137

Egy tanárnak is lehet magánélete

Ellenőrző , 2009.11.27. 08:00

Szerdán a blogon megjelent, Lehet-e egy tanár gárdista című poszthoz kapcsolódó egyik kommentet találtunk érdemesnek arra, hogy önálló posztként is megjelenjen, természetesen a kommentelő beleegyezésével.

 

Nem olvastam végig az összes kommentet, mivel gondolom a nagy részük a dolog politikai vonatkozásával foglalkozik. Engem ez nem érdekel.

Inkább máshonnan közelítem meg: lehet-e egy tanárnak magánélete?
Szerintem egyértelmű a válasz, igen. Sajnos Magyarországon még mindig nagyon erősnek tűnik az a beidegződés, hogy a tanár az tanár, mintha nem lenne ugyanolyan ember, mint az összes többi. A hivatás az hivatás, a magánélet pedig magánélet. Szerintem abszolút nem probléma, ha egy tanár civilben fideszes, MSZP-s vagy akár Jobbik-, esetleg Munkáspárt-drukker (bár ez a kettő már a durvább kategória). Nem baj, ha aszexuális, nem baj, ha meleg, nem baj, ha keresztény, nem baj, ha ateista, az sem gond, ha a gárda vagy valamilyen más szervezet egyenruájában feszít az iwiwen. Tegye meg nyugodtan. Ha jó tanár, jó ember, jó pedagógus, akkor bármit megtehet, amit akar. Ha a magánéleti dolgaiból valami problémája adódik, az az ő gondja, mint bárki másnak, neki kell rendeznie az esetleges félreértéseket a diákjaival és a kollégáival is. De tehesse meg!

Sajnos az iskola mindig is amolyan kádermelengető volt, ahol az igazgató, mint sokszor a mindenkori hatalom bizalmi embere, irányította a kollégák "erkölcsi" és "ideológiai" fejlődését. Azt gondolom, hogy ez nemcsak téves, hanem veszélyes is. Ugyanis elmúltak már azok az idők (szerencsére), hogy az iskola egyféle idealizált emberképet közvetített a diákoknak, aminek a tanár volt manifesztációja. A tanár ugyanolyan ember, mint a többi, sokfélék vagyunk, a pedagógusok is sokfélék. A lényeg, hogy az adott szakember a feladatát jól lássa el a munkahelyén, ha ő munka után kocsmázik vagy kurvázik, az az ő dolga, de a feladataira ne nyomja rá a bélyegét.

Sajnos álszent világban, álszent országban élünk, havonta előkerül valami szaftos kép vagy videó valamelyik kisiskola pedagógusáról, akitől aztán (saját kérésére - muhaha) megválnak. Jön József igazgató úr, és megmondja Terikének, hogy vagy azonnal megy magától, vagy nem kap tanári munkát a megyében 20 évig. Mintha a szex (illetve szexkép vagy bármi más) bűn volna. Sajnos ettől az álszentségtől szenvedünk évtizedek óta, többek között ezért is szarnak a kamaszodó iskolások az oktatásra, hiszen ők az igazságkereső, őszinte, tisztánlátó félgyerek-félfelnőtt fejükkel nem értik, hogy miért dicsőítik a hikomat, tanárnak nem nevezhető idiótákat a suliban, miközben a "jó fej" tanárok állandó basztatásnak vannak kitéve. Persze, mert nekik általában van magánéletük, és abban bizony olyan dolgokat is csinálnak, amiknek hallatán a 60 éves Elza néni elalél az énekórán. Mert ugye a tanár is ember. Iszik, dug, böfög, fingik, veszekszik, sír. Mert ez hozzátartozik az élethez. És ha Elza néni nem lett volna a 38 munkaéve alatt végig az aktuális igazgatókedvence fapicsa, aki öregasszony létére nagyjából hasonló lelki fejlettségi szinten van, mint egy 10 éves kislány, akkor ő is csinálta volna ezeket. Így azonban vélhetően fogalma sincs arról, hogyan működnek az emberek, tehát tökéletesen alkalmatlan a tanításra, hiába beszél csak szépen, és hiába vállalja ingyér' a túlórát. És sajnos az évek alatt Elza néni éppen ezért valószínűleg egy megkeseredett, magában gyűlölködő, gonosz öregasszonnyá vált, akit az is zavar, ha Pistike csúnyán néz rá, attól meg kikészül, ha a matekos kolléga az interneten a picsáját mutogatja. Így aztán Elza néni az alélt állapotból való visszatérés után az igazgató bácsihoz/úrhoz/elvtárshoz esik be először, és elmondja, hogy nem marad tovább egy épületben a matekos kollégával, mert ez maga az erkölcsi fertő.

Szóval csak lazán gyerekek. A tanár elsősorban ember, és csak azután tanár. Ha tanárként jó, ha a gyerekekkel meg tudja beszélni még azt is, amit esetleg a magánéletéből furcsállnak (annyira nem szokták, a gyerekek meglepően toleránsak és intelligensek, ha normálisan állnak hozzájuk), akkor az ég világon semmi gond nicsen vele. Még akkor se, ha esténként a kocsmából kell hazavinni, vagy pucérra vetkőzik a nyuszis magazinban. Legfeljebb rá rejszolnak majd a nyolcadikasok a fiú WC-ben a matekóra előtt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr551553208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zz_ 2009.11.27. 08:41:57

Jó magyar szokás szerint sikerült ezt is kisarkítani. Mert így sokkal könnyebb ítélni.
Szerintem attól hogy nem látok/hallok valakit nyilvánosan fingani, büfögni, hányni, meztelenkedni, attól még lehet "ember" . Vagy csak az igazán emberi mikor ezt közszemlére teszi? Pali bácsi jó fej mert órán vakarja a faszát? Laci bácsi meg nem, mert úgy tüsszent/ásít hogy a szája elé teszi a kezét?
Érdekes...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.27. 09:05:35

Minden magánéleti problémét hurcolunk magunkkal,ugye nem gondolja senki,hogy a tanárok ezt az iskola kapujában leteszik,és onnam kezdve délig állnak a hivatásuk magaslatán(mondjuk az előző napi kocsmázás emlékével).
Lehet magánélete, de minden ember élete kihat a munkájára, a viselkedésére.A PEDAGÓGUS, mint eszménykép létezik,úgy mint annak idején a humanista embereszmény,és amikor számonkérik a pedagógust, akkor ennek az ideális képnek az alapján teszik.
Érthető, hiszen mindenki a gyereke nevelését,életét bízza a pedagógusra.Vagy nem?

mette 2009.11.27. 09:07:18

Emlékeztek a Váratlan utazásból Ms. King-re? Szerintem az emberek többsége most is ezt a tanár ideált vizionálja. Szigorú, nincs magánélete és magányos, hiszen csak a hivatásának él.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.27. 09:13:28

Hogy mennyire számít az, hogyan éled a saját életedet,és hogy azt hogy nézik mások,kedvenc szomszédom példájával tudom illusztrálni.
Reggel találkozunk,így köszön:
-Jó a kedved volt valami az éjjel...
-Rossz a kedved,nem volt semmi az éjjel...
Tökmindegy,ő magából indul ki.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.27. 09:15:05

@mette: Aztán csak frusztrált volt szegény Ms. King.

mette 2009.11.27. 09:19:30

Az az alapfelszereltség része, amelyik tanár nem frusztrált, az a Marsról jött.

Rabyn 2009.11.27. 09:26:29

Nem is igaz van neki magánélete:) Csak épp férjhez nem ment soha.

Nekem volt olyan tanárom aki, amikor az a csúnya választási időszak volt amikor a jobboldaliak meg a baloldaliak nagyon csúnyán összekaptak, annyira, hogy nálunk 7.-es vagy 8.-os gyerekeknél is kiütközött, mert a jobboldali szülők gyerekei a jobb padsorba a baloldaliaké a bal padsorba ültek (középen meg akit nem érdekelt a dolog) az a jobb oldali gyerekekkel sokkal kedvesebben viselkedett, a balpadsorosokat szívatta a középen ülőkkel meg egyszerűen nem foglalkozott. Sőt le is szúrt minket amikor márc.15 után nem hordtuk a kokárdát...
Na ez szerintem már baj.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.11.27. 09:28:43

az alapvető baj, hogy nem tudjuk eldönteni, hogy mit várunk a tanároktól... Azt, hogy neveljenek vagy azt, hogy tanítsanak? Mert ha csak utóbbit, akkor tényleg nem baj, hogy ilyen vagy olyan.
Viszont a tanár mindenképp nevel, ha nem is direktbe, de a saját példáján keresztül biztos, hogy hatással van a gyerekre, és innentől már nem mindegy, hogy a magánéletében micsoda... Mert én nyilván azt szeretném, hogy olyan értékeket adjon át a gyerekemnek, amit én fontosnak tartok. És innentől kezdve már nagyon nem mindegy, hogy a magánéletében micsoda... Felelőséggel tartozik a hivatása miatt a magánéletéért is, hogy ha tisztsséges társadalmi viselkedésre tanítja a gyereket, akkor közbe ne lopjon du. a közértben... stb.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.27. 09:30:05

Ha tanár példakép van, aki tudom ajánlani Kimura sensei-t. Ő legalább őszinte, és szereti az iskolás lányokat:

www.youtube.com/watch?v=ftAMtTH6mKQ

Amúgy meg emlékszem én is az iskolánk hatalmi viszonyaira. Aki dugta az öreg igazgatónőt, az kedvezményezett volt, (egyszerre többen is voltak) aki meg ugrált, az ment a levesbe. :)

azallamenvagyok 2009.11.27. 09:31:46

a tanár is ember, de a gyerek is, a gond elsősorban azokkal a tanárokkal szokott lenni, akik a kapuzárási pánikjukat beviszk a terembe, de beszólnak a gyerekre, ha fáj a feje, vagy megvetik, ha szerintük nem normális utat választanak: lásd szerelmes vagyok a tanárnőbe poszt, az a nő pl ne várja, hogy emberként kezeljék...

lyesmith 2009.11.27. 09:35:30

A probléma az hogy elég nehéz úgy tanítani hogy a tanár elveszti a diákjai megbecsülését. Van e joga egy tanárnak rendszeresen ugyanabban a kocsmában berugni ahol a diákjai? Szerintem joga VAN! De ne csodálkozzon ha az iskola megválik tőle hiszen ha egy idő után aligha tudja ellátni a munkáját úgy hogy a diákjai részegesnek tartják. pl.

lyesmith 2009.11.27. 09:37:54

Más.

Nem emlékszem egyetlen gyerekes tanárnőmre (Igen ez NŐI tanár!!) sem aki ne hozta volna be a magánéletét az osztályba.

freesleep 2009.11.27. 09:42:40

"mutasson példát a tanár" - "nevelje a gyereket az értékrendem szerint" - az a baj ezekkel amit a poszoló is leírt: nincs egyetlen értékrend ma. a szülő értékrendje simán eltérhet a tanárétól és lehet mind a kettő teljesen jó és korrekt ember. most akkor legyen a tanár detektív, aki előzetesen kideríti a szülő értékrendjét, aztán színész aki eljátssza hogy vallja is végül pedig tanár aki ránevel? miért is nem a szülő nevel a saját értékrendje szerint? miért baj ha a gyerek a suliban többféle értékrendet lát hitelesen képviselve? az életben is ez lesz

2009.11.27. 09:42:42

Éppen tegnap ment egy régi magyar film valamelyik csatornán: az Emmáról és a Böbéről. Ide lehetne linkelni, mert mintha semmit nem változott volna a világ azóta.

freesleep 2009.11.27. 09:44:41

@lyesmith: és a gyerekek ugyanezért szintén se csodálkozzanak, ha eltanácsolják őket?
most komolyan, egy 12 éves gyereknek adott esetben több joga van a magánélethez mint egy felnőtt embernek eszerint a vízió szerint

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.27. 09:44:51

@lyesmith: Egy csomó férfitanárom meg a másnaposságát,vagy a permanens ivását hozta be.Volt köztük sok iszonyatosan jó koponya,de ha előző nap te váltod vissza az üvegeit, másnap milyen(kamasz) érzelmekkel felelsz nála?

Fabius 2009.11.27. 09:47:16

A "tanár"-tól azt várja el a társadalom, tanítsa a gyerekeket, mutasson példát bizonyos szinten a tanulóknak. A netre került szexképek, politikai párt egyenruhája nem az a példa, amit mutatni kell a gyerekeknek.
Ez persze nem jelenti azt, a tanárnak ne legyen szexuális élete, vallási, politikai identitása. Legyen, őt is pont annyira megilleti, mint bárki mást. De legyen tisztában azzal, az ő magánélete nem lehet kirakat, mert a társadalmi elvárásoknak és normáknak meg kell felelnie. Én nem szeretném, ha a fiam tanár néni szexvideójára recskázna. Mert akkor az a minimális tekintélye is elveszlik, ami a mai (túl)liberális világban még megmaradt.
Ahogy nem szeretném azt sem, a tanár az aktuális anyag helyett a saját politikai nézetének megjelenítésével traktálja a gyerekemet.
Tegye ezt otthon vagy a barátai körében. Szerintem nem túl nagy elvárások ezek. Bennem még él a (tév?)képzet, hogy tanárnak lenni nem szakma, hanem hivatás. Aki nem képes alkalmazkodni ezekhez, az legyen inkább politikus vagy pléhmét.

MagyarZizzi (törölt) 2009.11.27. 09:51:21

Szerintem nem baj, ha a gyerek tudja, hogy a tanár is ember, és van véleménye meg problémái. De ezt ne úgy tudja meg, hogy a kedves tanerő az egész osztálynak elsírja, hogy megdöglött az aranyhala, meg hogy ő a Munkáspártra fog szavazni. Ha a tanár az iskolában jól ellátja a feladatát, szigorú, de igazságos, és emellett hajlandó a diákokkal beszélgetni világnézetről meg ilyesmiről, semmi baj. Hangsúlyozom: beszélget velük, és nem átneveli őket! Akkor otthon akár SS egyenruhában is hentereghet a kanapén, és nyugodtan fölrakhatja magát a ziwiwre vagy bárhova, a diákok tudni fogják, hogy hát egyen fene, a tanár úrnak ilyen a világképe, de a légynek se vét vele, akkor nem kell kiakadni rajta. A jó tanárnak lehet magánélete. Rossz tanárokra meg nincs szükség.

Ja, és még valami: a pucérkodó, gárdaruhás, seggrészeg DIÁKokat ábrázoló képeket miért nem törölteti le senki sehonnan?!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.27. 09:53:09

@Fabius: az összes ilyen okfejtéssel az a gond, hogy nincs már "társadalmi norma". az meg ősi tévedés, hogy a tanuló azért tiszteli a tanárt, mert nem rúgnak be együtt, vagy mert úgy csinál, mint ha nem lenne szexuális élete...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.27. 09:53:16

@freesleep: Mert nem vagyok kíváncsi arra, hogy a gyerekem hogyan dolgoz fel egy hitelesen képviselt drogos, egy hitelesen képviselt kurva, egy hiteles képviselt "látványosanbuzi", vagy egy hitelesen képviselt szélsőséges értékrendet.

Mert akkor én meg hitelesen fogom képviselni a gyermekéért kiálló szülő értékrendjét...

Teccikérteni?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.27. 09:54:03

@freesleep: Szerintetek vannak/nincsenek az emberiségnek alapvetó értékei,ami alapján lehet gyereket,embert nevelni?
Egyet kettőt mondanék: (előrebocsájtom:nem vagyok vallásos!)
-Ne lopj!
-Ne ölj!
-Tiszteld apád,anyád, mindenkit!
A lista bővíthető.

lyesmith 2009.11.27. 09:56:38

@freesleep: Egyet értek. 18 év alatt be kéne tiltani a kocsmázást minden olyan helyet ahol alkoholt szolgálnak fel kiskorúnak. De ez egy másik probléma.

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: Teljesen igaz. Nem azt írtam hogy a férfi tanároknak nincsenek problémáik. Azt írtam hogy az iskolapadban eltöltött 19-20 év alatt nem volt egyetlen tanárnőm se aki ne hozta volna be rendszeresen a magánéletét az osztályterembe.

Lili Marleen 2009.11.27. 10:03:10

@Fabius: nagyon jol leirtad a gondolataiomat, koszi.:)
Meg annyit tennek hozza, hogy sajnos vannak olyan szerepek amikbol nem lehet kilepni. Ilyen a papoke, a rendoroke, orvosoke es igan, a tanaroke is. Nekik allandoan peldamutatoan kell(ene) viselkedniuk, nem csak 8-5-ig.:)

@Veszmadar: "az összes ilyen okfejtéssel az a gond, hogy nincs már "társadalmi norma". ". Ez baratom, egy nagyon ocska kifogas mar ha meg nem sertelek. De ha igazad volna is: akkor megint a tanar felelossege lenne (haha... tudom a bilibe log a kezem) ezeket a normakat megteremteni..

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.27. 10:03:13

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: és azt elmondod nekem, hogyan akadályozod meg, hogy a valósággal találkozzon a gyereked? Szted azzal jobbat teszel neki, ha egy hazudott világot raksz elé? Mert ha a tanár mondjuk díszbuzi, ahogy te fogalmazttál, akkor a gyereked az lesz? anyám...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.27. 10:03:59

@lyesmith: Nem kötekedni akartam csak ez is érdekes,hogy mi zavarja a lányokat,és a fiúkat jobban a tanárok viselkedésében.De utáltam a matektanárnőmet, mert állandóan a családját mesélte, tanítani nem tudott,én meg hülye maradtam matekból.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.27. 10:07:09

@Lili Marleen: ez nem kifogás, hanem tény. Mondok egy példát: mondjuk a ruhaszárító kötél említette meleg-kérdés. Mit kellene ezügyben képviselni a tanároknak szted? Jogilag nem kifogásolható. Az én noprmarendszeremben sem, a tiedben meg lehet, hogy igen. Ki dönti ezt el?

sejtem, hogy értelmes válasz erre nincs, pedig ez csak egy kérdés, és ilyenből van még 4millió...

elod72 2009.11.27. 10:07:29

Termeszetesen lehet egy tanarnak maganelete. Elso, hogy mit csinal az osztalyteremben. Volt nemreg egy kis vitank errol itt tobbekkel, amikor az interneten magat reklamozo homoszexualis tanart igyekeztem kicsit vedeni, pont ezen az alapon.

A maganelet es a hivatas gyakorlasa NEM fuggetlen egymastol! Ezert a maganelet extrem kilengesei nagyon valoszinuve teszik, hogy az illeto nem alkalmas tanarnak. Kerdes, hogy hol kezdodik az extrem. Mindenkinel mashol. A garda-tagsag nalam amolyan hatareset.

Megneztem, mi a helyzet Nemetorszagban. Ha lesz idom, talan irok belole egy kerekebb valamit is. Most csak egy pelda:

Egy hamburgi altalanos iskolaban egy NPD-tag tanarno tanitotta a zenet. Az NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) egy szelsojobbos, de legalisan mukodo part. Az iskola azonnal megprobalta kitenni, de mivel semmi jogszerutlent nem tett, ezert nem igazan lehetett rajta fogast talalni. Mindenesetre az iskola (ahol nyilvan nem csak nemetek tanulnak) azonnal megprobalt fellepni ellene. Itt a teljes cikk: www.lehrerfreund.de/in/schule/1s/npd-lehrerin-hamburg/

8y 2009.11.27. 10:08:17

"az sem gond, ha a gárda vagy valamilyen más szervezet egyenruájában feszít az iwiwen." - ha ez valakit sért? Mert fordított esetben, ha az iwiwen "megsértek" egy tanárt, az olykor azonnali fegyelmi. Vagy csak majdnem. Ha én őket akaratomon kívül megsértem, abból botrány van, ha ők aláznak meg, akkor én maradjak csöndben? Mert éveken keresztül csak ezt lehetett tapasztalni.

csak egy vélemény 2009.11.27. 10:09:00

@Metal Warrior: Kedves Warrior! Amit leírtál abból az következik (elnézést, ha rosszul értelmezem), hogy például egy elvált tanár sem lehet jó tanár, mert ezzel rossz példát mutat a gyereknek (akiket tanít, majd az Ő hatására el fognak válni a későbbiekben?)
Igenis egy tanárnak lehet magánélete és a tanár is ember. Egy dolog a fontos, hogy nem keverje össze a hivatását a magánéletével. Tanárként(több, mint 10 éve tanítok) azt tapasztalom, hogy a gyerekek, illetve a szülők szeretnek, a kollégáim megbecsülnek... ...pedig a magánéletemet nem úgy élem, ahogyan azt a mai, rettentően prűd társadalmi normák "előírják". Azt is el tudom mondani, hogy nagyon-nagyon sok pedagógus él - mondjuk úgy - szabatos életet, ami nem a külvilágra tartozik. Persze nem hivalkodom (hivalkodunk) vele, mert a külvilág felé betartjuk a normákat. Sajnos ma ott tartunk, hogy amint kiderül valami ilyesmi egy addig kiválónak tartott körülrajongott pedagógusról, azonnal rossz, erkölcstelen és a hivatásához nem értő lesz. Hogy is van ez? Netán elfelejti, amit tanult? Vagy attól a pillanattól elkezdi molesztálni a gyerekeket? Esetleg utána embert öl, lop a boltban? Netán egyik pillanatról a másikra eltűnik a tehetsége?
Azt gondolom, hogy egy pedagógusnak is lehet, sőt, kell, hogy legyen magánélete, mégpedig olyan, amiben jól érzi magát (és akkor kiegyensúlyozott lesz!!!)de ne tárja - mégcsak vélatlenül se - a külvilág elé.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.27. 10:12:02

@vészmadár (pica pica): köszönöm a távkiértékelést, a sarkítást, a prekoncepciókat, az implicit lenézést, és nézeteim nevetségessé tételét. Egy újabb liberális toleránst tisztelhetek benned, akinek a tolerancia az a saját nézeteinek kritika nélküli elfogadásának elvárását jelenti, de rajta kívül mindenki hülye?

Ön hülye?

Nyilván olyan iskolát szeretnél a gyerekednek, ahol a magyartanár vérében több a THC, mint a heamoglobin, az énektanár masszív alkoholista, és bár az orgánuma kiváló, de vicces kedvében a Himnuszt a "Megismerni a kanászt" dallamára tanítja, mert arra is kijön, de akkor nem lesz olyan szomorú, a tornatanár lányosan affektálva küldi fel a gyereket a bordásfalra, történelemórán a zsidó holocaustot nem tagadja a tanárúr, sőt, a nagy érdeklődésre való tekintettel meg is ismételné...

Baj-e ha én nem? Baj-e ha ezeket a jelenségeket nem az iskolában tapasztalja? Baj-e, ha ezekről nem azért szeretnék vele beszélni, mert hazaérve fellelkesülten arról beszél, hogy ha nagy lesz, ő is elmegy a rakétával Jamaicába, és ott kiírtja a mulattokat? Mert az iskolában erről volt szó...

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 10:13:41

"elmúltak már azok az idők (szerencsére), hogy az iskola egyféle idealizált emberképet közvetített a diákoknak, aminek a tanár volt manifesztációja"

Szerintem egyaltalan nem mult el. Csak most mindenki a maga valasztotta idealizalt emberkepet kozvetiti. A gardista a gardistaet. Ez sajnos kikerulhetetlen. Senki nem tud ugy beszelni, hogy a nezeteit ne csempessze bele. Akar csak freudi elszolasokkal. Ez foleg a tortelem es magyar tanaroknal kikerulhetetlen. Mikozben pont ezen tantargyak oktatasa soran varom el a legnagyobb nyitottsagot es semmilyen iranyba valo elkotelezodest.

En ezert imadtam a gimis magyar es a tori tanaromat is. Szerencses voltam veluk. Pedig a magyar tanarom alkoholista es depresszios volt. Fiatalon meg is halt. Viszont vegtelenul nyitott gondolkodasu volt. Szabadjara engedhettuk nala a kepzeletunk, a meglatasmodjaink. Minel sokoldalubbak voltunk, minel tobb szempontbol kozelithettunk temakhoz, annal izgalmasabbak voltak az orai. O sehova sem tartozott vagy epp mindenhova.

A tanar nem csak oktat, hanem nevel, peldat mutat. Ennel fogva oriasi a felelossege, mivel a kovetkezo nemzedek, ezrek, tizezrek gondolkodasmodjat meghatarozhatja, formalhatja, ahogy a papok is, ha hittanra, templomba jaratjak a gyereket a szulok. Igy tanora, hittan utan is tanarok és papok. Ezert ez egy hivatas. Ha nem megfeleloen viselkedik munkan kivul, akkor a munkajaban hiteltelenne valik. Bort iszik és vizet predikal. Ezert itelik el a pedofil papot, a gardista egyenruciban masirozo tanart stb... Nem konyvelo allasuk van. Hanem hivatasuk. Na papoljon az orvosunk se fogyasrol, dohanyzasrol, alkoholrol valo leszokasrol, ha o maga is tulsulyos, dohanyzo, alkoholista. Kirohogjuk. Hiteltelen.

Szimbolikusan demonstralva a konyvelo dohanyozhat. Egyedul dolgozik, nem art masoknak, csak sajat maganak. A tanar viszont nem, mert megszivjak a diakjai. Passziv dohanyoskent art nekik, art az egeszseges szellemi fejlodesuknek. Ennelfogva alkalmatlan a hivatasa vegzesere, hagyja el a palyat, vagy tiltsak el, és keressen olya allast, ahol nem arthat masoknak, foleg nem artatlan gyerekeknek.

Terézágyú 2009.11.27. 10:18:57

Egészen egyszerűen: az iszákos tanárnak semmi respektusa nincs a diákok előtt. Egyszerűen kiröhögik. Vagy a háta mögött, vagy előtte is. Még azok a diákok is, akik szintén isznak.
Nem tisztelik egy kicsit se. Vajon hogyan taníthat az ilyen?

Uramcsocsá, tényleg elképzelhető (100-ból egy-kettő), hogy annak ellenére hogy iszákos (stb.) jó órákat tart, a kollégái és a diákok is szeretik stb. De nem ez a jellemző.

gorillka 2009.11.27. 10:24:18

@freesleep: Nincs egy serpenyőben a tanár és a diák. Olyan ez, mint egy hagyományos munkahelyen a főnök-beosztott viszony. Ott is példamutatással tartozik a főnök a beosztott felé.
Teljesen másképp viszonyulnak az emberek egy olyan igazgatóhoz, aki az "általános normák" szerint él, mint aki attól eltér.
De a tanár is ember.
Volt egy osztályfőnököm, nagyon nem szerettük, nem volt következetes, olyan semmilyen volt. Aztán egyszer bejött és sugárzó arccal közölte, hogy sikerült örökbe fogadniuk a férjével egy kislányt. Később egy osztályfőnöki órára be is hozta.
A személyisége nem sokat változott, de másképp álltunk hozzá, normalizálódott a viszony.
Viszont közfeladatot ellátó személynél érdemesebb jobban odafigyelni a látszatra.

szakértőbb 2009.11.27. 10:27:26

@Metal Warrior:
Szia(sztok)!

Par kerdes johet?
>Mert én nyilván azt szeretném, hogy olyan értékeket adjon át a >gyerekemnek, amit én fontosnak tartok.

Igen am, de mi van, ha neki nem azok az ertekek, mint Neked? Arra mar foljebb tortent utalas, hogy manapsag ebben nincs nagy kozmegegyezes... Nem is kell szelsosegekre gondolni most...
Thf. Neked a FIDESZ az ertek (eljen a Vezer), neki meg a Torgyan:-) Vagy mondjuk en sz@rok az eljovendo kereszteny kurzusra, mert nem vagyok kereszteny, hm? Attol akar ember is lehetek, meg meg tanar is, ha nem tetszik, ne hozd hozzam a gyereked.
Emlekezzetek csak vissza kokardas idokre - akinek nincs, az nem is ember - holott eppen akkor valamelyik part kisajatitotta ezt, es csak az o oldala volt magyar. Ertheto, mirol beszelek?

Szoval ez az olyan ertekeket adjon at, amilyenekt en vallok, eleg necces, es nem nagyon tarthato, hiaba lenne kivanatos (esetleg).
Olyan ertekeket tud atadni, amik vannak benne. Azt is mondhatnam, nem kell atvenni. De remelem, Ti sem gondoljatok komolyan, hogy a diakok nagy resze a tanaroktol vesz at ertekeket? (Miert nem a szuleitol, ha mar azok olyan ertekesek? :-))) P

És innentől kezdve már nagyon nem mindegy, hogy a magánéletében micsoda... Felelőséggel tartozik a hivatása miatt a magánéletéért is, hogy ha tisztsséges társadalmi viselkedésre tanítja a gyereket

Fabius 2009.11.27. 10:27:40

@Lili Marleen: a tanár normateremtő felelősségét illetve is egyetértünk :-)

@vészmadár (pica pica): az ősi tévedés az, hogy nincs társadalmi norma. Van. Legfeljebb azok, akik tagadják ezt hangosabbak, mint mi, akik igyekszünk ennek legalább minimálisan megfelelve nevelni a gyerekeinket.

Ebbe viszont nem fér bele az a szexuális felvilágosítás, mikor a gyerekem első ilyen barangolásán a matek tanárt fedezi fel manduláig kifordítva, amint kitaposott mamuszra hasonlítva éppen két brét gyömöszöl magába.

Ahogy a nácizmus vagy kommunizmus foghalmát sem Hitlernek vagy Sztálinnak öltözött tanártól kell megtanulnia. Lesarkítottam ezt, persze, de -szerintem- a lényeg kihámozható.

szakértőbb 2009.11.27. 10:29:06

Bocsanat, az utolso harom sor Warror-tol szarmazo idezet, nem en irtam:-) (csak a CTRL+V) :-(

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.11.27. 10:31:04

A Magyar Gárda egy a Magyar Köztársaság törvényei alapján betiltott tömörülés,így annak a (pártoló)tagjának lenni nem a magánélet kategóriája, bármennyire is próbálja díszítgetni a posztíró, a helyzet az, hogy a gárda egyenruhájában való fényképeszkedés olyan, mintha kokószippantás közben kapták volna lencsevégre.
Egy törvénysértés dokumentuma.

dean23 2009.11.27. 10:36:13

Nálam nem az a "jófej tanár" aki kirakja a magánéletét a kirakatba és megosztja a diákokkal! Egy tanár tanítson és neveljen!
Ebben az országban sajnos bármilyen debilből lehet tanár! Meg is van a színvonal a "jófej tanárok" miatt! Zéró a respektjük!

Bambano 2009.11.27. 10:36:44

Szép poszt, egy baj van vele: nettó marhaság az elejétől a végéig.
Mert bár igaz, hogy a tanár is ember és van magánélete, de elsősorban ő mutat példát a diáknak és ezért nem teljesen ugyanazok a normák vonatkoznak rá, mint a bakterre. Másrészt meg az átlag ember sem tart még ott, hogy a seggét mutogassa az iwiwen, tehát ha a tanár megteszi, az még mindig kirívó dolog.

szakértőbb 2009.11.27. 10:36:58

@Fabius:
A kulonbozo tarsadalmakban masok a normak, ezt mintha elfelejtened.
Regen Athenban voltak olyan idok, amikor nem is voltal tekintelyes ferfiu, hanem volt fiubaratod:-) Van, ahol a 14 even aluli lanyok is nyugodtan vadaszhatok (nezd meg mondjuk a hazai szuletesi statisztikakat), stb.
Az a gond, hogy ezen kulonbozo tarsadalmi normaknak igen kicsi a kozos halmaza, es meg azoknal is vannak megegyenlobbek. A nevelest az rombolja, hogy erre nap mint nap lathat peldat a gyerek, es nem a tanaroktol...

szakértőbb 2009.11.27. 10:38:16

@dean23: az hagyjan, de barmilyen debilbol lehet szulo is:-) Sokkal nagyobb felelosseg szulonek lenni, mint tanarnak, he? :-P

Terézágyú 2009.11.27. 10:39:38

@szakértőbb:
"Az a gond, hogy ezen kulonbozo tarsadalmi normaknak igen kicsi a kozos halmaza, es meg azoknal is vannak megegyenlobbek. A nevelest az rombolja, hogy erre nap mint nap lathat peldat a gyerek, es nem a tanaroktol..."

Jó de ez nem indok arra, hogy a tanár ne is akarjon példát mutatni a gyereknek - sőt! Éppen ilyenkor kellene példát mutatni a gyereknek.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.27. 10:40:09

De akkor miért rúgták ki a pornós tanárnénit???
Ő legalább azt csinálta magánéletében, amit szeret. Tanárbácsi meg azt, amiről azt hiszi, hogy valami is jobb lehet...

Terézágyú 2009.11.27. 10:41:45

@espadazo: "De akkor miért rúgták ki a pornós tanárnénit???
Ő legalább azt csinálta magánéletében, amit szeret. "

Hát mindenki azt csinálja :) A részeges tanár is azt csinálja: iszik...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.11.27. 10:41:55

@kolbászoszsömle: Valszeg amikor készült a fénykép, még nem volt az, nem tudom szól-e arról a jogszabály, hogy a korábban készült képeket el kell-e tüntetni, le kell-e törölni, vagy elég nem publikussá tenni, illetve mondjuk a google cache-ből kinek a felelőssége (és lehetősége) ezek eltüntetése...

szakértőbb 2009.11.27. 10:44:13

@Terézágyú:
Persze, csak azt akartam mondani, hogy esetleg a gardaegyenruhas tanar is peldat akart mutatni - az O peldajat, mert O azt tartja helyesnek, hm? Az is lehet, hoyg valaki a voros csillagot nem onkenyuralmi jelkepnek gondolja, vagy eppen mas tortenelmi peldat nem ugy gondol, ahogy azt a tarsadalomnak sulykoljak... Igy ertheto? Nincs (meg) olyan, hogy jobboldali szulok gyerekeinek iskolaja (hivatalosan), meg balos szulok csemeteinek sulija.
bar ami kesik...

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 10:44:21

"Egy tanárnak is lehet magánélete"

Nem lehet, hanem van... Teny, mint minden embernek. Csak nagyon nem mindegy, hogy milyen. A tanarok eseteben kulonoskepp, hiszen lassan tobb idot toltenek a gyerekekkel, mint a szulok.

Az iskolakapun kilepve is ugy koszontik, szolitjak a diakjai, az utcan osszefutva, hogy "tanar ur", "tanarno"... Nekik az marad. Ahogy soha nem tudjuk levedleni a szemelyisegunk. Nem szununk meg ferfi, no, ferj, feleseg, apa, anya, szuleink gyermeke, testver, tanar stb lenni, mert kilepunk egyedul otthonrol, otthon hagyva a csaladunk stb... A rank osztott es valasztott szerepeink, szemelyisegunk minden pillanatban elkiser, meghataroz.

Zz_ 2009.11.27. 10:44:37

Mégis mitől lesz tisztelhető ma a tanár/tanárnő?
Legyen az egyházi iskola vagy "nem" egyházi iskola :-)

Fabius 2009.11.27. 10:45:32

@szakértőbb: Ebben neked tökéletesen igazad van. De én nem a régi Athénban vagy a hasonló normákkal rendelkező Egyiptomban élek, hanem itt. :-) Ahol nem általános a 'fiúbarát', és a 14 éves lányok is csak egy népcsoport szerint vadászhatóak szabadon. Úgy gondolom a többség nagyjából egyféle normákat tart elfogadhatónak, legalábbis ha az oktatást és a tanárokat nézzük.

elod72 2009.11.27. 10:46:22

@kolbászoszsömle: A kerdest arnyalja, hogy nem olyan regota torvenysertes...

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.11.27. 10:47:31

@szakértőbb: Persze, különbözőek vagyunk, különböző értékrendekkel, emiatt kéne, hogy a tanerő _csak_ tanítson. Mondjuk attól még az élete valamilyen szinten mindenképpen minta lesz, ezt nem lehet kikerülni.
De különben itt már egy másik probléma is felmerülhet, pl. hogy egy történelemtanárnak is nehéz hogy ne vigye bele az értékrendjét... Pl. az egyik tanárnak a holokauszt a legnagyobb fájdalom, a másiknak meg Trianon, és mindegyik nyilván azt fogja hangsúlyozni, ami neki fontos. Ezzel mit lehet kezdeni?

@csak egy vélemény: Az elvált tanár is ember... :)) Viccet félretéve, nyilván lehet magánélete, csak azt gondolom, hogy neki nagyobb a felelőssége. Ugyanúgy mint a buszvezetőnek, akinek a buszában 40-en utaznak. Ha ő hibázik, sokan sérülnek meg, míg ha én elnyalok a bringámmal, max nekem lesz bajom.

Különben szerintem emiatt nem kéne fingatnia a kormánynak az egyházi oktatási intézményeket, mert ott legalább elvben teljesülhet bizonyos értékrendű oktatás, az állami intézményeknek meg tényleg az objektív tudás átadására kellene törekedniük.

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 10:49:08

Erdekes, hogy a pornofilmjevel nyilvanosan debutalo nyelvtanar neni szegyeneben eltunt. O erezte, hogy tulment minden hataron. Mint tanar, megszunt letezni. Jol erezte. Legalabb ennyi volt benne.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.27. 10:50:55

@Terézágyú: Emlékszem, amikor még bűnös dolog volt villamoson telefonálgatni. Nem is olyan régen!
Hogy változik a világ. Előfordulhat, hogy pár év múlva el se mehet tanárnak olyan, aki nem teszi ki a pofakönyvre a maszturbálási szokásait videón.
De milyen ember már az, aki egyenruhában keres partnert???
Gondoljunk már bele....

Amikor hazaér, szalutál az asszonynak és elkiáltja magát:Gárdatársnőnek jelentem, 19 óra 30kor Béla gárdatárs jelentkezik esti pittyputtyra!

Terézágyú 2009.11.27. 10:51:29

@szakértőbb:
"Persze, csak azt akartam mondani, hogy esetleg a gardaegyenruhas tanar is peldat akart mutatni - az O peldajat, mert O azt tartja helyesnek, hm? Az is lehet, hoyg valaki a voros csillagot nem onkenyuralmi jelkepnek gondolja, vagy eppen mas tortenelmi peldat nem ugy gondol, ahogy azt a tarsadalomnak sulykoljak... Igy ertheto?"

Hát valójában ez a baj, hogy az ilyen ember "forradalmi hevülettel" szándékosan szembemegy mindennel.

Éppen ezért lenne jó, ha megegyeznénk a közös normákban. Mert vannak ám. Csak keresni kéne.

És hogy egy kicsit demagógan fogalmazzak: ezért tart itt ez a ország, ahol tart, mert nálunk soha nem volt igazán "demokratikus" oktatás... valamilyen ideológia mindig ráfeküdt az iskolára, a tanításra... (Jó, a gárdistás tanár még nem ráfekvés :), de már egy jel)

Terézágyú 2009.11.27. 10:53:43

@Metal Warrior:
"Pl. az egyik tanárnak a holokauszt a legnagyobb fájdalom, a másiknak meg Trianon, és mindegyik nyilván azt fogja hangsúlyozni, ami neki fontos. Ezzel mit lehet kezdeni?"

Soha nem az a baj, hogy valamit hangsúlyoz, hanem az, hogy valamit a másik rovására hangsúlyoz. Hogy az egyiket szándékosan kisebbíti (tagadja), hogy annál jobban kiemelhesse a másikat...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.11.27. 10:54:14

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Hát, nem tudom.
Ez nekem olyan, hogy legyek jóindulatú. Szegény tanár nem tudta, hogy a Magyar Gárda tevékenysége a Köztársaság törvényeibe ütközik, és belépett, mert elhitte azt, amit a kirakatban látott.
Aztán jöttek a tudorok, akik megállapították, hogy bizony a Magyar Gárda nem az, aminek látszik, hanem valami egészen más, és kimondták, hogy ezt bizony fel kell oszlatni.
Ha erről értesül az ember, akkor vagy elfogadja a döntést, és felelőssége tudatában archiválja azokat a képeket, amelyeken ő közösséget vállal a feloszlatott szervezet azon értékeivel, amelyek miatt feloszlatásra került, vagy ellenáll, és megmutatja, hogy ővele aztán nem packáznak, és hirdeti tovább az igét (hogy éljek egy képzavarral).
Ha az ellenállást választja, akkor azzal gyakorlatilag azt mondja, hogy nem fogadja el a Köztársaság törvényeit.

Ha nem tud róla, hogy feloszlatták a gárdát, akkor persze nincs gond, ahogy akkor sem, ha egyszerűen elfelejtette, hogy valaha is regisztrált az iwiw-en.
Ezt nehéz kitalálni.
A fő kérdés az, hogy leszedte-e a képeket, amikor szóltak neki, hogy azok ott vannak.
Ha leszedte, nem látok problémát, ha csak fenyegetés hatására szedte le, vagy még most is kinn vannak, akkor viszont annál nagyobbat.

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 10:55:19

A (mostanra mar illegalisan) szabadidejeben gardista mezben feszito tanar milyen szakos is volt? Mit tanitott es milyen korosztalyt?

szakértőbb 2009.11.27. 10:56:19

@Fabius:
Igaz, viszont en itt sem vagyok vallasos, sot, az emberek tobbsege se az. Ezt hogyan kene kezelni a kisebbsegnek? :-) Arra gondolok pl. hogy ugye esetleg a xyz egyhaz papja szerint bun a hazassagon kivuli nemi elet, az en nezetem zerint meg bun az embreket a vallas szervezett, intezmenyes formaival butitani...
Es ahogy valakit mondjuk a pornos tanarneni felvetelei zavarnak, ugy meg mast a tv-ben nyomott misek es térités
Na, de ezek a peldak mar messze vezetnek.
Abban egyetertenenk, hogy a tanar mutathatna peldat - ha tud. En azert inkabb a szulovel neveltetnem a gyereket - csak ugye azok jelentos resze is alkalmatlan:-)

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 10:57:44

Jo lenne, ha hozzaszolnanak mostani gimisek. Milyennek tartjak nev nelkul a tanaraikat? Hogyan jellemzik oket? Erdekes lehet!

szakértőbb 2009.11.27. 11:00:12

@csak egy vélemény:

errol beszelek basszus: kurvara nem szeretnem, ha egy egyhazi iskola adna at az ertekeket a gyerekeknek.. Annal hazugabb es kepmutatobb dolgto el sem tudok kepzelni - pedig politika is van a vilagon:-))
Ez pedig szinten maganvelemeny, lehet, hogy neked meg ez a szived vagya. Kulonbozok vagyunk.

ati27 2009.11.27. 11:00:18

No szóval!

Volt a középiskolában egy töritanárom, aki nem sokkal az után (talán 2 évvel) került oda, ahogy kezdtünk.. Megkaptuk.. Érdekes egy ember volt.. Szigorú volt, de ugyanakkor közvetlen, és tudott tanítani. Roppant érdekesek voltak az órái.. Viszont azt is tudtuk, hogy szeret tütükélni.. :) Néha, látszott is rajta, hogy kicsit "megviselt" de ennak ellenére a tanításban nem lehette érezni.. Valahogy rendet is tudott tartani, pedig ritka "rossz" osztályunk volt.. Szigorú volt feleléseknél, a dolgozat kijavításnál.. De igazságos. Ami 1-es volt az az volt, és el is mondta miért..Persze az éretséginkre sikerült még "aznaposan" beesnie. Hát kapott is igazgatói figyelmeztetést. Persze tudtuk, hogy megérdemelte, de valahogy ebből az jött le nekünk, hogy Ő is ember. A másik tanárunkról sosem hallotunk semilyen pletykát.. Bejött, leadta az anyagot, hangsúlyozta, hogy nála nincs "skatulyázás".. Persze amilyen lett az első dolgozatod, évekig olyan jegyet kaptál. Akinek az első jól sikerült szerinte, akkor olyan voltál végig.. Ha rosszul, akkor szívtál.. Ez volt ő.. Szerintetek, ki volt a jobb tanár, kitől tanultunk többet? És több ilyen példát tudnék mondani..

szakértőbb 2009.11.27. 11:02:39

@Terézágyú: a forradalmarok is mindig "forradalmi hevulettel mentek szembe mindennel, aztan attol fuggoen, hogy gyoztek vagy vesztettek, illetve a tortenelem targyalasanak idopontjaban ki volt hatalmon - vagy hosok voltak, vagy mocskos arulok:-)
Figyeld meg majd jovo ilyenkor:-(

Lili Marleen 2009.11.27. 11:05:20

@vészmadár (pica pica): ebben a kerdesben az en normarendszerem szerint a tolerancia volna az iranyado. Nem erdekel a tanarok szexualis orientacioja, de ne szerepeljenek se meleg, se hetero pornoban..
Ez olyan eszetlenul bonyolult volna?:)

szakértőbb 2009.11.27. 11:06:51

Bucsuzoul: a csoro, nyomorgo, lepukkant (anyagilag) tanar (alias looser), akit a tarsadalmi kozvelekedes se tart semmire, mar reg nem peldakep a mai magyar tarsadalomban:-((( Ez pedig elsosrban nem a tanar hibaja. EZ A TARSADALOM HIBAJA!
Koszi!
SZiasztok!

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.11.27. 11:07:14

@ati27: Ez a szerencse-faktor,hogy így meg lehet úszni.
Mi is szerettük a részeges töritanárunkat,de röhögtünk is rajta.
Ne mentegessük már őket.

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 11:11:41

@szakértőbb:

A tevet atkacsolhatod. Nem kell a miset nezned. Nezi a hivo. Ot meg az erdekli. Szabadon valszthatsz.
Az iskolaban azonban nem. Azt kapod, es olyan hangsullyal, nyomatekkal, ahogy adjak.

A szulo is neveli a gyereket. Egyetertek, hogy szamtalan alkalmatlan szulo van, hisz ott aztan meg olyan szures sincs, mint a tanarok eseteben... Itt azonban most a tanarokrol van szo. Ez a blog arrol szol. Valamint attol, hogy a szulo alkalmatlan, attol meg nem engedhetjuk meg, hogy a tanar is az legyen, sot!

Sajnos napjainkban tobb idot toltenek a gyerekek a tanarok kezei kozott, mint a szuleikkel. Hetkoznap szinte csak par ora marad otthoni kozegben. Az egesz nap az iskolaban zajlik. Igy a tanar nem kizarolag oktat, hanem nevel es peldat mutat. Ez elkerulhetetlen. A gyerek a kornyezetebol tanul, az ott latott mintakat utanozza. Nezd meg mit jatszik otthon egy kisiskolas. Tanitonenist, felelest, apast-anyast stb... Tokeletesen alkalmazza, megmutatja a tanitoneni szofordulatait, tetteit, reakcioit. Kendozetlenul. A mindennapokban tortentek kesobb is ugyanigy meghatarozoak.

Terézágyú 2009.11.27. 11:14:32

@szakértőbb:
"Arra gondolok pl. hogy ugye esetleg a xyz egyhaz papja szerint bun a hazassagon kivuli nemi elet, az en nezetem zerint meg bun az embreket a vallas szervezett, intezmenyes formaival butitani...
Es ahogy valakit mondjuk a pornos tanarneni felvetelei zavarnak, ugy meg mast a tv-ben nyomott misek es térités"

Azért ne keverj két dolgot: a tévében a miséket nem kötelező nézni, míg az iskolába járni, annak a tanárnak az órájára, aki nyomatja a misét - kötelező.
Másrészt: hogy egy tanárnő pornózik az éppen arra jó példa, hogy egy vallásos illetve egy ateista egyként elitéli (persze a vallásos sokkal jobban :), de itt megvan a konszenzus, hogy egy tanár ne legyen részese a pornóiparnak.

Terézágyú 2009.11.27. 11:18:09

@ati27:
"Szerintetek, ki volt a jobb tanár, kitől tanultunk többet? És több ilyen példát tudnék mondani.."

De te is skatulyázol :)

Az iszákos tanár nem azért jó tanár, mert iszákos, hanem annak ellenére... :) És ez a kivétel. Az iszákosságból a legtöbbször a "rossz tanárság" következik.

akkor most mi van? 2009.11.27. 11:18:19

Azért megnézném a tanárt fikázó hozzászólók véleményét, ha nem gárdaruhás képeket találnak ugyanerről a pasiról a neten, hanem a kapcsolat.hu-n csegevarafesztiválos igen, igen, megcsináltuk pólós képeket... Miért érzem úgy, hogy akkor nem értenék, miért fikázzák ezt a szegény jó tanárembert ezek a náci bloggerek, hiszen a tanárbácsi láthatóan pozitiv értékrendet sugároz a diákjainak

ati27 2009.11.27. 11:18:30

@lyesmith:

Na erről írtam az előbb.. Szerintem a tanár ne neveljen.. A nevelés a szülő dolga.. Ha megfelelően nevelsz, akkor az általad vitt értékeket viszi tovább. És meg kell tanulnia a toleranciát! Tehát ha meglátja a másik ember hibáit, de ha az nem befolyásolja a viszonyukat akkor elfogadja. Nekem például volt egy nagyon jó barátom, aki baloldali volt, Mszp pártag, aktivista.. Én meg alapvetően jobboldali beállítotságú. Persze jókat vitakoztunk a politikárol, de tisztelte a véleményemet, és én az övét.. Ez semmi hatással nem volt a barátságunkra.. Egyet kéne a magyar társadalomnak megtanulni, az pedig a tolerancia.. Na ettől kerülünk egyre meszebb.. Sajnos.. És ez nem elsősorban a politikusok bűne. Ők csak nagyon profin kihasználják ezeket! Ideje lenni rájönni ezekre! Mert igenis, a "liberalizmusnak" is vannak jó oldalai!

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 11:21:04

@kolbászoszsömle:

Nem eppen. Ha egzakt tudomanyt tanit, peldaul matekot, ahol csak egy eredmeny lehet, megha szamtalan modon is erheto el az, konnyebben elnezheto mivolta, mintha gondolkodasmodot, életszemleletet kozvetlenebbul befolyasolo targyat oktatott, mint peldaul magyar vagy ne adj isten tortenelem. Vagy meg mindig oktat? Kikernem magamnak, hogy a gyerekemet egy gardista tanitsa torire. Nonszensz.

betyár (törölt) 2009.11.27. 11:22:33

Remélem a posztoló nem tanár, gyanúm szerint egy frusztrált diák vagy szülő, akit a 60 éves tantónéni helyre tett, és ezt roppant sértőnek találja. Valószínűleg ez a tantónéni nem elég röviden és tömören küldte el a posztolót a p..ba, azt akceptálta volna, hanem mindenféle erkölcsi érveket is felsorakoztatott,ezzel azt érzékeltetve, hogy erkölcsileg felette áll. Annak, aki ezeket meg sem érti, igazságtalannak tűnhet, hogy olyanokat beszélnek hozzá, ami számára felfoghatatlan. Igazságtalanság! Tessék a fingásról, dugásról, böfögésről beszélni, azt értjük!

ati27 2009.11.27. 11:25:13

@Terézágyú:

Félreértesz! Nem skatulyázok.. Nem azért volt jó tanár, mert ivott. Hanem mert tanított! Érdekesen! Rendet tudott tartani, és nem "diktatórikus" eszközükkel! Tehát egy esetet kivéve, nem volt érzékelhető, ez a hibája! Azért meg meg is kapta a "büntit" mint ahogy a diák is, ha valami nem tolerálható dolgot tesz! A mintát meg úgyis neked kell a gyereknek adni.. Egy 15-16, de még egy jóval fiatalabb gyerek is olyan lesz, amilyen példát otthonról hoz.. Pl. A szüleim sosem dohányoztak, logikusan megmagyarázták, hogy szerintük miért hülyeség. Innen kezdve kerülhettem olyan térsaságba, ahol "sikk" volt a dohányzás, nem gyújtottam rá. Még akkor sem ha szekáltak érte.

Terézágyú 2009.11.27. 11:25:19

@ati27: "Na erről írtam az előbb.. Szerintem a tanár ne neveljen.. A nevelés a szülő dolga.."

Csakhogy:
1. a szülő nem ér rá/nem ért hozzá - lepattintja a dolgot, mondván, neveljen a tanár, azér' tarcsuk.
2. valójában minden(ki) neveli a gyereket. a szülő is, a tanár is, az egész társadalom...

2009.11.27. 11:27:01

Amíg nem törvénysértő ÉS amíg nem zavarja a munkájában, addig teljesen mindegy, mit csinál az illető tanár a magánéletében. Sőt, ezt kiterjeszteném bármely szakma gyakorlójára a wc-s nénitől a köztársasági elnökig. Bárki szokásai nyilvánosságra kerülhetnek, nem érheti érte atrocitás. Ha ez a két feltétel teljesül.

Terézágyú 2009.11.27. 11:30:12

@ati27:
"Félreértesz! Nem skatulyázok.. "
Akkor jó :)

"Nem azért volt jó tanár, mert ivott. Hanem mert tanított! Érdekesen!"
Mondjuk ez is olyan, hogy lehet hogy csak te emlékszel rá így. Lehet, hogy x osztálytársad szerint "jaa, az a tanár, aki állandóan be volt b*szva!"

"Pl. A szüleim sosem dohányoztak, logikusan megmagyarázták, hogy szerintük miért hülyeség. Innen kezdve kerülhettem olyan térsaságba, ahol "sikk" volt a dohányzás, nem gyújtottam rá. Még akkor sem ha szekáltak érte."

Ez nagyon szép és helyes, de vajon ez jellemző a magyar családokra...??

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.11.27. 11:31:47

@Chalabre: mindegy, hogy mit tanít. Ez elvi kérdés.

Terézágyú 2009.11.27. 11:34:31

@kermi:

"Amíg nem törvénysértő ÉS amíg nem zavarja a munkájában, addig teljesen mindegy, mit csinál az illető tanár a magánéletében."

Ez jól hangzik - csak be lehetne-e ezt tartani?

A gólyabálon sztriptízelő tanárnő törvénysértőt tett?
A kocsma melletti árokban holtrészegen feküdni törvénysértő?
És ugyanott, de drogtól kábultan? :)

És ki dönti el, hogy mi zavarja a munkájában? Ha a sztriptízelő tanárnő nem tud rendesen tanítani, mert mondjuk órán leplezetlenül csorgatják rá a nyálukat a tanulók, akkor ott már teljesült ez a kitétel?

szakértőbb 2009.11.27. 11:34:34

@Chalabre:
Itt mar nagyon osszekeverednek a dolgok.
A tanitoneni utanzasa CSAK alsoban divik, ott sem sokaig.
valoban nem engedhetjuk meg, hogy a tanar is olyan alkalmatlan legyen, mint a szulo, de azt meg vegkepp nem engedhetnenk meg, hogy egy szulo beletorolje a labat egy tanarba:-)

betyár (törölt) 2009.11.27. 11:38:01

Még egy megjegyzés a poszt szerzőjének:
Ne akard, hogy a tanár nyílt és természetes legyen a diákokkal, mert az nem csak fingszagot jelent, hiszen, min tudjuk, a tanár is fingik, hanem azt is , hogy a diákok nagy része vinnyogva fog a pszichológushoz rohanni. Ezt egy épp eszű diák vagy szülő sem akarhatja:)). Az őszinteségnek ugyanis van egy olyan következménye is, hogy elmondja őszintén a véleményét a diákok képességeiről stb. És az fájna. Hidd el. Hetekig újra ágybapisilés lenne.

Szelid sunmalac 2009.11.27. 11:38:50

Mi ez a faszsag mar megint a tanarokrol?! En sem kuldom el mailben a konzulenseknek akiket iranyitok hogyan basztam tegnap este!
Lehet maganelete, de az MAGANelet es igenis tegye le az ajtoban!
Mas kerdes, hogy ha osszeszedik valahonnan, azert nem lehet megroni. De Annyi esze meg lehetne, hogy nem nyomok fel gangbang kepet az iwi-re ha ezer emberrel talalkozom naponta, akik raadasul celcsoportja ezeknek az oldalaknak. Vagy megis mit gondolnak, mit nezegetnek a tinik szabadidoben a gep elott? Pornot nem, csak rajzfilmet? Az emberi hulyeseg hatartalan.

szakértőbb 2009.11.27. 11:41:41

@Terézágyú: ebben az egyhanguan eliteliben nagyon tevedsz. En pl. nem itelem el a pornos tanarnot, mert az egy otthoni, magancelra keszitett felvetel volt, ahogy emlekszem... Miert nem azt iteled el, aki lehetove tette, hogy a gyerekek nezzek.:-)
Amugy ez a sok pornos botrany nem ugy bukik ki mindig, hogy valaki "veletlenul" megnezi, es szol? :-)) Ennel ketszinubb dolgot... Sokan neznek pornot, akik nyilvanosan elitelik:-)
Ajanlott irodalom: Hawthorne: Skarlat betu

En speciel jobban elitelem, ha valaki lathatoan, buszken vallasos, es ezt masok elott hirdeti:-) Akkor most mi van?
A vallalsossaga ugyanis maganugy, nem tartozik senkire, es ettol kezdve en zaklatasnak veszem, hogy egy szamomra irritalo dolgot propagal elottem.

Mas: meg abban sincs kozmegegyezes (lasd itt sem), hogy a tanar csak tanitson vagy neveljen. Pedig ez meg csak a vegkepp bonyolult "mit?" kerdes elott van.

ati27 2009.11.27. 11:42:47

@Terézágyú:

Igen, ki merem jelenteni.. Miért, mert ha ennek ellenére nem lett volna "tisztelete" a tanításának, akkor nem tudott volna órát tartani.. Hidd el nem egy olyan tanár futott ki sírva ebből az osztályból, aki "mintaember" volt.. Mert egyszerűen nem találta meg a hangot, vagy nem tudta elérni, hogy tiszteljék valami miatt.. Pedig egy "átlagos" osztállyal még csak-csak elboldogultak..

ttm 2009.11.27. 11:42:56

Azért a magánélet fogalma eléggé átértelmeződött az internet és a közösségi oldalak megjelenésével. Manapság már nehezebb privát életet vinni,lebukni valami "nem normálissal" ellenben sokkal könnyebb. Az más kategória ha valaki önszántából mutatja meg ezt az oldalát a nyilvánosságnak... arról el tudom képzelni, hogy nem képes a "hobbiját" az iskolakapuban hagyni.

Szelid sunmalac 2009.11.27. 11:46:21

@temmea: Megegyszer. Aki felteszi a maganeletet, csak annak mosodik el a hatar. Talan elvarhato egy tanartol, hogy legyen legalabb annyi esze felnott letere, hogy eldontse mit tesz fel es mit nem. Persze, hogy majd mindenkinek vannak porno kepei/videoi. Ezzel semmi gond! Sot, nagoyn szivesen megnezem a sztriptizes tanarnot is. Meg meg mast is tennek vele. De ha valaki felteszi nyilvanosan elerheto helyekre ahogy megbasszak, akkor nyugodtan basszak ki a munkahelyerol is. Hogy az iskola, gyar, iroda vagy akarmi, az most lenyegtelen. De ha hulye, akkor masnak is kart okozhat, ennyi.
Aki kurvanak all, ne csodalkozzon, ha baszogatjak.

Terézágyú 2009.11.27. 11:50:49

@szakértőbb:
"ebben az egyhanguan eliteliben nagyon tevedsz. En pl. nem itelem el a pornos tanarnot, mert az egy otthoni, magancelra keszitett felvetel volt, ahogy emlekszem... Miert nem azt iteled el, aki lehetove tette, hogy a gyerekek nezzek.:-)"

Én nem erre az esetre gondoltam.

Egyébként értelemszerűen a részeges tanár is "otthon", "magáncélokra" iszik :)

"Amugy ez a sok pornos botrany nem ugy bukik ki mindig, hogy valaki "veletlenul" megnezi, es szol? :-)) Ennel ketszinubb dolgot... Sokan neznek pornot, akik nyilvanosan elitelik:-)"

Nem feltétlenül erről van szó. Nem biztos, hogy az szólt, aki nézte :) Főleg ha tényleg gyerekek találták meg: biztosan nem ők jelentették fel.
De ez mindegy.

"A vallalsossaga ugyanis maganugy, nem tartozik senkire, es ettol kezdve en zaklatasnak veszem, hogy egy szamomra irritalo dolgot propagal elottem."

Ha te zaklatásnak veszed azt, hogy kijelenti, ő bizony minden vasárnap templomba megy, akkor ő is veheti zaklatásnak, ha te kijelented, hogy te bizony délig ki se kelsz az ágyból vasárnap???

De akkor ez a jövő, hogy mindenki zaklatásnak vesz mindent?

"Mas: meg abban sincs kozmegegyezes (lasd itt sem), hogy a tanar csak tanitson vagy neveljen. Pedig ez meg csak a vegkepp bonyolult "mit?" kerdes elott van."

Hát ezért mondtam, hogy meg kéne csinálni ezt a közmegegyezést.

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 11:51:24

@kolbászoszsömle:

Hat, igen. Ez lenne az idealis. Jo lenne, ha ez elvi kerdes lenne minden tanarnak, de nem ezt latjuk sajnos. Ekkorat azert ne merjunk almodni.

gorillka 2009.11.27. 11:51:57

Most csak bemásolok ide:
"A szülők, tanárok tisztelete visszaesik. tekintélyvesztés időszaka. A szülők, nevelők próbatétele. Megmarad a védettség és biztonság elvárás, a külső támasz igénye mellett. A viszonyok átrendeződése, serdülő és szülő, serdülő és pedagógus, serdülő és saját maga között új viszonyok létesülnek "nem gyermeki" alapon. Az igaz tekintély átlag feletti tisztelete."
Ezt egy tanár használja ki!

ati27 2009.11.27. 11:54:23

@Terézágyú:

Erről beszélek, ez hiányzik otthon rohadtul.. Ha te vasárnap templomba mész és mondod valkinek, aki azt válaszolja, hogy én vasárnap délelött dugok a legjobbakat, és senki nem próbálja meg erőszakosan rábirni a saját nézőpontjára a másikat, az lenne az ideális..

szakértőbb 2009.11.27. 11:54:36

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Azert (ha ugyanarrol az esetrol beszelunk), egy jelszavas, zarkoru forumra felteves ugye nem nyilvanos helynek szamit?
Ha pornokepeket csinal valaki magarol, es egy betoro/elvalt feleseg/sertodott baratno hozzajut es kiteszi az internetre, azert a tanar lesz a hibas?
Tudomasom szerint eddig meg egyszer sem a tanarok sajat oldalan, az "igy csinalom en" link alatt jelentek meg ezek az anyagok...

Az elobb mondta valaki, hogy a miset se kotelezo nezni a tv-ben. A pornot se a gyerekeknek... Még a neten sem kotelezo nekik nezni...

Terézágyú 2009.11.27. 11:55:27

@ati27:
"Hidd el nem egy olyan tanár futott ki sírva ebből az osztályból, aki "mintaember" volt.. "

Hogy mik történtek nálatok az osztályban...

De látod mégiscsak skatulyázol, mert folyamatosan az "iszákos" tanárt dicséred, illetve a "mintaemberekről" írod, hogy sírva szaladtak ki stb...

ati27 2009.11.27. 12:03:26

@Terézágyú:
Basszus.. Látom nehéz megérteni, nem skatulyázok, csak példákat hozok.. Természetesen ez nem álltalános.. Fogd már fel, azt akarom mondani, hogy leszarom, hogy valaki iszik, vagy emós fejjel megy órákat tartani, vagy szét van varva tetoválásokkal, ha a dolgát jól teszi, nem erülteti e gyerekekre a saját példáját.. addig adjuk meg neki az esélyt! Nálunk azzal nem ért el tanár semmit, hogy eljopofizta az orát, lószart nem tanitott, nem irt be hiányzónak.. Ettől nem lett "tisztelete"! Tehát röviden, aki tud tanítani tanítson, és ez döntse el a dolgot.. De úgy látom ezt hiába magyarázom.. És kérlek ne forgasd ki a szavaimat!

Terézágyú 2009.11.27. 12:10:30

@ati27:
"Basszus.. Látom nehéz megérteni, nem skatulyázok, csak példákat hozok.. "
Aha :)
Ezt a skatulyázást csak azért mondtam ennyiszer, mert te magad használtad az egyik tanárodra :) Aki persze biztosan VALÓBAN skatulyázott :)

Jó, persze. Kapja meg az esélyt. Ha ennyit akartál mondani, akkor világos.

Mindenki kapja meg az esélyt.
Előre ne ítéljünk sose.

2009.11.27. 12:15:52

ez a postot még olvassni is rossz..

a tanár közszereplő.. ha nem is országos, de áltagolva 3-400 fős halgatottsága igenis lehet.. erre kéne odafigyelni..

természetesen a tanár lehet gárdista, felveheti ahogy szexel, csak ezeket az anyagokat óvatosan kéne kezelni..
ilyenkor kurvára elfelejt arra gondolni a tanár, hogy hétfőn lehet be kell állni azok a gyerekek elé, akik hétvégén azn csámcsogtak, hogy a tanárbácsi gárdista, vagy a tanárnéni mekkorát élvezett..

sok közszereplő van aki erre magasból tesz, de a tanár tanult ember, és egy csomó fiatal fejlődéséért is felelős (valamilyen szinten)

nekem ez a véleményem..

gabcigirl 2009.11.27. 12:21:12

Szegény posztoló nem kicsit sötét sajnos...

Sarkítva az ő felfogásában valahogy úgy néz ki a dolog, hogy aki nem rajong a szabados pedagógusért, az valami őskövület, prűd, vénkisasszony, aki ráadásul felfelé nyal, lefelé tapos és az igazgatóság kedvence, jaj, de fájdalmasan buta szegény:((((((

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 12:26:54

@szakértőbb:

"A tanitoneni utanzasa CSAK alsoban divik, ott sem sokaig."

Oh, dehogynem. Csak kinovik az oket ert hatasok ekeppeni demonstralasat. Maskent zajlik le.

"vegkepp nem engedhetnenk meg, hogy egy szulo beletorolje a labat egy tanarba:-)" Itt szerencsere nem is errol van szo, legalabbis most nem errol kellene, hogy legyen szo. Nem ez a tema.

Marr 2009.11.27. 12:29:57

@Terézágyú: Épp azon kéne dolgozni, hogy jellemző legyen. Pl. nálam is így maradt ki az a dohányozva lázadós korszak, amit a környezetemben sokan szinte kötelezőnek tartanak.

Illusztráció még: mi teljesen értetlenül álltunk gimnazistaként az előtt, hogy a kb. 50 fős tanári gárdából csak ketten dohányoztak néha, és napi több cigit csak egy tanár szívott. Meg voltunk róla győződve, hogy ők tényleg nem cigiznek. Jóval gimi után tudtam meg, hogy igazából a fél tanári kar dohányzik -- magánemberként, a munkaidőtől tisztes távolságban.

Bélyegezhető őket is meg engem is bárki őket álszentnek, csak engem az már nem érdekel. Szerintem ilyen típusú képmutatással nincs probléma.

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 12:36:46

Itt sokan hangoztatjak, hogy a szulo nevel, a tanar csak oktat. Hogyan valositjak ezt meg a mindennapi eletben?

Felhivjak a gyerek figyelmet a suli kapujaban, hogy itt csak oktatnak? Nevelés kizart? Tehat hagyjon figyelmen kivul a gyerek minden egyes erteket, mintat kozvetito elemet? Vagyis, ha a tanar kozli, hogy nem puskazhatnak, netan szamonkeri, hogy ki torte be az ablakot, mondjak meg, aruljak el, akkor ne legyenek besugok? Vagy ha keri, hogy ne rohangaljanak, ne zajongjanak, ne kiabaljanak a szunetben, legyenek tekintettel a többiekre, ne zavarjak a felelot, ne sugjanak neki meg egyutterzesbol, baratsagbol sem, ahogy dolgozat kozben se segitsenek szerelmuknek, ne levelezzenek ora alatt, figyeljenek ra, fogadjanak szot neki stb... Mindezekkel ne is foglalkozzanak, mert nem szamit, ez anya es apa hatokore, nem a tanare? Vagy szerintetek mit jelent a neveles?

A BME lapjarol peldaul:

"Nevelés fogalma, célja, a nevelési folyamat értelmezése, és a nevelés alapvető funkciói

(Államvizsga 1. Tétel)

Nevelés:
Olyan szándékos és célirányos akciók összessége, amelyek az egyén fizikai, erkölcsi és értelmi erőinek fejlesztésére irányulnak. A nevelés alapvetően értékközvetítő folyamat.

A nevelés egyik célja a konstruktív életvezetés kialakítása."

Ilyet a tanarok meg veletlenul sem kovethetnek el tanitas kozben? Kizart? Szerintem kikerulhetetlen!

Szerintetek?

Terézágyú 2009.11.27. 12:36:49

@Marr: "Épp azon kéne dolgozni, hogy jellemző legyen. Pl. nálam is így maradt ki az a dohányozva lázadós korszak, amit a környezetemben sokan szinte kötelezőnek tartanak."

Hát nekem se volt a számban cigi sosem, úgyhogy... :)

Daihelyon 2009.11.27. 12:41:18

Ennyi álszent hülyét egy helyen. El vagytok tévedne a saját hülyeségeketek ködében!

Kezdjük ott, hogy milyen tanárról is van szó. Általános iskola, netán középiskola, vagy főiskola/egyetem.
Ma egy álatlános iskolás és középiskolás tanárnak NULLA társdalami megbecsülése és tisztelete van, de itt veritek a nyálatokat, hogy mutasson példát. Hadd me mondjam meg, hogy milyen állati testrészt milyen testüregetekbe kívánok. Egy tanárt mindenki szó nélkül ugat le, ha a szülő leugatja és ezt a diák látja, hogy a szüleje mit csinál ő is ugyan azt fogja tenni. Aztán a tanár lehet bármilyen. A tanár nevel, de itt olyan ideológiai marhaságokat és demagóg szöveget nyomtok, hogy az már nekem rossz. Amikor ezt a sok hülyeséget írjátok, akkor tessék már erre a szülői értekezleten is emlékezni, tessék már akkor annak a tanárnak legalább egy rohadt kúrva virágot venni, aki a gyereketek fejébe verte, hogy mennyi 2+2, és ne tessék már a tanáron számon kérni, hogy a ti zseni gyerekeitekben semmi hiba nincs, a tanár a hülye és ne adjon egyest, mert a gyerek az el tud számolni 10-ig, csak a tanár olyan szigorúan néz, hogy összezavarodik, mind ezt 8. osztályban.

A legálságosabb helyzetben az álatlános iskolás tanárok vannak. A szülők félisteneknek képzelve magukat tartanak kiselőadást a tanárnak, arról, hogy mit hogyan kell csinálni. Ahogy a gyerek egyre nő, úgy veszik el a szülők érdeklődése. Érdekes, hogy ahogy főiskolára/egyetemre kerül a zseni gyerek, ott már fordul az arány, és a tanárnak igaza lesz hirtelen, és ott a tanár bármit, a szó minden értelmében, bármit megtehet, a szülő még csak szisszenni se fog.

Engedtessék már meg, hogy egy tanárnak is legyen magánélete, és abban azt csináljon, amit akar. Olyan mint az orvos. Ha az orvos(doktornő) homoszexuális/leszbikus/gárdista/marxista/oceánista/platónista, szarok bele, csak rakjon össze, aztán ha playboyban (netán playgirlben) szerepel se érdekel.
DE
akkor mint szülők, neketek egy követelni valótok van: azt a magánéletet a kapun való belépés előtt adja le, odabent neveljen, oktasson, és ha kilép a kapun, megint visszavetközhet.

Nem tanár fogja a példát mutatni a sok kis hülyének, hogy hogyan kell pózolni a neten, vagy hogyan kell már azért küzdeni, hogy 13 évesen elveszítse a szüzességét. Mily meglepő, ilyenkor a szülő elfelejt magába nézni. Persze a tanár a hibás, mert az ő csepnyi szeme fénye 13 évesen éjféltájt kint kóricál seggrészegen és az osztály összes fiúját lesz@pja, hisz a tanár engedte meg a gyereknek, hogy kimenjen...

Az meg hogy a tanár egyre több időt foglalkozik a gyerekkel és egyesek szerint ez milyen rossz a mély hülyeség abszolút megtestesülése. Már nem azért de a gyerek 8-16-ig (van aki 8-14) Hétfőtől péntekig van az iskolában, a többi időt ELMÉLETILEG a szüleivel kéne tölteni. Az hogy a szülő inkább Maúnika sót néz, az nehogy már a rendszer hibája legyen, meg a gyerek ne legyen már láb alatt jobb ha szobájában van, nem igaz? Az elmúlt 40 évben úgy hiszem ugyan annyit volt a gyerek a tanár felügyelete alatt, mint most. Nem a rendszer változott meg, hanem a tisztelt szülő szarik magasról az egészbe bele, és mindenki hibás, csak ő nem.

Terézágyú 2009.11.27. 12:47:56

@Daihelyon:
"ne tessék már a tanáron számon kérni, hogy a ti zseni gyerekeitekben semmi hiba nincs, a tanár a hülye és ne adjon egyest, mert a gyerek az el tud számolni 10-ig, csak a tanár olyan szigorúan néz, hogy összezavarodik, mind ezt 8. osztályban."

Ne légy dühös, ebben teljesen igazad van :)

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 12:50:22

@Daihelyon:

Na, igy nem oldunk meg semmilyen problemat, mivel mindig lehet sulyosabbat talalni... De ezzel nem oldodik meg semmi, sehova sem vezet.

Itt most a tanarokrol van szo. Ez a blog roluk szol. A poszt is ezt a temat feszegeti. Ez nem a szuloket kritizalo blog. Az mashol van... Az is van. Szoval ne terjunk el a tematol es ne masokat okoljunk, mert a legegyszerubb es eretlen mod haritani a felelosseget. Nem erett gondolkodasra vall, ahogy azt Csernus doki is ezerszam hangoztatta. Ha mindenki csak a sajat portajan soprogetne, a sajat hibajat igyekezni kikuszobolni, es nem masokra mutogatni, akkor elobbre tartanank.

Mint jeleztem, a szuloket nagy reszet en sem tartom meg annyira sem, mint a tanarokat, mert a tanarok legalabb bizonyos szurokon atesnek, hogy tanarok lehessenek, mig szulo barki lehet.

Azonban ettol meg a tanarok felelossege felelosseg. Vagy meg inkabb!

Terézágyú 2009.11.27. 12:54:28

@Chalabre:
"Ha mindenki csak a sajat portajan soprogetne, a sajat hibajat igyekezni kikuszobolni, es nem masokra mutogatni, akkor elobbre tartanank."

Márpedig itt sem ez történik, mert itt nem-tanárok írják le a tanárokról, hogy milyen disznók, verik a gyerekeket stb... nem? :)

Tehát senki nem söpröget a saját portája előtt...

Dr. Panasz Muki 2009.11.27. 12:58:13

"az sem gond, ha a gárda vagy valamilyen más szervezet egyenruájában feszít az iwiwen"

Az a baj ezzel, hogy gárda rasszista és megfélemlítő. Engem pl. megfélemlít, a cigányok ellen elkövetett bűn- és egyéb cselekményeikkel pedig tele a sajtó.

Kérlek szépen a rasszizmus _NEM_ magánügy.

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 13:05:51

@Terézágyú:

A munkank minoseget csak a kollegaink, feletteseink tudjak megitelni? Nem feltetlenul. Foleg azoket nem, akike ennyire nyilvanosan, kozszemlere teve, radasul kozpenzbol finanszirozva folytatjak. A kovetkezo nemzedeket tanitjak. A gyerekeinket, akik erzo lenyek, nem aktak.

Ahogy a befektetok elszamoltatjak a menedzsereket a piaci szektorban, ugy az adofizetok is a kozszferaban dolgozokat. Fokent, ha eletunk legnagyobb befektetesirol van szo.

Masreszt milyen tanar az, aki a kritikat nem fogadja, akar pozitiv az, akar negativ? Ha nem szamit nekik a visszajelzes, a kozvelemeny, a szulok velemenye? Olyan lenne, mintha az epitesz figyelmen kivul hagyna az altala tervezett epuletben majd egyszer az egesz eletuket leelo lakok igenyet es csak a sajat elkepzeleset valositana meg.

BKV reszelő 2009.11.27. 13:05:59

@Panasz Muki: Kérlekszépen a dugás viszont az, tehát ha egy tanárnő két fasszal a lukában szeret otthon lihegni, tegye, de milyen magánügy az, amit az interneten bárki megnézhet ? Az már nem magánügy.

Daihelyon 2009.11.27. 13:08:29

@Panasz Muki: "Az a baj ezzel, hogy gárda rasszista és megfélemlítő. Engem pl. megfélemlít, a cigányok ellen elkövetett bűn- és egyéb cselekményeikkel pedig tele a sajtó."

Finoman kérlek meg, hogy húzz el a jó büdös .....ra ezzel a nyomorult, demagóg, fizetett politikai hirdetéssel.

Terézágyú 2009.11.27. 13:10:01

@Chalabre:
"Ahogy a befektetok elszamoltatjak a menedzsereket a piaci szektorban, ugy az adofizetok is a kozszferaban dolgozokat. "

Aha... Hát fentebb még azt írtad, hogy mindenki a saját portája előtt söprögessen... most meg, hogy bizonyos esetekben teljesen jogos, hogy mások előtt... :))

gorillka 2009.11.27. 13:12:14

@Terézágyú: Ha pedagógiai képzettség alapján nézzük, akkor a tanár a képzettebb, ő tudatosan nevel, míg a szülő zsigerből.
Szoktam mondani az idősebb gyerekemnek: te vagy az idősebb, neked jobban kell tudni...
"Márpedig itt sem ez történik, mert itt nem-tanárok írják le a tanárokról, hogy milyen disznók, verik a gyerekeket stb... nem? :)"
Nem. Olvass vissza! Te ezt akarod meghallani.
A párbeszéd jellegű hozzászólásokra nem reagálsz.
Te kezeled a szülőt "ellenségként", pl. én a partnert keresem a tanárban, hiszen ő a másik ember, aki a legtöbbet van a gyerekemmel és nyilván szintén nagy hatással van rá.
Valaki itt órákat is emlegetett. A szülő jó esetben min. 8 órát dolgozik, reggel elviszi a gyereket iskolába, utána megy dolgozni, a nap közbeni időszakban (a legtermékenyebb időszakban) a tanár van a gyerekkel. Jó esetben délután 5-kor találkoznak és együtt vannak 4 órát (persze lehet, hogy együtt alszanak).
Lehet számolgatni, osztani, szorozni, de nem lehet elvitatni a tanár hatását és jó esetben tekintélyét.
És ha van tekintélye, egy félreértelmezett szabadság (a magánéletemben azt csinálok, amit akarok, ha akarom felteszem a szexvideomat a netre) miatt ne romboljuk le.

Daihelyon 2009.11.27. 13:14:37

@Chalabre:
Másrészt lehetne kezdeni először a poltikai branccsal, nemre, színre, hitvallásra tekintet nélkül, akik a mai hétköznapi emberek és serdülők minta képei?
Mert olyat még nem láttam, hogy egy politikus azért kapott volna egy frászt, mert ellopott 100milliót, de olyat már igen, hogy a szülő teljesen jogosnak érezte, ha a tanár veséjét lerúgja, mert hogy merészel kettest adni a zseni gyerekének, és el kellene annak a büdös tanárnak fogadni, hogy a gyerek zseni és igenis 2+2=5.

Mint mondtam, a tanárokon akkor tessék a nevelő, példamutató értékrendet ekkora telipofával kérni, ha lesz valamiféle becsülete a tanári pályának, mert jelenleg sem fizetésben, sem emberségben nincs megbecsülve, még az sem, aki szívvel-lélekkel teszi, mert azt is mindenki kicsinálja, így maradnak a kóklerek.

És érdekes: azon a felvetésen áttetszett szaladni, hogy az egyes oktatási intézményekben tanító tanárok megitélése milyen kúrva könnyen változik. Ja, mert csak. Háperesze.

Terézágyú 2009.11.27. 13:15:41

@gorillka:

""Márpedig itt sem ez történik, mert itt nem-tanárok írják le a tanárokról, hogy milyen disznók, verik a gyerekeket stb... nem? :)"
Nem. Olvass vissza! Te ezt akarod meghallani."

Hát nekem ez tűnt fel ezen a blogon, bocsesz :)

"Te kezeled a szülőt "ellenségként""

Éééén? :)
Nem kezelem úgy, már csak azért sem, mert nem vagyok tanár :)
És sosem leszek. Míg szülő igen.

Daihelyon 2009.11.27. 13:17:01

@gorillka: "Lehet számolgatni, osztani, szorozni, de nem lehet elvitatni a tanár hatását és jó esetben tekintélyét."

Megint az a nyomorult tekintély emlegetés, amit SEHOL nem látok. Amit tapasztalok a szülők részéről, az az, hogy a tanár (ált.isk) az a szükséges rossz és ha kellően odasózunk, akkor kussba lesz.

Daihelyon 2009.11.27. 13:18:57

@Daihelyon: És félre értés ne essék, nem a kisebbségről van itt szó. Azok jobb esetben is kétévente egyszer ha elsétálnak az iskola előtt. Itt a szép, nagyon magyar szülők azok, akik leginkább nevelik a tanárokat.

Chalabre (törölt) 2009.11.27. 13:22:06

@Terézágyú:

A hibainkat csak igy ismerhetjuk meg igazabol. Minel tobb latoszogbol begyujtjuk az infokat magunkrol. Nem csak kollegaktol, hanem szuloktol, a kozvelemenytol, a diakoktol stb... tanar eseteben tanari mivoltunk ertekelese erdekeben. Igy nem leszunk egyoldaluak, ami ugyebar hatalmas hiba. Hisz minden relativ.

A hibaink korrigalasa azonban mar kizarolag a mi feladatunk, senki mas nem kepes elvegezni helyettunk. A sajat portankon tudjuk elvegezni egyedul. Ha ezekkel szembenezunk es teszunk ellenuk, utana mar nem erheti szo a haz elejet. Nem leszunk tamadhatok. Ezt lenne jo latni. A felelos magatartast. Ezt kovetoen lehet felhivni a figyelmet masok hibaira, akar sok szulo alkalmatlansagara. De aki nem felelosseggel el, az milyen jogon von felelossegre barkit is? Hiteltelen.

Fontos: Tisztelet a kivetelnek! Szerencsére vannak az alkalmatlan tanarok es alkalmatlan szulok mellett remek tanarok es remek szulok is.

Terézágyú 2009.11.27. 13:24:52

@Chalabre:
Köszönjük doktőr Chernus.

gorillka 2009.11.27. 13:26:18

@Daihelyon: nálunk vidéken az általánosban is és a kisvárosi gimiben is van tekintélye a tanárnak.
Ez az én tapasztalatom.

betyár (törölt) 2009.11.27. 13:28:51

Fel kéne fogni, hogy az oktatásban a tekintélyuralmi rendszer működik, nincs egyenlőség és demokrácia. Az oktatásban résztvevők elfogadják, hogy a tanár olyan tudással rendelkezik, amivel a diákjai nem, és ezt a tudást adja át. Az oktatásban résztvevők ezért elfogadják a tekintélyét. Ahhoz, hogy a tanárnak tekintélye legyen, nemcsak tudásban kell felette állnia a tanítványnak, hanem ezer más dologban is példát kell mutatnia, ezt a példát pedig a diák elfogadja. Ezért a tanárnak igen is meg kell mutatnia, hogy nem böfögünk, fingunk és dugunk nyilvánosan stb. Nem vedel nyilvánosan, nem mutatkozik bedrogozva, mert ezzel azt sugallja, hogy ezeknek a dolgoknak a nyilvános gyakorlása helyes.

gorillka 2009.11.27. 13:29:48

@Terézágyú: OK pontosítok. A tanár ellenségeként kezeled a szülőt.

Terézágyú 2009.11.27. 13:34:56

@gorillka:
"OK pontosítok. A tanár ellenségeként kezeled a szülőt. "

Szerintem ebben is tévedsz.
De ha mégis így gondolnám, akkor minden bizonnyal azért gondolom így, mert rengeteg hír van manapság a tanárverésekről, azonkívül ezen a blogon is, de másokon is gyakorta bele lehet futni olyanokba, hogy "csak érjen hozzá egy ujjal a gyerekemhez a tanár, bemegyek és egyenként tépdesem le a körmeit" stb.
Nekem ez a hozzáállás marhára nem tetszik, és ennek hangot is adok.
De ha te ebből azt szűröd le, hogy én a tanár ellenségeként kezelem a szülőt...

gorillka 2009.11.27. 13:40:38

@Terézágyú: Igen, mert néhány példából általánosítasz. Arról nem lesz cikk, hogy K. Pisti 8 éves tanulót helyrerakta édesapja, mert szemtelen volt Icuka nénivel.
Gyakorta bele lehet futni olyanokba is, hogy vissza a nádpálcát! Nekem meg ez a hozzáállás nem tetszik, de nem írom le minden kommentemben, mert nem tartom általánosnak ezt a vélekedést.
De ha egy szülő kritikát mer megfogalmazni egy tanárral szemben, vagy egy nem tetsző kérdést tesz fel, akkor fúj, gonosz szülő, alázza a tanárt...
Érdemi válasz nincs.

gorillka 2009.11.27. 13:43:43

@gorillka: Ha esetleg egy tanár ír be, hogy igen, lehet tanítani, ő megkapja a tiszteletet diáktól szülőtől egyaránt, akkor ő is le lesz szúrva...
Nem csak a 8. kerületből áll az ország, vidéken még mindig áll a hármas kombó: orvos-tanár-kisbíró :-)

Terézágyú 2009.11.27. 13:51:03

@gorillka:
"Igen, mert néhány példából általánosítasz."
Azt tenném? :) Miért, hány példából szabad általánosítani? :)

"De ha egy szülő kritikát mer megfogalmazni egy tanárral szemben"
És persze a szülő nem általánosít, deeeehogy :) Egy szülő pusztán "kritikát fogalmaz meg".

Igen, tudod, a "saját oldal" az mindig jogosan hangoztatja a kritikákat, a "másik oldal" meg mindig "gyalázkodik"... :)))

"akkor fúj, gonosz szülő, alázza a tanárt..."

Tényleg? Ezt szokták mondani akkor, ha egy szülő feltesz a tanárnak egy kérdést? :)
Ha te ezt gondolod (és természetesen te NEM általánosítasz :)))), akkor te viszont nyilván a szülőhöz húzol. Talán mert az is vagy.
Ami nem baj, sőt :)

És akkor most mi a kérdés, ezen a blogbejegyzésen, ahol az a téma, hogy mennyi lehet magánélete egy tanárnak? :))))
Mellesleg itt éppen az a véleményem, hogy a tanárnak "szűkítenie" kell a magánéletén - tehát éppen a "tanárok ellen" vagyok, de sebaj, neked ez nem kell tudnod :)

Terézágyú 2009.11.27. 13:53:21

@gorillka:
"Ha esetleg egy tanár ír be, hogy igen, lehet tanítani, ő megkapja a tiszteletet diáktól szülőtől egyaránt, akkor ő is le lesz szúrva..."

Mindenki által? :) De jó, hogy nem általánosítasz :)
Ja, hogy egy-két embernek ez a véleménye? :)

"Nem csak a 8. kerületből áll az ország, vidéken még mindig áll a hármas kombó: orvos-tanár-kisbíró :-) "

Milyen jó, hogy nem általánosítasz, mert én éppen a vidéki állapotokat ismerem... :)

gorillka 2009.11.27. 16:07:13

@Terézágyú: Én saját élményt írok meg, saját magam fogalmaztam meg kérdést. És ha olvasnál is nem csak írnál, én nem a vidéki állapotokat ismerem, hanem laktam vidéki kisvárosban, nagyvárosban és faluban is, és a saját tapasztalatomat ismertettem.
De ha figyelmesen visszaolvasol, a szülők jellemzően hülyék (némely esetben "tisztelet a kivételnek"), a "kölykök"-re aggatott jelzőket meg meg sem ismételném, mert én így nem beszélnék egy gyerekről.

Francekellregisztralni 2009.11.27. 16:18:11

Itt szajkozzatok mint egy halom idiota, hogy minek teszi fel a kepet meg a MAGAN dolgait a netre ha nem akarja hogy megtalaljak. Mar bocs, de nem az volt az eredeti cikkneb hogy TARSKERESO (!!!)oldalon volt...nem kozossegi portalon (iwiw & Co. ... es amugy oda is azt tesz amit akar) Ott pont hogy az a cel hogy megtalaljak...es nyilvan olyan tarsasagat keresi akivel egy hullamhosszon van. Vagy meg a parjat is a TI izlesetek szerint valassza meg a nyomorult?
Szerintem ezen csak KGB agyu felnottek nem ertik meg es tuti csak azok csamcsognak rajta. A gyereket max annyiban erdekli, hogy rohognek a markukba, hogy mi mubalhet tudnak generalni vele.

Jah, valaki emlitette hogy az o csemetejenek nehogyma gardista tanitsa a torit...Nem akarlak elkeseriteni de az a gondolkodas a toritanarokra sokkal jellemzobb mint a altalad tamogatott nezet (tapasztalati alapon mondom)...max nem hangoztatja (ok ugyanis tenyleg tudnak valamit a torirol, nem ugy mint te vagy en...)

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.11.27. 17:09:58

egyetértek a posztíróval mindenben. viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy a fiatalabb tanárok között van egy másik véglet is amikor a tanár a legrészegebb az osztálykiránduláson és ő nyomul rá a csajokra és stb.stb... szóval azért az sem jó ha túl közvetlen és túlságosan közel kerül a diákokhoz. szóval legyen magánéletük, de azt tartsák is meg maguknak, úgy ahogy az értékrendjüket is.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.28. 02:34:35

Ha a tanár nem propagálja a politikai nézeteit az iskolában, akkor szerintem rendben van. (De ne csak a gárdistásat ne propagálja, hanem az egyebeset se, a politika nem az iskolába való.)

@Aldo:

"a tanár a legrészegebb az osztálykiránduláson és ő nyomul rá a csajokra"

Ezzel nem csak az a probléma, hogy nem mutat példát, hanem az is, hogy -- bár a korkülönbség kicsi -- egy 16-17 éves kamasz nem kezelhető egy 24-25 éves ember egyenrangú partnereként. Azért nem, mert nem az. Egy kamasz személyisége még kialakulatlan, és sokkal kevesebbet tud a világról, mint egy fiatal felnőtt, aki már maga mögött tudhat egy egyetemet. Ha két ilyen ember az elvártnál közelebb kerül egymáshoz, akkor valamelyikük meg fog sérülni, és ez nagy valószínűséggel a fiatalabb lesz.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.28. 09:53:45

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy mindazon tevékenységeket, amelyek törvényesek (és a THC a vérben nem ez a kategória), ne kérjük számon a tanárokon sem. Még pontosabb leszek: én magamra nézve kötelezőnek érzem az általad elvártakat mint tanár. DE, és ez a lényeg, csak azért, mert ilyen ember vagyok, nem azért, mert ez számomra kötelező. Ha törvénybe kívánja bárki foglalni, hogy a tanár a társadalom bármely tagjára vonatkozó átlagnál többet mutasson, szigorúbb elvek mentén értékeljük, akkor társítsatok e mellé ennek megfelelő megbecsülést, elismertséget, anyagi elismerést is. Akkor számon kérhető lesz. Addig meg megnézed az iskolát, beszélgetsz a tanárokkal, és oda viszed a gyereket, ahol neked tetsző a tanerő. Van ilyen is, de ez egyelőre opcionális, az a pár hülye, aki elhivatott, ehhez tartja magát... a többi számára meg munkahely. Törvény adta joga ez, egyelőre...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.28. 09:57:57

@Ön: úgy vélem, a korkülönbség miatt ez beleférne, az egyetlen ok, ami miatt nem, az a státusz, azaz a tanár-diák viszony. Minden fiatal tanár tudja, átéli, hogy a tanítványai egyike-másika vonzódik hozzá. Ez adódik abból, hogy fiatal plusz a helyzetéből, egyfajta hatalom, ami roppant vonzó a gyerek számára. Nyilván a tanár sincs fából, DE: ez olyan bizalmi viszony, amivel szerintem nem illik visszaélni. Akkor sem, ha a tanítvány akár ugyanannyi idős (amikor 23 évesen tanítani kezdtem, volt 24 éves gyerekem is, technikusok között).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.28. 10:00:18

jah, és a politikai nézetek: törvény adta joga a tanárnak a saját politikai-vallási meggyőződésének hangot adni, amennyiben azok a nézetek nem ütköznek a jogszabályokkal. Nem joga ugyanakkor ennek alapján differenciálni a tanulókat, a saját nézeteit számon kérni, vagy erőszakosan megkövetelni azok elismerését.

Chewbaca · http://pallas70.hu/tanfolyam/merlegkepes-konyvelo-tanfolyam.php 2009.11.28. 11:19:06

persze hogy lehet, amíg titokban tartja a magánéletét és a világnézeteit nem osztja meg a diákokkal.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.11.28. 13:29:25

ahogy itt a kommenteket olvasgatom sokan hivatkoznak a tanárra úgy, mint a gyerekek nevelője. holott ez így ebben a formában NEM IGAZ! a gyereket ne a tanár nevelje, a gyerek világképét 100%-ban ne a tanár alakítsa ki, hanem az anyja-apja!

a gyerek a társadalmi normákat, az alap világképet a szüleiktől kell hogy megkapják. ha egy szülő ezt nem adja át a gyerekének, és mindent a tanártól vár el, az adja le a gyerekét a méhtelepen, kasztráltasson, mert alkalmatlan szülőnek.

a tanár feladata az, hogy már egy általános világképpel rendelkező gyereknek TUDÁST adjon, olyan tudást amit az autószerelő apuka, meg a könyvelő anyuka nem tud 100%-osan átadni otthon. például biológiát, meg magyart.
fontos hogy a pedagógus a tudást olyan elvek szerint adja át ami a társadalmi elvárásoknak megfelel. a társadalmi elvárás egybe kell hogy essen a családi háttér által a gyerekbe nevelt normákkkal.

ha ez nem esik egybe akkor 2 eset van
-szar a tanár
-szar a szülő

ha a tanár szar, akkor ő nem pályára való, ki lehet kezdeni, sőt el is kellene távolítani a pályától.
ha a szülő szar, na az már komolyabb probléma. a gyerek szüleit nem lehet lecserélni. az elbaszott gyereket nem lehet "jóra nevelni" a "normál" iskolában. az elbaszott gyereket nem lehet kirúgni. cserébe az elbaszott gyerek mindent megtesz azér hogy aláássa a jó pedagógus mukáját, és a jó gyerekeket elbaszottá változtassa.

ma magyarországon a második eset gyakoribb (sokkal). ezért is olyan elbaszott a társadalom.

ui. bocs az előforduló kemény szóhasználatért

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.03. 11:14:19

ez egy posztkomment posztjának kommentje. remélem nem gyűrűzik tovább. :)
az összes elza néni jellegű humanoidot vasvillára hánynám. nem csak a tanárok vannak ilyenektől fertőzve, hanem szinte minden szakma. ráadásul az elzaság nem korfüggő ám. volt tapasztalatom egész fiatal elzoidokkal, és ritkán, de előfordult már hímnemű elza néni is.
másrészről viszont aki a picsáját mutogatja a neten, az meg is érdemli, hogy megb@sszák. a szexualitás a magánélet része. a magán élet pedig az egyéné és nem a közösségé. ergo...

Seele · http://zelee0609.wordpress.com 2009.12.07. 22:45:21

@Chalabre: "Egy tanárnak is lehet magánélete"

Nem lehet, hanem van... Teny, mint minden embernek. Csak nagyon nem mindegy, hogy milyen. A tanarok eseteben kulonoskepp, hiszen lassan tobb idot toltenek a gyerekekkel, mint a szulok.

Az iskolakapun kilepve is ugy koszontik, szolitjak a diakjai, az utcan osszefutva, hogy "tanar ur", "tanarno"... Nekik az marad. Ahogy soha nem tudjuk levedleni a szemelyisegunk. Nem szununk meg ferfi, no, ferj, feleseg, apa, anya, szuleink gyermeke, testver, tanar stb lenni, mert kilepunk egyedul otthonrol, otthon hagyva a csaladunk stb... A rank osztott es valasztott szerepeink, szemelyisegunk minden pillanatban elkiser, meghataroz."

Mért milyen magánélete legyen egy tanárnak? Sokan beskatulyázzák őket és hajlamosak azt ragasztani rájuk, hogy az erkölcsi érték mintaképei. Az iskolán belül nyilván ő a "főnök", de otthon szerinted van kedve eljátszani ugyanezt? A tanár ugyanúgy egy hivatás, mint a többi. Otthon nem tanár és hadd csinálja már azt, amit akar. Ezt a pornós dolgot is erősen a média fújta fel és ez a szégyen, hogy az embereknek erre van szüksége, a mások életén csámcsogni. Mondjuk ha én teszek fel magamról pornóvideót, senki nem fogja latolgatni és nem fognak a híradóban leközölni, hogy "Recepciósról kerültek pornóanyagok a világhálóra", mert senkit nem érdekel. Álszent világ.. ahogy ezt már valaki előttem megírta.

bontottcsirke 2009.12.21. 19:16:59

egy tanárnak felelősen kell élnie magánéletét is, mert egyáltalán nem mindegy milyen példát mutat fiatal közösségek felé.

Ez hatványozottan igaz általános és középiskolai tanárokra.

Egyetemekre már érettebb emberek mennek, ott már egy kicsit más a helyzet.

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása