192

Így telne egy nap, ha a tanár is ember lenne

Ellenőrző , 2009.11.23. 08:00

A "portásország" fogalmán elgondolkozva írta meg nekünk Louise a levelét. Részletesen leírja, órákra lebontva, hogy hogyan is nézne ki egy napja, ha nem tanárként viselkedne, hanem egy hétköznapi emberként, aki kimondhatja, amit gondol és nem próbálná csillapítani a konfliktusokat minden szituációban.

 Kedves Ellenőrző!

Sokan tartották elfogadhatónak a -szerintem példanélkülien arrogáns- Felsőoktatási és Tudományos Szakállamtitkár irodájától érkezett választ. Ezen a nyomon indulva elgondolkoztam, hogy mi is lenne, ha mondjuk én is így viselkednék. Megmondanám szemtől-szembe diáknak, szülőnek, hogy mekkora egy szerencsétlen hülye. Nem próbálnám számára is fogyasztható formába csomagolni a mondanivalómat.

Így nézne ki egy nap:

8-9: Késik a 30 diákból 10, mert késett a vonat, busz, metró, troli-modják ők. Erre én nem azt válaszolnám, hogy rendben, üljetek le gyorsan, kapcsolódjatok be az órai munkába, hanem: Tudod kit nézel hülyének! Tudom, hogy lent cigiztél a metróaluljáróban, beszélgettél a portással, sorban álltál a büfében. Takarodj ki az órámról, ne zavard a többieket a pakolászásoddal, igazolatlan óra. Legközelebb majd korábban indulsz, én is ideérek minden reggel.

9-10:Nincsen készen a házija, nem tudta, hogy felelünk-írunk, nincsen felszerelése. Erre én nem azt mondanám, hogy rendben, nézd a szomszédodét, írd egy lapra és másold be, felelsz-írsz legközelebb, hanem: semmi gond, 1-es. Nincs vita, szádat befogtad, kötelességed felkészülten jönni az iskolába, mi más dolgod van?! Ha ennyire hülye vagy, hogy nem tudsz a saját felszerelésedre vigyázni, akkor nem itt a helyed!

10-11:Fogadó óra

Nem tud a gyerek tanulni otthon, mert a szülők válnak. Apuka bejön, hogy már pedig ő elválik, mert 2 éve nincsen szexuális életük, ő meg ezt aztán nem bírja, és a felesége egy idióta, a gyereknek meg megvan mindene otthon, úgyhogy mit panaszkodik itt, majd otthon elbeszélget vele. Erre én nem azt mondanám, hogy megértem, biztosan neki is nehéz, de annyira okos a gyereke, hogy most még tanulás nélkül is hozza az elvárt szintet, de le fog maradni és nem tudja majd behozni, hanem: ki a faszt érdekel, hogy veled mi van?! Ha nem rohadnának a fogaid és nem lennél ennyire büdös, talán a feleséged is lefeküdt volna veled. A szerencsétlen gyerek rámegy az idióta viselkedésedre és legszívesebben itt verném a fejed a falba a felelőtlen, nemtörődöm viselkedésed miatt!

11-12:"Tanárnő, miért nem beszélget velem? Nem szeret? Hadd üljek ide a tanári asztalhoz! Jól van, látom utál. Nem baj, engem úgyis mindenki utál." Erre én nem azt mondanám, hogy most óra van, nézzük a feladatot, ha marad idő, szívesen beszélgetek veled, hanem: Egész szünetben veled beszélgettem, ezt a történetet, már 10x hallottam. Nem én vagyok az osztályfőnököd, fordulj hozzá a problémáddal.

12-13:"Jaj, minek már ez a hülye feladat?! Ettől úgysem fogom jobban érteni/tudni! Tanárnő is tudja, hogy hülyeség az egész!" Erre nem azt mondanám,  hogy dehogy nem, ez a feladat nagyon jó ...................-re, hasznos lesz, hiszen majd később is tudod használni az így begyakorolt tudást, hanem: ki a franc kérdezte, hogy mi a véleményed?! Csak azért kötsz bele mindenbe,  hogy addig se tanuljunk és zavard az órát. Azért értelemetlen a feladat számodra, mert fogalmad sincsen semmiről.

13-14:"Tanárnő nem unja még a tanítást? Miért nem megyünk inkább haza?" Erre nem azt mondanám, hogy ha dolgozunk gyorsabban telik az óra, már úgyis csak ez az  egy óránk van, igazán kibírjuk, hanem, hogy: de, kurvára unom és téged is kurvára unlak. Legszívesebben otthon lennék és a saját okos, értelmes, kedves gyerekemmel foglalkoznék, nem ezt a nyávogást hallgatnám.

Ez csak a pénteki napom volt, általában ennél rosszabb a helyzet, mégis képes vagyok minden órán, normális hangnemben elsimítani a konfliktusokat. Talán a fentebb említett ügyintéző/osztályvezető is vehette volna magának a fáradtságot és még egyszer átgondolja, hogy mit ír. Persze biztosan intelligencia kérdése is.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenorzo.blog.hu/api/trackback/id/tr191526113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 11:23:05

@Mentolosmájkrém:

Számomra fontosabb, hogy kreatív, önálló munkára és önálló problémamegoldásra képes emberi lényeket neveljek. (Pontosabban én már felnőtt embereket tanítok, de időnként ott is elkél a nevelő funkció.)
Hidd el, egy munkahelyen is jobban teljesít az a beosztott, akinek nem kell mindent a szájába rágni, hanem önállóan is el képes végezni a munkáját, és anélkül is be tudja osztani az idejét, hogy kapna a tanártól egy kisegyest az ellenőrzőjébe. Vezetői szinten pedig pláne fontos az, hogy az ember önállóan is képes legyen döntéseket hozni, adott esetben gyorsan és nagy nyomás alatt is.
Ha az iskolában a gyerekek minden lépését előírjuk, és semmi teret nem adunk nekik a kreativitásra és az önállóságra, akkor hogyan várjuk el tőlük, hogy 18 évesen egycsapásra önálló, felelősségteljes felnőtté váljanak?

Jedlik 2009.11.23. 11:23:45

@fénycsepp: Ne legyél képmutató. Trágár szavakat használ, de itt, mint ahogy te is, csak máshol. Aki meg unja a melójat és valaha nem unta, az kiégett. Biztos te is ismersz kiégett tanárokat, és még te is lehetsz ilyen. Kár ítélkezni.

A levél alapján itt az a probléma, hogy alapvető szabályok nem lettek lefektetve és betartatva, és nem átlátható a diákok számára, hogy meddig mehetnek el, és nyilván próbálják feszegetni a határokat. Elején kellett volna lefektetni mindent, és konzisztensen betartani (a tanárnak is) és betartatni a diákokkal a szabályokat. Ha emellé még érdekes órákat is tart a kollegina, akkor a diákok nagyon fogják szeretni és tisztelni.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:23:53

@Terézágyú: Haha! Dehogynem! Az egyik tanárom vonalzóval nyomta a körmöst. Egy másik csak pofozkodott, de akkora karkötője volt, hogy az fájt igazándiból. A harmadik a csonkolt úját nyomta be a rosszul felelő két bordája közé. Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze.
Csak régen nem küldte le minden inzultushoz a h.rtv a teljes stábot, meg nem volt mobil, hogy felvegye a valaki suttyomban.

travis 2009.11.23. 11:24:23

@Terézágyú: Ismerem a problémát, a mi szakmánk is felhígult, de a tanári hivatással szemben nálunk úgy működnek a dolgok, hogy aki huzamosabb ideig szarul teljesít, azt bizony nem restellik kirúgni a cégek. Nálunk van feedback a munkánkról, a tanári hivatásnál sajnos nincs. Illetve feedback van, csak következmény nincs.

travis 2009.11.23. 11:25:23

@espadazo: "A harmadik a csonkolt úját nyomta be a rosszul felelő két bordája közé. Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze."

Megérdemelte. ;))

Terézágyú 2009.11.23. 11:27:42

@espadazo:
"Haha! Dehogynem! Az egyik tanárom vonalzóval nyomta a körmöst. Egy másik csak pofozkodott, de akkora karkötője volt, hogy az fájt igazándiból. A harmadik a csonkolt úját"

Bizonyára a helyesírás-tanár...

"nyomta be a rosszul felelő két bordája közé. Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze."

Amit te gondolom nagyon helyeselsz.

Fura, hogy én ezekből kimaradok. Az én tanáraim nem pofozkodtak, 20 éve rendszeresen bkvzom, de sose volt baj az ellenőrökkel... stb.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 11:33:22

@travis: ott a pont.:o) Erdekesen tanitani is egy dolog es csak erdekesnek lenni is egy masik. Azt hiszem ebben a temaban nem kell tovabb disputalnunk.
@Ön: attol lesznek-e önalloak, hogy elkeshetnek, visszpofazhatnak, esetleg el is verhetnek minden komolyabb következmeny nelkul?

Szelid sunmalac 2009.11.23. 11:34:01

Nem tudom....en eleg sokszor kaptam a masodik (oszinte) jellegu vlaszokat, de az elso (epito) fajtat szinte sosem. Mondjuk nem is jutott eszembe, hogy a tanaraimmal beszelgessek az otthoni problemakrol...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:34:19

@Terézágyú: Hm...Gondolom az elképzelt világot nem jó beárnyékolni :-)
Nem helyeseltem, de így járt. Csak közöltem, hogy most sem más a világ, csak többet hallunk róla.
Remélem, most nem vétettem! :-)Nyelvtanból csak négyesem volt és van pár rossz beidegződésem, mert néha rosszkor ért a vonalzó...:-I

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:36:49

@travis: Igazából viccesnek tartotta. Szent meggyőződése volt, hogy ezzel használ a diákoknak. Utána ment tönkre teljesen emberileg.
Egyébként jó tanár volt, meg teljes extázisban magyarázott, csak ez a borda téma volt a gyengéje.

herut 2009.11.23. 11:38:19

Na,az ilyen pedagógusoktól mentse meg a sors gyermekeinket!Állandóan a panaszkodás,önsajnálat.Majd kipihened magad kis idealista a szünetben,már egy hónapot sem kell kibírnod és a megérdemelt szünetek egyike már el is jő.Mint a Karácsony.Sok dolgozatot ne vigyél haza,pihenj,rád fér,elvégre már három hónapot dolgoztál (heti hány órát?) rövid megszakítással.A tiszteletet nem lehet kikényszeríteni,azt ki kell érdemelni!A poroszos drillt csak szeretnéd,de az sem a tisztelet,hanem a tekintély elve!

Terézágyú 2009.11.23. 11:38:50

@travis:
"Őt egyszer el is kapták a diákok és eltört a keze."
"Megérdemelte. ;))"

Na, még milyen jó, hogy nem vagy tanár.

Csak azt nem tudom, hogy az az erkölcsi fensőbbség mire föl.
Mitől vagy te jobb, mint a tanár, aki beír egy egyest, mert a gyerek "megérdemelte"???

@espadazo:
"Hm...Gondolom az elképzelt világot nem jó beárnyékolni :-)"

Milyen elképzelt? Én tapasztalatból beszéltem. Az, hogy neked ellenkező tapasztalataid vannak még nem jelenti azt, hogy neked van igazad :)))

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:39:37

@Terézágyú: "20 éve rendszeresen bkvzom, de sose volt baj az ellenőrökkel... stb. "

Éngemet meg 10 éve nem igazoltattak! ;-)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 11:43:45

@Terézágyú: Az igazság a legviszonylagosabb dolog a világon :-(

Abban azért igazam van, hogy nem újdonság a dolog verés szempontból.
Bárki más irányú tapasztalatának ellenére ;-)

Mindazonáltal örömteli, hogy olyan is van, mint a Te volt iskolád!

Ebzon 2009.11.23. 11:44:46

Nemtom mit kell a diákokat szapulni,végülis akik most itt szapulnak azok nevelték ki ezt a generációt ,akkor meg gratuláljunk inkább magunknak nem ?A post szánalmas, egyértelmű hogy a delikvensnek kerülni kell a tanári pályát,mert köze nincs ahhoz ,hogy kell bánni az emberekkel.Most meg nem mondom számszerűen ,hogy milyen a férfi-nő pedagógus arány ,de asszem kijelenthetem ,hogy több a nő.Vajon 1 nőnek aki bizonytalan is (mint a postoló,mert ugye nemtudja ő se hogy mit kell kezdeni a gyerekkel) mennyi tekintélye lehet egy középiskolában ?Mert nálunk volt 1-2 dögös tanárnéni ,hát ment is a heccelés,ha csúnyán is hangzik ,de a ronda tanároknak alapjáraton nagyobb a tekintélyük.Több férfi tanár kell és kész,ja meg szűréses rendszer.Nálunk olyan "ember" is tanított ,akitől megkérdeztem vizsga elött hogy: ez ,meg az kéremszépen mondja el hogy van ?Hát ezt már 2 éve tanultuk.EHHH ??Akkor ez az év ami direkt vizsgára van minek ???

travis 2009.11.23. 11:45:16

@Terézágyú: Ne csúsztass!
A "beír egy egyest" az nem ugyanaz, mint a fizikai terrorizálás.
Előbbi jogos is, ha a diák valóban rászolgált, utóbbi bűncselekmény.

Silverf@x 2009.11.23. 11:46:06

Nemrég jöttem vissza, az aluljárón mentem keresztül. Reggel n9-f9-kor tele van dohányzó, bandázó középiskolásokkal (újabban nem 8-kor kezdődik a tanitás?). Még mindig ott volt egy részük (11 óra). Szerintem egy zseni, aki ezekkel tud mihez kezdeni.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.11.23. 11:46:56

Kedves Kommentelők!

A rossz, érdektelen, de legfőképpen tudatlan tanárokról én is órákat tudnék mesélni. De elégedjetek meg most csak egy történettel. Van ugyebár az Euler--Fermat-tétel, ami a kis Fermat-tétel általánosítása. Ha n>1 természetes szám, a hozzá relatív prím természetes szám, akkor aφ(n)≡1 mod n, ahol φ(n) az Euler-féle φ függvény. Na mármost az egyik osztálytársam a természetes szám helyett az egyik felelésnél kvaterniót mondott, persze csak hogy fitogtassa jólértesültségét. Ám a kvaternió négy valós számmal meghatározott, négyegységes mennyiség, tehát nagyon specifikus, jelen szituációnkra nem is áll.

Így jár az, aki feltűnési viszketegségben szenved. Slusszpoénja a dolognak, hogy a tanárnő még meg is dicsérte, hogy ilyeneket tud, persze én, mikor értesültem a dologról, azonnal jeleztem a tévedést.

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának V. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

changebug (törölt) 2009.11.23. 11:47:01

Tisztelt Szülő!
A maga gyermeke sajnos teljesen antiszociális de ami még rosszabb - tehetségtelen is. Nem 1-1 tantárgyban - mindenben.
Az iskola azért van hogy a gyerek elérjen egy olyan tudásszintet amivel azután termelőképes tagja lehet a társadalomnak. Nem fogyasztó, termelő.
Nekem sem voltak jobb/rosszabb tanáraim, mint a kölykének - csak én tehetségesebb/szorgalmasabb/kitartóbb voltam. Ezeket nem az iskolában tanítják. Úgyhogy kedves szülő húzzon haza, mert más dolgom is van mint a maga hülyeségeit hallgatni, azt próbáljon embert nevelni a kölkéből.

Ebzon 2009.11.23. 11:48:17

@Silverf@x: Nekem volt ,hogy 3ik órára kellett bemenem,és volt hogy 10ikbe jöttem el.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.23. 11:48:53

Szerintem valahol a két típus között lenne az ideális. Elmondom, amit gondolok, de ezt kulturáltan teszem. Ez is része mind a tanárságnak, mind az emberségnek. Nem kell leordítani senkinek a fejét, de azért a dolgoknak legyenek következményeik. Persze ez sajnos nem csak a tanárokon múlik.

Szelid sunmalac 2009.11.23. 11:49:35

En sporttagozatos voltam alsoban. Csak fiuk voltunk az osztalyban. Volt a tanarnak egy vastag fabotja. Ha rosszak voltunk, felfekudtunk a padra es kaptunk a seggunkre egyet. Ezt termeszetesen elore kozolte, tehat mindig tudtuk mire szamithatunk. Nem haltunk bele, a szulok sem nyavogtak es ugyanugy bunrosszak voltunk. Mert mellette korrekt volt, torodott velunk es igazan jol tanitott minket, nemcsak a tananyagra, de az eletre is.
Azt mondom nincs olyan, hogy jo vagy rossz modszer. A lenyeg, hogy kovetkezetes legyen es a felek elore tisztazzak ki milyen esetben mire szamithat. Ha megegyeztek, akkor annak ugy kell lennie.

Anatómus 2009.11.23. 11:54:50

Mindig csak a jogok és az elvárások!! Miért nem a kötelesség és a fegyelem/figyelem az első? Nem hiszem, hogy minden gyerek ismeri a kötelességeit, mert a szülei varázsvilágában él, és ha egyszer hibázik, akkor rögtön kimosdatják. És ez azért általános, mert a felnőttek is kiskapukon slisszolnak keresztül és "elintéznek" mindent. Aztán hápognak a szülőin, hogy miért nem jön az a gyerek úgy haza, hogy ne kelljen már vele gyakorolni a szorzótáblát? De sajnos azzal a gyerekkel azt sem gyakorolják otthon, hogy milyen az egymás iránti figyelem és tisztelet. Pl. a(z iskolán kívüli) fegyelemre/tiszteletre alapuló küzdősportok iránt milyen nagy a kereslet, de az iskolai judo-edzés egy siralom, mert az iskolában nem mer a tanár szigorú lenni, mert akkor jön a sok sértett önérzetű szülő, hogy mit kiabál a gyerekével és minek az a sok fekvőtámasz.
Nekünk sok szigorú tanárunk volt (még az ántivilágban) és imádtuk őket, mert a követelmény mindig sokkal izgalmasabb, mintha röhögni jár be az ember, bár lehet, hogy változik a világ. A saját tanítványok már felnőttek elvben, de a gyakorlatban egyre éretlenebbek, és kevesebbet lehet rájuk bízni. Nem ismerik a szabályokat sem, ami óvodás korban még az életük egyik legfontosabb követelménye. Az elmúlt 20 év orvosterméséből mintát véve riasztó a tendencia - ugye mindenki szidja az orvosokat, hogy hülyék, csak a pénzre mennek, nem jók semmire... de miért is van ez így? Minél több könnyítést kapnak a gyerekek/felnőttek, annál kevésbé lesznek motiváltak. Bármiben. Mert a gyerekek nem látják be, hogy nekik érdekük a tanulás, minek, van egy csomó pénzes suli, majd tanul kommunikációt, árul aloe verát, kicsit vacakol a számítógéppel... stb, de aki tanárnak menne, azt eleve el kell lehetetleníteni, mert hülye aki ennyiért csinálja (hm?) és különben is mit unja és menjen utcát söpörni. Nálunk meg majd elmegy orvoslátogatónak, vagy természetgyógyásznak, mert azok nagy varázslók, nekik mindent elhisznek és sokkal többet fizetnek is az emberek egy auralátónak mint egy röntgenesnek, pedig az lát csak igazán :-)
Summa summarum - a teljesen kezelhetetlen tömegből is lehet 1-2 alkalom után rendesen viselkedő, jóindulatú és figyelmes társaságot létrehozni, csak következetesnek kell lenni és lássuk be, az otthoni nevelésben is ez a legnehezebb. És nem kell bratyizni, meg szigorúnak is lehet lenni (nem tanulja meg a zsigereket - ugye senki sem gondolja, hogy az ilyen ember hozzányúlhat egyszer is?!) de követelni is kell, mert még a felnőttek sem tanulnak maguktól. Na mindegy, szerintem nem kéne annyit beleszólni az iskola életébe és minden sokkal simább lenne.

Alexi Borzovan 2009.11.23. 11:56:54

@ifj. Farkas Gyula:
Hülye kocka. Engem meg cserébe fikázhatsz, mert "bőcsész" vagyok. :)

Beau D.N. · http://beau.hu 2009.11.23. 11:59:43

@Ön: és mondd csak, hogyan zajlik nálad egy óra? Figyelnek rád a kedves nebulók? Csend és tisztelet övez? Pusztán a belőled áradó karizmával és zen békével harmóniát teremtesz 45 percen keresztül? ;-)

everyday_normalguy 2009.11.23. 11:59:59

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Az utolsó bekezdésedet könnyű lenne kiforatni. Ha ez a seggrepacsis módszer elfogadható, akkor mondjuk az is jó lenne, ha a tanár kiütné a gyerek fogát, amennyiben "kovetkezetes [...] es a felek elore tisztazzak ki milyen esetben mire szamithat"? Végülis ha alsóban a tanár kiüt egy tejfogat, annak még úgyis nő a helyére egy fog nem?

De nem csak ilyen primitív módszerrel lehet a felvetésed ellen érvelni. Vajon ez:

"A lenyeg, hogy kovetkezetes legyen es a felek elore tisztazzak ki milyen esetben mire szamithat. Ha megegyeztek, akkor annak ugy kell lennie."

igaz az általad leírtakra? A tanár valóban elmondta az első tanítási napon, hogy hát ő erre gondolt, és aki ezzel nem ért egyet, az jelezze, mert ha nem tetszik, akkor lehet más módszert is választani? Vagy ha ez egy gyereknek és a szüleinek nem tetszett, lett volna reális esélyük az iskolaváltásra? Vajon az osztályban minden gyerek úgy gondolkodott, mint te, vagy voltak nálad érzékenyebb gyerekek is, akik esetleg sérültek emiatt a bánásmód miatt? A gyerekek közötti erőszakra vajon hogyan hatott ki ez a módszer?

Szerintem ez több sebből vérzik...

Alexi Borzovan 2009.11.23. 12:05:50

@Anatómus: "...majd tanul kommunikációt"

Azért nem olyan egyszerű az. Azért mert te orvos (?) vagy, nem kéne lenézni más szakokat. ifj. Farkas Gyulánál én is általánosítottam, mert írt egy feleslegesen hivalkodó kommentet. A kommunikációtudománnyal kapcsolatban pedig te általánosítasz. Lehet, hogy a te tudásoddal életeket lehet menteni, (ha tényleg orvos vagy) de más tudományokat miért tartasz értéktelennek?

Manbeast 2009.11.23. 12:07:53

Baszki én erre aztmondom, hogyha nem Informatikusként viselkednék, akit gyermekszerető tanárok tanítottak és nem ilyen kényszerpályás szerencsétlenek, hanem átlag emberként akkor meglepve tapasztalnád, hogy nem tudsz telefonálni szombat éjjel, és én erre aztmondanám, hogy a ki a faszomat érdekel, hogy szombat éjjel nem tudod elröfögni bebaszva az exnődnek/pasinak, hogy dehát szereted, hagyál már a faszomba aludni. Ehelyett bent rohadok amikor a szükség úgy hozza napokat egyhuzamban és lapátolom a digitális szart. Tudod miért? Mert szeretem csinálni.

Egy szó:
Hivatástudat.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.23. 12:09:03

A tanárnak tudásban imponálni, előadásában érdeklődést keltenie és viselkedésében példát kell adnia, hogy uralja a helyzetet. Különben hozzá se kezdjen. Ilyen sajnos kevés van, dehát ne keseregjünk.

Én mindig elkéstem. Aztán elkezdték zárni a kaput, a csengő az igazgatóiban szólt. Szereztem kulcsot. Aztán kiderült és kaptam két pofont otthon. Utána is elkéstem, csak ritkábban.
Amúgy persze lehet liberálisan kezelni az iskolát, csak éppen az egy tekintélyelvű hely. Van a tanult tanár és a tanulatlan kölyök. Aki ezt eltéveszti, az nem érti az iskolát. Vagy csak én vagyok menthetetlenül porosz.

Silverf@x 2009.11.23. 12:11:11

Nekünk nagyon sok kommunikációtudósra van szükségünk :) Igazából én támogatom az alibiszakok fenntartását, igy aztán a munkahelyemen kisujjamat sem kell megmozditanom, hogy tizszer annyi munkát végezzek el, mint a többiek. Igy is túl sok időm van kommentezni :(

Ebzon 2009.11.23. 12:11:31

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ez a nevelésre és rendtartásra igaz ,de az oktatásra nem.Ha az oktatásról beszélünk ,ott bizony van jó is meg rossz is.Én nem 1szer ,nagyon sokszor borultam ki a tanáraimon ,hogy mekkora gyökerek.Levágtak 40 percnyi maszlagot ,ami körül írt egy témát,de gyakorlatilag köze nincs ahhoz amiről beszélünk,tehát KÖDÖSÍT(félreértés ne essék tudom ,hogy miről beszélt odafigyeltem, és hülye se vagyok).És amikor elértünk odáig ,hogy mindenki alszik és van 5-10 perc ,akkor benyögi:2+2=4 most számoljad ki te is párszor a fenmaradó időben.Összegzés:mi a .....-et magyarázott 40 percig ?Azt meg idáig is tudtam ,hogy 2+2=4.Ergó 1 óra máris kilőve,nem nehéz ,de kibaszottul idegesítő ,hogy a tanár kevésbé ért a munkájához ,mint én.És akkor szólnék azoknak is akik magyaráznak ,hogy :csak az a dolgod hogy tanuljál.Hát elösször is röhögnék egyet aztán nagylevegő:kíváncsi lennék 40 éve mennyit kellett tanulással tölteni ,mert most ha penge akarsz lenni ,nem 1-2 órát kell leülnöd("tanítás" után),hanem neked kell értelmezned otthon ,hogy mit is akart a tanár ,mert ő elmakogta.Szülőkként magyaráznak sokan ,de egyikük sem ebben a rendszerben tanult.Suli ma:
-sok gyökér gyerek akiknek kivan nyalva a segge betámolyognak 8:20-8:40-ig
-A nulla szintű tanár ,aki csak fél mázsa jegyzetből tudja ,hogy mit is akar ,felolvassa azt.Te ha jófiú(lány) vagy leírod és otthon megpróbálsz rájönni ,hogy mi a faszom,mert elmagyarázni a tanár sem tudja hogy mit akart.
-Az sem kizárt ,hogy valamelyik tanár rádszáll (saját példa) onnantól téged basztat ,mert azt hiszi hogy vicces ,mert a többi ugye röhög(hogy megint te),és is persze ,de csak azért mert szánalmas.
-Aztán év végén kap 30 ember oklevelet arról ,amiről fingjuk nincs (ez is tapasztalat)

Ebzon 2009.11.23. 12:18:28

Szerintem inkább ,meg kéne tanítani a pofákat befogni.

Alexi Borzovan 2009.11.23. 12:21:57

@Silverf@x:
Akkor sok sikert a munkádhoz (nem dicséret volt)!

Szelid sunmalac 2009.11.23. 12:24:19

@everyday_normalguy: Termeszetesen az o szabalyai voltak. Miert? A munkahelyen te alakitod a szabalyokat? Nem hiszem. Meg ha vallkozo vagy sem. De itt is megvolt a valasztasi lehetoseg, hogy csinalsz okorseget, vagy sem. Egyebkent szerintem ha ez nem lett volna, sokkal nagyobb kart tettuk volna magunkban. Sarkitani azert nem kell, mert szo sem volt arrol, hogy kiverte volna a fogunkat. Effektiv nem esett bantodasunk.
Persze lehet vitatkozni, de erdekes modon ezt a tanart mindenki tisztelte es szerette! Szerintem pedig ez akarhogyis, de alatamasztja a modszerei letjogosultsagat.

blacklord 2009.11.23. 12:25:28

Visszanéztem, a levélben hivatkozott post azóta se lett linkelve. Hát ez van. Legyetek jók.

bölcsésztanár 2009.11.23. 12:30:09

Nagyon-nagyon jó. Az a baj, hogy én nyelviskolából gimibe csöppenve kb. így kezdtem a pályafutásomat, direkt mondtam az arcukba, persze sokkal finomabb formában, de a lényeg megvolt. Utáltak is érte rendesen. Az volt a szerencse, hogy egy osztályon kívül sok-sok olyan volt, ahol fel sem merültek ezek a problémák, de egyben minden nap.
Jó tudni, hogy lehet normálisan is csinálni, még ha ezeket is gondolja az ember. Szolidáris üdv itthonról, GYES-ről az aktívaknak!

Silverf@x 2009.11.23. 12:34:52

@Selkath: Túl érzékeny vagy :) Nem kéne mindent magadra venni

Nagyvakond 2009.11.23. 12:38:52

Vááááá! Szuper bejegyzés! Teljesen egyetértek!
Emelem kalapomat! Így kell ezekkel!

V. 2009.11.23. 12:40:51

De szeretnék én is mindennap 8-14-ig melózni.Hihetetlen, hogy a tanárok állandóan csak panaszkodnak.Az ilyen suttyó mentalitás miatt tart itt az ország..."mindenki hülye csak én nem, kit érdekel más problémája stb..A levélíró inkább meg menjen biztonsági őrnek ha nem bírja a strapát...

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 12:45:58

@V.: te is csak a suli melle jartal, ha azt hiszed, hogy a tanari munka 8-14-ig tart. 8 ált. megvan picim?
Tudom, most en voltam szemlyeskedö, de buta ember rosszabb, mint a halott.

V. 2009.11.23. 12:46:10

A tanárok is dolgozzanak számlára vagy kapjanak teljesítmény bért...Kinek jár manapság 3 hónap fizetett szabi nyaranta, ősszel és télen is 1-2 hetecske?Tököm tele van, hogy ilyen kétszínű kreténeket fizetnek az adómból.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.11.23. 12:59:42

Pedig mindenkinek sokkal jobb lenne, ha így folynának a dolgok. Nem véletlen van ennyi felelőtlen, buta, magatehetetlen balfasz felnőtt.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 13:03:25

Egyébként bármely szakmabeli írhatna ilyet...
Tisztelt megrendelő/vevő/stb.! Mivel Ön azért fordult hozzánk, mert önmaga nem tudja megoldani a problémáját, ne adjon nekünk tanácsokat, javaslatokat, ne ossza az észt, hogy Ön mennyivel jobban tudná csinálni azt, amit tőlünk vár. Mivel Ön dilettáns, a szó semleges értelmében, fogadja el, ha elképzeléseit felülbíráljuk vagy ha mégis megvalósítható, de plusz munkával, akkor fogadja el a felárat! Nem érdekel minket, hogy ki mit ígért gyorsabban és jobban és olcsóbban, akkor kotródjon azokhoz, ne alkudozzon, úgyis felmérte már a lehetőségeket, tudja, hogy mindez másoknál valójában mennyibe kerül.
.... had ne folytassam.
Ki írná ezt le? Tanár se adja elő, hogyan alázná porba a diákot, hanem viselkedjen példamutatóan. No meg vegye a fáradtságot néha, hogy elmagyarázza a szülőnek, hogy mit miért tesz. A többség azért megérti.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 13:08:36

@V.: menj tanarnak te is es akkor lesz ennyi szabid.:o) Te is vered a gyerek tanitonenijet, ha követel töle valamit?

Nagyvakond 2009.11.23. 13:10:17

@V.: Mein Gott! Neked az a szerencséd, hogy nem lenne tisztességes álnév mögé "rejtőzve" feldúltan válaszolnom a bejegyzésedre! de csak a gondolatodat minősítem:
Olyan gigantikusan ostoba és közhelyes, mainsteram, szakállas, szemellenzős, ismeretek híján lévő a megjegyzésed, aminek eredete - jobb esetben - a "rossz" tanári élményekből táplálkozhat, nem pedig a "normális" pedagógusi életviteléből.

Normális pedagógus.
(Noooormális?)

Mert a tanár csak 8-14-ig dolgozik?

Nem fogadja a szülőt szünetekben órák után, nem fogadja a diákot szünetekben, órák után, nem hívja fel az egoista szülő órák után, hétvégén, nem hülyézik és alázzák le a diákok és a szülők lépten nyomon.

És ugye nem kell készülnie, dogát javítani, fölösleges továbbképzésre járnia, iskolaünnepségre, fakultációra, farsangra stb.-re készülnie, esti iskolabuliban ügyelnie, hétvégén vagy nyári táborba elutazni többségében ingyen, mert úgyis "lelkesedésből teszi".

Nem kell felkészítenie órák után a diákot ilyen-olyan versenyre, elintézni az osztályteremdíszítést, fogászatra vinni a gyerekeket.
Nem kell kóruspróbát, edzést tartani "8-14-ig" után, meg színházba vinnie, naplót adminisztrálnia, családot látogatni, osztálykirándulást stb.-t szerveznie "8-14-ig" után.

Órák közötti "szüneteket" nem megtartani.

Természetesen jó részére a tanári pálya elején számít egy pedagógus, és persze, hogy vállaja a külön dolgokat, amitől nem "pusztán tanár" lesz, hanem (mellőzve a "hősi" hanghordozást!) mondjuk pedagógus. reggel fél nyolctól este 8-9-10-ig havi 90-110 ezerért.

Évek óta kommentezek, de így még nem kapott el a lendület, ne haragudj, de amit írtál az "csacsiság". Nem ismerem a kohászok, az stewardessek, apékek és az ügyészek munkáját, így arról én sem mondok véleményt.

V. 2009.11.23. 13:11:24

"Legszívesebben otthon lennék és a saját okos, értelmes, kedves gyerekemmel foglalkoznék, nem ezt a nyávogást hallgatnám."
Ez a csúcs.Az nem zavarja a levélírót, hogy esetleg az ő gyerekéről valamelyeik -suttyó kivitelűbb- pedagógus kolléga hasonlónan vélekedik mint ő a levélben?

travis 2009.11.23. 13:13:39

@Ebzon: "Szerintem inkább ,meg kéne tanítani a pofákat befogni."

Duma bojkottja, kedves Pelikán elvtárs?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 13:17:47

@V.: A levélíró gyermeke az a típus lehet, aki 3 hónaposan járni kezdett, fél évesen egyedül öltözik, oviban olyan tehetséges, hogy akár ki is hagyhatta volna, iskolában pedig csak azért nem teljesíti a szintet, mert a többi kis nyamvadék visszahúzza :-)

Egyébként meg ki hallotta már a "pedagógus szülők gyereke" kifejezést?! ;-)
(Azt is tudja miből ered...? )

V. 2009.11.23. 13:18:05

@Mentolosmájkrém: Köszi kihagynám.Nem szoktam megverni mert még nincs tanítónénije :)))

V. 2009.11.23. 13:22:41

@Nagyvakond: Bocsi nekem nincs 45 percenként 15 perc szünetem (mondjuk a 8x15=120 perc/két óra pihi/nap dologidőben nem is olyan rossz).Tényleg nagyon stresszes lehet a "ingyé" nyári tábor, meg osztályterem díszitése.MINDIG CSAK A PANASZ VAN...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.23. 13:24:25

@Silverf@x: Többi blogon is nagyjából ez történik, csak nem pont a tanárokkal :-(
De érdekes metszet lehet a névtelen tömeg állapotáról ;-)

Fortocská 2009.11.23. 13:29:01

De furcsa. Ez megy ma az iskolákban? Amikor én jártam iskolába, akkor nekünk kb. kuss volt a nevünk, órán egy pisszenés sem, elkésni?, leckét meg nem írni? Ilyet nem mert megtenni senki. Pedig nem 40 évvel ezelőtt jártam suliba, hanem 15 éve. A mai gyerekek nagyon el vannak kényeztetve. Persze, a jogaik, tudom...

utó 2009.11.23. 13:31:33

Egy tanárt tiszteltem nagyon életemben, és az nagyon emlékeztetett a fentiekre. Kőkemény volt, és nagyon tudott tanítani és motiválni. Az elején le volt tisztázva, hogy ha öt percnél többet késik valaki, annak az ő órájára már nem is kell bejönni. Ha valaki megpróbálta mégis, akkor kapott az igazolatlan mellé pluszba némi alázást is. Ha nem készültél, egyes. Mi más? Mivel folyamatos hajtás volt nála, sok felelés, sok dolgozat, sok jegy, egy egyessel nem ástad el magadat végleg. Az év végére le lehetett dolgozni, akár ötösre.

A fickó az elején direkt ráment arra, hogy féljünk tőle, sőt akár kicsit gyűlöljük is. Év végéig fokozatosan lazított, de addigra már annyira tisztelte mindenki, hogy kezes bárányok voltunk. Nála, merthogy amúgy az osztály a gimnázium valaha volt talán legproblémásabb osztálya volt. A többi tanár csak nyafogott rajta, reménytelennek mondott minket, és szídott minket mindenhol. Ő viszont hibátlanul megoldotta a problémát.

Én abszolút hiszek benne, hogy van, amikor erőt kell mutatnia a tanárnak. Persze önmagában ez nem elég, más is kell, amiért tisztelni lehet.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 13:34:29

Menjen mindenki ebedelni, utana rendbejön a vercukker es mindenki szelid lesz, mint a baranysult.
@V.: Multinal dolgozol-e, vagy netan maszek vagy? Ha az elöbbi, akkor max. napi 4 orat, ha dolgozol, a többi cigi-kv-fellengzös faszkodas kombo, ha meg maszek vagy, akkor a magad cehhjere logatod a pofádat.
Vita mar regen nem folyik az eredeti temarol egyebnkent, csak jo magyar modra turkalunk olyasmiben, amiröl fingunk sincs.
Abba is hagyom, ertelmetlen szofosas az egesz.

Ebzon 2009.11.23. 13:38:59

@travis: Hát ezen nevettem egy jót

V. 2009.11.23. 13:42:55

@Mentolosmájkrém: Az eredeti témáról folyik szerintem a vita, az állandó kib...panaszkodásról.

Missing Link 2009.11.23. 13:43:47

sztem ezeket kéne mondani.
hogy ne a hazugságokat tanulják meg.

V. 2009.11.23. 13:44:56

@Mentolosmájkrém: "a többi cigi-kv-fellengzös " Az ilyenek többségét nemrég kirúgták, bár nem multinál vagyok szerencsére.

m4ncr4ft 2009.11.23. 13:48:33

Év elején szülői értekzeleten elmondani az alapvető szabályokat az órákkal kapcsolatban. Betartatására kötelezni a tanárokat. szabályrendszer ami világosan megmondja, hogy az egyes tetteknek mi a következménye.

Ha ezt a szülők nem tudják bevállalni, akkor máshová vigyék a gyereket. A gyereknek már lehet tényként közölni..hiába sír otthon.

robill760 2009.11.23. 13:53:01

@HUN_Sector: azt hiszem, nem értetted meg, hogy miről szól a poszt. Aki írt, az mindezek ellenére szereti és szívesen csinálja, csak néha jól esne neki, ha valaki elismerné, hogy ez is teljesítmény.

Nagyvakond 2009.11.23. 13:58:50

@V.:
Félretolod:
Nem a rossz" tanárból (a nem-pedagógusból) kell kiindulni, és nem abból indulok ki.
Olyan iskolában tanítottam, ahol hetente több délutános, tehát ugyanolyan sűrűségűvé vált, bentmaradásos, akart vagy akaratlan dolgom volt, amiért nem kaptam "plusz" pénz. magyarán nem voltunk kifizetve. (És nem azért mert a diri nem akarta.)

Szünetem, "8x15=120 perc" NEM VOLT, mert jött a diák, a tanár, a szülő MINDENFÉLE, elképzelhetetlen, és elmondhatatlan kicsi és nagy bajjal.
És, bazeg, nem "ingyé" táboroztunk, hanem fizetés nélkül elmentünk gyerekeket táboroztatni. nem a családdal, haverokkal, hanem "idegen" gyerekekkel, akiket persze így vagy úgy szerettünk és szeretünk, de azért ez akkor TELJESEN más, mint ahogy írod: ingyen nyaralás. Más az időtöltés, más a felelősség.

Alapvetően: miért tartana egy pedagógusi állás 8-14-ig akárhányszor 15 perces szünetekkel.
Ezzel a leírással úgy nézne ki, hogy bemegyek 8-ra, 45 percenként lötyögök 15 percet:
[nem fénymásolok, telefonozok, panaszhallgatok, "adjam meg a négyesalá helyett a négyest, hadd kéredzkedjem el fuvolaversenyre és pecsételtesem le a dirivel az "Iskolából kimehet" pecsétet, hol van a Lacika nagymamájának telefonszáma (nem veszi föl), merg a lacikának vérzik a füle, hadd menjen haza. Ebédeltetés, folyosóügyelet, osztálylófaszra behozza hetedik kérésre Danika a pénzt.
Saját ebéd "elintézése"]

Ha valaki ebből CSAK a "megint panaszkodik a tanár, pedig a fél napot átbagózza, lógatja a heréit nyáron a szülők pénzén Alsó-Szentpukifalva-Felsőn... az nincs képben.

WishCow 2009.11.23. 14:05:36

@ifrance:

Mi az hogy "tehetetlenül tűrte"? Örülni kéne neki hogy ilyen jól át tudta adni az anyagot. Miért baj az ha nem tanul az utolsó hónapban? A gyerek a lehető legjobban teljesített a tantárgyból (nem véletlen kapott ötöst) nyolc hónapon keresztül, de nehogy hátradőljön és élvezze egy kicsit a munkája gyümölcsét, NEHOGY BAZMEG, mert te ott leszel és vasököllel lesújtassz rá. Nem, nem azokkal kell foglalkozni akik semmit nem tanultak, nem, te bazmeg azon lennél hogy megbuktasd azokat akik a maximumot hozták magukból. Kurvára vicces hogy az életre nevelést hiányolod a rendszerből, mert szerintem is túlságosan megengedő a mai oktatás de mégis ez hol nevel az életre?
Dolgozz mint a hülye, állandóan hozd 100%ot, és lazítani meg ne próbálj, mert azonnal megbaszunk.

Nagyvakond 2009.11.23. 14:09:09

Eccó, mint száz: a lelkiismeretes tanár napja igenis reggeltől estig tart, és igenis van olyan pörgős, pláne felelősségteljes élete, mint egy tőzsdecápának. Plusz hétvégék.

Stresszes "állás", mint - természetesen egy csomó másik.
Mint egy csomó másik, ugyanilyen nyomorék havi fizetésért, alázó "ügyfelekkel" (szülőkkel, diákokkal - terrrrmészetesen rengeteg kivétel van).

"8-tól 14-ig" csak az iskolai meló tart; hétköznap.

Alá'szolgája!

V. 2009.11.23. 14:20:07

@Nagyvakond: Ja 14 órától meg kezdődik a magánórás "fusizás" persze számla nélkül.

Anatómus 2009.11.23. 14:21:57

@m4ncr4ft: "Év elején szülői értekzeleten elmondani az alapvető szabályokat az órákkal kapcsolatban. Betartatására kötelezni a tanárokat. szabályrendszer ami világosan megmondja, hogy az egyes tetteknek mi a következménye"

Hát ezt még a szülőkkel is be kellene tartatni :-) A gyermek harmadikos és a nyílt órán mind ott ugráltak iszonyú lelkesen jelentkezve (matek) és dolgoztak mint az angyalkák, persze Erika néni egy tündér és egy zseni keveréke (V-nek üzenem, hogy segíthet naponta 31 db matekmunkafüzetet és olvasás/írásfüzetet átnézni és relevánsan kijavítani) bezzeg az anyatársak nem bírták figyelemmel és a hátsó sarokban kettesével dörmögve beszélgettek, majd szisszent a palack... hát mit tegyen az ilyen szülővel rendelkező gyermek???? Maximum szégyelli a felmenőjét, de pár év múlva ő is ugyanilyen figyelmetlen üresfejű liba lesz és még a jogait is hangoztatni fogja. Szerintem iszonyú nagy bunkóság (ugye ez az érthető nyelv és nem az ha illetlenséget írok...) még akkoris ha "jaj, annyira uncsi volt" megzavarni az órát, a tanárt, a gyerekeket. És mit tegyen a tanár a bunkó szülővel? Nem égetheti le a kisméretűek előtt... és így a szülő is meg van győződve arról, hogy ez így helyes, ha unatkozom, traccsolok. Pedig ez még egy jó környék

@Selkath
Bocs, nem személyeskedem és nem az életmentésen van a hangsúly (orvos vagyok, de kutatással foglalkozom). Meg vagyok győződve arról, hogy tudod miről beszélek, rengetegen járnak gagyi helyekre és kapnak értéktelen diplomát, ami a kibocsátás percétől fogva csak egy beírandó papír és szinte bármire feljogosítja a használóját. Olyan mint régen a tanítóképző főiskola, ahova azért jelentkeztek sokan, mert gyorsan lettek diplomások és soha nem akartak volna tanítani, persze lehet, hogy jobb is így. Most szélesebb a választék és nem is olyan a társadalmi elfogadottsága a diplomának, mint régebben, devalválódott, de ezért tenni is kellett mindkét oldalról.

V. 2009.11.23. 14:25:29

@Anatómus: Épp elég dolgot nézek át naponta ami azért kicsit komolyabb mint egy 4/B-s matek vagy mittomén milyen füzet.

Anatómus 2009.11.23. 14:41:36

@V.: remek, Sztálin is valami hasonlóan okos gondolattal írta be magát a nagy gondolkodók közé. Ha meg sem próbálod, nem tudod, hogy mit nézel le... Egyszerűbb távolról kritizálni, ez biztos!
A gyermekek matekpéldái igenis fontosak, mert nem lehet bennük hiba... míg a felnőttek már mindenfélét kitalálnak, hogy mit miért nem sikerült határidőre, vagy jól megoldani és a végén a sok fontos átnéznivalóból egy ilyen fejetlenség lesz, mint ami itt mindannyiunkat körülvesz.

Nagyvakond 2009.11.23. 14:42:45

@V.: Jesssszusom...

Ezt úgy "jól oda lehet mondani", olyan piacon vagy postai csekkes ablak előtt sorban állós nénisen...

Melyik közhelylexikonból nézted ki?

And21 (törölt) 2009.11.23. 14:52:27

Tudjatok nem lehet mindenkit ugyanolyan szinten tanitani, van jobb,okosabb vagy gyorsabb mint a tobbi.
Miert nem lehet oket tamogatni a sok nemtorodomot meg hagyni hagy legyen buta, majd fizetnek okj-kepzesert ha szukseguk lesz ra.
A sok okor meg a hazi feladatot is eltorolne mert nagy teher a gyerekre.
Mia fasz dolga van egy gyereknek?plazaba kell menni,jatekkonzolon butulni,iwiwre fotot feltolteni?Vagy a tv elott tespedni?
Ha mi felnottek nem varunk el toluk semmit ok sem fognak maguktol.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 14:55:15

@gumicukor1: félreértettél, mucus. a züllés akkor kezdődött, amikor kitalálta vki, hogy a gyerek 6 éves korától annyi szarságot csinál, amennyit csak akar, egészen 18 éves koráig, amikor más körülmények között folytathatja a taplóság magasszintű mívelését. nem azt neveztem züllésnek, amikor te jártál suliba, hanem ami utána kezdődött, és most is tart. a LOL-t pedig ne mondogasd nekem, mert falarmászok az ilyen globális nyelvromboló szócskáktól. ugyanez vonatkozik arra is, aki az "offolást" osztogatja a kommentekben.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2009.11.23. 14:57:49

@travis: "egy okkal több, hogy megdögölj", mondaná tyson az argóból.

V. 2009.11.23. 15:00:23

@Anatómus: Ok amiket én nézegetek át az nem is olyan lényeges.Olyan bagatel,kis hülyeségek amelyeket lehet, hogy a mai kis nebulók is nyögdécslni fognak ha apu és anyu kicsit túlvállalja magát.

travis 2009.11.23. 15:11:07

@Don Bandi: "Magának nagyobb szüksége van egy kiadós kefélésre, mint a világtörténelemben bárkinek" - mondaná Adrian Cronauer a Jó reggelt, Vietnam!-ból. ;)

Anatómus 2009.11.23. 15:17:37

@V.: Nem ironizáltam, komolyan gondolom. Neked több lehetőséged van kifogásokat keresni, még akkor is, ha szörnyű fontos ember vagy. És szorítok, hogy minden OK legyen a munkáddal.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.11.23. 15:20:06

Az iskolák kezdenek "szociális foglalkoztatók" lenni. A gyereknek bent kell lenni, addig sem az utcán lődörög (rosszabb heleken lop, rabol), és így a tanárnak is van munkája. Legalábbis a szakmunkásképzők, de lassan a szakközepek is ilyenek kezdenek el lenni. Nem fog változni semmi kormányváltás után sem, hiszen ez három légy egy csapásra - ha hozzávesszük a tömegoktatás "megvalósulását" is.

Papíron minden szép és jó.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 15:23:03

@Beau D.N.:

Szerintem a tiszteletet nem lehet a diákok baszogatásával kierőszakolni. A tiszteletet vagy megkapod, vagy nem; ki kell érdemelni. Azzal tudod kiérdemelni, ha tiszteletreméltóan viselkedsz. Egy erőszakos, ordítozó, diákjait bántalmazó tanár, vagy egy olyan, aki az értékelésnél inkorrekt, és visszaél a hatalmával, vagy netán egy olyan, aki mézesmázosan a gyerekek szemébe mosolyog, aztán a hátuk mögött elküldi őket a kurva anyjukba, nem tiszteletreméltó, hanem egy emberformájú szar. Ezt a tanítványai így is fogják gondolni, még akkor is, hogyha ezt félnek a szemébe mondani.* Engem is tanítottak annak idején ilyen emberformájú szarok. Voltak olyanok is, akiknek a szemükbe is mondtam a véleményemet, nekik pedig ez nem tetszett.
Most, hogy olyan élethelyzetbe kerültem, hogy tanítanom kell, igyekszem kiérdemelni a tanítványaim tiszteletét. Egyrészt igyekszem átadni nekik a tudásom legjavát, másrészt tisztességes és korrekt vagyok velük szemben, és persze igyekszem felkelteni az érdeklődésüket. Úgy érzem, hogy sikerült elérni, hogy tiszteljenek.
Ami a fegyelmet illeti: nem célom az, hogy az órán pisszenés nélküli, néma csend legyen. Szerintem egy bizonyos mértékű "munkazaj" hozzátartozik a jó órához. Ha mégis úgy érzem, hogy a zaj abból fakad, hogy fáradnak a tanítványaim, akkor bedobok néhány poént, vagy adok valami olyan feladatot, ami megdolgoztatja őket.

*Egy olyan hozzáállású embert, mint amilyen például Mentoloshumbug kommentelőtárs, meg még sok más tekintélyelvű-észosztó kis barátja, tinédzserként biztos, hogy nem tiszteltem volna, még akkor sem, hogyha a tanárom. Azt talán el tudta volna érni, hogy kussolva üljek a helyemen, de azt, hogy egy pillanatig is tiszteljem, nem. Magamban kiröhögtem volna, és tekintélyelvű, vaskalapos fasznak tartottam volna.

guy 2009.11.23. 15:23:31

A tanárnak tekintélye kell, hogy legyen. Ahhoz viszont értelem is kell, és mivel a tanárképző ma a futottak még kategóriába tartozik, ezért nem éppen ilyen emberek kerülnek ki onnan. Egy 55 kilós 150cm-es nőnek meg csak egészen kivételes személyiséggel lehet tekintélye a kétméteres hormonzavaros hatodikosokkal szemben.

glabla 2009.11.23. 15:25:55

jófej a tanárnéni de hidd el jobban tisztelnének ha úgy viselkednél, ahogy azt te szeretnéd.:D

Krisz30 2009.11.23. 15:47:34

Az iskolai rendszer átalakulóban van, nem lehet már úgy tekinteni rá mint ezelőtt pár(5-10-15) évvel.

A diáknak mindenhez joga van, hiszen nem az a cél, hogy szakembereket képezzünk, hanem az, hogy jó fogyasztókat. A nagy része(40-50%)a középiskola után a felsőoktatásban folytatja "tanulmányait" aminek elvégzése után ott áll a munkaerőpiacon többségével értékelhetetlen diplomával és hozzáállással( mély tisztelet a kivételeknek ), erről a munkahelyiterror.blog.hu -n részletesen lehet olvasni, nem mennék most bele.

Kizárni a középfokú tanulmányokból nem lehet, a felsőfokúból nem érdemes( hiszen egy nagy részük még fizet is érte ), ezzel a tudattal együtt kell élnünk. Itt a megoldás szerintem az "elitképzés" lehet, néhány középiskola/egyetem( vagy kar, tanszék ) ahová a diákok tanulni, fejlődni járnának, az ki kell hogy emelkedjen hosszútávon, míg a többiekben képeznénk a jó fogyasztókat akik felveszik majd a tuti hiteleket, akiknek jó a gyorséttermi kaja napi szinten, tehát alkotják majd a tömeget akik fenntartják fogyasztói társadalmunk.

Szerintem mindenkinek joga van olyan tanulatlannak/műveletlennek/butának lennie mint amilyen szeretne lenni, nem kell ezt központilag szabályozni.

Mentolosmájkrém 2009.11.23. 15:55:54

@Ön: meg szerencse, hogy csak felnötteket oktatsz(?), rajtuk mar nem lehet sokar rontani.
Biztos bennem van a hiba, de egy tanaromat, edzömet sem tartottam azert faszkalapnak, mert betartatott altala fontosnak velt jatekszabalyokat. Volt aki gyenge es alkalmatlan volt, öt szet is szedtuk gyorsan.
Röhögj ki nyugodtan, de a szabalyok es azok betartasa altalaban megkönnyitik az eletet,
Mar mondtam, tovabbi sok sikert a jelenlegi kenyszerpalyan. Sajnalom, hogy meg csak erintöleg sem veszed a lenyeget, csak nyomod a lila sodert.

Joaquin 2009.11.23. 17:07:21

Nekem volt legalább 5 ilyen tanárom, mindet imádtuk. Gyerekek érzik, ha nem őszinték velük, tudják, ha ostobák. Nem is volt különösebben égő ha leszidott mert mást is ugyanannyit szapult. Ráadásul vicces is.

Talán el kéne dobni ezt a felsőbbrendűségi tudatot és viselkedést?

Joaquin 2009.11.23. 17:13:26

Ráadásul fel sem fogod mennyi kárt okozol.
Apa haza megy, azt gondolja, legalább átlagos képességű a gyereke, semmi rosszat nem hallott. E szerint is vár el, amit egy gyengébb képességű gyerek egy idő után biztos, hogy nem fog tudni teljesíteni. Ekkor vagy felismerik maguktól a gyerekeik képességét (ha sokat dolgoznak nem fogják), vagy máshol keresik a hibát, megpróbálják átalakítani a gyerek életét, amitől általában csak még rosszabb lesz...

marczy 2009.11.23. 17:31:25

Tanárként megkapsz egy osztályt. Lassanként megismered a gyerekeket. Felmerülnek a problémák. Szaktudásodnak megfelelően próbálod kezelni... már ha sikerül.
Egyes magatartási problémák mögött sokkal mélyebb okok húzódnak meg, mint maga a tünet. Voltam Déván, tudom. És ezek kezelése igen komoly probléma, szaktudás nélkül lehetetlen. Miért? Mert a gyerek viselkedésében mindig az a minta tükröződik a legerősebben, amit a szüleitől kap. Tökmindegy, egyetértünk-e azzal, vagy sem. Ha ez a trágárkodás, a verekedés és a gyengébb megalázása, akkor bizony az.
És ha a szülői háttér nem megfelelő, akkor azért is nehéz a dolgunk, mert ezek tipikusan azok az esetek, amikor a szülő nem hagyja magát befolyásolni, mert pl. neki magának is az erőszak nyelvét tanították. És ezt egy tanár hiába látja, ha nincs családterapeuta, pszichológus, átütő eredményt a legritkább esetben lehet elérni. A szülő csak arra a tudásra támaszkodhat, amit az ő anyja belénevelt, míg a tanár a diplomája mögött lévő tudásra IS. Ezért jómagam a tanárokat inkább védem, de azzal a fenntartással, hogy a diploma ellenére sem mindenki való tanárnak. Persze szülőnek sem. És bizony a gyerek az utolsó, akit mindezért hibáztatni lehet. Ha nem elég érett még, akkor bizony-bizony a szülők a ludasak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyből ki kell hívni a gyermekvédelmiseket, de a problémát igenis jelezni kell a szülő felé, még mielőtt eldurvulnak a dolgok.

1. eset, amikor a gyerekek a természeti erők miatt késnek: a tanár és a diák otthonról eleve nem egyenlő feltételekkel indul el. Sok tanár autóval közlekedik, de nem minden gyerek engedheti meg magának, hogy autóval vigyék iskolába, ami még a legkiszámíthatóbb közlekedési eszköz, ha esik, fúj, fagy. A tömegközlekedésben, a bejáróknál még a vasúton is előfordulhatnak fennakadások, késések, járatkimaradás, miegyéb. Az autónál ez nincs, ott lehet kalkulálni dugóval, fagyott utakkal.

2. eset, a gyereknek hiányos a hf-a, a felszerelése: itt a tanárnak általában igaza van (a felszerelést illetően mindig), de ha a gyerek eleve gyenge tanuló és a szülőktől érdemi segítség nem várható a házi feladatokat illetően, akkor nincs más, mint korrepetálás, sajnos amit a szülő nem tud megadni, meg kell próbálnia a tanárnak azt valamennyire kompenzálni. Ha sokan nem írják meg a hf-t, akkor az lehet amiatt is, hogy a gyerekek órarendje az adott napon zsúfolt, célszerű figyelembe venni, hogy az adott napra mennyit kell tanulnia a gyerekeknek, beleértve az esetleges dolgozatírásokat, tömeges feleltetéseket.

3. eset, bűzlő apuka: ebben a konkrét esetben kivételesen tényleg a tanárnak van igaza, a szülőnek tudtára kell adni azt, hogy az ő viselkedése egyrészt direkt módon vágja tönkre a gyerek életét a felelőtlenségével, másrészt rossz példát mutat a gyereknek.

4. eset: bizony a pedagógusi pályába ez is beletartozik. A problémák messzire is vezethetnek. Általában ez a konkrét eset akkor fordul elő, ha az osztályfőnök nem alkalmas osztályfőnöknek és rosszul látja el a feladatát, vagy egyszerűen a személyisége nem olyan. Ettől még lehet valaki jó szaktanár pl. a szaktudása és az ismereteinek átadásához szüksges tudás miatt.

5. eset: "Hülye" gyerek nincs, csak kevés segítséget ad(ni tud)ó szülő és agyondolgoztatott, túlterhelt tanár és ennek következtében hiányzó alapok. Lásd 2. eset.

6. eset: Háááát... a házi feladatokkal együtt a gyerekeknek is simán megvan a napi 8 óra munka! Nehéz okosnak lenni a sok hetedik, akár nyolcadik óra kapcsán, sajnos ki kell bírni, én is utáltam, legalább itt az egyetemen csak néha kell hatkor kelnem...

Mielőtt tehát a gyereket büntetjük, megalázzuk, megszégyenítjük, mindig egyedileg kell eldönteni azt, hogy ő maga átérezhette-e tettének súlyát és várható következményeit. Lehet, hogy a szülő sokkal inkább ludas, de van olyan eset, amikor bizony a tanárnak kell odafigyelnie, pl. ha valami komolyabb baj mutatkozik a gyereknél, pl. kicsi gyerekeknél diszlexia, diszgráfia, rossz látás, rossz hallás, ez-az-amaz. Sajnos életek mehetnek rá, ha ezeket a tanító, tanár nem kezeli vagy kezelteti szakemberrel.

sorstárs 2009.11.23. 18:52:19

@V.: Csak azon csodálkozom, hogy míg én a tanár este 6 előtt sosem érek oda , hogy egyáltalán bekapcsoljam a gépet te ráérsz délután kettőkor kommentelni. Akkor ki is dolgozik nyolctól kettőig? Az óraközi szünetekben is dolgozik a tanár vagy az udvaron ügyel, vagy előkészíti pl. a szemléltető eszközöket, beállítja vetítőt, stb.
A szabadságot meg nem a tanárok követelték ki maguknak, ez a törvény. 21 nap alap+ 25 nap pótszabadság. Akkor is , ha egy éve dolgozol, akkor is ha 30. Még egy dolog és nem idegesítem itt magam tovább, októberben "csak" három szombat délelőtt dolgoztam ingyen. Versmondóversenyre vittem gyerekeket más városba, játszóházat tartottunk, diák-szülő sportdélelőtt. Ja és nem panaszkodom , mert szeretem a munkám, csak elegem van abból, hogy mindenki annyira tudja mi a dolga egy tanárnak, mert járt iskolába. Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy a háziorvosom csak 8-tól 11-ig dolgozik, ekkor van rendelés mégis sokkal gazdagabb, mint én.

V. 2009.11.23. 20:51:40

@sorstárs: "21 nap alap+ 25 nap " Nem rossz 46 nap...Akkor akad még szabi bőven (az adófizetők pénzén persze):)
"csak elegem van abból, hogy mindenki annyira tudja mi a dolga egy tanárnak, mert járt iskolába." Az állami oktatási intézményekben eltöltött évek alatt láttam cifra dolgokat a pedagógusok részéről is, szóval van némi rálátásom a dolgokra.

V. 2009.11.23. 20:53:22

@sorstárs: "Csak azon csodálkozom, hogy míg én a tanár este 6 előtt sosem érek oda , hogy egyáltalán bekapcsoljam a gépet te ráérsz délután kettőkor kommentelni" Ma kivételesen lazább napom volt, de így is sikerült két családot megmenteni a teljes csődtől.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.23. 22:05:16

@Mentolosmájkrém:

Az általam fontosnak vélt játékszabályokat én is betartatom. Az a különbség kettőnk között, hogy más játékszabályokat tartok fontosnak, mint te.

gorillka 2009.11.24. 07:40:39

Elolvastam a posztot és a hozzászólásokat. Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy így telne a napod ha olyan tanár lennél, aki nem való a pályára. Nem ismerem a levelet, ami kihozta ezt belőled, de minden szakmában megvannak a nem odavalók. Ez érvényes a hivatalnokra, szoftver-fejlesztőre, tanárra egyaránt.
Én örülnék, ha mindenki a pozitív példát tartaná követendőnek és nem a negatívból "építkezne".

Zz_ 2009.11.24. 11:03:48

Még szerencse hogy vannak olyan emberek is mint V.

gyuzsu 2009.11.24. 19:15:37

Akik nehezményezik, hogy a tanárok cask mindig panaszkodnak: ez egy pedagógus blog, lehet indítani pékblogot, vasutasblogot, tőzsdeügynök-blogot stb., és ott aztán lehet panaszkodni. Akit zavar mindez, ne olvasson egy ilyen blogot.

gorillka 2009.11.24. 19:57:29

@gyuzsu: Számomra most derült ki, hogy ez egy pedagógus blog, ahova csak a tanárok írhatnak - bocs - panaszkodhatnak.
Eddig számomra az oldal jobb felső sarkába írt meghatározás volt a mérvadó.

V. 2009.11.24. 20:42:55

@gyuzsu: Nem is értem ezt a hozzászólást.Leülhetsz egyessssss:)

sorstárs 2009.11.24. 20:54:55

@V.: Annyira nagyra vagy magaddal, hogy az már fáj. Nélküled összeomlana a világgazdaság. Képzeld minden tanár fizet adót, de valószínű, hogy te mint hitelügyintéző sokszorosát keresed egy tanári fizetésnek. Az ilyenek ,mint te egy napot sem bírnátok ki 30 gyerekkel, legyenek azok 6 vagy 16 évesek. Többen megírták már, hogy azok akik annyira szeretnének 46 nap szabit miért nem mennek tanárnak? Én ugyanis nem a szabadság és nem is a fizetés miatt lettem tanár. Amikor felvételiztem nem tudtam egyiknek a mértékét sem, de nem is érdekelt. Tanítani akartam és kész. Egyébként még elvitatkozgathatunk mi a fontosabb a világnak , az embereknek, a bankárok vagy a tanárok.

tanbacsi 2009.11.24. 21:20:52

Sajnos nem volt időm végigolvasni az összes hozzászólást, csak 10 percet olvasgattam pihenésképpen. Eddig készültem a szakvizsgámra és most vár két osztály dolgozata. Remélem éjfélre végzek a javítással. Heti 40 óra munka?

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.