 óra, sokra nem elég,de szerintem 5 éves egyetem alatt önszorgalommal középfokra tuti. Ezt megszüntették és igennn, neptunon nálunk is szépen sorban jönnek az ajánlatok. Mondjuk nem tudom, mikor iratkoztam fel a spamlistára..:D

Michael Collins 2010.03.22. 10:02:40

Csak egy nagyon naív kérdés - egy régebben diplomát szerzett embertől - miért a nyelvvizsga a kötelező?
Én még emlékszem a Rigó utcai rendszerre, ott a nyelvtudás még nem jelentett nyelvvizsgát, és számos esetben a nyelvvizsga sem nyelvtudást.
Ha annyira fontos a nyeltudás - márpedig fontos, miért kell támogatni a felsőoktatásnak is a fizetős nyelvvizsga intézményeket?
Miért nem lehet az egytemeken, főiskolákon nyelvvizsgáztatni a hallgatókat?

klasztika 2010.03.22. 10:03:41

@MortálWombat: 4,5 év német, 6 különböző tanárral (egy oroszból átképzett), eredmény (csoportbontásban!): 1 könyv átvétele, számok, alapkérdések, és masszív németnyelv-utálat. tényleg gáz.

shenk 2010.03.22. 10:04:00

@MortálWombat: például az, aki csak egy nyelvet tanul, mert pl. nem gimnáziumba jár, hanem szakközépiskolába :)

Amúgy lehet, hogy csak mi voltunk szerencsések a viszonylag jó tanárunkkal, de 3. év végére a csoportunk felének megvolt a középfokúja, 4-re meg még csomó emberkének, talán a csoportunkból (15-17 fő) ha két embernek nem volt meg érettségikor a középfokúja.

@klasztika: heti 2 óra szerintem nem olyan rossz, csomó tantárgy van, amiből heti 2 órás kurzussal kell valahogy elvergődni a vizsgáig. Ha jó a tanár, akkor a nyelvtani részt ennyi idő alatt teljesen le lehet adni, a többi meg hadd legyen már a diák dolga, ha egyszer felsőoktatásról beszélünk. 5 év alatt, ha valaki napi 1-2 szót megtanul átlagban, az már elég egy felsőfokúhoz, ha nem a nulláról indul:)

shenk 2010.03.22. 10:06:10

@Michael Collins: van ilyen, tudomásom szerint a BME szervez nyelvvizsgákat, de lehet, hogy már ők is kiadják külsősnek, nem tudom. Egyébként egy oka van ennek, mégpedig a minél több pénz legombolása. Nincs ebben semmi meglepő.

@klasztika: az gáz, egy (vagy több) rossz tanár nagyon meg tud utáltatni valamit az emberrel. Én a kémiát gyűlöltem meg általánosban, pedig most érdekelne, de még az alapok is hiányoznak hozzá :(

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:06:57

@shenk: Nekem gimiben elvileg 4 évig volt angol oktatás. 5/4/3/3 órában. Csak éppen a tarnárnő beteges volt és tanár hiány miatt 3 hónapig nem volt órám 2 évben. Óraszámban annyi angolom sem volt, mintha 3 évig oktatták volna. Szerinted így volt esélyem?

A közpszintű nyelvvizsga meg szarra sem elég. Egy áltag középszintű nyelvvizsgásnak egy közepes műszaki vagy gazdasági szöveget odalökök és köpni nyeln nem tud, mert 18 évesen még magyarul sem tudja, hogy mi az.

Ezeku után két C nyelvet kérni állatság és más posztja alapján is pofátlanság. Az egyetemi tanárok nagy része nem beszél két nyelvet.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:11:30

@Starlark: Én is ezt kérdeztem. Miért nem tanították az angol nekem annyi plusz órában, amit elvitt az olasz? Semmire sem emlékszm belőle, utáltam. Én tudtam, hogy műszaki pályára megyek. Ott mire jó az olasz? Semmire...

shenk 2010.03.22. 10:12:37

@molnibalage: feljebb írtam, hogy kevés helyen kérnek 2 nyelvvizsgát, leginkább külker, turizmus, és nyelvi szakokon. Felvi.hu-n utána lehet nézni. EZeken pedig szerintem teljesen helyénvaló. De egy mérnöknek, közgazdásznak, magyartanárnak, matematikusnak vagy informatikusnak elég 1 (egy) nyelvvizsga. Akinek pedig ez nem megy, ez (ismétlem önmagam), ne akarjon diplomás (ne adj isten értelmiségi) lenni.

Az egyéni problémákkal pedig (diszlexia, idióta tanár, hiányzó tanár) egy rendszer pedig - sajnos - nem nagyon tud mit kezdeni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:15:36

@Cartman (ex Cartman): MSC-hez is kettő kell? Megáll az eszem? Talán szakmai tárgyakat oktassak rendesen. Nyelvet meg aki akar tanuljon.

A cégnél az összes öreg róka - MIND beszél nyelvet - azt mondja, hogy diplomához ne kelljen nyelvvizsga. Akinek nincs, mert nem csinál ás hátrányban van, az meg kaphat egy IJ kártyát.

Starlark 2010.03.22. 10:17:14

@Michael Collins: Még kint tettem le a Cambridge nyelvvizsgámat. Hazajöttem én naiv azt hittem jó lesz a nyelvi ösztöndíjhoz. Mondták neeem neeem mert nincs akkreditálva itthon tessék elmennem egy már elismertetett itthoni kamu nyelvvizsgára azt elfogadják. Így dacból megcsináltam a Rigót is. Nem tudom mennyire mér nyelvtudást, de a hallgatós tesztről olyanok jöttek ki akik nagy meglepődve mondták hogy: "Jajj nem értettem egy szót se..."
/Megjegyzem szerintem abszolut nem volt nehéz, ahhoz képest mit követeltek meg kint úgy hogy kitettek egy magnót egy tornateremben berendezett vizsgahely közepére aztán hajrá, vedd ki mit akarnak a nagy visszhang közepette./
Ez cca. 10 éves tapasztalat.

zsolti83 2010.03.22. 10:21:01

Ez az egész nyelvvizsga hülyeség!
Normális munkahelyen NEM azt kérdezik miről van papírod, hanem hogy mit tudsz. Akkor meg miért a papír? Hogy mégegy bőrt lehúzzanak szerencsétlen diákokról?

klasztika 2010.03.22. 10:22:21

@shenk: én is azt mondtam, hogy az elég lett volna:)
A rendszer tényleg nem tud mit kezdeni az én nyomorommal, de a nyelvvizsgát amúgy alapvetően támogatom, persze nem így kellene rábírni a magyarokat, hogy elhiggyék: nem menő csak a saját anyanyelvünkön beszélni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:22:34

@shenk: Szerintem meg nem. Én vért izzadva sokat fórumozva küzdöttem fel angolomat. A nyelvvizsgán meg mázlim volt, mert erősen műszaki beütéses feladatok voltak. Más arcán láttam, hogy zavarban van, de nekem újjgyakorlat. A palacsitasütést nem tudom elmagyarázni angolul, de ami ott volt feladat, azok nagyon könnyűek voltak nekem. Én azt hittem, hogy miniális potnszám táján leszek, ehhez képest 82/73% volt a két részén.

nothing.at.all (törölt) 2010.03.22. 10:23:09

rohadt unalmas már ez a picsogás a nyelvvizsga miatt. egyrészt nem 20 évesen, a főiskola kapujában kezd el nyelvet tanulni az ember, hanem legrosszabb esetben felső tagozatban, vagyis főiskolára már min. 8 év nyelvtanulás után jut. akinek ez nem elég egy nyelvvizsgához, az diplomát se akarjon. másrészt meg a neten csillió ingyenes nyelvtanulási lehetőség van. ha lenne pénzem se fizetnék be nyelvtanfolyamra százezreket.

morbiczer 2010.03.22. 10:23:40

Tudtommal egy BSc-hez egy nyelvvizsga kell csak. Persze lehet, hogy en tudom rosszul.

A magyar nepesseg idegen nyelvtudasa katasztrofalis. Nagyon helyes, hogy tuzzel-vassal kenyszeritik az emebreket nyelvtanulasra. Koztudott, hogy a diplomahoz nyelvvizsga kell, nem a foiskolan kell elkezdeni, hanem altalanos iskolaban. Ertem en, hogy sokak szamara ez penz kerdes (is), de ez sajnos az oktatas egeszere igaz. (Meg mindenre az eletben.)

Masreszt szerintem mar a puszta onbecsules megkivanja, hogy az ember minimum angolul beszeljen ertheto szinten, ha mar diplomat akar. Nem is ertem, hogy a mai vilagban hogyan lehet hasznalhato (legalabb passziv) angol nyelvtudas nelkul elni, foleg fiatalkent.

Starlark 2010.03.22. 10:23:46

@molnibalage: Mi latint tanultunk az angol mellé. Azzal indokolták hogy a biológia-kémia spec osztálynak az kell ha orvosira, biológiára akarnak menni továbbtanulni.
Hát nem tudom, a mostani unkámhoz kell tudom növények tudományos/latin nevét de ehhez semmi hasznát nem vettem se Cicerónak se Vergiliusnak.
Egyet profitáltam belőle, hogy aránylag képben vagyok az ókori Róma történetét és kultúráját illetően :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:23:54

@MortálWombat: Én egyet sem tudtam. Sőt, egyetlen tesóm sem. Mindhármunk végett dimpomás mérnök és állásban dogoznuk.

Nem látok összefüggést. Ez csak a nyelvoktatásról és egyes emberek gondolkodásáról állít ki bizonyítványt.

Cartman (ex Cartman) 2010.03.22. 10:24:07

@molnibalage:
Nem kell! Félreértetted! (Vagy rosszul fogalmaztam :). ) Ez csak egy óhaj kifejezése volt. Kíváncsi lennék, a posztban szereplő iskolában mit tanítanak...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:25:43

@Starlark: Ez mind szép és jó, de ha érdekel, akkor szabadidőmben nézek ennek utána. Akkor oktassunk mindenhol haditechnikával kombinált természettdományt, mert szerintem hasznos? Egy harci gépen minden van, amivel egy gyakorló mérnök összefuthat. Régen a gőzmozdony volt ilyen. :)

shenk 2010.03.22. 10:29:36

@molnibalage: azért ez a hasonlít kicsit sántít. Az idegennyelv minden szakmában hasznos lehet, mivel mindennek van külföldi szakirodalma.

Tényleg, ha már itt tartunk: elvileg a szakdolgozathoz is kell külföldi forrásokat felhasználni. Aki nem tud annyira angolul (vagy más nyelven), hogy letegyen egy nyelvvizsgát, az hogyan fog külföldi szakirodalmat feldolgozni?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:30:18

@nothing.at.all: És akinek nincs otthoni net hozzáférése? Mert vannak az országban olyan részek, ahol méregdrágán mérik a szar netet. Pont a szegényebb régiókban. Az meg, hogy egyszerre tanulj, dolgozz és még nyelvet is tanulj elég mererdek. Én is dolgozam suli mellett. A legszarabb tanulmányi eredményeim akkor voltak...

elég.volt 2010.03.22. 10:31:19

Ecseri. A politikusok is így csinálják. Még a diplomájukat is veszik. Mondjak neveket?

nothing.at.all (törölt) 2010.03.22. 10:35:23

@molnibalage:
minden fősikolán lehet ingyen netezni.:)
de igazad van. kifogást mindig lehet találni.
hozd fel még, hogy DRÁGA AZ ÁRAM is!
ugye, a matek szigorlatodat se engedték el, mert dolgoztál suli mellett?
szükséged van most a matekra?
és akkor eljutottunk oda, hogy ingyen diplomát mindenkinek!

Starlark 2010.03.22. 10:36:39

@shenk: Szerintem is pont ez lenne a lényege a nyelvtudásnak, hogy használni kell tudni.
A fiamnál pont ezért kezdtem korán az angol nyelv megmutatását /tanításnak nem nevezném/
Ha nem fog tudni érteni, kommunikálni ezen a nyelven rengeteg információ fog elveszni a számára.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:39:46

@nothing.at.all: Hát én a BME-re jártam és akkor tudtam netezni, ha nem volt óra, vagy éppen volt szabad gép. Persze azóta változhatott a helyzet.

A matek szigorlat az a szakmai előementelhez kell. Ahhoz, hogy a szakmai alapokat letedd - BSC - nem kell nyelvvizsga. Akinek van, az örüljön és évlezze előnyét. MSC, középfokú naná, hogy kell.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:41:56

@nothing.at.all: Ja, ez nem jelenti a diplomát mindenkinek. Tapasztalatom szerint többen képesek egy valamilyen szintű nyelvtudást összeszedni, mint egy valóban nívós szigorlatot letenni. BSC alatt meg már nincs szigorlat tudtommal pár speciális képzést leszámítva...

PBourdieu 2010.03.22. 10:49:26

Tapasztalataim szerint a főiskolások finoman szólva nem szakadnak meg a tanulástól... Sőt a legtöbb egyetemista sem. 3 év alatt igenis el lehetne sajátítani egy idegen nyelvet nulláról középfokig, sőt még egy másik, már középiskolában tanult nyelv tökéletesíte is beleférne.
Csak akkor valószínűleg nem maradna idő az összes új TV sorozat letöltésére, meg chatelésre, sörözésre is kevesebb jutna.
Egy főiskolásnak illene tudnia önállóan nyelvet tanulnia, a nyelvvizsgadíjak viszont valóban nagyon magasak - jó lenne, ha járna hozzá támogatás a rászorulóknak.
Egyszóval nem csak a rendszerben van a hiba: úgy tűnik, hogy ma már a tanárok sem várnak el sokat a diákoktól.

Békakirálylány 2010.03.22. 10:53:05

Kedves Fórumozok!

A Fogvatartottak oktatásából írom a szakdolgozatomat. Ehhez készítettem egy kérdőívet: www.kerdoivem.hu/kerdoiv/313707548/, aminek a kitöltése maximum 5 percet vesz igénybe. Kérem segítsék munkámat a kérdőív kitöltésével. Előre is köszönöm segítségüket.

gyugyugyugyu 2010.03.22. 10:58:05

Valóban komoly probléma, hogy sokan (van, ahol 70%, na még egyszer: hetven százalék!) nem szerzik meg a nyelvvizsgát a diplomához.
Rendelet szabályozza, hogy milyen szakmacsoportban milyen és hány vizsga szükséges, általában egy darab B2 szintű (lánykori név: középfokú) általános nyelvvizsga. A fő kivételek: turizmus-vendéglátás (2 szaknyelvi vizsga kell), gazdasági (1, de szaknyelvi vizsga kell).
Bennfentes vélemény: 1. igaziból a nyelvTUDÁS kéne és nem a nyelvVIZSGA, de nálunk az előbbihez jelenleg az utóbbin keresztül vezet az út; 2. ahogy valamelyik hozzászóló írta, a szaknyelvi könnyebb lehet, mint az általános, pl. azért, mert NO NYELVTAN (pontosabban no nyelvtani teszt); 3. aki a nyelvet ugyanolyan megtanulandó tantárgynak képzeli, mint akármelyik szakmai tantárgyát, és azt hiszi, hogy majd a diploma előtti héten megtanulja, hát az téved; 4. a nyelvvizsgák - az egyik hozzászóló véleményével szemben - egyáltalán nem lehúzós árúak, sőt a ráfordításokhoz, ill. a felügyelő hatóság szigorú követelményeinek való megfelelésből fakadó munkamennyiséghez képest mérsékelt árúaknak mondhatók.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 10:59:55

@PBourdieu: Az a baj, hogy mindeki a saját képességeiből indul ki. Azét, mert neked összejött nem jelenti azt, hogy másnak is sikerül.

Számtalan dolgot tundnék mondani amit én meg tudtam csinálni x idő alatt, de más nem.

ebenbry (törölt) 2010.03.22. 11:01:03

Sajnos nekem nem volt lehetőségem angolul tanulni általános és középiskolában. Utólag már szerencsének érzem, mert legalább nem azzal a hülye módszerrel tanultam, úgy biztosan megutáltam volna. Németet tanultam elég magas óraszámban és azt szinte teljesen elfelejtettem.
Angolul saját szorgalomból sikerült megtanulni, interneten millió anyag van, teljes tanfolyamok ingyen, könyvek, plusz a csapból is ez a nyelv folyik.
Aki angolul nem képes megtanulni, azzal valami baj van.

Csuzi Szilvi 2010.03.22. 11:04:56

Sziasztok!

Én még "normál" 5 éves képzésre járok, nekünk 2 nyelvvizsga kell és meg is van szabva, hogy miből. Az egyik kötelezően angol, a másik: olasz, francia, német, orosz, spanyol nyelvek egyike. Jah és nem BME-s, vagy Közgáz-as vagyok. Elvileg ki lehet váltani az egyik nyelvvizsgát egyetemi záróval, de később azzal semmire sem megyek. Jah és nyelvoktatás nincsen.

Írókéz 2010.03.22. 11:08:44

Miért ne lehetne elvárás 2 középfokú nyelvvizsga egy diplomához?
Ne felejtsük el, hogy az oklevél átvételéhez kell a két vizsga, vagyis az abszolutoriumot meg lehet szerezni és utána limit nélkül van a delikvensnek ideje bemutatni a vizsgákat és megkapja az oklevelét.

Az én esetemben ez úgy volt, hogy aláírtam a beiratkozáskor, hogy tisztában vagyok azzal, hogy ha az államvizsga után LEGKÉSŐBB 3 évvel nem mutatom be a két nyelvvizsgát, akkor minden addigi bizonytványom elveszik és kezdhetem előről az egészet.
2 év kellett csak és nem középfokokat produkáltam.

Na ezt hívják motivációnak. Tessék már megérteni, hogy a nyelvtudás a saját érdekünk! (Az meg egy más kérdés, hogy a vizsgapapír és a tudás nem mindig esik egybe...)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 11:11:57

@gyugyugyugyu: A középfokú az C típusú (magyar megnevezés), de még véletlenül se zavarjon össze. :)

jürgen baromartz 2010.03.22. 11:12:28

ezt most nem flamewar-indító kommentnek szánom, de az internet nevű nagyszerű találmány DUGIG van oktatóanyaggal szinte bármilyen nyelven. ezt kombinálva egy kis magántanározással simán megvan akárhány középfokú nyelvvizsga, csak kicsi szorgalom kell.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 11:15:12

@Írókéz: Mert nem attól leszel jó szakamber. Pont.

Rabyn 2010.03.22. 11:15:30

@paráznabillegető: Egyáltalán nem ezt mondtam. DE szerintem igenis igazságtalan megkövetelni valamit ami PÉNZBE KERÜL! És nem mindenkinek van harmincezer forintja nyelv vizsgázni.

Igen tudom akkor minek járok egyetemre. Talán mert azt a szakmát amit tanulok csak diplomával lehet (szerencsére) csinálni? De egyszerűen most jutottam el arra a szintre, hogy meg tudom engedni magamnak a nyelvórákat, mert nekünk a szakközépben nem volt valami fényes a nyelvoktatás. Jelenleg többet tudok olaszul, amit fél éve tanulok mint amit németből 13 év alatt elsajátítottam. Ez pedig a magyar nyelvoktatás rendszer hibája is.
Én azt is nehezményezem, hogy miért csak angol és német nyelv tanulására van lehetőség? Mért nem lehet spanyolt, olaszt, franciát (hogy csak a legnépszerűbbeket említsem) tanulni mindenhol? Tanár lenne rá...

Egy csoporttársam azért szenved most az angollal mert a középfokú latinját nem fogadják el a diplomához.

gyugyugyugyu 2010.03.22. 11:20:17

@molnibalage: akkor tegyük végleg tisztába: a középfok az nem C típusú.
Szintek: B1 (korábban: alapfok), B2 (középfok), C1 (felsőfok).
Típusok: szóbeli (korábban A típus), írásbeli (B típus), komplex (C típus).
2008 óta a betűk csak a szintnél használatosak.
Annyiban igazad van, hogy az elfogadható nyelvvizsga mindig komplex típusú kell, hogy legyen.
Aki mindent akar tudni, böngéssze át az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapját: www.nyak.hu

ebenbry (törölt) 2010.03.22. 11:20:20

@jürgen baromartz: nekem is ez a véleményem, az interneten elérhetp anyagok, meg egy nyelvvizsga mintafeladat gyűjtemény csodákra képes, főleg angolból, de németül, oroszul, spanyolul, franciául és még japánul is lehet így tanulni. Ezután magántanárhoz már csak keveset kell járni.
Erre én is csak az egyetemen jöttem rá, későn kezdtem, de annál nagyobb lelkesedéssel.

haho75 2010.03.22. 11:37:17

Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy tudd a szakmát, nyelvet meg ne. Akárhová nyúlunk manapság, mindenhol beleütközünk (legtöbbször) az angolba. Ha a szakmádban fejlődni akarsz, óhatatlanul bele fogsz futni idegen nyelvű cikkekbe, stb.
A mostani középiskolás korosztály már azért tart ott (bár tudom, hogy sok kivetni való van a nyelvoktatásukban), hogy egy idegen nyelvet meg lehet tanulni a középiskolás évek alatt. (Pláne, hogy tudjuk, hogy később, ha tovább akarunk tanulni, akkor kell.) A BSC 3 éve alatt pedig még egy nyelvet el kell tudni sajátítani. Ebben az új felállásban is mindenki megtalálja a módját, hogy hogyan. Leleményesek a főiskolások! Bár egyébként én is azt gondolom, hogy a felsőoktatási intézmények dolga lenne ez továbbra is. És a baj az, hogy rengeteg diploma nélküli, csak abszolutórimmal rendelkező fiatal jön ki, és amikor elkezd dolgozni, már nagyon nehéz munka mellett nyelvet tanulni. Viszont akkor ők nem is diplomás emberek!!!

szs75 2010.03.22. 11:40:54

Nekem is hiányzik egy szakmai közép a diplomámhoz, ugyanis kettő a követelmény. Kicsit túlbecsültem a szorgalmamat, csak az angol lett meg, munka és fősuli mellett szerintem ez sem rossz. Nem hibáztatok érte senkit, ismertem a követelményeket jelentkezéskor.
Csk azért szólok hozzá, mert sokan emlegetik az általános- és középiskolai nyelvtanulást. Nos, nem vagyok ugyan fiatal, de nekem még csak középiskolában kezdődött az angol, heti három óra, az is olyan amilyen. Más nyelv nem volt. Tehát nem mindenkinek adatott meg a főiskola előtti ingyenes, normális színvonalú sokéves nyelvtanulási lehetőség, akár több nyelvből.

==T== 2010.03.22. 11:43:21

Középiskola végére egy középfokú szint elvárható a tanult nyelvből, ráadásul pl. angolból onnantól önállóan is lehet fejleszteni a nyelvtudást.

szs75 2010.03.22. 11:44:43

@==T==: Ma már talán igen, de én 20 évvel ezelőtt jártam középiskolába, vidéken (ha ez számít).

ebenbry (törölt) 2010.03.22. 11:50:16

@==T==: 15 évvel ezelőtt még jobbára orosz szakosból átképzett tanárok tanítottak nulla színvonalon a középiskolámban nyelveket (angol, német), ilyen alappal ritka volt aki nyelvvizsgázott érettségiig. Persze aki megengedhette a magántanárt, az más kérdés.

gordh · http://veszbejarat.org 2010.03.22. 11:50:22

@ebenbry: lehet benne valami, ha már nálad bevált!

veszbejarat.org

hantorish2 2010.03.22. 12:21:23

Sziasztok.

Én speciel iszonyatosan friss cipőben járok az esettel kapcsolatban.

Most diplomáztam januárban, szerencsémre az első próbálkozásra át is mentem az LCCI gazd. nyelvvizsgán, így engem ennyire komolyan nem érint a dolog már (másik nyelvvből már volt hasonló típusú), DE.

Egyszerűen felháborító és elgondolkodtató, hogy manapság a diplomát egy olyan feltételhez kötik, melyért a diákoknak egy külső, ha úgy tetszik cég által meghatározott feltételrendszert kelljen teljesíteni... Mindehhez ráadásul semmiféle segítséget nem adnak, a nyelvórák többsége alibi. A legnagyobb és legszánalmasabb lépés, hogy kifejzett kurzusokat indít az iskola 40-50-60 E Ft/fő-s áron, hogy felkészítsen a vizsgára. És úgy tesznek, mintha ezzel nem lenne semmi probléma.

És ez csak a jéghegy csúcsa. Amíg nálunk nyugatabbra már gimi 2. 3. osztályába gyakorlatilag társalgási szinten beszélik pl az angolt, addig nálunk a nyelvtanárok kézről kézre adják a diákjaikat a különórák miatt, mert senkinek sem érdeke, hogy normál tanrend szerint képesek legyenek letenni legalább egy középfokút. Felsőt meg teljesen felesleges még megjegyezni is.

Úgy gondolom hatalmas szégyen, ami nálunk megy és ennek csak akkor lehetne elejét venni, ha pl teljesítményalapú rendszer életbe lépne már gimikben. (emelett persze az ált. iskolás alapok is nélkülözhetetlenek) Értem ezalatt, hogy a nyelvtanári fizetést és minősítés valamilyen fokmérője lehessen az egyes diákok által elért eredmény.

A másik, hogy az egyetemek és főiskolák rendes tantervébe tartozzanak bele a különböző felkészítések. Ezzel a lendülettel nyugodtan ki is szervezhetnék a munkát akár a nyelvizsgaközpontoknak, felkészítőknek. Mert így egyrészt kifizetik a nyelvtanárt, másrészt a diák kifizeti a plusz kurzust. Teljesen infantilis az egész. És megjegyzem, szerintem még a törvényesség határát is súrolja... (mármint az "idegen" feltételrendszerhez kötött diploma kiadása).

A másik, hogy

kertesz 2010.03.22. 12:24:28

Középiskolában volt anyanyelvi lektor (angol,francia). Ilyen cserediákfélék voltak-talán főiskolások. Az iskolai tananyag rögtön nem volt annyira száraz, ha a lektort (főleg az angolt) el tudtuk csalni sörözni :) Az egész iskolából összesen négyen-öten jártunk a lektorokhoz, a többieket nem érdekelte a dolog.

Az egyetemre 3-4-en már úgy kerültünk, hogy két nyelvvizsgánk megvolt. A külföldi cseregyakorlatokhoz, ösztöndíjakhoz kellett a nyelvtudás, megcsináltuk hát azokat is (TOEFL, stb.) Az egész egyetemen az idegennyelvi lektorátuson névről ismert minden oktató néhányunkat, akik látogatták a nem kötelező órákat is. Az évfolyamunk 5%-a lehettünk... Ennyire tekintette fontosnak a diákság a nyelveket... Aztán ötödéven mindenki, mint a hülye, rohant fűhöz-fához, nyelvizsgát venni, mást vizsgára beküldeni, stb....

A volt évfolyamtársak , nekem panaszkodnak, nem bírnak sehová lépni, mert nem beszélnek egy idegen nyelvet sem...... Mit mondhatnék?

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2010.03.22. 12:28:14

Sok újat nem teszek hozzá a beszélgetéshez, de azért leírom: nemááár! komolyan 21-2 éves főiskolásoknak a középfokú megszerzése jelenti a nagy problémát? szakmai nyelvoktatás, az legyen, de én már évek óta mondom, hogy középfokúért nem plusz pontot kéne adni felsőoktatási felvételikor, hanem alapkövetelménnyé kellene tenni. és szakközépbe jártam, és mégis meg lehetett szerezni két nyelvvizsgát, minimális különórára járással, internet nélkül, sok-sok szorgalommal és motivációval.

a posztoló helyzetét, mint nyelvtanár, sajnálom, de a hallgatók lustaságáért szerintem ne a rendszert hibáztasd. a nyelvvizsgából rengeteget profitálhatnak, mégis a 0 kredit miatt nem járnak? gratulálok...

szs75 2010.03.22. 12:29:18

@hantorish2: Na igen, ennyi erővel B kategóriás jogosítvány meglétéhez is köthetnék a diplomát, hiszen az is elég alap dolog, és pont úgy nem tanítják a főiskolán, mint a nyelvet.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.03.22. 12:45:37

Középiskolában évente két angol tanár váltotta egymást átlagban. Nők voltak, időnként szülni mentek, időnként elcsábította őket egy jólfizető nyelviskola, vagy magánzók lettek.

Tightend 2010.03.22. 12:54:34

A kötelező nyelvvizsga a diplomához egy rohadt nagy ökörség. Rengeteg embernek lovári meg egyéb lófasz nyelvekből lesz lófasz nyelvvizsgája, ami csak arra jó, hogy emberek ezen pénzt keressenek. Nonszensz.

szs75 2010.03.22. 13:05:01

@Kobunko: Nyelvvizsgából azért olyan nagyon sokat profitálni nem lehet szerintem, nyelvtudásból már igen, de az egy másik kérdés. A nyelvtanárokat meg nem kell sajnálni, jó nyelvtanárból most is hiány van, ők nagyon jól meg tudnak élni, ha meg valaki nem jó nyelvtanár...

ebenbry (törölt) 2010.03.22. 13:12:12

Nem a nyelvvizsgát kellene megkövetelni, hanem a nyelvtudást, és nem a diplomához, hanem a munkakörökhöz kapcsolni. Ahol van értelme.
Persze a lovári nyelvvizsga meglétéért a köztisztviselőnek kemény tízezreket fizetnek havonta, pótlék, miegymás, pedig sose használják. De ugyanígy az angol felsőfokúért se fizetnék egy fillér pótlékot se, főleg nem Bivalybasznád polgármesteri hivatalában dolgozó köztisztviselőknek, ahol csak magyarul beszél mindenki.
Ha meg olyan a munkaköre, hogy idegen nyelvet kell használni, akkor nyelvtudás nélkül fel se venném. Mint a versenyszférában.
Akkor véget érne ez a nyelvvizsga mánia és végre az igazi nyelvtudást fizetnék meg.

kacsa232 2010.03.22. 13:29:15

@szs75: így van,ez pont olyan baromság lenne,mint most,amikor külsős cégekhez van kötve a diploma kiadása.

kacsa232 2010.03.22. 13:31:35

Mi a franc köze van külsős cégeknek a diplomák kiadásához???Mert most ez van,hiába van szakdolgozat+sikeres államvizsga,nem adják ki a diplomát! Csinálják meg belül az egyetemen,vagy pedig ne tegyék kötelezővé.

Starlark 2010.03.22. 13:43:31

@szs75: Nono nálunk volt lehetőség vezetni tanulni, még MgV azaz traktoros jogsit is az egyetemen csináltam :)
Az ottani géptan tanszék oktatói tartották.

Darth Revan 2010.03.22. 13:51:46

Jellemzo az ifjusagra, hogy amikor mar nem lehetet kreditet kapni a nyelvoraert, hiaba volt ingyen, nem kellett nekik, azutan meg nem kaptaka hulyek diplomat, mert nem volt nyelvvizsgajuk...

Amugy normal esetben mar kozepiskolaskent lehet egy nyelvbol vizsgazni (hiszen alap esetben valamikor altalanos iskola negyediktol van idegennyelv, szoval 8 ev alatt el lehet jutni arra a szintre, hogy kulon tanar es tanfolyam nelkul le tegyel egy nyelvvizsgat.

En altalanosban oroszul tanultam, kozepiskolban angolul, es erettsegi elott meg volt az angol nyelvvizsgam. Az oroszt sajnos nem hasznaltam, elfelejtettem, de a foiskolan volt lehetosegem ingyen nyelvet tanulni, ezert felvettem a spanyolt. Nyelvvizsgazni nem mentem el belole, de azert egesz jol megtanultam meg ugyis, hogy csak heti egy alkalom volt, de azert 3 even keresztul.

kacsa232 2010.03.22. 13:57:54

@Darth Revan: nem gondolnám,hogy hülye,aki nyelvvizsga hiánya miatt nem kap diplomát.

artanis 2010.03.22. 14:05:58

aki még nemjött rá, hogyha normálisan akar boldogulni az életben annak kb szükséges és nem elégséges feltétele a nyelvvizsga és a nyelvtudás, az igy járt. azért csinálod a diplomát, meg a nyelvvizsgát is mint papirt, hogy több esélyed legyen.
lehet próbálkozni ezek nélkül is.. sok sikert.

kacsa232 2010.03.22. 14:15:14

@artanis: tiszaborzasztó polgármesteri hivatalában baromi sok hasznát lehet venni egy közép nyelvvizsgának a segélyosztáskor...

moni77777 2010.03.22. 14:22:40

Szerény véleményem csak annyi, hogy a nyelvvizsgát nem a fősuliban, egyetemen kell megcsinálni, hanem a gimiben. Későbbre csak az jusson, hogy (ha kell) szakmait kelljen pótolni.
A hülye is látja és tudja, hogy a gimi után már nem nagyon van idő nyelvet tanulni... Ezért van ennyi diploma nélküli diplomás. Sok felsőoktatási suliban igenis van jó nyelvoktatás, de a diákok nagy ívben lekakilják. Nem toszogatni kell magad előtt a feladatot, hanem időben megcsinálni. További szép napot.

lámalány 2010.03.22. 14:39:35

Személy szerint nekem is az a véleményem, hogy nagyon nem fair állami nyelvvizsgát kérni a diplomához, főleg nem kettőt. Azért pl: mert fizika-matematika szakos tanár lesz általános iskolában, ahol még véletlenül sem kell semmilyen nyelvet használni. Aki persze a google-nél akar programozó lenni, az úgyis rájön, hogy nyelvtudás nélkül nem megy. Persze, legyen valami minimális nyelvtudása egy diplomás embernek, de ahhoz egy lektorátusi nyelvvizsga bőven elegendő volt. Nem beszélve arról, hogy valóban feltételrendszer nélkül követelnek. Nagyon találó volt fentebb valakinek a jogosítványos példája! Ennyi erővel semmit se tanítsanak az egyetemen, mert a netről úgyis meg lehet tanulni, nem?
És mi van azokkal, akiknek tényleg nincs nyelvérzékük és utálják a nyelveket? Direkt azért megy mondjuk óvőnőnek vagy zenésznek, mert NEM akar nyelvet tanulni. Mondom ezt úgy, hogy nekem van egy felső- és két középfokúm. De nagy bajban lettem volna, ha azt mondják, hogy pl kémiából vizsgázzak, mert az KELL és kész. Nekem nem kell. Azért nem kémia szakra mentem. Ha majd kell és nélküle nem vesznek fel, akkor megtanulom. Addig meg bízzák rám, hogy hogy találok munkát.
Továbbá sokan okoskodnak, hogy persze a középiskolában már simán lehet nyelvvizsgázni. Persze, ha olyan a tanárod. De ha rossz, akkor sokkal többet árt, mint használ. Vagy ha egyszerűen nincs színvonal, akkor mit csinálnak az okoskodók?
És ami nálam a hab a tortán, hogy én nagyon szerettem volna használni mind a három tanult nyelvemet. De egyszerűen nem találtam ilyen munkát. Ahol több nyelvet lehet használni, az a call center és idegenforg. Ennyi. Most boldog vagyok, hogy végre olyan angolos környezetben vagyok, ahol azt használom. A németet és a franciát aktívan pedig felejtem. :( :( Ennyit a több nyelvről. :(

Gamer20 2010.03.22. 15:01:06

Ehhez annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy jelenleg én is egyetemre járok, ahol megkövetelik a diplomához a középfokú nyelvvizsgát. Ez mind szép és jó, nem is lehetetlen teljesíteni azonban sokaknak így is gondot jelent. Nálunk se jár kredit a nyelvórákért, és zsúfoltak a csoportok. Az órákat igen nehéz megszervezni, mert kevesek a nyelvi oktatásra termek, időpontok. Nekem szerencsém volt, olyan gimnáziumból érkeztem, ahol igen intenzíven tanultam az angol nyelvet (szakosítva heti 8-10 óra), és németet is igen keményen próbálták belénkverni, így az angolos csoportunknak gimi végére mindenkinek volt legalább egy angol középfokúja és sokaknak (köztük nekem is) nagy küzködések árán, de meglett a német is. Gondoltam egyetemen majd tanulok egy kis szakmai angolt, azonban köszönhetően a rosszul kiszervezett óráknak(nem tanár hibájából) óraütközések miatt nem tudom látogatni még azt a heti 2-szer két órát se. Úgy érzem ennek a fejetlenségnek egyik oka, hogy az egyetemek próbálják a drága nyelviskolákba "zavarni" a hallgatókat. Szerintem ez nem járható út.

doktor.dikhed 2010.03.22. 15:04:03

@shenk: "ez meg a másik, aki 3 év alatt nem tud megtanulni egy nyelvet középfokon, akár a nulláról kezdve, az ne akarjon diplomát."

Ennyire alacsonyak most a követelmények? Amikor én nyelvvizsgáztam, még nem nagyon voltak külön nyelviskolák, egy helyen lehetett vizsgázni, és aki elsőre megcsinálta az írásbelit úgy, hogy 3 éve tanulta a nyelvet, az zseninek számított.

Augustin 2010.03.22. 15:15:30

@moni77777: "A hülye is látja és tudja, hogy a gimi után már nem nagyon van idő nyelvet tanulni... Ezért van ennyi diploma nélküli diplomás."

Idő arra van, amire áldozzuk. Meglep, hogy sok egyetemista, főiskolás nem olvas idegen nyelven szakirodalmat.

kalman.kalman (törölt) 2010.03.22. 15:21:15

Az egyetemeknek az az érdeke, hogy az általuk szervezett költségtérítéses nyelvtanfolyamokra járjanak a hallgatók.
A kötelező, ingyenes nyelvórák színvonala kritikán aluli, legalábbis ahova én jártam, ott mindenről volt szó, csak a nyelvvizsga felkészítésről nem.
Aztán jön a neptunban az üzenet, hogy lehet menni sok pénzért nyelvet tanulni...
akkor már inkább magántanárnál, sokkal hatékonyabb és fajlagosan olcsóbb is.

daito 2010.03.22. 15:34:48

Hát nem tudom srácok, valószínűleg más agyi kapacitásokkal rendelkeztek, mint az én generációm, pedig még 30 sem vagyok.

Angolból esetleg még el tudom képzelni, hogy netes, számítógépes anyagokból felkészülj, mert ott tényleg minden fajta, szintű, verziójú, témájú könyv, hanganyag, film elérhető. De azt is inkább úgy, hogy van valami előképzettséged, tanulmányod, segítő tanárod. Persze, hogy készség szinten begyakorolj típusfeladatokat, arra töltögetheted a pdf-ket. De az nem élő beszéd. Azt letöltögetéssel, nettel nem fogod begyakorolni. Úgy nem fogsz megírni egy hivatalos levelet, nem fogod megérteni, mit írtak neked egy ilyenben.

Franciául, spanyolul? Már az íráson is röhögnöm kellet... Pláne japánul nem fogsz megtanulni netes anyagból. Remélem komolyan gondolta az illető, mert viccnek tényleg durva. Az, hogy "watashi wa kisköcsög san desu" az nem japán tudás, ahogy az sem, ha valaki le tudja írni a hiraganákat; vagy az, hogy sokat néz mangavackokat. IMHO.

Amiről itt ti sokan írogattok, az az idegen (angol) nyelvű szövegek elolvasása, megértése című játék.

Nem nyelvvizsga, nem nyelvtudás. :)

Akvyr 2010.03.22. 15:40:49

Az én ismerettségi körömben az emberek 90%ának már 15 évesen megvolt egy közép angol/német/francia nyelvvizsgája. Egy részük (akinek szüksége volt rá) ezt érettségiig felnyomta emeltre, páran még egy közepet leraktak, stb. Nehogy már az ezt követő 3.5 év alatt gondot okozzon az össz két nyelvvizsga összekaparása. Akarat kérdése az egész.
Egyébként a BME-n is nullkreditesek a nyelv tárgyak, mégis alig lehet beférni az órákra, legyen szó felsőfokú angolról, oroszról, bármiről. Az új tematikák kidolgozása meg nem tudom mióta lehet hatalmas feladat, engem mindíg úgy oktattak, hogy volt egy világhírű nyelvkönyv, amin végig mentünk kis egészséges kitérőkkel. Durva lehetett ám kitalálni a tematikát. Még jó, hogy az oldalak meg voltak számozva.
Ez most valahogy nem jött át.

nyílméregbéka 2010.03.22. 15:52:17

Az én személyes példám:
Nekünk általánosban az orosz ment (utáltuk és a tanár sem volt ász). Nyolcadikban jött a rendszerváltás, abban az egy évben tanultunk angolt (alapnál is alapabb szintűt). Utána szakmát szereztem (nem volt nyelvtanítás), majd munka mellett estin érettségiztem (nem volt nyelvtanítás), majd munka mellett estin jártam főiskolára (nem volt nyelvtanítás).
Hála a jó égnek, az én diplomámhoz még nem kellett nyelvvizsga, viszont a munkámhoz sem kell nyelvtudás.
(Azért volt pár angol korrepetálás némelyik suliban, arra jártam.)
Mivel az angol (főleg a beszéd) nagyon nem jött be, olasz tanfolyamra jártam évekig, akkor már saját pénzből. Egy tízhetes tanfolyam úgy 25.000.- Ft. És ebből sok-sok szintet kell csinálni, mire a nyelvvizsgáig eljutsz.
Ennek a volt oroszos generációnak vagy volt rendes nyelvoktatás a további sulikban, vagy nem, és akkor, mint én, fizethettünk kemény százezreket.

Ezenkívül ahogy Lámalány említette, mi van azokkal, akiknek tényleg nincs nyelvérzékük? Hát nekem pl. tényleg nincs, erre rájöttem az évek alatt, hiába erőlködtem mind angolul, mind olaszul; egy írott szöveget szép lassan lefordítok, ill. megfogalmazok, de beszélni és a beszédet megérteni NEM tudom, vagyis csak hooooossszú percek múlva.
Szóval mi van azokkal, akiknek az áll a nyelvvizsga és így a diploma útjába, h. egyszerűen nincs nyelvérzékük, mintha mondjuk diszlexiások lennének??

főboszorka45 2010.03.22. 15:52:38

Na igen, a motiváció...
Én több, mint 20 éve államvizsgáztam, még az átkosban.
Lehetett orosz nyelvet tanulni kötelezően, és aztán mellette a fősulin németet vagy angolt.
Akkoriban rettenetesen hülye rendszerben volt a nyelvoktatás, mert pl középiskolában kellett nekünk tanulni Tatjana levelét Anyeginhez, ékes orosz nyelven és kívülről!!!Holott egy pohár vizet nem tudtál kérni. volt olyan, hogy 8 év orosz tanulás után a nyelvi záróvizsgán az volt az orosz mentőkérdés, hogy kak tyebjá zovut?
Ma, 46 éves fejjel újra beültem az iskolapadba, hogy angolt tanulhassak a német és az orosz mellé ( utóbbi nem nagyon megy már, de azért még olvasni tudok, és jó pár szót még megértek)
A gyerekemnek megvan a középfokúja angolból+felsőfokú OKJ-hez kellett neki a vendéglátás-idegenforgalom középfok C, mindet elsőre abszolválta.
Még középiskolás korában tette le a komplexet, az egyik angol nyelvű mesecsatornából tanult angolul, a nyelvtanhoz lövése nincs, de kiválóan beszél. Respektálom, hogy menjen egynyelvű felsőfokra. igaz, hogy nem tudja a nyelvtant, de attól még meg tudja oldani a nyelvtani tesztet, hiszen itt választani kell a válaszokból, és nem felelni a nyelvtanból. Az alkalmazás a lányeg.
Ma.. Még nálunk forgalomb nem került ismeretterjesztő filmek szinapszisát fordítja, és a szinkront ellenőrzi, kozépfokkal!!!
Én meg azért kezdtem el tanulni, mert ha megszűnik a cég, ahol dolgozom, angol nélkül nincs esélyem.. Egészen jól megy egyébként, mert van motiváció.
Akik tanítanak az adott nyelviskolában, bőven a gyerekeim lehetnének, mégis nagyon ügyesen és szeretettel tanítanak, mindenkit, nemcsak engem.
A motiváció a legfontosabb tehát+ valami internetes, vagy tv-s nyelvi gyakorlási lehetőség.

kacsa232 2010.03.22. 16:16:19

@Monsanto: nem tudom,te hova jártál középsuliba,de az én kelet-magyarországi gimimben az osztálytársaim közül (38 ember)senkinek sem volt középfokú nyelvvizsgája. Sok függ attól,hogy milyen tanárok közé csöppen az ember.

BoNa 2010.03.22. 17:23:26

Azért, mint felsőoktatásban tanuló hallgató, hadd tegyem hozzá, hogy egy kredit nélküli tárgy elég hasznavehetetlen. Hajtasz egy éven át, hogy nehogy kiess, fizetőssé válj, stb., ezért mint egy állat gyűjtöd a krediteket, hogy aztán felvegyél egy tárgyat, ami idő, meg stressz, de ezért ne kapj semmit... No deal.

Írókéz 2010.03.22. 18:05:13

@molnibalage: Van itt egy alapvető tévedés. A nyelvtudás nem pótolja a szakmai tudást és fordítva is így van ez. Vagyis igenis legyen jó színvonalú a szakmai képés ÉS tessék nyelveket beszélni. Pont.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.22. 18:25:00

@Írókéz: Miről akarsz angolul beszélni, ha magyarul sem tudod, hogy miről van szó?

Ladyb 2010.03.23. 08:52:24

@molnibalage: a középfok a KER (Közös Európai Keretrendszer) B2-es szint (ez a nyelvi szint), a C típus meg azt jelzi, hogy írásbeli és szóbeli együtt. De véletlenül se zavarjon össze :)

Írókéz 2010.03.23. 11:30:04

@molnibalage:
1. legyen szakmai tudásod
2. beszélj nyelveket.
Mit nem értesz ezen?

Patchoulie 2010.03.23. 13:15:02

@MortálWombat:
Tudod mi a gáz? Ha kéttannyelvűből jöttél de még azt a nyelvet sem makogod, ami a fő nyelv volt.

A mai iskolákban egyáltalán nem a tanuló részéről gáz, hogy nem tud két nyelvvizsgát lerakni. (Persze kivételek mindig voltak, vannak és lesznek is). 13 éve (!) "tanítanak" németül, teljesen sikertelenül. Angolul 3 évig tanultam, aztán inkább előrehozott érettségit tettem és kiszálltam a hülyeségekből, ugyanis a csoporttársaim 90%-a folyamatos múltban sem volt képes szöveget alkotni, mert a tanár egyszerűen nem tanította meg rá.
Mi volt nekünk a nyelvtanulás? Angolból állandóan szövegek és egyházi főméltóságok bemagolása (első órán megtanultam, hogy mi az, hogy kolostor, a gombát viszont csak két évvel később tudtam meg...) és így nagyjából ennyi. Németből két évente tanárcsere, ahol mindegyiktől azt hallottad, hogy az előző milyen hülye volt (tényleg azok voltak), majd a másik ugyanolyan hülyeségeket tanított meg ( az egyik összekeverte az angolt és a németet, így az angol szabályoknak megfelelően tanította meg az órát németül).
Erre most jöhetne, hogy abszolút nincs nyelvérzékem, de ez az, ami pont nem igaz. 1 év alatt jobb a spanyolom, mint a németem és az angolom, csak azért, mert egy jó tanárom volt.
Ezek után biztos, hogy annyira gáz, ha nincs két nyelvvizsgád gimiben/középiskolában? Szerintem kész csoda, ha van.

ausoniait 2010.04.17. 15:34:07

Erre tudok egy nagyon egyszerű megoldást.
Nem a diploma, hanem a felvételi alapkövetelményévé kellene tenni a nyelvvizsgát.Legalább egyet, de nem ártana rögtön kettőt. Én is megcsináltam a gimnáziumban,nem haltam bele.Nekem is irtózatosan rossz nyelvtanáraim voltak középiskolában, és a pénz sem vetette fel soha a családomat,mégis elmentem nyelviskolába.Mert hogy hány nyelvet beszélsz,nem mindegy.
Jelenleg felsőoktatási intézményben tanítok egyébként angolt. legszívesebben sírva fakadnék,amikor azt látom, hogy egy fiatal felnőtt, akinek ingyen adnak lehetőséget rá, mennyire nem foglalkozik a nyelvtanulás kérdésével.Pedig nem is olyan szakon tanulnak, aminek elvégzése után az elhelyezkedésnél mellékes lenne az angol nyelvtudás, épp ellenkezőleg.
Megrémít, hogy mennyit hangsúlyozzuk, hogy fontos nyelvet tanulni és a gyerekek mégsem törődnek vele.Lusták hozzá...

euro_állás · http://www.euro-allas.hu/ 2012.07.08. 15:39:28

Számos szaknál elvárás a szakmai nyelvvizsga, 1 vagy akár 2, de a felkészítés hagy némi kívánnivalót maga után..

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása